maandag 28 augustus 2017

'Een schoenmaker heeft het tegenwoordig driemaal drukker dan een arts'

'Het eerste hulpproduct in de keuken is van een sardientje verworden tot een ei'...


De verslechterde sociaal-economische situatie in het land is van dien aard, dat een schoenmaker het tegenwoordig driemaal drukker heeft dan een arts. Deze vergelijking maakte oud-districtscommissaris en VHP-Assembleelid Harriet Ramdien zaterdagavond tijdens een VHP-massameeting in het rijstdistrict. 

Op heel komische wijze hield Ramdien, aldus het Dagblad Suriname maandag 28 augustus 2017, de aanwezigen voor, dat wanneer een schoen het heeft begeven en los is geraakt, het financiële budget van een kleine man heden ten dage niet toereikend is om een nieuwe aan te schaffen. Voor het nieuw schooljaar laten ouders de oude schoenen repareren bij de schoenmaker, waardoor deze een overvolle agenda heeft en mensen op een andere dag moet laten terugkomen. 

De politica zei ook, dat de term eerste hulp in de keuken, die van toepassing was op sardines, al lang niet meer tot een eerste hulp voedingsproduct aangemerkt kan worden. Voor het kopen van een sardientje is men Srd 14 of meer kwijt. 

Het eerste hulpproduct in de keuken is van een sardientje verworden tot een ei. Maar, een ei kost tegenwoordig ook Srd 1.75. 

Voor Ramdien is de enige oplossing dat deze regering weg moet. ‘De VHP is de oplossing.’ Voor de komende verkiezing denkt ze, dat de partij alle vijf zetels in Nickerie kan pakken.

NPS wil graag een eigen televisiekanaal

'Er zijn afrondende gesprekken met mediaeigenaren en sponsoren die moeten leiden tot samenwerkingsvormen'


De Nationale Partij Suriname (NPS) streeft naar een televisiekanaal. Voorzitter Gregory Rusland maandag 28 augustus in het Dagblad Suriname: ‘Niet alleen politieke verenigingen streven naar een eigen televisiekanaal, omroep en of andere mediavorm. Ook religieuze en andere organisaties beijveren zich daarvoor.'

'Wij merken, dat de regerende politieke partij gretig gebruikmaakt van overheidsmedia om haar verhaal te vertellen aan de gemeenschap. Met staatsmiddelen wordt er propaganda gevoerd. De NPS gaat na hoe haar politieke boodschap effectief te brengen naar het volk. Het gaat niet alleen om televisie, radio omroep en internet. Een schrijvend medium mag er niet ontbreken.' 

Rusland is zich ervan bewust, dat het beheren van een televisiekanaal en het uitvoeren van andere media activiteiten algemene en specifieke deskundigheid vraagt. Daar maakt hij zich niet echt zorgen over. 

‘De NPS heeft mediadeskundigen in huis. Kapitaal is een vraagstuk, maar het is niet onoverkoombaar. Er zijn afrondende gesprekken gaande met mediaeigenaren en sponsoren die moeten leiden tot samenwerkingsvormen.'

PALU stemt tegen begrotingen 2017

'Regering zet beleid voort met het opstellen van niet-realiseerbare begrotingen'

'Minister van Financiën misbruikt de oude gewoonte om groter wordende tekorten kleiner te doen lijken door leningen als inkomsten te boeken'


Het is te betreuren dat de regering het beleid voortzet met het opstellen van niet-realiseerbare begrotingen en het “kleiner doen lijken” van de begrotingstekorten. De regering laat hiermee de kans liggen om vanuit progressieve gedachten en ontwikkelingsvisie de overheidsfinanciën langzaamaan te hervormen. Maar, we zien juist dat de huidige minister van Financiën misbruik maakt van de “oude” gewoonte om de groter wordende tekorten kleiner te doen lijken door leningen als inkomsten te boeken. Steeds meer leningen worden als inkomsten geboekt terwijl daarmee schulden gecreëerd worden, steeds meer worden de begrotingen onrealistischer. 

De PALU fractie heeft op diverse momenten hier aandacht voor gevraagd maar onvoldoende ondersteuning voor gekregen. 

PALU parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte heeft daarom tegen de begrotingen gestemd om een signaal te doen uitgaan naar de regering en de samenleving dat we niet door kunnen gaan met deze wijze van begroten en beleid uitvoeren.

Het beleid waarbij de samenleving “lekker” wordt gemaakt met een “veel te mooie” begroting terwijl de beleidsmakers weten dat ze niet gerealiseerd zullen worden, is erg schadelijk voor Suriname. Het volk verwacht inhoudelijk beleid maar in werkelijkheid is er geen geld, terwijl dat wel begroot is. Ministers die denken dat ze beschikken over het begroot geld om beleid te maken komen bedrogen uit. Uiteindelijk wordt elk jaar maar een klein deel (gemiddeld minder dan 30%) van het inhoudelijk beleid dat als kapitaalsuitgaven begroot staan, uitgevoerd.

In 2015 werd de samenleving voorgeschoteld dat het begrotingstekort slechts 3.4% was, terwijl in werkelijkheid het begrotingstekort ruim 14% bedroeg. Er was een bedrag van Srd 3.1 miljard aan leningen geboekt als inkomsten om de tekorten minder te doen lijken. Deze werden na kritieken vanuit de PALU-fractie teruggebracht naar Srd 2.1 miljard en het ambitieuze, fel bekritiseerde treinproject werd geschrapt. Achteraf is met nieuwe, zogenaamde “suppletoire” begrotingen bijna aan het einde van 2015 in aller haast dit bedrag gebracht naar Srd 0.9 miljard. Kennelijk toen de nieuwe minister van Financiën achteraf met schrik tot de conclusie kwam dat de leningen niet doorgingen en de realisaties te veel zouden afwijken van de begrootte bedragen. 

In 2016 werden wederom Srd 2.2 miljard aan leningen door hem als inkomsten geboekt om de tekorten kleiner te doen lijken. 

Voor dit jaar staan van de Srd 8.6 miljard aan uitgaven maar liefst Srd 4.9 miljard aan leningen, bijna 15% van onze BBP. Toch zegt de coalitie, dat het begrotingstekort slechts Srd 1.7 miljard bedraagt, slechts 6.5% van onze BBP. Met andere woorden, Srd 2.2 miljard aan leningen staan als inkomsten geboekt, weer om de tekorten kleiner te doen lijken. Leningen creëren schulden en moeten in een later stadium terugbetaald worden. 

