dinsdag 23 mei 2017

ABS: 'Prijzen consumentenproducten vorige maand met 0,9% gestegen

'Vergelijken we april 2017 met april 2016 dan zijn de prijzen gemiddeld met 30,8% gestegen'


Ondanks de verhoging van de brandstofprijs per 29 maart, blijken de prijzen van consumentenproducten in april niet veel te zijn gestegen. De consumentenprijzen zijn vorige maand met 0,9% omhoog gegaan in vergelijking met maart. 

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) meldt dinsdag 23 mei 2017, dat als januari tot en met april 2017 met die periode in 2016 wordt vergeleken, dan zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 41,3% gestegen.

'Vergelijken we april 2017 met april 2016 dan zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 30,8% gestegen', stelt het ABS.

Er zitten 316 items in het consumentenprijsindex. Deze items lieten op maandbasis prijsbewegingen zien van -34% tot +24%. Prijsopnames worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Para. Totaal gaat het om 630 meetpunten. De gemiddelde jaarinflatie voor 2016 was 55,5%.

VHP: Liefde, saamhorigheid en eenheid voor beter Suriname

'Een land dat zijn kracht haalt uit de religie, is een land waar de toekomst kan wortelen'


Bijna alle religiën kennen perioden of dagen van vasten als onderdeel van een religieuze plicht, een vorm van zelfcontrole om de geest te concentreren op het goddelijke. Zo is dat ook in de heilige vastenmaand Ramadan die op 27 mei aanstaande begint. Moslims over de hele wereld, mannen en vrouwen, maken zich klaar voor het vasten tussen zonsopgang en zonsondergang, een vasten dat 30 dagen zal duren. Op basis van één van de vijf zuilen van de islam is het vasten in Ramadan voor diegenen die het fysiek aankunnen. 

Volgens de islam is het vasten, het aanleren van de mens om zichzelf te bedwingen maar ook het aanleren van eigenschappen als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing. Het leert de mens om de baas te zijn over begeerten en lusten.

Het vasten versterkt ook het inlevingsvermogen voor de situatie van minderbedeelden en vergroot het respect in de medemens en Allah. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien. Het vasten is niet alleen bedoeld zich te onthouden van voedsel, drinken en geslachtsgemeenschap, maar meer nog wordt men geacht zich te onthouden van zondige handelingen zoals onder meer liegen, bedriegen, steekpenningen aannemen, vloeken of kwaadspreken.

Spiritueel gezien is Ramadan dus een maand voor persoonlijke zelfreflectie en een moment om dichter bij Allah te komen. Ramadan is ook een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning met bijzondere momenten voor familie, gemeenschap en liefdadigheidswerk. Het is gebruikelijk om in deze periode de familie- en vriendschapsbanden extra te versterken. Elkaar uitnodigen, moskeeën bezoeken en samen het vasten verbreken, hoort hierbij. Behoeftigen voeden en kleden gebeurt vaker in deze maand.

Veel moslims begroeten elkaar voor en tijdens de ramadan met Ramadan Mubarak of Ramadan Karim wat gezegende ramadan betekent. De ware betekenis van het vasten is ook om honger te ervaren waardoor nederigheid en mededogen ontwikkeld worden voor minderbedeelden.

In ons land en in de wereld zijn er burgers, zowel moslims als niet-moslims, die in principe elke dag noodgedwongen vasten, die dit niet doen als een verplichting aan het geloof, maar gewoon doordat ze in honger en armoede of oorlog leven. Door het vasten wordt ook het inlevingsvermogen versterkt voor de situatie van minderbedeelden waardoor het respect toeneemt in de medemens en God. Het vasten op zich is al vrij ingrijpend voor het leven van alledag, meer nog voor hen die langere werkuren maken met drie tot vier hosselbanen om het hoofd boven water te kunnen houden, en die zonder eten en drinken hun werk moeten uitvoeren.

Het is daarom belangrijk dat wij mensen aan elkaar denken en rekening houden met elkaar, door meer liefde en barmhartigheid voor elkaar te hebben en elkaar als gelijke zien. Dit is een voorwaarde voor een beter Suriname en een betere wereld.

De VHP roept op om deze vastenmaand te beschouwen als een gelegenheid om de saamhorigheid en eenheid in de samenleving te bevorderen en natievorming te stimuleren door het tonen van wederzijds respect en tolerantie voor alle religiën.

Een land dat zijn kracht haalt uit de religie en die zijn religieuze diversiteit als bron van rijkdom ziet, is een land waar de toekomst kan wortelen.

De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) wenst alle moslimbroeders en zusters een inspirerende en gezegende vastenmaand toe.

VHP

Regering-Trump bezuinigt fors op bestedingen in buitenland

Minder geld voor gezondheidsprogramma’s in de wereld, voedselhulp, internationale vredeshandhaving, beheersing klimaatverandering


Het begrotingsvoorstel van de regering-Trump zet fors het mes in de Amerikaanse bestedingen in het buitenland. Er komt veel minder geld beschikbaar voor gezondheidsprogramma’s in de wereld, voedselhulp, internationale vredeshandhaving, educatieve en culturele uitwisselingen en beheersing van de klimaatverandering. 

Dat blijkt uit documenten over het budgetplan die vandaag, dinsdag 23 mei 2017, zijn vrijgegeven (zie onderaan), aldus onder andere De Telegraaf.

De VS-bijdrage voor de verbetering van de mondiale gezondheid, waaronder inspanningen gericht op de bestrijding van hiv/aids, tuberculose en malaria, is met bijna een kwart teruggebracht tot ongeveer 5,8 miljard euro in 2018.

In de plannen van Trump staat bovendien een korting van 44 procent op fondsen voor internationale organisaties. Er wordt niet gespecificeerd welke dat zijn. De NAVO blijft bij de bezuiniging buiten schot.Afpakteam Kòrsou legt op verzoek Justitie Nederland conservatoir beslag op drie huizen

Eigenaar twee huizen is van Surinaamse afkomst

Beslagleggingen gebaseerd op verdenkingen van witwassen van grote sommen geld


Op verzoek van Justitie in Nederland heeft het Afpakteam Kòrsou gisteren zogenoemd conservatoir beslag gelegd op drie huizen. Daarbij dwingt Justitie de eigenaren tot betaling van een vordering. Bij de drie huizen gaat het om twee gevallen, aldus het Openbaar Ministerie Curaçao vandaag, dinsdag 23 mei 2017.

Eén huis aan de Caracasbaaiweg en een ander in het Damasco Resort in Jan Thiel behoren toe aan een man met de initialen C.D. van Surinaamse afkomst, het derde huis in het Blue Bay resort is van A. van W., een Europese Nederlander.

Eén van de huizen is overigens in aanbouw. De beslagleggingen zijn gebaseerd op verdenkingen van witwassen van grote sommen geld.

Dode (75) en gewonde bij ongeluk op Weg naar Westpunt, Curaçao

Automobilist draait auto de weg op en ziet naderende auto te laat


Iets voor half vijf gistermiddag vond een frontale botsing plaats op de Weg naar Westpunt ter hoogte van een snek (zie foto - Bron: Extra). Uit eerste onderzoek van de politie bleek, dat een auto die eerst langs de weg stond, de weg opdraaide en de bestuurder blijkbaar niet in de gaten had dat er op dat moment een tegenligger naderde die richting Bandabou ging. De automobilist van de eerste auto probeerde nog uit te wijken, maar het was al te laat, zo bericht Paradise FM vandaag, dinsdag 23 mei 2017.

Door de botsing die volgde raakte die bestuurder dusdanig gewond, dat hij ter plaatse overleed. De chauffeur van de tweede auto werd voor verwondingen die hij had opgelopen naar het Sehos overgebracht.

