woensdag 14 juni 2017

Ontsnapte Surinaamse crimineel Gerel Lusiano Palm mogelijk in Nieuwegein

Politie vraagt op Facebook aan mensen alert te zijn


De ontsnapte Surinaamse crimineel Gerel Lusiano Palm (zie foto - Bron: politie Nieuwegeinhoudt zich mogelijk in Nieuwegein op. De politie waarschuwt daarvoor, aldus Nieuwegein TV en RTV Utrecht vandaag, woensdag 14 juni 2017. De vuurwapengevaarlijke voortvluchtige man (34) werd op 1 maart aangehouden in Suriname, maar wist daar op 12 maart te ontsnappen uit de gevangenis. 

De politie denkt dat hij in Nieuwegein is. Palm is deze maand op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Hij is mogelijk betrokken bij een schietpartij in Noordeloos en een autobrand in Groenekan.

De politie vraagt op Facebook aan mensen alert te zijn. In het verleden is hij vaak in Nieuwegein geweest, mogelijk is hij er nu weer.


OPROEP
De politie vraagt mensen om de vuurwapengevaarlijke Palm niet zelf aan te spreken. De man is 1,80 lang en geboren op 28 februari 1983. Hij heeft een vrij smalle mond, wenkbrauwen met een knikje, een licht litteken op de rechterwang en kleine oren zo lijkt het.

Weet je meer over zijn verblijfplaats? Neem dan contact op met de politie.

Examens voor HAVO- en VWO-scholen niet nog een keer verschoven

Meeste VWO-scholen hebben Pinkstervakantie benut om achterstand in leerstof in te lopen


Hoewel na eerdere stakingen, in mei het onderwijsproces nog negen schooldagen is onderbroken, zijn de uniforme examens voor HAVO- en VWO-scholen niet nog een keer verschoven. Er had eerder al een verschuiving plaatsgevonden. Volgens planning zullen deze finale meetmomenten op 27 juni beginnen, zegt het hoofd van het Bureau Voortgezet Onderwijs, Kartika Djoerdjan, vandaag, woensdag 14 juni 2017, in de Ware Tijd.

Ze stelt tevens dat deze datum ongewijzigd is ook na de laatste onderwijsstakingen van 2 tot en met 10 mei. De meeste VWO-scholen hebben onder andere de tweedaagse pinkstervakantie op 5 en 6 juni gebruikt om de achterstand in leerstof in te lopen.

Door de drie weken durende staking van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname, was al besloten om de schoolonderzoeken en de examens die normaliter in mei plaatsvinden met anderhalve week te verschuiven. Na het opschorten van de acties in maart had het VOS-directeurenberaad een inhaalprogramma ingediend. Daarin was opgenomen dat de verloren lesuren op de zaterdag en in het Pinksterweekend of in het achtste lesuur zouden worden ingelopen.

Niet alle scholen konden zich vinden in dat uniforme inhaalprogramma. Vanaf de aanvang van het nieuwe schooljaar hebben de onderwijsbonden, onder leiding van Wilgo Valies, verschillende actiemomenten ingelast, om uitvoering van de herwaarderingsovereenkomst van de leraren af te dwingen.

Regering en onderwijsbonden waren vanaf 2014 in onderhandeling over deze kwestie. Het akkoord, dat eerder in 2016 was getekend tussen de Bond van Leraren en onderwijsfederatie FOLS enerzijds en de regering anderzijds houdt in kwaliteitsverbetering van het onderwijs en herwaardering van de leerkrachten.

Inheemsen Ecuador doen beroep op regering om meer dan 177 activisten en leiders vrij te laten

Activisten en leiders gevangen vanwege deelname aan protesten tegen voormalige regering-CorreaAdvocaten van inheemsen in Ecuador hebben een beroep gedaan op de regering om meer dan 177 activisten en leiders vrij te laten die vorige maand gearresteerd werden vanwege hun deelname  aan protesten. Inheemse volkeren hebben de hoogste armoedegraad in Ecuador, met nauwelijks toegang tot gezondheidszorg, gerechtigheid of onderwijs, aldus humanosphere.org woensdag 14 juni 2017.


Overal in Latijns-Amerika, aldus de Wereldbank, is het armoedeniveau onder inheemse bevolkingen hoger en daalt trager dan onder de bevolking als geheel, terwijl de menselijke ontwikkelingsindicatoren (onderwijs, gezondheid en toegang tot water en sanitaire voorzieningen) nog steeds ver achterblijven.

De organisatie Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van Ecuador (Conaie, Confederación de Nacionalidades Indígenas del Ecuador), heeft de regering een maand de tijd gegeven om te reageren op zijn verzoek om geen activisten te vervolgen tijdens een speciale vergadering die zaterdag plaatsvond in de Amazone-stad Puyo, aldus Conaie-leider Katty Betancourt tegen het Spaanse persbureau EFE. 'We geloven dat dit een belangrijke tijd is' voor de regering om 'met de politieke wil te komen' om er uit te komen en samen te werken met alle sociale sectoren, aldus Betancourt.


De inheemse groep heeft eind mei een petitie met 8.800 handtekeningen ingediend met het verzoek om amnestie voor 177 activisten en een generaal pardon voor nog eens 20. De meeste activisten werden in de afgelopen jaren aangeklaagd, omdat ze protesteerden tegen de vorige regering van president Rafael Correa, die zij hadden beschuldigd van het onvoldoende beschermen van de inheemse rechten.

Vele protesten richten zich op internationale mijnbouwbedrijven, die steeds meer inheemse gebieden in de regio hebben aangetast. Sommige protesten werden gewelddadig en activisten werden gearresteerd voor misdrijven zoals het verwonden van agenten, het beschadigen van eigendom, het verlammen van openbare diensten en het aanmoedigen van publieke onrust.

Inheemse leiders hopen dat president Moreno, die op 24 mei is aangetreden, zijn belofte zal opvolgen om een openlijke discussie met inheemse groepen aan te gaan.

Hoewel Conaie Moreno's aanbod van dialoog nog moet accepteren of weigeren, zien sommigen het beroep van de groep op amnestie als de eerste kans van de nieuwe regering om vertrouwen te herstellen met de inheemse bevolking van Ecuador.

Een van de leiders van Conaie, Severino Sharupi, zei in een verklaring, gepubliceerd door El Telégrafo (zie onderaan), dat het besluit van de regering om pardon te verlenen 'de verbintenis en verantwoordelijkheid van de nieuwe president tonen voor dialoog en consensus met alle sectoren van het land en de wonden, veroorzaakt door onenigheid met de vorige regering, te helen'.

De conflicten over grond zijn in de afgelopen jaren steeds meer vijandig geworden tussen leiders van de extractie industrie en de inheemsen van Ecuador. 

