woensdag 19 april 2017

Leiding politie en leiders demonstratie tegen regeringsbeleid: 'Zaken niet helemaal correct verlopen'

Politie en actieleiders maken afspraken om problemen in toekomst te voorkomen


De leiding van het Korps Politie Suriname en leiders van de demonstratie tegen het regeringsbeleid van dinsdag erkennen dat zaken wederzijds niet helemaal correct zijn gelopen en dat die voorkomen hadden kunnen worden. Woensdagmiddag 19 april 2017 vond een onderhoud plaats tussen de korpsleiding en een delegatie van de actievoerenden, zo bericht de politie woensdag.

Robby Berenstein, Robby Naarendorp, Lloyd Read, Harold Cabenda en Radjinder Ramnath hebben overleg gepleegd met de korpschef Agnes Daniël, het crisisteam van het Korps Politie Suriname en de districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost Mike Nerkust, naar aanleiding van de ontwikkelingen tijdens de protestdemonstraties van dinsdag.

Er zijn voor het vervolgtraject afspraken gemaakt waaraan partijen zich zullen moeten houden om calamiteiten te voorkomen, zonder dat hierbij rechten en plichten van partijen worden vertrapt, aldus de afdeling Public Relations van de politie.

Actievoerende organisaties willen dinsdag 25 april Suriname platleggen

Organisaties zoeken komende dagen verbreding van hun protest

(Bron foto: Facebook)
Rustdag voor vakbondsleider Valies na zijn geruchtmakende en fel bekritiseerde arrestatie


De actievoerende organisaties hebben besloten om dinsdag het land plat te leggen. Er is ruimte gevraagd om gesprekken te voeren met andere organisaties, zodat meer organisaties betrokken kunnen worden in de strijd tegen het regeringsbeleid en de recente verhoging van de brandstofprijzen. 

Er waren vandaag, woensdag 19 april 2017, bij het protest meer mensen van de partij dan gisteren. Ook leiders van politieke partijen waren aanwezig, zo schrijft Starnieuws. Zij keurden het brute optreden van de politie gisteren met strenge bewoordingen af.

Het publiek toonde zich teleurgesteld dat tot dinsdag gewacht wordt om door te gaan met de acties. Vakbondsleider Robby Naarendorp legde uit, dat tijd nodig is voor het voeren van gesprekken. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, heeft vandaag gesprekken gevoerd met diverse bonden om meer druk uit te oefenen op de regering.

Diverse sprekers hebben hun afkeuring uitgesproken over het machtsvertoon van de politie gisteren. Zij waren gemaskerd, hadden machinegeweren, handgranaten en traangas bij zich. De wijze waarop de vier personen zijn gearresteerd,werd rigoureus afgekeurd. De politieleiding moet hiervoor haar excuses aanbieden, vindt vakbondsleider Lloyd Read.

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren tevens Alliantie van Leerkrachten in Suriname had voor vandaag een verplichte rustdag. Hij was niet aanwezig, maar laat zich niet intimideren door het gebeurde. Nagegaan wordt met de advocaat welke stappen ondernomen kunnen worden tegen het optreden. Curtis Hofwijks en Brian Boerleider die ook aangehouden waren, zeiden dat zij ook niet zullen wijken voor intimidatie. Zij stelden dat veel politieagenten het gedrag van hun collega's hebben afgekeurd.

Van de olie naar de gezondheidszorg....

Oud-directeur Staatsolie Waaldijk per 1 mei nieuwe directeur van het AZP...


Marc Waaldijk, oud-algemeen directeur van Staatsolie, wordt per 1 mei de nieuwe topman bij Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Hij volgt Antoine Brahim uit. Dit maakte het ministerie van Volksgezondheid vandaag, woensdag 19 april 2017, bekend, aldus Starnieuws.

Na ht vertrek van Brahim heeft de presidentiële commissie Herstructurering Gezondheidszorg in opdracht van de aandeelhouder (de president van Suriname) en de minister van Volksgezondheid een aanvang gemaakt met het proces ter invulling van de open gevallen positie.

Na verschillende gesprekken gevoerd te hebben en na goedkeuring van de president is besloten Waaldijk per 1 mei 2017 aan te stellen als de nieuwe algemeen directeur van het AZP.

Waaldijk heeft zowel bij Staatsolie als Suralco zijn sporen verdiend op diverse niveaus binnen de organisaties. Vanwege zijn rijke ervaring op organisatie management en project management niveau is de keus op Waaldijk gevallen, omdat dit goed van pas komt bij de totstandkoming en operationalisering van het AMC-SU nieuwbouw project, zo stelt het ministerie.

De huidige directie van het AZP is reeds in kennis gesteld van de opvolging en geeft aan Waaldijk volledig te zullen ondersteunen. Later deze week worden de personeelsbond en het medisch stafbestuur geïnformeerd.

'Eerste helft 2016 voor Staatsolie een van moeilijkste periodes in haar geschiedenis'

Bedrijf focust zich in 2017 op productieverhoging in zowel de olievelden als bij de raffinaderij


2016 Was heel zwaar voor Staatsolie, benadrukt het bedrijf, vooral in de eerste zes maanden. 'De eerste helft van 2016 was één van de moeilijkste periodes in de geschiedenis van Staatsolie', schrijft het bedrijf in haar reguliere informatieve kwartaalpublicatie (zie hierna), zo bericht de Ware Tijd woensdag 19 april 2017.

Het grootste probleem waren de fors gedaalde olieprijzen waarbij er slechts 16 Amerikaanse dollar per vat werd ontvangen voor olie uit Saramacca, 'het laagste niveau in jaren'. Er kwam pas verlichting in de tweede helft van 2016 toen de olieprijs ietwat herstelde en vanwege forse bezuinigingen.

'Samen hebben wij ervoor gezorgd dat de toekomst van Staatsolie er positief uitziet', zei directielid Wim Dwarkasing,bij de jaarafsluiting.

De bezuinigingen zorgden ook voor een terugval in de productie van ruwe olie. Er waren problemen met de raffinaderij te Tout Lui Faut waardoor slechts 73 procent van de productiedoelen gehaald werden. Bij de gloednieuwe zuiveringsinstallatie speelden onderbrekingen in de energielevering, lekkages en organisatorische perikelen.Ook het personeel moest volgens bondsvoorzitter Lloyd Read een bijdrage leveren om het bedrijf door de moeilijk periode heen te loodsen. 'Er was een personeelsstop. Daarnaast werden contractors en buitenlandse krachten bedankt en het personeel moest zoveel mogelijk zijn werkzaamheden overnemen. Nu de olieprijs een beetje is aangetrokken is het bedrijf bezig weer krachten aan te trekken om zich te richten op het verhogen van de productie.'

