donderdag 17 augustus 2017

Bizar ongeluk met een met cement geladen truck in Braziliaanse stad Rio Verde

Remmen truck begeven het waarna die achteruit rolt en een auto en winkel ramt


Vrouw raakt gewond na door vrachtwagen tegen muur te zijn gedrukt


Een vrouw is dinsdag in Rio Verde, Brazilië, verpletterd door een vrachtwagen geladen met cement, nadat die naar achteren rolde en tot stilstand kwam in de voorkant van een winkel. De vrachtwagen vervoerde honderden zakken cement toen die 's morgens optrok naar een kruising op een heuvel in de stad. Maar, de remmen bleken niet te werken waarop de truck achteruit rolde, tegen een geparkeerde Fiat Uno reed alvorens de elektronica winkel te rammen en daarbij een vrouw tegen de muur drukte en haar heup verpletterde.

CCTV-beelden tonen personeel en klanten die weg sprongen om rondvliegend glas en puin te ontwijken. Niemand werd gedood in het freak-ongeval - mede doordat een van de werknemers, met een rood shirt, die buiten het gebouw liep, naar binnen schreeuwde om dekking te nemen. Maar, de vrouwelijke klant, die door de vrachtwagen tegen de muur was gedrukt, liep een gebroken heup, snijwonden en kneuzingen op.Winkeleigenaar Omar Andrade Teixeira zei dat hij 'kapot' was door de crash, maar dankbaar dat niemand ernstig gewond was geraakt. Hij zei: 'Toen dit gebeurde was ik wanhopig. We waren geschokt en kapot door de schade.

'Maar het is een wonder dat niemand is gedood, een wonder. We moeten God bedanken dat het niet erger was en het alleen structurele schade is die we moeten repareren. 'We hadden een medewerker buiten het gebouw, die de truck zag komen. Hij riep om weg te rennen. Als hij dat niet gedaan had, zou het veel slechter kunnen zijn geweest. We maken nog steeds schoon en kijken naar hoeveel het kost om te repareren. Maar, we zijn weer open voor zaken. 'Notícia atualizada! . Caminhão invade loja e deixa mulher ferida, em Rio Verde . Um caminhão carregado de cimento causou um acidente em Rio Verde, no sudoeste de Goiás, na manhã dessa terça-feira (15). A carreta tentou subir uma rampa, mas acabou perdendo o controle, desceu de ré e entrou em uma loja de produtos elétricos e hidráulicos. . No trajeto, a carreta desgovernada atingiu um Fiat Uno e uma Ford Ranger de clientes da loja que estavam estacionados próximos ao estabelecimento. As câmeras de segurança mostram o momento do acidente por dentro e por fora do comércio. . No momento em que invadiu a loja, o caminhão atingiu uma mulher que estava no interior. Ela ficou prensada entre o caminhão e um balcão. Vânia Cardoso, de 52 anos, foi socorrida pelo Corpo de Bombeiros e levada para a Unidade de Pronto Atendimento (UPA) de Rio Verde. . De acordo com o Corpo de Bombeiros, a equipe removeu o balcão para conseguir resgatar a vítima que sofreu uma fratura no quadril. O local foi interditado pelos Bombeiros. . Peritos da Polícia Civil estiveram no local e colheram imagens para avaliar as condições em que o acidente ocorreu e investigar suas causas. O Corpo de Bombeiros descartou o excesso de peso da carga do caminhão como possível causa do acidente. . Vinícius Andrade é filho do proprietário da loja de materiais elétricos e hidráulicos e estava no local no momento do acidente. O rapaz conta que um funcionário viu que o caminhão estava descendo em direção ao estabelecimento e gritou alertando quem estava dentro. . No momento do acidente, por volta das 7h40min, cerca de oito clientes estavam no estabelecimento, além dos funcionários. Todos conseguiram correr a tempo, menos Vânia Cardoso, que acabou sendo atingida. (Amanda Sales/ Do Mais Goiás; texto completo no site, link na bio)
A post shared by Mais Goiás (@maisgoias) on


Brandweerlieden bevrijdden de klem zittende vrouw en paramedici brachten haar naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar ze sindsdien aan het herstellen is.
De politie onderzoekt nu wat het ongeval heeft veroorzaakt, terwijl de heer Teixeira zijn winkel begint te repareren.

(De Surinaamse Krant/Do Mais Goiás/Instagram/Daily Mail)

EBS-directeur over kasfraude: 'Schade zal verhaald worden bij de verantwoordelijken'

Parmessar: 'Kwaadaardig worden hoge bedragen genoemd, terwijl veel minder is weggedragen'


De NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) zal alles eraan doen om de schade geleden door twee van haar kasbeheerders in Nickerie te herstellen. 'De schade zal verhaald worden bij de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Er zijn regels daarvoor in het land', zegt Rabin Parmessar, Chief Executive Officer van de NV EBS, donderdag 17 augustus 2017, in het Dagblad Suriname. 

Twee kassabeheerders van het energiebedrijf te Nickerie zijn afgelopen zaterdag in verzekering gesteld wegens verduistering in dienstbetrekking. Inmiddels is een van de verdachten door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. Zij hebben volgens de politie vanaf begin 2016 tot en met juli 2017 stelselmatig zo'n Srd 500.000 verduisterd.

Parmessar benadrukt, dat kwaadaardig zulke hoge bedragen worden genoemd, terwijl er veel minder is weggedragen. Volgens de EBS-directeur heeft het energiebedrijf alle zaken goed doorgenomen en is er op geen moment emotioneel gehandeld. 'In elke organisatie kunnen er dingen gebeuren, maar de organisatie heeft daar attent op gereageerd. Wij hebben de zaak op tijd ontdekt en we hebben de juiste handelingen gepleegd. De zaak is overgedragen aan de justitiële autoriteiten. Intern is alles conform de cao-regelingen gehandeld.'

De NV EBS is volgens hem nu extra alert om dit soort ‘creativiteiten’ van medewerkers op tijd te ontdekken.

In deze zaak werden A.P. en M.A. aangehouden en in verzekering gesteld. Tot nu toe heeft Mike volmondig bekend. P. verklaarde dat zij onder bedreiging van A. de gelden heeft weggemaakt. Wanneer men contant geld in kas had, werd een valse cheque uitgeschreven en in de kas gedeponeerd. Die valse cheque werd dan opgebracht op het borderel. Bij de stortingen die bij de bank werden gedaan werden de valse cheques niet overlegd. Op een gegeven moment constateerde men dat er een kastekort was.

Het is niet de eerste keer dat het energiebedrijf door eigen medewerkers wordt benadeeld. Enkele jaren geleden werden de ex-directieleden Kenneth Vaseur en Willy Duiker aangehouden voor een miljoenenfraude. Deze zaak is al meer dan een jaar in behandeling bij de Kantonrechter. De verduisterde middelen uit deze transacties zijn tot de dag van vandaag niet teruggestort.

De NV EBS wordt al geruime tijd ook doorgelicht door het buitenlands bedrijf Jacobs Consultancy. Het bedrijf zal de processen én de financiële positie van het staatsbedrijf nauwkeurig bekijken om de verbetergebieden te identificeren. Daarnaast zal een strategie ontwikkeld worden die de sector weer op spoor moet brengen richting de gewenste financieel duurzame en commerciële basis.

40-Jarige PALU reikt samenleving concepties aan om Suriname duurzaam te ontwikkelen

Uitgebracht boek in kader 40-jarig bestaan PALU is meer geworden dan een jubileumboekDe PALU heeft vandaag, donderdag 17 augustus 2017, tijdens een persconferentie het boek 'Laat ons samen de onafhankelijkheid voltooien voor welzijn en welvaart, voor een vrije Surinaamse natie' aan de Surinaamse samenleving aangeboden. Dit boek is uitgebracht in het kader van het 40-jarig bestaan van de PALU en is meer geworden dan een jubileumboek. 

