vrijdag 8 september 2017

Dodental na zware aardbeving Mexico opgelopen tot 45

Tenminste 250 personen ernstig gewond door sterkste aardschok in het land in tachtig jaar


In Mexico is het dodental als gevolg van de zware aardbeving vrijdagmorgen vroeg, 8 september 2017, opgelopen tot 45. Tenminste 250 personen zijn ernstig gewond geraakt door de sterkste aardschok in het land in tachtig jaar. Dat heeft José Calzada Rovirosa, de Mexicaanse minister van Landbouw, bekendgemaakt na een bezoek aan het ernstig getroffen platteland van de deelstaat Oaxaca. 

Alleen in het zuidelijke kustgebied Istmo de Tehuantepec kwamen al 36 mensen om het leven. In de stad Juchitán stortten tenminste één hotel en het gemeentehuis in elkaar. 


Oaxaca staat bekend als arme provincie waar veel indianenvolkeren wonen. Duizenden huizen zijn er beschadigd. Bovendien zaten bijna twee miljoen burgers tijdelijk of nog steeds zonder elektriciteit. Ook twaalf snelwegen liepen scheuren op of zijn versperd geraakt door het natuurgeweld.President Enrique Peña Nieto brengt een bezoek aan de provincie Chiapas waar het epicentrum van de 8.4 sterke beving op de Schaal van Richter lag. 'Chiapas en Oaxaca zijn het ergst geraakt', aldus Peña Nieto via Twitter.Inmiddels zijn er meer dan 260 naschokken geweest, waarvan de sterkste een kracht had van 6.1 op de Richterschaal. Mexico-Stad heeft de aardschok ondanks enkele bange ogenblikken goed doorstaan. Hoofdstedelingen zijn begonnen met het inzamelen van voedsel, kleding en medicijnen voor het getroffen zuiden.

(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

'Zoiets verwacht je niet en wij hopen dat de spullen teruggevonden worden'

Stichting Buurtwerk Latour, StiBuLa, zwaar getroffen door inbraak


'Het is jammer om op zo'n manier geraakt te worden terwijl je iets goeds voor de mensen in de buurt probeert te doen. Zoiets verwacht je niet en wij hopen dat de spullen teruggevonden worden', zegt centrumcoördinator Wilgo Koster van Stichting Buurtwerk Latour (StiBuLa). Hij reageert vrijdag 8 september 2017 in de Ware Tijd op een inbraak in het centrum woensdagochtend. 

Dieven hebben alle elektrische apparaten, zoals computers en printers, en overige kantoorspullen meegenomen. Hierdoor wordt het moeilijk werken.

'Het zal wel lang duren voordat wij deze goederen kunnen vervangen. Wij hebben het geld niet om alles weer te kopen en men neemt het gewoon mee. Alles is duur geworden en wij dekken onze kosten zelf.'

Hij zegt zich niet te kunnen voorstellen, dat iemand zo kwaadwillig kan zijn om een organisatie die voor de gehele buurt bestemd is zo te benadelen. De dieven hebben bij de inbraak geen geld gevonden. 

Koster zegt, dat de organisatie pas het dak heeft laten herstellen en nog aan het sparen is om andere zaken aan het gebouw aan te pakken. De coördinator zegt verder, dat er vaak meldingen zijn binnengekomen van buurtbewoners dat jongeren na sluitingstijd op het terrein gaan, dat overigens na middernacht wordt afgesloten. De politie is hiervan op de hoogte en had extra surveillance beloofd in de omgeving. 

Een wachter heeft StiBuLa niet meer, omdat ze die niet kan betalen. Koster vermoedt dat de inbraak is gepleegd door iemand die de indeling van het gebouw kent. 'De voordeur is netjes opengedaan en men is netjes te werk gegaan.' 

Zes boeren in Peruaanse Amazone doodgeschoten door groep gemaskerde mannen

Boeren weigeren, onder druk gezet door oliepalmproducenten, de gebieden te verlaten waar ze werken

(Bron foto: Detrás de la Noticia)

Zes boeren zijn in de Peruaanse Amazone doodgeschoten door een groep gemaskerde mannen in een schijnbaar geschil over grondrechten. Vijf lichamen, gebonden aan handen en voeten, waren in een rivier gegooid en een zesde werd gevonden aan de kant van een onverharde weg in het junglegebied Ucayali, aldus politieagent Raul Huari gisteren, donderdag 7 september 2017.

De slachtoffers maakten deel uit van een gemeenschap van boeren, die weigerden de gebieden te verlaten waarop ze werken, onder druk gezet door oliepalmproducenten, aldus Robert Guimaraes, hoofd van een inheemse federatie in Ucayali. 

Getuigen hebben verklaard dat een groep van tussen 30 en 40 mannen die hagelgeweren droegen, in totaal 20 boeren trachtten te doden, zei Huari.

'Ze zeiden dat ze opdoken, ze omringden en begonnen te schieten. Gelukkig, sommige slaagden erin om te ontsnappen', zei hij. 'In mijn 24 jaar werk heb ik nog nooit zoiets gezien.'

Huari zei verder, dat de moorden lijken te zijn gekoppeld aan een landdispuut, en een speciale politie-eenheid en aanklagers verrichten onderzoek. 

De moorden vonden plaats op 1 september, waarop de driejarige verjaardag werd gevierd van de moord op vier inheemse activisten die bedreigd waren door houthakkers in een ander deel van Ucayali. 

Na de 2014-moorden, die kwamen op het moment dat Peru gastheer was van een wereldwijde milieutop, beloofde de regering om meer te doen om de afgelegen Amazone-dorpen te beschermen, die vaak geen landtitels hebben, tegen gewelddadige botsingen met krakers.

