zaterdag 2 september 2017

Minister van Sport- en Jeugdzaken installeert commissie voor buurtwerk en buurtgemeenschapsontwikkeling

Minister Dogojo: 'Het is bijzondere taak om normen en waarden terug te brengen bij jeugd'Het aangaan van partnerschappen met buurtstructuren en – gemeenschappen is cruciaal en moet daarom worden gekoesterd en waar nodig gemobiliseerd. In dit kader werd donderdag door de minister van Sport- en Jeugdzaken, Joan Dogojo, een interdepartementale commissie voor buurtwerk en buurtgemeenschapsontwikkeling geïnstalleerd, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 2 september 2017.

De commissie bestaat uit negen leden die zeven ministeries vertegenwoordigen. Met als doel om concrete richtlijnen te formuleren die de voorwaarden moeten aangeven en op welke wijze de samenwerking met de buurtorganisaties en buurtgemeenschappen moet plaatsvinden, gaat de commissie buurtcongressen organiseren. 

Minister Dogojo gaf aan dat het ministerie van Sport- en Jeugdzaken zich terdege bewust is van de belangrijke rol die vertegenwoordigers van buurtstructuren en buurtgemeenschappen kunnen en moeten vervullen in dit kader. Zij benadrukte, dat het een bijzondere taak is om normen en waarden terug te brengen bij onze jeugd.

De voorzitster van de interdepartementale commissie, Dina Westfa, sprak haar dank uit voor het in haar en de overige leden gestelde vertrouwen en gaf de zekerheid dat zij zich zullen buigen over hun opgelegde taken. 

De commissie heeft een zittingstermijn van 10 maanden en bestaat uit voorzitster Dina Westfa (Sport- en Jeugdzaken), plaatsvervangend voorzitter Kenneth Jaliens (Sport- en Jeugdzaken), secretaris Jennifer Lont (Sport- en Jeugdzaken) en de leden Ulrich Rodgers (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), Farisha Sheombarsing (Volksgezondheid), Firosh Abdoelaziz (Arbeid), Gracita Groenefelt (Justitie en Politie), Miquel Abili (Regionale Ontwikkeling) en Armand Snijders (Sociale zaken en Volkshuisvesting.)

Newmont Suriname gaat materiёle steun aan het KPS bieden

Minister Welzijn tekent MoU met goudbedrijf voor 3-jarige samenwerking


Het ministerie van Justitie en Politie zal in de komende drie jaar samenwerken met het goudbedrijf Newmont Suriname. Minister Ferdinand Welzijn ad interim heeft gisteren een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met het goudbedrijf (zie foto - Bron: NII), zo meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, zaterdag 2 september 2017.

Er zijn in dit document afspraken vastgelegd over voornamelijk de materiële ondersteuning, welke Newmont Suriname aan het KPS (Korps Politie Suriname) zal bieden. 

Het bedrijf is met name voornemens om de verplaatsing van het politiestation te Snesie Kondre in het district Sipaliwini voor haar rekening te nemen. Ook zal het bedrijf kogelvrije vesten doneren aan de politie. 

Op basis van deze samenwerking zullen partijen continu in dialoog treden om zich te buigen over het veiligheidsvraagstuk binnen het oostelijk deel van ons land. 

Met het ondertekenen van bedoelde MoU is een basis gelegd voor een hechtere samenwerking tussen het ministerie van Justitie en Politie en Newmont. In het kader van deze overeenkomst zal in de toekomst de facilitering van andere politieposten en politievoertuigen worden bekeken. 

Minister Welzijn, Albert Ramdin (vertegenwoordiger van Newmont Suriname) en waarnemend Korpschef, Antonio Chin, plaatsten hun handtekening onder het document. Minister Welzijn vindt het bijzonder, dat er bedrijven zijn die een bijdrage willen leveren om de criminaliteit aan te pakken. Door het KPS de nodige gereedschappen aan te bieden zal het Korps beter uitgerust zijn om haar werk uit te voeren. Minister ad interim Welzijn ziet een vruchtbare samenwerking met Newmont tegemoet.

