vrijdag 9 juni 2017

Surinaams team Internationale Natuurkunde Olympiade 16-24 juli in Jogyakarta (Indonesië) is bekend

Vier scholieren van Miranda Lyceum en van Hoogendoorn Atheneum op 12 juli naar Indonesië

(Bron foto: Comité Natuurkunde Olympiade Suriname)  

Het team dat Suriname zal vertegenwoordigen op de Internationale Natuurkunde Olympiade van 16 tot 24 juli in Jogyakarta (Indonesië) is bekend. Het gaat om vier scholieren van het Miranda Lyceum, Farchanda Abdoel Wahid, Simran Mokiem, Sarfaraz Muradin en Winay Nandlal, en Netanja Harlianto van het Hoogendoorn Atheneum. Dit meldt vandaag, 9 juni 2017, de Ware Tijd.

Deze scholieren hebben ook de Nationale Natuurkunde Olympiade gewonnen. Ze moesten een aantal moeilijke theoretische opgaven oplossen en een aantal practicumopdrachten uitvoeren.

Aan de eerste Olympiade ronde die plaatsvond op 11 juni vorig jaar deden 125 VWO-leerlingen mee. Hieruit werd een selectie gemaakt van 49 leerlingen die doorstroomden naar de tweede ronde. Deze leerlingen volgden een intensieve trainings- en selectietraject dat werd verzorgd door docenten van de universiteit en andere natuurkundigen.

Op basis van de prestaties in de derde ronde werd vervolgens een groep van acht finalisten geselecteerd voor de vierde finale. Hieruit werden de vijf winnaars geselecteerd.

De vijf winnaars vertrekken samen met twee begeleiders, Bing Tan en Ignaas Jimidar, op 12 juli naar Indonesië. Suriname neemt dit jaar voor de 22e keer mee aan de Internationale Olympiade. Samen met meer dan vierhonderd scholieren uit 86 andere landen zullen ze strijden om een medaille.

Ter informatie:

Quorumspook waart weer rond in de vergaderzaal van de Surinaams Assemblee

DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons bang voor quorumspook 

Oppositie: 'Niet juist dat coalitieleden in zo'n moeilijke situatie op verkiezingstour zijn, en oppositie moet opdraaien voor quorum'


Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft donderdag geen parlementsvergaderingen kunnen uitschrijven, omdat het parlement momenteel met een quorumprobleem zit. Hoewel de coalitie vertegenwoordigd wordt door 31 zetels, kan zij momenteel slechts op 25 zetels rekenen.

Het Dagblad Suriname schrijft vandaag, vrijdag 9 juni 2017, begrepen te hebben, dat Amzad Abdoel (NDP) wegens een medische ingreep niet beschikbaar is, terwijl Rudolf Zeeman (BEP) momenteel met een sterfgeval zit. Rossellie Cotino (NDP) zit al ruim een week in het buitenland, terwijl collega NDP’ers Silvana Afonsoewa, Erwin Lienga en Aida Nading deze hele week met partijactiviteiten bezig zijn in het Boven-Surinamegebied.

Om rechtmatig te kunnen vergaderen, zijn minstens 26 leden nodig. Afgelopen dinsdag kon de tweede openbare vergadering 's middags ook geen voortgang vinden, omdat slechts 24 coalitieleden de presentielijst hadden getekend. De oppositie heeft daarom geen quorum verleend, terwijl DOE-parlementariër Carl Breeveld niet aanwezig was in de zaal. Naast de voornoemde leden, had ook Frederik Finisie de presentielijst niet getekend. Op de agenda stond de ontwerpwet houdende goedkeuring van de Overeenkomst inzake Handel en Economische Samenwerking tussen de Republiek Suriname en de Republiek Turkije en de ontwerpwet houdende goedkeuring van de Raamovereenkomst voor Economische, Wetenschappelijke Technische en Culturele Samenwerking tussen de Regering van de Republiek Suriname en de Regering van de Republiek Equatoriaal Guinea. Opmerkelijk is dat Finisie dat wel had gedaan voor de vergadering 's morgens, waar inde Arbeidsmiddelingswet is goedgekeurd.

Ingewijden binnen de oppositie zeggen, dat ze op dit moment geen prioriteit zien om quorum te verlenen aan een vergadering waar minder belangrijke zaken als deze samenwerkingsovereenkomsten aan de orde zijn.

Oppositieparlementariërs zien liever, dat de Assembleevoorzitster conform afspraak, de vervolgvergadering uitschrijft, waarin president Desi Bouterse antwoord moet geven op de financieel-economische situatie en de kwestie Alcoa. Deze vergadering moest een week geleden al zijn uitgeschreven. Daarnaast vindt de oppositie het niet juist, dat coalitieleden in zo'n moeilijke situatie op verkiezingstour zijn, terwijl de oppositie dan moet opdraaien voor quorum.

Boldewijn: 'President moet minister van Justitie en Politie niet in kleine kring zoeken'

'Wanneer dingen dáár niet goed gaan, dan dondert de hele maatschappij als kaartenhuis in elkaar'

'Men velt simplistische oordelen bij het kiezen van mensen'


Bestuurskundige August Boldewijn, terugblikkende op de benoeming van de laatste minister van Justitie en Politie, benadrukt vandaag, vrijdag 9 juni 2017, in het Dagblad Suriname, dat bij het kiezen van een minister er zeker moet worden gekeken naar de werklast. De werklast en complexiteit van de beslissingen, die zo'n minister moet nemen, zijn zaken die in acht moeten worden genomen, alvorens iemand in die schoenen wordt geplaatst. 

'In dit specifieke geval heeft Justitie en Politie door alle ministeries heen en dwars door de Surinaamse geschiedenis heen een zwaarwichtige positie gehad. Dit is vanaf het koloniaal bestuur zo geweest. Justitie en Politie is tot nu toe belast met wetgeving. Het Bureau Wetgeving van het ministerie komt altijd aan te pas. Daarnaast liggen ordehandhaving, opsporing, vervolging en berechting ook bij dat ministerie. Wanneer dingen dus dáár niet goed gaan, dondert de hele maatschappij als een kaartenhuis in elkaar', legt Boldewijn uit.

Het gewicht van deze staatstaak maakt voor Boldewijn in ieder geval, dat er niet zomaar meer voor iemand kan worden gekozen, alleen omdat die lid zou zijn van een bepaalde partij.

'Kijk maar naar het buitenland. Onder het bestuur van Bill Clinton hebben wij een minister van defensie gehad, die niet behoorde tot de partij van Clinton, Democraten. De man was Republikein. De democraten zijn de mensen die zich hebben ingespannen op het stuk van defensie van het land.' Clinton koos dus voor iemand van een andere partij, die capabel en geschikt was om het ministerie te leiden.

