zaterdag 10 juni 2017

Hackers stelen Twitter-accounts journalisten om nepnieuws te verspreiden

Getroffen journalisten in onder andere Venezuela, Bahrein en Myanmar


De Twitter-accounts van activisten en journalisten in diverse landen worden door hackers gestolen, om er vervolgens nepnieuws mee te verspreiden. De aanval lijkt al enige tijd gaande, maar werd nu pas opgemerkt door Access Now, zo bericht Nu.nl vandaag op gezag van Access Now, 10 juni 2017.

Deze groepering houdt zich bezig met het verdedigen van digitale rechten. Diverse journalisten en activisten hebben zich bij Access Now gemeld vanwege diefstal van hun Twitter-account. De slachtoffers komen uit Venezuela, Bahrein en Myanmar. De aanvallers zouden ook in andere landen actief zijn, maar deze worden niet bij naam genoemd.

DoubleSwitch Hackers proberen met de zogenaamde DoubleSwitch-aanval de inloggegevens van een Twitter-account te achterhalen via phishing. Als dat gelukt is, veranderen ze het wachtwoord en het bijbehorende e-mailadres. Ook de accountnaam wordt aangepast. Vervolgens wordt er een nieuw account aangemaakt onder de originele accountnaam. Dat account krijgt dezelfde profielfoto en profielinformatie als het originele account.

Volgens Access Now verspreiden de aanvallers via die accounts misleidende informatie en nepnieuws. Het nieuwe account met de originele naam heeft niet dezelfde volgers als het originele account, maar het zorgt wel voor verwarring.

Er zijn geen berichten binnengekomen over aanvallen met dezelfde tactiek op andere social media als Instagram en Facebook.

Braziliaanse president Michel Temer kan weer opgelucht ademhalen

Rechtbank verwerpt beschuldigingen over illegale financiering verkiezingscampagne 2014


Een Braziliaanse rechtbank heeft zich gisteren uitgesproken in het voordeel van de Braziliaanse president Michel Temer, en gestemd om de beschuldigen af te wijzen dat Temer zijn verkiezingscampagne in 2014 illegaal zou hebben gefinancierd. De rechters van de electorale rechtbank in de hoofdstad Brasilia stemden met vier tegen drie voor het verwerpen van de beschuldigingen tegen de president. Dergelijke beschuldigingen hadden hem het presidentschap kunnen kosten, zo berichten nationale en internationale media vandaag, zaterdag 10 juni 2017.

De rechtbank onderzocht de beschuldigingen, dat bouwbedrijf Odebrecht en andere illegale financieringsbronnen jarenlang smeergeld hadden betaald aan politici, en zo Temers campagne hadden gesteund.

In december gaf Odebrecht toe meer dan 785 miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald in twaalf landen, waarvan tien in Zuid-Amerika.

'We vervangen nooit presidenten van de Republiek (...). Het ongeldig maken van een mandaat is enkel mogelijk wanneer de situatie ondubbelzinnig is', aldus voorzitter van het electorale hooggerechtshof Gilmar Mendes.De beslissing van de rechters kwam ena een marathonzitting van vier dagen. 'Het is beter om de prijs te betalen voor een slechte regering die op een slechte manier gekozen is, dan die voor de instabiliteit van het systeem. We mogen ons niet gedragen als tovenaarsleerlingen. Zij die de president willen beschuldigen, moeten niet van de rechtbank hun instrument maken.'

Temer zelf ziet de uitspraak 'als een teken dat de instellingen de goede werking van de Braziliaanse democratie blijven waarborgen', aldus het presidentschap, dat de 'onpartijdige beslissing' van de rechtbank looft.

De 76-jarige Temer is sinds eind augustus president, nadat Dilma Rousseff afgezet werd vanwege het schenden van de financieringswetgeving. Hij wordt er echter zelf ook van beschuldigd smeergeld te hebben aangenomen, en is ook verwikkeld in een schandaal rond steekpenningen nadat hij opgenomen werd toen hij groen licht gaf voor betalingen aan de vroegere parlementsvoorzitter Eduardo Cunha, die een getuige is binnen het corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras.

(Red. De Surinaamse Krant/VTM Nieuws/Twitter)

Oppositiepartijen willen regering ertoe dwingen beleid te voeren waardoor verdere verarming van volk wordt stopgezet

Oppositionele partijen in Assemblee hebben protestmanifestatie 20 mei geëvalueerd


Oppositionele partijen in De Nationale Assemblee zijn strategieën aan het voorbereiden om de regering er toe te dwingen dusdanig beleid te voeren zodat de verdere verarming van het volk wordt stopgezet. Deze maatregel is een gevolg van de eis van de VHP, NPS, ABOP, Pertjajah Luhur, met ondersteuning van DOE en maatschappelijke groeperingen, tijdens de protestmanifestatie op 20 mei, dat het beleid moet worden omgebogen.

In onderstaande van verklaring, zaterdag 10 juni 2017, zeggen de oppositionele partijen de protestmanifestatie grondig geëvalueerd te hebben, waarbij de tegenwerking van de huidige regering en de aanpak nauwkeurig zijn bekeken.


‘Bouterse heeft geen keus; moet ministers verwisselen als pampers’

'Niemand met verstand in zijn hoofd en ontwikkelingsvisie wil als minister onder Bouterse'


Volgens oud-diplomaat en Assembleelid Arnold Kruisland rest president Desi Bouterse geen keus dan maar ministers te moeten verwisselen als pampers. ‘Dit is een voortzetting van 1980. Hij heeft geen andere keus. Want niemand met verstand in zijn hoofd en ontwikkelingsvisie wil als minister fungeren onder regering Bouterse', aldus Kruisland vandaag, zaterdag 10 juni 2017, in het Dagblad Suriname.

