zaterdag 5 augustus 2017

Ramdin adviseert overheid geen gebouwenverhuur toe te staan aan Suralco

'Zij willen nog geld maken/halen om de rehabilitatiekosten te dekken'


Suralco, dochtermaatschappij van de Amerikaanse multinational Alcoa, heeft onlangs toestemming gevraagd bij het ministerie van Handel Industrie & Toerisme om gebouwen op Paranam te mogen verhuren. Dit bericht vandaag, zaterdag 5 augustus 2017, het Dagblad Suriname. 

Presentator Faried Pierkhan heeft afgelopen woensdag in het programma Kal Aaj Aur Kal opgemerkt, dat bij het verhuren van de gebouwen, er kan worden geconcludeerd dat Suralco nog niet weg is uit Suriname. Hij had als gast Henk Ramdin (oud-directeur Suralco), die hierop heel zakelijk reageerde.

'Mijn advies zou zijn, niet doen. Want dan willen zij nog een poot op de grond hebben. Zij willen nog geld maken/halen om de rehabilitatiekosten te dekken. De rehabilitatie zal veel geld kosten', stelde Ramdin.


Herstel van de milieuschade als gevolg van de bauxietoperaties zal tenminste 300 miljoen Amerikaanse dollar kosten. Volgens de uitspraken van de president in het parlement, zal dit geheel en al op kosten van de Alcoa/ Suralco uitgevoerd worden en wel conform de milieuwetgeving van de VS.

Ramdin vermoedt, dat Suralco de kostendruk wenst te verleggen. 'Als je de gebouwen niet meer nodig hebt, begin die dan terug te geven aan de staat zoals je Moengo hebt teruggegeven', aldus Ramdin.

De overheid zou mogelijk een claim moeten doen op het gebied. De minister gaf aan dat de gebouwen te huur zullen worden aangeboden om exporteurs in Suriname te faciliteren. Als Suralco exporteurs zou willen faciliteren, zo vraagt Ramdin zich af, waarom zou de staat het niet zelf zou kunnen doen? De toestemming is weliswaar nog niet gegeven.

Waarnemend directeur SoZaVo ontheven

Functie van ontheven Jerrol Renfrum nu waargenomen door een beleidsadviseur


Waarnemend directeur Sociale Zaken Jerrol Renfrum is ingaande dinsdag 1 augustus 2017 ontheven uit zijn functie. Minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting Cristien Polak heeft deze mededeling woensdag bekend gemaakt middels een interne circulaire, zo meldt het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 5 augustus 2017. 

In het schrijven stelt de minister, dat beleidsadviseur mevrouw Salmo A. per zelfde datum waarneemt voor alle taken en werkzaamheden welke tot voor kort behoorden tot de functie van Renfrum.

Het motief achter deze ontheffing moet gezocht worden in een ontstane situatie van verschil van opvatting. Renfrum was in 2015 benoemd in deze functie door de toenmalige minister Joan Dogojo.

Wat in dit geval bij velen de wenkbrauwen doet fronzen is, dat de waarneming in de opengevallen functie wordt ingevuld door een beleidsadviseur, waardoor de lijnfunctie danig wordt geschaad. Gebruikelijk wordt de opengevallen functie van een directeur ingevuld door een onderdirecteur. Men moet kijken naar de opvolger van deze waarnemend directeur.

De redactie van het Dagblad Suriname probeerde Renfrum te spreken, maar die was niet bereikbaar voor commentaar.

Associatie van Caribische Mediawerkers verwerpt wetgeving inzake belediging van president

SVJ: 'Wetgeving puur bedoeld ter bescherming van de president van Suriname'

'Nieuwe wet gaat de muilkorfwetten uit de ijskast halen'


Dat de regering met wetgeving komt om belediging van de president op sociale media strafbaar te stellen, is een grote klap voor de vrijheid van meningsuiting in de regio. Dat zegt Wesley Gibbings, voorzitter van de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM), vandaag, zaterdag 5 augustus 2017, in de Ware Tijd.

