zondag 11 juni 2017

Mexicaanse autoriteiten arresteren Chileen verdacht van moord op Chileense senator in 1991

Raul Escobar Poblete zou 1 april 1991 Chileense senator Jaime Guzman hebben vermoord 


Mexicaanse autoriteiten hebben een vermeende linkse Chileense militant gevangen genomen in verband met de moord op een Chileense senator in 1991. Het Bureau van de Procureur in Mexico zegt, dat de man in de centrale staat Guanajuato werd gearresteerd, aldus zondag 11 juni 2017 persbureau The Associated Press. 

Hij noemt de verdachte niet bij, maar Chileense ambtenaren herkennen hem als Raul Escobar Poblete, alias 'Comandante Emilio'.In een verklaring van zaterdag stelde het kantoor van de Mexicaanse advocaat-generaal, dat Escobar met een valse Mexicaanse identiteit leeft. Mexico wacht nu op een formeel uitleveringsverzoek.

Op 1 april 1991 werd de Chileense senator Jaime Guzman vermoord op een campus van de Katholieke Universiteit in Santiago. Guzman was een supporter van de uitgaande dictator Augusto Pinochet. De aanslag werd naar verluidt uitgevoerd door het Manuel Rodriguez Patriotic Front.(Red. De Surinaamse Krant/Daily Mail/Twitter/Marquesinapolitica.com)PGR CAPTURA A TERRORISTA CHILENO EN GUANAJUATO


Se trata de Raúl Escobar Poblete, alias ‘comandante Emilio’, quien es señalado como responsable del asesinato del senador chileno Jaime Guzmán en 1991.
CIUDAD DE MÉXICO. La Procuraduría General de la República (PGR), a través de la Agencia de Investigación Criminal (AIC), logró la identificación Raúl Escobar Poblete, alias “Comandante Emilio”, prófugo en la República de Chile, por el probable delito de atentado terrorista con resultado de muerte perpetrado contra autoridad.
Raúl Julio Escobar Poblete es integrante del Frente Patriótico Manuel Rodríguez (FPNR), fue partícipe del asesinato del senador Jaime Guzmán en 1991, además del rescate de cuatro de sus compañeros desde la cárcel de alta seguridad de Santiago de Chile en 1996, y otros delitos diversos.
Escobar Poblete, fue detenido por autoridades de Guanajuato por su probable responsabilidad en el delito de secuestro, se ostentaba con una personalidad mexicana falsa, cuenta con una notificación roja emitida por la Secretaría General de INTERPOL, y era buscado en más de 190 países, al ser requerido por la Corte de Apelaciones de Santiago.
A través de la colaboración internacional entre Chile y México, se pudo identificar que esta persona se encontraba en ese estado, por lo que se realizó una búsqueda minuciosa para corroborar su identidad.
Por tal motivo, la Agencia de Investigación Criminal, por medio de la Dirección General de Asuntos Policiales Internacionales e INTERPOL, localizó una notificación roja perteneciente al probable terrorista chileno y solicitó a peritos dependientes de la AIC, adscritos a la Coordinación General de Servicios Periciales, la comparación dactilar e imágenes fotográficas del perseguido, que arrojaron un resultado positivo de acuerdo al Registro Nacional de Huellas Dactilares con el que cuenta la PGR.
Cabe destacar que la AIC notificó oficialmente a las autoridades chilenas respecto de la localización y detención del individuo para que en los próximos días se presente, por los conductos correspondientes, la solicitud formal de extradición.
Dentro de las líneas de investigación abordadas para la localización de este individuo, se tuvo conocimiento que su compañera sentimental, también tenía notificación roja por los mismos cargos que su pareja y también se encontraba en México con una doble identidad.
Mediante la colaboración con autoridades migratorias mexicanas, se supo que la mujer salió de México el pasado 2 de junio hacia:
Guatemala
Colombia
Uruguay
Argentina
Chile
Estos países que fueron utilizados en su ruta de escape.
Por tal motivo, la Procuraduría General de la República estableció contacto con la representación de Interpol de cada país latinoamericano donde se ocultaría esta persona, con el objetivo de activar un monitoreo migratorio transnacional para su captura, la cual se logró el 9 de junio en la República de Chile, en donde cuenta con más de siete órdenes de aprehensión, por diversos delitos relacionados con terrorismo y homicidio.
excelsior.com.mx

Protest in Asuncion, Paraguay, voor vrijlating 'Curuguaty' veroordeelde boeren

Op 15 juni 2012 bij actie autoriteiten te Curuguaty 11 boeren en zes agenten gedood


Tientallen Paraguayanen hebben vrijdag deelgenomen aan een demonstratie tegen de regering in Asuncion, waarin werd gevraagd om de vrijlating van 11 politieke gevangenen die verband houden met de Curuguaty Slachting in 2012. De demonstratie werd gehouden een paar dagen voor de vijfde herdenking van het drama, aldus vandaag, zondag 11 juni 2017, TeleSUR.

