donderdag 10 augustus 2017

Venezolaans Hooggerechtshof vaardigt arrestatiebevel uit tegen vierde oppositionele burgemeester

Burgemeester David Smolansky van El Hatillo ondergedoken


Venezuela's Hooggerechtshof heeft woensdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen David Smolansky (zie foto- Bron: Twitter), de burgemeester van El Hatillo (te Caracas) en een lid van de partij Voluntad Popular. Smolansky dreigt 15 maanden celstraf te krijgen, omdat hij zijn werkzaamheden als burgemeester van El Hatillo zou hebben verzaakt, zo bericht PanAm Post donderdag 10 augustus 2017.

'De constitutionele kamer van het Hooggerechtshof in een gezamenlijke presentatie van de rechters en magistraten die daarin zitting hebben, verklaarden dat David Smolansky in minachting wordt gehouden voor zijn acties als burgemeester van de gemeente Hatillo in de Bolivariaanse staat Miranda', aldus een verklaring van de rechtbank.

Smolansky mag ook het land niet verlaten.

De Bolivariaanse Inlichtingendienst werd gestuurd om Smolansky te arresteren, met plannen om hem vast te houden in hun El Helicoide hoofdkantoor in Caracas, waar sterke beschuldigingen van foltering zijn geweest.

Smolansky heeft niet opgetreden tegen protesten tegen het regime in zijn gemeente, met het argument dat het recht om te protesteren is beschermd in de Grondwet van de natie. Volgens het Maduro-regime had hij een burgemeesterlijke plicht om te voorkomen dat betogers de straten van El Hatillo zouden afsluiten.

Dit is de vierde burgemeester die sinds eind juli het slachtoffer is van uitspraken van het Hooggerechtshof, en allen om dezelfde redenen. Op dinsdag 8 augustus werd de burgemeester van Chacao, Ramón Muchacho, ook ontslagen en naar de gevangenis overgebracht. Hij dook onmiddellijk onder.

Burgemeester Gustavo Marcano van Diego Bautista Urbaneja, in de staat Anzoátegui, had ook een arrestatiebevel uitgereikt gekregenn. Alfredo Ramos van Iribarren, in de staat Lara, werd eind juli ook door SEBIN (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) gestopt met soortgelijke bevelen van het Hooggerechtshof.


(De Surinaamse Krant/PanAm Post/Twitter)

Beveiliger in Atlantico, Colombia, schiet echtgenote en geliefde, dood in bed

Juan Carlos Garcia (42) betrapt echtgenote en vriend op heterdaad


Een echtgenoot in Colombia is voor moord aangeklaagd nadat hij zijn naakte vrouw en haar geliefde doodgeschoten heeft toen hij de twee in  bed betrapte. Juan Carlos Garcia, 42, zou de moord op Sandra Castellanos (39) en haar vriend Noe Gomez (35) in hun huis in Atlantico, hebben bekend, zo berichten diverse internationale media donderdag 10 augustus 2017. 

De beveiligingsmedewerker vermoedde, dat zijn vrouw een affaire had terwijl hij nachtdiensten draaide en bberraamde een val om haar 'met haar handen in het  deeg te vangen', aldus de politie. De drie kinderen van het koppel sliepen in het huis toen Garcia naar verluidt een pistool op het echtpaar richtte rond negen uur vrijdagavond 4 augustus en schoot.

De beveiligingsmedewerker was getipt over de affaire van zijn vrouw door buren en deed alsof hij naar het werk ging, zodat hij Castellanos en Gomez in de daad kon betrappen.

Garcia was bij een vriend thuis en belde omstreeks negen uur 's avonds Castellanos om te informeren naar de kinderen om vervolgens naar huis te gaan, de geliefden op heterdaad betrappend.

Hij werd later gearresteerd voor wat de politie een 'gruwelijke misdaad van passie' noemde. Maar, hoewel de politie zegt dat de man zichzelf heeft aangegeven en de moorden heeft bekend, heeft hij geen berouw getoond.

Hij zou tegen agenten hebben gezegd: 'Zij was ontrouw en heeft mijn eer als een man aangetast. Alles wat ik deed, was de vrouw verwijderen die mijn leven in deze wereld vernietigde.'

Een politieverslag: 'Om vijf minuten over negen 's avonds belde Juan Carlos Garcia zijn vrouw om te vragen naar zijn drie kinderen, ze beantwoordde de oproep en vertelde hem dat ze naar bed waren gegaan, omdat ze vroeg naar school moesten vertrekken.'

De verdachte Juan Carlos Garcia vond zijn vrouw de liefde bedrijven met haar liefde. De man was vol woede en vermoordde hen beide. 'Hij gaf zichzelf aan bij de politie en zei dat hij geen spijt had van wat hij had gedaan.'

De politie zei, dat de drie kinderen hun moeders begrafenis zouden bijwonen en door familieleden worden verzorgd.

(De Surinaamse Krant/debate.com.mx/The Sun)

Premier en minister van Justitie aanwezig bij stuurgroepvergadering TopC op Curaçao

Justitie streeft naar terugdringen aantal ‘high impact’ delicten gepleegd door volwassenen

(Bron foto: Openbaar Ministerie)

Minister-president Eugene Rhuggenaath en de minister van Justitie Quincy Girigorie waren donderdag 10 augustus 2017 aanwezig bij een stuurgroepvergadering die in het kader van de aanpak Top C ‘Tur Wowo Riba Bo’ (alle ogen op jou gericht) werd gehouden, zo bericht het Openbaar Ministerir. 

Het project heeft als hoofddoel om het aantal ‘high impact’ delicten (diefstal met geweld, zware mishandeling, moord/doodslag) gepleegd door adolescenten sterk terug te dringen. Van deze aanpak moet tevens een preventieve werking uitgaan, waardoor tegengegaan wordt, dat jongeren en jongvolwassenen ‘high impact’ delicten gaan plegen. De geselecteerde jongeren en jongvolwassenen krijgen een intensieve en persoonsgerichte benadering, dat uitgaat van drie pijlers: de 'lik op stuk’ pijler, de ‘zorg en nazorg’ pijler en de ‘brusjes’ pijler (broertjes en zusjes).

De Stuurgroep is bestuurlijk verantwoordelijk voor het project Top C ‘Tur Wowo Riba Bo’ en lost zich voordoende knelpunten op. De Stuurgroep stuurt aan op resultaten en kent de volgende samenstelling, de Hoofdofficier van Justitie, de directeuren van de kernpartners, de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en de secretaris generaal van het ministerie van Algemene Zaken en de projectleider Top C ‘Tur Wowo Riba Bo’.

De minister van Justitie wordt ook steeds uitgenodigd en is aanwezig bij belangrijke beslissingen. Al tijdens de start van de Top C aanpak, is gestuit op een aantal structurele knelpunten. Voor een aantal van deze knelpunten wordt getracht de verantwoordelijke instantie/ministerie te activeren om er oplossingsgericht en op integrale wijze mee aan de slag te gaan. Bewustwording wordt gecreëerd onder de samenleving, politieke bestuurders en gezagsdragers over de noodzaak om te komen tot concrete oplossingen voor gesignaleerde problemen.

Met een drietal knelpunten zijn binnen de justitiële keten concrete oplossingen gevonden in de vorm van drie projectvoorstellen die bij het criminaliteitsfonds zullen worden voorgedragen ter financiering. Deze zijn:
a. Begeleid wonen justitiële doelgroep;
b. Vorming- en leerwerktrajecten justitiële doelgroep.

Daarnaast is reeds een projectvoorstel ingediend voor de werving van vijf fulltime Top C regisseurs, die alle jongens die momenteel op de Top C lijst staan onder regie kunnen nemen en daadwerkelijk kunnen sturen aan de hand van een ketengerichte aanpak, waarbij verschillende partners uit verschillende ministeries tezamen toewerken naar vermindering van criminaliteit.

Bouterse: 'Dit jaar een bescheiden groei van 0,9% van de economie'

'Dit betekent nog niet, dat wij in een hoera-stemming moeten verkeren'

'Grote achterstanden in belastingbetalingen worden ingelopen, er ligt enorm veel geld dat bij de fiscus thuis hoort'


President Desi Bouterse heeft vandaag, donderdag 10 augustus 2017, in De Nationale Assemblee aangegeven dat voor dit jaar een bescheiden groei van 0,9% van de economie is geprojecteerd. 'Dit betekent nog niet, dat wij in een hoera-stemming moeten verkeren. Het is wel een belangrijke constatering dat wij niet meer in de situatie verkeren van een verdere neerwaartse gang, maar van het thans hebben bereikt van een keerpunt in onze economie. Wij zijn thans gekomen in een proces van het langzaam klauteren naar boven', zei Bouterse. 

Het staatshoofd presenteerde diverse economische indicatoren.

• De inflatie neemt sinds het vierde kwartaal van het vorig jaar af. Waar er in 2016 nog 52% inflatie gemeten werd, is dat nu beneden 20% gedaald.

