zondag 3 september 2017

Doekhie (NDP): ‘Vanuit het vliegtuig meteen naar Santo Boma’

'Deze mevrouw moet hard aangepakt worden'


Het hoofd van de afdeling Personeelszaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken, A.I., heeft niet alleen de Surinaamse regering, maar ook de Surinaamse natie te schande gezet. Ze werd door Suriname afgevaardigd om een training te volgen in China. Tijdens het winkelen kon ze met haar vingers niet afblijven van enkele sieraden. Zich niet ervan bewust dat haar stelende praktijken op camerabeelden vastgelegd zouden worden, toonde ze zich van haar stelende zijde.

De Chinezen, die haar veel te slim af waren, confronteerden de Surinaamse delegatie met het voorval. 

Ondertussen is besloten dat er gepaste maatregelen tegen haar getroffen zullen worden vanuit de regering. Maar, als het van NDP-Assembleelid en hoofdbestuurslid van de partij, Rachied Doekhie, afhangt, wordt zij bij haar terugkeer naar Suriname meteen in Santo Boma geplaatst. 

Doekhie zegt zondag 3 september 2017, dat deze mevrouw hard aangepakt moet worden. Zij moet door China uitgeleverd worden om haar maximale straf in Santo Boma uit te zitten. Volgens Doekhie moet niet vergeten worden dat personen, die door Suriname worden afgevaardigd naar het buitenland, niet alleen de regering maar ook het volk vertegenwoordigen. 

'We proberen de beste mensen te sturen, maar wanneer deze mensen ook beginnen te stelen, betekent het dat Suriname straks aangetekend zal worden als een land vol oneerlijke mensen’, aldus Doekhie. Hij beklemtoont, dat diefstal niet alleen in China, maar ook in Suriname strafbaar is. Met nog op de koop toe, dat deze diefstal in het buitenland een flinke smet heeft geworpen op het imago van Suriname en Surinamers.

Stichting Projekten doelwit vier gemaskerde mannen

Ravage in kantoor - Buit: waardevolle draagbare goederen zoals zes laptops

(Bron foto: Stichting Projekten)
'We maken ons klaar om de kinderen morgen weer met leuke leerzame activiteiten te ontvangen'


Vier gemaskerde mannen hebben gisteravond een overval gepleegd op het kantoor van de Stichting Projekten. De wachter werd vastgebonden. De mannen hebben het hele kantoor ondersteboven gegooid op zoek naar alles dat zij waardevol vonden, meldt de organisatie vandaag, zondag 3 september 2017 in een persbericht. 

Deuren zijn ingetrapt, kasten leeggehaald, zelfs in de laden van de bureaus hebben ze gegraaid. In het kantoor stond een grote oude brandkast, die is geforceerd. Ze hebben alle waardevolle draagbare spullen meegenomen, waaronder zes laptops. Ook een mengpaneel en versterker van een externe die meedoet aan de vakantieactiviteiten, zijn gestolen. 

Stichting Projekten, die al ruim 24 jaren werkt aan educatie en vorming van jongeren middels diverse projecten, is de afgelopen week gestart met vakantieactiviteiten rondom ‘Natuur en milieu’. Deze activiteiten gaan door tot en met 8 september. 

Al wachtend op de Forensische Opsporing van de politie vandaag, heeft het team van Stichting Projekten besloten zich niet in een hoek laten drukken. 'We gaan redden wat er te redden valt, we ruimen op en maken ons klaar om de kinderen morgen weer met leuke leerzame activiteiten te ontvangen. We hebben als stichting de afgelopen tijd veel tegenslagen gehad, maar we zullen ons volledig blijven inzetten voor onze Surinaamse jeugd.'

Colombia's ELN-rebellengroep doodt Russische gijzelaar

Arsen Voskanyan zou tijdens vluchtpoging in april zijn doodgeschoten

Voskanyan zou giftige kikkers naar buitenland smokkelen


Colombia's ELN-rebellengroep (Ejército de Liberación Nacional) heeft gezegd, dat het een Russische gijzelaar gedood heeft toen hij probeerde te ontsnappen. De rebellen zeiden, dat Arsen Voskanyan, een Russische burger van Armeense afkomst, in april doodgeschoten is. Hij werd ontvoerd in november, aldus de rebellen die hem ervan beschuldigden giftige kikkers te verzamelen om overzee te smokkelen.

De rebellen voeren vredesgesprekken met de Colombiaanse overheid, maar zeggen dat ze in de nabije toekomst ongetwijfeld hun ontvoeringsbeleid zullen herzien.

Het ELN, of het Nationale Bevrijdingsleger, financiert zijn activiteiten meestal met het losgeld dat wordt betaald om gijzelaars in vrijheid te stellen. 

