zondag 4 juni 2017

Onderzoekers in Chili ontdekken soort kakkerlak die zich voedt met bloempollen

Entomologen: Kakkerlaksoort geëvolueerd en afhankelijk geworden van inheemse planten


Onderzoekers hebben in Chili een soort kakkerlak ontdekt dat zich met bloempollen voedt en zelfs planten kan bestuiven, aldus een studie gepubliceerd in Revista Brasileira de Entomologia, zo berichten vandaag, zondag 4 juni 2017, onder andere SFGate en The Santiago Times.

Onderzoekers zeggen, dat Moluchia brevipennis kakkerlakken poederachtig stuifmeel op hun lichaam krijgen, terwijl ze het verbruiken, en die pollen naar andere bloemen dragen en eventueel bevruchten.

Momenteel zijn er maar twee soorten bestuivings kakkerlakken over de hele wereld bekend: één in Frans Guyana en de andere in Borneo. Entomologen vermoeden, dat de kakkerlakken geëvolueerd zijn en afhankelijk zijn geworden van inheemse planten voor habitat en voedsel, omdat het een veiliger plek is dan meer dan openbare ruimtes.


(Red. De Surinaamse Krant/SFGate/Santiago Times)

Amerikaanse bedrijven zeer geïnteresseerd in deelname wederopbouwproces Peru na natuurrampen

Bedrijven uit VS zijn al aanwezig in Peru


De ambassadeur van de Verenigde Staten in Lima Brian A. Nichols heeft aangekondigd dat Amerikaanse bedrijven zeer geïnteresseerd zijn in deelname aan het wederopbouwproces van Peru, gecoördineerd door de centrale overheid. Zoals bekend, was werd het land in de maanden januari-maart getroffen door het 'Kust El Niño' fenomeen. Door zware regenval, grondverschuivingen en overstromingen raakten duizenden burgers dakloos, zo bericht persbureau Andina vandaag, zondag 4 juni 2017.

De heer Nichols bevestigde, dat hij een ontmoeting heeft gehad met uitvoerend directeur Pablo de la Flor van de Autoriteit voor Wederopbouw met Veranderingen (RCC, Autoridad para la Reconstrucción con Cambios), evenals premier Fernando Zavala.

In verklaringen aan het nieuwsagentschap Andina, merkt de diplomaat op dat er verschillende Amerikaanse bedrijven zijn die in de wereld betrokken zijn bij dezelfde soort processen en al in Peru aanwezig zijn.

In die zin benadrukte hij, dat de genoemde bedrijven hun interesse hebben uitgesproken om samen te werken met Peru's wederopbouwproces. Ten slotte zei de ambassadeur, dat een groep Amerikaanse ingenieurs - die enkele jaren geleden Peru had bezocht - terugkeren naar het land om inspanningen te leveren voor de wederopbouw van door de ramp getroffen gebieden. Het moet opgemerkt worden, aldus Andina. dat de Verenigde Staten - in maart - Peru 'noodhulp' heeft verstrekt ter waarde van minstens 1,5 miljoen dollar.

(Red. De Surinaamse Krant/Andina)

Bolivia verliest ruim 100 miljoen dollar door 10-daagse staking Chileense douaneambtenaren

Ongeveer 1.000 Boliviaanse trucks zijn aan de grens gestrandBolivia heeft een verlies geleden van meer dan 100 miljoen Amerikaanse dollar door een 10-daagse staking van Chileense douaneambtenaren, zo bericht president Evo Morales vandaag, zondag 4 juni 2017 op zijn Twitter-account, aldus Prensa Latina. 

Vanwege de staking waren ongeveer 1.000 Boliviaanse vrachtwagens aan de grens gestrand, te midden van ijzige temperaturen, gebrek aan water en voedsel.

De staking was uitgeroepen door de Chileense Vereniging van Douaneambtenaren in protest tegen de inbreuk op afspraken die met de regering waren bereikt, waaronder toename van het aantal werknemers.

Sinds 2015 heeft de Chileense douane ten minste vijf stakingen uitgevoerd die de Boliviaanse buitenlandse handel stopzetten.

De Boliviaanse regering wil Chili bij de Wereldhandelsorganisatie en de Latijns-Amerikaanse Integratievereniging aanklagen vanwege de scherpe inbreuk op het Verdrag van 1904.


