dinsdag 8 augustus 2017

De Ware Tijd: Twee Nederlandse terrorismeverdachten wilden aanslag plegen

Doelwit zou 'een vertegenwoordiger van een bevriend land' zijn...

OM verdenkt verdachten van deelname aan een terroristische organisatie


De verdachte Nederlanders die op 23 juli door de politie zijn gearresteerd wilden een aanslag plegen. Zo zou blijken uit de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie (OM), aldus vanmiddag, dinsdag 8 augustus 2017, de Ware Tijd op haar website. Wie of wat het mogelijk doelwit is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat het gaat om de vertegenwoordiger van een bevriend land.

Aanvankelijk verscheen in de media het bericht, dat mogelijk VS-ambassadeur Edwin Nolan het doelwit van een terroristische aanval zou zijn. Deze veronderstelling werd versterkt omdat volgens ooggetuigen blanke Engelssprekende agenten aanwezig waren toen de verdachten werden opgepakt.

Tot nu toe hult de Amerikaanse ambassade zich in stilzwijgen. Voor reacties werden lokale media verwezen naar de Surinaamse autoriteiten.

Of alleen de twee Nederlandse slagerszonen door Justitie worden vastgehouden, is ook onduidelijk. Aanvankelijk meldde het Openbaar Ministerie de arrestatie van vijf verdachten.

Uit de tenlastelegging blijkt, dat de verdachten beschuldigd worden van deelname aan een terroristische organisatie. Het OM had in haar eerste verklaring aangegeven, dat de verdachten geen gevaar zouden hebben gevormd voor een buitenlandse missie in Suriname.

In het parlement bleef waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, Assembleeleden het antwoord op vragen over deze kwestie schuldig. Minister Welzijn zegt er de voorkeur aan te geven, dat het OM publiekelijk mededelingen doet over de zaak aangezien het deze instantie is die de zaak onderzoekt.

Het OM heeft deze week het contactverbod tussen de verdachten en de buitenwereld inclusief hun advocaten opgeheven. Vanaf hun aanhouding werden ze op een geheim gehouden locatie vastgehouden.

Diego Maradona betuigt zijn steun aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro

'Wanneer Maduro het zou vragen, zou ik bereid zijn als soldaat te vechten voor een vrij Venezuela'


Diego Maradona heeft dinsdag 8 augustus 2017 op Facebook zijn steun betuigd aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro (zie onderaan) Maradona biedt zichzelf aan als soldaat in de Bolivariaanse revolutie. 

'Wij zijn Chavisten (Maduro is een politiek aanhanger van voormalig president Hugo Chavez, red.) tot de dood', aldus Maradona. 'En wanneer Maduro het zou vragen, zou ik bereid zijn als soldaat te vechten voor een vrij Venezuela. Om te vechten tegen het imperialisme en tegen zij die ons onze vlaggen willen afnemen.'

Venezuela is sinds begin 2016 afgegleden in een diepe politieke en economische crisis. Sinds maart is er een heropleving van de spanning. Ondertussen lieten al bijna 125 personen het leven tijdens gewelddadige protesten tegen Maduro.

Overigens is Maradona deze dagen in Nederland. Hij heeft vandaag een bezoek gebracht aan de HEMA in Mierlo, aldus de NOS. Hij was er vanochtend met twee spelers van FC Fujairah uit de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij hoofdtrainer is. De club is momenteel op trainingskamp in de Brabantse plaats.

Pagina leuk gevonden · 19 uurBewerkt 

Castellano | Italiano | English

Somos chavistas hasta la muerte. Y cuando Maduro ordene, estoy vestido de soldado para una Venezuela libre, para pelear contra el imperialismo y los que se quieren apoderar de nuestras banderas, que es lo más sagrado que tenemos.
Viva Chávez !!!!
Viva Maduro!!
Viva la revolución!!!
Vivan los venezolanos de pura cepa, no los venezolanos interesados e involucrados con la derecha.
Diego y Rocío.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Siamo chavisti fino alla morte. E quando Maduro ordina, io mi vesto da soldato per un Venezuela libero, per combattere contro l'imperialismo e quelli che tentano di impossessarsi della nostra bandiera, che è la cosa più sacra che abbiamo.
Viva Chávez !!!!
Viva Maduro!!(De Surinaamse Krant/Nieuwsblad/NOS)

Militaire eenheden grendelen parlementsgebouw in Venezuela af

Oppositiefractieleider Stalin González door soldaten bij ingang tegengehoudenMilitaire eenheden hebben het parlementsgebouw in Venezuela afgegrendeld en afgevaardigden de toegang belet. De fractieleider van de oppositie, Stalin González, zei vandaag, dinsdag 8 augustus 2017, dat soldaten hem aan de ingang hadden tegengehouden.

Sinds vrijdag zetelen in de Asamblea Nacional zowel het door de oppositie gedomineerde parlement alsook de nieuwe door staatsleider Nicolás Maduro benoemde Grondwetgevende vergadering. Die laatste heeft als hoger staatsorgaan het parlement de facto van de macht verdreven. Toch zetelt het reguliere parlement verder en erkent het de beslissingen van de Grondwetgevende vergadering, die door de gezagsgetrouwe socialisten gedomineerd wordt, niet.

Die Grondwetgevende vergadering zetelt in het zogeheten Salón Elíptico van het gebouw en laat het parlement in en andere zaal van het gebouw voorlopig betijen.

In de loop van maandagnacht zijn militairen en de voorzitster van de Grondwetgevende vergadering, ex-minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodríguez, aan het gebouw verschenen en hebben ze zich toegang verschaft tot de tot dusver door het parlement gebruikte protocolzaal, zei afgevaardigde Jorge Millán.


Het enorme gebouw heeft een lange noord- en een lange zuidvleugel. 'De regering dringt een zaal binnen, die ze niet op legitieme wijze kan betreden', zei fractieleider González. 'We zullen deze afvaardiging verdedigen die het volk ons met zijn stemmen heeft gegeven', benadrukte Millan.

(De Surinaamse Krant/Knack.be/Twitter)

Schoolleider Kaikoesischool over 0 geslaagden: 'Ik heb geen schuldgevoelens'

'Als de leerlingen zich niet inzetten, kan ik er niets aan doen'

'Ouders spelen steeds in mindere mate een actieve rol in ontwikkelingsproces van hun kinderen'


'Niet alleen de leerkrachten hebben een belangrijke taak, maar ook de ouders. De stakingen hebben natuurlijk ook een rol gespeeld, maar dat was slechts een klein deel van de leerkrachten. Het zijn nog steeds de leerlingen die zelf moeten oefenen met de leerstof. Als de leerlingen zich niet inzetten, kan ik er niets aan doen. Daarom heb ik geen schuldgevoelens', zegt Shirley Noordwijk, schoolleidster van de Kaikoesischool (LBO), dinsdag 8 augustus 2017, in het Dagblad Suriname.

Op deze school zijn er vooralsnog geen geslaagden (zie foto - Bron: Facebook). Van de 31 examenkandidaten hadden 4 zich teruggetrokken en zijn 4 leerlingen in aanmerking gekomen voor het herexamen. Het herexamen vindt plaats op 23 augustus 2017.