Integere en veilige Hato-luchthaven op Curaçao, samen versterken van Koninkrijksgrenzen

Verschillende diensten werpen barrières op tegen ondermijnende criminaliteit op of via Hato

(Bron foto: Openbaar Ministerie Curaçao)

Roger Bos (nieuwe Procureur-Generaal Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden) en de heer Gerrit van der Burg (voorzitter van het College van Procureurs-Generaal van Nederland) bezochten vandaag, zaterdag 2 september 2017 luchthaven Hato van Curaçao. Dit in het kader van het versterken van de Koninkrijksgrenzen. Zij werden vergezeld door Guus Schram (oud Procureur-Generaal Curaçao, Sint Maarten, BES) en Hanneke Festen (plaatsvervangend Hoofdofficier van Justitie op Curaçao), aldus het Openbaar Ministerie Curaçao vandaag.

De projecten 'Poortwacht' en 'Grip op Grenzen', waarin de verschillende diensten integraal gaan samenwerken werd getoond. De Curaçao Airport Partners (CAP), Koninklijke Marechaussee (KMar), Korps Politie Curaçao (Immigratie, KPC) en Douane Curaçao, lieten zien hoe zij gezamenlijk barrières opwerpen tegen ondermijnende criminaliteit op of via de luchthaven.

In het kader van project 'Poortwacht' werken deze overheidsdiensten en private partijen, zoals bedrijven op de luchthaven, steeds nauwer samen om de luchthaven veilig en integer te maken. Ook werd gesproken over het initiatief om meer grip op de grenzen te krijgen.

De vier ministers van Justitie van het Koninkrijk hebben een aanzet gegeven om door nauwere samenwerking en het delen van informatie tussen de diensten, de grenzen te versterken. Een toenemend aantal incidenten gerelateerd aan vuurwapengeweld, de verdovende middelenhandel en illegale immigratie als ook de groei van terroristische dreiging kan alleen effectief aan de grenzen worden tegengehouden, zowel via de lucht als op het water. Dat dwingt het land Curaçao, samen met de andere landen binnen het Koninkrijk, de grenzen te versterken om de risico’s te beperken en veiligheid van de samenleving te bevorderen.

Braziliaanse president Temer doet goede zaken in China

Chinese bedrijven tekenen intentieverklaringen om spoorwegen en havens te financieren en te bouwen Chinese bedrijven hebben intentieverklaringen ondertekend om spoorwegen en havens te financieren en te bouwen die Brazilië zullen helpen om ijzererts en sojabonen te exporteren. De twee belangrijkste producten die het verkoopt aan China. De deals vielen samen met een staatsbezoek aan China van de Braziliaanse president Michel Temer voor de BRICS-top in Xiamen.

China Communication Construction Co Ltd heeft ingestemd met de financiering van de uitbreiding van de Amazone-bassinhaven van Itaqui in de staat Maranhão, aldus de Braziliaanse minister van vervoer Maurício Quintella tegen verslaggevers in Beijing. Hij gaf geen verdere details.Afzonderlijk bevestigde een consortium van vijf Chinese bedrijven hun voornemen om een ​​haven te bouwen in de stad Ilheus in de staat Bahia voor de export van ijzererts uit een 20 miljoen ton per jaar mijn in Caetité, zei Quintella op de Braziliaanse staatstelevisie.

De bedrijven plannen om voor volgend jaar een contract in de wacht te slepen voor de bouw van een ​​spoorlijn, genaamd FIOL, om Ilheus aan de mijn te koppelen. Het wordt ook gebruikt voor het transporteren van soja voor export. De meerderheidseigenaar van de mijn is het in Kazachstan-gevestigde Eurasian Resources Group (ERG), waarbij de staat Bahia de resterende rente houdt.

Temer stopte in Kazachstan op weg naar Peking en ontmoette ERG-leidinggevenden die hem vertelden dat zij van plan zijj om 1 miljard dollar in de mijn te investeren en 1,4 miljard dollar te betalen om de spoorweg te bouwen, meldde de Braziliaanse krant O Globo.

Temer bezocht Peking op zoek naar meer investeringen door de grootste handelspartner van Brazilië, aangezien zijn regering vooruitgang heeft geboekt met privatiseringsplannen voor luchthavens, havens, wegen en energie-infrastructuur, waaronder Eletrobras, het grootste nutsbedrijf van zijn land.

Volgens Quintella zal de HNA-groep van China, die 30 procent van de concessie heeft gekocht om de internationale luchthaven Galeao van Rio de Janeiro te exploiteren via haar dochteronderneming HNA Airport Holding Group Co Ltd, de opening van een vluchtroute van die stad naar China garanderen, zei voorzitter Chen Feng tijdens een ontmoeting met Temer.


