zaterdag 12 augustus 2017

Oppositieleidster van Peru, Keiko Fujimori, verdachte in Odebrecht corruptieschandaal

Ex-baas van Odebrecht zou betalingen hebben verricht aan Keiko Fujimori


Een massacorruptieschandaal over het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht heeft naar verluidt ook gevolgen voor de oppositieleidster van Peru, Keiko Fujimori, dochter van een voormalige president, die gevangen zit voor omkoping en mensenrechtenschendingen. Onderzoekers vonden een notitie opgeslagen in de telefoon van de ex-baas van Odebrecht, dat betalingen zijn verricht aan Keiko Fujimori, aldus de Peruaanse Officier van Justitie Alonso Pena die deze week door de krant Peru 21 werd geciteerd (zie onderaan), zo meldt het Franse  persbureau AFP vandaag, zaterdag 12 augustus 2017.

Odebrecht heeft al bekend, dat zijn bedrijf betaald miljoenen dollars aan omkopingen heeft uitgegeven om contracten in diverse Latijns-Amerikaanse landen in de wacht te slepen en geld te stoppen in politieke campagnes. Peruaanse media hebben gemeld, dat de betalingen die in het telefoongesprek waren aangegeven, gericht waren op de financiering van de mislukte 2011 verkiezingscampagne van Fujimori om haar invloed te kopen.Fujimori verloor afgelopen jaar nipt een tweede presidentsverkiezing tegen de huidige leider, Pedro Pablo Kuczynski, van het land. Haar populaire Fuerza Popular partij beheert Peru's congres.

Ze heeft de beschuldigingen ontkend, en zegt op Twitter dat ze niet persoonlijk Odebrecht kent.

Haar vader Alberto Fujimori zit een 25-jarige vonnis uit voor mensenrechtenschendingen en corruptie in de periode van 1990 tot 2000, toen hij president was.

Twee voormalige Peruaanse presidenten, Alejandro Toledo en Ollanta Humala, zijn al aangeklaagd voor het aannemen van gelden, steekpenningen, van de Braziliaanse firma.
http://peru21.pe/politica/brasil-confirmo-fiscalia-peruana-que-poseen-anotacion-odebrecht-sobre-keiko-fujimori-2293088

Brasil confirmó a Fiscalía peruana que poseen anotación de Odebrecht sobre Keiko Fujimori


La comunicación llegó a través de una videoconferencia. Ahora han iniciado las gestiones para que el Ministerio Público de nuestro país reciba el documento.

Brasil confirmó a Fiscalía peruana la existencia de anotación de Odebrecht sobre Keiko Fujimori. (USI)
Brasil confirmó a Fiscalía peruana la existencia de anotación de Odebrecht sobre Keiko Fujimori. (USI)
El Ministerio Público de Brasil confirmó hoy a la Fiscalía peruana que sí existe y que poseen la anotación de Marcelo Odebrecht, ex director ejecutivo de la constructora Odebrecht, en la que menciona a Keiko Fujimori, según fuentes fiscales.
El fiscal brasileño Orlando Martello, parte del equipo Lava Jato en la ciudad de Curitiba, le transmitió esta confirmación al fiscal de la Nación, Pablo Sánchez, al fiscal coordinador anticorrupción, César Zanabria, al fiscal coordinador de lavado de activos, Rafael Vela, al fiscal superior Alonso Peña Cabrera y a los fiscales Germán Juárez y Hamilton Castro, a través de una videoconferencia.
Precisamente, Peña, quien ocupa el cargo de jefe de la Unidad de Cooperación Internacional y de Extradiciones, confirmó a Perú21 la comunicación.
La anotación registrada en el celular de Marcelo Odebrecht y que menciona a la ex candidata presidencial, fue hallada por la Policía de Brasil. Ese documento se enviará a nuestro país a través de la Unidad de Cooperación Internacional.
Los fiscales peruanos están coordinando un nuevo viaje a Brasil para recaudar mayor información que puedan tener sus pares en ese país.
De acuerdo a la información que publicó el portal IDL-Reporteros, la anotación de Odebrecht sobre Fujimori señalaba: “Aumentar Keiko para 500 e eu fazer visita”.

“No puedo decir si dice la verdad”

Esta información apareció instantes después de que la lideresa del partido naranja, Keiko Fujimori, publicara en Twitter: “Con el pedido de información de la Fiscalía a Brasil se confirmará que nunca recibimos dinero de Odebrecht”.
Al respecto, Alonso Peña Cabrera refirió a este diario que no puede decir si la ex primera dama ha mentido. “No puedo decir si dice la verdad o no. Se va a hacer una investigación”, anotó.
La nota llegará en los próximos días para que se derive a los fiscales correspondientes, aunque depende de la celeridad con que se procese la información en Brasil. “Hay que ponernos en sus zapatos”, agregó en comunicación con este diario.