Op 15 juni 2012 stormden 300 zwaargewapende politieagenten Marina Kue binnen in het Curuguaty district (zie foto - Bron: EFE), in een poging 70 landarbeiders te verwijderen die het land hadden bezet. De landloze arbeiders beweerden, dat het land aan de staat behoort, nadat de voormalige dictator Alfredo Stroessner het aan zijn nieuwe eigenaar, Blas Riquelme, had overgedragen.

Het conflict, dat snel gewelddadig werd, leidde tot de dood van 17 mensen, 11 boeren (campesinos) en zes politieagenten. De jongste van de boeren was de 18-jarige Luciano Ortega. Het herbezettingsbevel werd uitgevoerd door 324 Paraguayaanse politie- en elite-troepen, getraind door de CIA en het Amerikaanse leger. Paarden, traangasbommen, een helikopter en zware bewapening werden gebruikt.

Terwijl de moord werd herdacht, hielden de demonstranten ook een oecumenische ceremonie op de locatie van de tragedie.Jorge Bogarin, een advocaat betrokken bij de zaak, benadrukte dat er een definitief beroep wordt voorbereid door het Hooggerechtshof van Justitie wegens 'een reeks procedurele overtredingen' die 'uitsluitend gericht waren op de dood van de politie', meldde Brasil de Fato. Hij voegde eraan toe, dat het proces 'absoluut besmet was vanaf zijn wortels, die nu besmette vruchten heeft'.

Bogarië heeft verklaard, dat er geen relatie bestaat tussen de in beslag genomen wapens van de boeren en de grotere projectielen die de agenten hebben gedood. Ruben Villalba, een boerenleider, werd beschuldigd van de dood van vier agenten in de zaak. Waarnemers beschrijven zijn veroordeling als een farce en een criminalisering van sociale bewegingen.

Andere boeren die voor de slachting zijn veroordeeld zijn onder meer Luis Olmedo, Arnaldo Quintana, Nestor Castro, Lucia Aguero, Fany Olmedo en Dolores Lopez. Felipe Benitez Balmori, Alcides Ramirez, Juan Carlos Tilleria en Adalberto zijn allemaal veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en werden in 2016 vrijgelaten.

President Fernando Lugo, een progressief staatshoofd in een land dat door de rechtse Colorado Partij 60 jaar werd geregeerd tot de verkiezingen in 2008, werd beschuldigd van de massamoord.(Bron foto: EFE)

(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

300 Kilo cocaine op Belgische vissersboot 'Dubbele Senior' op Noordzee voor kust Friesland

Drie Nederlanders, een Pool en een Montenegrijn aan boord aangehouden


De Kustwacht heeft gisteravond 300 kilo cocaïne gevonden aan boord van een Belgische kotter, 'Dubbele Senior' (zie foto - Bron: Albert Hartman VCU), die voor de kust van Friesland voer. Het schip is onder begeleiding van de Kustwacht naar de haven van Harlingen gevaren, aldus vandaag, zondag 11 juni 2017, onder andere de Leeuwarder Courant en de Telegraaf.

De drugs waren verpakt in tassen en hebben een straatwaarde van zo'n zes miljoen euro. De vijfkoppige bemanning is aangehouden. Het gaat om drie Nederlanders, een Pool en een Montenegrijn. Deze verdachten zitten vast en worden vandaag voorgeleid aan een rechter-commissaris.

Tientallen medewerkers van politie en douane hebben vandaag onderzoek gedaan naar het schip. Het strafrechtelijk onderzoek is overgedragen aan de FIOD.

