vrijdag 11 augustus 2017

Credit Suisse verbiedt handel in Venezolaans schuldpapier

'Credit Suisse wil niemand middelen geven om mensenrechten van Venezolaanse volk te schenden'


Credit Suisse verbiedt zijn medewerkers om nog langer Venezolaanse overheidsobligaties te kopen of te verkopen. De Zwitserse grootbank, die reputatieschade vreest, wil geen financiële reddingslijn uitwerpen naar het regime van president Nicolas Maduro. 'In het kader van het politieke klimaat en de recente gebeurtenissen in Venezuela, en de daden die gesteld zijn door de regering, willen we verzekeren dat Credit Suisse niemand de middelen wil geven om de mensenrechten van het Venezolaanse volk te schenden', schrijft de bank vrijdag 11 augustus 2017 in een interne memo.

De handel in twee specifieke obligaties wordt verboden, ook van alle schuldpapier dat sinds 1 juni door Caracas werd uitgegeven, trekt Credit Suisse de handen af. Venezuela verkeert sinds enkele jaren in een zware economische en politieke crisis.

De afgelopen maanden ging die naar een nieuw hoogtepunt. Bij protesten tegen Maduro vielen al meer dan 100 doden, terwijl de Venezolaanse president na mogelijk frauduleuze verkiezingen een Grondwetgevende vergadering installeerde die hem volgens critici meer macht moet geven.

 Nu de Verenigde Staten sancties hebben opgelegd aan verschillende Venezolaanse verantwoordelijken én Maduro door de Amerikaanse president Donald Trump openlijk een 'dictator' genoemd werd, vreest Wall Street reputatieschade als het nog langer investeert in Venezuela.

Credit Suisse is nu de eerste grootbank die zijn traders dergelijk verbod oplegt. Door de dalende olieprijzen kampt Venezuela met een acuut tekort aan levens-, genees- en andere basismiddelen. Het regime heeft echter het geld niet meer om alles te importeren en gaat schulden aan om toch aan cash te geraken. De oppositie roept de financiële sector op om niet in die obligaties te investeren. Credit Suisse geeft daar nu dus als eerste gehoor aan.

Ook andere banken houden de ontwikkelingen in Venezuela nauw in de gaten. UBS legt zijn transacties onder de loep. Goldman Sachs werd het doelwit van protesten als gevolg van een aankoop met forse korting bij de Venezolaanse Centrale Bank in mei. De zakenbank liet daarop een onderzoek instellen en verklaarde later dat er geen geld in handel van de overheid was gekomen.

(De Surinaamse Krant/Bloomberg/Het Financieele Dagblad/Twitter/Belga)

Minister Pengel: 'Het ontstane vaccintekort kan diverse oorzaken hebben'

'Het is gebruikelijk om binnen het netwerk te vragen wie kan ondersteunen met vaccins'

Guyana heeft Suriname dit keer vaccins geleend


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid legt uit dat over een week een analyse gedaan zal worden naar de oorzaak van het ontstane tekort aan vaccins. 'We willen natuurlijk voorkomen dat het nog een keer gebeurt', zegt hij vandaag, vrijdag 11 augustus 2017, op Starnieuws. Hij meent dat het tekort aan vaccins niet hoofdzakelijk ligt aan een betalingsachterstand, hoewel er wel wat vertraging was daarin. 

De vaccins worden over het algemeen op rekening besteld via het strategische fonds van de Pan American Health Organisation (PAHO).

Pengel legt uit, dat levering op krediet niets ongewoons is en dat er bepaalde afspraken met de PAHO zijn. 'We zijn een van de priority countries binnen het PAHO beleid, dus we krijgen alle ondersteuning die we nodig hebben.' De PAHO doet er volgens de minister er alles aan om de bestelling zo gauw mogelijk in Suriname te krijgen.

De Volksgezondheid minister voert aan dat het ontstane tekort diverse mogelijke oorzaken kan hebben, van het systeem tot een communicatieprobleem, menselijk falen of een fout in de procedure. Ook speelt mee dat een grote partij vaccins vervallen is. 'Als we de bronoorzaak kennen, dan weten we ook wat we er aan moeten doen', meent Pengel.

Na de evaluatie moet er volgens hem een verbeterde procedure uit komen rollen. De minister benadrukt nogmaals, dat het gebruikelijk is om binnen het netwerk te vragen wie kan ondersteunen met vaccins, terwijl de reguliere bestelling loopt. Guyana heeft Suriname dit keer vaccins geleend voor de continuïteit van het nationale immunisatieprogramma. In het verleden heeft Suriname ook andere landen zoals Trinidad & Tobago en Guyana bijgestaan met vaccins, malaria en tuberculose medicatie.

'We zijn onderdeel van het netwerk, omdat we gezamenlijke gezondheidstrends hebben die overeenkomen. We proberen elkaar met beleidszaken en uitvoeringszaken om de gezamenlijke doelen te realiseren. Zodra ons voorraad er is, geven wij het deel van Guyana weer terug, zoals dat gebruikelijk is.'

Door de komst van een zending vaccins binnen drie tot vier weken kan het tekort worden opgeheven.

Openbaar aanklager van Venezuela Luisa Ortega Díaz is ondergedoken.

Ortega voelt zich continu opgejaagd en wisselt dagelijks van schuilplaats


Luisa Ortega Díaz, de openbaar aanklager van Venezuela die vorige week uit haar ambt werd gezet, vreest voor haar leven en is ondergedoken. Ortega staat bekend als een felle tegenstandster van president Nicolás Maduro en kan daardoor naar alle waarschijnlijkheid rekenen op vervolging. De 59-jarige juriste is naar eigen zeggen op de vlucht. 

'Ik weet niet welke duistere bedoelingen of plannen er zijn om mij niet alleen van mijn vrijheid, maar ook van mijn leven te beroven', zei Ortega over de regering. Ze voelt zich continu opgejaagd, is daardoor ondergedoken en wisselt dagelijks van schuilplaats.

