maandag 29 mei 2017

Eerste behandeling hoger beroep tegen Sapoen en Chitan dient 2 juni

'Het rechtsgevoel van de achterban, ons rechtsgevoel, moet worden bevredigd'De Pertjajah Luhur (PL) zal strijd blijven leveren om de dissidenten Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan met rechtsmiddelen uit De Nationale Assemblee te krijgen. 'Het rechtsgevoel van de achterban, ons rechtsgevoel, moet worden bevredigd', zegt partijsecretaris Robert Soentik maandag 29 mei 2017 in het Dagblad Suriname. Na zo'n half jaar wachten zal vrijdag 2 juni de eerste behandeling plaatsvinden van de rechtszaak waartegen de PL, VHP en NPS in december 2016 hoger beroep aantekenden. 

Na ontelbare Kort Gedingvonnissen en een Hoger Beroepvonnis heeft Kantonrechter Siegline Wijnhard zich in november 2016 onbevoegd verklaard in de zaak tegen Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Daarnaast heeft de magistraat de vordering tegen Sapoen en Chitan afgewezen. De politieke partijen willen het oordeel van het Hof van Justitie over het vonnis.

De PL-secretaris voert aan, dat de oppositiepartijen van geluk mogen spreken dat de zaak binnen de eerste zes maanden op de rol is geplaatst. Maar, wat het vonnis betreft, dat zal volgens hem nog lang op zich laten wachten.  'Het kan ook dat het vonnis pas tegen 2020 komt, waardoor het ook weinig effect zal hebben. Feit is wel dat wij geen voldoening hebben in de rechtszaak, omdat ook een aantal rechters het met elkaar eens is dat beide parlementariërs rechtsgeldig door de PL zijn teruggeroepen. Hierdoor zijn zij geen parlementariërs meer', aldus Soentik.

Hij vindt het jammer, dat steeds juridische gaten gebruikt worden om de twee overlopers in het parlement te houden.

Hoewel de politieke partijen ook hadden besloten een nieuw Kort Geding aanhangig te maken, zegt Soentik dat daarvan uiteindelijk is afgezien. 'Er moest uiteindelijk een overweging worden gemaakt of wij weer voor een Geding zouden gaan of het bestaande vonnis in hoger beroep zouden aanvechten. Een Kort Geding is trouwens ook een voorlopige voorziening', aldus de partijsecretaris.

Soentik benadrukt, dat deze zaak bij de start hoogste prioriteit van de PL genoot. Maar, twee jaren en tientallen vonnissen verder denkt hij, dat andere zaken meer prioriteit genieten voor de partij. 'De partij is met juridische middelen gestart en wij zullen tot het eind vechten. Het gaat erom dat de kiezers, die op deze twee leden hadden gestemd, het gevoel van tevredenheid moeten hebben.' Het gaat volgens hem om 941 kiezers in Saramacca die hun stem op Chitan hebben uitgebracht en 5.845 kiezers die in Wanica op Sapoen hebben gestemd. Indien deze twee heren met succes uit ’s landsvergaderzaal worden gehaald, dan zullen de zetels gaan naar Prim Sardjoe (NPS/Saramacca) en Barkat Mohabali (VHP/Wanica). De PL zal haar twee zetels kwijtraken.

Opmerkelijk bij het laatste Kort Gedingvonnis was, dat de rechter oordeelde dat de gewijzigde Wet Beëindiging Lidmaatschap DNA, ofwel de Terugroepwet, in strijd is met de Grondwet. Vandaar dat zij de overgangsbepaling niet heeft toegepast. De overgangsbepaling van de nieuwe Terugroepwet bepaalt dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) conform de procedure in de nieuwe Terugroepwet over alle terugroepgevallen beslist, welke reeds bij hem waren gemeld, behalve die gevallen waarvan er reeds een onherroepelijk rechterlijk vonnis is uitgesproken. De rechter erkent de terugroeping volgens de oude procedure door de PL.

Nurmohamed (VHP): 'Lijvig Ontwikkelingsplan betekent dat alle sectoren kapot zijn'

'De regering heeft eerder plannen geschreven en gewoon in de doofpot gezet'

Negende plan regering dat aan het parlement is aangeboden


De Nationale Assemblee is van plan om in de maand juni het door de regering aangeboden Ontwikkelingsplan 2017-2021 te behandelen. Volgens volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed (VHP) zal het parlement het document behandelen, net als elk ander document dat naar binnen komt. Hij herhaalt hierbij echter de woorden van zijn collega Krishna Mathoera, die aangaf dat dit het negende plan van de regering is dat aan het parlement is aangeboden. 

Het meest recente plan van de regering was het Stabilisatie -en Herstelplan van de regering, waarvan er sinds de aanbieding geen resultaten van zijn gepresenteerd. Het Stabilisatie- en Herstelplan van de regering zou volgens Nurmohamed al geen goed plan zijn om zelfs in te mogen dienen in het parlement. Echter, de regering heeft zich niet eens bezig gehouden met het uitvoeren van de activiteiten die zijn opgenomen in het programma.

Ondanks dat het parlement zich zal bezighouden met het plan, wijst Nurmohamed er echter op dat de regering niet in staat is om het geschreven plan uit te voeren. De regering zou veel grotere problemen hebben. Een van de grondslagen daarvan zou zijn dat de regering niet om kan gaan met ontwikkelingsplannen.

'De regering heeft eerder plannen geschreven en gewoon in de doofpot gezet', stelt de parlementariër.

Het Ontwikkelingsplan op zich is een heel lijvig document. Nurmohamed komt hierdoor ook tot de conclusie, dat dit een teken is van het feit dat bijna alle sectoren in Suriname kapot zijn gemaakt. 'Als het goed zou zijn met de sectoren, zou het een dun plan van tien pagina’s zijn. Het feit dat het een dik plan is, betekent dat alle sectoren, natuurlijk door deze regering, vernietigd zijn', meent de politicus.

Een plan van vijf jaar voor Suriname in een situatie van een kapotte economie vindt Nurmohamed daarom ook te kort. De problemen van de regering zijn volgens hem vele malen groter om uiteindelijk aandacht te bestelen aan dit lijvig Ontwikkelingsplan. Hij haalt hier als voorbeeld aan de medische zorg, het onderwijs en infrastructuur die momenteel te wensen overlaten.

De politicus sluit aan de andere kant wel af door te stellen, dat het werk dat door het Planbureau is verricht, niet onderschat moet worden. Ondanks dat de uitvoering van het plan weg kan blijven, ziet hij dit document wel als een voorbeeld voor toekomstige regeringen om goede plannen te schrijven.

Woning aan IJzerhartstraat, Abrabroki, in de as gelegd

Twee bewoonsters afgevoerd naar een ziekenhuis, emotionele bewoner in de boeien geslagenDe bewoners van de IJzerhartstraat werden gistermiddag, rond half 5, opgeschrikt door een woningbrand (zie foto - Bron: Dagblad Suriname). De brand begon bij een laagbouwwoning met 4 bewoners, waarvan 3 thuis waren. Een man sliep buiten het huis, terwijl twee vrouwen in het huis waren, aldus vandaag, maandag 29 mei 2017, het Dagblad Suriname. 

