dinsdag 29 augustus 2017

Narcotica Brigade Korps Politie Suriname verbrandt hoeveelheid drugs

Verbranding diverse soorten drugs op een privéterrein in het district Commewijne


Het  Korps Politie Suriname bericht dinsdag 29 augustus 2017, dat de Narcotica Brigade vrijdag 25 augustus op een privéterrein in het district Commewijne ongeveer 69.890 gram cocaïne, 11.699 milliliter vloeibaar cocaïne, 29.659 gram marihuana, 3.988 gram hasj, ½ gram heroïne,1.659 gram metam vitamine (synthetische drugs) en 155 stuks XTC tabletten verbrand. 

De verbranding vond onder leiding van een Officier van Justitie plaats. 

De drugs zijn op de J.A. Pengelluchthaven te Zanderij, diverse ressorten in Paramaribo, Wanica en op andere locaties in Suriname in beslag genomen.

'Politie beschikt momenteel over voldoende voertuigen'

Aan diverse politiestations uitgeleende auto's terug bij Bureau Nationale Veiligheid


De politie beschikt momenteel over voldoende voertuigen, zegt minister ad interim van Justitie en politie, Ferdinand Welzijn, dinsdag 29 augustus 2017 in het Dagblad Suriname. Het dagblad schrijft 'uit betrouwbare bronnen' te hebben vernomen, dat de voertuigen die waren uitgeleend aan diverse politiestations inmiddels zijn teruggenomen en weer zijn afgestaan aan het Bureau Nationale Veiligheid (BNV). 

Vanwege deze teruggave van de voertuigen zou de surveillance, meer bekend als operatie Tempo, niet meer optimaal kunnen worden uitgevoerd in Wanica. De bewindsman bevestigt. dat er voertuigen waren geleend, maar naarmate de defecte voertuigen van de politie in orde werden gemaakt en gedistribueerd, heeft het ministerie gemeend om de geleende wagens weer terug te geven. De surveillance gaat normaal door, zegt de minister. 

Volgens de minister zijn nu al zo'n 40 voertuigen in rijdende staat opgeleverd. 

'Als er een station is die met slechts één politiewagen zit, dan ligt dit geheel aan de commandant die dit tekort niet tijdig kenbaar heeft gemaakt. De verantwoordelijkheid ligt ook bij de manschappen zelf. Er zijn voertuigen teruggegeven, dat is een feit, omdat die auto’s niet meer nodig waren. Enkele voertuigen waren geleend, omdat de politie op dat moment te kampen had met vervoersproblemen', aldus Welzijn. 

De rapportage die de minister afgelopen zaterdag heeft gehad is, dat alle stations over genoeg voertuigen beschikken.

Bliksem doodt vrouw te Maripa Kondre

Slachtoffer ter plaatse overleden...


In het dorp Maripa Kondre is een vrouw maandag in de vooravond omgekomen door blikseminslag. De politie van Para heeft de melding van dit geval gehad en is voor onderzoek ter plaatse geweest, aldus dinsdag 29 augustus 2017 het Dagblad Suriname.

Het slachtoffer heeft ter plaatse het leven gelaten. Tot nog toe is niet bekend wat het slachtoffer op dat moment bezig was te doen. 

Het ontzield lichaam van de vrouw is in belang van het onderzoek in beslag genomen ter obductie. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

De strijd tegen illegale goudwinning in Frans Guyana

Kkeinschalige illegale goudwinning heeft bijna industriële verhoudingen bereiktIn Guyana gedijt illegale goudwinning al decennia. Aangevuurd door illegale goudzoekers uit naburig Suriname en Brazilië, heeft deze criminele onderneming bijna industriële verhoudingen bereikt, die duizenden hectaren kostbaar regenwoud vernietigen. 

Maar, de laatste tijd hebben de Franse strijdkrachten grip gekregen op deze illegale activiteit. 

Nicolas Pouillot van FRANCE 24 rapporteert over hun inspanningen.(De Surinaamse Krant/France24) 

Colombia protesteert bij Venezuela tegen passeren grens door Venezolaanse veiligheidstroepen

Regering-Maduro ontkent dat de grensovergang naar Paraguachon, La Guajira, is overgestoken

(Bron foto:Twitter/Weildler Guerra C.)
Gouverneur van La Guajira: 'Veiligheidstroepen hebben en geld en mobiele telefoons van inwoners gestolen'


Colombia heeft een protestbrief gestuurd naar Venezuela nadat het zei, dat veiligheidstroepen uit het socialistische land het weekend over de grens in de Colombiaanse provincie La Guajira zijn gestoken, aldus twee overheidsbronnen gisteren, zo meldt persbureau Reuters vandaag, dinsdag 29 augustus 2017.

De bronnen vertelden Reuters, dat het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de brief aan de ambassade van Venezuela in Bogota had afgegeven, hoewel de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro zondag ontkende, dat de grensovergang naar Paraguachon, La Guajira, was overgestoken.De gouverneur van La Guajira heeft in het weekend het passeren van de grens op Twitter bekritiseerd en zei, dat de veiligheidstroepen zaterdagavond over de grens kwamen en geld en mobiele telefoons van inwoners hebben gestolen.


Langdurige spanningen tussen de buurlanden zijn geëscaleerd sinds de Colombiaanse president Juan Manuel Santos zich heeft aangesloten bij andere landen in de regio om Maduro te bekritiseren en zei dat Venezuela richting een dictatuur gaat.

