vrijdag 2 juni 2017

Werklozen zien nut registreren bij ministerie van Arbeid niet in

'Kwaliteiten en eisen van werkgever en werknemer zijn niet op elkaar afgestemd'

Misiekaba (NDP): 'Als in 2010 1.186 personen zich registeren en maar 275 aan baan worden geholpen, dan is het logisch dat mensen zich niet registeren'


Werklozen zijn steeds minder geneigd zich te registreren bij het ministerie van Arbeid. Dit blijkt uit cijfers die het ministerie van 2010 tot april 2017 heeft bijgehouden. Dit onderwerp werd vrijdagmiddag 2 juni 2017, in het kader van de Wet Arbeidsbemiddeling, besproken tijdens een vergadering in De Nationale Assemblee, aldus de Ware Tijd.

In een rapport, dat door het ministerie van Arbeid is opgesteld, staat dat juiste scholing ontbreekt, en dat de kwaliteiten en eisen van werkgever en werknemer niet op elkaar zijn afgestemd. Dit zouden redenen zijn voor werkzoekenden om zich niet te registreren.

Parlementariër André Misiekaba (NDP) plaatste vraagtekens bij deze redenen. Volgens hem moet er ook worden gekeken naar de cijfers van het ministerie. Daaruit blijkt, dat er een groot verschil is tussen werkzoekenden die zich registreren bij de overheid en het aantal personen dat door het bemiddelingsbureau aan een baan wordt geholpen. Dit bureau bemiddelt bij het helpen zoeken naar werkplekken bij voornamelijk particuliere bedrijven en instanties.

Misiekaba: 'Als in 2010 1.186 personen zich registeren en maar 275 aan een baan worden geholpen, dan is het logisch dat mensen zich niet registeren, omdat ze denken dat ze geen hulp meer krijgen.' 

OM eist 25 jaar cel voor moord op Naomie Dhanradj

Na wurging begraaft verdachte zijn vriendin in een gat van een oud toilet op zijn achtererf


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren een celstraf van 25 jaar geëist tegen verdachte M.P. voor de moord op zijn 32-jarige vriendin Naomi Dhanradj. Hoewel de verdachte vanaf het begin heeft ontkend, heeft het obductierapport duidelijk uitgewezen dat het slachtoffer is dood gewurgd. Na het feit gepleegd te hebben, heeft de man het lichaam op zijn achtererf begraven. Dit gebeurde in april 2016, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 2 juni 2017.

'Haar wens was dat ik haar moest begraven. Ook moest ik de laatste zijn die haar moest zien', zei de verdachte eerder tegen de rechter. De verdachte blijft erbij, dat hij het slachtoffer niet gedood heeft, maar slechts omhelsd had.

De verdachte beweert, dat hij de avond ervoor bij Dhandradj geslapen heeft. Toen haar telefoon overging, pakte zij het toestel en gooide het uit het raam. Hij vroeg haar wie had gebeld, waarop ze zou hebben geantwoordde, dat ze het niet wist. Hij omhelsde haar en bleef vragen. Ze zei toen, dat hij haar los moest laten en dat zij dan alles zou vertellen. Toen hij haar losliet, zakte ze echter in elkaar. Hij probeerde haar water te laten drinken, maar er kwam schuim uit haar mond. Hierop deed hij een ventilator aan en legde haar op bed. Hij liet haar in de woning achter en ging naar huis.

Vier uren later kwam hij terug en vond Dhanradj in dezelfde staat. Hij nam haar mee naar zijn woning en sleepte haar de achtertuin in, legde haar onder een boom en dekte haar met een zinkplaat af. Daarna ging hij zijn huis binnen, maar kon niet slapen.

De volgende dag nam hij een kijkje. Haar lichaam was koud en verstijfd. Toen drong het pas tot hem door, dat zij dood was. Hij begroef haar in een gat van een oud toilet op het achtererf.

Op de vraag waarom hij haar naar zijn huis had gebracht, zei de verdachte, dat het slachtoffer voor hem niet dood was. 'Gi mi a no beng dede ete. Ik dacht dat zij een spelletje met mij speelde, waardoor ik haar maar buiten liet', zei hij tegen de rechter. P. benadrukte dat hij die bewuste dag behoorlijk wat alcohol had gedronken.

Op 6 juli volgt uitspraak in deze zaak.

Achterstand koopkrachtversterking personeel overheidsziekenhuizen is eind juni voldaan

Minister Noersalim bereikt akkoord over betaling na overleg met vier bonden


Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, ad interim Volksgezondheid, heeft met de vier bonden bij de overheidsziekenhuizen intensief overleg gevoerd de afgelopen dagen over koopkrachtversterking. Namens de regering is het voorstel op tafel gelegd, dat de achterstand van de koopkrachtversterking, in totaal Srd 750 over april en mei, uiterlijk 20 juni 2017 wordt betaald. De koopkrachtversterking over de juni, Srd 375, zal eind juni gelijktijdig met het salaris over deze maand worden betaald. 

Met het voorstel zal de achterstand per eind juni 2017, voor wat betreft de koopkrachtversterking voor personeel van de overheidsziekenhuizen, volledig zijn ingelopen.

Minister Noersalim heeft het mandaat gekregen van de regering om deze gesprekken te voeren, aldus Binnenlandse Zaken vandaag, 2 juni 2017, in een persbericht.

Met de Algemene Bond van Personeel in dienst van ’s Landsbedrijf Academisch Ziekenhuis (ABPLAZ) onder leiding van voorzitter Lloyd Pool, de Bond van Personeel bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (BPPCS) met als woordvoerder Errol Snijders en de Bond Streekziekenhuis Nickerie onder voorzitterschap van Rayen Tjon Kwie Sem is hierover akkoord bereikt.

De Bond Personeel 's Lands Hospitaal (BPLH) onder leiding van Imro Edam heeft aangegeven dat andere zaken een zwaarwichtiger karakter hebben dan de koopkrachtversterking. Het gaat bij de bond van ’s Lands Hospitaal om de eenmalige lumpsum, waarvan een deel reeds is uitbetaald. Afgesproken is dat de bond de volgende week dinsdag een onderhoud heeft met de ministers van Financiën en Volksgezondheid om dit breedvoeriger te bespreken en tot concretere afspraken te komen over de termijn van uitbetaling van het resterende bedrag.

De regering stelt erkentelijk te zijn voor de constructieve houding van de bonden en spreekt de hoop uit dat de rust binnen de gezondheidszorg hiermee is weergekeerd.

