donderdag 24 augustus 2017

Colombia reserveert 10 miljoen dollar voor bezoek van Paus Franciscus

Paus Franciscus bezoekt van 6-10 september vier Colombiaanse steden


Colombia reserveert 10 miljoen dollar voor het officiële bezoek van Paus Franciscus van 6-10 septemer aan vier steden, zoals bekendgemaakt door vice-president Oscar Naranjo, verantwoordelijk voor de beveiliging van de Paus. Naranjo legde gisteren uit, dat alle maatregelen zijn genomen om de persoonlijke veiligheid van de Paus te garanderen tijdens zijn bezoek aan de steden Bogota, Villavicencio, Medellin en Cartagena de Indias in zijn Pausmobiel, zo bericht Prensa Latina vandaag, donderdag 24 augustus 2017.

Naranjo zei op Caracol Radio, dat de veiligheid van de paus 'somber, bewapening niet zichtbaar' zal zijn, maar met 'intelligentie worden alle details van zijn officiële route van minuut per minuut, centimeter tot centimeter in alle steden gecontroleerd'.

Hij bevestigde, dat in alle plaatsen waar de in Argentinië geboren Paus Franciscus arriveert, ambulancediensten, ziekenzalen en intensive care units zullen zijn indien de bezoeker of bevolking ze nodig heeft.

De Colombiaanse vice-president vermoedt, dat het succes van het vredesproces van de regering en de FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia—Ejército del Pueblo) de Paus heeft gemotiveerd om naar Colombia te reizen. Paus Franciscus zal de derde paus zijn die Colombia bezoekt, voorafgegaan door Paul VI (1968) en John Paul II (1986).

(De Surinaamse Krant/Prensa Latina)

Girjasing (VHP): 'Welzijn benoemen tot vaste minister van Justitie en Politie'

'Kom niet met mensen die niets weten van de criminaliteit'

'De president wil blijkbaar bewust zaken niet aanpakken om zo het volk in bangheid te houden'


Parlementariër Shailendra Girjasing (VHP) ziet graag, dat de minister ad interim bij Justitie en Politie (Juspol), Ferdinand Welzijn, officieel wordt benoemd tot minister van dat ministerie. Hij zegt dit op grond van het vertrouwen in de kennis en kunde van Welzijn. Hij kan met een gerust gevoel  worden ingezet. Welzijn heeft een politieachtergrond en moet inmiddels al ingewerkt zijn op het ministerie. 

'Welzijn is geen slechte kandidaat. Het gaat mij erom dat hij liever gisteren dan vandaag wordt aangesteld. Kom niet met mensen die niets weten van de criminaliteit. Er zullen wel andere Surinamers zijn, maar die zullen zich eerst moeten inwerken. Intussen is elke dag elke beroving en verkrachting een teveel', aldus Girjasing donderdag 24 augustus 2017 in het Dagblad Suriname.

De regering schijnt ontzettend veel tijd te hebben, want zij talmt met het benoemen van een vaste minister. Er is ook geen korpschef. 'Alles is waarnemend. De president wil blijkbaar bewust zaken niet aanpakken om zo het volk in bangheid te houden', meent de politicus. Het volk wordt volgens Girjasing angst ingeboezemd. Op termijn ziet hij de regering een ‘held’ spelen, om zogenaamd nog zoet te blijven bij het volk.

'Op een gegeven moment zul je zien dat de president met een soort van actie komt en zal zeggen, na mi sorgoe feng. Hij speelt op dit moment alleen met politiek vanuit kortzichtigheid', beweert de volksvertegenwoordiger.

De oppositie heeft op 22 augustus een motie ingediend in het parlement om aandacht te vragen voor de aanpak van het criminaliteitsvraagstuk. De motie werd aangenomen met ondersteuning van de coalitie. 'Elk jaar trachten wij dit onder de aandacht te krijgen van het parlement middels moties. Vanaf het aantreden van deze regering vertoont de verruwing van de criminaliteit een stijging', stelt Girjasing. Prioriteit geven aan criminaliteitsbestrijding bleek nooit serieus te zijn genomen in het pakket. Er werd vaak tegen de moties van de oppositie gestemd, omdat die klaarblijkelijk gewoon als negatieve moties werden gezien, alleen maar vanwege het feit dat het een initiatief was van de oppositie.

'Criminaliteit heeft niets te maken met de politiek. Het ontziet niemand. Men moet gewoon toegeven dat het van een stukje politieke volwassenheid getuigt om ook waar nodig voor een goede motie te stemmen. De coalitie heeft eindelijk voorgestemd om de criminaliteit aan te pakken', stelt Girjasing.

Gezien zijn wens om een kenner als Welzijn bij Justitie en Politie te plaatsen, zou het ook moeten betekenen dat bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (waar Welzijn minister van is) een nieuwe minister ingewerkt moet worden. Girjasing ziet liever een experiment op HI&T dan op Justitie en Politie, om de veiligheid van de bevolking te garanderen.

‘Most wanted lijst’ met criminelen bestaat nog steeds

'De lijst gaat digitaal gedistribueerd worden, bijna iedereen heeft whatsapp'


Minister van Justitie en Politie ad interim Ferdinand Welzijn bevestigt vandaag, donderdag 24 augustus 2017, in het Dagblad Suriname, dat de ‘most wanted list’ voor criminelen nog steeds bestaat. De lijst wordt wel gedistribueerd, maar vanwege omstandigheden zijn zaken gaan verwateren. De minister heeft vorige week algemene instructies gegeven aan de korpsleiding omtrent de ‘most wanted’ lijst. Hij stelt dat deze lijst bij alle eenheden en alle ressorten aanwezig moet zijn. 

'Elk station heeft een computer en bijna iedereen heeft whatsapp op zijn of haar toestel. De bedoeling is dat de most wanted lijst op de app wordt geplaatst. Dit bespaart heel veel papierwerk. De nieuwe werkwijze is dat wij geen papier meer gaan sturen. Dit gedeelte wordt simpel gezegd digitaal gedistribueerd', aldus de bewindsman.

Op de ‘most wanted’ lijst komen voortvluchtige vuurwapengevaarlijke verdachten voor met foto en volledige naam. Deze lijst werd in het leven geroepen door gewezen minister van Justitie en Politie, Martin Misiedjan. Hij had tijdens zijn regeerperiode twee most wanted lijsten gedistribueerd.

Opmerkelijk is dat al geruime tijd het ministerie geen lijsten meer vrijgeeft. Een hoofdinspecteur zegt, dat vanwege het feit dat al die jaren alles goed onder controle was, er geen lijsten meer werden uitgegeven. 'Er zijn wel opsporingen van verdachten en arrestanten. Formele opsporingen verschijnen in de media. Hierbij worden de ernstige gevaren en de belangen afgewogen.'