De nieuwe Grondwetgevende vergadering van Venezuela, die volgens tegenstanders van de regering enkel in het leven is geroepen om de oppositie buitenspel te zetten, ontsloeg Ortega vorige week als openbaar aanklager.

 

Ortega had even daarvoor een onderzoek aangekondigd naar de omstreden verkiezing van de Grondwetgevende vergadering. Die vergadering bestaat alleen uit aanhangers van Maduro.

Tijdens de stemming braken er rellen uit over het hele land. De Venezolanen konden niet voor of tegen stemmen maar alleen kiezen uit kandidaten die allemaal regeringsgezind zijn. Zo stonden onder meer de vrouw en zoon van de president op de kieslijst.

Bij demonstraties kort na de verkiezingen vielen volgens de oppositie zestien doden. Voorstanders van Maduro ontkenden dat er doden waren gevallen.

(De Surinaamse Krant/AD/Twitter)

Venezolaanse president Maduro wil gesprek met Trump

Maduro zegt Trump de hand te willen reiken tijdens VN Algemene Vergadering


De Venezolaanse president Maduro wil in gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Trump. Maduro - die beledigingen richting 'keizer' Trump niet schuwt - komt met deze wens krap twee weken nadat de Verenigde Staten sancties heeft ingesteld tegen Venezuela vanwege mensenrechtenschendingen en politieke hervormingen die het land dichterbij een dictatuur brengen. 

Uitgerekend in een toespraak voor de omstreden Grondwetgevende raad, die de Venezolaanse oppositie buitenspel zet en de macht van president Maduro vergroot, kondigt Maduro nu aan dat hij Trump 'de hand wil reiken'.

Maduro wil Trump ontmoeten tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, volgende maand in New York. 'Als je echt zo geïnteresseerd bent in Venezuela: hier ben ik', schampert Maduro.De Amerikaanse regering heeft nog niet op het verzoek gereageerd. 

Het beleid van Maduro ligt zwaar onder vuur in binnen- en buitenland. Maanden van protest, waarbij meer dan honderd tegenstanders van de regering de dood vonden, weerhielden hem er niet van verkiezingen te houden voor een omstreden grondwetgevende raad. Echte keuzevrijheid was er niet. De raad zou er hoe dan ook komen en de Venezolanen konden alleen op Madurogezinde kandidaten stemmen. 

Trump sprak achteraf van een nepverkiezing en noemde Maduro een dictator. 

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de spaartegoeden van Maduro in de Verenigde Staten bevroren. Ook mogen Amerikanen geen handel drijven met de socialistische president van Venezuela. Toch vallen de sancties milder uit dan verwacht. Van beperkende maatregelen voor de handel in olie is het niet gekomen. Olie is het belangrijkste exportproduct voor Venezuela. Dalende olieprijzen hebben het land in een economische crisis gestort, die ook grote gevolgen heeft voor de politieke situatie.

(De Surinaamse Krant/NOS/Al Jazeera)

In Guyana van moord verdachte man door recherche in Nickerie aangehouden

Verdachte Guyanees na uitzetting meteen aangehouden door Guyanese politie


De in zijn land van moord verdachte Guyanees R.S. is woensdag door de recherche van Nickerie aangehouden (zie foto - Bron: Demerara Waves). Na verkregen en uitgewerkte informatie heeft de politie de man, die uit handen van de Guyanese Justitie probeerde te blijven, kunnen aanhouden. Singh heeft op 26 juli vermoedelijk zijn concubine om het leven gebracht. Dit meldt vandaag, vrijdag 11 augustus 2017, de Ware Tijd.

Naar verluidt bracht hij de 16-jarige Parbattie 'Roseanna' Lakhpaul met een mes om het leven nadat zij hem tijdens een ruzie had meegedeeld, dat de relatie tussen hen uit was. De man ging weg, keerde later terug en bracht de tiener om het leven. Het mes waarmee het misdrijf werd gepleegd is in de waterbak van een toiletpot gevonden in de nabijheid waar het slachtoffer werd aangetroffen. Haar keel was doorgesneden.

'Hij vertoefde vermoedelijk vanaf zaterdag 5 augustus in het district Nickerie. Na goed speurwerk is het de recherche van Nickerie gelukt S., die illegaal in het land vertoefde, in een verlaten woning te Nieuw-Nickerie aan te houden', meldt het Korps Politie Suriname.

De man wordt ook ervan verdacht in 2015 een andere vrouw messteken te hebben toegebracht. Ook toen wist hij uit handen van Justitie te blijven. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie werd de verkorte procedure van uitzetting ingezet. Bij de uitzetting werd de man meteen aangehouden door de Guyanese politie.

In Georgetown had de Guyanese politie in een persbericht bekend gemaakt, dat zij de man in Springlands in een verlaten woning hadden aangehouden. Intussen is een communiqué uitgegeven waarin deze omissie wordt rechtgetrokken. 'Het is jammer dat de divisiecommandant van de Devisie 'B' niet volledig op de hoogte was van de omstandigheden rondom deze arrestatie', aldus de verklaring van het Guyanese politiekorps.

Bewindvoerder Huizing: 'Internetprovider Scarlet Curaçao is niet meer te redden'

Directeur Paul Gelderloos was eind juli nog optimistisch


Internetprovider Scarlet is niet meer te redden. Dat is de conclusie van bewindvoerder Arnold Huizing in een openbaar verslag in de surseance van betaling waarin het bedrijf verkeert. Klanten van Scarlet hebben al maanden helemaal of vrijwel geen internet meer.

In het op 2 augustus gedateerde verslag, dat in handen is van Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad vandaag, vrijdag 11 augustus 2017, staat dat alleen een miljoeneninvestering, gesproken wordt over 10 miljoen gulden, het bedrijf nog kan redden. Huizing gelooft daar niet in en zal een verzoek indienen om de surseance ‘op korte termijn’ in te trekken, waarna normaal gesproken het faillissement zal volgen.

