maandag 31 juli 2017

Zo'n 200 Nederlanders zitten al drie dagen vast in Suriname

'Nederlanders hebben op bankjes in de stad moeten slapen'


Zo'n 200 Nederlanders zitten al drie dagen vast in Suriname. Hun vlucht terug naar Schiphol werd vrijdag op het laatste moment geannuleerd. En pas op de vlucht van komende nacht is er weer plaats voor hen, zo bericht RTL Nieuws vandaag, maandag 31 juli 2017.

Surinam Airways (SLM, Surinaamse Luchtvaart Maatschappij) heeft laten weten, dat de vlucht van vrijdag aan de grond is blijven staan vanwege een technische probleem. De maatschappij vliegt dagelijks tussen Amsterdam en Paramaribo, maar op de vluchten van zaterdag en zondag was geen plaats voor de gestrande reizigers.  

Het lukte de maatschappij ook niet om een vervangend toestel te regelen. 'Grote delen van de wereld zitten op dit moment midden in het vakantieseizoen, waardoor het ons tot onze spijt niet gelukt is een machine in te kunnen huren', meldt de maatschappij in een verklaring.


Een van de gestrande reizigers laat aan RTL Nieuws weten dat de maatschappij niets aan de reizigers heeft laten weten en ook geen accommodatie voor de nacht heeft geregeld. 'Nederlanders hebben op bankjes in de stad moeten slapen.'

(Red. De Surinaamse Krant/RTL Nieuws)

Granman Bono Velanti van de Aucaners staat VHP-delegatie onder leiding van Santokhi toe

'Ontmoeting resultaat maandenlang corresponderen met traditioneel gezag'

'De VHP is niet met vaten olie, zinkplaten, kralen en spiegeltjes om zieltjes te winnen, naar het dorp gekomen'


'We hebben met veel problemen te kampen. Maar, ook al gaan we ze nu allemaal opsommen, ze gaan niet vandaag opgelost worden. Dus gaan we nadenken, ze op een rijtje zetten en met jullie nagaan welke we samen kunnen oplossen', zei granman Bono Velanti van de Aucaners zaterdag tegen een VHP-delegatie onder leiding van partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi. De VHP kreeg, zo bericht Starnieuws zondag 30 juli 2017, toestemming van de granman om weer, na ruim veertig jaar, in het Aucaans gebied te opereren. De toestemming werd zaterdag te Dritabiki, in het district Sipaliwini, tijdens een plechtige krutu gegeven. 

Santokhi is blij met het resultaat van maandenlang corresponderen met het traditioneel gezag. Hij noemt het een historische ontwikkeling voor de VHP. De partij is lang voor de onafhankelijkheid in 1975 actief geweest in het binnenland en heeft zelfs Statenleden uit het gebied geproduceerd, haalde Santokhi aan.

De VHP, die toen in een partijencombinatie zat, heeft op een gegeven moment een stap teruggedaan en het politieke werk aan partijen overgelaten die 'meer invloed hadden' in het binnenland, aldus Santokhi. Het contact met het binnenland verwaterde en de kernen zijn verloren gegaan.


De VHP werd een paar maanden geleden tijden consultatierondes in Grun Dyari (NPS-partijcentrum in Paramaribo) benaderd door een delegatie uit Sipaliwini, onder leiding van Orvie Gazon. 'We hebben lang gezocht naar die man. Toen we hoorden, dat hij bij de NPS was, hebben we de stoute schoenen aangetrokken, zijn daar naar toe gegaan en vroegen of we hem mochten spreken', zei Gazon tegen de dorpsbewoners. 'Hij heeft geluisterd en vandaag is het zover. Ik ben blij, omdat hij echt naar hier gekomen is. We weten wat deze partij kan doen want ze is al in andere dorpen bezig. Ze komt niet met cadeaus, wel met kennis die we goed kunnen gebruiken.'

Door verschillende delegatieleden is duidelijk gemaakt, dat de VHP niet langer een 'koeliepartij' is. 'Dat is de partij wel geweest maar nu niet meer. Sinds ik voorzitter ben is de partij opengesteld voor alle Surinamers', sprak Santokhi.

Henk Aviankoi, hoofdbestuurslid van de VHP, oogstte, aldus Starnieuws, bewondering toen hij vertelde hoe het komt, dat een 'dyukaboi' hoofdbestuurslid kan zijn van de VHP. Aviankoi komt uit Dritabiki. Hij heeft het dorp verlaten toen hij acht was.