De voormalige top openbaar aanklager van Venezuela, Luisa Ortega Díaz, die Maduro heeft beschuldigd van betrokkenheid bij corruptie, is deze maand naar Colombia gevlucht.(De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

'Stroperij en vandalisme nemen de overhand in Bigi Pan Bijzonder Beheersgebied'

Starnieuws: 'Er wordt op erbarmelijke schaal dood en verderf gebracht'


'Weg rust in Surinames beschermde dieren kraamzaal en dat allemaal voor het comfort van de betalende toerist'


Starnieuws bericht vandaag, dinsdag 29 augustus 2017, dat stroperij en vandalisme de overhand in het Bigi Pan Bijzonder Beheersgebied nemen. In het 135.000 hectare uitstrekkend gebied mogen verscheidene commerciële activiteiten, worden ontwikkeld en uitgevoerd, maar wel op een manier waarbij de productiviteit en de hulpbronnen van het gebied in stand blijven en de opbrengst gegarandeerd blijft. Niets is minder waar binnen Bigi Pan, de grootste lagune binnen het gebied dat bekendstaat als de kraamzaal van vissen, garnalen en vogels. 

Er wordt op erbarmelijke schaal dood en verderf gebracht in Suriname’s grootste open water lagune, die via het Jamaerkanaal in verbinding staat met de Nickerierivier. Stropers storen zich aan wet noch recht. 

Al bij het binnentreden van het kanaal, bij de sleepbrug, begint vandalisme en vervuiling. Het bord dat de dienst 's Landsbosbeheer (LBB) heeft geplaatst om bezoekers van het gebied te wijzen op de gedragsregels voor het Bigi Pan, vertoont hagelinslag op de illustratie van de snipjes waarop niet mag worden gejaagd. En daar blijft het niet bij. Het vuil dat na een bezoekje aan het Bigi Pan is meegenomen, wordt precies bij het startpunt van de reis gedumpt. En niemand die daarover valt. LBB zelf is niet in staat het gebied adequaat te controleren door niet alleen de uitgestrektheid van het gebied, maar ook door een tekort aan mankracht en equipment. 

In het labyrint van kreekjes die deel uitmaken van het Bigi Pan, zijn de sporen van visstroperij te zien. Fuiknetten en netten met de kleinste mazen zijn zelfs vaker te zien dan de vogels, waarvoor toeristen in het gebied komen. Veren van de rode ibis en koemawari, vertellen over het lot van de beschermde vogels. 

De stank van rottend vlees is de afdruk van de jacht naar krokodillen. 

Het continue motorgeronk van af en aan varende boten in het Bigi Pan-gebied verstoort niet alleen de dagrust, maar ook de nachtrust van het diverse dierenleven. 

Flora en fauna worden nog verder gemarteld met de sleuven die onverlaten graven in de lagune om de vissen en garnalen in hun fuiken en netten te krijgen. Het zoute zeewater krijgt door dit vandalisme makkelijker toegang tot het zoetwater in de lagune, wat een langzame en pijnlijke dood betekent voor de begroeiing en haar inwoners. 

Op de open plek waar de Jamaerkanaal op uitkomt, rijzen er steeds meer, grotere en modernere logeergebouwen uit het meer. Voor pakweg 110 euro per persoon kun je luxueus een nachtje op het water logeren met lichtmotor, kajakken en internetten. En als het motorgeronk onvoldoende is, klinkt er keiharde muziek midden in de lagune. Weg rust in Surinames beschermde dieren kraamzaal. En dat allemaal voor het comfort van de betalende toerist. De grote verliezers zijn niet alleen de hulpeloze flora en fauna, maar ook de Surinamers als volk.

Chileense presidente dient wetsvoorstel in voor legaliseren homohuwelijk

Bachelet komt een belofte uit september 2016 na


De Chileense presidente Michelle Bachelet heeft gisteren, maandag 28 augustus 2017, een wetsvoorstel ingediend bij het congres om het homohuwelijk in het Zuid-Amerikaanse land te legaliseren. Bachelet komt daarmee een belofte uit september 2016 na. Toen beloofde ze tijdens een paneldiscussie bij de Verenigde Naties met een wetsvoorstel om het homohuwelijk te legaliseren te zullen komen. 

De wet moet het voor homokoppels mogelijk maken te trouwen, en kinderen te adopteren. Homostellen kunnen momenteel al een geregistreerd partnerschap aangaan in het land. 

'Het is ethisch niet verantwoord en eerlijk om artificiële limieten te leggen op de liefde, of om mensen essentiële rechten te ontzeggen op basis van het geslacht van mensen in een relatie', aldus Bachelet. De presidente hoopt dat de wet voor de beëindiging van haar ambstermijn begin volgend jaar in werking zal treden. Of dat lukt is nog maar de vraag. 

De coalitie heeft een meerderheid in het Chileens congres, maar diverse leden hebben overwegend conservatieve standpunten. 

Chili wordt gezien als een van de meest conservatieve landen in Latijns-Amerika. Het homohuwelijk werd, ondanks de krachtige invloed van de katholieke kerk in de regio, de afgelopen jaren al gelegaliseerd in onder meer Argentinië, Brazilië, Uruguay en Mexico. 