'De politie geeft er de voorkeur aan om de samenleving goed te beschermen. De samenleving wordt gevraagd om alert te zijn. Afhankelijk van de gepleegde strafbare feiten, wordt er eventueel een formele opsporing geplaatst. Indien personen, na publicatie, zo'n crimineel toch onderdak bieden, worden zij ook vervolgd. De wetgever gaat ervan uit dat wanneer iemand wordt opgespoord, het algemeen bekend is. Het leeuwendeel van de mensen luistert naar de radio en kijkt naar de televisie en volgt ook de krantenberichten', aldus de hoofdinspecteur. Volgens hem heeft de politie wel successen geboekt ten tijde van de twee lijsten.

Venezuela verscherpt haar controle over de media

Colombiaanse Caracol en RCN geblokkeerd door belangrijke kabeltelevisie-aanbieders in CaracasVenezuela heeft haar controle over de media versterkt door de transmissie van de Colombiaanse netwerken Caracol en RCN te blokkeren. Sinds vanmorgen, donderdag 24 augustus 2017, staan de televisiekanalen op blank op belangrijke kabeltelevisie-aanbieders in Caracas. 

Noticias Caracol regisseur Juan Roberto Vargas zei dat berichtgeving in de afgelopen jaren over het sluiten van de grens door president Nicolas Maduro en over de vlucht vorige week van Venezuela's verdachte openbare aanklager Luisa Ortega Diaz naar Colombia en van daaruit naar Brazilie, achter de beslissing kan zitten.

Vargas, in een interview op RCN Radio, zei dat de Venezolaanse autoriteiten lijken te denken, dat Caracol van Ortega wist voordat ze vluchtte, wat hij 'absurd' noemde.

De telecomreguleerder van Venezuela Conatel heeft nog geen publieke verklaring afgegeven over de beslissing, en pogingen om contact op te nemen met het Conatel waren niet succesvol. Canal RCN zei, dat het niet zou reageren tot er een formele kennisgeving is, aldus RCN Radio.

Onder Maduro en voormalig president Hugo Chavez zijn oppositie en particuliere mediabedrijven zich onder druk gezet om hun redactionele regels te wijzigen. In 2007 heeft Chavez besloten om de omroepvergunning voor RCTV niet te verlengen, dan het meest bekeken televisienetwerk was dat kritiek uitte op zijn regering. Sindsdien is het grootste oppositie netwerk Globovision verkocht en is de kritiek verzacht, terwijl soortgelijke zaken zijn gebeurd bij kranten, waaronder El Universal.


Venezuela heeft in februari de transmissie van CNN en Espanol geschorst, nadat de regering het kanaal beschuldigd had onrust in de Zuid-Amerikaanse natie te stoken.

In 2014, toen protesten tegen de regering van Maduro in het land toenamen, trokken de autoriteiten de stekker uit de uitzendingen van NTN24 in Colombia na het tonen van beelden van anti-overheidsdemonstraties, en beweerde dat het kanaal het land deed destabiliseren.

Argentinië's Todo Noticias werdeook eerder geblokkeerd door de kabeltelevisie providers van Venezuela eerder dit jaar.(De Surinaamse Krant/Bloomberg/Twitter)

Israëlische zakenman wordt staatsgetuige in corruptiezaak tegen oud-president Toledo van Peru

Yossi Maiman getuigt in drie omkopingszaken tegen Toledo


Voormalig president Alejandro Toledo is verdachte in drie afzonderlijke omkopingszaken, waarbij Yossi Maiman naar verluidt betrokken is geweest. Maiman heeft een staats getuigenis akkoord getekend met het Peruaanse bureau van de procureur-generaal om te getuigen tegen oud- president Toledo, zo bericht de Israëlische nieuwswebsite Ynetnews vandaag, donderdag 24 augustus 2017.

Volgens een bericht in de Peruaanse krant El Comercio ondertekende Maiman de overeenkomst met het speciale onderzoeksteam onder leiding van de aanklager Hamilton Castro. Maiman getuigt naar verwachting  tegen Toledo en zijn vrouw, Eliane Karp, in drie gevallen van omkoping.

Het eerste geval, de Odebrecht-affaire, heeft te maken met steekpenningen die Toledo naar verluidt van het Braziliaans bouwbedrijf Odebrecht heeft ontvangen, waarbij Maiman als tussenpersoon optrad.
Het bedrijf heeft naar verluidt minstens $ 11 miljoen overgemaakt naar een Londense Citibank-tak die behoort tot bedrijven die eigendom zijn van Maiman, waarbij het geld vervolgens naar Zwitserse en Panamese bankrekeningen van Toledo zelf werd overgemaakt.
Het Peruaanse Openbaar Ministerie claimt, dat Toledo sommige van deze gelden gebruikte om een ​​huis in de luxe Casuarinas-wijk van de hoofdstad Lima te kopen voor 3,75 miljoen dollar, evenals twee kantoren in een torencomplex genaamd Omega voor 882.000 dollar. In ruil voor de omkoping, heeft Toledo naar verluidt verzekerd, dat Odebrecht een offerte heeft verkregen voor het bouwen van een snelweg die Brazilië en Peru verbindt, tot aan de oevers van de Stille Oceaan.

Het geld werd naar Toledo gesluisd - gastdocent aan de Stanford Universiteit, tussen 2005-2008 - toen president Alan García aan het bewind was. Betalingen werden verricht al naar gelang de voortgang van de aaneg van de weg.

De tweede zaak waarin Maiman naar verwachting zal getuigen betreft Ecoteva, een bedrijf opgericht in Costa Rica en geregistreerd onder de naam van Toledo's schoonmoeder, Eva Fernenbug, die naar verluidt door de voormalige president werd gebruikt om geld van Odebrecht te ontvangen. Het Openbaar Ministerie zegt, dat in dit geval gelden die in Ecoteva-accounts werden gedeponeerd, vervolgens naar naar die van een bedrijf genaamd Confiado Internacional werden overgeboekt, waarvan Maiman een geregistreerde eigenaar was. Toledo heeft verschillende rekeningen verstrekt van de bron van het geld in de Ecoteva-stukken, bewerende dat het afkomstig was van de Duitse reparatiefondsen die zijn schoonmoeder had ontvangen.

De derde zaak heeft ook te maken met een Braziliaans bedrijf, Camargo Corrêa, het conglomeraat, dat naar verluidt Toledo via Maiman heeft omgekocht.