(De Surinaamse Krant/AAP/La Republica/Vigilante Amazonico.pe/Twitter)

Oud-minister Brazilië Geddel Vieira Lima opgepakt na vondst cash

Vingerafdrukken aangetroffen op tassen waarin 51 miljoen real (zo'n 14 miljoen euro) cash zat 


De Braziliaanse politie heeft voormalig kabinetslid Geddel Vieira Lima opgepakt. Zijn vingerafdrukken waren aangetroffen op tassen waarin 51 miljoen real (bijna 14 miljoen euro) contant geld zat verstopt. De politicus was voorheen een tussenpersoon tussen president Michel Temer en het parlement. 
Hij stond al sinds juli onder huisarrest, omdat hij wordt verdacht van het saboteren van de rechtsgang.

Lima zou hebben geprobeerd te voorkomen dat een ondernemer die nauwe banden had met politieke bondgenoten van Temer een deal sloot met aanklagers. 

Politiemensen troffen de tassen en dozen met geld onlangs aan toen ze vanwege een corruptieonderzoek een appartement doorzochten in Salvador. Het tellen van de bankbiljetten nam uren in beslag. Het zou de grootste vondst van contant geld in de geschiedenis van het land zijn geweest.Een rechter gaf daarna groen licht voor de arrestatie van Lima, om te voorkomen dat hij opnieuw over de schreef zou gaan.

(De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

Dagblad Suriname: Ambtenaar Financiën dokt beschikking aanpassing invoerrechten

Minister Welzijn ontstemd over gedrag malafide importeurs

Douane was tot 6 september nog niet op de hoogte van de invoerrechtenaanpassing


Het ministerie van Financiën had de collega van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) de garantie gegeven, dat de aanpassing van invoerrechten op kip en kipdelen van 20% naar 40% op 1 september zou ingaan. Het blijkt, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 8 september 2017, dat de situatie tot gisteren nog onveranderd was. De douane was tot 6 september nog niet op de hoogte van de invoerrechtenaanpassing. Dagblad Suriname heeft via haar bronnen kunnen natrekken waar het precies mis is gegaan. 

De minister van Financiën zou rond 16-18 augustus de beschikking met instructies voor de douane al hebben getekend. Het Dagblad Suriname schrijft van betrouwbare bronnen te hebben vernomen, dat een ambtenaar op het ministerie van Financiën zelf heeft verzuimd om de beschikking door te sturen. De beschikking is weken op de agenda van Financiën aangehouden. Pas gisteren zijn de instructies voor aanpassing van de invoerrechten op kip en kipdelen bij de douane aangekomen.

Intussen is gebleken, dat in de afgelopen twee dagen grote hoeveelheden kip en kipdelen zijn binnengehaald door importeurs. Deze hoeveelheden kip zullen (vanwege 100% verhoging van importheffing), mogelijk tegen hogere prijzen aan de consument worden aangeboden. Dit, terwijl de producten op 20% importheffing zijn binnengehaald in plaats van 40%. Het is nog steeds de consument die hier de dupe van zal worden. Ook voor de overheid betekent dit een verlies op het innen van de belasting. 

Minister Ferdinand Welzijn reageert zeer ontstemd. 'Er wordt een belangenstrijd gevoerd. Dit is een duidelijke vorm van de belangenstrijd. De belangen zijn zodanig doorgedrongen in het systeem dat mensen opzettelijk stukken achterhouden. De beschikking was inderdaad nergens te vinden', stelt Welzijn. 

De minister is zeer ontstemd over dit gedrag van malafide personen. HI&T en Financiën werken er volgens Welzijn momenteel samen aan om herhaling van deze toestand die zich heeft voorgedaan, te voorkomen. 'Wij zijn weer waakzaam. Wij weten dat de mensen ons de oorlog hebben verklaard', aldus Welzijn. 

Het ministerie heeft na de afkondiging van de aanpassing, die initieel in augustus plaats zou vinden, een lastige marktsituatie gespot. De prijzen van kip en kipdelen gingen plotseling de lucht in. Dit is onderzocht. Er zijn twee redenen uit de bus uitgekomen. Welzijn gaf eerder aan, dat internationaal de prijs van kipdelen is verhoogd. Ook zijn importeurs en distributeurs tegen de maximale winstmarges gaan aanleunen. De maximale toegestane winstmarge is 25%. Gebleken is, dat de importeurs en distributeurs in het verleden tussen de 8% en 15% aan winstmarges in rekening brachten. 

'Een aantal importeurs heeft ervoor gekozen om dat aan te passen naar 25%, wat nog steeds mag. Alleen lijdt de consument eronder', stelt Welzijn. Gezien dat de winstmarges nog steeds op het zelfde niveau staan, mogen in de komende dagen volgens de bronnen van het dagblad, zeker hoge prijzen worden verwacht voor de kip en kipdelen 

Als beleidsmaker meent Welzijn, dat het ministerie de plicht heeft om de consument te beschermen. Er zijn strategieën uitgezet om onder andere rechtstreeks van de producent naar consument te gaan, waardoor de tussenhandel (met winstmarges) onder de huidige omstandigheden even erbuiten wordt gelaten. Critici kijken uit naar hoe het ministerie dit fenomeen met de malafide importeurs zal aanpakken.

