zondag 28 mei 2017

Radio Tamara, Amsterdam: Gesprek met activiste Maisha Neus
ABOP 'met fanfare binnengehaald' in Gujaba

'Het is belangrijk dat het volk in gereedheid moet zijn gebracht'


De leiders van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) zijn met fanfare binnengehaald te Gujaba, Sipaliwini. De partij is zaterdagmorgen gestart met haar strategisch verkiezingsprogramma dat landelijk zal worden uitgevoerd, aldus de Ware Tijd zondag 28 mei 2017 op haar website.

Partijvoorzitter Ronnie Brunswijk en de Assembleeleden, Edward Belfort, Marinus Bee en Dinotha Vorswijk werden verwelkomd door ongeveer vierhonderd bewoners.

'Ons doel is om gereed te zijn. Of er nou vervroegde verkiezingen komen of de strijd in 2020 plaatsvindt, het is belangrijk dat het volk in gereedheid moet zijn gebracht', aldus ABOP-woordvoerder Humphrey Dundas.


Dumpgedrag onder hardleerse Surinamers loopt spuigaten uit

Lozingen en trenzen in het land worden vol gegooid met afvalDit werd opgehaald bij de lozing die achter de terreinen loopt aan de Mr.P. Chandishawweg, Uitkijkpolder, en dan zullen ze zeggen, dat de overheid niks doet wanneer ze onderwater lopen. Woorden en foto vandaag, zondag 28 mei 2017, op de Facebookpagina van een verontwaardigde Randy Zuiderwijk.

'En wie heeft dit dan veroorzaakt?', vraagt hij zich af.

Overigens, dit berichtte het Dagblad Suriname 20 mei 2013 (!):

'De Uitkijkpolder-lozing is een heel belangrijke waterweg die zorgt voor de ontwatering van het woongebied ten oosten van de Mr. P. Chandishawweg en het landbouwgebied Uitkijkpolder. Aangezien dit gebied steeds onder water liep, is in de jaren 2000 aan de Wanicakanaalweg een pompgemaal geplaatst, dat het overtollige water pompt in de Saramaccarivier. Echter blijkt steeds dat er veel huisvuil en petflessen worden gedumpt in deze hoofdlozing. Dit brengt stagnatie met zich mee en is mede de oorzaak dat gebieden onder water lopen. Ondanks herhaaldelijke oproepen om dit na te laten, blijft de situatie ongewijzigd.'

Inheemsen Venezuela steunen nieuw Grondwet-plan president Nicolas Maduro

Minister van Inheemse Volkeren Nunez erkent ontwikkeling inheemsen onder regering-Maduro

Inheemse gemeenschappen willen het recht hun eigen taal te spreken opgenomen zien in de nieuwe Grondwet


Venezuela's inheemse gemeenschappen verzamelden zich gisteren in de hoofdstad Caracas om hun steun te betuigen aan het overheidsplan om een ​​nieuwe Grondwet op te stellen. Pogingen om de Nationale Assemblee (ANC, Assembly Asamblea Nacional) te kiezen, die belast is met de opstelling van de nieuwe grondwet, zijn aan de gang. Vertegenwoordigers van de inheemse volkeren zullen 8 van de 545 zetels in de ANC bezetten. Tijdens de actie op de centrale Plaza Venezuela van de stad erkende de minister van Inheemse Volkeren Aloha Nunez de voortgang die de inheemse gemeenschappen onder de socialistische regering hadden gemaakt. Dit berichten vandaag, zondag 28 mei 2017, diverse nationale- en internationale media.

Verbetering van de inheemse rechten is een van de beleidsvormen van de regerende socialistische partij. De inheemse gemeenschappen stellen voor om het recht hun eigen taal te spreken op te nemen in de nieuwe Grondwet, om het de officiële status, naast het Spaans, te geven.

President Nicolas Maduro is voornemens de politieke dialoog te vergemakkelijken door de Grondwet in het land te wijzigen, dat anti-overheids protesten heeft gezien sinds de conservatieven de presidentiële race in 2013 hebben verloren.

