maandag 4 september 2017

Economische blokkade VS van Venezuela blokkeert levering 18 miljoen dozen voedsel

'Economische sancties VS tegen Venezuela treffen het volk en niet president Nicolas Maduro'


De economische blokkade die door de Verenigde Staten aan Venezuela is opgelegd, heeft ongeveer 18 miljoen dozen voedsel van de lokale leverings- en productiecommissies, CLAP (Cuenta Oficial Comité Local de Abastecimiento y Producción), verhinderd om het land te bereiken, verklaarde de vice-president van de nationale constitutionele vergadering van Venezuela, Aristobulo Isturiz.

Hij heeft de economische sancties van de VS tegen Venezuela veroordeeld en zei, dat zij het Venezolaanse volk - waaronder de meest kwetsbare sectoren van de land - treffen en niet president Nicolas Maduro, zoals de Amerikaanse regering zegt dat het van plan is te doen.

Isturiz legde uit, dat de laatste ronde van sancties tegen het land de betaling van de dozen blokkeerde. Pas toen bevriende landen van Venezuela ingegrepen in het betalingsproces, kon het voedsel in staat zijn weg vervolgen.


De socialistische partijleider zei, dat de sancties deel uitmaken van een 'asymmetrische oorlog'. Terwijl Venezuela een voedselcrisis heeft, die leidde tot massale voedseltekorten, werd de schuld vaak gelegd bij de socialistische regering van het land.

Regeringsambtenaren beschuldigen rechtse oppositiekrachten en hun bondgenoten in de particuliere sector en in internationale financiën ervan de economie opzettelijk te saboteren.

Vorig jaar werden meer dan 750 door de oppositie beheerde offshore-bedrijven, die verband houden met het schandaal van de Panama Papers, beschuldigd van het doorgeven van de Venezolaanse invoer van rauwe voedingsmiddelen van de overheid naar de particuliere sector. Veel van deze bedrijven verkopen hun producten aan particuliere bedrijven in Colombia, die ze verkopen aan Venezolanen die wonen in de buurt van Colombia.

(De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

De 'cocaïnekoning van Milaan', Rocco Morabito, aangehouden in Uruguay

Morabito weet zich 23 jaar lang verborgen te houden voor Italiaanse JustitieHij zou honderden kilo's cocaïne van Brazilië naar Italië hebben gesmokkeld 


Rocco Morabito, de 'cocaïnekoning van Milaan', is aangehouden in Uruguay nadat hij zich 23 jaar lang verborgen had weten te houden voor de Italiaanse justitie. Hij was één van de meestgezochte maffiakopstukken. De 50-jarige Morabito werd aangehouden in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo, maar zou de afgelopen jaren hebben gewoond in de ruim 100 kilometer oostelijker gelegen kustplaats Punta del Este. 

Hij had een andere identiteit aangenomen en reisde met vervalste Braziliaanse documenten waarin hij Francisco Capeletto heette. 

Honderden kilo's Morabito zou een belangrijke rol hebben gespeeld in de 'Ndrangheta, de Calabrische tak van de maffia.Hij zou onder meer verantwoordelijk zijn geweest voor de smokkel van honderden kilo's cocaïne van Brazilië naar Italië, meldt de BBC vandaag, maandag 4 september 2017.

Bij huiszoekingen stuitte de politie op dertien telefoons, een vuurwapen en 150 pasfoto's waarop hij in allerlei verschillende uitmonsteringen was afgebeeld. Samen met zijn echtgenote werd hij aangehouden op verdenking van het vervalsen van documenten. Hij wordt ergens de komende tijd vermoedelijk uitgeleverd aan Italië. 

Morabito zou sinds 2002 hoofdzakelijk in Uruguay hebben verbleven. Het Uruguayaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft beelden gepubliceerd van de riante villa in Punta del Este waar hij de afgelopen tien jaar zou hebben gewoond:


 (De Surinaamse Krant/RTL Nieuws/BBC/Clarin)

Franse president Macron ontmoet vertegenwoordigers oppositie Venezuela

Mensenrechtenactiviste Lilian Tintori mag Venezuela niet uit...

Vice-president van het Congres, Freddy Guevara, vervangt Tintori bij Macron


De Franse president Emmanuel Macron, die vorige week Venezuela een dictatuur heeft genoemd, zal vandaag, maandag 4 september 2017, een ontmoeting hebben met Venezolaanse oppositievertegenwoordigers, waaronder de president en vice-president van het door de oppositie-bestuurde congres, aldus Macron's bureau.

De situatie in Venezuela heeft een bijzondere resonantie in Frankrijk, waar de extreem-linkse partij La France Insoumise, tegenwoordig de meest vocale tegenstander van Macron, president Maduro steunt.

Mensenrechtenactiviste Lilian Tintori, de vrouw van Venezuela's bekendste politieke leider, Leopoldo Lopez, zei zaterdag, dat het haar verboden is door haar regering om naar Frankrijk en andere EU-hoofdsteden te gaan.

'De dictatuur wil niet dat mijn stem in het buitenland klinkt. Maar, de tour gaat door. @FreddyGuevaraC zal @leopoldolopez en mij vertegenwoordigen', schreef ze gisteren op haar Twitter-pagina, onder verwijzing naar de vice-president van het Congres, Freddy Guevara:


Congrespresident Julio Borges zal daar ook zijn, zei Macron's bureau. Venezuela's oppositie zegt, dat president Nicolas Maduro's socialistische regering dit jaar de onderdrukking van tegenstanders heeft opgevoerd, terwijl de ambtenaren zeggen, dat ze optreden om gewelddadige staatsgrepen te stoppen die door de Verenigde Staten en andere buitenlandse mogendheden zouden worden aangewakkerd. 
Macron zei vorige week, dat Maduro's regering 'een dictatuur probeert te overleven ten koste van ongekend humanitaire nood'.(De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

Rebellengroep ELN en de Colombiaanse regering komen staakt-het-vuren overeen

Overeenkomst een eerbetoon aan paus Franciscus die deze week het land bezoektRebellengroepering ELN (Ejército de Liberación Nacional) en de Colombiaanse regering zijn een staakt-het-vuren overeengekomen. Dat heeft ELN vandaag, maandag 4 september 2017, zelf bekend gemaakt via Twitter. De overeenkomst is een eerbetoon aan paus Franciscus die deze week het land bezoekt. ELN is opgericht door radicale katholieke priesters.

De tijdelijke wapenstilstand gaat in op 1 oktober en duurt tot 12 januari. In die periode wordt verder gesproken over een vredesakkoord. Mochten de gesprekken langer duren, dan kan de wapenstilstand volgens Santos worden verlengd.'Onze prioriteit is om burgers te beschermen', zei president Santos in een tv-toespraak. 'Dus in deze periode zijn er geen ontvoeringen, aanvallen op oliepijpleidingen en andere vormen van geweld meer tegen burgers.'


