donderdag 8 juni 2017

Duitse bondskanselier Merkel dringt aan op compromis met Mercosur over handel

Terugtrekken VS van handelsbesprekingen opent wegen voor EU in andere regio's 


De Europese Unie moet tot een compromis bereid zijn als het tot een handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse landen van de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay) wil komen. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel donderdag 8 juni 2017 tijdens een persconferentie in Argentinië gezegd, aldus persbureau Reuters. Ze hield die samen met de Argentijns president Mauricio Macri (zie foto- Bron: Twitter).

Merkel zei onder meer, dat de Duitse landbouwsector bij deze onderhandelingen zijn eigen belangen had, maar dat Duitsland het streven van Argentinië om snel tot een akkoord te komen steunt.

'Over een vrije handelsovereenkomst onderhandelen is altijd een moeilijke kwestie. En Duitsland is niet altijd een makkelijke partner', zei Merkel tegen verslaggevers. 'Als er een wil is om een dergelijke overeenkomst te ondertekenen ... dan moeten we ook compromissen sluiten.'De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Susana Malcorra en de EU-ambassadeur in Brazilië João Cravinho hebben eerder deze week voorstellen gedaan om snel tot een akkoord te komen. Volgens Malcorra heeft het terugtrekken van de VS van de handelsbesprekingen voor de EU de mogelijkheid geopend een sterke speler te worden in multilaterale handelsakkoorden van regio's.

Mercosur begon in 1999 onderhandelingen met de Europese Unie, brak die af in 2004 en hervatte opnieuw gesprekken in 2010.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/New York TimesTwitter)

Commissariaat Para pakt met OWTenC wateroverlast rond Suralcoweg aan

Afvoertrenzen worden in hun volle lengte opgehaald en loostrenzen uitgediept 


Het districtscommissariaat Para bericht vandaag, donderdag 8 juni 2017, dat de waterhuishouding van het Spoilareagebied in de Suralcoweg in opdracht van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWTenC) wordt aangepakt. 

De loostrenzen worden uitgediept en verbonden met het Tawajariekanaal. Het betreft een nieuw woongebied, waardoor de droge als de natte infrastructuur nog niet is wat het wezen moet. Het gebied heeft ook geen stroom- en wateraansluiting.

Voor een vlotte doorstroming worden ook duikers geplaatst onder de Schuurzandweg en de Kraskawweg. Beide wegen worden gedreigd met wegafspoeling op laaggelegen plekken.

De afvoertrenzen van de Suralcoweg worden ook in hun volle lengte opgehaald. Main Transport NV is namens OWTenC belast met de werkzaamheden.

Huishoudens hebben wateroverlast en de kostgronden van landbouwers in het gebied lopen telkens onder water. Door een enorme breuk in de Schuurzandweg is er geen toegang meer voor voertuigen. Ongeveer 50 gezinnen hebben hun intrek genomen in dit gebied, terwijl voor een groot deel van de 200 bouwkavels, reeds bereidverklaringen zijn uitgegeven door het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.

Venezolaanse autoriteiten in Chili op zoek naar anti-oproer-uitrusting en traangas

Aanhoudende anti-Maduro protesten putten voorraden strijdkrachten uit


Lokale Venezolaanse media berichten, dat het regime wanhopig raakt nu een zoektocht naar anti-oproer-uitrustingen en traangas tot nu toe tot niets heeft geleid, aldus donderdag 8 juni 2017 PanAm Post op gezag van Runrun.es (zie onderaan).

Na meer dan 60 dagen van protesten raakt de voorraad van de dictatuur van president Nicolás Maduro, om de oppositie te onderdrukken, op.

Journalist Nelson Bocaranda van Runrun.es zegt, dat Maduro en zijn ministers van Binnenlandse Zaken en Verdediging geprobeerd hebben om traangas van bedrijven in China en Brazilië te kopen, maar dat ze door een schuld niet in staat waren om een koop​​overeenkomst te voltooien.

De regering heeft naar verluidt geprobeerd om borgobligaties te verkrijgen die het land in staat zouden stellen om anti-protest-materialen te verkrijgen, maar Maduro is ook niet succesvol geweest in het afronden van deze deals.

Op woensdag 7 juni reisde admiraal Adolfo Uzcátegui Rivas naar Santiago, Chili, in een poging om een ​​overeenkomst te sluiten met de Chileense generaal Bruno Villalobos Krumm. De Chileense presidente Michelle Bachelet heeft de protesten tegen de democratische orde in Venezuela veroordeeld en verklaard, dat haar land bereid is samen te werken om wegen te zoeken om een ​​dialoog te hervatten die tot stabiliteit zou kunnen leiden.

Sinds gisteren is het dodental als gevolg van oppositie protesten tegen het regime van Nicolás Maduro gestegen naar 66.
Los Runrunes de Bocaranda de hoy 08.06.2017: ALTO: Más “material de apoyo logístico”


BombaLacrimógenaFOTOHugoBeltrami
FOTO: Hugo Beltrami / Runrun.es

ALTO

LACRIMÓGENAS:

Siguen los intentos del régimen de Maduro&Padrino y de Reverol&Benavides por comprar bombas lacrimógenas para seguir atacando a los demócratas pacíficos que se oponen a que esta dictadura se perpetúe para siempre con una asamblea “prostituyente”, totalmente ilegal. Además, rechazada por la inmensa mayoría nacional que incluye cada vez más a funcionarios otrora cercanos a Hugo Chávez. Por eso no se atreven a convocar un referendo consultivo como está establecido. La represión es el arma que utilizan Maduro y sus secuaces de forma descarada y abusiva violando el derecho a la protesta y los derechos humanos al matar a sangre fría a muchos manifestantes. Tanto que hasta el ministro de la Defensa alzó su voz contra “las atrocidades de la Guardia Nacional” (¿o contra Reverol y Benavides?). Vuelvo al tema de las bombas lacrimógenas, comprobado como está que algunas fueron disparadas a quemarropa -de frente, a la cabeza o al pecho- provocando la muerte de los impactados. Negadas empresas chinas y brasileras por deudas y Rusia anunciando default venezolano por $ 1.000 Millones en compra de armas, han intentado conseguir fianzas para que se las venda China a la empresa Veximca a cargo del Gral. Giuseppe Yoffreda. Una aseguradora zuliana no aceptó ser fiadora pues no le permitieron saber cuál era el “material de apoyo logístico para la GNB”. Así las cosas, hoy está llegando a Santiago de Chile el Vicealmirante Agustín Adolfo Uzcátegui Rivas (quien viene de ser agregado militar en Bielorrusia y fue secuestrado en Caracas el pasado enero) para tratar de hacer una compra – ¿en efectivo? – a los Carabineros chilenos encabezados por el Gral. Villalobos Krumm. ¿Lo sabrá la presidenta Bachelet? ¡Ahí veremos pues…!

