zondag 18 juni 2017

Activiste Maisha Neus de straat op in belang van het kind

Maisha Neus boos en verontwaardigd over uitblijven subsidies voor kindertehuizen Nos Kasita, Arya Dewaker en Betheljada 

'Het protest dinsdag is op het kleine stukje oude vlaggenplein, men hoeft niet bang te zijn dat we de hekken gaan weghalen'


'We kunnen de straat opgaan vanwege de stijgende brandstofprijzen en hogere salariëring, dan kunnen we verdomme ook de straat opgaan voor het kind.' Woorden van Maisha Neus vandaag, zondag 18 juni 2017, tegenover De Surinaamse Krant. Het zit haar hoog, het maar uitblijven van betaling van overheidssubsidies aan kindertehuizen Nos Kasita, Arya Dewaker en Betheljada.

Om haar woede en verontwaardiging te uiten, aan met name de verantwoordelijke regering, houdt ze
dinsdag 20 juni vanaf elf uur 's ochtends een protestactie op het Onafhankelijkheidsplein.

Dat plein is feitelijk dè protestlocatie in Paramaribo (immers tegenover het 'huis der democratie' De Nationale Assemblee en het presidentieel paleis) en dat is de regering - vanwege de demonstraties en manifestaties tegen haar beleid - dusdanig gaan irriteren, dat onlangs plotseling werd besloten het plein gewoon maar even een paar maanden dicht te gooien voor een opknapbeurt. Hekken ontsieren het plein sindsdien als een signaal, dat het plein verboden gebied is.

De actie wordt aangekondigd op de Facebookpagina van Maisha.

'Het protest dinsdag is op het kleine stukje oude vlaggenplein. Men hoeft niet bang te zijn dat we de hekken gaan weghalen', zegt de activiste. 'Een vergunning wordt niet aangevraagd hoor. Dat is met een advocaat besproken. Demonstratierecht is verankerd in de Grondwet.

De problemen bij de kindertehuizen raken Maisha. Ze was 9 juni op Facebook al gestart met een inzamelingsactie voor Nos Kasita.


'Kinderen zijn onschuldig en verdienen altijd onze hulp en steun! Een kindertehuis te Hanna's Lust met 80 kinderen en 2 begeleiders die al langer dan een jaar geen subsidie krijgen van de overheid en afhankelijk zijn van de good will van mensen. Alle kleine beetjes helpen dus heel graag allen actief participeren! Geld donaties kunnen persoonlijk worden afgegeven aan mij of over gemaakt worden op NL54RABO0104438401 op naam van M.E. Neus. Onder vermelding van Nos Kasita. We halen tot 30 juni 2017 donaties en spullen op!', aldus Maisha.

Maar, niet alleen Nos Kasita verdient aandacht en steun vanuit de samenleving.

Stichting Betheljada overweegt haar dagopvang te sluiten. Het tehuis heeft nog steeds geen subsidie ontvangen over 2017, zo berichtte het Dagblad Suriname vrijdag.

Gisteren verscheen een alarmerend bericht over het 84 jaar oude kinderhuis van Arya Dewaker, dat haar deuren moet sluiten als de minimale financiële steun van de overheid uitblijft. Door de precaire financiële situatie in het land, zijn de donaties van particulieren ook drastisch achteruit gegaan. Het tehuis heeft over het jaar 2016 en 2017 nog steeds geen subsidie ontvangen.

Al met al reden genoeg voor Maisha Neus om in actie te komen. Het kind is kennelijk geen reden voor overige oppositionele krachten (oppositie in de Assemblee en vakbeweging en anderen) om in beweging te komen en er bij de regering op aan te dringen op spoedige overmaking van verschuldigde subsidies aan kindertehuizen.

Kinderen die niet voor niets in een tehuis wonen, kunnen en mogen toch niet de dupe worden van een falend (financieel) overheidsbeleid....