Ondanks de problemen werden 16.300 vaten ruwe olie op dagbasis geproduceerd en werden 290.000 vaten hoogwaardige gasoline, anderhalf miljoen vaten diesel van topkwaliteit, 35.000 vaten bitumen voor asfalteringswerkzaamheden en twee miljoen vaten stookolie geleverd. Staatsolie exporteert nu ook diesel voor voertuigen. Dit jaar wil het bedrijf zich richten op het verhogen van de productie in zowel de olievelden als bij de raffinaderij. 

President Maduro: 'VS gaf groen licht voor staatsgreep in Venezuela'

VS roept autoriteiten Venezuela op om protesten oppositie niet langer te onderdrukken


De Verenigde Staten hebben 'groen licht gegeven voor een staatsgreep in Venezuela'. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro gisteren (plaatselijke tijd) verklaard. De Venezolaanse oppositie, die in het parlement de meerderheid heeft, komt nu al weken op straat tegen het beleid van de socialistische regering van Nicolas Maduro. Bij die protesten kwamen al zeker zes mensen om het leven. 

De oppositie eist voornamelijk het ontslag van de zeven rechters van het Hooggerechtshof, die hadden beslist het parlement buiten de wet te stellen en zichzelf de parlementaire bevoegdheden toe te eigenen. Het trok die beslissing inmiddels al wel terug in.

Naast de politieke crisis kampt Venezuela ook met een zware economische malaise.

Voor vandaag heeft de oppositie opnieuw massale betogingen in het hele land aangekondigd. Mark Toner, de woordvoerder van het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken, riep de autoriteiten in de hoofdstad Caracas gisteren op (zie hieronder) om de protesten van de oppositie 'niet langer te onderdrukken'.

Toner waarschuwde Maduro en zijn getrouwen meteen ook voor de gevolgen van verdere 'flagrante schendingen van de mensenrechten'. 'De verantwoordelijken zullen individueel verantwoording voor hun daden moeten afleggen voor het Venezolaanse volk en de internationale gemeenschap', klonk het.
Volgens Maduro geven de Amerikanen daarmee de facto hun goedkeuring voor een staatsgreep. Het staatshoofd deed die uitspraak tijdens een ontmoeting met het politieke en militaire establishment van het land op het presidentieel paleis Miraflores, in de hoofdstad Caracas, die live op de Venezolaanse televisie en radio te volgen was.


Tegelijkertijd riep Maduro op om parlementsvoorzitter en oppositieleider Julio Borges te vervolgen voor het 'aanzetten tot staatsgreep'. Hij kondigde ook 'militaire, civiele en politionele maatregelen' aan tegen een eventuele staatsgreep.Non-Violence and Accountability During Protests in Venezuela

Press Statement
Mark C. Toner
Washington, DC
April 18, 2017

Venezuela has been witness in recent weeks to ongoing social protests, ever since the Supreme Court demonstrated its lack of independence from the Executive Branch through a continuing series of court decisions against the members of the freely-elected National Assembly.
Thus far, six demonstrators have been killed, with hundreds arrested. There have been credible accounts of use of torture by SEBIN and CICPC. More demonstrations are called for the coming days, in particular for Wednesday, April 19.
We call again upon the Government of Venezuela to fulfill the commitments it made as part of the Vatican-backed Dialogue process last Fall: to hold prompt elections; to respect the constitution and the National Assembly; to provide for the immediate and unconditional release of all political prisoners; and, to tend to the humanitarian needs of the Venezuelan people.
We echo the joint call made April 17 by 11 Latin American governments on the government of Venezuela to immediately take these steps to permit a prompt solution to the grave crisis affecting all Venezuelans, and increasingly, the region.
We again urge demonstrators to express themselves non-violently. We deplore the use of violence against unarmed protestors. In particular, we deplore the use of colectivos – armed bands under the political control of PSUV party leaders – to repress protestors while the security forces responsible for maintaining public order idly stand by.
We also again remind the public forces – members of the Police, the Army and the National Guard – as well as members of the judiciary, of their legal and constitutional responsibilities to protect, not prevent, peaceful demonstrations.
Those responsible for the criminal repression of peaceful democratic activity, for the undermining of democratic institutions and practices, and for gross violations of human rights, will be held individually accountable for their actions by the Venezuelan people and their institutions, as well as by the international community.

(Red. De Surinaamse Krant/Belga/Twitter/US Department of State)

Aan kust drie Duitse Waddeneilanden zijn elf pakketten met cocaïne aangespoeld

Eerder waren er vondsten in kustwateren België, Zeeland en Groningse Eemshaven


Na eerdere vondsten in de wateren bij België, op de kust van Zeeland en in de Eemshaven in Groningen, zijn nu ook op de kust van drie Duitse Waddeneilanden pakketten met drugs aangespoeld. Volgens de Duitse politie en Justitie (zie hieronder) gaat het om elf pakketten met cocaïne ter grootte van een baksteen die aanspoelden op de eilanden Borkum, Baltrum en Norderney. 

De drugs waren omwikkeld met zwarte folie.

De Duitse politie onderzoekt of de vondst iets met de andere van doen heeft. In de Noordzee bij Oostende werd eerder deze maand voor miljoenen euro's aan cocaïne in drijvende tassen ontdekt.

In Zeeland en Groningen werden afgelopen weekeinde op diverse plaatsen langs de kust aangespoelde pakketten met drugs gevonden.


http://www.presseportal.de/blaulicht/pm/104233/3615745?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

POLIZEIINSPEKTION AURICH/WITTMUND

POL-AUR: Gemeinsame Pressemeldung der Staatsanwaltschaft Aurich, der Polizeiinspektion Leer/Emden und der Polizeiinspektion Aurich/Wittmund

Aurich/Borkum/Baltrum/Norderney (ots) - Aurich/Borkum/Baltrum/Norderney -
Wie bereits berichtet wurden in den letzten Tagen an den Stränden auf Borkum, Baltrum und Norderney mehrere Päckchen angespült. Durchgeführte Untersuchungen führten zu dem Ergebnis, dass es sich um Betäubungsmittel (Kokain) handelt. Auf Borkum wurden neun Päckchen gefunden, auf den Inseln Baltrum und Norderney wurden insgesamt zwei Päckchen gefunden. Ob es einen Bezug zu ähnlichen Anspülungen gibt, wird derzeit geprüft. Die Herkunft ist noch unklar. Im Falle eines Fundes rufen Sie bitte die zuständige Polizeidienststelle an und teilen Sie den Fundort mit. Es wird dringend darauf hingewiesen, dass die unbefugte Mitnahme der Päckchen strafrechtliche Konsequenzen nach sich ziehen wird.