(Red. De Surinaamse Krant/Prensa Latina/Twitter)

'Regering Trump overweegt oliesancties tegen Venezuela'

Sancties zouden grote gevolgen hebben voor Venezuela

(Bron foto: Diario los Americas/La Patilla)

De regering van Trump overweegt sancties tegen de energiesector van Venezuela, waaronder ook staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A) valt. Dat zeggen bronnen binnen het Witte Huis vandaag, zondag 4 juni 2017, tegen persbureau Reuters. Van actie is nog geen sprake, maar het is een onderwerp van gesprek, aldus de anonieme ambtenaren. Ze benadrukken dat de regering voorzichtig is, en zich ervan bewust is dat eventuele maatregelen de economische en sociale crisis in het land verder kunnen versterken.

In Venezuela is het al langere tijd onrustig. Ondanks de grote olievoorraden, verkeert het land in een diepe crisis. Er is gebrek aan onder meer voedsel en medicijnen. De munteenheid kende in 2016 een inflatie van 800 procent, en het bruto binnenlands product kromp vorig jaar met 19 procent. Al maanden protesteren de inwoners tegen het regeringsbeleid.

De oppositie eist vrije verkiezingen, vrijlating van politieke gevangenen, respect voor het parlement en betere verzorging van de burgers met levensmiddelen en medicijnen.

De Amerikaanse president Donald Trump noemde de situatie in het land eerder 'afgrijselijk' en 'een schande voor de mensheid'. Hij zei dat vorige maand na een ontmoeting in het Witte Huis met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

Als de sancties doorgang zouden vinden, zou het grote gevolgen hebben voor Venezuela. De export van het land is voor 95 procent afhankelijk van olie. Ook de Verenigde Staten zouden zelf last hebben de sancties. Venezuela is de derde grootste olieverstrekker van het land, na Canada en Saudi-Arabië. Venezuela was in maart goed voor 8 procent van de totale olie-import van de VS.

Ambtenaren uitten ook hun zorgen over bedrijven die Venezuela een 'financiële reddingslijn' bieden. Daarmee lijkt te worden gerefereerd aan zakenbank Goldman Sachs, die onder vuur kwam te liggen na de aankoop van 2,8 miljard dollar aan aandelen van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA. 'We maken ons zorgen over alles wat bijdraagt aan de status quo in het land', aldus een ambtenaar uit het Witte Huis. Een andere ambtenaar wijst bedrijven erop dat ze 'morele overwegingen moeten maken' bij wat ze doen.

De regering-Trump is nog niet met een officiële verklaring over de kwestie gekomen.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Nu.nl)

ANRS bekeurt vijf buschauffeurs op Van ‘t Hogerhuysstaat voor rijden zonder rijbewijs

Automobilisten die rijden over het verhoogd fietspad ook 'aangepakt'


Personeel van de afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft dinsdag 30 mei controle uitgevoerd op de Van ‘t Hogerhuysstaat in Paramaribo. Tijdens deze controlewerkzaamheden zijn vijf buschauffeurs bekeurd voor het besturen van een bus zonder in bezit te zijn van een geldig rijbewijs, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vrijdag 2 juni 2017.

Zij die niet in het bezit zijn van een Surinaams rijbewijs krijgen een boete van Srd 750. Bij anderen waren de bescheiden van de bussen niet in orde,terwijl sommigen aangaven de bescheiden niet bij de hand te hebben.

Automobilisten die reden over het verhoogd fietspad werden eveneens aangepakt.

De politie doet weer een beroep op verkeersdeelnemers zich te houden aan de verkeersregels en hun bescheiden altijd bij de hand te hebben.

Kort lontje Van der San: 'In politieke arena verwacht je geen politieke honden'

Bewindsman lijkt met ingezonden stuk zijn gewraakte uitspraak te willen rechtvaardigen....

