maandag 5 juni 2017

Gezondheidscentrum Stichting Medische Zending (MZ) in district Brokopondo gesloten

Medewerkers zijn bedreigd, er is vaak ingebroken en ze voelen zich niet meer veilig


De Ware Tijd bericht maandagmiddag 5 juni 2017 op haar website, dat het gezondheidscentrum van de Stichting Medische Zending (MZ) in het district Brokopondo vanaf vandaag tot nader order is gesloten. Alleen dringende gevallen zullen in het centrum en eventueel op de poli van Klaaskraak behandeld worden. 

In de afgelopen periode is er vaak ingebroken in het centrum en in de personeelswoningen. Medewerkers zijn bedreigd en voelen zich niet meer veilig.

Woensdag wordt een bijeenkomst gehouden waarbij dit vraagstuk en andere knelpunten besproken worden door het traditioneel gezag, de politie, het managementteam van de polikliniek en het ressort.

Bestuurskundige Boldewijn: 'Een minister laat zich niet uitlokken'

'De ministers en parlementariërs dienen allemaal scholing te genieten'

'Pik de man niet zomaar, omdat je hem leuk vindt'


President Desi Bouterse heeft bij de beëdiging van minister Eugene van der San volgens bestuurskundige August Boldewijn een grove fout gemaakt. Volgens het staatshoofd was het bekend dat de nieuwbakken minister een man met ‘een korte lont’ is. 'Alla sma sabi dat Sjeni lont sjatu, daar kan weinig aan veranderd worden. Een ieder weet wel dat Sjeni een harde werker is', zei het staatshoofd. 'Mi nat a lont', zei de nieuwbakken minister aan de president. 

Volgens Boldewijn, vandaag, maandag 5 juni 2017, in het Dagblad Suriname, heeft de president hierdoor verwachtingen geschapen bij de samenleving. Door dit onderwerp aan te halen, stopte de president een oordeel/vooroordeel in de gedachtegang van de samenleving.

'Mensen zullen keihard letten op het gedrag van de minister, en als zijn korte lont inderdaad verschoten wordt', stelt Boldewijn. De uitlating van de minister, blijkt inderdaad te zijn opgepakt door de samenleving. De bewindsman noemde volksvertegenwoordiger Asiskumar Gajadien (VHP) onlangs in het parlement ‘jo koe’.

Aan de andere kant trad NDP-fractieleider André Misiekaba direct na de uitspraak van de minister op, door de voorzitter van het parlement erop te wijzen dat de uitspraak van de minister niet acceptabel is. Hij haalde daartussen ook aan dat de minister uitgelokt werd en dat de minister niet zou moeten reageren op wat er buiten de microfoon wordt gezegd.

Boldewijn vraagt zich af of de minister inderdaad werd uitgelokt. 'Een volwassen mens is goed voorbereid is op zijn taak. Wij weten dat het ministersambt veel inspanningsmomenten met zich meebrengt. De minister laat zich dus niet uitlokken. Men zoekt een reden om datgene wat de man gedaan heeft, goed te praten', aldus Boldewijn.

Daarnaast vindt Boldewijn de voorzitster van het parlement ook een grote schuldige in dit geheel. 'Je zit daar als parlementsvoorzitster, met als bedoeling luisteren naar wat men zegt, zodat je daarop kan reageren of corrigeren. De man doet twee tot drie keren de uitspraak en dan zegt de voorzitster ‘ik heb het niet gehoord’. De voorzitter jokt! Je demonstreert je zwakte en je onvermogen om geconcentreerd te luisteren', stelt Boldewijn.

De ministers en parlementariërs dienen volgens Boldewijn allemaal scholing te genieten, om diplomatiek te kunnen praten en zeker zichzelf niet te laten uitlokken. Daarnaast dient er ook een antecedentenonderzoek en een psychologische test te worden verbonden bij het uitkiezen van ministers. 'Wat is de psychologische en fysieke bagage die men meeneemt naar het ambt? Bepaalde beroepen staan zwaar onder druk. Pik de man niet zomaar, omdat je hem leuk vindt', aldus de bestuurskundige.

Houtproducenten eisen deel grond op van oliepalmbedrijf China Zhong Heng Tai

'Wij gaan niet de gehele 50.000 hectare afstaan, anders gaan ze niet met rust hun landbouwactiviteiten kunnen uitvoeren'


De Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten wacht op ingrijpen van president Bouterse, om escalatie tussen de ondernemers en het Chinese oliepalmbedrijf China Zhong Heng Tai te voorkomen. Ze eisen een deel van het bos op. 'Wij gaan niet de gehele 50.000 hectare afstaan, anders gaan ze niet met rust hun landbouwactiviteiten kunnen uitvoeren', zegt Paul Abiteng, voorzitter van de belangenorganisatie, vandaag, maandag 5 juni 2017, in de Ware Tijd.

De vereniging is niet te spreken over het recht, dat aan het buitenlands bedrijf is toegekend om in het Patamaccagebied ruim 50.000 hectare grond landbouwactiviteiten uit te voeren. De onvrede is gestoeld op het feit, dat ongeveer tweehonderd jongens uit het gebied aan houtkap doen.

Abiteng zegt, dat de landbouwactiviteiten voor een deel in gemeenschapsbos uitgevoerd worden, zonder dat de gezagdragers zijn gekend. Het gaat onder andere om de gebieden Ofianolo, Moengotapu en Petondro.

De lokale bewoners zijn niet tegen de landbouwontwikkeling, maar wel tegen de kaalkap die het bedrijf voorstaat. De houtproducenten zijn tegen kaalkap en willen in het bos werken om het voortbestaan van de bomen te garanderen.

Er zijn brieven geschreven naar het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) over deze situatie, maar daarop is niet gereageerd. De houtondernemers bekruipt het gevoel dat deze kwestie niet belangrijk is voor RGB. Vandaar dat de groep als uiterste oplossing ziet een gesprek met het staatshoofd.

