zondag 20 augustus 2017

Rosebel Gold Mines/IAmGold schenkt schoolpakketten aan 227 geslaagden 6e klas basisscholen in district Brokopondo en Pokigron

Met geste wil bedrijf bijdrage leveren aan ontwikkeling gemeenschappen in haar werkgebied

(Bron foto: Rosebel/IAmGold)

Rosebel Gold Mines/IAmGold heeft voor de zesde keer het schoolpakketten project uitgevoerd. Het bedrijf schonk aan 227 geslaagden van de 6e klas van alle basisscholen in het district Brokopondo en uit het dorp Pokigron schoolpakketten, zo bericht het goudmijnbedrijf zondag 20 augustus 2017. Een pakket bestaat uit een schooltas, schriften, woordenboeken en een tafelkaart van Suriname. 

De overhandiging van de schoolpakketten aan de leerlingen vond vrijdag plaats te Brownsweg. Hierbij waren onder andere aanwezig de General Manager van Rosebel Gold Mines NV, Suresh Kalathil, de Sustainability Manager, Jerry Finisie, de districtscommissaris van het district Brokopondo, Kenya Pansa, de rayon inspecteur voor Onderwijs in Brokopondo, Orwine Velanti en de hoofdkapitein van Brownsweg Henk Finisie.

Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van gemeenschappen in de gebieden waar zij opereert is een van de doelen die Rosebel Gold Mines NV heel ho og in haar vaandel voert. Dit is ook zeer kenmerkend voor alle dochterondernemingen van het Canadese  IAmGold in de wereld, aldus  het bedrijf in een persbericht.

Rosebel Gold Mines wil met deze geste een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het district en de vele talentvolle jongeren in Suriname.

Venezuela roept op tot houden van internationale vredestop

'Internationale top geen mediastrategie die door de overheid wordt voorgesteld'


De Venezuelaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza (zie foto - Bron: Twitter) heeft om een ​​internationale bijeenkomst gevraagd van alle landen die voorstander zijn van een vredige dialoog tussen de regering en de oppositie. Sprekend gisteren voor een internationaal diplomatiek corps benadrukte Arreaza, dat de deelnemende landen hun welwillendheid voor vrede moeten aantonen, 'geen buitenlandse inmenging, respect voor de soevereiniteit van Venezuela of het leggen van een politieke basis voor het Amerikaanse imperialisme om een ​​interventie in Venezuela te implementeren'.

Hij merkte op, zo bericht de Venezolaanse zender TeleSUR vandaag, zondag 20 augustus 2017, dat diplomatieke teams van eerdere bemiddelingsprocessen onder leiding van de voormalige Panamese president Martin Torrijos, de oud-president van de Dominicaanse Republiek Leonel Fernandez en de voormalige Spaanse president Jose Luis Rodriguez Zapatero, welkom zijn, aldus La Radio del Sur.

Europese landen, die hebben aangetoond dat ze 'bereid zijn om besprekingen te faciliteren met respect voor Venezuela's soevereiniteit', zijn ook benaderd om deel te nemen aan de besprekingen, voegde hij eraan toe.

Venezuela is geconfronteerd met maanden van politieke onrust die wordt veroorzaakt, aldus TeleSUR, door een rechtse oppositie, die de democratisch verkozen regering van Nicolas Maduro wil verwijderen en de dreiging van militairen interventie en aangescherpte sancties door de Verenigde Staten.

Aresaza vermaant alle landen in de regio en daarbuiten om na te denken over de top en de gevolgen die zouden kunnen ontstaan ​​als geen vrede wordt bereikt..


Hij herhaalde, dat als ze 'echt geloven dat dialoog het pad is voor Venezuela' en dat het verzoek om een internationale top geen mediastrategie is die door de overheid wordt voorgesteld, die landen moetrn'reageren op de oproep'.

Tot slot zei de minister van Buitenlandse Zaken, dat de details van de top, de locatie en de datum de komende dagen bekend zaal worden gemaakt.