Het boek reikt de Surinaamse samenleving, in het bijzonder jongeren, concepties aan om Suriname duurzaam tot ontwikkeling te brengen. Deze concepties zijn tot stand gekomen na intensieve sessies van evaluatie met de kaderleden en de groep van ‘seniore’ kaderleden van de partij.

De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) bestond op 12 maart 2017 veertig jaar. Ze is de enige van de politieke partijen, die zijn voortgekomen uit de politieke beweging (de Nieuwe Politiek) van de jongeren van het eind van de jaren zestig en begin van de jaren zeventig, die nog bestaat, 'alive and kicking'.

Wars van koloniale onderschikking en imperialistische uitbuiting waren die jongeren moe van de onderdanigheid van de politieke partijen die de leiding van het land toen uitmaakten (de Oude Politiek), om zelfs niet te proberen een einde te maken aan de persistente armoede en achterlijkheid in de kolonie. Hun streven was radicaal gericht op ontmanteling van de geïdentificeerde oorzaken voor de aanhoudende stagnatie van een brede op het Surinaamse volksbelang gerichte nationale ontwikkeling.

Veertig jaar PALU was een goed moment voor een terugblik om te zien wat er van de ambities van de Nieuwe Politiek terecht was gekomen. Tevens ook om een blik op de toekomst te werpen om vast te stellen hoe het relevante pad naar de toekomst eruit zou moeten zien.

Een absoluut verkeerde uitwerking van de in 1975 verkregen staatkundige onafhankelijkheid is als de belangrijkste oorzaak naar boven gekomen voor de sterk ondermaatse prestaties, die met betrekking tot de sociale en economische ontwikkeling van het land sinds 1975 zijn bereikt. Een lange reeks van vernietigende Nederlandse acties, militair, verbaal en quasi juridisch, lijken erop gericht te zijn geweest om de onafhankelijkheid van het land tot een farce te reduceren waarachter de Nederlandse koloniale dominantie zou kunnen worden gemaskeerd en geconsolideerd.

De Nederlandse acties hebben in de afgelopen veertig plus jaren gevarieerd van couppo­gingen, moordaanslagen, een binnenlandse oorlog tot de ultieme huidige vorm van het zogenoemde. decemberstrafproces.

Dit boekwerk is een momentopname, genomen op een moment rond de veertigste verjaardag van de partij. Het heeft geen literaire pretenties. Het heeft ook geen historische pretenties buiten het kader waarin de feiten zijn gepresenteerd. Het heeft wel de ambitie om een bruikbaar richtsnoer voor de toekomst aan te reiken. Het kan gelezen worden als een uitgebreide (kranten- c.q. media-) rapportage naar aanleiding van veertig jaar PALU. Het kan ook gelezen worden als een wat grotere toespraak van de leiding van de partij ter gelegenheid van veertig jaar PALU. Het betreft het hier en nu. Vandaar ook dat de namen van bijvoorbeeld journalisten en andere fervente PALU-haters worden genoemd, puur ter onderbouwing van geponeerde stellingen of van de gepresenteerde informatie. Dit ondanks de verwachting dat die personen waarschijnlijk al binnen niet al te lange termijn geheel vergeten zullen zijn.

Na alle mislukte pogingen van Nederland om zijn koloniale dominantie van ons land te bestendigen, is het decemberstrafproces juist bij veertig jaar PALU, de ultieme actie te dien einde, waarop thans alles op alles wordt gezet. Daarom kon in deze beschouwing daar niet aan voorbij worden gegaan. Hoewel dezerzijds geen enkele overtuiging bestaat(!), dat de twijfels en verdachtmakingen ook maar enigszins juist zijn, die in dit verband in grote delen van de gemeenschap persistent worden geop­perd ten aanzien van de integriteit van onze rechterlijke instanties bij het strafproces, zijn die in de visie die ten aanzien van dat gebeuren hier wordt gepresenteerd, toch enigszins meegenomen. Hierdoor is er een alternatieve kijk geresulteerd voor die, welke sinds 1982 voor de trieste gebeurtenissen in december van dat jaar, met voortdurende, forse propaganda door Nederland, in de gemeenschap wordt gepompt.

Het oordeel over welke, 'if any', van de beide visies voorkeur moet worden gegeven is aan de lezer.

---- Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) 
Suriname 
info: www.palu-suriname.org

Twee broers wikkelen prikkeldraad rond nek derde broer

Broers (28 en 34) aangehouden te Paradise voor mishandelen derde broer


De politie van Paradise in Nickerie heeft gisteren de broers P.K. (34) en A.K. (28) aangehouden en in verzekering gesteld voor mishandeling van een andere broer. Dit meldt vandaag, donderdag 17 augustus 2017, het Dagblad Suriname.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de drie broers op een bepaald moment onder invloed van alcohol verkeerden. Zij raakten verwikkeld in een woordenwisseling die uitmondde in een vechtpartij.

Deze twee hebben de andere broer vuistslagen toegebracht en prikkeldraad gewikkeld om zijn nek. In het belang van het verder onderzoek zijn de gebroeders ingesloten.

‘Het klokje van zeven’ Carla Lamsberg (68) overleden

Lamsberg vooral bekend als de stem van ‘Het klokje van zeven’ op radio Apintie


Carla Lamsberg is vanochtend, donderdag 17 augustus 2017, op 68-jarige leeftijd overleden. Lamsberg, die geboren is in Coronie, heeft zich sterk gemaakt voor behoud van het Parwabos. Honderden verhalen heeft ze de harten van Surinaamse kinderen ingefluisterd. Jaren stond Carla Lamsberg vooral bekend als de stem van ‘Het Klokje van Zeven’ op radio Apintie.

'Ze voelde zich onwel en is kort daarna overleden'
, bevestigt een collega van Apintie Televisie en Radio. Bij Apintie verzorgde Lamsberg zeker 39 jaar lang het populaire scholierenprogramma 'Weetje Weetje'.

Op social media betuigen oud-leerlingen aan wie ze les gaf hun medeleven. Rapper Enver, die ook les van haar op de MULO Monseigneur Wulfingschool heeft gekregen, kent zijn 'oude juf' als een heel strenge vrouw en later ook als een erg gezellige vrouw. 'Ze was een no-nonsense leerkracht die ging voor orde. Voor mij is zij een heel goed voorbeeld voor de huidige generatie leerkrachten die hun mannetje niet kunnen staan en het zal komen door het onderwijssysteem, maar zij liet zich niet daardoor beïnvloeden. Behalve streng was ze ook een erg gezellige tante, met wie elke leerling ook vrij met kon praten. Alleen moest je weten hoe je haar aanspreekt. Altijd met respect.'Voor Suripop XIX schreef ze de compositie Parwa Busi, waarmee ze vorig jaar de tweede plaats behaalde:


(De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/Starnieuws/Dagblad Suriname)

Buurtbewoners omgeving Henkielaan vragen hulp Assembleevoorzitster om komst casino te voorkomen

'Dieven kan je met dievenijzer buiten houden, maar geluidsoverlast niet'


Buurtbewoners van de omgeving Emielaan/Henkielaan/Estreliastraat /Vieruurbloemstraat hebben vandaag, donderdag 17 augustus 2017, een protestbrief en handtekeningenlijst aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons overhandigd. Zij willen hun woongenot behouden en hebben bezwaar tegen de vestiging van een hotel-casino op de hoek van de Henkielaan en de Vieruurbloemstraat. Zij vragen de Assembleevoorzitster om hulp opdat de vergunning niet wordt verleend. Dit meldt Starnieuws.

George Cheng Jr. zei bij de overhandiging van de protestbrief en handtekeningenlijst aan de Assembleevoorzitster, dat de bewoners verrast zijn met de aanvraag van een vergunning. Er is ook al een casino in de omgeving. De bewoners hebben behoorlijk wat last van de situatie. 'Dieven kan je met dievenijzer buiten houden, maar geluidsoverlast kan je niet buiten houden', voerde Cheng Jr. namens de buurtbewoners aan.

