maandag 19 juni 2017

Twee leden brandweer in Nickerie aangehouden

Brandweerlieden verkopen twee van diefstal afkomstige buitenboordmotoren


De politie van Nickerie heeft in het weekend twee leden van de brandweer in verzekering gesteld wegens diefstal van twee buitenboordmotoren. De verdachten. S.B. (32) en de 30-jarige R.W., hebben onlangs twee buitenboordmotoren verkocht aan een derde, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 19 juni 2017. 

De koper ofwel heler zegt geen idee te hebben gehad, dat de buitenboordmotoren van diefstal afkomstig waren en heeft vanwege het beroep van de verdachten ook geen twijfels gehad en de motoren aangeschaft. Op zijn aanwijzing werd B. aangehouden. De heler had hem het geld betaald en W. had op zijn beurt de motoren geleverd.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat één van de buitenboordmotoren afgelopen jaar was ontvreemd en dat de ander dit jaar is gestolen. De politie heeft in het belang van het verdere onderzoek de twee brandweerlieden aangehouden en in verzekering gesteld wegens diefstal.

BID Team onderschept 7 kilo cocaïne in vloeibare vorm in body lotions en vijf spuitbussen

Verdachte 41-jarige man beweert niet van de drugs te hebben weten

Leiding BID-Team doet dringend beroep op alle reizigers om zelf bagage/koffer in te pakken


De 41-jarige G.R. is, naar vandaag, maandag 19 juni 2017, pas door het Korps Politie Suriname is bekendgemaakt, woensdag 14 juni door het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) Team op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden. De man stond op het punt naar Nederland terug te keren. 

Bij het visiteren van zijn bagage stuitten agenten op een aantal pakketten, die volgens zijn verklaring zouden worden afgestaan aan iemand op Schiphol. In de pakketten zaten body lotions en vijf spuitbussen. Bij onderzoek ontdekte het onderzoeksteam dat deze spullen gevuld waren met cocaïne in vloeibare vorm, met een totaal gewicht van iets meer dan 7 kilo.

R. werd meteen aangehouden, en verklaarde niet te weten wat er in de spuitbussen en body lotions zat. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie werd hij in verzekering gesteld. Het verdere onderzoek is overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade. De vermoedelijke ronselaar en verstrekker zijn naderhand aangehouden door de afdeling Narcoticabrigade van het Korps Politie Suriname.

De leiding van het BID-Team doet een dringend beroep op alle reizigers om zelf bagage/koffer in te pakken. Verder is het een heel groot risico om spullen voor derden mee te nemen naar het buitenland. Reizigers worden bij wet volledig verantwoordelijk gesteld voor de inhoud van elk bagage die zij meevoeren.

John van Coblijn: 'Overheid bezig met volksbedrog'

'Prijsverhoging brandstof moet nu gezocht worden in sfeer van handelingen regering, niet in wereldmarktprijs'

'Het zou van transparantie getuigen als men samenleving voorbereidt op prijsverhogingen of -dalingen'Het ‘stiekempjes’ verhogen van de brandstofprijs met 5% voor de consument, terwijl nergens op de internationale markt blijkt dat deze prijzen omhoog zijn gegaan, betekent niets anders dan dat de government take wederom is bijgesteld. Tot deze conclusie komt de politicus John van Coblijn

'De prijs van olie op de internationale markt is van april naar nu van 51 naar 49,95 Amerikaanse dollar per vat gedaald. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) bedriegt ons', zegt de politicus vandaag, maandag 19 juni 2017 in het Dagblad Suriname.

De overheid heeft volgens Van Coblijn wel invloed op de benzineprijs door twee factoren. Bij de eerste gaat het om het wisselkoersbeleid waar bij de geringste stijging van de valutawisselkoers (Amerikaanse dollarkoers) de pompprijzen ook een opwaartse beweging beginnen te tonen. Bij de tweede gaat het om de brandstofbelasting of wel de zogenaamde government take.

'Het is daarom van groot belang, dat er gezond beleid wordt gemaakt dat de samenleving niet treft in haar loon of mogelijkheden om koopkracht uit te oefenen. Wat hier aan de hand is, is bedrog. Dit, omdat men de internationale markt als hoofdschuldige aanmerkt, terwijl de verhoging nu juist gezocht moet worden in de sfeer van handelingen die de regering pleegt', aldus de politicus.

Van Coblijn voert aan, dat het ministerie bij de voorlaatste prijsverhoging had aangegeven dat alles in orde was gemaakt dat de overheid haar aandeel zou hebben in de vorm van Srd 1,30 op benzine en Srd 70 cent op diesel. Hij vindt dat de overheid volwassen moet spelen en de consequenties moet aanvaarden van het slecht financieel-economisch beleid die zij zelf heeft gemaakt.

Van Coblijn is het niet eens met het standpunt dat pompprijzen nu kort voor inwerkingtreding zullen worden bekendgemaakt. Hiermee wil de overheid de rush bij de pompen voorkomen. 'Het zou juist van transparantie getuigen als men de samenleving voorbereidt op prijsverhogingen of prijsdalingen. Hierdoor kan de consument ook plannen met de steeds minder wordende financiële middelen die zij tegenwoordig beschikbaar heeft. Mag het volk geen voordeel hebben aan een prijsdaling? Mag zij niet plannen naar een prijsverhoging toe?', stelt hij.

