dinsdag 5 september 2017

MinOWC gaat samenwerken met de Coimbra Group of Brazilian Universities (CGBU

Samenwerking moet kwaliteit van het Surinaams onderwijs verbeteren


Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is maandag ter verbetering van de kwaliteit van het Surinaams onderwijs, een samenwerking aangegaan met de Coimbra Group of Brazilian Universities (CGBU). Daarbij hebben minister Robert Peneux en de executieve directeur van de CGBU professor Rossana Valéria de Souza e Silva, de overeenkomst ondertekend op het ministerie. Dit meldt het Dagblad Suriname dinsdag 5 september 2017.

'Dit is een belangrijk moment. Deze overeenkomst is bedoeld om kwaliteitsverbetering te brengen in ons onderwijs door middel van de mogelijkheden, die de Braziliaanse universiteiten ons te bieden hebben op basis van innovatie en technologie', gaf Peneux tijdens de ondertekening te kennen. 

Naar zeggen van de minister onderhoudt Suriname op het gebied van onderwijs en cultuur al geruime tijd bilaterale samenwerkingsverbanden met Brazilië. Naast het onderwijsministerie heeft het International Institute for Education for Development (IIED) zich eveneens gecommitteerd aan de overeenkomst van de CGBU. 

De ondertekening geschiedde door Lesley Zark, executieve directeur van het IIED. Dit internationaal opleidingsinstituut is reeds een samenwerkingspartner van het ministerie. 'Afgelopen zaterdag hebben wij naar aanleiding van deze samenwerking 69 studenten afgeleverd in Bachelor in Education. We zijn ook bezig om alternatieve opleidingen in Suriname voor hen te bekijken', zei Peneux. 

Met de duurzame samenwerking met zowel de CGBU als het IIED beoogt de minister om zaken betreffende de universiteit (upgraden van leraren en introduceren van nieuwe innovatietechnieken) te implementeren. 'We zijn bezig met een nieuwe gedachte, namelijk de 21 century skills. Op een zeer creatieve en moderne manier willen wij de studenten technieken aanleren om het uiteindelijk toepasbaar te gebruiken in de maatschappij. We willen rekenen en taal via deze innovatietechnieken beter aanleren bij de studenten', aldus de onderwijsminister. 

De Souza deelde mee, dat de CGBU uit het hoogst aantal universiteiten uit Brazilië bestaat, die als voornaamste doel heeft het promoten van de technologisering tussen de wereldwijde universiteiten. In het kader daarvan zijn er reeds in 5 continenten projecten gaande. Volgens De Souza betreft de overeenkomst meer dan een formeel stuk papier; het is de toegangspoort voor de vele ontplooiingmogelijkheden tussen Brazilië en Suriname. 

De professor merkt op, dat ondanks de voornoemde landen zo dicht bij elkaar zijn qua geografische ligging en soortgelijke landelijke vraagstukken, er geen sprake is van intensieve interactie. Daarom vindt De Souza dat de samenwerking tussen de buurlanden versterkt moet worden. Zij kijkt ernaar uit dat de Surinaamse studenten/academici/wetenschappers interesse gaan tonen in de universiteiten van Brazilië.

Automobilist (28) bij aanrijding op Indira Gandhiweg om het leven gekomen

Slachtoffer komt op verkeerde weghelft waardoor tegemoet komende auto niet kon worden ontweken

(Bron foto: Facebook)

De 28-jarige Richandkoemar Nirmalsing is bij een aanrijding dinsdagochtend vroeg, 5 september 2017, op de Indira Gandhiweg verongelukt. De afdeling Verkeers Unit van regio Midden deed na de melding van de aanrijding tussen twee personenauto’s de plek aan, aldus het Korps Politie Suriname.

Bij aankomst werd het lichaam van Richandkoemar aangetroffen. Onderzoek wees uit, dat het slachtoffer over voornoemde weg reed. Hij kwam vanuit Lelydorp en reed richting Latour. 

De andere auto reed in tegengestelde richting. Die automobilist verklaarde, dat ter hoogte van de Rahimalweg het slachtoffer op zijn rijhelft kwam. Hij week uit naar rechts, maar heeft de aanrijding niet kunnen voorkomen. 

Deze autobestuurder verkeerde niet onder invloed van alcohol. Hangende het onderzoek is zijn rijbewijs ingevorderd. Hij klaagde over inwendige pijnen. Na medische behandeling zal hij worden voorgeleid bij de Hulp Officier van Justitie. 

De Verkeersunit van regio Midden is belast met het onderzoek.

DA’91 en SPA zeer bezorgd over situatie in Venezuela

Partijen uiten zorgen in brief aan ambassadrice van Venezuela Olga Diaz Martinez

Ambassadrice weigert brief zelf in ontvangst te nemen, maar laat dat over aan een receptioniste 


DA’91 en SPA zijn zeer bezorgd over de situatie in buurland Venezuela. Dit hebben ze dinsdag 5 september 2017 per brief kenbaar gemaakt aan de ambassadeur van Venezuela, Olga Diaz Martinez, aldus de Ware Tijd. De brief, die overhandigd werd door de voorzitters van de SPA en DA’91, werd niet in persoon ontvangen door de ambassadeur, omdat er geen afspraak was gemaakt voor het ontvangst. 

'Wij als Surinaamse burgers wonende op het Zuid-Amerikaans continent en die vriendschappelijke historische banden hebben met het volk van Venezuela en als soevereine staten die tezamen participeren in diverse regionale organisaties, zijn diep verdrietig en bezorgd dat duizenden mensenlevens verloren zijn gegaan sinds protesten begonnen in Bolivariaanse Republiek Venezuela', luidt een passage uit de brief. Verder wordt aangegeven dat sinds april 2013 de politieke, economische en sociale situatie in Venezuela instabiel is en steeds verder afglijdt. Ook vindt al geruime tijd een gestadige afbraak plaats van de democratie, de democratische beleving en het respecteren van mensenrechten, politieke- en burgerrechten. 

