maandag 22 mei 2017

'Duurzame houtkap bestaat wel'

Directeur Tropenbos Suriname weerspreekt bewering NDP'er Tsang

(Bron foto: Stichting Bosbeheer en Bostoezicht)
Van Kanten: 'Duurzame houtkap zorgt ook voor een veel gezondere omgeving dan de goudsector'


In een redactioneel bericht van de Ware Tijd (17 mei 2017) staat, dat het parlementslid Stephen Tsang stelt dat de mensen die in het binnenland werken aan houtkap een grote mind-shift moeten ondergaan. Hij zegt dat er geld kan worden verdiend met het conserveren van het bos in plaats van houtkap. Geld verdienen met het conserveren van het bos kan echter perfect in combinatie met houtkap. 

De stelling van het parlementslid dat duurzame houtkap niet bestaat en dat de inkomsten uit de houtkap slechts goed zijn voor één of twee generaties is onjuist. Een definitie van "duurzaam" is dat een activiteit zodanig plaatsvindt dat de natuur niet in gevaar wordt gebracht.

Houtkap als onderdeel van duurzaam bosbeheer kan generaties lang voor inkomsten zorgen. Daarvoor is er technologie die door een aantal, al dan niet gecertificeerde bedrijven in Suriname wordt toegepast.

Het gaat erom de bomen gericht te vellen en volgens een vooraf opgezet plan uit het bos te slepen zodat de schade beperkt blijft: het principe van Reduced Impact Logging.

Houtkap kan ook worden verduurzaamd door:
- De natuurlijke bosverjonging te helpen zodat gewenste bomen beter groeien.
- Arealen te herbeplanten met houtwaardige boomsoorten.
- Een afzetmarkt te creëren voor 'Lesser known Timber Species' (minder bekende houtsoorten) zodat er meer hout binnen het toegestane maximum van 25 kubieke meter per hectare kan worden geoogst. - Het gekapte hout lokaal te verwerken tot bouwmateriaal, interieurdecoratie en verbruiksgoederen en op termijn geen rondhout, maar (half)verwerkt product te exporteren.

Gemeenschapsbosbouw of community forestry is een haalbare optie voor onze binnenlandbewoners om geld te verdienen en er zijn tal van voorbeelden hiervan in de regio in landen zoals Peru, Brazilië en Guatemala. Voorwaarde is dat de grondenrechten voor de binnenlandbewoners worden geformaliseerd zodat het geld dat zij investeren ook hun kinderen en kleinkinderen ten goede komt. Verder zal er moeten worden gewerkt aan vergroten van de capaciteit van de mensen op het gebied van techniek en bedrijfsvoering.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft uitgebreide programma's over gemeenschapsbosbouw die ook kunnen worden toegepast in Suriname. Deze gaan hand in hand met initiatieven zoals REDD+ waarbij bosbeheerders in aanmerking kunnen komen voor financiële incentives op voorwaarde dat zij doen aan duurzaam bosbeheer.

Duurzame houtkap is in combinatie met lokale houtverwerking één van de reële mogelijkheden voor het creëren van werkgelegenheid en inkomsten voor de binnenlandgemeenschappen. Hij zorgt ook voor een veel gezondere omgeving dan de goudsector.

Dr. Rudi F. van Kanten 
Directeur Tropenbos Suriname 

Regering Peru trekt opdracht aan consortium voor bouw vliegveld dichtbij Cusco in

Minister van Transport in Peru Martin Vizcarra dient zijn ontslag in


De overheid in Peru heeft de opdracht aan een consortium voor de bouw van een vliegveld dicht bij de stad Cusco ingetrokken vanwege zorgen over de financiering. De vliegveldorder, die een waarde had van $525 miljoen, was bedoeld om het transport van toeristen naar Machu Pichu, de toeristentrekpleister van Peru, te vergemakkelijken, zo melden vandaag, maandag 22 mei 2017, onder andere Reuters en nieuwswebsite Peru This Week.

Volgens de minister van Transport in Peru, Martin Vizcarra (zie foto- Bron: Facebook), die gelijk zijn aftreden aankondigde, kon het consortium de financiële zorgen die over het project bestonden niet wegnemen.

Peru heeft de intentie andere partijen te gaan benaderen om het vliegveld bij Cusco alsnog te bouwen.


Vizcarra zal echter aanblijven als vice-president. De gebeurtenissen volgden na een lange ondervraging door het Congres over het contract, aangezien de meerderheids oppositiepartij van de voormalige president Alberto Fujimori, Fuerza Popular, duidelijk maakte, dat zij de voorwaarden van het contract niet zouden accepteren, meldt El Comercio.

Het contract, dat sinds januari al voor onbepaalde tijd was opgeschort, had opgeblazen kosten en zou een zware rekening hebben gelaten voor de Peruaanse regering, maar het project was al zo lang vertraagd, dat het ministerie van Transport geen verdere heronderhandeling wenste.


Nu het geannuleerd is, is het moeilijk om te zeggen wanneer en hoe lang het zal duren om een ​​andere overeenkomst te sluiten. Volgens Nasdaq was het geannuleerde contract ondertekend met de zakelijke associatie Kuntur Wasi voor een bedrag van US $ 525 miljoen voor 40 jaar. Kuntur Wasi overweegt nu mogelijke juridische stappen.

El Comercio meldt ook, dat de burgers van Cuzco boos en ontsteld zijn door de beslissing en hebben demonstraties georganiseerd en stellen, dat de opzegging van het contract een verraad en een bespotting van hun regio is.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/El Comercio/Peru This Week/Twitter)

Oud-president Panama Martinelli internationaal gezocht door Interpol

Martinelli verdacht van onderscheppen elektronische communicatie van tegenstanders


De internationale politie (Interpol) heeft een opsporingsbevel uitgevaardigd voor de voormalige Panamese president Ricardo Martinelli (2009-2014), zo meldt een politiebron aan het Spaanse persbureau EFE.

