woensdag 7 juni 2017

Etnel (NPS): 'Door voedselpakketten te geven, creëer je een bedelend volk'

'Bovendien moet men betalen voor zo een pakket, waar is dan het sociaal karakter?'


'In juli 2017 start men weer met de voedselpakkettendistributie na een stagnatie van zo'n 6 maanden. Heeft het ministerie/regering nagedacht over hoe de mensen het binnen de afgelopen 6 maanden hebben overleefd? Als men van mening is dat de sociaal zwakkeren ondersteund moeten worden, moet men een sociaal beleid hanteren van continuïteit. Bovendien moet men betalen voor zo een pakket; waar is dan het sociaal karakter?', zegt NPS-parlementariër Patricia Etnel woensdag 7 juni 2017 in het Dagblad Suriname. 

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zal de volgende maand weer starten met het voedselpakkettenproject, waarbij hulpbehoeftigen voor een gereduceerde prijs, Srd 50, in aanmerking kunnen komen voor een pakket met een waarde boven de Srd 200. Etnel merkt op dat het voedselpakkettenproject niet onderworpen is aan een evaluatie.

'De gewezen minister van SoZaVo, Joan Dogojo, had aan de vaste commissie van SoZaVo in de Assemblee aangegeven, dat er een heel ander model ontwikkeld zou worden voor de distributie van de pakketten, aangezien zaken geen richtig verloop hadden gehad. Een hele tijd was er fraude gaande. Plotseling waren pakketten in een schuur. Daarom ben ik tegen het voedselpakkettensysteem.'

Volgens de parlementariër is dit systeem reeds voor de onafhankelijkheid van Suriname begonnen. 'In de 21ste eeuw moet je juist werkgelegenheid bieden.'

Etnel vindt dat het volk de gelegenheid moet krijgen om door middel van kwalitatief onderwijs zichzelf uit de benarde omstandigheden te redden, in plaats van hen afhankelijk te maken van de regering. 'Waar is de welvaart en het welzijn? Door voedselpakketten te geven, creëer je een bedelend volk. Deze regering is dus geen voorstander van een sterk volk.'

Directeur BOG Lesley Resida per 1 juni met verlof direct gevolgd door pensioen

Het gezicht van het BOG Lesley Resida vertrekt


Lesley Resida, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheid (BOG), is per 1 juni met verlof, en gaat aansluitend per 1 september met pensioen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid vandaag, woensdag 7 juni 2017, in een persbericht. 

Primnath Ritoe zal de werkzaamheden van Resida oppakken en is aangetreden als BOG-coördinator.

Resida heeft zich jarenlang ingezet voor de openbare gezondheid in Suriname en in de regio. Het ministerie zegt op een later tijdstip van het jaar afscheid te nemen van Resida.

Tiental mensen door stieren gewond geraakt tijdens 'stierenrennen' in Huancavelica-regio Peru

Sommige slachtoffers waren volgens lokale media dronken


Het heeft zo z'n reden: je tart stieren en je loopt het risico om gewond te raken. Minstens een tiental mensen heeft dat op pijnlijke wijze ondervonden tijdens een feestzondag in de Huancavelica-regio in Peru, zo meldde persbureau Reuters, aldus de Amerikaanse Huffington Post vandaag, woensdag 7 juni 2017.

De meeste verwondingen werden opgelopen tijdens de 'Jala Toro' activiteit, wanneer de toeschouwers de stieren trekken aan touwen, aldus het persbureau. Sommige van de slachtoffers waren volgens lokale media dronken.

In de video lijkt een man van achteren te worden gespietst door de stier.


'Pleziermakers' die lichamelijk letsel oplopen is in dit soort gebeurtenissen nauwelijks verrassend. Tijdens vorig jaar's iconische 'run of the bulls' in Pamplona, ​​Spanje, werden 11 deelnemers gespietst door stieren. Vijftien personen zijn sinds 1924 in de Pamplona-traditie gestorven, aldus de Independent.

'750.000 Amerikaanse dollar is nooit vrijgemaakt voor Operatie Octopus'

'750 duizend vrijgemaakt voor politie voor criminaliteitsbestrijding en aanschaf voertuigen'


De 750.000  Amerikaanse dollar is nooit vrijgemaakt voor operatie Octopus. De mededeling gedaan door de gewezen minister Eugene van der San van Justitie en Politie afgelopen maandag, klopt niet. Dit zei de veiligheidsadviseur van de president, Melvin Linscheer, vandaag, woensdag 7 juni 2017. tijdens een persconferentie, aldus Starnieuws. 

Het geld is in november 2016 beschikbaar gesteld. Toen was Jennifer van Dijk-Silos nog minister van Justitie en Politie.

Van der San zei, dat hij nauwelijks een week minister was, toen hij een voorstel deed aan president Desi Bouterse voor het inzetten van militairen om de criminaliteit te helpen bestrijden. Dit plan hield in om de Militaire Politie weer algehele opsporingsbevoegdheid te geven, en ook aan onderofficieren van het leger tot en met de rang van tweede luitenant. Het plan is volgens Van der San getorpedeerd door veiligheidsadviseur Linscheer, directeur Nationale Veiligheid Danielle Veira en procureur-generaal Roy Baidjnath Panday.