Onderstaand bericht verscheen 21 februari 2015 op visserijnieuws.nl:


Families Nentjes en Post

Z 181 ‘Dubbele Senior’ gedoopt

 
URK – De zussen Co, Hennie en Grietje hielden zaterdagmorgen in de Urker haven de Z 181 ten doop. De Belgische kotter is vernoemd naar hun vader, wijlen Dubbele Nentjes.
Afgelopen najaar namen Jochem en zoon Johannes Nentjes samen met compagnon Pieter Post de Z 738 uit een faillissement over, de kotter lag toen al enkele maanden in de Urker haven. ,,We zochten een jonger, moderner en wat groter schip’’, zegt Jochem Nentjes over de aankoop door de families Nentjes en Post.
Het Belgische vaartuig is de afgelopen maanden onder regie van Noordover ingericht voor de kreeftjes- en platvisvisserij. Kreeftjes vormen de hoofdmoot voor de families Nentjes en Post, maar er wordt nu gestart met de sumwings. Pieter Post  (38) wordt schipper.
De Z 181 is in 2002 als  Z 738 afgebouwd bij Welgelegen Lauwersoog. Eind 2011 werd de kotter in Franeker met ruim vijf meter verlengd tot krap 28 meter en begin 2012 in Den Oever met een opvallende ‘toren’ aan dek omgebouwd voor de flyshootvisserij. Na brand werd het achterschip vorig jaar volledig vernieuwd. ,,Dit schip is als nieuw.’’
Johannes Nentjes, vader Jochem Nentjes en schipper Pieter Post aan dek van de Z 181.Johannes Nentjes, vader Jochem Nentjes en schipper Pieter Post aan dek van de Z 181.Vijf jaar terug begon Nentjes met de Z 468 voor zichzelf, samen met Albert Holtland als compagnon. De Z 468 vist vrijwel continu, op kreeftjes en in het najaar op garnalen. Jochem is schipper, samen met Tiemen Klaas Wezelman. De langoustines en vis worden standaard verkocht in Oostende.
Aan de verbouwing van de Z 181 is meegewerkt door met name Noordover (onder andere nieuwe mast, nieuwe stortbakken), L. Post & Zonen (nieuw dek, nieuw visruim), VCU (tuigage), DTM (elektrisch) en Couperus (hydrauliek/twinriglier).

Jogi (VHP) veegt de vloer aan met regeringsbeleid inzake voorkomen wateroverlast

'Waarom worden trenzen en kanalen niet opgeschoond, als kalf verdronken is, dempt men de put'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi is ervan overtuigd dat door de juiste maatregelen te treffen het niet nodig is dat landbouwgewassen vernietigd worden door zware regenval. 'Er is zoveel geld uitgegeven om een Doppler Radar aan te schaffen. Daarmee kan het weer heel goed voorspeld worden. Daarnaast weten wij wanneer de regentijden zijn. Waarom worden trenzen en kanalen niet opgeschoond? Als het kalf verdronken is, dempt men de put', zegt hij vandaag, zondag 11 juni 2017, op Starnieuws. 

Nadat diverse landbouwpercelen in Saramacca, Wanica en Commewijne onder water gelopen waren, zijn kanalen en lozingen opgehaald. 'Maar, het kwaad was al geschied. Dagenlang waren landbouwterreinen onder water. Landbouwers lijden enorme verliezen. Zij hebben nauwelijks inkomsten meer. Daarnaast zal de hele samenleving het voelen, want groente is veel duurder geworden. Dit zou niet nodig zijn als er goed beleid gevoerd zou worden', concludeert Jogi.

Het Assembleelid merkt op, dat vooral nu veel landbouwers met hun handen in het haar zitten. Door het strenge beleid van de regering, komen veel landbouwers niet in aanmerking voor een basisverzekering. 'Zodra je een huis en een auto hebt en je bent landbouwer, kom je niet in aanmerking voor een verzekering van de Staat. Een huis en een voertuig zijn basisvoorzieningen. Veel landbouwers zijn niet verzekerd, omdat zij het niet kunnen betalen. En nu hebben veel mensen geen inkomsten, want hun gewassen zijn verloren gegaan. Ook al heb je een goed irrigatiesysteem, maar als het water niet kan wegstromen omdat kanalen dichtbegroeid zijn, kan je alleen met lede ogen toezien hoe alles verloren gaat.'

De politicus plant zelf en woont midden in een gebied waar landbouwers zware verliezen hebben geleden. De mensen hebben niet eens middelen om kunstmest te kopen. De regering moet aandacht besteden aan deze situatie, want de gevolgen zijn rampzalig, aldus Jogi..

Ambtenaren zijn elke maand gegarandeerd van een vast inkomen. Zij hebben koopkrachtversterking gekregen en in juli krijgen ze vakantiegeld.

