zaterdag 26 augustus 2017

49-Jarige priester in Borborema, Brazilië, met 29 messteken vermoord

Dit jaar al zeven katholieke priesters vermoord in Latijns-AmerikaDe politie in Brazilië heeft zaterdag 26 augustus 2017 officieel bevestigd, dat het lichaam van een 49-jarige priester doodgestoken in zijn woonplaats is ontdekt. Volgens lokale media werden 29 steekwonden in zijn lichaam geteld. Pedro Gomes Bezerra, die aan het einde van de maand 50 zou zijn geworden, woonde in Borborema, een gemeente in zuidoost Brazilië.

Zijn dood brengt het aantal katholieke priesters dat sinds het begin van 2017 wereldwijd vermoord is op elf, waarvan zeven alleen al in Latijns-Amerika.

Hoewel de auto van Gomes Bezerra niet in zijn garage werd gevonden, waren er geen tekenen dat die was gestolen en de politie zei, dat niet onmiddellijk is gebleken, dat het een roofmoord is geweest.

Het Braziliaanse bisdom Guarabira, dat Borborema omvat, legde een verklaring af over de dood van Gomes Bezerra, waarin wordt gesteld, dat hij verantwoordelijk was voor het bisdom Nuestra Señora del Carmen. Het bisdom vroeg alle gelovigen om 'in het gebed te rouwen, ons geloof in de opstanding van de doden te betuigen' en te vragen: 'Mag de Heer Pedro Gomes eeuwige rust geven.'

De politie zei, dat ze geen duidelijk motief had voor de moord, maar een functionaris beloofde een voortvarend onderzoek.'We gaan het leven van de geestelijke analyseren, de mensen met wie hij leefde, of hij vijanden had of iemand die interesse had in zijn dood', aldus Joao Alves, generaal van de civiele politie.

Ondanks het feit dat het bij meerderheid een katholiek continent is, heeft Latijns-Amerika vaak jaarlijks het hoogste aantal katholiek personeel dat tijdens het werk is gedood. Al decennia behoorde dat toe aan Colombia, voornamelijk als gevolg van de langdurige burgeroorlog en wetteloosheid in delen van het land. Sinds 1984 zijn zeventig katholieke priesters, twee bisschoppen, acht nonnen en drie seminaria daar afgeslacht, veelal slachtoffers van beruchte narco-kartels in Colombia.

Meer recentelijk heeft Mexico een overvloed aan priestermoorden gezien, ongeveer 32 priesters zijn gedood sinds 2006. Ook deze sterfgevallen worden vaak geassocieerd met criminele bendes in sommige delen van het land, aangevuurd door de lucratieve drugshandel.


(De Surinaamse Krant/cruxnow.com/Twitter)

Archeologen in Peru vinden op top Bellavista-piramide in Lima overblijfselen van 16 Chinese arbeiders uit 19e eeuw

Chinese arbeiders werden na afschaffing slavernij in 1854 in Peru naar dit land gehaald

(Bron foto: Mariana Bazo/Reuters)

Archeologen die Peru's pre-Colombiaanse verleden onderzoeken, hebben onlangs een glimp opgevangen van een minder prominent hoofdstuk in de geschiedenis van het Andesland - de overblijfselen van 16 Chinese arbeiders die meer dan honderd jaar geleden naar het land werden gehaald, zo bericht persbureau Reuters vandaag, zaterdag 26 augustus 2017.

De lichamen, waarvan gedacht wordt dat die als arbeiders naar Peru werden gebracht om slavenarbeid te vervangen, werden gevonden op de top van een piramide die voor het eerst door het oude Ichma-volk werd gebruikt, aldus Roxana Gomez, de voornaamste archeoloog van de site, afgelopen donderdag.

Peru was een van de grootste bestemmingen voor Chinese arbeiders in Latijns-Amerika in de 19e eeuw, een markt die floreerde nadat in 1854 de slavernij werd afgeschaft.


De Chinezen die op de Bellavista-piramide in Lima zijn gevonden werden begraven in de late 1800's en vroege jaren 1900 en hadden waarschijnlijk onder 'zeer moeilijke' omstandigheden katoen geplukt op een nabijgelegen plantage, aldus Gomez.

'In een Chinese doodskist werden een opiumpijp en een klein keramisch vat aangetroffen', zei Gomez. Chinese arbeiders zouden over het algemeen niet mogen worden begraven op de katholieke begraafplaatsen van Lima en ze werden gedwongen om begraafplaatsen te improviseren, aldus Peru's ministerie van Cultuur.

De overblijfselen van Chinese arbeiders werden eerder gevonden in Lima bij andere piramides bekend als 'huacas'. Huacas, gebouwd door inheemsen die eens grote delen van de Pacifische kust beheersten, werden gebruikt als administratieve en religieuze centra waar elite-leden vaak begraven werden met goudobjecten, keramiek of menselijke offers.

Gomez zei, dat de huacas een heilige vereniging hadden die ze misschien aantrekkelijk maakten om Chinese arbeiders te begraven. De Bellavista huaca was bezet door Ichma, beginnende in ongeveer 1000 A.D. en werd later geannexeerd door het Incan-rijk tot aan de komst van Spaanse veroveraars.. Italiaanse immigranten hielden later wijngaarden aan de basis van de site, voegde Gomez toe.
'De beste manier om onze geschiedenis te begrijpen is als een een continuümvan verschillende culturen', zei Gomez.

(De Surinaamse Krant/Reuters)

Surinaamse uitbaatster ijssalon en Surinaams eethuis in Hilversum is racistisch straattuig meer dan zat

Gilly Emanuels gaat racitische jongeren te lijf met bezemsteel

Emanuels krijgt bijval van veel buurtbewoners die ook gebukt gaan onder al jaren aanhoudende straatterreur

'Hé kankernegerin, kankerzwarte! Ga lekker je boom in.’ Zo reageert een van de jongeren die het áfgelopen week letterlijk aan de stok kregen met uitbaatster Gilly Emanuels van ijssalon en Surinaams eethuis ’t Perronnetje aan de Kleine Drift in Hilversum. Dat blijkt uit een uitgelekt filmpje. Te zien is dat Emanuels haar belagers te lijf gaat met een lange stok, volgens haar een bezemsteel, zo bericht de Gooi- em Eemlander zaterdag 26 augustus 2017.
De Hilversumse onderneemster kon zich niet meer inhouden toen ze voor de zoveelste keer werd belaagd door dezelfde jongeren. Ze gooiden haar vorige week donderdag een mandarijn in haar nek toen ze met haar driejarige zoontje de zaak in wilde gaan.