• Het tekort op de begroting wordt stevig in bedwang gehouden door een besnoeiing op de niet-essentiële uitgaven. Zo verminderde het tekort van bijna 9,5% in 2015 naar ongeveer 6% van het BBP in 2016, terwijl in de eerste helft van 2017 het tekort op circa 3% van het BBP lag.

• Een verhoogde deviezenverdiencapaciteit, zoals uit de mijnbouw, en een lagere druk op de deviezenvraag wegens zelfvoorziening en bezuiniging gaf al in de tweede helft van 2016 positieve resultaten. Het overschot op de handelsbalans klom gestaag van 32 miljoen Amerikaanse dollar  in het tweede kwartaal van 2016 tot 157 miljoen Amerikaanse dollar in het eerste kwartaal van 2017. Het tekort op de lopende rekening sloeg om in een overschot, dat verdubbelde van 46 miljoen Amerikaanse dollar in het vierde kwartaal van 2016 naar 93 miljoen in het eerste kwartaal van 2017.

• Bedrijven zoals Staatsolie, Rosebel/IAmGold en Newmont hebben hun productie op peil. De financiële resultaten zijn 2016 vielen vele malen beter uit dan die van 2015. Deze trend heeft zicht voortgezet in het eerste helft van dit jaar.

• Diverse initiatieven worden ondernomen om de lokale voedselvoorziening en dienstverlening uit te breiden, zodat meer werkgelegenheid ontstaat en de druk op importdeviezen afneemt.

'Kortom, de economische heeft zich al ingezet. Met stabilisatie alleen zijn wij er nog niet', beklemtoonde de president.De structurele hervormingen zullen onverkort worden voortgezet. Deze dienen om met een betere efficiëntie de fiscale inkomsten te versterken, terwijl de productie relatief ontlast wordt en de nieuwe investeringen in de economie gestimuleerd blijven.

De Staatsinkomsten zullen verhoogd worden zonder dat de maatschappelijke druk hiervan merkbaar zal zijn, stelde Bouterse. Hij noemde onder andere het verhogen van de niet-belastinginkomsten, zoals de grondhuurrechten en leges. Deze zullen bij benadering enkele miljoenen per jaar extra in de staatskas brengen. 'Grote achterstanden in belastingbetalingen worden ingelopen. Er ligt enorm veel geld dat bij de fiscus thuis hoort en niet daarbuiten: vermogende zelfstandigen en burgers genieten alle rechten om door hard werken vermogend te zijn en te worden, maar dat ontslaat hun niet van de verplichting om, zoals alle andere burgers, ook normaal hun burgerplicht van het betalen van belasting te vervullen. Daarnaast heeft de overheid een zorgplicht voor de minder draagkrachtigen en zal een deel van de inkomstenverhoging daar aangewend worden, terwijl in principe afgestapt zal worden van de algemene subsidies', deelde de president mee.

Hij benadrukte 'dat herstel van de economie, van de economische groei, in ons aller belang is. Economische groei zal ons gaandeweg in staat stellen de levensstandaard van ons volk weer op te trekken'.

Derde slachtoffer woningbrand Marowijnestraat, baby van 11 maanden, ook overleden aan brandwonden

Eerder overleden de 35-jarige moeder en zoontje van 7 jaar


De 11 maanden oude baby Saviella Kartdimedjo is vanochtend, donderdag 10 augustus 2017, overleden aan brandwonden die zij had opgelopen bij een woningbrand aan de Marowijnestraat, zo bericht de webeditie van het Dagblad Suriname. Haar 35-jarige moeder Chennen Kartodimedjo en haar 7 jarig broertje waren eerder overleden op de Intensive Care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. 

De moeder en haar twee kinderen sliepen afgelopen vrijdag in een slaapkamer waarin brand ontstond. Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat er vier jerrycans gevuld met benzine waren opgeslagen in die slaapkamer.

Op een gegeven moment is een vonk ontstaan in de slaapkamer waarna de hele ruimte vlam vatte. Alle drie personen liepen daardoor ernstige brandverwondingen op.

DSM blijft investeren in de Braziliaanse diervoedingsmarkt

Vleesschandaal in Brazilië kostte DSM tot dusver circa 20 miljoen euro aan omzet


DSM reserveert tot en met 2017 circa 83 miljoen dollar voor uitbreiding productiecapaciteit en bouw onderzoekscentrum in Brazilië


DSM blijft investeren in de Braziliaanse diervoedingsmarkt ondanks recente schandalen in de vleeswerkende industrie in dat land. Dat zegt David Blakemore, die verantwoordelijk is voor de divisie voor diervoedingsingrediënten van DSM, aldus De Telegraaf van woensdag 9 augustus 2017. 

Blakemore meldt, dat DSM tot en met 2019 voor circa 83 miljoen dollar heeft gereserveerd voor investeringen in uitbreiding van de productiecapaciteit en de bouw van een nieuw onderzoekscentrum in Brazilië.

Hij noemt de situatie op de Braziliaanse markt voor de korte termijn 'enigszins gecompliceerd', maar stelt dat de langetermijnvooruitzichten voor de agrarische sector van Brazilië goed zijn. DSM staat in het land open voor overnames.

Het schandaal in Brazilië, waar vleesverwerkende bedrijven bedorven vlees opnieuw verpakten en alsnog op de markt brachten, raakte ook DSM. De export van Braziliaans vlees raakte verstoord en de prijzen van vee daalden. Het kostte DSM tot dusver circa 20 miljoen euro aan omzet. Daarnaast gaat het ook in zijn algemeenheid moeilijk met de Braziliaanse economie.

(De Surinaamse Krant/De Telegraaf)

Bekende ecotoerisme-ondernemer vermoord door illegale gewapende groep in West-Colombia

Dood Javier Montoya zond een schokgolf door de afgelegen strandgemeenschap NuquiEen ondernemende ecotoerisme-ondernemer is vermoord door een illegale gewapende groep in West-Colombia, meldde de krant El Tiempo dinsdag, zo meldt vandaag, donderdag 10 augustus 2010, de nieuwswebsite Colombia  Reports. Het lichaam van de Antioquia-inheemse Javier Montoya, die al 37 jaar in Nuqui woonde, werd in juni al in zijn huis door de politie gevonden. Zes kogels hadden het leven van de toerisme pionier beëindigd.

Zijn dood zond een schokgolf door de afgelegen strandgemeenschap, die had gehoopt dat Colombia's doorlopende vredesproces met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) de vooruitzichten op het toerisme zou verbeteren, maar werd in plaats daarvan geterroriseerd door andere illegale gewapende groepen. Er is geen zekerheid over wie Montoya vermoordde. Volgens een vriend, die met El Tiempo gesproken had, had de toerisme pionier nooit problemen met een illegale gewapende groep.Ten oosten van Nuqui, in de gemeente Alto Baudo, is de paramilitaire groep AGC (Gaitanista Zelfverdedigings Krachten van Colombia/Autodefensas Gaitanistas de Colombia) sinds 2014 in strijd met ELN-guerrilla's (Ejército de Liberación Nacional). Hoewel de veelvoudige botsingen geleid hebben tot honderden ontheemden, hebben de Colombiaanse veiligheidskrachten blijkbaar niet kunnen reageren, het gebied daarmee overgelaten aan de genade van illegale gewapende groepen.

De veiligheidsstrijdkrachten van Colombia zijn steeds vaker onderhevig aan kritiek vanwege het feit dat ze de territoriale controle van talrijke verlaten FARC-gebieden daadwerkelijk verzaken, waardoor veel van deze plattelandsgebieden volledig door de rivaliserende groepen onrechtmatig of betwist worden.

Vele tientallen gemeenschapsleiders zijn vermoord sinds de vrede op 24 november 2016 werd ondertekend.Eerder dit jaar heeft het leger een belangrijke hervorming aangekondigd om zich aan te passen aan de post-FARC realiteit, maar tot nu toe zonder duidelijk effect.
Op dezelfde dag meldde El Tiempo det moord op Montoya, en nieuwswebsite Pacifista meldde de moord op een gemeenschapsleider in een andere Stille Oceaan gemeente, Tumaco, naar verluidt door de AGC-paramilitaries.

(De Surinaamse Krant/Colombia Reports/El Tiempo)

Explosieve stijging aantal Venezolanen dat asiel aanvraagt in Europese Unie

Spanje krijgt veruit de meeste asielaanvragen, 3.960 in 2016


Het aantal Venezolanen dat asiel aanvraagt in de Europese Unie is tussen 2013 en 2016 gestegen van 105 naar 4.695 per jaar. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. De Belgische Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) signaleert ze vandaag, donderdag 10 augustus 2010, op Twitter, aldus VTM Nieuws. 

Volgens Francken zullen dit jaar nog veel meer Venezolanen asiel aanvragen in Europa. Tot nu toe zijn dat er gemiddeld 900 per maand.

Dat het aantal zal stijgen, zou niet verwonderen. De diepe economische en politieke crisis die Venezuela sinds een aantal jaar treft, is de afgelopen weken alleen maar acuter gewVTorden. Er werd immers een Grondwetgevende vergadering verkozen die volgens critici meer macht moet geven aan president Nicolas Maduro.