Het is net alsof wij aan het volk presenteren dat wij eigenaar zijn van een auto dat is aangeschaft door middel van een lening, maar we vergeten erbij te vertellen dat we pas eigenaar van de auto zijn als de lening is afbetaald door het volk. Het is de vraag waarom opeenvolgende regeringen blijven vasthouden aan deze principieel onjuiste werkwijze. Waarom boekt men dan niet het begrotingstekort dat ook gedekt zal worden door leningen als inkomsten, dan zou het tekort namelijk 0% zijn. Of boek dan maar Srd 5 miljard als inkomsten, en we hebben zelfs een begrotingsoverschot van Srd 1.1 miljard!!! 

Ook tijdens de vorige regering kreeg de PALU-fractie onvoldoende ondersteuning voor de voorgestelde hervormingen van de overheidsfinanciën vanuit de overige fracties. Het is goed dat de huidige oppositie deze inzichten nu wel meeneemt in haar kritieken. Ook de opeenvolgende regeringen Venetiaan maakten zich ook hieraan schuldig. 

Dat steeds meer politieke partijen dit voor Suriname zeer schadelijke werkwijze doorzien, betekent hopelijk dat er wijziging zal plaatsvinden op termijn. Wat we ook zien is dat op basis van de huidige transparantie van bestuur de zwakheden in de overheidsfinanciën kunnen worden blootgelegd. Vergaande hervormingen zouden kunnen worden doorgevoerd die gunstig zouden zijn voor de ontwikkeling van Suriname. De samenleving en het bedrijfsleven zouden hier meer gebruik van moeten maken en daarom en hun stem laten horen. 

Secretariaat PR en Massacommunicatie 
Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU)

De FARC introduceert haar politieke partij tijdens een conferentie te Bogota

'We hebben voor ons veel uitdagingen en veel moeilijkheden, niets is gemakkelijk in politiek'

Partij wordt aanvankelijk de Revolutionaire Alternatieve Strijdkrachten van Colombia genoemd....


Colombia's linkse FARC-rebellengroep introduceert haar politieke partij tijdens een conferentie die zondag begon, een belangrijke stap in de overgang naar een burgerorganisatie na meer dan 50 jaar oorlog en haar eerste kans om beleid aan sceptische kiezers bekend te maken. De zes-daagse bijeenkomst in Bogota van FARC-leden, die tijdens de demobilisatie meer dan 8.000 wapens aan de Verenigde Naties hebben overhandigd, zal naar verwachting vrijdag sluiten met een platform dat de partij volgend jaar campagne gaat voeren voor de verkiezingen, aldus persbureau Reuters maandag 28 augustus 2017.

In het kader van de vredesovereenkomst in 2016 met de regering om haar aandeel te beëindigen in een oorlog die meer dan 220.000 mensen het leven heeft gekost, kreeg de meerderheid van de strijders in de groep die formeel bekend staat ​​als de Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia, amnestie en mocht deelnemen aan de politiek. Of de rebellen steun zullen krijgen van Colombianen, valt nog te bezien.

De FARC's vaak ouderwetse marxistische retoriek werpt velen terug naar hun oprichting in 1964, maar voorstellen voor hervormingen van ingewikkelde eigendomswetten kunnen tractie krijgen met landelijke kiezers die worstelen als boeren.

Het vredesakkoord, afgewezen door een marge van minder dan 1 procent in een referendum voordat het werd gewijzigd en goedgekeurd, verleent de FARC automatischetien zetels in het Congres in 2026, maar de groep kan campagne voor anderen voeren.

In een beeld, dat een paar jaar geleden ondenkbaar was geweest, kwamen FARC-afgevaardigden per bus naar het centrum van de hoofdstad, begeleid door de politie op motorfietsen.

'Vanuit deze gebeurtenis zullen we veranderen in een nieuwe, exclusieve politieke fractie die haar werkzaamheden op juridische wijze zal uitvoeren', zei FARC-leider Rodrigo Londono, die bekend staat onder de naam Timochenko, tegen honderden deelnemers in het evenementencentrum te Bogota.

'We hebben voor ons veel uitdagingen en veel moeilijkheden', zei Londono. 'Niets is makkelijk in de politiek.' Landelijke verbeteringen blijven een focus voor de partij, voegde hij eraan toe.

Veel afgevaardigden droegen conferentie-t-shirts met de slogan 'Een nieuwe partij voor een nieuw land'.  Een schilderij met afbeeldingen van de Cubaanse revolutionaire leiders Fidel Castro en Ernesto 'Che' Guevara, de overleden Venezolaanse president Hugo Chavez en Jezus Christus was te zien.

De partij wordt aanvankelijk de Revolutionaire Alternatieve Strijdkrachten van Colombia genoemd, waarbij de FARC-voorletters in het Spaans worden behouden. Zowel de wetgevende als de presidentsverkiezingen vinden plaats in 2018. Het is nog niet duidelijk waaraan de FARC-kandidaten gaan deelnemmen..

(De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

Parlement Ecuador geeft groen licht voor vervolging vicepresident Jorge Gla

Glas verdacht van misdrijven in verband met het Odebrecht-corruptieschandaal

(Bron foto: Glas)

Het Ecuadoraanse parlement heeft vrijdag groen licht gegeven voor de vervolging van vicepresident Jorge Glas voor vermeende misdrijven in verband met het Odebrecht-corruptieschandaal in diverse Latijns-Amerikaanse landen. Alle 128 parlementsleden aanwezig op de congresvloer (van 137) stemden voor de door Glas zelf ingediende motie, de ideologische erfgenaam van de voormalige socialistische president Rafael Correa, aldus maandag 28 augustus 2017, de PanAmPost.

Dagen eerder had zijn eigen partij, de regerende PAIS Alliance (AP), die een meerderheid van de zetels heeft, aangekondigd dat het een onderzoek niet zou blokkeren te midden van de oproep tot het ontslag van de vice-president.


'Ik vraag mijn collega-congresleden om de machtiging te aanvaarden die door het Nationaal Hof van Justitie zal worden aangevraagd. Ik heb niets te verbergen, ik zal alles wat ik moet doen onder ogen zien', zei vicepresident Glas, die eventueel voor een rechtbank moet verschijnen.