Op het moment dat de buren brandsignalen kregen, renden enkelen richting het huis om de mensen te helpen evacueren. Een bejaarde vrouw en de man werden geëvacueerd. De andere dame rende op een bepaald moment terug naar haar huis om iets te halen. De buren zeggen, dat het vuur tegen die tijd al flink was toegenomen. De vrouw redde het niet om weer naar buiten te komen.

Tegen dezelfde tijd waaide het vuur ook over naar een belendend pand. De brandweer is volgens de bewoner, die tegen die tijd ook sliep, van het huis ernaast wel op tijd gearriveerd om in ieder geval zijn huis te redden. De buurtbewoners vonden dat de wijze waarop de vlammen om zich heen grepen, veel te snel was voor de brandweer om het onder controle te krijgen.

Na een poos haalde de brandweer het lichaam van de vrouw, die terug was gegaan in de woning, uit de uitgebrande woning. De arts werd erbij gehaald. Beide vrouwen werden met onbekende verwondingen per ambulance afgevoerd. De man verkeerde in een zodanige emotionele toestand, dat de politie hem op een gegeven moment in de boeien moest slaan.

Kritische noten Raad Early Childhood Development bij niveau kinderopvang in Suriname

Tussen opvanginstellingen soms onacceptabel grote verschillen te zijn in kwaliteit en veiligheid


Het niveau van kinderopvang in Suriname is gemiddeld niet slecht, maar tussen de opvanginstellingen onderling blijken er soms onacceptabel grote verschillen te zijn in kwaliteit en veiligheid. Dat is de conclusie van de Raad Early Childhood Development (ECD) na een evaluatie van de opvanginstellingen. De raad voor crèches en kinderdagverblijven is in november ingesteld.

In de afgelopen maanden zijn er inspecties verricht bij kinderdagverblijven. Bij een instelling was te weinig toezicht op de baby’s. Voor elke vier baby’s van 6 tot 12 weken moet er een verantwoordelijke zijn. Zodra er te weinig leidsters zijn, gaat dit ten koste van de kwaliteit en zorg, merkt de raad op. Voor kinderen tussen 12 en 24 maanden moet er een verantwoordelijke zijn op elke zes pupillen. Voor peuters - 24 maanden tot 4 jaar - moet er een leidster zijn voor 12 kinderen. Voor de hogere groep, schoolgaanden tussen 4 en zes jaar, moeten de klassen maximaal 35 kinderen hebben en moet de leerkracht worden bijgestaan door een bevoegde assistent.

Sommige instellingen hadden in het kader van de veiligheid dringende adviezen nodig. Vooral de veiligheid bij brandgevaar is bij sommigen een punt van aandacht en zorg. Er moeten in ieder geval verschillende vluchtwegen zijn bij brand. 'Bij sommige instellingen laat dit echt te wensen over', aldus de Raad vandaag, 29 mei 2017, in een persbericht. Er wordt veel gebruik gemaakt van diefijzer. De raad heeft de instellingen gevraagd contact op te nemen met de brandweer voor deskundig advies.
Opvangruimten moeten in goede staat zijn, geen losse vloertegels, geen afgebladerde verf, geen gescheurd karpet. Geen knuffels, omdat deze stofeters zijn en ook onhygiënisch zijn. De raad wijst erop dat snot en speeksel van kinderen op knuffels blijven plakken, terwijl anderen er dan mee gaan spelen.

Om de grote financiële uitdagingen het hoofd te bieden, adviseert de ECD-Raad eigenaren van de kinderdagverblijven om onder andere ouders te betrekken bij opknapkarweitjes of dagjes uit. De Raad constateert dat er behoefte is aan voorlichting en coaching.

Zij vindt dat de kinderopvang in Suriname binnen vijf jaar moet behoren tot de top drie in het Caribisch Gebied. 'Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen de kinderdagverblijven in Suriname worden getild naar een hoger niveau.'

De Raad adviseert ouders en verzorgers om zich goed te oriënteren voordat ze hun kind ergens inschrijven. Bekijk bij de kennismaking de ruimten en vraag hoeveel leidsters er zijn per doelgroep. Houd als opvoeder de vinger aan de pols, luidt het advies van de Raad. 'Als een leidster stopt met werken, moet er in het belang van de kinderen meteen worden gezorgd voor vervanging. Als er sprake is van wisselend personeel is dat sowieso geen goed teken, voor een kind is het niet goed als er telkens een nieuwe leiding is.'

Overval op de McDonald’s aan Dr. Maalweg, Curaçao

Vier overvallers net te laat, de opbrengst van de dag was al elders opgeborgen

Drie medewerkers fastfoodrestaurant opgevangen door Slachtofferhulp


De afgelopen nacht is een overval gepleegd op de McDonald’s aan de Dr. Maalweg. Vier gemaskerde mannen drongen het fastfoodrestaurant tegen sluitingstijd binnen, zeker één van hen had een vuurwapen bij zich. De overvallers eisten de inhoud van de kassa. Maar, ze bleken net te laat te zijn, want de opbrengst van de dag was al elders opgeborgen.  Dit meldt Paradise FM vandaag, maandag 29 mei 2017.

Bij gebrek aan buit werd nog de gouden ketting van een van de aanwezigen afgerukt, die werd meegenomen.

Trieste bijkomstigheid was, aldus Paradise FM, dat een van de medewerkers tijdens de overval flauw viel, wat de nodige commotie veroorzaakte. Na afloop moesten drie medewerkers worden opgevangen door Slachtofferhulp.

De politie heeft na de overval de buurt tevergeefs doorzocht.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Drie verdachten op Curaçao aangehouden met vuurwapen en munitie

Agenten houden verdachten (23, 24 en 25) aan in de Penstraat


Rond half acht zaterdagavond trof een politiepatrouille drie mannen aan in de Penstraat te Willemstad. Eén zat op een plantenbak, de twee anderen stonden. Die twee liepen weg zodra ze de politie zagen. De zittende man bleek een tas achter zijn rug te hebben verstopt. Ook hij probeerde daarna te ontsnappen, maar alle drie konden worden aangehouden, aldus vandaag, maandag 29 mei 2017, Paradise FM.
.
In de tas die achtergelaten was in de plantenbak vonden de agenten een pistool Walther P5, een plastic zak met 10 scherpe patronen kaliber 38, een identificatiebewijs dat niet overeenkwam met een van de verdachten.

De drie werden gearresteerd. Het gaat om een 23-jarige Curaçaoenaar, een 24-jarige Dominicaan en een 25-jarige op Sint Maarten geboren man. Ze zijn voorgeleid en daarna opgesloten.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Activiste Maisha Neus stopt niet voor Bouterse weg is


Maisha Neus is eén van de jonge activisten die in Suriname demonstreren tegen de regering Bouterse. Onverschrokken is ze, en dat komt haar duur te staan. Neus wordt met de dood bedreigd. Vorige week was ze even in Nederland. Die reis werd haar afgeraden, omdat gevreesd werd dat ze het land niet meer in kan – Neus heeft namelijk de Nederlandse nationaliteit. Na overleg met haar advocaat kwam ze toch en ze laat zich niet zomaar uit het veld slaan.

