zondag 6 augustus 2017

Hoogste aanklager Venezuela accepteert vertrek niet

'Ik verdedig rechten van Venezolanen tegen coup Maduro tot de laatste adem'


De afgezette hoogste openbaar aanklager van Venezuela gaat niet akkoord met haar gedwongen vertrek. In een reactie op het besluit van de Grondwetgevende raad die haar heeft weggestuurd, bezweert Luisa Ortega Díaz de rechten van Venezolanen tegen de coup van president Maduro 'tot de laatste adem' te verdedigen. 

Volgens Ortega is haar afzetting nog maar een bescheiden voorbeeld van wat iedereen kan overkomen die probeert zich te verzetten tegen het 'totalitaire regime' van president Maduro.

'Als ze dit al doen met de hoogste openbaar aanklager, kan je je wel voorstellen hoe hulpeloos gewone Venezolanen zijn', schreef Ortega in een verklaring nadat ze was weggestuurd.


Ortega is afgezet door een Grondwetgevende raad die vrijdag werd geïnstalleerd en die alle tegenstanders van president Maduro aan moet pakken. Ortega is vervangen door een aanhanger van de president.

Dat Ortega een van de eersten zou zijn die de raad aan de kant wilde schuiven, is geen verrassing. Hoewel ze ooit een medestander was van president Maduro, is ze zich steeds meer gaan verzetten tegen Maduro's pogingen om de oppositie in Venezuela de kop in te drukken.


(De Surinaamse Krant/NOS/Twitter)

FARC-leider Londoño: 'Colombiaanse regering schendt vredesovereenkomst'

Autoriteiten arresteren prominent FARC-lid Gloria Martinez

(Bron foto: Twitter)

De leider van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, FARC, Rodrigo Londoño, ook bekend als 'Timochenko', zegt vandaag, zondag 6 augustus 2017, dat de Colombiaanse regering hun vredesovereenkomst heeft geschonden door een van de leiders van de organisatie te arresteren. 

Gloria Martinez, die de vrouwendivisie van de FARC leidt, werd vrijdag gearresteerd toen ze naar Cucuta reisde om een ​​academisch document te presenteren. Martinez, die 32 jaar actief is binnen de FARC, is het hoofd van de organisatie in de Transitie Zone 'El Negro Eliecer Gaitan', gevestigd in Caño Indio, Tibu. Zij is ook lid van het nationale team van Pedagogie van Vrede en was hoofd van het zogenoemde Monitoring en Verificatie Mechanisme van Bucaramanga, volgens Timochenko.


De groep waartoe ze behoort, Mujeres Farianas, heeft de Verenigde Naties gevraagd om van de Colombiaanse regering te eisen, dat zij de vredesovereenkomst nakomt.

Op 5 juni vertraagde Timochenko al de levering van wapens van de organisatie aan de VN, nadat de politie FARC-lid Yimmi Rios, bekend als Troyano, had aangehouden in de hoofdstad Bogota. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos beweerde, dat de arrestatie te wijten was aan een identiteitsprobleem en bureaucratische procedures, volgens de lokale politie.

'Met de arrestatie van Yimmi Rios kan elk lid van de FARC die betrokken is bij de uitvoeringstaken, worden aangehouden', waarschuwde Timochenko twee maanden geleden.

Zes FARC-leden zijn gedood sinds de vredesovereenkomsten in november zijn ondertekend. Het feit dat de regering de groeiende aanwezigheid van rechtse paramilitaire groepen niet herkent, is ook als een grote bedreiging voor het vredesproces in Colombia genoemd.

Ter informatie:(De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

Peru is de grootste producent van alpacavezels in de wereld

Jaarlijks viert Peru op 1 augustus de Nationale Alpaca Dag


Peru is de grootste producent van alpacavezels en heeft de grootste populatie alpaca's ter wereld, daarbij regionale concurrenten als Bolivia en Chili achter zich latend, aldus het ministerie van Landbouw en Irrigatie. Volgens Minagri's (Ministerio de Agricultura y Riego) minister Jose Hernandez heeft het Inca-land 87% (3,8 miljoen) van de wereldbevolking alpaca's.  Dit bericht vandaag, zondag 6 augustus 2017, het Peruaans staatspersbureau Andina.

Opmerkingen werden vrijdag gemaakt in het kader van de activiteiten rond Peru's Nationale Alpaca Dag dat ieder jaar op 1 augustus wordt gevierd.