De aankondiging van de dood van de heer Voskanyan komt aan het einde van de derde ronde van de vredesonderhandelingen, die in februari begonnen.

De rebellen zeiden, dat de heer Voskanyan naar een afgelegen junglegebied in noordwest Colombia was gebracht, waar hij aan Rode Kruis-afgevaardigden zou worden overhandigd en bevrijd zou worden. Maar, hij pakte plotseling een granaat van een van de rebellen en probeerde weg te rennen toen hij doodgeschoten werd, aldus de ELN.

De informatie is niet bevestigd door de Colombiaanse regering.

De ELN en de Colombiaanse regering hopen het succes van de vredesonderhandelingen te volgen van de grotere linkse FARC-guerilla's. Na vier jaar van gesprekken ondertekende de FARC in november een vredesovereenkomst.

In juni werden de Nederlandse journalist Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender van het programma Spoorloos door de guerrillabeweging ontvoerd. Het duo werd na een aantal dagen weer vrijgelaten.

(De Surinaamse Krant/BBC/ReutersTwitter)

Braziliaanse autoriteiten rollen internationaal drugsnetwerk op

Tonnen drugs gekocht bij Braziliaanse maffiabaas Jarvis Chimenes Pavão in Paraguayaanse cel 


Braziliaanse autoriteiten hebben een internationaal drugsnetwerk opgerold. De bendeleden kochten voor tonnen aan drugs bij een Braziliaanse maffiabaas die in Paraguay in de cel zit. Deze Jarvis Chimenes Pavão verkocht vanuit zijn VIP-cel in Tacumbú (zie video) onder andere 4,5 ton cocaïne en marihuana. Pavão is volgens de autoriteiten ook verantwoordelijk voor een hevige oorlog tussen verschillende drugsbendes die actief zijn in het grensgebied tussen Paraguay en Brazilië. 

De maffiabaas zou achter de moord zitten op Jorge Rafaat Toumani, een grote drugshandelaar. Na die moord in 2016 werd de broer van Pavão als vergelding geliquideerd. Het leidde tot een lange, bloedige drugsoorlog. 

Pavão staat op een lange lijst met Latijns-Amerikaanse drugsbazen die vanuit de gevangenis nog volop actief zijn in de georganiseerde misdaad. 

Hij zelf werd in 2009 gearresteerd in Paraguay en veroordeeld tot acht jaar cel. De VS hebben om zijn uitlevering gevraagd. Dit jaar zou de Braziliaanse drugsbaas eerst echter worden uitgewezen naar zijn vaderland. Pavão wilde dat voorkomen en zorgde daarom voor grote onrust in de gevangenis waar hij gedetineerd zit. Het leidde tot een reeks gevangenisopstanden in Paraguay. 

In Tacumbú waar Pavão vast zit werd daarbij net op tijd een zwaar explosief onschadelijk gemaakt. Daardoor werd verhinderd dat een groot aantal gevangenen zou hebben kunnen ontsnappen.

Hieronder de beelden die de Paraguayaanse zender ABC Color mocht maken van de VIP-cel van Pavão, die ook zichtbaar dienst deed als een soort van kantoor. Het vertrek bevat onder andere een medicijnkast, koelkast, flatscreen en een ingebouwde airco.(De Surinaamse Krant/Crimesite.nl)

Twee Surinamers voor rechter op Barbados wegens smokkel methamfetamine

Methamfetamine is een populaire harddrug 


Twee Surinamers moesten gisteren, zaterdag 2 september 2017, voor een rechter op Barbados verschijnen nadat ze waren aangehouden bij een poging om methamfetamine (meth, crystal meth) het eiland binnen te smokkelen.

A.G.I. (26) en S.G.I. (24) arriveerden dinsdag 29 augustus in Barbados met een vlucht vanuit Suriname via Trinidad. Ze werden in eerste instantie ondervraagd door douanepersoneel waarna de politie werd geïnformeerd.


Vervolgens werden ze verhoord door personeel van de 'Drug Squad' en naar het Queen Elizabeth Hospital vervoerd waar een aantal pakketjes (bolletjes) bij de verdachten tevoorschijn kwamen.

S. had 99 bolletjes methamfetamine met een gewicht van 1.36 kilo ingeslikt, terwijl A. 30 bolletjes methamfetamine met een gewicht van 0.5 pond bij zich had. Zij werden vervolgens aangeklaagd.