(Red. De Surinaamse Krant/PanAm Post/Runrun.es)

SLM-directeur Robbi Lachmising werpt uitspraken Roy de Miranda verre van zich

'We zitten in te grote problemen in het land om ons bezig te houden met deze peanuts'


'De schuld geven aan de SLM is populair talk. Laten we ons bezig houden met serieuze dingen.' Dat zei directeur Robbi Lachmising van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) vandaag, donderdag 8 juni 2017, in het radioprogramma ABC Actueel. Hij reageerde op Roy de Miranda, voorzitter van de stichting 'Mondiaal Kleurrijk Voetbal' die gisteren tijdens de herdenking van de SLM-vliegramp 7 juni 1989 in Paramaribo zei, dat de SLM de nabestaanden om vergiffenis moet vragen. 


De Miranda vindt dat de SLM niet genoeg eer betoond heeft aan de herdenking. De SLM was volgens hem de hoofdverantwoordelijke van de ramp en heeft een fout gemaakt door ongeschikte mensen te plaatsen in de cockpit. Ook zou een gezagvoerder zijn aangesteld die vanwege zijn leeftijd eigenlijk niet meer mocht vliegen.

Lachmising is hier niet van gediend. Hij stelde vanochtend, dat de SLM-piloten in het bezit zijn van een internationaal erkend certificaat en dat de vliegtuigmaatschappij zeer respectvol omgaat met de nabestaanden. 'We zitten in te grote problemen in het land om ons bezig te houden met deze peanuts', zei de directeur.

Hij geeft toe dat de SLM een les heeft geleerd. 'We hebben extra beveiliging wat betreft onderhoud van de vliegtuigen. Dat kunnen we nooit goed genoeg doen. Maar, af en toe gebeurt er een ongeluk of een ramp, dat is het risico van het vak. Moeten we daarom dan het bedrijf opdoeken?'

De directeur zei verder, dat de SLM het monument speciaal voorin de begraafplaats gebouwd heeft, zodat iedereen die voorbij rijdt kan zien dat zo'n vliegramp nooit meer mag gebeuren.

144 Vreemdelingen in mei Suriname uitgezet

Onder uitgezette illegalen vooral Brazilianen (43) en 57 Chinezen


De afdeling Vreemdelingendienst van het Korps Politie Suriname heeft in mei van dit jaar een 144 vreemdelingen het land uitgezet. Deze illegalen hebben verschillende nationaliteiten, aldus de afdeling Public Relations van de politie. 

Het gaat onder andere om 43 Brazilianen, 57 Chinezen, 10 Vietnamezen, 1 Indonesiër, 4 Nederlanders, 21 Haïtianen, 5 Dominicanen, 1 Maleisiër, 1 Filipijn en 1 Franse. De meeste van de uitgezette vreemdelingen mogen na 2 of 6 maanden en een jaar , indien hun documenten in orde zijn Suriname weer binnenkomen.

Er is een persoon die pas na 5 jaar het land weer binnen mag, de reden hiervoor en de nationaliteit worden niet vermeld.

Gewapende overval op klaarlichte dag op supermarkt Guaranistraat, Munder

Overvallers, op bromfiets, gewapend met jachtgeweer en vuistvuurwapen


Twee gewapende en gemaskerde mannen hebben vandaag, donderdag 8 juni 2017, op klaarlichte dag,  iets voor negen uur, een overval gepleegd op een supermarkt in de Guaranistraat, Paramaribo. De politie van Munder is na de melding ter plaatse geweest voor onderzoek, aldus het Dagblad Suriname. 

Volgens de winkelier was zijn echtgenote alleen in de winkel, achter de kassa. De daders waren op een bromfiets. Een van hen was gewapend met een jachtgeweer en de ander had een vuistvuurwapen bij zich.

Tijdens de overval waren er geen klanten in de winkel. De daders hielden de winkelierster onder schot. Onder bedreiging namen zij het geld uit het kasregister en een geldbedrag dat in een doos was bewaard weg.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort. Tot nog toe zijn de daders onbekend.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Geen Kort Geding Linscheer tegen Van der San

Lucht weer opgeklaard tussen veiligheidsadviseur president en oud-minister...


Zo snel een storm opkomt in Suriname, zo snel gaat hij weer liggen. Ex-minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, zegt vandaag, donderdag 8 juni 2017, dat hij niet zo overtuigend had moeten zeggen, dat de veiligheidsadviseur van de president, Melvin Linscheer, geheime informatie lekt naar VHP-voorzitter, Chandrikapersad Santokhi. Hij was er niet bij toen Linscheer met Santokhi gesprekken voerde. Santokhi is wel met een scenario bezig, daar blijft Van der San bij. 

Hij gaf een verklaring aan Clifton Limburg, die uitgezonden is in het SRS-programma Bakana Tori. Van der San stelt, dat hij het scenario van Santokhi moest ontzenuwen. De andere mensen die hij erbij betrokken had, biedt Van der San zijn verontschuldiging aan, zo schrijft Starnieuws.

De ex-minister was op weg naar de Johan Adolf Luchthaven toen hij Limburg belde. Hij is met een korte vakantie.

Linscheer, die live in de uitzending was, zei dat het groots is van Van der San dat hij zich heeft verontschuldigd.

Kort na de persconferentie, gisteren, heeft Linscheer een aantal reacties gehad. Veel wederzijdse vrienden en andere prominenten en ook de president hebben hem gevraagd, om te overwegen het Kort Geding in te trekken. Een uur na de persconferentie kreeg Linscheer een telefoontje van de broer van de ex-minister, Armand van der San. Er is een afspraak gemaakt voor een gesprek. Hij deed een beroep als broer van de ex-minister om af te zien van het Kort Geding.

Linscheer heeft contact gemaakt met de ex-minister en hij heeft hem afgezet op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Zij hebben over de uitlatingen met elkaar gesproken. Deze verklaring is voor Linscheer voldoende om het besluit te nemen om het Kort Geding in te trekken.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Venezuela zou minister van Oliezaken, Nelson Martinez, graag zien als nieuwe PdVSA-president

Martinez is een veteraan in oliesector en staat dicht bij president Nicolas Maduro


Venezuela heeft het directeurschap van het staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) aan de minister van Oliezaken, Nelson Martinez (zie foto - Bron: Twitter), aangeboden, zo hebben drie bronnen met kennis van de situatie dinsdag gezegd, aldus persbureau Reuters vandaag, donderdag 8 juni 2017.

De drie mensen, twee PdVSA-bronnen en één bron in de industrie, verzochten niet te worden genoemd, omdat ze niet bevoegd zijn om met de media te praten.

