vrijdag 16 juni 2017

Twee mijnwerkers al week opgesloten in Mandalay Resources Cerro Bayo in Chili

Onbekend of vermiste mijnwerkers Enrique Ojeda (34) en Jorge Sánchez (25) nog in leven zijnZware sneeuwval in Chili's zuidelijke regio Aysén heeft inspanningen bemoeilijkt om twee mijnwerkers die al een week opgesloten zitten in de Mandalay Resources-mijn, nadat de sectie waarin ze werkzaam waren overstroomd was, aldus Mining.com vrijdag 16 juni 2017. Het Canadese bedrijf zei op 9 juni, dat een landverschuiving in een gedeelte van de Delia-mijn, onderdeel van het Goud & Zilver-complex van Cerro Bayo, de overstroming veroorzaakte van een nabijgelegen meer, waardoor twee werknemers ondergronds werden opgesloten.

Het is onbekend of de vermiste mijnwerkers, Enrique Ojeda (34) en Jorge Sánchez (25), nog steeds in leven zijn, aangezien de autoriteiten niet in contact kan komen met ze. Reddingswerkers geloven dat ze een noodopvang hebben kunnen bereiken, die ongeveer 200 meter onder de grond ligt en ongeveer 50 meter van waar de grondverschuiving plaatsvond, meldde de lokale nieuwswebsite El Mostrador.Zij voegden eraan toe, dat inspanningen zich concentreren op het omleiden van het water en op het proberen contact te maken met de noodopvang, omdat de mijnwerkers nog minder dan drie dagen lucht hebben.

Mandalay's aandelen zijn sinds het ongeval bijna 20% gedaald en zijn van eigenaren aan het wisselen. Vrijdag in Toronto bijna 7% lager dan de sluitingsprijs op donderdag, bij 42,5 Canadese cent om een uur 's middags.

De gebeurtenis herinnert aan het mijnongeluk in het noorden van Chili in 2010, toen 33 mijnwerkers wereldnieuws werden, nadat ze meer dan drie maanden in een noodruimte hadden overleefd voordat ze gered werden.


Mandalay zei donderdag, dat het 'alles wat mogelijk' is doet om de twee mijnwerkers te lokaliseren en wees erop, dat de aanwezigheid van water en 'verstoord materiaal' de taak 'extreem ingewikkeld' heeft gemaakt.

De Cerro Bayo mijn, die in 2016 ongeveer 14.000 ounces goud en 1,7 miljoen ounces zilver produceerde, is gelegen in de Chileense regio Aysén, het minst bevolkte gebied van het land, maar met een overvloed aan meren en gletsjers.(Red. De Surinaamse Krant/Mining.com/Twitter)Ex-president Uruguay Mujica wil duel terug om juridische geschillen op te lossen

'Conflicten moeten met een schot kunnen worden opgelost'


Tussen 1920 en 1992 kende Uruguay de Duelwet


Voormalig Uruguayaans president Jose Mujica heeft een aantal interessante ideeën over het oplossen van juridische geschillen - een snel duel is een van hen, aldus de nieuwswebsite PanAm Post vrijdag 16 juni 2017.

'Er moet een wet zijn die mensen in staat zou stellen om conflicten met een schot op te lossen', zei Mujica onlangs in een televisie-interview (zie onderaan) en klaagde dat er geen wet voor duels in zijn land is toegestaan.

'Er zijn dingen die op die manier kunnen worden opgelost, die anders niet zouden kunnen worden opgelost', zei hij, met eer als een voorbeeld.

De voormalige president zei, dat er tijden zijn waarin dialoog nutteloos is. Praten is blijkbaar heel makkelijk, maar hij zei dat een pistoolschot eens en voor altijd een conflict kan oplossen. Hij zei dat de wet in de praktijk moet worden gebracht wanneer iemand je eer uitdaagt. 'Wanneer iemand aan uw eer raakt, en gaat door en door, hoe kan je dat dan oplossen? Dat is de enige manier. Ik kan geen zwaard hanteren, want ik ben een oude man, maar ik zou minstens een paar schoten kunnen lossen.'

De Duelwet werd in 1920 in Uruguay goedgekeurd en werd in 1992 afgeschaft tijdens de regering Luis Alberto Lacalle. Er waren bekende duels in het land, zoals die van de vroegere president Jose Batlle en de politicus en journalist Washington Beltran in hetzelfde jaar dat de praktijk werd gelegaliseerd. Bij die gelegenheid was het Beltran die verloor en stierf.(Red. De Surinaamse Krant/PanAm Post/El PaísEl Observador)

Gestolen Glock van NDP-Assembleelid Hopkinson nog niet boven water

Vuurwapen werd 31 mei uit auto Hopkinson gestolen


De politie heeft vooralsnog geen vorderingen geboekt in de diefstalzaak van het Assembleelid Roche Hopkinson van de NDP. Op 31 mei werd uit zijn auto een tas met daarin een vuistvuurwapen van het merk Glock met het serienummer 19AALE 338, met daarin zes scherpe patronen, elk van 9 mm, twee laptops van het merk HP, en een grijs/paars gelakte 'window server' meegenomen. Dit meldt vandaag, 16 juni 2017, het Dagblad Suriname

De wagen was op dat moment geparkeerd aan de Ringweg bij Crossfit.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de benadeelde op bezoek was bij de eigenaar van de zaak. Toen hij terugkwam ontdekte hij de diefstal. De politie heeft vooralsnog geen aanhoudingen verricht in deze zaak.

Hopkinson heeft eerder tegenover media ontkend dat er een inbraak was gepleegd in zijn wagen.

Fernald (NPS): 'Nieuwe brandstofprijzen zijn wurgend'

'De zoveelste aanslag op de portemonnee van de burger'


Ivan Fernald (NPS), ex-minister van Defensie, vindt dat de nieuwe brandstoftarieven wurgend zijn. 'De aanzienlijke verhoging van de brandstofprijs op 13 juni 2017 van maar liefst 31 cent per liter ongelode benzine (bij SOL), is de zoveelste aanslag op de portemonnee van de burger', zegt Fernald vandaag, vrijdag 16 juni 2017, in het Dagblad Suriname. 