Glas is ervan overtuigd, dat hij zal bewijzen, dat zijn handen 'schoon zijn. Ik vertrouw op het rechtssysteem en ik weet dat de rechtsstaat, niet de regel van opinie, zal zegevieren. De waarheid zal haat en wraak overwinnen', tweette hij vrijdag.
De stemming kwam nadat Ecuador's advocaat-generaal Carlos Baca Mancheno verzocht had om vicepresident Glas op te nemen in de Odebrecht-zaak. Glas beweert dat het onderzoek deel uitmaakt van een 'brutale aanval' tegen hem en de nalatenschap van Rafael Correa, ondanks het bewijs dat het ministerie van Justitie heeft verzameld.

Een bewijsstuk dat kan leiden tot een veroordeling van de vicepresident, is een opname van een gesprek tussen hem en een voormalig president van Odebrecht, José Conceição Santos. In de opname bespreekt Glas met de Odebrecht-topman een aanpassing in de prijs van een openbaar werk, in afwachting van betalingen aan het bedrijf en de hydrodam van Manduriacu.

(De Surinaamse Krant/PanAmPost/Twitter)

Agent en vader bedreigd na drugsinvallen door politie ressort Zanderij

Bedreiging door groep 'jongemannen' die tijdens politieacties heel provocerend bezig waren


De politie van het ressort Zanderij heeft op zaterdag 19 augustus op drie verschillende locaties drugsinvallen gepleegd. Op de locaties werden drie verdachten aangehouden.Twee van de verdachten zijn na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie ingesloten. De derde is na verhoor heengezonden. Dit meldt het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 28 augustus 2017.

Bij de inval werden marihuana en yamie in beslag genomen. Meer dan twee kilo drugs was verstopt in een emmer met kledingstukken. Op dezelfde locaties werden jachtpatronen aangetroffen en huishoudelijke spullen waarvan de herkomst niet kan worden verklaard. 

Kort na de invallen en de aanhoudingen kreeg de politie een melding van een bedreiging binnen. Onderzoek wees uit, dat het ging om een vader van een politieman die bedreigd is geworden door een groep jongemannen die tijdens de politieacties heel provocerend bezig waren. De jongemannen droegen de vader op zijn zoon aan te manen hen met rust te laten. Zou dat niet gebeuren, dan zouden vader en zoon binnen twee weken worden uitgeschakeld. 

De 38-jarige C., die vermoedelijk de uitlatingen moet hebben gedaan, is aangehouden. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is hij ingesloten. 

Benadeelden van diefstal of inbraak die hun spullen kunnen herkennen mogen zich begeven naar de politie van het ressort Zanderij met medeneming van de nodige bescheiden.

Bouterse heeft ontmoeting met Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken

Jorge Arreaza: 'President Bouterse gaf zijn steun aan de mensen en de regering van Venezuela'


President Desi Bouterse heeft gisteren een onderhoud gehad met de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza. Dit meldt de bewindsman op zijn officiële Twitter-account. Voordat Bouterse naar Cuba ging, is hij eerst naar Venezuela gegaan. Dit is niet bekendgemaakt, aldus vandaag, zondag 28 augustus 2017, Starnieuws.De president en de Venezolaanse minister hebben een bespreking gehad over de bilaterale samenwerking. De ontmoeting vond plaats op de internationale luchthaven Simón Bolívar, in Maiquetía.

'We hebben een goede werkvergadering over onze bilaterale samenwerking gehad. President Bouterse gaf zijn steun aan de mensen en de regering van Venezuela', meldt de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken.

In de delegatie van de president reist ook mee minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. De president heeft een toestel van Fly All Ways gecharterd voor zijn reis naar Cuba. Hij zal daar een algehele medische controle ondergaan en koppelt ook een week vakantie ertegenaan. Zijn familie is ook met hem meegereisd.

Door overheid begroot bedrag 2017 voor Medische Zendig geen reden tot blijdschap

'We zijn keihard bezig andere bronnen aan te boren, proberen zoveel mogelijk projecten te schrijven'


Met de goedkeuring van de staatsbegroting door De Nationale Assemblee is een subsidie van Srd 27 miljoen toegekend aan de stichting Medische Zending (MZ). Het bedrag staat op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, maar dit brengt de organisatie niet in een hoerastemming. MZ-directeur Edward van Eer zegt vandaag, maandag 28 augustus 2017, in de Ware Tijd, dat voor vorig jaar eenzelfde bedrag was begroot voor de stichting. Hiervan was aan het einde van het jaar nog geen SRD 19 miljoen ontvangen. 

'Voor dit jaar denk ik dat we ongeveer elf miljoen hebben gehad, terwijl al meer dan de helft van het jaar voorbij is.' Hij verwacht daarom niet dat de financiële situatie van de MZ veel zal veranderen.

Toch gelooft hij dat er altijd een mogelijkheid zal worden gevonden om de dienstverlening te continueren. De afgelopen maanden is de dienstverlening met kunst- en vliegwerk in stand gehouden. Omdat de subsidie niet op tijd wordt overgemaakt, verkeert de MZ voortdurend in financiële problemen. De organisatie zoekt daarom actief naar opties om minder afhankelijk te zijn van de overheid.

'We zijn keihard bezig andere bronnen aan te boren. We proberen zoveel mogelijk projecten te schrijven om bepaalde zaken gerealiseerd te krijgen. Wat we niet kunnen doen is donaties zoeken om het personeel uit te betalen.'

Van Eer wil niet ingaan op kritiek die tijdens de begrotingsbehandeling is geuit op de subsidie aan de Medische Zending. Sommige volksvertegenwoordigers hebben er moeite mee dat de MZ als particuliere instelling subsidie krijgt. De MZ-directeur vindt, dat er gewoon gecommuniceerd moet worden indien de overheid zeggenschap wil hebben.

Goudzoekers Paitoe en Veira hoeven van Newmont geen cent meer te verwachten

Ramdin: 'Newmont niet bereid om opnieuw met hen te onderhandelen'


Goudzoekers Poalosesa Paitoe en Orcanio Veira, die in juli 2015 beschoten zijn in het concessiegebied van Newmont Suriname, hoeven niet te rekenen op meer schadevergoeding dan ze hebben gehad. Het goudbedrijf is volgens topman Albert Ramdin niet bereid om opnieuw met hen te onderhandelen, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 28 augustus 2017. 

