dinsdag 6 juni 2017

President Bouterse heeft minister Van der San gevraagd zijn portefeuille in te dienen

'Verdachtmakingen zijn ongenuanceerd en bovendien zonder enige grond van waarheid geuit'


Het Nationaal Informatie Instituut meldt vanavond, dinsdag 6 juni 2017, in een verklaring, dat president Desi Bouterse minister Eugene van der San heeft gevraagd om zijn portefeuille in te dienen. Aan vicepresident Ashwin Adhin is gevraagd om te voorzien in de waarneming. 

'De minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, heeft zijn portefeuille ingediend. 

Ruim twee maanden geleden, sinds het aantreden van minister Van der San, is de samenleving geconfronteerd met verschillende incidenten. 

Tijdens de persconferentie gehouden op maandag 5 juni 2017, heeft minister Van der San ernstige beschuldigingen en verdachtmakingen geuit richting vooraanstaande regeringsfunctionarissen en in het bijzonder richting de top van de nationale veiligheid van de republiek Suriname. De genoemde verdachtmakingen zijn ongenuanceerd en bovendien zonder enige grond van waarheid geuit.

Vanwege de ontstane situatie heeft de president inzake deze delicate kwestie overleg gepleegd met vicepresident Ashwin Adhin, Assembleevoorzitster Jennifer-Geerlings-Simons, fractieleider van de NDP André Misiekaba en Procureur-Generaal Roy Baidjnath Panday op het presidentieel paleis.

In een persoonlijk onderhoud heeft de president de minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, gevraagd om zijn portefeuille ter beschikking te stellen. 

De president heeft inmiddels de vicepresident gevraagd voorzieningen te treffen om de waarneming van het ministerie van Justitie en Politie direct in orde te maken.'

Ierse rockband U2 vanaf 7 oktober in Zuid-Amerika met The Joshua Tree Tour 2017

U2 treedt op in Colombia, Argentinië, Chili en Brazilië


De Ierse rockband U2 heeft vandaag, dinsdag 6 juni 2017, via haar website aangekondigd dat zij op 7 oktober in het 'El Campin' stadion te Bogota, Colombia, zal optreden. De band treedt daar op in het kader van 'The Joshua Tree Tour 2017', alvorens te gaan naar Buenos Aires, Santiago en Sao Paulo. De tour, die 30 jaar herdenkt sinds de release van het vijfde studioalbum van de band, krijgt gezelschap van ex-Oasis-lid Noel Gallagher die met de High Flying Birds in de Colombiaanse hoofdstad met U2 zal optreden, zo bericht vandaag, dinsdag 6 juni 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports.

De Joshua Tree 
Het album ging in de verkoop op 9 maart 1987 verkocht en de jonge Ierse band belandde binnen een maand op de cover van het tijdschrift Time met de voormalige Russische leider Mikhail Gobachev, de Dubliners werden uitgeroepen tot 'Rock's Hotest Ticket'.

De Joshua Tree, dat in 1987 album van het jaar werd, gaat over tegenstrijdige gevoelens over de Verenigde Staten met liedjes als 'Bullet the Blue Sky' en 'In God's Country', die ook kwesties aankaartten van geloof, sociale onrechtvaardigheden, overheidsonderdrukking, terrorisme en drugsverslaving. De songs 'With or Without You' en 'I Still Haven't Found What I'm Looking For' werden U2's eerste nummer-1 singles in de VS.Leadzanger Paul Hewson, beroemd geworden onder de naam Bono, is er nooit voor weggelopen om de band te gebruiken voor politieke politieke opvattingen en het 1987 album deed dat. Het lied 'Sunday Bloody Sunday' veroordeelde het Britse kolonialisme in het noorden van Ierland, terwijl het lied 'Mothers of the Disappeared' werd geïnspireerd door bombardementen in El Salvador en onderdrukking in Chili door de door Amerika gesteunde dictator Augusto Pinochet.De 2017 tour herdenkt wat vaak als het grootste werk van de band wordt gezien, het punt waarmee ze een doorbraak tot wereldwijde sterrenstijl hebben bereikt.

'Opgenomen in de de Windmill Studios in Dublin, waar de band haar vroege songs opnam, heeft het album een ​​besmettelijk optimisme, ondanks het vaak grimmige onderwerp', zei Steve Morse van de Boston Globe destijds. Divina Infusino van de San Diego Union-Tribute beweerde dat 'dit niet jouw typische doorbraak album is. Meer dan alles, het is een serieuze, onfeilbare blik in het oog van ongewenste waarheden. Maar, de liedjes zijn er, de timing is gelijk en de wereld is klaar. De Joshua Tree zal U2 over de kop gooien.'


Dertig jaar later treedt de iconische band in Colombia voor het eerst op met een show door Rolling Stone magazine beschreven als 'een live act zonder weerga ... Het voelde echt alsof ze weer naar de baan van beste band ter wereld aan het solliciteren waren, door te laten zien hoe ze de titel in de eerste plaats verdienden.'

http://www.u2.com/tour

U2 THE JOSHUA TREE TOUR 2017


#U2TheJoshuaTree2017 heading to Mexico City, South America & back to the US. September, October.


MEXICO, COLOMBIA, ARGENTINA, CHILE, BRAZIL
Tue Oct 3 - Mexico City, Mexico Foro Sol 
Red Hill Group Presale - Thursday, June 8 10AM 
Wires Group Presale - Thursday, June 8 12noon 
Presales end - Saturday, June 10, 5PM 
Public on sale – Wednesday, June 14, 11AM 

Sat Oct 7 - Bogota, Colombia, Estadio El Campin 
Red Hill Group Presale - Thursday, June 8 10AM 
Wires Group Presale - Thursday, June 8 12noon 
Presales end - Saturday, June 10, 5PM 
Public on sale – Thursday, June 15, 9AM 

Tue Oct 10 - Buenos Aires, Argentina La Plata
Red Hill Group Presale - Thursday, June 8 10AM 
Wires Group Presale - Thursday, June 8 12noon 
Presales end - Saturday, June 10, 5PM 
Public on sale – Thursday, June 15, 8PM 

Sat Oct 14 - Santiago, Chile Estadio Nacional 
Red Hill Group Presale - Thursday, June 8 10AM 
Wires Group Presale - Thursday, June 8 12noon 
Presales end - Saturday, June 10, 5PM 
Public on sale – Thursday, June 15, 11AM 

Thur Oct 19 - Sao Paulo, Brazil Morumbi Stadium
Red Hill Group Presale - Thursday, June 8 10AM 
Wires Group Presale - Thursday, June 8 12noon 
Presales end - Saturday, June 10, 5PM 
Public on sale – Friday, June 16, 12:01AM 

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/U2)

Van der San: 'Ik heb mijn ontslag als minister ingediend'

Van der San over zijn ontslag in reactie op berichtgeving Starnieuws    

Geachte redactie,


In tegenstelling tot wat u in uw breaking news heeft aangegeven, deel ik u voor de zuiverheid mede dat na een kort gesprek met de president de toon mij niet heeft bevallen en op grond daarvan, met onmiddellijke ingang mijn ontslag als minister heb ingediend. 