De Venezolaanse regering wordt opgeroepen de mensenrechten, rechtsstaat, de scheiding der machten en de integriteit van de democratische instellingen te respecteren. De politieke partijen hopen dat het land wederom kan terugkeren keren naar een volledige democratie vrede en rust. 

SPA-voorzitter Guno Castelen en DA'91-leidster Angelic Alihusain-del Castilho zeggen desgevraagd, aldus de Ware Tijd, hun bezorgdheid tegenover de Venezolaanse vertegenwoordiging te hebben geuit vanwege humanitaire redenen en de decennialange vriendschapsbanden tussen Suriname en Venezuela. Aangegeven werd, dat wanneer zaken verkeerd gaan en vrienden verkeerde handelingen plegen 'echte vrienden' moeten durven hen aan te spreken, opdat ze weer op het juiste pad terugkeren.

Stilzwijgen zou ook ertoe kunnen leiden dat wat in Venezuela gebeurt ook in andere landen overgenomen zou kunnen worden. Voorts zal verslechtering van de situatie in het buurland ook negatieve effecten kunnen hebben op Suriname zoals de komst van vluchtingen. 

Een ambassademedewerkster vond het 'onfatsoenlijk' om de brief via het loket aan te nemen, maar op instructie van ambassadrice Martinez mocht ze dat niet buiten het kantoor doen. De gang van zaken werd betreurd door de partijleiders, omdat de afgelopen drie weken geprobeerd is een afspraak te maken, echter zonder succes. 

Cevihas NV na 30 jaar ISO gecertificeerd

Bedrijf biedt vooral buitenlandse vissersboten mogelijkheid hun producten te laden en te lossenDe Centrale voor Vissershavens in Suriname NV  (Cevihas), is na dertig jaren ISO gecertificeerd door Kiwa. Het bedrijf spreekt van een mijlpaal en heeft dit vrijdag gevierd. Aan dit proces is een jaar voorbereiding vooraf gegaan, aldus het bedrijf dinsdag 5 september 2017 in een persbericht.

Cevihas staat nu voor grote uitdagingen om haar verdiencapaciteit te vergroten. Her is een haven die voornamelijk buitenlandse vissersboten de mogelijkheid biedt om hun producten op een veilige manier te laden en te lossen. Er is een lange termijn visie ontwikkeld met doelstellingen. De organisatie heeft de eerste audit afgerond. 

Sinds 2016 zit het bedrijf in een transitie naar verbetering en progressie. Hierbij zijn de afdelingen Human Resource , Interne controle en Kwaliteit opgezet om de lange termijn visie te ondersteunen. Verder zijn, ter verbetering van de structuur van de organisatie en efficiëntie verhoging, de afdelingen Werf en Boat operations gefuseerd tot de afdeling Operations. Voor Cevihas betekent dit het begin van een structurele verbetering van de bedrijfsvoering.

Met deze ontwikkelingen zijn de processen vastgelegd, gestandaardiseerd, verbeterde communicatie, transparantie, klanttevredenheid, risicomanagement en de betrokkenheid van de medewerkers bij het verbeteren van de kwaliteit van de producten en diensten. 

Passagiers KLM-vlucht naar Amsterdam gestrand in Cartagena, Colombia

'Ik moest via social media vernemen dat onze vlucht was geannuleerd, terwijl we hier niks hoorden'


Passagiers van een KLM-vlucht vanuit Colombia naar Amsterdam zitten al sinds zondagochtend vast in het Zuid-Amerikaanse land, in de stad Cartagena. Het toestel waarmee ze zouden vliegen kampte met technische problemen. Het gaat om een vlucht uit Bogota die via Cartagena vloog.

Vlucht KL749 Bogotá-Amsterdam vertrok zaterdagmiddag om 15.53 uur plaatselijke tijd naar Cartagena waar de Boeing 787-9 om 17.28 uur landde, zo blijkt uit de vluchtgegevens. Het vliegtuig, met plaats voor 294 passagiers, zou om 18.15 uur doorvliegen naar Nederland en had daar gistermorgen om kwart voor elf moeten aankomen maar technische problemen verhinderden dat.

Volgens een van de passagiers zou het gaan om de airco die niet goed zou functioneren. Er moesten nieuwe onderdelen worden ingevlogen, maar uiteindelijk vliegt het toestel helemaal niet meer en moeten de passagiers wachten op een nieuwe vlucht.'We zouden zondagochtend aankomen op Schiphol, dat wordt nu dinsdagavond', meldt de passagier aan de Amsterdamse zender AT5. Hij was voor zijn werk voor WarChild in Colombia. 'We zijn wel opgevangen in goede hotels. Maar, ik moest via social media vernemen dat onze vlucht was geannuleerd, terwijl we hier niks hoorden. Ik ben er nu wel klaar mee. Vooral die onduidelijkheid was heel vervelend.'
KLM zegt in een reactie tegen AT5 het ongemak te betreuren. Volgens een woordvoerder zijn alle passagiers zo snel mogelijk omgeboekt. Aan reizigers die niet gelijk mee konden met een andere vlucht is een hotelovernachting aangeboden. Zij gaan alsnog mee met een latere vlucht.

De gerepareerde vlucht zou gisteravond laat terug vliegen, maar nagenoeg leeg, omdat iedereen is omgeboekt.

(De Surinaamse Krant/AD/AT5/Twitter)

Federale politie Brazilië doet inval in woning baas organisatiecomité Rio Olympische Spelen

Onderzoek naar mogelijke omkoping bij binnenhalen van de Spelen, in 2009


De federale politie van Brazilië heeft vandaag, dinsdag 5 september 2017, een inval gedaan in het huis van Carlos Arthur Nuzman, de baas van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro. De inval is onderdeel van een onderzoek naar mogelijke omkoping bij het binnenhalen van de Spelen, in 2009. 