Het homohuwelijk zou de nieuwste van een reeks liberale hervormingen zijn in Chili. Het Grondwettelijk Hof in het land gaf vorige week al groen licht voor een nieuwe abortuswet van Bachelet, die abortus toestaat als het leven van de moeder in gevaar is, in het geval van verkrachting of als het kind niet levensvatbaar is.

(De Surinaamse Krant/NU.nl/Reuters/Twitter)

Hoofdzetel Venezolaanse bisschoppen verwoest

Verdachten worden gezocht in het kamp van aanhangers van president Maduro Kerkelijke instellingen worden steeds vaker doelwit van vandalisme en criminaliteit. Vrijdag werd lelijk huisgehouden in de zetel van de Venezolaanse bisschoppenconferentie in de hoofdstad Caracas, zo bericht vandaag, dinsdag 29 augustus 2017, Kerknet.be. Ook computers, een kopieermachine en de airconditioning werden gestolen. Sinds begin juni werd het gebouw al vier keer doelwit van diefstal en vandalen. Toen werden tv's, computers, meubilair en kabels gestolen.

Dit keer bestaat er nauwelijks twijfel over, dat de verdachten in het kamp van de aanhangers van president Maduro moeten gezocht worden, al wordt het incident officieel afgedaan als straatcriminaliteit. 

De Venezolaanse Kerkleiding verklaarde onlangs nog, dat het land feitelijk een dictatuur is geworden, waar mensenrechten en democratie nauwelijks nog van tel zijn. 

Bovendien heeft de overheid de criminaliteit niet langer onder controle. Lezersbrieven in (nog niet verboden) Venezolaanse media bestempelen het incident als symptomatisch voor de kerkvervolging in het land. Sinds het falen van de nationale dialoog wordt de katholiek Kerk door de aanhangers van de president geviseerd. 

(De Surinaamse Krant/Kathpress.at/CNA/Kerknet.be)

Politie Ontario, Canda, onderschept 1,062 kilo cocaïne uit Argentinië na maandenlang onderzoek

Cocaïne vernuftig verborgen in uitgeholde steenblokken

Grootste inbeslagname cocaïne in geschiedenis van politiekorps Ontario


De Ontario Provinciale Politie (OPP) zegt, dat een massale cocaïne inbeslagneming de grootste in haar geschiedenis is. De cocaïne was verborgen in uitgeholde steenblokken in containers uit Argentinië, aldus vandaag, dinsdag 29 augustus 2017, de lokale National Post.

De drugs waren zo goed verborgen, dat zelfs politiehonden ze niet konden detecteren. Het was een tip uit het publiek, die uiteindelijk leidde tot de grootste drugsvangst in de geschiedenis van de Ontario Provinciale Politie, als het resultaat van een onderzoek naar een internationale cocaïne-smokkelbende met banden met Mexicaanse drugskartels. De politie zei, dat in totaal 1.062 kilo cocaïne in beslag is genomen tijdens een maandenlang onderzoek dat in juli culmineerde, volgens Rick Barnum, vice-commissaris van de OPP.'We hebben nog nooit zoiets gezien', zei Barnum gisteren op een persconferentie in het OPP-hoofdkantoor in Orillia, Ontario. En voegde daaraan toe, dat de cocaïne 97 procent zuiver werd getest en bestemd was voor verspreiding over het land waar het zou worden versneden met andere drugs om de winst te verhogen.

Het onderzoek - genaamd 'Project Hope' - werd onder andere uitgevoerd met het Canada Border Services Agency, Peel Regionale Politie en het Amerikaanse Drug Enforcement Agency.

Barnum beweerde, dat degenen achter de operatie - twee Canadese burgers en één Costa Ricaanse burger die nu worden vervolgd voor drugsimport- en drugshandel- zijn sinds 2014 actief in de business geweest. De mannen hebben naar verluidt een handel in verkoop van stenen opgezet, zei Barnum.

'Ik zou zeggen dat de business zeker cocaïne-invoer was, er is veel meer geld daarmee te verdienen dan met de verkoop van stenen', zei hij.


De politie toonde gisteren honderden bundels cocaïne, evenals enkele van de stenen waarin ze zaten verborgen. De stenen zouden worden geopend en cocaïne, vaak gebundeld in kilogram pakketten, zou binnenin worden geplaatst, aldus de politie. De stenen zouden dan weer met cement worden gelijmd, zeiden ze.

Het politieonderzoek begon met een tip in maart, zei Barnum en 'goede informatie' leidde later op 1 mei tot een onderschepping van een vrachtwagen ten noorden van Toronto dat leidde tot de beslaglegging van ongeveer 40 kilo cocaïne.

'Onze honden hebben nooit de verborgen cocaïne gedetecteerd', zei Barnum. 'Het maakte het heel, heel moeilijk, bijna onmogelijk, om te ontdekken, zonder de onderzoeksfase van ons werk. Het werd ontdekt door het werk van onze inlichtingen operaties, in samenwerking met de politie van Peel, door middel van goede oude politiewerkzaamheden op basis van informatie die we ontvangen hadden.'

De politie vond drugs in magazijnen in Brampton en Stoney Creek, Ontario, zei Barnum. De cocaïne werd vervoerd in zeecontainers van Argentinië naar Montreal, en vervolgens naar Ontario, aldus de politie.