Noordwijk merkt op dat de samenleving meteen het schoolbestuur aanvalt als dergelijke taferelen zich voordoen. 'Wanneer de resultaten slecht zijn, krijgt de school de schuld. En wanneer het goed gaat, krijgen de leerlingen en de ouders een pluimpje; de school wordt weggecijferd.'

Volgens Noordwijk spelen ouders steeds in mindere mate een actieve rol in het ontwikkelingsproces van hun kinderen. 'Vroeger zaten de ouders met hun kinderen om erop toe te zien dat ze werkelijk studeerden. Goede leerprestaties is dus een samenspel tussen de ouders, leerlingen en de school.'

Op elke school waar een leerling gedoubleerd is, geeft het schoolbestuur te kennen dat de inzet en motivatie van zulke leerlingen erg laag is. Het is dus de vraag waarom de leerlingen niet gemotiveerd zijn. Door dit aan de leerlingen toe te schrijven, lost men namelijk het vraagstuk niet op. Het is bijvoorbeeld geen geheim dat de leermethode en lesmateriaal veel te wensen overlaten. Doordat het om kinderen gaat, dient het onderwijs aantrekkelijk gemaakt te worden voor hen. Echter werken generaties lang met hetzelfde lesmateriaal wat vanzelfsprekend niet bevorderlijk is voor de motivatie van de leerlingen.

'Sinds de overname van de cassavefabriek in Para door LVV kampt die met aantal tekortkomingen'

'Ik kan u garanderen, als wij het mes erin zetten, gaat het draaien en gemeenschap gaat planten'


De redenen waarom het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) sinds de overname van de cassavefabriek in Para weinig met het bedrijf heeft kunnen doen, is omdat de fabriek sinds de overname kampt met een aantal tekortkomingen. Dit zei Defensieminister Ronni Benschop in hoedanigheid van minister ad interim van LVV gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 8 augustus 2017.

Benschop voerde aan, dat toen LVV de cassavefabriek, meer bekend als Innovative Agro Processing Industries (IAP) NV overnam, een aantal tekortkomingen werd geconstateerd. 'Er moesten fondsen aanwezig zijn om die tekortkomingen weg te werken en die fondsen waren er niet. Zo gauw de ondertekening voor overname een feit is, zal er een quick scan gemaakt worden door het ministerie van Defensie. Ik kan u garanderen: als wij het mes erin zetten, gaat het draaien en de gemeenschap gaat planten', aldus de minister.

Benschop deelde eerder al mee, dat Defensie in de startblokken stond de fabriek over te nemen. VHP-parlementariër Mahinder Jogi wilde van de bewindsman weten wat precies de problemen waren die bij de overname door LVV waren geconstateerd. 'Er was Srd 5 miljoen opgenomen op de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Waar zijn al die middelen gegaan?', vroeg Jogi. Hij wil weten waar de cassave afgezet zal worden, wanneer Defensie de fabriek overneemt. De vorige keer is aan de mensen voorgehouden, dat cassavemeel in Barbados afgezet zou worden. De parlementariër vindt dat de regering eerst verantwoording moet afleggen over het vorige project, waar de Staat zoveel geld in gestopt heeft.

De cassavefabriek, opgericht door Robert Power en Kamla Madho (de levenspartner van ex-minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken), werd een jaar na de oprichting in 2013, voor Srd 1 verkocht aan de Staat. Het bedrijf kwam toen op de begroting voor van het ministerie van Buitenlandse Zaken en daarna van Financiën.

Er is enorm veel kritiek geweest op de fabriek daar de regering vanaf de overname op 1 april 2013 tot een jaar daarna Srd 5,2 miljoen had overgemaakt naar de onderneming, waar Madho de president-commissaris van was en Power commissaris. In het eerste kwartaal van 2014 was een lening van Srd 2.7 miljoen gegeven aan IAP voor onder andere opkoop en verwerking van cassave. De beloofde productie van cassave bleef uit en boeren konden hun oogsten niet kwijt aan de fabriek die president Desi Bouterse in december 2012 heeft geopend.

Sinds de oprichting heeft de regering slechts één keer 10.000 kilo cassavemeel verkocht aan Barbados. Later werd er bij mondjesmaat cassave opgekocht voor 0,60 Amerikaanse dollarcent per kilo. Kort hierna besloot de regering om de fabriek door meelfabrikant De Molen te laten overnemen. De bedoeling zou zijn om de cassave-industrie verder te ontwikkelen. Daarvoor zijn het ministerie van LVV en de Food and Agriculture Organization (FAO) in mei 2017 een samenwerking aangegaan met de Caribbean Development Bank. De bedoeling hiervan was om ook deze fabriek te stimuleren. Uiteindelijk werd besloten dat Defensie de zaak zou overnemen.

Terrorismeverdachten mogen contact hebben met advocaten

Nog steeds zwijgt Openbaar Ministerie in alle talen over vermeende terrorismezaak


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het contactverbod van de aangehouden terreurverdachten en hun advocaten opgegeven. Dat meldt vanmiddag, dinsdag 8 augustus 2017, de Ware Tijd te hebben vernomen uit kringen van de advocatuur. 

Sinds het Openbaar Ministerie op 25 juli bekend maakte, dat vijf personen waren aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij activiteiten met een 'terroristisch oogmerk' mochten ze geen contact hebben met hun advocaten en familie.

De verdachten werden op 23 juli gearresteerd. In eerste instantie werd bekendgemaakt dat vijf personen waren aangehouden onder wie twee Nederlanders. Advocaten hadden via het Hof van Justitie nog geprobeerd om het contactverbod opgeheven te krijgen, maar kregen vorige week nul op rekest. Nu mag dat contact wel.

Wat de precieze tenlastelegging inhoudt is vooralsnog onduidelijk. De advocaten hebben nog geen onderhoud gehad met hun cliënten.

De ouders van de twee Nederlanders hadden onder andere advocaat Raoul Lobo in de arm genomen om hun zonen te vertegenwoordigen.

Minister van Justitie en Politie ad-interim, Ferdinand Welzijn, zei vandaag in De Nationale Assemblee vooralsnog geen mededelingen omtrent het terreuronderzoek aan het College te kunnen doen. De zaak is in onderzoek bij het Openbaar Ministerie, zei de bewindsman. Daar het OM belast is met de opsporing en vervolging van strafbare feiten, laat hij het aan deze autoriteit over om over deze kwestie mededelingen aan de samenleving te doen.

Suriname gaat spoedbestelling vaccins via de PAHO Revolving Fund ontvangen

'Door betere afstemming en voorraadbeheer moet vaccintekort voorkomen worden'


Het ministerie van Volksgezondheid is samen met het ministerie van Financiën bezig met de PAHO (Pan American Health Organization) om door spoedbestelling via de PAHO Revolving Fund binnen 3 tot 4 weken weer een voorraad vaccins in te voeren. Het is een hoge prioriteit van het ministerie om het tekort op te heffen, zo laat het ministerie van Volksgezondheid vandaag, dinsdag 8 augustus 2017, weten via het Nationaal Informatie Instituut.