(De Surinaamse Krant/Nation News/Barbados Today/Twitter)

Breeveld (DOE): 'Snelle reactie BuZa geeft misschien nieuwe koers regering aan'

Assembleelid reageert op aanhouding stelende topambtenaar in China

- 'Ik heb met haar te doen, omdat de consequenties niet zullen uitblijven'
- 'Geen selectieve benadering en verontwaardiging, maar bewuste integrale aanpak, waarbij niemand gespaard wordt'


Het trieste verhaal heeft ons bereikt over een hoge ambtenaar die Suriname te schande zette in China door in een winkel juwelen te stelen. Nota bene terwijl zij voor een training, op kosten van de Chinese regering, in dat land vertoefde. Kort na het gebeurde stelde de minister van Buitenlandse Zaken, in opdracht van de president, dat er onherroepelijk strenge maatregelen tegen haar getroffen zullen worden. De nodige sancties zullen volgen, vermeldt het bericht van het Nationaal Informatie Instituut. Ook maatregelen voor de toekomst volgden: Voortaan zullen strengere selectiecriteria gehanteerd worden bij kandidaat studenten/trainees wanneer men voor soortgelijke zaken wordt uitgezonden. 

Een trieste zaak voor betrokkene, die zich kennelijk niet kon beheersen om af te blijven van andermans bezit. Ik heb met haar te doen, omdat op basis van de reactie van de regering, de consequenties niet zullen uitblijven. 

De snelle reactie van Buitenlandse Zaken geeft misschien een nieuwe koers van de regering aan en dat is hoopgevend. 

Overigens was de minister van Buitenlandse Zaken er ook snel bij toen een Franse diplomaat door een criminele daad bloedend bij 'het Vat' neerzeeg. Ze bezocht hem in het ziekenhuis en Suriname toonde zo medeleven. 

Hoewel ik de stappen die de regering in beide gevallen nam waardeer, moet ik toch aangeven, dat de maatregelen plaatsvonden in het kader van diplomatieke relaties die met desbetreffende landen bestaan. Het laat mij even denken aan uitspraken die men weleens doet in verband met het schoonhouden van onze omgeving en land, vanwege toeristen. Vreemd natuurlijk, want je houdt jouw omgeving primair voor jezelf schoon en in bredere zin voor de samenleving in het kader van de preventieve gezondheidszorg. No gi sma ai, ma gi yu srefi. 

Ik moet daarom de regering oproepen om niet slechts maatregelen te treffen wanneer de naam van Suriname international op het spel staat, maar gewoon omdat elke vorm van oneerlijk gedrag voorkomen of afgestraft dient te worden. Dit is wat ik bedoel wanneer ik in het parlement aangeef dat de president c.q. de regering een coulante houding aan de dag legt als het gaat om misbruik van Staatsmiddelen. Er wordt niet of nauwelijks opgetreden bij scheve schaatsen die gereden worden. De pakkettendiefstal is daar een goed voorbeeld van. 

De klokkenluider die misstanden op het ministerie van Onderwijs met naam en toenaam aan de orde stelde in vrijwel alle media van ons land, werd niet gezien noch gehoord door de regering. Selectieve blindheid en doofheid, noem ik dat. 

De kwestie van de aankoop van het ambassadegebouw in Parijs is ook zo'n schandaal. Weliswaar in het buitenland, maar waarschijnlijk te veel eigen betrokkenen, die liever buiten schot moeten blijven. De aankoop van schoolboeken in het buitenland tegen het bedrag van Euro 8.2 miljoen belandde in de politieke doofpot, terwijl grote delen ongebruikt in magazijnen liggen. Oproepen om CLAD-rapporten over Carifesta, en Naschoolse Opvang in te dienen bij het OM en verdachten te vervolgen, was eveneens aan dovemansoren gezegd. Bij dat laatste werden er wel of geen antwoorden in DNA gegeven, die alleen maar benadrukten: 'Bij ons ontbreekt de wil om zaken aan te pakken!' 

Onzuivere zaken toentertijd op Openbare werken, maar ook grondzaken waarbij een onderminister betrokken was, blijven gewoon liggen. Erger nog: er volgen zelfs beloningen in vorm van hogere posities. Dit alles na 'verkwanseling van Staatsmiddelen', om woorden van de president te gebruiken. Suriname heeft dringend een benadering nodig van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’! Geen selectieve benadering en verontwaardiging, maar een bewuste integrale aanpak, waarbij niemand gespaard wordt, bika efu yu kweki sneki yu sa kisi aboma. 

We kunnen niet met twee maten blijven meten, terwijl stelen op alle niveaus voor velen norm geworden is. De recent aangenomen Anti-Corruptiewet en de wet op de Jaarrekening zijn stappen in de goede richting. Wanneer echter de wil ontbreekt om daadwerkelijk stappen te nemen, zal op dit vlak onze trieste situatie, niet veranderen. Laten we niet alleen zingen, 

A bun fu yu mi suku tru, a ogri musu wai, maar het ook daadwerkelijk doen. Onder alle omstandigheden. 