Het dodelijke slachtoffer is de 75-jarige op Curaςao geboren Thomas Avelino Knepa.

‘s Morgens had ook al een verkeersongeval plaatsgevonden op de Schottegatweg Noord ter hoogte van post 5. Een passagiersbusje zou daar door rood zijn gereden en kwam daarbij in botsing met een personenauto. De bus belandde door de klap op zijn kant. Drie passagiers – een moeder en haar twee kinderen – raakten daarbij lichtgewond en werden na eerste hulp door ambulancepersoneel doorverwezen naar de huisarts.

Aanhoudingen en doorzoekingen in onderzoek naar drugstransporten vanuit Zuid-Amerika

13 Aanhoudingen in Nederland, in België 4

Arrestanten verdacht van betrokkenheid bij internationale cocaïnesmokkel vanuit Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia of Ecuador)


In een groot Belgisch onderzoek naar geplande drugstransporten vanuit Zuid-Amerika naar de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn vandaag, dinsdag 23 mei 2017, in totaal 17 aanhoudingen verricht. 13 van de aanhoudingen vonden plaats in Nederland. In België waren dat er 4. Leeftijden variëren van 30 tot en met 61 jaar. In Nederland heeft de politie 21 woningen en 1 bedrijfspand doorzocht. In België zijn er gelijktijdig op 9 adressen doorzoekingen gedaan. Dit bericht het Openbaar Ministerie.

De aangehouden personen worden verdacht van de in- en/of uitvoer en het bezit van en de handel in verdovende middelen. Maar, ook van deelname aan een criminele organisatie. Zij zijn van Servisch-Montenegrijnse, Bosnische, Albanese en Nederlandse origine.

Het onderzoek is in december 2014 gestart onder leiding van de onderzoeksrechter in Antwerpen. Via rechtshulpverzoeken wordt er nauw samengewerkt met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in Nederland. Ook hebben de Belgische Federale gerechtelijke politie-eenheden van Oost-Vlaanderen en Antwerpen de handen ineen geslagen met de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie.

Het gerechtelijk onderzoek leverde ernstige aanwijzingen naar meerdere actief opererende criminele organisaties. De organisaties tellen meerdere leden en opereerden op zowel Belgische als Nederlandse bodem.

Het onderzoek richt zich op verscheidene criminele organisaties die zich op continue en grootschalige wijze zouden hebben bezig gehouden met het organiseren van internationale cocaïnesmokkel vanuit Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia of Ecuador). De geplande drugstransporten hadden België en Nederland als bestemming.

De invoer van de verdovende middelen verliep via de Noordzee en in containers via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De verdovende middelen zaten verstopt onder dekladingen, zoals dozen met bananen.

Van 11 verdachten zal de overlevering aan de Belgische autoriteiten worden gevraagd. 4 verdachten zullen heden nog worden voorgeleid voor de Antwerpse onderzoeksrechter die zal oordelen over hun verdere aanhouding.

Naar aanleiding van de simultane huiszoekingen werden onder meer beslag gelegd op 200.000 Euro aan cash geld in diverse valuta, 3 kilo cocaïne, 26 kilo MDMA, een actieve cannabisplantage, 1 kilo cannabis, een vuurwapen verschillende jammers en tal van Blackberry PGP’s.

In het belang van het lopende onderzoek, kan geen nadere informatie naar buiten worden gebracht.

13 Jaar gevangenisstraf voor moord vanwege Srd 40....

Veroordeelde stak in februari 2016 man dood met een schaar op het Hanna’s Lustproject


De Kantonrechter heeft maandag verdachte S.T. veroordeeld tot 13 jaar celstraf met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Tegen de man was door het Openbaar Ministerie 12 jaar met aftrek geëist. T. werd ervan verdacht op 7 februari 2016 met een schaar, de 27-jarige Moreno Mijnals te hebben verwond, met als gevolg dat die daarna overleed.

De vechtpartij vond plaats op het Hanna’s Lustproject. De rechter zei, dat T. beweerde dat het slachtoffer de steek tijdens een schermutseling zou hebben opgelopen. Uit het pathologisch onderzoek blijkt echter, dat de steek horizontaal is toegebracht, hetgeen betekent dat de verwonding recht naar voren is toegebracht. De rechter tilde zwaar aan dat feit. Zij nam het de verdachte zeer kwalijk, omdat hij het slachtoffer het leven heeft ontnomen vanwege Srd 40.

Op de bewuste dag was T. zijn geld gaan halen bij het slachtoffer. Hieromtrent raakten zij verwikkeld in een woordenwisseling, gevolgd door een vechtpartij, welke uitmondde in een fatale steekpartij. De verdachte, die gewapend was met een schaar, heeft het slachtoffer daarmee doodgestoken.

Uit de rapportage van een psycholoog en een psychiater blijkt, dat T. toerekeningsvatbaar was voor zijn handelingen. De verdachte kan het verschil tussen goed en slecht uitmaken Het feit mag hem derhalve volledig worden aangerekend. De veroordeelde is getypeerd als zeer agressief. Bovenal is hij vaker in aanmerking gekomen met justitie.

Rekening houdende met alle feiten en omstandigheden achtte de rechter een straf van 13 jaar passend en geboden.

'Veel mensen hebben Bouterse gedachteloos gevolgd zonder te kijken naar de consequenties'

'Geen storm van verontwaardiging door samenleving over dictatoriale inslag van autoriteiten'


'Er gaat geen storm van verontwaardiging door de Surinaamse samenleving over de dictatoriale inslag van autoriteiten, terwijl het fundamentele recht van mensen wordt ontnomen om hun stem te laten horen.' Woorden van ex-minister van Defensie Ivan Fernald vandaag, dinsdag 23 mei 2017, tijdens het radio actualiteitenprogramma ABC Actueel, zo bericht de Ware Tijd. 

De 'niet-democratische inslag van bepaalde figuren' heeft volgens hem ervoor gezorgd dat het volk verboden wordt om te protesteren op het Onafhankelijkheidsplein en het Kerkplein.

Fernald vindt ook dat de mensen inhoudelijk niet kritisch genoeg zijn. 'Surinamers zijn vaak selectief verontwaardigd. Als iemand, die niet tot jouw kamp behoort, iets zegt, kijkt men niet inhoudelijk naar wat diegene zegt, maar men gaat meteen in het verzet.'  Hij noemt dat een onvolwassen mentaliteit. 

Fernald verwijst naar 2015, toen Desi Bouterse opnieuw aan de macht kwam als president. 'Veel mensen hebben hem gedachteloos gevolgd zonder te kijken naar de consequenties. Bouterse was de Messias. Hij zou Suriname groot maken. Nu zijn we twee jaar verder, en vergelijk de situatie eens met nu.' 

Pertjajah Luhur (PL) wil collectief Kort Geding tegen overheid in kwestie Basiszorgverzekering

'En juist nu iedereen het moeilijk heeft, worden de basiszorgkaarten ingetrokken'


De Pertjajah Luhur (PL) wil collectief een Kort Geding aanspannen tegen de overheid om mensen die afgewezen zijn voor de Basiszorgverzekering alsnog in aanmerking te laten komen hiervoor. De partij zegt veel klachten van burgers te hebben ontvangen over het afwijzen van aanvragen door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. 

Sommige seniore burgers hebben te horen gekregen dat zij moeten wachten. 'Niet iedereen kan wachten, vooral ouderen niet. Zij hebben dringend medische hulp nodig', aldus PL-voorzitter Paul Somohardjo. zo schrijft Starnieuws. Daarom heeft de partijleiding besloten landelijk alle klachten te verzamelen. Burgers kunnen zich daarvoor melden bij elk PL-centrum in stad en district.