Marathon des Sables eind dit jaar in departement Ica in Peru

Meest extreme marathon ter wereld van 240 kilometer in zes dagen in Peruaanse woestijnDit jaar heeft Peru de eer om het eerste land van de Amerika's te worden waar de Marathon des Sables plaatsvindt, een 6-daagse marathon die sinds 1986 traditioneel in Marokko is gehouden. Het wordt beschouwd als de meest extreme race ter wereld, omdat die wordt gehouden in puur woestijnlandschap, waardoor de concurrenten niet alleen de uiterste natuurlijke omstandigheden moeten verdragen, maar ook voor de hele week hun eigen uitrusting en eten moeten dragen, zo is vandaag, vrijdag 2 juni 2017, te lezen op de website Peru This Week.

De 240 kilometer lange ultra-marathon werd meer dan 30 jaar gehouden in Marokko's Sahara-woestijn.


Het evenement wordt gepromoot in meer dan 50 landen, waaronder de Verenigde Staten, Brazilië, Japan, Mexico en in heel Europa, dat ervoor zorgt dat Peru naam maakt  als een ideale en veilige plek om extreme sportcompetities te realiseren .

De ministeries van Milieubeheer en Cultuur zullen het evenement voorzichtig voorbereiden door waardevolle ecologische en culturele zones te definiëren in Nazca en Pisco, de provincies van het departement Ica, waar het evenement van 26 november tot 6 december zal plaatsvinden.

(Red. De Surinaamse Krant/Peru This Week/Twitter)

Chileense rechter veroordeelt ruim 106 voormalige leden geheime politie dictatuur Augusto Pinochet

Grootste massaveroordeling tot nu toe voor mensenrechtenschendingen in periode Pinochet


Een Chileense rechter heeft gevangenisstraffen opgelegd aan meer dan 100 voormalige leden van de geheime politie van de dictatuur van Augusto Pinochet, de grootste massaveroordeling tot nu toe voor mensenrechtenschendingen in die periode. Rechter Hernan Cristoso veroordeelde 106 ex-agenten die voor de DINA-inlichtingendienst van Pinochet (Dirección de Inteligencia Nacional) werkzaam waren voor de ontvoering en het doden van 16 mensen tijdens operatie Colombo in de vroege jaren van de dictatuur van 1973-1990. Dit bericht vandaag, vrijdag 2 juni 2017, persbureau Reuters.


De rechter zei, dat de 16 linkse militanten of leden van de socialistische partij waren, die in 1974 of 1975 in Santiago gearresteerd werden door DINA-agenten. Ze werden overgebracht naar martelcentra in de stad en werden niet meer levend gezien.

Op dat ogenblik legden de autoriteiten de verdwijningen uit, door te zeggen dat de slachtoffers het land hadden ontvlucht. Ze veranderden later hun verhaal en beweerden, dat de slachtoffers werden gedood tijdens gevechten.


Pinochet wierp de democratisch gekozen socialistische regering van Salvador Allende in september 1973 omver. Zijn geheime politie heeft samengewerkt met dictaturen in het naburige Argentinië en in Brazilië te midden van een bredere onderdrukking, genaamd Operatie Condor.


Gedurende de regering van Pinochet zijn ongeveer 3.000 mensen omgekomen of verdwenen in Chili, en duizenden meer - waaronder de huidige presidente Michelle Bachelet - werden gemarteld of zijn in ballingschap gegaan.

De 106 ex-agenten werden veroordeeld tot tussen 541 dagen en 20 jaar gevangenisstraf. Velen zitten al vast voor andere zaken. De staat werd veroordeeld om ongeveer 5 miljard Chileense peso's (7,5 miljoen dollar) aan de familie van de overledenen te betalen. ($ 1 = 670.6800 Chileense pesos).

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

'Niet correct dat voorzitter bepaalt welke vragen regering mag beantwoorden en welke niet'

Jogi (VHP): 'Assembleevoorzitter tast het basisrecht van een parlementariër aan'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi is donderdag tijdens een Assembleevergadering door het parlement geschorst door voorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Volgens haar misbruikte Jogi een maatregel. 

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vroeg tijdens het vragenuur de lijst met achterstallige betalingen van de regering op. Geerlings-Simons ging hier niet op in, waarna Jogi om een punt van orde vroeg. Ook deze vraag negeerde Geerlings-Simons, omdat ze vond dat Jogi die maatregel misbruikte. De situatie dreigde te escaleren en de parlementariër werd uit de vergadering gezet.

'De leiding van het parlement heeft voor die situatie gezorgd', zei Jogi vrijdag 2 juni 2017 tijdens het radioprogramma ABC Actueel, aldus de webeditie van de Ware Tijd.

Hij wilde twee punten duidelijk maken tijdens de vergadering. 'Ten eerste worden de vragen vooraf naar de regering gestuurd. Ze kunnen zich dus voorbereiden op de vragen die gesteld worden en hebben ook de plicht die te beantwoorden.'

Als tweede punt noemde Jogi het gebrek aan respect voor de parlementariërs vanuit de regering. 'Het is ons recht om vragen te stellen over zaken en onderwerpen die wij belangrijk vinden. Het is bovendien niet correct dat de voorzitter bepaalt welke vragen de regering mag beantwoorden en welke niet. Dit is democratisch gezien onwaardig.'

Jogi vindt dan ook, dat hij niet fout heeft gehandeld en legt de verantwoordelijkheid voor de loop van de vergadering bij de voorzitster. 'Als ze niet het basisrecht van een parlementariër had aangetast, had deze vergadering een andere wending genomen.' 

Commissie Monumentenzorg neemt sloop gebouw Watermolenstraat hoog op

Monumentaal pand Watermolenstraat 20 afgebroken zonder toestemming bevoegde instantie 

(Bron foto: Commissie Monumentenzorg)

De commissie Monumentenzorg in Suriname is geconfronteerd geraakt met een geval waarbij de eigenaar van het monumentaal pand aan de Watermolenstraat 20 is overgegaan tot het afbreken van het gebouw. Hij had hiertoe geen schriftelijke toestemming van de bevoegde instantie. Op dit moment dreigt ook een andere zakelijk gerechtigde van een monumentaal pand om, buiten de wet om, zijn gebouw te slopen. 

Deze kwesties worden hoog opgenomen door de commissie, zo laat de commissie vrijdag 2 juni 2017 in een persbericht weten.