'Een grotere opportunist dan de heer Santokhi ken ik niet' 


Het recente voorval in De Nationale Assemblee, waarbij de minister van Justitie en Politie Eugène van der San betrokken is geweest, heeft vele tongen in beweging gebracht. Sommige hypocrieten daartussen denken hun kans schoon te zien om de minister een denkbeeldige imagoschade te berokkenen. Maar, imagoschade kan je pas oplopen als je betrapt wordt op politieke manipulatie en leugens tegen jouw achterban, partijgenoten of anderszins. Ingevolge het reglement van orde van De Nationale Assemblee wordt de regering in de gelegenheid gesteld om in voorkomende gevallen vragen van leden te beantwoorden. Je mag verwachten dat op basis van inhoud een eventuele reactie uit de zaal kan komen. 

Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht. Een mooi Nederlands spreekwoord, maar als je het verkeerd gebruikt dan heeft het geen enkele waarde. Tijdens mijn installatie heb ik ook het volgende gezegd: 'Wat mij betreft ben ik in een rijdende trein en stap van de ene wagon naar de andere, terwijl ik besef dat ik vanaf vandaag een politieke functie zal gaan bekleden, hoewel het niet zo is dat in deze functie jij je land niet op een voortreffelijke wijze kan dienen. Maar, in Suriname denken sommige personen dat als jij een politiek ambt vervult, dan ben je automatisch schietschijf geworden voor hun wrok en haat of jaloezie.'

En dit is precies wat recentelijk in De Nationale Assemblee met de minister van Justitie en Politie heeft plaatsgevonden.

Ik heb geen verontwaardigde reacties gehoord over de uitlating 'Mi Mars' en andere vulgaire uitingen van het lid Jogi naar de minister toe. Het herhalen van iets dat meermalen in De Nationale Assemblee werd verkondigd, dat Jogi een geitendief is na uitgelokt te zijn, wordt erger gezien dan die vulgaire taal.

In De Nationale Assemblee is het reglement van orde niet al te lang terug op een verschrikkelijke wijze met de voeten getreden. Een ordinaire vechtpartij met alles erop en eraan. Daartegenover zou gezegd kunnen worden, dat het niet onder deze voorzitter heeft plaatsgevonden. Het was toen de voorzitter zelf die in de ring stond.

Dat neemt niet weg dat het tijd wordt om niet ervan uit te gaan dat wij in De Nationale Assemblee komen om een politieke battle te voeren. Wat een niveau en denkrichting. De heer Santokhi die over van alles en nog wat naar de president stapt roept hem op om zich te buigen over de Justitieminister? Misschien kunt u hem ook direct adviseren, hoe te handelen (zoals) in andere gevallen. Een grotere opportunist ken ik niet. Niet een gentleman waardig.

Dat Van der San vanaf zijn aantreden alleen maar blunders begaat moet ik uit deze mond horen. Ik weet inderdaad wel waar ik de grootste blunder heb begaan. Als DNA moet worden gezien als een politieke arena, dan kun je politieke leeuwen en tijgers verwachten, maar geen politieke honden.

En als mijn naam niet voorkomt in een artikel van de verslaafde zwerver weet hij dat niemand het leest. Een staaltje selectieve verontwaardiging.

Eugène van der San

Venezolaanse passagier gearresteerd op luchthaven te Marrakesh, Marokko

Venezolaan, vertrekt uit Brazilië, met zo'n 60 ingeslikte cocaïnebolletjes 


Een Venezolaanse passagier is gearresteerd op de Internationale luchthaven Menara in Marrakesh voor drugshandel. Volgens een bericht zaterdag 3 juni 2017  op het Marokkaanse nieuwsplatform Hespress maakte de drugssmokkelaar een tussenstop in Marrakech, hij vertrok vanuit Brazilië en was onderweg naar Spanje. 

Hij werd gearresteerd na een veiligheidsscreening, waar tijdens een routinecontrole zo'n 60 cocaïne capsules in zijn buik werden gevonden.

Nadat hij in de boeien werd geslagen, is hij naar een ziekenhuis overgebracht om de met drugs gevulde capsules te verwijderen. Deze operatie is uitgevoerd in het kader van de inspanningen van Marokkaanse veiligheidsdiensten ter bestrijding van grensoverschrijdende misdrijven, met name de internationale drugshandel.

(Red. De Surinaamse Krant/Hespress)

United Airlines stopt dagelijkse vluchten tussen Houston en Caracas

Venezuela raakt steeds verder geïsoleerd van vervoer door de lucht


United Airlines stopt met de dagelijkse vluchten tussen George Bush Intercontinental Airport in Houston en Caracas. De maatschappij volgt daarmee het voorbeeld van andere maatschappijen die niet langer naar Caracas willen vliegen vanwege de financiële chaos in het land. 