Martinez, een veteraan van de industrie die dicht bij president Nicolas Maduro staat, stond eerder aan het hoofd van het Amerikaanse bedrijf Citro Petroleum Corp. In januari werd hij benoemd tot minister van Oliezaken en bronnen zeggen, dat hij geleidelijk meer invloed heeft gekregen in de olieindustrie in Venezuela.

Geruchten binnen Petróleos de Venezuela, S.A. en in de bredere oliesector, beweren dat president Eulogio del Pino van PdVSA snel vertrekt en wordt vervangen door Martinez. Sommige buitenlandse leidinggevenden en investeerders vreesden, dat Maduro Del Pino, een Stanford-opgeleide ingenieur, zou vervangen door een politieke of militaire ambtenaar.

Martinez wordt echter gerespecteerd vanwege zijn leiderschap bij Citgo en tientallen jaren ervaring in de oliesector. De Wall Street Journal meldde vorige week, dat Del Pino een kandidaat zou zijn in Maduro's controversiële nieuwe constituerende vergadering. PdVSA heeft niet meteen gereageerd  op een verzoek om commentaar.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

17-jarige Venezolaanse demonstrant in Caracas om het leven gekomen

Oppositieleider Pizarro: 'We moeten ons niet laten afschrikken en intimideren, laten we in de straten blijven'


Een 17-jarige Venezolaanse demonstrant is gisteren in Caracas om het leven gekomen tijdens botsingen tussen veiligheidstroepen en demonstranten, waardoor sinds april het aantal doden gestegen is tot 66, aldus vandaag, donderdag 8 juni 2017, persbureau Reuters.

De regering beweert, dat Neomar Lander overleed toen een zelfgemaakte mortier in zijn handen ontplofte, terwijl honderden jongeren werden geconfronteerd met troepen van de Nationale Garde in de Venezolaanse hoofdstad.

Oppositie parlementsleden zeggen echter, dat hij vermoord werd door een traangasgranaat die gericht op hem was afgevuurd. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoeksonde aangekondigd zonder details te geven. Een fotograaf van Reuters zag een jongeman, waarvan hij vermoedde dat het Lander was, bloedend en onbeweeglijk op straat liggen, die noodhulp kreeg.
'We moeten ons niet laten afschrikken en intimideren, laten we in de straten blijven om te vechten voor de toekomst van Venezuela', zei oppositieleider Miguel Pizarro en huilde op een persconferentie toen hij de dood van Lander besprak. 'Binnenkort kunnen we zeggen dat dit de laatste, donkere dagen van de dicatuur waren.'A post shared by Isaac Paniza (@ipaniza) on


(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter/Isaac Paniza-Instagram)

FARC-rebellen in Colombia hebben 30% van hun wapens overhandigd aan VN

Wapens worden op 26 locaties in het land opgeslagen


FARC-rebellen in Colombia zeggen dat ze 30% van hun wapens hebben overhandigd aan de Verenigde Naties (VN)-monitoren, conform de vredesovereenkomst van vorig jaar. Zij zullen volgende woensdag nog een derde deel overhandigen, waarna de rest over twee weken wordt overhandig, aldus de BBC vandaag, donderdag 8 juni 2017.

De wapens worden op 26 locaties in het land opgeslagen.

Na vijf decennia van oorlog en jaren van onderhandelingen hebben de overheid en de grootste rebellengroep van het land vorig jaar de overeenkomst afgesloten. Er worden 7.000 geweren en pistolen overhandigd, voordat de FARC - de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) - een politieke partij kan worden.

FARC-leider Rodrigo Londoño Echeverri, die beter bekend staat als Timochenko, heeft gisteren de overdracht op social media aangekondigd.

Overheidsbronnen en de VN bevestigen, dat de wapens zijn overhandigd. FARC-rebellen hebben tot en met 20 juni de tijd alle wapens te overhandigen - een deadline die verlengd is vanaf de originele datum van 30 mei. (Bron foto top: FARC)

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

Importeur van levensmiddelen Arun Hindori : 'Nu staat het water ons tot aan de lippen'

'Bedrijven in onze branche staan zelfs op punt mensen gedwongen af te vloeien'


Importeurs van levensmiddelen hebben het zwaar te verduren gehad de afgelopen twee jaar vanwege de crisis in het land. 'Nu staat het water ons tot aan de lippen', zegt Arun Hindori,(zie foto - Bron: Facebook) directeur van de Cirkel Group of Companies (CGC), vandaag, donderdag 8 juni 2017, in de Ware Tijd.

Het gaat vooral om de uitgeholde koopkracht van consumenten, die zich op de handel wreekt.

'Onze omzet is tussen de 30 en 50 procent gedaald in 2015, en nog verder met 10 tot 20 procent in 2016. Wij hebben twee zware jaren achter de rug en ik kan u zeggen dat de branche nog steeds gebukt gaat onder de situatie. Bedrijven in onze branche staan zelfs op het punt om mensen gedwongen af te vloeien om het hoofd boven water te kunnen houden. Als ondernemers maken wij er het beste van, maar de regering moet het voortouw nemen om de juiste maatregelen te treffen. Het gaat vaak niet om moeilijke dingen, maar de politieke wil moet er zijn.'

'Ten eerste moet de regering haar begroting in evenwicht brengen en ophouden om veel meer geld uit te geven dan ze binnenkrijgt. Daarnaast moeten er stappen worden ondernomen voor het herstellen van de koopkracht, die zeker met 100 procent is gedaald door de stijging van de koersen de afgelopen twee jaar.'

Ook Combé Markt, met 350 medewerkers, heeft het moeilijk gehad de afgelopen twee jaar. 'Onze omzet is tussen de 33 en 36 procent teruggevallen', zegt directielid Radjen Ramsoediet. Het bedrijf heeft zich toch weten te handhaven zonder personeel te hoeven ontslaan.

President Bouterse niet aanwezig bij herdenking SLM-vliegramp bij monument Jagernath Lachmonstraat

De Miranda: 'SLM moet na 28 jaar vergiffenis vragen aan de natie Suriname'...

Gedane uitspraken voorzitter van stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal niet bewaarheid


Onderdeel van de herdenking van de SLM-vliegramp aan de Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo gisteren zou de aankondiging van een voetbalacademie zijn waar talent kan worden opgeleid tot profvoetballers. Roy Raymond de Miranda, voorzitter van stichting 'Mondiaal Kleurrijk Voetbal', kondigde maandag in de Ware Tijd 'een bijzondere handeling' van president Bouterse aan waarover hij verder geen informatie wilde geven.