(De Surinaamse Krant/South China Morning Post/Reuters/Twitter/China Daily)

Tweede man Urabeños, machtigste criminele netwerk Colombia, is gedood

Roberto Vargas Gutiérrez gedood in vuurgevecht in eigen territorium: de regio Urabá


De tweede man van de Urabeños, het machtigste criminele netwerk in Colombia, is donderdag gedood in een gezamenlijke operatie van militairen en politie. Roberto Vargas Gutiérrez, alias 'Gavilán', werd volgens Colombiaanse media gedood in een vuurgevecht in het eigen territorium: de regio Urabá, in het noordwesten van het land. 

Gavilán was al meer dan twintig jaar actief in de Colombiaanse onderwereld. Agamemnon II, een gecombineerde operatie van luchtmacht, special forces en politie was de omvangrijkste man-hunt ooit in Colombia en het eerste grote succes in twee jaar.


Gavilán werd gedood gedurende aanvallen vanuit de lucht en grondtroepen. 

Gavilán was één van Colombia’s meest gezochte criminelen. Hij was verdachte in 22 onderzoeken over onder meer moord, drugshandel en ontvoeringen. 

Volgens de politie kwam er informatie over zijn verblijfplaats binnen van informanten. Er stond een grote beloning op zijn hoofd. Eerder deze week werden er ook al vooraanstaande leden van de Urabeños (of Clan del Golfo) gedood. De groep controleerde de laatste jaren drugstransporten naar Europa vanuit de havens aan de Colombiaanse noordkust, zoals Cartagena. De groep opereerde ook in het vrijwel onbegaanbare grensgebied met Panama.

El presidente Juan Manuel Santos se refirió este viernes sobre la muerte de Roberto Vargas Gutiérrez, alias “Gavilán”, segundo en la estructura criminal del 'Clan del Golfo'. “Hacía mucho tiempo estábamos tras él. Al comienzo de esta semana en una operación conjunta de nuestras Fuerzas Militares con la Policía y la Fiscalía se logró neutralizar cinco personas pertenecientes al Clan del Golfo”, reveló el mandatario Y agregó: "con esta operación se sigue debilitando ese grupo", indicando que el próximo objetivo es Luis Orlando Peña, alias “Inglaterra”. De igual manera, ofreció sus condolencias a la familia del uniformado caído en combate durante los enfrentamientos en los que se le dio de baja a alias “Gavilán”. Con información de CM&* Septiembre/1/2017 #ultimahoracol
A post shared by ÚLTIMA HORA COLOMBIA (@ultimahoracol) on


(De Surinaamse Krant/El Espectador/Crimesite.nl/Twitter/Instagram)

Laatste Braziliaanse VN blauw helmen verlaten na 13 jaar missie Haïti

'Na 13 jaar later heeft Haïti democratische regering en voorwaarden voor blijvende vrede'

(Bron foto: Reuters)

Brazilië heeft de terugtrekking van haar laatste VN 'blauw helmen' uit Haïti aangekondigd, waarbij het einde van de 13-jarige militaire missie in het Caribische land wordt gemarkeerd. 'We zijn gekomen in juni 2004 toen Haïti instabiliteit en geweld beleefde', zei de Braziliaanse minister van Defensie Raoul Jungmann in Port-au-Prince.

'Dertien jaar later heeft Haïti een democratische regering en de voorwaarden voor een blijvende vrede en economische en sociale ontwikkeling.'


Gedurende meer dan een decennium werden ongeveer 37.500 Braziliaanse soldaten van de VN-stabilisatiemissie in Haïti ingezet om samen te werken met de Haïtiaanse veiligheidspolitie.

De missie begon in 2004 als een poging om geweld te beteugelen, dat voortvloeide uit de door de VS gesteunde staatsgreep tegen toenmalig president Jean-Bertrand Aristide. De blauw helmen hebben hun missie verlengd in 2010, nadat een aardbeving het land had verwoest, met zo'n 300.000 doden.

Sindsdien is de reputatie van de VN-missie door velen bekritiseerd. Na de aardbeving in 2010 heeft een cholera-epidemie, naar verluidt naar het land gebracht door blauw helmen, tot 30.000 mensen gedood. En in 2015 beweerden zo'n 225 Haïtiaanse vrouwen, dat ze seksueel uitgebuit waren door buitenlands missiepersoneel in ruil voor basisbehoeften, zoals voedsel, water en medicijnen. 