Door een stagnatie in de reguliere aanvoer van vaccins kan het Nationaal Immunisatieprogramma (NIP) van Volksgezondheid nu niet voorzien in de behoefte aan het kindervaccinatieprogramma. Het gaat in deze om de volgende vaccinaties: Pentavalent, DKT, en bOPV.

Ondanks de tekorten aan vaccinaties momenteel, drukt Volksgezondheid gezondheidzorgwerkers, dienstverleners en ouders op het hart, de kinderen toch te vaccineren volgens het reguliere vaccinatie schema met de vaccins die wel beschikbaar zijn.

Zodra de nu ontbrekende vaccins binnen zijn, zal geheel volgens de regels van het kindervaccinatie programma, de achterstand ingelopen worden door eerst de kinderen die nu deze vaccinaties missen, te vaccineren. Het ministerie is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid en zorgt ervoor dat door betere afstemming en voorraadbeheer, soortgelijke situaties voorkomen worden.

Woedende BvL- en ALS-voorzitter Valies op persconferentie

Honderden bondsleden ontvangen ingebrekestelling van minister Peneux

- Tuchtmaatregelen worden getroffen tegen de leraren, omdat ze 28 en 29 juni een bondsvergadering hebben bijgewoond
- 'Peneux is een voedingsbodem voor problemen in het onderwijs, hij geeft geen goed voorbeeld'


Landelijk hebben honderden leerkrachten die verbonden zijn aan de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) en de Bond van Leraren (BvL) een ingebrekestelling ontvangen van minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap en Cultuur. Daarin is opgenomen, dat er tuchtmaatregelen zullen worden getroffen tegen de leraren, omdat ze op 28 en 29 juni een bondsvergadering hebben bijgewoond.

Op een vandaag, dinsdag 8 augustus 2017, gehouden persconferentie heeft Wilgo Valies, voorzitter van de twee onderwijsbonden, zijn gal gespuugd over de ingebrekestelling die de leerkrachten vrijdag hebben ontvangen, aldus de Ware Tijd.

'Wij gaan dit niet zo laten. Wij bereiden alle mogelijke stappen voor op deze keiharde aanval op leerkrachten.' Hij voorspelt problemen bij aanvang van het nieuwe schooljaar als de minister op deze voet doorgaat. 'De vakbond blijft altijd bestaan ook met een andere voorzitter, maar de minister is van tijdelijke aard.'

Valies praat van een hetze tegen leerkrachten. 'Deze man is een voedingsbodem voor problemen in het onderwijs. Hij geeft geen goed voorbeeld.'

Valies voorziet problemen binnen het onderwijs zolang deze minister aanzit. 'Een minister van onderwijs moet rust uitstralen, integendeel worden werkers bang. Hij is een briesende leeuw.'

In het schrijven wordt de leerkrachten 'onverantwoord en onpedagogisch gedrag' verweten. De bondsman stelt, dat de minister hiermee niet zorgt voor een goede werkomgeving, maar kiest ervoor om te 'zwepen'. 'Dit de cultuur van deze minister. Deze minister gebruikt liederlijke taal. Letterlijk ai bari leki wan grio.'

Gratis toeristenvisum voor Surinamers die een tour via reisbureau/touroperator maken in Frans-Guyana

'Ik ben bevoegd en heb de beslissing genomen om het toeristenvisum gratis af te geven'


Surinamers die een tour via een reisbureau of touroperator willen maken in Frans-Guyana, krijgen een gratis toeristenvisum. Zij hoeven geen € 60 meer te betalen hiervoor. 'Ik ben bevoegd en heb de beslissing genomen om het toeristenvisum gratis af te geven', zegt ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk vandaag, dinsdag 8 augustus 2017, op Starnieuws. 

De regeling voert hij in als korte termijn beleidsregel om het Surinaamse toerisme naar Frans-Guyana te bevorderen.

Jaarlijks brengen ongeveer 40.000 tot 50.000 personen uit Frans-Guyana een bezoek aan Suriname. Zij reizen met een zakenvisum of kopen een toeristenkaart voor € 30. Omgekeerd verstrekt de Franse ambassade rond de 4.000 toeristenvisa aan Surinamers die het oostelijke buurland bezoeken.

De ambassadeur ziet graag meer Surinaamse toeristen voor vakantie in het Franse overzeese departement. De Franse ambassadeur pleit voor de verlaging van visatarieven tot ongeveer hetzelfde niveau als de toeristenkaart. Hij heeft zijn superieuren al hierover geraadpleegd.

'Voor de wijzigingen van de visagelden heb ik de toestemming van de Franse regering nodig. Zij moeten eerst de autoriteiten in Frans-Guyana hierover raadplegen', legt hij uit.

Niet iedereen in Frans-Guyana is happig om in te stemmen met zijn voorstel, weet hij. Sommigen zijn bang dat de prijsverlaging kan leiden tot een grote stroom van immigranten die op een toeristenvisum reizen. En in afwachting van die lange procedure voor goedkeuring, komt hij met de korte termijn oplossing: gratis visa.

Newmont Suriname schenkt watertanks aan 25 gemeenschappen tussen Moengo en Merian-goudmijn

Newmont wil goede relatie opbouwen met inwoners gebied waar Merian-goudmijn operationeel is

Pupillen en begeleiders van het Abadoe Internaat met een deel schenking van goudbedrijf (Bron foto: Newmont Suriname)

Goudwinningsbedrijf Newmont Suriname heeft 2 augustus watertanks geschonken aan 25 gemeenschappen langs de Langatabikiweg tussen Moengo en haar Merian-goudmijn. De afdeling Social Responsibility van het mijnbedrijf concludeerde na veldonderzoek, dat de omliggende gemeenschappen vaak te kampen hebben met een tekort aan water. 'We hebben zestig watertanks van duizend liter gedistribueerd naar vijfentwintig dorpen, hierdoor kunnen lokale inwoners het regenwater opvangen en opslaan', aldus Winston Wielson van de afdeling Social Responsibility van Newmont Suriname, vandaag, 8 augustus 2017, in de Ware Tijd.

'De watertanks worden centraal geplaatst in elk dorp, zodat iedereen kan profiteren van de extra wateropslag.'

De RGD-poli en het Abadoe Internaat te Moengo mochten naast de wateropslagtanks eveneens medicinale klamboes, airco-units voor de kantoren van de beide instellingen en 21 scheepsbedden met matrassen in ontvangst nemen. Aan het internaat werden verder ook nog 2 stuks automatische drogers overhandigd.

In het afgelopen jaar heeft Newmont Suriname eveneens voorzien in het opzetten van onder andere aanmeersteigers en zonnepanelen voor scholen in nabijgelegen dorpen. Vanwege de samenwerking van Newmont met Project C.U.R.E en het ministerie van Volksgezondheid kregen 300 mensen uit verschillende Paramaccaanse dorpen een uitgebreide medische behandeling.

Het bedrijf blijft toegewijd aan het samenwerken met de Paramaccaanse gemeenschappen om wederzijdse waarde te genereren en levens te verbeteren door duurzame en verantwoordelijke mijnbouw, stelt de onderneming in een persbericht.