Komen er meer dan honderd klachten binnen, dan zal de partij collectief een Kort Geding aanspannen tegen te overheid. 'We zijn nu bezig met onze juristen om na te gaan hoe deze zaak aan te pakken', laat Somohardjo weten.

Zijn Assembleelid Ingrid Karta-Bink en enkele andere collega's hebben vorige week in De Nationale Assemblee vragen gesteld over deze kwestie. Mensen die voor verlenging gaan, krijgen te horen dat hun kaart niet verlengd zal worden. Karta-Bink wees er op, dat de basiszorgverzekering wettelijk is vastgelegd, waar personen van 0-16 jaar en 60+'ers recht op hebben en de Staat de premiebetaling voor haar rekening neemt. En juist nu iedereen het moeilijk heeft, worden de basiszorgkaarten ingetrokken, stelde Bink.

Don en Ryatno al twee jaar vermist, maar niet vergeten...

'Twee jaar verder stapelen de vragen rondom deze vermissing zich alleen maar op'

'Op last van de regering van Suriname uitgevlogen om stembiljetten en stembussen naar het grensgebied met Brazilië te vervoeren'


24 mei 2015: met de familie zaten wij gezamenlijk buitenshuis te dineren. Het bericht dat er een helikopter in de problemen was geraakt boven het Surinaams regenwoud, bereikte ons. Wij hoopten dat het niet om Don zou gaan. Van rustig dineren was geen sprake meer. Wij maakten meteen contact met familie in Suriname en kwamen er al gauw achter dat het helaas wel Don betrof. 

Donavan van Embricqs (Don) was de dag ervoor, 23 mei 2015, samen met Ryatno Kertodikromo (Noy), op last van de regering van Suriname uitgevlogen om stembiljetten en stembussen naar het grensgebied met Brazilië te vervoeren. De verkiezing van 25 mei 2015, zou geen doorgang kunnen vinden als de stembiljetten en stembussen, hun bestemming niet zouden bereiken.


Geen paniek; Don, een gedreven piloot is accuraat, punctueel en checkt zijn helikopter steevast keer op keer voordat hij uitvliegt. Alle veiligheid voorzorgsmaatregelen werden dubbel gecheckt. Dit is een eis en voorwaarde van HiJet, het bedrijf waar Don voor werkt.

Don werd op zijn vlucht vergezeld door Noy een top technicus; vakbekwaam, toegewijd en loyaal.

Een piloot die honderden vluchten boven het regenwoud heeft uitgevoerd, en het gebied als geen ander kent. In zijn gezelschap een technicus die zijn vak serieus neemt en daar ook om bekend staat. Wat een geruststelling, wat kon er mis gaan? Wat zou Don om onze bezorgdheid lachen. Ondertussen zouden hij en Noy ons over hun hachelijke avontuur vertellen. En dat lachen dat zou ons nog lang blijven achtervolgen; dat is Don, onze grote pestkop.

Toen Don en Noy de volgende dag, na verschillende zoektochten niet werden getraceerd sloeg de stres lichtelijk toe. Toen, na een week, nog geen spoor van helikopter noch bemanning te vinden was, raakten wij in paniek. Inmiddels waren we met een grote groep familie van beide mannen in Suriname aangekomen. Vanaf dat moment heb je geen controle meer over je eigen leven en is alles secundair. Er is maar 1 prioriteit; Don en Noy moeten thuis komen; koste wat kost.

Wat volgt is een rollercoaster van gemengde emoties; angst, verdriet, wanhoop, stres, paniek, boosheid, woede, verontwaardiging, onbegrip en totale ontreddering.

Het hoeft geen betoog dat beide families de weken en maanden die volgden door een ware hel zijn gegaan. Het bureaucratisch verloop is maar een deel van de obstakels die wij als familie tegenkwamen. En nu 2 jaar verder stapelen de vragen rondom deze vermissing zich alleen maar op. Totale ontreddering heeft inmiddels plaats gemaakt voor intens verdriet en een diepgewortelde hoop op antwoorden die kunnen leiden tot een ontknoping. De momenten waarop de automatische piloot ons handelen bestuurde, worden nu opgeëist door de orde van de dag.

De groep trouwe vrienden en familie die ons blijven steunen, slepen ons door de impasse waar wij als familie in zijn beland.

Het verdriet is groot, de vragen zijn talrijk, ons geduld ......we wachten......

De familie,
dinsdag 23 mei 2017

Gongrijpbos, hoek Meurs- en Kennedyweg in Para, wordt omgebouwd tot educatief park

Gongrijpbos wordt nu slechts gebruikt als parkeerplaats voor taxi’s


Het natuurlandschap op de hoek van de Meurs- en Kennedyweg in Para wordt omgebouwd tot een educatief park, compleet met educatieve natuur attracties en multifunctionele benuttingsmogelijkheden. Het Gongrijpbos bestaat nu uit oude Mora Excelsa bomen en wordt slechts gebruikt als parkeerplaats voor taxi’s. Het park krijgt binnenkort bestraten looppaden, container units, speeltuinen, kunstwerk/beeldhouwerij, uitkijktoren/ lovetower, fonteinen, recreatie hutten en educatie zalen. Dit meldt het districtscommissariaat Para vandaag, dinsdag 23 mei 2017.

Dit landschap van ongeveer 2 hectare groot is tussen 1910 en 1923 aangelegd door Justus Wilhelm Gongrijp voor natuur wetenschappelijke onderzoeken en in 1965 uitgegeven voor botanische en houtteeltkundige onderzoeken aan de Dienst ’s Landsbosbeheer.

Gongrijpbos wordt vandaag de dag slechts gebruikt als taxistandplaats. Het onderdirectoraat Bosbeheer van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer zal samen met het commissariaat en ondernemers in Para het Gongrijpbos ombouwen tot een educatief park.

Het ombouwen omvat het in oude staat herstellen van het terrein, omrasteren, opzetten van een educatie gebouw compleet met multifunctionele zaal, recreatie kampjes, kinderatrracties en accommodatie van bepaalde in beslag genomen beschermde diersoorten. Ondernemers in het district Para krijgen de gelegenheid te participeren bij het opzetten van het park. Middels een samenwerkingsovereenkomst met ondernemers, moet het project zelfvoorzienend zijn.

Het natuurlandschap is vernoemd naar Gongrijp, Justus Wilhelm, geboren te plantage Clevia aan de Surinamerivier op 20 mei 1885. Na zijn studie aan de Landbouw Hogeschool te Wageningen werd hij in 1907 aangesteld als aspirant-houtvester bij het Bureau Boswezen in Suriname. In 1910 werd hij benoemd tot hoofd van deze dienst en bleef aan tot 1923. Gongrijp werkte niet alleen aan de bosbouw in Suriname, maar ook aan algemeen natuurwetenschappelijke onderzoekingen. Dit resulteerde in de stelling van bosreservaten met genummerde bomen in diverse delen van het land. Het Gongrijpbos, de Gongrijptop ten noorden van de Emmaketen en de Gongrijpstraat in Paramaribo zijn naar hem vernoemd. Gongrijp overleed op 3 oktober 1974 te Breda. 

Overlegplatform bedrijfslevenorganisaties hoopt dat regering voorstellen met meer voortvarendheid oppakt

'Op korte termijn zullen er voorstellen gedaan worden aan de regering'


Bedrijfslevenorganisaties, verenigd in het Overlegplatform, zullen de dialoog met de regering niet ongeconditioneerd voortzetten. Op korte termijn zullen er voorstellen gedaan worden aan de regering. De algemene ledenvergadering van de organisaties heeft gewezen op de noodzaak tot samenwerken en eist eenduidig handelen, aldus het platform in een vandaag, dinsdag 23 mei 2017, uitgebracht persbericht. 