Het Zuid-Amerikaans land raakt nu steeds verder geïsoleerd van vervoer door de lucht. United houdt het vanaf juli voor gezien. Dit bevestigt ze zaterdag 3 juni 2017 aan persbureau Reuters.

De Amerikaans maatschappij wil niet zeggen of dit komt door de problemen met de betaling van tickets in harde valuta. Iets wat voor andere maatschappijen reden was om zich terug te trekken. Lufthansa, Aeroméxico, Latam, Air Canada en andere gingen United voor in de beslissing de bestemming voorlopig links te laten liggen.

Houston in Texas en Venezuela hebben lange tijd een hechte band gehad vanwege de productie van olie, die in beide gebieden een belangrijk bron van inkomsten vormt. Op de vluchten zitten nog maar weinig tot geen toeristen wat de bezettingsgraad onder druk zet.

Een woordvoerder van United meldt dan ook aan Reuters, dat de route niet aan de financiële verwachtingen voldoet.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Luchtvaartnieuws.nl)

Oud-minister van Financiën Humphrey Hildenberg (71) overleden

Hildenberg, Willem de Zwijger', was ongeneeslijk ziek


Oud-minister van Financiën Humphrey Hildenberg is gisteravond, zaterdag 3 juni 2017, overleden in een ziekenhuis. Hij is 71 jaar geworden. Hij werd donderdag opgenomen in het ziekenhuis. Hildenberg was ongeneeslijk ziek, zo bericht Starnieuws.

Hildenberg was in alle drie kabinetten-Venetiaan minister van Financiën. Hij maakte deel uit van de regering in de periodes 1992-1996, 2000-2005 en 2005-2010. Als minister van Financiën was Hildenberg ook spaarzaam met woorden, waardoor hij de naam 'Willem de Zwijger' kreeg.

Naast een zuinige minister van Financiën, was Hildenberg een sportman. Hij heeft diverse malen meegedaan aan de Vierdaagse in Nijmegen, Nederland. Het is hem samen met governor André Telting van de Centrale Bank van Suriname gelukt om Suriname uit een economisch dal te halen en te houden.

Zeven jongeren gedood bij gevechten tussen rivaliserende bendes in jeugdgevangenis in Brazilië

Twee jongeren raken gewond in jeugdgevangenis te Lagoa Seca met 220 gedetineerden

(Bron foto: Jackson Rondineli/TV Paraíba/Arquivo)

Bij gevechten tussen rivaliserende bendes in jeugdgevangenis Centro Socioeducativo Lar do Garoto in Lagoa Seca in de Braziliaanse staat Paraíba, zijn zeven jongeren (15-17) om het leven gekomen. Dat bericht onder andere de krant Folha de Sao Paulo zaterdag 3 juni 2017. 

Een groepje jongeren wilde vluchten, maar toen dat mislukte, botste ze tegen een rivaliserende bende. Bij de gevechten tussen de twee bendes brak ook een brand uit. Twee jongeren raakten gewond, zeven jongeren kwamen om het leven. De politie en de brandweer werden erbij gehaald.

In de Braziliaanse jeugdgevangenis zitten 220 gedetineerden. Dat is volgens de waarnemende gevangenisdirecteur meer dan vijf keer het reguliere aantal.Er breken regelmatig rellen uit in de gevangenissen van Brazilië. Begin dit jaar stierven er in twee weken tijd meer dan 120 mensen bij een reeks gevechten. Na de Verenigde Staten, China en Rusland is Brazilië het land met het hoogste aantal gedetineerden wereldwijd.

(Red. De Surinaamse Krant/Folha/Twitter)

Ethische revolutie vereist filosofisch inzicht, want......wie nadenkt begrijpt alles


'Politieke krachtmetingen zijn gevangen in luidruchtig kinderlijk tellen van de opkomst bij kermisachtige massameetings'


De RK bisschop monseigneur Aloysius Zichem constateerde op 28 september 1999 dat Suriname een moreel probleem heeft. 'Er is een vertrouwenscrisis die het saamhorigheidsgevoel afzwakt', aldus de geestelijk leider, die sprak namens alle Kerken in Suriname bij het aanbieden van een rapport aan de toenmalige president Jules Wijdenbosch en Maraijke Djwalapersad, Assembleevoorzitster. 