Tijdens haar bezoek ging ze ook even langs bij Amnesty International voor overleg over het recht op demonstreren.

Maisha Neus is vanochtend, maandag 29 mei 2017, NPO Radio 1 veilig thuis aangekomen in Paramaribo, aldus. Een reportage van Sam Jones.

Acteur John Wijdenbosch, diens vrouw en kind om het leven gekomen bij verkeersongeluk op de A6

Auto raakt op de A6 tussen Lelystad en Almere van de weg en daarna te waterBij een tragisch verkeersongeluk vanmorgen, maandag 29 mei 2017, op de A6 zijn acteur John Wijdenbosch, diens vrouw (36) en dochtertje (4) om het leven gekomen. In de film- en televisiewereld wordt met verdriet gereageerd op de dood van de Surinaamse acteur (44), die speelde in onder meer Costa, Fort Alpha en Shouf Shouf. Dit berichten onder andere De Telegraaf, NOS en AD.

De politie tast vooralsnog in het duister hoe het kon gebeuren dat de auto van het gezin maandagochtend vroeg van de weg is geraakt op de A6 tussen Lelystad en Almere en daarna te water raakte.

Bij het ongeluk kwamen alle drie de inzittenden om het leven.
 
Even voor negen uur ‘s ochtends kreeg de politie een melding over een te water geraakte auto langs de snelweg. Aanvankelijk werd gemeld dat het voertuig voor het van de weg zou zijn geraakt meerdere keren over de kop zou zijn geslagen, maar de politie kon die lezing gedurende het onderzoek niet bevestigen. Onduidelijk is zelfs wanneer het drama zich exact heeft voltrokken.

  

Toen brandweerduikers arriveerden op de plek des onheils, waren de inzittenden van de auto reeds overleden. Een opgeroepen traumahelikopter kon zodoende niets meer voor de slachtoffers betekenen.Vanwege de ernst van de situatie werd de A6 enige tijd volledig afgesloten en de plek van de tragedie met schermen uit het zicht van andere automobilisten onttrokken. (Bron foto: ANP)

Verkeersspecialisten van de politie doen onderzoek naar de toedracht van het fatale ongeval en zoeken daarbij naarstig naar getuigen die hebben gezien hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.
Defensie helpt bij opruimen olievervuiling op Bonaire

Olie heeft ook kust van Curaçao en Aruba bereikt

Aruba gaat kosten schoonmaak en schade verhalen op oliemaatschappij Petrotrin


Eenheden van Defensie in het Caribisch gebied worden sinds vanochtend vroeg lokale tijd, maandag 29 mei 2017, ingezet bij het opruimen en in kaart brengen van de olievervuiling op Bonaire, Curaçao en Aruba. Op verzoek van Stichting Natuurparken Bonaire zijn zo’n dertig landmachtmilitairen gehuld in beschermende kleding in de Lagun aan de oostkust van Bonaire bezig met het opruimen van olieresten, aldus bericht Kikota ta Pasando.

De militairen van de 11e Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht zijn in het gebied als ‘landmachtcompagnie in de west’ en momenteel voor een oefening op het eiland.

Ook op Aruba zijn olieresten aangetroffen. Het rampenbureau van het land heeft assistentie gevraagd van Marinierskazerne Savaneta. De daar gestationeerde mariniers van de Koninklijke Marine zullen helpen de locaties waar vervuiling is opgetreden in kaart te brengen. Aruba zal vervolgens zelf overgaan tot het opruimen van de vervuiling.

De kosten van de schoonmaak en de toegebrachte schade van de op de noordkust van Aruba aanspoelende aardolie uit Trinidad, worden verhaald op oliemaatschappij Petrotrin. Dit heeft premier Mike Eman gezegd tijdens een speciaal ingelaste persconferentie zondagavond, aldus Caribich Netwerk, NTR.

Desgevraagd verklaart premier Eman dat tijdens de schoonmaak de gemaakte onkosten en de toegebrachte schade worden bijgehouden. Deze worden ook verhaald op Petrotrin. 'Er is fotografisch bewijs dat er fouten zijn gemaakt bij de opslag van de uitgelekte olie uit een bepaalde tank bij de raffinaderij van Petrotrin', aldus Eman.

De Arubaanse Dienst Openbare Werken (DOW) en vuilnisophaaldienst Serlimar nemen in eerste instantie de schoonmaak voor hun rekening. Met de Commandant van de Koninklijke Marine is contact opgenomen met het verzoek marinepersoneel beschikbaar te stellen om te helpen met de schoonmaak. 'Afhankelijk van hoeveel olie aanspoelt is het mogelijk dat we een beroep doen aan de bevolking om mee te helpen met schoonmaken. Dit moet onder begeleiding gebeuren en met speciale handschoenen en schoeisel, aangezien deze olie schadelijk is voor de huid', aldus Eman.

Het is afwachten hoeveel olie het eiland bereikt. De zeestroming kan een groot verschil uitmaken. DOW-directeur Marlon Croes voorziet dat de schoonmaak van de olie maanden kan gaan duren.


Op Curaçao wordt met behulp van een drone van Defensie een vergelijkbare actie uitgevoerd ter hoogte van St.Jorisbaai. Defensie levert daarmee informatie waarmee lokale opruimploegen heel gericht te werk kunnen gaan. Sinds gisteren worden olieresten aangetroffen.

De olie is vermoedelijk afkomstig uit Trinidad waar eind vorige maand een opslagtank van een lokale raffinaderij olie heeft gelekt. Curaçao begint nu ook de gevolgen van het barsten van een olietank bij de raffinaderij op Trinidad te ondervinden. eerder dit weekeinde kwamen de berichten uit Bonaire dat kleine olieresten met name aan de zuidoostkust van het eiland onder andere bij Sorobon zijn geconstateerd.

De olie is vooral voor vogels een groot gevaar. De Maritieme Autoriteit Curaçao meldt in een persbericht, dat er op Klein Curacao 83 individuele plekken resten olie zijn aangetroffen. Vandaag worden bij Sint joris, Ascencion en vanaf Shete Boka tot en met Watamula preventief extra controles gehouden. De Sea Turtle Conservation heeft voor morgen al een clean up georganiseerd, zo bericht het Antilliaans Dagblad.

Dorpen Redi Doti, Pierre Kondre, Cassipora en plantages Ayo en Carolina nu permanent stroom

'Oplevering van het project is een historisch moment'

In augustus moet Pokigron voorzien zijn van 24-uur elektriciteit


'Onze ouderen hebben zoveel jaren gevraagd om de stroom en we hebben die uiteindelijk gekregen. Ik ben echt ontroerd van blijdschap', zei oud-kapitein Purcy Martin van Cassipora afgelopen zaterdag. De dorpen Redi Doti, Pierre Kondre, Cassipora en de plantages Ayo en Carolina zijn sinds die dag officieel aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Ongeveer 250 huishoudens hebben hierdoor permanent stroom, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 29 mei 2017.