ELN is in Nederland vooral bekend geworden vanwege de ontvoering van tv-maker Derk Bolt. Ontvoeringen zijn het handelsmerk van de ELN. Met de rebellengroepering FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) sloot de regering in 2016 vrede. Santos ontving hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede.


De katholieke ELN voert sinds 1964 een gewapende strijd tegen het regime in Colombia. Naar schatting zijn er zo'n 1.500 strijders actief. De organisatie wordt gesteund door een grotere groep sympathisanten. 

(De  Surinaamse Krant/BBC/De Telegraaf/NOS/Twitter)

Rachied Doekhie (NDP): 'Anti-Corruptiewet een rommel en gaat nooit in de praktijk werken'

'Een ziekelijk mens heeft dit 20 jaren terug bedacht, waarna het is gepromoot' 

- 'Als je me zegt dat het mensen gaat afschrikken, is dat ook flauwekul, kaaimannen schrik je niet zo af'
- 'Deze wet zegt dat alle 51 Assembleeleden naar huis kunnen gaan'


'De Anti-Corruptiewet is een rommel van jewelste, omdat het nooit in de praktijk gaat werken. Het gaat alleen maar voor meer ongerief, rotzooi en ellende zorgen in dit land', zegt NDP-parlementariër Rachied Doekhie vandaag, maandag 4 september 2017, in het Dagblad Suriname. De Anti-Corruptiewet werd op 31 augustus kamerbreed goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA) en zal moeten zorgen voor verscherpte corruptiebestrijding binnen diverse overheidsorganen. De wet heeft geen terugwerkende kracht op vermeende gevallen van corruptie, die reeds voor de aanname ter sprake zijn geweest. 

Doekhie verwijst als voorbeeld naar de Tabakswet waardoor het sinds 2013 verboden is in openbare ruimten te roken. Echter, is het volgens hem een vaststaand feit dat bijna niemand zich aan deze wet houdt en de controle van overheidszijde op de naleving te wensen over laat. Hetzelfde verwacht hij ook bij de uitvoering van de Anti-Corruptiewet. 

De NDP’er voert aan dat theoretisch prachtig werk door de commissie van rapporteurs, onder leiding van partijgenoot André Misiekaba, is geleverd. Hij ziet dit echter slechts als een politiek product. 'Een ziekelijk mens heeft dit 20 jaren terug bedacht, waarna het is gepromoot en een ieder het wilde hebben. Vele regeringen hebben het willen aannemen, maar het is hen niet gelukt. Venetiaan heeft het ingediend, maar hij heeft het weer ingetrokken. Bouterse heeft het ook ingediend, maar ook ingetrokken. Uiteindelijk was het na bijkans drie jaren weer terug bij DNA, waarna het is aangenomen. Alleen maar, omdat het volk denkt dat hiermee corruptie niet meer gaat plaatsvinden. Als je me zegt dat het mensen gaat afschrikken, is dat ook flauwekul. Kaaimannen schrik je niet zo af', aldus de politicus. 

Doekhie stelt, dat de Anti-Corruptiewet de handen en voeten van alle volksvertegenwoordigers vastbindt. 'Deze wet zegt dat alle 51 Assembleeleden naar huis kunnen gaan. Als parlementariër kan je en mag je niets meer voor iemand doen, terwijl dat juist het werk is van een volksvertegenwoordiger. Dagelijks ontvangen DNA-leden stukken van burgers en bellen zij naar ministers en andere plaatsen om oplossingen te zoeken. Nu zegt die wet dat je dat niet meer mag doen.'

Volgens Doekhie is het ook geen geheim, dat politici mensen helpen in ruil voor stemmen bij de algemene vrije en geheime verkiezingen. 'Laat niemand een rotzooi vertellen! Elk Assembleelid, ook de voorzitter van het parlement, helpt mensen om straks stemmen te krijgen. Dus je hebt een reden waarom je het doet', aldus de NDP’er. 

De wet botst volgens Doekhie tegen een heleboel bevoegdheden, die vanuit de Grondwet aan functionarissen, waaronder ministers, zijn gegeven. 'De Surinaamse rechtspraak is niet alleen op getuigenis gebaseerd, maar ook op bewijsvoering. Iemand kan zeggen dat een minister een tjuku heeft gevraagd, maar hoe gaat hij dat bewijzen? Niemand is bovendien ook gek om aan te geven dat die een steekpenning aan een publieke functionaris heeft betaald, omdat die dan ook strafrechtelijk vervolgd kan worden. Wanneer de minister van RGB besluit om haar broer een stuk grond te geven, wil de Anti-Corruptiewet dat zij strafrechtelijk moet worden vervolgd. Een andere wet zegt dat de minister van RGB bevoegd is gronden uit te geven. Daarnaast sluit de Grondwet aan door te stellen dat elke burger recht heeft op een stuk perceel. Nergens staat dat een familielid van de minister geen perceel mag aanvragen. Dit is duidelijk gewoon een rotzooi om mensen politiek blij te maken', aldus de politicus. 

Volgens de NDP’er biedt de huidige strafwetgeving voldoende mogelijkheden en gereedschappen hoe je iemand kan aanpakken, die corruptieve handelingen heeft gepleegd. Hij noemt hierbij de gevallen waar de ex-minister van Openbare Werken, Dewanand Balesar, in 2008 tot 2 jaar onvoorwaardelijke celstraf werd veroordeeld voor corruptie en de ex-EBS-directieleden, Kenneth Vaseur en Willy Duiker, die wegens een megafraude strafrechtelijk worden vervolgd. 
'Welke wetten zijn daar gehanteerd? De huidige strafwetten', aldus de politicus. 

Gezinsleden van een publieke functionaris hoeven geen vermogensverklaring over hun bezittingen te laten opmaken door de notaris. 'Als een hoogwaardigheidsbekleder al zijn geld stort op de rekening van zijn dochter, die geen enkele publieke of overheidsfunctie bekleedt, kan niemand iets doen', stelt Doekhie.

Zes gewapende mannen overvallen rijstbedrijf aan Industrieweg Noord, Paramaribo

Overvallers verdwijnen met onbekend geldbedrag een iPhone 7 en een Galaxy S5


Zes mannen hebben zaterdag op klaarlichte dag een overval gepleegd op het rijstbedrijf Orginal Rice aan de Industrieweg Noord in Paramaribo. De directeur van het bedrijf, de heer Alibuks, zegt maandag 4 september 2017 in het Dagblad Suriname, dat zijn werknemers iets voor vijf uur 's middags binnen kwamen.