De Merian-goudmijn ligt op ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Moengo en ligt voornamelijk in het Paramaccaans gebied ongeveer 15 kilometer ten westen van de Marowijnerivier. De mijn is voor 25 procent eigendom van Suriname en begon oktober vorig jaar officieel met de productieactiviteiten. De focus van Merian ligt in het leveren van veilige, efficiënte en verantwoordelijke goudproductie tijdens het genereren van duurzame waarden en kansen voor werknemers, plaatselijke gemeenschappen, de plaatselijke en nationale overheid en eigenaren.

Voorlopig geen vergunning voor festiviteiten in ressort Latour

Aanleiding besluit schietincident bij activiteit bij BEP-partijcentrum

Districtscommissaris Pollack: 'Je geeft een vergunning met een sluitingstijd van 03.00 uur en men gaat door'


Er zal voorlopig geen vergunning worden gegeven voor festiviteiten in het ressort Latour. Dit heeft districtscommissaris (dc) Remy Pollack besloten na het voorval van zaterdagnacht, waarbij een politieagent in burgerkleding een schot heeft gelost en een persoon in de onderbuik is geraakt. Naar verluidt, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 8 augustus 2017, mengde de agent zich in een ruzie tussen twee bezoekers van een evenement waar hij ook aanwezig was. 

'Het is niet de eerste keer dat men zich in dit ressort niet aan de regels houdt. Je geeft een vergunning met een sluitingstijd van 03.00 uur en men gaat door', zegt Pollack. Hij vindt, dat het commissariaat nu paal en perk moet stellen. 'Voorlopig geen feestjes en streetparty's in dit ressort. Elke week hebben wij een soortgelijk probleem.'

Zaterdag werden de 'Gaangtangi Fii-awardshow' en het 'Fii man neti-festival' gehouden in het BEP-centrum. Bij de awardshow worden artiesten van marron-afkomst beloond om hen zo meer bekendheid te geven.

Matte Omouth van de To Unite Binnenland, de organisator van het evenement, spreekt eerdere mediaberichten tegen als zouden bezoekers op de vuist zijn gegaan met de politie, waarbij er politievoertuigen zouden zijn vernield. Volgens de organisator heeft het voorval zich niet in het BEP-centrum voorgedaan, maar op een afstand van de festiviteit.

'Niemand is aan het lijf van een politieagent gekomen. De dienstdoende politie wist niet eens dat er een schietincident was.' Omouth spreekt van een handgemeen tussen twee jongens waarbij de politieman in burgerkleding gericht heeft geschoten. 'Het publiek wist niet dit gebeurde op straat.' Omouth geeft wel toe, dat de menigte boos was dat niet alle muziekoptredens konden plaatsvinden.

BEP-voorzitter Celsius Waterberg betreurt het voorval. Hij wil niet dat dergelijke activiteiten in de toekomst in zijn partijcentrum worden georganiseerd. 'Ons partijterrein wordt niet meer verhuurd aan derden die hun publiek niet onder controle weten te krijgen.' Waterberg zegt, dat er eventueel in de toekomst uitzondering zal worden gemaakt voor verjaardagsfeestjes, huwelijken of dede oso. 'Bij zulke activiteiten weet je dat je gasten krijgt die wel degelijk rekening houden met de omstandigheden.' 

Bewoners Wakibasu 2 verhit na dodelijk ongeluk met bromfietser

Inwoners gooien met stenen naar voertuigen die voorbijrijden


Nadat bromfietser Robienzo Wee Wee (18) - eerder door media Robienzo Poki genoemd - te Wakibasu 2 in het district Brokopondo overleed, kwamen de plaatselijke bewoners in opstand. Zij gooiden met stenen naar voertuigen die voorbijreden. De voorruiten van twee voertuigen zijn hierdoor vernield. Dit meldt het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 8 augustus 2017.

Ook het voertuig van de tegenligger die Robienzo aanreed, poogde de menigte in brand te steken, maar de politie van Brownsweg kon dat voorkomen. De politie van Brownsweg kreeg assistentie van het Regio Bijstand Team Midden en militairen die in de omgeving zijn gedetacheerd. Hierdoor kon erger worden voorkomen en werd de situatie genormaliseerd.

Robienzo kwam vanuit Atjoni en ging richting de Afobakaweg, met als voorrijder een auto. Achter hem verplaatste een andere bromfietser zich in dezelfde rijrichting. Ter hoogte van Wakibasu 2, bracht de autobestuurder zijn voertuig tot stilstand. Robienzo stopte eveneens met zijn bromfiets.

Zijn achterrijder die vermoedelijk niet op het verkeer lette, reed Robienzo aan met het gevolg dat hij van zijn brommer vloog. Hij kwam op de andere rijhelft te vallen. Op dat moment kwam er een auto als tegenligger en reed de tiener aan.

De achterrijder die als de vermoedelijke veroorzaker kan worden aangemerkt, maakte zich uit de voeten met achterlating van zijn bromfiets. Het slachtoffer werd onder begeleiding van de plaatselijke arts afgevoerd naar de Medische Zending, waar hij overleed.

De twee bromfietsen zijn door onbekenden weggenomen.En verdachte van de vernieling is reeds bij de politie bekend en wordt opgespoord. De politie van Brownsweg onderzoekt deze zaak verder. Relations.

VN: 'Regering Venezuela schuldig aan grootschalige, grove schending van mensenrechten'

Getuigen melden gevallen van zware mishandeling en martelpraktijken met elektrische schokken en verstikking met gas


Het hoogste regeringsniveau van Venezuela, in een vandaag, dinsdag 8 augustus 2017, uitgebracht bericht, is volgens de Verenigde Naties schuldig aan grootschalige, grove schending van mensenrechten (zie onderaan). Venezolaanse veiligheidsdiensten hebben bruut geweld gebruikt waarbij sinds april tientallen doden zijn gevallen en 5.000 mensen willekeurig gevangen zijn genomen. 

De VN voerde 135 interviews en onderzocht 124 doden. Van de 124 doden worden er 46 toegeschreven aan de veiligheidsdiensten en 27 aan bewapende pro-regeringsgroepen. De toedracht in de andere gevallen is nog onduidelijk.

Van de 5.000 gevangenen zitten er nog duizend vast. Getuigen maken melding van zware mishandeling en zelfs regelrechte martelpraktijken zoals met elektrische schokken en verstikking met gas.


De VN roept de regering van president Maduro op om de veiligheidstroepen te beteugelen, de mishandelingen te onderzoeken, de willekeurig gevangengenomen mensen vrij te laten en de veiligheid van de afgezette openbare aanklager Louisa Ortega te waarborgen.

In Venezuela zijn al maandenlang protesten gaande tegen president Maduro die volgens tegenstanders het land als een dictator regeert. Eind juli was er een omstreden verkiezing die Maduro won. De oppositie boycotte de stembusgang.


http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=21948&LangID=E

UN human rights team’s findings indicate patterns of rights violations amid mass protests in VenezuelaGENEVA (8 August 2017) – Interviews conducted remotely by a UN human rights team paint a picture of widespread and systematic use of excessive force and arbitrary detentions against demonstrators in Venezuela. The team’s findings also indicate patterns of other human rights violations, including violent house raids, torture and ill-treatment of those detained in connection with the protests. 