(De Surinaamse Krant/Ynetnews/El Comercio/Twitter)

92% In straten VS in beslag genomen cocaïne afkomstig uit Colombia

DEA spreekt bezorgdheid uit over toenemende coca-productie in Colombia


Colombiaanse cocaïne staat voor 92% van het aantal dat in de straten van de Verenigde Staten is in beslag genomen, aldus een recent verslag van het Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA - zie onderaan), getiteld 'Colombian Cocaine Production Expansion Contributes to Rise in Supply in the United States', zo bericht vandaag, donderdag 24 augustus 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports. 

Uit het  DEA-rapport blijkt, dat nog eens 2% uit Peru afkomstig is en de overige 6% uit  andere landen. Het rapport spreekt bezorgdheid uit over de toenemende coca-productie in het Zuid-Amerikaanse land, dat het hoogste niveau ooit vorig jaar bereikte.

'Colombiaanse coca-cultivatie en cocaïneproductie in 2016 bereikte de hoogste niveaus in de geschiedenis', aldus het rapport, met een cijfer van 188.000 hectare. De DEA identificeert het beëindigen van luchtbespuiting, dat werd gestaakt wegens zorgen over de volksgezondheid, als een cruciale factor in de voortdurende uitbreiding van de coca-productie in Colombia.

'De recente stijging in coca-cultivatie wordt gedreven door verschillende factoren, waaronder een vermindering van de luchtverontreiniging, die bijzonder belangrijk was van 2013 tot het stopzetten van het programma in oktober 2015 en de handmatige uitroeiing', meldt de DEA.

De Verenigde Staten is in Colombia voorstander geweest van het gebruik van besproeiing, in tegenstelling tot talrijke medische studies, waaronder van de Wereldgezondheidsorganisatie, die de verwoestende gevolgen voor de volksgezondheid aantonen. Duizenden Colombiaanse boeren hebben geleden onder bijwerkingen van deze uitroeiingsmethode sinds Colombia in het midden van de jaren negentig met de financiële steun van de Verenigde Staten het bespuiten van van coca-gewassen begon.

Naast het probleem van de luchtbespuiting, beschouwt het DEA-rapport enkele elementen van de vredesovereenkomst, die is ondertekend tussen de FARC-guerrilla's en de regering van Colombia, als een andere bijdragende factor in de stijgende cocaïneproductie. In het kader van het vredesproces zijn beide partijen overeengekomen het gebruik van besproeiing te verwerpen en de mensenrechten en het milieu prioriteit te geven.

Volgens het DEA-rapport markeert 2015 het jaar met het hoogste aantal drugs gerelateerde doden in de VS sinds 2007. Hoewel dit cijfer licht werpt op de ernst van de situatie van de grootste cocaïne-consument ter wereld, aldus het 'United Nations Office on Drugs and Crime' (UNODC), gaat het rapport verder door een ​​direct verband tussen deze tragische aantallen en de Colombiaanse productie te maken. '

'Analyse laat een sterke relatie zien tussen doden door cocaïnevergiftiging en de Colombiaanse productie, wat suggereert dat cocaïnedoden in de Verenigde Staten in 2017 een hoog niveau zullen bereiken', luidt het DEA-rapport. De bewering heeft echter nog steeds geen redelijke gronden om te rechtvaardigen, hoe Colombia's productie van cocaïne de duizenden levens in de VS eist', aldus het rapport.

Na decennia strijd tegen drugshandel, vervoeren Colombiaanse smokkelaars  en hun Mexicaanse handlangers meer cocaïne naar consumptiemarkten in Noord-Amerika, Europa en Zuid-Amerika dan ooit tevoren.(De Surinaamse Krant/Colombia Reports/DEA)

Bromfietser (51) dodelijk verongelukt op Afobakaweg

Slachtoffer komt op verkeerde weghelft en rijdt tegen houttruck


Ramon Linga (51) is gisteren dodelijk verongelukt op de Afobakaweg bij een aanrijding met een vrachtwagen. 

Het onderzoek van de politie van Paranam heeft uitgewezen, dat de bromfietser en de houttruck in tegenovergestelde richting reden. Linga kwam vanuit Paramaribo en ging richting Brokopondo. Dit meldt vandaag, donderdag 24 augustus 2017, het Korps Politie Suriname.

Ter hoogte van mast no. 17 kwam hij door tot nog toe onbekende redenen op de rijhelft van de vrachtwagen terecht die vol beladen was met boomstammen, met als gevolg de aanrijding (zie foto - Bron: Facebook).

De bromfietser was vrijwel op slag dood. Het rijbewijs van de 32-jarige vrachtwagenbestuurder is hangende het onderzoek ingevorderd.

Britse krant: Resten Aruba van jonge vrouw

Menselijke resten onlangs in opdracht van Natalee Holloways vader gevonden in een park op Aruba


De menselijke resten die onlangs in opdracht van Natalee Holloways vader werden gevonden in een park op Aruba zijn onderzocht. De resten lijken te zijn van een jonge vrouw met Oost-Europese afkomst. De voorouders van de Holloways zijn Oost-Europees. Dat meldt de Daily Mail gisteren, woensdag 24 augustus 2017.

Over twee weken moet het DNA-onderzoek zijn afgerond.

De vader van de Amerikaanse Natalee Holloway maakte vorige week bekend dat hij met hulp van privedetective T.J. Ward mogelijk een doorbraak heeft bereikt in de zaak. Hij liet na een tip menselijke resten, die mogelijk van zijn dochter Natalee zijn, opgraven in een park op Aruba.

Natalee verdween in mei 2005 spoorloos tijdens een vakantie met studievrienden op Aruba. Ze werd voor het laatst gezien in gezelschap van Joran van der Sloot, die momenteel in Peru een straf uitzit van 28 jaar voor de moord op Stephany Flores Ramirez (21).

(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Daily Mail/Twitter)

Directeur en leerlingen verzetten zich tegen 'afbouw' van het avond-IMEAO

Het aantal docenten is niet in overeenstemming met het leerlingenaantal


De Ware Tijd meldt vandaag, donderdag 24 augustus 2017, dat de directeur en leerlingen van het avond-IMEAO vechten voor behoud van de school. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de directie meegedeeld dat er geen nieuwe inschrijvingen voor het basisjaar mogen worden aangenomen, omdat de opleiding wordt afgebouwd. Voor de overige leerjaren mogen wel leerlingen worden ingeschreven, maar door de commotie twijfelen zij zich in te schrijven. Er is hiervoor gelegenheid tot en met 31 augustus. 