Intussen heeft de commissie de politie gevraagd om te beletten dat het slopen van deze panden voortgang vinden. Het bedoeld pand aan de Watermolenstraat is sedert 26 april 1999 wegens cultuurhistorische overwegingen aangewezen als monument. Er waren hiervoor goede redenen. Het pand had opvallende traditionele elementen zoals: galerij, vierkante kolommen, figuurwerk, houten balustrades en houten shutters. Deze bijzondere waarden maakten dat dit pand behouden moest worden als erfgoed van Suriname. Dit is de overweging geweest waarom het pand werd aangewezen als monument. De eigenaar is hierover schriftelijk in kennis gesteld. Bovendien staat het pand ook geregistreerd in het Openbaar Monumenten Register dat toegankelijk is voor iedereen.

Volgens de Monumentenwet 2002 is het verboden om zonder vergunning van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur monumentale panden af te breken. Niet eens de structuur van het pand mag worden gewijzigd, in geen elk opzicht.

Eigenaren die menen om de Monumentenwet aan hun laars te lappen zullen niet vrijuit gaan. In de eerste plaats lopen ze het risico gestraft te worden met een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaar. In de tweede plaats zullen ze rechtens gedwongen worden om het afgebroken pand te doen herstellen in zijn oorspronkelijke staat.

De commissie benadrukt ten overvloede, dat het slopen van monumentale panden een ernstig strafbaar feit is dat gerekend wordt tot misdrijf. Met de opsporing van dit strafbare feit is de politie aangewezen krachtens artikel 134 van het Wetboek van Strafvordering.

Indien eigenaren van oude panden twijfelen of hun pand behoort tot een monument, wordt aan hun geadviseerd om zich eerst aan te melden bij de commissie Monumentenzorg, waardoor ze kunnen na gaan of hun pand geregistreerd staat in het Openbaar Monumenten Register, zo schrijft de commissie Monumentenzorg Suriname bij monde van haar secretaris Imro Smith.

RO-bewindsman ontkracht dat dignitarissen binnenland jaar niet zijn uitbetaald

'Mensen zijn bezig met stemmingmakerij'


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling ontzenuwde gisteren in De Nationale Assemblee dat ongeveer een jaar lang binnenland dignitarissen niet zijn uitbetaald. Hij stelde  zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 2 juni 2017, dat mensen bezig zijn met stemmingmakerij. Van de 1869 dignitarissen wordt voor 1.312 elke maand het honorarium per bank overgemaakt. Dat is ongeveer 70% van het bestand. 

Het ministerie stimuleert dignitarissen om een bankrekening te open. Het probleem is dat niet overal bankinstellingen zijn, waardoor mensen per kas moeten worden uitbetaald. Daarnaast heeft de leiding van drie stammen aangegeven, dat ze eerst toestemming moeten geven voordat de uitbetaling gedaan kan worden.

Het komt ook voor dat mensen geld ontvangen, maar het werk niet doen of niet eens in het dorp verblijven, aldus Dikan gisteren. Ongeveer 30%, oftewel 547 dignitarissen, moet per kas worden uitbetaald.

De minister legde uit, dat het geen kwestie is van 'geen geld'. De bedragen worden maandelijks overgemaakt op de rekening van het ministerie. Het gaat om een technisch probleem. Ook het bestand moest worden opgeschoond. Vanaf juli vorig jaar tot nu, zijn er geen betalingen via de kas verricht. Nu alles rond is, zullen de mensen binnenkort worden uitbetaald.

VHP: Criminaliteit, basta!

'Vertrouwen in regering om onschuldige burgers te beschermen, is tot nulpunt gedaald'

- 'Waarom blijven acties uit om de criminaliteit aan te pakken?'
- 'Was Operatie Octopus slechts dekmantel om demonstranten van de afgelopen protestacties te intimideren?'


Afgelopen maandag 29 mei, werd Suriname wederom opgeschrikt door een brute roofmoord. Een 18-jarige werd vermoord in haar woning. Een zeer trieste zaak. Met de dag worden de criminelen gewelddadiger en brutaler. De geweldsgolf baart iedereen zorgen, de samenleving als geheel heeft er veel last van. Het vertrouwen in de regering om onschuldige burgers te beschermen, is tot het nulpunt gedaald. Hoe erg moet het worden voor de regering eindelijk hard optreedt tegen deze roofzuchtige criminelen?

In de afgelopen periode is de bevolking geconfronteerd met een aantal liquidaties, drugstransporten, roofovervallen, vooral door jongeren en ontvoeringen van jonge meisjes. Zelfs hoogbejaarden worden niet ontzien door de criminelen. Dit moet ophouden! De criminaliteit ontwricht en ondermijnt de samenleving. Het houdt de samenleving gegijzeld, burgers voelen zich niet meer vrij en veilig. De burger moet in alle rust en vrijheid kunnen leven, elke burger heeft recht op bescherming van de overheid.

De regering c.q. de minister van Justitie en Politie is verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid. President Bouterse heeft een tijdje terug een zeer ernstig beeld geschetst over de veiligheidssituatie in het land. Hij zei dat zaken zijn doorgenomen met de veiligheidsdiensten en dat de procureur-generaal is geïnformeerd en het geheel is vrij goed in kaart gebracht. Maar, met praatjes alleen krijgen we de veiligheid niet terug.

Waarom blijven acties uit om de criminaliteit aan te pakken? De regering zegt al lange tijd dat criminaliteitsbeheersing een speerpunt is van het kabinetsbeleid. Echter, de gewone burger merkt er niets van. Veel woorden, weinig daden van de regering c.q. de minister van Justitie en Politie, Eugene van der San. De gemeenschap blijft zitten met de immateriële gevolgen, zoals gevoelens van angst en onveiligheid groeien.

Als de minister van Justitie en Politie niet eens in staat is de knelpunten en vraagstukken van het korps Politie Suriname op te lossen, zal hij ook niet in staat zijn de zware criminaliteit aan te pakken.

Eén ding staat onomstotelijk vast, het beleid van de minister met betrekking tot de criminaliteit deugt niet. Het beleid geeft criminelen vrij-spel en de burgers zijn daarmee vogelvrij verklaard

Om de criminaliteit effectief te beheersen moet het beleid drastisch worden omgebogen en uitgevoerd met concrete maatregelen. Alleen dan kan begonnen worden het terugwinnen van het vertrouwen van de burgers. Niet alleen is er een nationaal plan nodig, ook een internationaal plan is vereist voor samenwerking met internationale bestrijdingsorganisaties. De totale ‘intelligence-positie’ van Suriname is komen weg te vallen. Er is helemaal geen zicht op wie de criminelen zijn, waar ze zijn en hoe zij te werk gaan.