'Deze landbouwers hebben nagenoeg alles verloren. Zelfs als het water wegtrekt, blijft de grond nat omdat het veelvuldig regent. Hierdoor gaan de wortels rotten, waardoor de aanplant uiteindelijk verloren gaat. Het planten in kassen is voor veel landbouwers geen alternatief. Een kast van 500 vierkante meter met irrigatiesysteem kost al gauw Srd 50.000. Een kast van 2.500 vierkante meter is in de orde van Srd 250.000. De meeste landbouwers hebben geen geld om op eigen kracht zo'n investering te kunnen doen', zegt Jogi.

Hij vindt dat vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij veel meer voorlichting en begeleiding moet komen.

Antonius, waarnemend directeur Telesur: 'Aanpassing van de tarieven is noodzakelijk'

'U hoeft geen significante verhogingen te verwachten waarbij het niet draaglijk is'

'Nieuwe tarieven worden vanaf 15 juni bekendgemaakt'


Mike Antonius, waarnemend directeur van Telesur, zegt vandaag, zondag 11 juni 2017, op Starnieuws, dat de aanpassing van de tarieven noodzakelijk is, maar stelt de samenleving gerust. 'We doen het op een verantwoorde manier. Dus, u hoeft geen significante verhogingen te verwachten waarbij het niet draaglijk is voor de klanten.'

Telesur zal per 1 juli hogere tarieven hanteren. 'We ervaren het allemaal in onze portemonnee dat er een inflatie is. Op basis daarvan is eenieder genoodzaakt om op den duur de tarieven aan te passen', zegt Antonius.

'Wij importeren een aantal zaken en daar heb je een koerscomponent in. Deze aanpassing heeft meer te maken met de inflatie. Als je dat niet doet, krijg je dat je meer kosten maakt dan dat je verdient.'

Telesur is ook bezig het verbindingsnetwerk te vervangen. Hogere internetsnelheden en verbeterde dienstverlening liggen in het verschiet.

Hoeveel de klant voor breedband internet gaat neertellen is nog niet duidelijk. De laatste keer dat Telesur haar prijzen heeft verhoogd was ruim een jaar geleden.

'Nu zijn we inderdaad bezig met significante verbeteringen, dus is het na elf maanden ook wel tijd dat we onze tarieven gaan aanpassen. Het is niet zozeer een koersaanpassing maar een tariefaanpassing. Onze tarieven zijn in Srd, de Srd-tarieven worden aangepast. We hebben de aanpassingen nu aangekondigd, omdat de voorwaarden voor bepaalde diensten voorschrijven dat we een maand van tevoren aankondigingen doen. Dus nu bent u op de hoogte dat vanaf 1 juli nieuwe prijzen gaan gelden. De nieuwe tarieven worden vanaf 15 juni bekendgemaakt.'

ABOP geen voorstander van drastische veranderingen in kiesstelsel

'Wij moeten standpunt hebben en goed nagaan wat voor- en nadelen zijn van verandering kiesstelsel'

ABOP geen voorstander van rechtstreeks kiezen van de president


De Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings Partij (ABOP) is geen voorstander van drastische veranderingen in het kiesstelsel. De partij is ook niet te vinden voor wijzigingen waar de Grondwet aan te pas komt. De partij kan meegaan met 'cosmetische' zaken, die van organisatorische aard zijn, waardoor de verkiezingen vlotter verlopen. 

De ABOP heeft gisteren een politiek strategisch antwoord geformuleerd voor de presidentiële commissie, die het kiesstelsel moet evalueren en voorstellen moeten doen aan de president, aldus vandaag, zondag 11 juni 2017.

'Deze regering wil blijven zitten. Wij van de ABOP moeten een standpunt hebben en goed nagaan wat de voordelen en nadelen zijn van verandering van ons kiesstelsel. Van hieruit zal een verkiezingsstrategie worden bepaald. De regeringspartij weet waar ze naar toe wil gaan met mogelijke veranderingen. Wij kunnen niet willens en wetens meegaan. Zeker niet als wij weten dat de gevolgen van verandering van ons kiessysteem zwaarwichtige en negatieve consequenties zullen hebben voor de samenleving en zo ook de ABOP', aldus partijvoorzitter Ronnie Brunswijk.

Partijkopstuk David Abiamoffo hield eerder deze week een presentatie voor partijstructuren en de top over voorstellen gedaan door de commissie onder leiding van raadsadviseur Jules Wijdenbosch. Nu de oppositie gezamenlijk optreedt, zal er alles aan gedaan worden om ze uit elkaar te halen. Dit werd tijdens deze werk- en informatie bijeenkomst aangehaald.