Abiteng is al naar het kabinet gegaan, maar daar werd hem gezegd dat het staatshoofd niet aanwezig was. Hij wacht op diens komst om de situatie te bespreken.

Peru per 1 januari 2018 lid Veiligheidsraad Verenigde Naties als enig Latijns-Amerikaans land

Peru wordt meer en meer betrokken internationale speler en een regionale leider


Op 1 januari 2018 zal Peru officieel zijn zetel innemen als verkozen niet-permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Als niet-permanent lid duurt de termijn 2 jaar, voordat nieuwe verkiezingen door de vergadering worden gehouden. Dit meldt de nieuwswebsite Peru This Week vandaag, maandag 5 juni 2017.

Peru werd gekozen samen met Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Koeweit en Polen om opkomende vacatures van Egypte, Japan, Senegal, Oekraïne en Uruguay te vervangen.

Dit is een andere stap voor Peru op weg om een meer betrokken internationale speler en een regionale leider in Latijns-Amerika te worden, een trend die ook wordt getoond door de belangrijke internationale evenementen die in de afgelopen jaren in het land zijn gehouden.

Het is een validatie van de economische groei en vooruitgang die is gemaakt.


http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=56894#.WTW11mg1_Dc

Côte d’Ivoire, Equatorial Guinea, Kuwait, Peru, Poland elected to UN Security Council

Conference officers hold up empty ballot boxes before collecting ballots from delegates. UN Photo/Manuel Elias


2 June 2017 – In a single round of voting today, the United Nations General Assembly elected Côte d’Ivoire, Equatorial Guinea, Kuwait, Peru and Poland as non-permanent members of the Security Council for the next two years.
They will fill seats to be vacated by Egypt, Japan, Senegal, Ukraine and Uruguay on 31 December. Bolivia, Ethiopia, Kazakhstan and Sweden will continue as elected Council members, completing the second year of their respective terms in 2018. All new Council members will take their seats on 1 January 2018.
The five non-permanent members were elected according to the following pattern: three seats for the Group of African States and the Group of Asia-Pacific States, one for the Group of Eastern European States, and one for the Group of Latin American and Caribbean States. All the new members met the required two-thirds majority and were elected in the first and only round of voting.
In a separate by-election, the Assembly voted in favour of the Netherlands assuming the Council seat that Italy was due to vacate on 31 December. The two Member States had earlier agreed to share the two-year term, beginning on 1 January 2017, after a winner failed to emerge after multiple rounds of voting to select a candidate from among the Western European and Other States.

22-Jarige door anti-Maduro activisten in Caracas in brand gestoken demonstrant overleden

Man verdacht sympathisant van Maduro te zijn; 80% van zijn lichaam was verbrand


Een 22-jarige demonstrant die vorige maand tijdens een anti-overheid protest in de hoofdstad Caracas van Venezuela in brand was gestoken is overleden. Foto's toonden de man, Orlando Figuera, omringd door een boze menigte in het Altamira district. Aanklagers zeiden dat de verdachten zijnn geïdentificeerd, aldus vandaag, maandag 5 juni 2017, de BBC.

President Nicolás Maduro heeft gezegd, dat Figuera slachtoffer werd, omdat hij ervan verdacht werd een sympathisant van de regering-Maduro te zijn.

Minstens 60 mensen zijn sinds begin april gedood in protest gerelateerd geweld.

Op een foto is te zien, dat een gemaskerde man benzine over Figuera gooit, die toen op de grond knielde. Een andere foto toont een andere gemaskerde man die een aansteker aansteekt. De heer Figuera werd een vlammenzee. De doktersrapporten zeiden, dat hij 80% van zijn lichaam had verbrand.


Getuigen hebben gezegd, dat de menigte de heer Figuera ervan beschuldigde dat hij een dief was. Maar, president Maduro beschuldigde de leider van de door de oppositie gecontroleerde Nationale Assemblee, Julio Borges, van de dood van de heer Figuera, met het argument dat de heer Borges de oppositie-aanhangers had aangespoord om te protesteren.

'Julio Borges is verantwoordelijk voor deze misdaden, omdat hij de oppositie heeft opgeroepen tot opstand, geweld en agressie tegen ons vaderland', zei hij.

Oppositiepolitici beschuldigen op hun beurt de regering van president Maduro. Oppositieleider Henrique Capriles eiste op Twitter gerechtigheid voor alle mensen die tijdens de protesten werden gedood.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

Verkoold lichaam vrouw gevonden in afgebrand houten huis te Marchena, Curaçao

Bewoners gebruikten kaarsen voor verlichting....

Over het lot van een hond in het huis is niets meegedeeld


Bij de politiecentrale kwam gisteravond laat, rond kwart over elf, een melding over een brand in een huis aan de Yukonweg in de wijk Marchena. Toen politie en brandweer arriveerden bleek het om een houten huis te gaan dat volledig in brand stond. De brandweer begon met blussen, maar kon niet voorkomen dat het huis tot de grond toe afbrandde, aldus vandaag, maandag 5 juni 2017, Paradise FM. 

De mannelijke bewoner van het huis was op het moment dat het vuur ontstond niet aanwezig. Hij zei tegen de politie, dat hij eerder de woning had verlaten, waarin nog zijn echtgenote en een hond aanwezig waren. Hij vertelde ook, dat ze geen elektriciteit hadden en ‘s avonds in het huis kaarsen gebruikten voor verlichting.

Na het blussen van het vuur werd door de brandweer het verkoolde lichaam van de vrouw gevonden. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt.

