woensdag 23 augustus 2017

Jitendra Kalloe (VHP): 'Meer dan 30 zandwegen Nickerie zijn onbegaanbaar'

'Bewoners genoodzaakt om zelfs te lopen of te fietsen, op zulke wegen kunnen auto’s niet rijden'


Het VHP-Assembleelid Jitendra Kalloe heeft meerdere malen aangekaart, dat de infrastructuur in het district Nickerie zich in een zeer deplorabele staat bevindt. Maar, vanuit de autoriteiten is tot op heden geen werk ervan gemaakt om de slechte wegen duurzaam te herstellen. 

'Het ziet er allemaal heel verschrikkelijk uit. Meer dan 30 zandwegen zijn onbegaanbaar, waaronder Washabolaan, Skrifimang Kotilaan, Vaarzenlaan, Herfordweg, Timmerinlaan, Kapurilaan, Flamingoweg en Molenweg. De bewoners zijn genoodzaakt om zelfs te lopen of te fietsen, want op zulke wegen kunnen auto’s niet rijden. Recentelijk was Wageningen ook onder water. Na die ontwatering hebben we zoveel gepleit om de straten meteen aan te pakken, maar minister Miranda treedt simpelweg niet op', beklemtoont Kalloe woensdag 23 augustus 2017 in het Dagblad Suriname.

Onlangs heeft de president een bezoek gebracht aan dit district ten aanzien van het elektriciteitsprobleem van de bewoners van Post-Utrecht. 'Ziet de president niet in wat voor toestanden de mensen moeten leven? Als dit zo door blijft gaan, zal de verpaupering zeker plaatsvinden.'

De volksvertegenwoordiger merkt op, dat de Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname NV (NOB) speciale kredietfaciliteiten aanbiedt aan studenten. Nickerie staat overigens niet bekend als een gebied met voldoende studiemogelijkheden, waardoor de studenten ook niet veel keus hebben dan buiten hun woongebied opleidingen te volgen. 'Hoe moeten de studenten beginnen als de wegen en bruggen kapot zijn? Dit is een trieste zaak.'

Kalloe vindt, dat de jongeren van Nickerie veel doorzettingsvermogen bezitten en daardoor eveneens goede studieresultaten hebben behaald op de basisscholen en het Natuur Technisch Instituut (Natin). 'Desondanks schenkt men geen aandacht aan onze jongeren in Nickerie.'

Velen veronderstellen dat het droge seizoen wat verbetering zal brengen. Dit is echter geen logische beredenering. 'De straten zijn ook tijdens de droge periode ontsierd met allerlei diepe kuilen met water. Dit is bovendien al maanden zo.' Naar zeggen van Kalloe vormen goede infrastructurele faciliteiten het fundament voor ontwikkeling en daardoor is een dringende aanpak meer dan ooit wenselijk.

'Bushouders hebben geen enkel voordeel aan Particuliere Lijnbushouders Organisatie'

'PLO is politiek verblind door de Srd 8 miljoen die per kwartaal gestort wordt op hun rekening'

'We zijn alweer twee kwartalen achter en sommige bushouders hebben al acht maanden niets ontvangen'


Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders, is het zat, dat grote delen van de bushouders geen brandstofcompensatie hebben ontvangen. Hij vraagt zich af waarom de regering niet ingrijpt. 'Waarom kan een commissie van het Kabinet van de President zich niet bezighouden met de uitbetalingen van de bushouders? De bushouders hebben geen enkel voordeel aan de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO). De PLO is politiek verblind door de SRD 8 miljoen die per kwartaal gestort wordt op hun rekening', zegt Sahadew-Lall woensdag 23 augustus 2017 in het Dagblad Suriname. 

Zij die al over hun 'kruimelsubsidie' beschikken, hebben inmiddels een achterstand opgelopen van zes maanden.

'We zijn alweer twee kwartalen achter en sommige bushouders hebben al acht maanden niets ontvangen.'

Gezien deze omstandigheden vraagt het Actiecomité zich af hoe de penningmeester tot op heden zijn functie heeft weten te behouden. 'Robby Boedhoe is nog steeds degene die de kwitanties van de bushouders ondertekent. De PLO-voorzitter belegt een algemene ledenvergadering en presenteert een andere penningmeester, die bovendien bij acclamatie gekozen is, maar formeel is Boedhoe nog steeds aangesteld als penningmeester. Dit geeft toch al aan dat er wat gaande is?'

Geruchten doen de ronde, dat de bushouders van twee trajecten dinsdag uitbetaald zijn, echter is dit niet bevestigd door de PLO. 'De PLO-voorzitter zegt altijd dat er geen geld is, maar minister Jerry Miranda zegt dat de brandstofcompensatie per kwartaal gestort wordt. Wie moeten we nu geloven?'

Waidoe (Pertjajah Luhur): 'Regering maakt zich niet druk om de kritische burger'

'De regering blijft de samenleving brainwashen met haar mediakanalen'


Een positieve handelsbalans is volgens Pertjajah Luhur-parlementariër William Waidoe geen reden om te constateren, dat het al beter gaat met de Surinaamse economie. Naar zijn oordeel moet er worden gekeken naar de doelgroep van de regering bij het uitbrengen van haar boodschap. Aan mensen die kritische analyses maken zou volgens Waidoe dit verhaal niet met succes verkocht kunnen worden. Dit bericht het Dagblad Suriname woensdag 23 augustus 2017.

'Het is geen hoerastemming als er een Srd 60 miljoen overschot is op onze handelsbalans. Wij als kritische burgers weten, dat het geen positief resultaat oplevert, als je middelen afroomt van de importen. Zelfs op de rekken in onze winkels is dat te zien. Wanneer je minder importeert, met als resultaat dat jou volk wordt gedupeerd en jou export ook daalt, heeft het geen zin voor ons. Voor de overgrote deel dat wel zit te wachten op een voedselpakket, heeft het wel zin. Deze regering maakt zich niet druk om de kritische burger. De impact van kritiek is bijna te verwaarlozen. Je hoort het maar drie dagen. De regering blijft de samenleving brainwashen met haar mediakanalen', aldus Waidoe.

Econoom Guno Castelen heeft onlangs ook kritiek geuit op de wijze waarop er met cijfers wordt omgegaan door de uitvoerende macht. Naar zijn oordeel is er een zogenaamde positieve handelsbalans.

'Dat is niet goed, omdat je exporten niet zijn toegenomen. De importen zijn niet vervangen voor lokale productie. Mensen kunnen gewoon niet kopen. Winkels verkopen niet. Er zijn geen omzetten. Arbeidsplaatsen gaan eraan. Met het verminderen van arbeidsplaatsen krijgen wij weer een effect op de nationale koopkracht. Kortom: de hele economie stagneert', zei Castelen.

Ter ondersteuning van de stelling van Castelen is het ook goed om te kijken naar de cijfers, die onlangs door het Algemeen Bureau voor Statistieken (ABS) zijn gepresenteerd.