Een activist, Luis Sanchez, vertelde Humanosphere dat zijn mensen uit de Tundayme-regio van Zuid-Ecuador veel mensenrechtenschendingen hebben geleden nadat goud- en kopermijnbedrijven de rivieren hadden vervuild en ze gedwongen hun land moesten ontvluchten. 'De dieren zijn gevlucht, omdat ze geen thuis meer hebben, de rivieren blijven verontreinigd, zodat we niet langer kunnen vissen en baden', zei Sanchez.

In het voorjaar van 2014 zei hij, dat staatspolitieagenten het Tundayme-gebied zijn binnengekomen en de gemeenschapskerk-, school en plaatselijke mijn hebben vernietigd.Domingo, 11 Junio 2017 10:15 POLÍTICA Visitas: 3269   

http://www.eltelegrafo.com.ec/noticias/politica/2/conaie-condiciona-dialogo-con-el-gobierno-al-indulto-de-177-personas

Conaie condiciona diálogo con el Gobierno al indulto de 177 personas

Foto: Carlos Novoa /El Telégrafo

Redacción Regional Centro

Cerca de 200 personas asistieron ayer a la Asamblea Extraordinaria de la Confederación de Nacionalidades Indigenas del Ecuador (Conaie), que tuvo lugar en Unión Base, a 20 minutos de Puyo (Pastaza). La cita reunió a delegados de las nacionalidades Saraguro (Zamora Chinchipe y Loja), Chibuleo (Tungurahua), Tsachilas (Santo Domingo), Kichwas amazónicos, entre otros, a fin de tratar dos temas. 

El primero fue fortalecer el pedido de indulto para los 177 indígenas que están siendo procesados judicialmente por distintas razones. "Lenín Moreno ha dicho que está abierto al diálogo y nos parece excelente esa propuesta. Pero antes solicitamos que se indulte a nuestros compañeros indígenas judicializados (...) ello demostraría el compromiso y responsabilidad del nuevo presidente para dialogar y consensuar con todos los sectores del país y sanear las 'heridas' provocada por desacuerdos con el anterior Gobierno", afirmó Severino Sharupi, dirigente de Territorios de la Conaie. 

A las 11:30 llegó Carlos Perez Guartambel, presidente de la Ecuarunari; Lourdes Tibán, líder indígena de Cotopaxi; y Jaime Vargas, expresidente de la Nacionalidad Achwar, entre otros políticos. Este último enfatizó en la importancia de buscar puntos de consenso con la actual administración.

"Históricamente los gremios indígenas hemos buscado la reivindicación de los derechos de sectores tradicionalmente ignorados y las causas sociales, lo cual también es un objetivo de la ideología política del actual régimen. Por ello debemos buscar los puntos que nos une, potenciar la unidad por medio del diálogo y sobre todo aprobar la amnistía para los indígenas que han sido y están siendo procesados, está es la única condición que hemos puesto para acceder a dialogar con el Gobierno", dijo Jaime Vargas. 

Además, el exdirigente de la Nacionalidad Achwar, quien apoyó varios proyectos de la anterior administración central, señaló que la propuesta de la organización para que se reforme las leyes de agua, tierras, minero y semillas, sigue en pie. El otro punto que se trató en la Asamblea Extraordinaria de la Conaie es la definición de la fecha del Congreso y Elección de la nueva directiva de la organización. 

"El periodo de trabajo de cada directiva es de tres años, etapa que este mes ya finaliza conmigo a la cabeza. Por ello, al culminar este evento, y tras reunir las mesas de trabajo respectivas, se concretará la fecha y lugar en la que realicemos la elección del nuevo líder nacional del gremio", señaló Jorge Herrera, presidente actual de la Conaie. (I)


(Red. De Surinaamse Krant/Humanosphere/El Telegrafo/Conaie/Twitter)

Poli te Brownsweg weer open na inbraakgolf

'Vertrouwen nog steeds aanwezig tussen MZ en de gemeenschappen'

Tijdens Krutu hebben alle partijen besloten om samenwerking te versterken door de veiligheid binnen de gemeenschappen te versterken


Door veelvuldige inbraken te MZ Brownsweg, heeft de directie van de Medische Zending (MZ) op 5 juni 2017 besloten om als veiligheidsmaatregel voor haar medewerkers, de poli te sluiten. Door deze alarmerende situatie kwam de dienstverlening in gedrang. Intussen is de poli te Brownsweg sinds zaterdag weer opengesteld en kunnen de gemeenschappen weer terecht voor behandeling, zo meldt de MZ vandaag, woensdag 14 juni 2017, in een persbericht.

De Medische Zending betrekt en overlegt altijd met de gemeenschappen over haar werkzaamheden tot op het afstemmen waar de poli’s het best gebouwd kunnen worden. Deze werkwijze is altijd goed ervaren tussen beide partijen en zou ook garantie tot veiligheid moeten bieden.

Ondanks de vele inbraken bestaat het vertrouwen nog steeds tussen MZ en de gemeenschappen en is er samen met de gemeenschapsautoriteiten en andere sleutelrollen zoals de politie van het dorp een Krutu gehouden op 7 juni. Acute maatregelen, zoals het omrasteren en plaatsen van dievenijzer voor de poli’s, is voor de Medische Zending momenteel financieel niet mogelijk. Het personeel is voornemend om de lokale bedrijven daar te benaderen voor financiële of technische ondersteuning.

Tijdens deze Krutu hebben alle partijen besloten om de samenwerking te versterken door de veiligheid binnen de gemeenschappen, waar de MZ poli ook deel van uitmaakt, te versterken. Met deze samenwerking hoopt de Medische Zending, dat de dienstverlening ongestoord verder gaat en kijkt uit naar de evaluatiegesprekken.

Krokodillen- en slangenleer in beslag genomen bij een modewinkel in Amsterdam

Leer van krokodillen, pythons en anaconda’s aangetroffen in schoenen, jassen, riemen, rokken 


Bij een modewinkel in Amsterdam zijn 105 paar schoenen en onder meer jassen, riemen, rokken in beslag genomen omdat ze (deels) bestaan uit leer van krokodillen, pythons en anaconda’s. Dit meldt vandaag, woensdag 14 juni 2017, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)(zie foto - Bron: NVWA).

Leer van deze beschermde dieren mag alleen verhandeld worden als dit aantoonbaar afkomstig is van dieren die binnen de Europese Unie zijn gekweekt of aantoonbaar met een CITES-invoervergunning binnen de Europese Unie is binnengebracht. Omdat de eigenaren van de winkel dit niet konden zijn de kledingstukken in bewaring genomen.

Daarnaast wordt tegen de eigenaren van de winkel proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de Wet natuurbescherming Het proces-verbaal wordt verstuurd naar het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Een Officier van Justitie zal beslissen welk vervolg de zaak krijgt.

De kledingstukken zijn overgebracht naar een opslaghouder. Als de winkel alsnog kan aantonen dat de herkomst van de kleding legaal is, kan besloten worden de goederen terug te geven.