Elias Jaua, minister van Onderwijs en hoofd van de presidentiële commissie die de taak heeft om de ANC te vormen, zei dat de nieuwe Grondwet 'vrede en coëxistentie tussen alle Venezolanen zal waarborgen'.

De voornaamste oppositionele coalitie, bekend door zijn Spaanse acroniem MUD, heeft geweigerd deel te nemen aan het proces. Demonstranten gingen gisteren weer de straat op om tegen de regering te protesteren, zoals ze dat sinds april bijna elke dag hebben gedaan.(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/Xinhua) 

Latijns-Amerika streeft naar aantrekken van meer Chinese toeristen

Promotiebureau ProColombia gaat toeristische informatie verstrekken in Mandarijn Chinees


'Studies om het gedrag van de Chinese consument beter te begrijpen'


De Latijns-Amerika's toeristenindustrie heeft haar ogen gericht op het groeiende aantal Chinese toeristen, aldus zakenmensen in recente interviews met het Chinese persbureau Xinhua, aldus dit bureau vandaag, zondag 28 mei 2017.

'Binnen slechts acht jaar zeggen deskundigen dat we 220 miljoen Chinese reizigers, tegenover de huidige 135 miljoen, zullen zien, en dat is een kans die we niet kunnen missen', aldus Julian Guerrero, vice-voorzitter van het promotiebureau ProColombia tegenover Xinhua op de Macro Business Conference. Het zakelijke forum, dat in de havenstad Valparaiso in Chili werd gehouden, trok de industrievertegenwoordigers van de Pacific Alliance aan, een regionaal handelsblok van Colombia, Chili, Mexico en Peru.
Colombia, zoals andere leden van het Blok, is van plan om Chinese toeristen te trekken met plannen, zoals het verstrekken van informatie in Mandarijn Chinees en catering naar de Chinese smaak. 'We hebben een internetpagina in het Chinees en we hebben studies om het gedrag van de Chinese consument beter te begrijpen', aldus Guerrero.

'De interesse van Chinezen voor unieke ervaringen, in cultuur en geschiedenis, en het belang van een permanente verbinding via de toegang tot internet - we bestuderen dit alles om de Chinese toeristen te trekken', voegt Guerrero toe.

In 2016 reisden 135 miljoen Chinese naar het buitenland en gaven 261 miljoen Amerikaanse dollar uit volgens de World Tourism Organization. De strategieën hebben zich uitbetaald, zegt Maria Soledad Acosta, directrice Promotie bij PromPeru.

'Vorig jaar zag de Pacific Alliance een stijging van 20 procent in de komst van Chinese toeristen naar de vier lidstaten - Chili, Peru, Mexico en Colombia - en in 2017 verwachten we dat de komst gemiddeld met 10 procent zal toenemen', zei Acosta.

Het aantal Chinese toeristen naar Peru, de thuisbasis van de archeologische site Machu Picchu (zie foto - Bron: Andina), groeide een derde vorig jaar ten opzichte van het cijfer van 2015. 'Meer dan 25.000 Chinese toeristen bezochten Peru vorig jaar, een toename van 33 procent', aldus Acosta. Een van de belangrijkste beslissingen die het bondgenootschap heeft gemaakt om toerisme uit China te stimuleren, was het vereenvoudigen van de aanvraagprocedures voor een visum.

President Felipe Jaramillo van ProColombia reisde onlangs naar China, Japan en Zuid-Korea om zijn land als vakantiebestemming te promoten. Daartoe heeft Guerrero gezegd, dat Colombia zich heeft toegevoegd op WeChat, de instant messaging app van China. 'Ze vertelden ons dat we op dat (internet) platform moesten zijn, gezien het belang van online social media platforms in China', aldus Guerrero. Een belangrijke hindernis om Chinese toeristen aan te trekken is de taalbarrière. 'Het onderwerp van de taal is een kritisch punt. Het is van groot belang en het maakt het moeilijk om toeristen aan te trekken', aldus Guerrero.