Rückfragen bitte an: 
Polizeiinspektion Aurich/Wittmund
Pressestelle
Inken Düpree 
Telefon: 04941 - 606 104 
E-Mail: pressestelle@pi-aur.polizei.niedersachsen.de 
http://www.pi-aur.polizei-nds.de

Original-Content von: Polizeiinspektion Aurich/Wittmund, übermittelt durch news aktuell 

Drie mannen aangehouden voor mishandeling verdachte dief op 10 april

Beelden mishandeling op social media geplaatst

Politie waarschuwt voor gevolgen van het recht in eigen hand nemen


De recherche van regio Paramaribo heeft de  36-jarige R.A., A.L. (28) en S.B. (53) ingesloten, na afstemming met het Openbaar Ministerie. Het drietal heeft samen met anderen op maandag 10 april een man mishandeld. De politie kreeg die dag de melding,dat er een dief door omstanders was aangehouden op een adres in Paramaribo-Noord, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 19 april 2017.

Een paar straten verder trof de politie een manspersoon met verwondingen over het hele lichaam aan. Per ambulance werd hij vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Van de mishandeling werd een filmpje opgenomen en verspreid (zie foto - Bron: de Ware Tijd). Aan de hand van het filmpje zijn de verdachten in beeld gebracht, opgespoord en aangehouden.

Uit het voorlopige onderzoek van de politie is niet gebleken, dat er aangifte van diefstal noch inbraak is gedaan tegen deze man. Naar verklaring kwam deze man van een leegstaand perceel, waar hij mopés was gaan rapen. Buurtbewoners die hem verdacht vonden gingen hem achterna. Hij probeerde weg te komen, maar werd achtervolgd. Enkele straten verder werd hij vastgehouden, vastgebonden en mishandeld. De man werd daarna weer vrij gelaten, liep weg en zakte enkele straten verder in elkaar. Daar werd hij door de politie aangetroffen.

De politie wenst de samenleving nogmaals erop te attenderen, dat een ieder bevoegd is tot het aanhouden van een verdachte als het gaat om betrapping op heterdaad. Verder wil zij de burgerij nadrukkelijk erop wijzen, dat de verdachte onmiddellijk na de aanhouding, overgedragen moet worden aan de politie. Eenieder die het recht in eigen handen neemt, zal strafrechtelijk worden vervolgd.

De columnist van De Surinaamse Krant besteedde op 19 maart aandacht aan het feit, dat meer en meer mensen het recht in eigen hand nemen en beelden van het mishandelen van 'verdachten' op social media plaatsen.

Voorzitter BVSS: 'De Avondvierdaagse gaat gewoon door'

'Meest recente ontwikkelingen' zouden reden voor Fernandes zijn om zich terug te trekken

In verhulde bewoordingen suggereert bedrijf dat protesten tegen regering een risico zouden vormen voor medewerk(st)ers en zogenoemde 'hotspots'


Purcy Olivieira, voorzitter van Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS), zegt dat de Avondvierdaagse normaal doorgaat. 'Waarschijnlijk heeft de sponsor zich van de hotspots teruggetrokken neem ik aan. Maar, ook als de hoofdsponsor zich helemaal heeft teruggetrokken, de AVD gaat normaal door', stelt hij vanochtend, woensdag 19 april 2017, in de Ware Tijd.

Olivieira: 'Wij organiseren de AVD en het heeft niets met de sponsor te maken. Zolang we niets horen van de verantwoordelijke officiële autoriteiten gaat het door.'

Inmiddels heeft Fernandes deze verklaring uitgebracht:De verklaring is opmerkelijk. In verhulde termen wordt immers gesuggereerd, dat er risico's zouden kunnen zijn vanwege de protesten tegen de regering Bouterse. Die protesten ofwel demonstraties vinden echter 's ochtends plaats en er lijkt dan ook geen gegronde vrees te moeten zijn voor enig risico. Daarenboven dienen de autoriteiten zorg te dragen voor de veiligheid van deelnemers en anderen aan de AVD. De organisatie van de acties tegen het regeringsbeleid heeft er ook geen enkel belang bij om welk risico dan ook te veroorzaken voor AVD-deelnemers.

Het argument van Fernandes om zich terug te trekken roept dan ook vraagtekens, vooral nu andere sponsoren zich niet terugtrekken en het bedrijf verder niet wenst te reageren.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Chileense rechter stelt militair in vrijheid die vader presidente Bachelet heeft gemarteld tot hij overleed in 1974

Cevallos Jones zou geestesziek zijn...


Een rechter heeft de vrijlating gelast van een van de twee militaire officieren die straffen uitzitten voor het martelen van de vader van presidente Michelle Bachelet, die overleed door hun toedoen, zo is gisteren door de Chileense Justitie bekendgemaakt, aldus het persbureau Associated Press vandaag, woensdag 19 april 2017.

Generaal Alberto Bachelet overleed in de gevangenis in 1974 nadat generaal Augusto Pinochet's dictatuur hem had veroordeeld, omdat hij een verrader zou zijn geweest. Uit forensisch onderzoek bleek, dat de oudere Bachelet waarschijnlijk was overleden aan hartproblemen als gevolg van martelingen nadat hij was gearresteerd voor verzet tegen de 1973 militaire staatsgreep die de socialistische president Salvador Allende afzette.

De gepensioneerde kolonels Edgar Cevallos Jones en Ramon Caceres werden in 2016 veroordeeld tot vier jaar gevangenis voor de martelingen die hebben geleid tot de dood van Alberto Bachelet.

Cevallos Jones' vrijlating werd bevolen door een lokale rechter nadat psychiatrische tests aan zouden hebben getoond, dat hij geestesziek is.


Bachelet werd zelf gearresteerd, samen met haar moeder, in 1975 en ging in ballingschap naar Australië en het voormalige Oost-Duitsland. Toen ze in 1979 terugkeerde naar Chili, studeerde ze medicijnen en steeg door de rangen van de socialistische partijen en werd een belangrijke speler in de centrum-linkse coalitie die de regering van Chili al bijna 20 jaar domineert, nadat Pinochet  zijn macht verloor.

Ze werd Chili's eerste vrouwelijke president in 2006, stond aan het hoofd van het Vrouwen Agentschap binnen de Verenigde Naties sinds 2010, en trad als presidente van Chili voor een tweede keer aan in 2014.(Red. De Surinaamse Krant/Associated Press/Twitter)

Fernandes trekt zich per direct terug als hoofdsponsor Avondvierdaagse

Groepen mogen niet aan AVD deelnemen onder de naam Fernandes

Reden terugtrekking van Fernandes nog niet bekend


De Fernandes Bedrijvengroep heeft zich teruggetrokken als hoofdsponsor van de Avondvierdaagse, de jaarlijkse wandelmars die georganiseerd wordt door de BVSS. Groepen die door het bedrijf gesponsord worden werden vanmorgen, woensdag 19 april 2017, door een vertegenwoordiger gebeld dat zij niet onder de naam van Fernandes mogen deelnemen aan het evenement. Willen ze toch lopen dan zullen ze dat ook niet mogen doen in de kleding die door de onderneming is gesponsord. 