Directeur Paul Gelderloos meldde eind juli nog optimistisch, dat de dienstverlening was hersteld en dat de surseance was bedoeld om even rust te hebben om ‘een nieuwe, gezonde structuur neer te zetten’. Een week later schreef bewindvoerder Huizing in zijn verslag iets heel anders.

Minister Camelia-Römer: 'SONA dient onverwijld financiële verantwoording af te leggen over Hospital Nobo Otrobanda'

'SONA moet inzage geven in de besteding van gelden van de overheid'

Stichting hangt ingebrekestelling boven het hoofd


Stichting Sona dient onverwijld financiële verantwoording af te leggen over Hospital Nobo Otrobanda. Dat zegt Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer (PIN), die aankondigt SONA in gebreke te zullen stellen als de stichting geen inzage geeft in de besteding van gelden van de overheid. Dit bericht vandaag, vrijdag 11 augustus 2017, het Antilliaans Dagblad.

Alvorens de sommatiebrief bij het ministerie van Gezondheid, Natuur & Milieu (GMN) de deur uit kan gaan, dient de juiste procedure voor ingebrekestelling te worden gevolgd. Dit houdt in dat Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) aanmaningen van de minister kan verwachten.

Het geduld van Camelia-Römer is op, nadat zij sinds haar aantreden als minister, op 29 mei van dit jaar, herhaaldelijk om inzage van de cijfers heeft gevraagd.

Wilfred Leeuwin slikt zijn braaksel in....

'Ik ben er nu van overtuigd dat Wilfred Leeuwin geen rechtmatig voorzitter is van de SVJ'


'De ontwikkelingen bij de SVJ zijn triest evenzo de handelwijze van de zelfverklaarde voorzitter'


Na het onthullend artikel van B-Cham Chandralall gelezen te hebben, ben ik ervan overtuigd dat Wilfred Leeuwin geen rechtmatige voorzitter is van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) en uit dien hoofde ook geen uitspraken mag doen of rechten kan doen gelden. De ontwikkelingen bij de SVJ zijn triest evenzo de handelwijze van de zelfverklaarde voorzitter. 

Maar, voor mijn reactie is de beerput van de SVJ niet relevant.

Ik reageer wel op de persoonlijke opvattingen van Leeuwin. Leeuwin geeft in zijn reactie aan, dat hij de wet Elektronisch Rechtsverkeer geen muilkorfwet heeft genoemd. Maar, dat is in mijn stuk dan ook nergens gesteld. Niet Sharmila heeft in dWT gereageerd onder de kop: 'nieuwe muilkorfwet aantasting vrijheid van meningsuiting'. Het is Leeuwin wiens reactie daar staat. En als dat volgens Leeuwin een foutieve voorstelling is van zaken, moet hij de zaak met dWT uitvechten en niet in de ruimte reageren.

Wat wel gesteld is in mijn artikel is het volgende: 'De conclusie is evenwel dat de Surinaamse Journalisten Vereniging de plank totaal misslaat ten aanzien van de wet op elektronisch rechtsverkeer en haar geheel uit context haalt en onnodig in een kwaad daglicht plaatst.' En dat is precies waarmee Leeuwin bezig is. Ook het valselijk geïnformeerd worden van dhr Gibbings, voorzitter van de Associatie van Caribische mediawerkers, spreekt boekdelen. Gelukkig is er ook al een schrijven met de juiste toedracht naar betreffende functionaris.

Ook is Leeuwin totaal ongeloofwaardig geworden door de ernstig tegenstrijdige reacties die hij geeft. Leeuwin stelde namelijk in zijn reactie in dWT het volgende: Ook Wilfred Leeuwin, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), ziet het wetsvoorstel als een aantasting van de persvrijheid en schending van grondrechten van burgers. 'Het is een trieste ontwikkeling dat het parlement een wet maakt om het elektronisch rechtsverkeer te regelen, maar tegelijkertijd daarmee de muilkorfwetten uit de ijskast gaat halen', zegt de SVJ-voorzitter. Thans stelt Leeuwin na mijn reactie op Starnieuws het volgende: 'Onderstreept moet worden dat deze wet die nu in commissieverband in behandeling is bij De Nationale Assemblee, juist beoogt ordening en regulering van maatschappelijke processen te bewerkstelligen, die gezien de tijdgeest zeer relevant zijn.' Twee zeer tegenstrijdige reacties, doch ik ben ingenomen met het feit dat Leeuwin schijnt te hebben ingezien dat hij de wet Elektronisch Rechtsverkeer verkeerd heeft beoordeeld, want het laatste is precies wat ik met mijn stuk heb beoogd te bepleiten.

Voorts stelt Leeuwin het volgende : "Hoewel de SVJ principieel verschilt met mevrouw Kalidien over de belevenis van het recht op vrije meningsuiting en eventuele regulering daarvan, wordt ondanks het feit dat haar zienswijze inhoudelijk weinig bijdraagt aan een fundamentele discussie over het onderwerp, daar toch rekening mee gehouden.'

Als Leeuwin mijn artikel begrijpend had gelezen, dan had hij wel begrepen dat het mij sec te doen is om de wet Elektronisch Rechtsverkeer die hij in een kwaad daglicht plaatst en die niets te maken heeft met de muilkorfwetten. Ik voer helemaal geen discussie over de vrijheid van meningsuiting en of regulering daarvan. En ik mag hem in de woorden van Voltaire verzekeren: I do not agree with what you have to say, but I Will defend to the death your right to say it. Natuurlijk behoudens de beperkingen die de wet kent.

Daarna komt Leeuwin in zijn artikel met een heleboel bladvulling over de vrijheid van meningsuiting waarbij hij art. 19 van de Grondwet, art 19 van het Bupo-verdrag (Burgerrechten en Politieke Rechten) enz. aanhaalt. Hetzij gemakshalve hetzij opzettelijk laat hij onvermeld dat art. 19 van het Bupo-verdrag wordt gevolgd door art. 20 van het Bupo-verdrag welke beperkingen stelt: 'oorlogspropaganda is verboden, evenals het oproepen tot nationalistische, raciale of religieuze haat die aanzet tot discriminatie, vijandigheid of geweld'. De VN hebben een speciale rapporteur over vrijheid van meningsuiting. (https://www.ensie.nl/amnesty-international/vrijheid-van-meningsuiting) Dus de vrijheid van meningsuiting is nergens onbeperkt.

