vrijdag 1 september 2017

Stichting 1 Voor 12 is niet gestopt...

Nieuw project voorziet minstbedeelden maandelijks 2 à 3 dagen van eten en drinken

(Bron foto: Stichting 1 Voor 12)
 'Zolang er mensen in nood verkeren is het mijn roeping om een helpende hand te bieden'


Na de roep uit grote delen van de samenleving heeft Stichting 1 Voor 12 het sociale werk voortgezet. Dit keer heeft de stichting gemeend met een pilotproject te beginnen om elke maand gedurende 2 tot 3 dagen de minstbedeelden te voorzien van eten en drinken. 'Zolang er mensen in nood verkeren is het mijn roeping om een helpende hand te bieden', zegt LouisVismale, voorzitter van de stichting. 

De middelen voor het uitvoeren van grote projecten zoals het bouwen van sociale woningen en het plegen van medische ingrepen in het buitenland waren niet altijd toereikend voor de stichting zodat na evaluatie ervoor gekozen is om deze grote projecten voorlopig on hold te zetten. 

Thans heeft Stichting 1 Voor 12 ervoor gekozen om kleinere projecten uit te voeren om toch de nood in de samenleving te helpen ledigen. 'Maar, het werk van stichting 1 voor 12 gaat onverkort door', zegt Vismale. Nadat de porties eten gereed waren gemaakt gingen Vismale en het team van 1 Voor 12 de binnenstad in op de plekken waar hulpbehoevenden en dak- en thuislozen zich ophouden. Bij het stilstaan van de auto aan de Waterkant verspreidde het nieuws zich razendsnel, dat Vismale daar stond en men bij hem een bordje eten kon krijgen. De mensen kwamen bij bosjes erop af om een goed gevulde portiebak en een flesje stroop te halen.

Velen van hen gaven blijk van waardering aan Vismale en de dankbetuigingen bleven niet uit. 'Dit project heeft 1 Voor 12 kunnen uitvoeren met ondersteuning van Compa Group, SAIL en Zonnebloemmarkt', zegt Vismale. 

Donaties vanuit Nederland en personen uit Suriname zijn gebruikt om de levensmiddelen aan te kopen om het eten te bereiden. Wanneer dit project wordt geëvalueerd zal besloten worden of de frequentie opgevoerd zal worden en of het project uitgebreid zal worden naar de districten.

Vismale doet een beroep op de samenleving om ondanks de moeilijke tijd te blijven doneren zodat Stichting 1 Voor 12 haar doel: de mens in nood te helpen, kan blijven verwezenlijken.

Stichting 1 Voor 12 roept de samenleving op om dit project te ondersteunen door niet slechts financiën te doneren, maar ook levensmiddelen zodat dit project een succes wordt. Het motto van de stichting is: help de mens in nood wordt met het van start gaan van dit project nog eens onderstreept.

Meer dan de helft ministers in buitenland of buiten Paramaribo

Vergadering Assemblee begint met forse vertraging door afwezigheid vereist aantal ministers


Meer dan de helft van de vijftien ministers vertoeven of buiten Paramaribo of in het buitenland. Dit zorgde woensdag ervoor, dat de uitgeschreven openbare vergadering van twaalf uur na een lange schorsing pas om half drie kon aanvangen. Op de agenda stond de behandeling van de Anti-Corruptiewet, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 1 september 2017. 

Bij de aanvang van de vergadering omstreeks één uur bleek dat slechts de ministers Soewarto Moestadja (Arbeid), Ferdinand Welzijn (Handel, Industrie en Toerisme) en Yldiz Pollak-Beighle (Buitenlandse Zaken) aanwezig waren. Aangezien het vereist is dat minimaal vier ministers vanuit de regering de vergaderingen moeten bijwonen, besloot Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons de vergadering te schorsen. Na zo'n anderhalf uur werd de regering aangevuld met Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. 

Volgens Arbeid-minister Moestadja, eerste vervanger van vicepresident Ashwin Adhin, heeft de regering getracht om met meer ministers aanwezig te zijn. Echter is het niet gelukt om alle bewindslieden te contacten. 

'Een aantal ministers is buiten Paramaribo, terwijl een andere groep niet in Suriname is. Dus moesten wij putten uit de beschikbaarheid van een aantal ministers. Daardoor kan de indruk ontstaan zijn dat wij u ten onrechte lang hebben moeten laten wachten', stelde Moestadja. 

Het reizend gedrag van bewindslieden wordt al geruime tijd bekritiseerd door vooral de oppositie. Waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien hekelde het feit dat de vergadering zonder enige mededeling of verontschuldiging vanuit de zijde van de regering om half drie pas begon, terwijl enkele Assembleeleden al sinds elf uur aanwezig waren. 

'Het is zeer ongehoord dat wij zo'n twee uren hier hebben gezeten en gewacht, terwijl er geen enkele mededeling daarover wordt gedaan. Het geeft aan hoe de regering omgaat met het vraagstuk van corruptiebestrijding', stelde Gajadien.

Vier mannen aangehouden bij inval politie in 'drugspand' in centrum Paramaribo

Zo'n 14 kilo marihuana, geld en fijnwegers in beslag genomen

(Bron foto: Korps Politie Suriname)

Het Korps Politie Suriname meldt vandaag, vrijdag 1 september 2017, dat een gemengde eenheid van de politie dinsdag  C.B. (34), L.B. (32), de 49-jarige A.B. en de 31-jarige M.P. heeft aangehouden. Het viertal is aangehouden bij een inval in een bekende locatie in de binnenstad waar drugs in kleine en grote hoeveelheden worden verhandeld.