Na een kwartiertje stormden de overvallers, waarvan twee gewapend met vuistvuurwapens, een met een houwer en de ander met een mes, het bedrijf binnen. De twee andere daders zaten in een gereedstaande Toyota Alex. 

De daders hebben de kantoorruimte bezocht en uit de laden en uit een tas geld buitgemaakt. Behalve het geld namen de rovers een iPhone 7 en een Galaxy S5 mee. 

Vervolgens stapten de overvallers in hun vluchtwagen en reden zij weg. 

Geen van de werknemers heeft zich verzet. De daders hebben niemand mishandeld. 

De politie van bureau Nieuwe Haven is belast met het onderzoek. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht.

Nutsvoorzieningen in Paramaribo en Marowijne verbeterd met steun AFD

Waterstations in en rondom Groot Paramaribo worden verbeterd

Modernisering en uitbreiding waterstation te Moengo


De Franse Ontwikkelingsbank (AFD, Agence Française de Développement) is in samenwerking met de overheid bezig met het verbeteren en uitbreiden van nutsvoorzieningen in Paramaribo en Marowijne. 'Wij zijn op drie fronten bezig', bevestigt Gaellë Narayanassamy, AFD-medewerkster in Suriname, vandaag, maandag 4 september 2017, in de Ware Tijd. 

Haar organisatie is op de eerste plaats bezig met een project voor het verbeteren van waterstations in en rondom Groot Paramaribo. Daarnaast worden de modernisering en uitbreiding van het waterstation te Moengo gefinancierd. 

'Het ligt in de bedoeling om ook de watervoorziening naar de omliggende gemeenschappen te verbeteren.'

Samen met het project in Paramaribo gaat het om 12,5 miljoen euro in de vorm van een zachte lening. Deze twee projecten worden sinds 2015 voorbereid en bevinden zich momenteel in de technische fase. 

Het derde project doet de AFD samen met de Energiebedrijven Suriname (EBS), dit project richt zich op het uitbreiden en verbeteren van de stroomvoorziening vanuit Paramaribo naar gemeenschappen in Moego en Albina. Ook dit project is sinds 2015 in voorbereiding. 

'De EBS werkt aan het aantrekken van een consultant om het project te ontwerpen en een kostencalculatie te maken.'

De AFD heeft haar betrokkenheid in Suriname sinds 2010 opgevoerd. Onlangs is het Marwina Ziekenhuis volledig afgebouwd en opgeleverd. Het ministerie van Volksgezondheid werkt aan de operationalisering ervan. Het streven is het ziekenhuis nog dit jaar te openen. Dit project is onderdeel van een grotere operatie om ook poli's van de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending in Marowijne en het binnenland, vooral langs de oostgrens, te verbeteren. Er is een lening van 15 miljoen euro mee gemoeid. 

Nederland niet van zins varend materieel uit het Caribisch gebied te verplaatsen naar Middellandse Zee

Minister Hennis-Plasschaert (VVD) beantwoordt Kamervragen Baudet, Forum voor Democratie


De Nederlandse regering peinst er niet over varend materieel uit het Caribisch deel van het Koninkrijk terug te trekken om vluchtelingen op de Middellandse Zee tegen te houden. Dat blijkt uit het antwoord van minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie op schriftelijke vragen van het Tweede Kamerlid Thiery Baudet van Forum voor Democratie (zie onderaan). 

Die wilde van de bewindsvrouw weten of zij ‘de opvatting deelt dat het van daadkracht zou getuigen als u nu de Koninklijke Marine zou opdragen om Zr.Ms. Zeeland op de Middellandse Zee in te zetten waar haar aanwezigheid meer vereist is dan in het Caribisch gebied’. 

Hennis-Plasschaert laat er, mede namens haar collega Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, geen misverstand over bestaan - aldus maandag 4 september 2017 het Antilliaans Dagblad - de prioriteitstelling van Baudet niet te onderschrijven: 

'Defensie stelt voor 92 vaardagen per jaar een stationsschip beschikbaar aan de kustwacht in het Caribisch gebied voor de uitvoering van rechtshandhavingstaken. Het stationsschip is een belangrijke schakel in de keten van kustwachtmiddelen om deze taken te kunnen uitvoeren. Gelet op de ontwikkelingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk meent het kabinet dat de aanwezigheid van deze capaciteit daar vereist is.'Antwoorden op vragen van het lid Baudet (FvD) aan de minister van Defensie over het bericht ‘Stationsschip Zr. Ms. Zeeland gerepareerd en bevindt zich weer op zee in Caribisch gebied’

1
Hebt u kennisgenomen van het bericht ‘Stationsschip Zr. Ms. Zeeland gerepareerd en bevindt zich weer op zee in Caribisch gebied’?1

Ja.

2
Deelt u de opvatting dat de migratiestroom vanuit Afrika op de Middellandse Zee onhandelbare proporties begint aan te nemen?
4
Kunt u aangeven welke maatregelen de regering neemt om de migratiestroom vanuit Afrika op de Middellandse Zee tegen te gaan?

Er is al langer sprake van een hoog aantal migranten dat op irreguliere wijze aankomt in Italië. Vanuit de Europese Unie wordt Italië in dit verband ook ondersteuning geboden. Deze ondersteuning maakt deel uit van een alomvattende Europese aanpak die ziet op interventies langs de gehele migratieroute. Naast de ondersteuning aan Italië en het versterken van de Europese buitengrenzen, ziet deze aanpak op het adresseren van de grondoorzaken voor migratie, het bevorderen van de bewustwording van migranten via informatiecampagnes, het bieden van vrijwillige terugkeer aan irreguliere transitmigranten in plaats van dat zij verdere risico’s nemen bij doorreis, de versterking van de Libische Kustwacht, het aanpakken van mensensmokkel en het verbeteren van de samenwerking met derde landen onder andere op het gebied van terugkeer.

Zoals ook uit rapportages van de Europese Commissie blijkt en door recente berichtgeving is bevestigd2, neemt het aantal migranten dat vrijwillig terugkeert naar hun herkomstlanden vanuit Libië en transitlanden significant toe. Ook is de Libische Kustwacht steeds beter in staat om de eigen territoriale wateren te controleren en wordt mede daardoor voorkomen dat nog meer migranten in levensbedreigende situaties op zee komen. Dit verklaart ook deels waarom het aantal aankomsten ten opzichte van vorig jaar relatief gelijk blijft en bevestigt het belang om deze aanpak voort te zetten. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is inmiddels sprake van een daling van ongeveer 4%. Tot en met 17 augustus 2017 zijn dit jaar circa 97.500 migranten in Italië aangekomen. Tot op heden blijft de eerder verwachte grote toename van het aantal aankomsten uit.


Voor een omschrijving van de verdere inzet van het kabinet en de EU, verwijs ik u kortheidshalve naar de geannoteerde agenda’s en verslagen van de Europese Raad, de Raad Algemene Zaken, de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken en de Raad Buitenlandse Zaken.