De periodieke verhogingen van unleaded heeft ervoor gezorgd dat prijzen nu gecumuleerd zijn naar Srd 6.34 (SOL) en Srd 6.11 (Gow2). Het ziet ernaar uit, dat elke koopkrachtversterking in een vloek uitmondt naar de totale samenleving toe. Het personeel van diverse ziekenhuizen kijkt eind van de maand namelijk uit naar een financiële toelage, vanwege de ongunstige economische omstandigheden in het land. De autoriteiten verliezen steeds uit het oog, dat een groot deel van de bevolking nimmer één of ander financiële extraatje hebben ontvangen en nu voor minder prettige situaties zijn komen te staan.

'De stijging van de brandstofprijs zal een spin-off effect hebben in vrijwel alle sectoren.' Fernald beklemtoont dat dit juist een aanzienlijk verlies van de koopkracht tot stand zal brengen voor de burgers, wat uiteindelijk zal resulteren in verdere verarming van de samenleving. 'De loontrekkers zijn niet bij machte om de hoge prijzen voor goederen en diensten af te wentelen op derden, zoals bij de handelaren het geval is. Zij zijn overgeleverd aan de grillen van de regering! Hoe lang zullen zij nog met lede ogen aanzien hoe zij van dag tot dag verder verarmen?'

Fernald merkt op, dat de regering binnen een jaar de government take op brandstof tot tweemaal toe fors heeft verhoogd. 'De prijs zou daarna afhankelijk zijn van vraag en aanbod. De regering wil ons doen geloven dat de huidige verhoging van de brandstofprijs een gevolg is van de fluctuerende wereldmarktprijzen.' De politicus plaatst ernstige vraagtekens bij dergelijke statements vanuit de autoriteiten. 'Hoe verklaart men dat de brandstofprijs in de VS per 8 juni 2017 behoorlijk verlaagd is? USA Today meldt namelijk, dat de US Energy Information Administration (EIA) een recordhoogte zal bereiken van 10 miljoen barrels per dag in 2018 voor wat betreft de olieproductie in Amerika. Hebben onze oliemaatschappijen wel op de juiste plaats brandstof opgekocht?'

Het gebrek aan transparantie zorgt ervoor dat het wantrouwen binnen de samenleving met de dag groter wordt.

Fernald vindt dat het hoog tijd is dat de regering een transparant beleid dient te voeren, aangezien de consument recht heeft op juiste en volledige informatie. 'Hoe groot is de toename geweest van de verbruikersbelasting? Wat zal de bestemming zijn van het geld? Welke verzwarende maatregelen staan ons nog te wachten? Op welke wijze zal de regering de productie stimuleren?'

Naar zeggen van Fernald is de cumulatieve inflatie vanaf 2015 tot heden reeds boven de 100% gestegen. 'Het stelselmatig geld uit de zakken kloppen van de belastingbetaler zonder een prudent beleid te volgen zal op den duur de koopkracht zodanig uithollen, dat vele arbeidsplaatsen in de particuliere sector op de helling komen te staan.'

VHP: 'Verhoging van de brandstofprijs onacceptabel'

'Terwijl wereldprijs olie ook deze maand weer verder daalt, gaat in Suriname de prijs omhoog'


De VHP vindt de verhoging van de brandstofprijs onacceptabel. 'Terwijl de wereldprijs van olie ook deze maand weer verder daalt, gaat in Suriname de prijs omhoog! Dit valt niet uit te leggen.' In de vandaag, vrijdag 16 juni 2017, uitgebrachte verklaring (zie hierna) eist de VHP dat de brandstofprijs onmiddellijk wordt teruggedraaid.


Zorgen autoriteiten Browsweg over openlijke prostitutie

Vrees dat prostitutiegedrag overwaait naar jonge meisjes in het dorp


Betaalde seks wordt niet langer alleen in zogenoemde cabarets in de goudvelden aangeboden, maar nu ook openlijk voornamelijk in het dorp Brownsweg in het district Brokopondo. Notabelen en gezagdragers trekken aan de bel, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 16 juni 2017.

Hoewel de politie van station Brownsweg zegt nog onderzoek te moeten doen naar de klacht van de dopelingen baren de ontwikkelingen hoofdkapitein Henk Finisie zorgen. Hij vreest dat het gedrag overwaait naar jonge meisjes in het dorp. Deze trend heeft hij pas dit jaar opgemerkt, zegt hij doelend op de situatie waarin Dominicaanse vrouwen in het openbaar betaalde seks aanbieden.

Tot voor kort voltrok de prostitutie zich in de cabarets op de goudvelden waarmee de mensen in het gebied geen moeite hadden, maar nu heeft de 'sekshossel' zich verplaatst naar bewoonde gebieden en houden ze zich op in bekende bar-restaurants in het gebied.

'De meisjes van het dorp zien wat deze vrouwen doen en zouden dit kunnen navolgen. Ik heb zelf kinderen en kleinkinderen en wil niet dat ze dit meemaken. Trawan e pori trawan', aldus de hoofdkapitein. Hij zegt dat jonge meisjes in het dorp zich ook bij bars ophouden waar de vrouwen van lichte zeden hun diensten aanbieden.

De kapitein schetst een beeld van vrouwen die voor de winkel zitten in afwachting op een 'prik'. 'Efu den feni wan libi dan trekken zij zich met hun klant in een van de kamers die aan het bar-restaurant verbonden zijn terug. Iedereen weet wat de twee gaan doen.'

De plek waarover gesproken wordt, werd gebruikt als logeerplaats voor personen die wilden overnachten, maar sinds kort heeft die een andersoortig karakter. In de avonduren gebeuren daar de 'zorgwekkende zaken'.

Shaita Shalini Banarsi (12) te Domburg wordt al een week vermist

Shalini voor het laatst gezien in de buurt van winkel Cheng, Domburg


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 16 juni 2017, dat de 12-jarige Shaita Shalini Banarsi te Domburg al een week wordt vermist. Haar vader deed vrijdag 9 juni 2017 aangifte van vermissing bij de politie van Domburg. 