(De Surinaamse Krant/AFP/Peru 21/Twitter)

Colombiaanse ELN-rebellen willen volgende maand unilateraal staakt-het-vuren vanwege komst Paus Franciscus

'Hij is een progressieve paus en alles wat we als Colombianen kunnen doen om hem te ontvangen, is een gebaar voor de steun die hij aan het vredesproces geeft'

(Bron foto: Twitter)

De Colombiaanse Marxistische ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional) zouden volgende maand een unilateraal staakt-het-vuren kunnen afkondigen om Paus Franciscus te eerbiedigen, zo zei een leider van de groep, die door radicale Rooms-Katholieke priesters werd opgericht, tegen persbureau Reuters, aldus vandaag, zaterdag 12 augustus 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports.

'Zijn heiligheid Franciscus  is een paus die de kerk heeft teruggevoerd naar denken in termen van de verarmde en uitgesloten meerderheden. Hij is een progressieve paus en alles wat we als Colombianen kunnen doen om hem te ontvangen, is een gebaar voor de steun die hij aan het vredesproces geeft', zei Pablo Beltran van het Nationale Bevrijdingsleger.

De regering van president Juan Manuel Santos en de ELN onderhandelen over een vredesovereenkomst in Ecuador en een tijdelijke bilaterale wapenstilstand voor het bezoek van de paus is mogelijk, zei Beltran, lid van de leiding van het ELN en hoofdonderhandelaar tijdens de vredesbesprekingen, in een telefonisch interview vanuit Quito woensdagavond.

Hij zei, dat er nog geen overeenkomst is bereikt, met minder dan een maand te gaan voordat de paus in het overwegend Rooms-Katholieke land arriveert. 'We zullen alle nodige inspanningen doen om de wapenstilstand bilateraal te maken, maar als het niet haalbaar is, zullen we de mogelijkheid overwegen om het eenzijdig te maken', zei Beltran.

Het ELN werd opgericht in 1964 door rebellen die geïnspireerd werden door de revolutie van 1959 van Cuba. Het werd voor decennia door katholieke priesters geleid door enkele radicale ideeën achter de Bevrijdings Theologie.

De regering en het ELN zijn in februari formele vredesonderhandelingen begonnen na meer dan drie jaar achter-de-schermen besprekingen over een agenda en logistiek. Santos heeft geëist dat de rebellengroep de ontvoeringen, de vijandelijkheden tegen burgers en de aanval op de olie-infrastructuur stopzet om te gaan naar een bilaterale wapenstilstand.

De ELN heeft gezegd, dat de aanvallen defensief zijn en reacties zijn op militaire offensieven tegen zijn strijders. De regering reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de mogelijkheid van een tijdelijke wapenstilstand.

Beltran zei ook, dat het ELN zich heeft verplaatst naar gebieden die ooit bezet werden door de grotere Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia (FARC), die eind vorig jaar een vredesovereenkomst met de regering heeft ondertekend, die een einde maakte aan een half eeuw durend conflict dat meer dan 220.000 mensenlevens heeft gekost en miljoenen ontheemden.
Vele voormalige FARC-gebieden worden overlopen door rechtse paramilitaire groepen en het ELN probeert de burgerbevolking te beschermen, zei Beltran.

(De Surinaamse Krant/Colombia Reports)

Peru zet ambassadeur van Venezuela het land uit

Ambassadeur Diego Molero krijgt vijf dagen de tijd om Peru te verlaten


De Peruaanse regering heeft de ambassadeur van Venezuela gisteren aangezegd, dat hij het land moet verlaten, onder toenemende regionale druk op de regering van president Nicolas Maduro, omdat hij de grondwettelijke orde van zijn land heeft vertrapt, zo bericht vandaag, zaterdag 12 augustus 2017, onder andere persbureau Associated Press.

Peru gaf de ambassadeur Diego Molero, een voormalige Venezolaanse minister van Defensie, vijf dagen de tijd om het land te verlaten.

In het kader van wat gezegd wordt, dat het een stevige inzet is om de democratie van Venezuela te herstellen, weigerde de regering van Peru eerder ook om een diplomatiek protest van Maduro tegen Peru te aanvaarden, omdat Peru deze week gastheer was van ministers van Buitenlandse Zaken van 17 regionale naties die weigerden de nieuwe, loyalistische speciale vergadering die de Grondwet moet herschrijven, te erkennen.


De diplomatieke actie van Peru, die het sterkst is van een Latijns-Amerikaanse regering tot nu toe, kwam op het moment dat de regering van Trump overwoog om economische sancties op te leggen aan Venezuela, om Maduro te straffen voor wat Washington een onwettige machtsgreep noemt.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence reist morgen naar Colombia om te beginnen aan een regionale reis, die naar verwachting discussies zal bevatten over hoe om te gaan met Maduro.
(De Surinaamse Krant/AP/Twitter)

Vicepresident Adhin begrijpt ophef over ingebrekestelling stakende leerkrachten niet

'Er wordt slechts een procedure ingesteld van ingebrekestelling, dat is normaal'

Door bondsvergaderingen bij te wonen zouden leerkrachten 'onpedagogisch en onverantwoord gedrag' hebben getoond...


Vicepresident Ashwin Adhin heeft afgelopen week in De Nationale Assemblee verklaard, dat er geen wraakactie tegen leerkrachten wordt genomen die zonder toestemming vergaderingen van de Bond van Leraren en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname hebben bezocht, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 12 augustus 2017. De regering heeft zich op het standpunt gesteld, dat het principe van 'no work no pay' gehanteerd wordt. 

