zaterdag 3 juni 2017

Premier Rhuggenaath wil nieuwe ministers Martina en Jesus-Leito spoedig bijpraten over verkoop Hotel Kura Hulanda, Curaçao

Rhuggenaath wil dat overdracht hotel zo spoedig mogelijk plaatsvindt


De gisteren aangetreden ministers Steven Martina van Economische Ontwikkeling en Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, moeten zo snel mogelijk worden bijgepraat over de verkoop van Hotel Kura Hulanda aan de Colombiaanse zakenman Carlos Londoño. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath gezegd, aldus vandaag, zaterdag 3 juni 2017, Paradise FM.

Hij wil dat de overdracht zo spoedig mogelijk plaatsvindt. Rhuggenaath wijst er op dat in december vorig jaar een overeenkomst werd getekend tussen verkoper en koper. Dat was toen Rhuggenaath er zelf nog als minister van Economische Ontwikkeling bij betrokken was.

De overheid had daarna een belangrijke taak bij de verdere afwikkeling, vooral vanwege de uitstaande schulden van het hotel, maar sinds de regeringswisseling begin dit jaar is er niets ondernomen. Dat is des te zorgelijker, omdat nu ook het Plaza Hotel Curaςao & Casino de afgelopen week is gesloten en door de Girobank wordt geveild.

Daarbij zijn er ook geen toeristen in het Curaςao Marriott Beach Resort, omdat dat grootschalig wordt verbouwd.

Spectaculaire blikseminslag gefilmd met hogesnelheidscamera in Brazilië

Blikseminslag gefilmd met 7.000 beelden per seconde...


Voor het eerst hebben wetenschappers blikseminslag in een gebouw op camera kunnen vastleggen in zeer hoge snelheid. 'Bliksem is een tikkeltje eng, maar ook prachtig om te aanschouwen. Al helemaal wanneer je de vertakkingen goed kunt zien', aldus vandaag, zaterdag 3 juni 2017, Kijk Magazine op haar website/ Maar dat lukt vaak niet, want de flitsen schieten met zo’n hoge snelheid door de lucht. Je hoeft maar een keer te knipperen en de bliksem is alweer weg. 

Wetenschappers uit Brazilië moeten dan ook een vreugdesprong hebben gemaakt toen zij met een hogesnelheidscamera een spectaculaire blikseminslag in een gebouw wisten vast te leggen.

7.000 beelden per seconde 
Het is bijzonder moeilijk om het precieze moment van inslag in een bliksemafleider vast te leggen.De onderzoekers moesten erg dicht bij het gebouw staan en de camera lang op een punt gericht laten staan. Zodoende konden ze het gebeuren filmen met veel frames per second.

Volgens de wetenschappers, die een artikel over hun bevindingen publiceerden in Geophysical Research Letters, is dit de eerste keer dat een blikseminslag in een gebouw is vastgelegd met een hogesnelheidscamera. Ze filmden het fenomeen met 7.000 beelden per seconde. Dankzij deze hoge snelheid waren de onderzoekers in staat om details te zien die anders onmogelijk konden worden aangetoond.

Donderroedes 
De camerabeelden hebben het onderzoeksteam een hoop extra inzichten gegeven. Zo berust het ontwerpen van bliksemafleiders altijd op een hoop giswerk. De meeste donderroedes (een metalen stang die de bliksem aantrekt en naar de grond afvoert) zijn namelijk afgestemd op hoge gebouwen, maar dit gebouw was slechts 60 meter hoog. Daarom kunnen dankzij deze gedetailleerde beelden in de toekomst betere bliksemafleiders worden ontwikkeld – ook voor lagere gebouwen.

(Red. De Surinaamse Krant/Kijkuit Magazine/Geophysical Research Letters/USA Today)

OM Brazilië wil oud-president Luiz Inácio da Silva achter de tralies

Da Silva verdacht van corruptie en witwassen


Het Openbaar Ministerie (OM) van Brazilië wil de vroegere president Luiz Inácio da Silva achter de tralies. Hij was president van 2003 tot 2010. Momenteel lopen er tegen verschillende Braziliaanse politici onderzoeken wegens het aannemen van smeergeld, volgens het staatspersbureau Agência Brasil vandaag, zaterdag 3 juni 2017 (zie onderaan). De aanbevelingen van de onderzoekers aan de dienstdoende rechters luidt als volgt: 'Het voormalige staatshoofd en de zes andere verdachten moeten wegens corruptie en witwassen tot een gevangenisstraf worden veroordeeld.'

Het bouwconcern OAS zou voor de ex-president een appartement in Guarujá aan de Atlantische kust gerenoveerd hebben. In ruil daarvoor zou da Silva het bedrijf opdrachten van oliemaatschappij Petrobras, een semistaatsbedrijf, hebben gegund. De oud-president verwerpt deze aantijgingen en ontkent eigenaar te zijn van het appartement.

Tegen verschillende Braziliaanse politici, onder wie zittende ministers, ex-presidenten en Congresleden, lopen onderzoeken wegens het aannemen van smeergeld.