Hij verklaarde dat hij zijn dochter op school had afgezet. Toen hij na school haar weer ging ophalen, was er geen spoor van het kind te bekennen. Volgens de vader is haar dochter gestoken in een blauwe spijkerbroek met een groen T-shirt en heeft zij een grote donkergrijze tas van het merk Michael Kors.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat Shalini voor het laatst is gezien in de buurt van winkel Cheng, die gevestigd is te Domburg.

De familie maakt zich enorm zorgen en vraagt hulp van de samenleving om waar mogelijk informatie te verschaffen om haar terug te vinden. Informatie kan doorgegeven worden aan de politie op het nummer 0370022 of op het nummer van de Centrale Meldkamer 115.

Voorzitter Themen van OBS: 'De eendaagse actie is succesvol geweest'

De school- en de staatsbussen rijden maandag 19 juni weer normaal 


Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), zegt vandaag, vrijdag 16 juni 217, tegenover Starnieuws, dat de eendaagse actie vandaag succesvol is geweest. Hij merkt op, dat hiermee een ernstig signaal is gegeven aan de regering.

Maandag is er een opnieuw een onderhoud met minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De OBS en de minister zijn enige tijd in gesprek met elkaar over een tariefverhoging.

Themen stelt, dat met de bewindsman in een goede sfeer is gesproken, maar een beslissing is tot nu toe uitgebleven. De minister moet overleg voeren met zijn collega van het ministerie van Financiën, terwijl de regering ook groen licht moet geven over aanpassing van de tarieven.

Maandag zullen de school- en de staatsbussen normaal rijden. Ook de boten zullen schoolkinderen vervoeren.

Themen zegt, dat Miranda hem te kennen gegeven heeft niet met het mes op de keel te zullen praten. Op grond hiervan zal maandag normaal gewerkt worden. De OBS benadrukt, dat er maandag duidelijkheid moet komen over de nieuwe tarieven. De bus- en boothouders kunnen hun hoofd niet meer boven water houden.

Personeel overvallen Dice Casino plaatst vraagtekens bij overval

'Overvallers waren goed op de hoogte van de gang van zaken'

Tijdens de vlucht laten daders een jachtgeweer, pistool en geld achter...


De overval op Dice Casino aan de Steenbakkerijstraat in Paramaribo dinsdagochtend roept vragen op bij personeelsleden. Gelet op het optreden van de overvallers bestaat het vermoeden, dat ze goed op de hoogte waren van de gang van zaken. Medewerk(st)ers van het casino vragen zich af hoe de overvallers konden weten, dat Surinaamse dollars en vreemde valuta in aparte kluizen werden bewaard. Bij de medewerk(st)ers, van wie enkele klappen hebben moeten incasseren, zit de schrik er nog goed in, aldus vandaag, vrijdag 16 juni 2017, de Ware Tijd.

Personeelsleden zeggen, dat er veel meer geld is buitgemaakt dan de Srd 200.000 die aanvankelijk in media werd vermeld. De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat de opbrengst van het weekeinde en maandag in de kluizen lag. De storting van het geld bij de bank, die doorgaans op de maandag na elk weekend plaats heeft, had door omstandigheden nog niet plaatsgevonden.

Dinsdagochtend rond vijf uur, kort na sluitingstijd, drongen vijf gemaskerde en met vuurwapens gewapende mannen het casino binnen. Zij hadden een deur aan de achterzijde geforceerd. De nog ongeveer tien aanwezige personeelsleden werden onder schot gehouden en moesten plat op de grond gaan liggen. Wie niet meewerkte zou worden doodgeschoten. De overvallers eisten vervolgens de sleutel van de kluis waarin vreemde valuta werd bewaard.

Tijdens de vlucht hebben de criminelen een jachtgeweer, pistool en geld achtergelaten.

Het onderzoek van de politie is in volle gang. Een politieofficier, die kennis draagt van het onderzoek, zegt dat er nog geen verdachten in beeld zijn.

'Creepy' pop in Peru praat en beweegt door nadat de batterijen zijn verwijderd...

Duizenden hebben de beelden gezien sinds ze op YouTube werden gepost


Een video, gemaakt in de stad Cusco, Peru, baart het nodige opzien, omdat het een pop toont die praat en beweegt zelfs nadat de batterijen zijn verwijderd, zo bericht vandaag, 16 juni 2017, onder andere de Britse krant The Daily Star.

Op de beelden is te zien, dat een man voor de blondeharige pop, op een bank, staat en Spaans spreekt en opeens reageert de nachtmerrie creatie. Een ogenblik later pakt een vrouw de pop op en opent de batterijruimte en ontdekt dat die leeg is. Maar, de pop blijft haar hoofd bewegen en praten - voordat zij naar de camera draait en knipoogt.

Duizenden hebben de beelden gezien sinds het op YouTube werd gepost, waarna de clip is overgeslagen op social media en door kijkers al vergeleken wordt met de pop Chucky - de seriemoordenaar pop die in de Childrens Play horrorfilms is te zien.
Maar, sommige sceptici suggereren dat het allemaal maar drukte is om niets. 'Ze praat alleen als in haar handen wordt geknepen en ze heeft niets paranormaal gedaan', schrijft een kijker. 'Echt, er zijn idiote mensen die denken dat de pop bezeten is.'

Eerder dit jaar heeft de politie een huis in Peru geëvacueerd na beweringen van bevreesde bewoners dat hun huis door een poltergeist was bezeten.
(Red. De Surinaamse Krant/The Daily Star/Twitter)

Venezuela reageert op Pence: 'Amerikaans 'extremisme' en 'militarisme' bedreigen de mensheid'

'Hier zal er geen gringo, Yankee, imperialistische interventie zijn'


'Halen jullie je neuzen uit Venezuela ... hier zal er geen gringo, Yankee, imperialistische interventie zijn', vuurde president Maduro terug naar de Amerikaanse vicepresident. In reactie op de recente verklaringen van de VS-vicepresident, dat 'democratie ondermijnd' wordt in Venezuela, hebben de Venezolaanse president Nicolas Maduro en minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez de beweringen van Pence sterk afgewezen en het plan om Venezuela als imperialist te destabiliseren te veroordelen, verklaard dat het 'extremisme' en 'militarisme' van de VS een 'ernstige bedreiging voor de mensheid' vormen. Dit bericht TeleSUR vandaag, vrijdag 16 juni 2017.