(Red. De Surinaamse Krant)

Sneeuwval hindert zoektocht naar twee opgesloten mijnwerkers in Chili

Twee mijnwerkers al ruim een week vast in mijn


Een boorsonde uitgevoerd door reddingswerkers om twee mijnwerkers in een mijn in het zuiden van Chili te vinden die al ruim een week opgesloten zitten, vond water in de omgeving waar ze vermoedelijk op het moment van de overstroming van 9 juni waren geweest, aldus de autoriteiten vandaag, zondag 18 juni 2017, aldus persbureau Reuters. 

Sneeuwval in de afgelopen dagen en het koude water van een omliggende lagune hebben inspanningen om de twee werknemers te vinden in de goud- en zilvermijn Cerro Bayo van het Canadese  Mandalay Resources Corp. bemoeilijkt.

Fernando San Cristobal, hoofd van het reddingsteam, zei dat de sonde niveau 55 heeft bereikt - waar de mijnwerkers vermoedelijk hebben gewerkt en waar een noodopvang is gelegen - en water heeft gevonden. Reddingswerkers bereiden nu de inzet van een ​​sonde met een camera voor.

De mijnwerkers, geïdentificeerd als Jorge Sanchez en Enrique Ojeda, raakten opgesloten nadat sectie twee van de Delia-mijn, een deel van Mandalay's Cerro Bayo-complex in Chili's zuidelijke Aysen-regio, werd overspoeld.

Het incident heeft herinneringen aan een mijnongeluk in 2010 in Copiago, Noord-Chili, veroorzaakt, waar 33 mijnwerkers bijna tien weken onder de grond waren opgesloten voordat ze gered werden.


Presidente Michelle Bachelet beloofde vrijdag in een Twitter-bericht dat alle Chileense reddingswerkers 'onvermoeibaar werken om onze mijnwerkers in Chili Chico te vinden. Ze zijn niet alleen.':

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/AFP/Twitter)

Minstens tien doden bij busongeval in noordoosten Brazilië

De B-135 staat bekend als de 'weg des doods'


Bij een busongeluk zijn zaterdag 17 juni 217, in de deelstaat Piaui, in het noordoosten van Brazilië, minstens tien mensen omgekomen. Dat melden de lokale autoriteiten. Het ongeluk vond plaats op wat de 'weg des doods' wordt genoemd. 

'De bus kwam op zijn flank terecht en raakte obstakels aan de kant van de weg. We kunnen het overlijden bevestigen van minstens tien personen', aldus de federale verkeerspolitie. Er vielen ook gewonden, maar hoeveel is niet bekend.

 Volgens de politie ging het om een toeristenbus. De autoriteiten moeten bij de busmaatschappij nog controleren hoeveel mensen zich juist aan boord van het voertuig bevonden.


Het ongeluk vond plaats op de BR-135, op 786 kilometer ten zuiden van Teserina, de hoofdstad van Piaui. Op die plaats kwamen dit jaar al meer dan 30 mensen om het leven.

De verkeerspolitie denkt eraan om de toegang tot de BR-135 te verbieden, nadat experts hadden vastgesteld, dat de slechte toestand van de weg een reëel gevaar betekent voor automobilisten.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
(Red. De Surinaamse Krant/O'Globo/Belga/Estado de Minas)

Arnold Kruisland: ‘President Bouterse zit verlegen om een Justitieminister’

Kruisland vindt de president heel onverantwoord

‘Je zou bijna willen geloven dat de president dit met opzet doet om justitieel apparaat lam te leggen'


Oud-diplomaat en ex-Assembleelid Arnold Kruisland begrijpt de beleidsvoering van president Desi Bouterse niet. ‘Hij is de hoogst verantwoordelijke voor de bestrijding van de misdaad’, zegt Kruisland vandaag, zondag 18 juni 2017, in de webeditie van het Dagblad Suriname. Toch blijkt dat hij verlegen zit om een Justitieminister. Kruisland bestempelt de president als ‘heel onverantwoord’. 