Met de officiële handeling, een druk op een knop door first lady Ingrid Bouterse-Waldring, gingen de lichten van de Carolinabrug aan. Dat gebeurde in bijzijn van onder anderen dorpelingen, kapiteins, EBS-directeur Rabin Parmessar en minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Hij nam waar voor zijn collega van Natuurlijke Hulpbronnen.


Martin: 'We zijn al oud en de jongeren moeten inzien wat de inspanningen zijn van de ouderen en deze ontwikkeling grijpen.'

De regering heeft de wegen aangepakt waardoor het in vergelijking met tien jaren geleden, gemakkelijker is geworden om de school te bereiken. Behalve dat de mensen permanent stroom hebben, is de weg van Powakka naar de Carolinabrug geasfalteerd. Ook is er een brug gebouwd over de Surinamerivier, waardoor de veerverbinding niet meer nodig is.

Dorpshoofd Lesley Artist van Redi Doti noemt de oplevering van het project een historisch moment. 'Er zijn enkele mensen geweest die jarenlang hiervoor hebben gepleit, maar zij kunnen dit helaas niet meemaken, omdat ze niet meer in ons midden zijn.' De voormalige NDP-parlementariër looft de regering voor de projecten die zij heeft uitgevoerd.

Het elektriciteitsproject wordt gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Eerder zijn in dit kader de dorpen Powakka en Klein Powakka aangesloten. De EBS streeft ernaar om Pokigron in augustus te voorzien van 24-uur elektriciteit.

Geen kasbetalingen meer bij de Belastingdienst per 1 juni

Betalen bij de diverse loketten zal niet meer mogelijk zijn

Ingaande 1 juni 2017 kunnen belastingplichtigen hun betalingen alleen per bank voldoen. De kassa’s op het hoofdkantoor en op de bekende adressen in de districten zullen vanaf die datum worden opgeheven. Bij de Belastingdienst staan gemak en veiligheid voorop. 
De huidige betaalmethode via de bank geldt daarom voor alle belasting soorten en ook voor de restitutie van belastinggelden. De belastingaangiften vinden normaal voortgang op het hoofdkantoor en de bekende adressen in de districten. Dit meldt de Belastingdienst vandaag, maandag 29 mei 2017.

Door de voortschrijdende ICT technologie waar het ministerie van Financiën op anticipeert, is modernisering een logisch gevolg om onze klanten van gemak te voorzien. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van internetbankieren en rechtstreekse stortingen bij de bank. Betalen bij de diverse loketten zal niet meer mogelijk zijn.

Het automatiseren van de betalingen bij de belastingdienst is een onderdeel van de hervormingen van de staatsfinanciën. Het optimaliseren van de interne processen en het verbeteren van de externe dienstverlening, zal breed worden ingezet.

De betaalmethode via de bank, zal ervoor zorgen dat de interne processen van de Belastingdienst worden vergemakkelijkt en een veilig betaalsysteem kan worden gegarandeerd. Per 1 juni zullen kasbetalingen niet meer mogelijk zijn. De burgers worden gevraagd tijdig hun betalingen te voldoen via de bank, zodat alle betalingen op tijd worden verwerkt ten behoeve van de administratieve processen van de Belastingdienst.

Bij de overmakingen graag de volgende gegevens vermelden:
1.         NAAM EN VASTNUMMER (VOORBEELD: L. BIHARIE/23456)
2.         SOORTBELASTING EN OMSCHRIJVING(VOORBEELD: IB…)
Ø  Bij de loonbelasting dient de naam en het stamnummer worden vermeld.
3.         PERIODE EN JAAR (VOORBEELD: MAART 2017)
Ø  Bij de betaling van Inkomstenbelasting vermeld men respectievelijk om welke termijn het gaat.(vb:  1e term. 2017).
4.         BEDRAG(VOORBEELD: SRD. 2500,=)

Lijst van banken voor overmakingen naar de Belastingdienst


NR
BANK
REKENINGNUMMER
1.
SURINAAMSE POST SPAAR BANK(SPSB)  
               263.263.910
2.
LANDBOUW BANK
               551.013.749
3.
VOLKS CREDIET BANK(VCB)
                122.517.129
4.
HAKRINBANK
                205.334.071
5.
REPUBLIC BANK   
2400000127.908.127
6.
DE SURINAAMSE BANK (DSB BANK)
                    00.81.523

'De vraag is of protesteren de oplossing is of ons eerder van de wal in de sloot helpt'

'Democratie is niet het probleem, maar de invulling die wij eraan geven schiet schromelijk tekort'

'Bezint u nu al op uw politieke keus'


Twee jaren geleden bracht het Surinaams electoraat een stem uit die leidde tot het vormen van een nieuw parlement en een nieuwe regering. In een volwassen democratie mag worden verondersteld dat deze regering een beleid zal voeren dat in het belang van de hele bevolking is. In Litanie 9 van het gezangboek van de EBGS wordt een zegen afgesmeekt voor alle overheden van het land opdat … 'wij onder hen een gerust en stil leven leiden'. Een leven dus, zonder dyugu dyugu. Een leven waar rust en orde heerst met als doel: voorspoed voor iedereen. Dat is precies wat door middel van democratie bereikt zou moeten worden. Helaas zijn wij in Suriname daar ver van afgedwaald. 

Ten onrechte wordt dan beweerd dat de democratie heeft gefaald. Niet de democratie is het probleem, maar de invulling die wij eraan geven schiet schromelijk tekort. Bij een goede invulling van de democratie zou de burger na haar stem uitgebracht te hebben niet voortdurend de straat op moeten om te protesteren.

Het is de vraag of protesteren - vooral langdurig - wel de oplossing is of ons eerder van de wal in de sloot helpt. Als de democratie functioneerde zoals deze moest, zouden het parlement en de media voldoende correctief moeten kunnen optreden.
Een typisch voorbeeld hiervan zien we in het Amerika van Donald Trump.

De manier waarop in Suriname politiek wordt gevoerd moet op de schop. Bij politiek staan macht en belangen centraal. Politici streven naar macht om daarmee belangen te behartigen. De vraag is, welke belangen behartigd worden door politici met de macht die ze van het volk krijgen. In Suriname zijn dat vaak de belangen van de politicus zelf, zijn/haar familie, vrienden en partijgenoten.

Drs. Augustus Boldewijn heeft het ooit zo geformuleerd: 'Politiek in Suriname is een stoelendans rond het eigen belang'. De belangen van het volk komen in de marge aan de orde. Schaamteloos willen opeenvolgende oppositionele partijen door het afdraaien van de liederen van Papa Touwtjie aantonen dat de dan zittende regering de belangen van het volk niet al te serieus neemt. Ze vergeten daarbij dat ook in hun regeerperiode dezelfde liederen voor hun bewindspersonen werden afgedraaid.