De 75-jarige Nuzman moet zich volgens Braziliaanse media op het politiekantoor melden voor verhoor. 
Nuzman is al decennialang een prominent figuur in de Braziliaanse sport. Eerst als volleyballer, later als voorzitter van de nationale volleybalbond en sinds 1995 als hoogste baas van het olympisch comité in zijn land. Nuzman slaagde erin om de Spelen van 2016 naar Rio te halen. 


De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) startte eerder dit jaar een onderzoek naar mogelijke corruptie rond de toewijzing van het mondiale sportevenement aan de Braziliaanse stad. 

Aanleiding is een transactie van 1,5 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud-IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen. De Franse justitie heeft daar bewijs voor en trekt nu samen op met het IOC en de Braziliaanse politie in het onderzoek. 

Niet alleen Diack junior, maar ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië. De IOC-leden gaven Rio de Janeiro bij de verkiezing de voorkeur boven Madrid, Tokio en Chicago.

(De Surinaamse Krant/sportnieuws.nl/Nu.nl/Twitter)

Familie uit Curaçao verdacht van witwassen 320 miljoen dollar

'Zo'n 10 procent van het bruto nationaal product van het eiland ging door hun handen'

- Familie nam deel aan criminele organisatie en zou op grote schaal gebruik hebben gemaakt van 'dollartoerisme' uit Venezuela'
- Advocaten van verdachten willen dat ex-premier Gerrit Schotte van Curaçao wordt gehoord


Een familie uit Curaçao wordt verdacht van het witwassen van 320 miljoen dollar (270 miljoen euro). 'Zo'n 10 procent van het bruto nationaal product van het eiland ging door hun handen', zei de Officier van Justitie vandaag, dinsdag 5 september 2017, tijdens een regiezitting in de rechtbank in Zwolle. De familie nam deel aan een criminele organisatie en zou op grote schaal gebruik hebben gemaakt van 'dollartoerisme' uit Venezuela. 

In de zaak-Cymbal worden drie leden van de Nederlands-Antilliaanse familie Grynsztein en een vierde medeverdachte verdacht van 1 miljoen ongeoorloofde financiële transacties, waarmee ze $ 322.719.658 (€ 300 mln) zouden hebben witgewassen. 

Het motorblok van hun witwasmachine is volgens het Openbaar Ministerie (OM) het Amsterdamse bedrijf CPG Worldwide. Deze inmiddels 'ambtshalve' door de Kamer van Koophandel doorgehaalde 'groothandel in onderkleding' heette eerder de Caribbean Pharmaceutical Group.

Criminele Venezolanen kochten bijvoorbeeld zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie, maar in werkelijkheid kochten ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Diezelfde dollars verkochten ze vervolgens met winst weer in Venezuela, waar buitenlandse valuta schaars zijn.  
De verdachten Itzhak G. (51), Omer G. (43), Nachman G. (80) en Izchak Z. (44) worden verdacht van deelname aan een criminele bende. Die zou als doel witwassen hebben gehad en vanaf 2004 actief zijn geweest op de Caraïben, in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland. Daarbij maakten ze volgens het Landelijk Parket gebruik van verschillende spookbedrijven die onder valse naam werden ingeschreven met nepfacturen en dito jaarrekeningen. 

Het OM doopte de zaak 'Cymbal' en ziet de familie als rentmeester voor de criminele wereld van Zuid-Amerika.

Een van de klanten en leveranciers van dollars zou loterijbaas Robbie dos Santos zijn. Hij werd vorig jaar veroordeeld voor fraude en witwassen van ruim 34 miljoen euro. 

De advocaten van de verdachten menen, dat het Openbaar Ministerie niet het recht heeft hen in Nederland te vervolgen en dus niet-ontvankelijk is omdat de vermeende feiten werden gepleegd op Curaçao. De vier mannen wonen ook niet in Nederland en waren vandaag niet aanwezig in de rechtszaal. 

Volgens het OM is vervolging in de zaak 'Cymbal' wél geoorloofd: Het ging om Nederlandse nepbedrijven en bankrekeningen. Justitie eist ook dat de familie 20 miljoen euro aan criminele winst terugbetaalt.

De raadslieden van de vier verdachten eisten vandaag dat onder anderen ex-premier Gerrit Schotte van Curaçao wordt gehoord. Hij kan volgens hen verklaren dat deze werkwijze, ook wel 'swipen' genoemd, legaal was en is op Curaçao. Schotte werd vorige maand in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens ambtelijke corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij werd ook voor vijf jaar ontzet uit het passieve kiesrecht, waardoor hij zich niet meer herkiesbaar zou kunnen stellen of een ander politiek ambt mag bekleden. Dat was dezelfde straf als die waartoe de rechtbank hem vorig jaar veroordeelde. Schotte tekende beroep aan tegen die veroordeling omdat hij zich het slachtoffer voelde van een 'politiek gemotiveerd proces'. 

De voormalige minister-president blijft op vrije voeten in afwachting van de uitspraak in cassatie door de Hoge Raad. Schotte trad in oktober 2010 aan als eerste premier van Curaçao. Zijn ambtsperiode stond bol van de schandalen dankzij de vermeende contacten met zakenman Francesco Corallo, een Italiaan met een Nederlands paspoort die op Sint Maarten woont, de desastreuze financiële situatie van het land na twee jaar regeren én beschuldiging van omkoping van kiezers. 