‘Je haalt de minister van Justitie weg, maar je voorziet niet in de invulling van de opengevallen post. Dit is verschrikkelijk’, aldus Kruisland, die in herinnering brengt dat de post van Justitieminister al meer dan 10 dagen vacant is. ‘Je zou bijna willen geloven dat de president dit met opzet doet om het justitieel apparaat lam te leggen.’

Hierbij neemt hij ook in ogenschouw dat juist de politiebond in deze periode dreigt met acties. En ondertussen voeren de rovers en misdadigers hun tempo op en breiden hun operatiegebieden ook uit. ‘Ook de boeven en bandieten zien zelf dat niemand tegen hen wil optreden.’ Kruisland zegt zich ervan bewust te zijn, dat er een waarnemer is voor het ministerie. Maar, deze persoon is niet bevoegd om beleid te maken voor de aanpak van de misdaad. Hij is gewoon voor de ‘vorm’ Justitieminister ad interim.

De gehele situatie momenteel rondom het justitieel apparaat enerzijds en de toenemende misdaad anderzijds typeert hij als heel erg triest. Volgens Kruisland is dit tevens het zoveelste bewijs dat de NDP geen kader heeft om de post van Justitieminister in te vullen. ‘Je kunt geen politiek vriendje daar plaatsen, die je vervolgens kan manipuleren.’ 

De oud-diplomaat praat in termen van een capabele persoon die als minister moet fungeren. Een persoon die over ruime kennis en inzichten beschikt en in staat is om de staatsveiligheid en democratische rechtstaat met zekerheid te waarborgen en te garanderen. Kruisland wijst er ook op dat het ministerie niet alleen van belang is voor de nationale veiligheid, maar ook internationaal goed moet scoren. Niets is zo schandalig als een negatief reisadvies voor toeristen om Suriname te bezoeken. Hiervan is momenteel sprake. Beroving van toeristen is ook schering en inslag, zegt Kruisland.

Badende zeldzame tapir in Celeste Rivier, Costa Rica, vastgelegd op video

Tapirus bairdii heeft status 'bedreigd' in IUCN Rode LijstEen groep van drie Amerikaanse toeristen en hun Costa Ricaanse gids was in staat om een jonge tapir (Tapirus bairdii), die in een sector van de Celeste Rivier in het Tenorio Vulkaan Nationaal Park aan het baden was, op video vast te leggen. De gids legt in een interview met de lokale journalist Allan Jara uit, dat de beelden werden vastgelegd toen het net begon te regenen en een van de toeristen het prachtige zoogdier zag en het onder de aandacht van de groep bracht, die verrast was en verbaasd door de prachtige scène, aldus The Costa Rica Star vandaag, zondag 18 juni 2017. 

Ongeveer een jaar geleden had een andere groep bezoekers dezelfde ervaring op dezelfde locatie. De tapir is een soort die aan het uitsterven is in Costa Rica en wordt als zodanig beschouwd door de Internationale Unie voor Natuurbescherming, IUCN (International Union for Conservation of Nature). Daarom is het uitzonderlijk het dier in zijn natuurlijk ecosysteem tegen te komen.


Tapirs zijn het grootste landzoogdier dat in het neotropische gebied woont. In Costa Rica is het meestal te vinden in zowel de laaglanden (Guanacaste en Corcovado) als hooglanden, zoals de Cerro de la Muerte. 

De Costa Ricaanse bioloog Esteban Brenes van de Nãī Conservation Organization (Nãī betekent tapir in BriBri taal) legt in een artikel, gepubliceerd door het online magazine ENSIA, uit dat tapirs, vrucht-etende dieren, helpen om de zaden van de bomen in de tropische bossen te verspreiden. 'Er is onderzoek, dat het verdwijnen van grote herbivoren, zoals tapirs, in verband brengt met het verlies van het vermogen van een bos om kooldioxide uit de atmosfeer op te nemen en op te slaan in bladeren, hout en wortels.'