Er moet veel veranderen aan het Surinaams politiek bestel. Maar. op grond van de huidige omstandigheden wil ik mij beperken tot twee zaken. Ten eerste zal de rol van de coalitie en de oppositie kritisch moeten worden geëvalueerd. De coalitie stelt zich vaak te volgzaam op ten aanzien van de regering, terwijl de oppositie – ook vertegenwoordigers van het volk – te vaak als een te verwaarlozen groep wordt behandeld. Dit heeft tot gevolg dat de oppositie het als haar belangrijkste taak ziet de regering zo snel als mogelijk ten val te brengen. Het negeren van de oppositie is niet van recente datum, opeenvolgende regeringen hebben zich daaraan bezondigd. Het parlement zou aan gezag toenemen als - met vereende kracht – het beleid van de regering kritisch werd begeleid. Dit tot meerde glorie van het Surinaamse volk, dat dan niet voortdurend voor 'de straat' behoefde te kiezen. 

Maar, misschien is wel de belangrijkste verandering die de Surinaamse politiek moet ondergaan dat het volk waakzamer moet worden en regelmatiger aan de bel moet trekken bij politici. Van wandelende billboards naar assertieve burgers De individuele burger zal beter op haar eigen belang moeten letten. Dat zal moeten gebeuren binnen politieke partijen, maar zeker tijdens verkiezingen.

Kijkend naar de grote betogingen van de afgelopen weken heb ik mij steeds weer afgevraagd hoeveel van die betogers zich tijdens de verkiezingscampagnes in 2015 niet als een wandelende billboard hebben gehuld in kleuren van de partijen die thans de regering vormen en dus het beleid uitstippelen. Dit toont weer eens de irrelevantie van al dat verkiezingsmateriaal als petten, tassen, T-shirts paraplu’s et cetera. Als onbezoldigde - dus super goedkope - wandelende billboards maken de mensen propaganda voor politici die nooit duidelijk zijn over wat ze voor het volk zullen doen. Mijn advies is dan ook om al dat verkiezingsmateriaal te negeren en zich als assertieve burger op te stellen tijdens de komende verkiezingen. Men zal de politici moeten vragen zich bij die verkiezingen niet als clowns en/of entertrainers te gedragen, maar op tijd te komen met een realistisch verkiezingsprogramma.

Tijdens hun toespraken zouden ze kunnen ingaan op de haalbaarheid van het programma en de effecten daarvan voor de burgers. Door het geleidelijk afschaffen van verkiezingsmateriaal hoeven politieke partijen zich niet te binden aan geldschieters die uiteindelijk weer hun buiten proportionele portie komen opeisen. Het is te gek voor woorden om te zien hoeveel bussen – geschilderd in partijkleuren – tijdens verkiezingscampagnes - door het land rijden, maar na de verkiezing zijn er geen auto’s voor de politiek of voor ziekenhuizen. Politieke partijen zouden nu ook kunnen nadenken hoe ze deze volksmanipulatie afbouwen en hun kiezers serieuzer nemen.

De wereld is nu doordrongen van het nut van de kenniseconomie. Het vermeerderen van de kennis is een bron voor ontwikkeling. Uitdaging is of wij in Suriname ons willen scharen in de rij van volkoren die tot dit besef zijn gekomen. Ik luister wel naar opbelprogramma’s. Deze programma’s staan zeker in dienst van de democratie. Maar, hoe vaak merk ik niet dat mensen – soms ook zij die het beter hadden moeten weten – zich bezondigen aan het feit dat ze publiekelijk praten over zaken waar ze niet erg veel van weten. Ze opperen simpele soms zelfs simplistische oplossingen voor gecompliceerde vraagstukken.

Het is te hopen dat de Surinaamse burger zich verder zal gaan scholen, zodat wij problemen in hun complexiteit zullen zien en begrijpen en dat politici en anderen burgers ons niet langer knollen voor citroenen verkopen.

Het verbaasd mij niet wanneer ik steeds meer mensen hoor zeggen, dat ze niet meer naar de stembus zullen gaan. Maar dat is – indien u in dit land wens te blijven wonen - geen optie. Het feit dat oude leiders geen plaats wensen te maken voor vernieuwend denken. Dat het afgeven op anderen voor hen het enige antwoord is op de crisis. Dat politieke partijen geen duidelijke oplossingen presenteren.

Wij zullen elkaar steeds moeten wijzen op onze burgerplicht. Een misleidend bijeffect van demonstraties is echter, dat de doorsnee burger het – ongefundeerd idee – krijgt dat de zittende regering het bij de komende verkiezingen niet zal halen. Een zeer grote premature misvatting.

Houdt u er rekening mee dat bij het bepalen van de uitslag van de verkiezingen de proportionaliteit een belangrijke rol speelt. Als u niet stemt, maar wel alle ondersteuners van de zittende regering hun burgerplicht vervullen - en die ondersteuners zijn er zeker - dan zult u na de verkiezingen weer ‘betoger’ zijn.

Bezint u daarom nu al op uw politieke keus. Het hoeft niet per se op een nieuwe partij te zijn, maar u zou ook een voorkeurstem kunnen uitbrengen. Hoe mooi zou het niet zijn als eens vanwege de vele voorkeurstemmen op kandidaten ergens op de lijst oud gedienden lijsttrekkers niet gekozen worden. Is dat dan eindelijk volksmacht?

Hans Breeveld 
(Politicoloog)

Computers met geheime info drie mariniers VS gestolen tijdens avondje uit met dames in Bogota, Colombia

Mannen lijken te zijn gedrogeerd met scopolamine, een inheems geneesmiddel


Drie Amerikaanse maritieme officieren worden onderworpen aan een onderzoek na een avondje uit in de hoofdstad van Colombia, Bogota, dat eindigde in de diefstal door 'lokale vrouwen' van hun computers die geheime informatie bevatten, aldus de krant The Miami Herald van 26 mei, zo bericht de nieuwswebsite Colombia Reports vandaag, maandag 29 mei 2017. 

De krant zei, dat het een rapport had verkregen van het onderzoek tegen een kolonel en twee majoors, die blijkbaar verdoofd en beroofd werden na een kroegentocht in Bogota. Volgens dit rapport worden de drie officieren geconfronteerd met 'passende administratieve of gerechtelijke maatregelen' en ze kunnen worden beschuldigd van tenminste het feit 'conduct unbecoming an officer'.

De Miami Herald meldde dat, volgens de rapportage, de drie mannen hun avondklok hadden geschonden en zich in een arbeidersbuurt van Bogota hebben gewaagd waar ze vier vrouwen hebben opgepikt en ze mee hebben genomen naar hun hotel.

De mannen lijken te zijn gedrogeerd met scopolamine, gelet op het feit dat twee van ze het bewustzijn verloren, terwijl de derde het hotel verliet om geld uit een geldautomaat te trekken.