Volgens de politicus vergt de democratie van een overheid, dat de samenleving voldoende en op tijd wordt geïnformeerd. Hij vindt dat regeerders nu eindelijk moeten stoppen met dit soort ‘oude ideeën’.

Slachtoffer anti-homogeweld Amsterdam is 23-jarige toerist uit Suriname

Surinamer en vriend op Damrak het ziekenhuis ingeschopt en -geslagen


Kevin, zijn achternaam is niet bekend, was vier weken lang op vakantie in Amsterdam toen hij samen met een vriend in zijn laatste nacht, de nacht van zaterdag op zondag, werd mishandeld door een groep jongens, zo bericht de Amsterdamse zender AT5 vandaag, maandag 19 juni 2017. 

Het slachtoffer was samen met een vriend op pad toen die vriend werd aangesproken door een jongen. De twee voerden een discussie en er werd gescholden, maar zelf wist Kevin toen nog niet wat er aan de hand was. 'Misschien kennen ze elkaar wel', dacht hij. Even later lopen de twee over het Damrak als de ruziemaker samen met zijn vrienden opnieuw contact zoekt en het duo belaagt.

Hoewel omstanders proberen in te grijpen, kunnen ze niet voorkomen dat meerdere jongens tegen de vriend van Kevin schoppen. Even later is hij zelf het doelwit. 'Waarom moet je mij nou komen aanvallen?', vraagt hij zijn belager nog. 'Voor ik wat anders kon zeggen, kreeg ik een klap tegen mijn hoofd.' Binnen de kortste keren ligt ook hij op de grond, terwijl meerdere belagers op hem inschoppen.

In het ziekenhuis wordt de vriend van Kevin behandeld door een kaakchirurg, omdat er tanden uit zijn gebit zijn geslagen. Zelf heeft Kevin zwellingen op zijn hoofd, een gescheurde lip en enorm veel pijn.
Kevin zegt zeker te weten dat zijn geaardheid aanleiding was voor de mishandeling.

Hij is nu weer terug in Suriname en kan voorlopig niet werken. Toch wil hij in de toekomst in Amsterdam gaan wonen. 'Ik zou graag in Amsterdam willen wonen en werken. Nu nog steeds. Dit zal me niet tegenhouden.'

De politie heeft de zaak momenteel in onderzoek, Kevin heeft aangifte gedaan.

Regering besteedt Srd 33 miljoen aan voedselpakketten...

VHP-Assembleelid Mathoera: 'Klopt het dat NDP-prominenten en zelfs Assembleeleden pakketten te koop aanbieden?'


De regering zal Srd 33 miljoen besteden aan voedselpakketten. Een pakket heeft een waarde van Srd 200 en zal worden verkocht tegen een sociaal tarief. Aanvankelijk werd door minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in De Nationale Assemblee meegedeeld, dat de prijs Srd 50 zou zijn.

In een brief aan Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) schrijft de minister, aldus Starnieuws vandaag, maandag 19 juni 2017, dat het ministerie nog bezig is om een betaalbaar bedrag te calculeren, waardoor een bijstelling kan plaatsvinden. Mathoera wilde weten hoe de 10.000 pakketten zullen worden gedistribueerd.

'Uit mijn informatie is gebleken, dat partijprominenten van de NDP en zelfs Assembleeleden pakketten ten verkoop aanbieden en wel tegen een hoger bedrag. Klopt deze informatie? En zo ja, wat gaat u hiertegen doen?', wil de volksvertegenwoordigster weten.

Polak geeft aan, dat het ministerie onderdeel is van de overheidsstructuur. Zij kan slechts verantwoording over en toelichting geven op pakketten die via het ministerie worden gedistribueerd. In dit democratische land is volgens Polak iedere partij vrij, evenals ieder Assembleelid, handelingen te plegen welke in overeenstemming zijn met hun doelstellingen.

De registratie voor pakketten heeft via wijkkantoren en districtscommissariaten plaatsgevonden. Mensen uit sociaal zwakke huishoudens, grote gezinnen met een relatief laag inkomen en personen met een beperking, komen in aanmerking voor een pakket. Via de districtscommissariaten zal de verkoop en ontvangst van gelden plaatsvinden. Zij zullen ook zorg dragen voor de afdracht aan de bank, antwoordt de minister.

'Organisatiestructuur ministerie van Justitie & Politie blijft gehandhaafd'

'Minister Welzijn communiceert in deze fase als ad interim minister via oude structuurlijn'


De organisatiestructuur van het ministerie van Justitie & Politie, zoals vastgesteld in het Staatsblad, blijft gehandhaafd. Dat meldt het ministerie vandaag, maandag 19 juni 2017, in een persbericht, als reactie op eerder verschenen berichten in de media. 

'Het besluit van minister Welzijn om in deze fase als ad interim minister via de oude structuurlijn te communiceren heeft niets te maken met onenigheid dan wel wrijving inzake bevoegdheden tussen de directoraten', aldus het ministerie.