Den Blauwvinger: Oproep aan NIMOS om afvalverbranding in woonbuurten aan te pakken

Leg vuilverbrandingen met hulp drones vast en stuur autoriteiten op brandlocaties af


Afval verbranden door de buren op nog geen 3 (drie) meter van uw balkon... een muur scheidt u slechts van die buren, maar niet van  de vlammen,  rook en rond dwarrelende brandende deeltjes 
en u
ervaart de stank, rook, giftige stoffen,
wordt gedwongen de was van de lijn te halen,
wordt gedwongen ramen en deuren te sluiten en
binnen te blijven terwijl de zon brandt,
omdat u asociale buren heeft,
omdat u asociale buren heeft die gewoon doen wat ze willen doen ongeacht de gevolgen voor derden,
omdat u asociale buren heeft die te beroerd zijn om hun afval in vuilniszakken te doen.

Neen, ze vergiftigen u met schadelijke stoffen, zoals dioxine, omdat van alles op de brandstapel wordt gegooid, ook plastics en lege spuitbussen - die kunnen ontploffen.

En, zegt u er iets van, dan krijgt u te horen 'dan gaat u toch verhuizen' en u wilt liever geen gedoe, uw buren weten niet beter, het zit vastgeroest in hun cultuuurgenen...

Ligt hier niet een taak voor het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname)??


Laat het NIMOS - in samenspraak met een districtscommissariaat en/of anderen - eens een drone met camera boven Paramaribo vliegen, boven bepaalde buurten, vuilverbrandingen vastleggen en vervolgens de bevoegde autoriteiten naar de vastgestelde adressen sturen en de bewoner een boete opleggen.

NIMOS, neem eens uw verantwoordelijkheid en maak werk van giftige, ziekmakende en verboden (!!) afvalverbrandingen in woonbuurten!!!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
8 september 2017
Amsterdam-Paramaribo

Gajadien (VHP): 'Dit land wordt niet bestuurd op basis van beleid, maar belangen'

'Het beleid wordt gemaakt op basis van omstandigheden en belangen van personen'

Politicus reageert op nog steeds aanwezige scalians op rivieren die de biodiversiteit en gezondheid lokale bewoners verwoesten


'Dit land wordt niet bestuurd op basis van beleid, maar belangen die op een bepaald moment spelen. Er is geen samenhangend beleid bij deze regering. Vandaag zeggen zij A, maar morgen wordt het B en dan ineens komen een hoop onrealistische maatregelen op je af', zegt Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vrijdag  8 september 2017 in het Dagblad Suriname. 

De politicus reageert hiermee op de vervuiling van Surinaamse wateren en vernietiging van flora en fauna door activiteiten van scalians in het binnenland. Scalians zijn nog steeds bezig om de Lawarivier door hun activiteiten onbevaarbaar te maken, terwijl het water door omwoelen van de rivierbedding ernstig wordt bevuild. Het gaat vooral om Brazilianen die in dat deel van het land naar goud zoeken. 

Hoewel minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen via de media heeft aangegeven de zaak te onderzoeken, hecht Gajadien weinig geloof aan de belofte van de bewindsman. 'Inmiddels kunnen wij ervan uitgaan dat de minister van NH vaker uitspraken heeft gedaan waar er twijfels over zijn. Hetzelfde hebben wij ook gezien bij de zandafgravingen te Braamspunt en het presidentieel besluit voor zoetwaterexport. In het parlement heeft hij eerder ook gesteld dat hij alles in het werk zou stellen om het presidentieel besluit te laten intrekken. Tijdens de begrotingsbehandeling sprak hij echter een andere taal.'

De parlementariër benadrukt, dat het op een gegeven moment erop begint te lijken alsof ministers als pionnen op hun posten worden geplaatst om slechts de belangen van president Desi Bouterse en de mensen die zwaar aan hem gelieerd zijn te behartigen. 'Daarom zeg ik: het beleid wordt gemaakt op basis van omstandigheden en belangen van personen', aldus Gajadien. 

Gajadien verwijst ook naar de kwestie waar een goudponton eind juli op het stuwmeer is gefilmd. Het filmpje werd door duizenden mensen op social media gedeeld. Toen gaf de bewindsman in het parlement te kennen, dat deze scalian al in beslag was genomen en weg werd gesleept door de Commissie Ordening Goudsector (COG) en de politie. De scalian werd in beslag genomen, omdat de houder ervan zich volgens de bewindsman niet gehouden had aan de vergunningsvoorwaarden. Opmerkelijk is echter, dat de maker van de video-opname aangaf geen enkele sleepboot van de politie of COG te hebben gezien. 

'Oplettende burgers zien alles. Als een burger niet opgelet had, zou deze zaak niet eens aan de orde worden gesteld. In de tussentijd zien wij, dat de mensen ook richting de Marowijnerivier in alle voortvarendheid bezig zijn. Laten de autoriteiten aangeven waarop er beslag is gelegd en welke boete aan wie is gegeven', aldus de VHP’er. 

De overeenkomst met vier houders van scalians verloopt in december. Hierna volgt er een evaluatie. Negen van de pontons zijn sinds december 2015 bezig met goudwinning in het zuidoostelijk deel van de Sarakreek. Met instemming van omliggende dorpen mochten de ondernemers in de 50 kilometer lange Sarakreek, ‘dredgen’. Zij waren eerder actief in het stuwmeer. 

Kijkend naar het track-record van de regering verwacht Gajadien nu al dat de contracten rustig weer zullen worden verlengd. 'Eerst gaf men aan dat het illegaal was, terwijl men anderzijds zei dat er enorme investeringen zijn gepleegd. Om dat te rechtvaardigen, heeft men besloten de mensen een periode te geven om die gedane investeringen terug te verdienen. Bij deze regering is van alles te verwachten', aldus Gajadien. 