'We laten het niet hierbij en denken dat we zullen moeten strijden om het avond-IMEAO te behouden', zegt directrice Orsine Silent.

Tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement heeft minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gezegd, dat het niet rendabel is de school in stand te houden, omdat het aantal docenten niet in overeenstemming is met het leerlingenaantal.

In een brief aan het ministerie noemt de directie de informatie van de bewindsman, dat er slechts 106 leerlingen het afgelopen schooljaar stonden ingeschreven incorrect, omdat het juiste aantal 318 is. 'Wij vragen het ministerie rekening te houden met diegenen die naar school willen en wachten het antwoord af', zegt Silent.

In een tweede brief worden elf punten opgesomd waarom de school zou moeten blijven bestaan. 'De avondschool is de enige van dit type onderwijs en is een goede uitkomst voor werkenden, drop-outs, studenten en eenieder die zichzelf een tweede kans wil geven. Door de verslechterde economische situatie kiezen mensen meer voor een avondopleiding en werken 's morgens om de school te bekostigen en in hun levensonderhoud te voorzien.'

De leiding en de leerlingen van de avondopleiding IMEAO zijn ervan overtuigd dat de school onmisbaar is voor de samenleving en vragen het ministerie het besluit om af te bouwen terug te draaien. Het avond-IMEAO bestaat sinds 2006. Minister Peneux was toen directeur.

Arbeider (51) in het Goliathgebied gedood door vallende tak

Man was met collega's hout aan het hakken - Arbeidsinspectie onderzoekt ongeval


De politie van het ressort Zanderij kreeg vrijdag 18 augustus in de middaguren de melding van een bedrijfsongeval in het Goliathgebied over een man die door een vallende tak was geraakt en ter plaatse was overleden, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag pas, donderdag 24 augustus 2017.

Bij aankomst op de plek troffen agenten het lichaam van het 51-jarige slachtoffer Franklin Hendriks aan.

Het voorlopig politieonderzoek heeft uitgewezen, dat arbeiders bezig waren hout te hakken. Met een bulldozer transporteerde men een houtblok over een aangelegde sleepweg. Het houtblok kwam tegen een boom aan, waardoor een losgeraakte tak die tussen de andere bomen hing, naar beneden viel. Deze trof Franklin, die met twee andere arbeiders in de directe omgeving stond, tegen het hoofd. Hij overleed ter plaatse. 

Het slachtoffer was drie 3 maanden in dienst van een bedrijf en niet verzekerd. De dienst Arbeidsinspectie heeft inmiddels contact opgenomen met de politie en informatie over de zaak ingewonnen.

Bouva (NDP): 'Nationale consensus moet bereikt worden over lange termijn ontwikkelingsdoelen'

'Suriname moet nooit meer terechtkomen in een crisissituatie'

'We moeten heel hard werken aan het leggen van een totaal andere basis voor de economie'


Assembleelid Melvin Bouva (NDP) benadrukte dinsdagavond tijdens de behandeling van het Ontwikkelingsplan (OP) en de begroting in de Nationale Assemblee, dat Suriname nooit meer terecht moet komen in een crisissituatie, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 24 augustus 2017.

Er moet volgens hem met elkaar een nationale consensus bereikt worden over de lange termijn ontwikkelingsdoelen. De productie moet worden verhoogd om een betere basis te scheppen voor de economische ontwikkeling. De structuur van de importen moet veranderen. Er moet minder geïmporteerd worden voor consumptie en relatief meer voor de stimulering van productie en export. Dit betekent een herstructurering van de economie en een herverdeling van rol en taken van de overheid, huishoudens en bedrijven.

Bouva greep de derde ronde van de begrotingsbehandeling en het OP aan om een bijdrage te leveren over de ontwikkelingsrichting van Suriname. Hij kon eerder niet deelnemen aan de debatten, aangezien hij als fungerend voorzitter ook de hamer hanteerde.

De politicus stelde, dat er belangrijke voorwaarden zijn waaraan voldaan moeten worden om het OP te ondersteunen. Er dient kritisch gekeken te worden naar de inkomsten, terwijl de uitgaven teruggedrongen moeten worden. Bouva is geen voorstander van subsidies geven om instituten in stand te houden. Het geld moet uitgetrokken worden voor stimuleren van beleid en niet voor betalen van salarissen.

Luister en kijk naar Bouva vanaf 2:58:40Het Assembleelid wil de investeringen uit het buitenland zien. Hij benadrukte, dat volgend jaar meer geld uitgetrokken moet worden voor de toerismesector, terwijl het masterplan dient te worden gepresenteerd. De Toerismewet moet worden ingediend voor behandeling. Ook wetten rond huisvesting en aanpassing van de investeringswet zijn prioriteiten.

Het Assembleelid stond ook enige tijd stil bij de oorzaken van de crisis. Suriname heeft na een periode van enorme achteruitgang en trage groei, vanaf 2004 een fenomenale economische groei doorgemaakt. 'Stijgende wereldmarktprijzen en toename van de fysieke productie dreven onze export naar een piek van 2.700 miljoen dollar in 2012, dus bijkans drie keer zoveel als in 2005. De exportinkomsten namen vanaf 2013 langzaam af en zorgden voor een vertraagde groei van onze economie.'

In essentie wijzen volgens de politicus de evaluaties van verschillende nationale en internationale deskundigen op twee kernvraagstukken bij het beschrijven van de huidige crisis in de Surinaamse economie:
- De scherpe val van de exportopbrengsten naar een niveau waarop de fors gestegen importen en andere transacties met het buitenland bij lange na niet meer gefinancierd kunnen worden.
- De forse toename van de overheidsuitgaven en de scherpe val van de overheidsinkomsten, alsook de manier waarop het begrotingstekort van de overheid is gefinancierd, voornamelijk in de periode 2013 tot 2016.
Het is de gezamenlijke werking van deze twee, met elkaar samenhangende vraagstukken, waardoor de Surinaamse economie in crisis geraakt is.

Een andere belangrijke oorzaak is, dat Surinamers per saldo meer uitgeven aan import dan we verdienen met onze export. In 2015 is de import per persoon in Suriname, in vergelijking met 2010, gestegen met 53,5 procent: van 3.119 naar 4.787 Amerikaanse dollar.

Bouva betoogde dat het mogelijk is om met vereende krachten het tij te keren. 'We moeten heel hard werken aan het leggen van een totaal andere basis voor de economie', stelde hij. 'De grote uitdaging ligt dus bij ons, Surinamers. Kunnen wij nationale consensus bereiken over onze lange termijn-ontwikkelingsdoelen? De uitvoering daarvan zal vele jaren in beslag nemen en vasthoudendheid en solidariteit vergen. Met het komen en gaan van regeringen zullen de beleidsprogramma’s veranderen, maar wij moeten blijven vasthouden aan de consensus over onze lange termijn ontwikkelingsdoelen.'