(Red. De Surinaamse Krant/The Costa Rica Star)

President Nicolas Maduro, Venezuela: 'Twitter is een uiting van fascisme'

Twitter deactiveert accounts die verband houden met regering-Maduro


De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei gisteren, zaterdag 17 juni 2017, aldus USNews.com op gezag van Semana.com, dat Twitter een 'uiting van fascisme' is, nadat accounts die verband houden met zijn regering, waren verwijderd, en dat het Amerikaanse bedrijf zijn volgelingen vervolgd. 

Een van de opgeschorte Twitter accounts is van Radio Miraflores, een station opgericht door Maduro dat vanuit het presidentieel paleis uitzendt, waaronder een salsa muziekprogramma waarvan de president gastheer is.

'Twitter in Venezuela heeft vandaag duizenden accounts van mensen gedeactiveerd', zei Maduro tijdens een televisiespeech. 'Gewoon, omdat je een Chavistas bent', zei hij, de term gebruikend voor volgelingen van zijn voorganger, de overleden socialistische leider Hugo Chavez.

Chavez was een pionier onder politici in het gebruik van Twitter, het verzamelen van miljoenen volgers en publiceerde regelmatig nieuws op het platform. Tot nu toe verslaan Chavez's 4 miljoen volgers Maduro's 3 miljoen.

Maduro moedigde een pro-regerings journalist aan om foto's van het hoofd van Twitter in Venezuela te publiceren, om mensen te laten zien 'wie verantwoordelijk is voor de manipulatie'. Het was niet direct duidelijk of Twitter werknemers in Venezuela heeft. Mediacontacten die op de corporate website van Twitter staan vermeld, hebben geen e-mailaanvragen voor commentaar geretourneerd. Het bedrijf vermeldt niet Caracas bij de steden waar het internationale kantoren heeft. Het was niet duidelijk waarom de accountants werden gedeactiveerd schorst of hoeveel er door zijn geraakt.Eerder zei minister van Informatie Ernesto Villegas, dat 180 accounts zijn werden getroffen. Villegas zei, dat de laatste tweet van een van de accounts @miraflores_TV, commentaar bevatte van Maduro tegen de Amerikaanse vicepresident Mike Pence op donderdag.

Twitter's richtlijnen zeggen, dat accounts onder andere kunnen worden gedeactiveerd wegens misbruik, veiligheid of spam. Ondanks de sterke woorden, moedigde Maduro zijn supporters aan om de dienst te blijven gebruiken als een manier om online de oppositie tegen te gaan, die de afgelopen twee maanden in de straten heeft gedemonstreerd om verkiezingen te eisen, protestbeperkingen aan te tekenen en te klagen over verlammende voedsel- en medicijntekorten.

'Ze hebben duizenden accounts gedood, als ze duizend sluiten, zullen we 10.000 of meer openen met de jeugd', zei Maduro. 'De strijd op sociale media is erg belangrijk.'

(Red. De Surinaamse Krant/USNews.com/Twitter/Semana.com)

Mathoera (VHP): 'Regering heeft Korps Politie Suriname systematisch verzwakt'

'Met vervanging politieleiding worden de problemen van het KPS niet opgelost'

'Het is een mooi scenario om de leiding van het KPS onder controle te krijgen'


'Het is naïef om te veronderstellen dat met de vervanging van de huidige politieleiding de problemen van het Korps Politie Suriname (KPS) zullen worden opgelost. Immers, als men werkelijk van plan was, problemen van het korps op te lossen, dan had men ze niet gecreëerd, zoals de vele andere problemen in het land', aldus VHP-Assembleelid Krishna Mathoera, die voor haar toetreden tot de politiek deel uitmaakte van de korpsleiding, vandaag, zondag 18 juni 2017, op Starnieuws.