De Avondvierdaagse begint vandaag en eindigt zaterdag. De leiders van de groepen zijn opgeroepen voor een vergadering vanmorgen om elf uur met vertegenwoordigers van de bedrijvengroep.

'We zijn in shock. We zijn gewoon vanmorgen gebeld en kregen te horen dat we niet meer mogen meedoen aan de AVD, althans niet onder de naam van Fernandes een we mogen ook niet in hun kleding lopen. We zijn helemaal ondersteboven', zegt de leidster van een van de groepen, in de Ware Tijd. Haar is geen reden opgegeven waarom Fernandes zich heeft teruggetrokken.

Door de terugtrekking gaan ook de activiteiten en shows bij de Fernandes Hotspots tijdens de mars niet door.

De groepen die door Fernandes gesponsord werden hebben een contract getekend met het bedrijf. Minstens vijf seniorengroepen zouden onder de vleugels van Fernandes deelnemen aan het nationaal wandelspektakel.

'We hebben geen andere kleding', zegt de leidster. Naast de financiële bijdrage van het bedrijf heeft haar groep ook zelf extra kosten gemaakt om deel te nemen aan de wandelmars.

Overigens schreef De Surinaamse Krant columnist op 4 april vorig jaar dit kritisch stuk over de sponsoring door het Fernandes concern en McDonald's van de AVD, waarvan de organisatie een gezonde leefstijl promoot, maar zich juist laat sponsoren door genoemde bedrijven....

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Aqualectra op Curaçao gaat door met heraansluiten huishoudens op het waternet

'Bij betreffende huishoudens is niet daadwerkelijk sprake van diefstal van water'


Aqualectra gaat verder met het heraansluiten van huishoudens op het waternet. Dit bijna twee weken nadat interim-minister Jaime Córdoba van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) de heraansluiting een halt toeriep, ‘omdat we niet kunnen accepteren dat een groot deel van de mensen ervoor kiest om water te stelen’

Volgens Darick Jonis, algemeen directeur van Aqualectra, vandaag, woensdag 19 april 2017, in het Antilliaans Dagblad, is er bij de betreffende huishoudens niet daadwerkelijk sprake van diefstal van water.

Van de lijst van 324 huishoudens in de categorie min- en onvermogenden die door het nutsbedrijf waren afgesloten werd enkele weken geleden een eerste groep van 50 geselecteerd om te worden heraangesloten. Op 47 van deze 50 adressen bleken bewoners de door Aqualectra geplaatste zekering te hebben verwijderd.

Marine Caribisch gebied doet twee drugsvangsten binnen 48 uur

In totaal is bijna 700 kilo cocaïne in beslag genomen


Het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, het M-fregat Zr. Ms. Van Amstel, heeft in de nacht van 11 op 12 april 2017 twee partijen cocaïne onderschept (zie foto's - Bron: Marine Caribisch Gebied). Nog voordat de eerste verdachten en gevonden drugs waren overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht, werd een tweede smokkelvaartuig ingerekend. In totaal is bijna 700 kilogram cocaïne in beslag genomen, zo bericht de Marine dinsdag 18 april 2017.

Tijdens een schietoefening voor de kust van Curaçao kwam een melding binnen over een verdacht schip. Het bleek te gaan om een snelle kleine motorboot, een zogenoemde ‘go-fast’. Deze bevond zich op dat moment ten noorden van de territoriale wateren van Colombia.

Zr. Ms. Van Amstel is in volle vaart richting de opgegeven positie gevaren, waarna de NH-90 boordhelikopter werd ingezet om de ‘go-fast’ te detecteren. Enkele zeemijlen van het vaartuig heeft Zr. Ms. Van Amstel haar beide RHIB’s gelanceerd met een boardingteam van de Amerikaanse Kustwacht. Toen de RHIB’s vlakbij kwamen werden verdachte pakketten vanuit de go-fast in zee gegooid. Tien pakketten werden uit het water gevist en aan boord van de ‘go-fast’ werden drie bemanningsleden en nog drie verdachte pakketen aangetroffen.

Aangezien het smokkelvaartuig niet meer zeewaardig was, werden de bemanningsleden en hun smokkelwaar aan boord genomen van Zr.Ms. Van Amstel. Na onderzoek bleken de pakketten cocaïne te bevatten. In totaal gaat het om ongeveer 325 kilo.

Nog voordat de drie bemanningsleden en de in beslag genomen cocaïne konden worden overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht kwam een nieuwe melding binnen. Een verkenningsvliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied (type Dash-8) lichtte Zr.Ms. Van Amstel in over een nieuw verdacht contact. Wederom werd de NH-90 maritieme gevechtshelikopter er op afgestuurd. Het verdachte vaartuig reageerde niet op de verschillende stopsignalen, die vanuit de helikopter werden gegeven.

Waarschuwingsschoten waren nodig om het tot stoppen te dwingen. 15 balen cocaïne (zo’n 350 kilo) werden in beslag genomen. De opvarenden werden aangehouden en samen met de contrabande overgedragen aan een vaartuig van de Amerikaanse Kustwacht.

Inschrijving voor de KLM Marathon 2017 Curaçao is geopend

KLM Marathon al op 15 juni van start op het Scheveningse strand 


De inschrijving voor de KLM Marathon 2017 is geopend. Op Mambo Beach werd gisteren het startschot gegeven door stationmanager Egon Sybrandy van Dolfijn FM en Willem Cordilia, voorzitter van de Curaçaose Atletiekbond, zo bericht vanochtend, woensdag 19 april 2017, het Antilliaans Dagblad.

De wedstrijd wordt op 26 november gehouden. Nieuw dit jaar is, dat de KLM Marathon al op 15 juni op het Scheveningse strand van start gaat met een 5 en 10 kilometerloop. Deelnemers maken met hun startnummer kans op deelname aan de marathon op Curaçao, inclusief twee retourtickets en verblijf in het Santa Barbara Resort. De Scheveningse wedstrijd wordt ook op Dolfijn FM uitgezonden.

Na de prijsuitreiking wordt ook de winnaar bekendgemaakt. De marathon in november is de vierde editie van de KLM Curaçao Marathon. Start en finish zijn bij het Lions Dive & Beach Resort.

Proces tegen Burney 'Nini' Fonseca vindt voortgang op Curaçao

Mijlpaal in onderzoek naar moord op Helmin Wiels


Het proces tegen Burney ‘Nini’ Fonseca, die door Justitie wordt beschouwd als de schakel tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord op politicus Helmin Wiels, wordt vandaag, woensdag 19 april 2017, vervolgd, zo bericht het Antilliaans Dagblad.

Als verdachte in de zaak Maximus hoort hij mogelijk aan het eind van de middag een straf tegen zich eisen.