In 2016 bood VN secretaris-generaal Ban Ki-moon, wat hij suggereerde, een officiële verontschuldiging aan. 

In april besloot de VN-Veiligheidsraad de missie te beëindigen en het definitieve einde op 15 oktober 2017 vast te stellen. Maar, het zal vervangen worden door een andere missie, genaamd de VN-Missie van Steun voor Justitie in Haïti, met ongeveer 1.200 politieleden, die verantwoordelijk zijn voor de opleiding van de Haïtiaanse politie.

(De Surinaamse Krant/TeleSUR)

Venezolaanse overheid heeft het voorzien op Lilian Tintori, echtgenote oppositieleider Leopoldo Lopez

Autoriteiten nemen hoeveelheid contant geld in beslag aangetroffen in auto Tintori


De Venezolaanse mensenrechtenactiviste Lilian Tintori publiceerde gisteren, vrijdag 1 september 2017, een video op haar Twitter-account en zei, dat de inbeslagname van een hoeveelheid geld en een bevel om voor de rechtbank te verschijnen, onderdeel uitmaken van een overheidspoging om haar reputatie aan te vallen. 

De autoriteiten zeiden, dat ze ongeveer 200 miljoen bolivares vonden, ongeveer $ 12.000, gestapeld in vier houten kisten in een voertuig dat op naam van Tintori staat. Zij onderschepten het geld woensdag.

De moeder van twee zei, dat het geld bedoeld was om de medische kosten van haar onverzekerde grootmoeder te betalen. Ze zei, dat de 100-jarige vrouw in het ziekenhuis was opgenomen. 

'Het is niet een misdaad om geld in je bezit te hebben. Het is niet een misdaad om geld in je vrachtwagen, in je huis te hebben', zei Tintori.


Tintori zei, dat ze in de rechtbank verscheen om de bron en het doel van het geld te verklaren, omdat ze niets te verbergen had. 'Ik ben geen ambtenaar. Ik ben een moeder, een vrouw, een mensenrechtenactiviste', zei Tintori. 

De man van Tintori, oppositieleider Leopoldo Lopez, werd tot 14 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het initiëren van geweld tijdens de anti-regeringsprotesten van 2014. Hij zat drie jaar en vijf maanden in de Ramo Verde-gevangenis uit en blijft nu onder huisarrest.(De Surinaamse Krant/Local10.com/Washington Post/Twitter)

Opvarenden vissersboot Raveena ongedeerd na overval op zee

Surinaamse Kustwacht sleept de Raveena de Surinamerivier op

Acht gewapende en gemaskerde mannen beroven vissers van persoonlijke spullen, brandstof en gevangen vis


De Surinaamse Kustwacht heeft de vissersboot Raveena, die eerder deze week op zee is overvallen, woensdagavond de Surinamerivier opgesleept. De vissers zijn ongedeerd. 'De kapitein van het schip heeft wel enkele vuistslagen moeten incasseren', zegt majoor Radjoe Bhola van de Kustwacht vandaag, zaterdag 2 september 2017, in de Ware Tijd.

Ongeveer twintig zeemijl - ruim 37 kilometer - uit de kust heeft een groep van acht gewapende en gemaskerde mannen de vissers onder schot gehouden en beroofd van hun persoonlijke spullen, brandstof en de gevangen vis. 

De slachtoffers waren volgens Bhola rustig en kalm toen de kustwacht hen had getraceerd. 'We moesten de boot en de slachtoffers in het donker opsporen en dat ging heel moeilijk', aldus Bhola. 

Hij zegt dat het binnenslepen enkele uren heeft geduurd omdat het een houten schip is. 'We moesten heel voorzichtig zijn en je mag het schip niet met hoge snelheid slepen.

Het vaartuig is aangemeerd aan de Anton Dragtenweg. De politie van Kwatta heeft de zaak in onderzoek.  

Onderwijsminister Alcalá-Wallé op Curaçao bevestigt visie Statenlid Rozendal over leerprestaties jongens

'Jongens met schoolresultaten beneden de maat krijgen in het onderwijs geen extra aandacht'


Jongens van wie de schoolresultaten beneden de maat zijn, krijgen in het onderwijs geen extra aandacht. Dat bevestigt Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) naar aanleiding van vragen van MAN-Statenlid Elsa Rozendal. De minister erkent dat hier verandering in moet komen, zo meldt het Antilliaans Dagblad zaterdag 2 september 2017.