Marcelino van der Vloot, die met een advocaat voor hen opkomt, zei eerder dat elk van de twee getroffen mannen minimaal een miljoen Amerikaanse  dollar moet krijgen, uitgaande van het beleid van schadeloosstelling van de multinational. Veira heeft 375.000 dollar ontvangen en Paitoe 275.000 dollar. 

'Het bedrijf heeft geen beleid om elke persoon een compensatie van een miljoen dollar te betalen', reageert Ramdin. Ook wijst hij erop, dat er geen verzekeringsuitkering van een miljoen dollar aan Newmont Suriname is gedaan voor deze kwestie. 

De mannen dreigen met een rechtszaak als hun eisen niet ingewilligd worden. Ze willen het verschil van het bedrag dat ze hebben gehad en een miljoen Amerikaanse dollar. De topman van Newmont wijst erop, dat de mannen het akkoord, dat door hen en hun advocaat in vrije wil is getekend en waarvoor betaling is ontvangen, een juridisch bindende overeenkomst is. 'We geloven dat in een rechtszaak de rechter dit akkoord intact zal laten, vooral omdat de betaling reeds heeft plaatsgevonden en zonder enig protest is geaccepteerd', beargumenteert Ramdin. 

De mannen waren illegaal in het concessiegebied toen ze betrokken zijn geraakt bij het schietincident. Newmont is volgens Ramdin juridisch niet verplicht om deze personen te compenseren. Echter, om humane redenen heeft Newmont aangeboden om met ze te onderhandelen, waarbij de mannen werden bijgestaan door een advocaat van hun keuze. Het akkoord dat in januari 2016 is gesloten voorzag in compensatie voor letsel, medische kosten, gemist inkomen en kosten voor juridische bijstand. 

Haïtiaanse Vereniging heeft het gehad met Haïtiaanse venters op straat

'De mensen hebben geen greintje respect voor de staat, ze blijven hun groenten verkopen op straat'

'Ik heb de districtscommissaris gezegd om hard tegen hen op te treden'


'De mensen hebben geen greintje respect voor de staat, die zoveel heeft geïnvesteerd in het opzetten van de markt. Ze blijven hun groenten en aardvruchten verkopen op straat.' Dat zegt Raymond Nicolas, voorzitter van de Haïtiaanse Vereniging, vandaag, maandag 28 augustus 2017, in de Ware Tijd. Het kan er bij hem niet in, dat zijn organisatie en de overheid zich hebben ingespannen en dat een aantal mensen zich toch niet aan de regels houdt. Suriname is volgens hem het enige land dat een markt heeft opgezet voor de Haïtianen. 

Nicolas: 'Dat wil zeggen, dat het land de mensen helpt, maar ze waarderen dat niet. Ik heb de districtscommissaris gezegd om hard tegen hen op te treden, anders blijven we aan de gang.'

Hij legt uit dat de vereniging voor de venters is opgekomen toen de politie hen telkens wegstuurde en hun producten afpakte. 

S.S. die een stand heeft op De Eenheidsmarkt, zegt dat er geen toeloop en daardoor nauwelijks omzet is. Zij en andere landgenoten hebben daarom besloten om ook op straat te verkopen. 'Ik heb huur te betalen en moet geld voor mijn moeder sturen in Haïti en daarom zijn we genoodzaakt om op straat te verkopen', zegt ze. Zij vreest niet dat de politie haar zal verwijderen. Mocht ze worden uitgezet naar Haïti, dan zal dat een verlichting voor haar zijn. 'Het wordt dan een gratis ticket, want ik wil graag terug naar mijn land, maar heb het geld niet om de ticket te kopen.'

Vorige week maandag is de situatie uit de hand gelopen toen Haïtiaanse venters bij de Centrale Markt aan de Waterkant geconfronteerd werden met de politie. Toen ze politieagenten zagen aankomen renden ze weg. Een van hen struikelde en moest met de ambulance naar de Spoedeisende Hulp vervoerd worden.

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost zei, dat de mensen illegaal in het land zijn en zich juist daarom zouden moeten gedragen om uitzetting te voorkomen.

Assemblee behandelt initiatiefwet op de Jaarrekening

Wet nodig ter bevordering van transparantie van het overheidsbeleid


De Nationale Assemblee behandelt vandaag, maandag 28 augustus 2017. de initiatiefwet op de Jaarrekening (zie hierna) tijdens een openbare commissievergadering, zo meldt Starnieuws. Deze wet is nodig voor het bevorderen van transparantie van het overheidsbeleid. Benadrukt wordt, dat voor elke organisatie, ook een eenmansbedrijf, het opstellen van een jaarrekening essentieel is. 

De initiatiefnemers van deze wet zijn de Assembleeleden Jennifer Geerlings-Simons, Melvin Bouva, Stephen Tsang en André Misiekaba (NDP) en Celsius Waterberg (BEP). De initiatiefwet is in mei ingediend. De commissie die de openbare behandeling voorbereidt staat onder leiding van Amzad Abdoel (NDP). De overige leden zijn Asiskumar Gajadien (VHP), Jennifer Vreedzaam (NDP), Gregory Rusland (NPS), Rossellie Cotino (NDP), William Waidoe (Pertjajah Luhur) en Wendell Asadang (NDP).Het wetsvoorstel beoogt enerzijds onzekerheden weg te nemen en betrouwbare vergelijkbare jaarrekeningen te faciliteren, en anderzijds een aantal fundamentele waarden en normen in financiële verantwoording te waarborgen. Hierbij gaat het om de inrichting en presentatie van een jaarrekening, de omvangscriteria van entiteiten waarvoor de raamwerken voor verslaggevingsstandaarden gelden, de controleplicht door een onafhankelijke gecertificeerde accountant en de openbaarmaking van de jaarrekening. 

Het wetsvoorstel brengt volgens de Memorie van Toelichting geen wijziging in de in Suriname van toepassing zijnde wet- en regelgeving met betrekking tot het ondernemingsrecht, behoudens voor zover een afwijking expliciet uit deze wet blijkt. 

Uitgangspunt is geweest dat alleen die onderwerpen worden geregeld ten aanzien waarvan de behoefte tot een wettelijke regeling bestaat en waarin de bestaande wetten niet of niet afdoende voorzien. Zo bevatten bijvoorbeeld het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Koophandel grotendeels reeds bepalingen over het ondernemingsrecht.