'Er worden plannen gemaakt om het probleem op te lossen. 'We maken plannen voor training in de Chinese taal, en we denken aan het halen van stagiairs uit China naar Colombia, zodat ze Chinese gidsen kunnen worden voor bezoekers van die belangrijke markt', aldus Guerrero.

Zoals in veel Latijns-Amerikaanse landen is het toerisme in Colombia uitgegroeid tot de tweede grootste bron van buitenlandse inkomsten, na olie en gas, en voor de traditionele export, zoals koffie, bloemen en bananen, merkte Guerrero op.

Het zakelijke forum van de Pacific Alliance trok dit jaar meer dan 200 industriële leiders uit de lidstaten.


(Red. De Surinaamse Krant/Xinhua/Twitter)

Leden Raad van Commissarissen Canawaima stellen functie ter beschikking

Opdracht gegeven voor een CLAD-onderzoek naar gang van zaken binnen bedrijf

Staatsbedrijf verantwoordelijk voor veerverbinding tussen Suriname en Guyana


De leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van Canawaima Management Company hebben hun functie ter beschikking gesteld van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Birinderkoemar Jaikaran zegt, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 28 mei 2017, een goed gesprek te hebben gehad met de minister. Er zouden zaken plaatsvinden bij Canawaima die vraagtekens oproepen. Er is al opdracht gegeven voor een CLAD-onderzoek (Centrale Landsaccountantsdienst). 

De RvC werd eind oktober vorig jaar benoemd.

Het staatsbedrijf is verantwoordelijk voor de veerverbinding tussen Suriname en Guyana. Volgens Jaikaran vinden er te veel overlappingen plaats en het duurt te lang om normale beslissingen te nemen. 'De situatie kan vergeleken worden met een soldaat die naar drie commandanten moet luisteren. De regels die de statuten voorschrijven, worden niet uitgevoerd', aldus Jaikaran. Het beste was volgens hem om een pas op de plaats te maken, waardoor de minister ruimte heeft om orde op zaken te stellen.

Jaikaran zegt, dat in de korte tijd de Raad veel heeft gedaan. Tijdens een bespreking met de counterpart in Guyana, na 15 jaar, bleek dat Guyana veel meer geld in kas heeft dan Suriname. En dit onder nagenoeg dezelfde omstandigheden. Deze zaak moet onderzocht worden, stelt Jaikaran.

De boot en de machines zijn dringend aan vervanging toe. Er is een gigantische achterstand in onderhoud. Het lukt niet om beslissingen te nemen die noodzakelijk zijn. Daarom was het beste om de functies ter beschikking te stellen.

Bij Canawaima moet zo snel mogelijk orde op zaken gesteld worden, zegt Jaikaran. De brief waarin de functies ter beschikking zijn gesteld is gestuurd naar de president commissaris Ashok Rambali van Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS). Die stuurt het schrijven door naar de minister.

De RvC-leden wachten nog op officiële reactie. De twee overige leden zijn Catherine (Lifia) Pelswijk en Sultan (Rocky) Mohamed.

Vijf Assembleeleden nemen op Jamaica deel aan forum Pan Caribbean Partnership against HIV and AIDS

Mogelijkheden en oplossingsmodellen voor bestrijding van hiv/aids centrale thema's forumVijf Assembleeleden nemen 30 en 31 mei 217 deel aan een forum 'Follow up to the United Nations High Level Political Declaration on Ending Aids' van het 'Pan Caribbean Partnership against HIV and AIDS' (PANCAP) over hiv/aids in Kingston, Jamaica. De delegatieleden zijn Amzad Abdoel (delegatieleider/NDP), Diana Pokie (ABOP), Erwin Linga (NDP) en Djoties Jaggernath (VHP).