Rozendal verwijst in haar schriftelijke vragen naar een Amerikaans onderzoeksrapport, getiteld ‘The Boy Problem’. Hieruit blijkt dat slechte leerprestaties van jongens, in het bijzonder Afro-Amerikaanse jongens, diverse oorzaken kunnen hebben: slechte kwaliteit van het onderwijs, een systeem dat meer gericht is op bestraffing dan beloning, gebroken gezinnen, armoede en culturele conflicten. 

Afwijzing en traumatische ervaringen blijken meer impact te hebben op de concentratie en het leervermogen van jongens dan van meisjes met een vergelijkbare achtergrond. Volgens het MAN-Statenlid is er op Curaçao sprake van een vergelijkbare situatie. 

De Winkel bv, Curaçao, door het gerecht failliet verklaard

Droevig beeld van schulden, misleiding en administratieve chaos


De Winkel bv - exploitant van de horecagelegenheden in Scharloo achter bioscoop The Movies, ook wel bekend als District 1850 - is na een periode van surseance van betaling, door het gerecht failliet verklaard. Het verslag van de bewindvoerder geeft een droevig beeld van (onbekende) schulden, misleiding en administratieve chaos, zo schrijft vandaag, zaterdag 2 september 2017, het Antilliaans Dagblad

De vennootschap werd meest recentelijk bestuurd door Marcus Jansen, 51 jaar geleden op Curaçao geboren. Hij zegt veel ervaring te hebben in het opzetten en besturen van ondernemingen. 

In de Verenigde Staten heeft hij, volgens zijn zeggen, meer dan vijftien jaar lang horecazaken gekocht, levensvatbaar gemaakt en verkocht.

Zorgen bij University of Curaçao over terugloop aantal aanmeldingen voor eerste jaar

'Het aantal aanmeldingen is 35 tot 40 procent gedaald'De Rector Magnificus (RM) van de University of Curaçao (UoC), dr. Francis de Lanoy, heeft gisteren tijdens de opening van het academisch jaar zijn zorgen geuit over de terugloop van het aantal aanmeldingen voor het eerste jaar. Hij begon zijn speech in het Engels, maar om zijn zorgen naar voren te brengen, vroeg hij aan het publiek dit onderdeel in het Papiaments te mogen uitspreken, aldus vandaag, zaterdag 2 september 2017, het Antilliaans Dagblad

'Het aantal aanmeldingen is 35 tot 40 procent gedaald. Van de andere kant stuurt ons Land Curaçao nog altijd studenten naar het buitenland met een lening, zonder de garantie dat zij terugkomen. Er zijn enkele kardinale punten waar we over moeten nadenken. Waar liggen de prioriteiten van ons land?'

'Onze nationale universiteit moet gesteund worden, zoals elk land dat zou doen. Waarom krijgt de UoC niet voldoende geld om te kunnen functioneren, maar wordt er wel geld vrijgesteld om aan studenten te lenen voor een studie in het buitenland?'

'Telesur is hard op weg de vele klachten over de dienstverlening op te lossen'

'Dit is een ander tijdperk, de dagen dat Telesur geld in overvloed had zijn voorbij'


'De samenleving moet nog wat geduld hebben. Telesur is hard op weg de vele klachten over de dienstverlening niet alleen op te lossen, maar het is ook bezig aanzienlijk te moderniseren. Het zal nog even duren, maar ik ben ervan overtuigd dat het bedrijf door deze moeilijke fase heen zal komen om goedkopere en modernere service aan te bieden', aldus Roy Naipal die decennia lang het technisch beleid mede heeft bepaald, zo schrijft vandaag, zaterdag 2 september 2017, de Ware Tijd. 

Hij bereikt deze maand de pensioengerechtigde leeftijd na bijna 33 dienstjaren en de directie heeft hem donderdag geëerd voor zijn staat van dienst. Naipal had de technische teugels van het bedrijf in handen toen Telesur eerder voor cruciale uitdagingen stond.

'Dit is een ander tijdperk. De dagen dat Telesur geld in overvloed had zijn voorbij. Het streven nu is om de kosten te verlagen en inkomsten te verhogen vanwege de zware concurrentie. In 1986 hadden wij de Binnenlandse Oorlog en Telesur moest alles in het werk zetten om het belverkeer naar het buitenland via satelliet verbinding te laten lopen. Het was ons toen gelukt en dat was het eerste hoogtepunt van mijn carrière.'