'De jaarlijkse productie van het land bedraagt ​​4.501 ton vezel [...]. Daarom moeten we de alpaca beschermen, die zeer gewild is en waaraan onze veehouders voordeel hebben', zei hij.


Volgens het ministerie is de alpaca-populatie tot nu toe met 50,2% gegroeid, met Puno en Cusco als de regio's met respectievelijk de grootste aantallen -1.459.903 en 545.454 exemplaren. Volgende in de lijst zijn Arequipa (468.392), Huancavelica (308.586), en Ayacucho (230.910).

Met dat in gedachte zal het Directoraat Vee strategische activiteiten uitvoeren om de alpacavezelketen concurrerender te maken, evenals verbetering van de productie-, transformatie- en consumptieprocedures. Daartoe wil de landbouwsector het alpacadieet verbeteren door verschillende variëteiten natuurlijk gras te verschaffen.


(De Surinaamse Krant/Andina/Twitter)

Duizenden Braziliaanse troepen vallen in Rio de Janeiro favelas binnen

Grootscheepse organisatie om criminele bendes uit te schakelen

23 Mensen gearresteerd en 3 in 'confrontaties' gedood


Duizenden Braziliaanse troepen zijn gisteren in Rio de Janeiro favelas binnengevallen om criminele bendes op te pakken, waardoor delen van de stad eruit zagen als een oorlogszone. Vijf favelas werden gisterochtend om zeven uur door de politie en 3.600 troepen binnengevallen, aldus de Veiligheidsdienst van de staat Rio in een verklaring, zo bericht vandaag, zondag 6 augustus 2017, Al Jazeera.

Ambtenaren zeiden, dat hun hoofddoel was om bendes te stoppen die vrachtwagens overvallen, maar de inwoners zeiden dat de raids juist meer spanning en angst veroorzaken. De autoriteiten van de deelstaat Rio zeiden, dat er 10.000 gevallen van vrachtdiefstal vorig jaar waren. Als onderdeel van de raids werden 40 arrestatiebevelen uitgevaardigd.


Al Jazeera's Daniel Schweimler, die vanuit Rio de Janeiro verslag doet, zei dat de troepen die gisteren in actie waren deel uitmaken van de 8.500 soldaten die vorige week in de stad werden ingezet om een ​​einde te maken aan de gewelddadige misdaad na het einde van de Olympische Spelen van vorig jaar.

Zwaargewapende soldaten in camouflageuitrusting, rijen jeeps en gepantserde voertuigen om troepen te vervoeren kunnen gezien worden in de Lins favela, een van de vele kleine sloppenwijken op de heuvels van de de stad.

In de late namiddag werden 23 mensen gearresteerd en drie in 'confrontaties' gedood, zei veiligheidssecretaris Robert Sa van de deelstaat Rio. Eenentwintig voertuigen, wapens, drugs en goederen die van vrachtwagens zijn gestolen, werden in beslag genomen.


(De Surinaamse Krant/Al Jazeera/SBS/AFP)

Oppositieleider Leopoldo López in Venezuela is vrijgelaten

Leopoldo López weer onder huisarrest geplaatst


Oppositieleider Leopoldo López in Venezuela is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is weer onder huisarrest geplaatst. Dat heeft zijn vrouw Lilian Tintori (zie foto - Bron: Twitter) bekendgemaakt. 

Lopez werd afgelopen dinsdag samen met oppositieleider Antonio Ledezma ​uit z'n huis gehaald en naar de gevangenis overgebracht.

Volgens het Hooggerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land wilden de politici vluchten. Ledezma mocht vrijdag de gevangenis uit. Ook hij mag zijn huis niet uit. Voor hun arrestatie zaten de twee ook al in huisarrest.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro won vorige week een omstreden verkiezing voor de samenstelling van een Grondwetgevende vergadering waardoor hij veel meer macht krijgt.

López en Ledezma hebben zich daar net als andere opposanten fel tegen gekeerd. López kreeg in juli huisarrest nadat hij drie jaar in de gevangenis had gezeten voor zijn rol in anti-regeringsprotesten in 2014.