De internationale top werd aanvankelijk door Maduro voorgesteld voor 8 augustus, enkele dagen voordat president Donald Trump verklaarde dat een Amerikaanse 'militaire optie' niet van tafel was.(De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

27-Jarige moeder van tweeling in Brazilië sterft twee dagen na bevalling door bloedtekort in ziekenhuis

De familie van Andressa Alvarenga Mateus Amorim verwijt het ziekenhuis en de arts


In de staat Rio de Janeiro in Brazilië is een kersverse moeder van een tweeling in de armen van haar man gestorven doordat ze te lang moest wachten op een bloedtransfusie. Dat zegt de familie van de overleden vrouw vandaag, zondag 20 augustus 2017, in de Braziliaanse krant Extra

De 27-jarige naaister Andressa Alvarenga Mateus Amorim overleed twee dagen na de geboorte van een tweeling in het Associação Caridade Ziekenhuis in São João de Meriti, een stad in de staat Rio. Volgens de familie had de vrouw dringend bloed nodig. Het ziekenhuis zat zonder en moest het bloed van ergens anders laten komen. Toen het eenmaal was aangekomen, was het te laat.

De familie verwijt het ziekenhuis en de arts. Andressa begon zich ziek te voelen ziek op donderdag, een dag na de bevalling. Haar lippen waren wit, ze kon niet opstaan of eten.
Rond vijf uur in de namiddag zei de arts, die de tweeling op de wereld had gezet, dat ze bloed nodig had. Hij zei dat ze na een transfusie helemaal de oude zou zijn en de volgende dag al naar huis zou mogen. Hij zei dat hij het bloed had aangevraagd bij het Hemorio, een bloedbank in Rio.

(Bron foto's: Facebook)
'Maar ze stierf in mijn armen', zei de 27-jarige vader Douglas Pinho Gonçalves. Het bloed was volgens hem pas om elf uur ' avonds uur aangekomen. Twee uur daarvoor was Andressa beginnen te braken en kreeg ze epileptische aanvallen. 'Ze namen haar mee naar de operatietafel, maar het was te laat. Toen het bloed aankwam, was ze al overleden. Rond elf uur ging ik naar haar lichaam kijken. Het ziekenhuis beweert dat ze na middernacht stierf', aldus de jonge vader.

De vader zei dat de dokter niet wist wat er was gebeurd. De arts had gezegd, dat hij dit in zijn 25 jaar ervaring nog nooit had meegemaakt, maar dat hij haar lichaam zou laten onderzoeken en hen de volgende morgen het antwoord kon geven. De dokter is daarna niet meer opgedaagd.

Volgens het ziekenhuisrapport is ze gestorven aan interne bloedingen en de aanwezigheid van bloed in de buikholte. In een verklaring heeft de stad São João de Meriti gezegd, dat de gemeentelijke gezondheidsafdeling een commissie heeft opgericht die de zaak zal onderzoeken, evenals de civiele politie.

(De Surinaamse Krant/O Globo/Metrópoles/De Morgen/Boa Informacao)

Probleem rond de prijs voor rauwe melk nog steeds niet opgelost

Door LVV ingestelde commissie niet in staat oplossing te vinden en opgeheven


De commissie die door de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij was ingesteld om met de melkboeren een oplossing te vinden voor het probleem rond de prijs voor rauwe melk heeft haar doel niet bereikt. De commissie is uit elkaar, aldus vandaag, zondag 20 augustus 2017, de Ware Tijd. 

Volgens de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Melkboeren, Edmond Blufpand, kon men niet op een lijn komen. 'Er was een verschil in opvatting over met name de investeringskosten.' Volgens hem zou de minister, nu de commissie niet meer bestaat, de onderhandeling moeten oppakken.

De bond heeft de president ook om aandacht gevraagd voor het probleem, maar er is tot heden niets gekomen vanuit die hoek. Bijna twee maanden geleden hebben de boeren een prijsverhoging van Srd 0,25 per liter rauwe melk van de Melkcentrale gekregen, wat de prijs brengt op Srd 3.00 per liter, maar dit is niet kostendekkend.