De geschatte netto-opbrengst van de negen scalians het afgelopen jaar is zo'n ruim Srd 52 miljoen. Uit een ‘flash report’ van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen blijkt (zie onderaan). dat totaal ongeveer Srd 917 duizend aan belasting is betaald voor de productie van die scalians. Maandelijks is Srd 120.000 aan bedrage geleverd in Brokopondo. Srd 80.000 is bestemd voor de dorpen Baku, Lebidoti en Piseang, terwijl Srd 40.000 voor de districtskas te Brokopondo is.

Vluchtende arrestant door agent in een been geschoten

Man, in vreemdelingenbewaring, ontsnapt bij aankomst bij politiebureau Keizerstraat


Een arrestant, die was aangehouden en gistermiddag bij de politiepost Keizerstraat in het centrum van Paramaribo, probeerde te vluchten, is tijdens zijn vluchtpoging in een been geschoten door een politieman, zo meldt vandaag, vrijdag 8 september 2017, het Dagblad Suriname.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de arrestant in vreemdelingenbewaring zit en in een arrestantenbus was overgebracht naar bureau Keizerstraat. 

Terwijl agenten bezig waren hem vanuit de bus naar het cellenhuis te brengen, nam hij zijn kans waar om de benen te nemen. 

De gewonde arrestant werd in een ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en ter observatie opgenomen.

Nederlandse dubbelspecialist Jean-Julien Rojer wint US Open

Op Curaçao geboren Rojer met Roemeense partner Tecau te sterk voor Spaans duoEen daverend succes voor Jean-Julien Rojer. De op Curaçao geboren Nederlandse dubbelspecialist heeft met Horia Tecau de US Open op zijn naam geschreven. In het Arthur Ashe Stadium kreeg het Spaanse tweetal Marc Lopez en Feliciano Lopez (geen familie van elkaar) klop van Rojer en Tecau: 6-4 en 6-3. 
In de halve finales moesten John Peers en Henri Kontinen, het als eerste geplaatste dubbel, er ook al aan geloven. Het betekende de tweede grandslamtitel voor het Nederlands/Roemeense koppel. In 2015 kroonden de topdubbelaars zich al eens tot Wimbledon-kampioenen.


Bij een 3-3 stand was de eerste break voor de twee 35-jarige Spanjaarden. Die tegenvaller hadden de in Willemstad geboren tennisser en zijn Roemeense partner snel verwerkt. 

Twee breaks later zat de eerste set in de tas en was er nog maar één set vereist voor de eindzege. In het begin van het tweede bedrijf kregen de Spanjaarden meerdere kansen om de service van Tecau te breken. Dat lukte niet. Sterker nog: opnieuw namen de zeer gedreven Rojer en Tecau een break voorsprong. En die gaf het tweetal niet meer uit handen. Op het derde matchpoint was het raak.

Jacco Eltingh en Paul Haarhuis waren in 1994 het laatste Nederlandse duo dat de US Open won.

(De Surinaamse Krant/KNLTB/De Telegraaf/Twitter)

Zeker 32 mensen om het leven gekomen door krachtige aardbeving in zuiden Mexico

Beving voor de zuidwestkust van Mexico had een magnitude van 8.1


Zeker 32 mensen zijn vandaag, vrijdag 8 september 2017, om het leven gekomen door een krachtige aardbeving in het zuiden van Mexico. De beving vond plaats voor de zuidwestkust van Mexico en had een magnitude van 8.1. De vrees is dat het aantal doden nog zal oplopen. 

President Enrique Peña Nieto gaf deze informatie toen hij een inderhaast belegde crisisvergadering in de hoofdstad verliet. De autoriteiten in de zuidelijke deelstaat Oaxaca maakten vandaag bekend dat er daar zeker 23 mensen om het leven zijn gekomen, de meeste in de plaats Juchitán dat niet ver van de Stille Oceaan ligt. Daar stortten onder meer het gemeentehuis, een hotel, een markthal en tal van huizen in. Slachtoffers liggen er naar verluidt nog onder het puin, melden Mexicaanse media.


In de naburige deelstaat Chiapas, dat ook aan die zee ligt, zijn inmiddels zeven doden geteld en in de deelstaat Tabasco twee. 

(Bron foto's: Twitter)

In Mexico hebben zeker vijftig miljoen mensen de aardschok gevoeld. Veel gebouwen als scholen en ziekenhuizen hebben schade opgelopen. In de stad Juchitan zijn enkele gebouwen volledig ingestort. In delen van Mexico-Stad is de stroom uitgevallen.

Over de kracht van de beving, die kort voor middernacht plaatsvond, bleef onenigheid bestaan. De meeste media en deskundigen kwamen uiteindelijk uit op een kracht van 8.2. Het is daarmee een van de zes of zeven zware aardbevingen die het land met een kracht groter dan 8.0 hebben geteisterd sinds 1899. Vier van die bevingen waren in de regio van Chiapas en Oaxaca. Het epicentrum van de beving lag bijna 100 kilometer uit de kust van Chiapas in de Golf van Tehuantepec.

Een geluk bij een ongeluk was de grote diepte van het epicentrum, dat volgens het Amerikaanse instituut USGS bijna 70 kilometer onder de zeebodem lag. Dat maakte de beving minder verwoestend. 

In de 800 kilometer verder gelegen hoofdstad Mexico-Stad veroorzaakte de beving veel paniek, maar weinig schade. Minder dan dertig minuten na de eerste aardbeving werd er een naschok met een magnitude van 6.1 waargenomen. 