De politie moet ook goed toegerust worden voor de bestrijding van de criminaliteit en alles wat daarmee samenhangt. Bestaat operatie Octopus nog? Of was dat slechts een dekmantel om de demonstranten van de afgelopen protestacties te intimideren?

VHP

Leiding bij staatstelevisiezender STVS wordt vervangen

NII: Sandra Polak wordt voorgedragen als voorzitster nieuwe Raad van Toezicht STVS en SRS

Regering moet op de STVS een eigen kanaal krijgen


De leiding bij staatstelevisiezender STVS wordt binnen afzienbare tijd vervangen. Sandra Polak wordt door het pas ingestelde Nationaal Informatie Instituut (NII) voorgedragen om benoemd te worden als voorzitter van de nieuwe Raad van Toezicht bij de STVS en staatszender SRS. Zij komt in de plaats van Vivian Gordon. Dit wordt bevestigd door NII-directeur Clifton Limburg, aldus vandaag, 2 juni 2017, de Ware Tijd. 

Polak heeft enige tijd gewerkt op het Kabinet van de President.

Ook in de dagelijkse leiding bij de STVS komt verandering. Zodra de nieuwe Raad zal zijn aangetreden zal een nieuwe directeur bij de STVS worden aangesteld. Het bedrijf wordt momenteel geleid door een coördinatieteam onder leiding van Shurley Lackin.

Na het aantreden van de nieuwe leiding zal 'het proces van reorganisatie van de STVS moeten beginnen. Daarbij zal de vakbond heel nauw betrokken worden', aldus Limburg.

De organisatiegraad van het bedrijf moet worden verbeterd. De staatszender zal worden klaargestoomd om een centrale rol te vervullen in de overheidsvoorlichting. Limburg: 'Lackin heeft zich ten volle ingezet om van het bedrijf het beste te maken. Waar nodig zullen we een beroep op haar doen om op een ander niveau gebruik te maken van haar inzichten en kwaliteiten.'

De bedoeling is dat naast het DNA-kanaal bij de STVS ook de regering daar een eigen kanaal krijgt.

Sociaal zwakkere gezinnen moeten Srd 50 betalen voor voedselpakketten (waarde pakket Srd 200) overheid

'Pakket heeft waarde van Srd 200 en mensen kunnen het 'krijgen' tegen sterk gereduceerde prijs'


Voedselpakketten van de overheid voor sociaal zwakkere gezinnen zullen niet meer gratis verstrekt worden. Zij zullen hiervoor volgens bronnen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 2 juni 2017, in de toekomst Srd 50 moeten betalen. Het pakket bevat vijftien items, zoals rijst, suiker, bruine bonen, gele en groene erwten en een pak kippenbouten. 

Binnenkort zal de overheid weer starten met het voedselpakkettenproject.

'Het pakket heeft een waarde van Srd 200 en de mensen kunnen het krijgen tegen een sterk gereduceerde prijs', zei minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) gisteren in De Nationale Assemblee.

Ze gaf aan, dat het ministerie onlangs een openbare aanbesteding heeft gehouden voor levering van goederen. Twee importeurs die zich hiervoor hadden ingeschreven, zijn voor de de levering van producten in aanmerking gekomen. Het ministerie zal binnenkort starten met het verstrekken van tienduizend pakketten. De bestuursdiensten zullen hierbij ook betrokken worden.

Eerder was onder meer het Nationaal Leger betrokkenen bij het project, maar militairen hebben toen goederen verduisterd. 'Er zijn dingen fout gegaan en wij proberen herhaling te voorkomen', motiveerde Jerrol Renfurm, waarnemend directeur van SoZaVo, de reden van de openbare aanbesteding eerder, Hij zei dat bij de evaluatie van het project is gebleken, dat er behoefte bestaat aan de pakketten bij onder meer opvanghuizen en andere hulpbehoevenden.

'Bericht over monetaire financiering absolute onzin en doelbewuste actie ten einde onrust te zaaien'

'Niet de eerste keer dat De West insinueert of ongefundamenteerde informatie verspreid'


'Het is niet de eerste keer dat het dagblad De West (dit keer 29 mei 2017 - zie hierna) insinueert of ongefundamenteerde informatie verspreid. Elke container bij de Centrale Bank wordt in relatie gebracht met nieuwe bankbiljetten dus volgens dit dagblad monetaire financiering. Deze doelbewuste leugen campagnes moeten zo spoedig mogelijk de kop in worden gedrukt voordat ze een eigen leven gaan leiden.' Woorden van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën donderdag 1 juni 2017 op zijn Facebookpagina.


'Het ministerie van Financiën weerspreekt daarom categorisch elke insinuatie dat er sprake is van monetaire financiering. Los van het feit dat de overheid zich aan het herstellen is, is er ook sinds juni van 2016, op basis van de getekende Nota van Overeenkomst (Memorandum of Understanding) tussen het ministerie en de Centrale Bank van Suriname, geen geld meer geleend door de overheid van de moederbank. Er bestaan ook geen plannen daarvoor. 

De manier waarop de overheid zichzelf financiert is door schatkistpapier op de markt uit te zetten of door leningen bij de commerciële banken of particulieren te betrekken. Deze vorm van lenen is niet-monetair, aangezien geen nieuw geld wordt gecreëerd. Er worden namelijk besparingen van deze sectoren ingezet. 

Geld dat reeds in de samenleving aanwezig was, wordt doorgestroomd en komt in dit geval terecht bij de overheid. Bovendien bouwt de overheid haar tekort gestaag af. Het tekort verminderde van iets meer dan 9 procent van het bruto binnenlands product in 2015 naar 5,6% in 2016, en in 2017 wordt het strakke, beperkende uitgavenbeleid onverkort voortgezet. 

Wanneer komen er nieuwe bankbiljetten of munten in omloop:
Een Centrale Bank verzorgt een ordelijke geldvoorziening aan de economie, zodat alle kastransacties soepel en zoveel als mogelijk met schoon geld kunnen verlopen. Het is een normale zaak in het bankwezen dat periodiek er nieuwe bankbiljetten in omloop wordt gebracht en oude, versleten biljetten uit omloop worden gehaald. Ook munten die soms verslijten kunnen aangevuld worden. Dat is de reden van de fysieke geldaanvoer bij de CBvS en dit is absoluut geen teken van monetaire financiering.'