In hun nabijheid werd in smeerolie emmers en in balen 13.980 gram marihuana aangetroffen,verpakt in plastic. 

Verder stuitten agenten op zeven fijnwegers, een geldbedrag en verpakkingsmateriaal.

Hangende het verdere onderzoek zijn de verdachten en de drugs overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie zijn de vier verdachten ingesloten.

SLM-piloot Del Prado: 'Suriname moet concrete bilaterale overeenkomsten aangaan met landen in de wereld'

'Open sky-overeenkomsten moeten worden vermeden'


'Wil de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) andere luchtvaartmaatschappijen, zoals met TUI, kansen geven om via Suriname te vliegen, dan zijn er overeenkomsten nodig', aldus Anthony del Prado, ondervoorzitter van de Vereniging van Surinaamse Verkeersvliegers (VSV) tevens piloot, gisteren tijdens het 55-jarig bestaan van de SLM, zo bericht vandaag, vrijdag 1 september 2017, het Dagblad Suriname.

Hij sprak met als blik op het voortbestaan van de SLM en de continuïteit in de bijdrage die de SLM tot nu toe levert aan de Surinaamse economie. Del Prado heeft echter in bijzijn van minister Ferdinand Welzijn van Handel Industrie en Toerisme voorgesteld, dat Suriname concrete bilaterale overeenkomsten aangaat met landen in de wereld. Open sky-overeenkomsten moeten worden vermeden.

'Als wij open sky-overeenkomsten sluiten, hebben buitenlandse maatschappijen ons niet meer nodig. Dan komen zij hier hun ding doen, zonder de SLM. Als wij bilaterale overeenkomsten aangaan, dan hebben zij ons wel nodig, willen zij via Suriname vliegen', stelde Del Prado. 

Hij deed een beroep op hulp aan de regering om de SLM te helpen met de uitbreiding, door overeenkomsten aan te gaan met meer landen. 

In zijn toespraak reageerde Welzijn op het voorstel van Del Prado. 'Vorige week zaten wij met een team in Nicaragua. De president van Nicaragua heeft gevraagd naar rechtstreekse vluchten van Paramaribo naar Managua. Er is een potentie voor de SLM om deze mogelijkheid te benutten. Er is een raamovereenkomst. Wij zullen die moeten invullen' , zei de bewindsman. 

Welzijn gaf aan dat de regering met een aantal andere landen in onderhandeling is om te komen tot raamwerkovereenkomsten, die niet alleen vliegovereenkomsten zullen behelzen, maar ook toerisme, handel en politieke samenwerking zullen dekken. Open sky is het fenomeen van de meest geliberaliseerde vorm van een overeenkomst, die de luchtvaartrelatie tussen individuele landen of een blok van landen regelt. Een algemeen aanvaarde definitie van een ‘open sky’ bestaat er vooralsnog niet, maar een dergelijke overeenkomst draagt over het algemeen de volgende elementen in zich: zij gaat uit van een open markt concurrentie, minimale interventie en regulering van overheden ten aanzien van de toekenning van vrijdomsrechten, totstandkoming van tarieven, in te zetten capaciteit, uit te voeren geregelde- en chartervluchten en een onbeperkt aantal toe te laten luchtvaartmaatschappijen. 

'Als dit gebeurt, hebben wij als kleine maatschappij (SLM) verloren. Omdat er grotere maatschappijen zijn, kunnen die betere ticketprijzen aanbieden. Omdat men een groter netwerk heeft, kan men ook meer service aanbieden. Alle mensen gaan dus met de grote maatschappijen willen vliegen', zegt Del Prado tegen het  Dagblad Suriname. 

'De minister praat over Paramaribo-Managua. Men zal denken dat het voor Suriname geen markt is. Dat is nu wel zo, maar je moet de bilaterale overeenkomst altijd klaar hebben in de kast. Zodra de luchtvaartsector zich ontwikkelt, kun je gebruikmaken van de overeenkomst', stelt de VSV-ondervoorzitter. 

Op 8 juli 2013 heeft de regering van Suriname zijn handtekening geplaatst onder de overeenkomst inzake luchtvervoer tussen de regering van de VS en de regering van Suriname. Deze luchtvaartovereenkomst zal de gelegenheid bieden aan diverse luchtvaartmaatschappijen van de VS om Suriname aan te doen en hetzelfde geldt voor de SLM. In juni 2013 is een soortgelijke overeenkomst getekend met Haïti. Ditzelfde model zou verder gebruikt worden voor het aangaan van overeenkomsten met onder meer Chili, Panama en Turkije. 

Amerika bijvoorbeeld heeft volgens del Prado een mooie overeenkomst met Suriname al klaargezet. De Amerikanen zullen nog niet vliegen richting Suriname, omdat de markt nog niet interessant is voor hen. Wordt het interessant, dan komen de Amerikanen wel om invulling te geven aan de overeenkomst. 'Als het voor ons, SLM, over 20 jaren nadelig uitkomt, zijn wij de pineut. Stel je nou eens voor dat wij een gouden lijn openen tussen Paramaribo en Miami. Wij kopen een nieuw vliegtuig om er naar toe te vliegen. De Amerikanen vinden het dan interessant en komen ook op die lijn vliegen. Dan zijn wij dood', stelt de piloot. 

Hij benadrukt overigens met het dagblad volledig op eigen titel te hebben gesproken en niet namens de vereniging.

Naam politieke partij uit FARC-geledingen is.... FARC, Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comú

FARC beëindigt conferentie met een concert en toespraken op centrale plein van BogotaDe Colombiaanse ontwapende FARC-rebellengroep behoudt zijn beroemde acroniem, nu het een civiele politieke partij wordt, een onderdeel van de demobilisatie onder een vredesovereenkomst met de regering die meer dan 50 jaar oorlog beëindigde.

De rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), waarvan de eerste politieke conferentie vandaag, vrijdag 1 september 2017, eindigt met een concert en toespraken op het centrale plein van Bogota, gaat nu door als de Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comú, daarmee de Spaanse initialen FARC behoudend.

In het kader van de vredesovereenkomst van 2016 om een ​​einde te maken aan een oorlog die meer dan 220.000 mensen heeft gedood, werd de meeste strijders van de groep amnestie verleend en mochten ze deelnemen aan de politiek.

Of de rebellen gesteund zullen worden door de Colombianen, van wie velen ze vernederen, blijft te zien.

De groep had oorspronkelijk verschillende andere namen voor de politieke partij, waaronder anderen die de initialen behouden, maar de nieuwe naam won het van Nueva Colombia tijdens de stemming op de conferentie gisteren, aldus FARC-leider Rodrigo Londono, bekend onder de naam Timochenko, op Twitter.


FARC-leiderschap en social media accounts plaatsten ook een grafiek van de partij beleidsprioriteiten en het nieuwe logo, een rode roos met een rode ster in het midden. Beleid omvat de bestrijding van corruptie en het bevorderen van kunst en cultuur.

'Geen traditionele politieke partijen meer en hun corrupte beleid. Transparantie en waarheid zullen de acties van det nieuwe partij begeleiden', zo staat in het grafiek. 'Jeugd, vrouwen, inheemsen, boeren, Afro-Colombianen, kunstenaars, de LGBTI-bevolking, huisvrouwen, studenten, werkers en werklozen - iedereen's mening is van belang.'

(De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

DA'91: 'Zand erover of een streep onder corruptie trekken is onaanvaardbaar'

'Corruptieve handelingen horen geen verjaring te kennen'


Sommige politici liggen op ramkoers als het gaat om recht en wet en goed bestuur. Het schermen met het noemen van corruptiegevallen van de oppositie of coalitie moet volgens de behoeders van de corruptie de wind uit de zeilen halen van “het initiatief” tot onderzoek naar corruptie. Zand erover of een streep onder corruptie trekken is onaanvaardbaar. 

De strijd tegen corruptie, in al haar verscheiden gedaanten, moet worden voortgezet zonder aanzien des persoon en resulteren in de veroordeling van diegenen die zich met corrupte praktijken hebben ingelaten. Dit niet alleen, maar het oneerlijk vergaard vermogen moet ook terug worden gestort in de Staatskas. 

Het op alle niveaus volledig inzetten voor de strijd tegen corruptie kan onder meer door alle betrokken instanties te versterken en hun onderlinge coördinatie te verbeteren. Bovendien moet de strijd tegen corruptie, financiële misdrijven en overtreding van de regels inzake overheidsopdrachten worden opgevoerd. 

Corruptieve handelingen horen geen verjaring te kennen. Zij die straffeloosheid bepleiten voor corruptelingen, maken zich schuldig aan de structurele ondermijning van de democratie en vergoelijking van mensenrechtenschendingen. Het idee te wekken dat de prijs van vrede en harmonie is het straffeloos maken van criminele handelingen is een heel gevaarlijke en 's lands verraderlijke opstelling. 

Om de aanname van een Anti-Corruptiewet in te zetten om straffeloosheid te bewerkstelligen is minstens even verwerpelijk als het plegen van de corrupte daad zelf. 

Dan is er nog de kwestie van de justitiële hervorming: het gaat namelijk niet alleen om de strijd tegen corruptie, maar ook om om de strijd voor het garanderen van allerlei andere zaken, zoals de opleiding van rechters. Suriname moet zijn inspanningen oprecht en duidelijk vormgeven en verdere resultaten laten zien in de strijd tegen corruptie, met name op het punt van een ongehinderd verder onderzoeken, vervolgen en daaropvolgende gerechtelijke procedures. Na onderzoek en vonnis kan gesproken worden van 'tabula rasa' (schone lei).

De noodzaak voor de terugkeer van het vertrouwen in onze instituten en politiek. Een maatschappij die haar ontwikkeling verder vormgeeft op basis van eerlijkheid, gerechtigheid en rechtvaardigheid! Dat is het nieuwe begin! 

Angelic del Castilho 
Voorzitter DA’91

Marcellino Nerkust draagt voorzittershamer KOB na 17 jaar over

Bernice Terbeek-Barron met 62 stemmen nu KOB-voorzitster


Na zeventien jaar de hamer van de Katholieke Onderwijzersbond (KOB) te hebben gehanteerd, heeft Marcellino Nerkust gisteren de hamer overgedragen aan Bernice Terbeek-Barron. Zij kreeg 62 stemmen, terwijl tegenkandidaat Ronel Oostburg 58 stemmen kreeg. De verkiezing werd geleid door het districtscommissariaat Paramaribo Noordoost.

Nerkust zegt vandaag, vrijdag 1 september 2017, op Starnieuws dat de verkiezing vlekkeloos is verlopen. Hij had voorgesteld om het commissariaat de leiding van de verkiezing te geven, waarmee de leden instemden.

Terugblikkend op de afgelopen periode, zegt Nerkust hoogte- en dieptepunten te hebben meegemaakt. De aansluiting bij de wereldonderwijsorganisatie Education International vindt hij een mijlpaal, aangezien al twee onderwijsbonden uit Suriname waren aangesloten. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om grote onderwijscongressen in Duitsland, Zuid-Afrika en Canada bij te wonen. FISO 1, FISO 2 (Functie Informatiesysteem Overheid) en het herwaarderingsprogramma voor leerkrachten zijn ook hoogtepunten.