Luiz Inácio da Silva kondigde onlangs aan dat hij zich opnieuw kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Dilma Rouseff volgde da Silva op en bleef tot 2016 president. Na vermoedelijk gesjoemel met de begroting werd ze uit haar ambt gezet. Op dit moment is president Michel Temer aan de macht.Procuradores da Lava Jato pedem a condenação do ex-presidente Lula


 01:25 GeralNotícias 03/06/2017 - 11h27 Brasília Embed

Kariane Costa
Os procuradores da Lava Jato pediram a condenação do ex-presidente Luiz Inácio Lula da Silva pelos crimes de corrupção ativa, passiva e lavagem de dinheiro.

O pedido foi feito nas alegações finais da ação penal do caso do triplex do Guarujá, entregues ao juiz Sérgio Moro nessa sexta (2).

No documento, a procuradoria pede que seja determinado que Lula e outros réus cumpram a pena inicialmente em regime fechado.

O advogado de Lula, Cristiano Martins, disse que vai provar a inocência de Lula por meio das alegações finais que vão ser apresentadas à Justiça no próximo dia 22. Ele afirmou que o pedido de condenação é absurdo e que foi feito sem provas.

(Red. De Surinaamse Krant/Agência Brasil/ANP/Twitter)

Pertjajah Luhur (PL) bezorgt levensmiddelenpakketten aan moskeeën

'Het is goed om mee te maken, dat we leden hebben die bereid zijn om ons in deze te helpen'


Partijvoorzitter voorzitter Paul Somohardjo: 'De gotong-royong-gedachte is er'


Rijst, groene bananen, suiker, thee en koffie. Dit zijn enkele van de levensmiddelen in het ramadanpakket, speciaal bestemd voor de moskeeën. In het partijcentrum van de Pertjajah Luhur (PL) te Beekhuizen was gisteren een enorme bedrijvigheid. Partijleden liepen af en aan om te helpen met de levensmiddelenpakketten. PL'ers hebben een bijdrage geleverd, in de vorm van geld of levensmiddelen en arbeidskracht, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 3 juni 2017.

Onder het toeziend oog van partijvoorzitter Paul Somohardjo zijn de pakketten ingeladen voor distributie naar de diverse moskeeën, verspreid over de verschillende districten. Het streven is er op gericht om landelijk ongeveer 250 moskeeën te voorzien.

'De saamhorigheid onder de partijgenoten is bijzonder goed. De gotong-royong-gedachte is er. Niet alleen als partij is bijgedragen, PL'ers hebben zelf ook een halve, een hele of meerdere pakketten geschonken. Het is goed om mee te maken dat we leden hebben die bereid zijn om ons in deze te helpen', zegt Somohardjo. De politicus stelt, dat de partij elk jaar weer tijdens de vastenmaand haar ondersteuning biedt aan de moskeeën, om de vastenperiode prettiger te doen verlopen.

Ondanks de sterk gestegen prijzen is het gelukt een redelijk goed pakket samen te stellen. 'Uien waren vroeger Srd 12,50 een zak, maar kost nu Srd 85. Ook andere levensmiddelen zijn vijf tot zes maal zo duur geworden. Maar, we roeien met de riemen die we hebben', zegt Somohardjo, die er trots op is dat de groene bananen afkomstig zijn uit de eigen aanplant van de partij.

Het inzamelen van fondsen voor de ramadanpakketten gaat door. Volgende week komen de partijleden opnieuw bij elkaar om de resterende moskeeën te voorzien.

Nickerie neemt een bijzondere plek in. De structuren van de PL hebben - mede met behulp van donoren - de moskeeën aldaar helemaal zelf van een levensmiddelenpakket kunnen voorzien. Somohardjo gaat vandaag aan het hoofd van een partijdelegatie naar het westen om de distributie van de pakketten in Nickerie en Coronie volledig af te ronden.

Binnen vijf uren drie verkeersdoden bij ongelukken in Commewijne en Nickerie

Vermoedelijk dronken automobilist rijdt op Fredericiweg in Nickerie bromfietser dood

Bij Tamansari op Oost-Westverbinding rijden twee auto's op elkaar


Afgelopen nacht zijn binnen vijf uren drie verkeersdoden gevallen, twee in Commewijne en één in Nickerie, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 3 juni 2017. Bij het ongeval in Commewijne overleden een man en een vrouw ter plekke na een frontale botsing tussen twee voertuigen op de Oost-Westverbinding ter hoogte van Tamansari. 

De aanrijding deed zich iets na middernacht voor. De afdeling Public Relations van de politie bericht, dat de slachtoffers de 43-jarige automobilist Vidjai Tilakdharie en de 44-jarige Anita Calder zijn, die ter plaatse overleden. Mede-inzittende Cyriel K. (56) werd per ambulance vervoerd naar de afdeling Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Op de Fredericiweg in Nickerie heeft zich vanochtend rond vijf  uur een frontale botsing voorgedaan tussen een auto en een bromfiets. De bromfietser, Derwish Indraj (20), stierf ter plekke.

Regiocommandant Widjaikoemar Oedit van het Korps Politie Suriname bevestigt dat de bestuurder van het voertuig vermoedelijk de veroorzaker is. De vermoedelijk dronken automobilist was, kwam met zijn auto op de rijhelft van de bromfietser met de aanrijding als gevolg. De man die in het bezit is van een geldig rijbewijs is afgevoerd ter ontnuchtering en voorgeleiding.