Commissaris Marcos Córdoba van het Directoraat voor Justitieel Onderzoek (DIJ) van Panama, van zijn kant, bevestigt vandaag, maandag 22 mei 2017, tegenover Telemetro.com, dat 'het juist is, dat de code rood waarschuwing al is goedgekeurd en dat communicatie nu alleen verloopt via het Panamese ministerie van Buitenlandse Zaken'.


Cordoba verwees naar het ministerie van Buitenlandse Zaken voor details over de melding, maar vooralsnog hebben ze alleen gezegd, dat ze wachten op Interpol om zijn werk te doen.


Martinelli, die een dozijn beschuldigingen van corruptie achter zijn naam heeft staan, verblijft sinds januari 2015 in de Verenigde Staten. En het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in september zijn uitlevering gevraagd, omdat hij wordt verdacht van het onderscheppen van elektronische communicatie naar tegenstanders, civiele leiders, journalisten en zakenlieden.

(Red. De Surinaamse Krant/EFE/Twitter/Telemetro)

79-Jarige vrouw overlijdt in AZP aan gevolgen aanrijding

Vrouw zou bij het oversteken niet goed hebben opgelet


Sinen Sali (79) is zondag in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden, na te zijn aangereden door een auto afgelopen vrijdag. De aanrijding vond plaats in de Richard Voullaire- en de Satijnhoutstraat te Abrabroki, Paramaribo, aldus vandaag, maandag 22 mei 2017, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Agenten van het bureau Nieuwe Haven troffen de voetgangster in bewusteloze toestand op het wegdek aan. Gebleken is, dat de vrouw de weg overstak zonder te letten op het doorgaand verkeer. Zij werd aangereden door een personenauto.

Per ambulance werd ze vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar zij ter verpleging op de afdeling Intensive Care werd opgenomen.

Agent biedt gestolen bromfiets te koop aan op Facebook

Eigenaar herkent zijn bromfiets op Facebook

Aangehouden politieman werkzaam op Post Nieuwe Grond in Wanica


Agent van politie C.M. is zondagavond omstreeks half twaalf aangehouden en in verzekering gesteld. De politieman had een gestolen bromfiets te koop aangeboden op Facebook. De rechtmatige eigenaar, die het bericht onder ogen kreeg, herkende zijn brommer, die in de aanbieding was geplaatst, zo meldt vandaag, maandag 22 mei 2017, het Dagblad Suriname. 

Hij reageerde op het Facebook-bericht en maakte vervolgens een afspraak. M. werd bij de voet van de Wijdenboschbrug in de kraag gevat. Daar hadden de koper en de verkoper voor een ontmoeting afgesproken. M. had de gestolen bromfiets in zijn voertuig bewaard.

De verdachte politieman is werkzaam te Post Nieuwe Grond, Wanica. Hangende het verder onderzoek blijft de politieman in hechtenis.

Zo'n zestien mensen bij busongeluk in het zuiden van Mexico omgekomen

Bus raakt in de bergen van Motozintla van de weg en stort in ravijn, bij grens met Guatemala


Zeker zestien mensen zijn zondagavond (lokale tijd) door een busongeluk in het zuiden van Mexico omgekomen. Dertig anderen raakten gewond. De bus raakte in de bergen van Motozintla van de weg en stortte in een ravijn, meldden de lokale autoriteiten vandaag, maandag 22 mei 2017, zo bericht onder andere El Universal in Mexico. 

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto betuigde via Twitter zijn medeleven met de nabestaanden. 'Mijn gedachten zijn bij de families die hun dierbaren bij het tragische busongeluk hebben verloren.' (zie hierna)

Het ongeluk deed zich vlak bij de grens met Guatemala voor. De passagiers waren die dag naar La Trinitaria geweest, een spiritueel oord aan de kust.(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
(Red. De Surinaamse Krant/El Universal/Twitter)

Ministeries waarschuwden RTL: Veel zaken uit 'Ontvoerd' nog onder de rechter

Misdaadjournalist John van den Heuvel haalde in 2013 7-jarige Nishayad Nabi terug uit Suriname zonder gerechtelijk vonnisDe ministeries van Veiligheid & Justitie en Buitenlandse Zaken hebben de makers van RTL-show 'Ontvoerd' wel degelijk gewaarschuwd dat het programma ontvoeringszaken behandelde die nog onder de rechter waren. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (V&J) aan de Tweede Kamer (zie hierna), zo is vandaag, maandag 22 mei 2017, te lezen op de website van Follow the MoneyIn Ontvoerd haalt misdaadjournalist John van den Heuvel gekidnapte kinderen terug naar Nederland. Het RTL4-programma kwam in februari onder vuur te liggen, nadat Follow the Money onthulde dat de makers van Ontvoerd niet altijd zorgvuldig te werk gaan. De tv-makers grepen in bij zaken die nog onder de rechter waren en negeerden adviezen van jeugdhulpinstanties.

De SP en PvdA stelden hierna Kamervragen aan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid & Justitie. In zijn antwoord op deze vragen bevestigt Dijkhoff de bevindingen van FTM: 'RTL-Ontvoerd heeft ondanks nog hangende juridische procedures actie ondernomen om kinderen terug te geleiden naar de achtergebleven ouders.' RTL is hier volgens Dijkhoff al in 2013 voor gewaarschuwd. Dat gebeurde onder meer tijdens een beraad met de tv-makers op het ministerie, waarbij toenmalig staatssecretaris Fred Teeven aanwezig was.