De eigenaren van de winkel hebben een verzoek om voorlopige voorziening aangevraagd om het in bewaring nemen van de kledingstukken te voorkomen. Dit verzoeMeer informatie

FARC overhandigt nog eens 30 procent van haar wapenarsenaal aan VN

In totaal heeft de FARC nu 60 procent ingeleverd


Tot grote tevredenheid van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) nog eens 30 procent van haar wapenarsenaal aan de Verenigde Naties overhandigd (zie foto - Bron: FARC). 'Een historische dag', reageerde Santos op de verdere demilitarisatie van de rebellen, aldus internationale media vandaag, woensdag 14 juni 2017.

In totaal heeft de FARC nu 60 procent ingeleverd. 'Vrede wordt beetje bij beetje opgebouwd, zoals je een kathedraal steen voor steen opbouwt', liet Santos weten.


De president zou de overhandigingsceremonie gisteren bijwonen, maar werd door het slechte weer opgehouden, meldt de BBC.

De FARC en Colombia sloten eind vorig jaar een akkoord dat een einde maakte aan 52 jaar oorlog. Rond de 6.800 rebellen bevinden zich in speciale zones waar ze zich laten demilitariseren. Zij wachten daar op het moment dat ze kunnen terugkeren in de maatschappij. De guerrillabeweging heeft tot 20 juni de tijd gekregen om alle wapens in te leveren en kan dan verder als politieke partij.Tot nu toe was het verhaal van de ontwapening van de FARC alleen met woorden verteld: woorden van de rebellengroep, van de regering en van de VN, die bevestigd hadden dat de wapens werden overhandigd en in veilige containers geplaatst. Maar, nu zijn er eindelijk beelden van geweren, RPG's en pistolen gecontroleerd en opgeslagen door een VN-waarnemer te zien, aldus de BBC..

Sommigen kunnen nog steeds denken, dat dat niet genoeg is, dat de FARC expliciet moet laten zien hoe ze hun wapens afgeven: ze willen foto's van vechters die hun geweren aan de VN overhandigen.

(Red. De Surinaamse Krant/FARC/BBC/Twitter/Nu.nl)

Bewoner woning te Livorno door drie gewapende mannen overvallen

Slachtoffer moet klappen incasseren en is gekneveld achtergelaten


Drie overvallers zijn vanochtend een woning te Livorno binnengedrongen. De bewoner van het huis moest klappen incasseren en werd gekneveld achtergelaten. De indringers hebben een voordeur geforceerd, zo meldt Starnieuws vandaag, woensdag 14 juni 2017. Het bericht is nog niet door het Korps Politie Suriname bevestigd.

Starnieuws schrijf te hebben vernomen, dat de mannen gewapend waren met een vuistvuurwapen en messen. Hun gezichten waren bedekt met een zakdoek.

Ze zijn ervandoor gegaan met onder andere Srd 7.000, een voertuig en telefoontoestellen. Zij zijn nog voortvluchtig.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Politie wil identiteit dode man achterhalen

Man bewusteloos in Anton Dragtenweg gevonden en na enkele uren in AZP overleden


De politie van Geyersvlijt is op zoek naar informatie over een man die maandag in de Anton Dragtenweg, nabij de David Simonsstraat, bewusteloos werd aangetroffen. Omstanders verklaarden dat zij de man zagen lopen en dat hij kwam plotseling viel. Per ambulance werd de man, van wie de identiteit onbekend is, vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, waar hij na enige uren overleed, zo meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 14 juni 2017.

De man, van Creoolse afkomst, heeft een lengte van ongeveer 1.70 meter, zijn postuur is slank en de geschatte leeftijd is tussen de 30 en 40 jaar. Hij had slechts een zwarte boxershort aan. Er zijn geen documenten aangetroffen in de directe omgeving waar de man is aangetroffen.

De politie stelde een onderzoek in de buurt in, maar de man blijkt niet bekend te zijn in die omgeving.

Op de samenleving wordt een beroep gedaan alle informatie die kan leiden tot het achterhalen van de identiteit en nabestaanden van de man, deze door te geven aan de politie van Geyersvlijt op het telefoonnummer 453570, de Centrale Meldkamer 115 of via de gratis tip lijn 179.

Colombiaanse tv-presentatrice opgepakt verdacht van ontvoering twee dood gevonden mannen

Paulina Karina Diaz zou voor 'afleiding en inlichtingen' voor haar kompanen hebben gezorgd


Colombiaanse autoriteiten hebben presentatrice Paulina Karina Diaz van een Cali-televisienetwerk gearresteerd op verdenking van de ontvoering van twee mannen die later dood werden gevonden, aldus vandaag, woensdag 14 juni 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports.

Volgens beeldmateriaal, dat door de anti-ontvoeringseenheid GAULA (Grupos de Acción Unificada por la Libertad Personal) werd vrijgegeven, werd Paulina Karina Diaz gearresteerd terwijl ze haar huis in Cali verliet.

Later in een andere outfit werd de tv-presentatrice van Canal 2 gepresenteerd als een verdacht lid van een ontvoeringsbende die naar verluidt tenminste twee slachtoffers heeft ontvoerd en vermoord. Volgens de aanklacht was Diaz betrokken bij de ontvoering in 2011 van een lokale zakenman en een tweede persoon met wie ze in een club was gezien.

De lichamen van beide mannen werden later gevonden in de rivier Cauca die langs de hoofdstad van de provincie Valle del Cauca stroomt. Volgens commissaris brigadier Hugo Casas, Cali Metropolitan Police, had Diaz gezorgd voor  'afleiding en inlichtingen' voor haar kompanen.

De ontvoerders hebben later $ 1.000 gevraagd voor de vrijlating van hun slachtoffers. Of dit geld ooit betaald is, is niet bekend.
Santiago de Cali, 13 de junio de 2017 COMUNICADO DE PRENSA CANAL 2 CALI El Canal 2 de Cali se permite informar que el día de ayer en horas de la tarde, cuando salía de nuestras instalaciones, la señora PAULINA KARINA DIAZ GARCIA, fue capturada por el Gaula de la Policía Nacional, sindicada de secuestro extorsivo. La señora PAULINA KARINA DIAZ GARCIA, participaba ocasionalmente, desde el año anterior, en la sección de deportes de nuestro programa vespertino Guía Magazín, que se emite diariamente de 3 a 4 pm, presentando noticias deportivas en cápsulas informativas de no más de 3 minutos de duración y sin ningún tipo de contraprestación económica, puesto que su interés era la exposición y el reconocimiento en el medio televisivo, en nuestra página de internet y en nuestras redes sociales. Lamentamos la situación personal de la señora PAULINA KARINA DIAZ GARCIA y esperamos que pueda aclararle a las autoridades judiciales su situación y responsabilidad en los hechos de los que se le acusan. El Canal 2 de Cali tiene como política de comunicación, promover la participación de la ciudadanía en sus diferentes programas institucionales y abrimos nuestros espacios para promocionar talentos anónimos o en proyección, siempre con el interés de visibilizar el esfuerzo y las potencialidades de nuestros conciudadanos en la ciudad y la región. JOSE ALBERTO TEJADA ECHEVERRI GERENTE CANAL 2 S.A.S #Opinión #Actualidad #Cali #periodistasCali
A post shared by Canal 2 Cali (@canal2co) on


(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter/Instagram)

Daihatsu overweegt sprong met export naar Brazilië

Brazilië zou van kleine auto's houden


Daihatsu heeft zich in de afgelopen jaren uit steeds meer landen en regio’s, waaronder Europa, teruggetrokken. Nu overweegt het merk juist een nieuwe exportmarkt: Brazilië. Ongunstige wisselkoersen en een groeiende concurrentie in het onderste deel van de automarkt dwongen Daihatsu de afgelopen jaren om steeds meer landen vaarwel te zeggen. 