Samenleving krijgt inzage in welke concessies door wie worden beheerd

'De informatie zal eind juni online worden geplaatst'


De samenleving krijgt weer inzage in welke concessies door wie worden beheerd. 'Verwachtbaar is dat eind juni de informatie online zal worden geplaatst.' Dit zei Dave Abeleven, directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), gisteren, aldus vandaag, 3 juni 2017, de Ware Tijd. 'Wie de concessiehouders zijn, grootte en duur en als het voor exploratie of exploitatie is uitgegeven, alles zal openbaar zijn.'

Deze stap heeft te maken met het feit dat Suriname sinds kort lid is van het Transparantie Initiatief voor de Mijnbouw Industrieën (EITI, Extractive Industries Transparency Initiative). Landen die aan dit programma deelnemen zijn verplicht om jaarlijks gedetailleerde informatie te publiceren over hun mijnbouw activiteiten. Alle gegevens, inclusief volledige inzage in de inkomsten van het land, moeten gepubliceerd worden.

Suriname is er al mee begonnen, toen het ministerie vorige week cijfers publiceerde over de totale mijnbouwinkomsten van het land over 2016. Het doel daarbij is om middels transparantie corruptie te bestrijden. In ruil daarvoor komt Suriname op de internationale mijnbouwkaart, die de mogelijkheid vergroot om betrouwbare investeerders aan te trekken voor de mijnbouwsector.

Door de jaren heen is er veel te doen geweest in Suriname over de omstreden wijze waarop concessies door regeringen worden uitgegeven. De indruk heerst, dat politici en regeerders zichzelf, familie en vrienden vaak zegenen met concessies.

'Tijdens de Front-regering zijn er gedurende drie jaar gegevens gepubliceerd over de uitgifte van concessies en gronden. Dit heeft geleid tot veel ophef in de samenleving, omdat de media en de politiek dit hadden opgepakt. Er kwam een discussie op gang', herinnert VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien zich. Als een van de volksvertegenwoordigers die consequent eist dat de regering gedetailleerde informatie bekendmaakt over de uitgifte van concessies, is hij blij met de huidige actie van NH. De politicus benadrukt, dat hetzelfde ook moet gebeuren met de uitgifte van grond.

Vader doodgeschoten Sherlana Chatta ergert zich aan geruchten over zelfmoord

'Mijn dochter wist niet eens met jachtgeweer om te gaan, ik snap mensen niet die dit vertellen'


De vader van de achttienjarige Sherlana Chatta, die maandag bij een beroving aan de Kwikstraat in Paramaribo is doodgeschoten, ergert zich aan geruchten dat zijn dochter zelfmoord zou hebben gepleegd. Dat zou gebeurd zijn met zijn jachtgeweer. Hij vindt het vervelend om deze geruchten te moeten aanhoren in de gemoedstoestand waarin hij verkeert door het verlies van zijn dochter. 

'Ik ben vreselijk teleurgesteld om dit alles te moeten lezen zonder dat men mij dit zelf heeft gevraagd. Mijn dochter wist niet eens met een jachtgeweer om te gaan. Hoe zou er bovendien geld meegenomen zijn? Dat kan toch niet waar zijn. Ik snap mensen niet die dit vertellen', aldus de vader vandaag, zaterdag 3 juni 2017, in de Ware Tijd.

Hij ergert zich aan berichten over wat zich heeft afgespeeld in zijn woning terwijl de politie nog geen onderzoeksresultaten heeft vrijgegeven.

'Mensen blijven vragen aan mij of het waar is en ik beleef alles steeds opnieuw als ik het verhaal weer moet vertellen. Ik wil mijn dochter een rustige begrafenis geven en daarnaast wil ik weten wat zich precies heeft afgespeeld.'

De politie bevestigt dat het lichaam gisteren is vrijgegeven na lijkschouwing, maar toen de redactie van de Ware Tijd met de vader sprak was hij nog niet op de hoogte hiervan. 'Als ik iets vraag, zeggen ze dat ze nog bezig zijn met het onderzoek. Ik ben helemaal in de war door dit alles en wil dat dit iets rustiger verloopt.'

De politie belegt vandaag een persconferentie om de onderzoeksresultaten van deze berovingszaak en van de zaak in de Poseidonstraat bekend te maken.

Oproep aan minister Buurtvereniging La Rencontre om Miranda in zijn 'Sisyfustaak' bij te staan

Oproep vanwege de teleurstelling van minister Miranda


Als betrokken burgers, verenigd in Buurtvereniging La Rencontre, een vereniging die zich inzet voor de veiligheid en leefbaarheid van La Rencontre (Domburg), kunnen wij niet anders dan reageren op de teleurstelling van minister Miranda naar DNA-lid Carl Breeveld (DOE). Met onderstaande informatie hopen wij bij te dragen aan de 'Sisyfusarbeid' die Jerry Miranda zich eerder heeft gesteld, namelijk schoon schip maken in de Augiasstal van OW (ministerie van Openbare Werken,Transport en Communicatie).