In de plaats hiervan is volgens Van der San Operatie Octopus uitgevoerd, waarvoor 750 duizend Amerikaanse dollar is vrijgemaakt. Deze operatie is buiten de minister uitgevoerd.

Linscheer presenteerde een tijdlijn op de persconferentie. Hij toonde aan dat de 750 duizend vrijgemaakt is voor de politie voor criminaliteitsbestrijding en aanschaf van voertuigen. Dit was eind vorig jaar. Van der San is op 31 maart beëdigd tot minister.

Op 6 april heeft president Bouterse de samenleving geïnformeerd over de aanpak van de harde criminaliteit. De vergadering waar Van der San zijn idee over inzetten van militairen heeft gelanceerd, was op 13 april, deelde Linscheer mee. Toen was operatie Octopus al gaande. Het budget hiervoor is gekomen uit de reguliere begroting van Bureau Nationale Veiligheid, Defensie en het Korps Politie Suriname. Het hoofd Kapitale Delicten, inspecteur Roberto Prade, is belast met de leiding van Octopus.

Net als op de persconferentie van de minister, zat ook Prade aan bij die van Linscheer. De politiefunctionarissen wisten volgens Linscheer niet, dat Van der San andere mededelingen zou doen. Prade zei vandaag, dat Operatie Octopus nu geëvalueerd wordt. De criminaliteitsbestrijding vindt regulier plaats binnen het korps. Het ging hier om een operatie om de verruwing van de criminaliteit het hoofd te kunnen bieden. Deze operatie is succesvol, zei Prade. De overvallen op woningen zijn aanmerkelijk verminderd.

Linscheer merkte op, dat Van der San aangegeven heeft dat hij geen rapportage kreeg over Operatie Octopus, op een paar verhalen na. Dit project is uitgevoerd buiten zijn medeweten om, deelde Van der San mee. De korpschef wist meer hierover dan de minister, zei Van der San.

Politie zoekt bestuurder busje die na doodrijden vrouw doorreed

Voetgangster Lina Prika (67) doodgereden in Jagernath Lachmonstraat


De autobestuurder van het witte bestelbusje is nog niet achterhaald, die gisterochtend de voetgangster Lina Prika (67) dodelijk aanreed in de Jagernath Lachmonstraat te Paramaribo. De bestuurder van het busje heeft het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten. Zij is ter plekke gestorven. 

Volgens verklaring van een familielid was de vrouw in behandeling bij het Psychiatrisch Centrum Suriname. Zij is maandagmorgen uit huis vertrokken, heeft het familielid meegedeeld aan de politie.

De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname laat vandaag, woensdag 7 juni 2017, in een persbericht weten, dat de rechter koplamp van het busjes los hangt.

Op de samenleving wordt een beroep gedaan alle informatie die kan leiden tot het achterhalen van deze autobestuurder door te geven aan de politie van Flora op de telefoonnummers 494900 / 530750 of 531170, de Centrale Meldkamer 115 of via de gratis tip lijn 179.

Veiligheidsadviseur president Bouterse, Linscheer, spant Kort Geding tegen Van der San aan

Van der San uitte ernstige beschuldigingen en verdachtmakingen richting Linscheer


Melvin Linscheer, veiligheidsadviseur van de president en voormalig directeur van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV), spant een Kort Geding aan tegen Eugene van der San, naar aanleiding van zijn ‘ernstige beschuldigingen en verdachtmakingen’ die Van der San maandag tijdens een persconferentie uitte. Dat maakte Linscheer vandaag, woensdag 7 juni 2017, bekend tijdens een persconferentie, aldus Starnieuws. 

Linscheer heeft aangegeven, dat het pertinent onwaar is dat hij informatie over nationale veiligheid, het ministerie van Justitie en Politie, de minister of criminaliteitsbestrijdingsplannen heeft verstrekt aan personen die niet geclassificeerd zijn die te ontvangen. Hij onderhoudt geen duistere relatie met VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi.


Linscheer merkte op, dat hij in feite aangehouden zou moeten worden op basis van de verregaande beschuldigingen die minister Van der San heeft gedaan op de persconferentie. Aangezien deze kwestie zo serieus is, heeft Linscheer besloten naar de rechter in Kort Geding te stappen.

Linscheer wilde niet verder ingaan op deze kwestie, omdat hij de rechter diverse zaken zal voorleggen. Hij voerde aan zijn strategie niet prijs te kunnen geven.

De topveiligheidsadviseur zei verder, dat hij voor eenieder een open deur heeft. Met Santokhi heeft hij ruim twintig jaar nationaal en internationaal geopereerd. Indien hij Santokhi nodig heeft, kan hij hem gewoon bellen en omgekeerd. De VHP-voorzitter wordt op het kabinet ontvangen en niet ergens stiekem in een bar. Linscheer deelde mee dat hij een carrière van ruim 36 jaar heeft. Een voorwaarde bij zijn baan is dat er geen beperkingen zijn in communicatie met wie dan ook.