Bouterse liet zich gisteren echter niet zien en werd vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin. Van enige aankondiging van een voetbalacademie en van welke bijzondere handeling dan ook was gisteren geen sprake. De eerdere uitspraken van De Miranda werden niet bewaarheid.Het Kleurrijk Elftal was in 1989 door de SVB (Surinaamse Voetbalbond) uitgenodigd om hét voetbalwerk in Suriname te doen. 'De SVB heeft nooit aandacht besteed aan dit soort herdenkingen. Dat vinden wij een kwalijke zaak. Uiteindelijk moesten wij hier uitgenodigd worden door de SVB. Het waren hun gasten. Zij behoorde te herdenken. Dit, samen met de carrier SLM, die hoofdverantwoordelijk is voor dit drama', stelde Roy de Miranda. Hij verwees naar het feit, dat het graf van de toenmalige SVB-voorzitter, Albert Ramnewash, vlak bij de ingang van het monument van de vliegramp staat. Hij kenmerkte dit als een spirituele aangelegenheid.

Op 7 juni 1989 probeerde de DC8-62 N1809E Anthony Nesty en de bejaarde captain van de Surinam Airways een landing te maken op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Het vliegtuig kwam bij haar vierde poging ver onder de minimale aanvlieghoogte. Het toestel rolde om zijn lengteas en stortte om 04.27 uur plaatselijke tijd een paar kilometer voor de landingsbaan neer. De brokstukken van het vliegtuig lagen op die bewuste dag 4 kilometer verspreid langs de weg naar Apoera. 176 Passagiers vonden de dood als gevolg van deze tragedie.

Inmiddels zijn 28 jaren voorbij gegaan. Er zijn vele herdenkingsmomenten geweest. Echter is nog steeds vanuit de kant van de Surinaamse Luchtvaarmaatschappij (SLM) en de Surinaamse Voetbalbond (SVB) geen degelijk gebaar gekomen over dit gebeuren, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 8 juni 2017..

De SLM had in die dagen bij een uitzendbureau mensen ingehuurd die niet gebrevetteerd waren en onder een valse naam meevlogen. Tevens mocht de gezagvoerder vanwege zijn leeftijd niet meer vliegen en was hij veroordeeld door internationale luchtvaartautoriteiten.

De stichting vindt dat de SLM na 28 jaar dat nooit te hebben gedaan, niet alleen vergiffenis dient te vragen aan de nabestaanden, maar aan de natie Suriname. 'Geld uitkeren aan nabestaanden, is één ding, maar ik denk dat een sorry meer waarde heeft dan het geld. Dat heeft niet plaatsgevonden. Wij roepen opnieuw de SLM op om hieraan gevolg te geven', aldus De Miranda. Hierbij miskent De Miranda niet de kwaliteit die op dit moment geleverd wordt door het staatsbedrijf.

Vicepresident Adhin nam notitie van de oproep van De Miranda over SLM en de SVB. 'Het zou goed zijn om een signaal te sturen. Het zijn zaken die niet een groot obstakel zouden moeten zijn. Dat zal ik verder communiceren', stelde Adhin.

De Miranda stond ook een poos stil bij het monument van de vliegramp. Hij haalde aan dat het monument onderhoudsarm is gemaakt. Dankzij sponsoren is het wel gelukt om onderhoudswerkzaamheden te verrichten. De Miranda vindt dat deze rustplaats toch wat aandacht verdient qua onderhoud.

* Op de foto familieleden van de overleden Lloyd Doesburg. Doesburg was een Surinaams-Nederlands voetballer (doelman) die in zijn carrière uitkwam voor Ajax. (Foto: Ricky Bahadoersingh)

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Nog dit jaar op grote schaal productie Tu-Há olie in Trio-dorp Alalapadu

Fabriek wordt opgezet in dorp voor de commerciële productie Tu-Há olie uit paranoot

(Bron foto: Apura.org)

De productie van Tu-Há olie in het inheemse Trio-dorp Alalapadu wordt nog dit jaar op grote schaal aangepakt. De dorpelingen verwerken het product nu op kleine schaal en voor eigen gebruik. Het is de bedoeling om dit jaar nog te beginnen met de verwerking voor de lokale voorziening en op lange termijn voor export, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 8 juni 2017. 

Milieuorganisatie Conservation International-Suriname, die de dorpsbewoners daarin ondersteunt, heeft in maart samen met een crowdfundingplatform een geldinzamelingscampagne op touw gezet voor commerciële productie. Er is tot gisteren, vier dagen vóór het verloop van de overigens verlengde campagne 10.076 euro ingezameld. Het streefbedrag was tienduizend euro.


Rôchelle Rijssel, woordvoerster van Conservation International-Suriname, spreekt van een 'flinke' bijdrage van het bedrijfsleven om dit resultaat te bereiken.

De Triogemeenschap in Alalapadu is voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten uit de olie. Het product wordt gemaakt uit de paranoot die veel voorkomt in Zuid-Suriname. De olie wordt vanwege zijn werking als een 'wondermiddel' gezien. Het werkt bloeddrukverlagend en wordt verder gebruikt tegen haaruitval, muskietenbeten en brandwonden.

Er wordt nu een fabriek opgezet in het dorpje voor de commerciële productie. Het ingezamelde geld zal gebruikt worden voor onder meer training van de dorpelingen om zelf voor de productie te kunnen zorgen en voor het aantrekken van investeerders.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

NDP-delegatie zoekt hele week in Boven-Surinamegebied verse aanhang

Bezoek ABOP-delegatie snel gevolgd door de NDP...


De leiders van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) werden zaterdag 27 mei met fanfare binnengehaald te Gujaba, Sipaliwini. Partijvoorzitter Ronnie Brunswijk en de Assembleeleden, Edward Belfort, Marinus Bee en Dinotha Vorswijk, werden verwelkomd door ongeveer vierhonderd bewoners. De NDP wil zich niet het kaas van het brood laten eten en is deze week met een delegatie aanwezig in het Boven-Surinamegebied (zie foto - Bron: NDP). 

Aan stonfotu’s en kansarme burgers zijn 200 voedselpakketten gegeven. De delegatie bestaat uit de NDP-coördinator van het Boven-Suriname gebied, Faizal Abdoelgafoer, de Assembleeleden Silvana Afonsoewa, Erwin Lienga, Aida Nading en andere partijkopstukken.

De structuren van de dorpen bezoeken om een tussentijdse evaluatie te houden, is het hoofddoel van het bezoek aan dit gebied. Aan de kapiteins en basja’s heeft de voorzitter van de NDP, Desi Bouterse, een persoonlijk schrijven gericht waarin vermeld staat wat de bedoeling is van het bezoek van de partij aan dit gebied. Er zijn bijeenkomsten gehouden in verschillende dorpen.