'De invoering van dit wetsontwerp wordt een grote achteruitgang voor de vrije meningsuiting in het Caribisch Gebied. Op veel plaatsen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied worden de zogenaamde beledigingswetten geschrapt, ingetrokken en over het algemeen veroordeeld als te zijn in strijd met grondwettelijke bepalingen die de vrijheid van meningsuiting garanderen', zegt Gibbings.

Ook Wilfred Leeuwin, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), ziet het wetsvoorstel als een aantasting van de persvrijheid en schending van grondrechten van burgers.

'Het is een trieste ontwikkeling dat het parlement een wet maakt om het elektronisch rechtsverkeer te regelen, maar tegelijkertijd daarmee de muilkorfwetten uit de ijskast gaat halen', zegt de SVJ-voorzitter. 'Iemand die gebruik maakt van rechten die verankerd zijn in de Grondwet, kan je niet criminaliseren', voegt hij eraan toe.

Behalve dat deze wetgeving niet zal werken, zal die op enorm veel weerstand stuiten, meent hij. Leeuwin: 'De regering staat er niet bij stil dat ze zichzelf in de vingers snijdt, want Suriname staat zeker het afgelopen jaar heel hoog aangeschreven wat betreft de persvrijheid.'

Gibbings merkt op, dat zich weer een tendens voordoet waarbij overheden de neiging hebben de vorderingen die de afgelopen jaren geboekt waren om de muilkorfwetten te schrappen teniet te doen. 'Het staat nu al vast dat de ratingbureaus die internationaal de persvrijheid in landen bekijken, deze ontwikkeling in Suriname negatief zullen beoordelen', aldus de ACM-president.

Uit de presentatie donderdag van commissievoorzitter Stephen Tsang in De Nationale Assemblee, concludeert Leeuwin, dat de wetgeving puur bedoeld is ter bescherming van de president van Suriname.


'De president staat niet boven wet en recht. Je mag zeggen wat je wilt van de president. Als de president vindt dat hij beledigd is en zijn goede naam geschonden, moet hij naar de rechter stappen, zoals elke andere burger. Zo werkt de democratie. Daarom gaat die wet niet werken', zegt Leeuwin. 

De SVJ stuurt mogelijk nog dit weekeinde een brief naar De Nationale Assemblee en andere autoriteiten waarin wordt aangevoerd dat de organisatie met grote ontsteltenis kennis heeft genomen van de voorgenomen wetgeving. 

'Contract 5 medewerkers SOAW Curaçao niet verlengd, omdat aanstelling niet volgens de regels was'

Minister Koeiman'Onjuiste berichtgeving over ontslag is karaktermoord en leugens'

'Slecht geïnformeerde en onbetrouwbare mensen verspreiden informatie die niet klopt'


Bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) is het contract van zes medewerkers niet verlengd, omdat de aanstelling niet volgens de regels is verlopen. Dat zei minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW donderdag tijdens een persconferentie, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 5 augustus 2017. 

De SOAW-minister nam uitgebreid de tijd om de aanhoudende berichten in de media, waarin hij ervan wordt beticht de zes personeelsleden te hebben ontslagen, recht te zetten.

Volgens Koeiman, die spreekt van ‘leugens’ en ‘karaktermoord’, verspreiden ‘slecht geïnformeerde en onbetrouwbare mensen’ informatie die niet klopt. Want van ontslag was geen sprake, zo benadrukte de SOAW-minister. 'Het contract van de zes medewerkers bij het ministerie liep per 1 augustus van rechtswege af.' 