De ingrijpende wijzigingen zullen ultimo 2018 plaatsvinden en dat ziet de ABOP niet gebeuren. Er zijn wijzigingen van technische aard en als ook van het kiessysteem voorgesteld door de commissie. De ABOP is niet te vinden voor het rechtstreeks kiezen van de president. Ze is voorstander van combinatievorming door politieke partijen vóór de verkiezingen. Het landelijke evenredigheidsstelsel heeft ook geen ingang gehad bij de partij. Ze is voorstander van het huidige districtenstelsel.

De geel partij wil. dat er betere controlesystemen worden ingebouwd bij de telling van de stemmen. Ook is de partij er geen voorstander van, dat de districtscommissarissen voorzitters zijn van de hoofdstembureaus. Dit ambt is verworden tot een politieke, concludeert ABOP. Bij de vorige verkiezing was het duidelijk, dat een politiek benoemde districtscommissaris als voorzitter van het hoofdstembureau alles bepaalt. Dit mag zich niet herhalen, vindt de ABOP.

Weg naar Langetabbetje (Patamaccagebied) is tijdelijk afgesloten

Delen weg onbegaanbaar door hoge frequentie vrachtverkeer en aanhoudende regenval


De weg naar Langetabbetje (Patamaccagebied) is tijdelijk afgesloten. Dit deelt districtscommissaris Magretha Malontie van het ressort Pamaaka in Sipaliwini vrijdag 9 juni 2017 mee (zie onderaan). 

Het weggedeelte vanaf ongeveer km. 75, aldus vandaag, zondag 11 juni, Starnieuws, verkeert in een slechte staat. Delen van deze weg zijn onbegaanbaar. Tankauto' s zitten uren vast en er moet vaak hulp ingeroepen worden van eigenaren van graafmachines om ze weg te slepen.

De weg wordt goed onderhouden, maar vanwege de hoge frequentie van het vrachtverkeer en de aanhoudende regenval van de afgelopen periode, is deze in een slechte staat komen te verkeren. Er is volgens de Malontie een beroep gedaan op de Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont, eigenaar van de Merian-goudmijn, om hulp te verlenen. Het bedrijf begint vandaag met de werkzaamheden.

Zodra delen van de weg weer begaanbaar zijn, wordt deze weer opgesteld, verzekert Malontie. Het gaat volgens haar niet lang duren, omdat deze weg zeer belangrijk is voor de ondernemers en ook de plaatselijke bewoners.


Vakcentrale C-47 probeert nieuwe strategie om regeringsbeleid om te buigen

'We willen duidelijk maken waar het om gaat en dat we niet voor de lol bezig zijn'

'De straatprotesten zijn niet van de baan' 


De protesterende vakbondsorganisaties passen voorlopig een andere strategie toe om ombuiging van het beleid af te dwingen bij de regering. Middels lezingen en informatieavonden zal getracht worden om burgers kritisch te onderrichten over maatschappelijke en actuele onderwerpen die economische gevolgen kunnen hebben voor de samenleving, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zondag 11 juni 2017.

De Vakcentrale C-47 heeft gisteren als aanzet daartoe een lezing gehouden over de gezondheidszorg. Vakbondsleider Robby Naarendorp legde uit, dat de strategie is dat de mensen bij eventuele straatprotesten voldoende voorinformatie hebben over waar ze aandacht voor vragen. Hij benadrukte dat de straatprotesten niet van de baan zijn.

'Wat we nu doen, is slechts een van de actiemodellen. We willen de mensen duidelijk maken waar het om gaat en dat we niet voor de lol bezig zijn.'

De eis van de vakbeweging voor ombuiging van het beleid blijft overeind. Afhankelijk van hoe de regering haar beleid voortzet, kan aftreden geëist worden. De bijeenkomst was bestemd voor strategische groepen in de gezondheidszorg en de protesterende groepen, maar er komen ook openbare bijeenkomsten, zei de voorzitter.

Het besluit om dit actiemodel voorlopig te hanteren, is voortgevloeid uit een evaluatiebijeenkomst van de vakorganisaties. Er is hierbij ook rekening gehouden met de Ramadanperiode.

Naarendorp ontkent desgevraagd, dat de wisselende opkomst bij de straatprotesten van de afgelopen periode mede geleid hebben tot dit besluit. Hij wijst er overigens op, dat de zo nu en dan tegenvallende opkomst met verschillende zaken te maken had die de protesterende groepen zelf niet in de hand hebben.