'Het imperialisme heeft opnieuw geprobeerd zijn oude coup d'etat-methode toe te passen, zijn oude methode om in andere landen in te grijpen', zei Maduro terwijl hij tegen de leden van de Bolivariaanse nationale strijdkrachten in Fuerte Tiuna sprak. 'Het is een methode die in elke context dat het is toegepast mislukt is en ik zeg de Amerikaanse vice-president: haal je neus uit Venezuela ... hier zal er geen gringo, Yankee, imperialistische interventie zijn. In Venezuela is vrede, democratie, kiesverkiezingen en dialoog om het Venezolaanse volk te verzoenen', voegde hij eraan toe.


De opmerkingen komen nadat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in Miami had gezegd, dat 'democratie ondermijnd' wordt in Venezuela en dat de Latijns-Amerikaanse leiders ertoe willen bijdragen om het Bolivariaanse leiderschap te veroordelen. 'Dat eens welvarend land is gestort in autoritarisme en heeft het in armoede geduwd en heeft ongelooflijk lijden veroorzaakt onder het Venezolaanse volk', aldus de Amerikaans vicepresident.

De minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela spaarde geen woorden om Pence's opmerkingen te verwerpen en beschuldigt de VS ervan ondemocratisch te zijn. 'Mike Pence durft de democratie in Venezuela te veroordelen en negeert, dat in de VS de wil van de mensen niet wordt gerespecteerd of niet mag regeren', zei ze op haar Twitter-account. 'Het extremisme dat heerst in de VS, incarneert een militarisme dat een ernstigste bedreiging voor de mensheid vormt en de rechten van de natuur in gevaar brengt.'


President Maduro heeft een afkeer uitgesproken om Pence's opmerkingen te horen en te zeggen dat 'het boosheid veroorzaakt, dat een man die niet weet waar Venezuela op de kaart ligt, zijn mening geeft over ons land'.

(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

Minister Welzijn verwacht snel oplossing rond export-kwestie met Trinidad & Tobago

Trinidad & Tobago belooft vergunning van Doksenclub binnen een week in orde te maken


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme verwacht dat zaken rond de export van goederen naar Trinidad & Tobago gauw opgelost zullen worden. Hij had een goed telefonisch gesprek met de Trinidadiaanse minister van Handel & Industrie, Paul Gopee-Scoon

Welzijn zegt vandaag, 16 juni 2017, op Starnieuws, dat zijn Trinidadiaanse collega de belofte gedaan over de vergunning van de Doksenclub binnen een week in orde zal maken. Dit zal gebeuren zodra het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de stukken opstuurt naar Trinidad.

De minister hoopt dat er nu wat rust zal komen bij zowel importeurs als exporteurs van goederen uit Trinidad & Tobago.

Er was onrust ontstaan nadat er stemmen opgingen om goederen uit dat CARICOM-land te boycotten.

Niet alle importeurs en exporteurs konden zich hierin terugvinden. 'Ik wens te benadrukken dat het herziene verdrag van Chaguaramas duidelijke procedures aangeeft en dat het geenszins de bedoeling was tegen de regels te handelen', zegt Welzijn. Hij is blij met het ophelderende gesprek dat hij gevoerd heeft met de Trinidadiaanse minister.

Ter informatie:

Henry Seedorf niet langer waarnemend directeur Operationele Diensten bij Justitie en Politie

'Hij heeft er helemaal begrip hiervoor en er is dus niets aan de hand, denk ik'


Henry Seedorf, die per 1 juni benoemd was tot waarnemend directeur Operationele Diensten bij het ministerie van Justitie en Politie, moet een pas op de plaats maken. Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 16 juni 2017, te hebben vernomen, dat er wrijving was ontstaan over bevoegdheden tussen de twee directoraten. 

Minister Ferdinand Welzijn, ad interim op Justitie en Politie, zegt dat Seedorf voorlopig geen activiteiten zal uitvoeren in zijn nieuwe functie. 'Hij blijft speciale opdrachten voor mij uitvoeren, maar niet in de functie als directeur Operationele Diensten. Hij heeft er helemaal begrip hiervoor en er is dus niets aan de hand, denk ik.'

Toenmalig minister Eugene van der San had aangegeven, dat per 1 juni de nieuwe organisatiestructuur in werking is getreden. Seedorf werd belast met de waarneming op het directoraat Operationele Diensten en Marianne Chin A Fat neemt de functie van directeur van het Directoraat Justitie waar. De botsing die ontstond ging om de competentie van de twee directoraten.

HHB-directielid Terrence Brandao voor de rechter-commissaris - Curaçao

Brandao zou met de etikettering van voedsel hebben geknoeid


Het vorige week opgepakte directielid Terrence Brandao van Hector Henriquez B. bv (HHB) wordt vandaag, vrijdag 16 juni 2017, bij de rechter-commissaris voorgeleid. Dat stelt zijn raadsman Bertie Braam vandaag in het Antilliaans Dagblad.

Braam hoopt dat zijn cliënt vandaag vrijkomt nu de werknemers van HHB gehoord zijn in het kader van het onderzoek.

De aanhouding van Brandao vorige week donderdag volgde na twee grote controles op het voedsel bij zijn bedrijf. Na de laatste controle is Brandao vorige week donderdag opgepakt op verdenking dat hij met de etikettering van voedsel heeft geknoeid. Zijn detentie is sindsdien met acht dagen verlengd.

Leerlingen en leerkrachten Prinses Margrietschool Curaçao naar huis vanwege stankoverlast

'Er is niet gewacht om eerst de Isla en de Milieudienst in te schakelen'Leerlingen en leerkrachten van de Prinses Margrietschool op Buena Vista zijn gisteren naar huis gegaan vanwege de overlast van een doordringende stank. Dat zegt waarnemend diensthoofd Reginald Römer van de Dienst Openbare Scholen (DOS) vandaag, vrijdag 16 juni 2017, in het Antilliaans Dagblad.