Ambtenaren van V&J spraken in een voorbereidingsnota op dat gesprek (zie hierna) over 'veel zaken' die nog onder de rechter waren. Volgens de ambtenaren ging het om zaken in Bulgarije, Bosnië en Suriname.'Vanuit de Centrale autoriteit en het ministerie van Buitenlandse Zaken is destijds vanuit hun eigen verantwoordelijkheid RTL-Ontvoerd gewezen op de mogelijke risico’s en gevolgen van een dergelijke actie,' zo schrijft Dijkhoff. 'Tijdens het gesprek in 2013 met RTL-Ontvoerd is er vanuit de Centrale autoriteit aangegeven dat er bezwaren waren die zien op de inmenging van RTL-Ontvoerd in zaken waarin nog een juridische procedure hangende was.' 

In gesprek met FTM ontkende John van den Heuvel nog stellig, dat hij vanuit Den Haag zulke waarschuwingen ontving. 'In iedere zaak hebben wij vooraf contact gehad met Buitenlandse Zaken, en in geen van deze zaken is ons te verstaan gegeven dat we het niet moesten doen omdat de zaak juridisch gezien nog niet in orde was.' Fred Teeven hield tijdens het gesprek bij V&J 'één grote lofzang' op het programma, aldus Van den Heuvel. Ook RTL beweerde van niets te weten: 'In de reconstructie van FTM is ons duidelijk geworden dat er een interne discussie is gevoerd tussen ambtenaren van BZ en Justitie over het programma. Noch RTL, noch John van den Heuvel zijn tot op heden betrokken in deze discussie.'

De tv-makers sloegen de waarschuwingen uit Den Haag in de wind. In oktober 2013 haalde Van den Heuvel een 7-jarig jongetje - Nishayad Nabi - terug uit Suriname (zie foto - Bron: De Telegraaf) zonder gerechtelijk vonnis. De rechter bestempelde die actie later als 'ontoelaatbare eigenrichting'.

Ook een zaak in Portugal uit 2015 was nog niet definitief juridisch afgerond. Van den Heuvel bracht vanuit dat land een 5-jarig meisje dat bij haar moeder woonde terug naar haar vader in Nederland. Het Portugese OM doet nu onderzoek naar deze ingreep, zo bevestigt een woordvoerder aan FTM. 

Van twee kinderen die Ontvoerd eind 2016 uit Turkije haalde, is nog niet zeker of ze in Nederland kunnen blijven. De Raad voor de Kinderbescherming onderzoekt momenteel in het kader van een bodemprocedure bij welke ouder de kinderen het beste kunnen wonen. Dat de tv-makers deze kinderen uit Turkije meenamen noemde de rechter 'niet in het belang van de kinderen'.

RTL wil desgevraagd niet op de mededelingen van Dijkhoff reageren. 'De antwoorden van de staatssecretaris spreken voor zich. Vanuit RTL staan wij volledig achter John van den Heuvel en de manier waarop hij met zijn team het programma maakt.'

Van den Heuvel wenst geen vragen van FTM over Ontvoerd meer te beantwoorden. Het vierde seizoen van kijkcijferhit Ontvoerd is sinds april elke dinsdagavond te zien op RTL4.

CDA wil actie kabinet na schending mensenrechten door Suriname

Mobiele eenheid ingezet tegen demonstranten - Vakbondsleider gearresteerd

Minister Bert Koenders moet in internationaal verband Suriname terechtroepen


CDA-TweedeKamerlid Martijn van Helvert wil dat minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) in internationaal verband Suriname terecht roept voor het schenden van mensenrechten. De Surinaamse Mobiele Eenheid werd eerder deze week ingezet tijdens protesten tegen de regering van president en oud-legerleider Desi Bouterse. De Surinaamse oppositie sprak zich al eerder uit tegen het hardhandig optreden waar onder meer een vakbondsleider werd vastgezet. 

Ook wil Van Helvert dat de regering zich uitspreekt tegen het verbieden van een demonstratie in de Surinaamse grensplaats Nickerie.

Zaterdag demonstreerden duizenden aanhangers van de vijf oppositiepartijen tegen het bewind van Bouterse. De politieke leiders hebben Bouterse opgeroepen af te treden als hij zijn ‘wanbeleid’ niet verandert. De manifestatie vond plaats op het terrein van het partijcentrum van een van de partijen. De organisatie was gedwongen de actie daar te organiseren. omdat de autoriteiten tot twee keer toe hebben geweigerd een vergunning te geven om de actie in het centrum van Paramaribo te houden. 

Van Helvert vindt dat Nederland ‘vanuit de zakelijke en betrokken relatie Suriname zou moeten aanspreken op mensenrechtenschendingen’.

Ook wil Van Helvert dat Koenders laat weten hoe hij oordeelt over ‘de naleving van democratische grondrechten in Suriname door de Surinaamse staat’. De CDA’er wijst Koenders op de juridische afhandeling van de Decembermoorden toen Bouterse in 1982 de macht greep.

De vragen van Van Helvert

Vragen van het lid Van Helvert (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over mensenrechten in de Republiek Suriname

Bent u bekend met het bericht ‘Oppositie Suriname veroordeelt geweld en intimidatie tegen volk’[1] met betrekking tot het optreden van de Surinaamse regering in de richting van actievoerders?

Deelt u de afkeuring van de gezamenlijke oppositiepartijen in Suriname over inzet van een zwaar bewapende mobiele eenheid tegen de vreedzame acties van burgers, gevolgd door bruut optreden, mishandelingen en arrestaties, waaronder van een vakbondsleider?

Bent u tevens bekend met het bericht ‘Woede om weigering vergunning voor protest in Nickerie’[2] met betrekking tot het optreden van de Surinaamse regering in de richting van actievoerders?

Welke signalen heeft u ontvangen over schending van elementaire democratische grondrechten en vrijheden?