De bewindsman heeft ervoor gekozen om tijdens zijn ad interim periode te communiceren volgens de hem bekende oude organisatiestructuur.

De waarnemend directeur Operationele Diensten, Henry Seedorf, oefent zijn functie gewoon uit. Volgens het persbericht is 'deze tijdelijke communicatievoering' in goed overleg, waarbij beide partijen aanwezig waren besproken.

Germaine de Randamie is haar wereldtitel kwijt

UFC neemt kampioensgordel van De Randamie af

'Ze wil haar titel niet verdedigen tegen de nummer één uitdager Cris Cyborg'


Germaine de Randamie is haar wereldtitel alweer kwijt. De Nederlandse kroonde zich in februari tot kampioene van de nieuw opgerichte vedergewichtdivisie, maar de UFC (Ultimate Fighting Championship) heeft besloten om haar de kampioensgordel te ontnemen. De Amerikaanse MMA-organisatie (Mixed martial arts) maakte vandaag, maandag 19 ju i 2017, bekend dat de Braziliaanse Cris Cyborg en de Australische Megan Anderson op 29 juli gaan uitmaken wie de nieuwe kampioene wordt.

De Randamie won de titel na een omstreden zege op Holly Holm. De Utrechtse zegevierde op punten, maar deelde tot twee keer toe een harde stoot uit na de bel. Hetgeen tot veel commotie leidde. Holm wilde na het duel aanvankelijk in beroep gaan, maar zag daar later toch weer van af.

De UFC was voornemens om De Randamie haar titel te laten verdedigen tegen Cyborg, maar daar had de Nederlandse geen trek in. Ze zag een gevecht met de Braziliaanse totaal niet zitten vanwege diens dopingverleden. Bovendien wilde De Randamie eerst volledig herstellen van een handblessure.

'De UFC heeft Germaine de Randamie laten weten dat ze niet langer de vedergewichtkampioene is. Dit, omdat ze haar titel niet wilde verdedigen tegen de nummer één uitdager Cris Cyborg. De UFC verwacht dat elke kampioen, om de integriteit van de sport te behouden, de strijd aangaat met haar concurrenten.'


(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

21e Gay Pride Parade in Braziliaanse Sao Paulo groot succes en feest

Evenement gericht op dreiging religieus fundamentalisme voor LGBT-gemeenschap Brazilië 

(Bron foto: AP/Nelson Antoine)

Honderdduizenden mensen verzamelden zich zondag in Sao Paulo voor één van 's werelds grootste gay pride parades met dit jaar's evenement gericht op de dreiging van religieus fundamentalisme voor de LGBT-gemeenschap van Brazilië. Onder een reusachtige regenboogvlag veranderden de deelnemers, van alle leeftijden, waarvan velen bonte pruiken droegen, de Paulista-avenue in een veelkleurige zee van mensen die meer dan tien stadsblokken vulden, aldus vandaag, maandag 19 juni 2017, persbureau Associated Press.

Organisatoren zeiden. dat ze 3 miljoen mensen verwachtten om deel te nemen aan Sao Paulo's 21e jaarlijkse Gay Pride Parade, hoewel de militaire politie geen schatting van het aantal deelnemers vrijgaf.

De met een Grammy bekroonde zangeres Daniela Mercury en de Braziliaanse popster Anitta (zie hierna) traden op op de parade waarvan de organisatoren hadden gezegd, dat die zich richt op secularisme en het idee dat geen religie wet is, ongeacht de individuele overtuigingen van mensen.

Parade-organisator Claudia Regina zei op de officiële Facebook-pagina van het evenement, dat 'onze belangrijkste vijanden vandaag, religieuze fundamentalisten zijn', en waarschuwde, dat sommige groepen erop aandringen dat LGBT-mensen worden veroordeeld en 'dat rechten die we al hebben verkregen, worden verwijderd'.

Door een politieke toon aan te nemen, hielden sommige deelnemers borden omhoog waarop de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin werden afgebeeld als drag queens.

Velen bij de parade deelden het gevoel, dat religieuze fundamentalisten bedreigend zijn voor hun rechten. 'Ze moeten ons gewoon het recht laten hebben om te leven, het recht hebben om gelukkig te zijn', zei Sheila Star, een dragkoningin, midden 50.

De stad Sao Paulo zei in een verklaring, dat het meer dan 400.000 dollar in de infrastructuur voor de parade had geïnvesteerd. Toeristen uit heel Brazilië en Latijns-Amerika vlogen naar Sao Paulo om de viering bij te wonen.(Red. De Surinaamse Krant/Associated Press)

Venezolaanse mensenrechtenombudsman Tarek William Saab beschuldigt rechtse oppositie van aanvallen en bedreiging

Groep mensen met vlaggen oppositiepartij Primero Justicia vallen familie Saab aan en dreigen woning in brand te steken


Hij zei officieel, dat hij doelwit is, omdat hij niet de democratie en vrede in Venezuela verdedigt. De mensenrechtenombudsman van Venezuela, Tarek William Saab, beschuldigt de rechtse oppositie van het land, die de afgelopen twee maanden protesten tegen de regering heeft georganiseerd die vaak gewelddadig zijn geweest, achter recente aanvallen en bedreigingen tegen zijn familie te zitten, aldus TeleSUR vandaag, maandag 19 juni 2017.