3
Deelt u de opvatting dat het van daadkracht zou getuigen als u nu de Koninklijke Marine zou opdragen om Zr. Ms. Zeeland op de Middellandse Zee in te zetten waar haar aanwezigheid meer vereist is dan in het Caribisch gebied? Zo nee, waarom niet?

Defensie stelt voor 92 vaardagen per jaar een stationsschip beschikbaar aan de Kustwacht in het Caribisch gebied voor de uitvoering van rechtshandhavingstaken. Het stationsschip is een belangrijke schakel in de keten van kustwachtmiddelen om deze taken te kunnen uitvoeren. Gelet op de ontwikkelingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk meent het kabinet dat de aanwezigheid van deze capaciteit daar vereist is.
Inzet van marineschepen in de Middellandse Zee kan in verschillende operaties, waaronder Frontex, Navo Standing NATO Maritime Group en EUNAVFOR MED Sophia. Nederland leverde het afgelopen jaar marineschepen aan al deze operaties. De veiligheidssituatie in en rond Europa vraagt op veel plaatsen om inzet van eenheden van Defensie in het algemeen en marineschepen in het bijzonder. In de afwegingen voor inzet wordt de Middellandse Zee steeds nadrukkelijk beschouwd, zowel uit oogpunt van maritieme veiligheid als in het kader van het aanpakken van mensensmokkel en illegale migratie.

5
Kunt u in NAVO-verband aandringen op collectieve actie om illegale immigratie vanuit Afrika tegen te gaan? Zo nee, waarom niet?

De Navo speelt reeds een rol in de internationale migratiecrisis. Zoals gemeld in het verslag van de bijeenkomst van de Navo-ministers van Defensie op 26 en 27 oktober 2016 (Kamerstuk 28 676 nr. 258, 18 november 2016), verleent de maritieme Navo-operatie Sea Guardian ondersteuning op het gebied van logistiek en informatiedeling aan de EU-operatie EUNAVFOR MED Sophia. Dit is een belangrijk voorbeeld van de wijze waarop de Navo en de EU elkaar kunnen ondersteunen en versterken. Het mandaat van deze EU-operatie is er onder meer op gericht om de netwerken van mensensmokkelaars aan te pakken. Daarnaast wordt de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2) nog altijd in de Egeïsche Zee ingezet om mensensmokkelnetwerken in kaart te brengen.


Raad van Commissarissen van CBCS beveelt ontslag president Tromp aan

Tevens ordemaatregel tegen president CBCS 


De nieuwe Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft de aanbeveling gedaan aan de zogeheten vermogensgerechtigden van de CBCS, de twee landen, tot ontslag van president Emsley Tromp. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 4 september 2017.


De RvC en de regeringen Curaçao en Sint Maarten voelden zich naar eigen zeggen verder genoodzaakt om, naast het doorlopen van de ontslagprocedure, ook een ‘ordemaatregel’ op te leggen waarbij de Tromp als president wordt opgedragen om zijn werkzaamheden per direct neer te leggen en hem de toegang tot alle terreinen en gebouwen van de CBCS is ontzegd. 

Alberto ‘Chos’ Romero is wederom waarnemend-president van de CBCS en het personeel wordt hierover geïnformeerd. Zo is gisteravond bekendgemaakt door de CBCS. 

Organisaties maken natuur schoon bij Klein Curaçao

Schone omgeving is beter voor zeeschildpadden die op Klein Curaçao hun eieren leggen

(Bron foto: Curaçao Clean Up/Solange Hendrikse)

September is de maand van cleanups. Met een cleanup bij Klein Curaçao is het startsein gegeven voor het schoonmaken van de natuur. Bij Klein Curaçao hebben vrijwilligers plastic en andere troep opgeruimd, zo bericht vandaag, maandag 4 september 2017, het Antilliaans Dagblad.

De schone omgeving is beter voor zeeschildpadden die op Klein Curaçao hun eieren leggen, de kleine schildpadden hebben in die omgeving ook veel meer kans om te overleven.

De actie is georganiseerd door Curaçao Clean Up, Sea Turtle Conservation, Mermaid Boat Trips, Miss Ann Boat Trips, BlueFinn Charters en de dive-taskforce van de CHATA (Curaçao Hospitality & Tourism Association).Politicoloog Hans Breeveld over Noni Lichtveld en de vlag....

'Laten wij wat nauwkeuriger en genuanceerder omspringen met onze geschiedenis'


Het gezegde: 'Over de dode niets dan goeds' kan mij gestolen worden. Vooral als dat zogenaamde goeds niet in overeenstemming is met de feiten en leidt tot geschiedvervalsing. De dood van Noni Lichtveld en de reacties daarop hebben mij wederom gesterkt in mijn afwijzing van dit gezegde. 
Eerst kreeg ik een anoniem - niet ondertekend - WhatsApp-bericht waarin het ontwerp van de eerste Surinaamse vlag - wordt bezongen als: “die mooie met de vijf sterren met een prachtige symboliek”. Later hoorde ik onze bekendste schrijfster Cynthia Mc Leod vertellen dat onze huidige vlag voorgekomen is uit de vlag van mevrouw Lichtveld. 
Hebben degenen die Lichtveld nu de hemel in prijzen zich niet afgevraagd waarom die vlag in 1975 plaats moest maken?

Nationale symbolen 
In 1959 kreeg Suriname een regering o.l.v. premier S.D. Emanuels. Deze regering waarin nationalisten zaten zoals dr. Ir. Frank Essed en dr. Jules Sedney had zich ten doel gesteld de nationale symbolen (wapen en volkslied) een wettelijke grondslag te geven en indien die ontbraken (vlag) deze te introduceren.
Het kabinet gaf aan Lou Lichtveld - beter bekend als Albert Helman – de opdracht een wapen en een vlag voor Suriname te ontwerpen. Het wapen dat Lichtveld ontwierp werd uiteindelijk ons huidig wapen, maar zijn voorstel voor de vlag werd afgewezen. 

Drs. Eva Essed–Fruin geeft in een artikel in het tijdschrift Oso aan dat zij - als reactie op de vruchteloze pogingen van haar man Frank Essed om een schets van de vlag te maken - voorstelde om ontwerpster Noni Lichtveld te vragen. Lichtveld ontwierp een vlag met een wit fond (achtergrond) met daarop vijf sterren van verschillende kleuren die door een ellipsvormige lijn waren verbonden. De kleuren van de sterren, respectievelijk zwart, wit, geel, rood en bruin symboliserenden de vijf grootste bevolkingsgroepen die toen in Suriname woonden.