Om de boeren verder tegemoet te komen heeft het melkbedrijf een kwaliteit betalingssysteem geïntroduceerd, waardoor ze bij een hoger vetgehalte extra kunnen verdienen. 'De prijzen moeten toch verder aangepast worden, omdat de melkprijs met centen omhooggaat, terwijl de prijs voor voer met tientallen Surinaamse dollars stijgt. Dit is het grootste probleem. De boeren die er nu zijn proberen het zo lang mogelijk uit te zingen, maar de situatie heeft gevolgen voor de sector.'

Een aantal boeren is gestopt of overgestapt op slachtvee. De hoeveelheid melk die geleverd wordt aan de Melkcentrale is ook drastisch afgenomen. Blufpand hoopt dat er uiteindelijk realistische prijzen worden vastgesteld zodat de sector gered wordt.

Coroniaanse Joan Wielzen klaargestoomd om in Assemblee Tarnadi te vervangen

Remi Tarnadi (NDP) wordt, na 4 perioden parlement, districtscommissaris van Coronie


'Een trotse Coroniaanse, geboren en getogen en klaar om mijn district in het parlement te vertegenwoordigen.' Met die woorden kondigt Joan Wielzen vandaag, zondag 20 augustus 2017, in de Ware Tijd, haar intrede in De Nationale Assemblee (DNA) aan. Zij vervangt haar partij- en districtsgenoot Remi Tarnadi (NDP), die na vier perioden in parlement zegt dat de tijd is aangebroken zijn district op een hoger niveau van dienst te zijn. Hij wordt districtscommissaris van Coronie. 

'Daarnaast wil ik mijn districtspartijgenoot de gelegenheid geven ook haar bijdrage te leveren.'
Tarnadi bevestigt nu dat, niet lang na de begrotingsbehandeling, zijn installatie zal plaatsvinden.

Wielzen zegt een goed leerproces te hebben doorlopen. Ze noemt Tarnadi een goede leermeester. Daarnaast heeft zij een stageperiode achter de rug bij het parlement die haar erg is bevallen. De politiek is voor haar geen onbekend terrein zegt ze en stelt in dit verband bij het Vrouwen Parlement Forum drie jaar de politiek te hebben bestudeerd.

Haar streven is om naast een goede volksvertegenwoordigster te zijn, prioriteit te geven aan de agrarische sector. Die moet in haar geboortedistrict meer tot ontwikkeling gebracht worden. Andere prioriteiten voor Coronie zijn voor haar onderwijs en jongeren. 'Eigenlijk mijn stokpaardje. Zeker als het om het onderwijs gaat. De schoolresultaten voor VOJ zien er niet al te best uit en wat de jongeren betreft, denk ik dat er gekeken moet worden naar meer ontwikkelingsgerichte activiteiten en recreatie.'

Wielzen wordt voor Coronie de eerste vrouwelijke parlementariër in de parlementaire geschiedenis van Suriname. Ze zal het district vertegenwoordigen samen met Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (PALU).

Scalians (9) Sarakreek vinden veel minder goud

Vier scalianhouders dragen financieel bij aan projecten dorpen in omgeving


De overeenkomst met vier houders van goudpontons (scalians) verloopt in december. Negen van de pontons zijn sinds december 2015 bezig met goudwinning in het zuidoostelijk deel van de Sarakreek. Zij waren eerder actief op het stuwmeer. 

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt vandaag, zondag 20 augustus 2017, op Starnieuws dat er nu veel minder goud wordt gevonden. Twee pontons zijn aan het afbouwen. De geschatte netto-opbrengst van de negen scalians het afgelopen jaar is zo'n ruim Srd 52 miljoen.

 Uit een 'flash report' van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (zie onderaan) blijkt, dat totaal ongeveer Srd 917 duizend aan belasting is betaald voor de productie van negen scalians. Maandelijks is Srd 120.000 aan bedrage geleverd in Brokopondo. Srd 80.000 is bestemd voor de dorpen Baku, Lebidoti en Piseang, terwijl Srd 40.000 voor de districtskas te Brokopondo.