Natuurlandschapspark Gonggrijpbos transformeert in modern educatief park

Educatief park met fonteinen, recreatiehutten, zalen en looppaden 


Het natuurlandschapspark Gonggrijpbos op de hoek van de Meurs- en Kennedyweg wordt de komende twee jaar volledig omgetoverd tot een modern educatief park voor meerdere doeleinden. Waarnemend districtscommissaris Audrey Hankers van Para zegt donderdag 24 augustus 2017 in de Ware Tijd, dat als het eenmaal klaar is het zal bestaan uit onder meer een speeltuin, kunstwerk/beeldhouwerij, fonteinen, recreatiehutten, zalen voor educatieve doeleinden en er zullen goede looppaden zijn. 

Deze week is begonnen met het omrasteren van het terrein. Enkele weken geleden zijn de trenzen eromheen opgehaald, waardoor de ontwatering is verbeterd.

De decennia oude loksibomen worden gecontroleerd door werknemers van 's Lands Bosbeheer en de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht. Dit is vooral nodig om te weten hoe stabiel de bomen zijn. Vorige maand viel er één om en kwam op een elektriciteitskabels terecht, wat leidde tot stroomuitval vanaf de Meursweg tot aan Zanderij. Hankers zegt dat onder meer wordt nagegaan welke bomen verwijderd moeten worden. 'Wij proberen ze wel zoveel mogelijk te behouden.'

Het bos is een trekpleister voor dagjestoeristen en andere belangstellenden. In het verleden werden daar al veel activiteiten ontplooid, maar dat is door de jaren heen gaan verwateren.

Het ongeveer twee hectare grote gebied is tussen 1910 en 1923 aangelegd door Justus Wilhelm Gonggrijp voor natuurwetenschappelijke onderzoeken. In 1965 is het voor botanische en houtteeltkundige onderzoeken toegewezen aan de Dienst 's Lands Bosbeheer. Het Gonggrijpbos, de Gonggrijptop ten noorden van de Emmaketen en de Gonggrijpstraat in Paramaribo zijn naar Gonggrijp vernoemd. Hij overleed op 3 oktober 1974 in Nederland.

Scarlet bv Curaçao failliet verklaard

'De lopende verplichtingen zijn niet voldaan en daarmee is de schuldenlast opgelopen'


Het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao heeft Scarlet bv gisteren failliet verklaard. Daarmee komt een einde aan een paar rumoerige en onzekere maanden voor zowel de medewerkers als de klanten van de internetprovider, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 24 augustus 2017.

Het gerecht heeft besloten Scarlet in staat van faillissement te stellen omdat, nadat op 21 juli uitstel van betaling werd verleend aan het bedrijf, de schuldpositie niet verbeterde maar zelfs verslechterde.

'De lopende verplichtingen zijn niet voldaan en daarmee is de schuldenlast opgelopen', aldus de beschikking. Alleen daardoor al kan de surseance niet gehandhaafd worden, maar ‘zeker nu voor de bewindvoerder geen concreet zicht bestaat op verbetering of het beschikbaar komen van een kapitaalinjectie’.

De 34 medewerkers en, zoals Paul Gelderloos, managing director van Scarlet, de rechter via mail laat weten, ‘3.000 klanten’ weten nu in ieder geval waar zij aan toe zijn.

Premier Rhuggenaath, Curaçao, heeft naar verwachting spoedig overleg met nieuwe directrice Isla

Rol raffinaderij bij een mogelijke modernisering door GZE nog steeds niet duidelijk


Premier Eugene Rhuggenaath heeft naar verwachting deze week nog een overleg met de nieuwe directrice van de Isla-raffinaderij, Vanessa Flores. Zij is de opvolgster van Luis Rivas. Dat zegt Rhuggenaath vandaag, donderdag 24 augustus 2017, in het Antilliaans Dagblad

Het overleg is erg belangrijk, omdat de Isla tot nu toe geen contact heeft gehad met de regering over de rol van de raffinaderij bij een mogelijke modernisering door Guangdong Zhenrong Energy (GZE).

Voor de studie naar de modernisering van de raffinaderij is de medewerking van de Isla vereist.

Gerecht in Eerste Aanleg Curaçao: Schorsing directrice Stichting Studiefinanciering Curaçao blijft gehandhaafd

De Freitas heeft haar ontslagbrief ontvangen, maar het ontslag gaat ze ook aanvechten


De schorsing van Margit de Freitas, de directeur van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC), blijft gehandhaafd. Dat heeft het Gerecht in Eerste Aanleg gisteren in Kort Geding gevonnist. Tegelijkertijd heeft De Freitas gisteren haar ontslagbrief ontvangen. Ook dit besluit zal zij aanvechten, zo liet advocate Barbara Nagelmakers namens De Freitas gisteren weten. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 24 augustus 2017.

Hoewel het gerecht stelt dat het besluit van de Raad van Commissarissen tot schorsing in strijd met de statuten van de stichting tot stand is gekomen en De Freitas - conform artikel 6 lid 3 van de statuten van SSC - had moeten worden gehoord, stelt zij dat dit echter geen consequenties heeft voor de vordering van De Freitas tot het ongedaan maken van de schorsing.

Want, zo meent het gerecht: 'De Freitas is inmiddels hangende dit geding alsnog gehoord.'

Finabank NV verstrekt het eerste krediet aan een ondernemer

Bank doet beroep op Garantiefonds voor Bedrijfskredieten van Nationale Ontwikkelingsbank


Finabank NV heeft gisteren het eerste krediet verstrekt aan ondernemer Jermain Limes van Jermain's Worstwaren (zie foto - Bron: Finabank). De Stichting Garantiefonds voor Bedrijfskredieten wordt beheerd door de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). 'Stichting Garantiefonds voor Bedrijfskredieten biedt een oplossing aan zowel kleine en middelgrote ondernemers in de productiesector als aan banken om een kredietrelatie aan te kunnen gaan. Het beroep dat Finabank op het fonds heeft gedaan voor dhr. Limes is in lijn met deze doelstellingen en wij zijn verheugd dit vandaag te kunnen erkennen', zei Wonnie Boedhoe, algemeen directrice van NOB, tevens beheerder van het fonds, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 24 augustus 2017. 