Ter voorbereiding aan deze bijeenkomst heeft het Nationaal Aids Programma een presentatie gehouden in De Nationale Assemblee. De nadruk is gelegd op de rol van parlementariërs bij de bestrijding van hiv/Aids. Daarnaast is er gekeken naar de nationale strategieën in Suriname en hoe het land verder zal gaan met de bestrijding van hiv/Aids, meldt De Nationale Assemblee 26 mei 2017 in een bericht op haar website.

Tijdens de vergadering zal gekeken worden naar de mogelijkheden en oplossingsmodellen voor de bestrijding van hiv/ aids.

Diverse onderwerpen komen tijdens het Regionale Parlementaire Forum aan de orde:
- Het bespreken van de doelen van de United Nations High Level Political Declaration of June 2016 en de gevolgen hiervan voor de parlementen in het Caribisch regio;
- Het leggen van de basis voor een verhoogde betrokkenheid van nationale parlementen en de parlementaire commissies met betrekking tot 'health, social protection en justice';
- Het bestuderen van de rol van parlementariërs bij het promoten van een gezonde levensstijl en welzijn voor alle leeftijden in de regio;
- Het identificeren van constitutionele uitdagingen als gevolg van de criminalisering van seks in geselecteerde categorieën van bereidwillige volwassenen en discriminatie gebaseerd op gender identiteit en seksuele oriëntatie en
- Het suggereren van strategieën, die parlementariërs kunnen aannemen en het bepleiten ter beëindiging van de Aids epidemie in 2030.

Het forum wordt verder bijgewoond door parlementsleden uit Antigua & Barbuda, Barbados, Belize, Dominica, Guyana, Grenada, Haïti, Jamaica, Montserrat, St Kitts & Nevis, Saint Lucia, St Vincent and the Grenadines en Trinidad & Tobago.


Ter informatie:(Red. De Surinaamse Krant)

Personeel St. Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis wil koopkrachtversterking

'We hopen de rust in deze ziekenhuizen te kunnen handhaven'


De directie van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) en van het Diakonessenhuis hebben een urgente brief geschreven aan minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. Zij doen een dringend beroep op de regering om de koopkrachtversterking ook toe te kennen aan het personeel van deze twee particuliere ziekenhuizen. 

'We hopen dat wij spoedig een gunstig resultaat zullen vernemen van de minister en dat wij daarmee de rust in deze ziekenhuizen kunnen handhaven', zegt algemeen directeur Manodj Hindori van St. Vincentius Ziekenhuis mede namens het Diakonessenhuis vandaag, zondag 28 mei 2017, op Starnieuws.

Het ook in aanmerking komen van de koopkrachtversterking voor het personeel van het SVZ en het Diakonessenhuis is momenteel een heet hangijzer. Het personeel van de twee ziekenhuizen komt niet in aanmerking voor deze koopkrachtversterkende maatregel van de regering.

Minister Pengel heeft in een schrijven aan de overheidsziekenhuizen gevraagd om wat geduld te betrachten met de uitbetaling. Zij komen wel in aanmerking voor de koopkrachtversterking van Srd 375 van april tot en met juni en Srd 500 per maand van augustus tot en met december. Het personeel van de overheidsziekenhuizen is gelijkgesteld met de landsdienaren.

De vakbonden van de particuliere ziekenhuizen hebben inmiddels aan hun directies te kennen gegeven, dat zij ook deze koopkrachtversterking eisen, zegt Hindori. De bonden stellen, dat het personeel van deze ziekenhuizen net zo hard getroffen is door de sterk gestegen prijzen in het land.

'Om onze personeelsleden te kunnen behouden, komen wij er niet onderuit om hen ook een koopkrachtversterking toe te kennen. Maar, onze liquiditeitspositie laat het niet toe om met de huidige lage ligdagtarieven deze koopkrachtversterking op eigen kracht uit te betalen.Wij kunnen deze additionele personele kosten ook niet afwentelen op verhoogde tarieven, omdat de ziekenhuizen geen toestemming krijgen van de overheid om de tarieven aan te passen. Wij hebben dus niet het geld om de noodzakelijke koopkrachtversterking toe te kennen en zitten muurvast', aldus Hindori.