Het Mediation Team, ingesteld door toenmalig minister van Justitie en Politie Eugene van der San, heeft voorgesteld om de complete leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) te vervangen. Mathoera benadrukt, dat de regering het KPS systematisch heeft verzwakt. Daarom zouden de leden van de Surinaamse Politie Bond (SPB) volgens haar goed moeten nadenken, wat de consequenties zijn van hun besluit. Immers ook van hen wordt verwacht dat ze strijd leveren voor een duurzame oplossing van de problemen waarin het KPS terecht is gekomen.

In de afgelopen zeven jaren heeft de regering een redelijk sterk politieorgaan systematisch kapot gemaakt, volgens de volksvertegenwoordigster. De achterstanden rond de rechtspositie en de werkomstandigheden in het KPS zijn zo erbarmelijk, dat de SPB het vertrouwen in de korpsleiding heeft opgezegd.

'De vraag is, wie is verantwoordelijk voor deze chaos binnen het KPS? De leiding van het KPS of de regering, die deze leiding heeft aangesteld en die ook sturing moest geven aan deze leiding?', vraagt Mathoera.

Het benoemen van maar liefst vier ministers in zeven jaren op Justitie en Politie en straks de vijfde, is voldoende bewijs, dat men bezig is te experimenteren met de belangen van het volk. Direct na het aantreden van de regering Bouterse-I is volgens het Assembleelid ontzettend veel geld verspild met een zogenaamde reorganisatie binnen het KPS, welke in opdracht van de president moest worden uitgevoerd. Hiervoor was een change manager aangetrokken.

'Het resultaat van de reorganisatie is dat het KPS thans in alle opzichten er slechter aan toe is. Leiderschap zonder vertrouwen, geen beleid, geen middelen, geen gemotiveerd personeel, geen transparante processen en de 'outcome', waarover het volk allesbehalve tevreden is. Bovendien blijken afdelingshoofden van zeer gespecialiseerde afdelingen te zijn vervangen door regeringsgezinde politieambtenaren. Ook de voormalige voorzitter van de SBP was gecompromitteerd en heeft zijn verantwoordelijkheid om op te komen voor het personeel schromelijk verzaakt. Investeringen binnen het KPS zijn gewoon stopgezet. Meer dan vijftien gebouwen staan half afgebouwd, waaronder het gebouw Forensische Opsporing en het hoofdbureau van politie, dat tijdens de Front Regering waren aangevangen.'

Mathoera voert aan dat de meeste leden van de huidige leiding in de jaren 2005 tot 2010, onder aansturing van een sterke minister en de toenmalige korpschef Delano Braam, het veiligheidsniveau op een zeer aanvaardbaar niveau hebben gebracht. Veiligheid, die in elke NDP-regeerperiode verworden is tot een topprioriteit en die elke keer in een Frontperiode beheersbaar is gemaakt.

'Er is hier veel meer aan de hand dan menigeen wel beseft. Denk maar aan de vele corruptiegevallen en de belangen van vrienden, die beschermd moeten worden. Het is een mooie scenario om de leiding van het KPS onder controle te krijgen.'

Indien men werkelijk begaan was met de rechtspositionele problemen van de ambtenaren van politie, dan had men in de afgelopen vijf tot zes maanden serieus gewerkt aan het oplossen van deze problemen, vindt Mathoera. De Amnestiewet, de resolutie over artikel 148 van de Grondwet zijn zaken, die binnen een handomdraai zijn uitgevoerd. 'De president heeft echt wel de macht om zaken te veranderen, alleen wil hij het wel, is de vraag. Overigens zijn er topdeskundigen met ruime ervaring in het land, die de huidige korpsleiding als adviseurs kunnen ondersteunen. En die adviseurs of deskundigen heeft men nooit willen inzetten, omdat ontwikkeling en vooruitgang niet de doelen zijn van deze regering.'