Kruisland haalt aan dat hoewel het Nieuw Front 3 regeringstermijnen heeft opzitten, zij nog nooit zoveel ministers hebben verwisseld. Het is Bouterse die bekend staat om dit fenomeen. ‘Dan plaatst hij iemand die nog beroerder is dan zijn voorganger’, doelend op Eugene Van der San, die zichzelf maar 2 maanden en 6 dagen de minister van Justitie en Politie heeft mogen noemen.

Kruisland bekruipt het gevoel dat Bouterse Van der San al lang weg wilde als directeur van het Kabinet van de resident, waar hij dacht de wijsheid in pacht te hebben en alles en iedereen bekritiseerde en beledigde. De oud-diplomaat had al lang door, dat Van der San ‘niet goed wijs’ was. Vooral toen de situatie van artikel 148 uit de Grondwet speelde, schroomde Van der San er niet voor om zijn gevoelens openlijk te uiten. Zo zou hij verklaard hebben blij te zijn om Bouterse weer in zijn militair tenue te zien.

‘Wat scheelt die man?, vraagt Kruisland retorisch, op uitlatingen van de oud-minister in het parlement, die Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) uitmaakte voor ‘jo koe’ en Mahinder Jogi voor ‘geitendief’.

Kruisland geeft aan, dat in zijn periode, waar hij 20 jaren lang deel heeft uitgemaakt van het parlement, deze ‘kiekeboespelletjes’ nog nooit zijn voorgekomen. ‘Gelukkig was Van der San geen minister in onze tijd. Wat wij met hem gedaan zouden hebben. Hij was al lang uit de vergaderzaal gerend.’

Kruisland zegt dat het financieel wanbeleid, dat ernstige armoede heeft teweeggebracht onder het volk, door president Bouterse is gecreëerd. De 26 NDP-assembleeleden in het parlement typeert hij als jaknikkers. ‘Ze worden onder schot gehouden door Bouterse. Maar mocht gebeuren dat tenminste twee van de NDP-assembleeleden toch het besluit nemen om zich niet meer te scharen achter de paarse partij, de regering al ten val gebracht kan worden en nieuwe verkiezingen kunnen worden uitgeschreven.’

Maffialid/bloemenhandelaar uit Aalsmeer in Brazilië opgepakt

Macrì stond bekend als een van de gevaarlijkste Italiaanse voortvluchtigen


De Braziliaanse politie heeft op het vliegveld van São Paulo het Italiaanse maffialid Vincenzo Macri opgepakt. Macri woonde jarenlang in Aalsmeer. De Braziliaanse politie liet vandaag, zaterdag 10 juni 2017, weten dat Macri een Venezolaans paspoort had en onder de naam Angelo Di Giacomo reisde.

Vincenzo Macrì (52) was een leider van de beruchte Commisso-clan van de 'Ndrangheta, de Calabrese maffia. Hij was de zoon van Antonio Macrì, een charismatische capo die gedood werd tijdens een maffia-oorlog in 1975.


Vincenzo Macrì stond bekend als een van de gevaarlijkste Italiaanse voortvluchtigen. Hij was niet alleen actief in Italië, maar ook in Canada en de laatste jaren in Nederland. Vanuit Aalsmeer coördineerde hij als bloemenhandelaar leveringen van grote partijen cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa.

Toen hij in de gaten kreeg dat de politie steeds meer bewijzen tegen hem had verzameld, verdween hij van de radar. Na intensief speurwerk door de politiediensten van Reggio Calabria en Interpol werd hij door Braziliaanse agenten opgepakt op de luchthaven van São Paulo. Hij was van plan om te vertrekken naar de Venezolaanse hoofdstad Caracas, waar hij onder een valse identiteit leeft.

Macrì zou niet alleen voor zijn eigen clan, maar voor de hele 'Ndrangheta hebben gehandeld in drugs.

(Red.De Surinaamse Krant/deredactie.be/De Telegraaf/Twitter)

'Ik zie hoe PL-buschauffeurs marihuana gebruiken achter het stuur, maar niemand treedt op'

'We hebben teveel problemen op de PL-route!' 

'Op elke route zijn contactpersonen om problemen door te geven, maar zij zijn voor spek en bonen, kunnen niet eens Nederlands praten'


Het openbaar vervoer in Suriname heeft sinds jaar en dag te kampen met onopgeloste knelpunten, die zich continue voordoen binnen deze sector. Alhoewel er een belangen behartigende organisatie aanwezig is voor de bushouders, heeft dit volgens velen tot nog toe geen soelaas geboden, waardoor de chaos met de dag toeneemt. Zo is het algemeen bekend, dat sommige buschauffeurs hun reguliere trajecten niet onderhouden. De buschauffeurs van de routes PWB (Paramaribo Wanica Bomapolder) en PHC (Paramaribo Helena Christina) maken zich eveneens schuldig hieraan, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 10 juni 2017. 

De bussen die in feite bestemd zijn voor de omgeving van Welgedacht A (Wanica) rijden niet volgens de voorgeschreven route. 'Zij komen gewoon naar Lelydorp. De PHC-bussen bijvoorbeeld moeten naar de Helena Christinaweg gaan, maar ook dat doen ze niet. Ik heb dit voorgelegd aan het ministerie van OW&T, en zij doen letterlijk niets hieraan. Op elke route zijn er contactpersonen om problemen door te geven, maar ook zij zijn voor spek en bonen! Ze kunnen niet eens Nederlands praten. Als je naar hen toe stapt, schelden ze je uit. PLO zelfs doet ook niets. Altijd is het kantoor gesloten. Alleen wanneer de subsidie uitbetaald moet worden, gaat het PLO-kantoor open. We hebben teveel problemen op de PL-route', zegt een verontruste PL-bushouder, die ten einde raad is.