Precies een jaar geleden hebben de Algemene Aannemers Vereniging (AAV), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), de Tourism Union Republic of Suriname (TOURS), de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) zich verenigd in het Overlegplatform van Organisaties van het Bedrijfsleven. De organisaties besloten vorig jaar tot deze stap over te gaan, aangezien omdat zij vinden dat samenwerking en eenduidig handelen een absolute noodzaak zijn om de belangen van de private sector goed en professioneel te kunnen behartigen, gelet op de ernstige financieel-economische crisis in Suriname.

Na een jaar zegt het Platform in een persbericht zich terdege bewust te zijn, dat in de huidige economische situatie samenwerking en eenduidig handelen noodzakelijker zijn dan ooit, aangezien de crisis nog steeds niet is overwonnen. De inkrimping van de economie in 2016 met 10 procent heeft een zeer negatieve impact gehad op ondernemerschap en het ontplooien van economische activiteiten. Dit heeft geleid tot het sluiten van een aantal bedrijven.

'Het Platform zal constructief en resultaatgericht overleg voeren met de regering, de vakbeweging en andere relevante maatschappelijke groepen. Het Platform hoopt dat de regering voorstellen met meer voortvarendheid oppakt om zodoende te geraken tot oplossingen voor de huidige economische situatie.'

'MinOWC koopt uit loyaliteit duurder bij Combé Markt'

'Regering bevoordeelt Combé Markt uit loyaliteit voor miljoenen Srd’s middels gunningen die niet transparant zijn'

'Ik denk dat meneer Kalipdewsing als een plak-todo hangt bij de paarse partij'


Terwijl de samenleving gebukt gaat onder de genomen noodmaatregelen van de regering, blijven diverse schandalen zich opstapelen en is er geen sprake van transparantie bij aanbestedingen. Het is geen onbekend fenomeen dat regeringen projecten gunnen aan loyalisten en vrienden. 'De regering bevoordeelt Combé Markt uit loyaliteit voor miljoenen Srd’s middels gunningen die helemaal niet transparant zijn. Rancune en juridische intimidatie worden over het hoofd van de overige inschrijvers geslingerd, wanneer zij hiertegen een klacht proberen in te dienen', zegt een ondernemer, die anoniem wenst te blijven, vandaag, dinsdag 23 mei 2017, in het Dagblad Suriname. 

Uit klachten van deze en diverse andere ondernemers, schrijft het dagblad te hebben vernomen, dat openbare aanbestedingen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) al geruime niet transparant lopen. Zo worden de meeste projecten gegund aan ondernemingen die allemaal gelieerd zijn aan de firma Combe Markt van NDP’er Kries Kalipdewsing.

Een ondernemer, die uit vrees voor rancune anoniem wens te blijven, toont middels enkele stukken op welke manier veel goedkopere aanbiedingen door de Raad van Ministers (RvM) en in deze ook minister Robert Peneux van MinOWC overboord zijn gegooid om vervolgens Combe Markt voor enkele miljoenen duurder te ‘accommoderen’.

Uit één van de stukken die de bron overlegt, blijkt dat op 14 maart 2016, het ministerie zeker vijf gunningsposten heeft toegekend aan de hoogste bieder. Opmerkelijk is dat het hier gaat om vijf ondernemingen die allemaal gelieerd zijn aan Kalipdewsing. Voor computers ten behoeve van het IMEAO ging de gunning van Srd 9.395.000 naar J.C. Opmerkelijk is dat bij dit bestek de vier overige ondernemers veel minder hebben aangeboden. Het laagste bedrag dat een ondernemer voor dit product aanbood, was Srd 2.970.000. De anonieme ondernemer benadrukt, dat het om hetzelfde merk computers gaat die ook door hem zouden worden geleverd. 'Welke baat heeft de staat om zeker Srd 7 miljoen meer te betalen hiervoor?', vraagt de bron.

Ook bij de post schoonmaakmiddelen is de staat flink benadeeld. Hier hebben twee ondernemingen ingeschreven voor bedragen van Srd 378.125 en Srd 227.370. Het werk is uiteindelijk aan de ondernemer C.J gegund voor Srd 378.125. Ook voor het leveren van schoolmeubilair, zoals stoelen en tafels, heeft de staat een bedrag van Srd 7,5 miljoen betaald aan C.M. Dit, terwijl alle overige inschrijvers veel lager hebben geboden. Voor het leveren van materiaal voor kleuter en handenarbeid kreeg Combe deze gunning voor Srd 10 miljoen meer dan wat 4 andere inschrijvers hadden aangeboden. 'Als dit geen duidelijke vorm van corruptie is, dan weet ik het niet meer. Ik denk dat meneer Kalipdewsing daarom als een plak-todo hangt bij de paarse partij', aldus de ondernemer.

De bron voert aan, dat hij met zijn bedrijf in had geschreven voor een veel lager bedrag voor het leveren van schoolmeubilair. Deze spullen zou hij lokaal bij een Surinamer aanschaffen om zodoende ook het ‘Made in Suriname’ principe en lokaal ondernemerschap te stimuleren. Tot zijn verbazing werd dit werk uiteindelijk voor een miljoen Srd duurder gegund aan Combé Markt die de spullen van het buitenland heeft gehaald.

Kalipdewsing, met deze informatie geconfronteerd, ontkent niet dat hij gunningen bij het ministerie toegewezen heeft gehad. Volgens de ondernemer speelt naast het aspect van de prijs ook de kwaliteit en leveringstijd een rol. Wat deze aspecten betreft, doen de ondernemingen van hem en zijn kinderen het altijd op de afgesproken wijze. De Combe Markt-topman vindt niet dat er een probleem moet zijn, wanneer zijn kinderen ook inschrijven en het werk gegund krijgen. Het zijn volgens hem ten slotte ook ondernemers die hard werken. 'Ik ben een man van de NDP, blijf NDP’er en ik ondersteun de partij. Ik kan de straatacties van de vakbeweging en de rest van het bedrijfsleven daarom niet ondersteunen', zei Kalipdewsing tenslotte eerder.

Vlak voor de verkiezingen in 2015 verklaarde Kalipdewsing publiekelijk zijn onvoorwaardelijke steun aan het kabinet-Bouterse I. Hij bevestigde die steun niet alleen met zijn fysieke verschijning op politieke podia van president Desi Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP), hij bracht ook praktisch zijn totaal personeel op de been in een mars ter ondersteuning van de kandidaat-parlementariërs Ashwin Adhin en Soeresh Algoe (zie foto).

Na de verkiezingen promoveerde Adhin van minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur tot vicepresident. Kalipdewsing benadrukt, dat hij nog 100 % achter deze twee voordrachten staat.

Het is de redactie van het dagblad gisteren na herhaaldelijk bellen niet gelukt een reactie van minister Robert Peneux los te krijgen. De bewindsman gaf de redactie in eerste instantie te kennen op een RvM-vergadering te zijn en geen reactie te kunnen geven. Hierna was hij niet meer bereikbaar voor commentaar.

Australië start onderhandelingeb voor vrijhandelsovereenkomst met Peru

Australië wil Latijns-Amerikaanse markten openen voor rundvlees-, tarwe- en wijnexport


Australië begint met onderhandelingen voor een vrijhandelsovereenkomst met Peru als onderdeel van een nieuwe Australische push om Latijns-Amerikaanse markten te openen voor rundvlees-, tarwe- en wijnexport, aldus Associated Press vandaag, dinsdag 23 mei 2017.