Jongeren wordt niet geleerd om creatief te denken en assertief te handelen. Men praat in sjablonen elkaar klakkeloos en eindeloos na en denkt; 'morgen zal wel voor zichzelf zorgen'. Er is geen eerbied voor kennis en voor verdienstelijke medeburgers met de beste ideeën en prestaties. Aanstellers leiden constant de aandacht af. Het diep gewortelde disrespect voor wijsheid komt onder andere door ontbrekende kernwaarden in het onderwijs en de opvoeding van door migratie geradbraakte gezinnen, zonder- of met een gezinshoofd. Het onderlinge vertrouwen, dat je moet aanleren, lijkt verdampt te zijn. Men licht elkaar schaamteloos op en er is geen strijdmentaliteit om door het stof te gaan voor moeilijk haalbare doelen. Men kiest de kortste weg voor het snelle succes (Hit and run) en de materiële bevrediging voor de korte termijn. Neerkijken op arbeid en ambacht is schering en inslag.

De president heeft de armoede tot vijand verklaard en heeft dus veel vijanden. Velen in zijn kudde genieten van zijn onvoorspelbaarheid en beloftes, zoals drugsgebruikers genieten van beneveling en waanideeën. De symbooltaal van de president is nationaal entertainment geworden. Stilstand gecamoufleerd door populisme

Openlijk wordt het publieke debat vergiftigd naar een minimaal niveau op doodlopende sporen. Politieke krachtmetingen zijn gevangen in luidruchtig kinderlijk tellen van de opkomst bij kermisachtige massameetings.

De Amerikaanse president Donald Trump kan bij Surinaamse politici in de leer. Hij schatte het publiek tijdens zijn inauguratie - naar zijn ‘bescheiden’ mening de grootste opkomst in de Amerikaanse geschiedenis - geheel foutief in. De hightech journalistiek, sociale media, de gehele meekijkende mensheid was getuige van een naargeestige valse start met een hoge mate van eigendunk van de machtigste man ter wereld.

Populisme met veel peptalk slaat enorm aan bij narcistische regenten. Het biedt ondeugdelijke regeringen namelijk uitwegen om iedereen en alles aan het lijntje te houden. De politiek gaat allang niet meer over de kwaliteit van het leven in Suriname.

Bijna 50 jaar geleden beschreef ik de humoristische dorpspolitiek in mijn novelle I sa man (1970). Een NPS-vergadering in de jaren zestig, werd gefrustreerd door de oppositie, die een gevaarlijke wurgslang (aboma/anaconda) los liet op de vergaderplek. De menigte stoof uiteen en de vergadering ging niet door. Dit niveau van dorpspolitiek is bijna een halve eeuw later niet voorbijgestreefd. Heden werpt de politiek leider met zijn macht, wet- en regelgeving , zandhopen en allerlei kinderlijke barricades op om een volksbijeenkomst te verhinderen. In de tussentijd draait de wereld door. Het land wordt niet bestuurd en falend leiderschap leidt onvermijdelijk tot een desastreuze botsing of implosie op korte termijn.

Internationalisme
In 500 jaar koloniale geschiedenis van Suriname is het de bevolking verboden om bondgenootschappen met het buitenland aan te gaan. De kolonisator weet dat internationale contacten de emancipatie van de bevolking bevorderen en versnellen. De belangrijkste doelen in de postkoloniale fase moeten dus zijn gericht op het verwerven en opbouwen van een nieuw internationaal netwerk van allerlei bondgenootschappen. Voorts moet men vooruitzien naar ontwikkelingen in de toekomstige vraagzijde van de wereldmarkt; gestuwd door wetenschap en technologie. Onze universiteit en het onderwijs moeten meer dan ooit intern gekoppeld zijn aan het bedrijfsleven, arbeidsmarkt en de maatschappelijke veranderingen. De internationale verbindingen moet men zien in te richten als vitale levensaders voor onze economische en culturele groei. Via onze internationale bondgenootschappen kunnen wij ook meer zicht krijgen op de richting waarin de wereldmarkt zich beweegt.