Gangaram Panday (NDP): ‘Van der San had beter geen persconferentie gehouden’

'Ik ken Melvin Linscheer en denk niet dat hij dubieuze zaken zal bespreken met Santokhi'


Critici binnen de Surinaamse samenleving hebben zwaar teleurgesteld gereageerd op de wijze waarop de - inmiddels ontslagen - minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, zich heeft uitgelaten op een door hem belegde persconferentie. 'Ik dacht dat ik alleen minister Jennifer van Dijk-Silos zou missen. Blijkt nu dat ik zelfs Edward Belfort begin te missen als minister', stelt een criticus vandaag, woensdag 7 juni 2017, in het Dagblad Suriname. 

NDP-volksvertegenwoordiger en gewezen agent Keshopersad Gangaram Panday zou het niet zo willen uitdrukken. Er zouden naar zijn weten ook andere gedachten en meningen heersen binnen de samenleving. Hij wenst te kijken naar wat het beste is voor de samenleving. Het is de president die een minister benoemt en ontslaat. De parlementariër ziet de president graag op het juiste moment een besluit nemen. De wijze waarop Van der San is omgegaan bij het delen van informatie met de samenleving, had volgens Gangaram Panday wel anders gekund.

'Als ik in zijn plaats was, had ik de persconferentie helemaal niet belegd. Er zijn genoeg plaatsen waar je zaken uit de doeken kunt doen. Vooral als het gaat om zaken die intern besproken kunnen worden.'

Wat de minister heeft aangegeven over de VHP-voorzitter en de veiligheidsadviseur van de president had intern besproken kunnen worden. 'Ik ken Melvin Linscheer en denk niet dat hij dubieuze zaken zal bespreken met Chan Santokhi. Linscheer is een man die weet heeft van zaken. Santokhi weet ook waarover hij praat. Als deze twee mensen goed zijn op elkaar, waarom mag dat niet? Wij leven in een democratisch land. Al is Linscheer aan de kant van de coalitie en Santokhi aan de kant van de oppositie. Als iemand van de oppositie is, ligt het niet in de bedoeling dat je geen contact mag hebben met elkaar', stelt de parlementariër.

Hij benadrukt, dat Surinamers het land samen vooruit moeten stuwen. Als Santokhi via Lincheer een wezenlijke bijdrage zou kunnen bewerkstelligen, moet dat volgens de politicus worden aangegrepen. 'Ik denk niet dat Lincheer de persoon van Santokhi zal uitnodigen, of Santokhi zelf naar hem toe gaat om de minister rakende zaken te bespreken. Ik zou bepaalde uitlatingen dus als minister liever niet hebben gedaan', meent hij.

De minister gaf ook aan niets af te weten van de Operatie Octopus, waar ruim 7 ton voor werd uitgetrokken. Gangaram Panday wijst erop, dat Van der San een omissie heeft gepleegd, als hij niet op de hoogte was van wat er precies gaande is in verband met de operatie. 'Hij moest gaan kijken naar waar de schoen wringt. Hij moet informatie inwinnen. Hij kon de korpschef ontbieden om informatie te verschaffen. Dit geld is onder minister Jennifer van Dijk-Silos vrijgemaakt. Hij kon de ex-minister hebben gebeld om informatie in te winnen. Hij moet beter voor de dag komen, om de situatie zich eigen te maken.'

Gangaram Panday besluit door te opperen, dat er met alle ministers moet worden nagegaan om het uiterste uit hen te halen. 'Wanneer de samenleving haar gal spuwt op wie dan ook, zullen wij dat op de juiste wijze en op de juiste plek kenbaar moeten maken.'

18 Juli vonnis in 'zaak Meriba'

Openbaar Ministerie heeft 10 jaar celstraf geëist tegen Meriba 


De Kantonrechter doet op 18 juli uitspraak in de strafzaak tegen Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse, en medeverdachten A.Ch., E.S. en R.S. Alle verdachten staan terecht voor de roofoverval op een ondernemer in de Siemensstraat in Paramaribo-Noord op 9 november 2015. Bij de beschieting, die na een achtervolging plaatsvond in de Bonistraat, werden twee overvallers, Siegmund Struiken en Melvin Tob, doodgeschoten. De auto van Meriba werd gebruikt bij de beroving. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 7 juni 2017.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder afzonderlijk 10 jaar gewist tegen zowel Meriba en A.Ch. Het OM stelt, dat Meriba het brein was van de roofoverval. Tegen E.S. is een celstraf van 8 jaar geëist. R.S. werd op de zitting van 11 november 2016 in vrijheid gesteld. Tegen deze verdachte eiste het OM een gevangenisstraf van 2 jaar en de gevangenneming. De strafbare feiten zijn met zware geweldpleging gebeurd. Ook wordt hen poging tot doodslag, overtreding van de Vuurwapenwet tezamen en in vereniging ten laste gelegd.

Advocaat Raoul Lobo, een van de raadslieden die Meriba bijstaat, zegt dat deze zaak alle kanten kan opgaan. Tijdens de dupliek van gisteren heeft de raadsman wederom erop gewezen, dat in deze zaak geen sprake is van een beroving, maar afpersing. Het onderscheid bestaat erin, dat de dader bij afpersing de goederen niet wegneemt, maar doet afgeven als gevolg van geweld of bedreiging. 'Wij hebben ons pleidooi gehouden, dus wij gaan ervan uit dat we het gelijk aan onze zijde hebben. Naar onze mening moet er dan vrijspraak volgen voor beroving', stelt Lobo.