Het Nederlandse kabinet dwong Curaçao met bezuinigingen de begroting op orde te krijgen. In september 2012 trad Schotte gedwongen af toen een groep parlementariërs zich afsplitste en een nieuwe regering vormde – volgens de oud-premier een ‘door Den Haag gesteunde staatsgreep’. Schotte is anti-Nederlands en wimpelt alle aantijgingen af op de makamba’s, de Nederlanders.

(De Surinaamse Krant/ANP/Financieele Dagblad/AD)

Fors prijskaartje aan legalisering illegale status vreemdelingen

'Prijs lijkt hoog, maar is gebaseerd op wat zij zouden moeten betalen als zij naar hun land zouden willen terugkeren'

'Maatregel een manier om potentiële slachtoffers en daders van mensenhandel te achterhalen'


Het zal vreemdelingen aardig wat geld kosten om buiten de regels en procedures om twee jaar lang legaal verblijf in Suriname te verkrijgen. Vreemdelingen uit het Caribisch gebied en Zuid-Amerika zullen 600 Amerikaanse dollar moeten betalen. Mensen uit alle andere delen van de wereld, inclusief Azië, Europa en de VS 3.000 Amerikaanse dollar. 

Binnen de termijn van twee jaar moet de normale procedure voor legaal verblijf in gang worden gezet. Het gaat om het 'generaal pardon' waarbij buitenlanders, die in eerste instantie legaal Suriname binnenkwamen en nu illegaal zijn, 24 maanden officieel in het land zullen mogen blijven. 

'De prijs lijkt hoog, maar is gebaseerd op wat zij zouden moeten betalen als zij naar hun land zouden willen terugkeren. De staat komt hen dus tegemoet', aldus waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie gisteren bij de officiële afkondiging van het project. 

Hij had het generaal pardon ruim een maand geleden aangekondigd naar aanleiding van het jaarlijkse Mensenhandel Rapport 2017 van de Verenigde Staten waarin gesteld is, dat Suriname nog veel werk heeft om deze zaak aan te pakken. 

De bewindsman ziet de maatregel als een manier om potentiële slachtoffers en daders van mensenhandel te achterhalen. Maar hoewel dit de 'vierde of vijfde' keer is dat deze operatie wordt uitgevoerd in Suriname, zijn er tot nu toe niet echt noemenswaardige gevallen van mensenhandel ontdekt.

Chinezen waren de grootste groep die eerder gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid en de verwachting is, dat ook zij er nu weer massaal gebruik van zullen maken.

Abdoel (NDP) en Jogi (VHP) bij vergadering ParlAmericas op Trinidad & Tobago

Jogi: 'Publieke participatie belangrijk is bij financiën van het parlement en de wetgeving'De Assembleeleden Amzad Abdoel (NDP/delegatieleider) en Mahinder Jogi (VHP) wonen morgen en donderdag een reguliere vergadering van ParlAmericas bij op Trinidad & Tobago. Het lag in de bedoeling dat leden van de commissie Staatsuitgaven deze vergadering zouden bijwonen. Aangezien Asiskumar Gajadien (VHP) niet kon afreizen en Gregory Rusland (NPS) geweigerd heeft, heeft De Nationale Assemblee een besluit genomen om af te zien van de commissie Staatsuitgaven, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 5 september 2017.

De fractie van de VHP heeft besloten Jogi, die geen lid is van deze commissie, af te vaardigen. Jogi zegt, dat zijn fractie hem heeft voorgedragen om te gaan. 

Het thema van de vergadering is 'Strengthening Accountability through Fiscal Transparency Practices'. Daarnaast gaat het ook om een tweede onderwerp waarbij participatie van burgers aan de orde komt. 

Jogi zegt, dat publieke participatie belangrijk is bij financiën van het parlement en de wetgeving. Het publiek moet bij beide onderwerpen beter betrokken worden. Hij zal zich meer richten op publieke participatie. 

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die bestuurslid is van ParlAmericas, heeft besloten deze vergadering niet bij te wonen. Zij viert vandaag haar verjaardag.

De reis- en verblijfkosten van Abdoel en Jogi worden betaald door De Nationale Assemblee. 

Tijdens de vergadering zal door wetgevers, parlementariërs en deskundigen de transparantie en aansprakelijkheid in de parlementaire financiële sfeer onderzocht worden om te kijken naar gemeenschappelijke uitdagingen en hoe deze verbeterd kunnen worden. Verder zal de nadruk gelegd worden op het instellen van een parlementair begrotingsbureau en gekeken worden naar strategieën voor een effectieve publieke participatie in het fiscaal beleid. Ook zal gediscussieerd worden over strategieën en mechanismen om effectieve participatie van de burgers te bevorderen in het wetgevingsproces, meldt De Nationale Assemblee.

'De overheid tracht de BvL en ALS uit te schakelen'

Voorzitter Valies: 'Wij kunnen dat met voldoende bewijs staven'

Leden bonden komen woensdag 6 september in vergadering bijeen


De overheid onderneemt verwoede pogingen om de vakbonden Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) uit te schakelen. 'Wij kunnen dat met voldoende bewijs staven', zegt de voorzitter van de twee bonden, Wilgo Valies, vandaag, dinsdag 5 september 2017, in de Ware Tijd.

Hij wil in verband met een algemene ledenvergadering (alv) van morgen hierover niet uitweiden. 'Wij hebben onze leden opgeroepen voor informatie gelet op de ernst van de situatie.'

De bedoeling is om de leerkrachten te informeren hoe de vakbond hier tegen aankijkt. 'De overheid is niet vriendelijk tegenover leerkrachten en ook tegen de onderwijsbonden niet.' Valies zegt dat er veel meer cruciale dingen spelen dan alleen de eerder opgesomde zaken. 'Wij willen de werkers niet in oktober hiermee confronteren. Wij hebben geen andere keus dan een spoed alv te beleggen.'