Minister van Handel Steven Ciobo en zijn Peruaanse tegenhanger, Eduardo Ferreyros, zijn van plan om onderhandelingen te beginnen, zegt de Australische minister. Hij zegt, dat Australische exporteurs in Peru een concurrentie nadeel hebben, omdat de export uit de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie vrijblijvend toegang hebben onder onder diverse handelsovereenkomsten.

'Australiërs kijken traditioneel naar het noorden, naar Azië, wanneer ze offshore uitbreiden, maar er zijn ook enorme mogelijkheden voor ons in het oosten in Latijns-Amerika', zei Ciobo in een verklaring.

Australië heeft een vrijhandelsovereenkomst met Chili die in 2009 begon. Australië heeft afgesproken Chili, Peru en Mexico te betrekken in het Trans-Pacific Partnerschap, maar die groep is in gevaar gebracht door de beslissing van president Donald Trump om de Verenigde Staten terug te trekken.

Australië begon vorige week met onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst met Hong Kong. Dat zou complementair zijn met het pact van Australië met het vasteland van China, dat in 2015 van kracht werd. Australië heeft ook vrijhandelsovereenkomsten met de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, Singapore, Thailand, Maleisië, de ASEAN-groep van Zuidoost-Aziatische landen en Nieuw-Zeeland.

Ter informatie:

23-Jarige vrouw tracht drugs in cup yoghurt naar arrestant te smokkelen

Hoeveelheid marihuana en hasj in cup yoghurt


De politie van Geyersvlijt in Paramaribo heeft zondag tijdens arrestantenbezoek de 23-jarige S.S. aangehouden. De jongedame bood een cup yoghurt aan als voeding voor een arrestant. Bij controle stuitten agenten op een hoeveelheid marihuana en hasj, aldus meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 23 mei 2017.

S. werd meteen aangehouden. Zij verklaarde de cup yoghurt van de 34-jarige G.S. te hebben gekregen. Die man, die zich in de directe omgeving bevond, werd ook aangehouden.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is de man in verzekering gesteld. De vrouw is na verhoor in vrijheid gesteld.

Moord op 37-jarige Braziliaanse prostituee Thay Cruz in België opgelost

47-Jarige vriend uit Waals-Brabant bekent moord

Man wurgt vriendin en steekt haar vervolgens in brand


De moord op de 37-jarige Braziliaanse prostituee Thay Cruz (zie foto - Bron: R7, Brazilië) is opgelost. Haar 47-jarige vriend uit Waals-Brabant heeft bekend dat hij haar wurgde en het lijk in brand stak en achterliet in een bosje nabij Doornik. Dit meldt vandaag, dinsdag 23 mei 2017, het Nieuwsblad.

Hij voelde zich verraden door zijn vriendin die in Brazilië woonde, maar in Brussel werkte in de prostitutie.

Het parket van Bergen-Doornik deelde vandaag mee, dat de verdachte heeft bekend dat hij zijn slachtoffer op de morgen van 8 mei heeft gedrogeerd en meegenomen naar Frankrijk. Toen hij verloren reed in de grensstreek heeft hij haar gewurgd met een elektriciteitskabel en het lichaam achtergelaten in een gracht langs een veldweg. Het lichaam, dat de dader in brand had proberen steken, werd twee weken geleden aangetroffen door een jager.

Wetenschappelijk onderzoek, onder meer DNA-analyse, bracht aan het licht dat het om het lichaam ging van de 37-jarige Ludmilla Cruz Thayrinck, een Braziliaanse die als prostituee in Brussel werkte. Het was na een tip van haar familie in Brazilië dat het onderzoek in een stroomversnelling kwam. Cruz had een twaalfjarige zoon in Brazilië met wie ze wekelijks contact onderhield. De jongen verblijft daar bij familie terwijl zijn moeder hier geld kwam verdienen. Eens ze genoeg had om in haar geboorteland een goed leven te kunnen leiden, zou ze terugkeren.

Vrij snel kwamen de speurders op het spoor van haar 47-jarige vriend hier in België. Onderzoek naar zijn en haar tijdsbesteding en de uitlezing van hun telefonische gegevens dreven de vriend in het nauw. Uiteindelijk kon hij niet anders dan overgaan tot bekentenissen.

De verdachte werd gisteravond door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van moord. Thay Cruz 'was een vrouw die iedereen gezien had zodra zij ergens binnenkwam', zegt haar sportcoach. Zij bleef ook bevriend met een Brussels journalist die zij na haar aankomst in België drie jaar geleden had leren kennen. 'Zij was dol op ons land', zegt hij.

Venezolaans lid oppositie aangehouden verdacht van financieren en organiseren gewelddadige groepen en acties

Vicepresident Tareck El Aissami maakt arrestatie Jorge Machado Jimenez bekend


De woordvoerder van de extreem-rechtse partij Voluntad Popular is maandag gearresteerd, verdacht van het organiseren en financieren van gewelddadige groepen in de hoofdstad, meldde Venezuela's vicepresident Tareck El Aissami, aldus staatszender TeleSUR vandaag, dinsdag 23 mei 2017. 

Jorge Machado Jimenez wordt beschuldigd van het leiden van de hot spots, het werven van mensen en van het organiseren van acties, zei El Aissami. Jimenez wordt er ook van verdacht verantwoordelijk te zijn voor het witwassen van geld om de acties in Caracas te financieren.

De politie arresteerde maandagmorgen vroeg 16 mensen in Los Altos Mirandinos op een locatie die de autoriteiten hadden geïdentificeerd als een 'gewapende cel' die gemeenschappen in het gebied 'belaagde'.


Op een andere locatie, die vermoedelijk logistieke ondersteuning verleent, werden drie mensen gearresteerd, terwijl materiaal, geraamd op ongeveer US $ 250.000, inclusief ontstekingen en chemicaliën voor brandstichting, een geweer en 20.000 bankbiljettennoten van verschillende valuta, in beslag genomen werd.

Twee andere verdachten werden gearresteerd en beschuldigd van het in brand steken van 53 bussen die behoren tot het TransBolivar-bedrijf in de staat Bolivar (zie foto's hieronder- Bron: Twitter).

 (Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

Toenemende spanningen tussen Venezuela en Colombia

Geblindeerde Colombiaanse tanks aan grens in La Guajira irriteren Venezuela

Colombia: Tanks zijn daar al sinds 2015 - Venezuela: Tanks zijn daar pas sinds zondag....


Spanningen tussen Venezuela en Colombia zijn weer toegenomen, nadat Caracas de aanwezigheid van tanks op de grens van beide landen (zie foto - Bron: Twitter) een provocatie heeft genoemd. Bogota antwoordde, dat de tanks daar al sinds 2015 zijn. Volgens de Venezolaanse staatsnieuwsafdeling TeleSUR beweert de regering van Venezuela echter, dat de tanks afgelopen zondag pas naar de grens in het noordelijke La Guajira schiereiland heeft gestuurd. 

'Dit is niet de eerste schijnbaar agressieve actie van de Colombianen. Nog geen twee maanden geleden, op 31 maart, verzamelden zich Colombiaanse veiligheidsambtenaren bij de Simon Bolivar International Bridge in Cucuta', aldus de Marxistische staatsnieuwszender maandagochtend vroeg, zo berichten vandaag, dinsdag 23 mei 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports en El Nacional.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela heeft zondag 'de zoveelste onaanvaardbare provocatie van de republiek Colombia, uitgevoerd met gepantserde voertuigen op slechts meters van de grens met Venezuela, te Pachaguachon, provincie La Guajira', veroordeeld.


'De regering van Colombia heeft de beweringen maandag verworpen en zei dat de tanks sinds 2015 aan de grens zij gestationeerd in de uitvoering van afspraken tussen militaire autoriteiten van beide landen.' Bogota voegde daaraan toe, dat de tanks 'er zullen blijven om normale territoriale controle uit te voeren, in overeenstemming met de grondwettelijke plichten van de veiligheidsmacht'.