Zowel E.S. en A.Ch. heeft eerder aangegeven, dat alles zonder geweld is geschied. Zo moest E.S. stoppen voor de Toyota Crown van het slachtoffer en stapten A.Ch., Tob en Struiken uit om het geld afhandig te maken. 'Voordat er iets werd gezegd, stapte de ondernemer uit en overhandigde hij het geld aan ons', zei Ch.

Lobo typeert een groot deel van het onderzoek door het Openbaar Ministerie als ‘hopeloos’. Hij verwijst wederom naar de beweringen van ex-minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, die eerder tijdens een persconferentie aangaf van tevoren op de hoogte te zijn geweest van de brute roofoverval. Hij hoopt, dat de rechter het verstrekte beeldmateriaal meeneemt in haar eindbeslissing op 18 juli. 'Wij hebben gevraagd om het OM niet ontvankelijk te verklaren', aldus de advocaat.

Eerder heeft Meriba duidelijk kenbaar gemaakt, dat hij het vermoeden heeft dat de politie voorkennis droeg van de beroving van de ondernemer R.S. Volgens Meriba lag het in de bedoeling om hem te vermoorden. Na de beroving ging de politie hem zoeken thuis bij een zekere F. Z. Over de telefoonmelding heeft Meriba ook zijn twijfels. Een agent heeft volgens hem gefraudeerd met zijn uitdraai en de analyse zou valselijk opgemaakt zijn. Meriba merkt op, dat uit zijn telefoonuitdraai blijkt dat hij Melvin Tob gebeld had, terwijl dit vastgesteld wordt uit de uitdraai van de telefoon van Tob. Het is niet te zien dat hij gebeld was door Meriba.

Commissariaat Para herdenkt SLM-vliegramp van 7 juni 1989

Grootste vliegtuigramp in Surinaamse geschiedenis kostte 176 mensen het leven


De districtscommissaris van Para, Armand Jurel, heeft vanmorgen, woensdag 7 juni 2017, bloemen gelegd bij het monument van de SLM-vliegramp ter nagedachtenis aan de gevallenen op deze dag in 1989 (zie foto - Bron: Commissariaat Para). Eerder werd de omgeving schoongemaakt en het monument opgepoetst door het commissariaat. 

Op de plek waar het monument staat is 28 jaar terug een Douglas DC8 Super 62 neergestort. Jurel zei, dat lering getrokken moet worden uit wat zich heeft plaatsgevonden en hopen dat dit zich nooit meer voordoet.

Hij wenste alle nabestaanden heel veel sterkte toe.

De grootste vliegtuigramp in de Surinaamse geschiedenis kostte 176 mensen het leven, onder wie de voltallige bemanning van de SLM. Er waren 11 overlevenden.

De passagiers waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders die een bezoek wilden brengen aan familie. Voorts zat een deel van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen in het vliegtuig. Verder behoorden ook de leden van het orkestje de Draver Boys, dat het elftal vaak begeleidde, tot de passagiers.


Onduidelijkheid rond het definitieve vertrek van bauxietmaatschappij Alcoa

'Bronnen binnen de regering' zeggen niets af te weten van onderhandelingen


Het is niet duidelijk wat de laatste stand van zaken is rondom het definitieve vertrek van bauxietmaatschappij Alcoa/Suralco. 'Er wordt geen informatie vrijgegeven. Als de berichten kloppen dat er een Alcoa-delegatie in Suriname was of is voor gesprekken, zijn dat goede geluiden. Het betekent dat er wel wordt onderhandeld. Maar, de vraag die rest is of wel de juiste afspraken worden gemaakt in het belang van het land', stelt criticus en energiedeskundige Viren Ajodhia vandaag, woensdag 7 juni 2017, in de Ware Tijd.

Diverse bronnen binnen de regering zeggen niets af te weten van onderhandelingen.

De regering had begin dit jaar beloofd dat er drie nieuwe overeenkomsten over het vertrek van het bedrijf, ter goedkeuring naar het parlement zouden worden gestuurd tegen het eind van het eerste kwartaal van 2017. Intussen is het juni zonder enig zicht op wat de stand van zaken is.

De regering is tot nu toe niet ingegaan op vragen die eind vorige maand door de oppositie zijn gesteld over de stand van zaken tussen het land en de multinational. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei toen, dat hij nog niet over informatie beschikt en verwees verder naar de nationale onderhandelingscommissie die met Alcoa om de tafel zit.

Alcoa is twee jaar geleden gestopt met alle commerciële activiteiten in het land. Het personeel is afgekocht. De afspraken die nog uitgewerkt moeten worden met de regering gaan over het slopen en opruimen van de Paranam raffinaderij en de gebieden waar het bedrijf in haar honderdjarige geschiedenis in Suriname heeft gemijnd.