Ik heb altijd gezegd dat niemand Van der San wegstuurt. 

Ex-minister van Justitie en Politie, 
Eugène van der San

Eugene van der San is bedankt door president Desi Bouterse

Kort lontje doet Van der San de onvermijdelijke das om...


Precies twee maanden en zes dagen na zijn beëdiging als minister van Justitie en Politie is Eugene van der San vanmiddag, dinsdag 6 juni 2017, bedankt door president Desi Bouterse. De acute aanleiding zijn de uitspraken die Van der San gedaan heeft op een persconferentie gisteren. Hij beschuldigde de veiligheidsadviseur van de president, Melvin Linscheer, ervan informatie te lekken naar VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, die hij bestempelde als 'de vijand'. 

De directeur van het Nationaal Informatie Instituut, Clifton Limburg, bevestigt op Starnieuws het ontslag van de minister. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat vanaf de uitspraken de president diverse functionarissen heeft geconsulteerd. Vandaag is hij doorgegaan met de consultaties.

De president heeft ook gesproken met Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en de waarnemend voorzitter van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks.

Van der San zei gisteren onder andere, dat hij zich nooit happy heeft gevoeld als minister, want in de eerste week werden zijn voorstellen getorpedeerd door Linscheer, de procureur-generaal en de directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira. Van der San wilde algehele opsporingsbevoegdheid invoeren en onderofficieren tot tweede luitenant van het Nationaal Leger ook opsporingsbevoegdheid geven.

Mathoera (VHP): 'Minister Van der San plaatst zichzelf in een slachtofferrol'

'De minister kan zijn emoties niet beheersen en kan de hoofd- en bijzaken niet scheiden'


'De minister kan zijn emoties niet beheersen en kan de hoofd- en bijzaken niet scheiden', zei parlementariër Krishna Mathoera (VHP) vandaag, dinsdag 6 juni 2017, in het radioprogramma ABC Actueel (zie hierna), aldus de Ware Tijd.

De parlementariër vindt, dat minister Eugène van der San van Justitie en Politie gisteren geen verantwoordelijkheid nam tijdens een persconferentie, maar zichzelf in een slachtofferrol plaatste. 'Als de criminaliteit om ons heen verruwt en de samenleving om veiligheid vraagt, dan is er een minister met vakkennis nodig. Iemand die dat dossier door en door kent, en niet iemand die nog ingewerkt moet worden', stelde Mathoera.Ze meent dat Van der San door zijn uitspraken tijdens de persconferentie, die naar aanleiding van een persbericht van de VHP over criminaliteit plaatsvond, bevestigd heeft dat hij niet geschikt is voor de functie.

'Communicatie is belangrijk zegt de minister, maar hij voldoet er zelf niet aan.' Dat slaat haaks op de functie van een bewindsman en de daarbij horende attitude. 'Hij hoort communicatielijnen open te houden. Ook moet hij kritiek kunnen ontvangen. We hebben elkaar nodig om dit land tot ontwikkeling te brengen.'

VHP-Assembleelid Mahinder Jogi zei in dezelfde radio-uitzending, dat de president een grote fout heeft begaan door Van der San te benoemen als minister. Vorige week beledigde Van der San Jogi tijdens een openbare vergadering van het parlement, met de opmerking 'Yo koe!'.

De VHP'er vindt dat de houding van de minister én die van Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons moet veranderen. 'De voorzitster deed alsof ze niet hoorde wat Van der San precies zei, daardoor is de situatie geëscaleerd.' Hij stelt dat iedereen zich aan het reglement van orde moet houden, willen de regering en het parlement nog serieus genomen worden. 

Braziliaans model Valentina Sampaio geschiedenisboeken in als eerste transgender op Vogue cover

Als transgender naar de top klimmen is een werkelijke prestatie in Brazilië


Op eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar de Braziliaanse schone Valentina Sampaio was niet altijd een vrouw. De 20-jarige kan nu een nieuwe prestatie op haar CV zetten, zij was in maart Vogue’s eerste transgender cover model. Dit bericht Vance.nl vandaag, dinsdag 6 juni 2017. 

Model word je niet zomaar en het gaat niet alleen over mooi zijn. Als model moet je ook heel erg hard werken, constant op je dieet letten en voor jezelf op kunnen komen. Maar, hoe gaat dat als je een transgender bent? Transgenders worden zelfs anno 2017 beperkt in hun vrijheden. Zo schreven wij eerder over de bizarre toilet struggles waar transgenders dagelijks mee te maken krijgen. Je kan je daarom wel voorstellen dat het al helemaal lastig is om model te worden als je in het verkeerde lichaam bent geboren.

Valentina moest zich met geklemde vuisten naar de top vechten. Ze heeft een treinspurt gemaakt van het lopen bij lokale modelshows in haar eigen dorp, naar de Sao Paulo Fashion Week. En nu wordt ze regelmatig gevraagd als cover model voor gerenommeerde bladen als L’Officiel en Elle.

Haar cover voor Vogue Parijs is een echte kers op de taart. Dit succes bereikte ze echter niet zonder tegenslagen. Zo werd Valentina eerder ontslagen door een kledingmerk, omdat hun conservatieve klanten transgenders niet konden waarderen.

Als transgender naar de top klimmen is een werkelijke prestatie in een land als Brazilië. Zo is het geweld jegens transgenders en homoseksuelen in het afgelopen jaar sterk toegenomen. Afgelopen mei maakte het Braziliaanse ministerie van Onderwijs ook bekend, dat zij alle referenties naar ‘seksuele oriëntatie’ en ‘gender identiteit’ zullen schrappen uit de lesstof van het nationale onderwijs.