'Argentinië is niet echt een bronland of productieland voor cocaïne', zei Barnum en voegde daaraan toe dat het Zuid-Amerikaanse land een transportverbinding is naar landen als Peru, Paraguay en Bolivia waar cocaïne wordt gemaakt. 'Ik zou zeggen dat er zeker connecties zijn met Mexico en Mexicaanse kartels.' Er zijn momenteel Mexicaanse karteloperaties in Ontario, zei Barnum, hoewel hij niet zeker was hoeveel.

(De Surinaamse Krant/National Post/Twitter)

NPS installeert nieuwe onderafdelingen 'Amba' (Pontbuiten) en Ephraimszegen

Paartijvoorzitter Rusland: 'De groene partij staat voor redding en hoop'De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft zaterdag nieuwe structuren opgezet in de omgeving Nieuw Weergevondenweg. Ramotar Sankar is geïnstalleerd als voorzitter van de onderafdeling ‘Amba’ te Pontbuiten, terwijl Marion Hollingsworth de voorzitter is van de onderafdeling te Ephraimszegen. De installatie door partijvoorzitter Gregory Rusland vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst die is georganiseerd door de NPS afdeling Paramaribo, aldus Starnieuws dinsdag 29 augustus 2017. 

Rusland zei dat de groene partij staat voor redding en hoop vanwege haar mogelijkheden om ontwikkeling en groei te brengen voor de samenleving. De puinhoop die de huidige regeerders op financieel-economisch én sociaal-maatschappelijk gebied hebben gecreëerd, kan alleen met kundig leiderschap worden opgeruimd. 

De NPS is volgens Rusland in staat het tij te keren en wordt om die reden gemist in het machtscentrum. 

De NPS-afdeling Paramaribo houdt al enige tijd bijeenkomsten met als doel personen in de gebieden en omgeving te informeren over de stand van zaken in het land en de politieke standpunten van de NPS. Ook worden de lijnen van de te nemen acties van de partij uitgezet.

Tijdens de bijeenkomst hebben sprekers de aanwezigen gewezen op enkele belangrijke issues die betrekking hebben op de toekomst van land en volk. Leden en sympathisanten zijn aangespoord om het werk van de NPS krachtig te ondersteunen zodat er een positief resultaat kan worden behaald bij de verkiezingen van uiterlijk mei 2020.

Belastend materiaal In strafdossier van minister zonder portefeuille Croes, Aruba

Advocaat Lejuez: 'Ik kan niet stellen dat er bewijs is tegen Croes'


In het strafdossier van de gedetineerde minister zonder portefeuille Paul Croes zit belastend materiaal tegen hem. Bijvoorbeeld dat er een bedrag van 2.500 gulden aan de minister is betaald voor een ontheffing. Bij de behandeling van de zaak zal blijken of de rechter dit materiaal als bewijs tegen de minister beschouwt. 

Dat zegt raadsman Chris Lejuez dinsdag 29 augustus 2017 in het Antilliaans Dagblad.

'Ik kan niet stellen dat er bewijs is tegen Croes. Ik kan wel zeggen, dat er in het materiaal belastende gegevens tegen hem zijn. Dat materiaal kan straks de status van bewijs krijgen', aldus de raadsman. 

De advocaat vertegenwoordigt een paar cliënten in dezelfde zaak en heeft op grond daarvan inzage in het strafdossier. De cliënten die Lejuez vertegenwoordigd, hadden eerst beperkingen opgelegd gekregen. Nu die beperkingen zijn opgeheven, heeft de raadsman, nadat hij door een journalist van NoticiaCla was benaderd, vragen over de zaak beantwoord.
http://www.noticiacla.com/news/10728

Lejuez: Informacion riba mesa ta incrimina Paul Croes


Posted on 08/28/2017 9:00 am AST | Updated on 08/28/2017 9:02 am AST

ORANJESTAD - Desde cu minister Paul Croes a keda deteni siman pasa, e pregunta den comunidad ta kico realmente a sosode y si enberdad Croes ta culpabel di loke e ta wordo sospecha di dje. Sigur si tende su version algun tempo atras, unda cu e ta desmenti tur posibel acusacion y ta sigura cu e 'lo sali liber di tur cos'. Ademas mas recien durante un evento unda cu Croes a 'endorse' dos colega di partido, un di nan, actual minister Mike de Meza a hura cu tur e loke cu tin contra Croes, ta un mentira y cu e ta sostene 100% y lo sigui ripiti esaki. 

LEJUEZ
NoticiaCla mientrastanto a logra haya declaracionan di un di e abogadonan envolvi, cu tabata dispuesto  pa contesta pregunta di NoticiaCla en cuanto e caso. Den e caso aki ta trata di abogado Chris Lejuez. Ta mustra cu e loke cu Croes a declara te cu awor, no ta berdad y cu tin informacion riba mesa cu ta incrimina Croes pa loke e ta wordo acusa di dje. Abogado Lejuez a splica NoticiaCla cu tin varios cliente cu el a representa y ta representa ainda. Un di nan a bay liber recientemente. Mientras cu e no a papia di su clientenan directamente, el a tene e informacion cu tin, en general. Pa proteccion, e no a menciona kenda nan tur ta e clientenan cu e tin den e caso, pero nan ta varios persona y tin den nan cu ta conoci. 