Ennia-directeur Gilbert Martina stapt op - Curaçao

Ontslag zou niets te maken hebben met geruchten dat Martina niet positief door screening DNB kwam


Ennia-directeur Gilbert Martina stapt op. Afgelopen maandag heeft hij per direct zijn ontslag ingediend. President-directeur Ralph Palm bevestigt dit bericht, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 7 juni 2017, zo schrijft Paradise FM.

Zijn ontslag zou niets te maken hebben met de geruchten dat Martina niet positief door een screening van De Nederlandsche Bank (DNB) zou zijn gekomen. DNB is als toezichthouder verantwoordelijk in verband met de aanwezigheid van Ennia op Bonaire.

Martina was directeur Operational Affairs en maakte al jarenlang deel uit van de top van Ennia. Hij was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Politie Tilburg betrapt poepende bolletjesslikker in een hotel

Politie denkt een smokkelroute vanuit de Antillen te hebben opgerold


De politie in Tilburg heeft gisteren een 40-jarige bolletjesslikker aangehouden toen die in een hotel bezig was met het uitpoepen van bolletjes cocaïne. Ook drie andere Tilburgers zijn opgepakt. Met deze aanhoudingen denkt de politie een smokkelroute vanuit de Antillen te hebben opgerold, zo bericht de politie Tilburg vandaag, woensdag 7 juni 2017.

De politie kreeg de verdachten in het vizier na een tip over drugssmokkel vanuit de Nederlandse Antillen. De 40-jarige Tilburger werd dinsdag op heterdaad betrapt toen hij in het hotel bezig was de drugs uit zijn lichaam te krijgen.

Nadat politiemensen het hotel waren binnengevallen werd de man naar het ziekenhuis gebracht om de bolletjes met pure cocaïne onder medische begeleiding uit zijn lijf te werken. Volgens de politie gaat het om zeker 89 bolletjes cocaïne.

De drie andere opgepakte Tilburgers (39, 39 en 45 jaar)zaten te wachten op de drugs. Er zijn in diverse woningen waar de verdachten ingeschreven stonden of vaak verbleven invallen gedaan. Er zijn nog enkele tientallen grammen drugs gevonden, een geldbedrag en enkele plakken hash. Ook stonden er attributen die gebruikt worden om drugs te versnijden en te verdelen. Het team zet het onderzoek voort.

'Diplomatieke oorlog' Australië met Chili en Peru vanwege het drankje Pisco

Pisco is drank gedistilleerd van wijn en is basis voor de nationale cocktail van Peru


Australië's eerste Pisco veroorzaakt een diplomatieke oorlog met Chili en Peru. Maar, wijnmaker Greg Garnish is niet het type man om een ​​internationaal incident te veroorzaken. Toch heeft deze week's officiële lancering van wat werd aangekondigd als 'Australië's eerste pisco' geleid tot een diplomatieke woordenoorlog tussen Peru, Chili en Australië. Dit meldt de krant The West Australian vandaag, woensdag 7 juni 2017.

Pisco is een drank gedistilleerd van wijn en is de basis voor de nationale cocktail van Peru, de modieuze 'Pisco-sour'.

'We lanceren onze drie Pisco labels vrijdag in Perth, maar zelfs voordat het beschikbaar is voor het publiek, zijn we verzeild geraakt in een internationaal etiketteringsgeschil', aldus de heer Garnish.

De Latijns-Amerikaanse nieuwswebsite giraenlared.com meldde vorige week (zie onderaan), dat Chili's directeur-generaal van internationale economische betrekkingen, Paulina Nazar, de Australische minister van Handel, Steve Ciobo, heeft ontmoet om de bezorgdheid van de Chileense producenten van Pisco over te brengen en het belang van het product voor Chili.

In de mediaberichten over dit issue in Peru en Chili, wordt de heer Garnish aangeduid als 'Gringo Greg' en beschuldigd van het 'stelen van onze nationale drank'. 'Pisco is een generieke term als vodka of gin', zei hij. 'Het is niet een beschermde term.'

De heer Garnish, hoofdwijnmaker voor Harmans Estate in Margaret River, maakt gebruik van een mix van vier aromatische wijnvariëteiten om de bloemengeest in kleine hoeveelheden te creëren. 'Het duurt ongeveer acht uur om 50 liter te maken', zei hij.

De federale regering heeft vorige maand aangekondigd dat onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen Australië en Peru zijn begonnen. De heer Garnish zei, dat het onwaarschijnlijk is, dat de Pisco controverse de handelsgesprekken verzuurt.

Harmans Estate zal vrijdag in de Urban Orchard zijn pisco-assortiment op het City Wine-festival lanceren.

(Red. De Surinaamse Krant/The West Australian/Gira en la Red)Chile manifestó preocupación por producción de “pisco” en Australia

Las autoridades chilenas transmitieron al gobierno australiano su “preocupación” por el anuncio de una empresa de ese país de producir y comercializar pisco, una bebida protegida bajo denominación de origen.
La polémica se desató cuando, el pasado 16 de mayo, el diario digital australiano Watoday publicó una noticia que daba cuenta de la producción del “primer pisco australiano”.
En la citada información, el productor de vinos de Harmans Estate, Greg Garnish, anunciaba que esa bodega lanzaría el primer pisco de Australia en un evento llamado City Wine, que se celebrará los días 9 y 10 de junio en la ciudad de Perth, oeste de Australia
Garnisch explicaba que la disputa sobre los orígenes del aguardiente sudamericano había abierto la puerta a esta bodega de la localidad de Margaret River para destilar pisco y reclamar su nombre en Australia.
De hecho, en el sitio web de la empresa se ofrece pisco en dos versiones: “Original”, a 80 dólares australianos (40 mil pesos chilenos) la botella, y “Puro”, a 100 dólares australianos (50 mil pesos chilenos).