Met het oog op samenwerken en samenwerkingsverbanden versterken, zijn er vertegenwoordigers van verschillende dorpen bijeen gekomen. Te Abenaston hebben de structuren van het dorp samen met die van Pokigron tot en met Nw. Aurora van gedachten gewisseld. Te Pikin Slee zijn de structuren van Gujaba tot en met Botopasi bijeen gekomen, terwijl woensdag te Ma Lobi de structuren van Kambalua tot en met Tu Maipa op het schema stonden.

De delegatie heeft een tussenstop gemaakt op de school te Botopasi, waar een voedselpakket is gedoneerd en sponsoring in de vorm van geld voor de Keti Koti-viering die er gepland is door de schoolleiding. Leerkrachten van het Boven-Surinamegebied hebben gebruik gemaakt van de gelegenheid om de uitdagingen van het onderwijsveld aan te kaarten. De komende dagen zijn  besprekingen gepland te Solang en in het Langu gebied.

De delegatie keert zondag terug naar Paramaribo.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Drugssmokkelaars bijna vrij spel door zwakke overheidsadministratie Suriname

Nationaal veiligheidsadviseur Linscheer: 'Over ruim een jaar worden grote slagen toegebracht aan drugsmaffia'


Drugssmokkelaars hebben bijna vrij spel vanwege de zwakke overheidsadministratie in Suriname. Door maatregelen die worden voorbereid zullen over ruim een jaar grote slagen aan de drugsmaffia worden toegebracht. Dat verwacht nationaal veiligheidsadviseur en ex-directeur van het Bureau Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 8 juni 2017.

Suriname kwam de afgelopen tijd internationaal vaak negatief in het nieuws door de vangst van grote partijen drugs die vanuit Suriname zijn verscheept. De Surinaamse Krant berichtte dinsdag nog, dat op Jamaica een aantal kilo's cocaïne werd onderschept in vrachtcontainers die uit Suriname kwamen.

De zwakte in de overheidsadministratie maakt dat vaak niet slagvaardig kan worden opgetreden. Als voorbeeld noemt Linscheer het feit dat exporteurs fictieve bedrijfsadressen opgeven die achteraf 'lege percelen' van stromannen blijken te zijn. 'Wanneer onze administratie up-to-date is, weet je van tevoren dat een dergelijk adres niet klopt en kunnen zaken sneller aan het licht komen.'

Hij erkent voorts, dat de aanpak van de drugshandel de afgelopen periode niet naar wens is geweest. Dat er grote vangsten in het buitenland worden gedaan, komt omdat er veel drugs het land binnenkomen. Er schort momenteel een heleboel aan het aanpakken van de aanvoer. Om hard toe te kunnen slaan is een gedegen infiltratie in de drugsnetwerken noodzakelijk. Die soort operaties duren enige tijd. Voorzichtigheid, omzichtigheid en geduld zijn geboden bij het infiltreren in drugsorganisaties. De verschillende lijnen moeten goed in kaart worden gebracht.

Het aanpakken van de drugsstroom van Guyana naar Suriname wordt bemoeilijkt, omdat die zowel via de zee als over de weg plaatsvindt, zegt Linscheer. Hij wijst op de ondermaatse capaciteit om effectief deze stroom in te dammen. Niet alleen een tekort aan menskracht, maar ook een gebrek aan geld zou de autoriteiten parten hebben gespeeld.

Directeur NII, Limburg, ontkent met klem dat NDP-Assembleelid Doekhie opvolger Van der San is

'Berichten die circuleren onderdeel van campagne leugens te verspreiden en verwarring te stichten'...


President Desi Bouterse heeft nog geen kandidaat aangewezen ter opvolging van Eugene van der San die eerder deze week zijn portefeuille als minister van Justitie en Politie neerlegde. Clifton Limburg, directeur van het Nationaal Informatie Instituut (NII), ontkent met klem dat NDP-assembleelid Rashied Doekhie is uitverkoren, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 8 juni 2017. 

Het NII geeft hierover later vandaag een verklaring uit.

'Ik heb geen enkele naam bevestigd tegenover wie dan ook, omdat ik in deze fase nog geen enkele naam heb', zegt Limburg.

Sinds woensdag gaat een bericht rond (zie onderaan) dat Doekhie de nieuwe minister wordt en dat hij morgen op het districtscommissariaat in Nieuw-Nickerie wordt beëdigd. Volgens het, aldus Limburg, vals bericht zou ex-VHP'er Sharmila Kalidien-Mansaram als beleidsadviseur aan het kabinet van Doekhie worden toegevoegd.

Limburg wijst erop dat te zijner tijd de regering via de officiële kanalen, het NII, de media zal informeren wie de nieuwe minister wordt. Hij beweert, dat de berichten die nu circuleren 'onderdeel zijn van de campagne om leugens te verspreiden en verwarring te stichten'.

De directeur stelt dat de president zich uitvoerig laat informeren over de opvolging bij het ministerie van Justitie en Politie. 'We moeten hem even de ruimte geven om na te gaan wie een gedegen kandidaat is die meneer Van der San zou kunnen opvolgen.'Diepgaand onderzoek op Curaçao naar vlees waarvan vervaldatum is verstreken

Minister Suzy Camelia-Römer hoopt binnen twee weken de eerste resultaten onderzoek te hebben


De afdeling Inspectie van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) begint binnenkort met een diepgaand onderzoek naar vlees waarvan de vervaldatum is verstreken. Aan de hand van het onderzoek zal, als dat nodig is, een klacht worden ingediend bij de EU en/of aangifte worden gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM). 

Dat zegt PIN-minister Suzy Camelia-Römer (GMN) vandaag, 8 juni 2017, in het Antilliaans Dagblad. Als het onderzoeksteam eenmaal is geïnstalleerd, hoopt de bewindsvrouwe binnen twee weken de eerste resultaten van het onderzoek binnen te hebben. Dan wordt het ook duidelijk wat de vervolgstappen zijn.

'Het onderzoek wordt gedaan terwijl de reguliere controles van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) gewoon doorgaan. De laatste tijd zijn er grote hoeveelheden vlees, en ook hoeveelheden garnalen, aangetroffen waarvan de vervaldatum al een tijd of een paar jaar was verstreken. Onderzoek moet uitwijzen of een product met vervaldatum 2008 bijvoorbeeld inderdaad in dat jaar is geïmporteerd of dat het product bij wijze van spreken begin dit jaar werd geïmporteerd (...)', aldus de minister.

CPost Curaçao: 'De bezorging van brieven is te duur'

'Plaatsing community mailboxes slechts maatregel om kosten te drukken'


Het is de harde realiteit, de bezorging van brieven is te duur. CPost heeft geen alternatief en moet zich aanpassen aan een veranderende wereld. De plaatsing van community mailboxes is slechts een van de maatregelen om de kosten te drukken van een verliesgevende dienstverlening. Dat zegt CPost-directeur Andy Luisa vandaag, donderdag 8 juni 2017, in het Antilliaans Dagblad.