Minister Dodson zegt, dat Baku veel gedaan heeft met het geld dat is ontvangen van de scalianhouders. De plaatselijke school en onderwijzerswoningen zijn gerenoveerd. Het gemeenschapshuis (krutu oso) is gerenoveerd. Er zijn diverse gezamenlijke projecten uitgevoerd. De bewindsman vindt overigens het jammer, dat de plaatselijke bevolking nauwelijks heeft ingespeeld op de mogelijkheid om de scalianeigenaren te voorzien van groenten, vlees, eieren en andere producten die lokaal geproduceerd konden worden. Dagelijks moeten rond de veertig personen worden gevoed die op de pontons werkzaam zijn.

In december verlopen de vergunningen. Hierna volgt er een evaluatie.

Journalisten uit 10 Latijns-Amerikaanse landen onderscheiden met internationale journalistieke prijs

Venezolaanse onafhankelijke pers erkend met een eervolle vermelding'Press Freedom Grand Prize' toegekend aan Luis Almagro, secretaris-generaal van OAS


Journalisten uit tien Latijns-Amerikaanse landen behoren tot de winnaars van de 2017 'Excellence in Journalism Awards' van de Inter American Press Association (IAPA), zo bericht het Knight Center for Journalism van de Universiteit van Texas in Austin (VS) zaterdag 19 augustus 2017. De prijzen, bedoeld om 'excellentie in journalistiek en verdediging van de vrijheid van meningsuiting in heel Amerika' aan te moedigen, werden vrijdag bekendgemaakt.

Daarnaast heeft de organisatie zijn 'Press Freedom Grand Prize' toegekend aan Luis Almagro, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De Venezolaanse onafhankelijke pers werd erkend met een eervolle vermelding om 'de mensen op de hoogte te houden van censuur en onderdrukking door het Chavista regime.'

Mediaorganisaties en journalisten werden onderscheiden uit Argentinië, Brazilië, Ecuador, Chili, Colombia, El Salvador, Mexico, Panama, Peru, Venezuela en de Verenigde Staten. Naast professionele journalisten erkende de IAPA projecten van universiteitsstudenten met de 'Pedro Joaquín Chamorro University Journalism Award'.

De IAPA-onderscheidingen, waaronder 2.000 Amerikaanse dollar en een diploma, worden gepresenteerd op de 73e Algemene Vergadering van de IAPA in Salt Lake City, Utah, van 27 tot 30 oktober.

De winnaars in de 13 categorieën 'Excellence in Journalism Awards':