Onderwijsgevenden van verschillenden niveaus over het hele land hebben een brief van 'ingebrekestelling’ ontvangen, omdat zij 'onpedagogisch en onverantwoord gedrag' hebben getoond door het bijwonen van 'vergaderingen op 28 en 29 juni' staat in de brief. Er zullen tuchtmaatregelen tegen hen getroffen worden.

Assembleelid Diana Pokie (ABOP) zei, dat er een vijandige sfeer wordt gecreëerd met deze maatregel. Zij vroeg opheldering van de regering hierover.

Adhin merkte op dat het meerdere keren doorgegeven is aan de leerkrachten, dat er maatregelen zouden worden genomen, indien zij vroegtijdig de school zouden verlaten. 'Er wordt slechts een procedure ingesteld van ingebrekestelling. Dat is normaal', zei de vicepresident op basis van de Personeelswet.

'De mensen moeten zich verweren op basis waarvan moet blijken of er iets aan de hand is, dan is het prima.' Om de stakingen te beperken had de regering geen andere keus volgens Adhin om duidelijk aan te geven dat geen geld zou worden uitbetaald als er niet wordt gewerkt.

'Druist toevoeging fluoride aan drinkwater in tegen het recht van mensen op vrije keuze?'

Rechter op Curaçao doet hierover 21 augustus uitspraak 


De Commissie Anti-Fluoride, vertegenwoordigers van het Land en de voorstanders van fluoride in drinkwater staan op 21 augustus voor de rechter. Die is verzocht uitspraak te doen over de rechtmatigheid van fluoridering van drinkwater.

'We willen dat juridisch vast komt te staan, dat toevoeging van fluoride aan drinkwater indruist tegen het recht van mensen op vrije keuze', zegt vandaag, zaterdag 12 augustus 2017 in het Antilliaans Dagblad, Rudolf de Wit van de Commissie Anti-Fluoride die het verzoekschrift indiende nog voordat minister Suzy CameliaRömer van Gezondheid, Milieu en Natuur Aqualectra opdroeg de fluoridering van drinkwater te staken.

Op 1 augustus jongstleden, om acht uur in de ochtend, werd de leiding voor het toevoegen van fluoride aan het drinkwater van Curaçao afgesloten. Dit gebeurde tegelijkertijd bij beide centrales waar drinkwater wordt geproduceerd, dus zowel bij de centrale te Mundu Nobo als bij RO. Sta. Barbara.

Ter informatie:

http://www.leefbewust.com/2013/nieuws/fluoride.html

balk2.jpg (42734 bytes)


De strijd tegen Fluoride in het drinkwater
Onnodige strijd vindt nu plaats op Curaçao

Een onnodige strijd vindt de fysiotherapeut/acupuncturist Rudolf de Wit “Sinds 22 juni 1973 heeft de Hoge Raad het gebruik van fluoride in het drinkwater verboden; Curaçao is het enige land in het hele Koninkrijk der Nederlanden waar de regering het vonnis gewoon naast zich neerlegt en op een sluwe manier het gebruik van fluoride vastlegt in een Landsverordening in 2006”.  Rudolf de Wit stelt duidelijk en scherp dat de discussie niet gaat over de vraag of fluoride wel of niet goed is voor de tanden. Dat is voor hem niet het belangrijkste punt. Hij stelt de volgende punten en wel in deze volgorde ter discussie:

1. Het recht van elke burger vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, art. 8, de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst, onderdeel van Burgerlijk Wetboek, afdeling 5, art. 446 t/m 468, Titel 7 van Boek 7, de Grondwet (Staatsregeling) van Curacao art. 11 en het vonnis van de Hoge Raad 22 juni 1973, zaaknr: 1973-06-22/NJ 54276, zijn vertrapt.

2. Hoeveel fluoride mag/kan een bewoner van Curaçao tot zich nemen? Wie meet de hoeveelheid? Waar wordt het gemeten? En wat voor voorzorgsmaatregels zijn er getroffen bij een overdosis? Krijgen baby’s, kinderen, chronisch zieken, dialysepatiënten, sporters, bejaarden een andere dosis toegediend?

Uit onderzoek van de GGD op Curaçao blijkt dat er GEEN onderzoek gedaan wordt, er wordt GEEN onderscheid gemaakt tussen de verschillende leeftijdsgroepen en gezondheidstoestanden, de regels van de WHO worden met de voeten getreden en het tabel dat uitgegeven wordt door de ADA (American Dental Association) …. Daar hebben de regering en haar adviseurs nooit van gehoord.

3. In het Landsbesluit en de Landsverordening is vastgelegd hoe te handelen in geval van waterverontreiniging en er wordt alleen gesproken over kwaliteit van het drinkwater; NIET over het toedienen van een medicament in het drinkwater.

4. Fluoride in de wereld (Europa, Australië, de V.S, en het Koninkrijk)
Pas na deze vier punten wilt De Wit discussiëren over de vraag of fluoride wel of niet goed is. Van tevoren geeft hij al aan dat het gebruik van fluoride (topisch gebruik) voordelen zou hebben. Het gebruik inwendig (systemisch) heeft echter andere effecten die eerlijk verteld moeten worden aan het volk.