In the absence of responses from the Venezuelan authorities to requests for access, UN High Commissioner for Human Rights Zeid Ra’ad Al Hussein deployed a team of human rights officers to conduct remote monitoring of the human rights situation in the country from 6 June to 31 July, including from Panama. The team conducted some 135 interviews with victims and their families, witnesses, civil society organisations, journalists, lawyers, doctors, first responders and the Attorney-General’s Office, and also received information in writing from the Ombudsperson’s Office. 
Witnesses spoke of security forces firing tear gas and buckshot at anti-Government protestors without warning. Several of the individuals interviewed said tear gas canisters were used at short range, and marbles, buckshot and nuts and bolts were used as ammunition. Security forces have reportedly also resorted to the use of deadly force against demonstrators. 

Witness accounts suggest that security forces, mainly the National Guard, the National Police and local police forces, have systematically used disproportionate force to instil fear, crush dissent, and to prevent demonstrators from assembling, rallying and reaching public institutions to present petitions. Government authorities have rarely condemned such incidents. 

As of 31 July, the Attorney General’s Office was investigating 124 deaths in the context of the demonstrations. According to the UN Human Rights team’s analysis, security forces are allegedly responsible for at least 46 of those deaths, while pro-Government armed groups, referred to as “armed colectivos” are reportedly responsible for 27 of the deaths. It is unclear who the perpetrators in the remaining deaths may be. The Attorney-General’s Office was also investigating at least 1,958 reported cases of injuries, although the actual number of people injured may be considerably higher. Information collected by the team suggests that armed colectivos routinely break into protests on motorcycles, wielding firearms and harassing or in some cases shooting at people.
 
While no official data is available on the number of detentions, reliable estimates suggest that between April 1, when the mass demonstrations began, and 31 July, more than 5,051 people have been arbitrarily detained. More than 1,000 reportedly remain in detention. In several of the cases reviewed by the UN Human Rights Office, there were credible reports of cruel, inhuman or degrading treatment by security forces of such detainees, amounting in several cases to torture. Tactics used included electric shocks, beatings, including with helmets and sticks while handcuffed, hanging detainees by the wrists for long periods, suffocation with gas, and threats of killings – and in some cases threats of sexual violence – against the detainees or their families.  

“Since the wave of demonstrations began in April, there has been a clear pattern of excessive force used against protesters. Several thousand people have been arbitrarily detained, many reportedly subjected to ill-treatment and even torture, while several hundred have been brought before military rather than civilian courts,” said Zeid. “And these patterns show no signs of abating.”
 
“These violations have occurred amid the breakdown of the rule of law in Venezuela, with constant attacks by the Government against the National Assembly and the Attorney-General’s Office,” Zeid added. “The responsibility for the human rights violations we are recording lies at the highest levels of Government.” 

The High Commissioner said the decision by the Constituent Assembly on 5 August to dismiss the Attorney-General was deeply worrying, and he urged the authorities to guarantee independent and effective investigations of human rights violations involving security forces and armed colectivos. He called on the authorities to heed the call of the Inter-American Commission for Human Rights, which has requested the State to take measures to ensure the protection of the former Attorney-General. 
High Commissioner Zeid also expressed serious concern about the many cases of violent and illegal house raids reported to the team. Victims and witnesses told the team that the raids were conducted without warrants, allegedly to weed out demonstrators. Reports also suggest that private property was destroyed during such raids. 

Journalists and media workers have indicated that security forces targeted them to prevent them from covering demonstrators. Journalists reported being shot at with tear gas canisters and buckshot, despite being clearly identified. They have been detained, threatened and have had their equipment stolen on several occasions. 

Some groups of demonstrators have also resorted to violence, with attacks reported against security officers. Eight officers have been killed in the context of the demonstrations.  

High Commissioner Zeid urged the authorities to immediately end the excessive use of force against demonstrators, to halt arbitrary detentions and to release all those arbitrarily detained. Zeid reminded the authorities that there is an absolute prohibition on the use of torture, under international human rights law. He also called for an end to the use of military justice to try civilians. 

“I call on all parties to work towards a solution to the rapidly worsening tensions in the country, to renounce the use of violence and to take steps towards meaningful political dialogue,” Zeid said. 
A full report with the team’s findings is scheduled to be released at the end of August this year. 

ENDS 

(De Surinaamse Krant/VN Mensenrechtencommissie/RTL Nieuws)

Justitie Venezuela beveelt arrestatie van burgemeester van Chacao

Ramón Muchacho moet zich verantwoorden voor protesten tegen regering in zijn gemeente 


Justitie in Venezuela heeft vandaag, dinsdag 8 augustus 2017, de arrestatie bevolen van de burgemeester van de Venezolaanse stad Chacao. Ramón Muchacho (zie foto - Bron: Twitter), leider van een oppositiepartij, moet zich verantwoorden voor de vele protesten tegen de regering die in zijn gemeente plaatsvinden. In het arrestatiebevel maakte het Venezolaanse hof bekend, dat Muchacho een gevangenisstraf van vijftien maanden boven het hoofd hangt. Hij wordt uit zijn publieke functie gezet. Het 'proces' bestond uit een reeks hoorzittingen, waar de burgemeester niet kwam opdagen. Volgens een arts heeft Muchacho gezondheidsproblemen. Voor zover bekend is hij nog niet opgepakt.

President Nicolás Maduro is al maanden het doelwit van protesten. Zijn tegenstanders zeggen, dat hij het land als een dictator regeert. Al eerder werden opponenten van Maduro opgepakt. Zo zijn de oppositieleiders Leopoldo López en Antonio Ledezma weer onder huisarrest geplaatst, nadat ze eerder waren opgepakt en korte tijd vastzaten.


Gisteren en vandaag had de burgemeester en oppositieleider zich uitgesproken tegen het gevangenzetten van López en Ledezma. Op dinsdag schreef hij op Twitter dat hijzelf en zijn stad Chacao 'het volle gewicht voelen van revolutionaire onrechtvaardigheid'.

Chacao ligt niet ver van Valencia af, de stad waar zondag circa twintig militairen in verzet kwamen tegen de regering. Bij die opstand, die faliekant mislukte, werden twee militairen gedood. Een ander raakte zwaargewond. Zeven opstandelingen werden opgepakt. Maduro bestempelde hen als 'terroristen'.


Behalve in Chacao en Valencia worden in het hele Zuid-Amerikaanse land protesten met veel geweld onderdrukt.

Burgemeester Muchacho werd eerder verweten, dat hij niet ingreep toen demonstranten blokkades opwierpen in de straten van Chacao. 'Het Venezolaanse volk heeft het recht om vredig te protesteren. Dat is hun politieke en burgerrecht. Wij beschermen dat recht enkel', zei hij daarover.

De VN roept de regering van president Maduro op om de veiligheidstroepen te beteugelen en de willekeurig gevangengenomen demonstranten vrij te laten. De onderzoekers vrezen dat 'de situatie in Venezuela aan het escaleren is en dat daarmee de schending van mensenrechten niet zal verminderen'.