'Horecabedrijven mogen deuren gewoon openen in afwachting vergunning'

Berichtgeving over tapasrestaurant La Cantina del Patron misplaatst


'Horecagelegenheden mogen hun deuren gewoon openen in afwachting van een vergunning. De aanvragen moeten wel voorafgaande aan de opening zijn ingediend bij de overheidsinstanties. Maar horecaondernemers hoeven het resultaat van een bezwaarprocedure niet af te wachten.' Dat zegt communicatiemedewerker Saidiri Sling van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vandaag, zaterdag 5 augustus 2017, in het Antilliaans Dagblad

Op 19 juli verschenen in de lokale dagbladen zo’n twintig advertenties waarin MEO meedeelt welke personen voor welke zaken een bepaalde vergunning hebben aangevraagd. Een slijtvergunning bijvoorbeeld of een koffiehuisvergunning. Iemand die bezwaar wil aantekenen, heeft twee weken de tijd om de aanvraag in te zien bij het vergunningenloket en zijn klacht zwart op wit in te dienen bij de overheid.

Deze week kwam het in april geopende tapasrestaurant La Cantina del Patron in Pietermaai (zie foto - Bron: La Cantina del Patron) negatief in het nieuws. Verschillende lokale dagbladen spraken er schande van, dat het restaurant open was terwijl de bezwaarprocedure pas 3 augustus afliep.

'Synergy Aerospace gaat Insel Air uit het slob trekken'

Minister Steven Martina: 'We zien licht aan het einde van de tunnel'


Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling heeft er alle vertrouwen in dat Synergy Aerospace de lokale luchtvaartmaatschappij Insel Air uit het slob trekt. 'We zien licht aan het einde van de tunnel', zei Martina donderdag tijdens een persconferentie, aldus vandaag, zaterdag 5 augustus 2017, het Antilliaans Dagblad

Volgens Martina heeft de Curaçaose regering de Colombiaanse maatschappij, die onder andere eigenaar is van Avianca Holding, gevraagd een businessplan op te stellen waaruit blijkt hoe de toekomst van Insel Air eruitziet zal zien na een overname door Synergy. Dan gaat het bijvoorbeeld over de routes waarop gevlogen gaat worden en met welke vliegtuigen.

'Het plan is bijna klaar', zei Martina.

Twee gewonde Venezolaanse migranten gevonden op rotsen noordkust Aruba

Ook levenloos lichaam van een derde man aangetroffen

(Bron foto: Kustwacht Caribisch Gebied)
Tussen de rotsen zijn een boei, een tas met verdovende middelen en drie vuurwapens gevonden


De Kustwacht Caribisch Gebied kreeg gisterochtend een melding op Arubam dat tussen Boca Prins en Dos Playa twee Spaans sprekende personen waren gesignaleerd. Eén zou licht gewond zijn en de andere lag tussen de rotsen. Eenheden van de Kustwacht, brandweer, ambulance en de politie van San Nicolas rukten gelijk uit, zo laat de Kustwacht Caribisch Gebied gisteren, vrijdag 4 augustus 2017, in een bericht weten (zie onderaan). 

Ter plekke aangekomen werden beide mannen inderdaad aangetroffen. De man die tussen de rotsen lag kon uit zijn benarde positie worden bevrijd. Hij was zwaar gewond. Het was duidelijk dat het ongedocumenteerde Venezolaanse migranten waren die via de noordkust Aruba hadden bereikt. Beide personen zijn met behulp van de Kustwachthelikopter naar de luchthaven vervoerd alwaar ze door een ambulance werden opgewacht, die ze naar het ziekenhuis bracht.

Bij nader onderzoek van de Kustwacht tussen de rotsen werd een boei aangetroffen, een tas met verdovende middelen en ook drie vuurwapens. Op basis daarvan heeft de politie beide personen aangehouden.

Later op de dag werd in de buurt waar de twee waren gevonden ook het levenloze lichaam van een derde man aangetroffen. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze samen met de anderen was aangekomen.