'Niemand doet iets voor de bushouders. Ik zie ook hoe buschauffeurs marihuana gebruiken achter het stuur. Er is geen controle. Dit is zo vaak doorgegeven, maar niemand treedt op.'

Naar zeggen van de bushouder heeft het ministerie van Openbare Werken en Transport (OW&T) toestemming verleend voor de ontstane situatie. 'Het is drie dagen geleden dat de bussen van Welgedacht A een parkeerplaats hebben gekregen op dezelfde eindhalte van de PL-bussen.' De bushouder vraagt zich af wat de aanleiding hiervoor is geweest. 'We hebben al weinig parkeerruimte; er zijn ongeveer 150 bussen op de PL-route! En nu zijn tien bussen erbij gekomen in opdracht van Ramon Bourne, hoofd Openbaar Vervoer. Het zou beter zijn als onze eindhalte weer aan de Maagdenstraat wordt gebracht in zo een situatie.'

Volgens de bushouder zijn er landelijk 1.300 bushouders, waarvan slechts 50 zijn aangesloten bij de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO). 'Ik probeer al zolang lid te worden van de PLO, maar toch lukt het niet. Ik heb alles al ingediend en zelfs Srd 100 betaald voor een lidmaatschapskaart. En steeds zegt PLO dat mijn kaart nog niet in orde is.' 

Doordat de groep van afgewezen bushouders enorm is, staan zij achter Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders. 'Ik vind wel dat Sahadew-Lall onze belangen zal kunnen behartigen.'

Onlangs zijn de tarieven voor het openbaar vervoer verhoogd, maar desondanks is dit niet voldoende, beklemtoont de bushouder. 'Een band die voorheen Srd 325 kostte, is nu Srd 1.400. Een ieder hanteert de dagkoers.' De speciale tarieven voor de onderdelen van de bussen moeten wederom geïntroduceerd worden. 'In de jaren ’90 was dit het geval.'

De bushouder vindt desalniettemin, dat de tarieven niet nog een keer een aanpassing moeten ondergaan. 'Het is nu al te zwaar voor de mensen. Kinderen zeggen aan mij, dat zij het niet kunnen betalen. Sinds de bustarieven omhoog zijn gegaan, is ons inkomen drastisch gedaald. De schoolkinderen die bij Nieuw Weergevondenweg en de Noordpoolweg een bus namen, moeten nu lopen.' Daarom spreekt de bushouder de hoopt uit, dat de regering emfatisch zal zijn naar het volk toe en dat zij de subsidie niet zal afschaffen. Daarnaast ziet de bushouder graag dat de politie optreedt tegen buschauffeurs die zich niet aan de regels houden.

PALU: Gesubsidieerde soldaten speerpunt voor de agrarische sector?

Subsidie doorstart agrarisch bedrijf op begroting 2017 van Defensie

- Cassavefabriek te Para komt in handen van het leger...
- Leger moet omgevormd worden tot een 'ontwikkelingsleger'


Het valt op dat op de begroting van 2017 Srd 3 miljoen aan subsidie is opgenomen voor doorstart van het agrarisch bedrijf 'von Freiburg' te Saramacca. Dit is temeer opmerkelijk, omdat deze subsidie op de begroting van het ministerie van Defensie staat en niet op het ministerie van LVV (Landbouw, Veeteelt en Visserij), zoals verwachtbaar zou zijn. 

Ondertussen is bekend geworden, dat ook de verlieslatende en daarom reeds gesloten cassavefabriek te Para in handen komt van het leger. Dit allemaal met het argument dat het leger omgevormd moet worden tot een 'ontwikkelingsleger'.

Staatsbedrijven in de agrarische sector zijn al jaren niet productief gebleken en vele zijn reeds gesloten. Ook het agrarisch bedrijf 'von Freiburg' is jaren verwaarloosd geweest. Op advies van deskundigen worden de staatsbedrijven daarom geprivatiseerd. Met deze beleidsmaatregelen lijkt de regering weer het wiel te gaan uitvinden.
Opmerkelijk was ook dat tijdens een bezoek van Assembleeleden aan dit bedrijf, het project zelfs is aangehaald door de minister van Defensie en sommige leden van de coalitie als te zijn een speerpunt om de agrarische sector te helpen ontwikkelen.

De PALU vraagt zich af welk belang wordt gediend met het reserveren van deze staatsgelden voor een reeds jaren noodlijdend staatsbedrijf, ondanks de ervaringen van de afgelopen decennia met staatsbedrijven in de agrarische sector.

Mede onder het mom van het omvormen van het leger tot een ontwikkelingsleger worden deze beleidsmaatregelen doorgevoerd. Een ontwikkelingsleger is volgens definitie een leger dat, op basis van de reeds aanwezige expertise en het aangeschafte militair materieel, wordt ingezet anders dan alleen het bewaken en verdedigen van de landsgrenzen van Suriname. In de nieuwe definitie van ontwikkelingsleger van deze regering worden soldaten getraind tot het ondernemen van 'full time' agrarische activiteiten met het argument om het leger 'zelfvoorzienend' te maken voor wat betreft de eigen voedsel behoefte. Additioneel wordt nieuw materieel aangeschaft speciaal voor dit doeleinde. De ingezette soldaten en eventueel extra in dienst genomen arbeiders worden betaald uit de begroting van het ministerie van Defensie.