Het gebruik van scopolamine, een geneesmiddel dat uit een inheemse plant wordt geëxtraheerd, wordt vaak gebruikt door prostituees en rovers, aangezien het een slachtoffer veranderd in een soort fatsoenlijke zombie die alles zou doen, zoals het vrijwillig pinnen van geld uit een geldautomaat en het aan hun aanvallers geven.


Volgens de Miami Herald waren de militaire officieren geïnformeerd over 'het specifieke gevaar van lokale bewoners die de drugs scopolamine gebruiken om hun slachtoffers te verdoven en te beroven'.

Ze begonnen hun avond met een grotere groep mariniers, waarvan de meerderheid zich blijkbaar hield aan de formele instructies en naar huis ging.

De drie onderzochte officieren bleken echter naar de wijk Galerias te zijn gegaan, een wijk in het centrum van de Colombiaanse hoofdstad met een aantal bars waar prostitutie heerst. 's Morgens bleken de officieren een laptop, twee telefoons en een tablet, alle eigendom van het Amerikaanse leger, volgens het rapport, kwijt te zijn.

Het schandaal waarbij Amerikaanse militair personeel is betrokken en misbruik maakt van orders, is het tweede in vijf jaar. In 2012 hadden 11 leden van de Amerikaanse Geheime Dienst naar schatting 20 prostituees ingehuurd, maar ze werden gevangen gehouden, omdat ze de vrouwen niet hadden betaald die hierop de politie belden.

(Red. De Surinaamse Krant/The Miami Herald/Colombia Reports/Twitter)

Rodrigo Alves (33) is de levensechte Ken van Barbie en is Braziliaan

Alves spendeerde al bijna een half miljoen euro aan zijn uiterlijk...


Er is weer een levensechte Ken van Barbie opgedoken. De Braziliaan Rodrigo Alves (33) heeft maar één droom: het perfecte uiterlijk. Voor dat perfecte uiterlijk heeft Alves veel over. Zo onderging hij al meer dan 157 schoonheidsingrepen, schrijft de Belgische editie van Metro vandaag, maandag 29 mei 2017

Alles samen spendeerde de man al bijna een half miljoen euro aan zijn uiterlijk. Zijn haarimplantaten alleen kostten al 20.000 euro en een lift voor ‘de perfecte poep’ 50.000 euro.

De Braziliaan denkt bovendien nog niet aan stoppen. Hij is van plan om nog talrijke keren onder het mes te gaan. Dat Rodrigo voortdurend wordt aangestaard, vindt hij niet erg.


'Heel veel vrouwen en mannen kijken naar me op', vertelt hij in het reportageprogramma Jensen USA op RTL5. 'Ik geniet ervan.'


A post shared by Rodrigo Alves (@rodrigoalvesuk) on

Tapir gered uit 2 meter diepe kuil in de stad Bodoquena, Brazilië

Grootste zoogdier in Brazilië met behulp van dragline uit put getakeldAfgelopen weekend is een tapir gered een kuil van 2 meter diep in de stad Bodoquena, 253 kilometer van Campo Grande in de staat Mato Grosso do Sul. Er moest een dragline aan te pas komen om het dier gisteren uit de put te takelen, aldus vandaag, maandag 29 mei 2017, g1.globo.com.

De militaire politie werd ingeschakeld en die werd gevraagd om de hulp van de Militaire Brandweer, die een dragline kreeg om het dier uit de kuil te redden, aldus Paulo Sérgio Souza Lopes die de leiding had.

'Ik denk dat het dier niet gewond was, ik had hem al in de buurt van het werk gezien. Het is een groot dier. Het moet 's nacht erin zijn gevallen en werd rond tien uur 's morgens gered. Zodra we het touw hadden verwijderd, rende hij weg.'De laagland tapir (Tapirus terrestris) is het grootste zoogdier in Brazilië en kan tot 300 kilo wegen. (Bron foto's: Paulo Sérgio Souza Lopes)

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Een soortgelijk voorval een paar dagen geleden:


(Red.De Surinaamse Krant/Globo)

‘We zijn Moe’ en ‘Burgercollectief’ steunen activiste Maisha Neus in haar internationale lobby

Hofwijks: 'Uit tactische overwegingen zou ik bepaalde zaken niet hebben gezegd'

Perschef Kabinet van de President hekelt het feit, dat in media personen als Maisha Neus het etiket nieuwe Surinaamse leiders wordt opgeplakt...


De protestbewegingen ‘We zijn moe’ en het ‘Burgercollectief’, staan pal achter activiste Maisha Neus die een internationale lobby is begonnen tegen het beleid van president Bouterse en zijn regering. Neus heeft recent de Organisatie van Amerikaanse Staten, waar Suriname lid van is, en Amnesty International geïnformeerd. Op de Nederlandse televisie heeft zij vorige week gezegd  van plan te zijn Bouterse ten val te brengen. 

'Uit tactische overwegingen zou ik het anders hebben gedaan en bepaalde zaken niet hebben gezegd, maar als jonge leiders en activisten met hetzelfde doel ondersteunen en corrigeren we elkaar we hebben geen andere kijk op de zaak', zegt Curtis Hofwijks van We zijn Moe vandaag, maandag 29 mei 2017, in de Ware Tijd.

Volgens Brayn Boerleider van het Burgercollectief is er helemaal niets mis met het afstaan van een interview aan Nederlandse media. Die vrijheid heeft elke burger. 'Ik zou het misschien anders hebben aangepakt en bepaalde zaken uit de media hebben gehouden.'

Hofwijks zegt dat elke burger gebruik mag maken van de mogelijkheden die wetten en verdragen bieden om hun gevoelens en beleving van de democratie kenbaar te maken. 'Daar is niets mis mee.' 

Neus heeft in het interview op de Nederlandse televisie gezegd afstand te zullen doen van haar Nederlandse nationaliteit om meer mogelijkheden te hebben te strijden tegen Bouterse.


Perschef Clifton Limburg van het Kabinet van de President hekelt het feit, dat in de media personen als Maisha Neus het etiket wordt opgeplakt van nieuwe Surinaamse leiders. Limburg noemt het verder een kwalijke zaak, dat Neus hem ervan beschuldigt gezegd te hebben dat zij gespot is in een seksfilm. 'Ik heb dat nimmer gezegd. Wat ik zei is, dat ik haar gezien heb in een videoclip waar zij een marihuana stickie aan het roken is.'

Natuurlijk zei hij dat om willens en wetens de activiste te schaden. De regering poogt tevergeefs op doorzichtige wijze met onjuiste verklaringen en persberichten van de hand van Clifton Limburg Maisha Neus - die op democratische haar strijd voert - neer te zetten als een gevaar voor het land, om het eigen wanbeleid te verhullen.(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Verlichting voor inheems Trio-dorp Alalapadu

Energienetwerk is aangesloten op zonne-energie


Bewoners van het dorp Alalapadu in Zuid-Suriname, ten noordoosten van Kwamalasamutu, zijn blij, nu het inheemse (Trio) dorp, inclusief de looppaden, 's avonds verlicht is. President Desi Bouterse had toegezegd te zullen zorgen voor de verlichting, schrijft Starnieuws vandaag, maandag 29 mei 2017.