De problemen in het Zuid-Amerikaanse land tekenen zich ook af in het aantal asielaanvragen van Venezolanen in Europa. Die schommelden tussen 2008 en 2013 tussen de 60 en 105, maar sinds 2014 schieten ze de hoogte in.

De 28 EU-landen kregen dat jaar 325 Venezolaanse asielaanvragen. Dat waren er 790 in 2015 en een jaar later zelfs 4.695. Spanje krijgt veruit de meeste asielaanvragen, vorig jaar namelijk 3.960. In ons land waren er vorig jaar 45 Venezolanen die een aanvraag indienden. Ook dit jaar gaat het om enkele tientallen. 'Ze werden tot nu toe allemaal erkend', zegt Francken.

(De Surinaamse Krant/VTM Nieuws/Twitter)

Avond-IMEAO wordt met het nieuwe schooljaar opgeheven

Opheffing vanwege geringe aantal leerlingen


Het avond-IMEAO wordt met het nieuwe schooljaar opgeheven vanwege het geringe aantal leerlingen. Er zijn 106 leerlingen op 46 leerkrachten en dit maakt de school niet rendabel. Dat heeft Onderwijsminister Robert Peneux maandag in De Nationale Assemblee gezegd, aldus vandaag, donderdag 10 augustus 2010, de Ware Tijd.

Voor het nu aflopende schooljaar volgen in het vierde leerjaar zes leerlingen het onderdeel 'bedrijfsaccountant'. In sommige klassen zitten slechts drie leerlingen.

In de nieuwe structuur van het IMEAO zal blijven zitten niet meer voorkomen. Hierdoor hoeven leerlingen die zouden doubleren niet meer verwezen te worden naar de avondopleiding.

Afgestudeerden van het avond-MULO worden verwezen naar het avond-HAVO en de opleiding van de nieuwe leerkracht voor vervolgonderwijs. Het avond-MULO en de volwasseneneducatie blijven bestaan.

Peneux zei, dat er bij avondopleidingen niet meer gesproken wordt van tweede kans onderwijs, omdat de meeste leerlingen er bewust voor kiezen om vroeg in het arbeidsproces te stappen en 's avonds naar school te gaan.

Verkavelingsbedrijf Kensenhuis NV legt beslag op Plantage Osembo

In zaak verkaveling te Kwatta heeft de rechter om twee taxatierapporten gevraagd


Het verkavelingsbedrijf Kensenhuis NV zegt, aldus de Ware Tijd van vandaag, donderdag 10 augustus 2017, belangrijke stappen vooruit te hebben gemaakt in de ruzie over twee in opspraak geraakte verkavelingsoperaties. Er is via de rechter beslag gelegd op Plantage Osembo. Over Kwatta oordeelde de rechter, dat het belang van de kopers prioriteit geniet. 

Uit stukken van directeur Robin Kensenhuis (zie foto) blijkt, dat de rechter het verzoek tot beslaglegging, dat op 2 augustus was ingediend, deze week officieel heeft toegewezen. Wat de verkaveling te Kwatta aangaat heeft de rechter om twee taxatierapporten gevraagd: één voor de investeringen van Kensenhuis NV (door de familie), en één met de investeringen (door het bedrijf).

'Indien de familie de samenwerking met Kensenhuis NV wil beëindigen, zal ze alle uitgaven, zoals de verkavelingskosten en vooruit betaalde bedragen moeten terugbetalen aan Kensenhuis NV', en aangerichte schade vergoeden, meldt het bedrijf in een persbericht.

De directeur blijft erbij, dat zijn organisatie niet frauduleus bezig is geweest en 'reeds grote investeringen' heeft gedaan. 'Door het handelen van de familie is ook het belang van de kopers geschaad', benadrukt Kensenhuis. Hij hoopt dat er ook een snelle oplossing komt voor de kopers.

De voorzitter van het plantagebestuur van Osembo, Edo Reger, zegt dat hij nog geen officiële melding heeft ontvangen van de beslaglegging. Maar, Reger onderstreept dat het plantagebestuur de samenwerking met Kensenhuis NV heeft stopgezet. 'Ik bewaak de gronden van Osembo. Het is Kensenhuis NV die beloften heeft gedaan aan klanten die waargemaakt moeten worden. Wij beletten niemand om naar zijn grond te gaan voor zover iemand zaken heeft gedaan met het bedrijf.'

Door verwijten en beschuldigingen over en weer zeggen beide partijen dat ze wel bereid zijn om met elkaar om de tafel te zitten om de zaak op te lossen. Immers, bij een beslaglegging op gronden waar beide partijen sterk staan, bepaalt de rechter meestal dat partijen met elkaar moeten overleggen.

Premier Rhuggenaath raadt inwoners Curaçao aan reisadvies voor Venezuela van Nederland te volgen

'Verwachting is dat protesten blijven aanhouden en de kans is groot dat hiertegen gewelddadig wordt opgetreden'


Minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) raadt inwoners van Curaçao aan het reisadvies voor Venezuela van het Koninkrijk der Nederlanden te volgen. 'Maar, men is natuurlijk vrij om zelf een inschatting te maken', zegt woordvoerster Brigitte Gonesh vandaag, 10 augustus 2017, in het Antilliaans Dagblad.

Op de website www.nederlandwereldwijd.nl staat het laatste advies voor reizigers naar Venezuela. Voor het hele land geldt code oranje: ‘alleen noodzakelijke reizen’.

Maar, het grensgebied met Colombia is roodgekleurd: ‘niet reizen’. De laatste update van 2 augustus geldt ook gisteren nog. 'De politieke situatie in het land is gespannen. Ook door het verloop van de verkiezingen van 30 juli 2017. De verwachting is dat protesten blijven aanhouden en de kans is groot dat hiertegen gewelddadig wordt opgetreden. Vermijd demonstraties.' 


Statenlid Ana-Maria Pauletta (PAR), Curaçao, stelt minister van Justitie vragen over prostitutie

'Mensenhandel ten behoeve van prostitutie is op Curaçao niet vreemd'


Naar aanleiding van een documentaire op TV Direct over de ongereguleerde prostitutie op het eiland, stelt parlementariër Ana-Maria Pauletta (PAR) vragen aan Justitieminister Quincy Girigorie (PAR) over de grote hoeveelheid mensen die als prostituee werkzaam zijn buiten Campo Alegre. Dit bericht vandaag, donderdag 10 augustus 2017, het Antilliaans Dagblad.

Ook vraagt ze aandacht voor de zogenaamde ‘drankmeisjes’, vaak ongedocumenteerde vrouwen die bij een bar werken en daarbij alcoholische dranken verkopen waarmee ze een inkomen voor zichzelf en de bar regelen.

'Ik maak me heel erg zorgen over deze situatie, die een sociaal, juridisch, economisch en gezondheidsgevaar vormt voor de gemeenschap. De vrouw die hierin belandt, wordt niet regelmatig gecontroleerd en er is geen controle op de werkomgeving. Hoe kan niet gegarandeerd worden dat deze mensen niet als prostituee worden misbruikt of daartoe gedwongen. De mensenhandel ten behoeve van prostitutie is op Curaçao niet vreemd. Volgens verdragen moeten we mensen hiertegen beschermen', aldus het Statenlid in haar brief aan de minister van Justitie.

Twee van terrorisme beschuldigde broers ontkennen - Advocaten beschikken nog steeds niet ver dossier

Aanleiding arrestatie broers voor advocaten nog steeds vraagteken


De twee Nederlandse broers die in Suriname verdacht worden van terroristische activiteiten en het beramen van een aanslag, ontkennen deze beschuldiging. Dat hebben de advocaten van de twee verdachten vandaag, donderdag 10 augustus 2017, gezegd.

Het is voor de advocaten nog steeds niet precies duidelijk wat voor de Surinaamse autoriteiten de aanleiding is geweest de twee mannen eind juli te arresteren, geeft advocaat Raoul Lobo aan.

Omdat de raadsmannen afgelopen dinsdag pas voor de eerste keer contact mochten hebben met de verdachten, hebben ze nog lang niet voldoende informatie, aldus Lobo. 'We hebben nog geen dossier gekregen. De jongens ontkennen. Dus dan moeten we nu bestuderen wat de overheid tegen ze heeft', reageert hij.

Tijdens de huiszoeking zou er geen belastend materiaal zijn gevonden, aldus Lobo. Een mogelijke aanleiding voor de verdenkingen kan zijn, dat een van de broers een tijdje onderdak heeft geboden aan een jongen met radicale ideeën, denken de advocaten.
De inlichtingendiensten hielden de jongen in de gaten, waardoor de verdachten ook in beeld kwamen.

De twee verdachten die op 23 juli werden opgepakt, zijn broers die in de slagerij van hun vader in Paramaribo werken.