STRAFDOSSIER
Segun Lejuez, loke e por bisa ta cu tin material den e ‘strafdossier’ di e caso Ibis, cu ta indica entre otro cu 'tin hende cu a incrimina nan mes, pues a acepta nan propio culpabilidad, declarando cu nan a paga Paul pa haya ontheffing'. Declaracionan serio cu e abogado particular a bin dilanti cu ne cu ta mustra cu e imagen cu tin di Croes, no ta esun corecto. Tin sospechoso cu ta considera cu esaki no ta husto. Segun e personanan aki si familiares y hasta coleganan di partido sa e berdad, loke tin riba Croes, nan lo no ta defendiendo e cu ''alma y cuerpo'. "Nan sa tambe, segun material den e strafdossier, cuanto placa nan a duna y pa cual ontheffing e tabata, cu nomber y fam". E abogado a sigura cu tin hopi nomber y hopi hende cu a wordo scucha. E problema den e caso aki ta cu mester por prueba henter un 'proceso di ontheffing', esta for di comienso di e proceso te na final. Pues no solamente si un persona declara cu e la duna placa pa logra un ontheffing, sino ken a ricibi e placa, cuanto  placa, pa cual ontheffing, cu e ontheffing a tuma lugar di berdad, etc. Dus e informacion asina mester ta completo pa e por ta valido. 

BEPERKING
E motibo cu Lejuez a opta pa contesta pregunta awor y cu ta pone cu e por duna contesta awor, ta pasobra a kita tur 'beperking', esta e prohibicion di papia cu tabata imponi riba tur su clientenan. Esey ta pone cu e por trece cierto informacion dilanti cu sospechosonan ta pasando aden y cu e por papia ariba dje. Mientras cu e abogado no a bay den detayes, a mustra si cu el a sinta den practicamente tur e combersacionan, y ta hopi informacion a bin dilanti, cu ta pinta un otro situacion di cu Croes a splica. E no ta contra Croes, pero simplemente mester evita cu ta pintando un imagen negativo di e otro sospechosonan, mientras cu den e caso Ibis no ta na su lugar pa haci como si fuera cu Croes no a haci nada, sigur no si mira kico tur OM tin na material contra dje. Un di su clientenan ta e persona Capriles, pero tin mas personanan den e caso aki cu e ta representa. Algun di nan ta liber awe.

CULPABILIDAD 
 "Tin declaracionan cu ta punta directamente riba Paul, cu Paul a haya placa. Cu e placa a wordo paga en persona, na dje. Tin informacion cu e mes a laga sa cuanto e placa mester ta" Lejuez a sigui bisa. "Tin informacion na ken e la laga sa. Tin informacion pa cual ontheffing e mester tabata". Y cos no ta para aki. "Tin informacion den e strafdossier cu ta bisa cuanto e suma (di ontheffing) tabata. Generalmente ta 2.500 florin pa su firma. Y tin cu ta mas. E minister a yuda hopi hende tambe sin cobra nan nada, djies pa yuda nan di bon curason. No ta asina cu el a cobra pa tur vergunning. Pero si tin bastante placa riba mesa". E hecho cu e abogado tabata dispuesto pa contesta pregunta aworaki tin motibo. "Mi ta haya cu e publico merece di haya informacion corecto pa evita speculacion cu no ta cuadra cu berdad. Mi no ta haya cu ta na su lugar, cu aworaki bo ta kima hopi hende cu semper a yudabo y sostenebo." Lejuez a sigui bisa.  Si ta trata di 2000 ontheffing, Lejuez no por bisa, pero ta hopi y sigur riba 1000 segun ela compronde. E loke ta wordo bisa, cu ta Hulanda ta tras di e asunto aki, y cu ta (gobierno di) Hulanda y partidonan di oposicion na Aruba ta fabricando informacion falso pa logra incrimina Croes, segun Lejuez no ta corecto. "Esey no ta berdad. E impresion ey ta eroneo y no ta na su lugar! 

INVESTIGACION
Definitivamente tin cosnan y cu nan (OM), ta haciendo un investigacion. Y e sa, pasobra e tin clientenan cu ta envolvi y cu a wordo interoga di cual algun a wordo deteni y otronan cu a simplemente wordo interoga. E declaracion aki di Lejuez, ta pa meramente evita cu tin hendenan cu ta simpatise, cu kier para su tras, sea ta sostenedornan, famia of otronan cu ta para su tras, sa kico ta pasando. Pasobra si resulta cu e informacion of imagen no ta corecto, Croes lo a 'defrauda' nan tur. "Ta como si fuera el a traiciona nan. Y esey ami ta haya cu ta pasando rond di dje. Si bo tabata sa kico tin y ta pasando, posiblemente bo lo no a sostene asina, brase, saca potret cune den corant etc". Mes momento e abogado no ta huzga esnan cu ta sostene, pasobra un persona amigo of familiar lo sostene su amigo of famia den bon y den malo. 

Insel Air Curaçao kan al in 2018 een nettowinst boeken van 2.8 miljoen dollar

Nettowinst kan in 2019 al oplopen tot bijna 5 miljoen dollar

Management schetst in presentatie zonnig toekomstbeeld aan schuldeisers


Insel Air kan al in 2018 een nettowinst realiseren van 2.8 miljoen dollar, gevolgd door bijna 5 miljoen dollar een jaar later. Dit staat in de presentatie die het management aan de schuldeisers verstrekte in verband met het verzoek om verlenging van de verleende surseance van betaling en die deel uitmaakt van het businessplan, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, 29 augustus 2017.