Saab zei zaterdag, dat zo'n dertig mensen, die vlaggen van de oppositiepartij Primero Justicia droegen, zijn familie in de oostelijke stad El Tigre hebben aangevallen en dreigden hun huis te verbranden. De ambtenaar zei tegen VTV-televisie, dat de aanvallers zeiden: 'De volgende keer zullen we het huis van Tarek William Saab verbranden, ongeacht wie er binnen zit.' 
Saab beschuldigde het nationale leiderschap van oppositiepartij Primero Justicia, waar oppositieleider Henrique Capriles en het nationale parlementslid Julio Borges onderdeel van uitmaken, van de aanval. Saab zei, dat ze verantwoordelijk zijn voor wat er met zijn familie gebeurt 'overal in Venezuela'.

Hij zei van mening te zijn, dat de aanvallen verband houden met zijn werk als een 'verdediger van mensen en als president van de Burgermacht (Citizen Power), als een waarborg voor vrede in dit land'. De Burgermacht is Venezuela's vijfde tak van de overheid, samen met de uitvoerende, wetgevende, gerechtelijke en electorale sectoren.

Hij voegde eraan toe, dat hij gelooft doelwit te zijn, 'omdat ik me niet heb geleend voor een institutionele staatsgreep, ik mezelf niet heb geleend om het anti-democratische sectoren te vergemakkelijken met een brug naar een burgeroorlog in dit land, en voor de sterke positie die ik heb gehandhaafd in de verdediging van democratische gerechtigheid, de Grondwet en de wet.'

De ombudsman zei, dat het incident zich voordeed nadat hij had aangekondigd, dat advocaat-generaal Luisa Ortega geen bezwaar heeft gemaakt tegen de benoeming van een groep rechters waarvan ze vandaag beweert, dat die zouden moeten worden ontslagen in een poging om de oproep voor de Nationale Constiturende Assemblee te blokkeren. Ortega heeft gezegd, dat de betrokken rechters in een onregelmatige procedure zijn gekozen, met goedkeuring van het bureau van de Ombudsman.

President Nicolas Maduro roept op tot een nationale constituerende vergadering door middel van democratische verkiezingen om vertegenwoordigers te selecteren, om de politieke crisis in het land te verlichten en een einde te maken aan de golf van protesten van de oppositie, die tot de dood van tenminste 84 mensen hebben geleid.

(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

Oud en uniek koraalrif voor kust Colombia bedreigd door plan graven diepzeevaartkanaal
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de koraalriffen van de wereld sterft en nog eens twee derde wordt ernstig bedreigd. 

Een oud en uniek rif van de kust van Colombia zou kunnen worden uitgewist door overheidsplannen om een diepzeevaartkanaal in het gebied te bouwen.

Al Jazeera's Alessandro Rampietti bericht vandaag, maandag 19 juni 2017, uit Cartagena Bay.


Ter extra informatie: (Red. De Surinaamse Krant/Al Jazeera)

Storing boven Atlantische Oceaan kan zich tot ‘tropical cyclone’ ontwikkelen

Meteorologische Dienst (Meteo) Curaçao houdt storing nauwlettend in de gatenEen actieve storing die zich boven de Atlantische Oceaan, tussen Afrika en het Caribisch gebied aan het ontwikkelen is, vormt vooralsnog geen bedreiging voor Curaçao. Dat stelt de Meteorologische Dienst (Meteo) vandaag, maandag 19 juni 2017, in het Antilliaans Dagblad.

Wel zullen de eilanden hier mogelijk woensdag en donderdag iets van kunnen merken. Hoewel actief, heeft de storing zich volgens de Meteo nog niet tot depressie, storm of orkaan ontwikkeld. Wel meldde het National HurricaneCenter gisteravond dat op dat moment de kans 90 procent was dat de storing zich in de volgende 48 uur tot een ‘tropical cyclone’ zou ontwikkelen.

De Meteo stelt de storing hoe dan ook nauwlettend te zullen volgen en raadt de gemeenschap aan de weerberichten gedurende de komende dagen te blijven volgen voor meer updates over het weersysteem.

Camelia-Römer: 'Milieuorganisatie VN op verkeerde been gezet inzake Oostpunt', Curaçao

UNEP zou door ‘derden’ onjuist zijn geïnformeerd over ontwikkeling van Oostpunt


Nog net geen excuses, maar veel scheelt het niet. Het VN Milieuprogramma UNEP zou volgens Suzy Camelia-Römer - toen nog in de hoedanigheid van minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning - door ‘derden’ onjuist zijn geïnformeerd over de ontwikkeling van Oostpunt. Dit bericht vandaag, maandag 19 juni 2017, het Antilliaans Dagblad.