(De Surinaamse Krant/De Telegraaf)

Dennebos Suriname NV neemt afstand van 'mediarel' rond Bert Schreuders

'Schreuders is sedert oktober 2015 niet meer verbonden aan de onderneming'


Het bosbouwbedrijf Dennebos Suriname NV neemt in een bekendmaking, die maandag in de krant verschijnt, afstand van de 'mediarel' rond Bert Schreuders, die beticht wordt van oplichting en diplomafraude. 'Bertus Schreuders is sedert ultimo oktober 2015 niet meer verbonden als financial controller bij de onderneming', aldus de bekendmaking, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 10 augustus 2017.

In een online-artikel op het 'I Love Su'-blog, dat ook via sociale media circuleert, staat dat Schreuders nauw samenwerkt met inspecteur-generaal John Courtar van de Arbeidsinspectie en dat hij als zakenpartner betrokken is bij het oplichtingscomplot. 'Ze opereren samen via het bedrijf Dennebos', luidt een citaat uit het artikel.

Het bosbouwbedrijf voelt zich met de haren erbij gesleept hierdoor en geeft te kennen dat het 'op generlei wijze verbonden is, noch verwantschap heeft met de heer Bertus Schreuders'.

Het bedrijf heeft ook een schrijven gericht aan de redactie van de blog. Daarin staat onder meer: 'Wij betreuren het ten zeerste dat, onder andere door publicaties op de 'I Love SU-blog', de naam van Dennebos Suriname in diskrediet wordt gebracht door een relatie te leggen met genoemde misstanden rond de heer Schreuders.' 

* Het genoemde blog is overigens een anoniem vuil smijtend blog, waarvan auteurs van eigen artikelen niet worden vermeld (of met fake namen). Van geen van de op het blog genoemde redacteuren is ook maar iets bekend.... Diverse - oppervlakkige - artikelen - met aantoonbare leugenachtige een verzonnen inhoud - op dat blog kunnen inhoudelijk dus zeker als twijfelachtig worden betiteld en zijn vermoedelijk bedoeld om mensen willens en wetens te belasteren en daardoor te beschadigen.  Een laffe werkwijze, in de anonimiteit, om personen, op de wijze als de figuren achter genoemd blog dat doen, te beschadigen. Personen worden besproken zonder hoor een wederhoor toe te passen, zoals onder andere het geval is in de kwestie Schreuders. Een blog om kritisch tegen het licht te houden en de inhoud niet voor zoete koek te absorberen.

(De Surinaamse Krant/de  Ware Tijd)

Minister Peneux kondigt grootschalig onderzoek aan naar slechte leerprestaties afgelopen jaren

'Er is iets structureel mis met het onderwijs'

Dit schooljaar hebben zes scholen van lager beroepsonderwijs een resultaat van nul geslaagden


Minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap en Cultuur heeft een grootschalig onderzoek aangekondigd naar de slechte leerprestaties van de afgelopen jaren. Hij trekt alvast de voorlopige conclusie dat er iets structureel mis is met het onderwijs. Het onderzoek zal zich vooral richten op leerstofprogrammering, afbakening van de leerstof voor de toets en of examenvakken, het niveau van de repetities en schoolonderzoeken, didactische vaardigheden van de leerkrachten, het effect van de stakingen waarbij schooldagen verloren zijn gegaan en hoe verantwoord die stakingen zijn geweest. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 10 augustus 2017.

Het onderzoek zou door de onderwijsinspectie uitgevoerd moeten worden op de minder goed presterende scholen op alle niveaus. Pas daarna kan volgens de minister een conclusie worden getrokken. Hij vindt het niet juist dat de slechte resultaten worden toegeschreven aan de attitude van de leerlingen.

De minister presenteerde maandag cijfers aan het parlement waaruit blijkt dat voor het MULO-eindexamen nog nooit een landelijke score van 75 procent is behaald. Ook hoe dat komt zal moeten worden onderzocht. Dit jaar is het landelijke gemiddelde 49 procent, lager dan het vorige schooljaar. Dit geldt ook voor de cijfers van schoolonderzoeken in vergelijking met de examencijfers. Bij schoolonderzoeken is het gemiddelde cijfer zeven, hoger dan bij de examens waar een vijf of minder wordt genoteerd.

Peneux benadrukte het belang van het onderzoek, wanneer over het algemeen voor het MULO en het voortgezet wetenschappelijk onderwijs de cijfers voor talen, waaronder Nederlands, bedrijfseconomie en wiskunde gemiddeld niet hoger zijn dan een vijf. Er zal goed moeten worden onderzocht hoe deze cijfers tot stand zijn gekomen.

Dit schooljaar hebben zes scholen van het lager beroepsonderwijs een resultaat neergezet van nul geslaagden en in sommige gevallen ook nul herexamens. Volgens Peneux moeten er in deze gevallen echt vragen gesteld worden over de serieusheid van de schoolleiding.

De regering wil een sterke staatsbank

'Fusie tussen Volkscredietbank (VCB) en Landbouwbank is zo goed als rond'


De regering wil een sterke staatsbank om efficiënter te kunnen opereren. De fusie tussen de Volkscredietbank (VCB) en de Landbouwbank is op enkele administratieve zaken na zo goed als rond, aldus minister Gillmore Hoefdraad van Financiën dinsdag in De Nationale Assemblee. Het ligt in de bedoeling om de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) daarna te fuseren met de unie van de twee overige banken. 

De regering is ook van plan aandelen af te stoten bij andere banken, zoals de Hakrinbank en de Surinaamsche Bank. Hoefdraad antwoordde op vragen van Assembleeleden, dat er niet drie staatsbanken hoeven te zijn voor zo'n kleine populatie. Door het samensmelten van de banken ontstaat er een sterke grote staatsbank.

Over afstoten van aandelen zei de minister, dat dit nog in discussie is en technisch verder worden bekeken. Als zaken rond zijn, zal De Nationale Assemblee hiervan in kennis worden gesteld.

De bewindsman haalde aan dat er sinds 2011 sprake is van afstoten van aandelen van staatsbedrijven. Op de vraag van Assembleelid Carl Breeveld (DOE) over waarom Financiën betalingen verricht via de SPSB en niet de Centrale Bank van Suriname (CBvS) antwoordde de minister, dat geld wordt geïnd bij de Belastingdienst en Nieuwe Haven. De SPSB heeft een kassa daar. Naast cash geld wordt ook met cheques van diverse banken betaald. Het gaat om ettelijke miljoenen bij elkaar. De bank speelt er sneller op in om de cheques te innen, terwijl Financiën soms langer dan een week ermee bezig is. Aangezien de overheid geld heeft bij SPSB, kunnen sommige dringende betalingen rechtstreeks worden gedaan.

Vooral in de maand juli was de betaaldruk bijzonder groot omdat ook vakantiegeld is uitgekeerd. Uiteindelijk worden alle cijfers opgestuurd naar de CBvS die de kassier is van de Staat. Deze werkwijze is volgens de minister normaal in veel landen.

Fly Allways gaat op Cuba vliegen

'Beide landen willen deze vliegverbinding graag uitgevoerd zien'

Eerste officiële commerciële vlucht naar verwachting over drie weken


De Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly Allways heeft een nieuwe regionale route aangeboord. Het bedrijf wil vier keer per week naar Cuba vliegen. Havana de Cuba en Santiago de Cuba worden twee keer per week aangedaan. Fly Allways heeft haar inaugurele vlucht naar Havana de Cuba gisteren uitgevoerd, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 10 augustus 2017.

Directeur Amichand Jhauw van Fly Allways zegt, dat er een potentiële markt is tussen Suriname en Cuba. Zowel de Surinaamse als Cubaanse autoriteiten hebben al het mogelijke gedaan om deze vliegverbinding tot stand te brengen, vertelt hij. 'Beide landen willen deze vliegverbinding graag uitgevoerd zien.'

Het bedrijf is drie jaar geleden opgericht en voert al twee jaar vluchten uit binnen de Caribische regio. Zo worden wekelijks twee lijndiensten uitgevoerd naar Curaçao. Fly Allways heeft al eerder gevlogen op Cuba. Zij heeft charters uitgevoerd naar dit eiland. 'Maar, de vlucht van woensdag markeert wel een begin van een vliegverbinding die uniek genoemd mag worden. Fly Allways boort een markt aan die eerder door anderen over het hoofd is gezien, want Cuba heeft veel te bieden aan Surinamers', betoogt Jhauw.

'Het authentieke van de steden is bekend, maar wat onbekend is, zijn de vele luxueuze hotels en prachtige stranden waar toeristen vanuit de hele wereld naar toe stromen.'

Het bedrijf speelt ook in op de behoefte van de Cubanen om te winkelen. Zo krijgen reizigers de mogelijkheid meer bagage vanuit Suriname mee te nemen. 'Hiermee wordt ingespeeld op de shopbehoefte van de Cubaan.'

Het is de bedoeling dat de eerste officiële commerciële vlucht over drie weken plaatsvindt.