Paramilitaire groepen rond Tumaco, Colombia, bedreigen en vermoorden LGBTI's

In een week tijd twee leden LGBTI-gemeenschap in Tumaco vermoord


Paramilitaire groepen, die binnen en nabij Tumaco opereren, hebben LGBTI's (lesbian, gay, bisexual, trans, en/of intersex) in de omgeving bedreigd en gedood. Carlos Augusto Paneso, leider van de Colombiaanse Rainbow Coalition LGBTI, werd meerdere malen beschoten, vermoord, toen hij vrijdag zijn huis in de stad Tumaco verliet, aldus TeleSUR vandaag, zondag 28 mei 2017. Paneso was de tweede homo-man in een week tijd die is vermoord, volgens de lokale krant El Espectador op 26 mei.

Op 18 mei werd Alex Aguino dood aangetroffen in Piñal Salado, ook in Tumaco, dat in het Colombiaanse departement Nariño ligt. Volgens de CRC-LGBTI zijn 12 leden van de gemeenschap sinds 2011 in Tumaco gedood. Geen van de officiële onderzoeken heeft naar de daders geleid.

LGBTI's zijn slachtoffers van bedreigingen door paramilitaire groepen die binnen en nabij Tumaco opereren, waardoor ze in een staat van constante angst leven. Activisten in de LGBTI-gemeenschap hebben de regering en autoriteiten verzocht de rechten en veiligheid van de lokale bevolking te waarborgen, maar dat heeft weinig zin gehad.

In een officiële verklaring, herhaalde de CRC-LGBTI: 'In het midden van de uitvoering van de vredesovereenkomst en het opbouwen van een stabiele en blijvende vrede kan de overheid niet toestaan ​​dat zaken, zoals die in Tumaco, doorgaan.' 

De bevolking, die in de perifere regio's in het hele land woont, zijn vaak slachtoffer van geweld. In februari publiceerden drie burgerorganisaties, Colombia Diversa, Caribbean Affirmative en de Santamaria Foundation, een rapport met de titel 'Excluded Bodies, Faces of Impunity'. In het document gegevens over geweld tegen de LGBTI-gemeenschap en dat bereikte in 2015 alleen al een dodental van 110 personen. Het rapport stelde, dat paramilitaire en criminele groepen in de regio's waar dreigingen en geweld plaatsvonden - waaronder het tegengaan van de verspreiding van anti-LGBTI pamfletten - het meest actief waren.

(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/El Espectador)

Venezuela verbiedt import producten als gasmaskers en katapulten...

Koerierdiensten informeren hun klanten over verbod Koerierdiensten hebben hun klanten geïnformeerd, dat de Venezolaanse douaneautoriteit hen heeft verboden om items als gasmaskers, katapulten en kogelvrije vesten te importeren, die door sommige demonstranten in anti-overheidsdemonstraties worden gebruikt. Andere verboden artikelen zijn onder andere eerste hulp goederen zoals brandwonden zalf en gaas, aldus e-mails die deze week door de pakketleveranciers aan klanten worden verzonden, aldus vandaag, zondag 28 mei 2017, persbureau Reuters. Deze producten worden gebruikt om gewonde protestanten te behandelen.

Koeriersdiensten die de adviezen hebben verstuurd, zijn de lokale servicedienst Zoom en het Venezolaanse kantoor van Mail Boxes Etc., bekend als MBE.
Een ander bedrijf, BVA Export, vertelde klanten in een e-mail: 'Het is niet toegestaan ​​om gasmaskers en voorwerpen, die kunnen worden gebruikt ter verdediging en/of aanval tijdens de Venezolaanse protesten, te verzenden.' Het omvatte een gedetailleerde lijst van de producten die volgens het bedrijf zijn verboden. Er was geen onmiddellijke reactie van de bedrijven op verzoeken om commentaar.