In Suriname gaat de leiding van het land volgens Boldewijn op dit moment daar niet van uit. De man moet een partijman zijn. 'Kijk bijvoorbeeld naar Handel en Industrie. Men kan niet zeggen dat die vrouw slecht was. De ex-minister, Sieglien Burleson, hoefde niet naar huis, maar ze kwam in aanvaring met een partijbons. De man die nu directeur is bij het Academisch Ziekenhuis, Marc Waaldijk, is jarenlang bezig geweest bij andere bedrijven. Maar, kun je ervan uitgaan dat hij bij het ziekenhuis ook een goede job zal doen? Men velt simplistische oordelen bij het kiezen van mensen', aldus de bestuurskundige.

Op dit moment lijkt de situatie Boldewijn een ‘okro-bravo’ te zijn. Een minister benoemen en hem bij voorbaat typeren als een korte lont, was al geen goed idee. Desondanks uitgevoerd, zou de minister telkens bijgestuurd en gecondoleerd moeten worden. Dat gebeurde niet.

Boldewijn adviseert de president in ieder geval, bij zijn zoektocht naar een nieuwe minister, niet te zoeken in een kleine kring. Indien de president iemand vindt, zou die ook een psychologisch en medisch onderzoek moeten ondergaan. Wat Suriname de laatste tijden heeft gezien, is voor Boldewijn ten hemel schreiend.

Politie houdt vier verdachten overval supermarkt in Frederickshoopweg aan

Twee verdachten geraakt door politiekogels tijdens hun vluchtpoging


Een gemengd team bestaande uit agenten van de afdeling Kapitale Delicten en het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) hebben vanochtend, vrijdag 9 juni 2017, vier verdachten van een overval op een supermarkt in de Frederickshoopweg aangehouden, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname. 

De politie van Latour werd via de Centrale Meldkamer ingeschakeld. De overvallers waren echter al verdwenen toen agenten bij de winkel arriveerden. De politie trof slachtoffers van de overval gekneveld aan. Per ambulance werden ze afgevoerd naar de afdeling Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na medische behandeling konden ze naar huis.

Aan de hand van uitgewerkte informatie konden de overvallers door het RBTP gelokaliseerd worden op een adres te Pontbuiten. De 28-jarige B.G. alias Motro en G.B. (28) werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Twee verdachten, van wie de namen nog niet bekend zijn, zijn geraakt door politiekogels tijdens hun vluchtpoging. Ondanks waarschuwingsschoten renden drie van de verdachten door en was de politie genoodzaakt gericht te schieten. Een van hen heeft kans gezien weg te komen. De twee die geraakt zijn, zijn onder politiebewaking opgenomen in het ziekenhuis.

Een deel van de buit (zie foto's) is teruggevonden. De afdeling Kapitale Delicten van de politie onderzoekt deze zaak verder.

Vernielingen aangericht in Enith Brigitha zwembad, Curaçao

Onbekenden smijten van alles in het water, zelfs flessen motorolie...


Diverse media op het eiland, waaronder Persbureau Curaçao, berichten vandaag, vrijdag 9 juni 2017, dat onbekenden afgelopen nacht vernielingen hebben aangericht in het Enith Brigitha zwembad bij het SDK (Sentro Deportivo Korsou) in Brievengat. 

Zij kwamen binnen door het hekwerk open te knippen. Daarna ging alles wat maar gevonden kon worden het zwembad in, van pilonnetjes tot complete selikor bakken. Die zaten vol, zodat de inhoud ook in het water kwam.

Erger is dat daar ook flessen motorolie tussen zaten. Het zwemwater is nu mogelijk ernstig vervuild.


General manager van Hector Henriquez B BV gearresteerd - Curaçao

Verdachte zou documenten hebben vervalst en voedselveiligheids- wetgeving overtreden 

 
De general manager van Hector Henriquez B BV is aangehouden op verdenking van het vervalsen van documenten en de schending van verschillende wetten met betrekking tot de voedselveiligheid. De verdachte wordt maandagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris en is in verzekering gesteld, aldus Paradise FM vandaag, vrijdag 9 juni 2017. 

De verdenking bestaat uit het vervalsen van documenten zoals etiketten, verpakkingen en meerdere oorsprongsdocumenten van verschillende soorten producten die geïmporteerd werden door Hector Henrizuez B BV.

De directeur was al eerder deze week gewaarschuwd na een controle van het multidisciplinaire team. Afgelopen dinsdag werd bij het bedrijf nog een illegale bakkerij opgerold die brood aan de gevangenis leverde.

Bij de controle van gisteren is gebleken, dat de etiketten van verschillende producten waarbij de houdbaarheidsdatum allang verstreken was waren vervalst. Meer dan 35.000 kilo vlees met een houdbaarheid tussen 2011 en 2013. Alles is in beslag genomen (zie foto - Bron: Yves Guillaume Cooper I/Facebook).
Oud-minister Humphrey Hildenberg wordt met staatseer begraven

Hildenberg overleed op 3 juni op 71-jarige leeftijd


Oud-minister Humphrey Hildenberg van Financiën wordt maandag met staatseer begraven. Op het ministerie van Financiën is het mogelijk maandag van 07.00 uur tot 12.00 uur het condoleanceregister te tekenen.

Hildenberg heeft in de drie kabinetten Venetiaan gediend als minister van Financiën. Hij heeft onder moeilijke omstandigheden het beheer gevoerd op Financiën, waarbij de tering naar de nering gezet werd. Zijn kundigheid en bijzondere inzet wordt alom erkend en geprezen. 

Hildenberg overleed op 3 juni op 71-jarige leeftijd.

Gelegenheid tot nemen van afscheid in de Grote Stadskerk van 14.00 uur tot 15.30 uur. Hierna vindt van 15.30 uur tot 16.30 uur de uitvaartdienst plaats. De teraardebestelling vindt om 18.00 uur plaats te Marius Rust.


VS verontwaardigd over vrijlating door Colombia van FARC-lid

Julio Enrique Lemos ontvoerde een Amerikaanse burger in Panama in 2008


De Amerikaanse ambassade in Colombia plaatst vraagtekens bij de beslissing van Colombia om een ​​lid van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, FARC, die door de VS wordt gezocht voor de ontvoering van een Amerikaanse burger in Panama in 2008, vrij te laten. In een sterk geformuleerde brief aan het Hooggerechtshof van Colombia vraagt de Amerikaanse ambassadeur Kevin Whitaker (zie foto - Bron: US Department of State) waarom is besloten Julio Enrique Lemos vrij te laten, nadat hij kort in februari in hechtenis zat in plaats van hem uit te leveren aan de Verenigde Staten. Dit bericht vandaag, vrijdag 9 juni 2017, de Miami Herald.