Met alle negatieve berichten over de LGBT-gemeenschap in Brazilië zou je bijna denken dat een prestatie als die van Valentina onmogelijk is. De Braziliaanse bewijst echter het tegendeel en dient als een goed voorbeeld voor gender gelijkheid.

A post shared by Valentina Sampaio (@valentts) on

VS wil dat Venezuela opstapt uit VN-mensenrechtenraad

'Landen die mensenrechten schenden zouden geen lid mogen zijn van VN-mensenrechtenraad'


De Verenigde Staten willen dat Venezuela opstapt uit de VN-mensenrechtenraad. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, vandaag, dinsdag 6 juni 2017, gezegd. 'Landen die mensenrechten schenden zouden geen lid mogen zijn van de VN-mensenrechtenraad', vindt ze.

Haley riep Venezuela tijdens een bijeenkomst van de raad in Genève op om vrijwillig afstand te doen van zijn zetel in de raad 'tot het zijn eigen huis weer op orde heeft'. Ze verwees naar 'een geweldcampagne en intimidatie tegen ongewapende betogers' in het Zuid-Amerikaanse land.


Haley herhaalde dat de regering-Trump momenteel bekijkt of ze nog wil deelnemen aan het orgaan. 'De vraag is of de mensenrechtenraad mensenrechten ondersteunt of enkel een uitstalraam is voor dictators die hun lidmaatschap gebruiken om brutaliteiten te vergoelijken', zei ze vorige week in een opiniestuk in The Washington Post.

De VS zitten er ook mee, dat het bevriende Israël herhaaldelijk door de mensenrechtenraad werd berispt. 'Het is moeilijk te aanvaarden dat de mensenrechtenraad nooit een resolutie over Venezuela heeft overwogen, terwijl het vijf vooringenomen resoluties heeft aangenomen tegen Israël', luidt het. De kritiek op Israël was onder president George W. Bush al een reden voor de VS om de raad te boycotten.

 De mensenrechtenraad heeft een wisselende samenstelling van 47 leden, onder wie momenteel België. Het is niet de eerste keer dat een lid onder vuur komt wegens mensenrechtenproblemen in eigen land. Mensenrechtenorganisaties eisten vorig jaar bijvoorbeeld het vertrek van Saoedi-Arabië en Rusland uit de raad.

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn gisteren bij nieuwe confrontaties tussen betogers en de politie opnieuw bijna honderd mensen gewond geraakt. Dat zegt de Venezolaanse oppositie. Volgens parlementslid Juan Requesens vielen politieagenten de demonstranten massaal aan en werden ook verschillende journalisten hard aangepakt.

(Red. De Surinaamse Krant/Belga/Twitter/UN)

Vrouw in Jaggernath Lachmonstraat, Paramaribo, doodgereden door busje

Bestuurder rijdt na aanrijding door...


De Ware Tijd bericht op haar website, dat vanochtend, dinsdag 6 juni 2017, rond half vier een nog onbekende vrouw dodelijk is aangereden in de Jaggernath Lachmonstraat, Paramaribo, ter hoogte van de Primulastraat, door een busje. Het slachtoffer werd twintig meter over de weg geslingerd en overleed ter plaatse, aldus de Ware Tijd. De bestuurder is daarna doorgereden. 

Volgens ooggetuigen gaat het om een wit gelakt busje, dat richting de J.A. Pengelstraat reed. De bestuurder heeft zich nog niet gemeld bij de politie.

Een arts heeft de dood van de vrouw vastgesteld. Het ontzielde lichaam is afgevoerd en in beslag genomen voor onderzoek.

Het slachtoffer had een donkerkleurige jurk aan. Bruine slippers die vermoedelijk haar toebehoren zijn op de zuidelijke rijbaan aangetroffen. Volgens verkregen informatie -  meldt de afdeling Public Relations van de politie - hield deze vrouw zich op in de omgeving van Huize Albertine, nabij het wachthuisje.

Nabestaanden of zij die denken het slachtoffer te hebben gekend worden gevraagd zich in verbinding te stellen met de politie van Flora op de telefoonnummers 494900/530750 of 531170. 

De politie van Flora onderzoekt de zaak verder.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Districtscommissaris Pansa van Brokopondo: 'Ik heb niemand toestemming gegeven goud te zoeken in Brokopondo stuwmeer'

Pansa klaagt over gebrekkige communicatie door NH-ministerie met haar


Districtscommissaris Kenya Pansa van Brokopondo zegt vanochtend, dinsdag 6 juni 2017, op Starnieuws dat zij niemand toestemming heeft gegeven om goud te zoeken in het Brokopondo stuwmeer. Zij is hiervan niet op de hoogte. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft de activiteiten gisteren onmiddellijk laten stopzetten. De Commissie Ordening Goudsector is in het gebied geweest.

Er zijn metershoge dammen opgeworpen in het stuwmeer, waar naar goud wordt gezocht. De mannen die daar bezig waren moeten zich vandaag melden op het ministerie. Enkele van de mannen hebben aangegeven, dat zij met toestemming van de districtscommissaris goud aan het zoeken zijn. Er werden zelfs pasjes getoond, aldus Starnieuws.

De districtscommissaris zegt, dat het commissariaat pasjes heeft aangemaakt voor leden van goudzoekersorganisatie Makamboa in het Nieuw Koffiekampgebied. Er zijn geen pasjes verstrekt voor het stuwmeer. 'Daar weet ik niets van en ook ik wil een grondig onderzoek', zegt Pansa.

Ze zegt dat ze gisteren enkele uren op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen was. Deze kwestie is echter niet onder haar aandacht gebracht, terwijl het ministerie al op de hoogte was van de illegale activiteiten. Zij ontkent eveneens toestemming te hebben gegeven voor het zoeken naar goud in Brokopondo Centrum.

Peru vraagt Ecuador meteen te stoppen met bouw muur langs de grens

Ecuador vindt de muur noodzaak om smokkel tegen te gaan


Peru heeft gisteren Ecuador gevraagd om 'meteen' te stoppen met de bouw van een muur langs de grens van 1.529 kilometer lengte van de twee Zuid-Amerikaanse landen en heeft gevraagd om een dringende bilaterale vergadering om het probleem te bespreken, aldus het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zo meldt persbureau Reuters vandaag, dinsdag 6 juni 2017. 