Hij deelde mee, dat diverse instanties reeds aangedaan zijn om de bezwaren kenbaar te maken. Er is nog geen resultaat bereikt.

Hij merkte op, dat er geen bestemmingsplan is en in woonwijken hotels, casino's, bedrijven en nachtclubs worden gevestigd, die de nachtrust verstoren.

De Assembleevoorzitster begrijpt het probleem van de buurtbewoners. Zij beloofde dat deze zaak zal worden onderzocht en er meteen werk van te maken om na te gaan of de vergunning inderdaad nog niet is verstrekt. In dat geval is het veel makkelijker om in te grijpen. Geerlings-Simons zei, dat zij persoonlijk geen voorstander is van casino's, maar het gaat om een voldongen feit.

De Assemblee maakt zich ook sterk voor om wetgeving in orde te hebben opdat voorkomen kan worden dat casino's, nachtclubs en bepaalde handelszaken in woonbuurten verrijzen. Zij beloofde de bewoners van de omgeving dat ze van haar zullen horen nadat het onderzoek verricht is. De buurtbewoners rekenen op De Nationale Assemblee.

Kritiek op plotselinge 'schofterige wijze' van vertrek KPMG uit Suriname

'Het heeft uit het niets de stekker eruit getrokken en mensen ontslagen'


Een aantal organisaties en individuen is niet blij met de wijze waarop het accountancybureau KPMG plotseling uit Suriname is vertrokken. 'Het heeft uit het niets de stekker eruit getrokken en mensen ontslagen. Er zijn klanten die in de steek zijn gelaten. Het is op een enorm schofterige wijze vertrokken en heeft zelfs openstaande rekeningen bij diverse leveranciers', schrijft vandaag, donderdag 17 augustus 2017, de Ware Tijd 'uit betrouwbare bron' te hebben vernomen.

Robert van Trikt, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Accountants (SuVA) bevestigt dat er klachten binnen zijn gekomen bij de organisatie over het vertrek van KPMG. Maar,  de vereniging kan weinig doen om benadeelden eventueel bij te staan vanwege het gebrek aan wetgeving in het land. Accountancy behoort tot de vrije beroepen die niet vergunningplichtig zijn. 'Maar, aanvullende wetgeving is noodzakelijk om de kwaliteit van het beroep te bewaken en om klanten te beschermen', aldus de SuVA-voorzitter.

Onder de huidige omstandigheden kunnen bureaus komen en gaan met alle gevolgen van dien. De enige optie voor benadeelden is dat zij op basis van de afspraken die zij onderling met het bedrijf hebben hun recht zoeken lokaal of op Curaçao van waaruit het KPMG-kantoor gerund werd. Op Curaçao is er volgens Van Trikt wel wetgeving voor kwaliteitswaarborging en bescherming waar beoefenaars van het beroep zich aan moeten houden.

De SuVA heeft twee conceptwetten ingediend bij De Nationale Assemblee om ook in Suriname een juridisch raamwerk in te stellen. Deze zijn een initiatiefwet op de Jaarrekening en wetgeving voor Register Accountants waar de vereniging meer armslag krijgt om te waken over het beroep. Hiermee zou de SuvVA wel kunnen interveniëren in de kwestie rondom KPMG.

Een woordvoerder van KPMG Curaçao laat in een eerste reactie weten, dat alle afspraken normaal worden afgewikkeld en belooft binnenkort verder in te zullen gaan op het onderwerp om voor duidelijkheid te zorgen.

Inheemse gemeenschappen in Brazilië vieren een belangrijke overwinning op de staat

Hooggerechtshof beslist in voordeel inheemsen in conflict over Xingu Inheemse Park en inheemse reservaten van Nambikwara en ParecisInheemse gemeenschappen in Brazilië hebben een belangrijke overwinning behaald, aangezien het Hooggerechtshof gisteren in hun voordeel heeft beslist in een conflict over het Xingu Inheemse Park, in de staat Mato Grosso, en de inheemse reservaten van Nambikwara en Parecis. Vertegenwoordigers van verschillende inheemse volken vierden buiten de rechtbank in Brasilia toen de beslissing werd aangekondigd, aldus TeleSUR vandaag, donderdag 17 augustus 2017.

De uitspraak weigerde het verzoek van de staat Mato Grosso om financiële compensatie in 1996 tegen het Nationaal Inheems Instituut, of Funai, in te dienen. De staat Mato Grosso heeft toen geklaagd dat het inheemse park van de Xingu - ongeveer 27.000 vierkante kilometer - onrechtmatig land van de staat bevat, terwijl Funai beweerde dat zij behoren tot de inheemse gemeenschappen.

De regering van president Michel Temer stond achter de compensatieclaim, samen met diverse andere stappen om de inheemse landrechten te beperken, waarvan critici zeggen, dat het een poging is om steun te krijgen van de lobby van de machtige grondeigenaren lobby in het Braziliaanse congres. Maar, het Hooggerechtshof heeft de vordering afgewezen.Rechter Marco Aurelio Mello verklaarde, dat er genoeg bewijsmateriaal was om te bewijzen dat alle parken traditioneel bezet zijn door inheemse gemeenschappen en andere gebieden in de omliggende gebieden. Hij noemde antropologische en archeologische studies die aantonen dat de bezetting tenminste 800 jaar eerder zou kunnen worden gedateerd.

'Inheemse gemeenschappen kunnen deze traditionele nederzetting niet ontkend worden', voegde rechter Alexandre de Moraes toe. 'Het eigendom is nooit doorgegeven aan de staat', zei hij. 'De Funai hoeft de staat niet te compenseren voor het gebruik van zijn eigen land.' 

De staat Mato Grosso werd veroordeeld de rechtskosten te betalen die Funai tijdens de gerechtelijke procedure heeft moeten voldoen..


Een inheemse betoger buiten de rechtbank, Lindomar van het Terena-volk, vertelde teleSUR, dat het Hooggerechtshof slechts haar werkzaamheden uitvoert om de Grondwet te handhaven, 'en niet de rechten van inheemse volkeren te laten vallen voor de belangen van de groep van grondeigenaren in het Congres.'

De dreiging voor de inheemse grondrechten is echter niet weggenomen. Het Hooggerechtshof heeft besloten om een ​​andere belangrijke uitspraak, over de vraag of inheemse groepen grond kunnen claimen dat ze verloren hebben voordat de huidige constitutie in 1988 in werking trad, aan te houden.
Maar Jaqueline, van de Guarani Kaiowa-inheemsen, vertelde teleSUR dat de 'enige reden die we niet op die gronden zijn geweest (sinds 1988) is, dat ze van ons werden gestolen, we werden uit ons land verdreven.'


(De Surinaamse Krant/TeleSUR)

Venezolanen stelen dieren uit dierentuinen om ze te eten.....

Twee halsbandpecari's verdwenen uit Parque zoológico metropolitano del ZuliaIn Venezuela onderzoekt de politie de diefstal van twee halsbandpecari's (Pecari tajacu) uit een dierentuin. Dat schrijft het persagentschap Reuters vandaag, donderdag 17 augustus 2017.

Vermoedelijk is de diefstal een gevolg van de honger die er heerst door het aanhoudende voedseltekort. De politie bevestigt de diefstal van de twee halsbandzwijnen uit het Zulia Metropolitan Zoological Park (Parque zoológico metropolitano del Zulia), dicht bij de grens met Colombia.

'We veronderstellen dat de dieren werden gestolen met de bedoeling ze op te eten', zegt Luis Morales van de nationale politie. 'In totaal werden er al meer dan tien dieren gestolen, waaronder ook een buffel. Hij werd in stukken gesneden om daarna door te verkopen', zegt Leonardo Nunez, de directeur van de dierentuin.