In de brief, die door RCN is vrijgegeven (zie onderaan), beweert Whitaker dat Lemos, een lid van het 57e Front van de FARC, de ontvoering organiseerde gedreven door persoonlijke winst en daarom niet in aanmerking komt voor speciale behandeling onder de voorwaarden van de historische vredesovereenkomst tussen de FARC en de Colombiaanse regering..

'Dit was een verachtelijke en onmenselijke misdaad tegen een slachtoffer, een Amerikaanse burger, die momenteel in de Verenigde Staten woont', schrijft Whitaker in de brief, die ook werd gestuurd naar president Juan Manuel Santos.

De Amerikaanse ambassade zegt, dat het geen commentaar zou leveren op de diplomatieke correspondentie van particulieren. Volgens een aanklacht van het justitiële Zuidelijke District van New York, dat in 2009 van kracht werd, was Lemos een van degenen die op 4 april 2008 de ontvoering van een Amerikaanse burger organiseerden in de Costa del Este buurt van Panama Stad. Terwijl het slachtoffer in het gerechtelijk document niet wordt vermeld, meldden media destijds, dat de ontvoerde man de Cubaanse-Amerikaanse zakenman Cecilio Padrón was, die ook een voormalig directeur van de Cubaanse Amerikaanse National Foundation was.

'De verdachten hielden het slachtoffer vast voor losgeld, dat zij aan de familieleden van het slachtoffer hadden gevraagd, en lieten de familieleden weten dat ze het slachtoffer nooit meer zouden zien, als het losgeld niet werd betaald', aldus de aanklacht. 'Het slachtoffer werd vrijgelaten in februari 2009, nadat een familielid van het slachtoffer het losgeld had betaald.'

De Verenigde Staten is een supporter van de vredesovereenkomst in Colombia, die erop gericht is een burgeroorlog van een halve eeuw te beëindigen. In december verzamelden ongeveer 7.000 leden van de FARC zich in 26 zogenoemde concentratiezones om het proces van re-integratie te beginnen. Onder de overeenkomst kunnen guerrillaleden amnestie of alternatieve straffen aanvragen om te boeten voor misdrijven die verband houden met het conflict.

Lemos werd korte tijd in februari aangehouden toen hij zijn concentratieruimte verliet voor een ​​medische afspraak in de stad Medellin. 'Ik ben zeer bezorgd dat deze beslissing in strijd is met de noodzaak van rechtvaardigheid', zegt Whitaker in de brief, 'en het zorgt voor het risico van een zorgwekkend en gevaarlijk risico voor bilaterale rechtvaardigheid.'
(Red. De Surinaamse Krant/Miami Herald)

Minister ad interim Miranda draagt beheer Justitie en Politie over aan Welzijn

HI&T-bewindsman neemt waar tot een kandidaat is gevonden voor de functie van minister


De minister van Justitie en Politie ad interim, Jerry Miranda, heeft vanochtend, vrijdag 9 juni 2017, het beheer over het ministerie aan Ferdinand Welzijn overgedragen (zie foto - Bron: ministerie van Justitie en Politie). Waarnemend directrice van Justitie Marianne Chin A Fat was aanwezig bij de ondertekening van het protocol. Dat meldt het ministerie van Justitie en Politie in een persbericht. 

Na de ondertekening overhandigde Miranda het protocol van overdracht met de volgende documenten: het huidig organogram, de beschikking van de nieuwe organisatiestructuur van het ministerie, het concept beleidsplan 2016-2020, de begroting van 2016, concept begroting van 2017 en het document van realisatie van de dienstonderdelen aan Welzijn.

Welzijn, die ook minister is van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) zal waarnemen totdat er een kandidaat is gevonden voor de functie als minister.

Man (62) na tien jaar aangehouden voor seksueel misbruik minderjarig meisje

Pas onlangs afgelegde getuigenverklaring brengt zaak aan het rollen


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname bericht vandaag, vrijdag 9 juni 2017, dat de 62-jarige A.M. woensdag door de politie van Zanderij is aangehouden voor tien jaar geleden gepleegd seksueel misbruikt van een toen nog minderjarig meisje.

M. bood toen aan een 13-jarig meisje en haar zusje. In die periode werd hij op heterdaad betrapt door een getuige tijdens misbruik van het 13-jarig meisje. De zaak is nooit aan het licht gekomen, totdat de getuige enkele maanden geleden besloot hetgeen het slachtoffertje is overkomen in de kerk te vertellen.

Na de aangifte werd door de politie een onderzoek ingesteld naar de juiste toedracht van het verhaal van de getuige. Nadat bewijsmateriaal was verzameld tegen M. is hij opgespoord en aangehouden.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld. Het slachtoffer is nu 23 jaar oud. De verdachte ontkent overigens.

Eigenaar The Body Shop, L'Oreal, wil winkelketen verkopen aan Braziliaanse cosmeticabedrijf Natura

L'Oreal zegt een bod van 1 miljard euro te hebben ontvangen 


De eigenaar van The Body Shop, L'Oreal, wil de winkelketen verkopen aan het Braziliaanse cosmeticabedrijf Natura. L'Oreal zegt een bod van 1 miljard euro te hebben ontvangen en gaat nu exclusieve gesprekken met de Brazilianen voeren over de verkoop, zo bericht vandaag, vrijdag 9 juni 2017, onder andere de NOS.

The Body Shop werd in de jaren '70 in Groot-Brittannië opgericht door Anita Roddick. Ze was een van de eersten die cosmeticaproducten met natuurlijke ingrediënten verkochten, die niet getest werden op dieren.

In de decennia daarna groeide het bedrijf uit tot een wereldwijd concern. Er zijn nu zo'n 3.000 winkels in 60 landen. Nederland heeft zo'n 40 Body Shops. In 2006 verkocht Roddick de keten aan het Franse L'Oreal voor 950 miljoen euro.

Eerder dit jaar maakte L'Oreal bekend weer van het bedrijf af te willen. The Body Shop ondervindt de laatste jaren steeds meer concurrentie van bedrijven die ook 'ethische' cosmetica verkopen.