Ook volgens de Verenigde Naties, het Bupo-verdrag en andere verdragen zoals het anti-rassendiscriminatie verdrag niet. Leeuwin zou er goed aan doen de verdragen, die overigens boven onze grondwet staan, beter te bestuderen. Ook zou hij er goed aan doen mijn artikel opnieuw en deze keer begrijpend te lezen, zodat hij ook begrijpt dat zijn beschuldiging aan mijn adres als zou ik de regering aansporen gebruik te maken van de muilkorfwetten, nergens op slaat. Aangezien ik juist heb aangegeven dat het niet ondenkbaar is dat het juist deze regering Bouterse zal zijn die wel een keer naar deze muilkorfwetten zal willen kijken in tegenstelling tot alle andere regeringen die dat niet hebben gedaan danwel juist een beroep erop hebben gedaan( kwestie waarnemend president Ajodhia). 

Ook het aanhalen van een discussie dat in Nederland gevoerd zou worden over de afschaffing van de majesteitsschennis is niet relevant, omdat die discussie nergens naartoe heeft geleid. De muilkorfwetten gelden nog altijd in Nederland en worden mensen veroordeeld ervoor. Aan de rest van de bladvulling over de muilkorfwetten heb ik geen boodschap. Dat onderwerp is zoals in mijn artikel aangehaald, niet relevant bij de discussie over de wet elektronisch rechtsverkeer en met de aanname van de wet zal het beledigen van het staatshoofd niet strafbaarder zijn omdat het al strafbaar is gesteld in de strafwet. 

Rest mij nog aan te geven dat mijn referentiekader voor gangbare en aanvaardbare waarden en normen absoluut niet de Nederlandse normen en waarden zullen zijn. Ik geloof dat het collectief bewustzijn van de Surinaamse bevolking met al haar verscheidenheid aan culturele gebruiken, tradities en gewoonten veel meer diepgang kent en op een veel hoger moreel niveau ligt hetgeen prijzenswaardig is in een verloederende wereld waar godslastering (Nederland schafte het in 2013 af) onder de noemer vrijheid van meningsuiting wordt geplaatst. 

Kreten van personen als Leeuwin als zou niet het recht de grenzen moeten aangeven voor het toelaatbare, zijn loze kreten en zouden in principe betekenen dat alle wetboeken op de brandstapel mogen. De beleving van de democratie (die soms bijvoorbeeld inhoudt de wil voor het opzetten van een politieke partij voor pedofielen) moeten we niet verwarren met anarchie. Laten we niet zo ver doorslaan in de beleving van de zo geroemde democratie dat we onszelf als Micha Wertheim de vraag beginnen te stellen: 'Hoe kan het dat wij in Nederland wel democratisch zijn, maar iets als groepsverkrachting nog steeds strafbaar stellen?'(Micha Wertheim). 

Mr. Drs. Sharmila Kalidien-Mansaram

Groep asiel zoekende Cubanen weigert terrein bij Rode Kruis te verlaten

Waarnemend directrice Surinaamse Rode Kruis is aanwezigheid Cubanen beu

'Zij moeten zich goed gedragen in het land waar zij vertoeven, maar ze schelden mij uit en noemen mij Castro'


'De kruik gaat zo lang te water tot ze barst', reageert stichtingvoorzitster, tevens waarnemend directrice van het Surinaamse Rode Kruis (SRK), Marja Naarendorp, vandaag, vrijdag 11 augustus 2017, in de Ware Tijd, op de aanhoudende protestactie van zestien Cubanen. Zij houden zich sinds juni dagelijks op bij gebouw aan de Gravenberchstraat. 

'Waar ze staan, is ook terrein van het Rode Kruis en als ik wil kan ze laten verwijderen, maar we hebben de zaak tot nu toe gedoogd. Binnenkort komt er iemand van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en we zullen zien hoe verder.'

Naarendorp stelt, dat het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties rechten geeft, maar dat er ook plichten zijn. 'De mensen moeten zich goed gedragen in het land waar zij vertoeven, maar ze schelden mij uit en noemen mij Castro. Eerder hadden ook Afrikanen via het Rode Kruis de vluchtelingenstatus aangevraagd, maar zij drukten vals geld, zijn opgepakt en later het land uitgezet.'

De voorzitster heeft de Cubanen gevraagd om niet meer te protesteren bij het gebouw van het SRK, maar ze geven hier de aan geen gehoor. Ze wijst erop, dat er meer Cubanen in het land zijn die ook een vluchtelingenstatus hebben aangevraagd via haar organisatie, die dient als tussenschakel voor de UNHCR. 'Waarom willen de protesterende Cubanen niet rustig wachten, zoals de anderen dat doen?'

Zij wijst erop, dat de protesterende Cubanen niet meer speciaal zijn dan de ongeveer tweehonderd nationaliteiten die via het SRK een vluchtelingenstatus hebben aangevraagd. Ailin Castro Llorens, woordvoerder van de groep, zegt dat de mensen niet van plan zijn om te stoppen met het protest, omdat het om een rechtvaardige strijd gaat en geen wetten worden overtreden. 'Soms worden we als niets gezien door de directeur. Ze wil ons liever kwijt dan rijk.'

De mensen willen legaal uit Suriname vertrekken, nadat ze de vluchtelingenstatus zullen hebben verkregen. Overigens hebben reeds vijf van de zestien deze status, maar geen verblijfsvergunning. President Bouterse noemde eerder in De Nationale Assemblee Cuba een bevriende natie en zei dat de de protesterende Cubanen het land uitgezet zullen worden.