Mathoera wijst er op, dat sterke en stabiele instituten noodzakelijk zijn om ontwikkelingsdoelen te realiseren. 'Veiligheid en vrijheid zijn twee belangrijke doelen, waarvoor onze voorouders hebben gestreden en die nu door de vele gevallen van criminaliteit een fata morgana blijken te zijn. Deze strijd moet daarom wederom worden gestreden, maar dan door de huidige generatie.'

Een strijd, die ook in de jaren tachtig en negentig is gevoerd, onder de toenmalige vakbondsleiders en waar het KPS in alle opzichten kapot geslagen was door dezelfde leiders, die nu aan de macht zijn.
De leden van de SPB, die dank zij hun motivatie en liefde voor het land het korps draaiende houden, verdienen volgens Mathoera ook de ondersteuning van brede lagen van de samenleving. 

'Ook voor de samenleving is het tijd om te strijden voor het voortbestaan van een KPS, dat moet waken voor onze veiligheid en vrijheid. We kunnen hierbij een voorbeeld nemen aan de strijd, die onze voorouders hebben gevoerd.'

Drie vrouwen gedood bij bomaanslag in winkelcentrum in Bogotá, Colombia

Explosief was geplaatst in een vrouwentoilet van populair winkelcentrum Centro Andino


Burgemeester Enrique Penãlosa: 'Een laffe terroristische aanslag'


Bij een aanslag in een winkelcentrum in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá zijn gisteren, zaterdag 17 juni 2017, aan het begin van de avond drie vrouwen omgekomen en negen gewond geraakt. Een explosief was geplaatst in een vrouwentoilet van een populair winkelcentrum. Daar waren ten tijde van de explosie zaterdagavond lokale tijd zo'n 500 mensen in de omgeving. Na de ontploffing werd het centrum geëvacueerd en straten in de buurt werden afgesloten. 

Alle twaalf slachtoffers zijn vrouwen. Een van de dodelijke slachtoffers is een Française. De 23-jarige Julie Huynh werkte een half jaar als vrijwilligster in een arme wijk van Bogota en stond op het punt om terug te keren naar Frankrijk (zie onderaan).

President Juan Manuel Santos heeft een onderzoek naar de oorzaak van de explosie gevorderd. Het onderzoek werd ondertussen al overgedragen aan de antiterreureenheid van de nationale politie, aldus het parket.

Burgemeester Enrique Penãlosa noemde de explosie op Twitter een 'laffe terroristische aanslag' (zie hierna). Hij kondigde een onderzoek aan naar de aanslag.


De achtergrond van de explosie is nog onduidelijk. In eerste instantie werd gewezen naar de linkse guerilla's van de ELN-beweging (Ejército de Liberación Nacional) die in februari ook een aanslag pleegde in Bogotá. ELN keurde op Twitter de aanslag tegen burgers echter af:De autoriteiten lieten weten dat de zogenoemde Gulf Clan, een groep voormalige rechtse paramilitairen die in drugs handelen, gedreigd hebben met aanslagen:


Julie Huynh, la francesa que murió en la explosión del Centro Comercial Andino

La joven estaba en el país prestando servicio social en un colegio del sur de Bogotá.