Over het lot van de hond is niets meegedeeld. De precieze oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

VHP: 'Minister Van der San moet nu opstappen'

'Minister van Justitie heeft nogmaals aangetoond ongeschikt te zijn voor het vervullen van functie'

'Minister geeft ook nog toe, dat hij geen enkel zicht heeft op Operatie Octopus'


De minister van Justitie (en Politie) heeft vandaag nogmaals aangetoond ongeschikt te zijn voor het vervullen van de functie. Terwijl de samenleving smacht naar concreet beleid om de criminaliteit aan te pakken geeft hij vandaag toe dat er inderdaad geen beleid is. Hij moest bekennen, dat hij niet in staat is gebleken om zaken die hij had bedacht in concreet beleid om te zetten. Zijn ideeën zijn door de president en zijn adviseurs afgewezen, evenals door het OM (Openbaar Ministerie) en andere deskundigen. 

Als klap op de vuurpijl heeft de minister ook nog toegegeven, dat hij geen enkel zicht heeft op de operatie Octopus die de president als beleid had aangekondigd tegen de criminaliteit. Het enige dat hij weet, dat er ruim 7 ton voor is uitgetrokken. 

We hadden verwacht dat de minister vandaag de gelegenheid zou aangrijpen om de samenleving te informeren over concreet beleid. In plaats daarvan heeft hij zijn persoonlijke frustraties geventileerd. 

De minister kan geen onderscheid maken tussen zaak en persoon. Hij is er niet om persoonlijke vetes uit te vechten, maar is in dienst van de gemeenschap. Onder meer om de burgers te beschermen tegen criminelen. 

De VHP en haar voorzitter uitschelden is geen beleid. 

De VHP is ook niet de oorzaak van de criminaliteit. De oorzaak ligt in het wanbeleid van de regering met alle gevolgen van dien. 

Een minister die geen criminaliteitsplan kan omzetten in beleid, omdat hij zijn eigen president en adviseurs niet kan overtuigen, is een minister die de eer aan zichzelf moet houden. En als hij niet zelf opstapt, dient de president hem te ontslaan. De VHP zegt dit zonder plezier, want de samenleving leeft in angst, de criminaliteit houdt iedereen in zijn greep. Ouders zijn bezorgd over de veiligheid van hun kinderen en ook thuis voelt men zich niet veilig. 

Een eerste stap om tot beleid te komen is dat deze minister nu meteen opstapt. 

VHP

Minister Van der San beweert dat veiligheidsadviseur Bouterse, Linscheer, nauw contact onderhoudt met Santokhi

'Hij kan om politieke redenen informatie misbruiken en dat doet hij ook'

'Leugenachtige beweringen over ministerie gevolg van de zoete broodjes die worden gebakken met de vijand'


Minister Eugene van der San van Justitie en Politie heeft vandaag, maandag 5 juni 2017, tijdens een persconferentie beweerd, dat de veiligheidsadviseur van president Desi Bouterse, Melvin Linscheer, nauw contact onderhoudt met VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Linscheer bespreekt allerhande zaken met Santokhi, waardoor hij goed op de hoogte is van het reilen en zeilen van de plannen van de minister van Justitie en Politie, alus Van der San, schrijft Starnieuws.


'En, omdat hij ook binnen het Korps Politie Suriname tentakels heeft, kan hij om politieke redenen informatie misbruiken en dat doet hij ook', zei meent de bewindsman. Leugenachtige beweringen over het ministerie zijn volgens Van der San het gevolg van 'de zoete broodjes die worden gebakken met de vijand'. De minister benadrukt dat hij te doen heeft met een vijand, gelet op de wijze waarop Santokhi zich gedraagt ten opzichte van een minister van Justitie, waar hij zelf ook deze functie heeft vervuld. 'Ik bepaal wie ik als vijand zie.'

Kennelijk wordt door mensen om de president 'om nog duistere redenen een zogenaamde relatie met de man onderhouden ten wederzijds voordeel. Eén daarvan kan zijn ervoor zorg te dragen, dat de nieuwe minister op Juspol geen successen mag boeken op het stuk van de criminaliteit zodat Santokhi de gelegenheid kan krijgen om na twee maanden de gehele lading met betrekking tot de bestrijding van de verruwde criminaliteit op de schouder van de minister te leggen. Nu ben ik niet bang daarvoor, maar ik geef u inzicht met welk scenario men bezig is. Het blijft een gevaarlijk spel, want binnen de Operatie Octopus, waar de minister geen greep op heeft, kan men zelf bepalen hoe actief in de uitvoering wordt gegaan. Vandaar dat de vraag gesteld kan worden, bestaat Octopus nog, omdat ik zelf als minister geen antwoord daarop kan geven. Ik merk er niks van. Met dit scenario of deze denkrichting denkt de man zijn snode plannen ten uitvoer te kunnen brengen.'

Van der San merkte op, dat hij twee maanden en vijf dagen aan het bewind is als minister. Uit hoofde van zijn functie en verantwoordelijkheid heeft hij vanaf de eerste dag voorstellen voorbereid. Hij heeft een plan van aanpak gepresenteerd aan de president in de eerste week van zijn zittingsperiode. Hierbij waren ook aanwezig de minister van Defensie, de procureur-generaal, veiligheidsfunctionarissen en raadsadviseurs.

De minister zei achteraf te begrijpen waarom de veiligheidsfunctionarissen, de procureur-generaal en raadsadviseurs juridische bezwaren hadden om het plan tot uitvoering te brengen. Van der San stelde voor om de Militaire Politie onmiddellijke algehele opsporingsbevoegdheid te geven om samen met de politie de criminaliteit te bestrijden. Dit zou ook gelden voor militairen. Dit plan is door de minister bijgesteld om vanaf onderofficieren tot de tweede luitenant algehele opsporingsbevoegdheid te geven.

Dit plan is getorpedeerd en daarvoor in de plaats is Operatie Octopus gekomen, waar 750.000 Amerikaanse dollar voor beschikbaar is gesteld. Deze operatie is buiten het gezichtsveld van de minister met de korpschef uitgevoerd. Nooit is er iets bijzonders aan hem gerapporteerd dan een aantal verhalen, zei Van der San.