Ook in het naburige Guatemala is de beving gevoeld. President Jimmy Morales zei vandaag voor de televisie dat de schade momenteel in kaart wordt gebracht. Volgens de autoriteiten had de beving in Guatemala een kracht van 7.7.
(De Surinaamse Krant/Nu.nl/Twitter)

Suriname vervoert noodhulp naar door Irma zwaar getroffen Antigua & Barbuda

Noodhulp zou bestaan uit onder meer water, melk, rijst, meel, melk lakens en spijsolie

(Bron  foto: Twitter/BuZa Cuba)

Het Nationaal Informatie Instituut (NII) meldt vandaag, vrijdag 8 september 2017, dat in opdracht van president Desi Bouterse - en in navolging van Cuba en Venezuela die al hulp hebben gestuurd - wordt gewerkt aan het bieden van noodhulp aan Antigua & Barbuda. Barbuda is zwaar getroffen door de verwoestende orkaan Irma. 

Suriname zal onder meer water, melk, rijst, meel, melk lakens, spijsolie en hygiënische pakketten verstrekken aan het Caribische land. De regering heeft haar innige medeleven en solidariteit betuigd met de Caribische eilandstaten die getroffen zijn door orkaan Irma, aldus het Nationaal Informatie Instituut mee. 

Suriname helpt mee om enige verlichting te brengen in de rampzalige situatie waarin de bevolking van zuster eiland Barbuda zich bevindt. Het ligt in de bedoeling om deze hulpgoederen, pas, uiterlijk dinsdag 12 september te vervoeren naar het getroffen eiland....


Deze hulpverleningsactie van Suriname vindt plaatst in nauwe samenwerking met het Kabinet van de President, de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. De vertegenwoordiging van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), staat continu in contact staat met de Caribische Rampenbestrijding Organisatie.


(De Surinaamse Krant/NII)

Surinaamse politie houdt verdachte van moord in Rotterdam aan

26-Jarige Rotterdammer verdacht van moord in 2015 op Zoran Medak 

De Nederlandse autoriteiten hebben om zijn uitlevering gevraagd


De Surinaamse politie heeft gisteren een 26-jarige Rotterdammer aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij dood van Zoran Medak in 2015. Medak werd op 7 oktober van dat jaar doodgeschoten in het trappenhuis van de portiekwoning van zijn zus aan de Zevenkampse Ring in Rotterdam. De schietpartij had te maken met een drugsruzie, waar Medak niets mee te maken had, zo bericht de Nederlandse politie vandaag, vrijdag 8 september 2017.

Hij kwam op hulpgeroep af en bij het oprennen van de portiektrap werd hij neergeschoten en overleed hij ter plaatse. 

De aangehouden Rotterdammer is de vierde verdachte in de moordzaak.

Uitgebreid onderzoek van de politie leidde in 2015 en 2016 tot de aanhouding van drie van de vier verdachten. In maart 2017 legde de rechtbank in Rotterdam twee van hen een celstraf op van 8 jaar. Een derde verdachte werd veroordeeld tot 1 maand cel voor bezit van munitie en XTC-pillen. 

De nu aangehouden verdachte vluchtte kort na de schietpartij naar Suriname en wist zich daar al die tijd schuil gehouden. Ondanks inspanningen van de Surinaamse autoriteiten kon de verblijfplaats van de verdachte in eerste instantie niet achterhaald worden. De verdachte zit nu vast in Suriname. 

De Nederlandse autoriteiten hebben inmiddels om zijn uitlevering gevraagd.

Expositie en veiling 'Kunst zonder Barrières' in De Tempel in Punda, Curaçao

Opbrengst ten behoeve van gedetineerden SDKK en JICC 

(Bron foto's: OM Curaçao)

Onder auspiciën van het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao in De Tempel in Punda vond gisteren de veiling 'Kunst Zonder Barrières' plaats van kunstwerken gemaakt door gedetineerden van de Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou (SDKK) en jongeren van de Justitiële Jeugd Inrichting Curaçao (JJIC). De opbrengt van de veiling was 6.750 gulden. Dit meldt het OM vandaag, vrijdag 8 september 2017.

De diverse kunstwerken (voornamelijk schilderijen) en handarbeid zijn door gedetineerden en jongeren zelfstandig en naar eigen initiatief gemaakt. De creaties zijn tot stand gekomen gedurende expressie lessen, en zijn ook tijdens een project vervaardigd onder begeleiding van Steve Bridgewater. 

Het Openbaar Ministerie heeft een select aantal bedrijven en instellingen benaderd om de tentoonstelling en aansluitende veiling te bezoeken. 'Veilingmeester' Maarten Schakel heeft fantastisch werk verricht en de genodigden aangespoord een bod te doen op de exclusieve objecten. 

Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong is zeer tevreden met het resultaat en is blij dat hij de veiling heeft mogen organiseren. 'Het was voor ons een eerste keer. De opbrengst van de veiling zal worden gebruikt om te kunnen voorzien in meer materiaal, zodat SDKK en JJIC gedetineerden en jongeren kunnen blijven stimuleren en motiveren tot het positief inzetten van hun (creatieve) talenten en vaardigheden. Ik dank allen hartelijk voor hun medewerking en bijdrage.'

Professionele surfer (16) op Barbados gedood door golf Irma

Zander Venezia trachtte een gigantische golf veroorzaakt door orkaan Irma te bedwingen


De 16-jarige professionele surfer Zander Venezia uit Barbados, is overleden tijdens zijn poging om een gigantische golf - veroorzaakt door Orkaan Irma - te bedwingen. Dat meldt World Surf League vandaag, vrijdag 8 september 2017.