De socio-economische situatie in het land heeft als gevolg dat er een aanhoudend voedseltekort heerst. Mensen gaan overal waar ze kunnen op zoek naar voedsel, in vuilbakken, containers en nu zelfs in de dierentuin

Door het voedseltekort is er ook niet genoeg eten voor de dieren in de dierentuinen . Vorig jaar kwamen vijftig dieren om van honger in de Caracas Zoo.

(De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

Peru verklaart noodtoestand in de buurt van Las Bambas kopermijn

Plaatselijke bewoners in verzet tegen trucks uit Las Bambas-mijn op lokale weg

(Bron foto: Reuters)

Peru heeft een 30 dagen durende noodtoestand afgekondigd in een afgelegen Andes-regio om een ​​protest te beëindigen van plaatselijke bewoners die een weg hebben geblokkeerd die door mijnbouwbedrijf MMG Ltd wordt gebruikt om zijn koperconcentraat naar de haven te vervoeren om verscheept te worden, aldus de regering gisteren, zo bericht persbureau Reuters vandaag, donderdag 17 augustus 2017.

Inwoners in het gebied hebben geweigerd om vrachtwagens uit de Las Bambas-mijn door te laten op een lokale weg, tenzij MMG of de overheid ze betaald voor het gebruik, zegt Artemio Solano, een regionale directeur van de Ombudsman, die sociale conflicten in Peru monitort.
Er zijn geen alternatieve routes die MMG kan gebruiken om de haven van Matarani aan de zuidelijke kust van Peru te bereiken, voegde Solano toe.

MMG, eigendom van China en gevestigd in Australië, reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. De noodtoestand schort het recht op vrije vergadering en beweging op in drie steden in de omgeving, volgens een decreet ondertekend door president Pedro Pablo Kuczynski en gisteren gepubliceerd op de website van de Gazette El Peruano.

De politie en militairen zullen de orde handhaven in de districten Challhuahuacho, Haquira en Mara, aldus het decreet.

Sociale onrust in Peru, waar grote mijnen vaak operationeel zijn naast steden die nauwelijks publieke diensten hebben, is vaak voorkomend en soms worden conflicten gewelddadig.Las Bambas is een van Peru's grootste kopermijnen en produceerde 217.640 ton koper in de eerste helft van 2017, aldus overheidsdata.

De gemeenschapsleiders hebben de afgelopen dagen MMG-vertegenwoordigers en overheidsambtenaren ontmoet, zei Solano, maar er is geen overeenstemming bereikt over het wegverkeer.

Soortgelijke wegblokkades vorig jaar bij Las Bambas stopten het transport van concentraten van MMG en bijna de mijn.

Peru is de op een na grootste producent van koper in de wereld, na Chili.

(De Surinaamse Krant/Reuters)

'Op eigen initiatief graven naar botresten van Natalee Holloway is onvergefelijke fout en misser’

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries weinig positief over 'opgraafactie' vader Dave


Het op eigen initiatief graven naar mogelijke botresten van Natalee Holloway op Aruba is een ‘onvergefelijke fout’ en een ‘misser’ zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries (zie foto - Bron: Twitter) vandaag, donderdag 17 augustus 2017, in De Telegraaf.

'Ik vind het ongelofelijk als dat inderdaad zo is, dat men op een veronderstelde plaats delict, zelfstandig gaat graven en bepaalde resten veiligstelt, waarbij sporen vernietigd worden, waarbij politie en justitie niet in staat zijn dit over te doen en het goed gedocumenteerd vast te leggen. Dat zou ik een onvergefelijke fout vinden als dat is gebeurd', zegt De Vries, die veel onderzoek heeft gedaan naar de verdwijning van Natalee Holloway.


Natalee verdween in mei 2005 spoorloos tijdens een vakantie met studievrienden op Aruba. Ze werd voor het laatst gezien in gezelschap van Joran van der Sloot. Samen met een privédetective stuitte de vader van Natalee Dave Holloway op een tip van iemand die goed bevriend is geweest met Joran van der Sloot. Natalee zou zijn begraven op het Caribische eiland door Joran en zijn vader Paul. Opgravingen op de aangewezen plek leidden enige tijd terug tot de vondst van enkele botten.


'Ik vraag me überhaupt af wat men daar gevonden heeft. Er wordt gezegd, na onderzoek bleek dat het om menselijke resten ging. Denk denk ik, als daar een lichaam ligt, dan vind je toch ook gewoon een mensenschedel? Hoezo moest dat eerst in onderzoek worden vastgesteld? Dat doet mij vermoeden dat er kennelijk alleen maar een paar botten zijn gevonden. Dat maakt het dan weer onwaarschijnlijker dat er een heel lichaam ligt begraven.'

'Het is een ongeschreven wet: als je een tip krijgt dat een stoffelijk overschot ligt, dan schakel je politie en justitie in', zegt De Vries. 'Dan kunnen sporen veilig worden gesteld, dan heeft het bewijskracht en wordt het gefotografeerd door een forensisch fotograaf. Voor zover ik weet is dat allemaal niet gebeurd nu.'

Hij is bang dat het zelfstandig graven naar de botten het onderzoek zou kunnen schaden. 'Stel nou dat er wat met de resten gedaan had kunnen worden, dan zegt de toekomstige verdachte, Joran van der Sloot bijvoorbeeld, wat is er in de tussentijd allemaal mee gebeurd? Daar hebben we geen zicht op.'

Ter informatie:

http://curacaonieuws.nu/botten-natalee-holloway-al-eerder-geanalyseerd/Botten Natalee Holloway al eerder geanalyseerd


Door Persbureau Curacao

Het bericht dat de botten van Natalee Holloway misschien zijn gevonden werd een week geleden al gepubliceerd door de Amerikaanse roddelwebsite “In Touch Weekly”. Dave, de vader van Natalee zou die botten zelf hebben opgegraven en meegenomen voor analyse. De politie op Aruba bevestigt dat een half jaar geleden botten zijn gevonden door Dave, maar dat na onderzoek bleek dat het niet om menselijke botten ging. Een DNA-test die licht moet werpen op deze zaak duurt in de regel twee keer 48 uur, maar in dit geval moet de wereld wachten tot na de 6-delige serie die de vader van Natalee heeft gemaakt met zijn privé detective.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/28958327/__OM__vader_Holloway_strafbaar__.html

OM: vader Natalee Holloway strafbaar

15 min geledenEdwin Timmer
Het Openbaar Ministerie op Aruba heeft verbaasd gereageerd op de uitlatingen van de vader van Natalee Holloway.
  ,,Eerder dit jaar hebben we inderdaad nieuwe aanwijzingen ontvangen. Daarop is onderzoek verricht in aanwezigheid van de heer Holloway. Maar daarbij zijn geen menselijke resten aangetroffen”, aldus officier Dorien Kardol.
  Of Holloway en zijn privé-detective vervolgens zelfstandig nog elders onderzoek hebben gedaan is bij het OM in Oranjestad onbekend. Dave Holloway vertelde woensdag in het NBC-programma Today met een onderzoeksteam menselijke resten in een park te hebben gevonden.
  Zelf botten opgraven en meenemen zouden Holloway echter strafbaar maken, zegt het OM. Kardol: ,,Over het algemeen is het verboden om menselijke resten op te graven en daar iets mee te doen. Voor de strafzaak is het niet goed omdat het onbruikbaar bewijs wordt. Maar het is daarnaast ook nog eens strafbaar.”
  Op dit moment ziet het OM geen reden om een vervolgonderzoek in te stellen.