Het ontwerp kreeg de zegen van de regering, maar er waren vele kritische geluiden te horen. De eerste radicale afwijzing kwam van haar vader Lou Lichtveld. Abusievelijk werd door de krant De West Lou Lichtveld als de ontwerper van die vlag genoemd. In zijn reactie in de krant Suriname noemt Lichtveld het ontwerp van zijn dochter “… niet alleen verfoeilijk en verkeerd, maar ook een blamage voor ons land en een kwalijke verzinnebeelding”. Lichtveld die ten onrechte dacht dat ook Eva Essed Fruin aan het ontwerp had gewerkt schreef verder in zijn reactie: “Dat ik afzie van een openlijke bestrijding van dit overhaaste bedenksel van vreemden in den lande, vindt vooral zijn oorzaak in mijn vertrouwen op de werkelijkheidszin en de zuivere gevoelens van mijn medeburgers” (Vet. HB).

Omarmd, getolereerd toen afgewezen 
Uit vaderlandsliefde werd het ontwerp aanvankelijk door een aanzienlijk deel van de bevolking omarmd. Dit was toch beter dan de Nederlandse driekleur die wij tot dan als vlag hadden. Als leerling van de Graaf Van Zinzendorfschool gaf ik met enkele medescholieren maandelijks een gestencild krantje uit onder de naam 'De Vijf sterren’, verwijzend naar de vlag. 

Er waren praktische bezwaren tegen de vlag. Vanwege de witte achtergrond werd vuil op de vlag snel zichtbaar. Dit punt kon echter niet op conto van Noni Lichtveld geschreven worden. Zij had gedacht aan een blauwe of groene achtergrond, maar vanwege de 'claim' van politieke partijen op bepaalde kleuren stuitte deze keus op bezwaren. Wit werd toen als compromis gekozen.

De groep nationalisten onder leiding van Mr. Eddy Bruma die zich verenigd hadden in Wie Eegi Sanie liet al spoedig van zich horen. Aanvankelijk tolereerden ze de vlag, maar steeds meer werd de vlag gezien als splijtzwam. Uiteindelijk werden de bezwaren onverbloemd verwoord door onze nationale dichter R. Dobru

4-juni overpeinzing 
Deze vlag
die mijn natie draagt
deze kleuren
waarmee dit Volk
zit opgescheept in sterren
deze vlag
welke wij vandaag nog moeten verdedigen
met ons bloed
waarvoor wij vandaag nog
willen opofferen have en goed
als het moet
deze vlag
die ons volk verdeelt en heerst
deze vlag die apartheid propageert
deze vlag frustreert
deze vlag
die staat
terwijl wij zoeken naar vaart
deze vlag
is ons verleden en
- vandaag somwijlen nog – ons heden
deze vlag
geeft ons geen streven
heeft geen Jeugd
deze vlag, die niet deugt

R. Dobru
(Uit: “AFOE-SENSI”, december 1969) 


Srefidensi en de nieuwe vlag 
Leden van de culturele vereniging Wie Eegie Sanie stonden aan de wieg van de politieke partij: Partij van de Nationalistische Republiek (PNR). Het mag als bekend worden beschouwd dat deze partij een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan onze Srefidensi. Bruma was minister in het kabinet dat de onafhankelijkheid afkondigde, terwijl R. Dobru (R. Raveles) tot een van de 39 Statenleden behoorde. Het kon niet anders dan dat het ontwerp va Noni Lichtveld plaats moest maken. Er kwam een prijsvraag en een door de regering ingestelde commissie koos voor het ontwerp van Jack Pinas. Het enigszins aangepast ontwerp van Pinas werd door het volk in het hart gesloten. Dit ontwerp met één ster is niet voortgekomen uit het ontwerp van Lichtveld, maar was – om het eufemistisch te zeggen - een vervangen daarvan. De begroeting door het volk van de nieuwe vlag met de uitspraak “Wan pipel, wan ster” moet als afwijzing van het oude denken in termen van verdeeldheid worden gezien.
Ook hierover had R. Dobru in een gedicht zijn wens al kenbaar gemaakt:

Eén ster 
als een koele warmende bries uit asia
is je zaad in sranan gevallen
china, india en indonesia
hebben samengespannen
hebben je geschonken aan mijn land
als ik afrika en amerika
kan oculeren in je takken
zal de wereld jaloersen op het nieuwe ras
vijf sterren zullen zich dan eindelijk
hebben verenigd tot één
in je ogen bloeien wajang en gamelan
je mond straalt de tabla naar je handen
in je heupen dreigt de draak
verzwelg drum en fluit
wees mijn bruid

R. Dobru
(Uit: Wortoe d’e tan abra, 1974, derde druk)
 


Over de overige werkzaamheden van mevrouw Lichtveld kan ik niet oordelen, maar dat haar ontwerp van de Surinaamse vlag geen onverdeeld succes was dat moet toch voldoende bekend zijn. De kolonisator heeft de geschiedenis van ons land en volk reeds voldoende vervalst; laten wij daar wat nauwkeuriger en genuanceerder mee omspringen.

Hans Breeveld 
(Politicoloog)

Documentaire 'De Moengonezen' van Magda Augusteijn 15 september bij Vereniging ons Suriname in Amsterdam

Twee korte films 'Lowe Man' en 'Dede A Wataa' worden ook vertoondIn maart, april en mei 2017 verbleef filmmaakster Magda Augusteijn op Moengo als Artist-In-Residence. Tijdens dit verblijf maakte zij de documentaire 'De Moengonezen'. Daarnaast gaf zij een filmworkshop, waarin de twee korte films 'Lowe Man' en 'Dede A Wataa' zijn gemaakt.  Op 15 september presenteert Magda de twee korte films, bij Vereniging ons Suriname aan de Zeeburgerdijk 19 A in Amsterdam, die in de workshop zijn gemaakt. Vervolgens vertoont zij haar eigen film 'De Moengonezen'. Magda is aanwezig bij de vertoning; zij zal de films inleiden en achteraf is er gelegenheid voor vragen. Na afloop napraat en borrel.

Moengo is een stadje in het district Marowijne in het oosten van Suriname. Nog geen 50 jaar geleden stond Moengo garant voor de belangrijkste inkomstenbron van Suriname: bauxiet. Deze grondstof voor aluminium, werd hier op grote schaal gemijnd en verhandeld.

Maar, dat is verleden tijd; bauxietwinning levert niks meer op. Samen met de economische neergang voltrok zich in de jaren tachtig de Binnenlandse Oorlog.

Nu, dertig jaar later, zijn er nieuwe generaties geboren. Aan hen de uitdaging om de toekomst vorm te geven.

De documentaire geeft inzicht in hoe de geschiedenis nog altijd een stempel drukt op het dagelijks leven van nu. 'Je hebt goede tijden en je hebt slechte tijden.' De Moengonezen zijn weer hard op zoek naar de goede tijden.