Materiële welvaart is niet het grootste probleem van Suriname, vanwege overdaad aan voedsel, en de bereidheid van de bevolking in binnen – en buitenland om elkaar te ondersteunen in tijd van nood. Sociaal onderzoek bevestigt deze factor van noodhulp binnen de armoedebestrijding. De nieuwe grootstedelijke problematiek als gevolg van urbanisatie is mits goed aangepakt met 'smart solutions' beheersbaar. Immateriële waarden echter, zijn nu belangrijker geworden voor ons welzijn en welbevinden. We zijn op deze aardbol aangewezen op elkaar en streven universele waarden en normen na om internationaal te kunnen communiceren.

Het buitenland wordt door president Desi Bouterse ten onrechte beschouwd als een geheime vijandige kracht die het heeft gemunt op overname van Suriname. Onze geestelijke ontwikkeling, mentale weerstand - ons vertrouwen in elkaar - en een gezond patriottisme zijn onze bescherming. Aan welke universele waarden en normen moeten wij voldoen om internationaal serieus te worden genomen? De president, de ministersploeg en de parlementariërs als vertegenwoordigers van het volk zijn het visitekaartje van het land. Presidentiële immuniteit verwerven en behouden, mag geen doel op zich zijn, maar is in alle opzichten ondergeschikt aan de nationale Surinaamse belangen. Een persoon kan niet wat wij samen bereikt hebben, door onbekwaamheid of angst voor vervolging afbreken als alleenheerser.

Het energievraagstuk
Het energievraagstuk van de alsmaar groeiende mega-industrieën legt de olieafhankelijkheid van het welvarende westen bloot. Klimatologische veranderingen, zeespiegelstijging, reductie van de CO2 uitstoot, maar ook de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989 veranderden de mindset in de wereld. Grensoverschrijdende criminaliteit veranderde de opsporing- en aanhouding- methoden in alle landen. Het internet en de digitalisering ICT, maakten van de wereld een global village. In Suriname werden gelijktijdig met grote veranderingen in de wereld politiek en economie rondom het ingaan van het nieuwe millennium verkeerde beslissingen genomen;
stopzetting aluminium smelterij (1999);
raffinaderij Staatsolie komt in handen van speculanten (vanaf 2010);
kapitaalvernietiging bij valse start ethanolproductie te Wageningen (Grassalco/Staatsolie) en de start van een raffinaderij.
De overrompelde vakbeweging waarschuwde, dat het een foute zaak is als machtspolitieke overwegingen (veranderingen in de raad van commissarissen in de partijpolitiek sfeer) de zakelijke rendementscriteria in het bedrijfsleven doorkruisen en domineren. Het winstgevende goed draaiende staatsbedrijf loopt dan het risico de duurzaamheid van de marktpositie van het bedrijf uit het oog te verliezen. Speculeren met de winsten van Staatsolie is een riskante bezigheid gebleken.

Exportproducten (grondstoffen) werden getroffen door de dalende bauxiet-goud- en olieprijs op wereldmarkt. Het aangekondigde einde van de bauxietsector is ook een Amerikaanse reactie op de peptalk van een regering die constant chanteert met berichten over wens tot opkoop van de stuwdam, vroegtijdig open breken van het contract met Alcoa/Pittsburg (gerommel met de MoU, Memorandum of Understanding), geruchten over mogelijke Chinese, Zwitserse en Franse vraag naar Surinaamse bauxiet. De regering onthield de bevolking de ware feiten die speelden en spelen rond het vertrek van de Alcoa - multinational, na 100 jaar trouwe dienst. De gewonnen hydro-elektrische energie wordt verkocht aan multinationals en de groei van de nationale consumptieve energiebehoefte, noodzaakt om remmend terug te vallen op de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen (olie).