In Brazilië is de honger naar kleine auto's kennelijk niet te stillen, wat volgens persbureau Reuters, aldus vandaag, woensdag 14 juni 2017, autoweek.nl, reden is voor Daihatsu om een komst naar dat land te overwegen.

Moederbedrijf Toyota is op dit moment alleen onder de eigen merknaam actief in Brazilië, dat in de top 10 van grootste automarkten ter wereld staat. Het tweede autoconcern ter wereld heeft er een marktaandeel van zo'n 9 procent. Dat zouden de Japanners graag vergroten door Daihatsu, traditioneel sterk in kleine auto's, aan de Brazilianen voor te schotelen.

Die introductie is er in ieder geval relatief makkelijk te realiseren, want in de buurlanden Colombia, Bolivia en Paraguay is het merk al wel actief. Het kleinste model dat Toyota nu voert in Brazilië is de Etios, een auto die qua formaat vergelijkbaar is met de Yaris maar daar verder niets mee te maken heeft. Fabrikanten kiezen in Brazilië vaker voor een afwijkend modellengamma, dus hierin is Toyota niet uniek.

Demonstranten in Venezolaanse hoofdstad Caracas steken Hooggerechtshof in brand

Maduro spreekt over 'terroristische daad', oppositieleider Capriles 'overheid heeft het in scène gezet'


Demonstranten in de Venezolaanse hoofdstad Caracas hebben maandag het Hooggerechtshof in brand gestoken. De hoogste rechtbank van het land kwam in het vizier van de demonstranten, nadat de rechters een motie afwezen die moest voorkomen dat Maduro de Grondwet kan wijzigen, aldus vandaag, woensdag 14 juni 2017, persbureau Belga.Het is al de twaalfde opeenvolgende week van protesten tegen de regering van president Maduro. Sinds begin april zijn er bijna elke dag protesten tegen de president, waarbij naast de 67 doden ook al meer dan duizend gewonden vielen. De demonstranten willen dat Maduro aftreedt, en eisen nieuwe verkiezingen. Maduro spreekt dan weer van een samenzwering van de oppositie en de internationale gemeenschap. Vooral het tekort aan voedsel en medicijnen zit de actievoerders hoog.

Maduro probeert intussen langer aan de macht te blijven en wil daarvoor aan de Grondwet morrelen. Een motie die was ingediend om dat te voorkomen, is door het Hooggerechtshof afgewezen. De hoogste rechtbank van het Latijns-Amerikaanse land is hierdoor in het vizier gekomen van de actievoerders.

Enkele honderden demonstranten hebben het gebouw, en een in hetzelfde gebouw gelegen bank, eerst kort en klein geslagen en daarna in brand gestoken. President Maduro spreekt over een 'terroristische daad'. Volgens oppositieleider Henrique Capriles heeft de overheid het in scène gezet.

Minister Welzijn: 'Kwestie importbarrières Trinidad & Tobago wordt heel hoog opgenomen'

Doksenclub kan nog steeds geen bevroren eendproducten exporteren naar Trinidad & Tobago

'Alle producten vanuit Trinidad & Tobago worden per 15 juni niet meer ingeklaard'


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme is resoluut over de aanpak van Trinidad & Tobago, dat nog steeds barrières opwerpt bij import van producten uit Suriname. Ondanks de beloften van CARICOM-ministers heeft de Doksenclub geen bevroren eendproducten kunnen exporteren naar Trinidad & Tobago, omdat dat land nog steeds zorgt voor obstakels. 

Gerard van den Bergh van Doksenclub wijst erop, dat in de 44e COTED-vergadering (Council for Trade and Economic Developmen), gehouden in Guyana van 8 tot en met 11 mei, deze kwestie aan de orde is gesteld door minister Welzijn. De Trinidadiaanse minister heeft samen met alle collega's van de CARICOM beloofd dat de obstakels binnen een maand opgeheven zouden worden. Deze ministeriële vergadering werd voorgezeten door Welzijn.

Van den Bergh voert aan, dat in het verleden Trinidad & Tobago toezeggingen ook niet is nagekomen. Hij vraagt zich af of met dit land wel afspraken kunnen worden gemaakt.

Minister Welzijn zegt vandaag, woensdag 14 juni 2017, op Starnieuws dat deze kwestie heel hoog wordt opgenomen. Sommige importeurs van levensmiddelen uit Trinidad & Tobago hebben uit solidariteit besloten geen goederen meer af te nemen uit dat CARICOM-land. 'Wij zijn in beraad hierover. Wij zijn het unaniem mee eens dat dit niet verder gedoogd zal kunnen worden. Het moet u niet verwonderen als alle producten vanuit Trinidad & Tobago per 15 juni niet meer zullen worden ingeklaard', stelt de bewindsman in het vooruitzicht.

Hoewel het ministerie de bepalingen van het herziene verdrag van Chaguaramas wenst te respecteren, is het niet opgewassen tegen de weerstanden van lokale instituten en instanties die overigens zeer terecht tot boycot van producten van Trinidad & Tobago wensen over te gaan. 'Het is schandalig dat Suriname en de overige CARICOM-lidstaten op deze manier door de minister van T&T worden gedesavoueerd. Op de COTED-vergadering was onder luid applaus de bevestiging van de T&T minister verwelkomd, toen zij aangaf dat Doksenclub binnen dertig dagen vergunning zou krijgen. Velen ervaren dit als een desavouering van Suriname en de CARICOM en eisen harde maatregelen', benadrukt Welzijn.

Intussen blijkt dat het ministerie van Landbouw van Trinidad & Tobago via het ministerie van Buitenlandse Zaken een document heeft gestuurd naar Suriname. Minister Welzijn zegt dat er vragen zijn opgestuurd bij het verstrijken van de deadline. Met deskundigen zal worden nagegaan of het om relevante vragen gaat of hier sprake is van een vertragingstactiek.