Als ander hoogtepunt noemt hij het digitaliseringsproces. Daarnaast gaf hij leiding aan het proces om de Suriname-Guyana glasvezelkabel aan te leggen. Het gaat om projecten die tientallen miljoenen dollars hebben gekost. 

Op basis van die successen is hij ervan overtuigd, dat het bedrijf de huidige uitdaging om breedband service te introduceren met succes zal doorstaan.

NPS-fractieleider Rusland ziet toch af van dienstreis naar China...

Rusland komt plotseling tot inzicht dat 'huidige politieke en economische situatie' deelname toch niet toestaat...


NPS-fractieleider Gregory Rusland heeft besloten niet meer af te reizen naar China. Hij heeft dit gisteren schriftelijk meegedeeld aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. De vaste commissie van Buitenlandse Zaken brengt van 14 tot en met 24 september een bezoek aan China. Het gaat om een uitwisselingsprogramma. 

'Hierbij deel ik u mede dat ik op basis van de huidige politieke en economische situatie van ons land besloten heb, om niet deel te nemen aan het bezoek van de commissie buitenland aan de Volksrepubliek China van 12 t/m 24 september', schrijft Rusland. 

'Bij dit besluit moet duidelijk zijn dat de goede vriendschapsbanden die er bestaan tussen de NPS en de Volksrepubliek China sinds de tijd van oud-NPS voorzitter en minister president Henck Arron recht overeind staan', zegt Rusland vandaag, zaterdag 2 september 2017, op Starnieuws. 
'De NPS zal zich altijd als een waardige en trouwe partner opstellen in de relatie met de Volksrepubliek China.'

Aanvankelijk was Rusland dus wel van plan te gaan naar China, aangezien de kosten volledig worden gedekt door het gastland. Hij heeft ook deelgenomen aan het gesprek van de commissie Buitenlandse Zaken met minister Yldiz Pollack-Beighle. Uiteindelijk heeft hij besloten toch af te zien van de reis. De delegatie staat onder leiding van André Misiekaba (NDP). Verder maken Chandrikapersad Santokhi (VHP), Grace Watamaleo (NDP), Stephen Tsang (NDP), William Waidoe (Pertjajah Luhur) en Remie Tarnadi (NDP) deel uit van de delegatie.

Ministerie van OWT & C begint eindelijk met herstel Onafhankelijkheidsplein

Binnen een week of twee wordt nieuw gras geplant 


Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT & C) is na ongeveer drie maanden gestart met rehabilitatiewerkzaamheden op het Onafhankelijkheidsplein. Raoul Sweedo, hoofdvoorlichter bij dit ministerie, zegt vrijdag 1 september 2017, op Starnieuws, dat het streven is vóór 25 november het werk op te leveren. 

Het oude gras, dat flink was aangegroeid, wordt nu helemaal verwijderd. Sweedo zegt dat er schelpzand en zwarte aarde verspreid wordt op het plein. Een tractor van het ministerie is begonnen met het ploegen en daarna egaliseren van het terrein. Binnen een week of twee zal er ‘nieuw’ gras worden geplant. 

De keuze voor het type gras dat geplant wordt, moet nog worden gemaakt. Sweedo zegt dat gekozen zal worden tussen beschuitgras en cubitigras. Volgens hem zijn deze grassoorten wel in staat een bepaald gewicht te dragen.Volgende week wordt met kleine machines aan de zijde van het ministerie van Financiën gewerkt. 

Rond het Onafhankelijkheidsplein werden al medio mei dranghekken geplaatst. Dat leidde tot de nodige kritiek, omdat het afsluiten van het plein werd gezien als een middel van de regering om anti-regeringsprotesten en -manifestaties op het plein te voorkomen. Die visie wordt nu bevestigd, nu deze dagen, maanden later, pas een aanvang wordt gemaakt met herstel van het plein....

Het is niet de eerste keer dat het Onafhankelijkheidsplein een onderhoudsbeurt krijgt. Het oude gras weghalen en opnieuw beplanten is uniek.

(De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Prijs Surinaams paspoort omhoog van Srd 100 naar Srd 300 .... om staatsbegroting te 'saneren'

Paspoort wordt melkkoe voor de Staatskas


Een paspoort zal binnenkort Srd 300 kosten in plaats van Srd 100. Een uittreksel zal Srd 5 kosten in plaats van Srd 1 en voor een nationaliteitsverklaring en akten zal Srd 25 moeten worden betaald. De Raad van Ministers heeft besloten de leges aan te passen. Dit moet gebeuren bij Staatsbesluit. 