De beweringen van een Colombiaanse provocatie kwamen een dag nadat de Colombiaanse president Juan Manuel Santos terugkeerde uit de Verenigde Staten, waar hij was uitgenodigd voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Santos vraagt ​​om steun voor het vredesproces in Colombia, de Republikeinen boden een week eerder steun aan voor oorlog met Venezuela.

Venezolaanse troepen hebben een kamp opgezet aan de Colombiaanse kant van de Arauca-rivier, de natuurlijke grens tussen de twee landen in het noordoosten van Colombia, hetgeen Bogota bewoog om Caracas van provocatie beschuldigen.

De laatste beschuldiging van provocatie komt op een moment, dat spanningen hoog zijn opgelopen in beide landen. Na de gedeeltelijke intrekking door het Constitutionele Hof van Colombia van de goedkeuring van een vredesovereenkomst met de Marxistische FARC-rebellen, die in december vorig jaar in werking is getreden, is het vredesproces in de loop van afgelopen week in een crisis beland. Toevallig bereikte Venezuela de 50e dag van politiek geweld tussen de autocratische marxistische regering van president Nicolas Maduro en een coalitie van oppositiepartijen, die volgens BBC News tot op heden 48 levens heeft gekost.

De regering-Santos heeft lang getracht om spanningen te vermijden met de toenemende instabiele buurman van Colombia, maar trok zijn ambassadeur op 31 maart terug, de dag dat TeleSUR berichtte dat Colombiaanse soldaten zich verzamelden bij de grensovergang van de landen in de grensstad Cucuta. Sindsdien is Colombia aangesloten bij een coalitie van 11 Latijns-Amerikaanse landen, die allemaal Venezuela hebben opgeroepen om effectieve manieren te zoeken om politiek geweld te voorkomen.
01-twitter
01-youtube
flickr logo
04-faceb
Venezuela rechaza provocación ejecutada por Colombia con vehículos blindados de combate en zona fronterizaPDFImprimirE-mail
REPÚBLICA BOLIVARIANA DE VENEZUELA
MINISTERIO DEL PODER POPULAR
PARA RELACIONES EXTERIORES
COMUNICADO
La República Bolivariana de Venezuela expresa su más enérgico rechazo a la insólita e inadmisible provocación ejecutada por la República de Colombia, con la presencia de vehículos blindados de combate a escasos metros de la línea fronteriza con Venezuela, el día de hoy en Paraguachón, Departamento de La Guajira.
Provocaciones de este tenor han ocurrido en otras oportunidades, destacando la realizada el pasado 31 de marzo en la ciudad de Cúcuta, muy cercano a la cabecera del Puente Internacional Simón Bolívar.
Llama la atención que en los últimos días altas autoridades de Colombia han difuminado por el mundo que están preparándose para oleadas de migrantes de Venezuela a Colombia, producto de un gran evento de violencia, preconfigurando así la especie de falsos positivos, campo en el que Colombia goza de amplia experiencia, conocida mundialmente como un eficaz productor de falsos supuestos, para justificar una intervención a Venezuela.
La grave provocación ocurrida el día de hoy pretende desviar la atención sobre la profunda crisis política y social que acontece en el Valle del Cauca, Buenaventura, cuya población reclama la atención del Estado colombiano en áreas esenciales para la vida.
Alertamos a la comunidad internacional sobre la paralización de los acuerdos de paz por parte de la élite que gobierna Colombia, frustrando todos los esfuerzos internacionales que han coadyuvado para hacer realidad el fin de la guerra en este país, y que ha afectado a nuestra Región durante décadas.
Venezuela expresa su profunda preocupación y rechazo a estas provocaciones que están en línea con la tendencia belicista de un gobierno que le niega la paz a su pueblo, y busca por todos los medios, mantenerse al servicio del complejo industrial militar imperial, a cuyo servicio destinan su accionar político internacional.
Convocamos a la Fuerza Armada de Colombia a atender el espíritu de la hermandad bolivariana, en lugar del llamado a los tambores de la guerra que desde el Pentágono procura la confrontación entre nuestros países.
La República Bolivariana de Venezuela exige el cese de estos actos de provocación, y hace un llamado a la comunidad internacional a mantenerse alerta a estas acciones que pretenden afectar aún más las relaciones bilaterales entre nuestros países, al tiempo que aspira a que la oligarquía colombiana renuncie de una vez y para siempre a la guerra, que ha impedido la satisfacción del derecho del pueblo colombiano a la paz, al desarrollo y al futuro. Una misma espada nos dio la libertad, un mismo Libertador guió nuestros pasos comunes a la independencia y a la soberanía, a esa historia fraterna nos debemos.
Caracas, 21 de mayo de 2017

(Red.De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter/El Comercial)

Minister Peneux draait verhoging collegegeld Polytechnic College terug

PTC: 'Jaarlijkse verhoging van 250 Amerikaans dollar houdt verband met economische situatie''Ik heb ingegrepen en de verhoging van het collegegeld is teruggedraaid.' Dat zegt minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vandaag, dinsdag 23 mei 2017, in een korte reactie in de Ware Tijd. Het Polytechnic College (PTC) meldt in een publicatie dat het collegegeld van de bachelorprogramma’s wordt verhoogd. 

'De kosten van de programma's bedragen minimaal USD 1.500 wat aangeeft dat het collegegeld jaarlijks met USD 250 omhoog gaat. De eerste verhoging vindt plaats in het collegejaar 2017/2018', luidt een citaat uit de publicatie. De verhoging wordt geleidelijk doorgevoerd tot aan het schooljaar 2021-2022. Het PTC schrijft, dat de verhoging verband houdt met de economische situatie.

'De herwaardering van docenten in overheidsdienst heeft directe gevolgen voor het PTC. Wij zijn genoodzaakt de lonen van het docentenkorps te herzien en het niet hebben van een eigen gebouw trekt een zware wissel op ons geld.'

Robby Holband, directeur van het PTC, wilde maandag geen commentaar geven. Hij heeft een e-mail gestuurd naar de studenten. 'Vooruitlopend op de officiële reactie van het instituut welke u morgen tegemoet mag zien, kan ik u vandaag via dit schrijven reeds meedelen dat de aangekondigde verhoging van het collegegeld zoals besproken in de publicatie, is aangehouden. Hiertoe is besloten nadat de voorzitter van het bestuur van het PTC, Ashokkumar Rambali, een onderhoud hierover heeft gehad met vicepresident Ashwin Adhin.'

NPS-voorzitter Rusland: 'Protestmanifestatie oppositie is slechts begin van een stappenplan'

'Aftreden regering vooralsnog niet aan de orde'

Regering Bouterse hoeft zich geen zorgen te maken over gedweeë oppositie.....


De protestmanifestatie van de gezamenlijke oppositie is slechts het begin van een stappenplan. Dat zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland vandaag, dinsdag 23 mei 2017, in de Ware Tijd. 'Het eindigt niet hierbij.' Hij heeft namens de overige partijleiders zaterdag na afloop van de bijeenkomst een verklaring voorgelezen, waarin de regering wordt opgeroepen om ‘onmiddellijk concreet beleid te voeren’. 

De president moet 'terstond zijn mandaat teruggeven, indien hij dit wanbeleid continueert en er geen verlich ting komt voor het getergde volk'.

Rusland, die de protestmanifestatie van zaterdag succesvol noemt, zegt dat het nu kijken is hoe de regering zal reageren op het signaal dat is afgegeven. Hij zegt dat er daaraan vooralsnog geen concrete termijn is verbonden, 'maar het zal zeker geen jaren duren'.