Begrijpelijkerwijze zal de minister immers, vanwege zijn integriteit, niet worden ingelicht over het reilen en zeilen in enkele van de OW afdelingen. Het zal de heer Breeveld en zijn beschermelinge echter eveneens een hart onder de riem steken om te merken dat zij in deze niet alleen staan. Deze reactie is dan ook een openlijke oproep aan alle Surinamers die met gelijkaardige feiten werden geconfronteerd om deze aan de minister toe te sturen of in een open brief te publiceren.

In ons geval gaat het om een illegale verkaveling van een grondhuur perceel in landbouwgebied, meer bepaald aan de Vijfde Straat te La Rencontre. De grootte van de kavels bedraagt ca. 400 m2 en is dus niet toegestaan in een landbouwzone. Reeds bij de aanvang der werken merkten de buurtbewoners dat de werken, zoals de aanleg van kokers en bruggen, niet volgens voorschrift verliepen en schakelden eerst de BO en later de politie in die telkens het zaakje stillegden. De aannemer had geen enkele vergunning voor deze werken. De Afdeling Planologie van OW bevestigde eveneens dat er inderdaad geen aanvraag was ingediend, noch een vergunning was verstrekt, voor verkaveling of voor zulke bouwactiviteiten en ook de Bouwpolitie legde het zaakje meermaals stil.

Dan volgen een reeks gebeurtenissen die in grote lijnen identiek zijn aan de werf op de hoek van Koningsstraat zoals beschreven door DNA-lid Breeveld. Ondanks het feit dat de aannemer niet beschikt over vergunningen en dat de hele buurt, buurtmanager incluis, zich schriftelijk verzet tegen deze verkaveling, gaan de werken toch telkens weer door. Nergens, noch bij BO, noch bij DC, noch op OW, kunnen de gepaste document of vergunningen worden getoond en wordt de Buurtvereniging telkens met nieuwe verhaaltjes naar huis gestuurd waarna de werken weer worden hervat. Duidelijk is de rechtgeaarde burger de lastpost en niet de man die ondertussen illegale handelingen verricht.

De buurtvereniging gaat zelf op onderzoek bij ROGB (ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer) en GLIS (Grondregistratie en Landinformatiesysteem) en verkrijgt de beschikking van ROGD die zwart op wit aantoont dat het perceel niet mag worden verkaveld. Met deze informatie geconfronteerd zal de onderdirecteur mevrouw Krishnadath de werken nogmaals laten stopzetten. Uiteindelijk gaat de aannemer toch door met bouwen en de laatste informatie die de buurtvereniging krijgt komt van de heer Chedi, diensthoofd Planologische dienst, die beweert dat hij de man 'vrijstelling' heeft gegeven. Van deze bespreking is een geluidsopname gemaakt.
De buurtvereniging schrijft dan naar, toen nog minister, de heer Wolff, met cc. naar directeur Hassankhan en OD Krishnadath, met de vraag hoe een lagere ambtenaar de wet naar eigen hand en inzicht kan aanpassen? Sinds die dag is er een totale stilte rond het hele dossier en kan niemand van de top nog worden bereikt. Case closed!
Om consult gevraagd geeft een jurist van kantoor Sewcharan heel direct aan dat een procedure niets zal uithalen. De advocaat kampt zelf met een illegale schutting op zijn terrein en ziet zich machteloos tegenover de maffia van OW. Einde verhaal?

Dit geval staat niet op zichzelf. De protestbeweging van de bewoners van l’Hermitage inzake de bouw van een nieuwe mall op de hoek van de Henkielaan, zag zich door dezelfde procedures van het kastje naar de muur gestuurd.
Bij gesprekken met gedupeerden komen telkens dezelfde diensthoofden en directeur in zicht. De Planologische Dienst en Bouwpolitie spelen alvast een hoofdrol in deze corruptieve praktijken waarvan de rechtgeaarde burger de dupe wordt.
Het lijkt een publiek geheim dat je in Suriname illegaal kan bouwen en dat, als de Bouwpolitie je bouw stopzet, je dan maar een som geld moet betalen om je stukken in orde te krijgen. Helaas gaat dat geld waarschijnlijk niet naar de Staatskas en worden de stukken niet echt in orde gebracht. Hoe kan dat immers bij een illegale activiteit?

Het schandelijke bij deze praktijken is niet enkel dat de staatskas heel wat inkomsten misloopt maar ook dat goede burgers hun investeringen inzake woongenot en comfort teniet worden gedaan. Deze mensen hebben zich vaak hun hele leven lang voor het land ingezet en gespaard om hun oude dag op een prettige plaats door te brengen.
Maar wat voor nut hebben onze DNA en het Burgerlijk Wetboek als elke ondergeschikte ambtenaar zelf uitzonderingen mag bepalen? De rechtsstaat is dan wel ver zoek.

Eveneens lijkt het voor omwonenden onmogelijk om als een aannemer illegaal begint te bouwen, dat proces nog te stoppen. Waarom kan een illegale activiteit in de bouw niet worden behandeld als elke andere illegale activiteit? Dat wil zeggen dat de illegale handeling onmiddellijk moet worden stopgezet en er maatregelen moeten komen om benadeelden schade te betalen. Bij diefstal of inbraak is dat toch ook zo? In de rechtszaal heet het dan dat de man al zoveel heeft geïnvesteerd…. Maar sinds wanneer is het plegen van een illegale activiteit gelijk aan een legale investering? Waar ligt die overgang?