Braziliaanse autoriteiten onderscheppen 60 geweren in lading zwembadapparatuur

Wapens, waaronder 45 AK-47's, gevonden in vrachtterminal luchthaven Galeao Rio de Janeiro


De politie in Brazilië heeft 60 aanvalsgeweren in beslag genomen die vanuit de Amerikaanse stad Miami, Florida, waren gesmokkeld in een zending verwarmingsapparatuur voor zwembaden, aldus bericht de BBC vandaag, vrijdag 2 juni 2017. 


De wapens, waaronder 45 AK-47 geweren, werden gevonden in de vrachtterminal in de internationale luchthaven van Galeao te Rio de Janeiro.

Vier mensen zijn gearresteerd, zei de politie. Het is een van de grootste vangsten van dergelijke wapens in de Braziliaanse geschiedenis, meldden de lokale media.

De autoriteiten toonden de geweren en een röntgenbeeld die de in plastic gewikkelde geweren in containers met verwarmingssystemen voor zwembaden laten zien.


Aangenomen wordt, dat de wapens in Brazilië voor maximaal $ 1,5 miljoen zouden kunnen worden verkocht.

Rechercheurs onderzoeken een exporteur in Miami, aldus de Braziliaanse krant Globo, zonder ze te identificeren.

Veiligheidskrachten in Brazilië worstelen om te voorkomen dat krachtige automatische wapens in de handen vallen van drugsbendes en militiegroepen die arme buurten in grote steden beheersen.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC)

Chileense presidente Bachelet wil wetgeving om homohuwelijk toe te staan

Bachelet pleit voor nieuwe ondergrondse spoorlijn voor snelgroeiende hoofdstad Santiago


De Chileense presidente Michelle Bachelet heeft gisteren plannen aangekondigd voor nieuwe infrastructuur, waaronder een ondergrondse spoorlijn en een kopersmelter, en zei ook dat ze haar belofte zou doorzetten om een ​​wet in het leven te roepen die het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht toestaat, aldus persbureau Reuters vandaag, vrijdag 2 juni 2017. 

Haar uitvoerige Jaarrede in de havenstad Valparaiso, die ruim twee uur duurde, benadrukte vooral de prestaties van haar centrum-linkse regering in de eerste drie jaar. Terwijl haar termijn in de laatste fase zit, zijn nieuwe plannen aangekondigd, om te beginnen een nieuwe ondergrondse spoorlijn voor de snelgroeiende hoofdstad Santiago, waarvan lokale media de kosten schatten op ongeveer 2,9 miljard dollar, en een onderzoek naar de levensvatbaarheid van een dringend benodigde nieuwe kopersmelterij.

De presidente zei ook, dat haar regering in de tweede helft van 2017 een wet aan het Congres stuurt om het huwelijk tussen 'same-sex' paren toe te staan.


Bachelet leidde voor het eerst Chili tussen 2006 en 2010 en keerde in 2014 terug met een ambitieuzere agenda voor de belastingen en plannen om de landelijk diep gewortelde ongelijkheden aan te pakken. Maar, oppositie tegen tegen deze hervormingen, met inbegrip van binnen haar eigen coalitie, fouten in de uitvoering van de hervormingen, en dalende investeringen te midden van een zwakke economische groei, hebben deze ambities doen krimpen en de populariteit van Bachelet doen zakken.

'Dit is het laatste Jaarrede in mijn regeerperiode en de achtste die ik heb gegeven', zei Bachelet.


'Het is een pijnlijk verhaal geweest, maar ook een met veel vreugde.' Zij benadrukte haar succesvolle hervorming van het onderwijs, dat een uitbreiding van vrij onderwijs heeft laten zien, met de verwachting, dat ongeveer 60 procent van de armste studenten volgend jaar gratis aan de universiteit kunnen gaan studeren. Studentenorganisaties zeggen echter, dat de hervormingen niet ver genoeg zijn gegaan.

Zij hebben gisteren in Valparaiso en elders in het land gedemonstreerd.


(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

President Venezuela roept referendum uit

Burgers kunnen stemmen over nieuwe Grondwet die president Maduro wil invoeren


Venezuela krijgt een referendum waarbij burgers kunnen stemmen over de nieuwe grondwet die president Nicolas Maduro wil invoeren. Dat heeft Maduro gisternacht afgekondigd. De plannen van Maduro om de huidige Grondwet te laten herschrijven door een speciaal daarvoor bijeengeroepen burgerraad, zorgen voor veel onrust in het land.

Volgens tegenstanders krijgt hij door die wetswijziging meer macht. Ook vanuit zijn eigen regering is er kritiek.

Er zijn al twee maanden rellen en protesten. Meer dan zestig mensen kwamen om het leven, zowel demonstranten als politieagenten. 'De nieuwe Grondwet kan in een referendum worden beoordeeld, zodat mensen zelf kunnen zeggen of ze het met me eens zijn', zegt de president nu. Een datum voor het referendum is nog niet gepland.


De kritiek op Maduro is groot, omdat het land onder zijn bewind in een diepe economische crisis is gestort waarbij een tekort is aan zelfs de hoogst noodzakelijke levensmiddelen. De economische situatie in Venezuela is schrijnend. De inflatie kan dit jaar oplopen tot 1.600 procent, er zijn grote tekorten aan voedsel en medicijnen. 

Ondertussen verandert het land steeds verder in een dictatuur. Het parlement, waarin de oppositie een meerderheid heeft, is buitenspel gezet, kritische media worden de mond gesnoerd en veel politieke tegenstanders zitten gevangen.


(Red. De Surinaamse Krant/AD/Twitter/NRC)

Plaza Hotel Curaçao & Casino wordt executoriaal geveild

Afhaken mogelijke kopers door miljoenenschuld die het hotel heeft bij crediteuren


Het Plaza Hotel Curaçao & Casino wordt executoriaal geveild. Hypotheekverstrekker Girobank heeft de handdoek in de ring gegooid en notaris Igor Naaldijk belast met de voorbereiding en uitvoering van de veiling van het ooit prestigieuze hotel in Punda. Dit bericht vandaag, vrijdag 2 juni 2017, het Antilliaans Dagblad.

Eerder werden nog gesprekken gevoerd met potentiële kopers van het hotel; in de afgelopen jaren toonden verschillende partijen interesse, maar haakten vervolgens steeds weer af. Ondertussen raakte het hotel steeds meer in verval.