Nadat eerder al onder andere in Marchena en Groot Kwartier gemeenschappelijke brievenbussen werden geplaatst, zullen binnenkort ook op pleinen in Kas Grandi en Coromoto community mailboxes worden geïnstalleerd.

'Bittere noodzaak', zegt Luisa. Want het aantal brieven dat dagelijks moet worden bezorgd, blijft afnemen.

Doek gevallen voor Insel Air Aruba nv

Gerecht in Oranjestad verklaart Insel Air Aruba failliet 


Insel Air Aruba nv is, na een voorlopige surseance van drie maanden, door het gerecht in Oranjestad failliet verklaard. Dit is gisteren conform verwachtingen gebeurd nadat de bewindvoerder op 24 mei negatief adviseerde over definitieve surseance en de rechter in overweging gaf het faillissement uit te spreken. Dit meldt vandaag, donderdag 8 juni 2017, het Antilliaans Dagblad.

Bewindvoerder Jean Maurice ‘Jeannot’ de Cuba is nu aangesteld als curator.

Uit het openbare verslag van de bewindvoerder van 16 mei bleek al: geen van de toestellen van Insel Aruba waren in gebruik ten tijde van de verlening van surseance en de bedrijfsvoering lag stil. Er werd ook geen verzoek ontvangen om bijstand of machtiging voor enige rechtshandeling in verband met het Stabilization Plan.

Update: Partij Artikel1 van Sylvana Simons moet naam veranderen

Naamswijziging lastig nu partij amper geld in kas heeft

Update 8 juni: Verklaring Sylvana Simons


De politieke partij Artikel1 van Sylvana Simons moet van naam veranderen. De Stichting Expertisecentrum Discriminatie is door de rechter dinsdag 6 juni 2017 in het gelijk gesteld dat de naam en het merkrecht toebehoord aan het onderzoeksinstituut, zo bericht onder andere De Telegraaf. 

Simons kon zich tijdens het Kort Geding drie weken geleden met de beste wil van de wereld niet bedenken waarom zij de naam Artikel1 zou stelen voor haar politieke partij. 'Als ik van tevoren had geweten dat er zoveel commotie over zou ontstaan, had ik er niet voor gekozen.'

Zij wordt nu door de rechter gedwongen alsnog op zoek te gaan naar een nieuwe naam voor haar partij.

Hoewel Simons geen zetel haalde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen heeft zij wel de intentie uitgesproken volgend jaar mee te willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Haar grootste achterban bevindt zich in Zuidoost.

Simons heeft aangegeven dat een naamswijziging eigenlijk niet kan met de huidige financiën in kas. De vrijwilligersorganisatie waar haar politieke partij momenteel op draait, moet het hebben van giften en er is bijna geen geld.

Ied-Ul-Fitr valt dit jaar op maandag 26 juni

Suriname heeft maandag 26 juni een nationale vrije dag


Ied-Ul-Fitr valt dit jaar op maandag 26 juni. Dit heeft minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken gisteren in bovenstaande bekendmaking aangegeven. Het gaat om een nationale vrije dag, die gelijkgesteld is met de zondag. 

Moslims zijn vanaf eind mei begonnen met vasten. Deze periode duurt 29 tot 30 dagen. Het vasten begint bij zonsopgang en eindigt bij zonsondergang. In Suriname gaat het om ongeveer elf tot twaalf uren, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 8 juni 2017.

In sommige landen, waar het nu zomer is, is de periode nog langer en kan oplopen tot zo'n twintig uren. Gedurende deze periode wordt afgezien van eten, drinken en seksuele gemeenschap en negatieve handelingen.

Wereldwijd vasten ruim 1,5 miljard moslims. Deze periode houdt reiniging en bezinning in. Na zonsondergang wordt er ontvast binnen de eigen familie of gezamenlijk in de moskee. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met moslims tijdens de Ramadan. Zo vergadert De Nationale Assemblee niet in de avonduren.

Slechte weg van Wanhatti door aanhoudende regen leidt tot stagnatie scholierenvervoer naar Moengo

Bushouder Carlo Domini: 'We moeten ploeteren om over deze weg te gaan'


Door de slechte weg van Wanhatti wegens de aanhoudende regen is het transport van MULO- en LBO-scholieren naar Moengo niet optimaal. Bushouder Carlo Domini zegt vandaag, donderdag 8 juni 2017, in de Ware Tijd, dat zijn bus defect is, omdat hij door het water heeft moeten rijden. 'Nu ik een kleine bus heb ingezet, kan ik niet alle kinderen vervoeren. De helft van de scholieren blijft hierdoor bij familie in Moengo.'

Hij vervoert dagelijks twintig scholieren van Wanhatti naar Moengo. De weg naar Wanhatti is ongeveer 25 kilometer lang en staat op verschillende plekken onder water (zie foto - Bron: de Ware Tijd/archief). 'We moeten ploeteren om over deze weg te gaan', beschrijft de bushouder de situatie.

Hij heeft zijn beklag gedaan bij een ressortraadslid van Wanhatti en hoopt dat er verbetering komt in de situatie.

Ook leerkracht Naomi Sinti, die lesgeeft in het gebied, is niet te spreken over de staat van de weg. Op sommige plaatsen is het water zo hoog, dat er greppels zijn gegraven en kokers zijn geplaatst voor vlotte afvoer van het water, maar dat heeft niet mogen baten. 'Het is verschrikkelijk en er moet wat gedaan worden aan de weg.'

Leerkrachten van Tamarin aan de Cotticarivier die dagelijks naar Paramaribo moeten komen voor vervolgonderwijs, kunnen dat al een maand niet. Het tien kilometer lange weggedeelte tussen Tamarin en Wanhatti is namelijk slecht. 'We maken alleen gebruik van de staatsbus, want de weg is niet berijdbaar', zegt Sinti.

(Bron: De Surinaamse Krant/Google Earth)

'Loyalisten op ministersposten geen enkele garantie voor goed beleid'

NPS-voorzitter: 'President moet nu met minister komen die vertrouwen zal uitstralen'

'Zoveelste minister onder het kabinet Bouterse die het veld moet ruimen is teken van slecht beleid'


NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat het plaatsen van loyalisten op ministersposten geen enkele garantie biedt dat goed beleid gevoerd zal worden. Daarvoor is er deskundigheid en een stabiele persoonlijkheid nodig. De politicus zegt vandaag, donderdag 8 juni 2017, op Starnieuws, dat de president nu op basis van de lessen die geleerd zijn, met een minister van Justitie en Politie moet komen, die vertrouwen zal uitstralen. De bewindspersoon moet de immense problemen rond de criminaliteit en de onrust binnen het Korps Politie Suriname het hoofd kunnen bieden.