De koper, Natura, is een van die concurrenten en de grootste cosmeticafabrikant van Brazilië. Het bedrijf is groot geworden met de directe verkoop aan consumenten door vertegenwoordigers, zonder tussenkomst van winkels. In Brazilië zijn meer dan een miljoen mensen actief die de namens Natura producten aan familie, kennissen en klanten verkopen. Het bedrijf werkt hard aan internationale uitbreiding.


Ter informatie:

Elias ontkent aantijging Panama Papers tegenover parlementaire ondervragingscommissie

Op Curaçao gevestigd advieskantoor van Elias wordt 312 keer genoemd in Panama Papers


Gregory Elias, die geldt als adviseur van Nederlanders die kapitaal willen wegsluizen voor de fiscus, ontkent met klem, dat hij veelvuldig gebruik heeft gemaakt van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca. Dat zou volgens de vorig jaar uitgelekte Panama Papers rijke klanten helpen met het onttrekken van vermogens aan het oog van de fiscus. 

Het op Curaçao gevestigd advieskantoor van Elias wordt 312 keer genoemd in de Panama Papers.

Elias betitelde dat vandaag, vrijdag 9 juni 2017, voor de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek doet naar belastingontwijking als 'pertinent onjuist' en 'heel vervelend'. Slechts een handjevol van zijn klanten is volgens hem in contact geweest met Mossack Fonseca, en dat gebeurde niet door zijn toedoen.

Elias is de eerste persoon die als ’getuige’ gehoord wordt in de parlementaire mini-enquête naar belastingontwijking.

De parlementaire commissie sprak tot dusver uitsluitend met ’deskundigen’, zoals medewerkers van de Belastingdienst. Elias staat bekend als 'de onderkoning van Curaçao' en als iemand bij wie rijke Nederlanders die geen belasting willen betalen graag aankloppen. Volgens hem is dat beeld onterecht. 'Dat speelt niet.'

Hij was de man die eind maart 2016 de Rolling Stones naar Cuba wist te halen. Het NRC berichtte daar 25 maart 2016 onder andere dit over:

'De grote initiator van dit historische optreden van de Rolling Stones in Havana is de Curaçaose zakenman Gregory Elias (62). Elias maakt al jaren faam in het Caraïbisch gebied met het North Sea Jazz festival op Curaçao dat hij ieder jaar in samenwerking met Mojo-concerts organiseert. Toen de steenrijke zakenman, die al jaren in Cuba komt en hier veel zaken doet, hoorde dat de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek zou brengen aan het eiland, kwam Elias in actie. 'Iedereen staat te trappelen om met het land in zee te gaan. Alleen Amerika kon het nog niet. Nu dat eindelijk zo ver is, vind ik dat we internationaal dit moment moeten omarmen en ons steentje moeten bijdragen aan deze transitie. Toen ik hoorde dat de Rolling Stones in de regio waren voor een reeks concerten en Obama naar Cuba zou komen dacht ik: wat is er mooier om deze twee gelegenheden bij elkaar te brengen.''

(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf/NRC)

Instellingen negeren verbod ministerie van Volksgezondheid inzake eigen bijdrag

Volksgezondheid overweegt nadere stappen tegen instellingen die bijdrage blijven vragen


Personen die zich in een zorginstelling melden voor radiologisch onderzoek moeten, ondanks een verbod van het ministerie van Volksgezondheid, toch een eigen bijdrage betalen. Verzekerden van Assuria, Self Reliance en Parsaco moeten tussen de 95 en 350 Surinaamse dollar bijbetalen voor onderzoek. De zorgverleners menen dat ze niet langer uitkomen met de tarieven die dateren uit 2012.

Het ministerie schijnt echter, aldus vandaag, vrijdag 9 juni 2017, de Ware Tijd, niet op de hoogte te zijn dat de maatregel niet is teruggedraaid.

Directrice en medisch inspectrice Maureen Wijngaarde-van Dijk van het ministerie reageert verbaasd wanneer ze hiermee wordt geconfronteerd. Het departement zal dit onderzoeken en nagaan of, en zo ja, welke consequenties hieraan verbonden kunnen worden.

Ze herinnert zich dat de minister met de dienstverleners hierover heeft gesproken. Toen was nadrukkelijk gezegd, dat de kosten niet op de patiënten verhaald mogen worden. Er zou een andere manier gezocht worden om de kosten te dekken.

'Er is een voorstel geopperd en de opdracht was dat de zorgverleners het voorstel zouden uitwerken en aanbieden aan de minister. Vorige week was men er nog mee bezig. Er moet gerapporteerd worden aan de bewindsman.'

Wat sancties betreft kan Wijngaarde-Van Dijk vanuit haar functie als medisch inspectrice niet veel doen. Ze zal de minister informeren dat nog steeds betaling gevraagd wordt, zodat er verdere stappen genomen kunnen worden.

Overheid worstelt al jaren met kwik en uitbannen lukt maar niet

'Suriname verbiedt de import van kwik bij wet, maar niet het gebruik ervan'...


Ondanks het bewezen gevaar van kwik voor de gezondheid van goudzoekers en burgers, zal het gebruik van deze gevaarlijke chemische stof nog lang niet stoppen in Suriname. 'Toen ik pas in dienst trad bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen keek ik naar dit probleem en dacht dat het wel op te lossen zou zijn binnen twee of drie jaren. Maar, het probleem is veel complexer', zegt Dave Abeleven, directeur van het ministerie, vandaag, vrijdag 9 juni 2017, in de Ware Tijd.

Hij vertegenwoordigde Suriname gisteren bij de aanvang van een regionale tweedaagse workshop met als thema 'Kwik-vrij goudwinning in de Guyana's: Actie nu vereist! '

Er nemen ook vertegenwoordigers uit Guyana en Frans-Guyana deel.

Het doel is volgens Laurens Gomes, vertegenwoordiger van het Wereld Natuurfonds Suriname (WWF Guianas), om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen om uiteindelijk het gebruik van deze gevaarlijke stof uit te bannen.

Abeleven legde in zijn presentatie uit, dat Suriname de import van kwik bij wet verbiedt, maar niet het gebruik ervan. De stof vindt zijn weg naar Suriname via onder andere Guyana waar de import legaal is. Dit zou een schoolvoorbeeld zijn van het gebrek aan afstemming tussen de Guyana's die in de kwik kwestie een gemeenschappelijk probleem hebben.