De overheid heeft leuk kunnen stoelen op een positieve handelsbalans van ruim Srd 60 miljoen, spreekt niet concreet over de achteruitgang in zowel importen als exporten. De exporten waren in 2014 ruim Srd 1,9 miljard en in 2015 ruim Srd 1,8 miljard. In 2016 daalden de exporten echter naar ruim Srd 1,2 miljard. Een daling van bijkans Srd 600 miljoen in exporten dus. Dit ondanks vreemde valuta met meer dan 100% duurder werd. De importen aan de andere kant zijn van Srd 1,8 miljard in 2014 en Srd 1,9 miljard in 2015, gedaald naar Srd 1,1 miljard in 2016. De keldering van de importen was ruim Srd 700 miljoen. De Srd 60 miljoen op de handelsbalans komt volgens critici ook te verwaarlozen, als er gekeken wordt naar uitgaven die de overheid heeft. Totale ontvangsten van de overheid in de eerste zes maanden van het jaar waren Srd 1.983,3 miljoen. De uitgaven waren Srd 2.964,7 miljoen. De totale buitenlandse schuld volgens de Wet op de Staatschuld is 1.557,3 miljoen Amerikaanse dollar (realistische schuld: Srd 11.679,75 miljoen). De totale binnenlandse schuld volgens de Wet op de Staatschuld is Srd 4.245,4 miljoen. De interestbetalingen en financieringskosten in de eerste helft van het jaar was al Srd 433 miljoen (binnenland Srd 117,5 miljoen en buitenland Srd 315,5 miljoen). 

Terwijl de regering dus benadrukt dat de Surinaamse economie een betere kant opgaat, moet volgens Waidoe de moeder die in een supermarkt voor de kassa staat, een Srd 50 biljet 10 maal keren voor zij het uitgeeft.

Lasser (37) overlijdt aan brandwonden opgelopen tijdens werkzaamheden op scalian in Oelemarie-gebied

Reserve brandstoftank ontploft vermoedelijk door een vonk van de laswerkzaamheden


De 37-jarige Moreira Dos Santos Junior Secar is op 15 augustus overleden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan de gevolgen van brandwonden die hij had opgelopen tijdens werkzaamheden op een scalian in het Oelemarie-gebied. Dit meldt het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 23 augustus 2017. 

Uit onderzoek van de politie blijkt, dat de man bezig was met laswerkzaamheden op een scalian in het Oelemarie-gebied.

In de omgeving waar hij bezig was ontplofte op gegeven moment een reserve brandstoftank. Het vermoeden bestaat, dat de ontploffing tot stand is gekomen door een vonk van de laswerkzaamheden. Moreira heeft daarbij derde graad brandwonden opgelopen. Hij werd vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar hij twee dagen later is overleden.

Bij aankomst van de politie op de plek van het ongeluk, was de locatie al opgeschoond.

Inheemsen Peru willen geraadpleegd worden alvorens exploitatierechten worden verstrekt aan Frontera Energy Corp

Inheemsen nemen faciliteiten Canadees bedrijf in bezit als pressiemiddel naar regering


- 'Wordt onze eis niet ingewilligd, dan zullen onze broeders opstaan, ze zullen hun speren trekken om te rebelleren'


Inheemsen die op het grootste olieveld van Peru leven, hebben sommige faciliteiten in bezit genomen van Frontera Energy Corp om daarmee van de regering te eisen, dat een ​​inheemse rechtenwet wordt aangenomen alvorens een nieuw contract met het Canadese bedrijf te ondertekenen, aldus een inheemse leider tegenover persbureau Reuters, zo bericht TeleSUR vandaag, woensdag 23 augustus 2017.

Volgens een voorafgaande raadplegingswet, die in 2011 is aangenomen, moet de overheid eerst de inheemsen consulteren, ​​alvorens eventuele ontwikkelingsplannen goed te keuren die hen zouden kunnen beïnvloeden. Maar, volgens de inheemse leiders in Frontera's Block 192 weigerde de regering het overlegproces te doorlopen, alhoewel het onderhandelt over een nieuw contract met het energiebedrijf, waarvan de overeenkomst voor een periode van twee jaar deze maand afloopt.


'Als de overheid zegt, dat zij ons consulteert, dan zullen we het protest automatisch beëindigen', vertelde Wilmer Chavez, leider van de gemeenschap van Los Jardines, aan Reuters.

Bijna 25 vertegenwoordigers van ongeveer 120 inheemse gemeenschappen - met meer dan 40.000 inwoners in de stroomgebieden van de rivieren de Pastaza, Corrientes, Tigre en Marañon in de regio Loreto - zijn sinds maandag in Lima geweest om met de overheidsdiensten over dit onderwerp te praten. Maar, ze zeggen dat aan hun eisen niet is voldaan en daarom organiseren ze nu een reeks protesten.

Ter informatie:'We vragen de regering alleen om ons te raadplegen alvorens exploitatierechten te verstrekken voor 30 jaar voor Lot 192, anders zullen onze broeders opstaan, ze zullen hun speren trekken om te rebelleren', aldus Aurelio Chino, een van de vertegenwoordigers, ook een inheemse leider uit het Pastaza stroomgebied.

Met de vorige raadpleging wilden de inheemse gemeenschappen een verwantschap opzetten die de mensen in de regio zou helpen om infrastructuur te bouwen en om een betere milieumonitoring te bewerkstelligen.


Aurelio Lopez, leider van het stroomgebied van Marañón, zei dat olielekkages hebben geleid tot vervuiling van de rivier. Het land rond het bekken is niet meer vruchtbaar en de kinderen in de gemeenschappen lijden aan ziekten. 'Sinds 1970 hebben meerdere buitenlandse bedrijven Lot 192 uitgebuit en in de gemeenschappen zijn geen scholen, geen ziekenhuizen en er zijn geen gezondheidsposten, er zijn geen medicijnen of een dokter', zei Lopez.

 (De Surinaamse Krant/TeleSUR/Reuters/Twitter)

Speerpunt regering Curaçao hervormen systeem van openbaar vervoer

Studie moet leiden tot concrete aanbevelingen voor aanpak herstructurering openbaar vervoer


Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft op de Dag van het Openbaar Vervoer aangegeven, dat een van de speerpunten uit het regeringsakkoord is het hervormen van het systeem van openbaar vervoer op Curaçao zodat de mobiliteit wordt verhoogd. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 23 augustus 2017.

Hiervoor moet een studie worden uitgevoerd waaruit concrete aanbevelingen voor de aanpak van de herstructurering van het openbaar vervoer moeten voortkomen.

Minister Zita Jesus-Leito feliciteerde de werknemers in het openbaar vervoer met hun dag en benadrukte het belang van het openbaar vervoer voor de gemeenschap.

De regering gaat zich in de periode 2017-2021 richten op een aantal hervormingen in het openbaar vervoer. Zo moet het ABC-busbedrijf samen met de kleine busjes een netwerk vormen waarmee de toegankelijkheid vanuit alle wijken en de bereikbaarheid van alle wijken wordt verbeterd.

'Onderzoek naar modernisering Isla-raffinaderij Curaçao nog niet begonnen'

'Regering probeert via allerlei manieren, via de diplomatieke weg, in contact te komen met PdVSA'


De haalbaarheidsstudie naar de bouw van een nieuwe raffinaderij bij Bullenbaai wordt in het addendum op de Head of Agreements met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) opgenomen. Het streven is om het addendum in de eerste of tweede week van september te tekenen, aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR) woensdag 23 augustus 2017 in het Antilliaans Dagblad

De minister-president verklaarde, dat het onderzoek naar de modernisering van de Islaraffinaderij nog niet is begonnen. 'Tot nu toe is er geen contact geweest tussen de Islaraffinaderij en GZE. Dat is nodig om het onderzoek te kunnen doen. De regering probeert via allerlei manieren, via de diplomatieke weg, via de Nederlandse ambassade in Caracas om in contact te komen met PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.)'.