Hoe beoordeelt u het optreden van de Surinaamse autoriteiten in relatie tot actievoerders; en dan specifiek de actievoerders die zich hebben verenigd in de protestgroep ‘Wij zijn moe’ en vertegenwoordigers van vakbonden?

Hoe oordeelt u in het algemeen over de naleving van democratische grondrechten in Suriname door de Surinaamse staat?

Bent u bekend met het ‘Human Right Report 2016’[3] van BearingPoint over Suriname?

Hoe beoordeelt u de wijze waarop de Surinaamse Staat de onafhankelijke rechtspraak beïnvloedt inzake de juridische afhandeling van de zogeheten Decembermoorden van 1982?

Hoe beoordeelt u de andere in het ‘Human Right Report 2016’ van BearingPoint genoemde vormen van mensenrechtenschendingen door de Suriname en de corruptie bij de overheid die ‘wijdverspreid’ zou zijn?

Deelt u de mening dat Nederland ook vanuit de zakelijke en betrokken relatie Suriname zou moeten aanspreken op mensenrechtenschendingen?

Bent u bereid mensenrechtenschendingen door Suriname bilateraal en in multilateraal verband te adresseren? Waarom wel/niet?
(Red. De Surinaamse Krant/The Post Online/Twitter)

Nationaal Jeugdparlement houdt door onervarenheid rommelige eerste openbare vergadering

Leden worden de komende tijd begeleid om vooral vergadertechniek aan te leren...


Het nieuw gekozen Nationaal Jeugdparlement (NJP), met 29 leden, heeft tijdens de eerste openbare vergadering zaterdag een motie aangenomen om zo snel mogelijk de leiding te kiezen. Die zal bestaan uit een voorzitter, ondervoorzitter en tweede vervanger van de voorzitter. Er is daartoe een commissie ingesteld van vijf leden, voorzitter Xavier Biegman, ondervoorzitter Samir Gobind, secretaris Vince Dalen en de leden Majenka Domini en Shraddhanjali Moektimisier. Die mogen zich niet verkiesbaar stellen voor één van de drie functies. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 22 mei 2017.

De motie was een initiatief van Zenani van Throo, één van de twee herkozen leden van het parlement. Ze lichtte de motie toe met de verklaring, dat jeugdigen in Suriname gebukt gaan onder omstandigheden die niet gunstig zijn voor hun ontwikkeling. Ook zegt ze benaderd te zijn door mensen die hebben gewerkt tijdens de jeugdparlementsverkiezingen die nog steeds niet zijn uitbetaald. Zij pleitte samen met andere leden voor een snellere aanpak van deze zaken. De verkiezing is zaterdag.


De vergadering, die niet vlekkeloos verliep door voornamelijk de onervarenheid van de leden, werd geleid door het oudste lid in jaren, Dorothy Terlaan, ondersteund door Kelvin Koniki en Mohamed Abdul. De vergadering werd enkele keren geschorst. Deze onderbrekingen duurden veel langer dan was beslist.

Directeur van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, Rachel Koningsbloem-Pinas, schreef het bijna rommelige verloop van de vergadering toe aan het feit, dat de leden jong en onervaren zijn, vooral als het gaat om vergadertechniek. Ze worden daarom de komende tijd begeleid om vooral die techniek aan te leren, dan wel aan te scherpen. Het verloop van de zitting is volgens de directeur een aandachtspunt van het ministerie.

Ondanks het feit dat zaken niet altijd ordelijk verliepen, heeft ze toch waardering voor de manier waarop de jongeren geprobeerd en gedurfd hebben zaken aan te kaarten. Behalve begeleiding door het ministerie zal de Junior Chamber International ze trainen in de vaardigheden die zij nog missen.

Suriname neemt deel aan Seventieth World Health Assembly in Genève

Minister Pengel leidt als vicepresident de vergadering bij afwezigheid van de president De Wereldgezondheidsvergadering is het besluitvormende orgaan van de WHO (World Health Organization) en richt zich op een specifieke gezondheidsagenda die door de Raad van Bestuur wordt opgesteld. De Gezondheidsvergadering, toegankelijk voor alle WHO-lidstaten, wordt jaarlijks gehouden in Genève, Zwitserland. Ook Suriname neemt als WHO-lidstaat deel aan deze vergadering, zo bericht het ministerie van Volksgezondheid vandaag, maandag 22 mei 2017.

Dit jaar wordt de vergadering - WHA70 - bijgewoond door een record aantal delegaties.

Minister van Volksgezondheid Patrick Pengel is door de PAHO (Pan American Health Organization) na overleg met alle landen in de Amerika's, voorgedragen om als vicepresident de vergadering te leiden bij afwezigheid van de President van deze vergadering. De voordracht is unaniem goedgekeurd door de 187 landen die aanwezig zijn op de World Health Assemblee.

Vermeldenswaard is ook de voordracht van een viertal landen om Taiwan, die tot nu toe als waarnemer heeft deelgenomen, toe te laten als volwaardig lid. Deze voordracht heeft geen ondersteuning gevonden waardoor de waarnemer status van Taiwan gehandhaaft blijft.

De deelname van Suriname dit jaar kan bijzonder genoemd worden. Naast het vicpresidentschap zal Suriname morgen namens de ongeveer 4.000 participanten de aftredende directeur-generaal van de WHO dr. Margaret Chan, toespreken om haar te bedanken voor haar inspirerend leiderschap de afgelopen 10 jaar.

Op donderdag 24 mei zal Suriname een presentatie houden binnen het thema van Accelareted Action for the Health of Adolescents Health. Tijdens deze 70ste WHA zullen oplossingen aangedragen moeten worden voor een aantal brandende kwesties zoals het wereldwijd tekort aan gele koorts vaccin, de schrikbarende toename van niet-overdraagbare ziekten (NCD’s), anti-microbiële (geneesmiddelen die worden gebruikt in de behandeling van infecties veroorzaakt door micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels) resistentie en de beschikbaarheid van medicijnen en de hoge kosten daarvan.