In een verklaring (zie hierna) zei het ministerie, dat het de ambassadeur van Ecuador had gevraagd een brief te sturen waarin moet staan, dat de muur grensoverschrijdende integratie belemmert. Het kan ook de stroom water verstoren in een kanaal die de twee landen scheidt, waardoor overstromingsrisico's voor Peruaanse steden worden verhoogd, voegt het ministerie toe.


Ecuador heeft gezegd, dat de muur nodig is om smokkel tegen te gaan.

Territoriale geschillen hebben geleid tot een driejarige oorlog tussen de twee landen in de jaren negentig. De grensoverschrijdende handel blijft bloeien, hoewel smokkel, aldus de Peruaanse politie, gebruikelijk is.

Ecuador’s border wall controversy

Peru is protesting a wall being built by the Ecuadorian government in Huaquillas, opposite the Peruvian town of Aguas Verdes, claiming it violates a 1998 peace treaty. Ecuador says the wall is necessary to stop smuggling.

Workers build a wall in Huaquillas. (El Universo)
The concrete border wall, approved by the government of former Ecuadorian president Rafael Correa, is being built on the Rio Zarumilla, which separates Huaquillas and Aguas Verdes. The wall,will be four meters high but, unlike another proposed wall on the U.S.-Mexico border, will stretch for a distance of only 2,000 meters instead of 2,000 miles.
According to Peruvian authorities, the treaty signed in 1998 following the war between Peru and Ecuador, forbids the construction of any structures between Huaquillas and Aguas Verdes and Rio Zarumilla. “As mandated, this area should be a free zone on the international frontier,” says the Peruvian foreign ministry. “We have demanded an explanation from the Ecuadorian government but have so far not received one.”
Business interests on in both Huaquillas and Aguas Verdes are also protesting, claiming the wall restricts not only the movement of people but commercial goods. “The wall separates and prevents us from exchanging legal products between the countries,” Abel Jiménez of the South Pacific Trade Association told the newspaper El Universo last week. “The merchants who once used the bridge, which is now blocked, have been left without jobs due to the construction. The wall affects the livelihoods of 10,000 people,” he adds.
Peru said it understands the delay in Ecuador’s response due to the recent change of governments in Quito but says it expects to hear from new President Lenin Moreno this week on the matter.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter/CuencaHighLife)

Newmont start milieustudie in verband met nieuwe Sabajo-mijn

Sabajomijn ligt ruim dertig kilometer westelijk van de Merianmijn

(Bron foto: G Services Miniers Inc.)

De Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont is begonnen met werkzaamheden om de productie van haar Merian-goudmijn in het oosten van het land op te voeren en de levensduur ervan te verzekeren en zelfs te verlengen. Hiervoor worden exploratieactiviteiten uitgevoerd op een nieuwe locatie in het district Para. Ruim dertig kilometer westelijk van de Merianmijn wordt onderzoek gedaan naar goudvoorkomens in het ‘Sabajoproject’ of de ‘Sabajomijn’. 

De activiteiten bevinden zich nu in een fase waarin een verplichte studie over milieu en sociale effecten gedaan moet worden. Newmont heeft om de studie te doen het internationaal opererende bureau ' Golder Associates' ingehuurd. Het bureau heeft op zijn beurt voor het uitvoeren van de praktische onderzoekingen Surinaamse deskundigen en bedrijven aangetrokken. Het gaat om uiteenlopende studies.

De milieu- en sociale effectenstudie is volgens Newmont een vereiste van het Nationaal Instituut voor Milieu en Onderzoek in Suriname (NIMOS). Als onderdeel hiervan werd zondag in hotel Krasnapolsky gesproken met personen die in het gebied van de Sabajomijn wonen of werken. Na een presentatie konden zej vragen stellen aan de consultants en de leiding van Newmont. Bij de exploratieactiviteiten worden in een vroeg stadium enkele processen uitgevoerd. Newmont wil zo een beeld krijgen hoeveel ze zal moeten investeren om de mijn te ontwikkelen. Er zal gewerkt worden met satellietopnames om data te verzamelen en te verwerken.

Rond de Sabajomijn worden geen nieuwe bedrijfsfaciliteiten opgezet. Het gewonnen materiaal wordt naar de faciliteiten van de Merianmijn vervoerd.

De Merianmijn is in oktober 2016 begonnen met haar commerciële productie. De mijn behoort het Suriname Gold Project toe. Het bedrijfsmanagement ligt in handen van Newmont, die 75 procent aandelen bezit. Staatsolie heeft de overige 25 procent namens

Ter informatie:
http://www.gmining.com/en/projects.php
http://www.semcnv.com/en/sabajo-hill-cassador-road 
http://www.newmont.com/newsroom/newsroom-details/2016/Newmont-Brings-Merian-into-Commercial-Production-On-Time-and-Below-Budget/default.aspx

Ingestelde hoger beroep VBC inzake minimumloon op verzoek het Land uitgesteld

VBC tegen automatisch laten aflopen van MB zonder vervanging door een Landsbesluit


Het door de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) ingestelde hoger beroep met betrekking tot het minimumloon is op verzoek van het Land uitgesteld. Dat maakt VBC-voorzitter Joop Kusters bekend, zo bericht vandaag, dinsdag 6 juni 2017, het Antilliaans Dagblad.

Inzet van de vereniging is overigens niet het ministeriële besluit (MB) met terugwerkende kracht terugdraaien, maar mogelijk wel het automatisch laten aflopen van het MB - dat gebeurt doorgaans na een jaar en zal in augustus dit jaar gebeuren - zonder dat dit vervangen wordt door een Landsbesluit (LB). Overigens dateert het MB van augustus 2016, maar ging de loonsverhoging van 8,20 naar 9 gulden pas in op 1 januari 2017.

'Indien de VBC gelijk krijgt in het feit dat niet de juiste procedures zijn doorlopen door de toenmalige minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Ruthmilda Larmonie-Cecilia, dan neem ik aan, dat de rechter het MB mogelijk zal laten aflopen, zonder het te continueren', aldus Kusters.