 1. CARTOON: ‘Urgente zurcido invisible’ (Urgent invisible mending) by Luis Carreño of El Universal (Mexico)
Honorable Mention: ‘Cervantes & Shakespeare’ by Juan Francisco Pérez Gaudio of La Voz del Interior (Argentina)
Screenshot of report from El Espectador on the 30 year anniversary of the murder of Guillermo Cano
 1. NEWS COVERAGE ON THE INTERNET: ‘Vida de Guillermo Cano, el hombre que enfrentó a Pablo Escobar’ (Life of Guillermo Cano, the man who confronted Pablo Escobar) by Jorge Cardona Alzte, Óscar Güesguán Serpa, David Leonardo Carranza, Javier Saiguero Velásquez, Fredy Vargas Rivera, Anderson Rodríguez, William Ariza and Andrea Torres Perdomo of El Espectador (Colombia)
Honorable Mention: ‘Los enfrentamientos de Nochixtlán’ (The clashes at Nochixtlán), by Animal Político (Mexico)
 1. NEWS COVERAGE: ‘Morir una, dos y tres veces de hambre’ (To die once, twice and three times of hunger) by Andrea Tosta, Johanna Osorio, Johann Starchevich, Jefferson Díaz, Emily Avendaño, Julio Materano, Fabianny Crespo, Alexis Correia, Fabiola Ferrero, Cristian Hernández, Andrea Hernández, Dagne Cobo, Pedro Agranitis, Arnaldo Espinoza, Víctor Amaya and Manuel Sánchez of El Estímulo (Venezuela)
Honorable Mention: La corrupción en la Fiscalía General de República de El Salvador. El caso de la relación entre el ex fiscal Luis Antonio Martínez y el empresario Enrique Rais’ (Corruption in the El Salvador Attorney General’s Office. The case of the relationship of former Attorney General Luis Antonio Martínez and businessman Enrique Rais) by Héctor Silva Ávalos, Bryan Avelar, Salvador Meléndez and César Castro Fagoaga of Factum (El Salvador)
 1. NEWS COVERAGE ON MOBILE: ‘Las elecciones presidenciales en EEUU’ (The presidential elections in the USA) by Juan Marcos Bouthemy, Juan Pablo De Santis, Alejandra Pataro, Paula Lugones, Pablo De León, Santiago Radice, María Noel Scanarotti, Damián Taubaso, Pablo Blanco, Christian Cibelli and Darío Gallo of Clarín (Argentina
 1. FEATURES: ‘My Venezuela Nightmare: a 30-day hunt for food in a starving land’ by Fabiola     Zerpa of Bloomberg News (USA)
Honorable Mention: ‘El escuadrón cazapandilleros’ (The gangster-hunting squadron) by Bryan Alevar of Revista Factum (El Salvador)
This report from El Tiempo into disappearances in Colombia included a tool to search people who had been identified by the Legal Medicine Institute. (Screenshot)
 1. HUMAN RIGHTS AND COMMUNITY SERVICE: ‘Un nombre menos en la lista de los muertos que nadie reclama’ (One name less in the list of the dead that nobody claims) by Jhon Jairo Torres, Sair Buitrago Medina, Milena Sarralde Duque, Valentina Obando Jaramillo, Angy Alvarado Rodriguez, Marcela Han, Wendy Fajardo Zabala, Cristian Peña and Tatiana Romerol of El Tiempo (Colombia)
Honorable Mention: To the series of reports Recusas da FAB impedem transplante de 153 órgãos’ (Refusals of the FAB impede transplant of 153 organs), by Vinicius Carneiro Sassine of Jornal O Globo (Brazi)
 1. PHOTOGRAPHY: ‘Zika outbreak in Rio’ by Felipe Dana of The Associated Press (Brazil)
Honorable Mention: ‘29 días en La Victoria’ (29 days in La Victoria) by Jorge Manuel Cruz Díaz of Listín Diario (Dominican Republic)
 1. INFOGRAPHICS: ‘Expandiendo el Canal de Panamá’ (Widening the Panama Canal) by Ernesto Jaén of Mi Diario (Panama)
Honorable Mention: ‘Teleférico Santiago’ (Santiago Cable Car) by Roberto Ortega, Julan Pablo Bravo, Manuel Valencia and René Olivares of El Mercurio (Chile)
 1. OPINION: ‘Nisman’ by Héctor Gambini of Clarín (Argentina)
Honorable Mention: ‘Escribo por Cuba’ (I write for Cuba) by Miguel Molina Díaz of La República (Ecuador)
 1. DATA JOURNALISM: ‘Clima em transformação’ (Climate change) by Giovana Girardi, Marco Carvalho, Marcos Muller, William Mariotto, Carlos Marin, Renan Kikuche, Vinicius Sueiro, Caroline Rozendo and Tiago Henrique of O Estado de S. Paulo (Brazil)
Infographic from Estadão’s data journalism project ‘Climate change’ (Screenshot)
Honorable Mention: ‘Cali: 15 años de violencia’(Cali: 15 years of violence) by Hugo Mario Cárdenas López, Ana María Saavedra, Lina Alejandra Uribe, Ossiel Villada, Germán González Barco, Bernardo Peña, Álvaro Pío Fernández, Carlos Hernán Castillo and Jose Jair Reyes of El País (Colombia)
 1. IN-DEPTH JOURNALISM: ‘The Panama Papers. Politicians, Criminals and the Rogue Industry that Hides Their Cash’ by International Consortium of Investigative Journalists (USA)
Honorable Mention: ‘Las últimas prisioneras de los nazis en América Latina’ (The last prisoners of the Nazis in Latin America) by Raúl Olmos, Valeria Durán, Ewald Sharfenberg, Cristian Ascencio, Camila Molina, Laila Abu Shihab and Carlos Eduardo Huertas of AM (Mexico), El Mercurio (Antofagasta, Chile), O Estado (Brazil), Armando Info (Venezuela) and CONNECTAS.
 1. ROBERTO EISENMANN JR. ENVIRONMENTAL JOURNALISM: ‘La carretera que corta el corazón de la Amazonía’ (The highway that cuts through the heart of Amazonia) by Fabiola Torres López, David Hidalgo Vega, Audrey Cordova and Ricardo León of Ojo Público (Peru)
Honorable Mention: ‘À espera de Francisco: A peleja da água’ (Awaiting Francisco: The water fight) by Arlen Medina Néri, Ana Naddaf, Erick Guimarães, Fátima Sudário, Érico Firmo, Cláudio Ribeiro, Michel Victor Queiroz, Juliana Matos Brito, Gil Dicelli, Iana Soares, Luciana Pimenta, Pedro Turano, Maryllene Freitas, Sílvia Bessa, Thadeu Braga, Émerson Maranhão, Fábio Lima, Renato Ferreira, Farias Júnior, Maisa Vasconcelos, José Maria Rodrigues, Robson Pires, Glenna Cherice, Chico Driessen and Natércia Melo of Jornal O Povo (Brazil)
 1. PEDRO JOAQUÍN CHAMORRO UNIVERSITY JOURNALISM AWARD: ‘La WWE de los hermanos Urzúa, (The WWE of the Urzúa brothers) by Juan Manuel Ojeda Güemes, Kilómetro Cero, Communications School of Pontificia Universidad Católica de Chile (Chile Pontifical Catholic University)
Honorable Mention: ‘Al Tun Tun de Sexy Betancourt’ by Mateo Uribe Sáenz of Ciudad Crónica (Colombia)
Honorable Mention‘Los olvidados de La Concepción’ (The forgotten ones of La Concepción) by Andrea Carolina Torres López of Periódico El Punto, Social Communication Program, Universidad del Norte (Colombia)