Emanuels deed haar verhaal op Facebook en krijgt inmiddels bijval van veel buurtbewoners die ook gebukt gaan onder de al jaren aanhoudende straatterreur.
Daarvoor zijn volgens de wijkbewoners telkens dezelfde raddraaiers verantwoordelijk. Net als de ondernemer voelen de Hilversummers zich in de steek gelaten door de instanties.

Burgemeester Pieter Broertjes gaf deze week toe dat politie en gemeente steken hebben laten vallen.

De Hilversumse heeft maandag aangifte gedaan van mishandeling en discriminatie. Eerder deden de jongeren aangifte tegen haar.

Op social media en in de buurt krijgt Gilly Emanuels veel steunbetuigingen van mensen die het gedrag van de jongeren helemaal zat zijn. Ze willen niet langer hun mond houden en vertellen openlijk over hun ervaringen met de hangjongeren. 'Ze zitten met de handen aan de auto van mijn broertje die daar keihard voor moet werken', schrijft een Hilversumse. Ze vervolgt: 'Ze zitten wiet te roken in de speeltuin op de hoek bij de kerk. Op niet zo grote afstand van onze spelende kinderen. En gebruiken de hele tijd het woord k....'

Burgemeester Pieter Broertjes is zich rot geschrokken van de clash met de Surinaamse, hij brengt dinsdag een bezoek aan Emanuels en haar zaak. Ook gaan onder meer politie, jeugdboa’s en gemeentelijk buurtcoördinator dinsdag in overleg over de problemen rond de Kleine Drift. Zij pogen al langere tijd om de jongerenoverlast in Hilversum Oost structureel aan te pakken.

'Van de zotte wat er nu gebeurd is', zegt een woordvoerster van de gemeente.

'Kans op arbeidsonrust is kleiner in particuliere sector dan bij overheid'

'Binnen ambtenarij is weinig sprake geweest van looncorrecties of verbetering van secundaire voorwaarden'


De kans op arbeidsonrust is kleiner in de particuliere sector dan in de ambtenarij. 'In bedrijven met vakbonden waar loononderhandelingen zijn geweest, zijn looncorrecties en verhogingen toegekend ondanks de crisis', zegt Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47, vandaag, zaterdag 26 augustus 2017, in de Ware Tijd. 

Hij reageert op de vrees van het bedrijfsleven, dat werknemers zullen opkomen voor herstel van hun koopkracht, nu er sprake is van stabiele koersen. Berenstein: 'De huidige stabiliteit op de valutamarkt is niet duurzaam. Ze is ontstaan door de forse devaluatie van de afgelopen twee jaar waardoor arbeiders geen koopkracht meer hebben.'

De vakcentrale-voorzitter garandeert dat arbeiders naar redelijkheid en billijkheid zullen gaan voor looncorrecties, 'rekening houdend met het voortbestaan van de bedrijven. De hoogste prioriteit blijft behoud van arbeidsplaatsen te midden van de crisis'.

Hij voorziet eerder onrust binnen de ambtenarij, omdat er daar weinig sprake is geweest van looncorrecties of verbetering van secundaire voorwaarden de afgelopen twee jaar. 'De overheid moet juist meer doen voor de ambtenarij', onderstreept Berenstein.

Op basis van het gelijkheidsbeginstel wil de regering ambtenaren Srd 600 aan koopkrachtversterking geven, zoals die al aan leerkrachten is toegekend. Berenstein vindt dit bij lange na niet genoeg vergeleken met de forse devaluatie van de Srd, maar hij ziet het bedrag wel als een richtlijn voor verdere loononderhandelingen binnen particuliere bedrijven.

52 Inheemse dorpen in Suriname vertegenwoordigd op 7e nationale conferentie van de VIDS

'De belangrijkste kwestie is zoals bij alle VIDS-conferenties het grondenrechtenvraagstuk'


Vertegenwoordigers van alle 52 inheemse dorpen in Suriname buigen zich dit weekend over actuele thema's in deze gemeenschappen. De zevende nationale conferentie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) is gisteren geopend te Redi Doti in Para en wordt maandag afgesloten. 

'De belangrijkste kwestie is zoals bij alle VIDS-conferenties het grondenrechtenvraagstuk. Verder staan op de agenda zaken als onderwijs, infrastructuur en mijnbouw', zegt voorzitter Lesley Artist vandaag, zaterdag 26 augustus 2017, in de Ware Tijd.

De bedoeling is, dat de aanbevelingen die uit de conferentie voortkomen, worden aangeboden aan de regering. Bovendien stellen de dorpen een stappenplan op voor interne organisatie de komende vijf jaren. Een van de belangrijke speerpunten van het stappenplan van 2012 was dat onder andere maatschappelijke groepen geïnformeerd zouden worden over de collectieve grondenrechten. De VIDS wilde hierdoor een breed draagvlak voor het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk.

'Dat hebben we niet kunnen doen. We willen eerst een goede samenwerking met de overheid, waardoor groeperingen sneller open zullen staan om naar ons te luisteren', stelt Artist. Hij wijst erop dat de VIDS de regering zover heeft weten te krijgen, dat concrete stappen worden ondernomen om te komen tot de wettelijke vaststelling van de collectieve grondenrechten. Hij verwijst naar de gezamenlijke verklaring die eerder deze maand is getekend door minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling en de inheemsen. Daarbij behoort ook een stappenplan om de collectieve grondenrechten wettelijk vast te stellen. Artist zegt dat in het stappenplan van de gezamenlijke verklaring onder meer staat dat er een grote campagne zal worden opgezet om anderen in de samenleving in te lichten wat 'collectieve grondenrechten' inhoudt.

Een ander belangrijk agendapunt is het samenstellen van een eventueel bestuur. Artist doet afstand van het voorzitterschap dat hij sinds 2012 bekleedt. Naar eigen zeggen wil hij een andere persoon de gelegenheid geven om de functie te vervullen. Maar, er  zijn geluiden, dat men binnen de VIDS moeite heeft met de actieve functie van Artist binnen de NDP die niet verenigbaar zou zijn met het optreden als VIDS-voorzitter.  