Nerkust vindt de wijze waarop KOB-leden zich hebben gedragen op een ledenvergadering op 4 mei een dieptepunt. Geprobeerd werd de vergadering te verstoren. Toen heeft hij besloten om zich niet meer herkiesbaar te stellen. Nerkust stelt dat er veel bereikt is in de afgelopen zeventien jaren.

Dierentuin Parke Tropikal Curacao teleurgesteld in 'afwezige' politiek

Parke Tropikal gaat op eigen kracht fondsen werven


De dierentuin Parke Tropikal heeft heel wat tegenslag gekend en te weinig aandacht gekregen van de politiek, zo is gisteren in een persconferentie naar voren gebracht door algemeen directeur Hubèrt (Bert) Isenia, Monti Girigoria en Taniushka Rosinda, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 1 september 2017.

Zij hebben een actie opgezet genaamd ‘Walk and dance with the zoo 2017’ om op eigen kracht fondsen te werven. 

De eerste activiteit is een wandeltocht gecombineerd met dans op 1 oktober:


Openbaar Ministerie Curaçao neemt afscheid van voormalig procureur-generaal Guus Schram

OM verwelkomt nieuwe procureur-generaal Roger Bos tijdens conferentie

(Bron foto: OM Curaçao)

Tijdens een conferentie van het Openbaar Ministerie (OM) in het Santa Barbara Resort werd gisteren afscheid genomen van voormalig procureur-generaal Guus Schram en op hetzelfde moment de nieuwe PG Roger Bos warm welkom geheten. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 1 september 2017.

In zijn introductietoespraak was Bos vol lof over de samenwerking binnen de justitiële keten, die onder het bewind van Schram is geïntensiveerd. 

De nieuwe PG is blij op dit fundament ‘verder te mogen bouwen aan een veilige samenleving’. 'We liggen op koers', aldus Bos.


Tegelijkertijd gaf de nieuwe PG voor Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden aan dat er nog veel te doen is. 'Onze samenlevingen worden met enige regelmaat opgeschrikt door ernstig geweld, vreselijke verkeersongelukken en ernstige corruptiezaken. Dat is geen gemakkelijke opgave, het vraagt veel van iedereen in de zaal, van onze organisaties - en belangrijker - van de mensen in onze organisaties. Mensen met passie die de schakels vormen. Er is geen enkele organisatie die veiligheid alleen kan organiseren, maar we kunnen het wel samen vanuit de verbinding, die op dagen zoals vandaag duidelijk gevoeld wordt.' 
Deep Blue Cable wil 10.000 kilometer lange glasvezelkabel op zeebodem Caribisch gebied leggen

Nieuwe glasvezelkabel op de zeebodem biedt kansen voor Curaçao


Een nieuwe glasvezelkabel op de zeebodem biedt kansen voor Curaçao. Het eiland kan niet alleen profiteren van de extra verbindingen, maar ook van de spinoff voor wat betreft reparatie en onderhoud. Dat stelt een deskundige vandaag, vrijdag 1 september 2017, in het Antilliaans Dagblad.

Het bedrijf Deep Blue Cable, van Digicel-oprichter en miljardair Dennis O’Brien, dat is gevestigd op Saint Lucia, heeft plannen om een glasvezelkabel op de zeebodem te leggen die in eerste instantie op 12 en uiteindelijk op 28 eilanden in het Caribisch gebied aan land moet komen. 

Het vooronderzoek van de route van de 10.000 kilometer lange kabel in de Caribische Zee zou nog in augustus beginnen en eind 2019 moeten de telecommunicatiebedrijven op de eilanden ervan gebruik kunnen maken.

Deep Blue Cable belooft op de website een ‘flexibele state-of-the-art’ kabel die zorgt voor een meer betrouwbare en goedkopere netwerkverbinding. 

Humphry Jeroe beantwoordt inhoudelijk kritisch stuk Hugo Essed met modder gooien

'Esseds lasterlijk stuk bevat feitelijke onjuistheden'

'Hij wil wraak en vooral haat zaaien, daar is om morele redenen en goed fatsoen alles mis mee'


Voormalig volksmilitielid Hugo Essed heeft op Starnieuws met modder gegooid naar het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld en de Nationale Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. In dit stuk gaan we in op zijn stellingen en laten de modder liggen. 

Essed stelt dat commissielid Sandew Hira door het Kabinet van de President is ingehuurd om het project de getuigenis uit te voeren. Hira heeft herhaaldelijk tijdens persconferenties in antwoord op vragen van journalisten volledige openheid gegeven over de financiering van het project. In een beschaafde samenleving geldt de regel dat degenen die beschuldiging van incorrect gedrag uiten met bewijzen moeten komen. Als iemand zou zeggen dat Hugo Essed een dief en moordenaar is, dan moet die persoon met bewijzen komen. Als die persoon dat niet doet, dan maakt hij of zij zich schuldig aan laster. Het is niet aan de beschuldigde, in dit geval Essed, om aan te tonen dat hij geen dief en moordenaar is. Als Essed stelt dat Hira is ingehuurd door het kabinet, dan moet hij met bewijzen komen. Doet hij dat niet, dan kan iedereen vaststellen dat hij laster verspreidt. Dit zijn de regels van beschaafde omgang in onze samenleving. Die regels krijgen studenten Rechten behandeld in hun eerste collegejaar.