Faillissement Insel Air Aruba zou kwestie van tijd zijn

Kwestie Insel Air Aruba staat in principe los van situatie Insel Air International bv op Curaçao


Voor Insel Air Aruba nv lijkt faillissement onafwendbaar en nog slechts een kwestie van tijd. Dit staat in principe los van de situatie bij Insel Air International bv op Curaçao, aldus vandaag, 7 juni 2017, het Antilliaans Dagblad

Beide werd surseance van betaling verleend, nadat twee crediteuren een verzoek tot faillietverklaring bij het gerecht hadden ingediend. Voor Insel op Curaçao was er een (stabilisatie)plan voorhanden, maar voor de luchtvaartmaatschappij met dezelfde eigenaren op Aruba ontbreekt dit.

Bewindvoerder Jeannot de Cuba heeft het gerecht aangeschreven met de mededeling dat het beter is om de voorlopige surseance in te trekken. Dan komt automatisch alsnog het verzoek van de schuldeisers om Insel Aruba in staat van faillissement te verklaren, aan bod. Daarmee is het einde verhaal voor de Arubaanse vennootschap. Ook op de laatste actie van de bewindvoerder heeft het bestuur van Insel Aruba niet gereageerd.

Raad van Ministers gooit kust Curaçao een week dicht

Besluit om toenemende Venezolaanse vluchtelingenstroom het hoofd te bieden


Om de toenemende Venezolaanse vluchtelingenstroom het hoofd te bieden, wordt de kust deze week afgesloten. Dat besluit heeft de Raad van Ministers (RvM) vorige week genomen, zo laat minister Quincy Girigorie (PAR) vandaag, dinsdag 6 juni 2017, weten in het Antilliaans Dagblad

Vorige week hield de Kustwacht nabij Fuik 51 Venezolanen aan die illegaal het land probeerden binnen te komen (zie foto - Bron: Kustwacht Caribisch Gebied). Een week eerder werden op Klein Curaçao 29 Venezolanen, waaronder twee kinderen, gearresteerd.

Hoewel Norberto Ribeiro vorige maand nog in de hoedanigheid van vicepremier liet weten dat er geen sprake is van massale migratie van Venezolanen naar Curaçao, blijkt het probleem nu toch ernstiger dan gedacht. Eerder maakte NRC bekend, dat er op Curaçao tussen de vijf- en tienduizend illegale Venezolanen zijn.

Minister Dodson ergert zich aan uitspraken vertegenwoordigers milieuorganisaties over zandafgravingen ‘s avonds

'Het is je reinste gekheid om ongefundeerde uitspraken te doen dat mensen zich niet aan regels houden, alleen maar stemmingmakerij'


'Beweringen dat zandafgravers te Braamspunt de vergunningvoorwaarden overtreden, zijn ongefundeerd', zegt de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson vandaag, dinsdag 6 juni 2017, in de Ware Tijd. Vertegenwoordigers van milieuorganisaties hebben de afgelopen weken hun bezorgdheid geuit over zandafgravingen die ‘s avonds zouden plaatsvinden op het strand, wat storend is voor de zeeschildpadden die er eieren leggen. 

De groep wees erop, dat dit in strijd is met de vergunningvoorwaarden waarin nadrukkelijk wordt gesteld dat de concessionarissen alleen tussen zes uur 's morgens en zes uur 's avonds zand mogen afgraven.

Dodson verzekert echter, dat ze zich aan de regels houden. 'Alles wordt streng gemonitord. Het is je reinste gekheid om ongefundeerde uitspraken te doen dat mensen zich niet aan de regels houden. Alleen maar stemmingmakerij.'

Dodson stelt, dat het gebied waar de zandafgravers actief zijn ver uit de buurt ligt van de legplaatsen van de zeeschildpadden. 'Het gaat om drie tot vier kilometer.' Het zou bovendien niet mogelijk zijn voor de zeeschildpadden om te broeden op de plek waar de zandafgravingen plaatsvinden, omdat het daar onder water loopt.

De minister zegt, dat de ondernemers een meldplicht hebben wanneer ze langer dan de toegestane tijd in het gebied willen bivakkeren. 'Dat doen ze, omdat ze wachten op een gunstig getij om weer aan de slag te gaan.'

De groep die zich bezorgd maakt heeft de procureur-generaal (pg) twee weken terug schriftelijk gevraagd om onderzoek te doen naar de zandafgravingen 's avonds. Dodson betreurt het dat de activisten zover zijn gegaan met de 'ongefundeerde' beweringen. 'Dit is spijkers op laag water zoeken.' Er is ook beeldmateriaal overhandigd met beelden van zandafgravingen die in de avond van 2 mei zijn vastgelegd door anonieme personen.

Vertrekkend zorgbestuurder te Nieuw-Wehl pleit voor 'Surinaamse handen in de zorgsector' Nederland

'Er moet ook gekeken worden naar buitenlandse krachten, en die kun je prima uit Suriname halen'


Met behulp van Surinaamse krachten de zorg ondersteunen. Dat is een idee waarvoor Ernst van Drumpt, scheidend bestuurder van welzijnsorganisatie Elver, zich sterk wil maken. 'We zullen op termijn niet genoeg hebben aan onze eigen kinderen als het op ouderenzorg aan komt. Dan moet er ook gekeken worden naar buitenlandse krachten. En die kun je prima uit Suriname halen', stelt Ernst van Drumpt zich voor, zo bericht De Gelderlander vandaag, dinsdag 6 juni 2017.

De bestuurder van Elver in het Gelderse Nieuw-Wehl (instelling voor mensen met een verstandelijke beperking), die later deze maand afscheid neemt, opperde dat opmerkelijke idee zondagmiddag in het nieuwscafé van de Gelderlander in de Gruitpoort in Doetinchem.

'We beseffen met elkaar te weinig dat de allergrootste ramp die op ons af komt het tekort aan personeel in de zorg is. We weten nu al met het aantal mensen op mbo-opleidingen: we gaan het niet redden. Je kunt Syriërs nu weigeren, maar over tien jaar kruipen we naar ze toe met de vraag of ze ons alsjeblieft willen helpen. Ik zeg niet, zet de grenzen maar open, maar we zullen een land moeten zijn waar ook andere culturen zo leven dat ze ook weer kinderen met zich meebrengen die straks voor ons zorgen. Robotisering kan een beetje helpen, maar je kunt niet zonder die persoonlijke touch.'