De Nationale Assemblee gaat vanaf 1 september met reces

'De begroting heeft mijn werkschema niet ongemoeid gelaten, ik had graag nog 3 wetten afgehandeld'


De Nationale Assemblee gaat vanaf 1 september met reces. 'Dat is niet per se vakantie voor de leden. Het is wel nodig dat het werk hier tot een bepaald punt wordt teruggebracht, voor de leden en het personeel. Maar, als er iets gebeurt in het land, moeten we weer bij elkaar komen', zegt Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vandaag, zaterdag 26 augustus 2017, op Starnieuws.

Het reces gaat drie weken duren. Er is wel geen betere tijd om met vakantie te gaan, geeft Geerlings-Simons aan. Ook zij gaat er gebruik van maken, maar er is nog wat werk te verzetten.

Voor september staan er missies op programma. China heeft de commissie Buitenlandse Zaken uitgenodigd en er is een ACP-Cariforum vergadering. Op Trinidad & Tobago wacht een vergadering van de ParlAmericas waar Geerlings-Simons bestuurslid van is. 'De werkzaamheden gaan dus wel door, maar op een heel laag pitje. Als er iets gebeurd in het land komen we terug van reces.'

De eerste vergadering na reces is op 29 september gehouden. Geerlings-Simons merkt op, dat er na het reces heel veel werk te wachten staat. Ze had graag dat de behandeling van bepaalde wetten al afgerond was, maar de begrotingsbehandeling heeft meer tijd opgeëist dan gepland was.

'Ik moet zeggen dat de issues met de begroting mijn werkschema niet ongemoeid heeft gelaten. Ik had graag nog drie wetten afgehandeld. Ze zijn heel cruciaal want ze hebben allemaal te maken met public finance. De Anti-Corruptiewet, de nieuwe Comptabilitietswet en de Wet op Jaarrekeningen, wetten die ons moeten helpen om met een nieuw financieel systeem te komen.'

Zij hoopt nog vóór het reces te kunnen werken aan de Anti-Corruptiewet. De laatste wijzigingen zijn ondertussen ingediend. Maandag wordt een openbare commissievergadering gehouden.
De eerste vergadering na het reces is gepland voor 29 september.

Soms op valselijke gronden Nederlandse paspoorten afgegeven aan met name Dominicaanse kinderen, Curaçao

Verscherpt toezicht Dominicanen 


Er is vanaf 2008 een verscherpt toezicht op naturalisatie van voornamelijk Dominicaanse kinderen, omdat binnen het Koninkrijk is gebleken dat er soms op valselijke gronden Nederlandse paspoorten worden afgegeven. Dit blijkt uit antwoorden van de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Armin Konket (MAN), aan Statenlid Ana-Maria Pauletta (PAR), aldus het Antilliaans Dagblad zaterdag 26 augustus 2017.

Haar was ter ore gekomen, dat het paspoort bij vernieuwing aan sommige buitenlanders alsnog niet werd afgegeven en zij wilde er het fijne van weten.

Konket legt uit, dat is gebleken dat kinderen van vaak Dominicaanse moeders door middel van erkenning door een man met de Nederlandse nationaliteit, die vaak niet de biologische vader is, de Nederlandse nationaliteit krijgen.

'Het bevolkingsregister, Kranshi, is verplicht dit te onderzoeken. Als inderdaad blijkt dat er sprake is van valse voorwendselen, dan is het mogelijk dat de Nederlandse minister van Justitie beslist dat de betreffende persoon de Nederlandse nationaliteit verliest. Dit is al enkele malen voorgekomen', aldus het schriftelijke antwoord van de minister.

Veerboot Ocean Flower 2 op weg naar Trinidad en Tobago strandt op Curaçao

Leasecontract met Canadese bedrijf Bridgemans Service Group stopgezet door TrinidadDe veerboot Ocean Flower 2 ligt aan de kade bij Damen Shiprepair Curaçao in afwachting van reparatiewerkzaamheden. De ferry zou op weg zijn naar Trinidad en Tobago, maar de overheid daar heeft het leasecontract met het Canadese bedrijf Bridgemans Service Group stopgezet. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 26 augustus 2017.

Vanwege alle commotie rond het schip wil Damen Shiprepair allereerst duidelijkheid hebben over de financiële situatie van de eigenaar.

'Voordat we met de werkzaamheden beginnen, trekken we na of het bedrijf nog openstaande rekeningen heeft bij andere organisaties', zegt management assistant Jurine Thomas. 'Ook willen we weten waarom de ferry naar Curaçao is gekomen en wat er precies aan de hand is op Trinidad.'

Definitieve surseance van betaling verleend aan Insel Air International bv, Curaçao

Surseance is met een jaar verlengd tot en met 31 augustus 2018


Insel Air International bv is definitieve surseance van betaling verleend. Dat wil zeggen, de surseance is met een jaar verlengd tot en met 31 augustus 2018. Niet één schuldeiser stemde gistermiddag tegen tijdens de drukbezochte crediteurenvergadering in de grote zaal van het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein, zo bericht vandaag, zaterdag 26 augustus 2017, het Antilliaans Dagblad.

Door de grotere drukte dan kennelijk verwacht duurde het enige tijd voordat iedereen door het veiligheidspoortje was en de zitting, bijna een uur later dan gepland, kon beginnen. Rechter(- commissaris) Pieter de Kort verzocht het management een presentatie te geven en ook de in maart dit jaar door het gerecht aangestelde bewindvoerder om zijn advies uit te brengen.

'Onze toekomst is in jullie handen', aldus Gilles Filiatreault, begin dit jaar als interimexecutive chairman aangesteld door de overheid, die Insel een noodkrediet heeft verstrekt van 33,1 miljoen gulden. 'We weten dat er belangstelling is van een strategische partner maar formeel zijn wij daarvan niet op de hoogte.' 


Korps Penitentiaire Ambtenaren: Strafinrichtingen in Suriname zijn niet overbevolkt

'Je kan geen strafinrichting draaien met overvolle cellen'

Penitentiaire ambtenaren klagen dat ze toezicht over meer personen moeten houden


'Het is niet zo dat onze strafinrichtingen overbevolkt zijn. We hebben een bepaalde limiet en die wordt niet overschreden. Ik heb laatst nog hierover met mensen uit Nickerie gesproken en ook daar is de situatie niet anders. De diensthoofden houden wel rekening hiermee', zegt de voorlichter van het Korps Penitentiaire Ambtenaren, Wendel Pinas, vandaag, zaterdag 26 augustus 2017, in de Ware Tijd.