Esseds lasterlijk stuk bevat feitelijke onjuistheden. 
Hij stelt dat Comité voorzitter Jeroe op instigatie van het Kabinet tot voorzitter is benoemd van de Nationale Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Dat is onjuist. Het Comité heeft bij de regering erop aangedrongen om een Nationale Commissie in het leven te roepen om het werk van het Comité te ondersteunen met de middelen en infrastructuur van de overheid. Het werk van het Comité is van nationaal belang en daarom moet de Staat dat werk ondersteunen. Het Comité ontvangt geen subsidie, maar de activiteiten kosten wel geld. Om ervoor te zorgen dat de ondersteuning vanuit de overheid op een vlotte manier verloopt heeft het Comité de regering voorgesteld om Comité voorzitter Jeroe tot voorzitter van de Commissie te maken. 

Anders dan Essed doet voorkomen is het het Comité dat de regering heeft voorgesteld om Jeroe voorzitter te maken, niet omgekeerd. Essed had gewoon een telefoontje kunnen plegen met Jeroe om de feiten te achterhalen. Maar, hij is niet geïnteresseerd in feiten, maar in laster. 

Essed vindt het kennelijk problematisch dat vanuit het Kabinet Kenneth Slooten en Henk Herrenberg in de Commissie zitten. Het Comité vindt het een voordeel dat zij in de Commissie zitten, juist vanwege de noodzaak om de overheid te committeren om het werk van het Comité te ondersteunen. Het Comité waardeert ook de bijdragen van andere commissieleden die uit religieuze gemeenschappen komen zoals de EBG, de islamitische gemeenschap en het Volle Evangelie. Essed heeft liever dat het Comité machteloos is en meer woorden dan daden toont. 

Essed stelt dat het Comité activiteiten organiseert met overheidsmiddelen en vindt dat kwalijk. Het Comité vindt dat activiteiten op het gebied van dialoog, verzoening, waarheidsvinding en gerechtigheid wel getrokken moet worden door de slachtoffers, maar de staat dient dat werk te ondersteunen omdat het door de hele samenleving gedragen moet worden. De staat moet een actieve rol spelen om politiek geweld op te lossen. Daarom is het ook heel juist dat een Dag van Nationale Rouw of een Nationale Conferentie over dialoog, verzoening, waarheidsvinding en gerechtigheid door de staat wordt ondersteund. Daar is niets mis mee. Integendeel. 

Essed wil geen dialoog, verzoening, waarheidsvinding en gerechtigheid. Hij wil wraak en vooral haat zaaien. Daar is om morele redenen en goed fatsoen alles mis mee. Essed presenteert de uitspraak van Jeroe “Als we samen kunnen feesten, dan moeten we ook samen kunnen rouwen” als een oproep om rouwen te beschouwen als een vorm van feesten. Dit is niet zomaar een uitspraak. Het is het motto van het Comité. Essed heeft het alleen niet begrepen. Dit is een kwestie van een goede beheersing van de Nederlandse taal. De formulering “Als... dan” betekent in het Nederlands dat het vermogen om samen te kunnen feesten gebruikt kan worden om ook andere dingen samen te doen, zoals rouwen. Het betekent niet dat rouwen hetzelfde is als feesten. De regel over “Als ... dan” wordt behandeld in de lessen Nederlands in de vierde klas van de lagere school.

Hira heeft op de Dag van Nationale Rouw aan de hand van uitspraken van nabestaanden van politiek geweld tijdens de binnenlandse oorlog aangegeven hoe zij aankijken tegen de monopolisering van leed door de 8 Decembergroep. Die nabestaanden hebben het recht om gehoord te worden. 

Essed probeert consequent met de monopolisering van leed van 8 December het leed van andere groepen weg te duwen. Dat is om morele redenen en goed fatsoen onacceptabel. Het Comité heeft een wet Erkenning Politiek Geweld opgesteld. Die wet is via een handtekeningenactie ondersteund door ruim 7.000 mensen. In Nederland is naar verhouding 1.200 handtekeningen genoeg om vanuit de bevolking een wet aan het parlement voor te leggen. Het Comité heeft DNA-voorzitter Jenny Simons gevraagd om de wet in het parlement te behandelen. Zij heeft tegenover het Comité verklaard, dat het de bedoeling is om de wet in oktober te agenderen. 

In tegenstelling tot Essed baseert het Comité zich niet op anonieme bronnen (iedereen kan van alles en nog wat verzinnen), maar op transparantie. De wet is niet geheim. Het staat al maanden op de website van het Comité. Iedereen kan de artikelen bestuderen en weten wat DNA zal behandelen. Het Comité had zelfs een oproep gedaan om wijzigingen voor te stellen. Kortom, de Wet is een volstrekte publieke aangelegenheid en heeft niets geheimzinnigs. 

Het is typisch voor de stijl van laster en haat zaaien dat Essed anonieme bronnen aanhaalt om te doen voorkomen alsof er een geheime agenda is m.b.t. de wet. 

Essed toont een totaal gebrek aan fatsoen en moraal door mensen die familieleden hebben verloren vanwege politiek geweld en trauma’s daaraan hebben overgehouden neer te zetten als opportunisten die een macaber feestje vieren door een nationale conferentie te willen organiseren over dialoog, verzoening, waarheidsvinding en gerechtigheid. 

Al ben je het politiek niet eens met andere nabestaanden, maar je kunt tenminste het fatsoen opbrengen om ze het recht te gunnen om hun eigen leed te verwerken op de manier zoals ze dat zelf willen. 