Voorts staat ook hoog op de agenda de veiligheid van de openbare gezondheidszorg wanneer er sprake is van een hoge migranten of vluchtelingenstroom.

Gepensioneerden uit overheidsdienst ontvangen Srd 200 extra van achterstallige Srd 1.000

'Het is onduidelijk wanneer de overige Srd 800 wordt uitbetaald'


De ongeveer 24.000 gepensioneerden uit overheidsdienst hebben onlangs Srd 200 extra ontvangen van de achterstallige Srd 1.000 die zij tegoed hebben van de overheid. Renate Wouden, voorzitster van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) zegt vandaag, maandag 22 mei 2017, in de Ware Tijd, dat onduidelijk is wanneer de overige Srd 800 wordt uitbetaald. 

Vanaf oktober 2016 ontvangen de oud-landsdienaren de koopkrachtversterking van Srd 100 per maand die ambtenaren hebben gehad in december 2015. Omdat de uitkering terugwerkt, hadden ze nog recht op tien maanden uitkering, dus Srd 1.000 in totaal. Maar, de recent toegekende koopkrachtversterking van Srd 375 per persoon per maand is aan de gepensioneerden voorbijgegaan en onder meer hierover wil het bestuur van de BBGO met president Desi Bouterse praten. Daartoe is hem al een verzoek gedaan.

'We willen praten over het Staatsbesluit van welvaartvastpensioen en of we in aanmerking zullen komen voor het geld', zegt Wouden.

Volgens mededelingen in de media van Michael Miskin, directeur van het Pensioenfonds tevens bestuurslid van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO), maken de gepensioneerden wettelijk geen aanspraak op de uitkering van Srd 375. 'Mocht het gaan om een verhoging van de bezoldiging of het loon, dan zouden ze wettelijk hierop wel recht hebben.' Hij baseert zich op het Staatsbesluit over welvaartvastpensioen.

Duizenden Venezolanen vluchten naar Colombia over brug bij Cucuta

Al Jazeera's John Holman doet verslag vanaf de grens te Cucuta

(Bron foto: Colprensa)

Minstens 48 mensen in Venezuela zijn in de laatste twee maanden gedood tijdens botsingen tussen anti-overheids demonstranten en politieagenten. De grote politieke-, economische- en voedseltekortcrisis heeft de onrust en de oppositie tegen president Nicolas Maduro veroorzaakt.

Duizenden hebben zijn een belangrijke brug overgestoken naar het naburige Colombia om de crisis te ontsnappen op zoek naar betere levens en kansen, aldus Al Jazeera vandaag, maandag 22 mei 2017.


(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Klopjacht in België op Belgische partner van vermoorde Braziliaanse Thayrine Cruz (37)

Zwaar verminkt lichaam vier maanden zwangere vrouw gevonden in een bos vlakbij Franse grens


Braziliaanse werkte als prostituee in Brussel


Politie en Justitie zijn op zoek naar de Belgische partner van Thayrine Cruz (37). De Braziliaanse vrouw werd op 8 mei dood gevonden in een bosje nabij Doornik. Haar lichaam was zwaar verminkt. De vrouw was vier maanden zwanger. Een jager deed twee weken geleden in een bos in Bléharies, nabij Doornik en vlak bij de Franse grens, een lugubere ontdekking. Hij vond er een zwaar toegetakeld lichaam. De dader had geprobeerd het slachtoffer in brand te steken, wellicht om sporen uit te wissen, aldus vandaag, maandag 22 mei 2017, onder andere Het Nieuwsblad.

Wetenschappelijk onderzoek, onder meer DNA-analyse, heeft intussen aan het licht gebracht dat het om het lichaam gaat van de 37-jarige Thayrine Cruz, een Braziliaanse die als prostituee in Brussel werkte. Het was na een tip van haar familie in Brazilië dat het onderzoek in een stroomversnelling kwam. Cruz had een twaalfjarige zoon in Brazilië. De jongen verblijft daar bij familie terwijl zijn moeder hier geld kwam verdienen.


Eens ze genoeg had om in haar geboorteland een goed leven te kunnen leiden, zou ze terugkeren. De vrouw werd echter met valse beloften naar België gelokt en kwam in de prostitutie terecht. Ze leerde hier ook een Belgische man kennen.

Autopsie wees uit dat ze op het moment dat ze werd gedood, vier maanden zwanger was. Toch beweren vriendinnen dat ze niet samenwoonde met haar Belgische vriend. De vrouw, die al drie jaar in het land verbleef, had verschillende keren per week contact met haar familie en haar zoon in Brazilië. Die vonden het dan ook vreemd dat ze sinds 8 mei plots niets meer van zich liet horen.

Via social media ging haar zoon naar haar op zoek, terwijl haar familie in Brazilië naar de politie stapte.

De Belgische politie geeft weinig informatie vrij omdat het op zoek is naar de dader. Ze richten hun pijlen daarbij vooral op de Belgische vriend van Cruz. Of hij ook de moordenaar is, is niet zeker, maar speurders willen hem in ieder geval zo snel mogelijk aan de tand voelen.

(Red. De Suriaamse Krant/Het Nieuwsblad/R7)

Venezolaanse strijdkrachten beschikken over vijfduizend Russische draagbare luchtdoelraketten

Experts vrezen dat de wapens in verkeerde handen terecht kunnen komen


De Venezolaanse strijdkrachten beschikken over vijfduizend draagbare luchtdoelraketten (MANPADS, Man-Portable Air Defense System). Dat blijkt uit een militair document dat is ingezien door persbureau Reuters zo bericht dit bureau vandaag, maandag 22 mei 2017. Experts vrezen dat de wapens in verkeerde handen terecht kunnen komen. Het Venezolaanse arsenaal is vermoedelijk grotendeels afkomstig uit Rusland. De raketten zouden zijn gekocht tijdens het bewind van de vroegere president Hugo Chávez, die in 2013 overleed. 