De definitie die zo wordt gegeven aan het begrip 'ontwikkelingsleger' creëert een gevaarlijk precedent in het nemen van 'gesubsidieerde' beleidsmaatregelen waarvan het einde zoek is. Want in het verlengde van deze redenering kan ook aan het Nationaal Leger een hout-, grint- en zandconcessie gegeven worden om zo het leger ‘gesubsidieerd’- zelfvoorzienend te maken voor wat betreft de eigen behoefte aan bouwmaterialen. En waarom dan niet een goudconcessie om het leger volledig financieel zelfvoorzienend te maken? En dan, nog steeds in het verlengde van deze redenering, waarom zou ook het ministerie van Volksgezondheid niet de mogelijkheid worden geboden om een gesubsidieerde agrarische bedrijf op te starten om de onder haar vallende ziekenhuizen zelfvoorzienend te maken? Of het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om de onder haar vallende onderwijzers 'gesubsidieerd' (lees: gratis) te voorzien van agrarische producten?

Terecht werd de opmerking gemaakt dat indien de huidige minister van Defensie in staat is het agrarische bedrijf 'von Freiburg' winstgevend te maken, hij de huidige minister van LVV zou mogen vervangen. Maar, ook als soldaten in staat zijn winstgevend een agrarisch bedrijf te draaien, dan zouden we het leger moeten opheffen en ze tot full time boeren moeten maken. Meer nog, een militaire training zal dan een verplicht onderdeel moeten worden van elke agrarische opleiding.

De uiteindelijk subsidie is vele malen groter en een grondige financiële evaluatie zal op zijn plaats zijn voordat deze activiteit in Saramacca wordt voortgezet. De ingezette soldaten en eventueel extra in dienst genomen arbeiders worden betaald uit de begroting van het ministerie van Defensie, buiten de opgebrachte subsidie.

Volgens de berichten zou het gaan om ongeveer 100 mensen die direct of indirect betrokken zouden zijn bij het agrarische staatsbedrijf.

Ook de kosten voor het ingezet militaire materieel en eventueel ander aangeschaft zwaar materieel worden betaald met gelden uit de lopende begroting. Ingeschat wordt dat de uiteindelijke subsidie meer dan Srd 6 miljoen bedraagt.

De PALU stelt als een goed alternatief voor om het leger te saneren en met 100 boeren een contract te sluiten voor het leveren van noodzakelijke levensmiddelen aan het leger. De gegarandeerde maandelijkse afzet van Srd 500 000 aan agrarische producten zou een extra stimulans betekenen voor de totale agrarische sector.

Henk Ramnandanlal 
Ondervoorzitter PALU

Vader van geliquideerde Franklin 'Brielle' Waterval hekelt gang van zaken politieonderzoek

'Het lijkt erop alsof men de zaak bewust in de doofpot wil doen belanden'

'Publiek geheim dat hij zakenman was en vaak in kringen van president Bouterse te zien was'


'Hij was een bekende Surinamer en bewoog zich zelfs binnen de hoogste kringen van het land. Het gaat daarom mijn verstand te boven dat het erop lijkt alsof er niets wordt gedaan aan het oplossen van de moord op mijn zoon. Het lijkt erop alsof men de zaak bewust in de doofpot wil doen belanden', zegt Roël Wilfred Waterval vandaag, zaterdag 10 juni 2017, in de Ware Tijd. 

Hij is de vader van Franklin Waterval, beter bekend als 'Brielle', die vorig jaar augustus in koelen bloede is doodgeschoten voor zijn etenszaak bij Bronsplein te Frimangron.

Vader Waterval is niet te spreken over het zwijgen van de autoriteiten. Tien maanden na de dood van zijn zoon nam hij deze week het initiatief om informatie bij de politie op te vragen. Hij is gisteren voor de tweede keer naar het hoofdbureau van politie gegaan en werd te woord gestaan door een inspecteur. 'Er zijn dossiers tevoorschijn gehaald en er is veel gesproken. Maar, er is niets concreets gezegd over het onderzoek.'

Het gebrek aan duidelijkheid is volgens hem pijnlijk voor de familie.

Brielle zat in zijn wagen voor zijn etenszaak en sprak met een man die naast de auto op het trottoir stond. Hij werd volgens een verklaring van de politie vanuit een rijdend donker voertuig beschoten. Brielle overleed ter plekke. De man met wie hij sprak werd ook geraakt, maar overleefde het schietincident. Sindsdien is er nooit meer een mededeling van de politie gekomen over deze zaak.

'Als vader hoor ik ook veel. Mijn zoon bewoog zich in de hoogste kringen van het land', zegt Waterval senior, doelend op het feit dat het publiek geheim is dat hij zakenman was en vaker in kringen van president Desi Bouterse te zien was. Waterval zegt drie weken geleden over te zijn gekomen naar Suriname vanuit Nederland en hij zal niet vertrekken totdat hij 'antwoorden krijgt over wat er is gebeurd'.

Landbouwgebieden verzuipen in Nickerie door hoge waterpeil in Nanizwamp

'Situatie alarmerend, zwampwater oefent een enorme druk uit op de lekbeteugelingsdam'

Als situatie niet snel verandert, komt padieproductie ernstig in gevaar en daarmee de rijstproductie


Het waterpeil in de Nanizwamp in Nickerie staat op het hoogste niveau waardoor landbouwgebieden verzuipen (zie foto - Bron: Beta Debidien/de Ware Tijd). Het water is binnen een dag met tien centimeter gestegen. 'Dat wil zeggen dat er enorm veel neerslag is gevallen', zegt August Lila, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP), vandaag, zaterdag 10 juni 2017, in de Ware Tijd.

Hij noemt de situatie alarmerend, omdat het zwampwater een enorme druk uitoefent op de lekbeteugelingsdam. 'We moeten nu met een noodoplossing komen om de zaak te stabiliseren', zegt de directeur.