Naarendorp constateert, dat er nog geen ombuiging heeft plaatsgevonden van het beleid. De vakbondsleider is ervan overtuigd, dat het huidige actiemodel effectief zal zijn.

'We zijn Moe' en de oppositiepartijen hebben afgelopen week ook laten weten, dat ze de focus voorlopig zal leggen op bewustwording in plaats van straatprotesten.

President Bouterse wijst bewoners Post Utrecht en Tapuripa op 'zelfwerkzaamheidsgedachte'...

'Niet eenieder kan op hetzelfde moment geholpen worden'


Het Nationaal Informatie Instituut (NII) laat zaterdag 10 juni 2017 in een persbericht weten, dat onderwijs, landbouw, gezondheidszorg, toerisme en cultuur de belangrijke sectoren zijn waar de bewoners van Post Utrecht en Tapuripa verandering in willen. Een delegatie onder leiding van president Desi Bouterse heeft een driedaags bezoek gebracht aan West-Suriname. 

Met de dorpsleiding en de bevolking is van gedachten gewisseld over zelfvoorzienend zijn. Van de delegatie maakte deel uit vertegenwoordigers van de afdeling Elektrificatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het Bureau Volkscontacten. Zij hebben technische inzichten gegeven op vraagstukken die de bewoners naar voren brachten, aldus het NII.

De kapiteins en basja’s van de dorpen hadden van tevoren 'huiswerk' gekregen om na te gaan welke sectoren aandacht behoeven in hun gebied. Met videoproducties hebben de president en zijn team de bewoners kunnen overtuigen van de voordelen die de zelfwerkzaamheidsgedachte met zich kan meebrengen voor leefgemeenschappen. De successen van Phedra, Victoria, Apetina en Berharddorp, waar onder meer aan landbouw en veeteelt wordt gedaan, zijn vertoond.

Van de gelegenheid hebben de bewoners gebruik gemaakt om hun uitdagingen op het bord van de president te leggen. 'Ik oriënteer mij graag ook zelf om op de hoogte te zijn van zaken wanneer ministers praten over een gebied en wat er daar moet gebeuren. Niet eenieder kan op hetzelfde moment geholpen worden', zei Bouterse en vroeg de bewoners om geduld.

Na de bespreking met de bewoners trok de delegatie zich terug met de kapitein en de basja’s om zich te buigen over de volgende stap die gezet moeten worden in de plannen om zelfvoorzienend te zijn.

'Welgeinformeerd', Radio Tamara, over Kabinetsformatie, struisvogel-Kamerleden, uitglijder Aboutaleb, diasporabeleid en 1 juli verzet/NinSee

Panel praat Patty Gomes over decennium voor de Afrikaanse nakomelingen

Het korte lontje in Surinaamse regering is weg, maar wie volgt en hoe nu verder met de rechtsstaat Suriname?


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 11 juni 2017 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* 'Iedere Verandering Is Geen Verbetering!'
De Kabinetsformatie wordt steeds schimmiger. Kennelijk is dat nodig om te komen tot samenwerking tussen partijen, die eigenlijk niet met elkaar willen samenwerken. En dan te bedenken, dat dat (dus het schimmige) juist de reden was waarom de traditioneel belangrijke smeerolierol van de koning bij Kabinetsformaties is teruggedrongen ten gunste van het parlement. Dat het nu niet veel beter doet nu het schimmige en geheime weer de overhand begint te krijgen met formateur Herman Tjeenk Willink.

* Politici in Tweede en Eerste Kamer zijn struisvogels!
Na de veroordeling van hun collega (nota bene fractievoorzitter) Geert Wilders voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, wordt met geen woord gerept over de mogelijke gevolgen als deze veroordeling ook in hoger beroep in stand blijft. Weten zij het echt niet of zijn ze bang of gewoon laf om hun mooie principes (onder meer op 4 mei dodenherdenking ) niet alleen te prediken, maar ook te praktiseren??

* Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft er ook weer een schepje bovenop gedaan door zijn uitspraak, dat het aantal Nederland binnenkomende migranten moet worden beperkt.
De bekende salami-tactiek van Wilders wordt steeds vaker overgenomen, niet alleen door normale politici, maar nu ook door PvdA-politici. Trieste zaak!* DE DIASPORA MOET DE VLAG UITHANGEN!