Inmiddels verkeert het land in chaos. Er duiken regelmatig berichten op over leger- en politiefunctionarissen die wapens stelen.

Zowel experts als de Verenigde Staten maken zich grote zorgen over de Venezolaanse luchtdoelraketten.

Washington financiert al jaren pogingen om MANPAD-arsenalen in instabiele gebieden te ontmantelen, omdat wordt gevreesd dat extremistische bewegingen de hand kunnen leggen op de wapens. Dat scenario is niet ondenkbaar.

De Colombiaanse autoriteiten namen in 2008 bij een inval interne documenten van guerrillabeweging FARC in beslag. Daaruit kon worden opgemaakt dat de organisatie met Venezuela had gesproken over de mogelijkheid MANPADS te bemachtigen. Het is onduidelijk of dat ook daadwerkelijk is gebeurd.

De raketten, die op een schouder staan ​​en kunnen worden bediend door een persoon, vormen een ernstige bedreiging voor commerciële en militaire vliegtuigen.


(Red. De Suriaamse Krant/Reuters/De Telegraaf/Twitter)

Ministerie van LVV: 'De schade door wateroverlast voor de agrarische sector is groot'

Naast regen zorgen dichtbegroeide kanalen en aangetroffen rommel voor verstoppingen


De schade voor de agrarische sector is groot. Veel landbouwers zijn hun groenten, fruit en aardvruchten kwijt. Door dit verlies zullen de prijzen van de gewassen stijgen. Dit zegt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in een vandaag, maandag 22 mei 2017, uitgebracht persbericht. 

LVV heeft sinds donderdag oriëntatiebezoeken gebracht aan onder water liggende gebieden in de districten Wanica en Commewijne. Samen met de districtscommissariaten Wanica Noordwest en Commewijne zijn afspraken gemaakt welk ministerie op welke plekken ontwateringswerkzaamheden zal verrichten. Door de vele neerslag de vorige week, ondervinden veel gebieden wateroverlast.

De delegatie van het ministerie van LVV heeft diverse plaatsen bezocht.
In het district Wanica: Bilitonkanaal, Leysnerkanaal, Tawajariekreek, Gotong Royongkanaal, de Makakreek, Larecokanaal, Mohameddienweg, Rammanendweg, Big Jonesstraat, Sabanweg en Malangweg.
In het district Commewijne: Bakkie en Laarwijk.

LVV en het ministerie van Regionale Ontwikkeling zijn intussen bezig met ontwateringswerkzaamheden zoals het opschonen, uitdiepen en verbreden van kanalen. Naast de vele neerslag in deze grote regenperiode, zorgen ook dichtbegroeide kanalen en aangetroffen rommel voor verstoppingen, waardoor het overtollige water niet verder kan stromen en of wegtrekken. Hierdoor staan niet alleen straten, woonerven en huizen onder water, maar ook gebieden waar agrarische activiteiten worden ontplooid.

Een andere oorzaak van het wateroverlastprobleem is dambreuk zoals te Bakkie en Laarwijk. Het ministerie van LVV zal zich ook in andere districten die te kampen hebben met wateroverlast oriënteren.

Verbazing Curaçao Airport Holding over door Domeinbeheer op wachtlijst zetten indieners aanvragen voor industrieterrein

'Wij beschikken over 450 hectare, maar aanvragen krijgen we niet'Directeur Wilhelmus Ignacio van Curaçao Airport Holding is verbaasd dat Domeinbeheer de indieners van aanvragen voor een industrieterrein op een wachtlijst zet. 'Wij beschikken over 450 hectare, waarvan 200 hectare voor ontwikkeling van industrie. Maar, aanvragen krijgen we niet.'

Volgens de visie van CAH bestaan er op de terreinen met industriële bestemming links en rechts van de airport, en ertegenover op Seru Mahuma, vestigingsmogelijkheden voor diverse soorten bedrijven, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 22 mei 2017.

'CAH is niet de instantie die de vestigingsvergunning verleent - die verantwoordelijkheid ligt bij het ministerie van VVRP - maar, wij doen wel het voortraject. Geïnteresseerden kunnen zich bij de balie op de airport melden voor een lijst met voorwaarden en een aanvraagformulier. CAH bestudeert bij elke aanvraag de businesscase en als wij denken dat het een haalbare zaak is, gaat de aanvraag naar VVRP.' 

Groep burgers op Curaçao werkt aan aangifte tegen groothandel Dricoma

Aangifte vanwege vervallen producten gevonden bij een inspectie afgelopen vrijdag 


Een groep burgers is bezig om samen met een advocaat bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte tegen groothandel Dricoma te doen naar aanleiding van de vervallen producten die bij een inspectie afgelopen vrijdag zijn gevonden. De groep zal eer het zover is komende woensdag een manifestatie bij de groothandel organiseren. Dat zegt Julius Koko, organisator van de manifestatie van vorige week tegen Joel da Silva de Goes van Goisco, vandaag, maandag 22 mei 2017, in het Antilliaans Dagblad

'Vorige week hebben wij een streep getrokken van tot hier en niet verder. Wij wilden toen excuses hebben van De Goes voor de vervallen producten die hij heeft verkocht. Een paar dagen daarna wordt er bij controle bij Dricoma 22.000 kilo vlees in beslag genomen. Wat wil men? Dit volk vergiftigen? Als er gemiddeld drie mensen zijn die samen een kilo vlees eten, dan heb je hier op het eiland circa 60.000 mensen die het risico lopen dat ze vergiftigd worden. Door aangifte tegen Dricoma te doen moet het OM de zaak wel gaan onderzoeken', aldus Koko.