De Ware Tijd bericht te hebben vernomen, dat als de situatie niet snel verandert, de padieproductie ernstig in gevaar komt en daarmee ook de rijstproductie. De arealen van grote rijstbedrijven, zoals Savepro in het oosten van Nickerie, verzuipen door het zwampwater, maar ook in het westen vrezen boeren het ergste. Er zijn al diverse klachten binnengekomen bij het OWMCP.

Lila weet dat door verstoppingen in de Nanikreek het water niet kan wegtrekken, waardoor de dammen overlopen en de omliggende landbouwgebieden ook wateroverlast ondervinden. De overheid zal de Nanikreek met spoed opschonen, 'maar, op de dam gaan om het gras uit de kreek te halen zal moeilijk gaan, omdat die dam ook overloopt en door het vele water niet meer stabiel is'. 

Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsing zegt dat er machines onderweg zijn naar het gebied. 'We gaan bij Kamp 13 een opening maken in de dam van het Corantijnkanaal, zodat het water makkelijk kan wegtrekken uit de zwamp.' De machines zullen vervolgens ingezet worden om de afvoerkanalen van Zuiddrain en Pand E op te schonen.

Volgens Joeloemsing zijn de overlaten al lang open. 'De kanalen die het water moeten afvoeren zijn echter verstopt. We monitoren de zaak continu en zijn bezig om verlichting te brengen in de situatie.' 

Ellen de Vries presenteert haar boek 'Mediastrijd om Suriname. Van mythemakers tot nieuwsverduisteraars'

De rol van de media in de recente, turbulente geschiedenis van Suriname


'Mediastrijd om Suriname. Van mythemakers tot nieuwsverduisteraars' is het lijvige boek dat Ellen de Vries gisteren, vrijdag 9 juni 2017, heeft gepresenteerd in het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) in Amsterdam. In het boek beschrijft zij de rol van de media in de recente, turbulente geschiedenis van Suriname: de (post) militaire periode (1980-1992). Dat was ook de tijd waarin Ronnie Brunswijk met steun van het Surinaams verzet in Nederland de wapens opnam tegen legerleider Desi Bouterse en de Nederlandse regering de in 1975 aan Suriname beloofde ontwikkelingsgelden gebruikte als middel om de politiek in Suriname te beïnvloeden. 

'Ik nam me vast voor om de rol van Nederlandse media in de berichtgeving en beeldvorming over Suriname en de relatie met Nederland nog eens onder de loep te nemen. Ooit. Dat voornemen kreeg in 2010 gestalte, toen ik aan mijn proefschrift begon over de rol van media in de postkoloniale verhouding tussen Nederland en Suriname tijdens de roerige jaren 80 en begin jaren 90. Zo bevond ik mij vele jaren na mijn afstuderen aan de faculteit der Politieke en Sociaal-Culturele Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam weer in de collegebanken van diezelfde universiteit. Dit keer om de media, waarin ik na mijn studie emplooi had gevonden, en de inmiddels vanzelfsprekend geworden routines en regels te onderwerpen aan een analytische blik. Zoveel jaar na dato geen overbodige exercitie, die voor mijzelf – en ik hoop niet voor mij alleen – tot nieuwe inzichten leidde. Dit boek is een bewerking van dat proefschrift', zegt De Vries.

'Nederlandse journalisten hebben niet bijgedragen aan een ontspanning tussen hun land en Suriname, integendeel', zei toenmalig bevelhebber Desi Bouterse in de Ware Tijd van 22 september 1987.

Media in Nederland en Suriname vormden de arena waarin de strijdende partijen elkaar met woorden bevochten. Nederlandse media werden beticht van eenzijdige berichtgeving over Suriname. Ze zouden Brunswijk als held en Bouterse onveranderlijk als booswicht hebben afgeschilderd. Klopt dat ook? Hoe was het met de Surinaamse media gesteld?

De Vries heeft veel onderzoek in Suriname gedaan. Zij heeft met diverse mediahuizen en journalisten in Suriname en Nederland gesproken om een beeld te kunnen scheppen van de journalistiek in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Het eerste deel 'Over de historie' bevat een historisch overzicht van de ontwikkelingen in Suriname in relatie tot Nederland.
Het tweede deel 'Over de media' geeft inzicht in theorieën over de media en het functioneren van de media in Suriname en Nederland, terwijl het derde deel 'Over de berichtgeving' inzoomt op de berichtgeving over Surinaamse en Surinaams-Nederlandse kwesties aan de hand van zes casestudy’s.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Dode en gewonde bij steekpartij in woning in Amsterdam-Zuidoost

Steekpartij bij een ruzie tussen vermoedelijk vier mannen tijdens feestje


Bij een steekpartij in een woning aan de Scherpenzeelstraat in Zuidoost zijn vanochtend, zaterdag 10 juni 2017, een dode en een gewonde gevallen. De politie heeft twee verdachten aangehouden, aldus de lokale zender AT5. 

De hulpdiensten werden rond zeven uur gealarmeerd vanwege een steekpartij bij een ruzie tussen vermoedelijk vier mannen. In de woning was een feestje gaande. Bij aankomst troffen agenten een gewonde man op straat aan. In een portiek boven de woning werd een zwaargewonde man aangetroffen. Hij is gereanimeerd, maar overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

In en rond de woning zijn twee mannen aangehouden. Het gaat om een 23-jarige man uit Zwaag en een 24-jarige man uit Beverwijk. Zij zitten vast op het politiebureau.