De buurtvereniging beschikt over alle onderliggende stukken om alvast het La Rencontre verhaal te staven en zal dit dossier opnieuw graag aanbieden aan de heer Minister indien hij ook dat wenst te onderzoeken. Met in gedachten : ‘Quis custodiet ipsos custodes?’ of in spreektaal: ‘Wie houdt de wachters in de gaten?’
Een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van een magistraat lijkt ons een veel betere oplossing en speelt direct in de kaart van de minister. Vandaar deze oproep om personen die zich op een gelijkaardige wijze gedupeerd voelen, deze informatie naar buiten te brengen en minister Miranda in zijn Sisyfustaak bij te staan. Suriname zal er wel bij varen.

Voor Buurtvereniging La Rencontre, 
J. Crab/voorzitter

Al 15.000 gewonden door geweld Venezuela

Oppositieleider Olivares beschuldigt regering-Maduro van buitensporig geweld tegen betogersIn de afgelopen twee maanden zijn tijdens de protesten tegen de Venezolaanse regering al circa 15.000 personen gewond geraakt. Dat heeft oppositieleider José Manuel Olivares op een persconferentie gezegd, aldus de Spaanse krant 20 minutos vandaag, zaterdag 3 juni 2017.

Volgens Justitie in het Zuid-Amerikaanse land zijn in dezelfde periode zeker 63 doden gevallen.


Olivares beschuldigt de regering-Maduro van het gebruik van buitensporig geweld tegen betogers die het aftreden van de president eisen.

Volgens Olivares gooien de ordetroepen onder meer traangasgranaten naar de betogers. Die lopen daardoor brandwonden op hun lichaam op.

De protesten tegen de linkse regering van president Nicolás Maduro begonnen in april, omdat de hoogste rechtbank van het land het parlement op een zijspoor had gezet. Die stap werd al snel teruggedraaid, maar de volkswoede werd daarmee niet getemperd. Het land verkeert in een chaos, de economie is ingestort.

Dode met olie besmeurde vogels op stranden Curaçao en Bonaire

Schoonmaakacties stranden gaan onverminderd door


Het olielek op Trinidad (bij de Petrotrin raffinaderij op Trinidad scheurde een opslagolietank op 23 april en vloeide 330 barrels zware ruwe olie de zee in) eiste eerder op Bonaire al het leven van een vogel, maar nu is ook op Curaçao bij Ascencion gisteren een dode met olie besmeurde vogel aangetroffen. Iets verderop werd een eveneens met olie bevuilde vogel gevonden, maar deze leefde nog, aldus vandaag, zaterdag 3 juni 2017, het Antilliaans Dagblad.

In een schriftelijke verklaring laat het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) weten hoe het proces is wanneer onder deze omstandigheden een dode vogel wordt aangetroffen: datum, tijdstip en locatie waar het dier is gevonden, moeten worden genoteerd.

Noteer eventueel om wat voor soort vogel het gaat en maak verschillende foto’s. Bescherm je handen, doe het dier in een plastic zak, bel 5608909 om de informatie door te geven en breng de vogel naar dierenarts Odette Doest.Zita Jesus-Leito (PAR) en Steven Martina (MAN) beëdigd als minister

Met de beëdiging is kabinet-Rhuggenaath nu compleet


Zita Jesus-Leito (PAR) en Steven Martina (MAN) zijn gisteren beëdigd als minister. Het tweetal heeft de eed ten overstaan van gouverneur Lucille George-Wout afgelegd. Jesus-Leito is hiermee de nieuwe minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en Martina van Economische Ontwikkeling, zo bericht vandaag, zaterdag 3 juni 2017, onder andere het Antilliaans Dagblad.

Met de beëdiging is het kabinet-Rhuggenaath nu compleet. De overige ministers legden afgelopen maandag al de eed af


Journalisten Yves Cooper en Dick Drayer beginnen live talkshow op locatie, Curaçao

Werktitel is de Kroonluchter, verwijzing naar locatie van programma, restaurant-café de GouverneurJournalist Yves Cooper en Dick Drayer (NOS-correspondent) gaan samen een televisieprogramma maken. Werktitel is de Kroonluchter. De naam verwijst naar de locatie waar het programma live wordt gemaakt en uitgezonden: restaurant-cafe de Gouverneur. Elke zondag zijn er gasten uit de actualiteit en live Curaçaose muziek, aldus Cooper vandaag, 3 juni 2017, op zijn Facebookpagina.

Favell Maduro verzorgt de mening op straat en Nifa Ansano duikt in de Curaçaose wereld van kunst, cultuur en literatuur. Michelle Da Costa Gomez laat de natuur van Curaçao zien met haar Iphone en Jeroen Jansen praat ons wekelijks bij over de muziekscene op het eiland. Zijn muzikanten neemt hij mee naar de Gouverneur.

Het programma wordt exclusief voor Facebook live gemaakt en is te volgen op de wall van Yves & Dick en op alle walls die meelinken.