Het baart Rusland zorgen, dat de zoveelste minister onder het kabinet Bouterse het veld moet ruimen. Dit is zonder meer een teken van slecht beleid. Bovendien wordt er ook een aanslag gepleegd op de al fragiele staatskas.

Rusland vraagt zich af waar de ontwikkelingsvisie en het toekomstgericht denken van de regering op gestoeld zijn. De boodschap die zowel nationaal als internationaal wordt gegeven over Suriname is volgens hem niet goed en straalt onkunde uit.

'Van het begin af was het duidelijk dat met de benoeming van Van der San een valse start werd gemaakt. In twee maanden tijd zijn er teveel incidenten geweest, waarbij veiligheidsautoriteiten door het slijk zijn gehaald. Zelfs de procureur-generaal heeft het moeten ontgelden.' 

Wanneer in dit geval gekeken wordt naar de verruwing van de criminaliteit, met name het aantal overvallen met geweld en het groeiend aantal drugsvangsten, lijkt het Rusland verstandig om de positie van het ministerie van Justitie en Politie serieus te bekijken en deze te versterken door sleutelfiguren en deskundigen te rekruteren.

De NPS-leider pleit voor sterke instituten, waardoor de pilaren van het overheidsapparaat in een goed fundament verankerd zijn. 'Het ministerie dient met de nodige kunde en ervaring bestuurd te worden en daar is geen plek voor vrienden of politieke loyalisten.' Er dienen beleidsmaatregelen genomen te worden waardoor de criminaliteit krachtig wordt teruggedrongen. De NPS-voorzitter wacht de ontwikkelingen af en kijkt uit naar de verdere stappen in deze van de regering.

Ipads voor elke SLM-passagier in Airbus A330-313 op de route Paramaribo-Amsterdam

SLM is overeenkomst aangegaan met Brits bedrijf Bluebox Aviation Systems 


Passagiers van de SLM zullen op de route Paramaribo-Amsterdam niet meer op algemene tv-schermen naar films hoeven te kijken. Vanaf volgende week woensdag zal de Airbus A330-313 volledig voorzien zijn van ipads voor elke passagier met voldoende keus uit film, video, nieuws en entertainment. 

Op de vlucht vanuit Amsterdam woensdag is in de businessclass en in de ‘preferred zone‘ (tot en met rij 12) de ipad getest. De SLM passagiers hebben vaak hun ongenoegen geuit over het kijken naar algemenen schermen. Dit is niet onopgemerkt voorbij gegaan aan het oor van het SLM-mangement, stelt het bedrijf.

Passagiers hebben graag hun eigen t.v. scherm, ipad en/of tablet met meerdere keuzes uit film, video, nieuws en/of entertainment. De SLM is er ter upgrading van de service aan boord een overeenkomst aangegaan met Bluebox Aviation Systems in het Britse Dunfermline. Dit bedrijf heeft een leidende rol bij het leveren van Ipads voor luchtvaart maatschappijen.

Regering wijzigt Wet Nationale Basiszorgverzekering

Uitvoering van de wet bij de Zorgraad uit praktisch en kostenbesparend oogpunt


De regering heeft besloten de Wet Nationale Basiszorgverzekering te wijzigen. De wijzigingen zijn intussen goedgekeurd door de Raad van Ministers en moeten nog ingediend worden bij De Nationale Assemblee. Dit bericht vandaag, donderdag 8 juni 2017, Starnieuws.

Bij de samenstelling van de Zorgraad is nu gekozen voor een model, waarbij de Onderraad expliciet vertegenwoordigd is. Met het oog op de verbetering van kwaliteit van bestuur en beleid van de Zorgraad is gekozen voor een bredere samenstelling.

De Wet Nationale Basiszorgverzekering is op 9 oktober 2014 in werking getreden. Een optimalisering van de uitvoering van de sociale wetten op basis van 'lessons learned' is noodzakelijk. De aangebrachte wijzigingen hebben volgens de regering als belangrijk doel het slagvaardig transformeren van het voorgestane regeringsbeleid naar verwezenlijking van de door de wet gestelde doelen.

De regering vindt het ook noodzakelijk een wijziging aan te brengen in de reikwijdte van het begrip zorgverzekeraar. Hierdoor kan vanwege het kostenaspect de zorgverzekering voor bepaalde doelgroepen worden ondergebracht bij een door de regering aangewezen rechtspersoon.

De regering vindt het praktischer en kostenbesparend om de uitvoering van de wet te leggen bij de Zorgraad die voor de dagelijkse operaties een Uitvoeringsorgaan met directie en personeel ter beschikking heeft. De taken van het bestuur zijn overgeheveld naar die van de Zorgraad. De uitvoering van de wet is thans ondergebracht in twee lagen, namelijk de Zorgraad en het Uitvoeringsorgaan Basiszorg evenwel zonder een bestuur voor het Uitvoeringsorgaan.

De wijziging van diverse wetsartikelen of toevoegingen, beogen een aanscherping van onder andere benoemingsvereisten, de samenstelling van de Zorgraad, de zittingstermijn van leden, de ontslaggronden en overige technische bepalingen bevorderlijk voor het functioneren van de Zorgraad en of het uitvoeringsorgaan Basiszorg met een duidelijke aanduiding van de hiërarchie.

Dew Sharman (VHP): 'Hervorming belastingen moet voor iedereen gelden'

'Als leerkrachten na herwaardering vinden dat ze teveel belasting betalen, moet dit bespreekbaar gemaakt worden'


Het gros van de leerkrachten verkeert na tal van inspanningen nog steeds in een positie waar de verarming parten speelt. Critici vragen zich af waarom het belastingsysteem initieel niet ter sprake is gekomen tijdens de maandenlange onderhandelingen tussen de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). 

'Als je een bezoldiging ontvangt, zal je op basis van de bestaande wet- en regelgeving belasting moeten afdragen. De wet is op dit stuk duidelijk en we moeten ons als burgers houden aan de wet. En als onderwijsgevenden na de herwaardering vinden dat ze teveel belasting betalen, moet dit bespreekbaar gemaakt worden. Door de ontwaarding van onze munt en de verarming, die dat ten gevolge heeft gehad, is het besteedbaar inkomen van elke burger onder druk komen te staan', zegt VHP-parlementariër Dew Sharman woensdag 7 juni 2017 in het Dagblad Suriname.

Daarom vindt de politicus, dat er een algemene discussie op gang gebracht moet worden, aangezien de belastingissue een ieder raakt.