Een belangrijk moment is de komende begrotingsbehandeling waar er meer duidelijkheid moet komen over de beleidsrichting van de regering. Als blijkt dat ze geen gehoor geeft aan de oproep zal het stappenplan vervolgd worden, maar de politicus wil daarover niet uitweiden. Hij laat tussen neus en lippen door wel doorschemeren dat er een scherper signaal zal worden afgegeven, weliswaar 'stapsgewijs, overzichtelijk en transparant'.

Rusland zal samen met de leiders van de VHP, PL en ABOP de bijeenkomst van zaterdag evalueren. Er volgen nog meer gesprekken met de vakbeweging en het bedrijfsleven. Hoewel de eis van sommige groepen is dat de regering moet aftreden, zegt Rusland dat dit vooralsnog niet aan de orde is. Hij verwijst naar de meerderheid aan zetels die de regering heeft en zegt dat zij de ruimte heeft om beloftes die aan het volk zijn gemaakt na te komen. Daar dit tot nu toe niet het geval is, wordt er daarom drastische ombuiging van het beleid geëist.

Gelet op de opmerkingen van Rusland, ziet het ernaar uit dat niets gaat veranderen. Op de bekende wijze wordt de gedweeë politiekvoering voortgezet en van enige verharding zal geen sprake zijn. De regering Bouterse hoeft zich dan ook geen zorgen te maken over de oppositie.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

CARICOM-BuZa-ministers bezorgd over plaatsing Caribische landen op VS zwarte lijst financiële transacties

Ministers besluiten op Barbados protest aan te tekenen

(Bron foto: CARICOM)

CARICOM-ministers van Buitenlandse Zaken (BuZa) zijn bezorgd over de alarmerende situatie door het plaatsen van Caribische lidstaten op een Amerikaanse zwarte lijst voor financiële transacties (zie onderaan). Op Montserrat na zijn alle Caribische landen op de zwarte lijst geplaatst, zo meldt het Surinaamse ministerie vandaag, dinsdag 23 mei 2017.

De ministers hebben tijdens de twintigste vergadering van de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken van de CARICOM (COFCOR, Council for Foreign and Community Relations) op Barbados besloten te protesteren hiertegen. Deze kwestie wordt een punt van bespreking gemaakt op alle vergadering van de CARICOM. De vergadering is ook bijgewoond door een delegatie van Suriname, onder leiding van minister Yldiz Pollak-Beighle.

De onderwerpen die besproken zijn, waren onder andere:
• De nieuwe richting van de Caricom diplomatie als reactie op de veranderende internationale omgeving;
• De aangekondigde uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (Brexit) en de weg die verder bewandeld moet worden met betrekking tot internationale handel en ontwikkelingssamenwerking;
• Een strategische benadering van het na - Cotonou partnerschap en de toekomst van de ACP (Afrikaanse, Caribische en Pacificsche landen);
• Multilaterale en hemisferische relaties waaronder de kwestie OAS – Venezuela;
• Preventie en controle van niet overdraagbare ziekten.

Over de veranderingen in de wereld die onder meer gebaseerd zijn op de vele uitdagingen waarmee nu rekening word gehouden onder andere door de verkiezing van een nieuwe president in de VS, de vluchtelingencrisis, de verstoorde verhoudingen in diverse regio’s en de opkomst van protectionisme alsmede de hardnekkigheid van het fenomeen terrorisme. Al deze zaken dwingen de CARICOM-lidstaten om zich te bezinnen op een nieuwe aanpak met verhoogde diplomatieke slagkracht, om te voorkomen dat de sub regio wordt gemarginaliseerd.

De vergadering was het er unaniem over eens, dat een hechtere samenwerking onderling en met andere regio’s de enige uitweg is om goede vooruitgang te bereiken in haar streven om duurzame ontwikkeling te realiseren.Hieronder uit het Amerikaans rapport de tekst over Suriname:

Suriname OVERVIEW 

Money laundering in Suriname is closely linked to transnational criminal activity related to the transshipment of cocaine, primarily to Europe and Africa. According to local media reports, both domestic and international drug trafficking organizations are believed to control most of the laundered proceeds, which are primarily invested locally in casinos, real estate, foreign exchange companies, car dealerships, and the construction sector. Public corruption also may contribute to money laundering, though the full extent of its influence is unknown. Profits from small-scale gold mining and related industries fuel a thriving informal sector. Much of the money within this sector does not pass through the formal banking system. In Suriname’s undeveloped interior, bartering with gold is the norm for financial transactions.

VULNERABILITIES AND EXPECTED TYPOLOGIES 

Goods such as agricultural products, fuel, cigarettes, alcohol, and medicine are smuggled into the country via Guyana and French Guiana and are sold below market prices. Other goods are smuggled into the country with the primary aim of avoiding payment of import duties and other taxes.


There is little evidence to suggest this smuggling is funded by narcotics trafficking or other illicit activity. Contraband smuggling likely does not generate funds later laundered through the financial system.

There are indicators that TBML occurs, generally through the activities of local car dealerships, gold dealers, and currency exchanges (cambios). Money laundering may occur in the formal financial sector through banks and cambios. There is no evidence the formal banking sector facilitates movement of currency derived from illegal drug sales in the United States. Local drug sales of cocaine in transit through Suriname are usually conducted in U.S. dollars, which may be deposited domestically.

KEY AML LAWS AND REGULATIONS


Suriname has taken a number of steps recently to improve compliance with international AML standards. For example, the International Sanctions Act (O.G. 2016 no. 31) was enacted on February 29, 2016 and came into force on March 3, 2016 to amend the International Sanctions Act (O.G. 2014 no. 54). This law establishes as a legal entity a Council on International Sanctions, with the responsibility of supervising all service providers for compliance with the International Sanctions Act.

On February 29, 2016, the Law on detailed amendment to the Law on Personal Identification Service Act (O.G. 2016 no. 32) was enacted. It was brought into force on March 3, 2016 to amend the Personal Identification Services (WID) Act.

This law is directly related to the CDD obligations applicable in higher risk situations and is intended to make enhanced CDD mandatory for Suriname’s NPOs.

The Law on detailed amendment to the Law on Disclosure of Unusual Transactions Act (O.G. 2016 no 33) was enacted on February 29, 2016 and came into force on March 3, 2016 to amend the Disclosure of Unusual Transactions Act (O.G. 2002 no. 65, as amended in O.G. 2012 no. 133).

The overarching intent of this amendment is to further improve the AML mechanisms linked, in part, to the Act on Capital Market (O.G. 2014 no. 53).

On February 29, 2016, State Decree (O.G. 2016 no 34) was enacted with the overarching intent to implement article 2, section 1 of the Act International Sanctions (O.G. 2014 no. 54). CDD rules and STR requirements cover banks and credit unions, asset managers, securities brokers and dealers, insurance agents and companies, currency brokers, remitters, exchanges, auditors, accountants, notaries, lawyers, real estate agents, dealers in gold or other precious metals and stones, gaming entities and lotteries, and motor vehicle dealers.

The exchange of records between Suriname and other countries is possible via individual MOUs and mutual legal assistance requests. Suriname is a member of the CFATF, a FATF-style regional body. Suriname’s most recent mutual evaluation can be found at: https://www.cfatf-gafic.org/index.php/documents/cfatfmutual-evaluation-reports/suriname-1

AML DEFICIENCIES 

On November 25, 2015, the CFATF issued a public statement asking its members to consider the risks posed to their financial systems by the strategic deficiencies in Suriname’s AML regime. On November 10, 2016, the CFATF recognized Suriname’s improvements in the legislative and regulatory areas and called on Suriname to continue making further improvements to achieve full compliance with international AML standards.

Suriname has requirements for enhanced due diligence procedures for foreign, but not domestic, PEPs.