Weer is door 'Despacito' een record verbroken

Videoclip met meer dan drie miljard views meest bekeken video op YouTube aller tijden'Despacito' heeft opnieuw een record verbroken. De videoclip bij de zomerhit van Luis Fonsi en Daddy Yankee is met meer dan drie miljard views de meest bekeken video op YouTube aller tijden. Net voor middernacht (Nederlandse tijd) werd de officiële videoclip bij 'Despacito' voor de drie miljardste keer aangeklikt, aldus vandaag, zaterdag 5 augustus 2017, onder andere De Telegraaf. Luis Fonsi en Daddy Yankee zijn daarmee Whiz Khalifa en Charlie Puth voorbijgestreefd. De clip bij hun hit See You Again was sinds begin vorige maand de meest bekeken YouTube-video. Daarvoor was Psy’s Gangnam Style jarenlang de video met de meeste views.

In de video bij 'Despacito' die wereldwijd een recordaantal keer werd bekeken, is Justin Bieber niet te zien. De Canadese zanger is wel te horen op de remix van het Spaanstalige liefdesliedje, die versie voert in meerdere landen de hitlijsten aan. De versie met Justin werd bijna 470 miljoen keer beluisterd via YouTube.

Ingangsdatum verhoging importheffing buitenlandse kip alleen bekend bij importeurs

'Een beroep is gedaan op de importeurs om hun winstmarges te heroverwegen'


Om strategische redenen wordt het moment van de verhoging van importheffing op buitenlandse kip alleen aan de importeurs kenbaar gemaakt. De verhoging van 20 naar 40% is niet doorgegaan op 1 augustus. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme vandaag, zaterdag 5 augustus 2017, op Starnieuws, dat de importtarieven van kip veel lager liggen dan in de CARICOM. 

Een ministerieel team heeft vrijdag contact gehad met de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waarbij ook het vraagstuk van importkip aan de orde kwam. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, is het in dit stadium niet nodig te onderhandelen over de verhoging van de importtarieven. De importeurs van kip hebben in een onderhoud met het ministerie aangegeven, dat de recente verhoging van kip niets te maken heeft met de importtarieven.

De wereldprijzen zijn in de afgelopen maanden gestegen vanwege onder andere de strengere controle die voortvloeit uit de situatie in Brazilië. Enkele fabrieken in Brazilië hebben hun productie moeten staken, omdat er strenge controle is uitgevoerd op hun product.

Welzijn zegt, dat een beroep is gedaan op de importeurs om hun winstmarges te heroverwegen aangezien deze eveneens sterk doorwerken op de prijs voor de consument in de supermarkten. Het ministerie heeft tot taak zowel de belangen van de consument als die van de ondernemers - in dit geval de importeur - te bewaken, merkt de minister op.

De onverwachte verhoging van de wereldmarktprijs juist in deze periode komt de consument erg nadelig uit. Indien de productie van lokale kip wordt verhoogd, kan het prijsverschil tussen importkip en lokale kip verkleind worden. Dit kan de lokale kipproducent stimuleren, terwijl ook meer werkgelegenheid zal ontstaan. Bovendien kan het land hierdoor eveneens deviezen besparen, stelt de bewindsman.

Geen toenadering tussen Sandew Hira en bisschop Choennie

Bisdom wil traject van dialoog, waarheidsvinding en verzoening koppelen aan uitspraak 8 decemberproces

Wèl samenwerking tussen Hira's comité en Gods Bazuin


Gesprekken tussen Sandew Hira en de Rooms-katholieke bisschop Karel Choennie zijn in goede sfeer verlopen, maar hebben niet geleid tot een concrete samenwerking deze week. In een onderhoud tussen Hira en Humphry Jeroe, voorzitter Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek geweld, met 'bisschop' Steve Meye van de Volle Evangelie is nadere invulling gegeven aan de overeenkomst met Gods Bazuin voor het verlenen van geestelijke bijstand aan slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld. Dit meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 5 augustus 2017.

Met bisschop Choennie werd nagegaan of samenwerking mogelijk is tussen het bisdom en het Comité op het gebied van dialoog, waarheidsvinding en verzoening. Jeroe en vicaris-generaal Esteban Kross hebben deze gesprekken voorbereid en daaraan deelgenomen.