De eerste gast morgenochtend is premier Eugene Rhuggenaath. Als je er bij wilt zijn: de uitzending begint om tien uur

Oud-Aqualectra-directeur Casperson nieuwe algemeen directeur Sehos, Curaçao

Personeel wordt maandag 5 juni officieel ingelicht over de aanstelling


Anthon Casperson (58 - zie foto - Bron: Facebook) is de nieuwe algemeen directeur van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Dat bevestigen diverse formele bronnen vandaag, zaterdag 3 juni 2017, in het Antilliaans Dagblad. Casperson is per 1 juni aangetreden en vervangt daarmee Frank Poen.

Na intensieve voorbereidingen had Casperson afgelopen donderdag zijn eerste werkdag in het ziekenhuis. Maandag wordt het personeel officieel ingelicht over de aanstelling.

Met deze nieuwe functie komt de nieuwe Sehosdirecteur - die geen onbekende is binnen de Curaçaose gemeenschap - voor een grote uitdaging te staan; zo is hij onder andere belast met de reorganisatie van het ziekenhuis en de transitie naar het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Casperson fungeerde jarenlang als directeur bij het nutsbedrijf Aqualectra, waar hij in 2012 door het toenmalige kabinet-Schotte ten onrechte werd ontslagen.

Uittreden VS uit Klimaatakkoord van Parijs speelt overige ondertekenaars in de kaart

'Landen als Suriname, die grote koolstof opnemende bossen hebben, hebben  nog sterkere troef in handen'


Dat de Verenigde Staten (VS) besloten hebben uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen is voor de overgebleven landen een sterke troef, aldus vandaag, zaterdag 3 juni 2017, de Ware Tijd. Ook Suriname kan hiervan gebruikmaken door nu met meer nadruk aan te tonen, dat het als groenste land ter wereld een belangrijke verantwoordelijkheid heeft zijn bos in te zetten voor de wereld. 

De waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Onderzoek in Suriname (Nimos), Cedric Nelom, zegt dat de landen die aan het akkoord blijven vasthouden nu een nog sterkere band hebben om klimaatverandering tegen te gaan.

Surinaamse milieuorganisaties zien in het uittreden van de Verenigde Staten - dat is een proces dat drie tot vier jaren duurt - zowel voordelen als nadelen. Erop wordt gewezen, dat hoewel Amerika de op een na grootste vervuiler ter wereld is van het milieu, de aankondiging van VS-president Donald Trump om het akkoord te verlaten niet zal worden opgevolgd door andere landen.

'We zien juist dat de eerste en grootste vervuiler China, nu al heeft aangekondigd bij het akkoord te zullen blijven', zegt Nelom.

John Goedschalk, directeur van Conservation International Suriname - afdeling van Conservation International in de VS (zie onderaan) -, zegt dat hoewel het bijzonder jammer is, dat hiermee de tweede grootste vervuiler ter aarde zijn commitment verzwakt, dit absoluut geen reden is tot wanhoop.

'Elk nadeel heeft namelijk zijn voordeel. En het zal aan de ondernemende landen liggen of de voordelen die hiermee in het leven worden geroepen worden benut. Door namelijk de koolindustrie weer leven in te blazen en de federale subsidies op te schorten in de VS zal de noodzaak voor verlagen van koolstofuitstoot door de andere landen alleen maar groter worden. Dit betekent dus ook dat landen als Suriname die grote koolstofreservoirs en koolstof opnemende bossen hebben, een nog sterkere troef in handen hebben', zegt Goedschalk.http://www.conservation.org/NewsRoom/pressreleases/Pages/Conservation-International-Statement-in-Reaction-to-President-Trump%E2%80%99s-Decision-to-Withdraw-from-Paris-Climate-Agreement.aspx

Conservation International Statement in Reaction to President Trump’s Decision to Withdraw from Paris Climate Agreement

6/1/2017

​Arlington, Va. (June, 1, 2017) – The following statement was released today by Peter Seligmann, co-founder, chairman and CEO of Conservation International: 

"President Trump's decision today to begin the process of withdrawing from the Paris Agreement is a setback for the national and economic security of the United States. It prevents our nation from having a seat at the table as the global community creates solutions for addressing climate change. This decision isolates the United States, just as our allies and our citizens most need to come together to design new technologies and new ways to manage the ecological health of our extraordinary home, Earth.

Fortunately, the president's action will not undo the momentum coming from businesses, investors, governme​nts and citizens all around the world to address climate change. The Paris Agreement remains a pillar of international cooperation, backed by nearly every nation on Earth. Already, China and the European Union are asserting renewed leadership to lead the world forward on climate. The agreement also remains a guiding light for millions of Americans, our business community and states for addressing this shared challenge. Governments that work to address the factors of climate change will benefit from cleaner energy, healthier populations and stronger economies. As we forge ahead, Conservation International's climate commitment — built upon a strong foundation of science and field demonstration — is to encourage and to engage with partners around the globe to reduce the threat of climate change by protecting the forests and ecosystems that can provide at least 30 percent of the solution needed to avoid the worst effects of climate change." 