Vooraf aanmelden verplicht: info@veronsur.org 
T: 020 693 50 57

CLO wil einde aan talrijke malafide zaken bij uitgifte van domeingrond

'Zelfs directeuren en ministers vergalopperen zich door originele aanvragen te verdonkeremanen en het perceel naderhand naar zich toe te trekken'


Er dient een einde gemaakt te worden aan de talrijke malafide zaken die plaatsvinden bij uitgifte van domeingrond. Zo stelt de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) in een brief aan de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), alldus vandaag, maandag 4 september 2017, de  Ware Tijd.

Het is volgens CLO-voorzitter Ronald Hooghart alom bekend, dat burgers grond aanvragen volgens de normale procedure om achteraf te vernemen dat de beoogde grond 'plotseling naar een latere aanvrager gaat'. 

Hooghart: 'Zelfs directeuren en ministers vergalopperen zich door de originele aanvragen te verdonkeremanen en het perceel naderhand naar zich toe te trekken.'

Hij verwijst daarbij naar een geval waarbij de onderdirecteur Grondzaken een perceel van acht hectare heeft verkaveld nadat het van een ander was afgepakt. De percelen worden nu voor twintigduizend euro per stuk verkocht. Ook is het zo, zegt de CLO-voorzitter, dat 'landmeters' misbruik maken van informatie die aan hen wordt verstrekt door die verder te verkopen aan derden, waarmee zij een aanvraag kunnen indienen. 

Ook de afhandeling van de verdeling van familiegrond en aankoop van percelen blijven jaren op het ministerie liggen, waardoor derden op de aangekochte percelen woningen opzetten of andere handelingen plegen, met vervelende gevolgen van dien. 

'Familieboedel wordt onderhands verkocht met de hulp van onder anderen notarissen, met de bekende gevolgen', stelt de voorzitter en verwijst daarbij naar de slepende kwestie-Van Engelbuiten. 

Hooghart dringt er bij minister Roline Samsoedien op aan snel een einde te maken aan de misstanden.    

'Belangrijkste taak Jeroe voorkomen dat de 8 december moordverdachten eindelijk berecht worden'

'Heer Jeroe beoogt met Nationale Conferentie voor Dialoog en Verzoening slechts straffeloosheid van de 8 december moordenaars' 


Met genoegen heb ik kennis genomen van 'de reactie" d.d. 1 september 2017 van de heer Humphry Jeroe op mijn artikel d.d. 30 augustus 2017 met als titel: Comité 'straffeloosheid 8 december moordenaars'. De heer Jeroe geeft in zijn reactie 'antwoord' op mijn stellingen. Wel, hierbij dien ik de heer Jeroe gaarne van 'repliek'. 

Voorstander straffeloosheid 
Mijn eerste stelling en ook de eigenlijke opzet van mijn artikel, is om aan te tonen dat de heer Jeroe en zijn Burger-Comité en zijn Kabinets-Commissie, het als hun belangrijkste taak zien om te voorkomen dat de 8 december moordverdachten eindelijk berecht en zo nodig bestraft worden. De centrale stelling in mijn artikel is dat de heer Jeroe met zijn voor 6 december 2017 geplande Nationale Conferentie voor Dialoog en Verzoening slechts 'straffeloosheid van de 8 december moordenaars' beoogt. 

Over die stelling, dat zijn Comité straffeloosheid voorstaat, heeft de heer Jeroe in zijn reactie met geen woord gerept. Dat noemen we een stilzwijgende erkenning, omdat hij dat gewoon niet kan ontkennen. Immers, het Burger-Comité van de heer Jeroe heeft toch op 21 augustus 2017 aan de Secretaris-Generaal van de OAS meegedeeld, dat zij 'niet achter straffen staat' en daarom voor stopzetting is van het 8 decembermoorden strafproces. Is dat niet straffeloosheid voorstaan van verdachten tegen wie na 17 jaar strafrechtelijk onderzoek, door het Openbaar Ministerie van Suriname, 20 jaar gevangenisstraf geëist is? 

Belastinggelden voor Burger-Comité 
De tweede stelling in mijn artikel is dat de heer Jeroe “ongemerkt belastinggelden ter beschikking heeft” voor de organisatie van zijn activiteiten, terwijl de samenleving in de waan gelaten wordt dat het organisatiekracht van zijn Burger-Comité is. Jeroe erkent nu in zijn reactie in klare woorden, dat de door de regering ingestelde Kabinets-Commissie, met de zelfde naam als zijn Burger-Comité, inderdaad bedoeld is om belastinggelden ter beschikking te kunnen stellen aan zijn Burger-Comité. De heer Jeroe stelt in zijn reactie woordelijk: “Het Comité heeft bij de regering erop aangedrongen om een Nationale Commissie in het leven te roepen om het werk van het Comité te ondersteunen met de middelen en infrastructuur van de overheid. Het werk van het Comité is van nationaal belang en daarom moet de Staat dat werk ondersteunen. Het Comité ontvangt geen subsidie, maar de activiteiten kosten wel geld. Om ervoor te zorgen dat de ondersteuning vanuit de overheid op een vlotte manier verloopt heeft het Comité de regering voorgesteld om Comité voorzitter Jeroe tot voorzitter van de Commissie te maken”. 

Volmondige bekentenis
De heer Jeroe bevestigt dus, dat zijn Burger-Comité belasting 'middelen' en 'infrastructuur van de overheid' ter beschikking heeft en bevestigt dus voor de volle 100% die door mij gestelde feiten. De heer Jeroe claimt zelf dat het zijn administratieve constructie is om hem tot voorzitter van de Kabinets-Commissie te benoemen en roemt ook dat daardoor, de belastinggelden op een “vlotte manier” ter beschikking van zijn Burger-Comité komen. Dank u wel, heer Jeroe, voor deze volmondige bekentenis, waarmee uw Burger-Comité evenwel de verplichting aanvaardt om rekening en verantwoording af te leggen voor de aanwending van de aan uw Burger-Comité ter beschikking gestelde belastinggelden en infrastructuur van de overheid. 

Als de Regering dat van opvanghuizen voor kinderen in nood verlangt, dan moet dat toch ook van het Burger-Comité van de heer Jeroe verwacht worden. 