De minister van Buitenlandse Zaken van Suriname heeft eindelijk concrete acties ondernomen die moeten gaan leiden tot het ontwikkelen van Surinaams diasporabeleid. Er zullen in Suriname, onder leiding van internationale migratie-instituten, workshops worden gehouden om te bestuderen op welke wijze Surinaams migratie- en diasporabeleid kunnen worden ontwikkeld, gebruikmakend van de ervaringen van landen die al diasporabeleid hebben .
Intussen zullen wij als diaspora wel moeten werken aan een Platform van Surinaamse Organisaties in Nederland (en andere Surinaamse Diaspora Concentratielanden). Om de inspraak op een komend Diaspora Beleidsplan snel en efficiënt te laten verlopen. Dit platform, bij voorkeur onder leiding van de Surinaamse Consuls-Generaal in die concentratielanden (in Nederland Consul-Generaal Roy Liew A Sie in Amsterdam).

* Er gaan ook geruchten dat er zich weer onregelmatigheden dreigen voor te doen op de 1 juli herdenking en viering afschaffing slavernij in Suriname.
Het zogenaamde Clarence Seedorf Akkoord, dat ervan uitging dat partijen elkaar publiekelijk niet meer onheus zullen bejegenen, schijnt niet nageleefd te worden door het 'Landelijk Verzet Zeg Nee tegen NiNsee'.
Dit verzet had dus al direct na het Akkoord moeten stoppen met zijn verzetsacties tegen NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis). Waarom dat niet is gebeurd blijft voorlopig 'onder water'. Ook onduidelijk is waarom verzet tegen het 'splitsingsbesluit' is omgezet in 'verzet tegen NiNsee'. Dit verzet is niet democratisch gestructureerd en functioneert ook niet democratisch. Maar, wel NiNsee hetzelfde verwijten, je moet maar durven.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Oud-panellid Patty Gomes heeft de afgelopen maanden te samen met De Nieuwe Liefde een aantal succesvolle activiteiten georganiseerd in het kader van het tot 2025 lopende decennium voor de Afrikaanse nakomelingen. 'Welgeinformeerd' heeft een telefonisch interview met haar hierover en over eventueel nog komende activiteiten.

* De Surinaamse Minister Eugene van der San van Justitie en Politie is inmiddels afgetreden als gevolg van zijn korte lontje en 'Geitendief' en 'Jo Koe'-uitspraken. Eigenlijk de zoveelste reshuffling door president Bouterse, die met erg veel gemak ministers benoemt en ontslaat en zich vervolgens zorgen maakt over gebrek aan stabiliteit in zijn regering. Heel Suriname is nu benieuwd wie de volgende minister van Justitie en Politie gaat worden. Veel juristen dokken nu even. Het panel tracht jurist Geatano Best te interviewen over hoe nu verder met de rechtsstaat Suriname.

De presentatie is in handen van Owen Venloo en het panel wordt gevormd door Iwan Bottse en Max Sordam.

Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.


Speciaal politieteam pakt criminaliteit in Paramaribo aan

Invallen in drugshaarden: drugs en toebehoren en ruim vier kilo kwik in beslag genomen


In het kader van de bestrijding van de criminaliteit heeft de regio commandant van het Korps Politie Suriname Paramaribo een team samengesteld bestaande uit het Regio Bijstand Team (RBT) Paramaribo en agenten van de verschillende ressorten. Dit team heeft in de ressorten van Paramaribo de surveillance verhoogd, roadblocks gehouden en invallen gedaan in zogenoemde drugshaarden, zo bericht de afdeling Public Relations van het korps zaterdag 10 juni 2017.

In het weekend van vrijdag 2 juni zijn bij drugshaarden invallen gedaan. In de Hogestraat, het park aan de Herman Steinbergstraat (Abrabroki) en Post 1 aan de Martin Luther Kingweg te Latour zijn drugs en attributen in beslag genomen. Het gaat om 134 gram marihuana, 46 gram hasj, een aantal XTC tabletten, zo'n 3 gram metafine (rape drugs), fijnwegers en scharen.

Bij Post 1 te Latour werd de 53-jarige verdachte M.M. aangehouden met meer dan vier kilo kwik in zijn bezit. In zijn auto werd een aantal wikkels met marihuana aangetroffen. M. heeft verklaard de kwik van een Chinees te Paramaribo-Noord te hebben gekregen om af te leveren aan een andere Chinees in het binnenland. De kwik en de drugs zijn in beslag genomen. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is M. ingesloten.