Reden voor het steeds afhaken door mogelijk kopers is de miljoenenschuld die het hotel open heeft staan bij crediteuren. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Aqualectra en de Girobank.

Aftrap herdenkingsmaand van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam

Memre waka, een herdenkingstocht, langs vroegere huizen van eigenaren van slaven


Met een memre waka, een herdenkingstocht langs de vroegere huizen van eigenaren van slaven, werd gisteren in Amsterdam de aftrap gegeven voor de herdenkingsmaand voor de afschaffing van de slavernij. De mars door de binnenstad eindigde met een ceremonie bij de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht 502, aldus Het Parool vandaag, vrijdag 2 juni 2017.

In de zeventiende eeuw was dat de woning van Paulus Godin, bewindvoerder van de West-Indische Compagnie en directeur van de Sociëteit van Suriname. Godin was mede dankzij de handel in slaven een vermogend man.

Deze maand worden op allerlei plekken in de stad activiteiten gehouden die herinneren aan de slavenhandel en de slavernij.

Op 28 juni wordt op de Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel een bezoek gebracht aan het graf van Elieser, een zwarte man die vermoedelijk als slaaf van een Portugese koopman werd gehouden.

Op 30 juni is een zogenoemde dag van bezinning bij het monument van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries in het Oosterpark. Op 1 juli is daar de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, en aansluitend het festival Keti Koti.


Nederland schafte de slavernij officieel af op 1 juli 1863. Vanaf de start van de slavenhandel in het begin van de zestiende eeuw was Nederland volgens schatting betrokken bij de handel in 550.000 tot 850.000 mensen uit Afrika en Azië. Sinds 2002 staat in het Oosterpark een nationaal monument dat herinnert aan de afschaffing van de slavernij. Op het Surinameplein in Nieuw-West staat sinds 2003 het Monument van Besef. Daar komen op 30 juni mensen samen om na een korte plechtigheid te praten over de verwerking van het slavernijverleden. (Bron foto: Facebook)

Minister Benschop van Defensie werkt aan opsporingsbevoegdheid voor Militaire Politie

Cassavefabriek Para komt onder beheer van Defensie...

Benschop beantwoordt vragen in Assemblee in rap tempo


Minister Ronni Benschop van Defensie heeft in nog geen twee minuten gisteren in De Nationale Assemblee korte, maar bijzonder belangrijke antwoorden - althans volgens Starnieuws vandaag, vrijdag 2 juni 2017, gegeven op vragen van volksvertegenwoordigers. Hij deelde mee de herinvoering van opsporingsbevoegdheid van de Militaire Politie (MP) in de maak is en dat de cassavefabriek onder beheer van Defensie zal komen.

Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) had gevraagd naar de invulling van de functie van bevelhebber van het Nationaal Leger. Al twee jaren is er geen legerleider. Hierop zei de minister, dat de leiding van het leger dusdanig is samengesteld dat bij ontstentenis van de bevelhebber wordt voorzien in de vervanging.

Bij de begrotingsbehandeling van 2016 was deze vraag ook gesteld door DOE Assembleelid Carl Breeveld. Toen had hij hetzelfde antwoord gegeven. Er is rek voor de benoeming van een nieuwe bevelhebber. 'Bovendien zijn er vier sterke ogen van twee gewezen bevelhebbers die de zaak in de gaten houden', zei Benschop. Het leger wordt geleid en binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe bevelhebber.

 

Het Assembleelid Dew Sharman (VHP) had aangekaart tijdens het 'vragenuurtje', dat geld ingehouden wordt van militairen en burgerpersoneel. 'Wie niet werkt, gaat gecorrigeerd worden. Wie laat verschijnt, gaat ook gecorrigeerd worden. We blijven binnen de wet en wij trekken in', was het heldere antwoord van de bewindsman.

Op de vraag van het NDP-Assembleelid Stephen Tsang over het geven aan de Militaire Politie van opsporingsbevoegdheid, gaf de minister aan dat dit binnenkort rond komt. 'De vorige wilde niet, maar de huidige minister heeft het al in concept. Wij zijn on speaking terms en het gebeurt zo meteen.' 

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) wilde weten wat de status is van de cassavefabriek. Hij vroeg of het naar een particulier gaat. Hierover zei Benschop: 'Cassavefabriek komt onder beheer van het Nationaal Leger. Watch our steps.'

Ook bij het St. Vincentius is personeel in protest met prikactie

'Diakonessenhuis en St.Vincentius zullen conform hun cao moeten werken en onderhandelen'


Naast de prikactie bij het Diakonessenhuis is ook bij het St. Vincentius vandaag van zeven tot negen uur 's ochtends het werk neergelegd. Beide bonden binnen deze ziekenhuizen willen koopkrachtversterking voor het personeel. Bij het Diakonessenhuis gaat het om cao-onderhandelingen. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 2 juni 2017.

De directies van de ziekenhuizen hebben de regering gevraagd om een bijdrage, zoals dit gebeurt bij de overheidsziekenhuizen. De bonden bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en 's Lands Hospitaal hebben een ultimatum gesteld dat al verlopen is. Zij willen onmiddellijk de koopkrachtversterking, terwijl bij 's Lands Hospitaal ook de lump sum uitbetaald moet worden. 

Vicepresident Ashwin Adhin zei gisteren in De Nationale Assemblee, dat minister Mike Noersalim als minister Volksgezondheid ad interim een onderhoud heeft met de bonden van de overheidsziekenhuizen. De toezegging is gedaan, dat zij uiterlijk eind juni worden uitbetaald voor april en mei. Het gaat om Srd 375 per maand aan koopkrachtversterking die ook de ambtenaren hebben ontvangen. De exacte datum moet nog worden vastgesteld.

Wat het Diakonessenhuis en St.Vincentius ziekenhuis betreft, gaat het om private instellingen, voerde de vicepresident aan. Zij hebben hun eigen beleid. Algemene uitgangspunten kunnen worden besproken met de directies. Zij zullen conform hun cao moeten werken en onderhandelen, voerde Adhin aan.

De particuliere ziekenhuizen stellen, dat de directies niet in staat zijn om extra geld uit te geven aan het personeel, omdat ze hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. De regering geeft geen toestemming om de ligdagtarieven te verhogen, waardoor zij onder hun kostprijs zitten. Ook de verzekeraars zijn tot nu toe niet bereid om meer te betalen voor de diensten die geleverd worden.