Valies wijst erop, dat de ingebrekestelling van leerkrachten door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ook in de vakantie doorgaat. 'Wij hebben een woelig jaar achter de rug', zegt Valies. Hij voegt er aan toe dat de regering toch niets doet 'om met overleg zaken in orde te brengen voor een goede werkrelatie tussen vakbond en leerkrachten'

Valies zinspeelt erop, dat met deze houding van de overheid er geen instituut meer zal zijn dat voor leerkrachten zal opkomen. 'Er zijn vrijheden binnen deze samenleving waaraan de overheid niet kan komen.' 

In augustus zei hij op een persconferentie, dat honderden leerkrachten in gebreke zin gesteld. Dat houdt in, dat tuchtmaatregelen zullen worden toegepast, omdat zij een bondsvergadering hadden bijgewoond op 28 en 29 juni. Valies sprak van keiharde aanval naar leerkrachten toe. Hij zou internationaal en lokale middelen inzetten om zijn stem te laten horen.

Casusoverleg Top C bij wijkteam Montaña Curaçao

Top C 'Tur Wowo Riba bo' aanpak wil casusoverleggen zoveel mogelijk in wijken zelf

(Bron foto: Openbaar Ministerie Curaçao)

De Top C 'Tur Wowo Riba bo' aanpak wil, ook in het kader van het urgentieplan van het kabinet Rhuggenaath, dat zich richt op een aanpak vanuit de wijken, voortaan casusoverleggen met betrekking tot de jeugdige recidivisten die op de Top C lijst staan, zoveel mogelijk in de wijken zelf laten plaatsvinden. Dat meldt het Openbaar Ministerie Curaçao vandaag, dinsdag 5 september 2017.

Onlangs heeft de eerste casusoverleg van een Top C‟er plaatsgevonden bij wijkteam Montaña, waarbij organisaties van het ministerie van SOAW (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn) en het ministerie van Justitie vertegenwoordigd waren. 

Doel van dit casusoverleg was om te komen tot een plan van aanpak voor deze jeugdige waarbij op integrale, persoonsgerichte en intensieve wijze aan de slag wordt gegaan met de jeugdige en diens familiaire directe omgeving. 

De aanpak Top C 'Tur Wowo Riba Bo' heeft als hoofddoel om het aantal 'high impact' delicten (diefstal met geweld, zware mishandeling, moord/doodslag) gepleegd door jongeren en jongvolwassenen op de Top C lijst sterk terug te dringen. Van deze aanpak moet tevens een preventieve werking uitgaan, waardoor tegengegaan wordt, dat jongeren en jongvolwassenen 'high impact' delicten gaan plegen. 

De geselecteerde jongeren en jongvolwassenen krijgen een intensieve en persoonsgerichte benadering, dat uitgaat van drie pijlers: de 'lik op stuk' pijler, de 'zorg en nazorg' pijler en de 'brusjes' pijler (broertjes en zusjes). 

Binnenkort zullen ook bij andere wijken op Curaçao de Top C casusoverleggen plaatsvinden.

3 Miljoen gulden extra nodig voor uitvoering urgentieprogramma Curaçao

Extra geld nodig voor beleidsterreinen economie, onderwijs, werk en gezondheidVoor de uitvoering van het urgentieprogramma is 3 miljoen gulden extra nodig. Geld dat dus niet in de begroting is opgenomen. Dit blijkt uit het gisteren naar de pers gestuurde urgentieprogramma ‘Pa mehorá kalidat di bida den bario’ ('Om de kwaliteit van leven in de wijk te verbeteren'), zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, 5 september 2017.

In het programma wordt uitgelegd, dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van bestaande programma’s en activiteiten binnen de reguliere begroting van de verschillende ministeries. 

Maar: 'Voor de coördinatie en het compleet maken van het aanbod zijn ook aanvullende kosten begroot. Het streven is om de private sector en fondsenorganisaties te enthousiasmeren een bijdrage te leveren aan de programmakosten.' 

Uit het programma blijkt, dat het gaat om kosten op het gebied van vier beleidsterreinen, te weten economie, onderwijs, werk en gezondheid. Verder is bewust gekozen voor vier bario’s (wijken) die, voor wat problematiek betreft, niet al te complex zijn en waar op korte termijn resultaten behaald kunnen worden,

Personeel Insel Air Curaçao wil betrokken worden bij onderhandelingen met Synergy/Avianca

'Tot nu toe weinig transparantie over verloop van de onderhandelingen'


De circa 200 personeelsleden die nog bij Insel Air werken, willen betrokken worden bij de onderhandelingen met Synergy/Avianca. De personeelsleden vinden dat er tot nu toe weinig transparantie is over het verloop van de onderhandelingen. Dat zegt Wendell Meulen, voorzitter van de vakbond UGTK/Cadmu (Union General Trahado di Korsou/Curaçaosche Algemene Dok- en Metaalbewerkers Unie), vandaag, dinsdag 5 september 2017 in het Antilliaans Dagblad.

De bond heeft gisteravond een vergadering met de personeelsleden gehad om te praten over de nieuwste ontwikkelingen rondom de luchtvaartmaatschappij. 

'Van minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling hebben wij begrepen, dat de onderhandelingen met Synergy heel goed lopen. Er wordt op korte termijn zelfs een Heads of Agreement verwacht. De leden willen niet achteraf geïnformeerd worden over zaken die hen ook aangaan, men wil niet op het laatste geïnformeerd worden.' 

'Alle ministeries is opgedragen de uitgaven tot een minimum te beperken'

Minister van Financiën van Curaçao Gijsbertha: 'Dubbeltjes eerst omdraaien voor ze uit te geven'


Het College financieel toezicht (Cft) adviseert de minister van Financiën van Curaçao, Kenneth Gijsbertha (MAN), ‘een verplichtingenstop in te voeren’, om ervoor te zorgen dat de begroting 2017 gedurende de komende maanden weer in evenwicht komt. Inmiddels heeft de bewindsman al maatregelen getroffen, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 5 september 2017. 