De verschillen in benadering zijn te groot gebleken, deelt het Comité mee. Het bisdom wil een traject van dialoog, waarheidsvinding en verzoening koppelen aan een gerechtelijke uitspraak in de 8 december zaak. Het Comité wil dat traject onafhankelijk van deze uitspraak plaatsen in een breder kader van politiek geweld.

Het bisdom en het Comité blijven in contact met elkaar, hoewel er geen concrete samenwerkingsplannen zijn gemaakt.

In het gesprek met 'bisschop' Meye zijn concrete afspraken gemaakt over de samenwerking. In alle kerkgemeenten van Gods Bazuin zal de komende maanden een inventarisatie worden gemaakt van individuen en families die slachtoffer of nabestaande zijn van politiek geweld en in aanmerking willen komen voor geestelijke bijstand. Er zal een administratie hiervoor worden opgezet met het Comité. Ook zijn er afspraken gemaakt om het traject van dialoog en verzoening verder uit te dragen in de samenleving, meldt het Comité.

Man in Texas, VS, schiet op gordeldier en wordt zelf geraakt

Kogel ketst af op pantser gordeldier en raakt schutter in zijn kaak....

.....maar dit is in 2015 gebeurd en is weer als nieuws gebracht.....


Een man uit Texas is gewond geraakt nadat hij in zijn tuin op een gordeldier schoot. De kogel kaatste terug op het pantser van het dier en raakte de schutter in zijn gezicht. De Texaan, waarvan de identiteit onbekend is, merkte het gordeldier gistermiddag op in zijn tuin. 

Hij twijfelde volgens Huffington Post - zo schrijft vrijdag 4 augustus 2017 onder andere De Telegraaf - geen moment, pakte zijn revolver en opende het vuur op het op het oog weerloze diertje.

'Zijn vrouw was thuis. Hij ging naar buiten met zijn .38 revolver en schoot drie keer op het gordeldier', aldus de plaatselijke sheriff Larry Rowe. Maar, de harde buitenkant van het beest kaatste tenminste een van de drie kogels terug, vol in de kaak van de Texaan.

De man werd per traumahelikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, waar een gebroken kaak werd geconstateerd. Het gordeldier is nog altijd op de vlucht....

Een mooi verhaal en vrijdag gebracht door diverse gerenommeerde media. Maar, het verhaal dateert uit 2015, zo ontdekten onder andere De Surinaamse Krant en CNN (simpelweg door even te 'googelen'), en is om onduidelijke redenen nuu weer nieuws geworden.

Reuters en CBC deden twee jaar geleden verslag van het incident en CBC's originele tweet heeft sindsdien meer dan 17.000 retweets gehad:

Ter informatie:


(De Surinaamse Krant/CNN/De Telegraaf/Reuters/CBC/Twitter/Huffington Post)

Peruaans Hof van Beroep beslist dat oud-president Humala en zijn vrouw 18 maanden in cel moeten blijven

Humala en partner zouden illegale campagnedonaties van Odebrecht en Hugo Chavez hebben ontvangen

(Bron foto: La Rrepublica)
OM bereidt komende maanden aanklacht inzake witwaspraktijken voor

Een Peruaans Hof van Beroep heeft vrijdag 4 augustus 2017 besloten, dat voormalig president Ollanta Humala en zijn vrouw 18 maanden aangehouden moeten blijven, terwijl het Openbaar Ministerie (OM) de aanklacht tegen ze voorbereid inzake witwaspraktijken opstellen.

Humala, die ongeveer een jaar geleden nog president was, en de voormalige first lady Nadine Heredia, worden beschuldigd van het illegaal verkrijgen van campagnedonaties van het Braziliaanse internationaal opererende bouwbedrijf Odebrecht in 2011 en van de voormalige Venezolaanse president Hugo Chavez in 2006, welke donaties volgens het OM werden gebruikt voor persoonlijke verrijking .Het echtpaar heeft de beschuldigingen ontkend.

Odebrecht's nu gevangen voormalig ex-directeur Marcelo Odebrecht heeft getuigd, dat het bedrijf 3 miljoen dollar aan Humala heeft gezonden aan bestellingen van Lula's Workers Party, die zijn campagne om ideologische en geopolitieke redenen heeft ondersteund, aldus Officier van Justitie German Juarez.