  Scholieren blijven struikelen bij GLO-6 toets over vakken Algemene Taalkennis, Hoofdrekenen en Redactie+Cijferen

  Landelijk gemiddelde eindcijfer voor de vakken niet meer dan 5 en 6  Het landelijke gemiddelde eindcijfer voor de vakken Algemene Taalkennis, Hoofdrekenen en Redactie+Cijferen bij de GLO-6 toets blijft steken op 5 en 6. Sinds 2012, met uitzondering van 2015, is het landelijk gemiddelde toetscijfer voor het vak Redactie+Cijferen een vier. Twee jaar geleden was de landelijke score een vijf. Het eindcijfer voor dit vak blijft vast op vijf. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 17 augustus 2017.

  Over de linie is het schoolkwartaalcijfer voor het vak Redactie+Cijferen een zes. Het eindcijfer wordt berekend door het toetscijfer en het schoolkwartaalcijfer op te tellen en te delen.

  Bij hoofdrekenen gaat het ook al niet beter. Daar blijft het landelijk gemiddelde vijf voor zowel de toets als het eindcijfer. In 2012 en 2013 was het landelijk gemiddelde voor de toets Hoofdrekenen zelfs vier.

  Ook het vak Algemene Taalkennis lijkt geabonneerd op vijf en zes bij de toets en het eindcijfer. Van de afgelopen vijf jaren is het landelijk gemiddelde toetscijfer dit jaar voor het eerst zes voor Algemene Taalkennis. In de voorgaande jaren bleef het vak steken op vijf.

  Uit de statistieken van het Examenbureau blijkt dat de scholieren nog steeds struikelen over deze drie vakken. Het landelijk gemiddelde schoolkwartaalcijfer voor deze drie vakken is sinds 2012 ongewijzigd met zeven voor Algemene Taalkennis, zes voor Redactie+Cijferen en zes voor Hoofdrekenen. De verschillende leermethoden die in de loop van de afgelopen jaren zijn ingevoerd, blijken niet het gewenste resultaat te boeken voor deze drie hoofdvakken.

  Weggebruikers die bushokjes kapot rijden weigeren voor schade op te draaien

  Omver gereden bushuisjes zijn extra schadepost voor districten Wanica en Paramaribo-Zuidwest

  (Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)

  Weggebruikers die bushuisjes omver rijden houden zich vaak niet aan afspraken om de herstelkosten te betalen. Volgens districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica is dit vooral in haar district het geval. 'Wij willen ervoor zorgen dat de zaken hersteld worden, maar wij kunnen niet elke keer de verantwoordelijkheid op ons nemen. Het komt heel zelden voor dat iemand daadwerkelijk de kosten dekt', aldus Hankers vandaag, donderdag 17 augustus 2017, in de Ware Tijd.

  Nadat een bushuisje omver gereden is, wordt een proces-verbaal opgemaakt. De politie bespreekt dan verder met de veroorzaker hoe de kosten voor de schade gedekt zullen worden.

  De districtscommissaris vindt dat de chauffeur die afspraak moet nakomen. 'De bestuurder moet ertoe bijdragen dat een bushuisje, dat voor de gemeenschap bestemd is, weer in de oude staat wordt hersteld.'

  Bij een recent geval waarbij een bushuisje in de omgeving van Beekhuizenweg is vernield, zegt commissaris Remy Pollack van Paramaribo-Zuidwest, dat hij op de middelen wacht om het te herstellen.

  Meer dan eens worden bushuisjes vanaf de Kennedyweg in het district Para tot aan Paramaribo kapot gereden door roekeloze autobestuurders. Hankers zegt, dat vooral in Para, waar zij waarneemt, snelheidscontroles zullen komen in verband met de Verkeersveiligheidsmaand. Het commissariaat werkt samen met de politie, de Regionale Gezondheidsdienst en het Nationaal Leger om de situatie te monitoren zodat alles vlekkeloos verloopt. In Para komt het vaak voor dat weggebruikers, vooral in de vakantie, veel te hard rijden als ze terugkeren van de recreatieoorden.

  Distributie vaccins, geleend (3.000 Pentavalent vaccins) van Guyana, start

  'Met medewerking van de PAHO, Guyana, de douane en Gum Air is snel gehandeld'


  De 'kindervaccins' die geleend zijn van Guyana zijn getest en goed bevonden. De distributie naar de verschillende locaties vindt vandaag, donderdag 17 augustus 2017, plaats. Het Nationaal Immunisatieprogramma van het ministerie van Volksgezondheid kan weer volop draaien. 

  Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid laat via Starnieuws weten, dat met medewerking van de PAHO (Pan American Health Organization), Guyana, de douane en Gum Air snel gehandeld is. Ook PAHO Guyana heeft een bijdrage geleverd opdat de vaccins zo snel mogelijk naar Suriname konden komen.

  3.000 Pentavalent vaccins zijn geleend bij Guyana om de achterstand van kinderen die gevaccineerd moeten worden in te lopen. De achterstand op DKT en bOPV vaccins zal ingelopen worden volgens de regels van het Kindervaccinatieprogramma.

  Er is een spoedbestelling via het PAHO Revolving Fund geplaatst, waardoor de vaccins binnen enkele weken in Suriname zullen aankomen. Dan zal ook Guyana haar deel terugkrijgen.

  Minister Pengel is blij dat het programma weer opgepakt wordt. Er zal een extra monitoring plaatsvinden opdat alle kinderen gevaccineerd kunnen worden. Ook op ouders wordt een beroep gedaan om het vaccinatieschema van hun kinderen goed bij te houden.

  Vrijstelling invoerrechten op ICT-goederen en mobiele telefoons tijdelijk ingetrokken

  Minister Hoefdraad: 'Evaluatie nodig, omdat er misbruik van gemaakt werd' 

  'Onder het mom van computers werden bijvoorbeeld grote televisietoestellen geïmporteerd'


  De vrijstelling van invoerrechten op ICT-goederen en mobiele telefoons is ingetrokken met een beschikking van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. De regering had zes jaar geleden besloten ICT-goederen toegankelijker te maken voor de samenleving. Nu wenst de regering deze faciliteit te evalueren. 

  In afwachting op het rapport van de evaluatie van de vrijstelling, heeft de regering deze faciliteit tijdelijk ingetrokken. De intrekking is op 1 augustus 2017 ingegaan, maar is per 15 augustus meegedeeld aan de douane.

  Minister Hoefdraad zegt vandaag, donderdag 17 augustus 2017, op Starnieuws dat evaluatie nodig is, omdat er misbruik gemaakt werd van deze faciliteit. Het besluit tot intrekking van de vrijstelling is door de Raad van Ministers genomen eind juli. De missive dateert van 27 juli 2017.

  Onder het mom van computers werden bijvoorbeeld grote televisietoestellen geïmporteerd. Door de onrechtmatigheden die zijn geconstateerd, is besloten deze faciliteit te evalueren.

  De vrijstelling is zes jaar geleden doorgevoerd om de toegang tot ICT binnen ieders bereik te brengen.

  Scholen op Curaçao gewoon open

  Akkoord regering en bestuur onderwijsvakbond Sitek 


  De scholen zijn vandaag, donderdag 17 augustus 2017, gewoon open. Dat verzekerde minister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport gisteravond in een uitzending van Telenotisia, aldus het Antilliaans Dagblad

  De regering en het bestuur van onderwijsvakbond Sitek bereikten gisteren een akkoord. Maar, Sitek-voorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn benadrukte direct na het overleg dat de beslissing om al dan niet te staken aan de leden was.

  Gisteravond heeft het vakbondsbestuur de afspraken met de overheid toegelicht. 'Als de meerderheid van de leden akkoord geeft, dan kunnen de kinderen rustig naar school', zei Plantijn.  Volgens Alcalá-Wallé is voor alle actiepunten aangegeven hoe en wanneer die moeten worden uitgevoerd. De minister ziet geen reden voor een staking.