'Alle ministeries is opgedragen de uitgaven tot een minimum te beperken en alle dubbeltjes eerst om te draaien voor ze uit te geven', aldus Gijsbertha. 

Verder is er een speciale commissie samengesteld - bestaande uit instanties als Belastingaccountantsbureau (BAB), Inspectie der Belastingen, de Ontvanger en douane, onder aanvoering van secretaris-generaal José Jardim van Financiën - om gedurende de resterende vier maanden van dit jaar 50 miljoen gulden of meer, die in de eerste helft van 2017 minder dan begroot is opgehaald, alsnog te innen. Zo kondigt de minister aan.

Bromfietser (59) dodelijk verongelukt in Moengo

Slachtoffer verliest in bocht Lijnweg controle over bromfiets een belandt in trens

(Bron: De Surinaamse Krant/Google Earth)

De 59-jarige bromfietser Frans Harderwijk is zondag bij een eenzijdig ongeval op de Lijnweg te Moengo om het leven gekomen. De politie van Moengo deed na de melding van het ongeval de plek aan. Toen agenten arriveerden werd het lichaam van Frans in een langs de weg lopende trens aangetroffen, aldus vandaag, dinsdag 5 september 2017, het Korps Politie Suriname.

Gebleken is, dat de bromfietser over voornoemde weg reed. Hij reed vanuit Peto Ondro richting Moengo. In een bocht van de Lijnweg moet hij vermoedelijk de controle over de besturing van zijn bromfiets hebben verloren en kwam in een langs de weg lopende trens terecht. 

Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Suriname onderwerp van gesprek 13 september in vaste commissie BuZa Tweede Kamer

Centraal agendapunt is de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland


De vaste commissie van Buitenlandse Zaken (BuZa) van de Tweede Kamer komt woensdag 13 september 2017 bijeen om de 'Actuele situatie Suriname' te bespreken. De Nederlandse volksvertegenwoordigers gaan in overleg met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Naast de actuele situatie staat ook op de agenda 'Reactie op verzoek commissie over de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland en een overzicht van instrumenten voor economische samenwerking'. De vergadering stond in  eerste instantie morgen op de agenda (zie onderaan).

Deze vergadering is verplaatst naar 13 september 2017

Algemeen overleg

Suriname verplaatst naar 13 sept

De commissie had 6 juli een speciale vergadering houden over de actuele situatie in Suriname. De actuele situatie had te maken met het 8 decemberstrafproces, waarbij tegen Desi Bouterse, nu president van Suriname, 20 jaar is geëist door het Openbaar Ministerie. 

Daarenboven is  de zogenoemde agrément-verlening aan Anne van Leeuwen als ambassadeur van Nederland ingetrokken door president Bouterse. 'Op dit moment zal de regering nog niet toestaan dat er een Nederlandse vertegenwoordiging, in de vorm van een ambassadeur wordt toegelaten', zei minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken op vragen van De Nationale Assemblee. 

Suriname had 22 juni agrément verleend Van Leeuwen. Nadat hij door koning Willem Alexander beëdigd werd als ambassadeur op 27 juni, werd de accreditatie op 28 juni, zonder enige toelichting, ingetrokken.


Lichaam Rivaro Esajas (9) geborgen uit de Surinamerivier bij Redi Doti

Jongen ging rivier in om een pleziervaartuig te bekijken


Het lichaam van de 9-jarige Rivaro Esajas is geborgen uit de Surinamerivier in de omgeving van Redi Doti. De jongen verdween zondag in de rivier. Hij was samen met zijn moeder, een bus vol vrienden en buurtbewoners uit Paramaribo in Redi Doti aan het verpozen, aldus vandaag, dinsdag 5 september 2017 Starnieuws en de Ware Tijd. 

De jongen ging het water in om een pleziervaartuig te bekijken. Hij bereikte de boot echter niet. 

De locatie waar de mensen aan het verpozen waren is een in aanbouw zijnd resort van het dorp. De recreanten waren op eigen risico op de locatie op aanwijzing van dorpelingen. Het dorpsbestuur wist niets van hun aanwezigheid daar, meldde het Burger Informatie Centrum Para gisteren. 

John van Coblijn: 'Snoepreisjes accepteren is ook corruptie'

'Laat men de voordelen uit deze vele dienstreizen aantonen'

'Het is schande dat een land waar ministers en DNA-leden in dikke auto’s rijden en geweldige salarissen toucheren, snoepreisjes accepteert van buitenlanders, die juist belangen in Suriname behartigd willen hebben'


'Het land zit nog steeds in een zware crisis. Ik kan mij niet voorstellen dat leidinggevende mensen die het volk zouden moeten inspireren om verder te bezuinigen, juist doorgaan om het geld van het volk te verspillen', zegt de politicus John van Coblijn dinsdag 5 september 2017 in het Dagblad Suriname. Hoewel het land in een financiële malaise zit, worden er in deze vakantieperiode van De Nationale Assemblee (DNA) toch flink wat dienstreizen voorbereid en uitgevoerd. Dit gebeurt door zowel coalitie- als oppositieleden. 

Van Coblijn ziet vooral het accepteren van betaalde snoepreisjes door het buitenland als een zeer grove vorm van corruptie, omdat er wel van omkoping van politici gesproken kan worden als een vreemde mogendheid een uitnodiging stuurt en de kosten ook draagt. 

'Het is gewoon een schande dat een land waar ministers en DNA-leden in dikke auto’s rijden en geweldige salarissen toucheren, snoepreisjes accepteert van buitenlanders, die juist belangen in Suriname behartigd willen hebben. Het parlement mag niet corrupt zijn. Zij moet juist het voorbeeld zijn voor anderen', stelt hij. 