 

Crediteurenvergadering Insel Air International op Curaçao uitgesteld tot eind augustus

Bewindvoerder wil meer helderheid over mogelijke perspectieven van de schuldeisers


De crediteurenvergadering van de voorlopige surseance verleende bv Insel Air International op Curaçao is uitgesteld en vindt nu niet begin volgende maand maar eind augustus plaats. Dat is vrijdag beslist door de rechter-commissaris mede naar aanleiding van een bericht hierover van de door het gerecht aangestelde bewindvoerder, de advocaat Rogier van den Heuvel. Dit meldt het vandaag, maandag 22 mei 2017, het Antilliaans Dagblad.

Die heeft aangegeven dat hij in het belang van de schuldeisers eerst meer duidelijkheid wil. Op 14 maart werd het private luchtvaartbedrijf Insel op Curaçao surseance verleend. Toen werd bepaald dat de crediteurenvergadering op 9 juni zou worden gehouden.

De bewindvoerder heeft het gerecht bericht dat hij het in het belang van de crediteuren vindt dat meer helderheid wordt verkregen over de mogelijke perspectieven van de schuldeisers.

'Isla houdt in dit stadium rekening met allerlei scenario’s als oorzaak brand'

'De brand aan de Crude Distiller 3 is in ieder geval niet veroorzaakt door gebrek aan onderhoud'


Refineria Isla houdt in dit stadium rekening met allerlei scenario’s zoals menselijk falen, een samenloop van omstandigheden, of een haperend onderdeel als reden voor de forse brand die gisterochtend vroeg bij de Crude Distiller 3 (CD-3) heeft gewoed, aldus woordvoerder Earl Balborda vandaag, maandag 22 mei 2017, in het Antilliaans Dagblad

De raffinaderij, die wordt geëxploiteerd door PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.), hoopt over 2 tot 3 weken antwoord te hebben op de vraag hoe de brand heeft kunnen ontstaan. De vuurzee ontstond bij een pomp van de distiller en zorgde voor dikke donkergrijze rookwolken.

'De brand aan de Crude Distiller 3 is in ieder geval niet veroorzaakt door gebrek aan onderhoud. In april is er namelijk nog groot onderhoud geweest. Daarom wordt er rekening gehouden met een menselijke fout, een samenloop van omstandigheden of een haperend onderdeel', aldus Balborda.

Minister Miranda: 'Op de meeste plekken is het overtollige water weggetrokken'

'Veel trenzen en kanalen zijn opgeschoond'Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Communicatie en Toerisme (OWC & T) zegt, dat op de meeste plekken het overtollige water is weggetrokken. Er zijn nog enkele gebieden, waaronder in Marowijne en Brokopondo, waar de situatie zich volledig moet herstellen. De bewindsman zal zich vandaag, maandag 22 mei 2017, in Brokopondo oriënteren. De schade moet nog worden opgemaakt, zo schrijft Starnieuws vandaag. 

Vooral landbouwgebieden hebben te lijden gehad van de aanhoudende regens. Ook kostgrondjes in verschillende gebieden zijn onder water gelopen.

Zijn collega Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft verschillende plekken aangedaan. Miranda merkt op, dat veel trenzen en kanalen zijn opgeschoond, waardoor het zondag duidelijk te merken was dat het water kon wegstromen. Dit ondanks het feit dat het nagenoeg de hele dag heeft geregend.

Vandaag wordt doorgegaan met opschonen van lozingen, terwijl wegen die erg aan toe zijn, verder worden bezand.

Misiekaba (NDP): 'Er is niks nieuws gezegd en er is ook geen deadline gesteld aan de regering'

'Er is geen eenduidigheid te merken bij de politieke partijen'

'Ik had verwacht dat de politieke partijen tenminste met plan zouden komen over wat de regering anders zou moeten doen'


De fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), André Misiekaba, roept de politieke partijen op om in De Nationale Assemblee de degens te kruisen. Op de protestmanifestatie in Grun Dyari zaterdag is door de oppositiepartijen gevraagd om het beleid om te buigen. Misiekaba zegt vandaag, maandag 22 mei 2017, op Starnieuws dat de regering al geruime tijd hiermee bezig is. Tijdens de manifestatie zijn geen nieuwe zaken aangekaart. 

'Er is niks nieuws gezegd en er is ook geen deadline gesteld aan de regering', concludeert de politicus. Misiekaba wil niet te lang stil staan bij de opkomst. Van te voren hebben diverse leiders aangekondigd hoe druk het zou worden en hoeveel bussen er ingezet zouden worden.

De NDP'er zegt, dat mensen die zijn komen protesteren, dit met oprechtheid hebben gedaan en de noden worden serieus genomen. Tegelijkertijd beseft het volk ook, dat wie ook aan de macht zou zijn, te maken zou krijgen met de internationale factoren van teruggelopen wereldmarktprijzen van grondstoffen.

Misiekaba stelt, dat leiders wel stellen dat de regering naar huis moet, maar hij kent genoeg parlementariërs in de oppositie die hun periode niet zouden willen inkorten. Regering naar huis sturen, houdt ook in dat er vervroegde verkiezingen moeten komen.

De NDP-fractieleider merkt op dat, zoals hij eerder stelde, er geen eenduidigheid te merken is bij de politieke partijen. Zo heeft Ronnie Brunswijk van de ABOP gesteld dat partijen hun huiswerk moeten maken, ook al zou de verkiezing in 2020 worden gehouden. Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur, heeft herhaald wat hij dinsdag in De Nationale Assemblee heeft gezegd. Hij wil vervroegde verkiezingen in ruil voor gratie. De VHP wil ombuiging van het beleid. Alleen de NPS zou volgens Misiekaba echt aandringen op verkiezingen, omdat die partij geminimaliseerd is tot twee zetels.