Districtscommissaris van Para wil rondhoutopslagplaatsen aan banden leggen

Rondhoutopslagplaatsen in Para zijn gevaar voor burger en infrastructuur

(Bron foto: Commissariaat Para)

De openbare wegen waar rondhoutopslagplaatsen gesitueerd zijn worden kapot gereden door trucks die houtblokken aan- en afvoeren. Omwonenden ondervinden geluidshinder en de banden van de vrachtwagens nemen ook veel blubber mee bij het oprijden van de openbare weg, waardoor het wegdek vervuild raakt. Dit bericht het districtscommissariaat van Para vandaag, maandag 5 juni 2017.

De bermen worden ook gebruikt om de lading op de truck vast te binden met kettingen of als parkeerlaan in afwachting op de toerbeurt. Hierbij wordt niet alleen schade aan de berm toegebracht, maar ook aan de waterleidingbuizen en ander materiaal van nutsbedrijven.

Volgens constatering van de bestuursdienst is houtopslag niet vergunningsplichtig, maar de districtscommissaris van Para, Armand Jurel, wil deze uit de hand lopende problematiek, aan banden leggen. Jurel zal binnenkort vergaderen met de districtsraad, de Wegen Autoriteit, het directoraat Bosbouw en de Economische Diensten van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), om tot een oplossingsmodel te komen voor deze nieuwe problematiek.

Alle exploitanten van rondhoutopslagplaatsen worden opgeroepen om een Hinderwetvergunning aan te vragen. Volgens deze wet tot vaststelling van bepalingen omtrent het oprichten van een inrichting, welk gevaar, schade of hinder veroorzaken, is het verboden om zonder vergunning van de dc te opereren. Hiermee wenst Jurel alvast orde te brengen in deze sector.

Een onderzoeksrapport van het directoraat Bosbouw geeft aan, dat Para het hoogst scoort dan alle andere districten aan totaal oppervlakte van rondhoutopslag, met name 182.500 m2. Volgens dit onderzoeksrapport (zie hieronder) is het doel van de opslagplaatsen, om rondhout dat verschillende bestemmingen heeft op te slaan voor een korte of langere periode, om daarna verder te vervoeren via de openbare afvoerwegen voor de locale- als exportmarkt.

De opslagplaatsen hebben de juridische status van Eigendom, Erfpacht of grondhuur.

SZF: 'Er is geen achterstand in de betaling aan Diakonessenhuis'

'SZF is zich bewust van verantwoordelijkheid tegenover verzekerden en dienstverleners'


De Stichting Staatsziekenfonds (SZF) laat vandaag, maandag 5 juni 2017, weten, dat er geen achterstand is in de betaling aan Diakonessenhuis. De overmaking voor de maand mei 2017 heeft tijdig plaatsgevonden, op de 28e van de maand.

In het arbeidsconflict binnen het Diakonessenhuis wordt gesteld, dat het SZF een wanbetaler is dat het de financiële verplichtingen tegenover deze ziekeninstelling niet nakomt. Het SZF heeft hier met verbazing kennis van genomen.

Als zorgbieder aan ruim 80% van de verzekerdenpopulatie in Suriname, zegt het SZF zich bewust te van zijn van verantwoordelijkheid tegenover de verzekerden en de dienstverleners. De dienstverleners die tijdig en correct hun claims indienen, worden dan ook maandelijks tijdig uitbetaald.

De afgelopen twee jaar heeft de organisatie als gevolg van een goede samenwerking en afstemming met het ministerie van Financiën maandelijks gemiddeld tussen 35 en 37 miljoen Surinaamse dollars uitbetaald aan ziekenhuizen, specialisten, artsen, apotheken en andere dienstverleners. Het SZF is de afgelopen twee jaar altijd in de positie geweest aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, waardoor de continuering van de diensten in de gezondheidszorg voor de verzekerden steeds gegarandeerd waren.

Met alle ziekenhuizen vindt er maandelijks een afrekening plaats, juist om ervoor te zorgen dat de salarissen van het personeel op tijd kunnen worden uitbetaald.

Leden Korps Penitentiaire Ambtenaren nemen in Nickerie taxi onder vuur

KPA's zouden op jacht zijn geweest naar een ontvluchte gedetineerde uit PI Hazard...


Leden van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) hebben vanochtend, maandag 5 juni 2017, een chauffeur van Fany’s Taxi beschoten. Het incident heeft plaatsgevonden tussen half een en een uur, aldus Starnieuws.

Taxichauffeur Jeetin Hemraj heeft de schrik van zijn leven gehad, toe hij een vrouw die belde voor een taxirit, moest afzetten. Hij reed met zijn klant langs de weg voorbij de plaats waar padie kaft wordt verbrand. Op gegeven moment merkte hij dat hij werd gevolgd door een witte Toyota Ractis. Hemraj verminderde zijn vaart en het ander voertuig reed even naast zijn voertuig.

Vervolgens zag hij drie mannen met vuistvuurwapens en een automatisch geweer uitstappen. De chauffeur, die dacht dat het criminelen waren, gaf plankgas, waarop de auto werd doorzeefd met kogels. Op de auto zijn niet minder dan 17 kogelinslagen te zien.


Hemraj heeft de taxi gereden naar politiepost Corantijnpolder en zijn verhaal gedaan en aangifte gedaan van het incident. De politie heeft ook de klant, die in de auto bij de taxichauffeur zat, gehoord.

De politie heeft na de aangifte opgemerkt, dat het penitentiaire ambtenaren zijn die hebben geschoten. Ze zijn op zoek naar een ontvluchte gedetineerde. Hij is een man van Braziliaanse komaf en is veroordeeld door de Kantonrechter tot een gevangenisstraf van 10 jaar met aftrek wegens moord, doodslag en overtreding van de Wet op Verdovende Middelen. Het is nog niet bekend hoe de gedetineerde zijn vlucht mogelijk heeft gemaakt.