Het United Nations Environment Programme (UNEP) heeft in een tot nu toe geheim gebleven correspondentie met de Curaçaose minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijk Planning (VVRP) alsnog alle vertrouwen uitgesproken omtrent de Landsverordening herziening Oostpunt en de uitvoering ervan, nadat was gebleken dat deze speciale organisatie van de Verenigde Naties op het verkeerde been is gezet ‘met foute en onvolledige informatie’ inzake de geplande ontwikkeling van het nog ongerepte oostelijke deel van het eiland.

Het Antilliaans Dagblad schrijft in bezit te zijn van de uitgebreide briefwisseling.

Ter informatie:

Stichting Wan Okasi voor mensen met visuele beperking wil van regering 50% inflatiecorrectie

Regering reageert niet op verzoek stichting


Stichting Wan Okasi voor mensen met een visuele beperking wil van de regering een inflatiecorrectie van vijftig procent. Ze heeft dit onlangs onder de aandacht van De Nationale Assemblee gebracht, aangezien er geen reactie komt van de regering. Aanvankelijk was gevraagd om de financiële bijstand van mensen met een visuele beperking op te trekken van Srd 325 naar het niveau van de algemene oudedagsvoorziening.

Aniel Koendjbiharie (zie foto: Facebook), voorzitter van de stichting, zei zaterdag tijdens de viering van het zesjarig bestaan van de organisatie, dat ook hij en lotgenoten de druk van de economische situatie in het land voelen. Hij stond stil bij de gerealiseerde doelen, de huidige situatie en de toekomst van de stichting. 

De voorzitter wilde niet te veel aandacht wijden aan zaken die door omstandigheden niet gerealiseerd konden worden, maar dat betekent niet dat deze vergeten zijn. Hij verwees bijvoorbeeld naar het verzoek aan de regering in 2013 om de organisatie de mogelijkheid te bieden een eigen zorgvervoerbedrijf op te richten. Er lag al een plan klaar, maar daar is niets van terechtgekomen.

De stichting heeft gedurende haar bestaan diverse activiteiten georganiseerd, waaronder geldinzamelingsacties. Koendjbiharie is blij dat de stichting ervoor heeft kunnen zorgen dat er meer aandacht wordt besteed aan de doelgroep.

Hij stelt echter dat aandacht alleen niet voldoende is. Van belang is dat de knelpunten waarmee de groep zit worden opgelost en dat plannen die er liggen in uitvoering worden gebracht, zodat de mensen uit hun geïsoleerde positie geraken.

Oud-vicepresident Ameerali: 'Er is competentie nodig om de zorg op de rails te krijgen, geen powerplay'

'Alle betrokkenen moeten de wet Basiszorgverzekering beter bestuderen'

'Maatregelen die genomen moesten worden om de wet goed uit te voeren, zijn niet genomen'


Ex-vicepresident Robert Ameerali kijkt nuchter naar het gegeven dat mensen op basis van emotionele gronden de sociale wetten, met name de Basiszorgverzekering, willen aanpassen. De Raad van Ministers heeft een wijziging van de wet ingediend bij de Staatsraad, maar heeft deze teruggenomen om nog meer zaken aan te passen. Bij Staatsbesluit worden nu onder andere wijzigingen aangebracht in de samenstelling van de Zorgraad. 

Ameerali zegt vandaag, maandag 19 juni 2017, op Starnieuws dat de Zorgraad en het uitvoeringsorgaan juist onafhankelijke organen moeten zijn die uiteindelijk vanuit de zorgvergadering worden benoemd. Door te willen ingrijpen wordt getornd aan het fundament van dit orgaan zonder de praktische zaken die nu spelen daardoor op te lossen. 'Er is competentie nodig om de zorg op de rails te krijgen, geen powerplay.'

Ameerali vindt dat de regering, Assembleeleden, zorgverzekeraars, de gezondheidssector en alle betrokkenen de wet beter moeten bestuderen. Zonder wetswijzigingen kunnen diverse veranderingen door staatsbesluiten aangebracht worden.

'De uitvoeringsstaatsbesluiten waren in mijn periode voorbereid, maar de regering heeft na de machtswisseling nagelaten van de afkondiging werk te maken. Maatregelen die genomen moesten worden om de wet goed uit te voeren, zijn niet genomen en er zijn integendeel tegendraadse maatregelen doorgevoerd. Nu voert men aan dat de wet niet goed is, maar door deze te wijzigen wordt het financiële probleem niet opgelost, de betalingsdiscipline vanuit de overheid moet worden hervat. De kosten van de Staat voor de zorg zijn ondanks de inflatie niet meer geworden dan vóór de invoering van de wetten. Zorg kost geld en de Staat heeft met of zonder wet een kosteninbreng in de zorg. Die calculaties zijn terdege gedaan bij invoering van de wet.'

De oud-vicepresident geeft als voorbeeld aan, dat in de wet ook staat dat verzekerden ’s morgens en in de middag/avond naar de arts moeten kunnen gaan. Hiervoor moest de verzekeraar zorg dragen en het uitvoeringsorgaan op basis van de Staatsbesluiten afdwingen. Dit is niet gebeurd, waardoor de kwaliteit van de zorg niet is verbeterd.

Om het gehele bericht te kunnen lezen hier klikken.