Rudolf de Wit heeft inmiddels met zijn Commissie Anti-Fluoride het zover kunnen brengen dat de oppositie vragen heeft gesteld aan het Parlement. De minister van Volksgezondheid heeft gevraagd voor een week uitstel zodat hij de antwoorden kan voorbereiden. Inmiddels zijn er 4 weken verstreken. De oppositie (waar de voormalige Minister van Volksgezondheid, mevrouw Jacinta Scoop-Constansia, van uitmaakt) wacht rustig af en is deze drainagetechniek van de huidige regering reeds gewend. De Commissie Anti-Fluoride bereidt zich voor op verdere stappen; de gang naar de rechter wordt niet uitgesloten. In augustus heeft een rechter op Curaçao een artikel geschreven dat in de lokale avondkrant is verschenen. Hierin heeft de rechter alle punten aangegeven waar Rudolf de Wit en zijn commissie gelijk hebben.

Duidelijk is het dat de regering, de adviseurs van de regering en het waterleidingsbedrijf een grove fout hebben gemaakt. Voor Rudolf is dit een bewijs dat de commissie Anti-Fluoride goed bezig is.  Rudolf de Wit heeft ook in zijn wekelijkse televisieprogramma een bandopname laten horen waarop de vermoorde politieke leider, Helmin Wiels, zijn kritisch oordeel velt over het toedienen van fluoride in het drinkwater op Curaçao “zij die voorstanders zijn van fluoride toediening zijn niet goed in hun hoofd en zijn criminelen; het volk heeft recht op een gezond leven” zegt de heer Wiels. Ironisch is dat zijn partij na zijn moord ineens 180 graden van mening is veranderd en een voorstander schijnt te zijn van het toedienen van fluoride.

Rudolf is vanwege zijn strijd tegen fluoride in het drinkwater in het verleden voor kwakzalver uitgemaakt door de Vereniging tegen Kwakzalverij, maar daar lacht hij om: “Als die boer in Nederland –waar fluoride overigens verboden is- mij een titel wilt geven omdat ik voor de rechten van MIJN volk vecht, dan gaat hij toch lekker zijn gang; ik val niet voor deze technieken om mij te laten afwijken van mijn doel. Het doel is fluoride uit het drinkwater te halen. Daarna mag iemand aan de andere kant van de oceaan mij een eren met de titel Kwakzalver! Als ik na 34 jaren hard werken en voldoende waardering heb gekregen van het volk op Curaçao dan is het voor mij een eer om onder deze voorwaarden de grote kwakzalver te zijn.” Aldus een trotse Rudolf de Wit.


Vervallen producten aangetroffen bij Centrum Supermarkt Piscadera op Curaçao

Controles door inspectieteam ministerie van Economische Ontwikkeling bewijzen hun nut

Ruim 400 potjes, blikjes en pakken van zo’n 20 producten uit de schappen verwijderd


Het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft donderdag bij Centrum Supermarkt opnieuw producten aangetroffen waarvan de houdbaarheidsdatum was verlopen. Dit keer bij het filiaal in Piscadera, aldus zaterdag 12 augustus 2017 het Antilliaans Dagblad.

Bij Centrum Piscadera werden ruim 400 potjes, blikjes en pakken van zo’n 20 producten uit de schappen gehaald. Van die 400 artikelen waren er ongeveer twaalf vorig jaar al over de datum, van de rest verliep de houdbaarheidsdatum dit jaar.

In de koeling van de supermarkt werd vis aangetroffen die over de datum was of niet volgens de regels werd bewaard. Dat laat Saidiri Sling, communicatiemedewerker bij het MEO, weten.

Cft op Curaçao kritisch over achterstand in jaarrekeningen overheidsentiteiten

'Jaarrekening moet maximaal vijf maanden na afsluiten boekjaar opgemaakt zijn'


Het College financieel toezicht (Cft) heeft bij minister Kenneth Gijsbertha (MAN) aan de bel getrokken over de grote achterstand in jaarrekeningen bij overheidsentiteiten. Voorzitter Raymond Gradus verzoekt de bewindsman om de jaarrekeningen 2016 beschikbaar te stellen, maar uit de bijlage bij de brief blijken er veel meer te ontbreken dan alleen over het afgelopen jaar, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 12 augustus 2017.

Gradus wijst Gijsbertha op de Code Corporate Governance, die bepaalt dat jaarrekeningen maximaal vijf maanden na het afsluiten van het boekjaar opgemaakt dienen te zijn, ‘tenzij de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) deze termijn heeft verlengd’.

Ook de voorganger van Gradus, Age Bakker, vroeg vorig jaar om aandacht voor de achterstand in jaarrekeningen van overheids-nv’s en stichtingen. Uit de bijlage blijkt dat sommige entiteiten sinds vorig jaar iets van de achterstand hebben ingelopen, maar andere niets hebben ingeleverd. Saba Bank Resources nv is de enige die helemaal bij is en de jaarrekening van 2016 heeft ingeleverd.

VHP'er Jogi wacht op documenten regering inzake koop ambassadepand Parijs

Gebouw staat sinds 2015 op naam van een Naamloze Vennootschap 

Jogi: 'Wie beheert de NV, waar zijn de jaarrekeningen, waar zijn er gearresteerde notulen waaruit de koop blijkt?'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) verwacht dat de regering relevante stukken over de aankoop van het ambassadegebouw in Parijs beschikbaar zal stellen. President Desi Bouterse heeft dit toegezegd in De Nationale Assemblee. 

Jogi zegt vandaag, zaterdag 12 augustus 2017, op Starnieuws, dat er veel vragen zijn over het gebouw dat in 2012 is gekocht. Hij wil het besluit van de regering zien in de vorm van een missive en resolutie van de president. Vanaf de aankoop van het pand in Parijs worden er vragen gesteld over deze kwestie.

De regering heeft enkele documenten overhandigd aan De Nationale Assemblee, maar belangrijke informatie ontbreekt. Bouterse zei in het college vrijdag dat het niet nodig is om ophef hierover te maken. De stukken zullen worden geproduceerd en als er iets niet klopt dan zal er daarnaar gehandeld worden.

(Bron: De Surinaamse Krant/Google Street View)
Jogi vindt het vreemd, dat het geld door de Centrale Bank van Suriname indertijd niet rechtstreeks is gestort op de rekening van de verkoper. Hij wil stukken zien waaruit blijkt dat er verrekening heeft plaatsgevonden tussen de verkoper en de ambassade.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat het pand op naam van een Naamloze Vennootschap (NV) staat. Jogi stelt, dat de NV pas in 2015 eigenaar is geworden van het pand. 'Wie beheert de NV, waar zijn de jaarrekeningen, waar zijn er gearresteerde notulen waaruit de koop blijkt?', vraagt het Assembleelid. Hij benadrukt ,dat er tal van vragen zijn die niet beantwoord zijn.

De oppositie had gewaarschuwd voor de koop. 'Deze is toch doorgedrukt en nu wil de regering het gebouw weer verkopen. Waarom was het dan nodig om te kopen?', vraagt Jogi zich af.

Hij verwacht dat de regering uiterlijk dinsdag de stukken doet toekomen aan de volksvertegenwoordiging. Dan zal de begrotingsbehandeling worden afgerond.

Conceptwet financiële uitkering mensen met beperking overhandigd aan Assembleevoorzitster

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons erkent, dat er behoefte is aan een sociale uitkeringswet


De financiële uitkering voor personen met een beperking moet wettelijk geregeld worden. 'Elke regering geeft wat die goed vindt en hier moet verandering in komen', vindt de heer Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de stichting Wan Okasi, zo bericht De Nationale Assemblee (DNA). 

De stichtingsvoorzitter heeft afgelopen dinsdag een conceptwet, die de sociale uitkering van deze doelgroep regelt, aangeboden aan de voorzitster van DNA, Jennifer Geerlings-Simons (zie foto - Bron: DNA). Het conceptwetsproduct is samengesteld door de jurist Robby Neslo, omdat deze doelgroep hem na aan het hart ligt en geen voorspelbaar inkomen heeft.

De conceptwet is gebaseerd op solidariteit waarbij alle werkenden bijdragen aan premie, hoe gering ook, en dat de overheid aanvult.

Geerlings-Simons bevestigt, dat de sociale ondersteuning niet is vastgelegd en er behoefte is aan een sociale uitkeringswet. Over dit vraagstuk zijn al diverse gesprekken gevoerd met de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Op dit departement wordt gewerkt aan opschoning van het bestand voor personen met een beperking. Gebleken is dat een aantal personen daarin niet thuis horen en er een andere manier van begeleiding voor die doelgroep moet worden bekeken.

Aan de stichting is beloofd dat de wetgevingsjuristen van het parlement zich over het concept zullen buigen. Zodra het concept gereed is voor indiening, zal het parlement zich hierover buigen. De planning is om komend jaar enkele sociale wetten te behandelen.

Brunswijk (ABOP) tevreden over oogst landbouwproject te Langu in Sipaliwini

Een areaal van een hectare beplant met hooglandrijst, pomtayer, watermeloen en banaan


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk is tevreden over de eerste oogst van het landbouwproject van de partij te Langu in het district Sipaliwini. Een areaal van een hectare is beplant met hooglandrijst, pomtayer, watermeloen en banaan. Via dit project verschaft ABOP werkgelegenheid voor 50 tot 60 Surinamers uit deze omgeving. 

Vorig jaar september heeft de ABOP een aanvang met dit landbouwproject gemaakt.

Brunswijk zegt, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 12 augustus 2017, dat de mensen bijzonder hard werken en het terrein netjes onderhouden.

De ABOP zegt met dit project bij te dragen aan het creëren van werkgelegenheid. ABOP helpt de mensen met het aanscherpen van landbouwvaardigheden en de competentie ondernemerschap wordt door praktisch leren toegepast. De mensen die werken op de landbouwgrond worden betaald uit de opbrengsten van de verkoop van de landbouwproducten.

Op de landbouwgrond zijn de afgelopen weken 550 watermeloenen geoogst, rijst en pomtayer. De oogst wordt naar de stad vervoerd voor verkoop.

(Bron foto's: ABOP)

Amerikaanse president Trump ziet militair ingrijpen in Venezuela als optie om crisis te bezweren

'Venezuela is niet ver weg, de mensen lijden en zijn aan het doodgaan'

BuZa-minister Venezuela Padrino: 'Militaire actie in Venezuela is een gestoorde actie is, een daad van uiterst extremisme'


De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren laten weten, dat hij militair ingrijpen als een van de opties beschouwd om de politieke crisis in Venezuela te bezweren. 'Venezuela is niet ver weg. De mensen lijden en zijn aan het doodgaan. We hebben veel opties voor Venezuela waaronder een mogelijk militaire optie, mocht dat nodig zijn', zei Trump tegenover journalisten op zijn vakantieverblijf in Bedminster. 

Hij deed zijn uitspraak in het bijzijn van minster van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson en de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley:

Kijk en luister vanaf 8:50


Volgens Trump heeft de VS troepen die over de hele wereld gestationeerd zijn. Sommigen ver weg, maar Venezuela is naast de deur, aldus Trump. 'Venezuela niet heel ver weg en de mensen lijden er, ze gaan er dood.'

Het Pentagon heeft aan persbureau Reuters laten weten nog geen opdrachten van het Witte Huis te hebben ontvangen aangaande Venezuela. Maduro wilde gisteren een telefoongesprek met Trump, maar de Amerikaanse president weigerde dit. Het Witte Huis zegt in een verklaring, dat een gesprek er niet inzit, tot 'de democratie in Venezuela is hersteld'.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Padrino zei dat militaire actie in Venezuela een 'gestoorde actie' zou zijn. 'Als minister van Defensie en burger zeg ik dat dit een gestoorde actie is, een daad van uiterst extremisme', zei Padrino op de Venezolaanse staatstelevisie.


(De Surinaamse Krant/Volkskrant/De Telegraaf)

De Surinaamsche Bank komt 'pinnende' klanten tegemoet

Klanten mogen minimaal Srd 50 pinnen en maximum pinbedrag per dag naar Srd 3.000


Klanten van De Surinaamsche Bank (DSB) kunnen sinds maandag minimaal Srd 50 of het veelvoud daarvan pinnen. Tegelijkertijd is het maximumbedrag dat per dag bij de geldautomaat mag worden opgenomen verhoogd van Srd 1.000 naar Srd 3.000. 'Efficiëntie is de belangrijkste reden voor deze aanpassing', zegt woordvoerster Renate Cruden zaterdag 12 augustus 2017, in de Ware Tijd. 

'Dit besluit is naar aanleiding van de huidige economische realiteit in het land. Tegenwoordig kan je bijna niets meer kopen met een 10 Srd. Je bent al gauw Srs 200 kwijt aan een zak met spullen bij de supermarkt", zegt Cruden. Vandaar het besluit om het minimum bedrag op te trekken van Srd 10 naar Srd 50. 

'Klanten die gewend zijn kleinere bedragen te pinnen hoeven zich geen zorgen te maken. De meeste winkels hebben tegenwoordig pos-apparaten waardoor zij met hun pinpas gewoon normaal kunnen betalen.'

De gewijzigde situatie wordt via alle ATM-machines van de bank op de display van het apparaat bekendgemaakt. 'Het is wel zaak dat de burgers de tijd nemen om te lezen wat er staat', adviseert Cruden. Het optrekken van het maximum bedrag zal zowel de klant als de bank ten goede komen. 'Tegenwoordig is Srd 1.000 niet voldoende voor burgers. Dit bedrag is ook vanwege de inflatie van de afgelopen periode achterhaald. Mensen hebben tegenwoordig minimaal Srd 1.500 nodig', aldus Cruden.

Zij vermoedt, dat dit te maken heeft met de gestegen onkosten die mensen op maandbasis hebben. 'Je hebt een situatie waar men toch naar de bank moet gaan eind van de maand om meer dan Srd 1.000 van de rekening te lichten. Daardoor wordt het enorm druk bij onze filialen. Door het bedrag op te trekken kunnen de burgers nu gewoon rustig naar onze ATM-machines stappen'.'

Gajadien (VHP) positief over transparantie bij uitgifte van mijnbouwrechten

Vooralsnog gaat het de goede richting op


VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien is positief over de stappen die tot nu toe worden gezet rondom de transparantie bij de uitgifte van mijnbouwrechten. 'Vooralsnog gaat het de goede richting op.' Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 12 augustus 2017.

Hij geeft hiermee zijn mening over de toetreding van Suriname tot de EITI (Extractive Industries Transparency Initiative), een internationaal vrijwillig initiatief dat streeft naar transparantie in de mijnbouw- en olie-industrie, en kort geleden de lancering van de website van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst met daarop onder meer een overzicht van uitgegeven mijnbouwrechten, aan wie en waar.

De parlementariër die ook lid is van de vaste commissie Natuurlijke Hulpbronnen, heeft vaker de non-transparantie rondom de uitgifte van mijnbouwrechten in het parlement aangekaart.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei, dat er met de informatie op de website een einde moet komen aan speculatie en geheimzinnigheid rondom de uitgifte van mijnbouwrechten. Dodson heeft algehele veranderingen aangekondigd om de sector transparanter te maken.

Gajadien verwacht ook meer stappen in die richting. Zo vindt hij het belangrijk, dat er ook informatie wordt verschaft over de inkomsten uit mijnbouw. Het is volgens de parlementariër niet alleen gelegen aan de grote mijnbouwbedrijven om die informatie te verschaffen. 'Ook de andere bedrijven zouden dat moeten doen.' Hij verwijst naar het Decreet Mijnbouw dat dit voorschrijft en wijst erop dat dit ook in andere landen, zoals de VS, gebruikelijk is.

Tsang (NDP): 'Wet Elektronisch Rechtsverkeer heeft niks te maken met beknotting vrije meningsuiting'

Assembleelid Tsang zeer kritisch over uitspraken SVJ-voorzitter Leeuwin


Assembleelid Stephen Tsang (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs Wet Elektronisch Rechtsverkeer, stelt vrijdag 11 augustus 2017, dat deze ontwerpwet niks te maken heeft met beknotting van vrije meningsuiting. Hij vindt het erg, dat door verkeerde informatie commotie is ontstaan in de samenleving. Dit zei Tsang vanmiddag tijdens de openbare commissievergadering, aldus Starnieuws.

In een artikel in de Ware Tijd is de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), Wilfred Leeuwin, geciteerd hierover. 'Dat het een trieste ontwikkeling is, dat het parlement een wet maakt om het elektronisch rechtsverkeer te regelen, maar tegelijkertijd daarmee de muilkorfwetten uit de ijskast gaat halen.' Tsang citeerde verder de SVJ-voorzitter dat deze wetgeving puur bedoeld is ter bescherming van de president van Suriname.

'Ik vind het journalistiek onverantwoord, dat een journalist die uitgerekend de voorzitter is van de SVJ, zulke stellingen poneert, waarbij duidelijk blijkt dat hij de Wet Elektronisch Rechtsverkeer niet heeft gelezen. Want dan zou hij zien dat zijn stellingen en conclusies in het artikel totaal kant noch wal raken', stelde Tsang.

De commissievoorzitter zette het op een rijtje:
1. Er is geen enkele 'muilkorfwet' gemaakt.
2. De vrije meningsuiting van de burgers wordt niet aangetast.
3. De persvrijheid is totaal niet aan de orde.
4. De Wet Elektronisch Rechtsverkeer beschermt niet de president van de republiek Suriname meer of minder.
5. Het beledigen van de president zowel online als offline, is nu al strafbaar volgens onze grondwet en het Wetboek van Strafrecht.

Tsang zei het jammer te vinden, dat de Associatie van Caribische Mediawerkers erbij is gehaald en onwaarheden is voorgehouden over de behandeling van deze wet. 'Beseft men wel dat men hiermee het imago van het land internationaal schaadt met ongefundeerde stellingen? Ik weet niet of er een politieke agenda achter schuilt, maar ik vind het bijzonder jammer, dat deze Wet Elektronisch Handelsverkeer, nu Elektronisch Rechtsverkeer, totaal buiten haar context is gehaald.'

De commissievoorzitter heeft ondertussen een mail gestuurd naar de voorzitter van de Associatie van Caribische Mediawerkers om te trachten de valse beweringen te weerspreken en de schade aan het imago van het land te beperken. 'Suriname staat hoog op de internationale index voor wat betreft persvrijheid en we vertonen een stijgende lijn. Het moet niet zo zijn dat dit verandert vanwege onjuiste informatie die wordt verstrekt', stelde de politicus.

Deze Wet Elektronisch Rechtsverkeer is bedoeld om een legaal raamwerk te creëren om het wettelijk gebruik van elektronische documentatie en rechtsverkeer mogelijk te maken, benadrukte Tsang. 'Deze wet is bedoeld voor e-commerce en e-government diensten en heeft totaal niks te maken met muilkorven van burgers, beknotten van vrijheid van meningsuiting, of bescherming van de president. Deze wet moet het mogelijk maken dat overheidsdiensten zoals een uittreksel of een verklaring nu naar de burger kan worden gemaild of verstuurd via app of wat dan ook. Het betekent minder kosten, minder loperij, minder tijdverlies, voor zowel de overheid als de burger. Er gaat een mindshift moeten komen over hoe we optimaal gebruik kunnen maken van de technologie. Deze wet betekent een enorme boost voor de ontwikkeling in ons land. De technologie is er en het is de wetgeving die achter liep. En daar willen we met deze wet verandering in brengen.'

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die de openbare commissievergadering leidde, benadrukte dat de wet een enorme sprong is in het sluiten van transacties. Na aanname van de wet is het ook mogelijk om elektronisch tekenen van stukken wettelijk mogelijk te maken. 'Deze wet heeft niets te maken met andere wetten en beperken van vrijheid van meningsuiting', zei Geerlings-Simons.

Srd 500 extra per maand van augustus tot en met december voor landsdienaren

Leerkrachten komen niet in aanmerking voor deze koopkrachtversterking


Landsdienaren zullen van augustus tot en met december per maand Srd 500 ontvangen. Dit is eerder afgesproken met diverse ambtenaren vakorganisaties en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Totaal komt de koopkrachtversterking op Srd 600 per maand. De ambtenaren hebben in april, mei en juni Srd 375 netto per maand ontvangen. Dit bedrag wordt opgevoerd voor de resterende maanden van dit jaar. De Srd 100 die sinds vorig jaar gegeven wordt, blijft ook gehandhaafd, aldus Starnieuws vrijdag 11 augustus 2017. 

Leerkrachten komen niet in aanmerking voor deze koopkrachtversterking aangezien hun salarissen reeds zijn aangepast.

Het ligt in de bedoeling om op basis van onderhandelingen per januari de lonen van ambtenaren aan te passen, waardoor ook hun pensioengrondslag zal verbeteren.

Minister Hoefdraad heeft in een schrijven aan zijn collega's aangegeven, dat het bedrag dat betaald wordt aan koopkrachtversterking, ten laste komt van de begrotingen van diverse departementen. Hij heeft de ministers gevraagd om de nodige instructie te geven aan de loonadministratie opdat Cebuma (Centraal Bureau Mechanische Administratie) de gegevens tijdig kan verwerken.

Nieuwe apensoort in Apenheul te zien: de baardsaki (satansaap)

Apenheul is nu één van de vier dierentuinen in Europa met zeldzame baardsaki's


In Apenheul is een nieuwe apensoort te zien: de baardsaki (satansaap - Chiropotes satanas). Twee mannetjes verhuisden onlangs vanuit dierentuinen in Belfast en Colchester naar het dierenpark in Apeldoorn, aldus Apenheul in een donderdag 10 augustus 2017 uitgebracht persbericht. Apenheul is erg blij met de komst van het tweetal. Baardsaki’s zijn wereldwijd namelijk in slechts een handjevol dierentuinen te zien. Apenheul is nu één van de vier dierentuinen in Europa die ervaring kan opdoen in het houden van deze zeldzame soort.

Bezoekers kunnen de baardsaki’s bewonderen aan het einde van de looproute van Apenheul. Daar zijn ze te zien op een gedeelte van het wolapeneiland. De baardsaki’s wennen momenteel nog aan hun nieuwe onderkomen.

'Eén van de twee mannen is al regelmatig buiten op het eiland te vinden. De ander is nog wat terughoudend', vertelt Warner Jens, hoofd dierverzorging. 'Het is de bedoeling dat de baardsaki’s het eiland in de toekomst met de wolapen delen. De wolapen zijn overigens gewoon zichtbaar op het andere gedeelte van het eiland.'

Baardsaki’s staan, zoals hun naam al zegt, bekend om hun karakteristieke baard. Mannen én vrouwen hebben er één. Ook hun relatief grote, dikke staart valt goed op. In het wild leeft de soort in de regenwouden van Suriname, Guyana en Noord-Brazilië.


'In dierentuinen komen baardsaki’s bijna niet voor. We zijn er trots op dat we ervaring mogen opdoen in het houden van baardsaki’s en dat bezoekers deze unieke soort in Apenheul kunnen zien. Door mensen in contact te brengen met bijzondere apensoorten, hopen we nog meer bij te dragen aan onze missie: liefde voor dieren en natuur stimuleren.'

Guyana looft 10 miljoen Guyanese dollar uit voor gouden tip aanhouding vier moordenaars

Politiee Nickerie heeft geen aanwijzingen dat criminelen naar Suriname zijn uitgeweken


Guyana heeft tien miljoen Guyanese dollar, zo'n 50.000 Amerikaanse dollar, uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van vier voortvluchtige moordenaars. Drie van hen ontsnapten op 6 juli uit de gevangenis van Georgetown die in vlammen opging na brandstichting door gedetineerden. De vierde crimineel ontvluchtte op 24 juli samen met twaalf anderen de Lusignan-gevangenis, zo berichtte Kaieteur News Online donderdag 10 augustus 2017.

Uree Varswyck - ook bekend als Malcolm Gordon - heeft twee moorden gepleegd. Mark RoydenDurant - ook bekend als Royden Williams - is tot de dood veroordeeld voor moord op acht mensen. Ook Cobena Stephans en Paul Goriah zouden mensen hebben omgebracht.

Zeker twee voortvluchtigen zijn door politiekogels om het leven gekomen; de overige ontsnapten zijn ingerekend door de Guyanese politie.

Regiocommandant Widjaikoemar Oedit heeft geen aanwijzingen dat de voortvluchtige criminelen naar Suriname zijn uitgeweken.

Vanaf de Surinaamse kant van de Corantijnrivier onderhoudt Oedit contact met zijn Guyanese collega's. Dat contact resulteerde woensdagmiddag in de aanhouding van een andere verdachte met de Guyanese nationaliteit. De man zou twee personen hebben omgebracht. Hij is als illegaal het land uitgezet en na aankomst in Guyana direct gearresteerd.

(De Surinaamse Krant/Kaieteur News Online/de Ware Tijd)