Shierali Nasserali, manager van Fany’s, is verbolgen. Hij zegt dat dit niet zo zal worden gelaten, 'mensen konden zijn gedood'. De chauffeur heeft een trauma overgehouden na het voorval, 'wie bekommert zich om hem?', vraagt Nasserali.

Chauffeur Hemraj wil nu geen nachtdiensten meer doen. Nasserali zegt dat de directeur van Hazard heeft gezegd, dat er een onderzoek komt naar het incident. Ook de gewestelijke politiecommandant Oedit van het Korps Politie Suriname stelt, dat er een onderzoek volgt naar mogelijk overmatig wapengeweld.

(Bron foto's: Facebook)

Oppositie houdt rekening met val regering-Bouterse

Uitkomst evaluatie oppositie van protestbijeenkomstEr moet rekening mee gehouden worden dat de regering-Bouterse nog voor 2020 ten val komt. Dit is de kern van de evaluatie die de vier grootste oppositiepartijen gemaakt hebben van hun recente publieke protestbijeenkomst. Mogelijk moeten nog voor 2020 algemene verkiezingen uitgeschreven worden. 

De oppositie wil in elk geval een plan opstellen om de periode na Bouterse te overbruggen. Het maakt dan niet uit of het voor of na 2020 is. Het zogenaamde Nationaal Crisisbeheersingsplan moet uitgewerkt worden door verschillende maatschappelijke groeperingen. Het blijkt volgens oppositiepartijen dat enkele van deze groepen aan een eigen plan werken. Daar moet een groot plan van worden worden gemaakt. Er kan dan rekening worden gehouden met alle belangen.

Bepaalde ideeën zijn rijp genoeg om meteen uit te voeren. Alleen, het komt er maar niet van onder de huidige regering.

'Veel dingen zijn haalbaar, maar niet onder deze regering, want die heeft het vertrouwen niet. In feite zegt men dat we ons nu al moeten voorbereiden op overname van het bestuur. Dat kan constitutioneel in 2020, maar het kan ook eerder', zegt VHP-leider Chandrikapersad Santokhi in de Times of Suriname, zo is vandaag, maandag 5 juni 2017, te lezen op Waterkant.net.

'Koraalduivel permanente bewoner van de koraalriffen in Caribisch gebied'

'De lionfish laat zich niet uitroeien'


De lionfish of koraalduivel (Pterois volitans), een roofvis met giftige stekels, heeft zijn jachtgebied van het koraalrif naar de diepte uitgebreid. Dit is vastgesteld door onderzoekers van de University of Washington en het Smithsonian Instituut. Het roofdier beweegt zich buiten bereik van duikers die in het Caribisch gebied op lionfish jagen om te voorkomen dat deze niet-inheemse soort, die in de Cariben geen natuurlijke vijanden heeft en een gevaar vormt voor vele tropische vissoorten, zich explosief kan voortplanten. Dit bericht maandag 5 juni 2017 het Antilliaans Dagblad.'De lionfish laat zich niet uitroeien. We zien ons geconfronteerd met het feit dat dit roofdier een permanente bewoner is van de koraalriffen in het Caribisch gebied', zegt Luke Tornabene, als ichtyoloog verbonden aan het Burke Museum of Natural History and Culture in Seattle.

'Het is te hopen dat andere vissoorten snel door hebben dat de lionfish een roofdier is. Uit onderzoek blijkt vooralsnog dat sommige vissen een gemakkelijke prooi zijn voor de lionfish.' 

Eerste vlucht Winair Sint Maarten-Curaçao een feit

Winair werkt samen met Dominicaanse luchtvaartmaatschappij Pawa


Bij Windward Islands Airways International (Winair) op Sint Maarten waren directie en personeel zaterdag in hun nopjes toen de eerste vlucht met behulp van een partnership met de Dominicaanse luchtvaartmaatschappij Pawa naar Curaçao werd uitgevoerd. 

Tot nu toe vloog alleen Insel Air rechtstreeks tussen Hato en Juliana Airport en terug. Met eigen toestellen. Winair doet dit via een wetleaseconstructie door de inzet van een MD-82- vliegtuig plus bemanning van Pawa. Bij dit laatste zet Insel vraagtekens, omdat het Curaçaose vliegbedrijf een dergelijke structuur enkele jaren geleden door de rechter werd verboden.

Twee keer per week vliegt Winair van Sint Maarten naar Curaçao: op zaterdag en dinsdag. Dit gebeurt deels in combinatie met de bestemming Port-au-Prince in Haïti. Volgens de krant The Daily Herald (zie hierna) - zo schrijft het Antilliaans Dagblad maandag 5 juni 2017 - is de route van de MD-82 aldus: Curaçao-Sint Maarten-Haïti-Sint Maarten-Curaçao.


Bemanningsleden fregat Zr.Ms. Van Amstel Koninklijke Marine helpen met opruimen olievervuiling noordkust Curaçao

Marinepersoneel aan het werk bij Wakawa, Boka Ascension en Sint Jorisbaai


Ruim zeventig bemanningsleden van het fregat Zr.Ms. Van Amstel van de Koninklijke Marine hebben zaterdag geholpen met het opruimen van de olievervuiling aan de noordkust van Curaçao. Het stationsschip van Defensie in het Caribisch gebied ligt op dit moment in de haven van Willemstad.

De bemanning stak op verzoek van de Maritieme Autoriteit Curaçao de handen uit de mouwen tijdens een schoonmaakactie bij Wakawa, Boka Ascension en de Sint Jorisbaai.

Dat gebeurde in samenwerking met onder andere Stichting Uniek Curaçao en Sea Turtle Conservation Curaçao. De mannen en vrouwen van de marine struinden gewapend met afvalzakken, harken en scheppen de kust af op zoek naar olieresten. Zij verzamelden zakken vol met vervuild materiaal, aldus vandaag, maandag 5 juni 2017, het Antilliaans Dagblad.