Manschappen klagen namelijk dat ze zich meer moeten inspannen, omdat ze toezicht over meer personen moeten houden. Pinas kent deze klacht niet. Hij zegt dat er altijd plek vrij gehouden wordt, omdat er rekening mee wordt gehouden dat gedetineerden soms afgezonderd moeten worden. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor nieuwe veroordeelde personen. 'Je kan geen strafinrichting draaien met overvolle cellen.'

Hij weigert het totaal aantal veroordeelde personen te noemen en volstaat met 'als je een capaciteit van driehonderd man hebt ga je niet daarboven. Er vindt een pre-opname plaats in het nieuwe Huis van Bewaring. Voor elke nieuw veroordeelde wordt er plek gezocht.'

Als bijvoorbeeld de Centrale Penitentiaire Inrichting te Santo Boma is volgeboekt, wordt nagegaan in welke andere strafinrichting er nog plek is.

Pinas zegt, dat er soms een tekort is aan personeel, omdat er gewerkt wordt met een ploegensysteem. Als ambtenaren zich niet aanmelden voor hun dienst wordt de druk voor de collega's groot. Sommige bewaarders komen niet opdagen omdat ze bijvoorbeeld de limiet voor overuren bereikt hebben. Pinas merkt op dat manschappen ook worden ingezet om de veiligheid buiten te helpen garanderen en dit kan soms ook voor onderbezetting zorgen. Doorgaans verloopt dit volgens hem wel heel goed.

Procureur-generaal Baidjnath Panday wil herziening Wetboek van Strafvordering

'Recente onderzoeken, waaronder terrorisme onderzoek, hebben enkele beperkingen blootgelegd'


Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday wil graag dat het Wetboek van Strafvordering wordt herzien. 'Recente onderzoeken in niet alledaagse strafzaken, waaronder het terrorisme onderzoek, hebben enkele beperkingen blootgelegd waarvoor aanvullende wetgeving nodig is om de hiaten te kunnen dichten.' De minister van Justitie en Politie, ad-interim, heeft al een voorstel van het Openbaar Ministerie (OM) ontvangen voor de instelling van een commissie. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 26 augustus 2017.

De pg sprak donderdag tijdens de beëdiging van Vijantiemala Splinter-Bandhoe, Edward Redjopawiro en Judith Simson tot advocaat bij het Hof van Justitie. De pg wees hen op verschillende aspecten en besprak diverse inzichten. Hij benadrukte het belang van permanente educatie, om kennis te kunnen nemen van rechtsontwikkelingen.

'Vooral in de wereld van vandaag waarin gebeurtenissen van ver weg thans dichtbij zijn gekomen en die noodzaken om met de wet in de hand interventies te plegen ter handhaving van wet en recht.'

Hij noemde in willekeurige orde ‘de ontneming van vermogens die in strijd met de wet zijn vergaard. De bevriezing van vermogens die worden aangewend voor de financiering van strafbare feiten. En het strafrechtelijk optreden tegen personen die zich bezig houden met terrorisme, de voorbereiding daartoe dan wel de financiering daarvan. Ook de aanpak van cybercrime, want dat is criminaliteit met ICT als middel én doel. U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om ook slachtoffer te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips die gemanipuleerd kunnen worden door criminelen. Maar, ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime. Voor het plegen van cybercrime maken criminelen speciale apparatuur en software', vertelde de pg.

'Zoals het voor ons geldt binnen het OM, zal het blijven studeren u helpen de nieuwe ontwikkelingen te doorgronden.' Dit helpt bij het vinden van antwoorden in het bedelen van recht aan de cliënt, meent Baidjnath Panday.

Wanneer advocaten hun cliënten correcte informatie geven, draagt dit volgens hem, bij dat rechtzoekenden minder moeite zullen hebben om advocaten blindelings te vertrouwen. Denk ook aan het internationaal rechtshulpverkeer en de internationale aanbevelingen ter bestrijding van witwassen via professionals zoals advocaten, onderstreepte de pg.

'Het kennis nemen van trends en typologieën verhoogt niet alleen het inzicht, maar tevens wordt u zich bewust welke valkuilen er kunnen zijn die vanuit criminele hoek op u afkomen. Permanente opleidingen en het aanbod van gerichte cursussen kunnen enorm bijdragen om de ontwikkelingen in en buiten Suriname, niet alleen in wetgeving, maar zeker ook in rechtspraak te kunnen volgen.'

VHP: 'Bij corruptiegevallen geen zand erover en ook geen streep eronder'

'Kennelijk is André Misiekaba de tel kwijt van aantal corruptiegevallen afgelopen 7 jaar onder regering Bouterse'


Op 23 augustus gaf de fractieleider van de NDP, André Misiekaba, tijdens een Assembleevergadering aan, dat er een streep getrokken moet worden onder beschuldigingen van corruptie en met een schone lei moet worden begonnen. Kennelijk is de fractieleider van de NDP, André Misiekaba, de tel kwijt van het aantal corruptiegevallen dat de afgelopen zeven jaren onder de regering Bouterse heeft plaatsgevonden. 

De afgelopen zeven jaren is de Surinaamse samenleving geconfronteerd geworden met corruptiezaken die nog niet waren opgelost, of andere nieuwe corruptiezaken kwamen weer naar buiten. Uitgerekend André Misiekaba - met een kerkelijke achtergrond en de lof naar zichzelf dat hij corruptie vrij is – wil deze corruptiezaken verdoezelen. 

De NDP-fractieleider stoort zich aan het selectief noemen van de Wijdenboschbrug, terwijl volgens hem, bij Openbare Werken tussen 2006-2010, onder VHP-bewind, het land voor ruim 119 miljoen Srd is benadeeld. Rachied Doekhie van de NDP heeft een rapport met bevindingen beschikbaar gesteld aan de Assemblee van november 2011 met bevindingen over corruptie in de periode 2006-2010 bij het ministerie van Openbare Werken (OW).