Zander viel tijdens zijn rit van zijn board en klapte op een rif, waarna hij bewusteloos in het kolkende water lag. 

Hulpdiensten hebben ruim een uur geprobeerd Zander met behulp van reanimatie te redden, maar dit mocht niet meer baten.

Hij begon op zijn  vijfde te surfen en zijn droom was deelname in 2020 aan de Olympische Spelen in Japan.


(De Surinaamse Krant/Huffington Post UK/De Telegraaaf/Twitter/Instagram)

Zes beschermde zeeschildpadden aangetroffen in Veeris Resort, Curaçao

Resort populair bij stellen voor sex in kamer


Bij een controle van het Veeris Resort door het team van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) zijn zes zeeschildpadden aangetroffen en in beslag genomen. De zeeschildpadden zijn een beschermde diersoort, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 8 september 2017.

Het Veeris Resort wordt in de volksmond ook ‘Chino’ genoemd. Het resort is bedoeld voor stellen die tegen betaling een kamer voor een beperkte tijd huren om seks te hebben. 

De politie die bij de controle aanwezig was, heeft de Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) gewaarschuwd toen zij de dieren in een bak bij het resort aantroffen.


De zes schildpadden zijn door medewerkers van STCC naar het strand bij Hilton gebracht. Bij dat strand was er nog licht om de schildpadden te controleren op verwondingen. De dieren hebben bij de controle een flippertag gekregen en zijn daarna naar de zee gebracht. Dat heeft woordvoerder Sabine Berendse tegenover het dagblad verklaard.

Schoten gelost bij plunderingen op Sint-Maarten

Veertig politieagenten ingevlogen uit Aruba en Curaçao voor bijstand 

(Bron foto: Daily Herald)
'Twee doden op Nederlandse deel Sint-Maarten en 11 ernstig gewonden'


Bij plunderingen op Sint-Maarten zijn schoten gelost. Dat bevestigt generaal-majoor der Mariniers Richard Oppelaar, aldus onder andere De Telegraaf vandaag, vrijdag 8 september 2017.

Er zijn veertig politieagenten ingevlogen uit Aruba en Curaçao om bijstand te verlenen. Defensie zet militairen in om de orde te handhaven.

Er lopen mensen met machetes, knuppels en geweren op het eiland. 'Er zijn zeker locaties waar het grimmig is. De supermarkten zijn inmiddels leeg. Er is geen bevoorrading meer. Dus mensen zijn op zoek', zegt de generaal.

In totaal zijn er ruim tweehonderd militairen op Sint-Maarten en dat worden er op korte termijn 350. 'We voeren patrouilles uit en hebben op vitale punten controleposten ingericht, om zichtbaar te zijn voor het publiek. Dat geeft een stukje veiligheid.'

Op het eiland is de vliegbaan inmiddels vrijgemaakt, zodat die kan worden gebruikt voor militair verkeer. Patiënten worden zo snel mogelijk weggebracht, omdat het ziekenhuis erg provisorisch werkt. 'De stroomvoorziening is uitermate fragiel. Operatiekamers hebben onder water gestaan. Het is geen regulier ziekenhuis meer. Maar, er is know-how aanwezig.'

Volgens minister Ronald Plasterk (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zijn er twee doden gevallen op het Nederlandse deel van Sint-Maarten. Ook zijn er 11 ernstig gewonden. 

Premier Mark Rutte zit in zijn maag met de ’grimmige’ situatie waarover wordt gepraat, liet Plasterk weten. 'De openbare orde is een groot punt van zorg.' Tevens moet er zo snel mogelijk vervangende woonruimte voor ontheemden worden gezorgd.

Aanhoudingen in verband met smokkel 260 kilo cocaïne aan boord Urker viskotter

Onderzoek naar crypto-telefoons leidt tot aanhoudingen vanwege poging tot moord, drugsimport en witwassen


Het Openbaar Ministerie (OM) bericht vandaag, vrijdag 8 september 2017, dat de politie dinsdag twee mannen heeft aangehouden naar aanleiding van onderzoek in de versleutelde berichten op de Ennetcom-server, die vorig jaar in Canada in beslag is genomen. Het gaat om een 30-jarige man uit Amstelveen en een 42-jarige man uit Hippolytushoef. Beiden maakten gebruik van crypto-telefoons van Ennetcom. 

Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 260 kilo cocaïne aan boord van een viskotter uit Urk op 10 juni. In dit onderzoek heeft de FIOD toen al vijf mannen aangehouden in de haven van Harlingen. Zij bevinden zich sindsdien in voorlopige hechtenis; de behandeling van hun strafzaak begint op 12 september met een pro forma zitting bij de rechtbank Amsterdam. 

Het onderzoek naar dit transport startte toen de man uit Amstelveen op 9 juni met twee van de vijf mannen in Harlingen werd gezien door een observatieteam van de politie op het moment dat de kotter uitvoer naar zee om de drugs op te halen. Tegen de Amstelvener liep toen al een onderzoek in verband met witwassen. 

Dat de man zich zou schuldig maken aan witwassen kwam al eerder naar voren in de zaak 26Tandem. Dat is de strafzaak over de poging tot moord op H.P. (‘Pjotr’) R. In het onderzoek 26Tandem heeft het OM van de rechter-commissaris toestemming gekregen om in de Ennetcom-data onderzoek te doen in verband met de vermoedelijke betrokkenheid van Naoufal F. bij deze mislukte liquidatie. 

De Ennetcom-data zijn 3,6 miljoen versleutelde berichten binnen de georganiseerde misdaad, waar politie en OM toegang toe kregen, nadat beslag werd gelegd op de server. Met toestemming van de rechter-commissaris is binnen 26Tandem een deel van deze berichten onderzocht.