8 december huurling
De heer Jeroe stoort zich ook aan mijn derde stelling namelijk, dat de heer Dew Baboeram door het Kabinet van de President is ingehuurd. Hij vindt dat ik dat moet bewijzen. De heer Jeroe is blijkbaar kort van geheugen. Is hij vergeten, dat de heer Baboeram de Surinaamse gemeenschap publiekelijk heeft uitgelegd dat hij met de heer Melvin Linscheer, de veiligheidsadviseur van de President, 'heeft afgesproken' hoe zijn waarheidsvinding-project uit te voeren en dat hem 'logistieke steun' is toegezegd? Die logistieke steun bestaat onder meer uit het fourneren van reiskosten Den Haag Paramaribo vise-versa, alsmede buitenlandse dienstreizen naar Zuid-Afrika en Washington. Dew Baboeram deelde de gemeenschap op 10 augustus 2015 mede, dat hij zelfs bewaakt wordt door een door 'de regering ter beschikking gestelde veiligheidsfunctionaris' die voorzien is van 'alle logistieke faciliteiten in geval van problemen'. 
Ik hoef dus helemaal niet te bewijzen, dat Dew Baboeram door het Kabinet van de President is ingehuurd. Dew Baboeram heeft dat zelf wereldkundig gemaakt. 

Op heterdaad 
Waar ik de heer Jeroe in ieder geval ook dankbaar voor ben is, dat hij in zijn reactie duidelijk de ideologische grondslag voor zijn eigen uitspraken jegens 'de 8 december nabestaanden' bloot legt en zich als het ware op heterdaad laat betrappen. Die grondslag lijdt in ieder geval aan een chronisch tekort aan juridische basiskennis. De heer Jeroe stelt in zijn reactie: 'Iedereen heeft het recht op vrijheid van meningsuiting, dus ook het recht om haat te zaaien en mensen te beledigen. Dat is in de wet vastgelegd'. Ook al voegt de heer Jeroe er aan toe, dat hij daar niet voor kiest, het is zo klaar als een klontje wat hij denkt. De heer Jeroe denkt, dat het recht 'om haat te zaaien en mensen te beledigen' in 'de wet is vastgelegd' en verklaart daarmee perfect de ideologische grondslag voor zijn onophoudelijke verwijtende uitspraken aan het adres van 'de 8 december nabestaanden'. Hij zou misschien dialoog kunnen bevorderen als hij ophoudt met zijn ongefundeerde verwijten aan 'de 8 december nabestaanden'.

Levensovertuiging 
Ik verwijs de heer Jeroe naar artikel 175 van het Surinaams Wetboek van Strafrecht. Daarin is bepaald dat hij die zich 'opzettelijk in beledigende of minachtende vorm uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of hun levensovertuiging' strafbaar is. Krachtens artikel 175 bis is hij die 'aanzet tot haat' tegen personen, wegens 'hun levensovertuiging', eveneens strafbaar. Misschien begrijpt de heer Jeroe niet, dat het standpunt van de 8 december nabestaanden dat berechting en bestraffing van de daders nodig is, gegrond is in hun levensovertuiging dat misdaad niet straffeloos mag blijven. 

Geen onvertogen woord 
Ten slotte verzoek ik de heer Jeroe ,die mij beticht van haat te zaaien, beleefd om in zijn 'dupliek' één citaat van mij aan te halen waarin ik mij beledigend of hatelijk heb uitgelaten jegens de 'slachtoffers en nabestaanden' voor wie hij meent op te komen. 

Over de heer Jeroe en de heer Baboeram heb ik, voor hun zeker onprettige stellingen geponeerd en verdedigd, maar over 'de slachtoffers en nabestaanden' voor wie zij menen op te komen, heb ik nooit een onvertogen woord gesproken. 

Mr. Hugo A.M. Essed 
Paramaribo 3 september 2017

Ministerie van HI&T: 'Consument mag niet dupe worden van kipimporteurs en tussenhandelaren'

Met verhoogde invoerrechten wil regering de lokale productie van kip stimuleren


De invoerrechten op buitenlandse kip en kipdelen zijn per 1 september van 20 naar 40% verhoogd. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) had de verhoging eerder aangekondigd. Er zullen maatregelen genomen worden opdat de consument niet de dupe wordt van importeurs en tussenhandelaren, zegt de bewindsman vandaag, maandag 4 september 2017, op Starnieuws. 

De buitenlandse kip is al duurder geworden door onder andere de verhoogde wereldmarktprijs. Recente prijsanalyses van HI&T hebben ook aangetoond, dat de handel tegen de maximale winstmarge van 25% is gaan aanleunen, terwijl zij inclusief de tussenhandel met lagere percentages tussen 8 tot 15 procent genoegen nam. 

'Wij hebben de afgelopen weken deze kwestie bestudeerd. Het ministerie zal binnenkort een aantal strategische maatregelen doorvoeren, waardoor de consument niet weerloos wordt gelaten aan de grillen van de importeurs en tussenhandelaar'. zegt minister Welzijn. 

De winkeliersverenigingen hebben in een recent belegde bespreking bij het ministerie hun volledige en onbaatzuchtige ondersteuning toegezegd. 'Zij krijgen vaak de wind van voren vanuit de consument en beseffen dat wij gezamenlijk iets zullen moeten doen', zegt de bewindsman. Met de verhoogde invoerrechten wil de regering de lokale productie van kip stimuleren.

Jongen (9) vermoedelijk bij Redi Doti in Surinamerivier verdronken

Jongen was met moeder en buurtbewoners dagje uit en verdween op een moment in de rivier

(Bron foto: Commissariaat Para)

Een jongen van 9 jaar is gistermiddag, zondag 3 september 2017, rond vier uur in de Surinamerivier verdwenen. Hij was samen met zijn moeder, een bus vol vrienden en buurtbewoners uit Paramaribo in het inheemse dorp Redi Doti aan het verpozen. Dat meldt het Commissariaat Para.

Op gegeven moment moest de jongen het water zijn ingegaan om een pleziervaartuig te bezichtigen. De jongen verdween in de diepte en kon niet gered worden door zijn oom. 

Duikers van het Korps Brandweer Suriname hebben tevergeefs gezocht naar de jongen, maar moesten hun zoektocht staken toen het donker werd. 

De waarnemend districtscommissaris van Para, Audrey Hankers, was teer plaatse en heeft de moeder beloofd, dat de zoektocht vandaag wordt voortgezet. 

De locatie waar de mensen aan het verpozen waren is een in aanbouw zijnd resort van het dorp. De recreanten waren op eigen risico op de locatie, en wel op aanwijzing van dorpelingen. Het dorpsbestuur wist niets van hun aanwezigheid daar. 

Minder salaris in augustus voor leerkrachten

'Mogelijk is no work no pay toegepast door ministerie'


'Een heleboel leerkrachten hebben tussen de Srd 100 en Srd 250 minder ontvangen in augustus', aldus Ahilia Welles, leerkracht op een EBG-school, zondag 3 september 2017 in het Dagblad Suriname. 

Welles denkt dat dit mogelijkerwijs het effect is van de ‘no work no pay’ waarmee de onderwijsgevenden vaker zijn ‘bedreigd’, echter kan het ook een administratieve fout zijn. 