Las acciones del Gobierno

Al enterarse de ello, la Asociación de Productores de Pisco de Chile remitió una carta a la Dirección General de Relaciones Económicas Internacionales (Direcon) para advertirle de que una empresa australiana estaba produciendo y planeando comercializar la bebida con la denominación de origen pisco.
La Direcon y el Ministerio de Agricultura decidieron entonces “analizar todos los antecedentes para determinar las acciones concretas a tomar“, según dijeron este viernes a agencia Efe fuentes de este organismo, dependiente de la Cancillería chilena.
De hecho, el pasado 20 de mayo, la propia directora general de Relaciones Económicas Internacionales, Paulina Nazar, sostuvo una reunión con el ministro de Comercio australianoSteve Ciobo, en la que “le transmitió las preocupaciones planteadas por los productores de pisco de Chile, así como la importancia que tiene este producto” para el país.
Además, la Direcon puso el asunto en conocimiento de la Embajada de Australia en Chile, “que se comprometió a abordar esta materia a la luz de las excelentes relaciones que mantienen ambos países bajo un exitoso Tratado de Libre Comercio vigente desde el año 2009″, manifestaron las citadas fuentes.
El Gobierno chileno subrayó que se mantendrá “atento a cualquier información que remitan las autoridades australianas“.
Se desconoce si a pesar de las diferencias que mantienen con Perú por la denominación de origen de la bebida, las autoridades chilenas han dialogado con sus homólogas peruanas para analizar la posibilidad de una acción conjunta.
Vía cooperativa.cl

Zo'n 3.500 mensen in Uruguay geëvacueerd door overstromingen na zware regenval

Autoriteiten vrezen door aanhoudende regenval dat water in de rivier de Uruguay verder stijgt

(Bron foto: Twitter)

Zo'n 3.500 mensen in Uruguay hebben hun huizen gedwongen moeten verlaten, nadat zware regens overstromingen hebben veroorzaakt in grote delen van het Zuid-Amerikaanse land. Het ergst getroffen gebied is de noordwestelijke provincie Salto, aan de grens met Argentinië, waar bijna 2.000 mensen geëvacueerd zijn, aldus vandaag, woensdag 7 juni 2017, de BBC.

Ook de provincies Paysandú en Artigas zijn getroffen. De minister van Defensie van Uruguay zei dat het leger, de marine en de luchtmacht bij de evacuatie helpen. Er wordt meer zware regen verwacht vde komende dagen en de autoriteiten vrezen dat de rivier de Uruguay verder kan stijgen, waardoor meer steden in gevaar komen.

Sommige bewoners die hun huizen moesten ontvluchten, konden terecht in tijdelijke accommodaties, terwijl anderen bij familieleden of vrienden in droger gebieden verblijven.


De regio is niet onbekend met overstromingen. In december 2015 werden meer dan 150.000 mensen in Paraguay, Argentinië, Uruguay en Brazilië uit hun huizen gedreven door enkele van de ergste overstromingen in decennia.(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

60.000 Openbare schoolleerkrachten de straat op in Bogota, Colombia

Arbeidsgeschil met regering sleept zich al maand voort


- Sinds 11 mei kunnen 8 miljoen Colombiaanse studenten niet naar school
- 'Leraren sterven, omdat de overheid hen geen toegang geeft tot een fatsoenlijke gezondheidsdienst'


60.000 Openbare schoolleerkrachten verzamelden zich gisteren in de straten van Bogota en eisten dat de regering met een reactie komt op een crisis in de sector, waarin al een maand lang wordt gestaakt. De leerkrachten werden onder andere ondersteund door studenten, de bond van rijstboeren en vakbondsleden van het Telecommunicatiebedrijf Bogota (ETB), aldus de nieuwswebsite Colombia Reports vandaag, woensdag 7 juni 2017.


De president van de lerarenbond Fecode (Federación Colombiana de Educadores) richtte zijn woede op de regering, omdat die weigert om de behoeften van de docenten te erkennen en daardoor kunnen sinds 11 mei 8 miljoen Colombiaanse studenten niet naar school.

'De onderhandelingen met het ministerie van Onderwijs zijn gestrand op het economische punt, vanwege de houding van de regering die in een zin wordt samengevat: er is geen geld', zegt Carlos Rivas, aldus de krant El Espectador. Daarnaast verwijst Rivas naar de weigering van de regering om te erkennen, dat de leraren bezorgd zijn over de gezondheidszorg en beweert, dat 'leraren sterven, omdat de overheid hen geen toegang geeft tot een fatsoenlijke gezondheidsdienst'.