In Bolivia staan op het privé houden van wild, als de jaguar, celstraffen tussen 1-6 jaar

Politie bij Coroico neemt in gevangenschap gehouden jaguar in beslag

(Bron foto: La Razon)

De Bospolitie van Bolivia heeft een jaguar van ongeveer 10 jaar oud gered, die in een landelijk gebied van de Yalaca-gemeenschap, in de buurt van Coroico, gevangen werd gehouden. Het dier wordt naar de Mallasa Zoo in La Paz vervoerd voor onderzoek door professionals. De nationale directeur van Pofoma (Policia Forestal y Pereservacion del Medio Ambiente), kolonel Alejandro Pozo, verklaarde dat de katachtige ongeveer 100 kilo weegt en 1 meter en 30 centimeter in lengte meet. Volgens de voorlopige beoordeling blijkt het dier in goede gezondheid te zijn, aldus de krant La Razon vandaag, vrijdag 9 juni 2017.

'De jaguar is gevonden na een melding van gemeenschapsleden, die hebben aangegeven, dat het dier door zijn gebrul andere katachtigen aantrok en daardoor werden mensen bang. Hierop is ingegrepen en we zullen de jaguar naar de Mallasa Zoo brengen', aldus Pozo.


De politiechef zei, dat het huidige wettelijke kader in Bolivia het bezit van wilde dieren straft met celstraffen tussen een en zes jaar. Bovendien is het een verzwarende factor als zij bedreigde soorten zijn.

Hij legde verder uit, dat de operatie plaatsvond bij een privé-woning waar de eigenaar niet werd gevonden, alleen de verzorger was daar. Hij heeft bevestigd, dat de zaak al bekend is bij de Officier van Justitie van Coroico en met de autoriteiten van het ministerie van Milieu zal coördineren om het juridisch proces over te nemen.

De Mallasa Zoo, Vesty Pakos, is een centrum waar wild afkomstig uit de illegale handel wordt opgevangen. Kolonel Pozo zei, dat volgens protocollen en evaluatie bepaald gaat worden of het dier kan terugkeren naar zijn natuurlijke leefomgeving.

(Red. De Surinaamse Krant/La Razon)

Zwarte activist vermoord in Colombia

Bernardo Cuero Bravo keek thuis te Malambo naar voetbalwedstrijd op tvEen activist in Noord-Colombia, die opkwam voor slachtoffers van het gewapende conflict, is voor het aangezicht van zijn familie beschoten en vermoord tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd op televisie, aldus de Nationale Vereniging van Afro-Afstammelingen (Afrodes, Asociación Nacional de Afrocolombianos Desplazados), zo berichten vandaag, vrijdag 9 juni 2017, diverse media in Colombia. Bernardo Cuero Bravo, een nationale aanklager van Afrodes, werd vermoord in Malambo, een stad in de noordelijke provincie Atlantico.

'Twee mannen reden op een zwarte motorfiets terwijl hij naar een voetbalwedstrijd keek en vroegen ​​naar huurappartementen in de omgeving. Toen Bernardo de twee naderde om hen te antwoorden, trok een van ze een pistool en doodde hem voor de ogen van zijn partner en andere familieleden, waarna de mannen zijn gevlucht', aldus Afrodes gisteren in een verklaring.

Cuero was ook een wettelijke vertegenwoordiger van de Vereniging van Ontheemden in Malambo, lid van de Gemeenschaps Actie Raad en lid van het Forum van Slachtoffers in de gemeente Malambo en de provincie Atlantico. De activist had de Nationale Beschermingseenheid (UNP, Unidad Nacional de Protección) en andere overheidsinstanties gevraagd om hulp als gevolg van 'meerdere bedreigingen en aanvallen als gevolg van zijn communautaire activiteiten als verdediger van de mensenrechten voor de Afro-afkomstige bevolking en slachtoffers (van het conflict)', zei Afrodes.Enkele jaren geleden leverde de UNP Cuero een kogelvrij vest en een mobiele telefoon, maar deze werden later ingenomen na een beoordeling van de gevaren waarmee hij geconfronteerd werd.

Een paar jaar geleden overleefde Cuero een moordaanslag en werd zijn zaak voorgelegd aan de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, die de Colombiaanse regering adviseerde om de veiligheid voor hem en andere Afrodes-leden te vergroten. De mensenrechtengroep heeft herhaaldelijk bedreigingen tegen zijn leiders in Cali, Cartagena, Bogota en Soacha gemeld.


(Red. De Surinaamse Krant/alianzanews.com/Twitter/UNP)

Media in Suriname overtreden Tabakswet met reclame voor tabak

Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt media en ondernemer voor wie reclame is gemaakt


Mediabedrijven die in de fout zijn gegaan om reclame te maken voor tabak zijn recentelijk op de vingers getikt door het ministerie van Volksgezondheid. Ook de ondernemer voor wie verkooppromotie is gemaakt is berispt. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 9 juni 2017.

Adverteren over tabak en tabaksproducten is verboden bij de Tabakswet. Directrice Maureen Wijngaarde-van Dijk van het ministerie zegt, dat ze de mediabedrijven en de handelaar persoonlijk heeft gemaand om onmiddellijk ermee te stoppen. 'De overtreders zullen ook nog een correctiebrief ontvangen tezamen met een kopie van de wet. De mensen moeten zich bewust zijn van de werking van de wet, zodat ze zich ook aan de regels kunnen houden.'

Wijngaarde stelt, dat dit een signaal is voor het departement dat onder andere de mediabedrijven nog meer geïnformeerd moeten worden over het adverteren van dergelijke producten. Volgens haar is het aanprijzen van het product niet de enige manier om het gebruik ervan te bevorderen. De stimulering kan ook door bijvoorbeeld videoclips waarin er gerookt wordt.

Ze brengt onder de aandacht, dat de import en verkoop van elektronische sigaretten ook bij wet verboden is.

'Alles wat tabak heeft en alles wat op tabak lijkt is verboden. Bijvoorbeeld chocolade dat als sigaret verpakt is mag ook niet geadverteerd worden. Je mag geen reclame ervoor maken al is het in snoepvorm.' 

Air Berlin blijft zeker tot april 2018 rechtstreekse vliegen tussen Düsseldorf en Curaçao

In wintermaanden op dinsdagen en donderdagen vluchten met de Airbus 330


De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin blijft in ieder geval tot april volgend jaar rechtstreekse vluchten uitvoeren tussen Düsseldorf en Curaçao. Dat is het resultaat van twee maanden intensief overleg en een tweedaags bezoek aan Duitsland van een Curaçaose delegatie begin april. Air Berlin heeft positief besloten op het verzoek om in ieder geval de wintermaanden twee keer per week, op dinsdag en donderdag, vluchten uit te voeren met de Airbus 330. 