De bedrijfsgroep van kleine en middelgrote ondernemers in de productiesector is van groot belang voor de ontwikkeling van Suriname. De gebruikelijke commerciële bancaire vereisten zijn niet altijd haalbaar voor bedrijven in deze sector zodat banken het kredietrisico niet voldoende kunnen afdekken.

Het midden- en kleinbedrijf en startende ondernemers vormen een doelgroep die moeilijk bereikbaar is door het veelal ontbreken van kredietinformatie, financiële gegevens en vereist onderpand. Het ontbreken van onderpand is veelal een breekpunt maar door de samenwerking met Stichting Garantiefonds voor Bedrijfskredieten wordt dit breekpunt ondervangen.

'Finabank is verheugd om de uitbreiding van de verkooppunten van ondernemer Limes te kunnen financieren op basis van de garantiefaciliteit van het garantiefonds. We konden de toegevoegde meerwaarde van de ambitie van Limes goed inschatten maar waren conform ons kredietrisicobeleid niet in staat het krediet verantwoord te verstrekken. De samenwerking met Stichting Garantiefonds voor Bedrijfskredieten heeft het mogelijk gemaakt om binnen ons beleid wel tot een oplossing voor onze cliënt te komen', zei Almar Giesberts, commercieel directeur van Finabank.

'Na het succes van mijn eerste verkooppunt en het enthousiasme van mijn klanten voor mijn product was het mijn droom geworden om uit te kunnen bereiden met meer verkooppunten. Finabank heeft samen met het garantiefonds mij de mogelijkheid gegeven om de uitbreiding te kunnen realiseren', stelde Limes.

Alle primaire banken hebben een samenwerkingsovereenkomst met Stichting Garantiefonds Bedrijfskredieten en kunnen een aanvraag doen bij het garantiefonds. Stichting Garantiefonds Bedrijfskredieten nodigt meer ondernemers uit om via de banken een aanvraag te doen.

Misiekaba (NDP) wil einde aan beschuldigingen van corruptie, maar geeft eerst sneer naar VHP

'Selectief wordt Wijdenboschbrug genoemd, terwijl bij OW tussen 2006-2010 het land voor ruim 119 miljoen is benadeeld'


NDP-fractieleider André Misiekaba vindt dat er een streep getrokken moet worden onder beschuldigen van corruptie en dat met een schone lei moet worden begonnen. Hij voerde tijdens de begrotingsbehandeling dinsdagavond aan, dat selectief de Wijdenboschbrug genoemd wordt, terwijl bij Openbare Werken tussen 2006-2010 het land voor ruim 119 miljoen is benadeeld. De schade van een deel van de fraude kon niet in cijfers worden omgezet. Dit bericht Starnieuws donderdag 24 augustus 2017.

Misiekaba benadrukte, dat de VHP het bewind voerde op dit ministerie. 'Nu komen toppers uit die partij die hierbij betrokken zijn, met gladgestreken gezichten de vinger naar anderen wijzen.'   Misiekaba zei, dat hij niet degene is die lof naar zichzelf zwaait. Maar, hij had de behoefte om te stellen dat hij corruptie-vrij is. Hij zei niet te weten of iedereen dat kan zeggen.

Hij voerde aan dat mensen constant de vinger wijzen naar anderen hoe corrupt ze zijn, terwijl 'dat rapport daar is'. Misiekaba vroeg waarom de regering niets heeft gedaan met het rapport. Hij citeerde uit het rapport, dat door partijgenoot Rachied Doekhie, beschikbaar is gesteld aan De Nationale Assemblee (zie hierna).

De NDP-fractieleider citeerde uit het rapport over de bevindingen van de accountant: 'Een aantal projecten vertoont regelmatig een afwijking tussen de hoeveelheden van het bestek en de raming. De hoeveelheden in de raming zijn vaak hoger dan die van het bestek. Voorts, de afwijkende projecten worden gegund aan een kleine groep aannemers. Verder, deze groep houdt zich in het veld aan de bestekhoeveelheden, terwijl bij de declaratie de hogere hoeveelheden van de raming worden gehanteerd.'

Uit de bevindingen blijkt ook, dat sommige aannemers de projecten nooit helemaal opleveren, maar ze krijgen ook geen boete of andere sanctie opgelegd.

'De hoofdconclusie die ten aanzien van de omvang van de fraude kan worden getrokken is, dat vooral door de laksheid en eventuele samenwerking van de ambtenaren en consultants met de aannemers de werkelijke omvang niet kan worden vastgesteld. Het vermoeden lijkt gerechtvaardigd dat bovengenoemde fraudemelding slechts een klein deel isvan de daadwerkelijke fraudeomvang die niet kan worden vastgesteld', citeerde Misiekaba.

In het rapport wordt ook aangegeven wat de mogelijke financiële schade is.

De politicus merkte opm dat hij geen namen zal noemen van kopstukken binnen de VHP die gelinkt zijn aan projecten die werden uitgevoerd. 'En het zijn uitgerekend die mensen die hier met een gladgestreken gezicht komen om te praten over corruptie. Have a heart', stelde Misiekaba.

Corruptie is er volgens hem allang. 'Ik zeg, laten wij stoppen om elkaar de vinger te wijzen. Laten wij samen met elkaar een goede stevige Anti-Corruptiewet en anti-corruptiebeleid maken en ervoor zorgen dat we een stop eraan zetten, wat vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw is begonnen. Want waarschijnlijk, every one is to blame.'

Hij zei ook, dat alle politieke partijen hierbij betrokken zijn en dat in het rapport kopstukken van de VHP gelinkt zijn aan bedrijven die werken gegund hebben gekregen. Hij gaf voorbeelden van diverse projecten waarmee miljoenen gemoeid zijn, die zonder openbare inschrijven, zijn gegund.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi zei na het betoog van de NDP-fractieleider, dat het gaat om een rapport dat in november 2011 is uitgekomen. President Desi Bouterse had op basis hiervan gesteld, dat hij de helft van de VHP kon opsluiten op basis van het rapport. Santokhi zei dat er geen enkele streep getrokken moet worden. Hij stelde, dat alle corruptiegevallen onderzocht moeten worden.

Minister Dikan pleit voor dialoog om problemen over gemeenschapsbos op te lossen

Ministerie van RO gaat de voorlichting over gemeenschapsbossen opvoeren


Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) wil dat voor dialoog wordt gekozen om problemen over gemeenschapsbos op te lossen. Minister Edgar Dikan heeft onlangs een afvaardiging van het traditioneel gezag van het dorp Moendjekreek in Brokopondo op zijn kantoor ontvangen. De bewindsman heeft, aldus een uitgebracht persbericht van het ministerie, een aantal zaken verduidelijkt, zo schrijft  de Ware Tijd vandaag, donderdag 24 augustus 2017. 