Fly All Ways start lijndienst van Paramaribo naar Curaçao

'De passagiersvraag tussen beide landen is sterk'


Met ingang van 25 juni vliegt de Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly All Ways twee keer per week op de route met een Fokker 70. Daarmee stapt Fly All Ways in het gat dat de Curaçaose  luchtvaartmaatschappij InselAir achterliet. Dit meldt vandaag, 2 juni 2017, onder andere uchtvaartnieuws.nl.

Fly All Ways, dat twee Fokker 70’s van KLM Cityhopper heeft overgenomen, startte vorig jaar een lijndienst van Paramaribo naar Barbados via Guyana. Die route werd na enige tijd gestaakt, waarop de maatschappij zich volledig ging toeleggen op charters.

Nadat het management van de maatschappij diverse mogelijke routes heeft bekeken wil men het nu proberen met een lijndienst naar Curaçao. 'De passagiersvraag tussen beide landen is sterk en Fly All Ways werkt samen met Curaçao Tourist Board en Suriname Tourism Foundation om het toerisme in beide richtingen te promoten', zo meldt de maatschappij.

De vlucht vanuit Paramaribo vertrekt op woensdag en zondag om 10.00 uur en landt om 11.40 uur op Curaçao. De retourvlucht vertrekt om 16.00 uur en landt om 20.40 uur in Suriname.

Tickets zijn dankzij aansluiting op het netwerk van World Ticket wereldwijd beschikbaar via reisagenten. Retourtickets zijn te boeken vanaf 468 euro. Op de route Paramaribo-Curaçao gaat Fly All Ways concurreren met Surinam Airways.

Het op Curaçao gevestigde InselAir was tot enkele maanden geleden ook actief op de route, maar die maatschappij heeft vanwege financiële problemen de internationale activiteiten sterk moeten beperken.

Regering komt met nieuw informatief tv-programma 'Richting'

Alle overheidsinformatie gekanaliseerd via Nationaal Informatie Instituut ofwel Clifton Limburg


Het transformatieproces bij de overheidsvoorlichting zal gefaseerd worden uitgevoerd. De informatiestroom vanuit de regering, overheidsinstellingen en staatsbedrijven zal niet alleen opgevoerd, maar ook geprofessionaliseerd worden. Er komt een nieuw tv-programma, 'Richting', met informatie van alle ministeries en overheidsinstanties, zegt Clifton Limburg, directeur van het onlangs ingestelde Nationaal Informatie Instituut (NII), aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 2 juni 2017. 

Hij benadrukt dat 'Richting' heel vaak zal worden uitgezonden. Het programma 'Info Act' blijft. Behalve activiteiten van het Kabinet van de President en de vicepresident zullen in 'Info Act' ook hoogtepunten uit het parlement belicht worden.

Het NII wordt ook belast met de woordvoering van de president en de regering. Onlangs is het strategisch plan van het instituut met voorlichters en andere belanghebbenden besproken. De transformatie is door toenmalig vicepresident Robert Ameerali ingezet. Hij streefde onder meer naar het operationaliseren van één overheidsinstantie die belast zou worden met de voorlichtingsactiviteiten van regering en overheid.

'Uiteindelijk moeten we op dat punt belanden, maar we moeten eerlijk zijn. Je moet het gefaseerd doen', aldus Limburg. De inspanningen tijdens de vorige regering zijn 'niet volledig gelukt', mede door onvoldoende overleg en gebrekkige voorbereiding. 'Ik stond achter het plan, maar op een gegeven moment werden we volledig in beslag genomen door andere dingen en we hebben de kans niet gehad om dat ding goed voor te bereiden.' 

Ontevredenheid leerkrachten over herwaardering blijft

Nettobedrag salaris valt laag uit door belastinginhouding

Toegezegde Srd 500 extra herwaardering per maand verdampt gedeeltelijk


De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) zullen de regering in een brief duidelijk maken, dat zij ontevreden zijn over de herwaardering. Ook is er tot nu toe geen overleg geweest tussen de bonden en de regering over diverse punten die nog een heet hangijzer zijn. Het overgrote deel van de leerkrachten is niet tevreden met het netto bedrag, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 2 juni 2017. 

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS, zei gisteren tijdens een persconferentie, dat besloten is na de brief van vicepresident Ashwin Adhin het werk te hervatten per 11 mei. Dit hebben de leerkrachten gedaan, maar meer met het oog op de leerlingen, want zij waren niet helemaal tevreden.

Nu het financiële deel van de herwaardering is uitgevoerd, zien leerkrachten dat zij helemaal niet uit de zorgen zijn. Het netto inkomen is voor tachtig procent van de onderwijsgevenden laag uitgevallen, beklemtoonde Valies.

De BvL en ALS blijven erbij, dat over het loon overeenstemming moet zijn tussen werkgever en de werknemersorganisaties. Het herwaarderingsresultaat valt tegen en leerkrachten zijn teleurgesteld.

Valies vindt dat de belastingwetten aangepast moeten worden. Er worden teveel inhoudingen gepleegd, waardoor het nettobedrag laag uitvalt. In de brief aan de regering zullen de punten nauwkeurig worden uitgewerkt. Hierbij zullen ook tijdslimieten worden gesteld. Valies deelde mee het ongenoegen van de leerkrachten reeds kenbaar te hebben gemaakt aan minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

De regering zal terdege rekening moeten houden met de brief van de BvL en ALS, aldus Valies.

Assemblee schrapt woorden minister Van der San die niet passen uit handelingen

'Kort lontje' binnen regering slikt zijn woorden met tegenzin in


De Nationale Assemblee zal woorden die gistermiddag zijn geuit door minister Eugene van der San van Justitie en Politie die niet passen, uit de handelingen verwijderen. Ook de online-versie van de vergadering wordt onder handen genomen. De bewindsman had tijdens het beantwoorden van vragen 'jo koe' gezegd tegen Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) die, net als andere oppositieleden, buiten de microfoon opmerkingen maakte, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 2 juni 2017.

NDP-fractieleider André Misiekaba zei, dat oppositieleden bezig waren met uitlokking, maar dat de uitspraak van de minister niet geaccepteerd kon worden. Hij vroeg Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die de uitspraak niet goed gehoord had, om corrigerend op te treden. Dat deed zij, maar toen Van der San de woorden niet meteen terugnam, schorste Geerlings-Simons de vergadering. 