(De Surinaamse Krant/Knight Center for Journalism van de Universiteit van Texas/Inter American Press Association)

De lange weg van Suriname naar ratificatie anti-kwik Minamata Verdrag

'Ratificatie is heel belangrijk, omdat in Suriname binnen de kleinschalige mijnbouw sprake is van kwikgebruik op grote schaal'Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt, dat er wordt gewerkt aan het gefaseerd uitbannen van het gebruik van kwik. Dit is een stap in de richting van het ratificeren van het Minamata-verdrag, dat woensdag internationaal in werking is getreden. Dit schrijft onder andere Starnieuws zaterdag 19 augustus 2017.

Het verdrag zal voor Suriname pas in werking treden wanneer De Nationale Assemblee (DNA) goedkeuring eraan heeft gegeven.

Het Minamata-verdrag is een globaal verdrag ter bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu tegen de negatieve effecten van kwik. Dit bevat onder andere de uitfasering en de afbouw van het gebruik van kwik in een aantal producten en processen en de regulering van de informele sector van de ambachtelijke en kleinschalige mijnbouw.

Binnen de mijnbouwsector in Suriname zijn reeds op diverse momenten door diverse actoren nieuwe methoden gepresenteerd voor kwikvrij mijnen. Het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) is een belangrijke partner binnen de ratificatie van het verdrag en ondersteunt het ministerie in het maken van beleid en de uitvoering hiervan.

'De ratificatie is heel belangrijk, omdat er in Suriname binnen de kleinschalige mijnbouw sprake is van kwikgebruik op grote schaal', zegt Gina Griffith van het NIMOS.

Dodson zegt, dat de regering in de afgelopen periode in samenwerking met alle actoren overleg heeft gepleegd. De volgende stap om te komen tot de ratificatie van het verdrag is de behandeling en goedkeuring hiervan door DNA.