Russische interesse om productiebedrijven in Suriname op te zetten...

Russen hebben belangstelling voor ontwikkeling modern industriepark en bouw scheepswerf en vissers- en passagiersboten...


Russische ondernemers hebben belangstelling om productiebedrijven in Suriname op te zetten. Ze willen onder andere investeren in de ontwikkeling van een modern industriepark en hightech producten fabriceren. Ook zijn ze bereid een scheepswerf te bouwen, zegt minister van Handel, Industrie en Toerisme, Ferdinand Welzijn, vandaag, maandag 5 juni 2017, in de Ware Tijd. 

Hij had vorige week in Rusland een onderhoud met investeerders tijdens het 'St. Petersburg International Economic Forum'. Onder het thema 'Strengthening Alliances between Latin America and the Caribbean and the Russian Federation' werden industriële samenwerkingsmogelijkheden tussen de twee regio's besproken. Het streven was om een platform te scheppen voor partnerschappen op het gebied van biofarmaceutica, automatisering en robots, metaalbewerking, agrobusiness en technologie voor industriële parken. Dit platform zal ook de economische integratie en innovatieve oplossingen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied en Rusland helpen bevorderen.

De investeerders komen in augustus naar Paramaribo om over de plannen te praten en zich te oriënteren op mogelijke locaties.

De ondernemers willen onder meer vissers- en passagiersboten bouwen. Bij de passagiersvaartuigen gaat het om boten met een capaciteit tot honderd personen. Voor dergelijke boten bestaat er volgens de Russen een goede markt in het Caribisch gebied.

Welzijn zegt, dat de overheid bij de geplande activiteiten zoveel mogelijk zal faciliteren. Meer wilde de bewindsman niet kwijt, omdat hij officieel nog verslag moet doen aan de Raad van Ministers.

Met het stopzetten van de bauxietactiviteiten van Suralco te Paranam nemen plannen om dat gebied tot industriepark te ontwikkelingen, steeds vastere vormen aan. Tijdens de vorige regering waren er reeds afspraken gemaakt met potentiële investeerders uit China om de mogelijkheid voor het opzetten van een industriepark te Paranam te bestuderen.

'Telen industriële hennep vereist aanpassen wetgeving en pallet aan maatregelen'

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday: 'Een enkele reparatie van de wet is niet voldoende'


Om industriële hennep in Suriname te kunnen telen moet er naast aanpassen van de wetgeving, een pallet aan maatregelen worden genomen. Dit heeft procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday gisteren in Welingelichte Kringen op Radio ABC gezegd, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 5 juni 2017. Hij wordt hierin ondersteund door de jurist Armand van der San, die panellid was. 

Een enkele reparatie van de wet is niet voldoende. Er moet nog veel meer gebeuren. Tijdens de behandeling van de 'nadere wijziging van de Wet Verdovende Middelen' werd het voorstel gedaan door de voorzitter van de commissie van rapporteurs, Roché Hopkinson (NDP), om de wijziging in deze ontwerpwet aan te brengen. Dit stuitte op tegenstand bij diverse oppositieleden, die stelden dat het karakter van de wet compleet gewijzigd wordt.

De oorspronkelijke wetswijziging gaat over het in overeenstemming brengen van de nationale wetgeving met het Verdrag van Wenen, waar Suriname partij van is. Dit verdrag heeft te maken met de strijd tegen de sluikhandel in verdovende middelen en psychotrope stoffen. Suriname werd partij bij dit verdrag in 1993, maar heeft sinds die tijd verzuimd de nationale wetgeving hiermee in overeenstemming te brengen.

De wetswijziging regelt ook de invoer van chemische stoffen (precursoren) die gebruikt worden voor fabricage van producten en narcotica. De behandeling van de ontwerpwet over invoer van precursoren gaat gelijktijdig met het toestaan van de productie van industriële hennep.

De pg zei, dat in 2015 initiatieven zijn ondernomen door mensen uit de particuliere sector, voor productie van industriële hennep als nieuwe agrarische poot. Het gaat om een groot domein van toepassingen.

Op het westelijk halfrond zijn deze initiatieven ook genomen. De pg nam Chili en Belize als voorbeeld om aan te geven hoeveel protocollen in acht genomen moeten worden voordat industriële hennep onderdeel kan worden van de agrarische productie.

Badjnath Panday stelde, dat goed gekeken moet worden naar de valkuilen. Het begint al met wat voor soort hennep er geteeld moet worden. Hoe hoog moet het Tetrahydrocannabinol (THC) gehalte zijn, waarin de verdovende werking optreedt. Wanneer daarover een besluit genomen is, dan moet er gekeken worden naar de maatregelen die genomen moeten worden om misbruik te voorkomen. Het protocol houdt in, dat er tal van maatregelen moeten komen om de industriële productie van hennep beheersbaar te kunnen houden.

Suriname heeft indertijd er niet voor gekozen om industriële hennep te cultiveren, waardoor er ook geen wettelijke regelingen zijn. De huidige wet moet aangepast worden, waarbij een vangnet er achteraan moet komen. Er moeten instituten komen, waarbij de bemensing geen integriteitsvragen mogen oproepen, aldus de pg.

Het Openbaar Ministerie moet zijn mening hierover nog delen met De Nationale Assemblee.

President Bouterse aanwezig bij jaarlijkse herdenking van SLM-ramp op 7 juni 1989

Roy de Miranda, voorzitter st. Mondiaal Kleurrijk Voetbal: 'Bouterse gaat een bijzondere handeling verrichten'


De jaarlijkse herdenking van de vliegramp op 7 juni 1989 op de begraafplaats aan de Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo, krijgt dit jaar een extra tintje. President Desi Bouterse zal aanwezig zijn. Er zal symbolisch worden begonnen het doel en de missie van de toen omgekomen spelers van het Kleurrijk Elftal daadwerkelijk inhoud te geven, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 5 juni 2017.