Van 2 tot 9 september zullen Hans Sanjon (NDP), Ingrid Karta-Bink (PL) en Guilliano Snip (NDP) deelnemen aan een conferentie over klimaatverandering op Bali, Indonesië. De reis- en verblijfkosten worden door Suriname zelf betaald. 

De vaste commissie van Buitenlandse Zaken brengt van 14 tot en met 24 september in verband met een uitwisselingsprogramma een bezoek aan China. De delegatie staat onder leiding van André Misiekaba (NDP). Verder maken Chandrikapersad Santokhi (VHP), Grace Watamaleo (NDP) Stephen Tsang (NDP), William Waidoe (PL) en Remie Tarnadi (NDP) deel uit van de delegatie. Hier draait China volledig op voor de reiskosten. 

Op  Trinidad & Tobago wacht 6 en 7 september een vergadering van de ParlAmericas. Het thema van de vergadering is ‘Strengthening accountability through fiscal transparency practices’. Hieraan zullen de leden Amzad Abdoel (NDP) en Mahinder Jogi (VHP) participeren. 

Daarnaast volgt ook een ACP-EU-vergadering waar André Misiekaba (NDP) vaste vertegenwoordiger is. Ook Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons en vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP) staan op de lijst van buitenlandse missies tijdens deze recesperiode. Aanvankelijk zou Geerlings-Simons, die bestuurslid is van de ParlAmericas, ook afreizen naar Trinidad & Tobago. Zij heeft deze echter ingeruild voor een andere buitenlandse missie. 

Het argument dat buitenlandse missies ook onder een van de werkzaamheden van parlementariërs valt, gaat volgens de politicus helemaal niet op. 'Laat men de voordelen uit deze vele dienstreizen aantonen. Men gaat naar landen als de VS, China en in Europa, maar in die landen zijn kunst, muziek en cultuur hoog ontwikkelde producten. Is men nog steeds geïnspireerd om de productie, kunst, sport, muziek en ontwikkeling in Suriname naar wereldniveau te brengen?', stelt hij. 

De politicus benadrukt, dat gezien de financieel-economische situatie van het land, voorlopig ambassadepersoneel van Suriname in het buitenland bepaalde extra taken moeten overnemen. In het geval van China stelt hij voor, dat de DNA zelf het initiatief neemt dat het Aziatisch land zijn deskundigen naar hier stuurt. Zo hoeven parlementariërs en vertegenwoordigers van de regering ook niet onder het mom van ‘een essentiële buitenlandse missie’ op dienstreis te gaan. Hiermee kan volgens hem duizenden aan vreemde valuta worden bespaard. Dienstreizen deels zelf uit schadeloosstelling bekostigen De delegatieleden die voor het eerst op reis gaan, hebben jaarlijks recht op 2.000 Amerikaanse dollar aan uitrustingskosten. Zij krijgen naast hun reguliere schadeloosstelling 170 Amerikaanse dollar daggeld om hun kosten te dekken. 

Van Coblijn stelt voor dat parlementariërs een systeem hanteren waar de kosten voor buitenlandse missies zelf uit de schadeloosstelling van DNA-leden worden betaald. Dit zal volgens hem duidelijk aantonen of zo een volksvertegenwoordiger wel of niet in ’s landsbelang op dienstreis gaat. 'Alleen maar om de inspiratie te kunnen zijn voor alle anderen ter ontwikkeling van ons geliefd Suriname. Jammer dat men dat niet doet. Iedereen is alleen maar gefocust om weg te halen bij de Staat', aldus Van Coblijn. 

Diverse ministers en president Desi Bouterse vertoeven momenteel ook in het buitenland. Naast de DNA en de regering, blijft ook het Nationaal Jeugdparlement niet rustig. Minister Yldiz Pollack-Beighle, die aan het hoofd van de Surinaamse delegatie de 72e Algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York bijwoont, heeft besloten om NJP-voorzitter Kelvin Koniki en Caricom youth officer Charmain Pansa ook deel te laten uitmaken van de delegatie.

VHP-politici Jogi en Girjasing willen Srd 5 voor liter rauwe melk melkboeren

'Met de nieuwe prijs verdwijnt een verschil van Srd 5 in de zakken van de Melkcentrale'

'Wij moeten bereid zijn wat slagen te nemen, want president Desi Bouterse heeft ons in deze rotzooi gebracht'


De VHP-Assembleeleden Mahinder Jogi en Shailendra Girjasing pleiten ervoor, dat de regering de opkoopprijs van een liter rauwe melk opschroeft naar Srd 5. Vanaf vrijdag is de prijs van een liter melk van de Melkcentrale met Srd 2,25 gestegen naar Srd 8,50. De melkboeren krijgen een verhoging van 50 cent op een liter rauwe melk, waardoor het bedrag wordt opgetrokken naar Srd 3,50. 

Beide parlementariërs vinden dat er een oneerlijke verhouding is ontstaan nu de Melkcentrale een groot deel van het verhoogd bedrag besloten heeft naar zichzelf te trekken. Dit zal volgens hen zeker negatieve consequenties kunnen hebben voor de verdere ontwikkeling van de melkveesector. Met de huidige prijs voor rauwe melk hebben veel boeren volgens Girjasing geen zin meer om te gaan produceren, waardoor de samenleving op den duur genoodzaakt zal zijn om buitenlandse melk te kopen.

'De discrepantie is, dat zo als de zwarte marktkoers omhoog gaat, de prijs van buitenlandse melk ook meegaat. Dan klaagt niemand, maar wanneer de lokale boer zijn prijs wil verhogen is het lijden en last. Wij moeten bereid zijn wat slagen te nemen, want president Desi Bouterse heeft ons in deze rotzooi gebracht. Wij moeten nu gezamenlijk aan tafel gaan zitten om met ideeën te komen hoe eruit te komen', stelt Girjasing vandaag, dinsdag 5 september 2017, in hett Dagblad Suriname.