Het businessplan gaat overigens uit van Insel als een op zichzelf staande entiteit, zonder ondersteuning van een strategische partner. Het plan kan wel dienen om Insel Air bij overname of deelname te ‘waarderen’ en als uitgangspunt worden gebruikt voor de onderhandelingen.

In de uitgestippelde strategie wordt uitgegaan van 5 vliegtuigen; 3 F50’s in plaats van de huidige 2 (waarvan een als back-up) en 2 MD80 (waarvan ook een als back-up).

De zon gaat schijnen voor bouwplannen Hard Rock Hotel & Casino op Curaçao

SEO draagt via ontwikkelingsbank Korpodeko 5 miljoen dollar bij aan ‘preferred equity’ Pen Resort


Stichting Economische Ontwikkeling (SEO) draagt via ontwikkelingsbank Korpodeko met 5 miljoen dollar bij aan de zogeheten ‘preferred equity’ van Pen Resort. Daarmee is de belangrijkste horde voor de bouw van Hard Rock Hotel & Casino bij Pietermaai/Penstraat/Julianaplein genomen. Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, dinsdag 29 augustus 2017, dat uit meerdere betrouwbare bronnen te hebben vernomen.

Voor het kabinet-Rhuggenaath (PAR/MAN/PIN) is dit een belangrijke doorbraak. Eerder zegde Korpodeko deelname voor 12 miljoen dollar toe, terwijl de eigenaren - Orco Group van de familie Guis - bijna 19 miljoen dollar aan eigen vermogen investeren. 

De verwachting is nu dat de commerciële banken, pensioenfondsen en verzekeraars zullen deelnemen om de rest van het project van 95 miljoen dollar te financieren. Pen Resort ligt al decennia op de tekentafel.

Surinaamse autoriteiten willen betere controle plezierboten op cocaïnesmokkel

Franse Narcoticabrigade traint medewerkers MAS, Kustwacht, politie en douane

'We hadden vorig jaar een zeilboot aangehouden en 3 kilo cocaïne aangetroffen, maar toen de Fransen erbij kwamen, is meer dan 500 kilo gevonden'


Surinaamse autoriteiten willen niet achter de feiten aanlopen wanneer het aankomt op controle en het doorzoeken van pleziervaartuigen die drugs transporteren. Er is daarom een beroep gedaan op de Narcoticabrigade van Frankrijk om haar kennis en ervaring te delen. 

'We hadden vorig jaar een zeilboot aangehouden en drie kilo cocaïne aangetroffen, maar toen de Fransen erbij kwamen, is er meer dan vijfhonderd kilo gevonden', zegt politiecommissaris Guno Roosenhoff vandaag, dinsdag 29 augustus 2017, in de Ware Tijd. 

Trainers van de Franse Narcoticabrigade zijn gisteren bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) begonnen met een training van een week aan medewerkers van de MAS, Kustwacht, politie en douane. 

Roosenhof zegt, dat de laatste jaren het drugstransport in containers is afgenomen en is verplaatst naar pleziervaartuigen. 'Containers worden gelost bij grote havens waar douaniers ze kunnen controleren, maar de plezierboten gaan naar de kleine havens waar er nauwelijks douane te zien is', zegt de politiecommissaris. Hij is ervan overtuigd dat de training vruchten zal afwerpen. 

De Kustwacht heeft volgens hem wel een tekening van een pleziervaartuig, maar als de instantie niet weet waar drugs verstopt kunnen worden, zal het aanhouden van de boot niets opleveren. Nu de mensen vaardigheden bijgeleerd zullen worden, zullen ze ook verdachte boten langs de kust sneller herkennen. Deze vaartuigen hoeven dan niet speciaal naar Paramaribo te komen om gecontroleerd te worden. 'Dit zal ook niet tot onnodig oponthoud leiden en autoriteiten zullen effectief te werk gaan', stelt Roosenhof. 

Minister Hoefdraad wil loon personeel instellingen met subsidie rechtstreeks overmaken aan personeel

'Dan zullen de mensen op tijd over hun salarissen beschikken'

'Het komt voor, dat geld dat wordt overgemaakt naar instellingen soms voor andere zaken worden gebruikt dan salarissen'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft de intentie rechtstreeks de salarissen over te maken op de rekeningen van werkers bij instellingen die afhankelijk zijn subsidie. 'Dan zullen de mensen op tijd over hun salarissen beschikken. De instellingen moeten dan via de vakministeries begin van de maand de namen en rekeningnummers van de mensen doorgeven', zegt Hoefdraad vandaag, dinsdag 29 augustus 2017, op Starnieuws. 

Hij zal deze kwestie aan de orde stellen in de regering.

Hoefdraad merkt op, dat het ook voorkomt dat het geld dat wordt overgemaakt naar instellingen soms voor andere zaken worden gebruikt. Dit terwijl het geld is overgemaakt voor salarissen. Om te voorkomen dat mensen hun geld niet op tijd krijgen, wil de minister hier verandering in brengen.

Net als voor ambtenaren kan het geld ook overgemaakt worden voor de mensen die werkzaam zijn bij instellingen die afhankelijk zijn van subsidie. Hoefdraad zegt dat de instellingen via een schrijven op de hoogte gesteld zullen worden, zodra deze kwestie is gefinaliseerd.