Op de COTED-vergadering was geen voorbehoud gemaakt door Trinidad & Tobago. Indien er geen oplossing komt zal volgens de geldende procedures deze kwestie op de conferentie van staatshoofden worden neergelegd en zal de gang naar de Caribbean Court of Justice (CCJ) moeten worden ingezet. Landen die in het verleden vergelijkbare handelingen hadden gepleegd, zijn veroordeeld geworden en hebben miljoenen dollars aan schade vergoeding moeten betalen. 'Ik wil hiermee aangeven dat het laatste woord dus nog niet gezegd is', beklemtoont de minister.

'Sociale achterstand Curaçao opzettelijk in stand gehouden'

'Koloniale inzet katholieke missie heeft de Afro-Curaçaoërs tot ver in 20e eeuw op achterstand gehouden'


Op Curaçao deed de Nederlandse kolonisator vanaf de negentiende eeuw een vergaand beroep op de katholieke kerk. Missionarissen brachten niet alleen onderwijs en zielzorg voor de katholieke Afro-Curaçaoënaars, maar ook sociale orde en rust. Dit kwam echter met een prijskaartje. De afstand tot goed onderwijs en maatschappelijk-politieke deelname bleef voor veel Curaçaoënaars groot, zegt historica Margo Groenewoud (zie foto - Bron: regelingkultura.wordpress.com) die morgen promoveert, zo is vandaag, woensdag 14 juni 2017, te lezen op de website van de Universiteit Leiden.

‘De koloniale inzet van de katholieke missie heeft de grote volksklasse van Afro-Curaçaoërs tot ver in de twintigste eeuw langdurig op achterstand gehouden,’ zegt promovenda Margo Groenewoud na oral history- en archiefonderzoek.

Groenewoud is werkzaam aan de Universiteit van Curaçao en daarnaast buitenpromovenda aan de Universiteit Leiden. ‘Het onderwijs kende tot 1953 een wettelijk vastgelegd dubbel onderscheid: tussen de scholen in de stad en in de buitendistricten, en tussen ‘arme’ en ‘betaalde’ scholen. Alleen op de betaalde scholen in de stad werd een volwaardig curriculum aangeboden door bevoegde fraters en zusters. De missionarissen bepaalden wie daarvoor in aanmerking kwam. Dit was nadelig voor veel katholieke Afro-Curaçaoënaars, die in 1915 zo’n 85 procent van de bevolking uitmaakten. Zij waren overgeleverd aan een systeem van structurele uitsluiting en selectie, gebaseerd op Westerse en katholieke normen van wat goed en deugdzaam was.’ 

Groenewoud onderzocht hoe in de twintigste eeuw, na de komst van de olieraffinaderij in 1915, de belangen van het koloniaal bestuur en het bedrijfsleven op het kleine eiland steeds bepalender werden voor de rol die de katholiek kerk in de samenleving innam. Ook onderzocht zij de invloed hiervan op de sociale ontwikkeling van het eiland in de periode 1915-1973.

In de vooroorlogse decennia deelden kerk, bestuur en bedrijfsleven de overtuiging dat de Afro-Curaçaoënaars, waarvan de meerderheid in de buitendistricten leefde, niet veel aanleg voor, of behoefte aan, ontwikkeling hadden. Meer dan een minimum aan onderwijs werd zelfs onwenselijk gevonden. Op het eiland bestond in de jaren ’20 en ’30 een grote angst bij het koloniaal bestuur en de industriëlen voor arbeidsonlust. Zij deden alles om blokvorming en kennisontwikkeling onder de lokale volksklasse tegen te gaan, en daarvoor was de inzet van de kerk instrumenteel.

Bestuur en bedrijfsleven staken in deze periode veel geld in de katholieke missie, zo laat Groenewoud zien in haar onderzoek. Tegelijkertijd haalde de raffinaderij werknemers liever uit Nederland of omliggende landen zoals Suriname. Pas onder druk van de Tweede Wereldoorlog werd een groter beroep op lokale arbeidskrachten gedaan, en ontwikkelde zich een breder onderwijsaanbod. Midden jaren ’50 echter kwam het eiland in een langdurige crisis terecht waardoor de sociaaleconomische achterstand toch aanhield.

De aanpak van de kerk was in de gehele bestudeerde periode niet structureel gericht op sociale ontwikkeling, ook toen dat elders in de regio wel gebeurde. Mede hierdoor heeft zich in grote delen van de samenleving geen maatschappelijk middenveld gevormd. Toen in de jaren ’30 zich een stedelijk aanbod van katholieke verenigingen vormde voor een relatief kleine katholieke middenklasse, was dit volledig onder auspiciën van de geestelijkheid.

‘Uit publicaties, interviews en archiefmaterialen,’ zo vertelt Groenewoud, ‘blijkt duidelijk dat de kerkleiding tot ver in de jaren ‘50 vond dat de katholieke Curaçaoënaars niet toe waren aan maatschappelijke en politieke participatie. Zij werden niet gezien als democratisch burgers, er werd voor hen gezorgd en gedacht. De missionarissen vergeleken hen met kinderen die behoefte hebben aan het absolute gezag van een vader.

Toen de katholieke volksmassa in 1948 stemrecht kreeg, overviel de uitkomst de katholieke kerk volledig. Tegen alle verwachtingen in stemde het volk overwegend nationalistisch. Hoewel er vanaf die tijd meer tegengas werd gegeven en de kerk terrein verloor, kon de invloedrijke positie van de geestelijken en religieuzen tot eind jaren ‘60 in veel opzichten standhouden.

Ter informatie:

Vragen Statenlid Walroud (PAR), Curaçao, over mogelijke afgifte bouwvergunning aan Pen Resort

'Betreft dezelfde ontwikkelaar die in oktober 2015 overging tot sloop beschermde monument Sebastopol'


Statenlid Stephen Walroud (PAR)(zie foto - Bron: Facebook) heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister van Verkeer, Vervoer en Ruimte Planning (VVRP) Zita Jesus Leito (PAR) met betrekking tot de mogelijke afgifte van een bouwvergunning aan Pen Resort. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 14 juni 2017.

De mogelijke uitgifte van de vergunning haalt Walroud uit mediaverslagen naar aanleiding van het nog te realiseren resort.

'Het betreft dezelfde ontwikkelaar die in oktober 2015 overging tot de veel becommentarieerde sloop van het beschermde monument Sebastopol aan de Penstraat 16, hetgeen, op z’n zachtst gezegd, nog bij menig burger een ‘rare’ smaak in de mond geeft en vragen opwerpt als hoe en met wiens toestemming dit heeft kunnen gebeuren. Het is dan ook hoogst opmerkelijk dat terwijl deze vragen nog afdoende beantwoord dienen te worden aan de kant van de regering, dezelfde ontwikkelaar nu mogelijk een bouwvergunning heeft verkregen', aldus het Statenlid in de brief aan de minister.