Carl Breeveld 
Lid van De Nationale Assemblee

'Aanname Anti-Corruptiewet door Assemblee verdienste van regering Bouterse-II'

Ex-president en raadsadviseur Jules Wijdenbosch enthousiast over Anti-Corruptiewet


De aanname van de Anti-Corruptiewet door De Nationale Assemblee (DNA) donderdag ziet ex-president en raadsadviseur Jules Wijdenbosch als een verdienste van de regering Bouterse-II. Voorgaande regeringen hebben alles gedaan om de wet goedgekeurd te krijgen, maar het is ze niet gelukt om tot een overeenstemming te komen. 

De huidige regering wil afrekenen met corruptie op de juiste wijze en heeft gezorgd dat Suriname een wet heeft gehad die degelijk is, aldus Wijdenbosch. Volgens hem is het geweldig dat de wet met 40 algemene stemmen aan is genomen. 

Op de vraag zaterdag 2 september 2017 van het Nationaal Informatie Instituut (NII) wat zijn mening is ten aanzien van de beschuldigingen van de oppositie, dat de regering een corruptie faciliterend beleid voert, zei de raadsadviseur dat het een politiek steekspel van die minderheid is. 

Welke regering gaat toestaan dat een dergelijk beleid gevoerd wordt, vraagt het voormalig staatshoofd zich af. De huidige regering leent zich ook niet voor dergelijke zaken, vandaar ook de goedkeuring van de wet. 

Wijdenbosch zegt de beraadslagingen in DNA te hebben gevolgd en naar zijn zeggen zijn er goede voorwaarden in de wet opgenomen die zeker zullen resulteren in het terugdringen c.q. minimaliseren van corruptie.

Braziliaans model Isabeli Fontana baart opzien op winderige rode loper Venetiaanse Filmfestival

Jurk waait ongemerkt op....Ze heeft een glinsterende carrière in de modellenwereld dankzij haar opvallende uiterlijk, campagnes voor Victoria's Secret en Dolce & Gabbana opluisterend. Maar, de Braziliaanse Isabeli Fontana stond vrijdag vanwege een heel andere reden in de schijnwerpers, omdat ze een beetje te veel had geopenbaard terwijl ze op de winderige rode loper van het 74e Venetiaanse Filmfestival stond.

De 34-jarige schoonheid liet zich zien in een fuchsia-jurk en leek niet door te hebben dat meer te zien was dan alleen haar mooie jurk.

De brunette schoonheid gaf onbewust de toeschouwers een blik onder haar jurk. Het model stond in de schijnwerpers, ongeacht dat ze er verbluffend uitzag in het decadente juweeltje-creatie, met een elegante strapless hals.
Het filmfestival van Venetië is een van de grootste filmgebeurtenissen van het jaar, na zijn zomer concurrent in Cannes.A post shared by Isabeli Fontana ♋️♑️♈️☯️☮️🕉 (@isabelifontana) on


(DeSurinaamse Krant/Daily Mail/Instagram)

Braziliaanse verdachte van seksmisdrijf in bus gearresteerd voor nieuw incident

Man komt in Sao Paulo in bussen klaar door penis tegen vrouwen te wrijven....


De politie in Brazilië zegt, dat een man die deze week gearresteerd werd, omdat hij in een openbare bus tegen een vrouw had geëjaculeerd en vervolgens snel in vrijheid werd gesteld, weer is aangehouden voor een soortgelijk incident.

Het incident vond dinsdag plaats toen een bus naar Avenida Paulista, een van de drukste avenues in Sao Paulo, reed. Passagiers grepen de dader en droegen hem over aan de politie. 

Maar, minder dan 24 uur later oordeelde rechter Jose Eugenio Amaral Souza Neto, dat de man een misdrijf had begaan, maar geen verkrachting en stelde de man in vrijheid. Het incident had geen betrekking op 'beperkingen, geweld of bedreigingen', zei Souza Neto ter rechtvaardiging van zijn beslissing. 'Het slachtoffer zat, toen ze door de ejaculatie werd verrast.'Volgens het nieuwsportaal UOL blijkt, dat politie-informatie toont, dat Diego Ferreira de Novaes sinds 2009 16 keer aangehouden is voor het plegen van soortgelijke misdaden, waaronder vijf keer dit jaar.


Politie-inspecteur Rogerio Nader vertelt verslaggevers, dat de man zaterdag in Sao Paulo nabij dezelfde weg werd aangehouden waar hij dinsdag is  aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij zijn penis tegen een vrouwenarm in een bus heeft gewreven en de autoriteiten willen hem voor een seksmisdrijf  ​​vervolgen.

De beslissing van een rechter om de man na 24 uur vrij te laten, zorgde voor het nodige ophef in het land.(De Surinaamse Krant/Associated Press/UOL/TV Globo)