Het ministerie van Financiën zal op deze manier kunnen garanderen, dat de mensen dan op tijd over hun geld kunnen beschikken.

Astra Singh legt functie van secretaris-generaal binnen Surinaams Olympisch Comité neer

Verwijten over en weer tussen Singh en SOC-voorzitter Guno van der Jagt

- 'Singh als secretaris-generaal heeft nooit echt de moeite genomen om toegestuurde stukken door te nemen'
- 'Sinds geruime tijd vindt geen bestuursoverleg plaats, twee Skype-gesprekken sinds juli 2016'


Astra Singh (zie foto - Bron: Facebook) heeft vrijdag de leden van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) schriftelijk in kennisgesteld dat ze haar mandaat als secretaris-generaal teruggeeft. 'In het afgelopen jaar is gebleken dat de werkzaamheden die onder deze functie vallen systematisch zijn uitgehold en overgedragen aan een ander waardoor het nut van een secretaris hebben is komen te vervallen', geeft ze aan, aldus de Ware Tijd maandag 28 augustus 2017.

In een reactie aan de media maakt SOC-voorzitter Guno van der Jagt duidelijk, dat Singh als secretaris-generaal 'nooit echt de moeite heeft genomen om toegestuurde stukken door te nemen'. Er zou volgens hem 'een boekwerk' geschreven kunnen worden over de gevallen waaruit bleek dat de ex-secretaris-generaal niet op de hoogte was van wat er in de Olympische beweging gebeurde terwijl alles beschreven was. 

Singh, die sinds februari 2014 in het bestuur zat, maakt er ook gewag van dat er 'sinds geruime tijd geen bestuursoverleg plaatsvindt' afgezien van twee Skype-gesprekken sinds juli 2016. Zoals bekend zit voorzitter Guno van der Jagt voor zijn werk al geruime tijd in het buitenland. 'Dat betekent dat de besluiten sinds toen buiten bestuursoverleg worden genomen en uitgevoerd, en dat dit kennelijk de goedkeuring draagt van zowel de overige bestuursleden, de nationale en internationale actoren', aldus Singh. 

'Ik mag gevoegelijk aannemen, dat mijn bestuurslid zijn, alsook de inzet van mijn vaardigheden, capaciteit, tijd, geld en inspanningen als vrijwilliger, overbodig zijn.'

Over het bestuursoverleg zegt Van der Jagt: 'In deze digitale tijd is het absoluut niet nodig om constant face-to-face-meetings te hebben. Besluiten werden in gezamenlijk overleg met de overige bestuursleden genomen via e-mail.'

Dat zoals Singh stelt dat haar werkzaamheden overdragen waren aan een andere, wordt beaamd door Van der Jagt. Het argument van geen ervaring hebben in de sport werd volgens hem vaak door haar gebruikt. 'Het individu moet in een korte periode zoveel mogelijk proberen op te nemen door alle stukken grondig te bestuderen. Dit is echter volledig achterwege gelaten en als voorzitter had ik weinig keus dan de werkzaamheden aan anderen over te dragen', aldus de voorzitter. 

Hij maakt duidelijk, dat het vertrouwen in Singh 'inderdaad naar een nulpunt was gedaald'.

Jogi (VHP): 'Koers niet terug te brengen met geblaf'

'De regering moet ophouden met het populistisch denken, maar gaan bezuinigen'

'Wij kunnen een beetje blij zijn dat de koers zogenaamd stabiel is, maar het is niet stabiel door inspanningen vanuit de regering'


'De hoge valutawisselkoers voor de Amerikaanse dollar is wel terug te brengen, maar niet met het geblaf van deze gasten', zegt VHP-Assembleelid Mahinder Jogi maandag 28 augustus 2017 in het Dagblad Suriname over de beloftes van president Desi Bouterse om de valutawisselkoers omlaag te brengen. Volgens de politicus is het staatshoofd na drir harde beloftes in 2016 een jaar later nog steeds niet erin geslaagd deze belofte waar te maken. 

'Het mag een ideale droom zijn van de president, maar zo krijg je die koers echt niet omlaag. De koers is terug te brengen met daadkracht. De regering moet ophouden met het populistisch denken, maar gaan bezuinigen. Draai elk dubbeltje 20 keren om voordat je het uitgeeft. Lanceer geen website waar je onnodig 5 tot 20 mensen weer in dienst moet nemen', zegt Jogi. 

Uit de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt, dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar nog overeind staat. Voor de Amerikaanse dollar moet Srd 7,52 worden neergeteld. De eurokoers staat op Srd 8,82. 

De parlementariër benadrukt, dat hij niet dezelfde optimisme deelt, zoals Financiënminister Gillmore Hoefdraad. De bewindsman zei tijdens de onlangs gehouden begrotingsbehandeling in de De Nationale Assemblee, fat het wel de goede kant opgaat met de koers. Jogi voert aan dat het land steeds verder kapot wordt gemaakt door mensen die geen kaas hebben gegeten van de belangrijke functies die zij moeten vervullen. Dit komt volgens hem, omdat het staatshoofd eerder voor zijn ‘mati’s’ gaat dan echte deskundigen. 'Het enige wat deze mati’s goed in zijn, is stelen', aldus Jogi. 