Een nationaal paspoort dat onbruikbaar is geworden, zal vervangen worden tegen Srd 400. Wanneer een paspoort is kwijtgeraakt, moet voor een nieuwe Srd 500 op tafel worden betaald. Voor een zakenpaspoort moet Srd 1.000 worden betaald. Bij verlies kost een vervanging Srd 2.500. 

Deze verhogingen hebben, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 2 september 2017, te maken met het saneren van de staatsbegroting. Naast maatregelen in de uitgavensfeer vindt de regering, dat ook maatregelen die een opbrengstverhogend effect hebben, noodzakelijk zijn. 

Volgens de regering lenen zich hiertoe ook de tariefaanpassingen in de niet-belastingsfeer. De regering voert aan dat de operationele- en productiekosten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) significant toegenomen zijn. 

Er moet zoveel mogelijk worden beantwoord aan de geldende internationale standaarden van verantwoorde beveiliging en beheer van de burgeradministratie die steeds aan de eisen aan de tijd worden afgestemd.

C-47: 'Fors verhoogde prijs voor liter melk volledig misplaatst en onacceptabel'

Vakcentrale eist dat regering de verhoging serieus in heroverweging neemtDe nieuwe prijs van Srd 8,50 voor een liter melk die vrijdag is ingegaan, is in deze crisistijd 'volledig misplaatst en onacceptabel', stelt de vakcentrale C-47 in een vrijdag 1 september 2017 uitgebrachte verklaring. Ze eist daarom, dat de regering de verhoging serieus in heroverweging neemt, aangezien het gaat om een product dat behoort tot de meest primaire levensbehoefte. Dit meldt de Ware Tijd.

De Melkcentrale Paramaribo (MCP) zegt in een bekendmaking, dat 'ter stimulering en behoud van de melkveesector' uit noodzaak is besloten om de prijzen van haar producten aan te passen. De oude prijs van Srd 6,25 voor een liter melk is met Srd 2,25 verhoogd, 36 procent. Het gaat om de zoveelste prijsaanpassing in korte tijd. De laatste was in juni toen de prijs met vijftig cent werd verhoogd. 

'We kunnen niet ongebreideld de prijzen van essentiële producten blijven verhogen. Je kunt mensen ziek maken', stelt vakbondslid Dayanand Dwarka. Door de prijs te verhogen, vreest hij dat melk onbereikbaar zal worden voor de gemiddelde burger. Dwarka vindt het overigens niet nodig, dat de Melkcentrale de prijs voor melk verhoogt. 

Als kenner van de melkveesector legt hij uit, dat het bedrijf ontzettend veel verdient met de bijproducten. 'Waarom niet alleen de prijzen van deze producten verhogen?'

Senioren echtpaar (75 en 78) in woning aan Kwattaweg overvallen en gekneveld

Echtpaar loopt onderhuidse bloedingen op

Daders nemen inhoud kluis en een complete kluis mee als buit en verdwijnen in auto echtpaar


Een senioren echtpaar is woensdagochtend door vier mannen in hun woning aan de Kwattaweg overvallen. Omstreeks half drie zijn de daders de woning binnen geklommen. De vrouw des huizes sliep met een venster open. Dat raam was niet voorzien van dievenijzer, zo schrijft het Dagblad Suriname vrijdag 1 september 2017. 

Volgens verklaring van het slachtoffer heeft zij het raam open gelaten, omdat zij ervan uit ging dat zij in een neuten woning woont en dat dieven niet tot daar zouden kunnen komen. De daders hebben de 75-jarige man en zijn 78-jarige vrouw gekneveld en ook hun gelaat werd gebonden met een stuk stof afgescheurd uit een laken. Omdat de daders het echtpaar stevig hadden vastgebonden, hebben zij onderhuidse bloedingen opgelopen. 

De daders hebben in de woning twee kluizen aangetroffen. Een van de kluizen werd ter plaatse geopend en daaruit werden waardevolle sieraden weggenomen. 

De tweede kluis is compleet meegenomen. Daarin zaten Srd 2.000 en sieraden. De overvallers zijn ervandoor gegaan met het voertuig van het echtpaar, een blauwe Isuzu D-max met het nummer 26-81 HV. 