Regeringsambtenaren hebben de oppositie beschuldigd van het gebruik van koeriersdiensten om demonstranten gedurende bijna twee maanden van bijna dagelijkse botsingen met veiligheidsmachten uit te rusten. Met betrekking tot ongeïdentificeerde koeriersdiensten zei Jose Cabello, hoofd van Venezuela's belasting- en douaneagentschap Seniat, eerder deze week dat 'de oppositie de havens van ons land niet zal gebruiken als brug om hun terroristische groepen te bewapenen'. (zie onderaan).

De Seniat en het ministerie van Informatie reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar op de aankondigingen van de koerierdiensten van de verboden import.

President Nicolas Maduro noemt de protesten een gewelddadige poging om zijn regering omver te werpen en hij benadrukt, dat het land slachtoffer is van een 'economische oorlog' die door tegenstanders met behulp van Washington wordt geleid.

De demonstraties hebben tot nu toe minstens 58 mensen gedood.

Demonstranten brengen routinematig uren door in botsingen met de Nationale Guard troepen en de politie, die ze verspreiden en geïmproviseerde barricades open breken met een combinatie van traangas, rubberen kogels en gepantserde voertuigen.

De meeste demonstranten hebben geen gasmaskers en proberen de effecten van traangas te verminderen met geïmproviseerde oplossingen, zoals het wrijven van anti-zuur vloeistof op hun gezichten.

Koeriersdiensten worden overigens voornamelijk gebruikt door Venezolanen om goederen te kopen zoals voedsel en medicijnen, die niet beschikbaar zijn door het chronische tekort dat nu heerst in de economie van het OPEC-land. Leden van de groeiende diaspora van Venezuela in landen als de Verenigde Staten en Panama gebruiken ook koeriersdiensten om de benodigdheden naar huis te verzenden.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)


El SENIAT es blanco de nuevos ataques a sus sedes en la Región Andina

El-SENIAT-es-blanco-de-nuevos-ataques-a-sus-sedes-en-la-Región-Andina 01Continúan las arremetidas contra las sedes del Servicio Nacional Integrado de Administración Aduanera y Tributaria (SENIAT), esta semana grupos radicales de la ultraderecha venezolana, intentaron incendiar la oficina ubicada en el Centro Comercial Galerías Country, de la ciudad de Valera, en el estado Trujillo; y la sede del Sector de Tributos Internos en Socopó, estado Barinas.

El Gerente de Tributos Internos Región Los Andes, Luís Emerio Rosales -en nombre de la máxima autoridad del ente recaudador, José David Cabello Rondón- rechazó los ataques a estas sedes, producto de las protestas promovidas por parte de la oposición venezolana.

Esta vez los fascistas haciendo uso de bombas caseras, afectaron la infraestructura del Sector Tributos Internos Valera – Trujillo, vale acotar que las acciones vandálicas causaron destrozos a las ventanas, el mobiliario interno y el monolito que identifica a la institución; así como la fachada que recibió los impactos de los artefactos explosivos molotov, que lanzaban desde las afueras del edificio.

Rosales expresó: "rechazamos este tipo de acciones violentas que han venido afectando la paz del pueblo, desde el SENIAT condenamos cada uno de estos hechos que, fuera del marco de la ley, emprenden los grupos de terroristas financiados por la oposición venezolana, para atentar contra las instituciones públicas".

Acotó Rosales que "somos un pueblo trabajador y apostamos por la paz, con el compromiso de seguir avanzando en la senda del socialismo y defendiendo a nuestra Patria junto al Gobierno Bolivariano, que lidera nuestro presidente obrero Nicolás Maduro Moros. Lamentamos que estos hechos ocurran, alterando la cotidianidad del país, puesto que la violencia no lleva a ninguna parte".

Resaltó el Gerente Tributario en Andes, que: "estos hechos no sólo afectan a los servidores públicos que laboran en la institución, sino también a todos aquellos contribuyentes que al momento de realizar sus trámites tributarios, se podrán encontrar con ciertos retrasos, motivado al tiempo que pueda tomar hasta que se adecúen nuevamente las instalaciones afectadas". Resaltó Rosales que: "seguiremos junto a nuestra institución, recaudando y trabajando por el aporte que requiere nuestro país, para seguir avanzando".