Rond de wereld fietsende Indiër Somen Debnath (34) nu in Suriname

Debnath startte monstertocht in 2004 en denkt in 2020 weer thuis te zijn

Fietsende missie om mensen te informeren en bewust te maken inzake aids/hiv


De Indiër Somen Debnath (34) die de wereld rondfietst is in Paramaribo gearriveerd. Hij vertrok in 2004 van huis en denkt in 2020 terug te keren. In de afgelopen dertien jaren bezocht hij 134 landen en schudde de hand van 38 presidenten, 65 premiers en 381 ministers. Ook kwam hij de Taliban tegen, die hem 24 dagen gevangen hield in Afghanistan. Zijn fiets werd drie keer gestolen, terwijl hijzelf acht keren werd beroofd en tienmaal in elkaar werd geslagen om zijn huidskleur. 

En toch, 'never give up, deze woorden komen niet in mijn woordenlijst voor', zegt hij vandaag, vrijdag 11 augustus 2017, op Starnieuws.

De Indiase dorpsjongen uit Basanti in Sundarbans, (deelstaat West Bengalen) was 14 jaar toen hij het artikel ‘Aids is dodelijker dan kanker’ las. Toen hij geen antwoord op school kreeg op wat aids precies is, ging hij zelf op onderzoek uit. Hij maakte het zijn missie om ook anderen te informeren en bewust te maken, 'Aids/hiv kun je voorkomen. En wie besmet is hoef je niet te stigmatiseren, discrimineren of verstoten'.


Hij trok door het dorp, de omstreken, de grote steden en heel India. De wereld werd zijn volgende doelgroep met de jeugd voorop. Zijn werkterrein is breed: scholen, universiteiten, zieken- en kinderhuizen, sekswerkers, ambtenaren, sociale instellingen tot aan de man van de straat.

De Indiase ambassade in Paramaribo stelde de wereldfietser met een missie gisteren formeel voor aan de pers. Ambassadeur Satendar Kumar vertelde, dat de twee elkaar voor de derde keer ontmoeten. Debnath reisde door Nederland en Tanzania waar Kumar ook zijn land diende.

 

Debnath krijgt steun van alle Indiase ambassades en consulaten wereldwijd. Zij helpen hem de visa te verkrijgen en regelen zijn ontmoetingen met regeringsleiders, instanties of organiseren zelf informatiesessies, legt hij uit. 

Hij heeft zelf ook een team achter zich, 'mijn wereldfamilie'. Het team beheert de gedoneerde financiën, gaat over de communicatie en houdt zich bezig met de bouw van ‘Global Village’. Naast sponsoring, verkoopt Debnath elke kilometer die hij aflegt. Een derde hiervan is voor de trip en twee derde gaat naar de bouw. In Global village, te midden van de natuur in Calcutta wordt een tuin aangelegd met aarde uit de 191 bezochte landen. Een soort Verenigde Wereld voor liefde, vrede en geluk.

 

Omgekeerd plant de fietser in elk land een boom. 'Een plant is het teken van leven.' 

Samen met de ambassadeur plantte hij een Flamboyant boom op het ambassadeterrein.

Vanavond is Debnath gastspreker in het Indiaas Cultureel Centrum. Hij gaat spreken over Aids/hiv en de Indiase cultuur. Op zijn agenda staan ook informatiesessies in tempels. Hij heeft nog geen afspraken lopen met regerings- en/of overheidsautoriteiten. De Indiër kwam Suriname via Guyana binnen, bracht enkele dagen door in Nickerie en vertrekt op 16 augustus richting Frans-Guyana.

Zijn vervolgreis brengt hem naar de Caribische regio, Noord-Amerika, Azië en Australië. Tot 27 mei 2020 heeft hij nog 57 landen op zijn reisschema. Hij denkt dan 20 miljoen mensen te hebben ontmoet. Zijn ervaringen worden door zijn team vastgelegd en komen in boekvorm uit.

Debnath die ook filosofisch en spiritueel is ingesteld, brengt ook de boodschap van liefde, vrede, geweldloosheid rond.

Behalve de informatie-, praat- en discussiesessies, geeft hij ook yoga, kunstschilder en drama trainingen als alternatieve manier om zijn boodschap over te brengen bij jong en oud. De wereldfietsers is via alle sociale media te bereiken en heeft een whatsappnummer +224654809441, 'ik wil graag meer Surinamers leren kennen en mijn informatie delen'.

Bouterse: 'Veiligheidsvraagstuk baart de regering zorgen'

Maar, nieuwe minister van Justitie en Politie laat op zich wachten en Bouterse zwijgt


President Desi Bouterse onderschrijft de ernstige zorgen die in De Nationale Assemblee geuit zijn over de criminaliteit. Hij zei gisteren in De Nationale Assemblee, dat het veiligheidsvraagstuk de regering zorgen baart. Daarom zal niet nagelaten worden om het uitgestippelde beleid hierover onverkort verder uit te voeren en te intensiveren. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 11 augustus 2017. 

De regering zal de veiligheid van de burger blijven verbeteren en garanderen en wel met alle wettelijk toegestane middelen. De regering blijft samenwerking tussen de instituten bevorderen en versterken en burgerinitiatieven verwelkomen en stimuleren. De regering kiest volgens Bouterse voor maatschappelijk verantwoorde oplossingen.

'Ik heb het reeds gezegd, dat de ontwikkelingsrichting waarvoor wij hebben gekozen, ons veel perspectieven biedt. Maar, niets op deze wereld komt zonder arbeid en/of zonder offers. Het nemen van soms harde, maar noodzakelijke maatregelen voor de weg vooruit, zal niet altijd te vermijden zijn. Tegelijkertijd wijst de gekozen ontwikkelingsrichting ons de manier waarop wij gelijke tred kunnen houden tussen deze maatregelen en de uitwerking hiervan op de draagkracht van ons volk in de verschillende, opeenvolgende fasen van onze ontwikkeling', zei Bouterse.