During the period January to September 2016, 115 of the 306,619 STRs received by the FIU led to investigations.

Suriname is not a member of the Egmont group. Additionally, the Government of Suriname is not party to the UNCAC.

ENFORCEMENT/IMPLEMENTATION ISSUES AND COMMENTS  


Suriname ratified the United Nations Convention against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances in 1992. A bill on international sanctions was passed in the first half of 2016. A gaming board was established by Law in 2009.

In March 2016, the Minister of Justice and Police met with the three-member leadership team of the Gaming Board. The Board presented a plan to start operational activities in the near future. Other than the three members, the Board has no personnel.

From January to September 2016, there were four money laundering prosecutions and no convictions.

Tromp vraagt minister Gibson (Financiën), Sint Maarten, kopie van de brief PG over screening

Screening diende verricht te worden op grond 'Landsbesluit aanwijzing vertrouwensfuncties en uitvoering van veiligheidsonderzoeken'


Emsley Tromp heeft minister Richard Gibson van Financiën op Sint Maarten, met een beroep op de Landsverordening openbaarheid van bestuur (LOB), gevraagd om een kopie van de brief van procureur-generaal (PG) Guus Schram waarin wordt gesteld, dat Tromp als president van de Centrale Bank ‘gescreend’ dient te worden. Dat blijkt uit stukken in handen van de redactie van het Antilliaans Dagblad, zo schrijft het dagblad vandaag, dinsdag 23 mei 2017.

Advocaat Mirto Murray schreef minister Gibson aan mede in verband met de ‘weigering afgifte van geen bezwaar’ door de regering in Philipsburg, waartegen de Centrale Bankpresident inmiddels bezwaar heeft gemaakt.

De advocaat schrijft in de gerechtelijke documenten, dat zijn cliënt Tromp begrijpt dat medio vorig jaar, dan wel op enig ander tijdstip in 2016, door Schram aan minister Gibson ‘een schrijven ter hand is gesteld’ met de strekking dat Tromp gescreend diende te worden in de zin van het Landsbesluit aanwijzing vertrouwensfuncties en uitvoering van veiligheidsonderzoeken.

Isla-raffinaderij Curaçao draait na brand op 75 procent van de capaciteit

Mogelijk gaat andere soort ruwe olie gebruikt worden om productieverplichtingen na te komen


Een dag na de brand op het terrein van de Isla worden alle zeilen bijgezet om de raffinaderij operationeel te houden. De raffinaderij draait nu op 75 procent van de capaciteit. Dat heeft woordvoerder Earl Balborda van verklaard, aldus dinsdag 23 mei 2017, in het Antilliaans Dagblad.

Isla bekijkt of het nodig en mogelijk is om een andere soort ruwe olie te gebruiken, om zo haar productieverplichtingen na te komen. Daarbij gaat het niet om de leveringen aan Curoil maar meer om buitenlandse verplichtingen, legt Balborda uit.

'Wij bestuderen nu of er aanpassingen in het productieproces nodig zijn en in de faciliteiten daarvoor. Het is een technisch verhaal maar ik zal het met een voorbeeld verduidelijken. Stel dat je voor het maken van cakes altijd suiker gebruikt. Nu doet zich het geval voor dat je geen suiker hebt en nu honing moet gebruiken. Je moet dit doen omdat de klanten verwachten dat je cakes levert. Dat is de situatie waarin wij ons nu bevinden.'

Dricoma op Curaçao is een bedrijf dat koelfaciliteiten aan derden verhuurt

‘Aangekondigde manifestatie is niet op zijn plaats, Dricoma zat zelf niet verkeerd’ 


Dricoma is een bedrijf dat koelfaciliteiten aan derden verhuurt, het bedrijf is niet verantwoordelijk voor de goederen van klanten die daar worden opgeslagen. De aangekondigde manifestatie van morgen is niet op zijn plaats, omdat Dricoma zelf niets verkeerd heeft gedaan. Dat zegt manager Mike Posner vandaag, dinsdag 23 mei 2017, in het Antilliaans Dagblad.

'Er wordt gesproken over 22.000 kilo vlees dat in beslag is genomen omdat het vlees niet goed zou zijn. Er was een probleem met de labelling, de etikettering van het vlees. Dit vlees is niet door de autoriteiten in beslag genomen, u kunt gerust zelf komen kijken. Het vlees is ook niet afgeschreven of afgekeurd. De documenten om het probleem met de labelling op te lossen, moeten nog uit het buitenland komen', aldus Posner.

 

Delen Paramaribo, Commewijne en Saramacca lijden schade door rukwinden

NCCR: 'De totale schade moet nog in kaart worden gebracht'

(Bron foto: Facebook)

Verschillende teams zijn in het veld bezig om mensen die getroffen zijn door de rukwinden hulp te bieden. Kolonel Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zegt vanochtend, dinsdag 23 mei 2017, op Starnieuws, dat delen van Paramaribo, Commewijne en Saramacca schade geleden hebben door rukwinden. 

De mensen die getroffen zijn, krijgen noodhulp.

Het NCCR, bestuursdiensten, brandweer, politie en technici van EBS, zijn bezig in het veld. In verschillende gebieden zijn losgerukte daken op het netwerk van de EBS beland. Ook bomen en takken hebben schade veroorzaakt. Diverse auto's zijn beschadigd door bomen. Een deel van het dak van Kinderhuis Samuel is losgeraakt. Hetzelfde geldt voor hotel De Luifel.


Een alleenstaande bejaarde vrouw aan de Kosterstraat heeft hulp gekregen van het NCCR, bestuursdienst en buren, nadat het dak van haar huis is weggewaaid. Slijngard zegt dat de totale schade nog in kaart moet worden gebracht. Iedereen die getroffen is wordt geholpen.

 

Rukwinden zorgen voor enorme schade in delen Paramaribo

Telecommunicatiemast afgebroken, daken van huizen losgeraakt en bomen ontworteld


Starnieuws bericht maandagavond 22 mei 2017, dat rukwinden in verschillende gebieden voor enorme schade hebben gezorgd. Een telecommunicatiemast aan de Hornistraat is afgebroken. Daken van huizen zijn losgeraakt, terwijl ontwortelde bomen ook voor materiële schade hebben gezorgd. 

Op sommige plekken zijn reclameborden afgebroken. Verschillende diensten zijn bezig de schade op te nemen.


Ook het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing is bezig met inventarisatie waarbij noodhulp wordt verleend. Door de enorme regenval zijn erven en huizen van mensen in verschillende buurten weer onder water geraakt.

Op de hoek van de Langatabikistraat/Hendrikstraat zijn door de rukwinden enkele winkel- en bedrijfspanden ernstig beschadigd, waaronder een bakkerij en carwash die compleet zijn verwoest, aldus de Ware Tijd (zie foto bovenaan - Bron: Rikesh Bisnajak)

De Meteorologische Dienst Suriname waarschuwt al enkele dagen voor zwaar weer:

Waarschuwing 22 mei 2017:
Op sommige plaatsen zware buien, soms met onweer en sterke windstoten.
Verwachting
Maandag 22 mei 2017, 11.00 a.m.- dinsdag 23 mei 2017, 11.00 a.m.
Perioden met regenbuien, soms met onweer en windstoten. Op sommige plaatsen zijn de buien zwaar, voornamelijk boven het kustgebied. Aan het eind van de nacht ontstaat er nevel of mist in bepaalde gebieden.
Volg de radar beelden voor de laatste updates
http://www.meteosur.sr/RADAR250.html
http://www.meteosur.sr/RADAR450.html
Download de weersverwachting via: http://www.meteosur.sr/weerbericht.pdf
Voor meer info: www.meteosur.sr