De 44-jarige Fonseca heeft na de moord op Wiels in 2013 maanden vastgezeten voor zijn rol in deze zaak, door Justitie betiteld als Magnus, tot hij bij de inhoudelijke behandeling ervan door het gerecht voorwaardelijk op vrije voeten werd gesteld. In juni 2015 werd hij bij een inval in zijn huis in Koraal Specht gearresteerd voor drugshandel en witwassen van 50.000 gulden. Hiervoor werd hij tot vier jaar cel veroordeeld.

Overleg tussen COL en regering levert voor bond nog te weinig op

COL-voorzitter Blanker: 'Wij zijn nog ver van een aanvaardbare levensstandaard'


De bespreking tussen de Confederatie van Organisaties voor Landsdienaren (COL) en de regering is gisteren in een begripsvolle sfeer verlopen. 'Maar, wij zijn evenwel nog ver van een aanvaardbaar levensstandaard. De COL is niet tevreden over het voorlopig resultaat van het overleg met de regering', aldus voorzitter Hugo Blanker in een vandaag, woensdag 19 april 2017, uitgegeven verklaring. 

De regeringsafvaardiging werd geleid door president Desi Bouterse, bijgestaan door de vicepresident, Ashwin Adhin, de minister van Toerisme Handel en Industrie, Ferdinand Welzijn, en de presidentiële commissie.

'Vooralsnog gaan wij inhoudelijk niet in op de bespreking', zegt Blanker.

'De actuele en acute wurgende situatie voor de actieve gepensioneerde landsdienaren en hun respectieve gezinnen is niet langer vol te houden. In elk geval houdt de COL het vakbondsbelang constant in de gaten. Hier en daar leken er wel lichtpunten', aldus de verklaring.

Op een te houden bijeenkomst met de lidbonden van de COL zal zij uitgebreid verslag doen van het voorlopige resultaat.

De gesprekken met de president worden maandag 24 april voortgezet. Aanbevelingen van de lidbonden zullen naar dat overleg worden meegenomen. De COL heeft aangedrongen op wezenlijke besluiten hierover en heeft de noodzaak tot transparantie en kaalpluk onderbouwd. Ook de situatie rondom de Putcher crèche kwam aan de orde. Het COL hoofdbestuur heeft nog geen sluitend antwoord gekregen op voorstellen over inkomensverruiming mogelijkheden voor de overheid.

Voorzitter C-47 verwacht na hard optreden politie meer steun vanuit bevolking

'Zwaar bewapende ME heeft vakbondsleider Valies als een crimineel opgehaald tot in Theater Unique'


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, verwacht na de brute wijze waarop de politie gisteren optrad, nog meer steun uit de samenleving om een halt toe te roepen aan de verarming van het volk. De wijze waarop de arrestaties hebben plaatsgevonden is volgens hem buiten elke proportie.

'De zwaar bewapende mobiele eenheid heeft vakbondsleider Wilgo Valies als een crimineel opgehaald tot in Theater Unique. Meer dan dertig politieagenten zijn hem komen halen en hebben hem meegenomen in het beveiligde voertuig van de mobiele eenheid', aldus Berenstein vandaag, woensdag 19 april 2017, op Starnieuws.

De vakbondsleider zegt, dat er vaker gelopen is zonder een vergunning. 'Wij waren met een vreedzaam protest bezig. De vraag is of er wel vergunning nodig is om te mogen protesteren. Het gaat om een grondwettelijk recht.' 

Vanaf het begin was het duidelijk dat de politie opdracht had om de leiders van de actie te arresteren. De politie wilde Valies aanhouden. Hij werd beschermd door de demonstranten en voorkomen werd dat hij door de politie werd meegenomen. Mensen die getracht hebben Valies te beschermen, werden gearresteerd, onder wie ook Curtis Hofwijks en Brian Boerleider van 'Wij zijn Moe' en het 'Burger Collectief'. In de poging om Valies te beschermen is de situatie uit de hand gelopen. Een agent heeft ook een klap in het gezicht gekregen.

Berenstein zegt, dat de situatie tijdens de bijeenkomst die voor vanochtend vanaf tien uur gepland is, wordt besproken. Diverse organisaties hebben hun solidariteit betuigd.

De eis om de brandstofprijs terug te draaien staat recht overeind. 'Wij zullen pas praten met de regering wanneer gevolg wordt gegeven aan de eis. Hier hopen wij op meer steun vanuit diverse groepen. Er moet een goede plan van actie komen om de verarming van het volk stop te zetten.'

NPS: 'Noodzakelijk dat elke NPS'er en anderen vreedzame protestdemonstraties lijfelijk ondersteunen'

'Acties vanuit regeringszijde zullen nationaal en indien nodig internationaal worden bestreden'


De Nationale Partij Suriname (NPS) vindt dat het noodzakelijk is om de vreedzame protestmanifestatie lijfelijk te ondersteunen. De partij stelt vandaag, 19 april 2017, in een verklaring, dat de beleving van democratie nimmer beperkt moet worden. 

Naar aanleiding van het hardhandig optreden van de mobiele eenheid en de politie op dinsdag 18 april 2017 tegen burgers die een vreedzame actie tegen het wanbeleid van de huidige regering voerden, verklaart de NPS dat:

- De partij onder alle omstandigheden gewelddadig optreden tegen vreedzame burgers afkeurt. Hierbij verwerpt zij eveneens de arrestatie van betogers onder wie de vakbondsleider de heer Wilgo Valies. 
 - De partij zich zal blijven inzetten voor lotsverbetering van het Surinaamse volk en ondersteunt zoals eerder is aangekondigd, alle acties in dat kader krachtig. 
- Het noodzakelijk is dat elke NPS'er en overige Surinamers de vreedzame protestdemonstraties lijfelijk ondersteunen. 

Verder roept de partij al haar structuren op paraat en alert te zijn om escalaties te voorkomen. De NPS erkent het recht op vrije meningsuiting via betoging zoals verankerd in de Surinaamse Grondwet en Internationale verdragen ter versterking van de democratie. Alle acties vanuit regeringszijde die indruisen tegen dit grondrecht zullen nationaal en indien nodig internationaal op legale wijze worden bestreden.

Regering betreurt - door haar uitgelokte - 'schermutselingen' tijdens demonstratie

'Schermutselingen' zijn veroorzaakt door juist de regering....

'Wij zijn niet gebaat bij onrust, want daarbij zal er slechts één verliezer zijn, te weten ons geliefd land Suriname'


De regering stelt in een vandaag, woensdag 19 april 2017, uitgebracht persbericht het te betreuren dat terwijl de dialoogronde over het regeerbeleid met de vakbeweging werd hervat er in de binnenstad zich schermutselingen hebben voorgedaan. Het Korps Politie Suriname was genoodzaakt, zo beweert althans de regering, in te grijpen en enkele personen voor verhoor op te brengen. 