Er is geen coherent energiebeleid in Suriname, investeringen in wetenschappelijk onderzoek ontbreken, waardoor een groot energietekort dreigt in de nabije toekomst. Berichten over klimatologische veranderingen en stijging van de zeespiegel in combinatie met de CO2 uitstoot discussie laten de verantwoordelijke bestuurders ogenschijnlijk koud. Het siert de voormalige directeur van de Suralco kenner van de metallurgische industrie ir. Henk Ramdin een van de eersten te zijn geweest die een schriftelijke poging waagde het energievraagstuk voor Suriname op de agenda te plaatsen. Hij deed in een vroeg stadium een aanbeveling op grond van studie van de internationale bauxietsector, om de energiewinning in Suriname te diversifiëren. Volgens deze ex-directeur Ramdin is het bauxietbedrijf sinds 2000 in zwaar weer komen te verkeren door o.a. slecht management, verspilling (dure auto’s en luxe van de staff). De Bauxietovereenkomst met de Suralco heeft ook het milieuvraagstuk in Suriname onderschat, waarschuwde reeds in de jaren zestig –een halve eeuw geleden- de briljante Ir. Dr. Van Blommenstein ontwerper van het Brokopondoproject (Afobaka stuwmeer). Vergoeding van de aangebrachte milieuschade door de Alcoa , zou van Surinaamse zijde een goed uitgangspunt zijn om de Alcoa positief te betrekken in de toekomst van de metallurgische sector in Suriname.

Toen president Barack Hussein Obama II (Honolulu, 4 augustus 1961), Amerikaans politicus en schrijver, op 20 januari 2009 (tot 2017) aantrad als 44e president van de VS benadrukte hij dat prioriteit nr. 1, zou zijn, reductie van de olieafhankelijkheid en diversifiëren van de Amerikaanse energiesector. Recent Amerikaans onderzoek in dit verband heeft de toekomst van kernenergie en kernfusie als schoonste energiebron in een ander daglicht geplaatst. Ook zijn de risico’s voor verwerking van radioactief afval sterk verminderd. Op grond van gewijzigd strategisch denken van zijn adviseurs onderschat president Trump ten onrechte het internationale milieuvraagstuk en draait alles dat Obama bereikt heeft uit rancune en grootheidswaan terug. Nu reeds wijst geavanceerd wetenschappelijk onderzoek in de VS uit, dat de (hybride) elektrische auto binnen tien jaar (sommige wetenschappers spreken zelfs van 8 jaar) de markt veroverd zal hebben.

Wij moeten in Suriname goed nadenken over onze nieuwe kansen en mogelijkheden in een nieuw tijdperk en sowieso af van onze nadelige oude positie als louter grondstoffenleverancier. Wetenschappelijke analyses van nieuwe technologische toepassingen en de toekomst van olie ( de brandstofcel/chemische splitsing), waterstofproductie op basis van grondstof aluminium, gebruik van uranium in Zuidoost Suriname, en verschuivingen op de wereldmarkt inzake onder andere voedseltechnologie, hebben de positie van Suriname reeds drastisch veranderd. Reeds de toenmalige Braziliaanse president Lula da Silva wees Suriname bij zijn korte bezoek in 2001 op onze mogelijke nieuwe rol als Zuid-Amerikaanse springplank voor de Braziliaanse economie (6e wereldeconomie) en het continent naar Europa (Nederland), VS, Azië.

Ethiek, moraal en falende kerken
Het grootste probleem in Suriname is niet de economie of de politiek, maar de Surinaamse mens, die nooit onderwerp van wetenschappelijk onderzoek is geweest. We kennen elkaar onvoldoende en het Eurocentrisme heeft ons geleerd, dat we geen geschiedenis hebben.

Dr. Waldo Heilbron (2006): 'Het onderzoek naar het 'verzwegen verleden' heeft met handicaps te maken, waarvan wij ons gedeeltelijk bewust worden door vragen te stellen over de wijze waarop onze kennis vorm kreeg.'
In het onderwijs wordt bitter weinig gedaan met de precolumbiaanse geschiedenis. We moeten de indiaan (gemakshalve voor de leesbaarheid handhaaf ik de verouderde achterhaalde benaming) met spoed rehabiliteren. De indianen hebben nooit hun habitat afgestaan noch verkocht. De Europeanen waren door God gezonden om de heidenen van Zuid Amerika te bekeren. Surinamers hebben dit geschiedbeeld nooit gecorrigeerd.