Arremetida violenta también alcanzó al Sector Socopó

Otra sede que fue atacada es la del Sector de Tributos Internos Socopó, ubicada en la calle principal de La Batea, frente al Mercal del municipio Antonio José de Sucre, en el estado Barinas, la cual estuvo al acecho de quienes pertenecen a la derecha fascista, por espacio de varias horas.

Vándalos financiados por la oposición aprovecharon las manifestaciones que se estaban desarrollando en la entidad, para arremeter nuevamente contra el ente recaudador, donde se evidenció una vez más, las acciones de un grupo de terroristas que ingresaron a las instalaciones ubicadas en la entidad llanera, ocasionando considerables daños que afectan directamente a la población, a quienes se les presta un servicio integral.

Es así que ante las constantes acciones violentas que pretenden socavar la tranquilidad y el trabajo de los funcionarios que forman parte del SENIAT, el Superintendente Nacional Aduanero y Tributario, José David Cabello Rondón, instó a que ante las arremetidas del terrorismo en Venezuela, nuestra respuesta siempre será lucha y trabajo.

De esta manera, el SENIAT reitera que a pesar de los ataques a sus distintas sedes, en todas sus dependencias se continuará trabajando en paz, y redoblando esfuerzos para impedir el ingreso de material bélico al país a través de la aduanas, para evitar que éste sea empleado contra el pueblo venezolano, por terroristas al servicio del imperio.

Kelvin Koniki gekozen als voorzitter Nationaal Jeugdparlement

Koniki kreeg 15 van de 29 stemmen


De Ware Tijd en Starnieuws berichten zaterdagmiddag 27 mei 2017, dat Kelvin Koniki is gekozen als voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, terwijl Dinesh Parag ondervoorzitter werd. Koniki kreeg vijftien van de 29 stemmen, zijn tegenkandidaat kreeg er dertien terwijl één stem ongeldig was.  

Parag kreeg eveneens vijftien stemmen terwijl zijn tegenkandidaat er veertien kreeg.

Senari van Throo werd gekozen als eerste vervangend voorzitter met vijftien stemmen, haar tegenkandidaat Abdul Mohamad kreeg dertien stemmen. Asneel Samjhawan werd de tweede vervanger.

'Welgeinformeerd', Radio Tamara, schijnt haar licht over PvdA/kabinetsformatie, de hoofddoek, Kushner/Rusland-connectie

Activiste Maisha Neus praat over haar verzet en protest tegen president Bouterse en zijn (wan-)beleid

Ook aandacht voor 'Help ik zit in een boedel'


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 28 mei 2017 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* PvdA kan impasse bij de kabinetsformatie doorbreken door alsnog deel te nemen in het derde kabinet Rutte. 
Om de klus af te maken en dat kan door, in tegenstelling tot de PvdA-regentenmentaliteit van de afgelopen jaren, met veel meer empathie (inlevings- en invoelingsvermogen ) beleid te maken . Dan kan deze partij weer een beetje goedmaken wat in de afgelopen, nota bene, crisisjaren is blijven liggen met als gevolg PvdA nu 9 zetels.
Joop Den Uyl draait zich om in zijn graf. Maar, de vraag is of een van de veroorzakers, namelijk Lodewijk Asscher, dit wel zal durven: toegeven dat je eigenlijk hebt gefaald (Groningen Aardbeving Ramp, Zorgstelsel Ramp, Etnische Groepen Ramp, Ouderen Eigen Partij Ramp, Tweedeling Arbeidsmarkt Ramp, enzovoorts).