Gazon drukte de dorpelingen op het hart om de nieuwe kansen die de VHP met zich meebrengt met beide handen aan te grijpen. Een nieuwe tijd is aangebroken stelt hij. 'Nu is er de roep om terug te komen.We luisteren maar we benaderen het op een correcte wijze, we communiceren heel goed vooral met het traditioneel gezag', aldus de VHP-voorzitter.

'De VHP is niet met vaten olie, zinkplaten, kralen en spiegeltjes om zieltjes te winnen, naar het dorp gekomen. We komen geen campagne voeren, we komen niet met politiek. We komen kennis overdragen. Onze werkwijze is we tyar a koni kon en nanga a koni meki den man mek’ moni. We weten dat er veel problemen hier zijn, we gaan na met welke we direct kunnen helpen.'

Al minstens twaalf doden in Venezuela afgelopen 24 uur

Onder doden twee jongeren van 13 en 17 jaar die zijn doodgeschoten in Tachira


De verkiezing van de Venezolaanse Grondwetgevende vergadering en de straatprotesten van de oppositie zijn zondag 30 juli 2017 zeer bloedig verlopen. De Spaanse krant El Pais maakt melding van al zeker twaalf doden. Het parket heeft ondertussen de dood van een militair en twee minderjarigen bevestigd. 

De Venezolanen mochten zondag naar de stembus trekken voor de verkiezing van 545 leden voor de Grondwetgevende vergadering. President Nicolas Maduro hoopt door deze verkiezing de macht van het parlement, waar de oppositie zeer sterk staat, te breken. De oppositie vreest dat het nationaal referendum een opstap is naar een dictatuur.

Zoals verwacht verliep de stembusgang zeer onrustig. De oppositie had ondanks het verbod van de regering opgeroepen om massaal de straat op te trekken. Meer dan 20.000 veiligheidsmensen zijn opgetrommeld om een escalatie te vermijden (zie foto - Bron: EFE). Maar, dat lijkt niet te lukken.

Nadat eerder een 39-jarige kandidaat voor de Grondwetgevende vergadering in zijn huis werd vermoord en een oppositieleider werd omgebracht, heeft het parket ondertussen ook de dood van een militair en twee minderjarigen bevestigd. Het zou gaan om twee jongeren van 13 en 17 jaar die zijn doodgeschoten in Tachira, in het westen van het land, in de grensstreek met Colombia. Daar overleed iets eerder ook een soldaat, geeft het openbaar ministerie nog mee.

Nadat eerder al Colombia te kennen gaf de uitslag van deze verkiezing niet te zullen erkennen, hebben ook de Verenigde Staten, de Europese Unie, Argentinië, Brazilië, Mexico en Peru duidelijk gemaakt geen waarde te hechten aan de 'illegale' stembusgang, zoals de Argentijnse regering het in een persmededeling verwoordde:

Rond zes uur zondagavond plaatselijke tijd heeft de vicevoorzitter van de nationale Kiesraad, Sandra Oblitas, gemeld dat de stemming met een uur verlengd zou worden.

(Red. De Surinaamse Krant/Belga/El Pais/Twitter)

Opkomst omstreden verkiezingen in Venezuela lijkt extreem laag uit te vallen

Verkiezingen gepaard met rellen, waarbij volgens de autoriteiten zeven doden zijn gevallen


VS: 'Verkiezingen een schijnvertoning en een stap naar dictatorschap'


De omstreden verkiezingen in Venezuela van zondag 30 juli 2017 zijn gepaard gegaan met rellen, waarbij volgens de autoriteiten zeven doden zijn gevallen. Volgens de oppositie ligt het werkelijke dodental rond de twaalf. Een van de slachtoffers is een kandidaat die een zetel hoopte te krijgen in de Grondwetgevende vergadering die nu wordt gekozen. Hij werd zaterdagavond doodgeschoten in Caracas. De oppositie demonstreert al tegen deze verkiezingen sinds president Maduro die ruim drie maanden geleden aankondigde. Maduro laat de Venezolanen een nieuwe raad kiezen die de Grondwet moet aanpassen. De nieuwe Grondwet moet de positie en macht van de president versterken. In de aanloop naar de verkiezingen waren demonstraties verboden, maar veel oppositieleden trokken zich daar niets van aan.


De verkiezingen worden geboycot door de oppositie. De opkomst lijkt extreem laag uit te vallen. Een lage opkomst zou de legitimiteit van Maduro's nieuwe grondwet flink aantasten.

De VS heeft al gezegd dat het de verkiezingen beschouwd als een schijnvertoning en 'een stap naar dictatorschap'. De VS zal het resultaat van de verkiezingen niet accepteren, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley zondagavond.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/Twitter)