'Ik heb zelf geen ingebrekestelling ontvangen. Het is in ieder geval vervelend, dat we zo met minder geld zitten. In deze tijd telt elke cent.'

De leraren die op 28 en 29 juni 2017 aanwezig waren bij een vergadering van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) een ingebrekestelling ontvangen. 'We mogen gehoor geven aan de oproep van onze vakbondsleider; dat is in de wet geregeld.'

Als blijkt dat er daadwerkelijk no work no pay is toegepast, zal deze kwestie er grimmiger aan toe gaan. De leraren zullen op 6 september bijeenkomen om de nijpende issues te bespreken, alsook de verder te ondernemen stappen vast te stellen. 

Surinaamse Vereniging van Journalisten gaat door.....

Ondanks kritische geluiden uit journalistiek veld op functioneren maakt SVJ 'doorstart'


De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) heeft zaterdagavond een doorstart gemaakt. De organisatie is tijdens een bijzondere vergadering nieuw leven ingeblazen. Het bestuur bestaande uit voorzitter Wilfred Leeuwin en ondervoorzitter Edward Troon, is aangevuld met Carla Boetius (secretaris), Harvey Panka (penningmeester) en Giwani Zeggen (commissaris), aldus Starnieuws zondag 3 september 2017. Binnen drie maanden worden verkiezingen uitgeschreven. 

In een algemene ledenvergadering zijn aspirant-leden toegelaten tot de vereniging. De SVJ is 26 jaar geleden, op 8 februari 1991, opgericht. De afgelopen periode was de journalistenorganisatie nauwelijks actief. Met succes is het proces ingezet om de ontstane patstelling te doorbreken en de vereniging tot volle wasdom te reactiveren, zo schrijft althans Starnieuws. 

De leden hebben zouden tijdens een bijzondere vergadering hebben verklaard onverkort achter de doelstellingen van de journalistenorganisatie te staan. 

De SVJ stelt zich ten doel: 
a. nationaal en internationaal te waken en waar nodig te strijden voor de persvrijheid en het recht op informatie van de burgers. Deze vrijheid en dit recht beschouwt zij als haar wezenlijke grondslag; 
b. de beroepsbelangen van haar leden te behartigen;
c. een hoogstaande beoefening van de journalistiek te bevorderen. 

In een document dat ondertekend is, verklaren de leden dat ze de SVJ voort wensen te zetten. Diverse journalisten, onder wie ook aspirant-leden, hebben publiekelijk én via de structuren van de SVJ te kennen gegeven dat zij deel willen uitmaken van de organisatie. Ook zij hebben een dringend beroep gedaan om de SVJ te activeren. Overigens vermeldt Starnieuws niet hoeveel leden zaterdagavond aanwezig waren....

Na intensieve discussies binnen de opgerichte Adviesgroep van de SVJ, juridische bijstand en advies van een organisatiedeskundige is het pad ingezet om de impasse waarin de vereniging was beland, te doorbreken. Na het ondertekenen van het document is een algemene ledenvergadering belegd, waarin vier nieuwe leden zijn toegelaten.

Overigens zou volgens eerdere berichtgevinng sprake zijn van een nieuw initiatief voor een jourrnalistenorganisatie.

Mediawerkers aangesloten bij verschillende bedrijven zijn voorstander van deze 'revolutie' binnen de journalistiek. Al geruime tijd luidt de roep onder vakgenoten om een organisatie die daadwerkelijk opkomt voor hun belangen. Op verschillende discussiefora hebben kritische geluiden binnen de beroepsgroep aangegeven dat de huidige Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) is doodgebloed en alleen nog maar op papier bestaat, aldus de Ware Tijd zondag 13 augustus 2017.

Vernomen werd, dat de 'vernieuwers van de journalistiek' een bijeenkomst willen organiseren om een gezamenlijke visie kenbaar te maken. De discussie over vernieuwing en heractivering van de journalistenorganisatie was weer opgelaaid nadat B-cham Chandralall in een ingezonden stuk op Starnieuws stelde, dat de SVJ niet langer gerechtigd was namens de beroepsgroep uitspraken te doen. Chandralall wees daarbij op dat de zittingsduur van drie jaar voor het huidige bestuur reeds lang overschreden is. Dit maakte het bestuur 'demissionair'. Daarom vond Chandralall, dat voorzitter Wilfred Leeuwin geen uitspraken namens het collectief meer moest doen, maar op persoonlijke titel. 

De journalist, werkzaam bij Radio 10 en freelancer bij Times of Suriname, stelde dat Leeuwin de naam van de SVJ onnodig meesleepte om persoonlijke standpunten in te nemen. Leeuwin had in eerdere interviews keer op keer aangegeven te willen overdragen, maar dat leden niet kwamen opdagen als er vergaderingen werden uitgeschreven.

De zogenoemde doorstart van de SVJ is verrassend te noemen en de toekomst zal moeten uitwijzen of de voorzitter zich iets van de kritiek op vooral zijn functioneren heeft aangetrokken. Ook zal moeten blijken in hoeverre de SVJ transparant wordt - niet in zichzelf gekeerd, gesloten - en beter bereikbaar door bijvoorbeeld een eigen website en of Facebookpagina met onder andere contactinformatie.

(De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Eerste scheepslading 600.000 ton tarwemeel uit Rusland arriveert in Venezuela

Levering van Russisch tarwemeel gedurende ten minste tien jaar verzekerd

(Bron foto: Twitter)

De eerste grote zending tarwe naar Venezuela uit Rusland arriveerde vrijdag in het kader van een overeenkomst tussen het Zuid-Amerikaanse land en Rusland van president Nicolas Maduro om de levering gedurende ten minste tien jaar te verzekeren. De zending, de eerste van te verwachten meer, bevat 600.000 ton tarwemeel, volgens vicepresident Tareck el Aissami. 'Het was niet verwacht dat de eerste zending binnen acht dagen na de aankondiging naar Venezuela zou komen', zei Tareck el Aissami.'Dankzij het Russische volk, dankzij president Vladimir Poetin, en hier vanuit Venezuela zullen we met waardigheid reageren.Vandaag is Venezuela een bescheiden ,maar grote kracht in solidariteit, liefde en internationale samenwerking.'

De Venezolaanse ambassadeur in Rusland, Carlos Faria, was de eerste die de aankomst aankondigde op zijn Twitteraccount. 'De eerste zending Russische tarwe is gearriveerd aan de Venezolaanse kust. President Nicolas Maduro vervult zijn volk', zei Faria. 

'We kunnen nu mededelen, dat het tweede schip ook binnenkort aankomt, en dus kunnen we vroegere leveranciers vervangen door degenen die betrouwbaarder en dichter bij ons revolutionair proces staan', zei Faria vorige week tijdens een persconferentie van president Maduro.(De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)