De ratificatie van dit verdrag biedt ook de mogelijkheid aan Suriname om technische en financiële hulp te ontvangen. Het NIMOS heeft, om de samenleving breedvoerig te informeren, een folder uitgegeven (zie hieronder). In de folder worden de gevolgen voor Suriname bij deelname aan het verdrag uiteengezet. Er is een geïntegreerde aanpak nodig voor oplossen van het kwikvraagstuk.Ter extra informatie (lees ook hier):
Vijf verdachten aangehouden door advertentie gestolen jachtgeweer op social media

Eigenaar gestolen wapen herkent het op social media waar het te koop werd aangeboden


Het Regio Bijstand Team (RBT) Paramaribo van het Korps Politie Suriname heeft woensdag op diverse locaties vijf verdachten aangehouden voor inbraak en diefstal van een jachtgeweer. Het gaat om D.S. (35), R.S. (35), F.W. (35), M.W. (39) en R.W. (43). Tijdens het onderzoek trof de politie twee illegale wapens bij de verdachten aan, zo meldt het korps zaterdag 19 augustus 2017.

Een benadeelde had aangifte gedaan van inbraak in zijn woning, waarbij een brandkast inhoudende een jachtgeweer werd buitgemaakt.

Hierna werd via social media een jachtgeweer ten verkoop aangeboden. De benadeelde kreeg ook deze aanbieding via zijn smartphone en herkende zijn wapen. Hij stelde de politie direct hiervan in kennis, waarna hij een afspraak maakte met de verkoper.

Tijdens de ontmoeting tussen de benadeelde en de verkoper sloeg de politie toe en hield M.W. aan. Op dat moment werd hij gebeld door D.S. Tijdens dat gesprek vroeg hij zijn kompaan of het jachtgeweer reeds verkocht was. De politie die dit doorhad droeg hem op D.S. uit te nodigen zijn geld in ontvangst te komen nemen. Bij aankomst op de plek is die verdachte eveneens in de boeien geslagen. Op hem werd een illegaal vuistvuurwapen aangetroffen en in beslag genomen.

Tijdens het onderzoek kwamen de drie anderen in beeld en ook zij zijn aangehouden. Op het woonadres van R.W. is een illegaal jachtgeweer aangetroffen en in beslag genomen. Alle vijf verdachten zijn in verzekering gesteld.

Waarom de Nederlandse ambassadeur is geweigerd

'Propagandamachine van Bouterse haalt buitenland spook van stal'

De Nederlandse ambassade in Paramaribo

De goedkeuring van de regering Bouterse voor de nieuwe Nederlandse ambassadeur Anne van Leeuwen is, nadat die op 22 juni al was gegeven, op 28 juni weer ingetrokken. Op 27 juni nog had koning Willem Alexander Van Leeuwen benoemd tot zijn vertegenwoordiger in Suriname. De regering-Bouterse gaf voor haar onvriendelijke daad geen verklaring. De Nederlandse regering en de Surinaamse gemeenschap tasten in het duister. 

Minister Yldiz Pollack- Beighle van Buitenlandse Zaken zei in De Nationale Assemblee, dat het proces van agrement-verlening geheel in handen is van Suriname. Maar, het hebben van een bevoegdheid is niet hetzelfde als het deugdelijk gebruikmaken van die bevoegdheid. Een kenmerk van deugdelijk beleid is motivatie. Zonder motivatie beleidsmaatregelen doorvoeren illustreert arrogantie van de macht en willekeur. De regering kan haar motieven voor de agrement-intrekking verzwijgen, wat zij niet kan verhullen, zijn de gevolgen.

Suriname en het  Koninkrijk der Nederlanden kennen sinds 1992 een bijzondere volkenrechtelijke band in de vorm van het Raamverdrag voor Vriendschap en Nauwere Samenwerking. Het raamverdrag legt de nadruk op de mensenrechten, de democratische rechtsstaat en strijd tegen grensoverschrijdende misdaad. Met Bouterse aan de macht werd het verdrag een papieren tijger.