'Ik had verwacht dat de politieke partijen tenminste met een plan zouden komen over wat de regering anders zou moeten doen. Al was het een A-4 velletje', stelt Misiekaba. Hij verwacht, dat partijen in De Nationale Assemblee het werk zullen doen en daar het debat aangaan. De NDP-fractieleider voert aan dat er diverse ontwerpwetten behandeld moeten worden om de economie verder op wettelijke basis te structuren. Daar moet het werk voor het volk worden gedaan.

Demonstrant in brand gestoken in Caracas, Venezuela

Man door demonstranten beschuldigd pro-regering te zijn 


Slachtoffer overleeft brandstichting


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zondag 21 mei 2017 fel uitgehaald naar oppositie demonstranten die tijdens een demonstratie een man in brand hebben gestoken die beschuldigd werd voor de regering te zijn. 'Een persoon werd in brand gestoken, geslagen, gestoken ... Ze lynchten hem bijna, alleen omdat hij schreeuwde dat hij een Chavista was', zei Maduro en verwees naar de heersende socialistische beweging opgezet door zijn voorganger Hugo Chavez.

Getuigen van het incident van zaterdagmiddag, waaronder een fotograaf van Reuters, zeiden dat de menigte de man ervan beschuldigde een dief te zijn. Ongeveer 100 mensen, die deelnamen aan anti-Maduro protesten, omringden hem, overgoten hem met benzine en stak hem in Plaza Altamira in het oosten van Caracas in brand, aldus de getuigen. Hoewel sommigen in de menigte zeiden, dat hij zou moeten sterven, hielpen anderen hem en de man overleefde, zo bericht persbureau Reuters zondag.

Maduro toonde een video van het incident op de staats-tv en identificeerde man als Orlando Figuera, 21, en dat hij in het ziekenhuis werd behandeld voor ernstige brandwonden. Beelden lieten hem bijna naakt rennend zien met vlammen op zijn rug.

'Het verbranden van een persoon, omdat hij een Chavista is, lijkt een haatmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheidheid te zijn', zei Maduro tijdens zijn wekelijkse tv-programma, waarin ook een andere video te zien was van iemand die in elkaar wordt geslagen, evenals beelden van betogers die Molotov-cocktails werpen.

De 54-jarige president zegt, dat betogers uit zijn op een gewelddadige staatsgreep tegen hem met Amerikaanse hulp en dat steeds meer Chavistas worden vervolgen in binnen-en buitenland. Eerder deze week vergeleken hij het met de nazi-behandeling van joden.

'Venezuela wordt geconfronteerd met een coupbeweging die in haat en onverdraagzaamheid veranderd is, zeer vergelijkbaar met het nazi-fascisme', herhaalde hij op zondag.
  

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

Colombiaan bouwt replica van Sint-Pietersplein in het Vaticaan van 36.000 tandenstokers

Bouwer (59) droomt ervan replica aan paus Francis te tonen tijdens zijn bezoek in september aan Colombia


De Eiffeltoren, het Romeinse Colosseum, het Vrijheidsbeeld, de Taj Mahal. Het zijn slechts enkele van de universele monumenten die een Colombiaanse leraar uit kleine houten stokjes (tandenstokers) maakt. Een van zijn recente werken is het Sint-Pietersplein in het Vaticaan en hij droomt ervan om het aan paus Francis te tonen tijdens zijn bezoek in september aan Colombia. Dit bericht het Katholiek Nieuws Agentschap zondag 21 mei 2017.

Alberto Antonio Cruz Serna bouwt modellen met tandenstokers sinds hij 12 was. Hij woont momenteel in de stad Puerto Berrio, in het Antioquia district en doceert natuurwetenschappen aan middelbare schoolstudenten aan het Antonio Nariño Opleidings Instituut en heeft meer dan 200 replica's gemaakt, met zijn eigen unieke stijl, van katholieke gebouwen zoals de Onze-Lieve-Vrouw van Smarten Parochie in Puerto Berrio en het Sint-Pietersplein in het Vaticaan.

Cruz, die vader is van vijf kinderen, heeft zijn werken getoond in een aantal steden in Colombia, zoals Medellín en Barrancabermeja. Hij heeft ook meerdere prijzen gewonnen.

'Wat mij motiveert om deze kunstwerken van tandenstokers te bouwen is de uitdaging ervan. De structuur is spectaculair. Het is niet zoals hout dat je snijdt en op zijn plaats zet. Hier gaat het om het plakken stokjes aan stokjes, het zien van de lengtes en het maken van vormen. De moeilijkheidsgraad maakt het interessanter', aldus de 59-jarige leraar.Cruz onthult, dat hij nooit de monumenten heeft bezocht die hij met tandenstokers heeft gereproduceerd. Ook heeft hij geen architectuur of ontwerp gestudeerd. Hij doet gewoon wat onderzoek op het internet en in boeken naar elk detail van het kunstwerk dat hij wil reproduceren. Zijn gereedschap? Een nagelklipper en speciale houtlijm. Cruz verklaart, dat zijn motivatie voor het bouwen van de replica van het Sint-Pietersplein eind maart 2015 ontstond toen hij vernam, dat paus Francis Colombia zou kunnen gaan bezoeken. Het Vaticaan zou later de reis bevestigen, die voor september is gepland.

De bouw van het kunstwerk nam 17 maanden in beslag. Cruz besteedde ongeveer vijf uur per dag aan het project. In de weekenden werkte hij bijna de hele dag. Het Sint-Pieterspleinmodel werd gemaakt van meer dan 36.000 tandenstokers.

(Red. De Surinaamse Krant/CNA)