In het westen werken al wat meer mensen van niet-Nederlandse afkomst in de zorg, maar daar is behalve de opleiding ook de taal vaak een probleem, stelt Van Drumpt. 'Het is toch lastig dat als je dementerend wordt, je in het Engels wordt aangesproken.' '

Van Drumpt, die in Suriname al een jaar of vijftien contacten heeft, ziet een oplossing door leerlingen in de zorg in Suriname, een jaar lang naar Nederland komen om werkervaring op te doen. Die kunnen ze later in eigen land weer gebruiken. ''We willen ze daar niet wegtrekken, het moet geen brain-drain worden.'

Van Drumpt zocht al in 2000 samenwerking met Betheljada, een kleinschalige woonvoorziening in Paramaribo voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking. 'Die samenwerking is er nog steeds.'

Hij neemt wel afscheid van Elver, maar is 63 en zegt nog niet uitgewerkt te zijn. 'Ik moet gewoon solliciteren. We denken dat we in ons land overal mee voorop lopen, maar dat is niet zo. We hebben nog steeds onvoldoende oog voor mensen met een beperking.'

President Bouterse ontvangt kandidaat parlementaire verkiezingen Frans-Guyana

Lénaïck Adam is van Surinaamse komaf

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Adam wil zich inzetten voor verbetering contact tussen Suriname en Frans-Guyana


President Desi Bouterse ontving gisteren in het paleis Lénaïck Adam, kandidaat bij de eerste ronde van de parlementaire verkiezingen die zaterdag in Frans-Guyana gehouden worden. Hij is van Surinaamse origine. Hij wil zich inzetten voor het verbeteren van het contact tussen Suriname en Frans-Guyana. Tijdens een beleefdheidsbezoek gaf Adam meer uitleg over ‘Pays ami’, wat vriendschappelijk land betekent. 

De politicus heeft aangegeven Suriname te kiezen als vriendschappelijk land om samen projecten uit te voeren in Frans-Guyana. Adam wil zich onder meer beijveren om de Nederlandse taal te gebruiken als brug tussen de buurlanden, meldt het Nationaal Informatie Instituut vandaag, dinsdag 6 juni in een persbericht.

Voorafgaand aan de verkiezingen heeft de kandidaat zich goed laten informeren over verschillende issues die spelen in Suriname. Het milieuvervuilingsprobleem van het binnenland dat beide landen treft, is een van de zaken waaraan de politicus wil werken.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is goed gestemd over de interesse van de politicus voor vooral het binnenland. Met de districtscommissarissen van het Lawa-, Patamacca- en Marowijnegebied zal hij in de toekomst nader van gedachte wisselen. Ook het onderwijssysteem en handelsbetrekkingen zijn tijdens dit bezoek ter sprake gekomen. 'Het doet mij goed om te weten dat iemand die zich zo sterk verbonden voelt met het land meedoet met de verkiezingen in Frans-Guyana’, zegt president Bouterse.

De kandidaat, die zitting neemt in het parlement dat in Frankrijk is gevestigd, wordt bekendgemaakt nadat een van de acht kandidaten tenminste 50% van de stemmen heeft behaald. Als de 50% niet behaald is, wordt er een tweede ronde ingelast waar er op de twee beste kandidaten gestemd wordt.


Activiteiten van goudzoekers op het Stuwmeer stopgezet

'De activiteiten brengen levens van mensen in gevaar en de Afobakastuwdam wordt bedreigd'


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft activiteiten van goudzoekers op het Stuwmeer gisteren per onmiddellijk laten stopzetten. Er zijn op verschillende plaatsen dammen opgeworpen door de goudzoekers. De Commissie Ordening Goudsector (COG) heeft namens de bewindsman de goudzoekers opgedragen om zich vandaag, dinsdag 6 juni 2017, te melden op het ministerie, aldus Starnieuws. 

In de buurt van de Brownsberg, die grenst aan het stuwmeer, wordt op minstens drie plekken op grote schaal goud gewonnen. Zware machines zijn haast constant bezig te graven. Een deel is bezig een dam aan te leggen. Een gebied vanaf de oever tot enkele tientallen meters het meer in, wordt door metershoge dammen afgebakend. Het water in deze afgezonderde ruimte wordt daarna leeggezogen. Vanuit de bodem graaft een aantal graafmachines tientallen meters diep op zoek naar het goud. Ook de verwerking vindt hier plaats. Door deze techniek ontstaan er grote afgebakende plassen op het meer. Sommige plassen worden op een later tijdstip leeggemaakt. Het beeld van grote gaten in de groene grasmat van het oerwoud heeft zich nu verplaatst naar het water van het stuwmeer.

Het meer is ook behoorlijk vervuild. Het verschil in kleur van het water is al van ver te zien, het spoor is makkelijk te volgen naar de oorzaak.

Minister Dodson zegt, dat de situatie ernstig is. Deskundigen van het ministerie hebben zich ter plekke georiënteerd. Er wordt een grondig onderzoek ingesteld. 'De activiteiten brengen levens van mensen in gevaar. Bovendien wordt de Afobakastuwdam bedreigd', aldus Dodson. Uit dit gebied heeft het ministerie eerder scalians verwijderd.

Dodson is zeer verbaasd dat goudzoekers enorme dammen hebben kunnen opwerpen in het gebied. 'Wij zullen de dammen weer laten afbreken', zegt de bewindsman. Enkele mensen die aangesproken zijn door de commissie hebben te kennen gegeven, dat ze met toestemming van de districtscommissaris van Brokopondo activiteiten ontplooien. Er werden pasjes getoond. Deze zijn identiek aan de illegale activiteiten die onlangs in Brokopondo centrum ontplooid werden. De minister zegt de activiteiten op het stuwmeer tot de bodem te zullen uitzoeken.

Directeur Radio ABC: 'Minister Van der San pleegt inbreuk op recht van vrije meningsuiting'

Van der San bespreekt gasten programma Welingelichte Kringen  'zeer negatief'


Henk Kamperveen, directeur van Radio ABC, keurt het af dat minister Eugene van der San de panelleden van Welingelichte Kringen in zijn persconferentie gisteren zeer negatief heeft besproken. Ook de gast in het programma zondag, procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, werd geschoffeerd door de minister. 