Vorige maand verklaarde de premier,dat de optie van modernisering van de huidige raffinaderij de voorkeur heeft van GZE.

DMO en SKO naar rechter voor uitspraak over bestaansrecht Parking Authority Curaçao

DMO en SKO willen toe naar een klantvriendelijker parkeerbeleid 


Downtown Management Organization (DMO) en Otrobanda Merchants Association (SKO) willen een uitspraak van de rechter over het bestaansrecht van de Parking Authority Curaçao (PAC). Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 23 augustus 2017. 

Kort samengevat zou de overeenkomst tussen PAC en de overheid verlopen zijn, is een overeenkomst bovendien niet voldoende, maar moet er een landsverordening aan de uitvoeringstaak van PAC ten grondslag liggen, is het onrechtmatig wielklemmen te plaatsen en geld te vragen voor het verwijderen hiervan en wordt er geen retributie afgedragen voor het gebruik van de eigendomsgronden van het land.

Het is niet zo, dat de organisaties tegen een parkeerbeleid zijn en ook niet tegen een organisatie die dit beleid uitvoert, maar DMO en SKO willen toe naar een klantvriendelijker parkeerbeleid en willen ook dat een deel van de opbrengsten geïnvesteerd wordt in het verbeteren van de binnenstad, aldus  DMO-bestuursleden.

'Advent Ziekenhuis, Curaçao, kan nooit aan kwaliteitsvoorwaarden voldoen om dialysecentrum te exploiteren'

'Alleen bij groot volume aan patiënten kan vereiste kwalitatief hoogstaande zorg continu geboden worden'


Het Advent Ziekenhuis zal nooit aan de kwaliteitsvoorwaarden kunnen voldoen om een dialysecentrum te exploiteren dat nauw samenwerkt met het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Dat stelt internist-nefroloog Nouaf Ajubi van het Sehos vandaag, woensdag 23 augustus 2017, in het Antilliaans Dagblad

Hij geeft aan, dat onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen, dat alleen bij een groot volume aan patiënten een zorginstelling in staat is om de vereiste kwalitatief hoogstaande zorg continu te bieden en te garanderen.

Ajubi reageert op de aanwijzing die de Inspectie voor de Volksgezondheid onlangs aan het Advent Ziekenhuis oplegde.

Toch een streetparty te Latour.....

Commissariaat Paramaribo Zuid-West zou geen vergunning meer verlenen voor festiviteiten

- 'Deze mensen hadden sinds juni een aanvraag ingediend'
-  Politie Latour onaangenaam verrast over de activiteit: 'Alle lopende vergunningaanvragen zouden worden ingetrokken'


De maatregel van het commissariaat Paramaribo Zuid-West om geen vergunning meer te verlenen voor openbare vermakelijkheden in het ressort Latour, blijkt een losse flodder te zijn, aldus de Ware Tijd van vandaag, woensdag 23 augustus 2017. Districtscommissaris Remy Pollack had in media gesteld, dat er tot nader order geen toestemming zou worden gegeven voor evenementen, maar vrijdag was er een streetparty, op een steenworp afstand van het politiestation Latour. 

De districtscommissaris was tot zijn verregaande besluit gekomen, omdat zich op 5 augustus ongeregeldheden hadden voorgedaan bij een activiteit bij het BEP-partijcentrum aan de Nieuw Weergevondenweg. Daar zouden politievoertuigen zijn bekogeld terwijl op enkele meters afstand van het centrum feestgangers slaags raakten met een politieman in burgerkleding.

In eerste instantie zei Pollack, dat de maatregel nog van kracht is, maar toen de redactie van de Ware Tijd hem voorhield, dat er vrijdag een activiteit gehouden is, zei hij dat de vergunning al eerder was aangevraagd. 'Deze mensen hadden sinds juni een aanvraag ingediend. De aangekondigde regel is nog van kracht. Op 1 september worden de voorwaarden aangescherpt.' 

Vanaf die datum zullen organisatoren volgens Pollack een borg van Srd 7.500 moeten betalen: Srd 3.000 voor de eventuele overschrijding van de afgesproken eindtijd en Srd 4.500 als vergoeding voor het opruimen.

Ressortcommandant Sjaamanand Debitewarie van de politie Latour is onaangenaam verrast over de activiteit van afgelopen vrijdag. Hij zegt, dat tijdens het gesprek met Pollack over de maatregel om geen vergunningen meer te verstrekken, duidelijk was afgesproken dat alle lopende vergunningaanvragen zouden worden ingetrokken. 'We kunnen niets doen indien er een vergunning is verstrekt.' Hij voegt eraan toe, dat de districtscommissaris de politie om advies moet vragen voordat hij een vergunning verstrekt. Debitewarie heeft echter geen vergunningsaanvraag onder ogen gehad.

Gajadien (VHP) weerspreekt bewering minister Miranda over hoogte vergoeding

Misiekaba, fractieleider NDP: 'De minister had geen valutasoort genoemd'Het Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) heeft gisteren tijdens de begrotingsbehandeling weerlegd, dat hij Srd 175.000 per maand ontving als voorzitter van de commissie 'Ondersteuning Vuilophaal- en Verwerkingsdienst. Deze commissie van het ministerie van Openbare Werken was ingesteld in december 2001. Het bedrag dat Gajadien ontving was echter Sf 175.000 per maand ofwel Srd 175, aldus vandaag, woensdag 23 augustus 2017, Starnieuws.

De overige twee commissieleden kregen elk Sf 150.000 per maand. Dit komt neer op Srd 150.

Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Toerisme en Communicatie bracht deze kwestie aan de orde op 7 augustus, tijdens de begrotingsbehandeling. Gajadien merkte op, dat zijn collega Mahinder Jogi aan minister Miranda gevraagd had om de stukken in te dienen bij De Nationale Assemblee als hij bewijzen had. Het Assembleelid stelde gisteren, dat de documenten niet zijn ingediend.

André Misiekaba, fractieleider van de NDP, merkte op dat de minister wel heeft gezegd dat Gajadien 175.000 per maand toucheerde, maar niet dat het om Srd's ging.

De stukken zijn ingediend door minister Miranda en inmiddels beschikbaar gesteld aan de Assembleeleden.

Districtscommissaris kan knippa's verkopende minderjarigen aanpakken

'Voor dit soort activiteiten is een ventersvergunning nodig'


Het probleem van minderjarige kinderen die op een paar drukke belangrijke wegen in Paramaribo knippa's verkopen (zie foto - Bron: Jason Leysner/de Ware Tijd) kan op initiatief van de verantwoordelijke districtscommissaris aangepakt worden. 'De districtscommissaris staat niet machteloos hier tegenover', zegt de deken van het korps districtscommissarissen Margaretha Malontie vandaag, woensdag 23 augustus 2017, in de Ware Tijd.