  Toekomst Insel Air Curaçao hangt af van beschikbaarheid vliegtuigen

  Nog slechts twee Fokker 50’s op vluchten naar Aruba, Bonaire en Sint Maarten in de lucht


  Het is nog altijd niet duidelijk of InselAir het noodkrediet van de regering van Curaçao kan terugbetalen. Een speciale commissie die de toekomstmogelijkheden van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij bekijkt kan geen uitsluitsel geven door onduidelijkheid over de vloot. 

  Op dit moment vliegen nog slechts twee Fokker 50’s op vluchten naar Aruba, Bonaire en Sint Maarten. De rest van de vloot, inclusief Fokker 70’s en McDonnell Douglas MD-80’s, staat al tijden aan de grond.

  Volgens het Antilliaans Dagblad van vandaag, donderdag 17 augustus 2017, moet InselAir het overbruggingskrediet van 33,1 miljoen Antilliaanse gulden, omgerekend zo’n 15,7 miljoen euro, over vijf jaar in één keer terugbetalen, plus drie procent rente.

  Hoe de financiële situatie van InselAir er op dat moment uitziet is op dit moment volgens de commissie lastig te zeggen. Indien de Fokker 70’s of MD-80’s snel weer inzetbaar zijn worden de kansen op meer omzet en een gezonde cashflow aanzienlijk verbeterd. Het advies van de commissie laat daardoor, een week voor de belangrijke vergadering van crediteuren, nog op zich wachten. http://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/16205-verslag-commissie-insel-laat-op-zich-wachten

  AAV-voorzitter: 'Schelpen Braamspunt niet goed voor bouwsector vanwege zoutgehalte'

  Wong: 'Opnieuw verlenen vergunningen voor afgraven van zand te Braamspunt niet nodig'


  Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV), zegt vandaag, donderdag 17 augustus 2017, op Starnieuws weer, dat schelpen van Braamspunt niet goed zijn voor de bouwsector, gezien het zoutgehalte. Er zijn genoeg alternatieven voor de bouwwereld. Hij benadrukt dat het niet nodig is om de vergunningen voor het afgraven van zand te Braamspunt opnieuw te verlengen. 

  Wong zegt, dat op basis van de studie van het WWF Guianas en bevindingen van Conservation International Suriname, hydroloog Sieuwnath Naipal en diverse milieuorganisaties het afgraven van zand fataal is. De natuur moet met rust worden gelaten, vooral omdat Suriname tot een van de meest bedreigde landen ter wereld behoort als het gaat om klimaatsverandering van de aarde, stelt Wong.

  Milieuactivisten zijn bang dat de evaluatie die door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen is aangekondigd, een doekje voor het bloeden is. Er is nu al informatie bekend, dat na een korte rustperiode de vergunningen verlengd zullen worden. De vergunningen zijn op 15 augustus vervallen. Dodson heeft evaluatie aangekondigd van alle betrokkenen in de sector.

  Wong merkt op, dat wanneer het ministerie beweert studie te hebben verricht over de milieueffecten bij Braamspunt, die dan beschikbaar moeten worden gesteld. Het is niet nodig om het zand op te graven, want het wordt overwegend gebruikt voor wegen en ophogen van terreinen. De voorzitter van AAV vindt dat de samenleving haar stem moet laten horen in deze kwestie.

  Het is overigens niet voor het eerst, dat Wong met zijn opmerkingen over schelpen van Braamspunt komt, het is een herhaling van zetten van 21 februari van dit jaar. Toen zei hij immers, eveneens op Starnieuws, dat 'het totaal niet te rechtvaardigen is en bovendien niet noodzakelijk om schelpen en zand af te graven te Braamspunt. Wij als AAV en haar leden, adviseren dan ook om deze Braamspunt schelpen niet te kopen, omdat wij niet medeplichtig willen zijn aan de milieu- en natuurschade die onomkeerbaar is. Wij hebben al eerder geschreven dat er alternatieven zijn. De schelpen van Braamspunt zijn van mindere kwaliteit. Het zoutgehalte is te hoog om te gebruiken in de bouwsector. Vanwege dit hoge zoutgehalte, zijn deze schelpen ook niet als opvulling voor de tuin te gebruiken.'


  (De Surinaamse Krant/Starnieuws)

  De lange adem van Amazone Resources of van uitstel komt afstel....

  Amazone Resources moet nog steeds een Milieu en Sociale Effecten Rapportage uitbrengen  Het Dagblad Suriname schrijft woensdag 16 augustus 2017, dat het Amazone Resources (AR) sinds haar intrede op de Surinaamse markt, nog steeds niet gelukt om de voorgenomen waterexport fysiek op te starten en te realiseren. 

  Valerie Refos-Lalji, die momenteel voor directeur Dave Abeleven waarneemt op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), heeft dit ook bevestigd. Zij stelt dat deze vertraging met twee aspecten te maken heeft. Ten eerste is de nodige wetgeving hier omtrent nog niet in orde. Aan de andere kant moet AR zelf ook nog wat huiswerk in orde maken om op de Surinaamse watermarkt te kunnen opereren. 'Wetgeving is uiteraard belangrijk, maar ik zou heel voorzichtig wel willen zeggen dat dit niet het enige is dat het bedrijf ophoudt om haar doel te realiseren', stelt zij.


  AR moet bijvoorbeeld nog een Milieu en Sociale Effecten Rapportage uitbrengen. Om uiteindelijk op markt te kunnen opereren, zal het bedrijf dit rapport ter beoordeling moeten presenteren. De resultaten van dit rapport zijn van belang om uiteindelijk vast te kunnen stellen of de operaties wel kunnen worden toegestaan.

  Voor wat wetgeving betreft is het ministerie volgens de waarnemend directeur al goed op weg. 'Wij hebben al wetten in concept klaarliggen. Wij hebben een aantal conceptwetten die AR zullen helpen om hun zaken in orde te krijgen. Wij hebben regelgeving waaraan er voldaan moet worden. Er zijn richtlijnen voor hoe zo een onderneming zich zou moeten gedragen en waar zij zich aan zou moeten houden', stelt Refos-Lalji.

  Er kon door NH nog geen concrete tijdslijn worden aangegeven voor de realisatie van de wetgeving. Refos-Lalji hoopt dat met de huidige inspanningen de wetten van het jaar nog, het parlement kunnen bereiken. Wetgeving is niet alleen voor AR van belang, maar voor een ieder die in de water business zit en wil zitten. De wetgeving zal de overheid meer handvatten moeten bieden om de sector te reguleren.

  Samen met Surinaamse partners, deed AR vorig jaar een maandenlange studie, om de technische haalbaarheid voor Surinaams waterexport in kaart te brengen. Het ging hierbij om de mogelijkheden voor de export van het overschot aan zoet water, waar andere landen grote behoefte aan hebben. De resultaten van dit onderzoek waren positief. In dit kader werd ook met veel onzekerheid bekendheid gegeven aan de eerste testvaart van de onderneming. Echter bleek al gauw, dat noch de onderneming, noch de Surinaamse overheid gereed zijn om waterexport te realiseren.

  De vraag of waterexport duurzaam is voor Suriname, of gezond is voor onze waterbronnen, het milieu of voor de samenleving (ook toekomstige generaties) is nog steeds niet beantwoord. Dit vergt nader onderzoek. Het onderwerp van waterexport was volgens het Water Forum Suriname(WFS) één waar er voorzichtig mee moet worden omgegaan. 'Wij kennen dit niet. Wij hebben nooit water geëxporteerd. Ook in de wereld heb je niet veel landen die water exporteren. De effecten van het onttrekken van water aan jouw eigen watervoorraden is dus voor Suriname vrij nieuw', zei Manoj Hindori van de WFS in een eerder interview. Hij erkende, dat waterexport positieve perspectieven biedt aan de Surinaamse economie. Een aantrekkelijke bestemming voor financiering zou hij het pas noemen als er inderdaad duidelijkheid komt in de effecten op zowel sociaal gebied als op ons milieu.