Zes jaren zijn voorbij, terwijl er voldoende reden was om met een rapport over fraude, de kruistocht tegen corruptie te beginnen. Helaas merkt de samenleving niets van de kruistocht tegen corruptie. Is dit een onderdeel van het gebruikelijke paarse scenario van een briljante dubbele misleiding of zelfs een drievoudige misleiding van Doekhie? 

Ook de opmerking van Misiekaba 'dat mensen constant de vinger naar anderen wijzen over hoe corrupt ze zijn, terwijl dat rapport daar is' met direct daar achteraan de vraag die met ogenschijnlijk verbazing wordt gesteld 'waarom de regering niks heeft gedaan met het rapport?'. Het is een vraag met ogenschijnlijke verbazing, omdat Misiekaba wel degelijk kennis draagt van de Assembleebergadering van 18 september 2012 waarin zowel de president als het voormalig Assembleelid van de NDP, Theo Vishnudatt, bevestigd hebben dat het onderzoek naar fraude bij OW formeel al gestart was. Was het niet de president die toen had gezegd, dat de helft van VHP zou worden opgesloten. De VHP met eerbied voor recht en rechtsstaat, heeft gereageerd door te stellen dat niet de president, maar de rechterlijke macht mensen laat opsluiten. 

Wie schetst onze verbazing, dat de NDP-fractieleider een streep wil trekken onder alle corruptiegevallen met als argument, dat corruptie er allang is en dat alle politieke partijen hierbij betrokken zijn. Een zeer vreemd argument, dat niet begrepen wordt van iemand met een kerkelijke achtergrond en wiens voorzitter die tevens president is van het land, de samenleving had verzekerd dat de helft van de VHP zou worden opgesloten. 

Het moet duidelijk zijn voor NDP-fractieleider Misiekaba, dat het hier niet gaat om alle politieke partijen, het gaat om de belastingcenten van burgers die elke dag worstelen met de economische crisis waarin we zijn beland. Een streep willen trekken door corruptiegevallen, is bekeken vanuit dit perspectief, corruptie op zich. 

We zijn nu bijkans zes jaar verder en het vermeende onderzoek naar fraude op OW in de periode 2006-2010 is nog steeds niet aan de orde. Zou het komen vanwege de vele corruptiegevallen op OW na 2010?

Het standpunt van de VHP, zoals verwoord door haar fractieleider in de Assemblee is, dat alle corruptiegevallen onderzocht moeten worden en er wordt geen enkele streep getrokken onder geen enkel corruptiegeval. Ironisch genoeg was het de VHP-fFractieleider die tijdens een parlementsvergadering de president had gevraagd om, indien hij meende dat er corruptie had plaatsgevonden bij OW in de periode 2006-2010, hij (de president) stappen moest ondernemen daartegen. 

Voor wat betreft de corruptiebestrijding staat het standpunt van de VHP nog recht overeind: in gevallen van corruptie waarbij belastingcenten van hardwerkende burgers misbruikt zijn geen zand erover en ook geen streep eronder.

VHP

St. 8 December: 'Gemeenschap overspoeld met insinuerende berichten regeringszijde dat belonen straffeloosheid internationale ondersteuning geniet'

'Uitspraken Sandew Hira staan haaks op officiële standpunten OAS'

'Stichting roept totale gemeenschap op niet toe te staan dat er politiek aangestuurde aanslagen plaatsvinden op rechterlijke macht'


De afgelopen dagen is de gemeenschap overspoeld met insinuerende berichten van regeringszijde en regeringsgezinden die de indruk moeten wekken, dat de instelling en opstelling voor het belonen van straffeloosheid regionale en internationale ondersteuning zou genieten. De Stichting 8 December roept de samenleving vrijdag 25 augustus 2017 op zich niet te laten meeslepen in een scenario om de rechtspraak en rechterlijke macht te ondermijnen en de totale samenleving te beroven van haar rechtszekerheid. 

Uitspraken van de heer Sandew Hira, die opmerkelijk zijn steun naar de verdachten en in het bijzonder de hoofdverdachte vanuit het perscentrum van het kabinet betuigt, als zouden rechters gepolitiseerd zijn en zijn vele voortgaande pogingen voor het stopzetten van het 8 decemberstrafproces staan haaks op de officiële standpunten en beginselen van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Deze zijn heel helder weergegeven in het persbericht (zie onderaan).

In het bericht wordt onder meer ook verwezen naar een eerder bericht van de organisatie van 2012 waarin de Amnestie Wet werd veroordeeld: In deze verklaring wordt onder meer gesteld dat: '…De inter-Amerikaanse commissie voor de mensenrechten benadrukte dat …amnestiewetten die verband houden met ernstige mensenrechtenschendingen, onverenigbaar zijn met internationale mensenrechten verplichtingen, omdat dergelijke wetten Staten weerhouden onderzoek,vervolging en bestraffing van de daders te laten uitvoeren. …'

Voorts stelt de IACHR dat: Zij herhaalt dat Suriname, als een OAS-lidstaat en partij bij het Inter-Amerikaans Verdrag inzake de rechten van de mens, zich ertoe heeft verplicht ernstige mensenrechtenschendingen, zoals het 8 decembermoorden, te onderzoeken, te vervolgen,en te bestraffen van de schuldigen. De 8 decembermoorden van 1982 zijn in straffeloosheid gebleven door toepassing van een verscheidenheid aan mechanismen die onverenigbaar zijn met de internationale verplichtingen van de Staat.

De oproep van de OAS Mensenrechten Commissie zoals hieronder geciteerd logenstraft het misplaatst idee dat onder andere de heer Hira, wiens broer de advocaat John Baboeram gemarteld, vernederd en vermoord is op 8 december 1982, wil wekken als zou de OAS akkoord gaan met zijn opvattingen van straffeloosheid en stoppen van het rechtsproces. 'De inter-Amerikaanse Commissie dringt er bij de autoriteiten van Suriname op aan alle nodige maatregelen te nemen om te voldoen aan zijn verplichting om de ernstige mensenrechtenschendingen die tijdens de militaire dictatuur zijn begaan, te vervolgen en te bestraffen, en met name die van 8 december 1982.. ...'


De IACHR heeft overigens de Republiek Suriname niet alleen opgeroepen om de daders van de 8 decembermoorden strafrechtelijk te vervolgen maar ook de daders van het Moiwana bloedbad en andere mensenrechtenschendingen.