'De overlast was zo groot dat er met het oog op de gezondheid van de kinderen en het personeel is besloten hen meteen naar huis te sturen. Wij nemen in zo’n geval geen enkel risico. Vergeet niet dat ouders hun kinderen aan ons toevertrouwen. De school moet dan net zoals een ouder het gedaan zou hebben, het belang van het kind vooropstellen. Er is niet gewacht om eerst de Isla en de Milieudienst in te schakelen. Die zijn later wel poolshoogte gaan nemen', aldus Römer.

Politie Bond zegt weer vertrouwen op in de korpschef en het managementteam

Minister ad interim Welzijn neemt het advies Mediation Team - ontheffing korpschef - niet over

SPB: 'Gewerkt moet worden met het advies van het Mediation Team'


De Surinaamse Politie Bond (SPB) en minister ad interim van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, hebben geen overeenstemming bereikt over hoe het verder moet met het Korps Politie Suriname (KPS). Het Mediation Team, dat ingesteld was, heeft geadviseerd dat korpschef Agnes Daniël ontheven wordt uit haar functie, zoals ze dat ook gevraagd heeft. Verder moet het gehele managementteam ontheven worden. Het bestuur van de SPB kan zich hierin vinden, maar de minister vindt dat hij als tijdelijke waarnemer op het ministerie zo'n verregaande beslissing niet kan nemen.

De woordvoerder van de SPB, Revelino Eijk, zegt vandaag, vrijdag 16 juni 2017, op Starnieuws, dat op de algemene ledenvergadering woensdag het vertrouwen in de korpschef en het managementteam is opgezegd. De motie van de leden was aangehouden, maar werd woensdag in stemming gebracht.

Ook het gesprek dat gevoerd is door het bestuur met minister Welzijn is uitvoerig besproken op de vergadering. De algemene ledenvergadering kan zich niet vinden in de visie van de minister die een nieuwe commissie wil benoemen die een bindend advies moet uitbrengen. De ledenvergadering heeft het bestuur van de SPB drie werkdagen de tijd gegeven om klaarheid te brengen in deze kwestie. De leden wilden woensdag gelijk in beraad gaan, maar het bestuur kon dit tegenhouden, aldus Eijk.

Aan de leden is voorgehouden, dat de minister eerst in kennis gesteld moet worden van het besluit van de vergadering. Dat is intussen schriftelijk gebeurd. De SPB zal over deze kwestie niet meer met de minister communiceren, omdat hij aangegeven heeft het advies van het Mediation Team niet over te kunnen nemen. Het SPB-bestuur hoopt zo snel mogelijk ontvangen te worden door de president. Er is intussen een brief naar het staatshoofd gestuurd.

De algemene ledenvergadering wordt dinsdag voortgezet. De SPB vindt dat niet opnieuw kan worden gesproken over zaken waarover overeenstemming was, zoals de inspecteurs opleiding. Ook over de sporttest zijn afspraken gemaakt. De SPB vindt dat gewerkt moet worden met het advies van het Mediation Team.

Herdenking slavernijverleden in Amsterdam live bij NOS

Toespraken van Clarence Seedorf, minister Stef Blok en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan


Op 1 juli is het 154 jaar geleden dat de Nederlandse regering formeel een eind maakte aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. De Nationale Herdenking vindt plaats in het Oosterpark in Amsterdam. Aansluitend wordt daar met Keti Koti gevierd dat de ketenen werden verbroken. 

De NOS doet er verslag van in twee rechtstreekse uitzendingen, zo laat de omroep vandaag, vrijdag 16 juni 2017, weten.

De belangrijkste toespraak tijdens de herdenking, die aan het begin van de middag (13.00-15.00 uur) wordt gehouden, komt voor rekening van voetballer Clarence Seedorf. Namens het kabinet houdt minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie een toespraak en ook de Amsterdamse burgemeester Van der Laan spreekt de aanwezigen toe.

Met het defilé langs het monument eindigt de uitzending, die wordt gepresenteerd door Simone Weimans.

Ook de avonduitzending komt rechtstreeks vanuit het Oosterpark, waar op dat moment met muziek en andere optredens Keti Koti wordt gevierd. Die begint om 19.35 uur.

'Caritransfer - Western Union - heeft geen compliance probleem'

Surichange BV heeft geen problemen met haar geldtransacties


Caritransfer, een agentschap van Western Union, heeft geen compliance (het naleven van geldende gedragsregels) probleem, aldus directeur Ramon Hooplot vandaag, vrijdag 16 juni 2017, op Starnieuws.

Het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) heeft Western Union begin dit jaar een boete opgelegd van 184 miljoen dollar.Western Union is veroordeeld, omdat het in 2012 heeft nagelaten een op risico gebaseerd AML (Anti-Money Laundering)-programma in te voeren en niet tijdig verdachte activiteitenverslagen heeft ingediend. Het AML-programma dat Western Union moet invoeren moet onder andere opzettelijke inbreuken op het bankgeheim en het witwassen voorkomen. Amerikaanse AML-regels vereisen, dat Western Union als gelddienstbedrijf een effectief AML-programma heeft om te voorkomen dat het bedrijf wordt gebruikt voor het witwassen en de financieren van terrorisme.

De boete die was opgelegd aan Western Union was in samenhang met acties van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Amerikaanse Federale handelscommissie. Tegelijkertijd was er ook 586 miljoen Amerikaanse dollar verbeurd verklaard voor de slachtoffers van fraude.

Volgens waarnemend-directeur Jamal El-Hindi van FinCEN, weerspiegelt de toestemmingsovereenkomst met Western Union dat het bedrijf zijn vroegere tekortkomingen erkend en inziet welke schade er kan worden toegebracht als er een nalevingscultuur ontbreekt. 'Geldzenders, groot en klein, spelen een cruciale rol in de beweging van legitieme fondsen in die wereld.'

Western Union zou onvoldoende achtergrondcontroles en on-site reviews hebben uitgevoerd op een aantal van zijn nieuwe agenten op bepaalde locaties in Latijns-Amerika. Door de opzettelijke AML-overtredingen van Western Union, waren bepaalde agenten en locaties vermoedelijk betrokken bij fraude en witwassen en konden ze het geldoverdrachtsysteem blijven gebruiken om hun illegale activiteiten te vergemakkelijken.