De gewonde man, een 25-jarige Amstelvener, was aanspreekbaar en is overgebracht naar een ziekenhuis. De politie heeft een deel van de straat afgezet voor onderzoek. Forensische opsporing doet in en rond de woning uitgebreid onderzoek. De recherche zoekt uit wat er precies is gebeurd.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Breedbandinternet over 18 maanden in heel Suriname

‘Telesur Nationaal Breedband Plan’ (TNBP) officieel gestart op Clevia, Leonsberg80 MB’s per seconde voor downloads en 50 MB’s per seconde voor uploads. Dzt is het resultaat van de snelheidstest van breedbandinternet bij de Telesur centrale te Clevia. Over 18 maanden zal heel Suriname beschikken over breedbandinternet. Het ‘Telesur Nationaal Breedband Plan’ (TNBP) is officieel gestart op Clevia, Leonsberg. 

De start van het landelijk project werd gisteren, vrijdag 9 juni 2017, voorafgegaan door verschillende toespraken. Er is 115 miljoen Amerikaanse dollar geleend bij de Chinese overheid om het plan te financieren. Het systeem wordt opgezet door de Chinese communicatiereus Huawei. President-commissaris Gardelito Hew A Kee van Telesur zei,dat de lening noodzakelijk was. 'De tijd is rijp om deze investering te doen. Langer wachten zou het einde van Telesur kunnen betekenen.' De Surinaamse overheid is de lening aangegaan.

Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Communicatie en Toerisme, die ook namens de president het woord heeft gevoerd, heeft beloofd dat hij erop zal toezien dat Telesur zich aan zijn woord houdt; dat na achttien maanden heel het land voorzien zal zijn van breedband internet.

Telesur waarnemend-directeur Mike Antonius deelde mee, dat met de Chinezen is overeengekomen dat de lening in 15 jaren zal worden afbetaald. Er is ook een aflossingsvrije periode van 5 jaren in het contract opgenomen, wat Telesur genoeg ruimte geeft om de investering terug te verdienen. 'Het is geen uitdaging voor ons. Telesur investeert gemiddeld 30 miljoen Amerikaanse dollar per jaar. In sommige jaren zelfs 60 miljoen. Maar, daar hoort u nooit over. Dus dit is geen challenge voor ons. Een simpel rekensommetje, het gaat ons een miljoen per jaar extra aan aflossing kosten.' 

'Het gaat specifiek alleen nog om vaste aansluitingen', benadrukte Antonius. Alleen via wifi, waar er breedband is, kunnen mobiele gebruikers mee profiteren. Het mobiel netwerk komt later aan de beurt. Op plaatsen waar er nog geen breedband internet is, is de downloadsnelheid bij huisaansluitingen gemiddeld 6 MB per seconde. De uploadsnelheid is gemiddeld 2 MB’s per seconde. 'Met breedband kunnen de huishoudens van Clevia met gemak 10 tot 20 MB’s per seconde halen. Het kan zelfs veel hoger. Dat heeft de speedtest uitgewezen.'

Telesur gaat zijn klanten op de hoogte houden van de verrichtingen. Klanten zullen worden gemeld wanneer zij op het nieuw netwerk zijn aangesloten. Over niet al te lange tijd zullen er ook testen gedaan kunnen worden op La Vigilantia, Tijgerkreek, Moengo, Brokopondo en Albina.

Telesur is een paar maanden geleden begonnen met het verbeteren van zijn internetdiensten en -verbinding, waarbij onder andere al het koper in de infrastructuur wordt vervangen door glasvezel. Voor dataverkeer geldt dat glasvezel het beste materiaal is. Glasvezel heeft veel minder last van vochtigheid waardoor de datastroom stabiel blijft. Het biedt de mogelijkheid voor meer aansluitingen, verhoogt de capaciteit van data op mobiele en vaste verbindingen en opent deuren naar nieuwe diensten. Breedband internet is ondertussen al opgeleverd te Clevia, Hanna’s Lust, Doekhieproject, Exodusproject, Aquarius Village, CLO-project en Suri Village. Er worden bij de testen alleen maar hoge snelheden geregistreerd.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

BOG: Piek oogvirus in Suriname nog niet bereikt

Oogvirus hetzelfde dat in 1998 een epidemie veroorzaakte


Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat het oogvirus, dat al enkele weken veel slachtoffers maakt, hetzelfde is dat in 1998 een epidemie veroorzaakte in Suriname. Het gaat om de Coxsackie A-24, meldt Beatrix Jubithana van de afdeling Epidemiologie van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 10 juni 2017.

Gelet op de cijfers van toen en nu heeft het virus vandaag de dag een veel grotere impact. Een betere surveillancesysteem zou een rol kunnen hebben gespeeld bij het hoge aantal geregistreerde gevallen. Beatrix zegt, dat de piek nog niet is bereikt en ze verwacht die ook nog niet.

'Normaliter hebben we twintig en maximaal vijftig meldingen per week. Als het aantal ver daar boven ligt, is er sprake van een epidemie.'

Het BOG verzamelt bij 23 poli's in de kuststrook informatie over het virus. Over de afgelopen twee weken is er nog geen nieuwe informatie. Vanaf april tot de laatste week van mei waren er in totaal al dertienhonderd gevallen gerapporteerd. 'Als er bijvoorbeeld al dertienhonderd gevallen zijn geregistreerd bij de poliklinieken betekent dat er veel meer kunnen zijn. Met de verzamelde informatie proberen wij de trend te volgen.'

De Stichting Medische Zending verzamelt van al haar 56 poli's in het binnenland informatie over het oogvirus. Vorige week heeft ze tweehonderd gevallen gemeld en de week daarvoor vijfhonderd. Het oogvirus is niet alleen in Suriname een issue, maar ook in andere landen in de regio.