Fly All Ways werkt samen met Venezolaanse Turpial Airlines

Fly Allways begint dit jaar met vluchten naar Venezuela 


Luchtvaartmaatschappij Fly All Ways en Turpial Airlines uit Venezuela hebben gisteren een eerste gezamenlijke vlucht uitgevoerd op het traject Paramaribo-Curaçao-Valencia visa versa. Beide maatschappijen zullen nu wederzijds vluchten voor elkaar uitvoeren, alsook uitwisselen van kennis en personeel en andere luchtvaart gerelateerde zaken, in wederzijds voordeel of als assistentie, aldus Fly All Ways vandaag, maandag 28 augustus 2017.

Leidinggevenden van beide maatschappijen hebben gisteren een onderhoud gehad op de Johan Adolf Pengel Luchthaven, na aankomst uit Curaçao. 

De vlucht is goed verlopen en de passagiers zijn tevreden, gelet op de positieve reacties en berichten, zegt de luchtvaartmaatschappij. 

Fly Allways begint dit jaar nog met vluchten naar Venezuela en over een maand zal samen met Turpial worden gestart met vluchten tussen Suriname en Cuba visa versa. Er zal gestart worden met vier vluchten per week, waarvan twee naar de hoofdstad van Cuba, Havana, en twee vluchten naar Santiago de Cuba, het Caribische deel van Cuba in het oosten van het land. 

Turpial wordt gezien als een enorme hulp voor Fly All Ways bij het verwezenlijken van haar plannen, om nieuwe bestemmingen tot bloei te brengen in de regio. Kort na haar oprichting vorig jaar, bleek al dat de vraag vanuit het reizende publiek de verwachtingen overtrof. Daarom werd uitgekeken naar een partner welke nu gevonden is in Turpial. De vloot van deze vliegmaatschappij bestaat uit drie Boeings 737-400. Deze kunnen aanzienlijk meer passagiers tegelijkertijd transporteren, waarbij ook nog de kosten voor de klanten omlaag gaan, benadrukt Fly All Ways.

Koop van het Plaza Hotel, Curaçao, wordt teruggedraaid

Girobank schrijft zo snel mogelijk een nieuwe veiling uit


De koop van het Plaza Hotel wordt teruggedraaid. John Burcham, ceo van Allied United Financial Corporation (AUFC), heeft niet betaald en zal aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van de veiling. Girobank zal zo snel mogelijk een nieuwe veiling uitschrijven. Dat zeggen nauw betrokkenen bij de verkoop van het hotel, aldus vanochtend, maandag 28 augustus 2017, het Antilliaans Dagblad.

Waarom AUFC niet heeft betaald, blijft gissen, maar wel staat vast dat er iets mis is gegaan rond de garantiestelling van de betaling.

Burcham heeft direct na de veiling op 20 juli geen ‘onherroepelijke bankgarantie’ overhandigd, zoals in de veilingvoorwaarden is vastgelegd en blijkbaar was de tweede optie om ‘een andere zekerheid te stellen ten genoegen van de executant tot bedrag van het bod’ minder hard dan gedacht.

Van de betaling van de 9 miljoen dollar is het nooit gekomen.

Statenlid Mc William, Curaçao, wil af van eigen bijdrage van 1 gulden voor mensen in bijstand en AOV

Mc William richt verzoek aan minister Suzy Camelia-Römer 


Statenlid Giselle Mc William van regeringspartij MAN heeft per brief aan PIN-minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur gevraagd of de eigen bijdrage van 1 gulden voor mensen in de bijstand en burgers met AOV kan worden afgeschaft. Dit meldt vandaag, maandag 28 augustus 2017, het Antilliaans Dagblad

De fractie is er voorstander van om de regeling in zijn geheel af te schaffen, maar als dat niet kan, dan is de vraag of de AOV’ers en mensen in de bijstand ontzien kunnen worden. 

Het Statenlid schrijft dat mensen met een chronische ziekte ervan afzien om medicijnen te halen, omdat zij de eigen bijdrage van 1 gulden niet kunnen betalen. Het Statenlid schetst de maatregelen van de overheid om de kosten van medicijnen bij de botika’s te verlagen. 

Doorstart van het dokbedrijf in Schottegat kost Curaçaose belastingbetaler 121 miljoen gulden

Bijdrage belastingbetaler direct en indirect 121 miljoen 


De Curaçaose belastingbetaler heeft via de overheid - direct of indirect - een bijdrage van niet minder dan 121 miljoen gulden ingebracht om de doorstart van het dokbedrijf in het Schottegat te faciliteren, aldus vandaag, maandag 28 augustus 2017, het Antilliaans Dagblad, dat een en ander heeft opgemaakt uit het dossier over het faillissement van NV Curaçaose Dok Maatschappij (CDM), dat na een stille voorbereiding, in februari een doorstart maakte als Damen Shiprepair Curaçao. 

Naar het zich laat aanzien met succes, want de rust is teruggekeerd, de banen bleven behouden en de scheepswerf ligt moment vol werk.

Curaçao heeft echter wel moeten bloeden voor eerder jarenlang uitblijven van de vereiste reorganisatie, besluiteloosheid en het zelfs terugdraaien van eerder genomen besluiten. Dat laatste gebeurde onder minister Nasser El Hakim (MFK) ten tijde van het kabinet-Schotte van 2010-2012; de toen al vergevorderde onderhandelingen met Damen werden onder zijn verantwoordelijkheid afgebroken.

'Transparantie niet alleen voor Assemblee, maar ook voor Jeugdparlement hanteren'

Dagblad Suriname: NJP vergadert het liefst achter gesloten deuren, die mysterieuze opstelling schaadt imago NJP


De Nationale Assemblee (DNA) beschikt nu over een eigen mobiele applicatie ‘DNA-app’ welke in principe de transparantie van DNA behoort te vergroten. Pertjajah Luhur (PL)-Assembleelid Ingrid Karta-Bink zegt hierover vandaag, maandag 28 augustus 2017, in het Dagblad Suriname: 'Als een burger deze applicatie gebruikt, krijgt hij/zij toegang tot alle zaken die binnen het parlement besproken worden, zelfs die wetten die nog in de voorbereiding zijn. Het is heel handig en is voor een ieder toegankelijk.'

Zij beklemtoont dat de samenleving op deze wijze haar volksvertegenwoordigers in de gaten kan houden. 'Velen denken dat de DNA-leden alleen plaatsnemen in de grote vergaderzaal, maar dat is het niet. We hebben meerdere taken, zoals het ontwerpen van wetten en het onderhouden van contacten met tal van instituten. En dit alles kunnen de burgers terugvinden in de app; zo transparant willen we zijn naar het volk toe.'

Aangezien het Nationaal Jeugdparlement (NJP) enigszins ook de structuur bezit als die van de DNA, vroeg de redactie van het Dagblad Suriname aan de volksvertegenwoordigster waarom de transparantie binnen het NJP niet vergroot wordt middels een eigen mobiele applicatie en/of een televisiekanaal. Het NJP bezit namelijk 29 leden, die verdeeld zijn in 5 vaste commissies, die niet voor niemendal zijn geïnstalleerd. Het is bovendien gebleken dat het NJP het liefst achter gesloten deuren vergadert. Deze mysterieuze opstelling schaadt het imago van het NJP aanzienlijk en roept wantrouwen op bij de jeugd. De jongeren willen namelijk weten waarmee hun jeugdvertegenwoordigers zich bezighouden in het NJP. 

'Het NJP verschilt wel hemelsbreed met DNA. Het NJP behoort beleid te maken en dit door middel van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken aan DNA door te spelen, terwijl DNA een rechtstreeks wetgevingsinstituut is, dat een controlerende taak heeft naar de regering toe.' 

Desalniettemin betekent het niet dat het NJP niet transparant behoort te zijn. 'Het zou ook heel handig zijn als het NJP een eigen app heeft. Zo heeft de jeugd dan ook de informatie in welke richting hun gekozen jeugdparlementariërs naartoe gaan.' 

Jitendra Kalloe (VHP) wil inzet LVV voor betere padiprijs

'Exporteurs en regeringsgezinden maken afspraken met elkaar over prijs, in het nadeel boeren'

VHP gaat met anderen een initiatiefvoorstel indienen voor rijstproductschap


VHP-Assembleelid Jitendra Kalloe vindt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ervoor moet zorgen, dat er een betere prijs voor padi moet komen. De prijs die wordt geboden, ligt tussen Srd 85 tot Srd 90 voor een baal natte padie, terwijl de wereldmarktprijs boven de Srd 110 is. 

Op een VHP-bijeenkomst zaterdag in Nickerie stonden partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi en partijgenoot Mahinder Jogi ook stil bij het agrarisch beleid, aldus Starnieuws vandaag, maandag 28 augustus 2017. Zij vinden dat de boeren ondanks allerlei beloften aan hun lot worden overgelaten.

Kalloe stelde, dat exporteurs en regeringsgezinden afspraken met elkaar maken over de prijs, die in het nadeel is van de boeren. Hij rekende net als Jogi uit dat door de gouvernementtake op diesel de kostprijs van de boeren verder stijgt. Ook het Agrarisch Kredietfonds is nog steeds niet van de grond, zei Kalloe. Boeren moeten 24% rente betalen als ze geld lenen.

De agrarische sector heeft te verduren, ondanks het feit dat de president de samenleving voorhield dat Suriname een voedselschuur zou zijn. 

Over de rijst die aan Venezuela verkocht is op basis van de Petro Caribe-deal, zei Kalloe dat de producent hier niet aan heeft verdiend. Het geld is in zakken van tussenhandelaren en exporteurs gegaan. 

Santokhi, Jogi en Kalloe benadrukten dat de rijstsector enorm achteruit is gegaan door het beleid van de regering. Guyana had een underdog positie, merkte Santokhi op, maar produceert door goede organisatie en investeringen nu meer rijst dan Suriname.

De VHP-voorzitter merkte op dat hij samen met anderen een initiatiefvoorstel zal indienen voor rijstproductschap. De rijstsector moet duurzaam aangepakt worden.

'Er is opnieuw onrust in het inheemse dorp Maho'

'Wij leven in wanhoop in een voor ons totaal rechteloze staat'

'Het dorp Maho wordt aangevreten met goedkeuring van de districtscommissaris en het ministerie van RGB'


'Er is opnieuw onrust in het inheemse dorp Maho. Aannemers zijn vorige week weer begonnen nabij het dorp wegen aan te leggen en te ontbossen. Het gebied wordt door de inheemsen beschouwd als te zijn ver binnen hun economische zone en zelfs directe woongebied. Er was al eerder dit jaar een protestactie tegen de aannemer die met zegen van de overheid haar activiteiten ontplooit. Dit gebeurt nu meerdere keren per jaar sinds 2015. 

(Bron: De Surinaamse Krant/Google Earth)

Het dorp dat zijn bestaan tot meer dan 200 jaar terug kan aantonen met koloniale kaarten, moet nu steeds vaker zien hoe zijn gemeenschapsbos, economische zone en woonpercelen worden ingeperkt. Maho wordt elk jaar kleiner en kleiner. De overheid heeft een vonnis (SAO, 2015) tegen zich dat alle gronduitgiftes en activiteiten rondom inheemse gemeenschappen moeten worden gestaakt en worden teruggedraaid. De overheid heeft nog recent bij de Dag der Inheemsen een propaganda intentieverklaring laten tekenen. Maar, echt beleid blijft uit. 

Zoveel politieke partijen hebben lipservice gegeven aan inheemse rechten, maar echte rechten, mensenrechten, blijven voor ons nog ver. 


De inheemsen welke hun bestaan in de Amayana’s (America) langer dan 16.000 jaar kunnen aantonen hebben in Suriname nog helemaal geen grondenrechten. Onze gemeenschappen worden hierdoor ontwricht, onze economische ontwikkeling geheel gestremd door armoede. Wij leven in wanhoop in een voor ons totaal rechteloze staat. 

Nog dit jaar hadden we met volle ondersteuning van de ESAV en de VIDS de aannemers tot staken gebracht. DNA-voorzitter J. Geerlings-Simons heeft nog eerder dit jaar aangegeven alle activiteiten van de aannemer op illegaal verkregen grond stop te zetten. Dit was ook even gebeurd. Maar, zo zie je maar hoe onbetrouwbaar onze politici en regeerders zijn. De ene streelt terwijl de andere steelt. 

Terwijl nu de VIDS-hoofdvergadering gaande is in het dorp Redi Doti, met alle bemoeienis en manipulatie van de politiek Suriname, wordt het dorp Maho aangevreten met goedkeuring van de districtscommissaris en het ministerie van RGB. 

De bewoners van Maho, alle inheemse gemeenschappen en rechtgeaarde Surinamers beschouwen de handelingen van de grondbezetters, aannemers en regering als een direct vorm van geweld tegen ons en de toekomst van onze kinderen. 

Alwin Ibrahim Ligori 
Bewoner Inheemse Gemeenschap Maho 
Lid ESAV - Inheemse platvorm 
Lid Al-Khemia Foundation'

Minister Algoe verwacht opleving van de rijstsector na oplevering herstelde Wageningen pompgemalen

'Rechteroever Nickerierivier gaat zonder problemen beschikken over voldoende irrigatiewater'


Met de Indiase lening van 8,64 miljoen Amerikaanse dollar zullen drie pompen met aanverwante accessoires en diensten voor het pompgemaal te Wageningen worden gefinancierd. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt, dat met de rehabilitatie en aanverwante civieltechnische werken (waaronder duikers en sluizen), de rechteroever van de Nickerierivier zonder problemen zal kunnen beschikken over voldoende irrigatiewater. Het gaat om een landbouwgebied van 14.000 hectare, zegt Algoe vandaag, maandag 28 augustus 2017, op Starnieuws. 

'We praten over Wageningen, de Middenstandspolder en autonome gebieden.' Hij legt uit dat de landbouwers aan uitbreiding willen doen, maar het risico nu niet nemen door het tekort aan irrigatiewater. Met de miljoenen investering ziet hij dat straks tot het verleden behoren. 

De Indiase onderneming Kirloskar Brothers, die als experts worden gezien in dit soort pompgemalen, zal zorgen voor levering en oplevering van de herstelde Wageningen pompgemalen. Minister Algoe verwacht met de uitvoering van het project een verdere opleving van de rijstsector. 

Hij vertelt dat er bij de najaarsinzaai een toename is geweest ondanks de problemen waarmee bepaalde rijstgebieden te kampen hebben gehad. Er is landelijk, dus inclusief Coronie en Saramacca, zo’n 34.000 hectare ingezaaid, waarvan delen nu worden afgeoogst. Volgend maand zit de oogst in de piekperiode. Er zal tot eind oktober worden afgeoogst. De najaarsoogst wordt het grote seizoen genoemd. En ofschoon de vooruitzichten goed zijn, legt Algoe uit dat de prijzen in dit seizoen lager liggen dan bij de voorjaarsoogst. 

In het grote seizoen leveren ook Argentinië en Uruguay grote hoeveelheden rijst, waardoor er een groter aanbod is. Er is een grotere concurrentie, waardoor de prijs door het marktmechanisme van vraag en aanbod gaat dalen. De voorjaarsoogst levert dan weer een hogere prijs op. Er is voor de najaarsoogst nog geen opkoopprijs bepaald. 

Algoe denkt dat er tegen volgend week al een prijs zal zijn bepaald. Hij benadrukt dat de opkoopprijs wordt bepaald door de sector zelf, de opkopers en de boeren. Tijdens een VHP-partijbijeenkomst zaterdag in Nickerie, heeft VHP-parlementariër Jitendra Kalloe gezegd, dat LVV moet zorgen voor een betere prijs voor padi. Volgens hem wordt er een prijs tussen Srd 85 en Srd 90 geboden voor een baal natte padie, terwijl de wereldmarktprijs boven de Srd 110 ligt.

'Kans toch groot dat CBvS bezig is de regering monetair te financieren'

Jogi (VHP) over monetaire financiering: ‘Ik geloof niks wat deze regering zegt’ 

'Er zijn harde indicaties dat er nog steeds gedaan wordt aan monetaire financiering'


Ondanks geruststelling vanuit de zijde van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), blijft Assembleelid Mahinder Jogi erbij dat de kans groot is, dat de CBvS bezig is de regering monetair te financieren. De CBvS brengt nieuwe bankbiljetten in omloop van Srd 50 en Srd 100 met de handtekening van bankpresident Gersie om onbruikbaar geworden coupures in te ruilen. 

'Er zijn harde indicaties dat er nog steeds gedaan wordt aan monetaire financiering. Ik geloof niks wat deze regering zegt', zegt Jogi vandaag, maandag 28 augustus 2017, in het  Dagblad Suriname.

De politicus voert aan, dat het dezelfde Hoefdraad is die eerder in het parlement ontkend had dat de moederbank aan monetaire financiering deed en dat er geen devaluatie van de Surinaamse dollar zou komen. 'Uiteindelijk zijn beide dingen toch gekomen. Men is mogelijk bang dat alerte burgers de zaak zullen ontdekken. Daarom is zogenaamd een geruststellende verklaring gelanceerd. Wanneer een minister zich van onwaarheden kan bedienen in het hoogste college van staat, dan heb ik alle reden om niets te geloven van wat deze mensen zeggen', stelt hij.

Deze zogeheten monetaire financiering betekent, dat er ongedekte overliquiditeit in omloop is. Achter deze omloop van extra geld in de samenleving ligt geen productie ten grondslag. Ook geen export. Dat betekent een devaluatie van de Srd, als er geen ander beleid komt. 

Hoefdraad heeft in oktober 2015 toegegeven, dat uitgaven van de overheid monetair gefinancierd zijn. Hij zei dat het om een overmachtssituatie ging. Er was Srd 1,4 miljard aan openstaande schulden. Volgens Jogi is de regering enkele maanden geleden door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gedwongen om de monetaire financiering stop te zetten. Toen hebben Hoefdraad en bankpresident Gersie een overeenkomst hierover getekend. 'Nu is de overeenkomst met het IMF helemaal op is en bindt partijen niet meer. De Surinaamse regering heeft alle ruimte om monetair te fietsen zoals zij dat wil', aldus Jogi. 

Er is geruime tijd een gerucht bij de samenleving, dat er heel veel bankbiljetten in containers naar binnen zijn gehaald. Eind mei werden er twee zes meter lange stalen vrachtcontainers de poort van de Centrale Bank aan de Waterkant binnengereden. Dit beeld, dat niet onbekend is uit het verleden, deed het vermoeden dat de CBvS wederom grote hoeveelheden Srd-bankbiljetten had geïmporteerd.