Dat vooral de dollarkoers al geruime tijd op de Srd 7,50 staat, brengt burgers volgens Jogi ook niet in een hoerastemming. 'Wij kunnen een beetje blij zijn dat de koers zogenaamd stabiel is, maar het is niet stabiel door inspanningen vanuit de regering. Het is stabiel, omdat de koopkracht van de samenleving enorm is gedaald. Men kan niet meer kopen in het land', stelt hij. 

De Surinaamse dollar is de afgelopen 2 jaren met meer dan 100 procent in waarde gedaald. De koopkracht in het land is fors achteruitgegaan en mensen kunnen veel minder besteden dan vóór de crisis. 'De salarissen van mensen zijn door de devaluatie fors gedaald in waarde. Waar de gemiddelde arbeider voor de devaluatie 600 Amerikaanse dollar verdiende, komt hij op basis van de huidige koers niet eens op de 300. Met die 600 kon een ambtenaar elke maand 200 normaal voor een auto aflossen. Nu heeft de man geen geld meer om een auto of andere spullen af te lossen. Het enige waar hij enkele centen voor over kan houden, is om brood en boter voor zijn gezin te kopen', aldus de VHP’er. 

Het pas goedgekeurde Ontwikkelingsplan 2017-2021 brengt het land volgens Jogi naar een beleid van ‘meki a go leki e go’. Hij vreest dat dit op lang termijn ervoor gaat zorgen dat die dollarkoers wel richting de SRD 10 gaat in 2020. 'Dan zal een nieuwe regering samen met het volk weer 10 tot 15 jaren nodig hebben om die stal weer op te ruimen. Hetzelfde moest de Front-regering ook tussen 2000 en 2010 doen toen de regering Jules Wijdenbosch ons met een hyperinflatie van boven de 123% had achtergelaten.'

Theo Jubitana van Hollandse Kamp nieuwe voorzitter Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS)

Jubitana krijgt voorkeur boven oud-voorzitter Ricardo Pane


Theo Jubitana van Hollandse Kamp is maandag 28 augustus 2017 aangewezen als de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Hij volgt Lesley Artist, kapitein van Redi Doti, op die sinds 2012 de organisatie leidde. De aanstelling van Jubitana vond plaats tijdens de vierdaagse nationale Vids-conferentie te Redi Doti. 

Sommige dorpshoofden wilden Ricardo Pane, dorpshoofd van Christiaankondre, terug als voorzitter. Hij had in 2012 overgedragen aan Artist. Uiteindelijk werd Jubitana alsnog ondersteund, zo bericht de Ware Tijd. 

'Momenteel is er geen tijd voor dyugu dyugu, omdat we eenheid moeten demonstreren om onze collectieve rechten wettelijk erkend te krijgen', zegt Carlo Lewis, nu secretaris van de VIDS. In het vorige bestuur was hij penningmeester. 

Jubitana is ook voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para (OSIP), maar zal afstand doen van die functie. Hij was vorig jaar 9 augustus, Dag der Inheemsen, één van initiatiefnemers van een vreedzame manifestatie door de straten van de binnenstad. Hiermee wilde de organisatie een signaal geven aan de regering dat ze serieus is met het opeisen van haar grondenrechten. Celstraffen van 1 tot 4 jaar in Ecuador voor illegale Chinese haaien-vissers

Aan boord vissersboot bij Galapagos 6.000 -beschermde- haaien onder 300 ton vis aangetroffenEen rechter in Ecuador heeft maandag 28 augustus 2017 de bemanning van een Chinees schip veroordeeld die betrapt waren op het vangen van bedreigde haaiensoorten in het Galapagos-mariene reservaat.

De onder Chinese vlag varende Fu Yuan Yu Leng 999 werd onderschept in het beschermde gebied op 13 augustus met 300 ton vis aan boord - waaronder 6.000 haaien, vooral beschermde soorten, zoals de hamerhaai en de grootoogvoshaai (Alopias superciliosus).

De rechtbank kondigde op de derde dag van het proces tegen de bemanning aan, dat het de kapitein van het schip heeft veroordeeld tot vier jaar gevangenis voor het plegen van een milieumisdrijf met verzwarende omstandigheden. De drie topofficieren van het schip kregen drie jaar gevangenis, terwijl de 16 overige bemanningsleden tot  een jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld.

De rechtbank heeft ook opdracht gegeven aan de bemanning om 5,9 miljoen dollar te betalen aan het Galapagos National Park. Het is onduidelijk of de Chinese bemanning in hoger beroep gaat.


'Na de enorme verontwaardiging die we voelden, zal dit zeker compenseren voor de schade die wordt veroorzaakt doordat er een historisch precedent is ingesteld', vertelde parkdirecteur Walter Bustos bij de zitting.

Het 138.000 vierkante kilometer reservaat, een heiligdom voor haaien, is aangewezen door UNESCO als werelderfgoed. Zo'n 27.000 mensen wonen op de 19 Galapagos-eilanden, gelegen in de Stille Oceaan ongeveer 1.000 kilometer buiten de kust van Ecuador.

'Nul tolerantie voor milieumisdrijven!', tweette Ecuador's Milieu minister Tarcisio Granizo.

Het Chinese schip is in beslag genomen en zal in dienst worden gehouden voor het Galapagos-park, zei Granizo.

De inwoners van Galapagos protesteren tegen wat ze zeggen is een vloot van 300 Chinese vissersvaartuigen in internationale wateren, net buiten het mariene reservaat. 

(De Surinaamse KrantAFP/Channel News Asia/Twitter)