De Stichting 8 december 1982 respecteert het rechtsproces en beoordeelt deze niet op basis van een opportunistisch belang. Dit in tegenstelling tot het nu vertoonde gedrag waarbij wanneer de uitspraak niet is in het voordeel van de verdachte, er onterechte beschuldigingen naar de rechters en de rechterlijke macht worden geuit.

De Stichting 8 december 1982 roept de samenleving op om alert te zijn voor eenzijdige informatie verstrekking die alleen tot doel heeft om de gemeenschap te verwarren, rechters hun naam te bezoedelen en uiteindelijk de onafhankelijke rechtspraak en de rechterlijke macht volledig uit te schakelen.

De Stg 8 december 1982 heeft het volste vertrouwen erin, dat onze rechters en rechterlijke macht onbevreesd, naar eer en geweten zich kwijten van hun taken, beseffende de bijzondere rol die zij hebben in het garanderen van de rechtszekerheid van elke burger van ons land. De Stichting roept dan ook de totale gemeenschap op niet toe te staan dat er politiek aangestuurde aanslagen plaatsvinden op deze belangrijke poot van de Trias politica.


http://www.oas.org/en/iachr/media_center/preleases/2016/108.asp


Press Release

IACHR Expresses Deep Concern over Blocking of Trial for Grave Human Rights Violations in Suriname

August 2, 2016

Washington, D.C. - The Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) expresses its deep concern with respect to measures taken by President Dési Bouterse of Suriname in June of 2016 to block the resumption of a trial for grave human rights violations in which he is among those accused. 
The IACHR closely monitored the human rights situation in Suriname during the military dictatorship, and published a series of reports documenting grave human rights violations, including massacres.  These massacres include the emblematic case of the killing of 15 prominent citizens at Fort Zeelandia on December 8, 1982. The UN Human Rights Committee also established the violations of the right to life in the case. In addition, the Inter-American Court of Human Rights issued judgements related to grave human rights violations perpetrated during that period, on the Moiwana Community case (issued June 15, 2005) and Aloeboetoe et al (issued December 4, 1991).
Years later, in 2007, steps were taken to initiate trial proceedings, but these were halted when Congress passed an amnesty law in 2012.  As the IACHR indicated in a press release issued at that time, that law sought “to consolidate immunity for human rights violations committed during the military era (1982-1992) in Suriname, and to remove the exception in the 1992 Amnesty Law that applies to crimes against humanity and war crimes.”  The Inter-American Commission underlined “that amnesty laws related to serious human rights violations are incompatible with international human rights obligations, as such laws keep States from investigating and punishing the perpetrators.” 
In late 2015, the High Court ruled that proceedings must resume.  On June 9, 2016, the Military Court seized of the case reportedly ruled that the amnesty law was unlawful, opening the possibility to proceed with the trial. 
However, media reports indicate that President Bouterse rejected that ruling, and that in late June he addressed the National Assembly in a closed session to announce that he was invoking Article 148 of the Constitution which provides that the government sets general prosecution policy, and in the interest of matters of state security, it may give the attorney general instructions regarding prosecution.  Reports indicate that this is the mechanism the president used to again halt progress in the trial against him. 
The Inter-American Commission reiterates that Suriname, as an OAS member state and a party to the American Convention on Human Rights, has committed itself to investigate, prosecute and punish serious human rights violations such as this case, known as the December killings.  The December killings have remained in impunity through the application of a variety of mechanisms which are incompatible with the State’s international obligations.
The Inter-American Commission and Court have established that an amnesty law is not a justification for failing to investigate and ensure access to justice for human rights violations.  Nor may a state investigate and prosecute human rights violations in the military justice system, as it lacks the required guarantees of independence and efficacy.  The measure most recently announced, in which one of the accused instructs the prosecution to cease the proceedings, continues to deny justice to the family members who have been seeking it since 1982, and denies clarification to Surinamese society.  The fact that the Constitutional Court called for in the constitution has yet to be established represents yet another deficiency in access to justice.  
Laws and other measures that prevent the due investigation and prosecution of serious human rights violations are incompatible with inter-American human rights obligations. Following the development and consolidation of inter-American standards in favor of justice and against impunity, many states in the region have reviewed and invalidated the effects of their amnesty laws and similar measures in order to comply with obligations established in the inter-American system.
The Inter-American Commission urges the authorities of Suriname to take all actions necessary to comply with its obligation to investigate, prosecute and punish the serious human rights violations committed during the military dictatorship, and particularly those committed on December 8, 1982.
A principal, autonomous body of the Organization of American States (OAS), the IACHR derives its mandate from the OAS Charter and the American Convention on Human Rights. The Inter-American Commission has a mandate to promote respect for human rights in the region and acts as a consultative body to the OAS in this area. The Commission is composed of seven independent members who are elected in an individual capacity by the OAS General Assembly and who do not represent their countries of origin or residence.
No. 108/16

Sandew Hira laat weer van zich horen: 'Naar mijn idee zijn rechters zwaar gepolitiseerd en niet onafhankelijk'....

'Het 8 decemberstrafproces moet stopgezet worden'

OAS zou Hira's comité steun hebben toegezegd voor organisatie nationale conferentie over dialoog, verzoening, 6 december...


'Naar mijn idee zijn de rechters zwaar gepolitiseerd. Zij zijn niet onafhankelijk, waardoor de scheiding der machten is opgeheven. Het kan niet, dat de rechter de Amnestiewet naast zich neerlegt. Het 8 decemberstrafproces moet stopgezet worden.'

Dit zei Sandew Hira, broer van advocaat John Baboeram, één van de vermoorde mannen op 8 december 1982, donderdag op een persconferentie van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, zo bericht het Dagblad Suriname vrijdag 25 augustus 2017.

Hij vindt dat dezelfde strijd van de militaire periode en binnenlandse oorlog nu gewoon wordt voortgezet via de groene tafel. 'Het rechtsproces zal uiteindelijk geen oplossing brengen. Het probleem is het conflict tussen sociale groepen in de samenleving en geen Bouterse. Wij vinden dat dialoog en verzoening de manier is om dat te doen', aldus Hira.