  Op 22 november 2016 werd het laatste grote onderdeel van de testvaart met de FlexTank van AR gelanceerd, het transport van zoet water vanaf Suriname naar Barbados. AR had een techniek ontwikkeld waarbij zoet water uit rivieren in grote volumes vervoerd kan worden door het voortslepen van een waterzak. De FlexTank-techniek werd op 17 november 2016 voor het eerst uitvoerig getest in Suriname. De resultaten van deze test zijn nooit bekend gemaakt....


  Indien de testvaart goed zou verlopen zou Auke Piek, directeur AR, het in het eerste kwartaal van 2017 bijzonder druk hebben om nog een financieringsronde te doen. 'En dan hebben wij het over €20 tot €50 miljoen', zei Piek een dag voor de lancering. Dit geld zou worden geïnvesteerd in infrastructurele werken. Piek stelde echter,dat AR nog een lange weg te gaan had.

  37 Doden bij opstand in Venezolaanse gevangenis in Puero Ayacucho, staat Amazones

  Veertien mensen gewond aan de kant van de speciale eenheden 

  (Bron foto's:: Twitter)

  Een opstand in een Venezolaanse gevangenis heeft gisteren, woensdag 16 augustus 2017, aan 37 mensen het leven gekost. In de gevangenis in Puero Ayacucho in de staat Amazones aan de grens met buurland Colombia kwam een groot deel van de gevangenen in opstand. De politie probeerde gewapend de situatie te herstellen; daarbij zijn volgens persbureau Reuters 37 doden gevallen. 

  'De regering probeerde de controle te krijgen over de gevangenis. De gevangenen hebben zich verzet', zei een gemeenteraadslid.

  Het vuurgevecht duurde de hele nacht. Volgens de gouverneur van het gebied kan 'het mortuarium het niet aan.' Aan de kant van de speciale eenheden zouden veertien mensen gewond zijn geraakt.

  De gouverneur van Amazones heeft meer uitleg gegeven over de omstandigheden van wat hij zelf een 'bloedbad' noemt. Leden van de politie en het leger hebben de gevangenis bestormd om de gevangenen te ontwapenen van wapens die binnengesmokkeld waren. Liborio Guarulla veroordeelt de aanpak van de ordediensten.

  Getuigen zeggen, dat er tijdens de bestorming van de gevangenis een hevig vuurgevecht ontstond. 

  Mensenrechtenactivisten klagen de situatie in de Venezolaanse gevangenissen al langer aan. Gewelddadige bendes zouden daar de facto de scepter zwaaien en toegang hebben tot automatische wapens en zelfs handgranaten. De regering heeft al meermaals verzocht de controle te herwinnen door speciale eenheden te sturen, wat vaak leidt tot dodelijke confrontaties.

  (De Surinaamse Krant/De Morgen/RTL Nieuws/Twitter)

  Kassabeheerders EBS Nickerie verduisteren half miljoen Srd

  Eén verdachte legt bekentenis af

  Tweede verdachte verklaart, dat zij onder bedreiging gelden heeft verduisterd


  Het Dagblad Suriname meldt woensdag 16 augustus 2017, dat twee kassabeheerders, A.P. en M.A., van de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) te Nickerie afgelopen zaterdag in verzekering zijn gesteld wegens verduistering in dienstbetrekking. Zij zouden gedurende de periode begin 2016 tot en met juli 2017 stelselmatig zo'n Srd 500.000 hebben verduisterd. 

  Tot nu toe heeft A. volmondig bekend. P. verklaarde dat zij onder bedreiging van Mike de gelden heeft weggemaakt.

  Wanneer men contant geld in kas had, werd een valse cheque uitgeschreven en in de kas gedeponeerd. Die valse cheque werd dan opgebracht op het borderel. Bij de stortingen die bij de bank werden gedaan werden de valse cheques niet overlegd. Op een gegeven moment constateerde men dat er een kastekort c.q. kasverschil was. Er is toen een team vanuit Paramaribo uitgerukt naar Nickerie voor onderzoek. Ze hebben de kwestie onderzocht en uiteindelijk werd aangifte gedaan.

  De politie is vervolgens overgegaan tot aanhouding. P., die bijgestaan wordt door advocaat Hemradj Matawlie, is gisteren bij de rechter-commissaris voorgeleid voor de rechtmatigheidstoets.

  De advocaat van P. heeft de rechter-commissaris verzocht om de vrijheidsbeneming van zijn cliënte te willen opschorten c.q. op te heffen. Er is nog geen beslissing genomen in deze zaak.

  Terreurverdachten ontkennen met 'radicale ideetjes' rond te lopen

  Advocaten krijgen van OM geen volledig strafdossier

  'Het OM houdt de waas van geheimzinnigheid zo lang mogelijk op'


  De twee terreurverdachten, die 23 juli zijn aangehouden ontkennen enige link te hebben met jihadistische moslimorganisaties, waaronder de Islamtische Staat (IS). 'Mijn cliënt ontkent met radicale ideetjes rond te lopen. Het enige wat hij zegt is, dat hij een devoot moslim is. De Koran stelt de activiteiten van IS aan de kaak. Als je een devoot moslim bent, kan je nooit en te nimmer de activiteiten van IS ondersteunen. De relatie verstaat hij helemaal niet en dat de politie vindt dat hij met radicale ideetjes rond loopt snapt hij nog minder', zegt advocaat Murwin Dubois woensdag 16 augustus 2017 in het Dagblad Suriname.

  Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het contactverbod tussen de aangehouden terreurverdachten en hun advocaten sinds 8 augustus opgeheven. Sinds het OM op 25 juli bekendmaakte, dat vijf personen waren aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij activiteiten met een terroristisch oogmerk, mochten de verdachten geen contact hebben met hun advocaten en familie. De verdachten zijn op 23 juli gearresteerd.

  Dubois voert aan, dat gelijk na de opheffing hij en collega Raoul Lobo beide verachten hebben kunnen spreken. Echter bleek achteraf, dat het OM niet bereid was het volledig dossier aan de raadslieden te overhandigen. 'Na de opheffing van de beperking hebben wij daadwerkelijk met onze cliënten kunnen spreken, maar het is voor ons van belang om over het volledig dossier te kunnen beschikken. Dat hebben wij laten opvragen en Lobo zijn verzoek is ingewilligd, maar toen hij door het dossier ging zag hij dat hij alleen de proces-verbalen van verhoor van één cliënt had ontvangen', aldus Dubois.

  Het OM beroept zich volgens de advocaat op artikel 22 van het Wetboek van Strafvordering om het volledig dossier niet ter beschikking te stellen. Artikel 22 geeft aan dat:
  1. Tijdens het gerechtelijk vooronderzoek staat de rechter-commissaris en overigens tijdens het voorbereidend onderzoek de vervolgingsambtenaar, aan de verdachte op diens verzoek toe van de processtukken kennis te nemen.
  2. Niettemin kan de rechter-commissaris of de vervolgingsambtenaar, indien het belang van het onderzoek dit vordert, de verdachte de kennisneming van bepaalde processtukken onthouden. In dit geval wordt de verdachte schriftelijk medegedeeld, dat de hem ter inzage gegeven stukken niet volledig zijn.

  Dubois benadrukt, dat het gebrek aan een volledig dossier ervoor zorgt dat de raadslieden niet kunnen inschatten op welke gronden de belastende verklaring de inverzekeringstelling rechtvaardigen. 'Het OM houdt de waas van geheimzinnigheid zo lang mogelijk op. Tegelijkertijd beperken zij ons om de juiste en volledige juridische bijstand te verlenen. Wij kunnen geen inschatting maken op basis van wat onze cliënten alleen hebben verklaard. De inschatting moet worden gemaakt op basis van alle stukken', aldus de advocaat.