Het is typerend voor de stijl en het woordgebruik van Essed dat dat fatsoen volledig ontbreekt. Iedereen heeft het recht op vrijheid van meningsuiting, dus ook het recht om haat te zaaien en mensen te beledigen. Dat is in de wet vastgelegd. Of je dat wil doen, is niet vastgelegd in de wet, maar in beschaafde omgangsvormen, in moraal en fatsoen. 

Humphry Jeroe 
Namens het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld

Anti-Corruptiewet aangenomen met algemene (40) stemmen

Het Openbaar Ministerie krijgt speciale Officier van Justitie voor corruptiezaken

Tevredenheid in Assemblee dat Anti-Corruptiewet na moeizame weg een feit is...


De Anti-Corruptiewet is gisteravond door De Nationale Assemblee (DNA) aangenomen met algemene (40) stemmen. Deze wet maakt het mogelijk om corruptie vooral te voorkomen. De bestrijding van corruptie, waar al wetgeving voor bestaat, wordt met nieuwe wet verder aangescherpt. Er is bij wet een commissie ingesteld die in een vroeg stadium kan ingrijpen, stipte Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons na aanname van de wet aan. Zij liet zelfs bij wijze van uitzondering toe, dat er geapplaudisseerd werd na aanname van de wet. 

Alle fracties in De Nationale Assemblee hebben hun instemming geuit met de aanname van de wet. De Anti-Corruptiewet stond al sinds 19 november 2015 op de agenda. Er zijn veel wijzigingen aangebracht in de ontwerpwet, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 1 september 2017.André Misiekaba (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, benadrukte dat met deze wet 'zero tolerance' en 'no nonsense' wordt benadrukt. Hij verschilt van mening met zijn partijgenoot Rachied Doekhie die eerder stelde, dat de wet niets voorstelt en om politieke redenen wordt aangenomen. 

Misiekaba voerde aan dat het om een sterke wet gaat. Hij verwees naar de definitie van corruptie in de wet: 

'Het door een publieke functionaris in de uitoefening van zijn/haar functie misbruik maken van zijn functie of positie en/of de aan hem toegekende bevoegdheden en/of de daaruit voortvloeiende mogelijkheden tot beïnvloeding, waarbij hij of zij iets doet of nalaat vanwege een verkregen gift, dienst of belofte teneinde daaruit rechtstreeks onrechtmatig voordeel te verkrijgen voor zichzelf of een ander.'

Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de commissie van rapporteurs, merkte op dat deze wet een goed begin is. Hij hoopt dat de regering er serieus werk van maakt om de instituten die belast zijn met aanpak van corruptie te faciliteren. Het lukt het Openbaar Ministerie vaak niet om forensische accountants in te zetten voor een degelijk onderzoek bij fraude. Ook andere instituten hebben onvoldoende middelen om effectief op te kunnen treden. De VHP-fractie wil dat alle corruptiegevallen aangepakt moeten worden. 

Misiekaba merkte op dat hij niet bedoeld heeft, dat concrete corruptiegevallen niet aangepakt moeten worden, maar opgehouden moet worden om elkaar de vinger te wijzen, aangezien alle politieke partijen die in de regering gezeten hebben, zich schuldig gemaakt hebben aan corruptie. 

Carl Breeveld (DOE) zei dat met z'n allen gewerkt moet worden naar een corruptievrij land. Dit is mogelijk omdat verschillende landen dit doel hebben bereikt. De wet moet zorgen voor eerlijke publieke functionarissen. 

Minister Ferdinand Welzijn, waarnemend minister van Justitie en Politie, zei dat het Openbaar Ministerie via een verkorte opleiding versterkt zal worden. Een Officier van Justitie zal zich speciaal bezighouden met corruptiegevallen. 

De Assembleeleden zijn het met elkaar eens dat met deze wet een sterk signaal wordt gegeven naar de publieke sector, dat corruptie niet getolereerd wordt. Ook de Wet op de Jaarrekening die eerder op de dag goed is gekeurd met algemene (38) stemmen, zal zorgen voor meer transparantie bij bedrijven, waaronder ook parastatale instellingen. De Comptabiliteitswet wordt na de recesperiode van De Nationale Assemblee, behandeld.

Forse verhoging prijs liter melk in Suriname...

Prijs van een liter melk met Srd 2,25 omhoog naar Srd 8,50...

In Suriname is momenteel weinig melkvee, de productie van melk is van 18.000 liter naar 8.000 liter per dag gedaald


Vanaf vandaag, vrijdag 1 september, stijgt de prijs van een liter melk met Srd 2,25 naar Srd 8,50. De oude prijs is Srd 6,25 voor een liter melk van de Melkcentrale. De melkboeren zullen een verhoging krijgen van 50 cent op een liter rauwe melk..

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft tijdens een bijeenkomst met stakeholders uit de melksector verschillende zaken besproken. Het belangrijkste punt dat vooral in deze tijd veel aandacht heeft geëist, is het productieproces van melk door de koersontwikkeling in Suriname. Dit heeft geresulteerd in het verhogen van de melkprijs, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 31 augustus 2017 . 

Tijdens de bijeenkomst waren naast functionarissen van LVV ook vertegenwoordigers van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB), de Veehoudersbond Suriname (VHB), MICHI Natural Foods NV, Melkcentrale Paramaribo NV en Rudisa Beverages & Juices NV aanwezig. 

Edmund Blufpand, voorzitter van VSMB, is blij met de prijsaanpassing. 'De kleine verhoging van Srd 0,50 is al een aardige tegemoetkoming voor melkboeren', merkte hij op. 