Het comité zou de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten(OAS), Luis Almagro, tijdens zijn bezoek aan Suriname zover gekregen hebben, dat er steun is toegezegd voor de organisatie van de nationale conferentie over dialoog, verzoening, waarheidsvinding en gerechtigheid op 6 december 2017. Daarnaast zal ervoor gezorgd worden dat het comité in contact wordt gebracht met soortgelijke comités in andere landen.

'De OAS heeft aangegeven het proces van dialoog te willen ondersteunen en dat in de komende maanden daar vorm en inhoud aan zal worden gegeven. Afgesproken is dat contact verder via het ministerie van Buitenlandse Zaken zal verlopen.' Het gesprek met het comité zou hebben plaatsgevonden tussen 10 en 12 augustus. Hierna heeft Almagro ook een onderhoud gehad met president Desi Bouterse, die als persoon hoofdverdachte is in het 8 decemberstrafproces.

Hira benadrukte, dat leden van het comité vanuit persoonlijke ervaringen het heel verhaal verteld hebben van de binnenlandse oorlog, de rol van families op 8 december 1982, rol van Nederland die met 31 miljoen de oorlog heeft gesteund en hoe het geleid heeft tot 450 doden en duizenden mensen die nu nog leven met trauma’s.

'In het gesprek met ons hebben wij uitvoerig uitgelegd wat er in Suriname aan de hand is. Ik heb verteld hoe mijn broer geëxecuteerd is op 8 december 1982. Ook een lid van het comité heeft verteld hoe zij als 4-jarige met haar familie verzameld werd bij het voetbalveld van Pokigron door het Jungle Commando, mensen met mitrailleurs, en hoe zij doodsangsten uitstonden dat zij allemaal neergeschoten zouden worden. Humphry Jeroe heeft verteld hoe zijn familie in de kerk was toen de kapitein overgoten werd met benzine door het Jungle Commando en de vrouw van de kapitein gedwongen werd om haar eigen man in brand te steken', aldus Hira.

Hira heeft Almagro ook ingelicht over de mislukte gesprekken met het RK-Bisdom. Volgens Hira was het, het Bisdom die een brief naar de OAS stuurde. Maar, de organisatie zou toen hebben aangegeven dat zij pas kan opereren als er steun is van de regering van Suriname. Volgens Hira heeft de regering toen tegen het Bisdom gezegd, dat als zij de OAS naar hier wil halen, zij ervoor moet zorgen dat Suriname in eenheid de organisatie benadert. De regering heeft toen besloten een gesprek te organiseren tussen het comité en het Bisdom. Bij dat gesprek waren Jeroe en vicaris-generaal Esteban Kross aanwezig.

'Het Bisdom heeft toen eisen gesteld over wie precies namens het comité mocht praten. Voor het comité was het niet acceptabel toen het Bisdom mij uitsloot van het gesprek.' Hira benadrukte dat hierdoor geen handvat voor de regering was om aan te spreken over een gezamenlijk initiatief vanuit de samenleving richting de OAS. Uiteindelijk heeft het comité het verzoek aan de regering gedaan om het comité in contact te brengen met de OAS.

'Er moet geen indruk ontstaan alsof er een concurrentiestrijd is tussen het Bisdom en het comité. Daarom hebben wij gelijk na het gesprek met Almagro weer gevraagd naar een gesprek met het Bisdom om verslag te geven over het gesprek. Het Bisdom heeft positief hierop gereageerd en wij hebben dinsdag het gesprek gehad.' Afgesproken is dat in de toekomst geen aparte, maar gezamenlijke gesprekken met de OAS zal worden gevoerd. Hiervoor is volgens Hira een hechte samenwerking nodig.

Hira benadrukt, dat de behandeling en aanname van de ‘wet erkenning slachtoffers politiek geweld’ topprioriteit is. De behandeling hiervan zal volgens hem in oktober van start gaan. De hoop is dat tot november De Nationale Assemblee deze zal goedkeuren. 'Wij hebben Almagro uitgelegd hoe de handtekeningenactie is geweest. In Nederland zou je 40.000 handtekeningen hiervoor nodig hebben op een bevolking van bijna 17 miljoen. In Suriname zou dat ongeveer 1.000 handtekeningen moeten zijn, maar wij hebben 7.030 handtekeningen verzameld', aldus Hira.

Volgens Hira heeft de OAS-topman na het gesprek nadrukkelijk gevraagd wat het standpunt van het comité was ten aanzien van het 8 decemberstrafproces. 'Wij hebben gezegd dat het rechtsproces niet zal leiden tot een duurzame vrede in Suriname, omdat het gepolitiseerd is. Wij zijn voorstander van dialoog en verzoening als mechanisme om gerechtigheid en vrede te bereiken.' Vervolgens heeft Hira een exemplaar van ‘De getuigenis van president Desi Bouterse’, het boek dat hij schreef na het gesprek met het staatshoofd te Broko Baka, overhandigd aan Almagro. Daarnaast heeft hij hem verteld over het onderzoek dat hij verricht heeft met de toegang tot de Inlichtingendiensten, documenten en het onderzoek dat hij in de archieven van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gedaan. 'Hij vroeg mij of het Openbaar Ministerie de informatie over het onderzoek heeft opgevraagd. Ik zei hem dat het OM dat niet heeft gedaan', aldus Hira.

Brazilië pakt sloop Braziliaanse schepen bij schrootbedrijven in India, Pakistan en Bangladesh aan

Braziliaanse bedrijven kunnen boetes tot zo'n $ 3,2 miljoen krijgen

(Bron foto: NGO Shipbreaking Platform)

Brazilië is van plan om regelgeving te versterken om te voorkomen dat exporteurs, zoals Petrobras en Vale SA, verouderende schepen verkopen aan kopers die de vaartuigen door controversiële schrootbedrijven aan de kust van Zuid-Azië laten slopen.

Eerder deze maand besloten de autoriteiten om een ​​wettelijk kader te ontwikkelen om ervoor te zorgen, dat oude Braziliaanse schepen niet eindigen bij recyclers die berucht zijn vanwege het gebruik van vuile en gevaarlijke methoden, aldus de landelijke milieu wachtdog Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis).