* Discussie hoofddoek moslima's bij de politie is al gesloten, terwijl die discussie nu pas goed op gang was aan het komen. 
Opnieuw vrees voor het populisme bij politici en hoge beleidsadviseurs. Ondanks het voorbeeld dat premier Trudeau van Canada de wereld heeft gegeven (in het Canadese kabinet een minister met tulband en andere ministers met hun etnische uiterlijke kenmerken). Waar blijft die zo geroemde en verbaal zo vaak beleden creativiteit en visionaire blik bij onze dames en heren politici?

* Schoonzoon Jared Kushner (tevens adviseur) van president Trump wilde een geheim communicatiekanaal met de Russen, zo schrijft The Washington Post
Dat zou zijn gebeurd kort na de verkiezingsoverwinning van zijn schoonvader. Kushner zou ook tijdens en na de campagne drie keer contact hebben gehad met de Russische ambassadeur in de VS, Sergei Kisljak. De informatie over de Russische connecties van het Trump Kamp wordt steeds ernstiger.* Het is alsof Amsterdam het wiel nooit meer zal uitvinden als het gaat om het verbeteren van de relatie tussen het Stadsbestuur en de burgers. 

Eerst hadden wij de stadsdelen, toen de bestuurscommissies en nu wordt het weer wat anders namelijk adviesgroepen of iets dergelijks. Omdat wij er ook niet meer uitkomen, heeft 'Welgeinformeerd' aan Muriel Dalgliesh, voorzitter Bestuurscommissie Zuidoost, gevraagd om telefonisch kort en bondig uit te leggen hoe dat zit.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* 'Help, Ik Zit In Een Boedel!', dat zou de titel kunnen zijn van een soapserie met Surinamers en Suriname in de hoofdrol.
Want zo zoetjesaan zit bijna iedere Surinamer, ook die in Nederland, voor een groot of klein deel in een familieboedel. Centrale vraag daarbij is dan direct: Wie helpt mij om mijn deel in die boedel te krijgen? Want, volgens het recht kan 'niemand worden verplicht om in een onverdeelde boedel te blijven'. Maar waar begin je?
Via woordvoerder Wil Codrington zijn wij in contact gekomen met mr Henk Schuurman, in Suriname, die wij telefonisch gaan interviewen over wat je wel en niet moet doen als je jouw deel van een boedel wilt hebben. Beiden zijn ook prominenten van de Stichting Milieu Watch Suriname. Dus ook daarover!

* Activiste Maisha E. Neus, die voor een kort bezoek in Nederland was, heeft een telefonisch interview gegeven aan Radio Tamara / Damsko. 
Hierin vertelt zij over haar ervaringen als activiste, die in korte tijd mede (met Curtis Hofwijks) gezichtsbepalend is geworden voor het verzet in Suriname tegen (het beleid van) president Bouterse. En natuurlijk hoe het nu verder moet met Suriname en haar eigen toekomst (nationaliteit, studie, acties, et cetera).


De presentatie is in handen van Owen Venloo en het panel wordt gevormd door Wil Codrington (gastpanellid), Iwan Bottse en Timothy Petrisie.

Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.ABOP start te Guyaba landelijke politieke campagne

'ABOP is op haar hoede en zal met campagne het volk ook waakzaam houden'


De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij (ABOP) geeft vandaag, zondag 28 mei 2017, in het dorp Guyaba aan de Boven-Suriname de kick-off van haar landelijke politieke campagne. Hierna zal de partij verder gaan in de verschillende districten. De slogan van de campagne is Traf fas' no deh... 

Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, zal ingaan op de laatste politieke ontwikkelingen in het land. Hij zal onder andere belichten de verpaupering van het volk, de verhoogde prijzen voor levensonderhoud, de verschillende internationale leningen en de totale ontwrichting van de sociaaleconomische orde.

Hij zal uit de doeken doen welke politieke strategieën de huidige regering nu aan het beramen is om 'het volk na 2020 weer eens voor vijf jaren te stroppen in een avontuur vol armoede, neergang en uitzichtloosheid'. De ABOP zegt op haar hoede te zijn en zal met deze campagne het volk ook waakzaam houden.

Ter informatie: