maandag 14 augustus 2017

Dagblad Suriname houdt gang van zaken rond aankoop asfaltfabriek tegen het licht

Minister Miranda: 'Gajadien maakte heisa omtrent een missive'Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft op 7 augustus in De Nationale Assemblee (DNA) strak gereageerd op aantijgingen vanuit de VHP-fractie. VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien presenteerde in juli 2017 in het parlement een missive waaruit bleek, dat de regering van plan was om een asfaltfabriek voor een bedrag van Euro 2.759.000 aan te schaffen. Dit terwijl de fabriek veel goedkoper zou kunnen worden aangeschaft, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 14 augustus 2017.

Miranda stelde daarbij, dat Gajadien ernstige beschuldigingen richting het ministerie van OWT&C heeft geuit. Het zou een gewoonte zijn van Gajadien om mensen en instanties onnodig te beschuldigen. 'Hij staat gewoon op en criminaliseert de ganse boel zonder enige vorm van bewijs. Hij maakte heisa omtrent een missive', aldus Miranda.

De afdeling Voorlichting van dit ministerie heeft eerder deze maand nog aangegeven, dat de fabriek ergens in het district Brokopondo zal worden opgezet. De minister benadrukte in DNA, dat er nog geen sprake was van een aankoop. De desbetreffende missive moest daartoe de indruk ook niet doen wekken. Echter blijkt uit het infoprogramma van het ministerie, dat de fabriek al ergens in Suriname is opgezet. De minister nodigde daarbij in persoon de samenleving zelfs uit om de fabriek te komen bezichtigen. Uit de videobeelden kan men duidelijk concluderen dat de plant al geruime tijd in het land is.


De bewindsman heeft immers ook zelf aangegeven, dat de voorbereiding voor de aankoop hiervan, lang voor het ingaan van zijn zittingsperiode was opgestart. 'Er is gesproken dat wij een asfaltfabriek hebben gekocht die maar 800.000 Amerikaanse dollar kost. Ik daag het lid uit om mij te wijzen waar. Als hij mij deze computerplant wijst voor 800.000 Amerikaanse dollar zal ik hem mijn verontschuldiging aanbieden en vragen dat de missive ingetrokken wordt. En dan kopen wij 3 van deze fabrieken', stelt de minister in het informatieprogramma.

De missive werd onlangs ingetrokken en de aanschaf van de fabriek werd door interventie van de president aangehouden. De bewindsman blijft echter wel erbij, dat er niks mis is met de asfaltfabriek.

Het Dagblad Suriname schrijft, dat zij via bronnen de hand kunnen leggen op enkele documenten van Aannemingsbedrijf Caribbean Builders & Construction NV(CB&C NV). Uit een aankoopopdracht van 31 augustus 2012 blijkt, dat er een asfaltfabriek ter waarde van 704.000 Amerikaanse dollar zou zijn gekocht:


Uit een geslagen beschikking op 12 februari 2013 door de minister van Financiën blijkt, dat het bedrijf op 31 januari 2013 een verzoek indiende met betrekking tot de invoer van de machines. Daaruit blijkt, dat de machines ingezet zouden worden voor de asfaltering van de Commissaris Weytingweg, strekking Leysweg, rotonde Sathoeweg.


De machines mochten volgens de beschikking in 2013 vrij van invoerrechten worden binnengehaald. Ook voor indirecte belasting werd de mogelijkheid voor vrijstelling in opgenomen. De bronnen van het dagblad vragen zich in gemoede af, hoe het komt, dat de asfaltfabriek uiteindelijk zoveel zou moeten kosten. Wat de situatie nog frappanter maakt, is de offerte die door het bedrijf op 8 juni 2017 aan OWT&C werd uitgebracht. Hierin is de asfaltfabriek + tank alleen, voor Euro 1.250.000 geoffreerd:


Voor een fabriek die invoerrechten-vrij is binnengehaald, en niet is ingezet voor het doel waarvoor die geïmporteerd is, vinden critici een winst van ruim Euro 600.000 voor het aannemingsbedrijf geen correcte besteding van staatsmiddelen.

Volgens Miranda komt er in een later stadium een totale doorlichting van het ministerie. De bron van het dagblad stelt, dat de minister de doorlichting liever als prioriteit op de lijst zet, aangezien 'de koekjes niet zo lekker blijken te zijn'.

ABOP op tournee door het 'eigen' district Marowijne

'Wij wachten niet op de regering, maar ondernemen zelf initiatieven om ontwikkeling ter hand te nemen'


De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) zal voor de komende periode geen politiek terrein afstaan in het district waar zij zich goed genesteld heeft. Afgelopen weekend heeft de partij verschillende manifestaties gehouden in Marowijne. Het begon te Albina bij Malinka Kampoe en daarna is Morakondre aangedaan, aldus Starnieuws vandaag, maandag 14 augustuus 2017. 

De ABOP-karavaan trok een dag later naar de geboorteplaats van partijvoorzitter Ronnie Brunswijk, Moengo Tapoe, en vervolgens naar Peto Ondro en Ricanaumofo (zie foto's - Bron: Genevievre M Jordan/Facebook) .


ABOP zit in de oppositie en heeft in de twee afgelopen verkiezingen twee van de drie zetels in het kiesdistrict kunnen behouden. Bij de komende verkiezingen in 2020 streeft de partij naar alle drie zetels in het district.

De rode draad in deze ‘Tra Fas No De’ campagne in Marowijne was dat de kiezers de hoop niet mogen verliezen in de partij. Assembleelid Marinus Bee weet alleen maar dat Marowijne de oude politiek met het voedselpakkettenbeleid vaarwel zal zeggen. Hij heeft de mensen opgeroepen om geloof te blijven hebben in de ABOP die voor duurzame ontwikkeling gaat. Belangrijk hierbij is volgens ondervoorzitter Marinus Cambiel om hard te werken aan de eigen ontwikkeling.

ABOP-Assembleelid Diana Pokie wil dat het merk ABOP niet alleen in Marowijne moet dienen, maar over het gehele land. Brunswijk heeft gezegd dat hij niet vreest voor concurrentie in het district. Dat de districtsmensen ondanks de slechte situatie nog hun hoofd boven water kunnen houden, komt doordat ze hard werken en doorzetters zijn. 'Wij wachten niet op de regering, maar ondernemen zelf initiatieven om de ontwikkeling ter hand te nemen.' Hij heeft de mensen in zijn geboorteplaats en overige partijleden aangespoord om vol te houden. Hij gelooft dat m de ABOP er betere tijden zullen komen.

'Het slaat nergens op, dat Suralco aanbiedt haalbaarheidsstudie te verrichten voor mijnen bauxiet Bakhuisgebergte'

'Suralco wil hiermee alleen tijd winnen'

'Het is raadzamer oude studies te updaten, die vijftig miljoen dollar is allemaal voor-de-gek-houderij'


De Suralco heeft aangeboden een complete haalbaarheidsstudie te verrichten voor het mijnen van bauxiet in het Bakhuisgebergte in West-Suriname. Volgens het bedrijf gaat hiermee een bedrag gemoeid van ongeveer vijftig miljoen Amerikaanse dollar. 'Dit slaat nergens op. Suralco wil hiermee alleen tijd winnen', zegt een kritische deskundige die de industrie van binnen en buiten kent, maar vooralsnog anoniem wenst te blijven, vandaag, maandag 14 augustus 2017, in de Ware Tijd. Het is onduidelijk overigens waarom deze 'deskundige' 'vooralsnog anoniem wenst te blijven'. 

Binnen het kader van een haalbaarheidsonderzoek voor West-Suriname zijn sinds 2007 al meer dan vijf deelrapporten verschenen voor bijvoorbeeld tracés, het mijnen en de energievoorziening. 'Ze zijn helemaal compleet. Als je dan toch per se een haalbaarheidsstudie wil verrichten dan is het raadzamer deze oude studies te updaten. Die vijftig miljoen dollar is allemaal voor-de-gek-houderij en Suriname laat zich daarmee afkopen, terwijl we alle kaarten in handen hebben.'

De deskundige doelt daarmee op onder meer de Brokopondo-overeenkomst, die nog geldig is tot 2033, de haven van Paranam en de raffinaderij. 'We hebben voldoende bauxiet voor tenminste de komende tachtig jaar, maar we geven alles uit handen en laten de West-Suriname bauxietvoorkomens gijzelen door de multinational.'

De bestaande rapporten zijn een uitvloeisel van de oude haalbaarheidsstudie die ooit is gedaan voor het Bakhuisgebergte. De deskundige: 'Er staat bijvoorbeeld compleet wat er veranderd moet worden aan de havenfaciliteiten, hoe het bauxiet getransporteerd moet worden en welke veranderingen aangebracht moeten worden aan de raffinaderij. Maar, ook hoe de energievoorziening geregeld moet worden en zelfs hoe in grote lijnen het Kabalebo-waterkrachtwerk aangepakt dient te worden. Men zegt vier jaar nodig te hebben om de boel te slopen, wat excessief veel is. En bovendien wil men van vooraf aan beginnen door weer met een haalbaarheidsstudie te komen.'

'Je ziet overduidelijk, dat Suralco tijd wil kopen. Zolang die studie gaande is, kan je West-Suriname voor geen meter aanpakken. Het proces is zo ondoorzichtig als het maar kan. De bauxietvoorkomens in West-Suriname zijn dan gegijzeld zonder enig uitzicht.'

Ter informatie:Automobilist (30) op Nieuw Weergevondenweg dodelijk verongelukt

Slachtoffer met hoge snelheid over drempel en slaat met auto over de kop


De 30-jarige Avinash Boedhoe is zondagochtend vroeg bij een verkeersongeval omgekomen, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 14 augustus 2017. De man reed in een auto over de Nieuw Weergevondenweg richting Santodorp. 

De politie vermoedt, dat hij een drempel te laat heeft gezien en met een hoge snelheid eroverheen is gevlogen. Hij heeft daarbij de controle over het stuur verloren, waardoor de auto over de kop is geslagen.

Boedhoe, die alleen in het voertuig zat, is ter plaatse overleden.

Vicepresident VS Pence: 'Vreedzame oplossing voor crisis en onrust in Venezuela is mogelijk'

Dreigement van Trump stuit op veel kritiek in VS, Venezuela, maar ook in Peru en Colombia

(Bron: YouTube)
Colombiaanse president Juan Manuel Santos: 'Een militaire interventie zou zelfs niet mogen worden overwogen'


Een vreedzame oplossing voor de politieke crisis en onrust in Venezuela is mogelijk. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gisteren, zondag 13 augustus 2017, tijdens een persconferentie in het Colombiaanse Cartagena nadat Trump vrijdag dreigde met een militaire interventie. 

Het dreigement van Trump stuitte op veel kritiek en niet enkel vanuit Amerikaanse en Venezolaanse hoek. Ook landen zoals Peru, Mexico en Colombia, alles behalve sympathisanten van het bewind van president Maduro in Venezuela, veroordeelden de uitspraak.

Pence zei, net zoals Trump, dat de VS 'veel mogelijkheden voor Venezuela heeft', onder meer een militaire interventie, maar in tegenstelling tot Trump benadrukte hij een diplomatische aanpak.'De president is ervan overtuigd dat we tot een vreedzame oplossing kunnen komen wanneer we samenwerken met onze Zuid-Amerikaanse bondgenoten', zei Pence in Cartagena aan het begin van een zesdaags bezoek aan meerdere Latijns-Amerikaanse landen.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei, dat een militaire interventie zelfs niet zou mogen worden overwogen.

Pence lijkt de gemoederen te willen bedaren. 'We steunen elkaar, de vrije naties, voorbije de grenzen van het halfrond tot de democratie van het Venezolaanse volk hersteld is.'

Santos en Pence bespraken wel de mogelijkheid van verdere economische sancties tegen Venezuela.

(De Surinaamse Krant/De Morgen)

Koraalriffen rond Curaçao verloren sinds 1982 ruim 50% levend koraal

Onderzoek Waitt Institute: 'Visstand extreem laag in de wateren van Bándabou en Westpunt'De koraalriffen rond Curaçao hebben sinds 1982 meer dan 50 procent van het levend koraal verloren. Dat blijkt uit onderzoek van het Waitt Institute, gevestigd in La Jolla, Californië (VS), dat tevens heeft vastgesteld dat de visstand extreem laag is in de wateren van Bándabou en Westpunt. Dit meldt vandaag, maandag 14 augustus 2017, het Antilliaans Dagblad.  

'De staat van de koraalriffen van Curaçao’, zo luidt de titel van het in mei gepubliceerde rapport van het Waitt Institute (zie onderaan) dat ijvert voor duurzaam economisch en cultureel gebruik van oceanen.

Het onderzoek voor dit rapport werd geleid door Andrew Estep van het Waitt Institute, dr. Stuart Sandin van Scripps Institution of Oceanography en Mark Vermeij, directeur van de stichting Carmabi. Het Waitt Institute gaat allianties aan met overheden die hun nationale wateren duurzaam willen beheren, gebruikmakend van op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde en sociaal geëngageerde oplossingen


  

'Het drinkwater op Curaçao is veilig en heeft goede bacteriologische verhoudingen'

'Drinkwater op de ABC-eilanden is veilig'


Het drinkwater op de ABC-eilanden is veilig. Op Sint Maarten is het drinkbaar, maar wordt reizigers aangeraden om fleswater te drinken en op Sint Eustatius en Saba kan het water beter niet uit de kraan worden gedronken. Dat schrijft Danja Koeleman in een artikel voor Nu.nl, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 14 augustus 2017.

Zij zocht voor de Nederlandse nieuwssite uit waar het drinkwater veilig is en hoe het komt dat het water in sommige landen vies smaakt. Aqualectra heeft het artikel gedeeld op de Facebookpagina.

'Het drinkwater op Curaçao is veilig en heeft goede bacteriologische verhoudingen. Het drinkwater bevat geen chloor, het is zacht, heeft bijna geen calcium en het is geur- en smaakloos', zo staat op de website www.waterinhetbuitenland.nl waar Koeleman in haar artikel naar verwijst.

Sona: 'Betrian, ministerieel toezichthouder HNO-project, heeft Sona systematisch genegeerd'

'Betrian staat niet open voor de informatie die Sona hem kan leveren'


Stanley Betrian, die door minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur als ministerieel toezichthouder is aangesteld over het project van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), heeft Sona als hoofduitvoerder van dit project de afgelopen periode systematisch genegeerd. 

Dat stelt Sona in een persbericht in reactie op verklaringen van de minister afgelopen week, dat zij sinds haar aantreden als minister de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) herhaaldelijk om de cijfers heeft gevraagd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 14 augustus 2017.

Camelia-Römer gaf aan, dat het bestuur van Sona telkens nul op rekest gaf en dat haar geduld nu op was. Sona stelt nu in een schriftelijke verklaring,  dat het Betrian is die ‘niet open staat voor de informatie die Sona hem kan leveren’.

Ricky Stutgard: 'Verhalen over giftige gomawiri berusten niet op waarheid'

'Men moet niet afgaan op de negatieve berichtgeving op social media'


De discussie en berichtgeving op social media, dat agomawiwiri, in de volksmond gomawiri, giftig en zelfs dodelijk zou zijn, berusten volgens voedseltechnoloog Ricky Stutgard niet op waarheid. Volgens een recent onderzoek zou de natuurlijke gifstof solanine in de plant dodelijk zijn voor mensen. 

'De stof komt wel in de plant voor, maar zo schadelijk is deze niet.' Stutgard zegt vandaag, maandag 14 augustus 2017, in de Ware Tijd, dat gomawiri eerst gekookt moet worden. 'Dit heeft men altijd op dezelfde manier gedaan.'

De voedseltechnoloog zegt dat tijdens het koken alle giftige stoffen verdwijnen. 'Men kan de groente daarom gewoon eten.' De stoffen die na het koken in de plant achterblijven, leveren geen gevaar op. 

De gifstof solanine moet het gewas beschermen tegen uitsterving, Zonder deze stof zou er overbegrazing door plantenetende organismen plaatsvinden. Tomaten en cassave bevatten soortgelijke gifstoffen. Volgens Stutgard zijn deze producten bij juist gebruik evenmin gevaarlijk voor de mens. Hij zegt dat de gemeenschap deze gewassen gerust mag eten en niet moet afgaan op de negatieve berichtgeving.

Nieuwe verkeerslichten in Paramaribo moeten eind september operationeel zijn

Nieuwe stoplichten op vijf strategische kruisingen in Paramaribo


Met de nieuwe verkeerslichten die worden geplaatst op vijf strategische kruisingen in Paramaribo, zal ook een nieuwe verkeerssituatie ontstaan. Dit zegt Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, vandaag, maandag 14 augustus 2017, op Starnieuws. Het streven is dat de nieuwe verkeerslichten eind september operationeel zijn. 

Het personeel van de afdeling met Ondersteuning van de Politie was gisteren bezig de lichtbakken te installeren op de kruising Dr. Sophie Redmond- en Zwartenhovenbrugstraat. Wip deelt mee, dat dit project uit eigen middelen en met zoveel mogelijk inzet van eigen personeel wordt uitgevoerd. Slechts voor de constructies van de palen is gebruik gemaakt van een aannemer. Voor de bedrading, het plaatsen van de lichtbakken et cetera, wordt eigen personeel ingezet, zegt hij.

Het werk wordt gefaseerd per kruispunt uitgevoerd. Het ligt in de bedoeling dat de verkeerslichten op de vijf kruispunten simultaan in werking treden. Vier van deze gevallen betreffen vervanging van de oude verkeersapparatuur. Al het materiaal voor dit project is binnen. De geheel nieuwe computerboxen en de regelapparatuur zijn van Europees makelij.

De kruispunten, naast die van de Dr. Sophie Redmondstraat en Zwartenhovenbrugstraat, zijn de Ring- en Nieuwe Charlesburgweg, de kruising Coesewijne- en Rust en Werkstraat, Van 't Hogerhuys- en Willem Campagnestraat en de kruising Kwatta- en Kernkampweg.

De meest ingrijpende veranderingen zullen zijn bij de kruisingen van de Kwattaweg en die van de nieuwe Charlesburgweg, geeft Wip aan. Het project met deze veranderingen waarvan onderzoek is verricht door het ministerie, moet voor een efficiënte verkeersdoorstroming zorgen.

Organisatoren jongeren'congres' hopen mensen te stimuleren om te discussiëren over gang van zaken in het land

'Met het congres wordt cultuuromslag bij jongeren beoogd over de situatie in het land'


De kern van wat er besproken is tijdens een jongerencongres vrijdag is, dat de regering moet leren haar verantwoordelijkheid te nemen in de moeilijke economische situatie die voor iedereen voelbaar is. Hoewel het onderwijsvraagstuk niet op de agenda stond, werd het door de aanwezigen aangesneden, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 14 augustus 2017, onder de kop 'Weinig belangstelling voor jongerencongres', zonder daar verder op in te gaan in het artikel.

De teleurstellend lage landelijke slaagpercentages zijn volgens deelnemers aan het congres te wijten aan de opvoeding. 'Veel mensen zeggen dat ouders tegenwoordig weinig aandacht hebben voor het gedrag van hun kind.' De regering moet volgens Gulshan Alibux, die samen met Maisha Neus het initiatief nam voor het congres, condities scheppen, zodat mensen de gelegenheid krijgen om zichzelf uit de moeilijke economische situatie te helpen.

Tijdens de discussie kwam ook naar voren, dat armoede niet de kernoorzaak van criminaliteit is. De sprekers stellen dat de omgeving een rol speelt. 'Er moeten mogelijkheden geschapen worden zodat mensen hun kinderen een toekomst kunnen bieden waarbij ze niet bij nul hoeven te starten.'

De organisatie zal een filmpje van het congres op social media plaatsen in de hoop mensen te stimuleren om te discussiëren over de gang van zaken in het land, met de bedoeling verandering in het denken teweeg te brengen. Alibux zei eerder dat de protesten van eerder in het jaar niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Vandaar dat dat als alternatief is gekozen voor een congres.

Eerder hadden de initiatiefnemers aangekondigd, dat het het eerste congres zou zijn in een reeks van zeventien om de bewustwording bij jongeren over de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te vergroten. Neus zegt, dat met het congres een cultuuromslag bij jongeren wordt beoogd over de situatie in het land.

Minister Dodson: 'Nieuwe website over mijnbouwrechten wordt geactualiseerd'

'Recente ontwikkelingen nog moeten worden verwerkt'


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt vandaag, maandag 14 augustus 2017, op Starnieuws, dat de nieuwe website over de mijnbouwrechten deze week verder zal worden geactualiseerd. Zo blijken diverse concessie die vervallen zijn, reeds te zijn verlengd. 

Volgens de gegevens op de website zijn tien concessies voor kleinmijnbouw van Ronnie Brunswijk reeds  vervallen. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat deze concessies al zijn verlengd, maar dit blijkt niet uit de informatie op de website. Dodson zegt in een reactie, dat er een update komt. Hij kan nu niet aangeven welke concessies reeds zijn verlengd.

De minister merkt op, dat recente ontwikkelingen nog moeten worden verwerkt. Dodson geeft aan dat lang werd aangedrongen op transparantie over de mijnbouwconcessies. Nu is er heel wat informatie te halen. Op de website is aangegeven wanneer een concessie is aangevraagd en waarvoor. Ook de vervaldatum is aangegeven. De locatie van de concessie is eveneens te vinden. Door te klikken op de concessie zijn veel gegevens beschikbaar, ook de grootte.

De minister merkt op dat de digitale informatie een goed overzicht geeft van de mijnbouwrechten. Investeerders, politici, studenten en alle geïnteresseerden hebben nu gemakkelijk toegang tot de informatie. Banken kunnen de status van de mijnbouwconcessie van hun cliënten volgen. De bewindsman geeft aan dat de informatie steeds bijgewerkt zal worden.

Vier ministers op bezoek bij Cubaanse collega's

Pollack-Beighle, Hoefdraad, Peneux en Dogojo halen banden met Cuba aan


Suriname en Cuba hebben de bilaterale relatie met elkaar geïntensiveerd. Vier ministers hebben gebruik gemaakt van de inaugurele vlucht van Fly All Ways naar Havana om besprekingen te voeren in Havana op 9, 10, 11 en 12 augustus. De bewindslieden die deel uitmaakten van de Surinaamse delegatie waren Yldiz Pollack-Beighle (Buitenlandse Zaken), Gillmore Hoefdraad (Financiën), Robert Peneux (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) en Joan Dogojo (Sport en Jeugdzaken). 

De ministers hebben verschillende momenten van overleg gehad met hun Cubaanse ambtgenoten tijdens het werkbezoek, meldt het Nationaal Informatie Instituut zondag 13 augustus 2017.

Pollack-Beighle bracht een beleefdheidsbezoek aan de viceminister van Buitenlandse Zaken, waarbij onder andere politieke consultatie over internationale vraagstukken en het personenverkeer tussen beide landen, aan de orde kwam.

Hoefdraad had een werkbespreking met de minister van Buitenlandse Handel en Investeringen. Hierbij is de grondslag gelegd voor doelgerichte samenwerking met het oog op het positief inspelen op de nieuwe situatie van directe vluchten tussen beide landen.

Zijn collega Dogojo heeft overleg gevoerd met autoriteiten en kennisinstituten. Het doel is de vernieuwing van de bilaterale samenwerking met Cuba ter verbetering en ontwikkeling van het sportgebeuren. Er is ook gekeken naar mogelijkheden voor ontwikkeling van de jeugd in Suriname. 

Minister Peneux werd ontvangen door zijn Cubaanse collega's belast met cultuur, wetenschap en onderwijs. Hierbij is de grondslag gelegd voor verdere bilaterale samenwerking. Tijdens het onderhoud is er ook gesproken over Cubaanse studiebeurzen.

De ministeriële delegatie heeft diverse werkafspraken gemaakt. In een persconferentie wordt maandag dieper ingegaan op het werkbezoek aan Cuba.

'Bouterse III kome pe, foe kon doe san, foe pina a volk moro?'

'Het is een cultuur bij Bouterse dat hij zich niet houdt aan de afspraken'Tijdens de viering van het 30-jarige bestaan van de NDP te Para gaf NDP-voorzitter Desi Bouterse de garantie dat het volk in 2020 bepaalt of de regering naar huis gaat. "Yu no man pur a regering disi zomaar. A volk, if Gado wani" in 2020. En nog voor het volk kan beslissen weet hij nu al zeker dat Bouterse III komt. Ik moest even achter me oren krabben. Ik dacht bij mezelf: Bouterse III, kome pe, foe kon doe san, foe pina a volk moro? God behoede het volk van Suriname! Je laat het volk creperen met je desastreus beleid en dan wil je weer aan de macht komen? Hoe dan, kome pe? 

De president zegt, dat de neerwaartse gang van de economie is gestopt, de groei is geprojecteerd op 0.9%. Waarom is de valutakoers dan nog steeds Sky high. De hard gestegen koers is een teken van onze zwakke economie. De groei is slechts een projectie en het kan ook naar beneden bijgesteld worden. Dus inderdaad geen hoera-stemming. 

Op de feestvergadering van de NDP zei Bouterse voorts, dat er een verbreding komt van de Highway maar aangezien Wit Santi niet wil dat de Highway bij dit dorp aangelegd wordt, deed Bouterse een bizarre uitspraak. Hij noemde de mensen van Wit Santi, een stelletje idioten, we hebben zieke mensen in dit land. Dit is ongehoord, dit kan niet door de beugel. 

President Bouterse heeft de gezamenlijke verklaring met de inheemsen om het grondenrechtenvraagstuk op te lossen, niet getekend. Als reden gaf hij op dat de regering de punten en stappen opgenomen in de overeenkomst nog moet goedkeuren. Is dat de werkelijke reden? Er schijnt een addertje onder het gras te zijn. Daarom zeggen de dorpshoofden Theo Jubitana en Lesley Artist dat ze alert zijn. 

Het is buiten alle proporties opmerkelijk dat Bouterse pas op de dag van de ondertekening van de overeenkomst met de inheemsen door had dat er fouten zijn gemaakt. Hoe is het mogelijk dat de Raad van Ministers de overeenkomst met betrekking tot het grondenrechtenvraagstuk niet eerder onder ogen heeft gehad? 

Het is duidelijk dat het bestuur van het land van alle kanten rammelt. Daarom gaat het goed mis met ons land. Het bestuur van het land neemt vaak foute beslissingen, niet zomaar luidt de Vereniging van Economisten de noodklok. Voor Bouterse, de pikin ingi boi, is het neks no fout, het volk mag creperen. Ook de ondertekening van de overeenkomst met Afro Surinamers uit het binnenland is niet doorgegaan. Volgens de president streeft die groep ernaar om rond 10 oktober al hun zaken op orde te hebben, zodat er kan worden getekend met de regering. Het zijn drogredenen van de president. De twee groepen worden gewoon aan het lijntje gehouden. Let op, Bouterse heeft aangegeven dat het grondenrechtenvraagstuk van de inheemsen en de Afro Surinamers in deze regeerperiode wordt opgelost, dus het kan ook in 2020. Maar, ik hecht geen waarde aan zijn beloftes, want hij gooit zijn eigen beloftes in de prullenbak. Het is een cultuur bij Bouterse dat hij zich niet houdt aan de afspraken. 

Maar, indien de oplossing toch nog komt, dan is het zeker vlak voor de verkiezingen van 2020. Met de ondertekening van de overeenkomst gaat Bouterse proberen zieltjes te winnen. Met de centen van de belastingbetaler zullen er weer gratis voedselpakketten verdeeld worden. Hij gaat alles eraan doen om in de gunst van de kiezer te komen. Volk van Suriname wees alert!

Idris Naipal

Kluivert en Davids op bezoek bij omstreden president Robert Mugabe (93)

Amnesty International: 'Kluivert en Davids hebben zich laten gebruiken voor een pr-show'

(Bron foto: Twitter)

Patrick Kluivert (41) en Edgar Davids (44) zijn in opspraak geraakt nadat ze zaterdag 12 augustus 2017 hun opwachting maakten bij een politieke bijeenkomst in Zimbabwe, waar ook de omstreden president Robert Mugabe (93) aanwezig was.

Kluivert en Davids hebben zich volgens Amnesty International laten gebruiken voor een pr-show. De organisatie wil de oud-internationals uitnodigen om eens te komen praten over mensenrechtenschendingen en corruptie die onder Mugabes heerschappij al decennia schering en inslag zijn in het Afrikaanse land. 'Het zou goed zijn als ze daarvan op de hoogte zijn. Dit kan worden gezien als legitimatie van een regime dat verschrikkelijk fout is', reageert een woordvoerder.


'Er wordt vaak gezegd dat sport en politiek gescheiden werelden zijn, maar aan dit soort dingen zie je dat dat niet opgaat', zegt de woordvoerder. 'Bekendheid en prestige kun je als voetballer ook ten goede gebruiken.’ 


Volgens lokale media (zie hieronder) brachten Kluivert en Davids zaterdag een 'verrassingsbezoek'. De twee oud-voetballers zijn op uitnodiging van FC Barcelona in Zimbabwe. De voormalig internationals van Oranje zijn in het land om te helpen bij de organisatie van een benefietwedstrijd met gestopte voetballers van hun oude club FC Barcelona.

http://www.newzimbabwe.com/news-38681-FC+Barcelona+greats+at+Mugabe+youth+rally/news.aspx
(De Surinaamse Krant/New Zimbabwe/Twitter/De Telegraaf)

Zoon Venezolaanse president Maduro dreigt Witte Huis 'met geweren' in te nemen

Maar, volgens Nicolás Maduro Guerra bevindt het Witte Huis zich in New York....


Nicolás Maduro Guerra, de zoon van de Venezolaanse president, dreigt het Witte Huis met geweren in te nemen als president Donald Trump het Amerikaanse leger naar zijn land stuurt. Het Witte Huis heeft het regime van president Nicolás Maduro wegens mensenrechtenschendingen veroordeeld. Dit bericht zondag 13 augustus 2017 onder andere CNN.

Meer dan 120 mensen zijn sinds april in anti-regerings protesten gestorven. Vorige week zei Trump dat hij de mogelijkheid van een militaire interventie in Venezuela niet zou uitsluiten. 'Venezuela is niet erg ver weg en de mensen lijden en ze zijn dood. We hebben veel mogelijkheden voor Venezuela, met inbegrip van een mogelijke militaire optie indien nodig', vertelde Trump verslaggevers in zijn golfclub New Jersey.


De zoon van president Maduro reageerde gisteren op Trump, maar bleek verward wat betreft de locatie van het Witte Huis. 'Als de onwaarschijnlijke gebeurtenis het thuisland zou bezoedelen, dan zouden de geweren New York bereiken', vertelde hij Venezolaanse staatsmedia. 'Mr Trump, we zouden aankomen en het Witte Huis innemen.'Pentagon-woordvoerder Eric Pahon zei, dat het ministerie van Defensie geen order heeft ontvangen om militaire bewegingen op te starten in verband met Venezuela - maar, is daartoe bereid indien nodig. 

De Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino zei, dat een Amerikaanse militaire actie in zijn land een 'krankzinnige actie' zou zijn.

(De Surinaamse Krant/CNN/Twitter)