De docenten zijn bijna een maand in staking geweest en eisen hervorming in het onderwijs dat een dramatische investering in de sector laat zien in termen van loon- en medische zorg, alsmede een vermindering van het leerling-leraar ratio, verbetering van schoolmaaltijden, onder andere.

President Santos heeft gisteren herhaald hetgeen hij enkele weken geleden heeft gezegd, dat de overheid de middelen niet heeft, terwijl de deadline voor de onderhandelingen is verlopen, en dat leidde tot woede bij de vertegenwoordigers van de vakbonden. 'De regering heeft hen met volle vrijmoedigheid, maar ook met volledige verantwoordelijkheid voor onze publieke schatkist, fiscale verantwoordelijkheid, de voorstellen gedaan en we hebben het einde van de onderhandelingen al bereikt. Ik hoop een akkoord te bereiken over de loonverhoging en andere kwesties op de agenda', zei het staatshoofd, zo meldde Caracol Radio.

De stakingen begonnen toen de regering en de leerkrachten tijdens de onderhandelingen, die in de eerste week van maart waren begonnen, geen overeenstemming bereikten. Naast hogere salarissen en bonussen, eiste de lerarenbond de erkenning van eerdere afspraken, die de regering niet heeft nageleefd.

De minister van onderwijs, Yaneth Giha, noemde de beslissing van de leraren gekregen om in staking te gaan 'onrechtvaardig', terwijl de president van Fecode Carlos Rivas zei 'het lijkt niet logisch dat er geen geld beschikbaar is voor onderwijs als er geld is voor corruptie'.

De lerarenstaking is de derde in de afgelopen vier jaar, en de vierde sinds Santos in 2010 president werd.


(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter/El Espectador)

Directeur Klinika Capriles, Curaçao: 'We zijn terug bij af'

'De opvang moet wél sluiten'

Dertig psychiatrische patiënten dreigen op 20 juli op straat te staan


Op grond van een ministeriële beschikking (MB) van 20 maart 2017 mag Un Mihó Mayan, de dagopvang voor psychiatrische patiënten aan de Scharlooweg, onderdeel van Klinika Capriles, niet gesloten worden. De financiële bijstand die in diezelfde MB is toegezegd, heeft de Klinika Capriles niet ontvangen. 

'De opvang moet wél sluiten', zegt directeur Waldi Oostburg vandaag, woensdag 7 juni 2017, in het Antilliaans Dagblad.

Dertig psychiatrische patiënten staan op 20 juli aanstaande op straat als de overheid niet handelt volgens haar eigen ministerieel besluit en 7 miljoen gulden aan de Klinika Capriles overmaakt: 3,7 miljoen om de schuld van de kliniek aan de SVB af te lossen, en 3,3 miljoen die het ziekenhuis tegoed heeft van de overheid, specifiek van Justitie. ,

'We zijn terug bij af', constateert Oostburg, die gedurende jaren bij de overheid heeft aangeklopt voor een oplossing voor de alsmaar groeiende schuld van de Klinika Capriles.

VVD-fractie Tweede Kamer bezorgd vluchtelingenstroom uit Venezuela naar Curaçao

Kamerleden Han ten Broeke en André Bosman stellen Kamervragen


De VVD-fractie in de Tweede Kamer is geschrokken van de mededeling van minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie, dat tegenover iedere bij aankomst aangehouden illegale Venezolaan er zeven wel in zijn geslaagd Curaçao heimelijk binnen te komen. De bewindsman kondigde maatregelen aan om de Curaçaose kust waterdicht te maken tegen Venezolaanse vluchtelingen die via bootjes aan land proberen te komen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 7 juni 2017.

De publicatie hierover gisteren in het dagblad was meteen voor de VVD'ers Han ten Broeke en André Bosman aanleiding om de ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schriftelijk om opheldering te vragen:


2017Z07680

Vragen van de leden Ten Broeke en Bosman (beiden VVD) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie over het bericht “Curaçaose kust gaat dicht” (ingezonden 7 juni 2017)

1
Bent u bekend met het bericht “Curaçaose kust gaat dicht”? 1)

2
Klopt het dat de Curaçaose Raad van Ministers heeft besloten om de Curaçaose kust tijdelijk af te sluiten om de vluchtelingenstroom uit Venezuela – wederom geïllustreerd door de grote onderscheppingsoperatie van vorige week - het hoofd te bieden, zoals in het artikel wordt beweerd?

3
Kan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zich herinneren dat hij tijdens het Algemeen overleg over Venezuela op 17 mei jl., meedeelde dat er “op dit moment geen grote stroom vluchtelingen naar de Benedenwindse Eilanden [is]”? 2)

4
Hoe verhoudt de vorige week ingestelde commissie zich tot de eerder opgerichte Taskforce Venezuela? Richt deze commissie zich, zoals in het artikel wordt gesuggereerd, specifiek op de vluchtelingenproblematiek?

5
Wat betekent het afsluiten van de Curaçaose kust concreet? Hoe verschilt de tijdelijke opdracht van de Kustwacht van de opdracht die zij voorheen had?