'Het SVJ-bestuur is niet meer legitiem, het huishoudelijk reglement is geschonden'

‘SVJ-voorzitter doet steeds weer uitspraken waarbij geen overleg is geweest met de algemene ledenvergadering'


'Er zijn tal van infecties die de gegijzelde en in coma geslagen SVJ fataal kunnen en zullen worden'


De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) is in een coma geraakt en wordt in gijzeling genomen door haar eigen statuten, overige bepalingen en personen. Dit zal gedocumenteerd onderbouwd worden met verwijzingen naar de statuten en het huishoudelijk reglement. Er is ook sprake van schending van de gedragsnormen die de SVJ voor zichzelf heeft opgesteld, maar dit zal intern besproken moeten worden. Het bestuur van de SVJ zal goed bij zichzelf te rade moeten gaan en de vraag stellen: 'Heb ik wel voldaan aan de verwachtingen?

Het onderstaande kan gesteld worden:
- Het SVJ-bestuur is niet (meer) legitiem
- Het huishoudelijk reglement is geschonden
- De statuten zijn niet nageleefd

Het bestuur van de SVJ is niet (meer) legitiem Afgelopen zondag, 6 augustus, is het precies zes jaren geleden dat Wilfred Leeuwin tot voorzitter van de SVJ werd gekozen. Als bestuursleden werden ook Edward Troon, Louis Alfaisie, Afra Accord en Clifton Saridjan geïnstalleerd. Dit is conform artikel 14 van de statuten die stellen dat het bestuur van de vereniging de dagelijkse leiding van de SVJ heeft en bestaat uit tenminste vijf en ten hoogste zeven personen.

Alfaisie, Accord en Saridjan kunnen op basis van artikel 14 lid 3 van het huishoudelijk reglement niet meer tot bestuursleden gerekend worden. In de algemene bepalingen wordt nadrukkelijk gesteld dat bestuursfuncties of het lidmaatschap van politieke partijen of participatie in staatsorganen niet verenigbaar zijn met een bestuursfunctie van de SVJ. De personen Saridjan en Alfaisie hebben publiekelijk kenbaar gemaakt dat zij uit de actieve journalistiek stappen. Ook overige bestuursleden, op de voorzitter na, zijn niet meer actief. Het bestuur van de SVJ bestaat nu dus slechts uit de voorzitter en dit is in strijd met de statuten.

Voorts heeft het bestuur zijn termijn overschreden omdat er geen algemene ledenvergadering is belegd om de huidige zittingstermijn van zes jaren te bekrachtigen. Door het huidige bestuur is er ook geen enkel praktisch signaal gegeven dat handelt over de voorbereiding van bestuursverkiezingen.

In feite zou bijna het gehele huishoudelijk reglement hier geplaatst moeten worden om aan te geven welke artikelen zijn geschonden, maar ik beperk mij tot slechts enkele aspecten.
1- Juist vanwege het incomplete, en naar mijn inziens niet legitiem bestuur van de SVJ, kunnen op basis van artikel 2 lid 1 geen nieuwe leden toegelaten worden. Aanvragers moeten zich tot de secretaris wenden, maar de SVJ heeft momenteel geen secretaris.
2- Wanneer gesteld wordt dat de SVJ in gijzeling is genomen, verwijs ik naar onder andere artikel 2 lid 3, lid 4, lid 5, lid 6, lid 7 en lid 10 handelende over het lidmaatschap van aanvragers die nu de status van aspirantleden hebben verloren. Zij mogen op basis van deze bepalingen NIET toegelaten worden omdat zij of geen contributie hebben betaald of drie maanden niet actief hebben geparticipeerd binnen de SVJ aangezien de organisatie zelfs al jaren geen activiteiten heeft ontplooid. 3- Wanneer gesteld wordt dat de SVJ in gijzeling is genomen, verwijs ik naar onder andere artikel 2 lid 8 en lid 10 van het huishoudelijk reglement waarbij in principe alle leden het stemrecht is ontnomen, omdat zij langer dan negen maanden niet hebben geparticipeerd aan activiteiten van de SVJ, omdat er langer dan deze periode geen Algemene ledenvergadering is belegd.
4- Wanneer gesteld wordt dat het huishoudelijk reglement is geschonden, verwijs ik naar artikel 8 lid 1, lid 2 en lid 3 en lid 4 waarin er duidelijke regels zijn bepaald voor besteding van de financiële middelen van de SVJ alsook de verantwoording die het bestuur elk kwartaal dient af te leggen aan de leden. Artikel 8 verplicht het bestuur om de financiële positie van de SVJ transparant te houden voor de leden met een overzichtelijke administratie. De algemene ledenvergadering heeft daarbij het laatste woord, ook als het gaat om verlening van decharge aan de penningmeester. De voordracht zal echter gedaan moeten worden door een verificatiecommissie die niet is ingevuld binnen de SVJ. Het is dus een zeer verontrustende situatie dat er de afgelopen zes jaren zonder toestemming van het hoogste orgaan, de algemene Ledenvergadering, geen verslag is uitgebracht over de financiële positie van de SVJ en wat er allemaal met de middelen gebeurt.
5- Wanneer gesteld wordt dat het huishoudelijk reglement is geschonden, verwijs ik naar artikel 7 lid 1, lid 2 en lid 3 waar duidelijk gesteld wordt dat de SVJ:
• Uiterlijk een maand na aanvang van elk verenigingsjaar de jaarlijkse algemene ledenvergadering moet worden gehouden.
• Het bestuur op deze vergadering het uit te voeren programma voor het verenigingsjaar ter goedkeuring dient voor te houden aan de algemene ledenvergadering. (Is er wel een programma?)
• Op de jaarvergadering dient het bestuur over het afgelopen verenigingsjaar schriftelijk verslag uit te brengen van zijn zittingsperiode. De algemene ledenvergadering spreekt op die vergadering ook haar oordeel uit over het functioneren van het bestuur.

Zo zijn er nog een tal van infecties die de gegijzelde en in coma geslagen SVJ fataal kunnen en zullen worden. Dan het vraagstuk over gedragsnormen

Ik heb met de ‘SVJ-voorzitter’ Wilfred Leeuwin al het een en ander besproken, maar het lijkt mij niet galant om daar specifiek op in te gaan.

Een ander aspect is wel dat door de ‘SVJ-voorzitter’ de afgelopen tijd steeds weer uitspraken gedaan worden waarbij er GEEN overleg is geweest met de algemene ledenvergadering of een breed collectief van journalisten.

Ik doe een beroep op de SVJ-voorzitter (demissionair?) om voortaan op persoonlijke titel uitspraken te doen zonder de SVJ daarbij te betrekken. Het respect en de egards heb ik nog altijd voor de persoon en collega Wilfred Leeuwin. Dit neemt niet weg dat er orde op zaken gesteld moet worden binnen de SVJ, waarbij op bepaalde punten radicale maatregelen niet mogen uitblijven.

Om alle ruis weg te nemen, nog voor die ontstaat, wens ik bij voorbaat kenbaar te maken het SVJ-voorzitterschap niet te ambiëren, maar een knuppel in het hoenderhoek te gooien.

B-cham Chandralall

'Zienswijze Kalidien-Mansaram draagt inhoudelijk weinig bij aan fundamentele discussie'

SVJ-voorzitter Leeuwin: 'Criminalisering van vrije meningsuiting is niet van deze tijdspanne'

'Dat mevrouw Kalidien de president vrijwel aanspoort gebruik te maken van muilkorfartikelen is een zeer kwalijke zaak'


Met belangstelling is kennisgenomen van de pleit bezorgende opvatting van voormalig VHP-parlementariër drs. Sharmila Kalidien-Mansaram, in haar ingezonden stuk 'Elektronisch Rechtsverkeer is geen muilkorfwet'. Zij reageert hiermee op de bezorgdheid van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), die stelt dat wanneer bestaande muilkorfartikelen die voorkomen in de grondwet en in het Wetboek van Strafrecht worden geactualiseerd en in de nog te komen nieuwe wet verder worden aangescherpt, dat een beknotting zal zijn van het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid. 

Allereerst moet worden gestrest dat, de (suggererende) uitspraak als zou de wet ‘Elektronisch Rechtsverkeer’ een muilkorfwet zijn, geheel voor rekening komt van mevrouw Kalidien. De SVJ, zo niet de SVJ-voorzitter, heeft in een interview met dagblad de Ware Tijd dit nimmer gesteld. Daarnaast is over de uiteenzetting van parlementariër Stephen Tsang, voorzitter van de parlementaire commissie die deze wet voorbereid, geen enkele waardeoordeel gegeven.

Voor de SVJ gaat het hier in de eerste plaats niet om een enge politieke discussie, maar om het aandragen van weloverwogen opvattingen die moeten bijdragen aan de verheffing van de democratische belevenis van elke Surinamer. Onderstreept moet worden dat deze wet die nu in commissieverband in behandeling is bij De Nationale Assemblee, juist beoogt ordening en regulering van maatschappelijke processen te bewerkstelligen, die gezien de tijdgeest zeer relevant zijn. In het streven dit te doen is het begrijpelijk dat over sommige vraagstukken er een ‘gezonde’ maatschappelijke discussie ontstaat en het niet ondenkbaar is dat er verschil van opvatting zal zijn over sommige onderdelen van de wet.