Onderdeel van de herdenking zal zijn de aankondiging van een voetbalacademie waar talent kan worden opgeleid tot profvoetballers. Roy Raymond de Miranda, voorzitter van stichting 'Mondiaal Kleurrijk Voetbal', kondigt 'een bijzondere handeling' van Bouterse aan waarover hij geen informatie wil geven.

De Miranda zegt, dat de twee missies van het elftal niet mogen worden losgelaten, omdat de spelers zijn omgekomen.

De Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal was overigens drie jaar geleden tegen het voornemen van het Comité 7 juni om in 2014 een grootse herdenking te organiseren in de Amsterdamse voetbaltempel Arena in verband met 25 jaar SLM-vliegramp.

De Miranda liet destijds via een persbericht weten:

'In 2009, bij 20 jaar SLM-vliegramp, is bewust besloten de rouwperiode af te sluiten. Deze stichting besloot na ampel beraad en bewust, om in 2009 de jaarlijkse herdenkingen te beëindigen. Wij bevonden dat ieder jaar opnieuw de langzaam helende zielenwonden van de nabestaanden openhalen, een kwelling was geworden. Daarom sloot zij de rouwperiode na 20 jaar, door middel van een culturele ‘Puru Blakka’ op 7 juni 2009 bij het Vliegramp Monument in Suriname, succesvol af.’

De Miranda vandaag in de Ware Tijd:
'Zij waren op uitnodiging van de Surinaamse Voetbalbond op weg naar Suriname om het creatief voetbal van het Kleurrijk Elftal te demonstreren en om de aanzet te geven voor een voetbalschool. Het team bestond voornamelijk uit spelers met een Surinaamse achtergrond. Wij hebben moreel ethisch samen de plicht, de doelen te voltooien en daar maakt de stichting zich sterk voor. Het is een nationale zaak.' 

De voetbalacademie komt in Commewijne en wordt een sportdorp met velden waar ook het 'gewone publiek' gebruik van zal mogen maken. Het dorp zal ook het karakter hebben van een bedevaartsoord. Straten en objecten zullen vernoemd worden naar de omgekomen spelers en bestuursleden van het elftal. De overheid heeft een terrein beschikbaar gesteld van 23,5 hectare. Voor zaken zoals een haalbaarheidsstudie en het ontwerp wordt samengewerkt met een Spaanse onderneming die ervaring heeft op dit gebied. De naam van dat bedrijf wordt niet vermeld.....

De Anton de Kom Universiteit van Suriname zal gevraagd worden mee te werken aan de realisatie van het project.

De overigens nog niet bekende kosten zullen door de regering en sponsors worden bekostigd.

VHP: Hildenberg rots in de monetaire branding

'Als minister van Financiën heeft hij een bijdrage van onschatbare waarde geleverd aan Suriname'


De Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) heeft met droefenis kennisgenomen van het overlijden van ex-minister van Financiën, de heer Humphrey Hildenberg. Suriname verliest ongetwijfeld een grote zoon. 

De heer Hildenberg heeft gedurende 10 jaar als minister van Financiën veel betekend voor Suriname. Niet alleen door zijn inhoudelijk inzicht en ervaring, maar ook door zijn manier van zakelijk optreden. Als minister van Financiën heeft hij een bijdrage van onschatbare waarde geleverd aan Suriname. Hij heeft zich buitengewoon ingezet voor ons land. 

Het was van de heer Hildenberg bekend, dat hij heel zuinig omging met staatsmiddelen. Tijdens de Frontregeringen was de heer Hildenberg, samen met wijlen governor André Telting, een rots in de monetaire branding. Nadat onze economie in de periode 1987-1991 en 1996-2000 ontwricht en de financiële situatie uitzichtloos was, trokken zij samen met de overige ministers van de Frontregering, Suriname uit het diepe dal. 

Het zal de heer Hildenberg pijn hebben gedaan om te zien hoe deze regering de herstelde economie, weer te gronde heeft gericht. 

Laten we hopen dat de huidige minister van Financiën en de regering een voorbeeld nemen aan wijlen ex-minister van Financiën, de heer Humphrey Hildenberg, en hopen dat zij Suriname uit het diepe dal halen. 

De Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) leeft intens mee met de familie en de Nationale Partij Suriname(NPS) en condoleren de familie, de nabestaanden en Suriname met dit grote verlies. 

VHP

Minister Van der San gaat in persconferentie in op VHP-kritiek op criminaliteitsbeleid

Van der San gaat in op 'een scenario dat aan de gang is'


Minister Eugène van der San van Justitie en Politie belegt vandaag, maandag 5 juni 2017, een persconferentie naar aanleiding van een persbericht van de VHP van 2 juni, waarin de partij haar bezorgdheid uit over de gewelddadiger wordende criminaliteit. De minister zal ingaan op 'een scenario dat aan de gang is', aldus Starnieuws.

De VHP stelde in het bericht, dat in de afgelopen periode de bevolking geconfronteerd wordt met een aantal liquidaties, drugstransporten, roofovervallen, vooral door jongeren en ontvoeringen van jonge meisjes. Zelfs hoogbejaarden worden niet ontzien door de criminelen. De criminaliteit ontwricht en ondermijnt de samenleving.

De regering zegt volgens de VHP al lange tijd, dat criminaliteitsbeheersing een speerpunt is van het kabinetsbeleid. 'Echter, de gewone burger merkt er niets van. Veel woorden, weinig daden van de regering c.q. de minister van Justitie en Politie, Eugene van der San. De gemeenschap blijft zitten met de immateriële gevolgen, zoals gevoelens van angst en onveiligheid groeien.'

Als de minister van Justitie en Politie niet eens in staat is de knelpunten en vraagstukken van het Korps Politie Suriname op te lossen, dan zal hij ook niet in staat zijn de zware criminaliteit aan te pakken, aldus de VHP. 'Een ding staat onomstotelijk vast, het beleid van de minister met betrekking tot de criminaliteit deugt niet. Het beleid geeft criminelen vrij-spel en de burgers zijn daarmee vogelvrij verklaard.'