Handhygiëne is essentieel bij de preventie van het oogvirus. Jubithana adviseert de gemeenschap om heel voorzichtig te zijn, omdat de verspreiding van de ziekte van oog naar hand plaatsvindt.

VN-rapporteur voor de rechten van inheemse volkeren Corpuz: 'Rechten inheemsen Brazilië worden aangevallen'

'Regering beperkt de wettelijke bescherming van deze traditionele gemeenschappen'

(Bron foto: Twitter)

Inheemse rechten deskundigen, waaronder de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de rechten van inheemse volkeren, Victoria Tauli Corpuz, hebben donderdag verklaard, dat de rechten van de inheemsen in Brazilië worden aangevallen, zo bericht de The Rio Times vrijdag 9 juni 2017. Corpuz voegde daaraan toe, dat de huidige regering maatregelen heeft goedgekeurd die de wettelijke bescherming van deze traditionele gemeenschappen inkrimpt.

'Brazilië moet de institutionele en juridische bescherming van inheemse volkeren versterken', meldden de deskundigen, aldus een persbericht van het Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties (zie onderaan). 'Het is zeer lastig dat Brazilië in plaats daarvan overweegt om deze beschermingen te verzwakken.'

Volgens Corpuz en de andere deskundigen heeft Brazilië het grootste aantal moorden op milieuactivisten en strijders voor grondenrechten- en landverdedigers van welk land dan ook in de afgelopen vijftien jaar geregistreerd, met een gemiddelde van ongeveer een dode elke week.

De belangrijkste kritiek van de internationale deskundigen is gericht op een rapport van de Congrescommissie van Onderzoek (CPI, Comissão Parlamentar de Inquérito), die vorige maand werd goedgekeurd en waarin 96 mensen, waaronder gemeenschapsleiders, antropologen en ambtenaren, beschuldigd zijn van frauduleuze processen van afbakening van inheemse landen en landelijke nederzettingen voor agrarische hervorming.

Het rapport vraagt ​​ook om de herstructurering van FUNAI (Braziliaanse Inheemse Stichting - Fundação Nacional do Índio) en de herziening van reeds gedemarqueerd inheems land.

Volgens een van de leiders van de Kaingang-stam maakt het Congresverslag het einde van FUNAI mogelijk als een strategie om het proces van afbakening van de inheemse gronden te beëindigen.
'Wij, als inheemsen, verwerpen de manier waarop parlementsleden zich hierbij bemoeien, vooral de plattelands- en agribusiness-gemeenschappen', zei Francisco Kaingang tijdens een protest voor het Congres van Brazilië in mei. 'De CPI is een manier om tussenbeide te komen in FUNAI om het afbakeningsproces van onze traditionele landen te beëindigen', voegde de inheemse leider toe.


Ter informatie:

http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=21704&LangID=E


Indigenous and environmental rights under attack in Brazil, UN and Inter-American experts warnGENEVA / WASHINGTON DC (8 June 2017) – Three United Nations experts and a rapporteur from the Inter-American Commission on Human Rights have joined forces to denounce attacks on indigenous and environmental rights in Brazil.

“The rights of indigenous peoples and environmental rights are under attack in Brazil,” said the UN Special Rapporteurs on the rights of indigenous peoples, Victoria Tauli Corpuz, on human rights defenders, Michel Forst, and on the environment, John Knox, and the IACHR Rapporteur on the Rights of Indigenous Peoples Francisco José Eguiguren Praeli.

Over the last 15 years, Brazil has seen the highest number of killings of environmental and land defenders of any country, the experts noted, up to an average of about one every week. Indigenous peoples are especially at risk.

“Against this backdrop, Brazil should be strengthening institutional and legal protection for indigenous peoples, as well as people of African heritage and other communities who depend on their ancestral territory for their material and cultural existence,” the experts stated.  “It is highly troubling that instead, Brazil is considering weakening those protections.” 

The experts highlighted proposed reforms to the National Indian Foundation (FUNAI), the body which supports indigenous peoples in the protection of their rights, and which has already had its funding severely reduced. A report recently adopted by the Congressional Investigative Commission calls for the body to be stripped of responsibility for the legal titling and demarcation of indigenous lands. The experts were also concerned with allegations of illegitimate criminalization of numerous anthropologists, indigenous leaders and human rights defenders linked to their work on indigenous issues.

“This report takes several steps back in the protection of indigenous lands,” the experts warned. “We are particularly concerned about future demarcation procedures, as well as about indigenous lands which have already been demarcated.”


The Congressional Investigative Commission’s report also questions the motives of the United Nations, accusing it of being a confederation of NGOs influencing Brazilian policy through its agencies, the ILO Convention 169, and the UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples.

“The report also states that the UN Declaration presents a grave threat to Brazil’s sovereignty, and it further encourages the Brazilian government to denounce ILO Convention 169, claiming it manipulates the establishment of non-existent indigenous peoples in order to expand indigenous lands in Brazil,” the experts stressed.

“It’s really unfortunate that instead of exemplifying the principles enshrined in the Declaration, the Congressional Investigative Commission questions the motives behind it and those of the UN itself, and waters down any progress made so far,” they said.

Ms. Tauli Corpuz expressed particular alarm at accusations that her 2016 visit to Brazil intentionally triggered an increase in the number of indigenous peoples reclaiming their lands, exposing them to further violence.  She highlighted the fact that some of these communities suffered attacks immediately following her mission.

The human rights experts also noted that a number of draft laws establishing general environmental licensing that would weaken environmental protection were being circulated in Congress on Friday 2 June.  For example, the proposed legislation would remove the need for environmental licenses for projects involving agri-business and cattle ranching, regardless of their size, location, necessity, or impact on indigenous lands or the environment.