Hoewel de SVJ principieel verschilt met mevrouw Kalidien over de belevenis van het recht op vrije meningsuiting en eventuele regulering daarvan, wordt ondanks het feit dat haar zienswijze inhoudelijk weinig bijdraagt aan een fundamentele discussie over het onderwerp, daar toch rekening mee gehouden.

Het is goed in herinnering te brengen dat wat betreft het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid, Suriname, tot verbazing van andere landen, de afgelopen jaren een steeds stijgende positie heeft ingenomen op de internationale index. Verbazing omdat, na een periode van militair dictatuur, waarin middels decreten het fundamenteel grondrecht op vrije meningsuiting en persvrijheid, ongedaan werd gemaakt, Suriname nu, behoort tot de landen, waar los van de zogenaamde muilkorfartikelen in de Grondwet en het Wetboek van Strafrecht, geen directe bedreiging bestaat voor dit fundamentele grondrecht.

De pluriformiteit aan mediahuizen, zowel etnisch als politiek gekleurd, de praat- en opbelprogramma’s waar elke burger vrijelijk zijn of haar mening kan spuien, maar vooral de absentie van organieke wetten op het recht van vrije meningsuiting hebben in de rapportage voor het samenstellen van de index een belangrijke rol gespeeld. Suriname prijkt dan ook fier op plek 20 van deze index met het predicaat ‘VRIJ’.

Het is niet de aanwezigheid van wetgeving die een samenleving ordent, maar wel common sense en consensus over de democratische belevenis van rechten en plichten die zijn verankerd en gewaarborgd in de grondwet. Dit is een cruciaal uitgangspunt, zeker als het gaat om het grondrecht van vrije meningsuiting. Natuurlijk is geen enkel recht zonder beperking, net zoals geen enkel mens objectief genoemd kan worden, puur om het feit dat wij mensen geen objecten maar subjecten zijn.

De grens van het toelaatbare in het recht op vrije meningsuiting wordt dan ook niet bepaald door individuele opvattingen, nog minder door politieke, religieuze, of andere groeps- en of geïnstitutionaliseerde belangengroepen. In artikel 19 van de drondwet, artikel 19 van de Internationale verklaring voor de rechten van de mens en artikel 19 van het Verdrag betreffende Burgerlijke en Politieke rechten (Bupo), wordt dit recht gegarandeerd als een algemeen grondrecht, met de beperking dat aan dit recht bijzondere plichten en verantwoordelijkheden zijn verbonden. Die beperkingen kunnen alleen bij wet worden geregeld als het gaat om het belang van de rechten of de goede naam van anderen en wanneer die beperking bij wet nodig is, in het belang van de nationale veiligheid, bescherming van de openbare orde, de volksgezondheid of de goede zeden.

Het probleem van de muilkorfartikelen in de Grondwet en het Wetboek van Strafrecht is dat zij de bedoeling en de geaardheid hebben ingezet te worden door toevallige overheden, regeringen, presidenten, instituten en belangengroepen, met gebruikmaking van een eigen interpretatie over hoe de schending van hun rechten zou hebben plaatsgevonden. Doordat ze vervat zijn in het Wetboek van Strafrecht betekent dit, een directe criminalisering van de burger die gebruik maakt van dit grondrecht. Dit is niet alleen naar het oordeel van de SVJ, maar ook van regionale, internationale journalisten organisaties, maar belangrijker nog volgens de Verenigde Naties, een zeer ondemocratische en recht beperkende manier om een samenleving te onderdrukken.

Criminalisering van de vrije meningsuiting is niet van deze tijdspanne en draagt niet bij tot de persoonlijke en nationale verheffing van naties. Overigens voorziet de wet ook niet in een definitie of een grens van wat wordt bedoeld met het aantasten van de goede naam en eer van een persoon of wanneer sprake is van het belediging van het staatshoofd.

Muilkorfwetten vinden hun oorsprong in een periode waar de monarchie boven de wet stond. In de huidige geciviliseerde samenleving staan overheden niet boven wet en recht. De grens van het toelaatbare wordt uitgemaakt en bepaald door de onafhankelijke rechtspraak. Niet door de wetgevende en ook niet door de uitvoerende macht. Het fundamentele van het grondrecht op vrije meningsuiting is dat een persoon enerzijds de vrijheid heeft te zeggen wat en hoe hij wil en anderzijds verantwoordelijk is voor wat hij zegt of publiceert. Die verantwoordelijkheid wordt afgelegd bij de onafhankelijke rechter in een eerlijk en onafhankelijk proces.

Het is best begrijpelijk dat de president of welk andere burger dan ook zich beledigd voelt door uitspraken en publicaties in de media en op sociale media. Nog begrijpelijker is dat, iedereen die zich beledigd of geschaad voelt recht gedaan zou willen hebben. Het verschil is dan wel dat enerzijds de president, regering en volksvertegenwoordiging de macht hebben door met het inzetten van wetten en wetsartikelen, het voordeel naar zich toe te trekken, terwijl anderzijds de burger slechts dient te gehoorzamen. Dit leidt tot pure vormen van dictatoriaal gedrag die in de meeste gevallen vraagt om burgerlijke ongehoorzaamheid en anarchie. Het is daarom dat de democratie voorziet in een onafhankelijke rechtsorde aan wie zowel overheden als burgers gehoorzaam zijn en respect voor moeten hebben.

In geval van een rechtsspraak kan onmogelijk sprake zijn van criminalisering, dus een strafproces, maar wel van een civiel (burgerlijk) proces, waar verantwoording wordt afgelegd en recht wordt gesproken. Schrappen van de muilkorfartikelen uit het Wetboek van Strafrecht is dan ook een vereiste omdat de wetgevende of de uitvoerende macht onmogelijk een burger kan criminaliseren voor het vrijelijk uiten van zijn of haar mening.

Als ondersteuning voor haar opvatting verwijst mevrouw Kalidien in haar ingezonden stuk naar nog bestaande Nederlandse muilkorfartikelen en beschrijft enkele voorvallen waar die zijn aangesproken. Wat mevrouw Kalidien echter bewust of onbewust verzwijgt, is hoe de Nederlandse maatschappij zich ten aanzien van deze muilkorfwetten heeft ontwikkeld. Misschien moet zij eraan herinnerd worden, dat naar aanleiding van een debat in de Tweede Kamer er een artikel is verschenen, met als kop: Meerderheid kamer wil af van majesteitsschennis. De uitroep “fuck de koning, fuck het koningshuis”, gedaan door een burger, tijdens een zwarte piet demonstratie, hiervoor werd opgepakt en een boete kreeg van 500 euro was aanleiding voor dit debat. De uitkomst hiervan is, dat de meerderheid van de Tweede Kamer van mening is dat zo'n uitspraak niet meer verboden mag worden. De artikelen 111 en 112 van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht worden gezien als muilkorfwetten die een burger criminaliseren voor het uiten van zijn mening. De Tweede Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Halbe Zijlstra (VVD) zeggen ronduit, dat dit soort wetgeving niet meer van deze tijd is en geschrapt moet worden. Dit voorval deed zich voor in september 2016.

In 2013 werd een studente door de Nederlandse politie opgepakt. Zij droeg in het openbaar, wachtend op het moment dat leden van het koningshuis langs zouden komen en wel net voor het Beatrixtheater een bord met als opschrift ‘Weg met de monarchie’. Het was niemand anders dan koning Willem-Alexander die zich via de publieke media haastte te zeggen dat de arrestatie van de studente een foutje was van de dienstdoende agenten. 'Protesteren vind ik absoluut geen probleem', was zijn commentaar.

Kalidien verwijst ook naar een voorval waarbij de criticus en schrijver Ludwich van Mullier door de toenmalige regering in het gevang werd gestopt en Suriname werd uitgezet. Van Mulier had in het openbaar gesproken over een vermeende drugsoperatie te Jarikaba. In zijn kritiek verweet hij toenmalig vicepresident Jules Ajodhia ervan hiervan op de hoogte te zijn geweest. Ajodhia beriep zich als waarnemend president inderdaad op deze muilkorfartikelen. In de opinie van de SVJ, is dit een pure vorm van beknotting van de vrije meningsuiting. Ajodhia had zoals het hoort in een democratie normaal naar de onafhankelijke rechter moeten stappen in plaats van Mulier te criminaliseren en van zijn vrijheid te beroven.

De SVJ wil ten overvloede benadrukken dat haar bezorgdheid over het inzetten, actualiseren en zelf verscherpen van muilkorfwetgeving totaal niets van doen heeft met enge politieke belangen.

Dat mevrouw Kalidien de president vrijwel aanspoort gebruik te maken van deze muilkorfartikelen is een zeer kwalijke zaak. Als maatschappelijke organisatie heeft de vereniging vanaf haar oprichting in 1991 elke regering aangeschreven over dit onderwerp.