(De Surinaamse Krant/ANP/Nu.nl/Twitter)

Oud-Statenlid Curaçao Alex Rosaria waarschuwt voor valkuilen van Guangdong Zhenrong Energy

'Tegen welke prijs is het land bereid om met GZE te werken?'


Alex Rosaria, de voormalige politieke leider van PAIS en voorheen Statenlid voor die partij, waarschuwt in een blog voor de valkuilen van de helpende hand van Guangdong Zhenrong Energy (GZE). In de publicatie, van 31 juli 2017 (zie onderaan) werpt hij de vraag op tegen welke prijs het land bereid is om met GZE te werken. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 8 augustus 2017.

'Ik ben ervan overtuigd dat China dezelfde bedoelingen heeft als de wereldmachten en dat is om haar macht en invloed in de wereld te vergroten.' 

Rosaria stelt, dat GZE nu als een geschenk uit de hemel wordt beschouwd voor de economische malaise die nu al een paar decennia duurt. Dat is begrijpelijk omdat het politiek gezien gemakkelijker is om op GZE te wedden dan de structurele tekortkomingen van het land aan te pakken, zoals de rigide regels die er zijn voor de bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en immigratie, aldus Rosaria.


https://alexdavidrosaria.blog/2017/07/31/what-price-are-we-prepared-to-pay/
WHAT PRICE ARE WE PREPARED TO PAY?


Guangdong Zhenrong Energy (GZE) is being presented by some politicians as a celestial answer to the economic standstill we’ve been confronting for some decades now. Actually it makes sense because it’s politically easier to bet on GZE than to tackle our structural deficiencies that cause this stagnation (rigid labor market and immigration policies among others). Digressing, we shouldn’t forget that GZE ultimately answers to the Chinese Communist Party (CCP) whose most important goal is ensuring its monopoly on power. For the last decades Beijing has enunciated a clear set of foreign policy goals to achieve it.
First, Chinese territorial integrity and unification. We have seen China successfully using its checkbook in Africa, Central America and the Caribbean to convince countries not to recognize the Republic of China (Taiwan). In 1970 a total of 71 countries recognized Taiwan. Today only 19 do. Second, creating world clout through its Development Model of providing loans without questioning human rights, corruption or money wasting programs in the receiving countries unlike the West and multilateral organizations. The Chinese model has proven attractive for governments desperate for money and short term successes without having to deal with badly needed structural adjustments.
This model comes with a price tag however. Too good to be true promises of local jobs often echoed by local politicians, are just that. Despite Beijing’s claim that China’s assistance is totally selfless, the reality is different. Chinese aid is tied aid meaning that an overwhelming majority of the money is spent on personnel, goods or services from China. The Mombassa-Nairobi railway in Kenya financed by China was built by Chinese companies and laborers. Lack of transparent bidding and corruption (two Chinese senior managers were arrested in Kenya on corruption charges) made this project twice as expensive as similar ones in Africa. Unfortunately, the Kenya case is not an exception. Similar instances are taking place in Jamaica, The Gambia, Laos and other Southeast Asian countries. Another danger is the sub-standard work delivered by these Chinese companies. The Luanda General Hospital (Angola) built by the Chinese had to be closed down due to poor work done, sending patients to tents. Closer to home, Trinidad had to demolish an apartment building due to faulty work. Too many Chinese buildings prove to be less sturdy than a house of cards.
China’s doings are not unique. I’m convinced that China has the same intentions as empires and world powers which is increasing its power and influence in the world. Let us, especially our policy makers not be naive but carefully assess the Chinese intentions. The question we have to answer is what price are we prepared to pay for GZE?
Alex Rosaria

Snelheidsovertredingen op Curaçao kunnen niet met flitsfoto administratief bestraft worden

Politie kan slechts uitsluitend fysiek verkeerscontroles uitvoeren

Geen kentekenaansprakelijkheid op eiland


Op Curaçao is geen kentekenaansprakelijkheid. Dat betekent, dat snelheidsovertredingen niet administratief bestraft kunnen worden aan de hand van een flitsfoto. Boetes moeten persoonlijk aan de overtreder worden overhandigd. De politie kan daardoor uitsluitend fysiek verkeerscontroles uitvoeren en zal in voorkomende gevallen de achtervolging moeten inzetten om een snelheidsovertreder of dronken chauffeur staande te houden en te beboeten. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 8 augustus 2017.

Kentekenaansprakelijkheid bestaat binnen het Koninkrijk uitsluitend in Nederland en op Aruba. Daar wordt niet meer gekeken naar wie er heeft gereden, maar naar wie de eigenaar is van de wagen. Op Curaçao rijdt een groot aantal bedrijfswagens rond, variërend van vrachtwagens, pick-ups, bestelwagens, tourbussen en jeeps.

Bij invoering van kentekenaansprakelijkheid worden de eigenaren van deze voertuigen verantwoordelijk voor het rijgedrag van de persoon die de wagen heeft bestuurd.

Personeel Selikor op Curaçao legt het werk neer

Aanleiding staking is de benoeming van voormannen bij Selikor


Het personeel van overheids-nv Selikor heeft het werk gisteren neergelegd en de toegang tot de landfill bij Malpais geblokkeerd. De staking is door de vakbond BTG uitgeroepen en wordt door ambtenarenvakbond ABVO gesteund. Dat zegt Kenneth Bremmer van de ABVO vandaag, dinsdag 8 augustus 2017, in het Antilliaans Dagblad.

De aanleiding voor de staking is de benoeming van voormannen bij Selikor. Van de drie voorgestelde kandidaten is er één die, ondanks het feit dat hij als beste bij de selectie scoorde, niet werd aangenomen, zo legde Bremer uit.

'Deze persoon heeft in het verleden een waarschuwing van de directie gekregen en dan geldt er een waarschuwing en een proefperiode van 2 jaar. Die termijn verstrijkt in oktober van dit jaar', aldus Bremer.

Tekort aan vaccins in Suriname voor zuigelingen van twee tot zes maanden

Tekort veroorzaakt door achterstallige betaling - 3 jaar - aan de buitenlandse leveranciers

- 'Het risico op het uitbreken van polio is groot'
- 'De regering had in plaats van geld lenen voor monumentenzorg, liever lening kunnen nemen voor import van vaccins'


Momenteel is er sprake van een zeer zorgelijke situatie binnen de gezondheidszorg. Er is een tekort aan vaccins voor zuigelingen van twee tot zes maanden. De vakgroep Kindergeneeskunde stuurt mogelijk nog deze week een brief naar de minister van Volksgezondheid. Uit verkregen informatie, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 8 augustus 2017, blijkt dat het Pentavalent-1-vaccin voor zuigelingen van twee tot vier maanden niet in voorraad is. 

Het Pentavalent-2- en orale poliovaccin voor baby's van vier tot zes maanden zijn evenmin beschikbaar. De hele voorraad Pentavalent blijkt vorige maand te zijn vervallen, terwijl het orale polio-vaccin al een aantal maanden niet in voorraad is.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zegt, dat het ministerie vandaag met een persbericht over deze zaak uitkomt.