Tot bij de Hoge Raad is Bouterse bij verstek tot een hoge vrijheidsstraf veroordeeld voor cocaïnesmokkel. Bovendien, Nederland eist berechting van de schuldigen van 8 december 1982, omdat journalist Frank Wijngaarde, een van de vijftien slachtoffers, Nederlands staatsburger was. Nederland beperkt de omgang met president Bouterse tot 'functionele contacten'.

In 2012, na afkondiging van de zelfamnestiewet, riep de Nederlandse regering bij wijze van protest haar ambassadeur tijdelijk terug. De regering-Bouterse heeft, ondanks de grote Surinaamse diasporagemeenschap, geen ambassadeur in Nederland.

De agrement-intrekking, in de stijl van de willekeur, heeft als gevolg een verdere verzuring van de Surinaams- Nederlandse betrekkingen en het ontstaan van een klimaat van dreiging en onzekerheid.

De verslechtering van de betrekkingen met Nederland heeft een effect op de internationale situering van Suriname. Voor de meeste democratische staten is de relatie met Nederland een belangrijk referentiepunt. Verslechtering van die betrekking heeft negatieve gevolgen voor investeringen en interesse vanuit die staten. Suriname verschuift in zijn betrekkingen verder richting dictatoriale en corrupte staten, die de ontstane geopolitieke ruimte opvullen. Een context van betrekkingen met voornamelijke dictatoriale en corrupte staten, geeft aan het anti-democratisme van de regering- Bouterse meer speelruimte. Het is een nadelige ontwikkeling voor de sociale en mensenrechtenbeweging in Suriname. Deze gevolgen gevoegd bij de nadelige economische gevolgen, zeker in tijden van crisis, maken het leidend zijn van nationale belangen bij de agrément-intrekking, niet waarschijnlijk.

De Nederlandse ambassade in Suriname legt het accent op bevorderen van de samenwerking tussen beide samenlevingen, de twinningprojecten zijn daar een voorbeeld van. Toen ambassadeur Ernst Noorman onlangs zijn periode in Suriname afsloot, kreeg hij een warm vaarwel vanuit de culturele en ngo-gemeenschap in Suriname. Dat markeerde het succes van de 'publieksdiplomatie'. Door de agrement-intrekking wordt de Nederlandse vertegenwoordiging, in het bijzonder de publieksdiplomatie en samenwerking tussen beide samenlevingen, verzwakt.

Nederland kijkt verder als direct belanghebbende mee in het 8 Decemberstrafproces. Op 8 december is de Nederlandse ambassadeur aanwezig bij de nationale herdenking en kranslegging bij het Nationaal Monument Bastion Veere - 8 december 1982. Van die presentie van de Raamverdragspartner gaat richting nabestaanden, mensen- rechtenorganisaties en rechterlijke macht een moreel signaal uit. Door de agrement-intrekking wordt die Nederlandse presentie ondergraven.

De opzwepende paarse artikelen en uitspraken tegen 'koloniaal' Nederland, laten zien dat ook zonder openlijke motivatie, het signaal van de agrément-intrekking door de propagandamachine van Bouterse wordt begrepen als oproep tot het van stal halen van het buitenland spook. Het sluit naadloos aan bij eerdere opruiende uitspraken van Bouterse, dat de rechterlijke macht in het 8 Decemberstrafproces en de demonstranten tegen zijn economisch wanbeleid, verlengstukken van 'het buitenland' zouden zijn.

De tegenstellingen straffeloosheid versus recht en wanbestuur versus bevolking, worden gemaskeerd door een gecreëerde tegenstelling Suriname versus Nederland, opdat de ex-dictator zijn afkalvende aanhang niet kwijtraakt.

Dat de intrekking van het agrement voor de Nederlandse ambassadeur, op dezelfde dag plaatsvond als het requisitoir van auditeur-militair Roy Elgin, die twintig jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf eiste tegen 8 december-hoofdverdachte Desi Bouterse, lijkt niet toevallig. Het was Bouterses ex-superminister André Haakmat die trouwens verklapte, dat de man dol is op symboliek.

*  CONTRAPUNT, de Ware Tijd
Theo Para
18 augustus 2017