About Conservation International
Conservation International (CI) uses science, policy and partnerships to protect the nature people rely on for food, fresh water and livelihoods. Founded in 1987, CI works in more than 30 countries on six continents to ensure a healthy, prosperous planet that supports us all. Learn more about CI and its groundbreaking "Nature Is Speaking" campaign, and follow CI's work on FacebookTwitterInstagram and YouTube

Boedhoe begrijpt prijsverschil tussen liter benzine GOw2 en SOL niet

'Het is ongelofelijk dat het verschil zo groot is, het verschil vind ik abnormaal'


De benzineprijzen hebben op 31 mei 2017 op de lokale markt voor pomphouders een onbegrijpelijke wending aangenomen. De pompprijzen per liter bij GOw2 voor unleaded zijn van Srd 5.99 verlaagd naar Srd 5.82. De prijs bij SOL is echter voor unleaded op Srd 6.03 gebleven. GOw2 en SOL verschillen hiermee bij hun unleaded prijs met 21 centen. 

Roy Boedhoe, één van de grootste retailers van SOL, zegt vandaag, zaterdag 3 juni 2017, in het Dagbld Suriname geen idee te hebben hoe het komt dat er zo een groot verschil is ontstaan bij de laatste prijsvorming.

'Het is ongelofelijk dat het verschil zo groot is. Het verschil vind ik abnormaal. De Staat bepaalt de prijzen. De Staat keurt goed. De maatschappij vraagt aan Handel, Industrie en Toerisme toestemming om de prijzen vast te stellen. Het laatste woord ligt toch bij HI&T. Het ministerie keurt de prijs aan de hand van de facturen die je hebt ingediend', stelt Boedhoe.

De retailer kan zich niet vinden in het verschil. SOL krijgt wekelijks, aan de hand van de vraag, twee ladingen. 'Misschien moeten wij onze marge even inleveren om te kunnen concurreren', zegt Boedhoe. Hij kijkt uit naar wat de importeur zal doen.

Boedhoe moet wel opmerken, dat er ondanks het verschil in prijs, geen verschil te merken is in zijn afzet op de markt. Het tankgedrag van de gemiddelde Surinamer zou volgens Boedhoe hier de reden van zijn. Iemand die bijvoorbeeld Srd 50 zou willen tanken, krijgt bij GOw2 momenteel 8.59 liter. De zelfde 8.59 liter scheelt de consument bij SOL Srd 1,80. Boedhoe meent dat voor zulke minieme bedragen de consument niet enkele kilometers extra zal rijden om bijvoorbeeld bij een GOw2-station te tanken.

Politiebond wacht geduldig op resultaat van het Mediation Team in kwestie korpschef

Mediation Team heeft tien dagen extra tijd gevraagd


De Surinaamse Politiebond (SPB) heeft er geen moeite mee om nog even te wachten op het resultaat van het Mediation Team. Minister Eugene van der San van Justitie en Politie heeft een brief gestuurd naar het bestuur van de SPB, waarin hij meedeelt dat het Mediation Team nog tien dagen tijd heeft gevraagd. Het mandaat van het Mediation Team rond de opzegging van het vertrouwen van in de korpsleiding door het bestuur van de SPB, verliep op 31 mei. 

Het team onder leiding van raadsadviseur Jules Wijdenbosch heeft de minister meegedeeld, dat er nog meer tijd nodig is om een advies uit te brengen. Dit schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 3 juni 2017.

Het Mediation Team heeft met diverse personen en instanties gesproken, maar is nog niet zover om een advies uit te brengen. Nadat het Mediation Team een advies heeft uitgebracht aan minister Van der San , zal hij rapporteren aan president Desi Bouterse.

De minister merkte donderdag in De Nationale Assemblee op, dat een beslissing alleen maar op basis van de wet en het Politie Handvest kan worden genomen. Na het advies van het Mediation Team en alle zaken waarvan hij kennis draagt, zal de minister een afweging moeten maken om tot een beslissing te komen. Hij zal een voorstel doen aan het bevoegd gezag, de president.

'Mijn afweging zal de president definitief moeten honoreren of niet. Ik ga ervan uit dat als ik een correcte afweging heb gemaakt, dat ik niet verwacht dat het niet gehonoreerd zal worden, anders ben ik niet geschikt voor die job', stelde Van der San.

Telesur 'genoodzaakt' tarieven aan te passen per 1 juli

'Op dit moment kan geen nadere informatie worden verschaft'...


Starnieuws bericht vandaag, zaterdag 3 juni 2017, dat Telesur heeft aangekondigd genoodzaakt te zijn tarieven aan te passen. De ingangsdatum is vastgesteld op 1 juli. De afdeling Corporate Communication van het staatsbedrijf zegt, dat 'op dit moment geen nadere informatie kan worden verschaft'. 

Het Telecommunicatiebedrijf stelt dat, ondanks de inflatie, de afgelopen elf maanden geen tariefswijzigingen zijn doorgevoerd, om de klanten tegemoet te komen. Voor een verantwoorde bedrijfsvoering moeten de inkomsten en kosten in evenwicht zijn. Daarom zullen de tarieven worden aangepast, aldus het bedrijf.