Oud-minister Jennifer van Dijk-Silos had prostitutie in Brownsweg al aangekaart

'Men vond mij overdreven, er werd gezegd dat er geen sprake is van seksueel misbruik'

Toenmalig districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas, zag nut van een meldpunt niet in


'Ontstemd en met bloedend hart' verneemt ex-minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, van de perikelen rondom prostitutie in Brownsweg, terwijl zij hiervan gewag had gemaakt, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 19 juni 2017.

Om deze reden wilde zij als minister ook in dat gebied een meldpunt voor kindermisbruik openen 'Men vond mij overdreven. Er werd gezegd dat er geen sprake is van seksueel misbruik.'

Haar reactie volgt na het bericht, dat hoofdkapitein Henk Finisie zijn bezorgdheid uit over de openlijke sekspraktijken van Dominicaanse vrouwen in het dorp in Brokopondo. Jonge meisjes die dit zien blijven ook hangen bij de locaties waar de prostituees hun diensten aanbieden.

Van Dijk-Silos waarschuwt, dat de toekomst van kinderen in gevaar is. Zij vindt het jammer dat er geen continuering van beleid is. Toen zij gewag maakte van het misbruik in Brownsweg zag de toenmalige districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas, het nut van een meldpunt niet in. Ze beweerde, dat wat de toenmalige minister beweerde haar niet bekend was.

'De huidige districtscommissaris ziet het wel. Dit is tekenend voor wat er bij de overheid gebeurt. Er is altijd ad-hocbeleid gemaakt, geen continuering', aldus Van Dijk-Silos. De ex-bewindsvrouwe zegt, dat dit gebied ook in het landelijk programma was opgenomen om meldpunten op te zetten. In de planning om landelijke meldpunten op te zetten waren naast Apoera, Latour en Coronie ook Brownsweg en Moengo opgenomen. In de laatste twee genoemde gebieden is niet meer voorzien.

De door Van Dijk-Silos geïnitieerde en opgezette meldpunten dienen voor het aangeven van kindermishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik en voor kinderbescherming.

Benzineprijs niet alleen afhankelijk van schommelingen op wereldmarkt

Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme vraagt oliemaatschappijen bedrijfsmarge te reduceren


De winstmarge van de oliemaatschappijen is bijna evenveel als de government take van de overheid. Starnieuws schrijft vandaag, maandag 19 juni 2017, te hebben vernomen. dat het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme de oliemaatschappijen te kennen heeft gegeven om hun bedrijfsmarge, die gemiddeld 12,5 Amerikaanse dollarcent (ongeveer 92 Srd cent) per liter bedraagt, te reduceren. 

De verbruiksbelasting (government take) bedraagt Srd 0,70 voor diesel en Srd1,30 voor gasoline. Dit komt neer op gemiddeld Srd 1.

Met de oliemaatschappijen was afgesproken bij de vaststelling van de verhoogde brandstofprijs eind maart, dat na drie maanden een evaluatie zou komen van het systeem dat gehanteerd wordt bij het bepalen van de pompprijs. Er zijn veel klachten in de samenleving over de grote prijsschommelingen die op alle sectoren grote invloed heeft. Dit zorgt voor onrust, instabiliteit en onvoorspelbaarheid van de prijs. Uiteindelijk wordt alles afgewenteld op de consument.

De pompprijs is niet alleen afhankelijk van de schommelingen op de wereldmarkt. De government take en de winstmarge van de oliemaatschappijen bepalen mede wat neergeteld dient te worden bij de pomp. Het tijdstip van de aankoop van de brandstof en de raffinaderij waar de ruwe olie is verwerkt zijn eveneens een factor.

Met de oliemaatschappijen zal worden nagegaan of de winstmarge wel rechtvaardig is tegen de huidige sociaaleconomische verhoudingen.

Bij de verhoging van de pompprijzen vorige week is behoorlijk wat kritiek geleverd op de prijs en het niet van te voren doorgeven van de aanpassing. De eis om de brandstofprijs te verlagen, klinkt steeds luider.

Leden van de Bond Landsdienaren Crèches in actie

'Er is een invasie van personen, die met beschikking en al posities innemen'


Leden van de Bond Landsdienaren Crèches (BLC) vangen vanmorgen, maandag 19 juni 2017, geen kinderen op. Zij zijn in actie en zullen in de verschillende crèches blijven in afwachting van aanvaardbare correctie door de werkgever. De bond heeft een protestbrief naar de regering gestuurd via de Confederatie van Organisaties voor Landsdienaren (COL), aldus Starnieuws.

De ouders/verzorgers van pupillen wordt gevraagd hiermee rekening te houden.

Op de algemene ledenvergadering van de BLC hebben de leden het bondsbestuur om uitleg gevraagd over vreemde verwikkelingen in de overheidscrèches. Er is een invasie van personen, die met beschikking en al posities innemen en daarbij de carrièrekans blokkeren voor de assistent-crèche leidsters, crèche leidsters en groepsleidsters, stelt de COL in een persbericht.

Het verantwoordelijk ministerie heeft recentelijk 32 crècheleidsters opgeleid tot groepsleidsters. Deze medewerksters wachten nog steeds op de formele stukken. Inmiddels worden sinds kort externe personen naar de crèches gestuurd. Ook zijn zij geconfronteerd met het afstoten van de educatieve aspecten van hun werkgebied.