'De regering wenst wederom te benadrukken bekend te zijn met de gevoelens van onvrede over de huidige financieel-economische situatie van grote delen van de gemeenschap. Echter heeft de regering de overtuiging, dat wij als Surinamers met vereende krachten hieruit zullen komen. Het is daarom belangrijk om nogmaals te onderstrepen dat alle kanalen voor communicatie voor iedereen en alle groepen open zijn.'

De regering roept alle Surinamers op om vooral in deze moeilijke tijden niet tegenover elkaar te staan, maar om juist in alle rust gezamenlijk te werken aan oplossingsmodellen, 'waardoor wij in eenheid de ontwikkeling van ons land ter hand kunnen nemen. Wij zijn niet gebaat bij onrust, want daarbij zal er slechts één verliezer zijn, te weten ons geliefd land Suriname', aldus het Kabinet van de President namens de regering, die zelf debet is aan de ontstane onrust.

Overigens is het de vraag of het Kabinet van de President ook nog gaat komen met een verklaring inzake het provocerende uiterlijk van het lid van de Mobiele Eenheid op deze foto (Bron foto: Facebook).

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

PALU: 'Politieke sfeer pro-contra brengt ons nergens dan naar ons koloniaal verleden'

'Er wordt bewust geen ruimte gecreëerd om te discussiëren over beleid en blijvende oplossingen'

- 'Kritieken en daarmee oplossingen moeten veel fundamenteler zijn dan slechts vervangen van personen en partijen'
- 'Huidige sfeer van confrontatie brengt ons helaas alleen weer terug naar ons koloniaal verleden'


De huidige politieke sfeer van confrontatie, politiek beïnvloede stakingen en 'pro-contra' zal ons wederom nergens leiden. In deze politieke sfeer gaat het slechts om personen en politieke partijen in de regering die 'naar huis moeten'. Er wordt bewust geen ruimte gecreëerd om te discussiëren over beleid en blijvende oplossingen die ons uit de huidige structurele problemen zouden moeten halen. We moeten leren uit onze geschiedenis en begrijpen dat dit politiek gedrag in onze politiek voering ons ook in het verleden nergens heeft gebracht.

Willen we uit de huidige problemen geraken dan zullen we vooral durven om onszelf in de spiegel aan te kijken. De oppositie partijen die nu op straat lopen hebben dit reeds in het verleden gedaan. Onder de regering Wijdenbosch zijn mensen massaal gemobiliseerd door hen. Dit leidde indirect tot een verlies van de meerderheid in DNA (De Nationale Assemblee) waardoor er toen vervroegde verkiezingen werden uitgeschreven. Onder de daaropvolgende regeringen Venetiaan bracht de huidige NDP coalitie ook massa’s op de been vanwege de harde maatregelen die toen genomen werden. Ondanks dat er meer dan een miljard aan ontwikkelingshulp werd ontvangen en de stijgende goudprijzen, kwamen de regeringen Venetiaan niet verder dan het 'sparen' van een monetaire reserve van Srd 750 miljoen en een devaluerende Srd in 2010.

Nu in 2017 zien wij weer het omgekeerde waar wederom het volk wordt gemobiliseerd en misleid alsof het slechts zou gaan om deze of gene te vervangen, en dan lossen alle problemen vanzelf wel op; 'elke regering zou beter zijn dan de huidige zittende regering'. Deze ouderwetse politiek voering kennen we nog uit de koloniale tijd toen de grootste, etnische georganiseerde VHP en de NPS continu lijnrecht tegenover elkaar stonden. Toen werd er ook angst opgewekt voor elkaar als Surinamers en werd er geen ruimte gecreëerd voor inhoudelijke discussies. Deze wijze van politiek voering heeft immers niet geleid tot een blijvende oplossing van structurele problemen zoals de nog slecht toegankelijke gezondheidszorg, lage slagingspercentage in ons onderwijs, de eenzijdige afhankelijkheid van de Surinaamse economie van de mijnbouw, de niet transparante overheidshuishouding, slechte huisvesting of de steeds harder wordende criminaliteit.

De huidige regering blinkt momenteel uit in het uitvoeren van een ‘trial and error’ beleid en verergert daarmee alleen maar de huidige financiële problemen. Maar, de kritieken en daarmee de oplossingen moeten veel fundamenteler zijn dan slechts het vervangen van personen en partijen.

Er zijn een paar uitdagingen waar wij als Suriname voor staan die slechts opgelost zullen worden indien wij met ons allen eens worden over een oplossingsgericht beleid op lange termijn. Corruptie en verspilling bijvoorbeeld zal niet worden opgelost indien wij slechts personen en politieke partijen vervangen. Specifieke gevallen van vermoedelijke financiële wantoestanden moeten onderzocht worden. Maar, al decennia lang hebben we hiermee te maken en weten we dat de overheid onvoldoende transparant is. We weten dat onze overheid ingericht is om ‘manipuleerbaar’ te zijn door de toenmalige kolonisator.

Willen we corruptie en verspilling verminderen dan zullen we niet alleen meer wetten en instituten in het leven moeten roepen als onderdeel van ons anti-corruptie beleid. Maar, de grootste uitdaging is het veranderen van de koloniale overheidscultuur van 'patronage' en 'no-spang, ik regel het wel voor je'. 

We moeten begrijpen dat we een aantal 'hardnekkige' problemen moeten aanpakken die ingebakken zijn in ons bestuurlijk systeem en cultuur. Daarvoor zal een lange termijnbeleid ontwikkeld moeten worden, anders zullen we over tien jaren weer op straat komen om een andere president 'naar huis' te sturen vanwege 'corruptie en verspilling'.

Samenwerken en eenheid in lange termijn denken over minimaal de Surinaamse economie, ons onderwijs en het bestuurlijk systeem zal de basis zijn voor een blijvende groei en bloei van ons land, welke regering dan ook die hierna komt.

En de huidige sfeer van confrontatie brengt ons helaas alleen weer terug naar ons koloniaal verleden, angst voor elkaar en daarmee nog verder van huis.

Henk Ramnandanlal 
PALU Ondervoorzitter

Bestuurskundige Boldewijn: 'Regering in zeer moeilijke positie om eisen demonstrerende burgers in te willigen'

Boldewijn verkondigt als deskundige een visie op huidige situatie die doorsnee Surinamer zou kunnen hebben


De regering is in een uitermate moeilijke positie om de eisen van ontevreden burgers die de straat opgaan, in te willigen. Op basis hiervan verwacht bestuurskundige August Boldewijn dat de protestdemonstraties geen stand zullen houden. 

'Ik heb niet de indruk dat de regering zal luisteren, maar mocht dat toch gebeuren, heb je daartegenover mensen die geen vertrouwen meer in haar hebben', zegt hij vandaag, woensdag 19 april 2017, in de Ware Tijd.

Wat zich gisteren, de vierde dag van protesten heeft voorgedaan, is volgens Boldewijn een strategie die zal bijdragen aan het sneller ontkrachten van de protesten. Hij doelt op de aanhouding van de sleutelfiguren vakbondsleider Wilgo Valies en de leider van de We zijn Moe-beweging, Curtis Hofwijks.