Dikan werd ondersteund door stafmedewerkers, onder wie zijn directeur Wensley Misiedjan van Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland. Het traditioneel gezag, onder leiding van kapitein Carlo Poeketie, werd bijgestaan door de dorpscommissie. Hij sloot zich aan bij de eerder geuite boosheid en ergernis van de dorpsleiding en dorpelingen over de wijze waarop met het gemeenschapsbos van het dorp wordt omgesprongen.

De minister zei dat de onvrede voor een groot deel gebaseerd is op verkeerde en onvolledige informatie. Hij betreurt dat het ministerie er met de haren bij gesleept wordt in een conflict tussen de dorpsleiding en een houtonderneming enerzijds, en dorpelingen en het traditioneel gezag anderzijds. 

Zowel de bewindsman als directeur Misiedjan heeft aan de vertegenwoordigers van het dorp gevraagd om voortaan gebruik te maken van de korte rechtstreekse communicatielijnen met het ministerie. Daarmee kan veel ruis worden voorkomen.

Aanleiding voor het gesprek op het ministerie waren beschuldigingen van dorpsvertegenwoordigers in de media aan het adres van het ministerie in het algemeen en Dikan in het bijzonder. Het ministerie zal de voorlichting over gemeenschapsbossen opvoeren.

Basisscholen en leerkrachtenwoningen in Boven Suriname-gebied worden opgeknapt

Leerkrachten leerjaar 8 in dat gebied hebben aandacht gevraagd voor slechte staat van woningen 


Schoolgebouwen en woningen van leerkrachten in het Boven Suriname-gebied die aan een opknapbeurt toe zijn, zullen worden aangepakt. De afdeling Jongeren en Regionale Gebiedsdelen van het Kabinet van de President, onder leiding van Faizal Abdoelgafoer, is verantwoordelijk gesteld voor de aanpak van basisscholen en leerkrachtenwoningen, zo meldt het zogenoemd  Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, donderdag 24 augustus 2017.

Leerkrachten van leerjaar 8 in dat gebied hebben de aandacht gevraagd voor de slechte staat waarin de woningen verkeren.

President Desi Bouterse heeft met onderwijsminister Robert Peneux, de leiding van het Rooms Katholiek Beroeps Onderwijs, de Evangelische Broedergemeente Suriname, raadsadviseur Eddy Jozefzoon en Abdoelgafoer gesprekken hierover gevoerd.

Een technisch team bestaande uit vertegenwoordigers van het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie en het Kabinet is in het Boven-Suriname gebied om de technische opnames te doen van de gebouwen. Het technische team zal binnen een week alle zaken vastleggen en opmeten, waarna een prioriteitenlijst en plan van aanpak worden samengesteld.

Jongens (16 en 19) betasten vrouw onder water in recreatieoord

Na betasten vrouw mishandelen de jongens de vriend van het slachtoffer


De politie van Zanderij heeft maandag twee verdachten in verzekering gesteld ter zake mishandeling. Uit het politieonderzoek blijkt, dat de 16-jarige R.N. en D.M. (19) aan het zwemmen waren. Op een gegeven moment moeten beide jongens een vrouw onder water hebben betast, aldus woensdag 23 augustus 2017 het Dagblad Suriname. Het slachtoffer schrok en begon te gillen. 

Haar vriend, die op dat moment ook in het water was, vroeg zijn vriendin wat er aan de hand was. Zij vertelde dat de jongens haar hadden betast. De vriend ging rekenschap vragen aan de jongens. Er ontstond een woordenwisseling welke uitmondde in een vechtpartij.

De jongens hebben de vriend van de dame aangevallen en hem daarbij mishandeld.

Agenten hebben de jongens overgebracht naar het politiebureau. De 19-jarige werd aangehouden en in verzekering gesteld. De 16-jarige, die ook had meegedaan, werd ook in verzekering gesteld, maar werd vanwege zijn jonge leeftijd overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

Hugo Essed: 'Blunder op blunder in stuk uit naam van NDP'er Misiekaba'

'Het geachte DNA-lid Misiekaba beseft de draagwijdte van zijn geschrijf niet'


In zijn artikel van 22 augustus 2017, gepubliceerd op Starnieuws, reageert het geachte DNA-lid de heer drs. André Th. Misiekaba op mijn artikel van 21 augustus 2017 op hetzelfde nieuwsmedium. Het onderwerp van beide artikelen betreft een internationaal persbericht van de speciale rapporteur van de Verenigde Naties (VN), de heer Diego García Sayán, d.d. 15 augustus 2017, waarin hij zijn bezorgdheid uitspreekt over de voortgang van het 8 decembermoorden strafproces en met name over de “bedreiging van de rechterlijke onafhankelijkheid” in het 8 decembermoorden strafproces. 

Het geachte DNA-lid meent in mijn artikel het bewijs gevonden te hebben, dat de speciale rapporteur is afgegaan op “leugens” die het ex-militie-lid Hugo Essed aan hem heeft “doorgesluisd” en dat de heer, Diego García Sayán deze “pertinente leugens” zonder te verifiëren heeft opgenomen in zijn internationaal persbericht. 

Blunder op blunder 
De eerste blunder is de veronderstelling dat Hugo Essed of een door hem vertegenwoordigde nabestaande een klacht bij de speciale rapporteur heeft ingediend. Laat mij het geachte DNA-lid Misiekaba uit zijn boze droom helpen. Noch Hugo Essed noch, zover mij bekend, een door mij vertegenwoordigde 8 december nabestaande heeft een klacht ingediend bij de speciale rapporteur Diego García Sayán. 
Het geachte DNA-lid Misiekaba, althans de regering, kan dat eenvoudig verifiëren bij de speciale rapporteur. Ik hoop dat het geachte DNA-lid Misiekaba de gemeenschap daarvan verslag doet. 

De tweede blunder is de veronderstelling dat de speciale rapporteur is afgegaan op leugens van nota bene een ex-militie-lid en dat de speciale rapporteur buiten zijn boekje is gegaan door op die leugens te reageren zonder het beginsel van “hoor- en wederhoor” toe te passen. Wat een belediging aan het adres van een gezaghebbende VN-rapporteur. Het is duidelijk. dat het geachte DNA-lid Misiekaba de draagwijdte van zijn geschrijf niet beseft, immers hem komt parlementair gezag toe. 

De derde blunder is, dat het geachte DNA-lid Misiekaba aan mij zo’n grote invloed toedicht dat ik een speciale rapporteur van de VN aan de leiband kan nemen en hem leugenachtige verklaringen kan doen afleggen. Wat een schromelijke overschatting van invloed die Hugo Essed zou kunnen hebben. 