'De samenleving moet erbij betrokken worden. De regering gaat voorbij aan deze maatschappelijke realiteit en is juist bezig nieuwe belastingmaatregelen te treffen, zoals de wegen- en motorrijtuigenbelasting. Dit zal nog meer druk leggen op het inkomen van de burgers.'

Sharman vindt, dat indien de hervorming van de belastingen van de grond komt, dit voor een ieder dient te gelden en niet slechts voor de onderwijsgevenden. Het was wenselijk dat de onderwijsvakbonden de leraren geïnformeerd hadden over de belastingknelpunten, zodat zij het niet als een klap in het gezicht zouden ervaren. 'Ik vind dat die informatievoorziening niet optimaal was.'

In ieder geval blijkt, dat veel leerkrachten financieel niet veel vooruit zijn gekomen en daardoor zich gepakt voelen.

Politiebond hoopt dat op zeer korte termijn nieuwe minister wordt aangesteld

'Vertrek Van der San weer vertraging in behartiging belangen leden'

'In de ex-minister had de SPB een klankbord over zaken die niet verliepen volgens wet- en regelgeving'....


Het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB) kijkt met argusogen uit naar de vervanging van de afgetreden minister van Justitie en Politie, Eugene van der San. Het bestuur spreekt de hoop uit dat de president binnen zeer korte termijn zal voorzien in de meest geschikte invulling van de ministerpost om de rust in de gemeenschap, op het ministerie en in het Korps Politie Suriname terug te brengen.

Het bestuur van de SPB stelt woensdag 7 juni 2017 in een persbericht, aldus Starnieuws, kennis genomen te hebben van de ontwikkelingen omtrent de ter beschikking stelling van de portefeuille van de minister. Het bestuur is sinds zijn aantreden in augustus vorig jaar binnen betrekkelijk korte tijd geconfronteerd geraakt met tweede wisseling van de wacht op het ministerie.

'In zijn algemeenheid is zulks niet bevorderend voor de criminaliteitsbestrijding en de veiligheid in het land. Voor de SPB in het bijzonder is dit wederom een vertraging in de behartiging van de belangen van de leden. Echter, het uitgestippelde beleid en het ingezette pad van de SPB blijven ongewijzigd en afspraken die gemaakt zijn met het ministerie staan recht overeind. Wie ook invulling zal geven aan die post zal herinnerd worden aan de gemaakte afspraken', aldus het bestuur.

Ook de kwestie rond de vertrouwenscrisis staat recht overeind. Het bestuur wacht het resultaat van het Mediation Team af. Aan de hand van een schrijven van de ex -minister werd aan dit Team tien dagen respijt gegeven om verslag te doen van zijn bevindingen. Het bestuur van de SPB heeft er alle vertrouwen in dat het Mediation Team zijn werkzaamheden, zoals geprojecteerd was, zal afronden.

'In de ex-minister had de SPB een klankbord over zaken die niet verliepen volgens wet- en regelgeving', zegt woordvoerder Revelino Eijk.

Georganiseerde misdaadgroepen in Peru volgen nieuwe drugsroutes en smokkelstrategieën

Smokkelaars hanteren het 'mieren plan', over meerdere dagen via kleinere verzendingen


Een recente cocaïne-inbeslagname in Peru heeft aangetoond, dat georganiseerde misdaadgroepen nieuwe drugsroutes en smokkelstrategieën zijn gaan volgen in een poging om de autoriteiten te slim af te zijn, zo schrijft InSight Crime woensdag 7 juni 2017.

Op 1 juni namen de Peruaanse autoriteiten 474 kilo cocaïne in beslag in een vrachtlading die 1.234 katoenballen bevatte. De zending was naar verluidt bestemd voor de haven van Abidjan, Ivoorkust. Een Ecuadoraan en zes Peruanen werden gearresteerd tijdens de operatie.

Volgens bronnen van het departement Tactische Anti-Drugsoperaties (Departamento de Acciones Tácticas Antidrogas - DEPOTAD) geraadpleegd door de krant La República, vervoeren drugshandelaren eerst cocaïne geproduceerd en geraffineerd in de Apurimac-, Ene- en Mantaro-vallei (VRAEM) naar geselecteerde opslagpunten in het departement Piura, en uiteindelijk naar de nabijgelegen haven van Paita, of noordwaarts naar Ecuador.

Maar, wanneer cocaïne gesmokkeld wordt naar de opslagplaatsen, doen smokkelaars wat de autoriteiten een 'mieren plan' hebben genoemd. In wezen vervoeren ze over meerdere dagen cocaïne via kleinere verzendingen, om te voorkomen dat ze door de autoriteiten worden gedetecteerd.

'Smokkelaars vervoeren de drugs beetje bij beetje, om niet te worden ontdekt, en om door te gaan als gewone transporteurs', aldus een DEPOTAD-ambtenaar in La República. Criminele organisaties kunnen er maximaal 15 dagen over doen om een ​​ton cocaïne in de geheime opslaglocaties te verzamelen, waarna de zending naar de vertrekpunten van het land wordt verzonden.

(Red. De Surinaamse Krant/InSight Crime)

Hoogste kiestribunaal Brazilië heropent zaak grootschalige kiesfraude presidentsverkiezingen 2014

President Temer en voorgangster Rousseff zouden massaal illegale giften te hebben ontvangen 
Het hoogste kiestribunaal van Brazilië heeft de zaak over grootschalige kiesfraude tijdens de presidentsverkiezingen van 2014 woensdag 7 juni 2017heropend. Huidig president Michel Temer en zijn voorgangster Dilma Rousseff worden ervan beschuldigd massaal illegale giften te hebben ontvangen tijdens de kiescampagne. Het proces brengt het presidentschap van Temer mogelijk in gevaar. 

Temer volgde Rousseff in 2016 op als president, nadat zij in de nasleep van een grootschalig corruptieschandaal werd afgezet. Er rezen onder meer beschuldigingen dat ze tijdens de campagne voor die verkiezingen verduisterde publieke gelden had aangewend.

Het hoogste Braziliaanse kiestribunaal TSE (Tribunal Superior Electoral) buigt zich sinds gisteren opnieuw over die beschuldigingen. De rechtbank moet bepalen of het verkiezingsresultaat van 2014 nog geldig is.

Als het tribunaal de verkiezing ongeldig verklaart, vervalt het mandaat van de tandem Rousseff-Temer en moet die laatste ook zijn post verlaten. Een opvolger wordt dan aangeduid door het parlement, of door nieuwe verkiezingen.

De uitspraak volgt normaal vandaag, donderdag. De verdediging van Temer heeft al laten weten dat hij bij een ongeldigverklaring van de verkiezingen alle mogelijke rechtsmiddelen zal uitputten om te proberen zijn termijn, die nog loopt tot eind 2018, uit te zitten.


(Red. De Surinaamse Krant/Belga/Twitter)