De districtscommissaris van het bestuursressort waarin deze situatie zich voordoet kan samen met de bevoegde autoriteiten voor een oplossing zorgen. Het ligt aan de functionaris zelf om die stappen te ondernemen.

'Ik ben als deken slechts een aanspreekpunt van de districtscommissarissen. Elk van hen heeft binnen zijn gebied een eigen verantwoordelijkheid om te bepalen wat daar gebeurt.'

The Next Generation, een beweging die opkomt tegen sociaal-maatschappelijke problemen, heeft twee weken geleden in een petitie haar bezorgdheid geuit over en aandacht gevraagd voor het probleem van ventende kinderen. Het verzoekschrift is aangeboden aan De Nationale Assemblee en enkele ministeries. Wat de organisatie het meest zorgen baart, is de veiligheid van de kinderen. Ze verkopen vooral op de hoek van de Van 't Hogerhuys- en Willem Campagnestraat en bij de kruising Coesewijne- en Jagernath Lachmonstraat.

Malontie legt uit, dat er voor dit soort activiteiten een ventersvergunning nodig is. Het is niet bekend of de knippaverkopertjes een vergunning hebben. Een districtscommissaris spreekt op anonieme basis van een 'complex' probleem.

Jogi (VHP): 'Mediahuizen worden beknot, omdat regering via eigen website informatie verstrekt aan het volk'

Misiekaba (NDP), vicepresident Adhin en NII-baas Limburg: 'Geen boodschap aan Jogi's kritiek'

Directeur zogenoemd instituut: 'Opmerkingen van Jogi zijn ronduit belachelijk'


NDP-fractieleider André Misiekaba, vicepresident Ashwin Adhin en de directeur van het Nationaal Informatie Instituut (NII), Clifton Limburg, beweren dat er geen sprake is van beknotting van de particuliere media met de overheidsnieuwssite 'De Boodschap'. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 23 augustus 2017. Zij hebben duidelijk geen boodschap aan kritiek van het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) op suggestieve berichtgeving via de overheidsnieuwssite. 

Jogi vindt dat gemanipuleerd wordt met informatie. Er is volgens hem een overwoekerd terrein onderhands gekocht te Tawajaripolder voor 1,2 miljoen euro. Op de website 'De Boodschap', die beheerd wordt door NII, staat echter een foto van een plantenkas vol met groenten:


Hiermee wordt een vertekend beeld gegeven van de situatie, voerde Jogi gisteren aan in De Nationale Assemblee. Er is nog niks geplant. Hij stelde, dat mediahuizen beknot worden omdat de regering via de eigen website informatie verstrekt aan het volk.

Misiekaba kan Jogi niet te begrijpen. Hij haalt aan, dat vaak kritiek is geleverd op de voorlichting. Er is aangedrongen om de communicatie met het volk op te voeren. De politicus beklemtoonde, dat de coalitiefractie honderd procent achter het NII staat.

Adhin benadrukte, dat de regering niemand beknot. Hij vroeg zich af hoe het zit met beknotting van de burger door selectieve informatie die door sommige media worden gepubliceerd. Hij merkt op dat er niks veranderd is in de relatie met de mediahuizen. Ministers kunnen gewoon benaderd worden en zij zullen zoals gewoonlijke de informatie verstrekken.

Limburg zegt dat de opmerkingen van Jogi ronduit belachelijk zijn. Hij legt uit, dat het NII een goede relatie met de particuliere media wenst te behouden en deze zelfs gaat verbeteren. Het zogenoemd instituut is volgens hem bezig met het opzetten van een afdeling die speciaal belast zal zijn met het onderhouden van de relatie met de pers. Hij ontkent dat het nieuws wordt gemonopoliseerd. De media zullen relevantie berichten blijven ontvangen.

Limburg haalt aan, dat het NII is opgezet juist omdat er kritiek was over de communicatie met de samenleving. 'De Boodschap is daar een uitvloeisel van. In plaats van dit te ondersteunen, probeert het Assembleelid een wig te drijven tussen NII en de particuliere media', stelt Limburg.

Over en weer gesteggel over 'asfaltplant' is tot soap van 'welles-nietes' verworden

Gajadien (VHP) overhandigt Assemblee door VHP opgevraagde offerte Braziliaans bedrijf

Vicepresident Adhin: 'De leverancier weet niks van een offerteaanvraag uit Suriname'


Volgens de VHP-fractie in De Nationale Assemblee is er behoorlijk veel mis met de asfaltfabriek die de regering wil aanschaffen. Het bedrag is veel te hoog stelde Asiskumar Gajadien. Hij deelde gisteren in De Nationale Assemblee mee, dat de VHP een offerte heeft opgevraagd bij dezelfde leverancier in Brazilië, Ciber Equipamentos Rodoviarios Ltda. in Porto Alegre. Gajadien overhandigde de offerte aan De Nationale Assemblee om zijn bewering te staven, schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 23 augustus 2017. 


Vicepresident Ashwin Adhin deelde echter mee, dat de leverancier niks weet van een offerteaanvraag uit Suriname. De leverancier heeft een ticket geboekt om deze kwestie te komen bespreken. Adhin zei dat de aanschaf van de asfaltfabriek is verdedigd in de Raad van Ministers, waarna hij zijn handtekening onder de missive heeft geplaatst. Het aannemersbedrijf heeft wel werken uitgevoerd en heeft asfalt gekocht en aangeleverd. In de Raad van Ministers was er geen twijfel over de informatie die verkregen is.

Adhin weersprak, dat de minister van Financiën niet zal uitvoeren wat in de Raad van Ministers wordt besloten. Hij stelde, dat de VHP selectieve informatie verschaft, waarbij appels met peren worden vergeleken.


Gajadien betoogde dat de aanschafwaarde van de asfaltfabriek 900.000 euro is volgens de regering. Hetzelfde bedrijf biedt aan 575.000 euro voor precies dezelfde plant, betoogde de politicus. Vijf jaar was de asfaltfabriek hier. Deze is invoerrechtenvrij binnengebracht, maar op het bedrag wordt nog 180.000 euro bijgedaan. Daarnaast wordt nog een winst van 170.000 euro op het bedrag gezet, zei Gajadien. 'Voorzitter, dit is toch oplichting', betoogde hij.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei, dat de regering heel duidelijk de informatie hierover moet geven aan De Nationale Assemblee. Het is belangrijk dat de regering dit uitrafelt en uitlegt wat er aan de hand is, aldus de voorzitster.

Gajadien zei, dat de fabrikant kosteloos cursussen verzorgt over hoe om te gaan met de plant, terwijl nu hiervoor ook nog eens 55.000 euro is opgebracht. Hij merkte op, dat soort zaken afgestraft moeten worden, omdat volgens hem het volk wordt benadeeld.

'De leverancier heeft ons net een uur geleden de informatie gegeven dat er niemand heeft gevraagd vanuit Suriname naar een offerte. Hier wordt gezegd dat de leverancier benaderd is om informatie te geven', voerde Adhin aan. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk is, dat dingen gezegd worden, terwijl de leverancier meedeelt dat er geen informatie of offerte is gevraagd.

Adhin zei dat met de leverancier minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie naar de vaste commissie van De Nationale Assemblee zal komen. Volgens de vicepresident heeft de president niet gezegd om de missive aan te houden. Het ging om meer informatie. De oppositie moet ook de leverancier maar overtuigen, dat de asfaltplant goedkoper kon worden aangeschaft. In dat geval is hij bereid de missive dan desnoods in te trekken.

Nadat Adhin de vragen had beantwoord in de derde ronde, was er geen mogelijkheid meer voor Assembleeleden om aan het woord te komen hierover. Er werd meteen gestemd over de moties, het Ontwikkelingsplan en de begroting.

(De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Pasha Global Group spant rechtszaak aan tegen Guyana Chronicle en hoofdredacteur wegens smaad en laster

Guyanese zakenpartner van Pasha Global Clifton Bacchus stapt ook naar rechter


Guyana Chronicle heeft in bericht de Surinaamse en Guyanese bedrijven in verband gebracht met witwaspraktijken en drugssmokkel


De Ware Tijd schrijft vandaag, woensdag 23 augustus 2017, dat de Pasha Global Group, dochteronderneming van de Surinaamse multinational Yokohama Trading Companies, een rechtszaak heeft aangespannen tegen de Guyanese krant Guyana Chronicle en hoofdredacteur wegens smaad en laster. Daarbij wordt een schadevergoeding geëist van in totaal 2 miljard Guyanese dollar, ongeveer 10 miljoen Amerikaanse dollar. Clifton Bacchus, de Guyanese zakenpartner van Pasha Global tevens eigenaar van Sleep-in International Hotel & Casino, heeft een soortgelijke vordering ingediend. Wanneer deze zaken voorgaan is onduidelijk. 

De krant wordt verweten de goede naam van het bedrijf te hebben besmeurd met ongefundeerde berichtgeving. Guyana Chronicle heeft vorige week in twee publicaties de Surinaamse en Guyanese bedrijven in verband gebracht met witwaspraktijken en drugssmokkel (zie onderaan). Daarbij werd zelfs de geruchtmakende 'Operatie Ficus' genoemd, waarbij in 1995 een aantal mensen in Paramaribo werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij witwassen en drugshandel.

Volgens de Guyanese krant loopt er in Guyana een justitieel onderzoek naar witwassen tegen Sleep-in-eigenaar Bacchus en investeerders in zijn onderneming. De zakenman heeft ontkend op de hoogte te zijn van een dergelijk onderzoek en zegt zich niet met witwassen of andere criminele activiteiten bezig te houden.

In haar verslaggeving voert de Guyana Chronicle aan, dat Yokohama eigendom is van de zakenman Bidjay Parmessar die in 2006 in Nederland in eerste instantie werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar wegens drugshandel, witwassen en fraude. Parmessar ging tegen dat vonnis in beroep en werd van drugshandel vrijgesproken.

Afgelopen maand heeft de Special Organised Crime Unit (SOCU) de Gaming Authority geïnformeerd dat er sinds juli 2016 een onderzoek wegens witwassen loopt tegen Bacchus en enkele van zijn zakenpartners. De namen van de zakenrelaties zijn echter niet genoemd in de briefwisseling. Eerder dit jaar heeft de Gaming Authority een verzoek van Bacchus om een casinovergunning te krijgen afgewezen. Hij had onvoldoende kunnen aantonen dat hij solvabel genoeg is om een casino-operatie te runnen. Destijds gaf de hoteleigenaar aan, dat de inventaris van zijn casino wordt geleverd door Pasha Global die mede-investeerder zou zijn in de operaties.

Pasha Global, de gokpoot van het Surinaamse zakenimperium, beheert meer dan 50 casino's in Peru, Oeganda, Suriname en Bulgarije.
http://guyanachronicle.com/2017/08/18/bacchus-distances-self-pasha-globalBacchus distances self from Pasha Global


0
487


Owner of Sleepin International Hotel and Casino Inc., Clifton Bacchus (Facebook)
CLIFTON Bacchus, the owner of Sleepin International Hotel and Casino Inc. on Thursday vehemently denied being associated with Pasha Global- a Surinamese headquartered company that runs a number of casinos.
Pasha Global is owned by Bhagwandath ‘Bidjay’ Parmasar, a convicted money launderer.
In a response to an article in this newspaper on Wednesday Bacchus, through his attorney, Anil Nandlall Bacchus, is now saying “Our client’s financing are from Trust Company (Guyana Limited) and Scotia Bank (Guyana), Wide Grace Limited and Global Trading Company Limited.
However Bacchus in a March 15, 2017 Demerarawaves article had said the investment in his casino is being funded by financial institutions, his personal funds and Pasha Global Group, a Suriname-headquartered company that will be operating the Carnival Casino. He assured that clean money has been used to finance the investment. “Everything is properly recorded, all- the whole investment- has been properly filed in court, all the mortgages and so on,” he said. He now says he has a rental arrangement with Pasha Global Inc, which he said is “a Guyanese company, which is neither owned by nor connected to Bhagwandath ‘Bidjay’ Parmasar.”


Attorney, Anil Nandlall (Guyana Chronicle)

Parmasar was jailed in 2006 for 10 years by a judge in the Netherlands for drug trafficking, money-laundering and fraud.
In February, the Gaming Authority had rejected an application for licence to operate a casino submitted by Bacchus on the basis that there was no evidence that the business was financially sound. Bacchus has since submitted another application to the Authority and is in the process of providing additional information.
However, in a letter sent by the Authority’s chairman, Roysdale Forde, on July 10 to the Head of SOCU Sydney James, requesting information on Bacchus, the Authority called for the establishment of a Memorandum of Understanding (MoU) to share information and documents between the two entities.
Forde said, “I would be grateful if you can share any information in relation to the aforesaid applicant that you may have in your presence as soon as possible.” On July 11, James in response to Forde’s letter said, “Kindly be informed that Mr Clifton Bacchus of the Sleepin International Hotel and Casino Inc. and a number of associates of Mr Clifton Bacchus are subjects of a money-laundering investigation being conducted by SOCU, which is ongoing since July 2016.”
Bacchus has since denied being investigated by SOCU for money-laundering, as he was never contacted by the Unit.

Twee in juli 2015 op concessie Newmont beschoten goudzoekers eisen minstens miljoen Amerikaanse dollar van bedrijf

Paitoe en Veira vinden ontvangen respectievelijke 275.750 en 375.000 Amerikaanse dollar onvoldoende

'Overeenkomst met de mannen is opgesteld door een advocaat en heeft geen stempel van Newmont' 


Paolosesa Paitoe en Orcanio Veira, die in juli 2015 beschoten zijn in het concessiegebied van Newmont, willen meer geld dan ze hebben ontvangen van het goudbedrijf, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 23 augustus 2017.

Paito heeft een schadeloosstelling van 275.750 Amerikaanse dollar gekregen en Veira 375.000 dollar.

Marcelino van der Vloot, die samen met een advocaat opkomt voor de belangen van de mannen, zegt dat elke persoon minimaal een miljoen Amerikaanse dollar moet krijgen. Dat baseert hij op het beleid van schadeloosstelling van de multinational. 'De mannen eisen het verschil, anders spannen we een Kort Geding aan', zegt Van der Vloot.

Hij wijst ook erop dat normaliter een verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding afwikkelt en dat daarom niet rechtstreeks moest worden gedeald met Newmont. De verzekeraar kan de mate van invaliditeit vaststellen. Los hiervan stelt hij dat de overeenkomst met de mannen is opgesteld door een advocaat en dat er geen stempel van Newmont op het contract staat. 'Dit riekt naar fraude', zegt Van der Vloot verwijzend naar gedragscodes van de multinational.

Albert Ramdien, topman van Newmont in Suriname, was niet bereikbaar voor commentaar.

Paitoe zei na het schietincident, dat hij met Veira en nog drie anderen was in het concessiegebied van het bedrijf. Hun zoekactie naar goud was niet succesvol, omdat de mijn werd bewaakt door beveiligers van Mozart. De goudzoekers hoorden dat er wel andere 'batemannen' in de mijn bezig waren en vermoedden dat die samenspanden met de beveiligers, die hierdoor wat bijverdienden.

De groep heeft toen besloten om terug naar haar kamp te gaan. Onderweg werd plotseling geschoten. 'Ik hoorde plotseling een schot dat me doorgeboord en heeft daarna de andere man heeft geraakt. Ik dacht dat ik dood zou gaan, voelde een verschrikkelijke pijn en had het gevoel dat een van mijn benen niet meer functioneerde', zei Paitoe. Hij werd in zijn rug geraakt Veira in zijn borst. De kogel is nog steeds in zijn lichaam.

Tenminste 7 doden bij bootongeluk op Xingu-rivier in Brazilië

Twintig opvarenden hebben zich weten te redden, de andere passagiers worden vermistEen boot met ongeveer zeventig mensen aan boord heeft gistermiddag, woensdag 23 augustus 2017, schipbreuk geleden op de Xingu-rivier in het noorden van Brazilië. Volgens autoriteiten zijn er minstens zeven slachtoffers geborgen. Twintig opvarenden hebben zich weten te redden. De andere passagiers worden vermist. 

Het ongeluk gebeurde door nog onbekende oorzaak tussen de steden Porto de Moz en Governador José Porfirio. De Xingu-rivier is daar erg breed.

(Bron: De Surinaamse Krant/Google Earth)
Het schip 'Comandante Ribeiro' was afkomstig uit Santarém. Vitória do Xingu was de eindbestemming. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

De krant Folha de Sao Paulo meldt, dat de oorzaak van het zinken onbekend is, maar een storm zou een mogelijke verklaring zijn.
(De Surinaamse Krant/NRC/NOS/O'Globo/Folha de Sao Paulo/Twitter)

Oppositie steunt motie coalitie over vacante post minister voor Justitie en Politie

Assemblee roept regering op spoedig een minister voor Justitie en Politie te benoemen

Misiekaba (NDP): 'Wij hebben ervoor gezorgd dat de motie geen politieke steken heeft en een oneerlijke bedoeling heeft' 


De oppositie fracties hebben gisteravond vóór een motie gestemd ingediend door de coalitie (zie onderaan). De Nationale Assemblee roept de regering op om op zo kort mogelijke termijn een minister voor Justitie en Politie te benoemen. Criminaliteitsbestrijding moet de hoogste prioriteit krijgen van de regering. De motie ingediend door de coalitie werd met 44 algemene stemmen aangenomen, aldus Starnieuws vanochtend, woensdag 23 augustus 2017. 

Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) had aangegeven dat meegegaan wordt met alle initiatieven om criminaliteit aan te pakken. Bij de stemmotivatie zijn VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi namens de oppositie, dat de afgelopen jaren de oppositie constant aandacht heeft gevraagd voor de bestrijding van criminaliteit en het veiligheidsbeleid.

Ingediende moties werden systematisch afgewezen door de coalitie. In belang van de samenleving heeft de oppositie besloten ondersteuning te geven aan de motie van de coalitie.

NDP-fractieleider André Misiekaba zei dat het niet vreemd is, dat de oppositie meegegaan is met de motie. 'Wij hebben ervoor gezorgd dat de motie geen politieke steken heeft en een oneerlijke bedoeling heeft', stelde de politicus.

Hij benadrukte, dat de oppositie in eerder ingediende motie het totale beleid afkeurde en daar kan de coalitie niet eens mee zijn. Met deze motie is een statement gemaakt naar de regering. Verwacht wordt dat hier notie van genomen wordt.

In de motie is aangegeven, dat burgers dagelijks te lijden hebben onder de verruwing van de criminaliteit. De regering heeft diverse maatregelen aangekondigd en ook de nodige middelen toegezegd aan het ministerie van Justitie en Politie. Er dient een integraal plan ter preventie van de criminaliteit uitgevoerd worden. Het veiligheidsgevoel moet worden vergroot.Weer overlast voor passagiers SLM door vertragingen vanwege tekort aan piloten

Piloten ziek thuis en één in cel voor mishandeling 13-jarig zoontje 

- SLM tracht vier Venezolanen aan te trekken, twee piloten en twee co-piloten
- Inzet Fly Allways verloopt niet vlekkeloos


De SLM kampt al twee dagen met vertragingen op haar regionale vluchten en zal mogelijk pas morgen weer op schema zijn. Ze huurt Fly All Ways in om de vertraging in te lopen. 'Wij hebben een goede verstandhouding met Fly Allways', zegt SLM-directeur Robbi Lachmising vandaag, woensdag 23 augustus 2017, in de Ware Tijd.

Maar, klachten hebben de Ware Tijd bereikt, dat het inzetten van Fly Allways niet vlekkeloos verloopt vanwege de beperkte capaciteit van haar machine. Ook vinden passagiers dat wijzigingen in de vertrektijden hen niet op tijd gemeld worden.

'Wij werken aan verbetering in samenwerking met Telesur om automatische meldingen te kunnen doen van vertragingen', zegt Lachmising.

De vertragingen ontstaan door een samenloop van omstandigheden. 'Wij hebben een tekort aan personeel, onder wie piloten die uitvallen wegens ziekte', zegt de directeur. Het uitvallen van een piloot die in verzekering is gesteld door de politie maakt zaken nog gecompliceerder.

Een Boeing die voor een grote reguliere onderhoudsbeurt in de Verenigde Staten is wordt deze week terug verwacht. Dit alles gebeurt terwijl het hoogseizoen in de luchtvaart reeds is begonnen met veel Surinamers en gasten die van en naar het land vliegen.

Het is nu de tweede keer in iets meer dan een maand dat de SLM mede door een tekort aan piloten met vertragingen kampt. Eerder waren piloten ook uitgevallen wegens ziekte. De directeur zei toen, dat de laatste jaren niet geïnvesteerd is in een goede aanwas van piloten. Om het probleem op te lossen is de SLM bezig om vier Venezolanen aan te trekken, twee piloten en twee co-piloten.

De begrotingen voor het dienstjaar 2017 door parlement goedgekeurd - Breuk in oppositie...

Begroting ministerie van Volksgezondheid kreeg, met ondersteuning ABOP en DOE, meeste stemmen, 33

- 'ABOP wil trendsetter in het college zijn door niet volgens de traditionele politieke lijnen van oppositie en coalitie te stemmen'
- PALU, VHP, NPS en Pertjajah Luhur stemden tegen alle begrotingen


De Nationale Assemblee (DNA) heeft dinsdagavond 22 augustus 2017 iets na half elf de begrotingen voor het dienstjaar 2017 goedgekeurd. De meeste begrotingen zijn met 30 stemmen voor en 14 tegen aangenomen, zo schrijft de Ware Tijd. 

De begroting van het ministerie van Volksgezondheid kreeg met ondersteuning van de fracties van Abop en DOE de meeste stemmen: 33. De ABOP-leden Dinotha Vorswijk en Marinus Bee stemden ook voor de begrotingen van onder andere de ministeries van Volksgezondheid, Regionale Ontwikkeling, Natuurlijke Hulpbronnen, Sport- en Jeugdzaken, Buitenlandse Zaken, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, en Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.

PALU, VHP, NPS en Pertjajah Luhur stemden tegen alle begrotingen. 

Waarnemend ABOP-fractieleider Marinus Bee voerde aan, dat zijn fractie de trendsetter in het college wil zijn, door niet volgens de traditionele politieke lijnen van oppositie en coalitie te stemmen. Hij voerde aan dat de fractie voor een aantal begrotingen heeft gestemd, omdat zaken die voor de partij principieel zijn in die begrotingen zijn opgenomen.

VHP-fractielid Mahinder Jogi merkte op tegen de begroting van Buitenlandse Zaken te stemmen, omdat hij de afgelopen weken herhaaldelijk de regering heeft gevraagd op de proppen te komen met documentatie over de aankoop van het ambassadegebouw in Parijs.

Ondanks de harde toezegging van president Bouterse, dat het parlement de documenten zou krijgen, kreeg het parlement ze niet.

Vicepresident Ashwin Adhin zei aan het einde van de begrotingsbehandeling, dat hij de stukken naar het parlement zal sturen zodra hij ze allemaal heeft. NDP-fractieleider André Misiekaba ondersteunde Jogi in zijn kritiek, maar voerde aan dat de NDP-fractie 'voorwaardelijk  zal stemmen voor de begroting van Buitenlandse Zaken. Ook hij benadrukte dat de president het parlement de stukken heeft toegezegd. Het college moet ze daarom krijgen, zodat ze zich daarover kan buigen. 

Starnieuws schrijft onder andere, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aangegeven dat het tekort van 7,6% teruggebracht is naar 6,5% van het bruto binnenlands product (bbp). Dit op basis van de aangepaste Wet op Staatsschuld. Hoefdraad deelde mee dat de middelen zijn geraamd op Srd 6,7 miljard. De uitgaven zijn begroot op Srd 8,4 miljard. Het tekort is Srd 1,7 miljard.

De bewindsman voerde aan, dat effectief drie maanden te gaan is voor beleidsprogramma's. De ministers hebben aangegeven wat de prioriteiten zijn voor het resterende jaar. Hoefdraad zei dat ondanks de moeilijke situatie de vaste lasten, lonen, subsidies en renteaflossingen gegarandeerd zijn. 

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) merkte op. dat de minister de leningen van Srd 2,3 miljard ook opgebracht heeft op de begroting. Daarnaast is het begrotingstekort Srd 1,7 miljard. Het tekort is volgens hem Srd 4 miljard. Gajadien meent, dat de wet op het Staatsschuld vertrapt wordt, want het financieringstekort is volgens hem ongeveer 16% van het bbp.

Assembleevoorzitster Jenny Geerlings-Simons sprak over een enerverende begrotingsbehandeling met 'ups and downs'. Behalve dat het voor het eerst is dat ze zo laat in het jaar een begrotingsbehandeling begon, werd het parlement geconfronteerd met suppletoire begrotingen vanwege aanpassingen die de regering moest plegen als gevolg van de economische crisis. Gaandeweg de behandeling moesten op basis van de bijdrage van het parlement nog meer aanpassingen worden gepleegd.

Ook het feit dat het Ontwikkelingsplan laat werd ingediend heeft bijgedragen aan de late behandeling van de begrotingen.

Assemblee neemt Ontwikkelingsplan (OP) 2017-2021 aan

VHP, ABOP, Pertjajah Luhur, NPS en DOE vinden dat OP niet uitgevoerd en gefinancierd kan worden

Oppositie roept regering op een aangepast ontwikkelingsplan in te dienen


Het Ontwikkelingsplan (OP) 2017-2021 is gisteravond, dinsdag 22 augustus 2017, aangenomen met 31 stemmen vóór en 13 tegen. De coalitie benadrukte dat het ontwikkelingsplan voldoende mogelijkheden biedt om de ontwikkelingsrichting van het land te bepalen. De oppositie beweert juist het tegendeel. Ook de financiering van het plan is volgens de oppositie niet duidelijk, aldus Starnieuws. 

In een motie die ingediend werd door de coalitie staat, dat het OP voldoet aan de formele en de materiële vereisten voor een uitvoerbaar OP, waarbij ook aan de randvoorwaarden voor succes duidelijk aandacht is geschonken. Dit plan heeft bij correcte uitvoering goede mogelijkheden voor herstel en duurzame ontwikkeling biedt.


De coalitie roept de regering op in het OP gepresenteerde ontwikkelingsrichting aan te houden tot verder herstel en ontwikkeling van onze economie en vooral van de meer duurzame sectoren. Deze motie is aangenomen.

De oppositionele fracties VHP, ABOP, Pertjajah Luhur, NPS en DOE vinden dat het OP niet uitgevoerd en gefinancierd kan worden. De oppositie vindt, dat De Nationale Assemblee niet kan en mag meewerken aan handelingen die strijdig zijn aan de bepalingen van de Grondwet en een OP goedkeuren dat niet uitgevoerd en gefinancierd kan worden.

De regering wordt opgeroepen een aangepast ontwikkelingsplan in te dienen dat voldoet aan de randvoorwaarden voor een effectieve uitvoering en financiering. Deze motie is verworpen

Doekhie (NDP) maakt een punt: 'Je moet niet schreeuwen, het is te duur'

'Alles hangt af van hoe jij wil eten, slapen, rijden en jezelf wilt kleden'

- 'Om naar concert van Atif Aslam te gaan en USD 1.000 per tafel te betalen mag, dat is niet duur'
- 'Om met 3 mobiele telefoons rond te lopen mag, maar het is niet duur'
- ‘Je wilt geen tilapia van Nickerie, maar de grote makreel en zalm vanuit het buitenland’


'Alles wordt met de dag duurder. Maar, wanneer het gaat om de eigen ik, de eigen begunstiging, waar je plezier in hebt, maar het niet nodig is, is dat niet duur', zegt Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) dinsdag 22 augustus 2017 in het aan Dagblad Suriname. 

Veel Surinamers zijn boos op de regering, omdat de prijzen in het land sinds de devaluatie van de Surinaamse dollar maar blijven stijgen en er sprake is van corruptie en vriendjespolitiek. De afgelopen jaren hebben de Surinamers te maken gehad met hoge inflatie, waardoor alles veel duurder is geworden. Enkele maanden geleden kwam daar nog eens een grote verhoging van de benzineprijs bovenop. Die verhoging moest de regering doorvoeren, omdat ze klem zit. Niet alleen de consumenten klagen over de situatie, maar ook ondernemers zijn niet gelukkig.