El-Hindi zegt dat het bankieren van gelddiensten belangrijk is voor het wereldwijd financieel systeem. 'We zijn ervan overtuigd dat banken de risico’s die bij dergelijke bedrijven verbonden zijn, kunnen verminderen, net als bij andere klanten.' In 2015 had de Ierse Centrale Bank Western Union ook een boete van 1,75 miljoen euro opgelegd om dezelfde redenen. Geen anti-witwasmaatregelen en het oogluikend toelaten van zijn systeem om witwassen en financiering van terroristen te vergemakkelijken.

Behalve via Western Union worden er ook veel geldovermakingen vanuit Nederland naar Suriname gedaan via Surichange BV. Een 'banktopper' van het Nederlands overmakingsbedrijf zegt dat zij geen problemen hebben met hun geldtransacties. Hij merkt op dat de ontvanger in Suriname of Nederland in de meest korte tijd kan beschikken over zijn geld.

Hooplot zegt, dat wat nu speelt niets te maken heeft met de boetes die in januari zijn opgelegd aan het hoofdbedrijf. 'De bank heeft meer tijd nodig om de regels van compliance toe te passen en we geven hen de ruimte dit ook te doen.' Hij wijst erop dat dit consequenties heeft voor de bedrijfsvoering en 'daardoor ook voor onze klanten'. De huisbankier van Western Union is de Republic Bank.

Geen school- en NVB-vervoer

Organisatie van Bushouders in Suriname voert een eendaagse actie

'Ons geduld en onze goodwill zijn op en we eisen hogere tarieven dan voorgesteld'


Zowel het schoolvervoer als transport van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) is vandaag, vrijdag 16 juni 2017, lamgelegd wegens een eendaagse actie van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS). Het tariefvoorstel van de overheid is gisteren van de tafel geveegd, aldus de Ware Tijd.

'We streven al twee jaar naar betere tarieven en hebben ons ultimatum sinds 20 januari telkens moeten verschuiven. Ons geduld en onze goodwill zijn op en we eisen hogere tarieven dan voorgesteld', zegt OBS-secretaris Radjesh Orie.

Hij wil echter niet in detail treden over de hoogte van het bod. De OBS had 136 procent verhoging gevraagd.

De organisatie heeft met minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie gesproken. Partijen hadden 31 mei een intentieverklaring getekend, waarin onder andere stond, dat binnen twee weken de verhoging duidelijk moet zijn en dat die zou terugwerken vanaf mei 2016. 'Wanneer de voorgestelde verhoging zou ingaan, is niet ter sprake gekomen, omdat we niet akkoord gaan met het tariefvoorstel', zegt Orie.

De bussen en boten zullen vrijwel de hele dag niet beschikbaar zijn. De OBS hoopt dat de overheid met een beter bod komt. 'We gaan kijken wat de ontwikkelingen worden en op basis daarvan zullen we beslissen wat we zullen doen.'

Nieuwe Telesur-tarieven voor ADSL breedband aansluitingen bekend

Nieuwe tarieven per 1 juli


Telesur heeft de nieuwe tarieven nieuwe tarieven voor ADSL breedband aansluitingen voor ADSL breedband aansluitingen die gelden per 1 juli gepubliceerd. De verhoging werd op 1 juni aangekondigd. 

'Het gaat in deze om een tariefaanpassing en tegelijkertijd om een verruiming naar hogere bandbreedtes met downloadsnelheden van up to 3Mbps en up to 6Mbps', legt de afdeling Corporate Communication van Telesur uit, schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 16 juni 2017.

Het bedrijf is intensief bezig de systemen van het verouderde netwerk te vervangen en uit te breiden zodat de dienstverlening kan worden geoptimaliseerd. De laatste tariefaanpassing van Telesur dateert van 1 augustus 2016, maar voor een verantwoorde bedrijfsvoering kunnen die tarieven niet langer gehandhaafd worden, zegt het bedrijf.

De gemeenschap wordt begrip gevraagd voor eventuele onderbrekingen in deze periode. Telesur deelt mee dat de samenleving op de hoogte zal worden gehouden van klantovernames op nieuwe netwerkdelen in de verschillende gebieden.


Nieuwe Vast Breedband tarieven per 1 juli 2017

PARTICULIERE PAKKETTEN ZONDER CONTRACT

BANDBREEDTE UP TOTARIEF P/MND IN SRD
3/1 Mbps225.00
6/1 Mbps365.00

PARTICULIERE PAKKETTEN MET CONTRACT

1 JAAR2 JAAR3 JAAR
BANDBREEDTE UP TOTARIEF P/MND IN SRD
3/1 Mbps210.00190.00175.00
6/1 Mbps340.00315.00285.00

* Alle tarieven zijn excl. 8% (OB)
* Het Brons pakket van 2 Mbps wordt nu een pakket van up to 3 Mbps
* Het Zilver, Goud en Goudplus pakket van respectievelijk 4Mbps, 5Mbps en 6Mbps worden nu een pakket van up to 6Mbps
* Deze aanpassingen zijn vooralsnog alleen van toepassing op de ADSL aansluitingen en niet op de wireless LTE en nano aansluitingen

29 Juni Dag van Nationale Rouw

Sandew Hira en president Desi Bouterse houden ‘keynote speeches’ 


Op 29 juni wordt voor de tweede keer de Dag van Nationale Rouw gehouden. Humphry Jeroe, voorzitter van de Nationale Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, deelde dit mee op een persconferentie. De commissie heeft als doel om verzoening te brengen tussen daders, slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld in Suriname. Vergeving en waarheidsvinding zijn daar onderdeel van. De commissie vindt dat straffen geen zin heeft. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 16 juni 2017.

De commissie werd twee dagen geleden geïnstalleerd door minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken.

Jeroe en Moejinga Aboikoni-Linga zitten namens de slachtoffers en nabestaanden aan, Henk Herrenberg en Kenneth Slooten hebben zitting namens de overheid, Humphrey Perk is voorgedragen door de Surinaamse Islamistische Organisatie, Samaidy Akima vertegenwoordigt de Volle Evangelie en Rutu Paulus de EBG. De leden zijn in het Lalla Rookh gebouw voorgesteld.