Aan de Herman Steinbergstraat bij het Park is een auto aangetroffen, gebruikt bij een aantal berovingen, en in beslag genomen. Deze is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten die belast is met het onderzoek. Verder zijn enkele commerciële sekswerkers van de straat gehaald. Na ernstig te zijn aangesproken zijn deze heengezonden. Ettelijke verkeersovertredingen zijn geconstateerd en beboet. Deze verhoogde surveillances zullen worden voortgezet.

Duizenden demonstrerende leerkrachten in Bogotá, Colombia, bestookt met traangas en waterkanon

Vakbonden kondigen demonstraties aan op 12 en 13 juni 

(Bron foto: Twitter)

Duizenden demonstrerende leerkrachten werden vrijdag bestookt met traangas en waterkanonnen in Bogota. Het verkeer raakte vrijdag in delen van de Colombiaanse hoofdstad vast, omdat de leraren nog een keer de straat op gingen om een beter loon en betere arbeidsvoorwaarden te eisen, zo bericht TeleSUR zaterdag 10 juni 2017.

Vakbonden zeggen, dat 4.000 mensen deelnamen aan de mars naar het ministerie van Onderwijs. Maar botsingen braken uit, toen de menigte begon met een sit-down actie. Oproerpolitie, die trachtte de wegen schoon te vegen, begon met traangas en waterkanon de demonstranten te lijf te gaan. Verscheidene mensen raakten gewond.

Routes naar het vliegveld raakten verstopt, omdat veel reizigers op de snelwegen moesten lopen om de terminals te bereiken. Laat op de middag waren de wegen weer vrij.

Ongeveer 320.000 leraren staken sinds 11 mei, waardoor lessen voor 8 miljoen studenten moesten worden stopgezet.

Zij willen dat de Colombiaanse regering zich houdt aan zijn belofte om het land tot het meest opgeleide in Latijns-Amerika te maken.

Tienduizenden mensen hebben zich dinsdag bij hun protesten in Bogota aangesloten. De leraren eisen fondsen voor voedselprogramma's, transport, infrastructuur, salarissen, laboratoria, sportvelden en internettoegang in scholen. Tot nu toe heeft de regering een bonus van 15 procent aangeboden die alleen beschikbaar zal zijn voor leraren die het langst in dienst zijn.

Vakbonden kondigen meer demonstraties aan op 12 en 13 juni


(Red.De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

Peruaanse regering effectief, met succes, in actie tegen illegale goudmijnen in Amazonegebied

Razzia's in goudwinningsgebieden in natuurreservaat leiden tot drastische afname activiteiten


De organisatie Monitoring van het Andes-Amazone Project (MAAP) - een project van Amazon Conservation Association (ACA) en Conservación Amazónica (ACCA) - meldt, dat razzia's door de Peruaanse regering de illegale mijnbouw in het Tambopata Nationaal Natuurreservaat sterk verminderd hebben. Tegen het einde van vorige maand berichtte MAAP over de beweging van illegale goudzoekers in de bufferzone van het Tambopata Nationaal Natuurreservaat. Toen dat gebeurde, werkte het Congres aan een voorstel om illegale mijnbouw niet als een georganiseerde misdaad te classificeren, aldus de nieuwswebsite Peru This Week zaterdag 10 juni 2017.

In tegenstelling tot de mening van de MAAP-onderzoekers, blijkt echter dat de beweging van de kampen van illegale goudzoekers, dat ze op een zeer georganiseerde manier functioneren. Om deze bewegingen in perspectief te plaatsen heeft MAAP onlangs een nieuw rapport uitgegeven dat aantoont dat razzia's door de Peruaanse regering succesvol zijn geweest en hebben geleid tot een afname van 90% van de illegale goudmijnactiviteiten in de biodiverse nationaal natuurreservaat sinds de razzia's in 2015 begonnen.Het Nationaal Parken Agentschap van Peru, SERNANP, voert ook lopende razzia's uit. De bufferzone is moeilijker voor hen om aan te pakken, omdat sommige van de illegale activiteiten buiten hun jurisdictie vallen, zoals vermeld in het verslag van vorige maand.

Goudwinning in deze regio leidde in 2016 tot het uitroepen van een noodtoestand vanwege de hoge hoeveelheden kwik die gebruikt worden in het extractieproces dat de waterwegen infiltreert en verontreinigt.

Ter informatie:
(Red. De Surinaamse Krant/Peru This Week)