In 2014 heeft de SVJ samen met de overkoepelende regionale journalisten organisatie, de Associatie van Caribische Mediawerkers en het Internationaal Press Instituut een project uitgevoerd in zes landen, (voormalige koloniën) waaronder Suriname met als titel ‘Defamation law’. In dit project zijn gesprekken gevoerd met de nationale parlementen, politieke partijen en maatschappelijke groepen uit die landen over het inzetten van een proces voor het verwijderen van muilkorfwetten uit de Grondwet en zeer zeker uit het strafrecht. Intussen hebben drie van deze landen de gewraakte artikelen verwijderd uit hun wetgeving. De rapportage van de gesprekken in Suriname zijn in een rapport samengevat en opgestuurd naar De Nationale Assemblee. Respect en morele waarden

Een samenleving gedraagt zich precies zoals ze wordt geleid en gevoed. Wanneer daarin belangrijke waarden en normen zoals respect en het afdwingen van ontzag ontbreken, zal dat al snel leiden tot verloedering van de samenleving, die niet in de eerste plaats de wettelijke bescherming zal opzoeken tegen een president die anders denkenden bestempeld als vijanden van het volk, of tegen parlementariërs die elkaar en anderen in het huis van de democratie zodanig bejegenen dat je snel de handen moet aandrukken tegen de oren van minderjarige kinderen.

De vrije meningsuiting is niet zomaar een grondrecht; het is een natuurlijke aangeboren bezit van elk individu om zijn of haar gevoelens te uiten. In de hedendaagse democratie wordt de grens van het toelaatbare niet met wetgeving bepaald die een persoonlijke of enge politiek belangen dient, maar door de mate en het niveau waarop respect, normen en waarden hoog staan aangeschreven in een samenleving.

Wilfred Leeuwin 
SVJ-voorzitter

Minister van Arbeid Moestadja staat voor aanpak kinderarbeid

Er komt een beleid dat zich niet meer zal richten op symptoombestrijding 


De regering zet opnieuw serieuze stappen om kinderarbeid aan te pakken. Er komt hiervoor een nieuwe interdepartementale commissie. Ook de Anton de Kom Universiteit van Suriname onderzoekt via het Instituut voor Maatschappijwetenschappelijk Onderzoek kinderarbeid en daarnaast dwangarbeid. De resultaten van dat onderzoek zullen worden gebruikt om beleid te helpen formuleren, zei de minister van Arbeid Soewarto Moestadja maandag in het parlement, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 10 augustus 2017.

In het verleden was er reeds een nationale commissie Kinderarbeid. Uit evaluatie is volgens de bewindsman gebleken dat er 'hobbels' waren waardoor de beoogde resultaten niet zijn bereikt. De draad zal weer worden opgepakt en er komt een beleid dat zich niet meer zal richten op symptoombestrijding.

Aanpak van kinder- en dwangarbeid is niet alleen voor Suriname belangrijk. Ook in internationaal verband is het land verplicht hier aandacht aan te besteden, omdat het zich ertoe verplicht heeft kinder- en dwangarbeid en mensenhandel aan te pakken, zei Moestadja.

Bij het formuleren van de nieuwe aanpak zal ook assistentie van de regionale vertegenwoordiger van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO )worden gevraagd. Al jaren achtereen wordt in mensenrechtenrapporten over Suriname de situatie rond kinderarbeid als een probleem aangemerkt dat weinig aandacht krijgt van de autoriteiten. Vooral in de goudvelden en in de landbouw zouden kinderen aan ongunstige en soms levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden worden blootgesteld.

Minister Hoefdraad wuift kritieken op begroting 2017 weg, ook die van de VES

'We hebben de zaken goed onder controle op Financiën'

Hoefdraad lijkt kritieken op staatsfinanciën wat beu te zijn


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vindt niet dat het nodig is een SOS signaal te geven over de begroting 2017. Het is niet nodig om de hulp in te roepen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) die een dringend beroep gedaan heeft op alle 51 Assembleeleden om de begroting 2017 te corrigeren. De VES vindt het budget buitenproportioneel en zal de economische crisis consolideren. 

De bewindsman wuifde dinsdagavond, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 10 augustus 2017, bij de behandeling van de begroting ook opmerkingen van oppositieleden over het begrotingstekort en hoe dit gefinancierd wordt, weg. Hij is het er ook niet mee eens, dat er niet genoeg middelen zullen zijn om de lopende uitgaven te kunnen financieren. 

Hoefdraad vindt dat de focus gericht moet zijn op de realisatiegraad en absorptiecapaciteit van de verschillende ministeries. 'Wat is dat wat wij kunnen doen? Wij hebben nog 3,5 maanden voor het effectief uit te kunnen geven aan projecten.'

De bewindsman merkte op, dat iedereen die op Financiën heeft gezeten, precies weet hoe vaak genoeg er verkeerd wordt ingeschat over de realisatie. 'Wij hebben torenhoge tekorten gehad in het verleden. En deze werden netjes teruggebracht naar het niveau waarop het land in feite zich kon bewegen. We hebben de zaken goed onder controle op Financiën. Het tempo van uitgeven wordt van daaruit bepaald op basis van de beschikbare middelen.'

De rol van Financiën is om op basis van de realisaties aan de ministeries de kaders voor een realistisch plannen en realistische uitgaven aan te geven, benadrukte de minister. 'Bovendien is er nog een ander belangrijk instrument dat gehanteerd wordt, namelijk de sturing vanuit Financiën om echt goed op de centen te letten. Het resultaat van dit geheel blijkt uiteindelijk uit de cijfers over de overheidsfinanciën die frequent aan u worden opgestuurd en die ook gepubliceerd worden. Hierbij geef ik u opnieuw het resultaat door: tekort in 2015: 10% van het BBP; tekort in 2016: 6% van het BBP; tekort in de eerste helft van 2017: 3% van het BBP.'

Deze cijfers werden echter  in twijfel getrokken door onder andere Asiskumar Gajadien en Krishna Mathoera van de VHP. Volgens Mathoera is er nauwelijks Srd 12 miljoen over om salarissen te betalen als alle onkosten afgetrokken worden. Gajadien voerde aan dat het financieringstekort 16% van het BBP is, terwijl de regering maar 6,5% kan lenen. Hoefdraad sprak de cijfers die gepresenteerd werden door de oppositieleden tegen.

Hoefdraad merkte op dat de nota's van wijzigingen de ramingen van de ministeries voor hun operationele kosten en programma’s voor het gehele jaar geven. De ministers hebben in de afgelopen dagen het beleid voor hun respectieve gebieden uitgelegd en de reeds gepleegde als wel de voorgenomen bestedingen verduidelijkt.

'U mag verwachten van Financiën, dat in de verdere uitvoering wij een constante ruggespraak zullen houden met als voornaamste doel de stabiliteit van de staatsfinanciën te bewaken. That is our job, en dit zullen we voortzetten. Als de realisatie niet meer binnen 2017 mogelijk is, dan zal ze verschoven worden. Ik verwacht dat in 2018 er follow-up zal zijn van veel dat in 2017 is aangevangen. Wat dit betreft denk ik dat de track record die aantoont dat vanaf 2016 het tekort is verminderd, de boventoon zal blijven voeren, en dat dit scherp in de gaten zal worden gehouden.'

De begrotingsbehandeling wordt vanmiddag voortgezet en volgens verwachting afgerond.

VS vaardigt sancties uit tegen acht Venezolanen betrokken bij installatie Grondwetgevende vergadering

Onder de acht een broer van Hugo Chavez

'Alle vermogens van deze personen in de VS worden bevroren en het is Amerikaanse burgers verboden om nog zaken met hen te doen'


De Verenigde Staten hebben woensdag 9 augustus 2017 sancties uitgevaardigd tegen acht Venezolaanse verantwoordelijken, onder wie een broer van Hugo Chavez, die betrokken waren bij de installatie van de grondwetgevende vergadering. 

'Dit regime is onaanvaardbaar en de Verenigde Staten scharen zich aan de kant van de oppositie (die vecht) tegen de tirannie totdat Venezuela opnieuw een welvarende en vreedzame democratie invoert', zo liet de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin in een communiqué weten (zie hierna).