Aruba en Curaçao blijven alert op komst illegale Venezolanen

Venezolanen zouden hulp krijgen van mensen uit Curaçaose of Arubaanse gemeenschap


Aruba en Curaçao blijven alert op Venezolanen die illegaal via de zee aan land proberen te komen. De politie op Curaçao hield gisteren twee mannen aan die worden verdacht van mensenhandel, zij zouden in de nacht van 29 op 30 mei een groep Venezolanen hebben geholpen om in de buurt van de Mijnmaatschappij aan land te komen, aldus vandaag, woensdag 14 juni 2017, het Antilliaans Dagblad.

De Venezolanen die het lukt om voet aan wal te zetten op een van de eilanden, hebben hulp gekregen van mensen uit de Curaçaose of Arubaanse gemeenschap, zo constateert de politieleiding op beide eilanden.

De twee op Curaçao gearresteerde mannen zijn overgebracht naar de illegalenbarak op het terrein van gevangenis SDKK (Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou), waar ook de Venezolaanse vluchtelingen vastzitten in afwachting van deportatie. De intensieve samenwerking tussen kustwacht en politie heeft ertoe geleid, dat beduidend minder Venezolanen illegaal aan land weten te komen.

Assembleeleden krijgen 15 juni antwoorden regering op 16 mei gestelde vragen

President Bouterse heeft maand de tijd gehad zijn antwoorden voor te bereiden


De regering zal na een maand De Nationale Assemblee morgen, donderdag 15 juni 2017, antwoorden op vragen die gesteld zijn op 16 mei..... Oppositie en coalitie hebben die dag vragen gesteld over onder andere de economische situatie, de onderhandelingen met Alcoa, de criminaliteit, volksgezondheid, het opzeggen van de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds, een crisisbeheersingsplan en de afbouw van subsidies.

President Desi Bouterse heeft de vragen aangehoord, maar gaf aan dat hij tijd nodig had om te antwoorden.

Veel vragen hadden te maken met de financieel-economische situatie. Minister Gillmore Hoefdraad was 16 mei niet aanwezig wegens weer eens een verblijf in een buitenland.

De president zou met De Nationale Assemblee afstemmen wanneer de regering antwoord zou geven op de vragen. De regering zal ook antwoord moeten geven op de voorbereidingen rond de invoering van de Bruto Toegevoegde Waarde (BTW). Volgens planning zou deze belastingvorm per januari 2018 worden geïntroduceerd. Aan de regering is ook de vraag gesteld over aanpak van corruptie en de CLAD-rapporten (Centrale Landsaccountantsdienst).

Er is in De Nationale Assemblee ook een pleidooi gehouden voor toerisme en behoud van de bossen.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Korps Politie Suriname zoekt nabestaanden van acht lichamen

'De twee weken die politie uittrekt om oproep te doen voor familie om zich te melden is eindfase'


Het Korps Politie Suriname heeft maandag weer een oproep gedaan aan nabestaanden van acht personen om contact op te nemen met de afdeling Forensische Opsporing of het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (zie onderaan). De lichamen of stoffelijke resten liggen al langer dan vier weken opgeslagen in het mortuarium. 

Filomeen Rickets, de leidinggevende daar, zegt vandaag, woensdag 14 juni 2017, in de Ware Tijd, dat het vaak voorkomt dat familieleden niet komen opdagen. Het gaat om gevonden lijken of om mensen die in een ziekenhuis zijn gestorven. 'We proberen de familie tegemoet te komen, maar dat lukt niet altijd. Wij zijn als instantie bereid te helpen als de mensen dat niet alleen kunnen, maar zij moeten natuurlijk met ons overleggen.'

Het kan volgens Rickets, dat de familie gewoon geen gehoor wil geven aan de oproep of uit vrees voor grote onkosten wegblijft. Ze zegt dat de Staat de kosten dekt voor de opslag van de lichamen. Als het om een buitenlander gaat, wordt geprobeerd via de ambassade van het land van herkomst familieleden te bereiken, maar het komt zelden voor dat ze zich melden. Het ziekenhuis of mortuarium stelt zich overigens in geen enkel geval aansprakelijk voor kostbare bezittingen die bij de overledenen zijn aangetroffen.

Rickets zegt, dat lichamen en resten niet langer dan zes weken kunnen worden opgebaard vanwege een tekort aan ruimte. Het ontbindingsproces is ook een van de redenen waarom de stoffelijke resten zo snel mogelijk begraven moeten worden. 'De twee weken die de politie uittrekt om een oproep te doen voor familie om zich aan te melden is de eindfase.' Hierna wordt de procureur-generaal toestemming gevraagd om de lichamen of resten te begraven.


President Bouterse decoreert 174 bloeddonoren in de Congreshal

'Het beschikken over voldoende bloed is onmisbare peiler in de gezondheidszorg'

22 Personen gedecoreerd tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster


President Desi Bouterse heeft gisteren 174 bloeddonoren gedecoreerd in de Congreshal in Paramaribo (zie foto - Bron: Facebook). Zij zijn voorgedragen, omdat zij meer dan 30 keer bloed hebben afgestaan. 'Bloeddonoren zijn bijzondere mensen. Ze zijn regelmatig bereid de vloeistof die hun lichaamsmachine draaiende houdt, namelijk hun bloed, te doneren', zei Bouterse, aldus vandaag, woensdag 14 juni 2017, Starnieuws. 

124 Personen zijn gedecoreerd tot Ridder in de Ere Orde van de Gele Ster. De mannen zijn hiervoor in aanmerking gekomen nadat zij 60 keren bloed hebben afgestaan en bij de vrouwen is dat 30 maal geweest. 28 Personen zijn benoemd tot Officier in de Ere Orde van de Gele Ster. In deze groep hebben de mannen 90 keer bloed gegeven en bij de vrouwen is dat 45 keer. Mannen die 100 keer bloed hebben gedoneerd en vrouwen die dat 50 maal hebben gedaan, zijn verheven tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster. Hiervoor zijn 22 personen in aanmerking gekomen.

Het staatshoofd vindt, dat deze 'nobele daad van hoogste orde onbaatzuchtig geschiedt ter genezing van zieken en zeker ook om mensenlevens te redden'.

Hij benadrukte het belang van bloeddonaties in de gezondheidszorg door te stellen dat het beschikken over voldoende bloed een onmisbare peiler is in de gezondheidszorg. Het vormt volgens hem een bijzondere hoeksteen bij het inhoud geven aan het recht op leven. 'Moderne geneeskunde zonder de garantie op voldoende bloeddonaties is ondenkbaar.'

Het staatshoofd dankt ook de mensen 'die belast zijn met het mogelijk maken dat bloed gedoneerd wordt tot het beschikbaar maken van bloed aan de mensen in nood' voor hun inzet.

Vandaag, 14 juni, is het Wereld Bloeddonordag. De Bloedbank zal op deze dag bedrijven te gast hebben die het bloeddonorschap onder de medewerkers promoten. De Bloedbank is tot half acht vanavond geopend.

Suriname dit jaar weer niet van de partij op Carifesta...