6
Naar welke cijfers verwijst minister Girigorie als hij stelt dat “[c]ijfers bewijzen dat voor iedere persoon die wordt aangehouden, zeven anderen het wél is gelukt Curaçao illegaal te betreden”? Deelt u de mening dat deze cijfers, indien juist, gerust schokkend genoemd kunnen worden?

7
Wordt de Nederlandse regering betrokken bij het in het artikel vermelde onderzoek naar de wijze waarop Venezolanen Curaçao illegaal betreden? Deelt u de mening dat medewerking van de Nederlandse regering hieraan gewenst is, aangezien het de grenzen van het Koninkrijk betreft?


2) Zie het verslag van het Algemeen overleg Venezuela d.d. 17 mei 2017, Kamerstuk 29 653, nr. 31


Arbeidsbemiddelingswet 2017 met algemene 35 stemmen door Assemblee aangenomen

Wet is moderne versie van de Arbeidsbemiddelingswet van 1964


De Arbeidsbemiddelingswet 2017 is gisteren door De Nationale Assemblee met algemene 35 stemmen goedgekeurd. Deze wet is de moderne versie van de Arbeidsbemiddelingswet van 1964. Met deze nieuwe wet wordt aan de wettelijke taak van de Staat om werkzoekenden en werkgevers bij elkaar te brengen en de werkgelegenheid te bevorderen, een andere dimensie gegeven. 

De commissie van rapporteurs onder leiding van André Misiekaba (NDP) en minister Soewarto Moestadja van Arbeid hadden tijdens de commissievergaderingen en in overleg met elkaar diverse zaken reeds aangepast. De openbare vergadering kon vlot worden afgewerkt,aldus Starnieuws vandaag, woensdag 7 juni 2017.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons benadrukte, dat een goede voorbereiding heeft gemaakt dat efficiënt kon worden vergaderd. Tijdens de openbare commissievergadering is minister Moestadja uitvoerig aan het woord geweest. 


Met de wet wordt de wettelijke basis van arbeidsbemiddeling fundamenteel hervormd met de nadruk op meer gecontroleerde vrijheid voor arbeidsbemiddelende organisaties, gedragscodes voor bemiddelaars en werkgevers en rechten van werkzoekenden.

Arbeidsbemiddeling beoogt vraag en aanbod van arbeidskrachten met elkaar in contact te brengen en heeft de bedoeling om werkloosheid die het gevolg is van onbekendheid met open plaatsen tot een minimum terug te brengen.

In de commissie van rapporteurs hadden verder zitting Krishna Mathoera (VHP), Stephen Tsang (NDP), Dinotha Vorswijk (ABOP), Silvana Afonsoewa (NDP), Ingrid Karta-Bink (PL) en Glenn Sapoen (NDP).

Met de goedkeuring van deze ontwerpwet, zijn zes arbeidswetten behandeld en goedgekeurd.

Dienst Arbeidsinspectie tekent bezwaar aan tegen ontslag 34 werknemers HEM Suriname

'Deelnemen aan vakbondsvergadering tijdens werk geen dringende reden voor ontslag'


De Dienst Arbeidsinspectie heeft bezwaar aangetekend tegen het ontslag wegens dringende redenen van 34 werknemers van het handelsbedrijf HEM Suriname. De Arbeidsinspectie vindt, dat het deelnemen aan een collectieve werkneerlegging door de medewerkers op zich geen dringende reden voor ontslag is. Anders zou het zijn, als deelnemen aan deze actie zou worden gecontinueerd, nadat de werkneerlegging door een rechter onrechtmatig zou zijn verklaard. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, woensdag 7 juni 2017. 

De werkgever heeft bij de dienst verklaard, dat de werknemers zich op 16 mei schuldig hebben gemaakt aan dienstweigering. Zij hebben vervolgens zonder toestemming het werk neergelegd om tijdens werktijd een bondsvergadering bij te wonen. Ze hebben dit gedaan ondanks dat hen er nadrukkelijk op gewezen was dat er niet vergaderd mag worden tijdens diensttijd zonder toestemming van de directie. De handelingen van de werknemers zijn volgens de werkgever in strijd met artikel 8 van het bedrijfsreglement met als gevolg dat de bedrijfscontinuïteit volledig is ontwricht.

De werknemers hebben tegenover de Arbeidsinspectie verklaard, dat er voor 16 mei een bondsvergadering was uitgeschreven, die zoals gebruikelijk na werktijd zou plaatsvinden. Zij hebben die ochtend, nadat ze hadden ingeklokt, inderdaad collectief het werk neergelegd en vervolgens de werklocatie verlaten.

Dat is volgens hen niet gedaan om een bondsvergadering bij te wonen, maar uit solidariteit met en ter ondersteuning van een collega tevens bondssecretaris. Hij was diezelfde morgen in het bijzijn van een groot deel van de bedoelde werknemers, na onheus te zijn behandeld, mondeling op staande voet ontslagen, zonder opgaaf van reden. Toen ze zich hadden begeven naar een nabijgelegen locatie waar die middag zou worden vergaderd en dat na enige tijd nog voordat de bond de solidariteitsactie formeel kon overnemen, werd het ontslag hen per deurwaardersexploot meegedeeld. Dit is gebeurd zonder hen de gelegenheid te geven zich te verdedigen.