De activiteiten van de Dag der Verzoening zullen via de STVS worden uitgezonden. Sandew Hira, broer van de op 8 december vermoorde John Baboeram, en president Desi Bouterse zullen ‘keynote speeches’ houden.

De eerste keer werd de rouwdag gehouden op 30 juni. Door de kritiek uit de samenleving is besloten deze activiteit een dag eerder te houden. Belangrijk is de symbolische verzoening in de vorm van een wandeling vanuit Fort Zeelandia, waar de 8 decembermoorden hebben plaatsgevonden, naar het Monument van de Binnenlandse Oorlog. De commissie wil markeringen aanbrengen langs dit ‘Pad van Verzoening’. 'Het kan opgenomen worden in het onderwijsprogramma als schoolkinderen het fort of het Monument bezoeken', zei Jeroe.

De commissie wil binnenkort een meerdelige documentaire uitbrengen over het leed van de slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog. Sandew Hira heeft getuigenissen op video vastgelegd. Er zal buitenlandse steun gezocht worden voor het project.

Op programma staat ook een grote zoektocht naar vermiste militairen, burgers en leden van verzetsgroepen. 'Voor de betrokken families is dit een voortdurend trauma omdat er geen ‘closure’ heeft kunnen plaatsvinden. Mogelijk moeten begrafenissen worden georganiseerd als er overblijfselen worden gevonden. Hiervoor is er veel expertise nodig die de overheid heeft', aldus Jeroe.

De commissie wordt volledig gesteund door de overheid. De expertise en het geld die nodig zijn om bepaalde doelen te bereiken, zullen van de overheid komen.

Jeroe is ook voorzitter van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Hij gaf al eerder aan, dat het comité geen voorstander is van straffen. Deze commissie, die voor een jaar is geïnstalleerd, ook niet.

'Ik geloof niet dat bestraffing de oplossing brengt. Wie zegt mij dat als er straks een uitspraak gedaan is, en het is vrijspraak of tien jaar, dat het ophoudt. Het zou beter zijn voor Suriname dat we de zaak oplossen voordat we bij een uitspraak komen. Zelfs bisschop Choennie heeft opgemerkt dat er dingen kunnen gebeuren als de uitspraak is gedaan. Wij willen niet eens op dat punt komen. We verwachten dat er iets zal gebeuren, dus beginnen we nu al om de mensen naar elkaar te brengen, om excessen te voorkomen.'

Palm verdachte bij liquidatie spyshop-moord in Huizen

Palm werd 1 maart opgepakt in Suriname, maar ontsnapte uit de Flora-gevangenis


Gerel Palm (34) (zie foto - Bron: politie Nieuwegein), die sinds dinsdag op de Nationale Opsporingslijst staat vanwege een dubbele liquidatiepoging, is verdachte van de moord op Ronald Bakker in Huizen in september 2015, een directeur van een spyshop in Nieuwegein, aldus De Telegraaf donderdag 15 juni 2017, zo schrijft crimesite.nl.

De krant baseert zich mogelijk op bronnen binnen de politie. De advocaat van Palm wil geen commentaar geven.

Palm wordt gezocht voor het neerschieten van twee Antillianen tijdens een ripdeal. De twee zijn zwaargewond gevonden in een weiland in Noordeloos in december vorig jaar.

Palm werd op 1 maart opgepakt in Suriname. Maar, hij ontsnapte uit de Flora-gevangenis (PI Duisburglaan), nadat hij met een vuurwapen een bewaker onder schot hield.


Na de moord op Ronald Bakker werd een man op een motor geflitst. Volgens De Telegraaf bracht onderzoek naar telecomdata de recherche op het spoor van Palm. Palm werd in april 2016 aangehouden maar wegens gebrek aan bewijs in juli vrijgelaten. Palm heeft betrokkenheid altijd ontkend. In mei werd nog een tweede verdachte aangehouden.

De politie deed nog verschillende invallen maar de zaak is niet opgelost. Volgens De Telegraaf verkocht de spyshop waar Bakker werkte gps-bakens aan criminelen. Bakker heeft bezoek gehad van rechercheurs. Een van de verdachten van de die groep criminelen zou Palm hebben gekend.

Âdïka ‘Eighteen’ gives back-event in het Courtyard by Marriott Hotel

'Event om terug te geven aan mijn fans en community van Suriname voor wat ik gekregen heb''Je bent nooit te jong of te oud om terug te geven aan de plek waar je vandaan komt', zegt Âdïka. Daarom zal de zangeres zaterdagavond het Âdïka ‘Eighteen’ gives back-event in het Courtyard by Marriott Hotel aan de Anton Dragtenweg in Paramaribo houden. Dit bericht de Ware Tijd donderdag 15 juni 2017.

'Dit event is om terug te geven aan mijn fans en de community van Suriname voor wat ik gekregen heb.'


Âdïka is pas achttien jaar geworden en vind zichzelf zeker niet te jong om nu al iets terug te geven aan de gemeenschap. 'Om de zoveel tijd is het belangrijk om dat op verschillende manieren te doen en ik ben dit ook zeker van plan.'

Om het verrassingsgehalte groot te houden, wil ze niet al te veel verklappen over het programma van zaterdagavond. Maar, zegt ze over de line-up: 'Er zullen toespraken gehouden worden door verschillende artiesten uit de wereld van sport, kunst en muziek.' De bezoeker hoeft zich in elk geval geen zorgen te maken over waar voor zijn geld, want de show is geheel gratis toegankelijk.

Âdïka zit in de lift met haar muziekcarrière. Sinds medio 2016 heeft ze onderdak gevonden bij de Nederlandse label Top Notch, die veel brood ziet in Surinaamse (opkomende) artiesten. Sindsdien is haar werksfeer veranderd.

'Dit management haalt het beste uit mij doordat hun kennis ontwikkelder is. De muziek schrijf ik nog steeds zelf, maar er zijn ook andere mensen die voor mij zullen schrijven. Ook zijn mijn interesses iets verbreed, maar die zijn altijd in mix met dancehall gebleven.'