Bij de hervatting zei Van der San, dat als hij dingen gezegd heeft die niet passen, deze dan geschrapt kunnen worden en dat hij ze terug neemt.

 

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi voerde hierna aan, dat de minister het aan het parlement overlaat om te beoordelen wat geschrapt moet worden. Hij vroeg zich af of er nog wat zou overblijven van de toespraak van de minister.

Misiekaba zei na de schorsing, dat hij zijn interruptie was gestart met de mededeling, dat de oppositie zaken uitlokt. Hij was blij met de coöperatieve houding van de minister om zaken terug te brengen tot normale proporties. Misiekaba wees er verder op, dat te allen tijde respectvol met elkaar omgegaan dient te worden.

Anti-drugs politie Colombia dropt duizenden folders vanuit helikopters boven een Colombiaanse grensgebied

Beloning van $ 5 miljoen voor gouden tip over drugsbaron Dario Antonio Usuga, Otoniel

(Bron foto: Fernando Vergara/AP)

De anti-drugs politie heeft duizenden folders vanuit helikopters boven een Colombiaanse grensgebied gedropt waarin wordt vermeld, dat een beloning van $ 5 miljoen voor een drugsbaron wordt uitgeloofd die betrokken is bij aanvallen op officieren, aldus de Associated Press vandaag, vrijdag 2 juni 2017. 

De folders werden gedropt boven de stad Apartado, vlakbij de grens met Panama.

Dario Antonio Usuga, de in Colombia geboren leider van het Golf Kartel en ook bekend als Otoniel, is het doel van het beloningsaanbod. Beloningen van $ 800.000 zijn vastgesteld voor twee van zijn top medewerkers.

Het Golf Kartel van Colombia wordt in verband gebracht met de dood van veel van de dozijn politieagenten in de afgelopen maand in het grensgebied.

Generaal Jose Mendoza, directeur van de anti-drugs politie, zei dat de folders ook gericht zijn op het lokaliseren van drugplantages en productie labs. Mendoza heeft zelf inspanningen geleverd om gisteren folders ter plaatse op de grond uit te delen.


(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/Associated Press)

Fernandes Bakkerij verhoogt prijzen deel assortiment

'Prijsaanpassing noodzakelijk om continuïteit broodvoorziening te garanderen'


Fernandes Bakkerij heeft donderdag 1 juni 2017 de prijzen van een deel van haar assortiment verhoogd. 'Deze prijsaanpassing is noodzakelijk om de continuïteit van de broodvoorziening te garanderen', stelt senior commercieel manager Brian van Leeuwaarde in een memo waar de redactie van de Ware Tijd de hand op heeft weten te leggen. 

Aangehaald wordt, dat Fernandes Bakkerij genoodzaakt is de prijzen aan te passen, omdat de grondstofprijzen van tarwe, suiker, vetten en gist de afgelopen maanden sterk zijn gestegen.

Daarnaast zijn de overige grondstoffen die nodig zijn voor de productie van bakkerijproducten nagenoeg volledig afkomstig uit het buitenland.

Suriname op 81e plaats wereldwijde lijst welzijn kinderen van Save the Children

'Hoogste cijfers moord op kinderen en kindermisbruik in Latijns-Amerika en Caribisch gebied'Suriname staat op de 81e plaats van de wereldwijde lijst die het welzijn van kinderen weergeeft. De internationale kinderrechtenorganisatie Save the Children heeft die donderdag 1 juni 2017 voor het eerst gepubliceerd (zie onderaan), aldus de Ware Tijd. In totaal zijn 172 landen in de lijst opgenomen. 

Er is onderzocht in hoeverre de jeugd van kinderen gezond of verstoord is. Hoe hoger een land in de ranglijst komt, hoe hoger de kwaliteit van de kinderjaren gemiddeld is. De zogenoemde 'End of Childhood Index' is gebaseerd op het aantal kinderen dat overlijdt voor het vijfde jaar, ondervoed is, niet naar school gaat, aan kinderarbeid doet, getrouwd is, een kind gebaard heeft, is vermoord en leeft in een conflictsituatie.

Zo'n veertien procent van de kinderen in Suriname ging in 2011 niet naar een basisschool en middelbare school. Vier procent van de vijf- tot veertienjarigen was slachtoffer van kinderarbeid. Zo'n twaalf procent van de meisjes was getrouwd tussen haar vijftiende en negentiende jaar.


'Overal ter wereld komt moord op kinderen en kindermisbruik voor, maar de hoogste cijfers liggen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied', stelt het rapport 'Stolen Childhoods'. Geweld en criminele activiteiten zouden alleen maar toenemen in de regio. Ook het aantal kinderen dat kinderen heeft gekregen is uitzonderlijk hoog. Bijna veertigduizend kinderen in El Salvador zijn in 2015 van school gegaan om de veiligheid te waarborgen. In Honduras, Venezuela en El Salvador, Colombia en Brazilië komen de meeste moorden op kinderen voor in Zuid-Amerika en in het Caribische gebied.

Wereldwijd zijn er zo'n 263 miljoen kinderen die niet naar school gaan. Verder zijn 168 miljoen kinderen slachtoffer van kinderarbeid. Daarnaast moesten bijna 28 miljoen kinderen vluchten en hebben zestien miljoen meisjes tussen de vijftien en negentien jaar een kind gebaard. Zo'n 75,000 jongens en meisjes zijn in 2015 vermoord.

De hoogst scorende landen van de index zijn: Noorwegen, Slovenië, Finland, Nederland en Zweden. Dit heeft te maken met goede gezondheidszorg, onderwijs en bescherming voor kinderen. Somalië, Centraal-Afrika, Mali, Angola en Niger scoren het laagst.

This #internationalchildrensday, we're putting the spotlight on those children whose childhoods have been robbed. Not by accident, but because of early and forced marriage, early pregnancy, conflict, extreme violence, forced labour, poor health and not being able to go to school. . According to our latest report - Stolen Childhoods - almost 700 million children worldwide are missing out on being children. . Swipe right to see the eight reasons for an #EndofChildhood. Click on the link in our bio or type endofchildhood.org to read our report and most importantly, take action to bring about a change! . . . #EveryLastChild #Children #Childhood #Child #Health #endchildmarriage #childlabour #Health #Healthcare #education #SaveLives #SavetheChildren #Campaign #Campaigning #crisis #conflicts #school #pregnancy #Babies #endviolence
A post shared by Save the Children Campaigns (@sc_campaigns) on