Boldewijn vindt dat de demonstranten concrete punten moeten opsommen om doeltreffend te zijn. Hij noemt als voorbeeld gevallen waarbij de regering geen verantwoording heeft afgelegd over geïnvesteerd geld. 'De benzineprijs is overigens al verhoogd. Als de regering die toch terugdraait, geeft zij haar eigen coalitie een sneer want die heeft met de aanpassing ingestemd.'

Het opstappen van de regering is naar zijn mening ook geen haalbare eis, gezien haar sterke meerderheid in het parlement. Om de actievoerenden enigszins gerust te stellen, zou de regering haar beleid zichtbaar moeten wijzigen. De aandacht zou daarbij gericht moeten zijn op het bezuinigen in de consumptieve sfeer en het afslanken van het ambtenarenapparaat. Toch verwacht de bestuurskundige op korte termijn geen verandering van de huidige situatie. 'Hoe je het ook wendt of keert, deze situatie zal pijnlijker worden.' 

Minister Van der San wil leger betrekken in strijd tegen criminaliteit

Met wetsaanvulling krijgen Chinese winkeliers mogelijkheid om zelf tegen criminelen op te treden

- Van der San aanwezig bij rouwdienst van bij brand, na beroving, omgekomen supermarkteigenaar en zijn zoon
- 'Wat wij nu meemaken, het zijn geen buitenlanders die de orde hier komen verstoren op een vreselijke manier, maar, onze eigen mensen'


Minister van Eugene van der San van Justitie en Politie heeft dinsdag een voorstel gelanceerd over hoe de verruwde criminaliteit aan te pakken. Hij wil het Nationaal Leger daarbij betrekken en een wetsaanvulling doen, die Chinese winkeliers de mogelijkheid moet bieden om zelf op te treden tegen criminelen. Dat bericht Starnieuws vanochtend, woensdag 19 april 2017.

'Op een of andere manier, wan mogelijkheid mus fu de, dat ye kan sut’en trowe. Het komt hard over. Ma un no ab tra mogelijkheid fu stop den abani nanga den crimineel in a kondre disi.'

Van der San sprak tijdens de rouwdienst van supermarkthouder Lin Zhi Di en zijn zoon Lin Yan in de gymzaal van de Chinese school. Het tweetal werd op 4 april als verkoolde lijken teruggevonden in de winkel te Santi Kondre in het Tapanahonigebied, na een roofpoging.

'Ik kom niet met een doodstrafverhaal, maar ik zal met een nuance komen – in het bijzonder voor de Chinezen die supermarkten en winkels hebben, dat er een aanvulling in de wet komt', zei de minister. Zo zal een winkelier een verdacht figuur mogen vragen, wat die persoon wil kopen. Als die niet weet wat te kopen, maar blijft doorlopen en kijken, mag de winkelier de persoon zeggen om de winkel te verlaten. Geeft de persoon geen gehoor, dan mag de winkelier handelen.

Enkele jaren geleden vierde de criminaliteit ook hoogtij in het land, zei de minister. Mensen wilden de doodstraf weer invoeren. Maar, die werd in 2015 officieel uit het Wetboek van Strafrecht gehaald. Als iemand je erf oploopt, je kent de persoon niet en die loopt je huis binnen, 'yu mag sut’en trowe', volgens de wet. Hij wil een soortelijke wetsaanvulling maken. De juristen en de regering zullen het voorstel - dat nog uitgewerkt moet worden -, bekijken.

Tegelijk zal de regering zorgen dat er werkgelegenheid komt. Hij zal navraag doen over het goudwinningsproject in het binnenland. De regering moet ook werken aan landbouwprojecten. Dit zodat de jongeren die niets te doen hebben en diefstal in hun hoofd krijgen, een plek hebben om toch te gaan werken en geld te verdienen.

Van der San gaf aan dat de overheid en hij in functie, verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Het Nationaal Leger beschermt het land tegen buitenlandse agressie. Maar, volgens Van der San is gezien het criminaliteitsgedrag van de dag, nodig om dit probleem anders aan te pakken.

'Wat wij nu meemaken, het zijn geen buitenlanders die de orde hier komen verstoren op een vreselijke manier. Maar, het zijn onze eigen mensen.'

Criminelen hebben geen greintje respect voor andermans leven. 'En daarom doen wij een beroep op het Nationaal Leger om op te treden, net zoals zij zouden optreden tegen een buitenlandse agressor.' Hij zal het leger om bijstand vragen. 'Om samen met de politie op te treden, op zo'n manier dat zij geen genade moeten hebben met de mensen die bezig zijn op dit gebied – dat ze Surinamers zijn, want een Surinamer die van zijn land houdt, gaat niet zo te keer in zijn land.'

De minister benadrukte, dat elke Surinamer recht heeft op bescherming - de Chinese gemeenschap in het bijzonder, omdat criminelen denken dat Chinezen veel geld hebben. Er bestaat een denkwijze, vooral onder de 'fotonengre nanga busnengre', dat de Chinezen profiteurs zijn in dit land, zei hij. Zij komen uit China, om hier geld te maken en sturen dit terug naar China. 'A denki dat na wan fout denki, na wan verkeert denki.' De Chinezen waren voor ons hier en hebben ons ondersteund, haalde Van der San aan. 'Het respect dat wij voor hen hebben is niet op zijn plaats en niet te vergelijken, met de soort bijdragen die zij hebben gedaan voor onze voorouders.'

Hij vroeg daarom respect voor hen op te brengen. De eerste groep (oude) Chinezen heeft rechten in Suriname. En op basis van de rechten zijn de nieuwe Chinezen gekomen. Van der San: 'En ze mogen komen, omdat de overheid hen toestemming geeft. Den mag kon.' De Suriname Chinese United Association, de overkoepelende organisatie van Chinese verenigingen, riep het Chinees bedrijfsleven op om dinsdag als ‘stil’ protest hun deuren te sluiten in de middag.

Veiligheidsagenten Braziliaans parlement in actie tegen protesterende agenten

Traangas gebruikt om te voorkomen dat actievoerende agenten parlement in gaan

(Bron foto: EPA)
Agenten demonstreren tegen pensioenhervorming president Temer


Voor de ingang van de Braziliaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers is het dinsdag tot opstootjes gekomen, toen politieagenten er kwamen protesteren tegen de pensioenhervorming van president Michel Temer. Dit meldt dinsdag 18 april 2017 onder andere het Belgisch persbureau Belga.


'Aan de betoging namen ongeveer 3.000 politieagenten deel. Een honderdtal onder hen probeerden binnen te komen. De veiligheidsagenten van het parlement gebruikten traangas om hen tegen te houden', vertelde een lid van de Braziliaanse politievakbond. 'Op sommige momenten was er spanning, omdat vijf van onze vrienden gearresteerd waren, maar ze zijn alweer vrijgelaten', voegde hij toe.