Kamperveen zegt vandaag, dinsdag 6 juni 2017, op Starnieuws dat dit een deuk is in het recht van vrije meningsuiting, zeker als het komt van de minister van Justitie en Politie. De minister zei tijdens de persconferentie dat zijn collega van Defensie, Ronni Benschop, heeft aangegeven in De Nationale Assemblee, dat er een voorstel is om de Militaire Politie in te zetten voor criminaliteitsbestrijding. Het gaat om het herinvoeren van de algemene opsporingsbevoegdheid.'Geen enkele procureur-generaal gaat mij daar tegen kunnen houden, want in de Kringen zat hij ook zijn verhaal te vertellen', zei Van der San. Hij vroeg zich af of de procureur-generaal in het programma kan zitten en zaken van het land en van het ministerie daar kan bespreken. 'Alsof je in een tribunaal zit en allerlei verhalen daar kan vertellen.'

Kamperveen stelt, dat verschillende autoriteiten sinds jaar en dag hun visie geven in Welingelichte Kringen. 'Ik ril bij het horen van het woord tribunaal uit de mond van de minister van Justitie en Politie. Dan krijg ik een andere associatie', aldus Kamperveen.

Hij hoopt niet dat autoriteiten zich geïntimideerd voelen door de uitlatingen van de bewindvoerder op Justitie en Politie. Kamperveen voert aan, dat mensen die een weerwoord willen over iets dat in het programma is besproken, altijd de ruimte krijgen in andere nieuws- en actualiteitenprogramma op de zender.

Van der San zei, dat in het programma Welingelichte Kringen het scenario voortgezet werd door de VHP'er Ori. 'De man begint de minister te bespreken met een huichelachtige inleiding en mijn broer zit erbij', sprak Van der San. Ook Cor Pigot kreeg een sneer. Hij moet het volk vertellen waarom hij moest bedanken als minister van Onderwijs. Van der San zei dat hij erbij stond toen Pigot de Bond van Leraren op zijn knieën vroeg om steun, zodat hij niet zou worden bedankt als minister.

Zijn broer Armand zou om politieke redenen niet durven de naam van de minister van Justitie en Politie te zuiveren, terwijl hij erbij zit. 'Ik vraag mezelf soms af of ik nog een broer heb. Ik bedoel het niet in biologische zin.'


165 Pond cocaïne uit Suriname en Guyana onderschept in haven Kingston, Jamaica

Cocaïne aangetroffen in rugzakken in containers


Het Douaneagentschap van Jamaica bericht, dat ruim 165 pond cocaïne in containers uit Guyana en Suriname is onderschept. De Jamaica Observer meldt zondag 4 juni 2017 op haar website (zie onderaan), dat het Douaneagentschap van Jamaica woensdag een operatie heeft uitgevoerd op de Kingston Freeport Terminal, Gordon Quay, Port Bustamante Wharf, waar de cocaïne in beslag werd genomen.

'Berichten zijn, dat om vier uur 's middags vier containers, verzonden vanuit Guyana en Suriname, werden gezocht en vonden 56 pakketten cocaïne ...', meldde de Jamaica Observer gisteren. Twee containers zijn vanuit Guyana verscheept, elk met twee reistassen, een met eenendertig pakketten cocaïne en de andere met twaalf pakketten cocaïne. De overige twee containers werden verzonden vanuit Suriname.

De Observer meldt, dat in de eerste container twee rugzakken werden gevonden die negen pakketten cocaïne bevatten. In de tweede container werd één rugzak aangetroffen met vier pakketten cocaïne.

Op vrijdag vertoonde een van de containers van Guyana afwijkingen in de koelafdeling bij het scannen. De politie zegt, dat dat deel van de container werd gedemonteerd en nog eens tien pakketten met cocaïne werden in beslag genomen.

Niemand is gearresteerd in verband met de vondst.


Latest News

165lbs of cocaine found in shipments from Guyana, Suriname

Sunday, June 04, 2017 1 comment
Print this pageEmail A Friend!
KINGSTON, Jamaica — The police are reporting that officers assigned to the Narcotics Division and members of the Contraband Enforcement Team (CET) of the Jamaica Custom Agency conducted an operation at the Kingston Freeport Terminal, Gordon Quay, Port Bustamante Wharf on Wednesday in which lead to the seizure of more than 165 pounds of cocaine.Reports are that about 4:00 pm, four containers shipped from Guyana and Suriname were searched and found to contain 56 parcels of cocaine. Police said the drug seized has an estimated street value of $77,216,000.
Two containers were shipped from Guyana each containing two travelling bags, one with thirty-one parcels of cocaine and the other with twelve parcels of cocaine. The other two containers were shipped from Suriname.
In the first one, two knapsacks were found to contain nine parcels of cocaine. In the second container, one knapsack was found with four parcels of cocaine.
On Friday, the one containers from Guyana showed anomalies in the refrigeration section upon scanning. The police say the section of the container was disassembled and a further ten parcels with cocaine was seized.
No one was arrested in connection with the find. 

Oudste bekende luiaard ter wereld, Miss C, overleden in Adelaide Zoo, Australië

Miss C leefde tweemaal zo lang als andere luiaards van dezelfde tweetenige soort


Na een lang en langzaam leven is Miss C, waarschijnlijk de oudste bekende luiaard van de wereld, op 2 juni overleden in de Adelaide Zoo, Australië, op 43 jarige leeftijd, aldus maandag 5 juni 2017 National Geographic. De Hoffman's tweetenige luiaard leefde twee keer zo lang als de typische luiaard van dezelfde soort en werd geëuthanaseerd nadat leeftijdsgebonden problemen haar levenskwaliteit hadden verslechterd. 

In een verklaring treurt Adelaide Zoo's 'Curator of Conservation and Native Fauna' Phil Ainsley over het verlies van een van de meest iconische dieren van de dierentuin. 'De behandeling die Miss C nodig had was zeer invasieve en zou waarschijnlijk alleen het onvermijdelijke uitstellen, zodat de harde beslissing werd genomen om haar op een humane wijze te euthanaseren', aldus Ainsley.

Geboren in 1974 was Miss C de laatste overblijvende luiaard in Australië en werd beschouwd als de oudste bekende luiaard volgens haar verzorgers. De dierentuin stelt, dat Miss C haar lange leven te danken heeft gehad aan de regelmatige zorg die door het dierentuin personeel is gegeven.