Critici van Humala's en Heredia's detentie hebben geklaagd, omdat Odebrecht ook zei dat het bedrijf de belangrijkste presidentskandidaten in de 2011 verkiezingen had gefinancierd. Keiko Fujimori, die Humala in 2011 in een run-off versloeg en een rechtse partij heeft die nu het Congres domineert, heeft ontkend, dat zij of haar partij geld van Odebrecht heeft aangenomen.

Huidig president Pedro Pablo Kuczynski heeft ook gezegd, dat hij nooit geld van Odebrecht heeft aangenomen.

Procureur-generaal Pablo Sanchez zei, dat criminele onderzoeken zijn geopend op basis van beschikbare bewijzen. De financiën van de Peruaanse Nationalistische Partij, die Humala en Heredia mede opgericht hebben in 2005, worden al bijna drie jaar onderzocht.

(De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

Guyanees tracht op bamboestok liggend Corantijnrivier over te steken

Man gebruikte zijn slippers als pagaai


Starnieuws meldt vrijdagmiddag 4 augustus 2017, dat de Maritieme Politie van Nickerie donderdag, tussen zes en zeven uur ’s avonds, een man in de omgeving van Papegaaien eiland in de Corantijnrivier heeft aangehouden. 

De man probeerde de oversteek van Guyana naar Suriname te maken op een bamboestok van ongeveer vijf meter lengte. De man lag gewoon op de bamboestok en gebruikte zijn slippers als pagaai. Maar, de Ware Tijd bericht, dat 'naar verluidt' de man de oversteek naar Suriname probeerde te doen op een 'geïmproviseerd vlot van bamboe'....

Burgers die zich langs de Corantijnrivier bevonden, merkten op dat er iemand op het water dreef. Zij schakelden direct de politie in, aldus het Korps Politie Suriname in een persbericht.

Hij is overgedragen aan de recherche van het gewest.

Eerst werd gedacht, dat het ging om één van de ontvluchte criminelen uit een gevangenis in Georgetown. Na overleg met Guyanese collega's bleek dat niet zo te zijn. De politie onderzoekt nu of de man iets op zijn kerfstok heeft in Guyana.

Volgens regiocommandant Wiedjaikumar Oedit van het Korps Politie Suriname zijn de korpsen uit beide landen bezig uit te zoeken of deze man voorkomt in de criminele data van de politie in Guyana.

Moeder en twee jonge kinderen lopen brandwonden op bij woningbrand

Omstanders weten woningbrand in de Marowijnestraat te blussen


De brandweer is vrijdagochtend 4 augustus 2017 uitgerukt voor een woningbrand aan de Marowijnestraat in Paramaribo, aldus het Dagblad Suriname. 

Brandweervoorlichter Olton Pinas zegt, dat toen de brandweer op de locatie arriveerde, de brand al door omstanders bleek te zijn geblust.

De brand is, aldus het dagblad, in een van de slaapkamers begonnen, waar een moeder met haar twee kinderen, een baby van 11 maanden en een zoon van 8 jaar, sliepen. Zij hebben ernstigebrandwonden opgelopen en werden per ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De politie meldt, dat de vrouw en kinderen woonden in een bijgebouw van de woning. De moeder had daar vier jerrycans met benzine opgeslagen. Het vermoeden bestaat dat een van de jerrycans niet goed was afgesloten, waardoor dampen zijn vrijgekomen. Bij het aanmaken van één van de lichtpunten moet er als gevolg van een vonk een explosie zijn ontstaan.

Twee bewoners van de hoofdwoning schoten de slachtoffers te hulp en haalden hen uit het gebouw. Een van hen trapte de deur open en liep brandwonden op aan zijn gelaat en de andere man aan zijn hand omdat hij hete zinkplaten vastgreep.

De politie van Flora is bezig met het onderzoek.