“Weakening such protections would be contrary to the general obligation of States not to regress in the level of their protections of human rights, including those dependent on a healthy environment,” they stressed.

The experts warned that the proposed laws were at odds with the American Declaration on the Rights of Indigenous Peoples, which guarantees the rights of indigenous peoples to the conservation and protection of the environment, and protects the productive capacity of their land and resources. 
Both the report and the draft legislation had been submitted by members of the “ruralist” lobby group, a coalition representing farmers’ and ranchers’ associations, the experts noted.

“Tensions over land rights should be addressed through efforts to recognize rights and mediate conflicts, rather than substantially reducing the safeguards in place for indigenous peoples, people of African descent and the environment in Brazil,” they said.

The UN experts are in contact with the Brazilian authorities and closely monitoring the situation.

Ms. Victoria Tauli-Corpuz, Special Rapporteur on the rights of indigenous peoples, Mr. Michel Forst, Special Rapporteur on the situation of human rights defenders, and Mr. John H. Knox, Special Rapporteur on the issue of human rights obligations related to the enjoyment of a safe, clean, healthy and sustainable environment are part of what is known as the Special Procedures of the Human Rights Council. Special Procedures, the largest body of independent experts in the UN Human Rights system, is the general name of the Council’s independent fact-finding and monitoring mechanisms that address either specific country situations or thematic issues in all parts of the world. Special Procedures’ experts work on a voluntary basis; they are not UN staff and do not receive a salary for their work. They are independent from any government or organization and serve in their individual capacity.

Mr. Francisco José Eguiguren PraeliRapporteur on the rights of indigenous peoples of the Inter-American Commission on Human Rights, was elected on June 16, 2015, by the OAS General Assembly, for a 4-year mandate ending December 31, 2019. A principal, autonomous body of the Organization of American States (OAS), the IACHR derives its mandate from the OAS Charter and the American Convention on Human Rights. The Inter-American Commission has a mandate to promote respect for human rights in the region and acts as a consultative body to the OAS in this area. The Commission is composed of seven independent members who are elected in an individual capacity by the OAS General Assembly and who do not represent their countries of origin or residence.

UN Human Rights, country page: Brazil


(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/The Rio Times)

'Nieuwe minister van Justitie en Politie zal ook snel ontslagen worden of opstappen'

Belfort (ABOP): 'De president gaat weer iemand aanstellen die geen beleid mag maken'


De volgende minister van Justitie en Politie (Juspol) zal ook snel ontslagen worden of opstappen, net als ex-minister Eugene van der San. Dat zei parlementslid Edward Belfort (ABOP) vrijdag 9 juni 2017 in het radioprogramma ABC Actueel (zie hierna), aldus de Ware Tijd.

Het is nog niet bekend wie Van der San eventueel zal opvolgen, maar Belfort heeft er nu al geen vertrouwen in. Hij zei, dat ministers zelf toch geen beleid mogen maken, omdat die 'elders wordt gemaakt'. 'De president gaat weer iemand aanstellen die geen beleid mag maken en geen geld kan vrijmaken om iets te veranderen. Diegene gaat dat, net als Van der San, merken en vervolgens weer bedanken. Dit zal zich blijven herhalen.'

Vooralsnog ziet hij geen 'weldenkend persoon' de vacature van Juspol-minister vervullen. 'En ondertussen gaat de samenleving gebukt onder criminaliteit, omdat er geen beleid is.'

Volgens Belfort had de ex-minister niet voldoende in huis om de functie naar behoren uit te oefenen. Het ABOP-Assembleelid zag het ontslag van Van der San al aankomen. 'Hij was gefrustreerd vanwege het vele werk, en zag de verbanden niet tussen al die schakels van Juspol.'

Vader Sherlana Chatta komt terug op eerdere verklaring: 'Geen sprake van diefstal geld'

Motief voor zelfmoord 18-jarig meisje is nog een vraagteken


M. Chatta, vader van de 18-jarige Sherlana Chatta, is teruggekomen op zijn eerder afgelegde verklaringen. De man heeft bij zijn nader verhoor bij de recherche van de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname aangegeven, dat het geld dat hij als vermist had opgegeven teruggevonden is in de koelkast in de woning door zijn zoon. 

Waarom Chatta gelijk na de vondst de politie niet hiervan op de hoogte had gesteld, is niet bekend. Dit bevestigt commissaris Guno Roosenhoff vrijdag 9 juni 2017 in het Dagblad Suriname.

Tot nu toe heeft het Forensische Opsporingsteam duidelijke sporen van zelfmoord aangetroffen bij het slachtoffer en de plaats van het delict. Waar die sporen uit bestaan is nog niet bekendgemaakt. Naast het dode meisje lag een jachtgeweer, maar volgens de vader wist zij daar niet mee om te gaan.

Op 29 mei werd het lichaam van de 18-jarige studente aangetroffen in haar woning aan de Kwikstraat. Op basis van de verklaring van vader Chatta werd in eerste instantie gedacht dat er sprake was van roofmoord. Volgens de vader van het slachtoffer miste hij een geldbedrag van 120.000 Amerikaanse dollar en Srd 80.000 uit zijn woning.

Uit het politieonderzoek is gebleken, dat het slachtoffer voor het incident de harde schijf uit de camerabox heeft verwijderd en deze op het erf in een vuilniszak heeft geplaatst. Deze handelingen zijn vastgelegd op de beveiligingscamera van een buurman. Het meisje heeft zelf de harde schijf in de vuilniston gegooid. Het motief waarom het meisje  zelfmoord heeft gepleegd, is nog een vraagteken.

Sherlana werd afgelopen zondag begraven.