Vicepresident Ashwin Adhin zei gisteravond in het parlement, dat de bewindsman het college vandaag zal informeren over de vaccinperikelen. Het tekort aan vaccins is veroorzaakt door de achterstallige betaling aan de buitenlandse leveranciers. De regering blijkt een betalingsachterstand van ruim drie jaar te hebben. De schuldeisers zullen pas weer leveren nadat Suriname heeft betaald. Zij vinden dat de betalingsachterstand te groot is en eerst moet worden ingelopen.

'Iedereen die vraagt wanneer komen de vaccins, krijgt als antwoord wij weten het niet', stelt een medisch specialist. 'Dat is een zeer kwalijke zaak, omdat kinderziekten kunnen uitbreken, met name kinkhoest en dat kan dodelijk zijn.' Ook het risico op het uitbreken van kinderverlamming (polio) is groot.

De specialist, stelt dat een aantal kinderen enkele vaccins toegediend heeft gekregen, maar is vooral bezorgd over kinderen die pas geboren zijn en hun eerste prikje nog moeten krijgen. 'De kans op een uitbraak van infectieziekten is dus groot.' Zolang er geen vaccins voorhanden zijn, loopt de groep pasgeborenen enorme risico's om ziekten zoals hersenvliesontsteking en kinkhoest op te lopen.

'Dat kunnen allemaal dodelijke infecties zijn. De situatie is heel ernstig. Er is geen zicht op een oplossing zolang er niet betaald is', zegt de arts, die eraan toevoegt dat de regering, in plaats van geld te lenen voor monumentenzorg, liever een lening had kunnen nemen voor de import van vaccins. Het is niet de eerste keer dat Suriname kampt met een tekort aan vaccins.

Fikse aanvaring tussen minister Miranda en VHP-Assembleelid Gajadien In 'kwestie' asfaltfabriek

'Het is een gewoonte van Gajadien om mensen te criminaliseren zonder een bewijs te leveren'

Santokhi (VHP): 'De vicepresident had de minister moeten corrigeren die 'below the belt' bezig was'


Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie, heeft gisteren Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) persoonlijk aangepakt in De Nationale Assemblee. Ook delen van de media, die zo snel tot publicatie zijn overgegaan, kregen een sneer van de bewindsman. Hij ging in op de beschuldigingen die geuit zijn rond de asfaltfabriek die aangeschaft wordt voor 2.759.000 euro. Dit meldt vandaag, dinsdag 8 augustus 2017, Starnieuws.

Miranda heeft gisteravond documenten overhandigd aan De Nationale Assemblee om aan te tonen, dat er niks mis is met de aankoop. De coalitie ondersteunt de regering in de aanschaf.

Hij zei met verbazing kennis genomen te hebben van de uitspraken van Gajadien. 'Hij heeft ernstige beschuldigingen geuit aan het adres van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en de minister.'

Miranda stelde, dat het een gewoonte van Gajadien is om mensen te criminaliseren zonder een bewijs te leveren. De zogenaamde waarheden van het Assembleelid zijn om personen in een kwaad daglicht te stellen. 'Ik weet dat de vernietigende nederlaag, voorzitter, van de afgelopen twee verkiezingen zwaar op zijn maag ligt. Vooral in die van 2010 want hij zou minister worden. En die deals waren al gesloten', aldus Miranda.

Terwijl hij sprak ontstond er, zo schrijft Starnieuws, een behoorlijk geroezemoes in de vergaderzaal. De minister vroeg vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP), die de vergadering leidde, de ruimte om zijn betoog, dat hij zelf opgeschreven en voorgelezen had voor zijn echtgenote, rustig te presenteren. 'Als wij kijken naar de ondersteuning van dit gedrag, dan ziet u dat als dit soort dingen in de microfoon geschreeuwd worden, dat u in nog niet eens een halve minuut de stations kunt tellen waarop direct die verklaring is. Dat is voor mij vreemd. Dus de pers, delen van de pers werken heel snel, voorzitter.'

De minister, zei dat Gajadien voorzitter was van de commissie Vuilophaal, het organiseren van de vuilophaal. 'Hij toucheerde daar ook nog Srd 175.000 per maand voor.'Bouva schorste de vergadering in dit stadium.Na de schorsing mocht Miranda zijn betoog vervolgen, nu onder leiding van Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons.

Hij vond het erg, dat Gajadien de regering een boevenbende noemde. Hij merkte op, dat het lid een vergissing maakt in jaartallen. De bewindsman deelde mee, dat hij bezig is met doorlichting van het ministerie. Er is een onderzoek gaande hoeveel aannemers niet betaald zijn voor 2010.

Beschuldigingen zijn geschreeuwd in de microfoon en er zijn volgens hem persbureaus die dingen beginnen te schrijven voordat ze gezegd worden. Hij heeft er bezwaar tegen dat uitlatingen gedaan worden op basis van 'ik heb gehoord, mi yere'. Miranda merkte, op dat Gajadien een personeelslid is van het ministerie. Alle stukken waarover het lid heeft gesproken, overhandigde de minister aan De Nationale Assemblee. Er is een missive maar er is nog geen aankoop.

Hij voerde aan dat mensen niet met beschuldigingen moeten komen en zaken dienen te onderbouwen.  
Oppositieleden bleven erbij, dat de aanschaf veel te duur is. Volgens de VHP-fractie kan de fabriek niet meer dan tussen 1,2 miljoen en 1,8 miljoen  Amerikaanse dollar kosten.

André Misiekaba, fractieleider van de NDP, stelde dat hij de informatie heeft opgevraagd bij de minister. Hij heeft de documenten ingekeken. De fabriek is zo goed als nieuw. Misiekaba bemoedigde de regering om voort te gaan en zo de kosten van de asfaltering te drukken voor de samenleving. Er is volgens hem niks aan de hand.

Jogi vroeg de minister om de stukken te presenteren dat Gajadien Srd 170.000 per maand verdiende met de vuilophaal. VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi stelde, dat de vicepresident de minister had moeten corrigeren die 'below the belt' bezig was. Hij stelde dat op internet de prijzen nagegaan kunnen worden. Hij wil taxatierapporten zien en de onderbouwing. De asfaltfabriek is volgens hem te duur ingekocht.

Miranda antwoordde dat het om een nieuwe fabriek gaat en geen tweedehandse. Het gaat om een totaal geautomatiseerde fabriek en daarmee zal het asfalteren van wegen veel goedkoper worden.

Vier doden bij een schietpartij in Willemstad op Curaçao

Zes gewonden bij schietpartij tijdens verjaardagsfeestje twee broers in wijk Buena Vista

(Bron foto: Yves Guillaume Cooper)

In Willemstad op Curaçao zijn gisteravond (lokale tijd) bij een schietpartij vier doden gevallen. Zes gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. De schietpartij was tijdens een verjaardagsfeestje van twee broers in de wijk Buena Vista, die wordt beheerst door bendegeweld, zo bericht vanochtend, dinsdag 8 augustus 2017, onder andere de NOS.