Hij benadrukte opnieuw, dat er bij ontwikkeling altijd sprake moet zijn van eenheid van, en verdraagzaamheid onder het volk, ongeacht etniciteit, religie, taal en cultuur. Bouterse is niet ingegaan op de vraag wanneer er een nieuwe minister van Justitie en Politie zal worden benoemd.

De coalitie heeft een motie ingediend rond het criminaliteitsvraagstuk en dringt aan op de benoeming van een minister op dit departement dat waargenomen wordt door Ferdinand Welzijn, bewindvoerder op Handel, Industrie en Toerisme. Ook de oppositie heeft aangedrongen op zo snel mogelijk benoemen van een minister opdat de focus geheel kan worden gelegd op het terugdringen van de criminaliteit.

Henk de Graaf en echtgenote in hoger beroep vrijgesproken

Kinderen komen in hoger beroep terug op hun verklaringen

'Ik wil niets meer met kinderen te maken hebben'


'We zijn zeer opgelucht en blij dat we verder door het leven kunnen gaan als onschuldige mensen en dat we zonder smet met het goede werk kunnen doorgaan', vertelt Henk de Graaf vandaag, vrijdag 11 augustus 2017, in de Ware Tijd. Hij en zijn vrouw Hermine (zie foto - Bron:  Stefano Tull/de Ware Tijd) zaten achter slot en grendel, veroordeeld voor kindermisbruik en -mishandeling. Zij achttien dagen en hij ongeveer twee en een half jaar. Vorige week donderdag zijn ze in hoger beroep vrijgesproken. 

Hoewel het christelijke paar al enige jaren op vrije voeten leeft, was de achterliggende periode geen makkelijke opgave.

Ze werden in 2011 naar eigen zeggen de dupe van een lastercampagne. Aangewakkerd door iemand die zitting wilde hebben in het bestuur van het kindertehuis Lobi Blesi te Tamanredjo, waaraan ze leiding gaven. Ze weigerden hem toe te laten en dat is ze niet in dank afgenomen.

Toen de media de perikelen publiceerden, ging de kwestie in een plotselinge versnelling. De Graaf moest zich begin maart 2011 melden bij de politie. 'Ik dacht dat ik alleen verhoord zou worden, maar tot mijn verbazing werd ik ingesloten.' In april 2012 kreeg het echtpaar toestemming om naar Nederland te gaan om Henks vader te begraven. 'Als ik schuldig was, zouden we toch niet terugkeren?'

De kinderen kwamen in hoger beroep terug op hun verklaringen. Hermine: 'Ze zeiden dat ze gelogen hebben en hebben hun verontschuldiging aangeboden.' Hij wil 'niets meer met kinderen' te maken hebben. 'Al zou ik kinderen over straat zien vechten, dan nog bemoei ik me niet daarmee. Ook wil ik thuis liever geen kinderen op bezoek, want als een kind valt en zich verwondt, kunnen mensen anders denken. Ook geef ik kinderen geen lift meer. Mensen kunnen je snel beschuldigen ten aan zien waarvan ik toen werd verdacht.' 

Nagekomen, ter informatie (AD):

http://www.ad.nl/binnenland/geen-kind-misbruikt-en-toch-twee-jaar-van-mijn-leven-kwijt~ac83745b/

Henk en Hermine de Graaf. ,,Iedereen adviseert me smartengeld te eisen. Maar mijn vrouw en ik geloven dat God ons gaat vergoeden." © Jan Leening

'Geen kind misbruikt en toch twee jaar van mijn leven kwijt'

Henk de Graaf (56) verliet het Gelderse Wapenveld om kinderen in Suriname te helpen. Daar kwam hij in een nachtmerrie terecht. Hij zat 2,5 jaar vast voor seksueel misbruik en mishandeling van kinderen. Nu blijkt dat hij onschuldig is. Het Surinaamse Hof van Justitie vernietigde de eerdere veroordeling. ,,God heeft mij geholpen. De kinderen hebben toegegeven gelogen te hebben. Maar ik ben vernederd."
U gaf samen met uw Surinaamse vrouw leiding aan het kindertehuis Lobi Blesi, waar onder meer weeskinderen verbleven. De officier van justitie daar stelde in 2012 dat u meerdere kinderen misbruikt zou hebben in uw opvang.
,,Op basis van verklaringen van kinderen, maar zij logen. Dat is nu eindelijk gezien. Na een hoger beroep dat 3,5 jaar duurde en 30 zittingen betrof."
Hoe kwam het dat de kinderen logen?
,,Er is een lange lastercampagne gevoerd tegen mij. Een grote macht daarin was een Surinamer die zitting wilde nemen in het bestuur van mijn kindertehuis. De man was graag gezien in onze buurt en door hem te weigeren heb ik hem − vermoed ik − in zijn eer aangetast. We waren goed georganiseerd, kregen veel aandacht. Bekende Nederlanders bezochten ons tehuis. Dat heeft allemaal, denk ik, voor afgunst gezorgd bij hem. Hij wilde meedelen in het succes, eiste dat hij in het bestuur zou komen. Toen ik zijn komst niet zag zitten, is hij een hetze gaan voeren en heeft hij denk ik de kinderen bespeeld. Die hebben vervolgens onware verklaringen afgelegd."
U bent veroordeeld, maar daarna weer vrijgesproken. Hoe ging dat proces?
,,Het OM zette mijn zaak op, maar twijfelde vlak voor de eerste zitting klaarblijkelijk. Want het OM eiste tot ieders verbazing vrijspraak. Toch gaf de rechter mij alsnog een celstraf van zes jaar. Waarom? Het is mij nog steeds een raadsel. Na achttien maanden van mijn straf uitgezeten te hebben, vond mijn advocaat, de heer Truideman, een vormfout. Mijn tweede keer voorlopige hechtenis was op verkeerde grond gegaan, ze hadden me mogen verhoren maar niet inrekenen. De beleving van de zaak kantelde, want er kwamen gelijktijdig andere fouten aan het licht. De verklaringen van de kinderen druisten tegen elkaar in. Na een jaar kwam er een hoger beroep in mijn zaak, dat mocht ik in vrijheid afwachten, omdat de getuigenverklaringen rammelden. Het Hof van Suriname heeft zeer nauwkeurig gekeken naar het dossier. Kinderen die eerst zeiden dat ik misbruik had gepleegd, hebben later verklaard dat dat leugens waren. Dat is belangrijk geweest." 
Hoe gaat u verder nu?
Voor mijn kinderen en mijn familieleden in Nederland was het verschrikkelijk om dit mee te maken
Henk de Graaf
,,Mijn komst naar Suriname was een verzoek van God. Ik blijf hier ook, Hij heeft bepaald dat mijn vrouw en ik hier goed werk moeten leveren. Ik breng nu het verhaal van God bij de gedetineerden, een nieuwe roeping. Verder hoop ik dat mijn vrijspraak de aandacht krijgt. Voor mijn kinderen en mijn familieleden in Nederland, in Wapenveld met name, was het verschrikkelijk om dit mee te maken. Ik heb mijn vader die ziek was, niet meer kunnen spreken vlak voor zijn dood, omdat ik vastzat. Dat doet pijn. Iedereen adviseert me smartengeld te eisen. Nee, te slopend. Bovendien is er geen geld in Suriname. Mijn vrouw en ik geloven dat God ons gaat vergoeden."