(De Surinaamse Krant/RTL Nieuws/Twitter)

District Para keurt veel recreatieoorden goed voor vakantieperiode

Ook recreatieoord Da Kaboera op Powakka is goedgekeurd

(Bron foto's: Commissariaat Para)

Het recreatieoord Da Kaboera op Powakka is goedgekeurd, het voldoet aan de voorwaarden die gelden bij het exploiteren van een recreatieoord. Districtscommissaris Armand Jurel van Para heeft het voorzien van een goedkeuringssticker, zo bericht zijn commissariaat zaterdag 5 augustus 2017. 

In het voortraject naar de goedkeuring toe zijn afspraken gemaakt met oordhouders over de veiligheid van de bezoekers en de hygiëne op het oord. Jurel heeft  Da Kaboera als voorbeeld gesteld voor andere recreatieoorden en badplaatsen.

De eigenaresse van Da Kaboera, Chantalle Sweet, vindt dat het streven van de districtsleiding om ordening te brengen op de oorden belangrijk is voor zowel de bezoeker als de oordhouder zelf. 'Ik doe daarom ook mijn best om aan alle voorwaarden te voldoen, omdat ik de veiligheid van mijn bezoekers wil waarborgen.'

Het aantal dagbezoekers aan de oorden in Para loopt in de duizenden per weekend. De veiligheid van deze bezoekers moet zijn gewaarborgd.

Isri Kokro, Jungle Camp, Carolina kreek, Palulu, Cola Kreek, Zanderij 1, Millie’s Resort, Dri Kokro, Owos, Blaka Watra, Para Bello, Overbridge en het MTC Resort zijn ook goedgekeurd. Goedgekeurde recreatieoorden beschikken over onder andere getrainde en geüniformeerde lifeguards, bemande EHBO-posten, dieptemeters die de diepte van het zwemwater aangeven en hygiënisch verantwoorde voorzieningen.

Regering Venezuela heeft poging tot opstand in Valencia kop in gedrukt

Er zou 'terroristische aanslag' zijn geweest op militaire basis aan de rand van Valencia

Pamflet verspreidd te Paramacay (Bron: Twitter)

De regering in Venezuela zou vandaag, zondag 6 augustus 2017, een poging tot een opstand in Valencia, op ongeveer twee uur afstand van de hoofdstad Caracas, de kop in hebben gedrukt. Diosdado Cabello, de vicepresident van de regerende Socialistische Partij, meldt dat er een terroristische aanslag is geweest op een militaire basis aan de rand van die plaats. 

Op Twitter schrijft hij dat troepen de situatie snel onder controle kregen:.

Er zijn meerdere mensen opgepakt.

Eerder verscheen onderstaande online-video van mannen in militaire uniformen die zeiden in opstand te komen tegen president Maduro. De man die het woord neemt in de video, zegt dat hij troepen die de oproep tot een opstand negeren, beschouwt als militair doelwit.Oud-kapitein Juan Caguaripano, die in 2014 met pensioen was gegaan, riep in een video op in opstand te komen tegen Maduro. 'Dit is geen staatsgreep, maar een militaire actie om de constitutionele orde te herstellen. Het is een legitieme opstand, samen met het dappere volk van Venezuela. We kunnen de moordzuchtige tirannie van Maduro niet langer negeren.'

Enkele legerbronnen meldden volgens de Spaanse krant El País, dat Caguaripano erin was geslaagd een klein deel van het regeringsleger te overtuigen zich tegen de regering te keren. De twintig commandanten hadden verschillende strategische plekken in de stad Valencia ingenomen. Op meerdere plekken waren schoten te horen. Volgens de regering was de opstand echter snel voorbij.

Het is niet de eerste keer dat Caguaripano in opstand komt. In 2014 was er een bevel om hem te arresteren voor zijn vermeende betrokkenheid bij een plan om Maduro af te zetten. De oud-militair ontsnapte toen aan een gevangenisstraf, omdat de autoriteiten niet wisten waar hij zich bevond.


Of het om een echte militaire opstand gaat of niet en of die al dan niet onderdrukt is, zeker is dat de spanningen in Venezuela met de dag groter worden. De vrees voor een burgeroorlog wordt steeds meer geuit door zowel burgers als analisten.

De linkse president Maduro en zijn door centrumrechts gedomineerd parlement zitten al meer dan een week op ramkoers, sinds Maduro een 'Grondwettelijke vergadering' of constituante heeft laten verkiezen die een nieuwe Grondwet moet schrijven. De oppositie verwijt hem dat die Grondwet de president meer macht zou geven.