Vooral de parttimers, die ruim twee jaar verbonden zijn aan de crèches, verkeren nu in grote onzekerheid over hun werkplek. De werkgever heeft het bondsbestuur niet op de hoogte gesteld van deze dreigende en ingrijpende verwikkeling, aldus de COL.

Prijs liter ongelode benzine bij GOw2 zakt Srd 0,21 per 19 juni

Prijs bij SOL nog ongewijzigd


Starnieuws meldt zondagavond 18 juni 2017, dat de prijs van een liter ongelode benzine bij GOw2 maandag 19 juni met 21 cent daalt. De nieuwe pompprijs bij deze oliemaatschappij is vastgesteld op Srd 5,90 voor een liter. Tot en met zondagavond moet nog Srd 6,11 worden neergeteld. 

Bij SOL is de prijs nog niet veranderd. Bij retailers van deze oliemaatschappij kost een liter ongelode benzine Srd 6,34. Het verschil tussen GOw2 en SOL is maar liefst 44 cent. Roy Boedhoe Enterprises, die brandstof afneemt bij SOL, verkoopt een liter gasoline ook voor Srd 6,34.

De oliemaatschappijen geven afzonderlijk door aan het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme waar ze de olie gekocht hebben en tegen welke prijs. De government take is een vast bedrag van Srd 1,30 voor gasoline en Srd 0,70 voor diesel. De winstmarge van de oliemaatschappijen wordt bij de government take opgeteld.

Uit de opbouw van de prijs blijkt duidelijk, aldus Starnieuws, dat niet alleen de wereldmarktprijs bepaalt hoeveel de consument aan de pomp moet neertellen. De winstmarge van de oliemaatschappijen is vastgesteld op 12 Amerikaanse dollarcent voor diesel en 13dollarcent voor ongelode benzine.

Vele landen betuigen medeleven met Colombia na bomaanslag in Bogota

President Santos looft beloning van 35.000 dollar uit voor informatie die leidt tot arrestatie dader(s)

Niet bekend is of president Bouterse namens Suriname medeleven heeft uitgesproken


Een aantal buitenlandse overheden en internationale entiteiten hebben de bomaanslag van zaterdag in de hoofdstad van Colombia, Bogota, veroordeeld, terwijl zij de slachtoffers solidariteit aanbieden, aldus de nieuwswebsite Colombia Reports zondag 18 juni 2017. Een van de eersten om te reageren was de VS, wiens ambassade in Bogota zaterdagavond 'condoleances uitsprak aan familieleden en vrienden van degenen die zijn getroffen door de explosie in het Andino Shopping Centre. De Verenigde Staten is gereed ​​om de steun aan de Colombiaanse autoriteiten te verlenen.'

De ambassade heeft een beveiligingsbericht uitgestuurd voor Amerikaanse burgers die in Colombia wonen, en moedigt hen aan 'betrokken familie en vrienden te laten weten dat het goed gaat met . Hoewel maandag 19 juni een Colombiaanse vrije dag is, zal de ambassade open zijn.'De regering van Canada heeft de burgers in Colombia opgeroepen om 'waakzaam te blijven' en publiceerde ook een bijgewerkte waarschuwing voor Canadese burgers in Colombia.


Frankrijk, het land dat een 23-jarige burger verloor in de aanslag veroordeelt ook de aanslag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement zei zondag, dat Parijs 'aan Colombia's zijde staat.'

De ambassadeur van Frankrijk in Bogota heeft zijn condoleances aan de slachtoffers uitgesproken, terwijl de Franse premier Emmanuel Macron zijn droefheid op Twitter heeft uitgedrukt. 'Op 23-jarige leeftijd, een toegewijde vrijwilligster in Bogota, heeft een landgenote haar leven in een explosie verloren. Droefheid en condoleances aan haar familieleden.'

De ambassade van de Europese Unie in het Zuid-Amerikaanse land zei: 'We verwerpen de aanslag in het Andino-winkelcentrum en we voegen ons bij de families van het Colombiaanse slachtoffers en de Franse burger in hun pijn.'


Het Verenigd Koninkrijk dringt er bij burgers op aan 'blijf waakzaam en volg het advies van de lokale veiligheidsautoriteiten.'

De ambassadeur van Noorwegen zei in het Spaans dat zijn regering 'de wrede aanval op het Andino-winkelcentrum heeft veroordeeld. Solidariteit met de families van de slachtoffers.'
De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almargo van Uruguay, zei dat zijn organisatie de 'laffe aanval in Bogota' veroordeelt en dringt aan op 'geen geweld meer. Colombia wil vrede en veiligheid.'


Latijns-Amerikaanse landen uit Argentinië naar Mexico hebben ook hun solidariteit uitgedrukt op Twitter.
Niet bekend is of de Surinaamse president Desi Bouterse steun en medeleven heeft betoond aan Colombia.