Jongen (13) zwaar mishandeld door vader

Vader - SLM-piloot - bewerkt zoon met stuk tuinslang en trapt en slaat jongen armfractuur

Moeder en zoon moesten van vader in ziekenhuis zeggen, dat de jongen was gevallen


Een verpleegkundige van de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo deed woensdagochtend een telefonische melding van de mishandeling van een jongen van 13 jaar, thuis aan de Ramphalstraat. Het slachtoffer was binnengebracht door zijn moeder die beweerde, dat haar zoon gevallen is en dat hij pijn had aan zijn arm, zo bericht het Dagblad Suriname vrijdag 11 augustus 2017.

De behandelende arts die een onderzoek instelde, merkte dat, behalve een armfractuur, de patiënt allerlei striemen had opgelopen ter hoogte van zijn zitvlak. Nadat de arts een goed gesprek had met de patiënt verklaarde deze, dat hij met een tuinslang was geslagen en ook nog schoppen van zijn vader had moeten incasseren.

Als reden gaf het slachtoffer aan, dat hij vergeten was de kamerdeur op slot te doen. Toen de vader woensdagochtend waker werd, wekte hij zijn zoon. Hij werd opgedragen om een stuk tuinslang te gaan halen. Daarmee heeft de vader zijn zoon een aantal slagen toegebracht. Toen de zoon de pijn niet meer kon verdragen, zakte hij in elkaar. De vader vroeg de zoon om op te staan en met zijn beide handen tegen de muur te leunen. Hij bracht de zoon daarbij trappen toe.

Nadat de vader constateerde dat de zoon van pijn kreunde en niet stopte met huilen bracht hij hem samen met de moeder naar de Spoedeisend Hulp. In de wagen hield de vader zowel aan zijn vrouw als aan zijn zoon voor, dat zij op geen enkel moment moesten zeggen dat de 13-jarige was mishandeld. Als oorzaak moesten moeder en zoon aangeven dat de jongen was uitgegleden.

De politie van De Nieuwe Grond is belast met het onderzoek.

Volgens De West van donderdag is de vader piloot A. van de SLM Boeing 737. Hij werd op de Johan Adolf Pengel luchthaven geboeid door de politie afgevoerd.

Assuria hervat bouwwerkzaamheden nieuwe hoofdkantoor aan Recolaan

'Het oordeel van de rechter is echt een verrassing, maar wij zijn sowieso niet klaar hiermee'


Verzekeringsmaatschappij Assuria heeft de bouwwerkzaamheden voor haar nieuwe hoofdkantoor aan de Recolaan gistermorgen hervat. Dat mocht van de rechter die in eerste instantie de constructie activiteiten precies een maand geleden had stilgelegd in afwachting van de uitkomst van het Kort Geding dat buurtbewoners hadden aangespannen. 

Het oordeel van de rechter is een bittere pil, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 11 augustus 2017, voor eisers die menen dat hun woongenot ernstig wordt geschaad door de luidruchtige en milieu vervuilende werkzaamheden.

'Het oordeel van de rechter is echt een verrassing', zegt Evelien Emanuels teleurgesteld. 'Wij weten nog niet wat de overwegingen van de rechter zijn. Als wij die in handen hebben zullen we ze doornemen en onze volgende stap bepalen, maar wij zijn sowieso niet klaar hiermee.'

Algemeen-directeur Armand Achaibersing van Assuria is opgelucht. 'Wij zijn uiteraard blij met het feit dat wij voort kunnen gaan met de bouw van ons hoofdkantoor. Wij zullen, zoals het altijd de bedoeling is geweest, zoveel mogelijk rekening blijven houden met alle buren. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer het pand er eenmaal staat het een verrijking zal zijn niet alleen voor de buurt, maar ook voor heel Suriname.'

Het wordt een gebouw van tien verdiepingen en wordt het hoogste bouwwerk van het land. tot nu toe is dat het hoofdkantoor van de Hakrinbank in het stadscentrum. Het komt pal achter Huize Ashiana waardoor de werkzaamheden niet alleen voor de buurt, maar ook voor het tehuis storend kunnen zijn. Er worden betonnen palen geheid. De bewoners hadden bij de behandeling van het Kort Geding gezegd, dat zij reeds schade ondervinden aan hun bezittingen.

'Situatie in gezondheidszorg vereist zowel onmiddellijk ingrijpen als structurele correcties'

President Bouterse: 'We moeten het zichzelf verrijken in de gezondheidszorg stoppen'


President Desi Bouterse is ervan overtuigd, dat het op korte en middellange termijn zal lukken om de gezondheidszorg beter te maken. 'De structurele zwakten in onze gezondheidszorg worden pijnlijk in perioden waarin wij met serieuze financiële uitdagingen worstelen. Dat is nu weer zo en de heersende situatie in de gezondheidszorg vereist zowel onmiddellijk ingrijpen als structurele correcties. Vooral de laatste zijn in de afgelopen decennia uitgebleven', zei Bouterse gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee, aldus vandaag, vrijdag 11 augustus 2017, Starnieuws. 