Bovendien zou er fraude gepleegd bij de verkiezingen voor die constituante, althans volgens de oppositie, maar ook procureur-generaal Luisa Ortega, nochtans eerder een medestandster van het regime, zou daar van uit gaan. Ortega wou de inauguratie van die constituante verhinderen, maar is nu door de regering afgezet.

Zowel de regionale organisatie voor Amerika, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), als het Mercosur-handelsblok (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Bolivië) hebben die 'Grondwettelijke vergadering' illegaal genoemd en eisen het herstel van het normale politieke proces in Venezuela. President Maduro wil voorlopig echter niet terugkomen op zijn beslissingen.

(De Surinaamse Krant/El Nacional/Twitter/NOS/El Pais/AD/DeRedactie.be))

Nog steeds zijn salaris en vakantiegeld MZ-personeel niet uitbetaald

De Medische Zending beschikt 7 augustus over het volledige bedrag 
Starnieuws bericht zaterdag 5 augustus 2017 dat het personeel van de Medische Zending (MZ) nog steeds niet is uitbetaald. De gezondheidszorg in het binnenland ligt al een week plat. Alle 57 poliklinieken zijn gesloten. Slechts spoedgevallen worden behandeld.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat maandag pas de MZ over het volledige bedrag kan beschikken en dat dan kan worden overgegaan tot uitbetaling van de salarissen van juli en vakantiegeld.

De medewerk(st)ers van de MZ zijn verbolgen over de situatie. Ook de mensen die verstoken zijn medische zorg, die al niet optimaal was, zijn niet te spreken over de situatie.

De medewerk(st)ers vinden dat er geen duidelijkheid wordt gegeven over de situatie. Eerder had minister Patrick Pengel van Volksgezondheid aangegeven het te betreuren dat de werkers niet op tijd zijn uitbetaald. Waar de schoen nu wringt, is niet duidelijk.

’Grondwetgevende vergadering’ Venezuela zet openbaar aanklager Luisa Ortega Díaz uit haar ambt

Luisa Ortega Díaz had onderzoek aangekondigd naar omstreden verkiezing’Grondwetgevende vergadering'


De ’Grondwetgevende vergadering’ van Venezuela heeft zaterdag 5 augustus 2017 besloten openbaar aanklager Luisa Ortega Díaz uit haar ambt te zetten. Ortega staat bekend als een tegenstander van president Maduro. 

Eerder deze week kondigde de openbaar aanklager een onderzoek aan naar de omstreden verkiezing van de ’Grondwetgevende vergadering’ van afgelopen zondag.

Eerder op de dag zei Ortega op Twitter (zie hierna), dat militairen haar bureau omsingeld hadden. De procureur-generaal zette ook foto's van de militairen op Twitter. 'Ik klaag deze willekeurige behandeling aan bij de nationale en internationale gemeenschap', aldus Diaz.


De Venezolaanse oppositie boycotte de verkiezing, omdat het orgaan uit aanhangers van Maduro bestaat en wordt gezien als een poging het gekozen parlement te ondermijnen. Het is al maanden onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Zeker 125 mensen kwamen de afgelopen vier maanden om bij confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen.

(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/De MorgenTwitter)

Mercosur schorst Venezuela als lid

'Stop hiermee. Het is genoeg geweest met de doden en de repressie'


Het Zuid-Amerikaanse economische samenwerkingsverband Mercosur heeft Venezuela zaterdag 5 augustus 2017 als lid geschorst. In een verklaring liet Mercosur weten, dat Venezuela aan een aantal voorwaarden moet voldoen voordat het weer actief kan worden binnen het handelsblok. 

Mercosur eist van president Nicolás Maduro onder meer dat hij de democratie herstelt, politieke gevangenen vrijlaat en de omstreden ’grondwetgevende vergadering’ ontmantelt.

'Stop hiermee. Het is genoeg geweest met de doden en de repressie', zei de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Aloysio Ferreira na het beraad van de landen die lid zijn van Mercosur.

Het handelsblok is in 1991 opgericht door Argentinië, Brazilië, Uruguay, Venezuela en Paraguay. Maduro heeft afgelopen zondag een ’Grondwetgevende vergadering’ uit zijn aanhang laten kiezen om de spelregels in het land te veranderen. De oppositie boycotte de stembusgang. Maduro wil volgens de oppositie van het parlement en tegenstanders af.


(De Surinaamse Krant/Reuters/De Telegraaf)