Julie Huynh, la francesa que murió en la atentado en el Centro Comercial Andino.
Una explosión en el baño del segundo piso del Centro Comercial Andino, en el norte de Bogotá, dejo como resultado nueve personas heridas y tres mujeres muertas, Ana María Gutiérrez, de 27 años, Leidy Paola Jaimes Valle, de 31 años, y Julie Huynh, una francesa de 23 años que se encontraba en el país de paso.
Luego de que se presentara la explosión, a la zona llegó el General Jorge Nieto, quien fue encargado por el presidente Juan Manuel Santos para liderar la investigación sobre los hechos. Junto a él hablo el alcalde de la ciudad Enrique Peñalosa, quien aseguró que se trataba de un atentado del que había una primera víctima. 
Se trata de Julie Huynh, una joven francesa de 23 años, que venía prestando un servicio social, en un colegio del sur de Bogotá, aseguró el mandatario. Ella llevaba en el país seis meses junto a la fundación Proyectar Sin Fronteras, que desde el 2007, trabaja con poblaciones vulnerables afectadas por el conflicto armado.
Según informó más tarde el alcalde de Bogotá, la joven se encontraba en el centro comercial junto a su mamá, Nathalie Nadine, de 48 años, quien también resultó herida. Había llegado al país para hacer turismo junto a su hija, para luego devolverse juntas a Francia.
Tras conocerse la noticia del deceso de la joven, varios de sus amigos han escrito sus condolencias en la página de Facebook de la joven, que recientemente había viajado a Cuba. Además Avianca informó que habilitaría un vuelo para que los familiares de las mujeres viajaran a Colombia. 
El embajador de Francia en Colombia, Gautier Mignot O., aseguró a través de su Twitter que la noticia lo dejó consternado y dio sus condolencias a “los familiares de las otras víctimas y solidaridad con los heridos #BogotáEstoyContigo”.
Por su parte la Embajada de Estados Unidos anunció que está listo para proveer cualquier tipo de ayuda y recordó a los ciudadanos estadounidense los teléfonos de emegencia y estar pendientes de "los reportes de la Policía Nacional de Colombia y medios locales”.

(Red. De Surinaamse Krant/VTM Nieuws/Twitter/De Telegraaf/NOS/El Espectador)

Hoger beroepzaak Staat Suriname/CBB tegen transgender Yvanna Hilton gestart

Advocaat van de Staat/CBB komt pas 4 oktober aan het woord...

'Staat heeft niets te maken met een persoonlijke beslissing'


De Ware Tijd meldt zaterdag 17 juni 2017, dat het hoger beroep dat de Staat Suriname/Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft aangespannen tegen het Kort Gedingvonnis in het voordeel van transgender Yvanna Hilton, is vrijdag begonnen. De Staat eist vernietiging van dat vonnis. 

De Kort Gedingrechter had beslist dat Hilton, die als man is geboren, maar via een operatie nu als vrouw door het leven gaat, recht heeft haar geslachtsverandering te laten opnemen in de administratie van het CBB. Ook haar identiteitspapieren mag zij naar eigen keus veranderen.

De rechter heeft gisteren met beide partijen afgesproken, dat de advocaat van de Staat/CBB op 4 oktober aan het woord komt. De advocaat van de eiser zal de bezwaren van de Staat tegen het besluit van de Kantonrechter toelichten.

De Staat/CBB beweert, dat er geen enkele Surinaamse wetgeving is die hem verplicht de geslachtsverandering van Hilton te verwerken in de administratie van het CBB. Dit bureau stelt dat de stap van Hilton om zich te laten opereren een persoonlijke beslissing is, waarmee de Staat niets te maken heeft. De Kort Gedingrechter heeft dit verweer verworpen.

De advocate van Hilton, Audrey Tjong A Sjie, blijft ervan overtuigd, dat haar cliënte ook in beroep gelijk zal krijgen. 'Ik zie niet in op welke gronden de rechter in hoger beroep het eerdere vonnis zou vernietigen. De Kantonrechter heeft vooral duidelijk gemaakt, dat het in deze kwestie niet gaat om nationale wetgeving, maar om internationale verdragen waar Suriname partij van is. Overigens is er geen exacte wetgeving in Suriname op dit stuk.'

Vliegtuigmaatschappij Avianca Brasil weigert lading traangas naar Venezuela te vliegen

Venezuela raakt door haar voorraad traangas heen


In het door protesten geteisterde Venezuela raakt het traangas op. De autoriteiten hebben bij een producent in Brazilië een nieuwe hoeveelheid besteld, maar die komt voorlopig het land niet in. Na klachten op social media liet vliegtuigmaatschappij Avianca Brasil weten dat geen van haar vliegtuigen richting Venezuela de bestelling zal meenemen. Dit melden lokale en internationale media zaterdag 17 juni 2017.