Vanaf vandaag, vrijdag 9 juni 2017, kunnen ook weer tickets geboekt worden voor oktober tot april en zullen de reisorganisaties geïnformeerd worden over de voortzetting van de dienstverlening, aldus het Antilliaans Dagblad.

Directrice afdeling Communicatie & Voorlichting ministerie van Algemene Zaken Curaçao op non-actief

Rhuggenaath laat diepgaand en objectief onderzoek instellen naar handelwijze Albertina


Roxienne Albertina, de directeur van de afdeling Communicatie & Voorlichting (C&V) van het ministerie van Algemene Zaken is woensdag door premier Eugene Rhuggenaath (PAR) op non-actief gesteld. Reden voor de toegangsontzegging zijn ‘aanhoudende klachten over de wijze waarop de directeur van de directie Communicatie & Voorlichting van het ministerie van Algemene Zaken functioneert’, zo schrijft Rhuggenaath in een brief die gisteren is verstuurd (zie onderaan). Dit meldt vandaag, vrijdag 9 juni 2017, het Antilliaans Dagblad.

'Zowel in de richting van medewerkers, als de wijdere werkomgeving, zo staat in de brief. '

Het schrijven is gericht aan alle medewerkers die werkzaam zijn voor het ministerie van Algemene Zaken. Rhuggenaath heeft een diepgaand en objectief onderzoek laten instellen naar de handelwijze van Albertina.


'Voortzetting bedrijfsactiviteiten Insel Air International, Curaçao, nodig en verantwoord’

'Luchtverbindingen tussen Caribische eilanden Koninkrijk van groot maatschappelijk en economisch belang'


De bewindvoerder van Insel Air International (Insel Curaçao), dat medio maart in verband met de financiële noodtoestand surseance van betaling werd verleend, is van oordeel dat voortzetting van de bedrijfsactiviteiten ‘nodig en verantwoord’ is. Dat schrijft Rogier van den Heuvel in zijn eerste verslag aan de rechter-commissaris, aldus vandaag, vrijdag 9 juni 2017, het Antilliaans Dagblad

'Nodig, omdat de luchtverbindingen tussen de Caribische eilanden van het Koninkrijk van groot maatschappelijk en economisch belang zijn.'

En óók verantwoord, omdat met de overheidslening uitzicht bestond en bestaat op overbrugging tot de maand mei, waarin Insel Curaçao verwacht weer een positieve cashflow te hebben.

Belangenorganisatie Veerboten in Commewijne: 'Wij gaan nu in beraad'

Minister Miranda: 'Boothouders moeten rustig wachten, we hebben een schema en zullen ook met hun praten'


'We zullen de samenleving zeker niet in de steek laten en haar degelijk melden welk actiemodel wij zullen hanteren. Wij gaan nu in beraad, omdat wij ook zijn getroffen door de financiële crisis.' Dit meldde de Belangenorganisatie Veerboten in Commewijne donderdag in een persbericht, aldus vandaag, vrijdag 9 juni 2017, de Ware Tijd. 

De boothouders zijn teleurgesteld, omdat ze nog niet zijn uitgenodigd door de minister van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT en C) om te praten over tariefaanpassing en achterstallige brandstofsubsidie. Zij hebben geruime tijd geleden de bewindsman hiervoor schriftelijk benaderd.

'Het is meer dan duidelijk, dat wat wij doen, geen vorm is van chantage, maar wij moeten wat doen aan onze situatie. Stil zitten en wachten op onze beurt geeft geen hoop. Jammer genoeg worden wij nu gedwongen om andere modellen te gebruiken, wat onze organisatie altijd heeft afgekeurd.'

Minister Jerry Miranda zegt in een reactie, dat het ministerie momenteel om de tafel zit met onder andere de Organisatie van Bushouders in Suriname over tariefaanpassing. 'De boothouders moeten rustig wachten. We hebben een schema en zullen ook met hun praten', maar hij wil niet zeggen wanneer.

Acute maatregelen om wateroverlast in Coronie aan te pakken

Zwampen en kanalen door vele regenval overvol, water stroomt over Oost-Westverbinding


Acute maatregelen zijn getroffen om de wateroverlast in Coronie aan te pakken. Door de vele regens zijn de zwampen en kanalen overvol, waardoor het water de woonerven en landbouwgebieden blank heeft gelegd. Het overtollige water stroomt over het wegdek op de Oost-Westverbinding. Illegale schelpopgravingen zijn mede de oorzaak van de wateroverlast in Coronie.

De ministers Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt & Visserij en Openbare Werken, Transport & Communicatie Jerry Miranda, hebben zich woensdag ter plekke georiënteerd. Er is ter plekke spoedoverleg gevoerd, waarbij ook vertegenwoordigers van het districtscommissariaat van Coronie aanwezig waren, meldt het ministerie van LVV (zie hieronder), aldus vandaag, vrijdag 9 juni 2017, Starnieuws.

Na het spoedberaad zijn graafmachines ingezet voor opschoningswerkzaamheden van kanalen en zwampen die verstopt, dichtbegroeid of dichtgeslibd zijn.

Tijdens de oriëntatie te Coronie is gebrainstormd over welke andere acties ondernomen kunnen worden om watersnood te voorkomen. In de droge tijd zullen kanalen gegraven worden die uitmonden in de Atlantische Oceaan. Door een kleppensysteem zal het water worden gereguleerd. De te nemen acties zullen besproken worden met de ministers Miranda en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling.

Ex-minister Van der San van Justitie en Politie heeft beheer over ministerie niet overgedragen aan waarnemer

Van der San is naar buitenland op vakantie zonder overdracht te regelen

Minister Miranda weer formeel ingesteld als ad interim tot overdracht aan waarnemer Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme


Ex-minister Eugene van der San van Justitie en Politie (JusPol) heeft het beheer over het ministerie niet overgedragen aan zijn waarnemer. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme is belast met de waarneming op dit departement. Vicepresident Ashwin Adhin zegt vandaag, vrijdag 9 juni 2017, in een reactie op Starnieuws, dat minister ad interim van JusPol, Jerry Miranda (ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie), de overdracht zal doen. 

Van der San is gisteren met vakantie naar het buitenland vertrokken. Hij heeft zijn ontslagbrief dinsdag ingeleverd bij president Desi Bouterse.

De vicepresident merkt op dat door de complexe situatie die ontstaan is, Miranda weer formeel ingesteld wordt als ad interim. Daarna zal het beheer van het ministerie officieel overgedragen worden aan Welzijn.

Tijdens de regeringsvergadering dinsdagavond is Welzijn belast met het beheer van JusPol. De overdracht heeft echter nog niet plaatsgevonden.