Jogi benadrukt dat met de nieuwe prijs een verschil van Srd 5 verdwijnt in de zakken van de Melkcentrale. 'Dat kan niet. Het doet je denken aan een multinational, die jouw bauxiet en aluinaarde goedkoop meeneemt en dure producten terugstuurt voor jou. We hebben altijd een bepaalde verhouding gehad in de prijs van opkoop van rauwe melk en de verkoopprijs van de Melkcentrale. Wanneer wij de nieuwe prijs uitzetten tegen die verhouding, dan zou een liter rauwe melk in de buurt van Srd 5 moeten kosten.'

Jogi vindt dat de Melkcentrale haar hoge operatiekosten niet moet verhalen op de melkboeren en de consument. 'Ik denk dat er heel veel verloren gaat, omdat de efficiëntie en doelmatigheid in de bedrijfsvoering te wensen over laat. Wanneer wij het bedrijf goed kunnen draaien, kunnen besparen, kunnen wij een win-win-situatie creëren voor zowel het bedrijf, de melkboer als de consument', stelt de politicus.

Jogi voert aan dat de stiefmoederlijke behandeling van de melkboeren ervoor heeft gezorgd, dat de productie van rauwe melk in de afgelopen jaren drastisch is afgenomen. 'In 2010 was dat 20.000 liter per dag. Vandaag is de productie gebracht naar minder dan 8.000 liter per dag. Nu hebben wij slechts 30% van de productie vanuit 2010. Wij moeten blij zijn dat wij producenten hebben in dit land, die ondanks de hitte, regen, slechte infrastructuur en hoge bankrentes bereid zijn te ondernemen en werkgelegenheid te creëren.'

Koning Willem-Alexander ontvangt een Bijbel in het Sranan Tongo

Bijzondere Bijbel resultaat samenwerking Nederlands- en Surinaams Bijbelgenootschap

(Bron foto: NBG)

Koning Willem-Alexander heeft maandagmorgen 4 september 2017 op Paleis Noordeinde een delegatie ontvangen van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en het Surinaams Bijbelgenootschap. De koning kreeg een Bijbel in het Sranan Tongo, een taal die naast het Nederlands veel gesproken wordt in Suriname. 

De beide bijbelgenootschappen werken op een aantal gebieden samen, onder meer bij de totstandkoming van een Bijbel in het Sranan Tongo. 

De koning kreeg een exemplaar van deze Bijbel overhandigd om te markeren dat deze uitgave ook in Nederland wordt geïntroduceerd. De koning is beschermheer van het Nederlands Bijbelgenootschap. Het gesprek van de koning met de delegatie ging onder meer over de betekenis van de migrantenkerken in Nederland, zo meldt het NBG. 

Volgens recente cijfers is het aantal migrantenchristenen in Nederland gestegen naar 1,3 miljoen mensen. Het NBG gaat de komende jaren meer contact leggen met deze kerken; het aanbieden van de Sranan Tongo Bijbel aan de koning markeert het begin daarvan. 

De komende weken zal de Sranan Tongo Bijbel op diverse plaatsen in Nederland gepresenteerd worden. De Bijbel is vanaf maandag verkrijgbaar in de bijbelwebshop van het Nederlands Bijbelgenootschap. 

Sranan Tongo wordt net als het Nederlands veel gesproken in Suriname. Het Sranan Tongo of Surinaams is een creoolse taal gebaseerd op het Engels. Ongeveer 80 procent van de bevolking van Suriname spreekt Nederlands en Sranan Tongo.

(De Surinaamse Krant/Reformatorisch Dagblad/Twitter)

26-Jarige automobilist dodelijk verongelukt op de weg naar Atjoni

Door vermoedelijk te hoge snelheid slaat auto over de kop - Twee inzittenden lichtgewond


Het Korps Politie Suriname bericht maandag 4 september 2017, dat de 26-jarige Rubenso Sampi zaterdag na een verkeersongeval op de weg naar Atjoni is overleden. 

De man zat achter het stuur van een personenauto die ter hoogte van km 65 over de kop is geslagen. Sampi was op slag dood. De politie vermoedt dat de man met hoge snelheid heeft gereden en op gegeven moment de controle over de besturing van het voertuig is kwijtgeraakt. 

Twee inzittenden hebben lichte letsels opgelopen. Ze zijn na medische behandeling heengezonden.  

Arbeider (24) uit Lebi Doti in Sarakreekgebied gedood door omvallende boom

Boom geveld door hevige rukwinden


Hendri Jonas (24) is vrijdag in het Sarakreek gebied gedood door een omvallende boom. Hij was met andere arbeiders voor houtkapwerkzaamheden in het gebied. Op diezelfde dag lag hij in zijn hangmat in een tent, terwijl de overige arbeiders enkele meters verder bezig waren. Op een bepaald moment ontstonden er hevige rukwinden. Verschillende bomen werden uit de grond gerukt. Dit meldt de politie maandag 4 september 2017.

Toen Jonas uit de hangmat ging om een veilig onderkomen te vinden, viel er een boom op zijn achterhoofd. Hij kwam met zijn gezicht op de grond te vallen. De andere arbeiders schoten hem te hulp, maar hij vertoonde geen teken van leven meer. 

De politie van Brokopondo kreeg de melding van het ongeval. 

Het lichaam van het slachtoffer werd door omstanders per boot afgevoerd naar het dorp Lebi Doti waar hij woonde. Bij aankomst van de politie van Brokopondo te Lebi Doti, stelde de ingeschakelde arts de dood vast.