Een lid van de oppositie in het Venezolaanse parlement had een document openbaar gemaakt (zie hieronder) waaruit blijkt dat de strijdkrachten bij een Braziliaanse producent in totaal 77.870 doses traangas hadden besteld.Het parlementslid Williams Dávila (zie foto - Bron: Twitter) heeft bij zijn Zuid-Amerikaanse collega’s aangedrongen op een boycot van de producent als die traangas verkoopt aan een regime 'dat daarmee zijn eigen volk in Venezuela onderdrukt'.

Bij de protesten in Venezuela zijn sinds begin april 71 mensen om het leven gekomen. Duizenden mensen raakten gewond, onder andere door de inzet van traangas.

(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

Ongeveer 360 kilo wegende en 1,3 meter hoge smaragd in mijn Brazilië gevonden

Kostbare reuzen smaragd onder permanent bewapende bewaking op geheime locatie


Een multi-miljoen Britse pond waard zijnde reuzen smaragd die in Brazilië is ontdekt, wordt zwaar bewaakt en op een geheime locatie bewaard, aangezien de eigenaar bang is voor een gewapende overval. De eigenaar, die alleen door zijn initialen FG wil worden omschreven, heeft gisteren gezegd, dat de steen extreem zeldzaam is door zijn grote omvang en de kwaliteit van zijn gigantische kristallen. Er zou een vorkheftruck aan te pas moeten komen om de enorme cluster juwelen op te tillen, maar FG vreest dat het gewicht rovers niet gaat weerhouden, aldus de Britse Metro zaterdag 17 juni 2017.

De rots, die ongeveer 360 kilo weegt en ongeveer 1,3 meter hoog, is een maand geleden opgegraven in de Carnaiba Mijn, Bahia, in het noordoosten van Brazilië. Experts voorspellen dat het ongeveer 238 miljoen dollar waard zou kunnen zijn.

De eigenaar zei: 'Ik kan niets over de verblijfplaats van de steen onthullen, hoe het wordt bewaard en hoeveel ik daarvoor betaald heb. Al wat ik kan zeggen is dat de steen vaak verplaatst wordt van de ene veilige locatie naar een andere veilige locatie onder toeziend oog van een gewapende bewaker.'

Er zijn maar twee reuze stenen met deze kristaldichtheid in de wereld, en de andere was het onderwerp van een juridisch geschil over eigendom tussen Brazilië en Amerika.

De eigenaar, een 50-jarige getrouwde vader van een kind, heeft onthuld dat hij al interesse heeft gekregen van potentiële kopers in Europa, de Arabische Emiraten, India en China. De Carnaiba smaragd werd gevonden door leden van het Bahia Mineral Cooperative, een groep werknemers wettelijk gemachtigd om het gebied te verkennen.


FG zei: 'Het verwijderen van de steen was erg moeilijk. Het kostte tien van ons meer dan een week om het uit de mijn te krijgen omdat het 200 meter onder de grond was. Het is als één stuk uitgesneden, waar het ingebed was, en alle handen waren nodig om het naar de mijnschacht te verheffen, waar het door een lier naar het oppervlak werd opgeheven.' 

FG betaalde elk lid van de groep voor hun aandeel, waardoor hij nu de enige eigenaar van de smaragd is.

Het werd ontdekt in dezelfde mijn, slechts 100 meter van waar de Bahia smaragd 16 jaar geleden werd opgegraven. De steen wordt gewaardeerd op 242 miljoen pond. Het werd naar verluidt illegaal uit Brazilië naar de VS vervoerd en is sindsdien daar gebleven. Nu heeft FG wettelijke voorzorgsmaatregelen genomen om zijn vondst te beschermen.

(Red. De Surinaamse Krant/Metro)