De Kerken moeten uit hun klassieke rol van ouderwetse concurrerende zieltjeswinners stappen en de ethiek van ware broederschap, vrijheid en gelijkheid helpen grondvesten in Suriname. Zij hebben uit vrees voor verdere secularisatie zich afzijdig gehouden van de hervorming van de nieuwe Surinaamse maatschappij en burger. De ethiek in een onafhankelijke democratische rechtstaat Suriname, is het fundament van ontwikkeling van de maatschappij. Bouterse en zijn NDP houden het land Suriname achter door een primitieve interne machtsstrijd met de rug naar de buitenwereld. Zij vertalen hun macht - onder andere door oneigenlijk gebruik van de machtsmiddelen- als onvermijdelijkheid van hun politiek leiderschap. Zij zijn immers net als Bouterse door God gezonden. En de kerken staan kritiekloos aan de zijkant te luisteren naar de blasfemie van de president die een vluchteling geworden schijnt voor de nieuwe werkelijkheid van Suriname. De vanzelfsprekendheid van zijn etnomanie (manipuleren met etniciteit) en populistisch handelen vooronderstelt dat zijn volk niet zelfstandig kan denken en dat is wellicht helaas ook het geval. Hij heeft eigenlijk groot gelijk. Daarom richt hij zich niet tot het verstand , maar tot de onderbuik van zijn landgenoten, die alles begrijpen en de applausmachine in de automatische stand hebben gezet.

De filosofische wetenschap leert ons, dat als wij de president niet begrijpen, er tenminste is nagedacht over zijn functioneren; want wie niet nadenkt snapt alles.

Ludwich van Mulier, 
Nijmegen/Paramaribo, 
3 juni 2017

Politie: Twee doden Poseidonstraat zijn moord en zelfmoord - Sterke indicatie voor zelfmoord Sherlana Chatta (18) in woning Kwikstraat

'Politie komt nog met een definitieve eindconclusie in zaak Kwikstraat'


De Forensische Opsporing van het Korps Politie Suriname heeft vastgesteld dat Marcel Fong Tin Joen (59) de 62-jarige Ivy Hirasing door het hoofd heeft geschoten en daarna zichzelf. Dit gebeurde op 24 mei in de Poseidonstraat. De politie heeft sterke indicatie, dat Sherlana Chatta (18) in de woning aan de Kwikstraat zelfmoord moet hebben gepleegd. De politie moet het onderzoek hier nog afronden. Dit meldt Starnieuws.

Tijdens een persconferentie zaterdag 3 juni 2017, heeft waarnemend hoofd van de Forensische Opsporing, Carl Cederboom, aangegeven dat er geen sprake is van liquidatie in de Poseidonstraat. Dit blijkt uit het sporenonderzoek en ook het tactische onderzoek.


Cederboom merkte op, dat de familie altijd twijfelt als er geen afscheidsbrief wordt achtergelaten. De politie heeft naast sporen, technisch en tactisch onderzoek ook gebruik gemaakt van mededelingen op Facebook. Hierdoor heeft het eindresultaat wat langer op zich laten wachten. De harde schijf van de camera in de Kwikstraat is aangetroffen door de politie. Sherlana Chatta heeft deze zelf op het vuilnisrek geplaatst. Uit camerabeelden, ook in de omgeving, blijkt dat niemand in de woning is geweest. Er zijn nog enkele zaken die vraagtekens oproepen. De politie zal nog met een definitieve eindconclusie komen, laat Cederboom optekenen.

De politiefunctionaris gaf detailinformatie over wat zich voltrokken heeft in de Poseidonstraat. Ivy Hirasing zat aan het stuur (rechts). Er moet een woordenwisseling zijn ontstaan, waarna Fong Tin Joen de vrouw aan de linkerkant door het hoofd heeft geschoten. Er is een uitschot aan de rechterkant. Het projectiel is tegen het dak aangekomen en is in de bovenste deurspijl gaan vastzitten.

'Vervolgens heeft de schutter het wapen naar zichzelf gekeerd en heeft zichzelf van rechts uit in het hoofd geschoten.' De uitschot was links. De kogel is door het linkerportier naar buiten gegaan.

Het wapen moet bij het verlenen van eerste hulp zijn verplaatst, waardoor mensen tot andere conclusies zijn gekomen. Voor 99,99 procent gaat het hier om moord en zelfmoord, concludeert de Forensische Opsporing.