  Beide raadslieden hebben na overleg besloten om afgelopen maandag bezwaar aan te tekenen tegen die procedure. De behandeling daarvan vond vandaag plaats.

  In De Nationale Assemblee wilde waarnemend minister van Justitie en Politie Ferdinand Welzijn een week geleden geen mededelingen doen over het terreuronderzoek. Hij zei, dat de zaak in onderzoek is bij het OM en verwees naar deze autoriteit voor meer duidelijkheid over deze kwestie. De recente aanhoudingen van de verdachten zijn volgens de laatste mededeling van het OM gestoeld op de aanwezigheid van voldoende feiten en omstandigheden voor onder andere betrokkenheid bij strafbare handelingen met een terroristisch oogmerk.

  In deze zaak is eerder ook de dochter van parlementariër Ronnie Brunswijk aangehouden. Zij is zelf ook moslim en heeft een relatie met een van de opgepakte broers. Zij werd vrijgelaten. Volgens informatie gaat het om broers die in een islamitische slagerij van hun vader in het centrum van Paramaribo werken. Daarnaast bezitten zij beiden de Nederlandse nationaliteit.

  Te veel van de schadelijke stof fipronil in Surinaamse eiersalade in Nederland

  De salade wordt uit de winkelschappen gehaald

  Hoeveelheid van stof blijft onder dagelijks toegestane hoeveelheid en is geen risico voor de volksgezondheid


  In Surinaamse eiersalade is te veel van de schadelijke stof fipronil gevonden, maar het gaat om ongevaarlijke hoeveelheden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft naar aanleiding van het eierschandaal vijf producten onderzocht waar veel ei inzit, zoals eierkoeken, wafels en mayonaise, zo bericht woensdag 16 augustus 2017 onder andere de NOS. 

  Alleen in de Surinaamse eiersalade zit te veel van de omstreden stof, schrijven de verantwoordelijke bewindslieden Van Dam van Landbouw en Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

  De hoeveelheid van de stof blijft onder de dagelijks toegestane hoeveelheid en is dus geen risico voor de volksgezondheid. De salade wordt wel uit de winkelschappen gehaald.

  Het gif zit in eieren van kippen van pluimveehouders die Chickfriend hadden ingeschakeld, het bedrijf dat een illegaal bestrijdingsmiddel tegen bloedluis gebruikte. Miljoenen eieren zijn al uit de handel gehaald en de eigenaren van Chickfriend zijn gearresteerd.

  De Tweede Kamer had tientallen vragen aan het kabinet over het eierschandaal. In november 2016 was er al een tip binnengekomen over het gebruik van fipronil, maar pas na eind juni kwam de zaak aan het rollen, toen de Belgische autoriteiten ook met deze kwestie werden geconfronteerd.

  Het kabinet heeft een onderzoek ingesteld en hoopt dat dit eind van het jaar klaar is. Er loopt al een strafrechtelijk onderzoek. In de brief zegt staatssecretaris Van Dam dat hij met de banken kijkt naar financiële hulp voor de noodlijdende kippenboeren. Het is op dit moment nog niet te bepalen hoe groot de schade is voor de pluimveehouders, blijkt uit de brief. De pluimveehouders spraken eerder over miljoenen.

  Resten vermiste boer in Brazilië aangetroffen in maag zwarte kaaiman

  Adilson de Oliveira, 47, verdween op 28 juli aan oever Javae River, in Tocantins


  Geschrokken dorpelingen in Brazilië hebben de overblijfselen van een vermiste boer in een vier meter lange zwarte kaaiman (Melanosuchus niger) ontdekt. Adilson de Oliveira, 47, verdween op 28 juli terwijl hij met andere arbeiders aan de oevers van de Javae River, in Tocantins, centraal Noord-Brazilië, kampeerde. 

  Destijds werd al aangenomen, dat de Oliveira in het water was gesleept en door een grote krokodil was opgegeten, wat leidde tot een jacht op het beest. De volgende dag hebben dorpelingen een dier opgespoord, waarvan ze geloofden dat het verantwoordelijk was voor het verdwijnen van de Oliveira en hebben het dier gedood.


  In de maag van de kaaiman werden botten, huid, haar en vlees gevonden, dat naar een forensisch laboratorium werd gestuurd om te testen. Testresultaten van het Palmas Forensic Medical Institute bevestigden dinsdag 15 augustus 2017, dat de aangetroffen resten de overblijfselen van de Oliveira zijn.

  Uit het onderzoek blijkt verder, dat de gevonden resten ongeveer twee weken geleden door de zwarte kaaiman zijn gegeten. De heer de Oliveira, van Belo Horizonte, Zuidoost-Brazilië, werkte op een boerderij in de omgeving en had een kamp opgeslagen met andere arbeiders aan de oever van de rivier, waar hij, zo wordt aangenomen is aangevallen en de donkere diepten is ingesleept.

  De zwarte kaaiman, een van de grootste soorten alligator, is inheems in de Braziliaanse Amazone en werd eens bijna door de jacht met uitsterven bedreigd. Ze zijn nu beschermd door strikte anti-jachtwetten waardoor de populatie stijgt, maar zijn nog steeds het doel van stropers.

  Het dier heeft een uitgebreid dieet dat vis, andere reptielen en knaagdieren omvat. Ze zijn bekend om het verorberen van capybara's te eten, die tot 1 meter 20 lang kunnen groeien. De alligators worden beschouwd als een van de meest gevaarlijke dieren voor mensen, met 46 aanvallen in de afgelopen vijf jaar, volgens de Worldwide Crocodilian Attack Database. De overgrote meerderheid van deze aanvallen vond plaats in Brazilië, waarvan 11 dodelijk waren.  http://www.correiobraziliense.com.br/app/noticia/brasil/2017/08/15/internas_polbraeco,617805/restos-mortais-humanos-sao-encontrados-dentro-de-jacare-em-tocantins.shtml

  Restos mortais humanos são encontrados dentro de jacaré em Tocantins

  postado em 15/08/2017 11:45 / atualizado em 15/08/2017 13:18

  A suspeita é de que os restos sejam de Adilson Bernardes de Oliveira, 47 anos, desaparecido desde 28 de julho na zona rural da Lagoa da Confusão, a 220km de Palmas

  A Secretaria de Segurança Pública de Tocantins (SSP-TO) informou, nesta terça-feira (15/8), que restos mortais encontrados dentro de um jacaré são humanos, conforme atestou exames periciais realizados pela Polícia Científica.

  A suspeita é que os segmentos sejam de Adilson Bernardes de Oliveira, 47 anos, que desapareceu em 28 de julho na zona rural da Lagoa da Confusão, a 220km de Palmas, na região do rio Javaé, local onde o jacaré-açu foi capturado.

  Durante dois dias, militares do Corpo de Bombeiros realizaram buscas por Adilson à margem e ao longo do rio, mas não tiveram sucesso. Moradores da região, contudo, resolveram capturar um jacaré por suspeitarem que ele poderia ter devorado o homem, já que o animal estava com a barriga desproporcionalmente cheia. Dentro do animal, foram encontrados, além dos restos mortais, várias sacolas.

  A Polícia Civil do estado informou que seguirá com as investigações para solucionar o caso. O próximo passo será realizar um exame de DNA para confirmar se o material pertence mesmo a Adilson.

  Caso semelhante

  Em abril de 2016, um jacaré foi encontrado morto em Araguacema, região oeste deTocantins. Na época, moradores suspeitaram que o animal teria devorado Rogério Marques de Oliveira, 41 anos, que havia sumido no Rio Araguaia no dia 17 do mesmo mês. Porém, a perícia realizada pelo Instituto de Medicina Legal de Palmas (IML) constatou que os restos encontrados dentro do animal não eram humanos. 

  (Bron: De Surinaamse Krant/Google Earth)

  (De Surinaamse Krant/Correio Braziliense/Daily Mail)