Braziliaanse bedrijven kunnen boetes krijgen die kunnen oplopen tot maximaal 10 miljoen reais (3,2 miljoen dollar) als Ibama vindt dat ze internationale normen overtreden door hun schepen te laten slopen door schrootbedrijven in India, Pakistan en Bangladesh.Met het verkopen van schepen te aan kopers die ze vervolgens naar Zuid-Aziatische stranden sturen voor ontmanteling, staan de twee Braziliaanse exporteurs niet alleen. Maar, Vale - die twee vaartuigen verkocht die dit jaar naar India zijn gestuurd en van plan is om nog vier te laten slopen - is een van de weinige mijnbouwbedrijven die nog steeds zijn vloot bezit, terwijl andere olieproducenten, zoals Royal Dutch Shell Plc, schepen uiteindelijk op een veiliger en duurzamere manier laten recyclen.

In maart stortte Ibama zich op de verkoop van een Petrobras-schip genaamd Lobato aan recyclers die het schip in India willen slopen.. Daarop volgde een klacht ingediend door de Brusselse non-gouvernementele organisatie Shipbreaking Platform. Sindmar, de maritieme vakbond van Brazilië, voegde zich bij de NGO om zowel Petrobras als Vale, de grootste exporteurs van het land, te beschuldigen van het misbruiken van normen die zijn vastgesteld door het Verdrag van Basel, die het vervoer van gevaarlijke stoffen naar minder ontwikkelde landen moet voorkomen.Ter informatie:

http://www.shipbreakingplatform.org/press-release-brazilian-government-asked-to-stop-dumping-toxic-ships-on-south-asian-beaches/

PRESS RELEASE – BRAZILIAN GOVERNMENT ASKED TO STOP DUMPING TOXIC SHIPS ON SOUTH ASIAN BEACHES

NGOs and trade unions criticize Petrobras’ end-of-life fleet management

Brussels/Rio de Janeiro, 15 June 2017 – The Brazilian CONTTMAF trade union federation and its member SINDMAR [1] have recently criticized the shipbreaking practices of Transpetro, the oil and gas transportation subsidiary of the Brazilian petroleum corporation Petrobras, majority-owned by the State. In the last five years, more than twenty vessels owned by the oil and gas giant have been dismantled on the beaches of India and Pakistan, where shipbreaking activities endanger both workers and the environment. In an official letter sent on 2 June 2017 to Transpetro, Severino Almeida, president of CONTTMAF and SINDMAR, expresses his serious concerns about the Petrobras’ poor end-of-life fleet management. Several of the ships that ended up in South Asia were built thanks to financing provided by the Merchant Marine Fund. In other words, public money has therefore been used to build ships that now put workers’ lives at risk and pollute the environment in developing countries.
According to maritime databases, at least six more units owned by Petrobras have already been sold for demolition but are still in Brazilian territorial waters. Four drill platforms were bought in a public auction by the cash-buyer Rota Shipping who exclusively delivers to Turkish yards and was able to offer just 180,000 USD more than Alfa Ship Trading, a cash-buyer who only sends to India. On the other hand, the product tanker LOBATO and the liquefied petroleum gas carrier GUAPORE have been sold by Petrobras to Indian breakers. The NGO Shipbreaking Platform has alerted Brazilian authorities about the imminent illegal exports under Basel Convention’s rules of these two vessels, currently located at Rio de Janeiro Anchorage. To date, no reply has been received.
As published recently by SINDMAR, and based on data collected by the Platform, Petrobras is not the only Brazilian company involved in dirty and dangerous scrapping practices. In the last two years, the Brazilian multinational corporation Vale, engaged in metals and mining, has also sold five ships to shipbreaking beaches in Bangladesh and Pakistan, where at least 79 workers were severely injured and 55 died in 2016. 35 year-old worker Mukhlesur was crushed to death as he and his co-workers were moving a large metal slab from the Vale’s ORE TIMBOPEBA at Mak Corporation Ship Breaking yard in Chittagong, Bangladesh.
It is unacceptable that Petrobras and other Brazilian companies contribute to the deaths and environmental pollution in South Asia”, says Nicola Mulinaris, Communication and Policy Officer of the NGO Shipbreaking Platform. “In order to ensure clean and safe ship recycling off the beach, we demand stricter requirements for the public auctions of Petrobras’ end-of-life vessels and the enforcement of international legislation on hazardous waste exports. The vessels could even be recycled in Brazil”, adds Carlos Müller, CONTTMAF’s and SINDMAR’s Director.
A committee coordinated by the Ministry of Labour and Employment, with the presence of the Brazilian Navy and Petrobras itself, is now considering the possibility to include ship recycling in the scope of national regulation NR 34, which sets environmental and safety requirements for ship building and offshore constructions, including repair activities.
Widening the scope of regulation NR 34 is certainly a step in the right direction. Should Brazil be serious about starting to use the dormant national ship recycling capacity, we call on all interested Brazilian yards to follow the standards set in the EU Ship Recycling Regulation and to apply to be included in the upcoming EU List of approved ship recycling facilities,” says Mulinaris.


NOTE
[1] The Confederação Nacional dos Trabalhadores em Transportes Aquaviários e Aéreos, na Pesca e nos Portos (CONTTMAF) is a confederacy constituted for the purpose of coordenation, orientation, defense and legal representation of the professional categories in the maritime, riverine, lacustrine, diving, civil aviation, fishing and port activities. The Sindicato Nacional dos Oficiais da Marinha Mercante (SINDMAR), part of the confederacy, is the maritime officers’ union.


(De Surinaamse Krant/Gulf News/Bloomberg/NGO Shipbreaking Platform/Twitter)

Honderden mensen te Buzios, Brazilië, redden gestrande bultrug

'Walvis vindt zijn weg terug in de oceaan na uren te zijn gestrand'Met de hulp van honderden mensen en de komst van de vloed is een bultrug donderdag 24 augustus 2017 op een strand in de kuststad Buzios in Zuidoost-Brazilië, teruggevoerd naar de oceaan. Een woordvoerder van de gemeente Buzios zei, dat de walvis zijn weg terug in de oceaan had gevonden na uren te zijn gestrand.

Videobeelden tonen graafmachines en tientallen mensen met schoppen die zand rond het zoogdier weggraven in een poging om het te redden:Biologen ter plekke zeiden, dat het om een nog jonge walvis gaat, en niet meer dan zo'n 15 ton weegt.(Bron: De Surinaamse Krant/Google Earth)


(De Surinaamse Krant/Folha de Buzios/Associated Press/Twitter)