Behalve aanwijzingen voor de betrokkenheid van F. bij de poging tot liquidatie heeft het Ennetcom-onderzoek ook andere misdrijven aan het licht gebracht. 

Uit de bewaard gebleven berichten op de Ennetcom-server rees namelijk ook het vermoeden dat de nu aangehouden man uit Amstelveen intensief contact met F. onderhield. Hij zou zich voor hem bezig houden met het witwassen van crimineel verkregen geld of goederen. 

Ook rezen uit die berichten vermoedens over betrokkenheid van beide nu aangehouden mannen bij de invoer van drugs via vissersboten van Urk. Een afzonderlijk onderzoek naar de man uit Amstelveen bracht de recherche tijdens een observatie op 9 juni naar Harlingen. Dit leidde de dag erna tot de onderschepping van 260 kilo cocaïne door de FIOD en de douane. 

De Ennetcom-data leidden tot nog een verdenking tegen beide mannen. Zij zijn vermoedelijk betrokken bij de beschieting van een woning in Hippolytushoef op 14 juni 2015. Die nacht vlogen drie kogels door het raam van de erker op de benedenverdieping, vlakbij waar de bewoner op dat moment zat. Dit misdrijf werd nooit opgelost totdat het bij het onderzoek in het versleutelde berichtenverkeer via PGP-telefoons naar boven kwam. Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij poging tot moord. 

De rechter-commissaris van de rechtbank Amsterdam heeft beide mannen vandaag voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Robbie dos Santos verliest op Curaçao zijn Kort Geding tegen UTS

Dos Santos eiste hervatting samenwerking met UTS inzake sms-loterij op Sint-Maarten


De vordering van Robbie dos Santos namens Smart Play om UTS te dwingen de sms-loterij weer via haar net aan te bieden, is gisteren door het Gerecht afgewezen. Middels een Kort Geding vorderde Smart Play, dat UTS de samenwerking weer moest hervatten. Het betreft de sms-loterij op Sint Maarten. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 7 september 2017.

UTS had de samenwerking in augustus van dit jaar stopgezet. Het telecommunicatiebedrijf wilde de samenwerking enkel onder nieuwe voorwaarden voortzetten; voorwaarden waar Smart Play volgens UTS niet aan heeft voldaan. 

Een van deze voorwaarden was het door Smart Play beschikken over een vergunning die het houden van sms-loterijen expliciet toestaat. 

SZF een NOB tekenen overeenkomst ter financiering studie SZF-medewerk(st)ers

'Unieke samenwerking kan de broodnodige behoefte kan invullen aan specifieke specialisaties voor het SZF


De stichting Staatsziekenfonds (SZF) en de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) hebben donderdag  7 september 2017 een overeenkomst ondertekend waarin de financiering voor verdere studie en specialisatie van de SZF-medewerkers wordt gegarandeerd. De directeuren Rick Kromodihardjo (SZF) en Wonnie Boedhoe (NOB) hebben hun handtekening onder het document geplaatst. 

Boedhoe is verheugd dit project samen met SZF te kunnen uitvoeren. De NOB heeft als doelstelling Human Capital Development, hetgeen inhoudt dat geïnvesteerd wordt in individuen die heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling van Suriname. Tegelijkertijd heeft de NOB als beleid te werken aan kwaliteitsversterking van organisaties. 

Voor bedrijven biedt deze service van de NOB de mogelijkheid de studiefinanciering gefaseerd te voldoen aangezien de kosten hoog kunnen oplopen. 

Kromodihardjo stelt dat deze unieke samenwerking de broodnodige behoefte kan invullen aan specifieke specialisaties voor het SZF zoals Health Economics, Health ICT, Health Planning, Public Health en Health Management. 

Met de ondertekening van deze overeenkomst heeft het SZF tevens concreet de basis gelegd om al deze specialisten voor Suriname te doen opleiden ten gunste van de versterking en ontwikkeling van de gezondheidssector. 

Daarnaast zullen het SZF en de NOB zich erop toeleggen om voor de versterking van specifiek de interne organisatie van het SZF effectieve trainingen en opleidingen te initiëren en collectief te laten verzorgen zodat alle geledingen binnen het SZF gelijkmatig een vorm van upgrading in hun performance ondergaan.

Brunswijk (ABOP) tegen legalisering illegale buitenlanders

'De maatregel is als mensenhandel, iedereen die betaalt mag Suriname in'


De voorzitter en fractieleider van de ABOP, Ronnie Brunswijk, is tegen het besluit van de overheid om vreemdelingen buiten de regels en procedures om het land toe te laten. Het 'generaal pardon' werd onlangs aangekondigd door waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn. 

Brunswijk typeert de maatregel als mensenhandel. 'Iedereen die betaalt mag Suriname in', zegt hiij vandaag, vrijdag 8 september 2017, in de Ware Tijd.

De parlementariër zegt, dat mensenhandelaren de verblijfkosten zullen dekken voor de personen die zij illegaal willen binnenbrengen. 

'Wanneer je het land openstelt en afwijkt van de vreemdelingenregel, dan krijg je mensenhandel. Als de overheid zegt dat personen bij betaling worden toegelaten is dit een vrijbrief aan criminelen om aan mensenhandel te doen.'

Om van de regeling gebruik te maken, moeten vreemdelingen uit het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika 600 Amerikaanse  dollar betalen, voor alle overige personen geldt een bedrag van 3.000 dollar. De normale procedure voor legaal verblijf moet tijdens deze 'gedoogperiode' van twee jaar in gang worden gezet. 