De politie van Munder heeft de aangifte ter zake opgenomen. De daders zijn vooralsnog voortvluchtig.

Braziliaanse miss Bum Bum beweert dat ze WK-winnaar kan voorspellen met haar billen...

'Mijn kont zal het nieuwe World Cup-orakel zijn, ik hoop Brazilië succes te kunnen brengen'


Suzy Cortez is de WK-mascotte van Playboy Portugal


Een Miss Bum Bum winnaar heeft beweerd, dat haar billen de winnaar van het WK-voetbal 2018 kunnen voorspellen. Suzy Cortez, die in 2015 de illustere kroon heeft gewonnen, maakt zich klaar voor het toernooi door fans een traktatie te bieden.

De prachtige brunette is zojuist aangemeld door Playboy Portugal als hun World Cup mascotte, en ze heeft beloofd om ze alles te geven.


Haar methode voor het voorspellen van de resultaten zal zijn om haar beruchte achterkant te gebruiken, waarvan ze gelooft dat die speciale krachten heeft. Ze zei: 'Mijn kont zal het nieuwe World Cup-orakel zijn. Ik hoop Brazilië succes te kunnen brengen.'


Miss Cortez is van plan om haar bekroonde billen te beschilderen met de kleuren van het team dat volgens haar gaat winnen. Zij gelooft dat dit hun geluk zal geven en zij zullen dan de wedstrijd winnen.

De Braziliaanse schoonheid, die natuurlijk haar eigen team ondersteunt, heeft haar eigen fans blij gemaakt toen ze de sterspeler van hun rivalen 'uitschakelde'. Suzy, fan van Barcelona stuurde een aantal provocerende tweets naar de Argentijnse ster Lionel Messi, die een gelukkig getrouwde man is.Suzy's aandacht werd zo ongewenst, dat Messi en zijn vrouw, Antonella Roccuzzo, haar blokkeerden op social media. 

En ze heeft nu een andere vurige Latina, de Colombiaanse zangeres Shakira, boos gemaakt door haar aandacht te richten op Barcelona-speler en Shakira's man, Gerard Pique.

(De Surinaamse Krant/Daily Star/Twitter/Instagram)

Regering Venezuela onderzoekt corruptiezaak waarbij oud-procureur Ortega betrokken zou zijn

Volgens Luisa Ortega is president Maduro betrokken bij corruptiezaken van miljoenen dollars


Venezuela's procureur-generaal zegt, dat de regering onderzoek doet naar corruptie waarbij zijn voorgangster Luisa Ortega is betrokken. Tarek Saab beweert, dat mevrouw Ortega, die na haar ontslag naar het buitenland was gevlucht, wist van oplichting rond de olievelden bij de Orinoco-rivier en niets deed. Olie aannemers kosten het land miljarden aan verloren inkomsten, zei hij, aldus de BBC vrijdag 1 september 2017.Er was geen onmiddellijk antwoord van mevrouw Ortega, die eerder de heer Saab van corruptie heeft beschuldigd. 

Ze is een vocale criticus van de linkse president Nicolás Maduro, en zegt dat hij en senior leden van de overheid betrokken zijn bij corruptiezaken van meerdere miljoenen dollars.


De beschuldigingen van Ortega zijn door de regering verworpen, die haar beschuldigt van samenwerking met de VS tegen Venezuela's belangen. 

In juni werd mevrouw Ortega door een ambtenaar een 'verrader' genoemd, nadat zij had geprotesteerd tegen het voornemen van president Maduro om een ​​constituerende vergadering te creëren. Haar protest werd genegeerd en het nieuwe congres, dat wordt gedomineerd door overheidsmedewerkers, besloot om Ortega te ontslaan. Ze werd vervangen door de heer Saab, die een voorstander van president Maduro is. 

Mevrouw Ortega beschuldigde de autoriteiten ervan het bewijs van corruptie en mensenrechtenschendingen te verbergen. Ze voegde eraan toe, dat ze zou werken aan 'herstel van de vrijheid voor Venezuela, omdat we het hebben verloren'. 

Nadat ze uit haar kantoor was verwijderd, vluchtte ze met haar man het land uit. Ze ging naar het Caribische eiland Aruba voor de kust van Venezuela en vanaf daar vloog ze naar Colombia in een privé-jet. Zij reisde vervolgens naar Brazilië.

(De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)