Het energienetwerk is aangesloten op zonne-energie. Er zijn speciale lampen aangeschaft die zuinig zijn in stroomverbruik en tegelijk toch zorgen voor voldoende licht.

De bewoners hadden tijdens een eerder bezoek van het staatshoofd over geklaagd, dat zij niet continu over stroom konden beschikken. Nu zijn ze blij, dat de economische activiteiten ook uitgebreid kunnen worden.

Kinderen zijn in staat om langer te studeren, terwijl de veiligheid ook enorm is opgevoerd door de verlichting.


(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Nerkust, FOLS-president, goochelt met cijfers ter ondersteuning herwaarderingsbezoldiging

'Bezoldiging in relatie tot de loonbelasting' uitgelegd door Nerkust....

Nerkust lijkt namens regering op zijn kort-door-bocht warrige manier tekst en uitleg te geven in ingezonden stuk op Starnieuws


Dat het huidige belastingregime op de herwaarderingsbezoldiging zou worden losgelaten was voorspelbaar. Dit is immers de Wet Loonbelasting die op dit moment van toepassing is. Hierbij verwijs ik naar het artikel dat op 1 mei, via Starnieuws met als kop: Nerkust: Niet vlekkeloos uitbetalen geen reden voor staking. Uit de statistieken van deze nieuwssite blijkt dat deze op die dag bezocht is geworden door 133,503 bezoekers. Als we uitgaan van het aantal leerkrachten (zeg maar ongeveer 12.000), dan ga je ervan uit dat tegen de achtergrond van het feit, dat van leerkrachten mag worden verwacht dat de meesten het nieuws volgen om up-to-date te blijven, het artikel ook hebben gelezen.

In het artikel is toen het volgende aangegeven:
'dat hoewel de leerkrachten in bezoldiging vooruit zijn gegaan bij de transformatie van de FISO-bezoldiging (loonslip eind maart 2017) naar de herwaarderingsbezoldiging (loonslip eind april 2017), velen verbaasd waren over het feit dat ze netto niet of nauwelijks vooruit zijn gegaan. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat als iemand een bezoldiging ontvangt van boven de Srd 3.000, gaat van elke Srd die extra ontvangen wordt, er 56% van af. De opbouw is 38% belasting 4% SZF 4% AOV en 10% Pensioenpremie; samen 56%.'

'Terwijl in de 4e graad, de bezoldigingen nog net onder Srd 3.000 zitten (het maximum is Srd 3.020) ontvangen de leerkrachten met de bevoegdheden die behoren tot graden 3c, b, a en 2c en daarboven, boven Srd 3.000. Was de loonbelastinginhouding Srd 263,66 bij een brutoloon van Srd 2.227 eind maart 2017, bij de bezoldiging van eind april 2017 is bij een brutoloon van Srd 3.760,00 de loonbelastinginhouding Srd 657,26. Dat is de consequentie bij meer verdienen. Met fiscaal deskundigen en de regering zal moeten worden nagegaan of het huidige belastingregime niet kan worden veranderd ten voordele van de werkers.'

Daarnaast had ik ook in een eerder artikel van 8 mei 2017 opgenomen wat ik op de persconferentie van 8 mei 2017 had gezegd t.w.
'Een belangrijk deel van de leerkrachten dat nu actie voert, al volledig is gewaardeerd per eind april 2017. Met name de leerkrachten met de bevoegdheden 4e graad, 3e graad a,b en c alsook 2e graad 2c. De bevoegdheden met de graden 2b en 2a en 1e graad zouden in eerste aanleg eind juni 2017 volgen hetgeen inmiddels eind mei 2017 is geworden.'


Ook op de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de KOB gehouden op 4 mei 2017 heb ik als voorzitter via een voorbeeld op een screen de leden een vergelijking laten zien van loonslips met de nadruk op de bezoldiging in relatie tot de loonbelasting. Gemakshalve zijn in dit overzicht (zie boven) de overige componenten op de loonslip even buiten beschouwing gelaten. Maar, een belangrijk deel van de leden was op die bewuste vergadering hierin niet geïnteresseerd, maar had zich slechts gericht op het opzettelijk verstoren van de vergadering. Nu zijn ze met de feiten op de neus gedrukt!

Marcellino Nerkust 
FOLS-president/KOB-voorzitter 
Paramaribo, 28 mei 2017

Hart zichtbaar bij nieuw ontdekt 'transparant' kikkertje in Ecuador's Amazone

De Hyalinobatrachium Yaku heeft een deels doorzichtige huidIn de Neotropics leeft een groep zogenaamde glazenkikkers die iedereen doen verbazen met hun transparante huid die hun buikjes bedekt en hun organen eronder toont. Een recent ontdekte nieuwe soort in de Amazone in Ecuador gaat echter een stap verder, door zijn hart volledig te laten zien dankzij de doorzichtige huid die zich uitstrekt over de borst en buik. Dit nieuwe amfibie wordt beschreven door een team van wetenschappers onder leiding van dr. Juan M. Guayasamin,  Universidad San Francisco de Quito, Ecuador, in het blad ZooKeys, zo bericht EurekAlert! vandaag, maandag 29 mei 2017.

Het kan ook onderscheiden worden door de relatief grote donkergroene vlekken aan de achterzijde van de kop en het voorste deel van het lichaam. Bovendien heeft de soort een karakteristieke lange roep. De nieuwe kikker heet Hyalinobatrachium Yaku, waar de soortnaam (Yaku) 'Water' betekent in de lokale Kichwa taal.

Water, en meer specifiek traag stromende stromen, zijn cruciaal voor de voortplanting van alle bekende glaskikkers. Het voortplantingsgedrag is ook vrij ongewoon in deze soort. Mannetjes worden vaak waargenomen die van de onderkant van bladeren hun roep laten horen en om te zorgen voor eicelkoppelingen.


Na het identificeren van individuen van de nieuwe soort op drie plaatsen, merken de onderzoekers op dat er gedragsverschillen tussen de populaties zijn.


 ### Oorspronkelijke bron: Guayasamin JM, Cisneros-Heredia DF, Maynard RJ, Lynch RL, Culebras J, Hamilton PS (2017) Een prachtige nieuwe glaskikker (Centrolenidae, Hyalinobatrachium) van Amazone Ecuador. ZooKeys 673: 1-20. https://doi.org/10.3897/zookeys.673.12108

Voormalig Peruaans president Toledo ontkent schuldig te zijn aan corruptiezaken

Toledo beschuldigt rivalen Keiko Fujimori en Alan Garcia van politieke samenzwering tegen hem


Voormalig Peruaans president Alejandro Toledo heeft zijn onschuld verklaard in de corruptiezaken die tegen hem zijn ingediend en beschuldigt zijn rivalen - Keiko Fujimori en Alan Garcia - van een politieke samenzwering tegen hem. De voormalige president gaf een langdurig interview aan het Spaanse persbureau EFE, waarmee zijn media-isolatie werd beëindigd, en probeerde te vechten tegen wat hij de 'politieke vervolging' van zijn rivalen noemde, aldus de Latin American Herald vandaag, maandag 29 mei 2017.