'Alle vermogens van deze personen in de VS worden bevroren en het is Amerikaanse burgers verboden om nog zaken met hen te doen', verduidelijkte hij. Onder de acht verantwoordelijken bevindt zich onder meer de broer van de overleden oud-president Hugo Chavez. Op 31 juli hadden de Verenigde Staten de Venezolaanse president Nicolas Maduro al financiële en juridische sancties zonder voorgaande opgelegd.


https://www.treasury.gov/press-center/press-releases/Pages/sm0145.aspx

Treasury Sanctions Eight Individuals Involved in Venezuela’s Illegitimate Constituent Assembly


8/9/2017


Washington – Today, the U.S. Department of the Treasury's Office of Foreign Assets Control (OFAC) designated eight individuals involved in organizing or otherwise supporting the creation of Venezuela's Constituent Assembly (Asamblea Constituyente or AC) and participating in anti-democratic actions pursuant to Executive Order (E.O.) 13692.  The AC, which seeks to rewrite the Venezuelan constitution and dissolve Venezuelan state institutions, was created through an undemocratic process instigated by Venezuelan President Nicolas Maduro's government to subvert the will of the Venezuelan people.  OFAC designated President Maduro on July 31, 2017, the day after AC elections were held.  The AC was sworn in on August 4 and, in its first session on August 5, ousted Attorney General Luisa Marvelia Ortega Diaz, who had ordered an investigation into the possible AC election fraud, and replaced her with designated individual Tarek William Saab.
"President Maduro swore in this illegitimate Constituent Assembly to further entrench his dictatorship, and continues to tighten his grip on the country," said Treasury Secretary Steven T. Mnuchin.  "This regime's disregard for the will of the Venezuelan people is unacceptable, and the United States will stand with them in opposition to tyranny until Venezuela is restored to a peaceful and prosperous democracy."
Today's designations consist of seven current and former officials of the Venezuelan Government and one individual who has participated in actions or policies that undermine democratic processes or institutions in Venezuela.  As a result of today's actions, all assets of these individuals subject to U.S. jurisdiction are frozen, and U.S. persons are prohibited from dealing with them.
OFAC designated six individuals who have played a significant role in organizing or creating the AC through their involvement in two bodies, the Presidential Commission for the AC and the Constituent Command Zamora 200.  Maduro created the Presidential Commission, which is responsible for creating the main aspects of the formation and operation of the AC process.  Maduro also created the Constituent Command Zamora 200 to carry out a campaign for the AC elections.  These individuals were also elected as Constituents to the illegitimate AC.
  • Francisco Jose Ameliach Orta was appointed a member of the Presidential Commission for the AC.  He is the AC Constituent for Valencia Municipality in Carabobo State.  He was formerly the Governor of Carabobo State.
  • Adan Coromoto Chavez Frias was appointed the Secretary of the Presidential Commission for the AC.  He is the AC Constituent for Barinas Municipality in Barinas State.  He was the former Minister of Culture and former Governor of Barinas State.  He is the brother of deceased former Venezuelan President Hugo Chavez.
  • Erika del Valle Farias Pena leads the electoral structure and mechanics for the Constituent Command Zamora 200.  She is the AC Constituent for Ezequiel Zamora Municipality in Cojedes State.  She was formerly the Minister of Urban Agriculture.
  • Carmen Teresa Melendez Rivas is responsible for coordinating the street government command for the Constituent Command Zamora 200.  She is the AC Constituent for Iribarren Municipality in Lara State.  She was formerly the Sectoral Vice President of Political Sovereignty, Security, and Peace.
  • Ramon Dario Vivas Velasco is in charge of the permanent mobilization team for the Constituent Command Zamora 200.  He is the AC Constituent for Vargas Municipality in Vargas State.  He was formerly a National Assembly Deputy for Vargas State.
  • Hermann Eduardo Escarra Malave was appointed a member of the Presidential Commission for the AC.  He is the AC Constituent for Zamora Municipality in Miranda State.
OFAC also designated today Tania D'Amelio Cardiet, a rector of Venezuela's National Electoral Council (CNE), and Bladimir Humberto Lugo Armas, the Commander of the Special Unit to the Federal Legislative Palace of Venezuela's Bolivarian National Guard.  D'Amelio Cardiet has publicly defended the AC and is believed to be among the CNE officials that former Attorney General Luisa Ortega began to investigate for possible AC election fraud.  Lugo Armas is responsible for security of the Federal Legislative Palace, the location of Venezuela's National Assembly.  Lugo Armas has been involved in several acts of violence against National Assembly opposition members, including a direct assault against the President of the National Assembly Julio Borges.  In July 2017, Lugo Armas was charged by the Attorney General's office for alleged human rights violations.
For identifying information on the individuals designated today, click here.
For more information about Executive Order 13692, click here.


Vorige week legde de VS al sancties op aan president Maduro. Dat gebeurde in reactie op de stemming over de aanstelling van een zogenaamde 'Grondwetgevende vergadering', waarmee de president een aantal grote politieke ingrepen wil doorvoeren. Op de dag van de verkiezing leidden massale protesten en de pogingen die te onderdrukken, tot zeker tien doden.

De oppositie boycotte de verkiezingen voor de Grondwetsraad, die volgens de tegenstanders van Maduro frauduleus verliepen.

Op woensdag liet de oppositie wel weten dat het kandidaten zou laten registreren voor de gouverneursverkiezingen die in december in Venezuela zouden moeten plaatsvinden.

Volgens het Witte Huis kan president Maduro na de stemming kan worden beschouwd als een dictator. 'De recente ontwikkelingen in Venezuela zijn een ernstige aanval op de democratie in onze vrije wereld', aldus de nationale veiligheidsadviseur van de VS Herbert McMaster.

Ook de Verenigde Naties hebben hun zorgen geuit over de ontwikkelingen in het Zuid-Amerikaanse land, waar als sinds april aanhoudende protesten gaande zijn tegen Maduro. Een team van de VN onderzocht doden en gewonden die vielen door toedoen van de Venezolaanse veiligheidstroepen. De VN houden de regering en de president van Venezuela verantwoordelijkheid voor de bescherming van de mensenrechten in het land, zo meldde een woordvoerder dinsdag.

President Maduro toont zich vooralsnog niet onder de indruk van de sancties, noch van de oproepen van collega's uit de internationale politiek. Het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercusor heeft Venezuela zelfs geschorst als lid.

(De Suurinaamse Krant/Knack.be/Nu.nl/Department of Treasury/Twitter - Bron foto top: CNN)

'Woorden'; Alphons Levens

Woorden


Als u het niet meer weet,
raadpleeg uw groot woordenboek;
want, als ik u naast een papaja zie plukken
en ik roep:"U steelt!",
beledig ik u niet.

Hooguit kunt u mij verwijten:
"U bent onzorgvuldig;
u heeft niet eerst gevraagd:
voor wie plukt u die papaja;
voor uw buurvrouw of voor uzelf?"

Alphons Levens,
9 augustus 2017.

Stichtingen en nieuwe ambulancedienst schenken 'bair huggers' aan ziekenhuizen

Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten doneert 9 'bair huggers' aan de ziekenhuizen in Suriname 

Intensive Care van Nij Smellinghe en stichting Corantijn doneren 3 beademingstoestellen aan de Intensive Care van AZP


De stichtingen Surinaamse Centrale Ambulancedienst (SUR-CAD, voorheen genaamd Suraems), 1 voor 12, Suridocs, Corantijn, Surizorg en Apura Networks, hebben door hun samenwerking een aantal ziekenhuizen en patiënten in Suriname blij kunnen maken. Ze kregen daarbij hulp van enkele particulieren, onder andere van Harry Balgobind, Aat Verkamman, Martin Winter en wijlen Melvin Buitenman. 

Het ’s Lands hospitaal, Mungra Medisch Centrum, het Diakonessenziekenhuis, het st. Vincentiusziekenhuis en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo bair huggers. Bair huggers zijn warmteblazers die afkoeling van patiënten in de operatiekamer moeten voorkomen of kans daarop minimaliseren. Om de kans op wondinfecties te verminderen worden operatiekamers koeler gehouden dan de buitenomgeving. Vooral kinderen en oudere personen kunnen snel en in te hoge mate afkoelen. Soms kan een slechte conditie of voedingstoestand het risico op te grote afkoeling tijdens of na de operatie vergroten. Zonder tegenmaatregelen om de lichaamstemperatuur op peil te houden kan de lichaamstemperatuur van de patiënt door diverse factoren al vooraf aan de operatie dalen. Een te grote afkoeling kan ook hartklachten veroorzaken doordat het hart te hard moet werken om te helpen om de temperatuur weer op peil te krijgen.

Na een verzoek van drs. Jimmy Kromosoeto, anesthesioloog AZP, doneerde Nij Smellinghe, het ziekenhuis te Drachten in Nederland, in totaal 9 van dergelijke apparaten aan de ziekenhuizen in Suriname.

Voorts doneerde de Intensive Care van Nij Smellinghe en stichting Corantijn 3 beademingstoestellen aan de Intensive Care van het AZP.

Stichting Sur-CAD kreeg diverse automatische bloeddrukmeters en EHBO-koffers die gedoneerd waren na inzamelingen van respectievelijk Lammert Gjaltema, anesthesiemedewerker en Karin Zomers, coördinator poli orthopedie en de medewerkers van de Technische Dienst, allen werkzaam bij het Ziekenhuis Nij Smellinghe.

De stichtingen willen de schenkingen groter aanpakken en willen frequenter inzamelingen en verschepingen doen. Zo staan er al geruime tijd beademingstoestellen voor de intensive cares in Suriname in de loods van stichting Corantijn. Voorts staan er nog tientallen bedden en matrassen voor tehuizen in de loods van stichting Suridocs voor lancering van hun gezamenlijk project 'elk kind een bed'.

De stichtingen roepen een ieder op die een steentje kan bijdragen voor de inzamelingen of verschepingen. Reacties kunnen naar suridocs@nijsmellinghe.nl.