Minister Peneux: 'Er is geen geld voor Surinames deelname als land'De Suriname schittert door afwezigheid op Carifesta-XIII van 17 tot en met 27 augustus op Barbados, aldus bericht vandaag, woensdag 14 juni 2017, de Ware Tijd.

Robert Peneux, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, bevestigt dat er geen geld is voor Surinames deelname als land. Het wordt de tweede opeenvolgende keer dat Suriname niet officieel vertegenwoordigd is: in 2015 in Haïti en dit jaar.

Peneux heeft geen schrijven ontvangen van groepen of individuen die hebben aangegeven mee te willen doen, maar het heeft wel uit de wandelgangen gehoord dat mensen geïnteresseerd zijn. Personen of groepen die op eigen titel willen deelnemen zijn daar vrij in.


De bewindsman is zich ervan bewust dat Suriname een enorme bijdrage kan leveren aan Carifesta en staat er ook bij stil dat ons land in 2013, het grootste Carifesta ooit heeft georganiseerd.

'De begroting van het directoraat Cultuur is nog niet goedgekeurd. Bovendien, als we gaan moet het goed zijn', stelt de minister.

Hij zegt ook dat van het Carifesta-kantoor heel laat een brief is binnengekomen met de vraag of Suriname wil deelnemen. 'De uiterste inschrijfdatum van 15 mei was toen ook al verstreken.' Hij zegt dat de toenmalig directeur van Cultuur, Stanley Sidoel, geen voorbereidingen had getroffen voor eventuele deelname.

Minister Welzijn: 'Bekendmaking kan een rush bij de benzinepompen veroorzaken'

'Als er iemand is die een betere oplossing heeft, hoor ik het gaarne'


Voorlopig hoeft de samenleving niet te verwachten dat veranderingen van prijzen bij de pomp op een nette manier van te voren wordt meegedeeld. Dit is wat Sirodjenie Jankie, voorzitster van de Surinaamse Servicestations Exploitanten Bond, ook graag wil om beter te kunnen plannen.

Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme om een reactie gevraagd, zegt vandaag, woensdag 14 juni 2017, op Starnieuws, dat een bekendmaking een rush bij de benzinepompen kan veroorzaken. Janki vindt dat een toeloop naar de pompen best kan worden afgehandeld door de retailers. Zoals het er nu aan toegaat, kan niemand meer plannen. Ineens moet er veel meer betaald worden voor een bestelling bij de oliemaatschappijen wanneer de prijs wordt verhoogd.


Automobilisten die al in de rij stonden gisteren, hebben 31 cent bij SOL en 18 cent bij Gow2 extra moeten betalen voor een liter ongelode benzine. De verkoop werd gestopt om de prijzen aan te passen.

Jarenlang werd de prijs bij elke verandering een dag van te voren doorgegeven door Handel en Industrie. Minister Welzijn merkt op, dat de afgelopen periode de prijs niet meer gemeld wordt. Sinds de vaste invoering van de nieuwe government take wordt de prijs op basis van de marktwerking bepaalt. Soms gaat het om een verlaging, maar het kan ook om een forse verhoging gaan, zoals dinsdag het geval was.

'Ik heb tot nu toe geen oplossing voor dit probleem dat zich bij elke vooraankondiging voordoet. Mensen gaan benzine opslaan, men gaat hamsteren. Als er iemand is die een betere oplossing heeft, hoor ik het gaarne, hoe kan je voorkomen dat men naar de pomp haast om hun tank te vullen voor de volgende prijsverhoging?', vraagt de minister zich af.

De oliemaatschappijen vragen een prijs aan bij het ministerie bij elke nieuwe lading. De directie van Staatsolie om een reactie gevraagd, legt de procedure uit. 'Gow2 vraagt een prijs aan bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme volgens een door het ministerie opgesteld formaat. Hierin neemt zij de inkoopprijs mee alsook de winstmarge. Deze winstmarge is door het ministerie vastgesteld. De uiteindelijke prijs aan de pomp komt tot stand na toevoeging van de government take en wordt vastgelegd middels een beschikking van de overheid. De prijs wordt bekend gemaakt kort nadat het ministerie hiervoor toestemming heeft gegeven.'

OM eist 20 jaar cel tegen man voor verkrachting minderjarig stiefdochtertje

Verdachte pleegde feit in Paramaribo en in het district Para gedurende twee periodes


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag tegen D.S. een gevangenisstraf van 20 jaar met aftrek van de tijd in voorarrest geëist. Hij zou in de periode tussen 2005 tot en met 14 augustus 2009 zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting van zijn minderjarige stiefdochter, die nu 17 jaar jong is. Deze feiten hebben zich voltrokken in Paramaribo. Voor dit feit eiste het OM 10 jaar met aftrek. Voor het feit gepleegd in het district Para, zijnde het Derde Kanton, eiste het OM ook 10 jaar zonder aftrek. De verdachte heeft het slachtoffer ook in Para misbruikt, van 16 december 2009 tot 15 mei 2011. Dit bericht het Dagblad Suriname dinsdag 13 juni 2017.

Het OM acht beide strafbare feiten, die meermalen werden gepleegd, wettig en overtuigend bewezen. Zij hanteerde als bewijs de consistente verklaringen van het slachtoffer. Volgens het meisje gebeurde het feit tegen haar wil en onder verbale bedreiging alsook fysiek.

Volgens het OM heeft de verdachte het kind meerdere malen verkracht. De eerste keer gebeurde het feit thuis bij haar stiefvader, de verdachte. Zij was toen 8 jaar oud. Zij werd in de badkamer verkracht, in afwezigheid van de moeder. Het slachtoffer verklaarde, dat zij op diverse plaatsen is verkracht, waaronder in de auto van haar stiefvader, onderweg naar school en ook op afgelegen plaatsen. Volgens haar heeft hij haar tot in het jaar 2015 misbruikt.

De verdachte ontkent het feit steevast. Hij beweert nimmer met het slachtoffer alleen te zijn gebleven en haar te hebben verkracht. De Officier van Justitie achtte de verklaringen van het meisje geloofwaardig, omdat deze worden ondersteund door getuigenverklaringen. Volgens het OM is er wel sprake van dwang. 'De verdachte heeft daarbij op geen enkel moment rekenschap gegeven van de kwetsbare positie, waarin het slachtoffer zich bevond. Zij was zijn stiefkind en het kind van zijn partner en in leeftijd en anderszins volstrekt als kind niet opgewassen tegen de veelvuldige bedreigingen, druk en aandringen van de verdachte om seks te hebben.'

Uit verschillende getuigenverklaringen blijkt, dat de verdachte een zeer agressief persoon is. Hij is weliswaar nooit eerder veroordeeld. Rekeninghoudend met alle feiten en omstandigheden achtte het OM de eis van 20 jaar met aftrek passend en geboden.