In Suriname is momenteel weinig melkvee. De productie van melk is van 18.000 liter naar 8.000 liter per dag gedaald. Een van de reden is, omdat enkele boeren hun melkvee hebben laten slachten. De prijsaanpassing kan gezien worden als een incentive voor de melkboeren om meer te gaan produceren. Het streven van de prijsaanpassing is om de productie van 8.000 liter te verhogen naar 12.000 liter per dag. Met deze verhoging hopen de stakeholders dat de koers stabiel blijft, anders verkeren zij weer in de problemen. 

Naast een nieuwe melkprijs, is er ook gesproken over de keuring van rauwe melk. Van belang is de oprichting van een onafhankelijk keuringsinstituut waarin alle belanghebbenden, ook het ministerie van Volksgezondheid, zitting zullen hebben. Vooralsnog doet de Melkcentrale de keuring van rauwe melk. De aandacht is gevraagd voor de keuringsmethode van de rauwe melk. De keuring en de keuringsmethode zouden bij wet vastgesteld en of aangepast dienen te worden.

Sexy Argentijnse TV weervrouw toont iets teveel borst tijdens live stream

Sol Perez: 'Oeps, het komt er uit'


Sol Perez, 23 - een ster op het TyC Sports-kanaal in Argentinië - was live op social media voor haar 1,7 miljoen volgers, om over haar dag in de studio te praten. Maar, toen ze naar voren leunde om de camera te herstellen, liet haar diep uitgesneden zwarte top meer zien dan de bedoeling was toen een borst meer dan zichtbaar werd...

Perez kwam snel weer omhoog en lachte: 'Oeps, het komt er uit.'Haar niet ingestudeerde 'show' - uitgezonden op haar Instagram-account - moest worden verwijderd zodra het was uitgezonden. Maar, sommige van haar volgers hadden de beelden al opgenomen en opnieuw doorgestuurd over social media. 

Sol is uitgegroeid tot een grote tv en social media-ster in Latijns Amerika, dankzij haar sizzling social media snaps en video's. 


A post shared by Solci Perez #lachicadelclima (@lasobrideperez) on


Lokale media beweren dat haar ochtend weer shows een hele generatie jonge mannen helpen om vroeger op te staan....
A post shared by Solci Perez #lachicadelclima (@lasobrideperez) on


(De Surinaamse Krant/Daily Star/Twitter/Heute.at)

Twee doden bij zware kettingbotsing met 36 wagens in Sao Paulo

Twee vrachtwagens geladen met inkt en schroot botsten op brug op elkaar In Sao Paulo, Brazilië, zijn gwoensdag 30 augustus 2017 twee doden gevallen bij een kettingbotsing met 36 voertuigen. Zeker twaalf mensen zijn gewond geraakt. De crash gebeurde rond kwart voor acht 's morgens lokale tijd op een brug. 

Twee vrachtwagens geladen met inkt en schroot zijn er op elkaar gebotst, de voertuigen achter hen konden niet meer op tijd stoppen. De vrachtwagens en zeker twaalf personenwagens zijn in brand gevlogen. 

De autoriteiten hebben verklaard, dat een slachtoffer werd gedood nadat hij zijn voertuig verliet om het vuur te vermijden. Een ander slachtoffer stierf toen zijn auto tussen de vrachtwagens was gecrasht.


(De Surinaamse Krant/Reuters/Het Laatste Nieuws)

381 Nieuwe soorten gedurende twee jaar ontdekt in Amazonegebied

216 Planten, 93 vissen, 32 amfibieën, 20 zoogdieren, 19 reptielen en 1 vogelWetenschappers hebben deze week 381 nieuwe Amazone-soorten beschreven in een nieuw document. De soorten zijn geïdentificeerd gedurende een tweejarig durend onderzoek door een team van onderzoekers die samenwerken met het World Wildlife Fund en het Braziliaanse Mamiraua Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. 

De nieuwe soorten omvatten 216 planten, 93 vissen, 32 amfibieën, 20 zoogdieren, 19 reptielen en een vogel. Onderzoekers ontdekten een nieuwe mariene diersoort, de Araguaanse rivierdolfijn, evenals een nieuwe saki soort, 'fire-tailed titi monkey' (zie foto - Bron: EPA).Het rapport, dat deze week online werd gepubliceerd, komt op een moment, dat de regering van Brazilië nog steeds kritiek krijgt vanwege haar poging om grote delen van de Amazone, het Renca-gebied in Amapa, open te stellen. Maar, een rechtbank heeft woensdag 30 augustus 2017, het regeringsbesluit geschorst.'We zijn maar op het puntje van de ijsberg als het gaat om het ontdekken van de ongelooflijke soorten die in de Amazone leven, maar in plaats van dat dat kostbare gebied wordt behouden, wordt het meer bedreigd dan ooit', zegt Sarah Hutchison, hoofd programmering voor Brazilië en Amazone in het WWF, in The Independent.

Wetenschappers vermoeden, dat er veel meer soorten wachten om te worden ontdekt in de Amazone, maar de statistieken suggereren dat sommige van die soorten waarschijnlijk zullen verdwijnen voordat mensen de kans krijgen om ze te bestuderen en te beschermen.

http://wwf.panda.org/?310013/381-new-species-discovered-in-the-Amazon

381 new species discovered in the Amazon

POSTED ON
31 August 2017New report reveals that, between 2014-2015, a new plant or animal species was discovered in the Amazon every 2 days - the fastest rate this century;
  • New species include a fire-tailed titi monkey, honeycomb patterned stingray, pink river dolphin, a yellow-moustached lizard and a bird named after former US president Barack Obama;
  • WWF is calling for urgent action to protect the forest, following a recent presidential decree in Brazil aiming to abolish an Amazonian reserve the size of Switzerland.
Sao Paolo, 31 August 2017 - A new WWF and Mamirauá Institute for Sustainable Development report, released on 30 August, reveals that a new animal or plant species is discovered in the Amazon every 2 days, the fastest rate to be observed this century. The findings come as huge parts of the forest are increasingly under threat, sparking further concern over the irreversible - and potentially catastrophic - consequences unsustainable policy and decision-making could have.