De incidenten illustreren de sociale onrust in Brazilië. De conservatieve president Michel Temer wil de pensioenleeftijd optrekken, vooral die van ambtenaren met inbegrip van risicoberoepen zoals politieagenten. De hervorming maakt deel uit van een reeks bezuinigingsmaatregelen om de torenhoge schuld van het land naar omlaag te krijgen.

Brazilië gaat momenteel door zijn zwaarste economische crisis ooit, mede door de grootschalige corruptie.

 Het Hooggerechtshof gaf vorige week toestemming voor het openen van een onderzoek naar acht ministers en tientallen parlementsleden, in het kader van corruptie bij staatsoliebedrijf Petrobras. De afgelopen weken vonden verschillende betogingen tegen de pensioenhervorming plaats. Op 15 maart trokken duizenden mensen de straat op, en eind april staat er een algemene staking op de agenda.

Ecuadoraans journalist vraagt asiel aan in Peru

Fernando Villavicencio beschuldigd van versturen vertrouwelijke e-mails van ambtenarenDe Ecuadoraanse journalist Fernando Villavicencio, directeur van de nieuwswebsite Focus Ecuador en een criticus van vertrekkend president Rafael Correa, diende dinsdag 18 april 2017 een verzoek om politiek asiel in te Lima, Peru. Een verklaring van de regionale persgroep Instituto Prensa y Sociedad (IPYS) stelt, dat de journalist, die na de presidentsverkiezingen op 2 april naar Lima vluchtte, geen garantie heeft op een eerlijk proces in Ecuador, waar hij wordt beschuldigd van het verspreiden van beweerdelijk vertrouwelijke e-mails verzonden door ambtenaren. Dit bericht het Committee to Protect Journalists dinsdag 18 april 2017.

'Het feit dat een bekende journalist als Fernando Villavicencio gedwongen is om politiek asiel in Peru aan te vragen, is een duidelijke weerspiegeling van de systematische vervolging van critici in Ecuador', zegt Carlos Lauría, senior programmacoördinator van het CPJ voor de Amerika's.


'Wij vragen de Peruaanse autoriteiten het asielverzoek in te willigen en we vragen Ecuadoraanse autoriteiten om alle aanklachten tegen Villavicencio onmiddellijk te laten vallen en hem in staat te stellen om naar huis terug te keren, zonder angst voor zijn vrijheid om te werken als journalist.'

De aanklachten tegen Villavicencio hebben betrekking op een in oktober 2013 verschenen artikel dat hij schreef met collega-journalist Belén Palma voor de Ecuadoraanse website Plan V dat kritisch was over dejuridische strijd van de overheid tegen het Amerikaanse bedrijf Chevron.


Ramiro García, een advocaat van Villavicencio, vertelde CPJ in november vorig jaar, dat het artikel in het algemeen belang is gepubliceerd. Ecuador heeft een van de slechtste persvrijheidrecords in de regio, waar journalisten onderworpen zijn aan wettelijke maatregelen, laster aanklachten, en  publieke beledigingen van ambtenaren, aldus CPJ-onderzoek.

(Red. De Surinaamse Krant/Committee to Protect Journalists)

Vakbeweging spreekt van trieste dag in democratische beleving Surinaams volk

'Met neerslaan vreedzame protestdemonstratie zijn belangrijke grondrechten van het Surinaamse volk geschonden'


18 April 2017 was een trieste dag in de democratische beleving van het Surinaamse volk in het algemeen en dat van de vakbeweging in het bijzonder. De vreedzame protestdemonstratie georganiseerd door de vakbeweging was gericht tegen de ad hoc verhoging van de government take en de verdere verarming van het Surinaamse volk als gevolg van het wanbeleid van deze regering. 

Protestdemonstaties zijn een grondwettelijk recht van elke Surinaamse burger. Dit recht op vreedzame betoging is neergelegd in artikel 21 van de Grondwet.

De protestdemonstratie van vandaag had een vredig verloop, maar is op een bepaald moment op brute wijze door manschappen van de politie neergeslagen en daarbij zijn de vakbondsleider Wilgo Valies en enkele actievoerders waaronder Curtis Hofwijks en Brain Boerleider gearresteerd.

Met het neerslaan van deze vreedzame protestdemonstratie zijn belangrijke grondrechten van het Surinaamse volk geschonden. De vakcentrales C-47, PWO, FAL en de vakbonden BVL en ALS keuren het geweld tegen de vredige demonstranten resoluut af en eisen tegelijkertijd dat de vakbondsleider en de overige activisten gelijk in vrijheid worden gesteld.

De Vakcentrales C-47, PWO en FAL 
De Vakbonden BVL en ALS

SPA en DA'91 roepen op tot een nationale staking

'Regering bevestigt dat zij de grootste bedreiging vormt voor Suriname en de democratie'


Curtis Hofwijks en Wilgo Valies, die vanmiddag zijn opgepakt door de politie, zijn in vrijheid gesteld. In overleg met het Openbaar Ministerie zal bepaald worden wat met Bryan Boerleider en de andere gearresteerde burger zal gebeuren. Het viertal was dinsdag 18 april 2017, de vierde dag van het protest van de vakbeweging en anderen, aangehouden. Het een en ander heeft echter kwaad bloed gezet bij de SPA en DA’91, zo bericht Starnieuws.

De voorzitters van deze partijen roepen op tot een dag van nationale staking, morgen. Dit in protest tegen de 'intimidatie, repressie en geweld tegen weerloze burgers'. De regering heeft haar ware aard getoond, zeggen zij in een gezamenlijke verklaring.

De voorzitter van DA'91, Angelic del Castilho en de voorzitter van de SPA, Guno Castelen, geven aan dat zij persoonlijk de brute wijze van politie optreden tegen weerloze burgers hebben meegemaakt. 'Deze arrestaties zijn ongrondwettelijk.'

De regering bevestigt volgens hen dat zij de grootste bedreiging vormt voor de republiek Suriname en de democratie. 'Dit autoritair beleid geeft de bevolking het recht om in verzet te gaan tegen deze regering en alle daarvoor ten dienste staande democratische middelen aan te wenden. Iedere burger in ons land die democratie en rechten en vrijheden belangrijk vindt roepen wij op om zich te verenigen om dit grote gevaar te overwinnen.'

'Wij als politieke organisaties zullen met al onze ten dienste staande middelen de strijd voortzetten voor een democratisch, rechtvaardig en harmonisch Suriname. De SPA en DA ’91 roepen de vakbeweging en alle arbeiders op om uit protest morgen niet aan het werk te verschijnen en een dag van nationale staking af te kondigen uit solidariteit aan de vakbondsleiders en arbeiders strijders.'

De verklaring is getekend door Guno Castelen en Angelic del Castilho.