Tweetenige luiaards in het wild leven zo'n 20 jaar. Nieuws over de dood van Miss C is begroet met een stroom verdriet op social media van degenen die haar in haar 43 jaar in de dierentuin hebben bezocht.

'Op dit moment zijn er geen luiaards in de regio, dus terwijl we ooit deze geweldige soort weer zouden willen hebben, kan het enige tijd duren voordat er weer een luiaard in de Adelaide Zoo of Australië is', zei Ainsley.

Hoffman's tweetenige luiaards zijn van oorsprong te vinden in Midden- en Zuid-Amerika en zijn aangetroffen in Honduras, Ecuador, Peru, Brazilië en Bolivia. Ze zijn een van de langzaamste zoogdieren ter wereld - zo langzaam dat algen vaak op hun huid groeien. Hoffman's zijn alleen 's nachts actief en brengen zo veel als 15 tot 20 uur per dag door met slapen. Lange klauwen aan elke voorpoot helpen de luiaards het grootste deel van hun leven in bomen te leven, waar ze eten, slapen, voeden, bevallen en hun jongen opvoeden.

Hoffman's staan erom bekend, dat ze hun grip na de dood behouden, en blijven hangen in de lucht. Tweetenige luiaards worden gemakkelijk in gevangenschap gehouden, in tegenstelling tot hun neven, drietenige luiaards.

Terwijl de IUCN (International Union for Conservation of Nature) momenteel Hoffman's tweetenige luiaards in haar Rode Lijst kwalificeert als een soort die het minst kwetsbaar is, worden de populaties in het wild geconfronteerd met bedreigingen als habitatverlies en illegale dierenhandel.

(Red. De Surinaamse Krant/National Geographic/Twitter)

SZF en directies St.Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis komen tot oplossing

Arbeidsrust kan terug- keren in deze zieken- huizen


Na interventie van vicepresident Ashwin Adhin hebben het Staatsziekenfonds (SZF) en de directies van het St.Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis een onderhoud met elkaar gehad. SZF-directeur Rick Kromodihardjo laat optekenen, aldus Starnieuws maandagavond 5 juni, dat er een werkbare optie is gevonden die de ziekenhuizen in staat zal stellen kwaliteitszorg te bieden die de regering voorstaat. 

In het hoofdkantoor van het SZF hebben directeur Rick Kromodihardjo, de directeuren Nico de Bel van het Diakonessenhuis en Manodj Hindori van het Sint Vincentius ziekenhuis een onderhoud met elkaar gehad.

Partijen zijn tot een structurele oplossing gekomen, waardoor de particuliere ziekenhuizen nu financieel meer ademruimte hebben voor de afhandeling van hun personele lasten, waardoor de arbeidsrust kan terugkeren in deze ziekenhuizen.

Kromodihardjo deelt mee, dat het SZF vanuit een beleidsmaatregel fondsen beschikbaar zal stellen. In aanloop naar een structurele oplossing binnen de zorgfinanciering is met het SZF een financieringsmodaliteit afgesproken, waardoor de directies van de twee particuliere ziekenhuizen nu in staat zijn additionele voorzieningen te treffen ten behoeve van hun bedrijfsvoering. Het SZF heeft zich garant gesteld om per eind juni reeds de eerste tranche betaalbaar te stellen.

De directies van de ziekenhuizen zijn ingenomen met de voortvarendheid die het SZF aan de dag heeft gelegd ter tegemoetkoming in hun financiële problemen. Afgesproken is dat de communicatielijnen verbeterd zullen worden, om proactief in te spelen op de perikelen binnen de gezondheidszorg. Ruim twee jaar is het SZF structureel in contact met alle dienstverleners, waaronder de ziekenhuizen. De zorginkoper zet zich volledig in om de continuïteit van de zorg voor haar verzekerden veilig te stellen.

De beide ziekenhuisdirecteuren hebben hun waardering uitgesproken over het constructieve karakter van het onderhoud en zien na deze onderhandelingen de samenwerking zich verder positief ontwikkelen.

DA'91/SPA: 'Van der San gevaar voor veiligheid burgers en ons land als geheel'

'President Bouterse moet bewindsman onmiddellijk vragen portefeuille ter beschikking te stellen'


Na de VHP verwachten ook DA’91 en SPA, dat president Bouterse de bewindsman van Justitie en Politie Eugene van der San onmiddellijk ontslaat. Van der San vormt volgens de twee buitenparlementaire oppositiepartijen een gevaar voor de veiligheid van de burgers en ons land als geheel. 

SPA en DA’91 stellen maandag 5 juni 2017 in een persbericht 'met stijgende verbazing en ontzetting' de presentaties van de huidige minister van Justitie en Politie gedurende de afgelopen dagen gevolgd. Mocht het zo zijn, dat de president in het 'wangedrag' van de bewindsman vorige week in het parlement en op de persconferentie van vandaag niet voldoende aanleiding zou kunnen vinden om het onmiddellijk ontslag van de minister te eisen, dan zijn er volgens de twee politieke partijen toch voldoende gronden voor.

'Het gevaar dat deze persoon als minister van Justitie en Politie vormt voor de veiligheid van de burgers en ons land als geheel kwalificeert in ruime mate om onmiddellijk de portefeuille van minister van Justitie en Politie terug te vorderen. Wanneer de minister vandaag te kennen geeft dat hij zich niet zal onderwerpen aan meer dan strikt vereist in de wet en reglementen van de DNA, doch niet aan gebruiken, gewoonten en de ongeschreven regels van algemeen norm en beschaving dan is dit een ernstige en onacceptabele tekortkoming voor iemand die een dergelijk hoog instituut van staat vertolkt', stellen SPA en DA'91 verder.

'Met zijn uitlatingen en gedrag heeft Van der San zichzelf gediskwalificeerd om het ambt van minister van Justitie en Politie langer te bekleden', stellen de partijen.

Geëist wordt, dat president Bouterse de bewindsman vraagt onmiddellijk zijn portefeuille ter beschikking te stellen. Tijdens de persconferentie stelde Van der San onder andere, dat nationaal veiligheidsadviseur Melvin Linscheer met VHP-leider Chandrikapersad Santokhi, die hij als vijand typeerde, samenspant om zijn beleid te dwarsbomen.