Venezolaanse actrice Catherine Fulop vraagt Argentijnse autoriteiten om hulp voor Venezuela

'Mijn land voelt pijn, Venezuela voelt pijn'


De Venezolaanse actrice Catherine Fulop was vrijdag aanwezig in de Argentijnse Senaat bij een speciale sessie ter herdenking van de 'Vrouwen voor de Republiek' en vroeg de Argentijnse autoriteiten om hulp voor Venezuela, zo bericht El Nacionaal in Venezuela zondag 4 juni 2017. 

De actrice legde de senatoren de situatie uit van het Venezolaans dagelijks leven en in het bijzonder veroordeelde ze de escalatie van geweld door de overheids veiligheidskrachten tegen hun tegenstanders.

'Het doet me pijn om ver van alles te zijn, het doet me pijn te zien wat ze hun prachtige mensen aandoen, een gelukkige maatschappij. Het doet me pijn dat Venezolanen zich in binnen- en buitenland bedreigd voelen. Mijn land voelt pijn. Venezuela voelt pijn', schrijft Fullop op Instagram, met een foto van haar deelname aan de sessie.

De actrice prees de inzet van burgers die elke dag vredig protesteren. Daarnaast verwees zij naar Diego Arellano, een demonstrant die tijdens een protest in de staat Miranda werd gedood.

'Aan onze kant hebben we God, adrenaline, zakdoekjes gewassen in azijn, sommige maskers, stukken hout als schilden, eenvoudige shirts die om het hoofd worden gebonden ter bescherming, handschoenen om de traangasbommen die nu exploderen terug te gooienen de enorme moed van studenten, vrouwen, mannen', zei ze.

(Red. De Surinaamse Krant/El Nacional/Twitter/Instagram)


...Me duele estar lejos de todo, me duele lo que le hacen a un pueblo Maravilloso, a una sociedad civil alegre. Me duele que los venezolanos dentro y fuera del pais nos sintamos amenazados. Me duele mi pais. Me duele Venezuela...La determinación de millones de venezolanos sigue firme, caminando por el asfalto, con los pies cansados, los cuerpos sudorosos, pero llenos de convicción de estar del lado correcto de la historia, una historia que solamente la sociedad Civil venezolana puede terminar de escribir... De nuestro lado, contamos con Dios, la adrenalina, pañuelos bañados en vinagre, algunas mascaras, pedazos de madera como escudos, simples camisas enrolladas en la cabeza como protección, guantes para devolver las bombas lacrimógenas que ahora estallan y el inmenso coraje de ESTUDIANTES, mujeres, hombres.... dentro y fuera del pais que clamamos por nuestra libertad. #diegoarellano un héroe venezolano... esta imagen fue publicada en miles de lugares pero uno de los escritos me dejo rota... texto de @marcelrasquin Irse Sonriendo...Diego vio algo que no esta en la foto, Diego descubrió algo que yo no logro atajar. Que viste diego?. Tu vida?. Tus amores?.... ...Caíste luchando por un pais libre. Te fuiste sin un ápice de dudas. Lo que sea que viste te dio certeza, te dio paz, te dio seguridad. Será que lo que viste, Diego fue el futuro? @senadoargentina @laurarmachado @antonellasmarty @artistasporve @leonardopadron @infobae @elnacionalweb @venezuelalucha @guerreros_de_resistencia_vzla @freddyguevarac @liliantintori @mariacorinamachado
A post shared by Catherine Fulop (@fulopcatherine) on


Stropers doden oud-Peruaanse en -Colombiaanse circusleeuwen in dierenopvang Zuid-Afrika

Leeuwen José en Liso gedood, koppen en poten afgehakt...In een Zuid-Afrikaanse dierenopvang zijn twee leeuwen vermoord. Stropers drongen 's nachts de dierenopvang binnen en doodden de leeuwen José en Liso. Vervolgens hakten de rovers hun koppen en poten af. Dit melden zondag 4 juni 2017 diverse nationale en internationale media.

Het incident lijkt te passen in het patroon van steeds brutaler wordende stroperijpraktijken. In februari vielen stropers een Zuid-Afrikaans neushoornweeshuis binnen en vermoordden twee babyneushoorns voor hun hoorn. In maart pleegden stropers een hallucinante raid in een Franse zoo. Ze drongen het park binnen, schoten de vijf jaar oude neushoorn Vince dood en sneden met een kettingzaag de hoorn van het dier af.

Leeuwen José en Liso werden tijdens een grootschalige reddingsoperatie in 2014 tot 2015 - 'Operation Spirit of Freedom' - samen met 33 andere circusleeuwen bevrijd uit illegale circussen in Peru en Colombia.Alle geredde circusleeuwen hadden stuk voor stuk jaren van mishandeling gekend. Bij verschillende dieren waren de klauwen verwijderd en waren tanden uitgeslagen. Sommigen waren uitgehongerd. Allemaal hadden ze een leven achter de rug vol kleine kooien en zware ketens.

Toen leeuw José gered werd, had hij een grote infectie op zijn voorhoofd. Het gevolg van jarenlange harde klappen. Hij had ook hersenschade opgelopen.

In het wild zouden de circusleeuwen nooit kunnen overleven. Daarom werden ze begin vorig jaar overgebracht naar het Emoya Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika, met de verwachting dat ze daar de rest van hun dagen zouden kunnen doorbrengen in alle comfort en veiligheid. José en Liso werden opgevangen op hetzelfde terrein in de dierenopvang.


Het park is in shock en in diepe rouw. Samen met de politie onderzoeken ze het incident. Er is nu 24-uursbeveiliging en gewapende patrouilles rijden rond om de dieren te beschermen. Er is nog niemand gearresteerd.


(Red. De Surinaamse Krant/AD/Twitter)