De normale gang van zaken is, dat de minister die terugtreedt, het beheer van het departement overdraagt. Zo heeft ex-minister Jennifer van Dijk-Silos meegewerkt en het ministerie formeel overgedragen aan Welzijn, die belast was met de waarneming. Miranda was tot dan toe de ad-interim bewindsman. Nu zal die situatie hersteld worden, waarna Welzijn formeel rechtshandelingen kan verrichten

Cargill belegt tot 500 miljoen dollar in Colombia voedselproductie

'Colombia is een zeer aantrekkelijk land, het groeit economisch, in consumptie, met name kip'


Voedselproducent Cargill Inc., gevestigd in Minneapolis, Minnesota (VS), zal in de komende vijf jaar tussen 300 miljoen en 500 miljoen dollar investeren in Colombia. Het bedrijf heeft vorige week verklaard, dat het Pollos El Bucanero SA, een van Colombia's grootste vleesproducenten, in Cali, voor een onbekend bedrag heeft verworven. Dit meldt vandaag, vrijdag 9 juni 2017, Reuters.

'Colombia is een zeer aantrekkelijk land', zei Xavier Vargas, president van Cargill voor Midden-Amerika en de uitvoerende directeur van de uitbreiding in de regio, na een persconferentie tegenover Reuters.

'Het groeit economisch, in consumptie, met name kip. We willen blijven groeien in dierlijke eiwitten', zonder verdere details te geven over mogelijke investeringen in de Andes-landen

Ter informatie:

https://www.cargill.com/2017/cargill-expands-its-global-protein-business-into-colombia

Cargill expands its global protein business into Colombia with acquisition of Pollos El Bucanero

Acquisition will enable Cargill to better serve its Latin American customers, add 5,000 employees to its team

(CALI, COLOMBIA) June 1, 2017 — Cargill has acquired Colombian-based Pollos El Bucanero S.A. (Bucanero Chicken), one of Colombia’s leading producers of chicken and processed meats products.
The acquisition marks Cargill’s first introduction of its global protein business into Colombia. Pollos Bucanero has more than 30 years of experience and its products are the preferred choice of food service companies and retailers in multiple regions of Colombia. The company works with more than 170 farms across the country to deliver high-quality protein options to its customers.
Jorge Ivan Duque will serve as general manager of Cargill’s Pollos Bucanero business. He has spent the past 12 years working in the poultry sector in Central America and Colombia.  Pollos Bucanero will operate as part of Cargill Protein Latin America, which includes businesses in Costa Rica, Guatemala, Honduras and Nicaragua.
“Cargill is starting a new stage in Colombia, under the Bucanero brand, which is recognized and preferred by millions of customers across the country,” said Duque. “Just like Cargill, this is a family business. We are confident that this will be a smooth integration and will lead to numerous benefits for our employees, customers and communities.”
“We are thrilled to expand our operations in Latin America by bringing our protein business to Colombia,” said Xavier Vargas, president of Cargill Protein Latin America. “As we enter this market, we bring the experience gained from working in protein across four continents for more than 50 years. This global presence, and our extensive work in other regions of Latin America, provides us a wealth of expertise in quality standards and an understanding of cultural taste differences. We look forward to delivering on the preferences of Colombian consumers and enriching their protein options.”
Bucanero has 5,000 employees, which will bring the number that Cargill employs in Latin America to 35,000 across approximately 200 sites in 14 countries.

Cargill and Solidaridad establish palm oil sustainability program in Colombia

Collaboration will strengthen operations with more than 480 smallholder farmers

Cargill, Solidaridad establish palm oil sustainability program
(MINNEAPOLIS, Minn.) June 7, 2017 – Cargill, in collaboration with the international nonprofit Solidaridad and the Colombian-based international trading company, C.I. Biocosta S.A., announced today a new palm oil smallholder sustainability program in Colombia aimed at improving agricultural practices and farmer livelihoods. The two-year effort will strengthen operations in cooperation with more than 480 palm farmers through training and technical assistance.
This is Cargill’s first initiative in Latin America focused on responsible palm oil production. With Solidaridad and Biocosta, which is Cargill’s supplier base for producers and mills, Cargill will promote the adoption of the Roundtable on Sustainable Palm Oil’s Principles and Criteria. This will enable smallholders to increase productivity, profitability and market access with sustainable practices and eco-label certification.
“This program supports Cargill’s commitment to building a 100-percent transparent, traceable and sustainable palm supply chain by 2020,” said Robert Horster, global trading director for Cargill’s Edible Oils Solutions. “Our goal is to stimulate inclusion of Colombian farmers in the global palm oil market, boosting their livelihoods and establishing best practices in sustainable agriculture.”
The producers in northwest Colombia who are involved in the program will receive direct training and support on good agricultural practices and improved farm management techniques covering key areas of health and safety, and environmental and social impact management.
“Solidaridad is pioneering sustainable approaches in the region and, through this engagement with Cargill and Biocosta, will ensure new economic opportunities for smallholders and the implementation of sustainable practices,” said Maria Goretti Esquivel, palm oil programme manager of Solidaridad Colombia. “The participation of international buyers, like Cargill, in this kind of initiative is key to fostering sustainability in the palm oil supply chain and advocating for changes in the sector.”
Biocosta, a leader in Colombia’s palm oil exports, includes about 700 smallholder farmers, accounting for nearly 50 percent of palm oil production in the northern region and driving socio-economic development.
Palm oil is one of the three main crops cultivated in Colombia after coffee and bananas. As the market for palm oil production in the country expands and brings economic growth to the region, best practices in agriculture, occupational health and environmental management are critical. In parallel with the new program, Cargill, Biocosta and Solidaridad will conduct a social and environmental impact study to evaluate high conservation value land and assess deforestation risks to fully integrate palm oil farmers into sustainable supply chains.
Contact: Chris Schraeder, 952-742-6910

About Cargill

Cargill provides food, agriculture, financial and industrial products and services to the world. Together with farmers, customers, governments and communities, we help people thrive by applying our insights and 150 years of experience. We have 150,000 employees in 70 countries who are committed to feeding the world in a responsible way, reducing environmental impact and improving the communities where we live and work. For more information, visit Cargill.com and our News Center.
About Solidaridad
Solidaridad is an international civil society organization with more than 45 years of global experience in facilitating the development of socially responsible, ecologically sound, and profitable supply chains. Solidaridad works across 13 supply chains and operates through 10 regional offices on five continents. Learn more at Solidaridadnetwork.org
About C.I. Biocosta S.A.
Biocosta is an international trading company constituted in 2007 by six production plants located in the departments of Magdalena and Cesar in the Colombian Caribbean Coast, participating with almost 50 percent of the North Zone production of palm oil. Learn more at cibiocosta.com.