Met zijn uitlevering, door Lima gevraagd, en met de Amerikaanse autoriteiten die nog steeds niet op dat verzoek hebben gereageerd, zei Toledo telkens dat hij in zijn leven nooit iets 'onwettig' had gedaan waardoor hij 'genoeg' kon hebben om 'geen zorgen te hebben' over zijn toekomst.

Verdachtmakingen tegen de voormalige leider, die Peru van 2001-2006 regeerde, is ontstaan ​​in februari op basis van getuigenis van de voormalig vertegenwoordiger van Lima van het Braziliaans bouwbedrijf Odebrecht, Jorge Barata, die na zijn arrestatie een lange lijst van omkopingen door het bedrijf gedurende een aantal Peruaanse presidentschappen onthulde van in totaal ongeveer 29 miljoen dollar, waarvan 20 miljoen - waarvan hij zegt - naar Toledo ging.

'Ik kan u vertellen, in de naam van de persoon die ik het liefste heb, die in de hemel is en mijn moeder is: nooit! Laat de heer Barata naar Lima of naar de VS komen en zeggen ... hoe, wanneer en in welk account (ik de deposito's heb gedaan) ... ', verklaarde Toledo.

Na enkele maanden in Stanford, waar hij sinds september 2016 woonde, heeft de 71-jarige Toledo deze week New York voor een conferentie bezocht. Toen hem werd gevraagd door EFE waarom Barata hem in zijn beschuldiging zou noemen, zei Toledo dat de Odebrecht-medewerker voor de Peruaanse autoriteiten een 'effectieve collaborateur' is geworden en zo tracht meer gevangenisstraf te ontlopen.

Toledo zei, dat 'Garcia altijd een grote controle heeft gehad over de justitiële sector in Peru', naast een bondgenootschap met de supporters van Fujimori, die een meerderheid in het Congres van Peru heeft. Ten aanzien van Fujimori zei Toledo 'ze haat mij tot in de dood', omdat 'we in 2000 tegen haar en haar vader streden, en omdat we haar pogingen om president te worden in 2011 en 2016 boycotten door haar concurrenten Ollanta Humala en Pablo Kuczynski te ondersteunen'.

Toledo zei 'ik word tegenwoordig politiek vervolgd en ze willen dat ik uit beeld verdwijn, zodat ik niet Fujimori bij de volgende verkiezingen belemmer'.

In februari gaf een Peruaanse rechter een nationaal en internationaal bevel uit voor Toledo's aanhouding. Het bevel houdt onder meer in, dat hij gedurende 18 maanden in preventieve detentie gehouden zou worden verdacht van het ontvangen van een omkoopbedrag van 20 miljoen dollar van Odebrecht in ruil voor het verstrekken van een lucratieve overeenkomst voor het bouwen van een snelweg die Peru en Brazilië verbindt.

Het onderzoek vloeit voort uit een massale regeling die Odebrecht en de petrochemische tak Braskem in december hebben bereikt met de autoriteiten in de Verenigde Staten, Brazilië en Zwitserland.

(Red. De Surinaamse Krant/Latin American Herald)

Zestigste dode bij protesten tegen regering Venezolaanse president Maduro

20-Jarige Cesar Pereira doodgeschoten door agent in de staat Anzoategui


Bij protesten tegen de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro is zondag de zestigste dode gevallen. De 20-jarige Cesar Pereira (zie foto- Bron: Twitter), die zaterdag gewond raakte, hij werd in zijn buik geschoten bij rellen tussen demonstranten en de politie in de staat Anzoategui, overleed zondag in het ziekenhuis, aldus de lokale en internationale media gisteren en vandaag, maandag 29 mei 2017. 

Sinds het begin van april, toen de hevige protesten tegen de president van start gingen, raakten ook al meer dan duizend mensen gewond.

Venezuela kampt al maanden met de zwaarste economische crisis uit zijn geschiedenis, vanwege de torenhoge inflatie en de val van de olieprijzen. Zowel de regering als de oppositie beschuldigen elkaar ervan de crisis in de hand te hebben gewerkt. Daarnaast is het land verwikkeld in een diepe politieke crisis, sinds de oppositie de meerderheid behaalde in het parlement.


De oppositie eist nieuwe verkiezingen en de vrijlating van politieke gevangenen, maar ook dat de regering humanitaire hulp toelaat aangezien het land kamp met zware tekorten van levensmiddelen. Sinds begin april komt de oppositie bijna dagelijks op straat.

De concrete aanleiding was toen, dat het Hooggerechtshof zichzelf de bevoegdheden van het parlement had toegeëigend, een beslissing die het later ongedaan maakte. Bij de protesten komt het bijna elke keer tot rellen tussen de demonstranten en de politie.


(Red.De Surinaamse Krant/Knack.be/Belga/Japan Times/Twitter)

Onderzoek door universiteit naar kwaliteit voerproducenten voor pluimvee

Onderzoek op verzoek pluimveebedrijven De Doskenclub en Espee Kippen

Voer van drie binnenlandse en twee buitenlandse (Nederland en Jamaica) producenten wordt onderzocht


De Anton de Kom Universiteit van Suriname doet onderzoek naar de kwaliteit van drie binnenlandse en twee buitenlandse voerproducenten voor pluimvee. Dit wordt gedaan op verzoek van pluimveebedrijven De Doskenclub en de Surinaamsche Pluimvee Industrie NV (meer bekend als Espee Kippen). Ze willen weten welk product de beste slachtkippen oplevert, schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 29 mei 2017.

De drie Surinaamse voerproducenten zijn De Molen, LMB en Vitalo.

'Iedere boer in ons land kent hun producten en velen werken er ook mee', zegt de directeur van de Doksenclub Gerard van den Bergh. 'Alleen weten we niet welk product de beste kippen levert. Daarom dit onderzoek.'

Naast het product van De Molen, LMB en Vitalo worden ook een Jamaicaans en een Nederlands product getest.

Veel boeren kampen met het probleem van kuikens van slechte kwaliteit die te vroeg sterven. Goede voeding kan daar een oplossing voor zijn. 'Daarnaast bepaalt de voeding ook of een kip bijvoorbeeld na vijf weken 2,5 kilo weegt, dan wel na zeven weken. Voor een kweker is dit heel belangrijk', aldus Van den Bergh. Voor hem is een dergelijk onderzoek een goede zaak, ook voor de producten die 'slechter' uitkomen. 'Als blijkt dat product A beter is dan B, dan kan B er alleen maar uit leren om zijn kwaliteit te verbeteren. Het is dus zeker niet de bedoeling het ene product naar voor te schuiven en het andere kapot te maken.'

Het onderzoek zal zes weken duren, waarna de universiteit nog enkele weken in plant om de eindresultaten te formuleren. Van den Bergh benadrukt, dat deze niet bindend zijn voor de kwekers en dat iedere boer vrij blijft in zijn voerkeuze.