De grootste blunder is echter, dat het geachte DNA-lid Misiekaba niet in de gaten heeft dat ook zijn tweede stem in het koor van 8 december moordverdachten en 8 december huurlingen, waarvan de leden uit volle borst zingen om de rechterlijke macht “aan te pakken”, kennelijk ook door de speciale rapporteur is gehoord en gezien. Is het geachte DNA-lid Misiekaba misschien de structurenvergadering van zijn partij vergeten, waarbij de rechterlijke macht in Suriname op niet mis te verstane wijze is bedreigd? Heeft het geachte DNA-lid Misiekaba op die vergadering niet gesteld dat elk toekomstig vonnis in het 8 decembermoorden strafproces “niet legitiem en daarom niet uitvoerbaar zal zijn”? Daar moet het geachte DNA-lid Misiekaba de oorsprong van de bezorgdheid van de speciale rapporteur zoeken en niet bij Hugo Essed. 

VN 8 decembermoorden dossier 
Tenslotte kan ik het geachte DNA-lid Misiekaba verzekeren, dat het 8 decembermoorden dossier van de VN, dat in 1985 door de speciale rapporteur Amos Wako is aangelegd, pas gesloten zal worden op de dag dat een speciale rapporteur van de VN aan de hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN zal hebben bericht, dat alle verdachten van de 8 decembermoorden een eerlijk proces hebben gehad en de eventueel opgelegde straffen zonder verdere inmenging van de uitvoerende macht of wetgevende macht zijn uitgevoerd. 

Gelukkig dat het geachte DNA-lid Misiekaba gezien zijn jonge leeftijd die dag zeer waarschijnlijk zelf ook zal meemaken. 

Paramaribo 
23 augustus 2017 
Mr. Hugo A.M. Essed

Minister Hoefdraad ergert zich aan gebrek aan financiële kennis bij Assembleeleden

'Wij zijn niet hier met analfabeten'

Jogi (VHP): 'U hoeft mij niet te onderwijzen minister, ik kan het'


Financiënminister Gillmore Hoefdraad heeft dinsdag weer eend laten blijken geen respect te hebben voor politici die minder dan hem geschoold zijn, zo schrijft althans het Dagblad Suriname woensdag 23 augustus 2017. 

Tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement hebben diverse Assembleeleden verduidelijkende vragen over de leningen van de regering gesteld. Zo wilde VHP-parlementariër Mahinder Jogi weten waarom de regering een staatsobligatie tegen een rente van 9,25% in de Verenigde Staten heeft gesloten, terwijl de Nederlandse regering kapitaal verstrekt tegen een rente van 0,646%.

'Ik zou u vragen dat u uw horizon qua financiële educatie wat verruimt om te weten dat er categorieën van landen zijn. Een AAA land is niet te vergelijken met een land die in een BB-niveau zit. Alle informatie is aanwezig. Wij zijn niet hier met analfabeten. Leest u het. Als u vragen hebt, komt u met vragen. Ik ga geen leningen hier zitten noemen met aflossingsperiodes', stelde Hoefdraad.

'U hoeft mij niet te onderwijzen minister, ik kan het! Als u wat nodig heeft, mi kan leri yu wang sani tu', zei Jogi in reactie op de uitlatingen van Hoefdraad.

Volgens de parlementariër heeft hij concreet gevraagd hoeveel geld, waar en tegen hoeveel rente de regering zal lenen om het begrotingstekort te dekken. 'Om het volk te behoeden van ondergang en verloedering is het nodig aan te geven welke leningen er zijn', stelde Jogi. Volgens de VHP’er toont de minister geen respect voor de volksvertegenwoordiging. Het gaat volgens Jogi om concrete vragen waarop de bewindsman zich niet moet misdragen.

Met de totale middelen en trekkingen zit de regering na de wijziging nu op Srd 6,7 miljard. De totale uitgaven blijft echter nog hoog steken op Srd 8,4 miljard. Het begrotingstekort volgens Hoefdraad komt neer op rond de Srd 1,7 miljard. Dit is gelijk aan de vereiste 6,5% van het bruto binnenlands product.

De VHP-parlementariër vroeg ook of de Centrale Bank van Suriname bezig was met monetaire financiering nu nieuwe biljetten van Srd 50 en Srd 100 in omloop zijn gebracht. 'Het is het binnenbrengen van nieuwe bankbiljetten. Het heeft niets te maken met monetaire financiering. Ik kan het simpel maken, maar niet simpeler dan wat ik nu zeg', reageerde Hoefdraad.

'De begroting is afgestemd op wat de eerste zes maanden gerealiseerd is. Wij kunnen ergens tussen de 6 en 6,5% eindigen. Met meevallers aan de inkomstenkant kan het begrotingstekort teruggaan. De noodzakelijke subsidies zijn gegarandeerd, sociale maatregelen zijn geïncorporeerd, koopkrachtversterking voor ambtenaren van Srd 500 is ook erin gecalculeerd. Wij zijn optimistisch dat wij het jaar rustig kunnen voldoen. Alles wat wij doen, is volledig binnen de begroting, de wet', aldus Hoefdraad.

Ontslagen procureur-generaal van Venezuela Ortega: 'President Maduro betrokken bij corruptieschandaal Odebrecht'

'De internationale gemeenschap moet deze gevallen onderzoeken'


De ontslagen procureur-generaal van Venezuela Luisa Ortega heeft woensdag 23 augustus 2017 op een bijeenkomst van Zuid-Amerikaanse juristen in Brasilia gezegd bewijs te hebben, dat president Nicolás Maduro betrokken is geweest bij het corruptieschandaal rond het conglomeraat Odebrecht. 

Behalve Maduro valt ook Diosdado Cabello and Jorge Rodriguez, andere kopstukken van de Venezolaanse socialistische partij, het nodige te verwijten.

Ortega vertelde haar collega’s, dat Cabello iets van 100 miljoen dollar heeft gekregen van het Braziliaanse bedrijf, dat wereldwijd opereert en zich ook elders schuldig heeft gemaakt aan omkooppraktijken.

'De internationale gemeenschap moet deze gevallen onderzoeken', zei ze tijdens een persconferentie. 

Ortega, tot maart gezagsgetrouw aan de regering, vluchtte vrijdag via Aruba naar Colombia en is vervolgens met haar man doorgereisd naar Brazilië, omdat ze haar leven in eigen land niet meer zeker was.


(De Surinaamse Krant/ABC News/De Telegraaf/Twitter)