Onbekenden openden volgens getuigen vanuit een auto met een automatisch wapen het vuur op een woning.In maart was er in Willemstad ook een schietpartij waarbij vier doden vielen. 'Toen was Curaçao in rep en roer', zegt NOS-correspondent Dick Drayer. 'Dat zal straks als de zon opkomt niet anders zijn.'

Drayer zegt, dat er dit jaar op Curaçao al achttien of negentien doden zijn gevallen door geweld, tegen zestien in heel 2016. 'En dat op een bevolking van 150.000, zeg maar een stad ter grootte van Amersfoort.'
Volgens Drayer is er bij politie en justitie wel veel aandacht voor vuurwapens. 'Maar, het lijkt dweilen met de kraan open. Het eiland ligt op een scharnierpunt van drugshandel tussen Colombia, Venezuela, de VS en Europa. Daarnaast is de jeugdwerkloosheid hoog en zijn er veel drop-outs. Of deze schietpartij daarmee te maken heeft, is nog niet duidelijk maar dat Curaçao een probleem heeft staat wel vast.'
(De Surinaamse Krant/Extra/NOS)
https://extra.cw/2017/08/ethly-jose-i-luis-a-keda-kruelmente-asesina/ETHLY, JOSE I LUIS A KEDA KRUELMENTE ASESINÁ

WILLEMSTAD.- Ayera Kòrsou a keda di shòk ku otro kaso tristu di bashamentu di bala ku a kosta bida di kuater hòmber, i tambe di vários persona heridá. Hasta ta papia di un di sinku persona ku a fayesé, pero bosero polisial no por konfirmá esaki pa EXTRA.
Ayera nochi den kareda di 20.20’or Kòrsou a konosé otro kaso di bashamentu di bala formal na e krusada di Antiguaweg/Jamaicaweg na un kas pegá ku Toko Jose Wong, ántes Toko Chow.
Aparentemente un grupo di persona tabata na un kas selebrando kumpleaño di dos ruman hòmber ku ta un par di ohochi. Aki un vehíkulo SUV lo mester a yega i un hòmber kurpa grandi i kara tapá lo mester a baha i ku un arma outomátiko a lòs vários tiru
E bashamentu di bala aki a kosta bida di kuater persona ku fayesé mesora. Ta trata di Ethly Albertus jr. nasé na Kòrsou 26 sèptèmber 1989, Jose Luis Belen, nasé na Sto. Domingo 7 ougústús 1995 i Luis Jose Belen, nasé na Sto. Domingo 7 ougústús 1995. Polis a dun di konose ku den kurso di dia ta identifiká e di kuater víktima ofishalmente.  Aparte di esakinan seis persona mas a keda heridá di kua algun hopi grave.
Na e sitio outoridatnan a konfiská alrededor di 100 ‘huls’.
Na poli un kantidat hopi grandi di famia, amigu i konosínan a presentá, pero polisnan a sera entrada pa poli di manera ku no tabata laga ningun persona pasa bai paden.
Personal di e tim di reshèrshi forénsiko a presentá na poliklínika pa realisá investigashon na un vehíkulo ku a hiba un di e víktimanan poli, i ku tabatin perforashon di bala na dje tambe. Despues di esaki e vehíkulo a keda konfiská i hibá warda di polis pendiente mas investigashon.
Tambe na mes momentu a mèldu ku a haña un Kia Sportage kimá na Shut. Aparentemente e Kia aki lo ta envolví den e kaso di asesinato aki. Sinembargo esaki tampoko polis por konfirmá.
Esaki ta e di dos kaso di bashamentu di bala riba personanan den grupo ku a kaba ku bida di kuater persona pareu. Esun promé tabata na Ser’i Parera ku ainda outoridatnan no por solushoná, i awor esun aki na Buena Vista.
Polis no por a duna mas detaye pero ta pidi tur hende ku a mira òf sa di algu algu pa yama 917 òf 108.
EXTRA ta ekstendé palabra di kondolensia na famia dje víktimanan.

SING SONG op longlist L'OR Gouden Kalf Competitie 2017

Nominaties worden op 1 september bekendgemaakt 


De Nederlands/Surinaamse muzikale film SING SONG van regisseur Mischa Kamp staat op de longlist voor de L'OR Gouden Kalf Competitie 2017. De nominaties worden op 1 september bekendgemaakt en de winnaars op 29 september tijdens het L'OR Gouden Kalveren Gala

SING SONG is het muzikale avontuur van de 16-jarige Jasmine die samen met gitarist Stijn naar Suriname gaat om mee te doen aan een song-contest, maar in het geheim op zoek gaat naar haar moeder. SING SONG is een swingende muzikale film over het ontdekken van je roots.

In SING SONG spelen zowel gevestigde acteurs als muzikanten, zangers, zangeressen en stand-uppers. De film barst van het muzikaal talent uit Suriname en Nederland, waaronder Georgiefa Boomdijk (The Voice Kids), Maurits Delchot (Negativ) Glen Faria (MC Fit), zangeres ÂDÏKA, acteur Borger Breeveld (Wan Pipel), actrice Liesbeth Peroti (musical ‘Nina Simone’) , stand-up artiest Pres Jurriaantje en zanger Kenny B.

SING SONG zit vol met swingende muziek en liedjes, die zijn geschreven zijn door Glen Faria (MC Fit), I am Aisha en muziekcollectief Soulsearchin’.

De film is grotendeels in Suriname is opgenomen, SING SONG is geregisseerd door Mischa Kamp. Het scenario is geschreven door Fiona van Heemstra, met bijdragen van Guus Pengel.

SING SONG is geproduceerd door Submarine Film (Sabine Veenendaal en Jeroen Beker) in co-productie met VPRO. De film wordt uitgebracht door distributeur In The Air. De film is tot stand gekomen met financiële steun van Nederlands Films Fonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO en het Abraham Tuschinski Fonds.

De film draait sinds 19 juli in de bioscoop.

Toch geen ouderbijdrage voor leerlingen bijzondere scholen

Minister Robert Peneux en de FIBOS bereiken overeenstemming


Ouders hoeven geen Srd 120 inschrijfgeld te betalen voor hun kinderen die basisonderwijs volgen op bijzondere scholen. Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS) hebben overeenstemming bereikt. Dit meldt maandagavond 7 augustus 2017 Starnieuws.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft geld kunnen vrijmaken om tachtig procent van het subsidiebedrag voor 2017-2018 uiterlijk maandag te kunnen storten voor de bijzondere scholen.

Minister Peneux en vicepresident Ashwin Adhin hebben maandag in De Nationale Assemblee aangegeven, dat de regering er alles aan gedaan heeft om te kunnen voldoen aan de eis van de FIBOS.

De ouders moeten wel Srd 65 materiaalkosten betalen. Dat geldt ook voor kinderen die op de openbare lagere scholen worden ingeschreven. Het ligt wel in de bedoeling over te gaan tot subjectsubsidie. Peneux merkte op, dat het streven is om voor het schooljaar 2018/2019 zover te zijn. Dit zal in overleg met de FIBOS worden uitgewerkt. De inschrijvingen beginnen maandag, dan moet het geld reeds overgemaakt zijn door Financiën.