Nadere informatie over de nieuwe tarieven wordt spoedig bekendgemaakt, belooft Telesur. De tarieven voor de vaste breedbandverbinding, particulier én zakelijk zijn voor de laatste keer in augustus vorig jaar verhoogd. De vaste breedbandtarieven waren niet langer kostendekkend, deelde het bedrijf toen mee.

Ecuador arresteert vijf mensen, waaronder een familielid van vicepresident, in een onderzoek naar corruptieschandaal van Odebrecht

Vicepresident Glas bevestigt dat een familielid onder arrestanten is


Ecuador heeft gisteren vijf mensen gearresteerd, waaronder een familielid van de vice-president, en is meerdere bedrijven binnen gevallen in het kader van een lokaal onderzoek naar het corruptieschandaal van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, zo bericht persbureau Reuters vanochtend, zaterdag 3 juni 2017.

Justitie verstrekte geen namen, maar vice-president Jorge Glas, die de olie- en infrastructuursector overzag, toen hij minister was, zei dat een familielid van hem onder de gedetineerden is. De arrestaties vonden plaats nadat hoofdofficier van Justitie Carlos Baca donderdag de advocaat-generaal van Brazilië had ontmoet om informatie te ontvangen over borg deals.

In meer dan een dozijn zoekingen vonden de autoriteiten geld, luxe auto's, wapens, juwelen, een cheque van Odebrecht voor 980.000 Amerikaanse dollar en documenten die verband houden met de zaak, aldus het ministerie van Justitie.

'De gedetineerden en de binnengevallen bedrijven maken deel uit van een breder web van georganiseerde misdaad die betrokken was en had als hoofdkantoor het bedrijf Odebrecht', zei Baca tegen journalisten en voegde eraan toe, dat hij naar Brazilië zou terugkeren om meer informatie te verkrijgen. Glas is door een gevluchte voormalig minister van Oliezakeb als 'de leider' van een omkoopnetwerk in de energiesector, beschuldigd

Een jeugdvriend van de linkse ex-president Rafael Correa, die ook als vice-president diende, heeft Glas consequent ontkend iets fout te hebben gedaan en heeft vrijdag gevraagd om een ​​volledig onderzoek.

'Volgens de informatie die ik heb, wordt een familielid van mij onderzocht. Alles moet worden onderzocht en gerechtigheid moet plaatsvinden', vertelde hij aan journalisten.

Lokale media meldden, dat een oom van Glas gearresteerd was. De politie viel ook het huis van de nationale controleur Carlos Polit binnen, volgens zijn advocaat Hernan Ulloa, die de autoriteiten beschuldigde het proces te schenden, omdat Polit om gezondheidsredenen in het buitenland was.

Odebrecht SA heeft naar verluidt 33,5 miljoen Amerikaanse dollar betaald aan omkopingen om contracten in Ecuador te waarborgen.


(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

Assembleelid bestolen van een vuistvuurwapen en twee laptops

Spullen gestolen uit auto politicus

Het zou gaan om NDP-Assembleelid Roche Hopkinson


De Ware Tijd bericht vrijdag 2 juni 2017, dat een Assembleelid woensdagmiddag bestolen is van een vuistvuurwapen en twee laptops. De spullen zijn gestolen uit de auto van het parlementslid dat voor een fitnessgebouw aan de Ringweg Noord geparkeerd stond. Dit bevestigt de politie. 

Er zouden geen sporen van inbraak zijn gevonden.

Volgens de politie zijn er nog geen verdachten aangehouden. De recherche zal de zaak verder onderzoeken.

Het Dagblad Suriname weet te berichten, dat het gaat om NDP-Assembleelid Roche Hopkinson, maar hij reageert met 'Nee, klopt niet'.

'Tentamenwerken worden verkocht voor gigantische bedragen van tussen de 10.000 en 15.000 euro'

'Minister zal veiligheid op examens ingaande het schooljaar 2017-2018 opvoeren'


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) betreurt het ten zeerste, dat er een zwendel met tentamenwerken gaande is op verschillende middelbare scholen. Het was VHP-Assembleelid Dew Sharman die deze kwestie donderdag onder de aandacht bracht van het parlement, aldus 2 juni 2017 het Dagblad Suriname. 

Tijdens het vragenuurtje voerde de parlementariër aan, dat de tentamenwerken worden verkocht voor gigantische bedragen van tussen de 10.000 tot 15.000 euro. Het zijn volgens hem leerkrachten die via tussenpersonen de werkstukken aan de studenten aanbieden.

'Door kordaat optreden hebben wij nu een nieuw werk ingesteld en de minister zal de veiligheid op examens ingaande het schooljaar 2017-2018 zodanig opvoeren dat niemand een werk onder ogen krijgt', was de reactie van de bewindsman.

Sharman vindt dat deze handeling ervoor zorgt, dat de maatschappij nog minder de nodige deskundigheid in de toekomst zal krijgen. 'Voor bepaalde studies in dit land worden hoge toelatingseisen gesteld. Hierdoor zijn studenten wel geneigd om deze hoge bedragen neer te tellen om zo gemakkelijk de hoge cijfers binnen te krijgen. U begrijpt, dat het heel vaak gaat om kinderen van gegoede ouders, want kinderen die niet eens de bus kunnen betalen zullen niet in staat zijn dit soort dingen te doen', aldus Sharman.