De verdachte heeft de lichamelijke integriteit van het slachtoffer in ernstige mate aangetast. Het slachtoffer zal vanwege deze ontoelaatbare handelingen van de verdachte geruime tijd de psychische gevolgen ondervinden.

Elviera Sandie nieuwe directrice directoraat Cultuur

'Ik zal met creatieve handelingen en ideeën de sector moeten helpen faciliteren' 


Elviera Sandie (zie foto - Bron: Facebook) wordt de nieuwe directeur van het directoraat Cultuur bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dat bevestigt zij dinsdag 13 juni 2017 in de Ware Tijd. 

'Ik was zeer verrast toen ik het telefoontje kreeg en ik ben blij dat ik mijn schouders onder het werk kan zetten om het beste uit deze sector te halen', aldus Sandie.

Sandie is sinds januari 2005 ondervoorzitster van het bestuur van het Cultureel Centrum Suriname. In 2006 mocht zij de rol van directrice vervullen aan datzelfde instituut, tot 2011. 

Sandie was door de ex-Cultuurdirecteur Stanley Sidoel in 2011 aangewezen als trekker voor het Jaar van de Afrikanen in Diaspora (2011), waarbij zij het document 'Bouwstenen voor samen, naar morgen' heeft geproduceerd, wat een blauwdruk is voor culturele organisaties om zichzelf te versterken. Zij heeft sociologie gestudeerd en behaalde de titel 'Master in Public Administration'.

'Zodra het minder goed gaat in een land wordt gesneden in Cultuur. Dat is nu nog steeds het geval, dus ik weet dat er uitdagingen zijn. Ik zal dus met creatieve handelingen en ideeën de sector moeten helpen faciliteren en daar is waar ik voor ga.' 

Ophangbrug boven Carrizal Rivier in westen Ecuador stort in elkaar; 36 gewonden

Toeschouwers staan op brug te kijken naar evenement met vlotten tijdens een lokaal festival

(Bron foto: El Diario)

Meer dan 30 mensen zijn zondag in het ziekenhuis opgenomen na de dramatische ineenstorting van een ophangbrug, waardoor tientallen mensen in een rivier in het westen van Ecuador belandden. Het incident vond plaats op een brug over de Carrizal Rivier in de buurt van de stad Tosagua.


Toeschouwers stonden op de brug om te kijken naar een evenement met vlotten op de rivier als onderdeel van een lokaal festival.

Juan Velasquez van lokale brandweer zei, dat de brug instortte, omdat het het gewicht van alle toeschouwers niet kon dragen, aldus de krant El Dairio dinsdag 13 juni 2017.

Het ongelukkige ongeval werd op de camera vastgelegd door mensen die langs de rivier waren verzameld om het evenement te bekijken. Op de beelden is te zien, dat mensen naar de rivier gaan om de getroffen slachtoffers te helpen.


Nooddiensten werden gealarmeerd en tientallen mensen werden naar het ziekenhuis gebracht. 'Het ging erg snel, ik viel met mijn hoofd naar beneden in het water en slaagde er onmiddellijk in weg te komen', zei een van de mensen op de brug, Carlos Cevallos, in El Dairio.

'Ze namen de kinderen uit het water, het was eensoort van wanhopig en we hadden het niet verwacht.' 36 Mensen zouden gewond zijn geraakt, maar niemand heeft ernstig letsel opgelopen, aldus Ecuavisa en velen konden snel het ziekenhuis verlaten.(Red. De Surinaamse Krant/El Diario/RT)

Colombia wil schip met schat van 15 miljard bergen

Galjoen San José zonk drie eeuwen geleden voor de kust van Cartagena


De Colombiaanse president Santos heeft maandag 12 juni 2017 besloten dat het drie eeuwen geleden gezonken Spaanse galjoen San José wordt geborgen. Aan boord bevindt zich vermoedelijk een schat die omgerekend tussen de 2,5 en 15 miljard euro waard is. 

De San José verging in 1708 tijdens een zeeslag met de vloot van de Engelse admiraal Charles Wager. Het aan boord aanwezige goud, zilveren munten en smaragden verdwenen in diepte van de Caribische Zee.

Anderhalf jaar geleden ontdekten wetenschappers delen van het wrak voor de kust van Cartagena. Wie zich echter eigenaar van de waardevolle lading mag noemen, is omstreden.


Direct nadat de vondst van het wrak bekend werd, meldde Spanje zich en claimde het bezit van eventuele spullen aan boord. Het deed dat met een UNESCO-verdrag in de hand, dat bepaalt dat gezonken schepen toebehoren aan het land van herkomst. Er is echter één kink in de Spaanse kabel: Colombia heeft dat VN-verdrag nooit ondertekend.http://www.noticiasrcn.com/nacional-pais/colombia-ultima-detalles-rescatar-el-galeon-san-jose

Colombia ultima detalles para rescatar el Galeón San José

País - Junio 12 de 2017, 5:37 pm
Cañones de hierro de la nave que se hundió en 1708. Foto: Noticias RCN

El presidente, Juan Manuel Santos, anunció que en los próximos días se dará a conocer el proyecto para rescatar el galeón español San José, hundido por una flota inglesa en junio de 1708 en las cercanías de Cartagena.

En la actualidad, el buque lleno de riquezas es motivo de controversia entre Colombia, en cuyas aguas descansan sus restos y España, titular de la embarcación cuando esta se hundió, y la compañía estadounidense Sea Search Armada (SSA), que insiste en reclamar parte del tesoro del barco.
"Lo que hemos hecho en estos últimos meses es estructurar bien la alianza público-privada para hacer bien el rescate de ese galeón", dijo el Mandatario.
Según destacó el Presidente, se busca rescatar la polémica embarcación "como un patrimonio arqueológico, más que por la plata" y subrayó que esta actividad debe cumplirse con "sumo cuidado".
Paralelamente, la Sala Plena del Consejo de Estado de Colombia estudiará en los próximos días una ponencia que señala que el galeón español San José es patrimonio cultural sumergido y pertenece a Colombia.
En una reunión que mantuvieron una semana después de que Colombia anunciara el hallazgo, los cancilleres de Colombia, María Ángela Holguín, y el entonces ministro de Asuntos Exteriores de España, José Manuel García-Margallo, admitieron "discrepancias" acerca de la propiedad del buque, pero acordaron buscar fórmulas de entendimiento para la conservación y la protección del pecio.
En la disputa también está la empresa cazatesoros Sea Search Armada (SSA), que pidió acceder a los restos del galeón, cuyas coordenadas se mantienen en secreto, para cerciorarse de que no se encuentran en el lugar en el que fue hallado un pecio en 1982, pretensiones que han sido rechazadas por el Gobierno.
El galeón San José, cargado con oro, plata y piedras preciosas procedentes de los antiguos virreinatos de la Nueva Granada y del Perú, se hundió el 8 de junio de 1708 durante una batalla con corsarios ingleses. 
EFE


(Red. De Surinaamse Krant/Noticias RCN/Twitter/De Telegraaf/AD)