New Species of Vertebrates and Plants in the Amazon 2014-2015, details 381 new species that were discovered over 24 months, including 216 plants, 93 fish, 32 amphibians, 20 mammals (2 of which are fossils), 19 reptiles and 1 bird.

The latest 2014-2015 survey indicates the highest rate of discovery yet, with a species identified every 1.9 days. The average number of new species found in the Amazon in WWF’s 1999-2009 report was 111 a year, or one new species every three days, while the 2010-2013 report revealed that at least 441 were discovered, which works out at a rate of one new species every 3.3 days.

A great enigma
Ricardo Mello, coordinator of WWF-Brazil Amazon Programme, says that life within this biome is still a great enigma: “We’re in 2017, verifying the existence of new species and even though resources are scarce, we are seeing an immense variety and richness of biodiversity. This is a signal that we still have much to learn about the Amazon”.

Mello also states that the new findings should compel decision-makers, both public and private, to think about the irreversible impacts caused by large-scale projects such as roads and hydroelectric dams in the Amazon.

"This biodiversity needs to be known and protected. Studies indicate that the greatest economic potential of a region such as the Amazon is the inclusion of biodiversity in the technological solutions of a new development model, including development of cures for diseases, relying on new species for food purposes, such as superfoods. "

The report comes the week after Brazil’s government passed a decree allowing mining in the National Reserve of Copper and Associates (Renca), a huge protected area the size of Switzerland which encompasses nine protected areas. Opening protected areas of the forest up for deforestation and mining, could be disastrous for wildlife and local cultures and indigenous communities. While the decree has since been revised to clarify that mining will not be allowed in conservation or indigenous areas within the former reserve, following national and global outcry, challenges persist for the world’s largest tropical forest.

Informing conservation strategies
For João Valsecchi do Amaral, technical and scientific director at the Mamirauá Institute for Sustainable Development, the new knowledge brought by this report will help to identify areas or species that are reeling under pressures, to monitor this biodiversity and establish new strategies of conservation.

"For the conservation of species, it is necessary to know what they are, how many there are and their distribution. These are key details to ensure that ecological and evolutionary processes are understood and maintained to ensure the species survival”, he explained.

Protected areas
The creation of protected areas is among the strategies cited in the report to lessen the negative impact of the development that the Amazon is and will continue to be subject to.

The description of new species and the dissemination of scientific results can help raise public awareness and understanding on the importance of the Amazon and the need for greater and more comprehensive knowledge of its biodiversity. They can also form the basis for strategies related to the establishment of protected areas and public conservation policies.

Due to its vast size, variety of species and diversity of habitats, the gaps in scientific knowledge about the Amazon are still enormous. The majority of species recordings are based on observations and collections made along the main rivers, near big cities and in the few protected areas most frequently studied. As a result, new studies on the Amazon’s biodiversity, particularly those conducted in the forest’s most remote areas, continue to reveal large numbers of species that are as yet unknown to science – and humanity.

New species discovered 
As well as recording the new species of vertebrates and plants discovered in the Amazon between January 2014 and December 2015, the report also includes an update on species identified in a previous 2010- 2013 report.

The report, which consolidates the findings from a number of different researchers, highlights some of the most fascinating finds, including:
  • A new species of pink river dolphin (Inia Araguaiaensis) - Estimated to have a population of around 1,000 individuals, the species is under threat from the construction of hydroelectric dams, and industrial, agricultural and cattle ranching activities. Pink river dolphins are an important part of the local culture around the Amazon, with a number of myths and legends around them.
  • Fire-tailed titi monkey (Plecturocebus miltoni) – This striking monkey from the southern Amazon owes its name to its long bright orange tail. The species is under threat from deforestation.
  • A bird that pays tribute to the Brazilian rubber tapper (Zimmerius chicomendesi) – Discovered after its unknown call attracted attention, this bird’s name - Chico’s Tyrannulet - is a tribute to the rubber tapper and environmentalist Francisco Alves Mendes Filho. Better-known as Chico Mendes, he was a leader of the rubber tapping communities, and played a key role in opening the world’s eyes to the problems faced by the Amazon.
  • A bird named after former US President Barack Obama and found in a huge area between Brazil, Peru, and Ecuador (Nystalus obamai);
  • Another bird named after the famous anthropologist and explorer Marechal Cândido Rondon, found in the South of Amazonas (Hypocnemis rondoni);
  • A stingray which has "honeycombs" on its surface, registered in Rondônia, in the region of Alto Madeira (Potamotrygon limai);
  • A bird found at the south of Amazonas, in the Sucunduri region, where WWF-Brazil maintains conservation projects (Tolmomyias sucunduri).
The Amazon contains nearly a third of the earth’s remaining tropical rainforests and, despite covering only around 1 per cent of the planet’s surface, it is estimated to be home to 10 per cent of the earth’s known species. Globally, it is estimated that 80 per cent of species are yet to be identified.

The current rate of human-related extinction of species is between 1,000 and 10,000 times that of the natural rate of extinction. Knowing the total number of species in the region provides a baseline to monitor current and future biodiversity losses. The discovery of new species is important for environmental and natural resource management, and can guide the establishment of protected areas to safeguard wildlife and the communities that depend on these resources.


(De Surinaamse Krant/WWF/UPI/BBC)