Drugskartels gebruiken endoscopen om bolletjesslikkers te controleren op achtergebleven bolletjes

Gestolen endoscopen in Griekenland en Spanje duiken op bij drugskartels in Latijns-Amerika


Gestolen endoscopen van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis zijn misschien al onderweg naar een van de drugskartels in Latijns-Amerika. Uit politieonderzoek in onder andere Griekenland en Spanje naar vergelijkbare diefstallen bleek dat vaak de eindbestemming van deze medische apparatuur. 'Er is in die landen grote vraag naar endoscopen', zegt de Griekse journalist Yiannis Papadopoulos donderdag 15 juni 2017 tegenover Omroep Brabant.

* Een endoscoop (letterlijk binneninkijker) is de benaming voor een instrument waarmee bijvoorbeeld een arts via een al dan niet flexibele buis in het lichaam kan kijken. Als een endoscoop gebruikt wordt voor onderzoek via een natuurlijke opening (mond of anus) wordt dit doorgaans endoscopie genoemd. *


Hij deed veel journalistiek onderzoek naar de diefstal van endoscopische apparatuur in Griekenland (zie foto - Bron: efsyn.gr).De gestolen endoscopen werden met valse documenten verstuurd naar Latijns-Amerikaanse landen. Een van de pakketten werd door de Colombiaanse politie onderschept en in beslag genomen. In dat pakket zaten vier endoscopen die waren gestolen uit ziekenhuizen in Athene.

Volgens Papadopoulos zijn de daders bekenden van de politie in Colombia. Het zou gaan om drie mannen en een vrouw. Ze zijn nog niet opgepakt. De vier kwamen als toerist naar Griekenland en deden zich in sommige gevallen voor als patiënt. Zo konden ze verkennend onderzoek doen in de ziekenhuizen voordat ze er met de apparatuur vandoor gingen.

Papadopoulos sprak onder andere met de directeur van de Griekse Veiligheidsdienst, Ypostratigos Papazafiri. Die zegt in een interview met de journalist, dat de daders in opdracht werken van Colombiaanse kartels. 'De endoscopen worden gebruikt om bolletjesslikkers te controleren op eventueel achtergebleven bolletjes cocaïne. Maar, de vraag naar endoscopen komt ook van niet-officiële ziekenhuizen in Latijns-Amerika.'

Op de zwarte markt worden de apparaten die enkele tienduizenden euro's kosten verhandeld voor 600 tot 800 euro. 'Ieder apparaat heeft een uniek serienummer, dus in Europa kunnen ze niet verkocht worden.' In Griekenland sloegen de dieven voor het laatst toe in mei. 'Het is nu nu even rustig', zegt Papadopoulos. 'We wachten nu op de pakketten met in beslag genomen endoscopen die vanuit Colombia teruggestuurd worden.'

Ter informatie, twee links naar recente artikelen in Griekse kranten over de diefstal van endoscopen:
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=884335
https://www.efsyn.gr/arthro/endoskopiki-metafora-kokainis

(Red. De Surinaamse Krant/Omroep Brabant/tovima.gr/efsyn.gr)

Drie mannen in Medellín, Colombia, zijn met elkaar getrouwd

Mensen van hetzelfde geslacht mogen al geruime tijd met elkaar trouwen in Colombia

(Bron foto: Twitter)

Drie mannen in Medellín zijn met elkaar getrouwd. Het is voor het eerst dat drie personen in Colombia met elkaar in de echt zijn verbonden. 'We leven samen, delen een huis, bed, alles', verklaarde Victor Prado, een van de drie gelukkigen, aan lokale media, waaronder cmi.com.co (zie onderaan). Dit meldt donderdag 15 juni 2017 De Telegraaf.

'We leven polyamoureus.' Een vierde man maakte eerder deel uit de relatie, maar hij stierf drie jaar geleden aan kanker.

Hoewel de kerk in Colombia tegen het homohuwelijk is, mogen mensen van hetzelfde geslacht al geruime tijd met elkaar trouwen.Ante notaría de Medellín se realizó la primera unión entre tres hombres en el país


Un estudiante de arte dramático muy joven, un bailarín folklórico un poco mayor y un periodista maduro, conforman la trieja: una relación de tres, quienes se unieron ante la Notaría Sexta de Medellín. Legalmente se llama constitución de régimen patrimonial especial de trieja.

"Quiere decir que somos una familia de tres, que no somos un trío sino una familia de tres que se quieren que compartimos lecho, techo y mesa", señaló Manuel Bermúdez, uno de los miembros de la relación.

"Es fundamental entendernos, la comunicación es la base, luego entendernos en lo sexual porque también es importante y en lo que hablamos, en lo intelectual", añade Víctor Hugo Prada, otro de los implicados en esta particular unión.

Se definen como una familia poliamorosa. Manuel y Alejandro tienen una unión desde 2004, luego introdujeron a otro en la relación y finalmente a Víctor, llegaron a ser cuatro.

"El poliamor es este cuento de tres, de cuatro, de querer a más de una persona, de amar a más de una persona", señala Alejandro Rodríguez, el tercer miembro de este amorío.

El otro hombre falleció y hoy ellos luchan por la pensión de sobrevivencia.
"Es usual que en Colombia dos mujeres pidan la pensión de un hombre, ya la Corte lo había aceptado, pero es la primera vez que dos hombres -que además convivamos con él- pedimos la pensión de sobrevivencia compartida. En primera instancia, la jueza en Medellín acaba de fallar en nuestro favor", destaca Bermúdez.

Familiares y amigos los han apoyado en su decisión.
"Así como cuando Ricky Martin salió del closet, que no se esperaba tanto apoyo y tanto acompañamiento de la gente, así me siento y estoy feliz", añade Prada.

"Nosotros nunca estamos cerrados a la posibilidad de que alguien llegue pero tampoco es una convocatoria, ni nada por el estilo, ni se están recibiendo hojas de vida", manifestó Rodríguez.

Aún no han pensado en adoptar hijos, pero no lo descartan en un futuro. Ahora buscan el lugar de la ceremonia que será un acto cultural con todos sus familiares y amigos.

YOLANDA BEDOYA

(Red. De Surinaamse Krant/cmi.com.co/Twitter/De Telegraaf)