De president merkte op dat de crisis naast de uitdagingen ook een mogelijkheid biedt om ‘vastgeroeste’ gewoontes en structuren, die niet meer bij de huidige situatie passen of kunnen, te veranderen. De essentie van de kortlopende maatregelen is een financiële injectie die de continuïteit van het systeem moet garanderen.

Het fundamentele probleem is de onevenwichtigheid tussen de inkomsten uit de premies voor de zorgverzekeringen en de kosten van het zorgpakket dat geboden wordt. Dit heeft vooral in de afgelopen twee jaren geresulteerd in een serieus financieel probleem voor de Staat die extra subsidies moet opbrengen. Ook de voornaamste gezondheidszorg instituten, zoals ziekenhuizen die het zorgpakket onder de kostprijs moeten leveren, zijn in problemen gekomen.

De president zei dat deze financiële injectie, waar de overheid niet aan ontkomt, onder de volgende voorwaarden gegeven zal worden:
1) Het premiesysteem zal zodanig geherstructureerd moeten worden dat meer draagkrachtigen ook meer bijdragen, terwijl ook het basiszorgpakket middels vrijwillige bijdragen gevarieerd zal moeten worden. Hierbij zal de Regering het principe dat de armen en minder draagkrachtigen ondersteund worden, blijven toepassen en verbeteren.
2) De kostenstructuur in de gezondheidszorg moet transparant en gerationaliseerd worden.
3) Automatisering ten behoeve van Population Health Management brengt ook transparantie waarmee we verspilling kunnen voorkomen en een eerlijkere verdeling van inkomens kunnen bewerkstelligen.

'We moeten het zichzelf verrijken in de gezondheidszorg stoppen en weer de focus op de preventie en op de patiënt richten' betoogde de president.

Minister Miranda houdt, na overleg met Bouterse, missive voor aankoop asfaltfabriek aan

De bewindsman blijft erbij dat er niks mis is met de fabriek

Zaak nu aangehouden vanwege 'zoveel inzichten en discussies'


Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie, heeft donderdagmiddag 10 augustus 2017, in De Nationale Assemblee vicepresident Ashwin Adhin gevraagd om de missive voor aankoop van de asfaltfabriek aan te houden. Er is hierover ruggespraak gepleegd tussen president Desi Bouterse, de vicepresident en de minister, aldus Starnieuws.

Miranda zei, dat hij achter de asfaltfabriek staat, maar na zoveel inzichten en discussies dat deze zaak worden aangehouden. De bewindsman blijft erbij dat er niks mis is met de fabriek. Hij zei dat hij geen boter op zijn hoofd heeft en in de zon kan staan. De bewindsman vroeg om de informatie waarover mensen zeggen te beschikken deze in te dienen. Een commissie van zijn ministerie zal hiernaar kijken en de zaken bestuderen.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi zei. dat aanhouden van de missive een eerste stap is. Er zullen stukken gepresenteerd worden waaruit zal blijken. dat de asfaltfabriek bij dezelfde leverancier veel goedkoper is. Partijgenoot Asiskumar Gajadien zei blij te zijn, dat de president ingezien heeft dat het zo niet verder kan gaan. Hij merkte op dat in de documenten veel cijfers ontbreken en misleidend zijn. Hij deelde mee in de derde ronde van de begrotingsbehandeling hij stukken zal presenteren waaruit zal blijken dat dezelfde asfaltfabriek veel goedkoper door de fabrikant geleverd kan worden. De stukken zullen formeel aangeboden worden in De Nationale Assemblee.

Ronnie Brunswijk, fractieleider van ABOP, zei dat hij opgelucht was toen hij hoorde dat er een asfaltfabriekzou komen. Daarna heeft hij gehoord dat de prijs overdreven zou zijn. Er moet dus volgens hem naar de prijzen gekeken worden.

NDP-fractieleider André Misiekaba zei, dat de president de ruimte heeft gecreëerd door te stellen dat de informatie ter beschikking wordt gesteld. Misiekaba stelde. dat zijn fractie volledig staat achter de aanschaf van de asfaltfabriek.

De vergadering is door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons verdaagd naar de volgende week dinsdag.

President Bouterse: 'Regering Suriname is tegen interventie in Venezuela'

'De CARICOM stuurt een missie naar Venezuela'


President Desi Bouterse heeft donderdag 10 augustus 2017 in De Nationale Assemblee meegedeeld, dat de CARICOM een delegatie zal sturen naar Venezuela. Dat meldt Starnieuws. De staatshoofden van de lidlanden hebben een video conference gehouden over deze kwestie. Bouterse beweerde, dat de regeringen niet kijken naar mediaberichten die opgeklopt worden. 

Negentien landen hebben de situatie geobserveerd en hebben hun eigen ervaring en andere bevindingen dan zaken worden gemeld in de media.

Bouterse gaf aan dat de missie die de CARICOM stuurt naar Venezuela met de oppositie en coalitie zal kijken hoe overgegaan kan worden tot normalisatie.

'De regering is tegen interventie in Venezuela en bemoeienissen in interne aangelegenheden.'   Bouterse merkte op, dat de oppositie in Venezuela nu aangegeven heeft mee te zullen doen aan verkiezingen van gouverneurs. 'Wie zijn wij om veroordelingen over een land uit te spreken?, vroeg de president.

Hij haalde aan dat Zuid-Amerika een continent is van vrede en dat dit ook zo moet blijven. Hij voerde aan dat in het Midden-Oosten, Korea, Iran en andere gebieden zoveel mis is. Dat moet voorkomen worden in Zuid-Amerika.

De secretaris-generaal van de CARICOM is bezig te formuleren op welke wijze de delegatie van de Caricom een bijdrage zal leveren.