President Juan Manuel Santos heeft inmiddels een beloning van 35.000 dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van degenen die de bom zaterdag in een luxe winkelcentrum hebben geplaatst.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter)

Ecuador's ex-president Bucaram stort zich weer op politiek na jaren gedwongen verblijf in Panama

Van corruptie en nepotisme verdachte Bucaram hoopt op terugkeer in politiek


De politicus, die werd beschuldigd van corruptie en de benen nam naar Panama, wil weer voor presidentschap gaan


De voormalig Ecuadoraanse president Abdala Bucaram - zoon van Libanese immigranten - , die na een periode van zes maanden al door het Congres werd verdreven en beschuldigd van corruptie en nepotisme, is na twee decennia naar het land teruggekeerd in de hoop dat hij opnieuw actief kan worden in de politiek. Bucaram, die zaterdag op een demonstratie in de grootste stad van Ecuador, Guayaquil, verscheen, zei dat hij een hand uitsteekt naar president Lenin Moreno van oud-president Rafael Correa's linkse PAIS Alliantie partij (Patria Altiva i Soberana).  Dit meldt zondag 18 juni 2017, onder andere TeleSUR.


Analisten zien het gebaar als een politieke 'move', aangezien Bucaram Correa en zijn partij in het verleden regelmatig met harde woorden en vulgaire termen heeft bekritiseerd. Volgens zijn zoon, de voormalige presidentskandidaat Abdala 'Dalo' Bucaram, is de verwachting, dat de voormalige president deel gaat nemen aan de verkiezingen van 2019, als kandidaat voor burgemeester of voor het provinciaal bestuur.

De 'move' zou echter de voorwaarde van zijn politiek asiel dat in Panama is verleend schenden, omdat hij zich niet in interne politieke kwesties in Ecuador mag mengen. 'Ik kom om de tweede helft van dit spel te spelen, dat de mensen tegen de oligarchie wordt genoemd', zei Bucaram, bekend om zijn flamboyante politieke stijl en vurige en controversiële opmerkingen, tegen zijn aanhangers.


PAIS Alliantie leiders hebben hun aanhangers opgeroepen hun werk te verdubbelen en waakzaam te zijn voor nieuwe gevechten, met inbegrip van het verzoek van Bucaram om zich weer in de politieke arena te begeven na 20 jaar corruptie beschuldigingen te hebben ontlopen.

Bucaram vluchtte naar Panama en verwierf asiel, omdat hij meerdere zaken probeerde te ontduiken die aan het licht waren gekomen tijdens zijn korte termijn als burgemeester van Guayaquil en zijn half jaar presidentschap, dat hij ook niet kon afronden vanwege schandalen en corruptiebeschuldigingen.

Tijdens zijn toespraak zaterdagmiddag zei hij, dat hij het doel was van aanvallen van zijn politieke tegenstanders die hem van zijn familie weg hielden. De politicus, die zichzelf 'El Loco' ('De Gek') noemt, werd verdreven nadat hij slechts zes maanden als president had gediend toen het Congres stelde, dat hij geestelijk niet in staat was om president te zijn.


In 1984 werd Bucaram verkozen tot burgemeester van Guayaquil, maar vertrok na een jaar, toen de gewapende machten hem beschuldigden van corruptie, waardoor hij voor de eerste keer in ballingschap naar Panama ging. Hij werd in Panama gearresteerd, nadat officieren drugs in zijn auto vonden en werd later vrijgelaten. Hij kreeg echter amnestie en keerde terug naar Ecuador in 1987 om voor het presidentschap te gaan, een campagne die hij in de tweede ronde verloor. Na het verlies ging hij weer naar Panama, omdat de corruptiezaken opnieuw werden geopend. In 1992 werd hem nog een keer amnestie verleend en keerde terug om opnieuw voor presidentschap te gaan. Het was pas in 1996 dat Bucaram president werd met zijn slogan 'de kracht van de armen'.

Kort daarna begon zijn regering een neoliberale agenda uit te werken, waaronder verhoging van de prijzen van basisdiensten zoals water, elektriciteit en gas en privatisering van staatsinstellingen. Hij vulde zijn kabinet met rijke zakenlieden en bankiers. In het midden van een economische en politieke crisis, op 5 februari 1997 - pas zes maanden nadat Bucaram was ingezworen - verklaarde het Congres hem 'geestelijk niet in staat te regeren' en werd hij afgezet. Hij vluchtte naar Panama toen twee andere gevallen van corruptie en verduistering tegen hem begonnen, een bekend als de 'schooltas' waarin een programma voor het leveren van schoolbenodigdheden nooit werd uitgevoerd, wat het land miljoenen dollars kostte.

In april 2005 maakte Bucaram een ​​korte terugkeer nadat de voormalige president Lucio Gutierrez een naaste vriend van Bucaram aanstelde als het hoofd van het Hooggerechtshof, zodat hij terug kon komen zonder beschuldigd te worden. Nadat Gutierrez zelf was verdreven, vluchtte Bucaram weer naar Panama.

In het voormalige strafrecht van Ecuador zijn gevallen van verduistering na 20 jaar verlopen. De deur werd geopend voor Bucaram om in 2017 terug te keren, zonder dat er sprake was van de beschuldigingen van corruptie.

 

(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter/El Telegrafo/Metro Ecuador)