Doekhie vindt echter, dat Surinamers eerder geneigd zijn grote geldbedragen uit te geven voor vertier, maar gelijk beginnen te klagen wanneer stroom- en waterrekeningen, brandstof en zaken als materiaalkosten voor school moeten worden betaald.

'Alles hangt af van hoe jij wil eten, slapen, rijden en jezelf wilt kleden. Om naar het concert van Atif Aslam te gaan en USD 1000 per tafel te betalen mag, dat is niet duur. Om met drie mobiele telefoons rond te lopen mag, maar het is niet duur. Benzine is duur, maar je wil een auto van 8 cilinder rijden. Wie maakt het duur? Jij maakt het duur', benadrukt de politicus.

Doekhie voert aan, dat bij elke import tientallen containers met de duurste whiskysoorten het land worden binnengebracht. Dit betekent volgens hem dat er wel degelijk geld is bij de burgers van het land.

De NDP'er benadrukt, dat het opvallend is dat mensen tegenwoordig eerder geneigd zijn buitenlandse groenten te kopen, terwijl de eigen Surinaamse groenten en fruit niet worden gelust. 'Van jongs af heb ik altijd geleerd om 10 kippen te kweken. Ik heb kokosnoten, 12 advocaatbomen en 400 zuurzakplantjes geplant. Daarnaast heb ik altijd enkele peper- en tomatenbomen, amsoi en andere groenten. Weet je hoeveel dat helpt? Maar, men wil dat niet doen. Je wil geen tilapia van Nickerie eten, maar de grote makreel en zalm vanuit het buitenland halen. De handel floreert natuurlijk, maar iemand gaat het moeten betalen. Dus je moet niet schreeuwen, het is te duur.'

Doekhie voert aan, dat hij ook hele moeilijke periodes heeft meegemaakt in zijn jongere jaren. Zo was het eten van ‘een klein stukje kip’ pas om de drie maanden mogelijk. 'Nog erbij met veel jus, maar het was altijd lekker. Vroeger werd ik ook boos op me oma dat we elke dag erwten moesten eten. Nu moet ik die erwten elke dag eten', aldus de politicus.

Surinamers krijgen ’toeterles’...President Evo Morales van Bolivia installeert waarheidscommissie voor onderzoek mensenrechtenschendingen tijdens militaire dictaturen

'Tussen 1964 en 1982 zijn minstens 1.392 politici gedood, 486 verdwenen en er waren 2.868 ballingen en gevangenen'


Bijna 35 jaar na de laatste coup, heeft president Evo Morales maandag 21 augustus 2017 een waarheidscommissie geïnstalleerd om mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictaturen in de jaren '60, '70 en '80 van de vorige eeuw te onderzoeken. Non-gouvernementele organisaties hopen op 'herstel' voor de slachtoffers en op historische waarheid. Het was een eis van de slachtoffers en familieleden van militaire dictaturen, zodat de Boliviaanse geschiedenis haar duistere politieke momenten opheldert.

Morales, die sinds 2006 aan de macht is, heeft maandag vijf leden aangesteld om een ​​waarheidscommissie te vormen om mensenrechtenschendingen te onderzoeken tijdens de militaire regeringen van de jaren 1960, 1970 en 1980. Morales merkte op, dat volgens historische informatie tussen 1964 en 1982 er 'minstens 1.392 politici zijn gedood, 486 verdwenen en 2.868 ballingen en gevangenen waren'.


Leden van de commissie, waaronder de veteraan oud-minister van Buitenlandse Zaken Edgar Ramirez die het zal leiden, hebben hun nieuwe post ingenomen tijdens een openbare ceremonie in het regerings paleis.

De commissie is het gevolg van een wet die Morales in 2016 heeft goedgekeurd. De slachtoffers hebben echter geklaagd over de vertraging bij de benoeming van de leden om het onderzoek uit te voeren.

Volgens de wetgeving zal de commissie moorden, verdwijningen, martelingen, willekeurige detentie en seksueel geweld onderzoeken toen Bolivia in de afgelopen decennia door verschillende militaire regimes geregeerd werd. Het doel is ook om de verantwoordelijken te identificeren en mogelijke gerechtelijke procedures te starten.

De wet vereist, dat het ministerie van Defensie, de strijdkrachten en openbare en particuliere instellingen toegang tot alle bestaande documentatie van die jaren toestaat, aldus het hoofd van het Reymi Ferreira-gebied. Echter, het leger herhaalde maandag dat de informatie schaars is.

Het hoofd van de strijdkrachten, Luis Ariñez, zei dat er wat informatie zou moeten zijn, maar sluit uit dat de bestanden het hele verhaal vertellen. 'Het is mogelijk dat al die bestanden destijds werden vernietigd', hoewel hij zei, dat zij het materiaal zullen leveren dat 'we hebben'.

Morales heeft besloten om de commissie in te stellen na een eerste proces om de slachtoffers te compenseren na een beoordeling van de gegevens van het ministerie van Justitie. Maar, de slachtoffers eisten de historische waarheid van de feiten en een integrale schadevergoeding, omdat zij van oordeel zijn, dat de bedragen belachelijk waren in het licht van het misbruik.

Het onderzoeksorgaan is Bolivia's tweede poging om uit te vinden wat er gebeurde van 1964 tot 1982. De eerste keer werd in 1982 voorgesteld door de toenmalige linkse president Hernan Siles, die pas aan de macht was.

(De Surinaamse Krant/AFP/es.rfi.fr/Twitter)

Caracas vraagt internationaal arrestatiebevel tegen voormalige procureur-generaal

Venezuela vaardigt via Interpol internationaal arrestatiebevel uit tegen Luisa Ortega

Ortega en echtgenoot vanuit Colombia naar Brazilië gereisd


Venezuela gaat via Interpol een internationaal arrestatiebevel uitvaardigen tegen de voormalige procureur-generaal Luisa Ortega, die vrijdag haar land ontvlucht is uit angst om vervolgd te worden door het socialistisch regime in haar land. Dat heeft president Nicolas Maduro dinsdag 22 augustus 2017 aangekondigd. 

'Venezuela gaat bij Interpol een ‘red notice’ aanvragen tegen personen die betrokken zijn bij ernstige misdaden', aldus Maduro, die ook de echtgenoot van Ortega, parlementslid German Ferrer, wil arresteren.


De twee zijn dinsdag vanuit Colombia, waar ze bescherming hadden gekregen, naar Brazilië vertrokken.

Ortega werd op 5 augustus ontslagen door de grondwetgevende vergadering die president Maduro heeft opgericht. Ortega vreest in haar land het slachtoffer te worden van een 'politieke vervolging', terwijl haar echtgenoot, een chavistisch parlementslid dat was overgelopen naar de oppositie, beschuldigd wordt van corruptie. Omdat zijn parlementaire immuniteit werd opgeheven, riskeert hij gearresteerd te worden.

Ortega was een van de grootste tegenstanders van de door president Maduro opgerichte volksvergadering, die de Grondwet van 1999 moet veranderen. De Grondwetgevende vergadering bestaat haast alleen uit aanhangers van de socialistische president. Ook zijn echtgenote en zoon maken er deel van uit. De vrees bestaat dat een dictatuur op poten wordt gezet zodat Maduro ondanks het protest en de crisis aan de macht kan blijven.

(De Surinaamse Krant/Belga/Twitter)