'Nu kan het inderdaad mogelijk zijn, dat men ertoe over is gegaan om oude biljetten te vervangen, maar de mogelijk tot ongedekte geldcreatie wordt ook niet uitgesloten. Dat de regering met ernstige financiële tekorten zit, is geen geheim. Dat wordt ook teruggezien in de begroting', aldus Jogi. 

President Bouterse nu naar Cuba voor medische check-up en vakantie

Bouterse wordt vergezeld door zijn gezin en behandelend artsenPresident Desi Bouterse, zijn gezinsleden, behandelend artsen en andere leden van zijn delegatie zullen zondagochtend 27 augustus 2017, naar Cuba vertrekken. Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat het staatshoofd met Fly All Ways naar Havana vliegt. 

De belangrijkste reden van vertrek van de president naar Cuba is een intensieve medische check-up. Hij heeft te kennen gegeven twee jaar geen medische controle op Cuba te hebben gehad, terwijl hij daar in het systeem zit. Hij vindt het noodzakelijk om nu de controle wel te laten verrichten. Om geruchten te voorkomen heeft de president zelf de mededeling gegaan.

Na de algehele medische controle, zal de president een week vakantie hieraan koppelen. Verwacht wordt dat de president drie weken uitlandig zal zijn.

De leiding van het land laat hij in handen van vicepresident Ashwin Adhin. Er is genoeg werk voor de leden van de regering. In een regeringsvergadering en overleg met de coalitie is onder andere aangegeven wat allemaal aangepakt zal worden. De jaarrede die op 29 september gehouden zal worden, moet in de tussentijd worden voorbereid.

'Het veiligheidsgevoel in de samenleving moet worden teruggebracht'

Ministerie tracht burger gerust te stellen met 'alle aandacht voor aanpak criminaliteit'


Het veiligheidsgevoel in de samenleving moet worden teruggebracht. Het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) zegt alle aandacht te hebben voor de aanpak van de criminaliteit. Binnen de criminaliteitsbestrijding valt de operatie Tempo, waarbij de politie en het Ondersteuningsteam landelijk bezig zijn met veiligheidscontrole. 

Ook het Nationaal Leger, het Korps Penitentiaire Ambtenaren en het Bureau Nationale Veiligheid verlenen hun medewerking bij deze operatie, deelt JusPol zondag 27 augustus 2017, mee in een persbericht. 

S amen met de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) en het Ondersteuningsteam wordt er continu gediscussieerd over in het bijzonder het criminaliteitsvraagstuk. Op deze wijze wil het ministerie een verbeterde aanpak van de criminaliteit. 

Het ministerie zal om de twee weken een overleg hebben met de leiding van het KPS en het Ondersteuningsteam. 

Waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie heeft gisteren een bespreking gehouden met alle betrokkenen en daarbij de verdere aanpak besproken.

Braziliaanse bruid geeft borstvoeding tijdens jawoord

'Bruid heeft zo op prachtige manier aangetoond dat borstvoeding op ieder moment gegeven kan worden'


Het AD bericht zondag 27 augustus 2017, dat de 24-jarige Danielly Katsue uit Cuiabá, Brazilië, vorige week borstvoeding aan zoontje Kaua gaf toen ze in het huwelijk trad met echtgenoot Kale Rios (26). 

'De bruid heeft zo op een prachtige manier aangetoond dat borstvoeding op ieder moment en op iedere plaats gegeven kan worden', aldus fotografe Monica Carvalho, die de beelden op Instagram postte. Daar kregen de foto's veel positieve reacties.

'Ik was wat bezorgd om de reacties, maar daarna was ik ervan overtuigd dat mensen de beelden net zo mooi zouden vinden als ik', vertelde Carvalho aan de Britse Daily Mail. En gelijk kreeg ze.


De respons was overweldigend. 'Heel wat mensen lieten weten dat de kiekjes hen hadden ontroerd', zei Carvalho. 'Wat een geweldige foto, dit beeld straalt zo veel liefde uit', klonk het onder meer. 'Dit is de perfecte bruid', schreef een ander.Toch reageerde niet iedereen lovend. Sommigen beschuldigden de bruid ervan aandacht te zoeken en anderen vonden het tafereel ongepast. De fotografe onthoudt vooral de vele positieve reacties die de foto's hebben losgemaakt. Volgens haar tonen de beelden aan dat 'vrouwen erop kunnen vertrouwen dat ze hun baby's mogen voeden op welke plaats en tijdstip dan ook, onafhankelijk van wie toekijkt'.


Venezuela houdt militaire oefeningen in antwoord op bedreigingen van VS

Ongeveer 200.000 militairen en meer dan 500.000 militieleden nemen deel aan oefeningen


Venezuela houdt dit weekeinde militaire oefeningen. Die werden eerder deze maand door president Maduro aangekondigd, nadat de Amerikaanse president Donald Trump verklaard had dat hij een militaire oplossing voor de crisis in het Zuid-Amerikaanse land niet uitsluit.

Duizenden soldaten en leden van gewapende milities die de overheid steunen, paradeerden zaterdag 26 augustus 2017, in de straten van Caracas.

Volgens de staatstelevisie VT toont het land zo, dat het zich kan verdedigen tegen 'imperalistische bedreigingen.'

Minister van Defensie Vladimir Padrino lanceerde de oefeningen in Macarao, in het oosten van Caracas. Hij observeerde er oefeningen van scherpschutters en inspecteerde de troepen aan boord van een pantservoertuig.De oefeningen worden vandaag voortgezet, met ongeveer 200.000 militairen en meer dan 500.000 militieleden. Venezolanen tussen de 18 en 60 jaar oud werden opgeroepen om 'bij te dragen' aan de verdediging van het land 'tegen de agressieve dreigingen' van de VS.

President Trump had eerder deze maand verklaard dat Venezuela, dat lijdt onder een zware economische crisis, een 'gevaarlijke knoeiboel' is, en dat de VS 'veel opties' had om daarop te reageren, waaronder een militaire optie.

Vrijdag nog legde Washington nieuwe sancties op tegen het Zuid-Amerikaanse land. Maduro beschuldigt de VS er al langer van zich voor te bereiden om Venezuela binnen te vallen, en meent dat de oppositie met Washington samenwerkt om hem van de troon te stoten.

(De Surinaamse Krant/Belga/Nu.nl/Al Jazeera/Twitter)