Zelfrijdende Volvo-truck ingezet bij oogst suikerriet in Brazilië

Truck stuurt zichzelf met precisie door de suikerrietvelden

(Bron foto's: Volvo)
Afgelopen oogstseizoen waren Braziliaanse suikerrietvelden testgebied voor prototype van Volvo Trucks


Het Zweedse Volvo heeft een zelfrijdende truck ontwikkeld die Brazilië wordt ingezet bij de oogst van suikerriet. Volgens Volvo wordt daardoor de opbrengst van de oogst verhoogd. De truck stuurt zichzelf met precisie door de velden om schade te voorkomen aan de jonge aanplant die de oogst van het volgende jaar moet worden. 

Momenteel gaat volgens Volvo nog 4% van de oogst verloren omdat de jonge planten worden platgereden en de aarde door de voertuigen wordt aangestampt. Dit vertaalt zich in een verlies aan inkomsten van duizenden dollars per truck per seizoen.

Afgelopen oogstseizoen deden de Braziliaanse suikerrietvelden dienst als testgebied voor een prototype van Volvo Trucks. De truck is ontwikkeld om te onderzoeken of geautomatiseerde besturing een middel is om schade aan de bodem en de oogst te voorkomen en de opbrengst te verhogen. Het potentieel voor grotere oogsten is aanzienlijk: tot wel tien ton per hectare per jaar.


Momenteel wordt het suikerriet van de velden binnengebracht met oogstmachines en handmatig bestuurde trucks, die in een laag tempo naast elkaar rijden. Wanneer een truck vol is, levert deze de lading af en komt de volgende truck naast de oogstmachine rijden waarna de procedure wordt herhaald.

Het is een grote uitdaging voor de truckchauffeur om de snelheid aan te passen aan die van de oogstmachine. Ook moet hij in het spoor blijven rijden om te voorkomen dat de planten worden vernield die pas het volgende jaar worden geoogst. 

De zelfrijdende truck volgt met behulp van GPS-ontvangers een op coördinaten gebaseerde kaart door het veld met suikerriet.

Twee gyroscopen zorgen dat niet alleen de voorwielen maar het hele voertuig met grote precisie wordt bestuurd, om te voorkomen dat de truck meer dan 25 mm naar opzij afwijkt van de ingestelde koers. Bij het laden, kan de chauffeur kiezen om de snelheid te regelen met de cruisecontrol van het voertuig of om handmatig te versnellen of te remmen. Omdat de chauffeur zich niet meer hoeft te concentreren op het besturingsproces, kan hij de andere werkzaamheden ontspannen en veilig uitvoeren, aldus Volvo.

(Red. De Surinaamse Krant - 9 juni 2017/Volvo/De Telegraaf/New Atlas)

Procureur-generaal Venezuela tegen grondwetsvergadering

'Verkiezingen voor een Grondwetgevende vergadering in strijd met de Grondwet'

'Er moet eerst een referendum komen'


De Venezolaanse procureur-generaal Luisa Ortega Díaz (zie foto - Bron: Twitter) heeft zich gekeerd tegen het plan van de regering om verkiezingen voor een Grondwetgevende vergadering uit te schrijven. Dat is volgens haar in strijd met de Grondwet en zij heeft het hoogste gerechtshof gevraagd er een stokje voor te steken, zo bericht vandaag, vrijdag 9 juni 2017, onder andere De Telgraaf. 

Bij protesten tegen het plan van de socialistische president Nicolás Maduro zijn al 68 doden gevallen. De oppositie wijst het plan af en wil in plaats daarvan algemene verkiezingen.

Procureur-generaal Ortega stelt, dat er eerst een referendum over het bijeenroepen van een Grondwetgevende vergadering moet komen. Dat is ook gebeurd voor de laatste Grondwetswijziging, in 1999 onder de toenmalige president Hugo Chávez.

Met de procureur-generaal keert een deel van het justitiële apparaat in Venezuela zich tegen Maduro. In het parlement is de oppositie al in de meerderheid. Het hoogste gerechtshof stelde zich tot nog toe op aan de kant van de socialisten.

Peru grootste aardappelproducent Latijns-Amerika

Minister van Landbouw en Irrigatie Hernandez: 'We zijn de elfde aardappelproducent wereldwijd'


Peru heeft zichzelf weten te vestigen als de grootste aardappelproducent in Latijns-Amerika en de tweede op het Amerikaanse continent, na de Verenigde Staten. Dit meldt agf.nl donderdag 8 juni 2017.

'We zijn al de belangrijkste aardappelproducent in heel Latijns-Amerika, en de elfde wereldwijd', aldus de minister van Landbouw en Irrigatie, Jose Manuel Hernandez.

Op wereldwijde schaal volgt het Inca-land onder andere op China, India, de Verenigde Staten en Rusland.

Peru's aardappelproductie stond iets boven de 4,5 miljoen ton in 2016, met een geraamd teeltgebied van 318.530 hectare en een gemiddelde opbrengst van 14,5 ton per hectare, blijkt uit officiële gegevens. Daarnaast benadrukte Hernandez, dat de aardappelteelt — van bijna 3.000 rassen — goed is voor 4% van het landelijke agrarische BBP (Bron foto: potatogrower.com).

Ter informatie:

The Evolving Peruvian Potato

Mike Dreckschmidt

With new varieties and an upcoming World Potato Congress in Peru, what can we expect next from this impressive tuber?

The Evolving Peruvian Potato
(Photo: Wikipedia Commons)

A group of investigators hailing from a slew of departments: Cuzco, Puno, Huancayo, and Ayacucho; have shown us all that the potato has a promising future as well as an incredible past in Peru.
The team has produced 6 new varieties of potato in the last several years. These varieties all have different characteristics that will allow them each to find a different market niche, according to Agraria Peru.
These distinct characteristics include boosting nutritional value, increasing disease resistance, and a host of other improvements as these scientists have bred the best with the best of Peru’s more than 3000 types of potato.
There exist several challenges to bringing these newly improved potatoes to the market. The demands of intermediaries who are responsible for bringing the product to shelf often require uniformity and very specific characteristics in their product, a business policy that closes the door to many new possibilities, informs Hector Cabrera Hoyos, director of an Experimental Station in Cajamarca.
He also announced that the following year, the World Potato Congress will be held in Cuzco, an event that promises to be a spectacular opportunity to show off the diversity of Peru’s potato production and the possibilities it has for the international market.