Het 'generaal pardon' is bestemd voor buitenlanders die Suriname legaal zijn binnengekomen, maar intussen illegaal zijn. Tegen betaling mogen zij 24 maanden officieel in het land blijven. 

Volgens het Mensenhandel Rapport 2017 van de Verenigde Staten moet ons land nog veel doen om mensenhandel aan te pakken. Welzijn ziet de maatregel als een manier om potentiële slachtoffers en daders van mensenhandel te achterhalen

'J.A. Pengelluchthaven voldoet nu aan internationale veiligheidsstandaarden'

Luchthaven demonstreert modern brandblusvoertuig


'Onze Johan Adolf Pengelluchthaven voldoet nu aan de internationale veiligheidsstandaarden. Nu kunnen wij een stap verder gaan naar een categorie-tien-luchthaven.' Dit zei algemeen directeur Vijay Chotkan van Luchthavenbeheer gisteren na de demonstratie op de landingsbaan van een modern brandblusvoertuig, aldus vandaag, vrijdag 8 september 2017, de Ware  Tijd.

De NV Luchthavenbeheer heeft 420.000 Amerikaanse dollar geïnvesteerd in deze brandweerwagen voor de luchthaven. De aanschaf van de bluswagen was noodzakelijk om op de lijst van landen met de hoogste luchtvaartstandaarden te blijven. Het voertuig is direct overgedragen aan de brandweer. 

De jarenoude voertuigen waren aan vervanging toe. Chotkan zei, dat de internationale standaarden voortdurend worden aangepast en dat Suriname niet mag achterlopen. 

De Johan Adolf Pengel Luchthaven valt al een poos in categorie negen. 'Dit betekent dat wij de grootste vliegtuigen binnen mogen halen.' Hij verwees in dit verband naar de komst van de Antonov A-225, het grootste vliegtuig dat ooit gebouwd is, in november 2016. 


De nieuwe, uiterst moderne brandweerwagen is geleverd door het Amerikaanse bedrijf Oshkosh ARFF. Nog dit jaar wordt een tweede, nog modernere en volledig geautomatiseerde versie verwacht, die ook speciaal voor luchthavens is gebouwd. 

Een Amerikaans team zal de Surinaamse brandweerlieden hier trainen om met de moderne voertuigen te werken. Het nieuwe brandweervoertuig heeft een opslagcapaciteit van bijna veertienduizend liter bluspoeder. Dat is bijna twee keer zoveel als de oude voertuigen van de Surinaamse brandweer. De reikwijdte van de sproeiers aan de nieuwe wagenmachine is ook vele malen groter dan die van de verouderde modellen. 'Wij moeten beschikken over deze voertuigen, maar we hopen dat wij ze nooit hoeven te gebruiken voor een ongeval of calamiteit.' 

Minister Dodson garandeert inbreng Matawai bij leveren producten aan IAmGold

Ontdekking nieuwe goudreserves in concessie IAmGold zal lokale bevolking ten goede komen


Rosebel Gold Mines geeft jaarlijks gemiddeld 160 miljoen Amerikaanse dollar uit aan lokale aankopen. De ontdekking van nieuwe goudreserves in de uitgebreide concessie van IAmGold, zal de lokale bevolking en ondernemingen nog meer ten goede komen. Het goud is ontdekt in het gebied van de Matawai.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen deelt mee, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 8 september 2017, dat zij al vroeg in het project meegenomen zullen worden. 

Steve Letwin, CEO van het Canadese IAmGold, liet 5 september  in een persbericht weten, dat de goede perspectieven een ‘domino effect’ zal hebben voor de lokale bevolking. Er valt voor de gemeenschappen meer geld te verdienen. 'Er wordt 100 ton kip, 8 miljoen eieren per jaar aangeschaft. Er wonen meer dan 700 mensen op het complex. Wanneer de nieuwe bron is toegevoegd, gaan we nog meer mensen in dienst nemen. Dat betekent nog meer kip, nog meer eieren. Ik wil alleen maar aangeven, dat dit een domino effect heeft voor de gemeenschap, het zaken doen, voor mensen die naar werk zoeken.'

Op dit moment zitten ruim honderd personen op de exploratiewerkzaamheden. De groep zal verdubbeld worden, deelt Dodson mee. Daarnaast zullen arbeiders nodig zijn bij de nieuwe site om gebouwen en andere nodige zaken op te zetten. Ook het aantal vaste werkers op het verwerkingscomplex zal uitgebreid worden, zegt Dodson uit. 

'Wij willen ook de Matawai-bevolking meenemen in het traject zodat ze actief kan participeren', haalt Dodson aan. 'We hebben geleerd van Nieuw Koffiekamp, het Sarakreekgebied en Paammaka. Wij willen het alleen maar beter doen. Vandaar dat wij er ook voor zullen zorgen dat zeker het leveren van landbouw- en andere producten door de Matawai-bevolking, direct meegaat met het traject.'

Vrachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht op Curaçao geland

Hulpgoederen voor slachtoffers orkaan Irma via Hato, Curaçao, naar Sint-Maarten


Een KDC-10 vrachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is op Curaçao aangekomen. Het toestel heeft hulpgoederen bij zich voor de slachtoffers van de orkaan Irma, aldus de vliegbasis Eindhoven op Twitter. De KDC-10 was donderdagavond om acht uur vanaf de vliegbasis Eindhoven met bestemming Curaçao vertrokken. 

De KLM stelt kosteloos een vrachtvliegtuig ter beschikking om hulpgoederen van het Rode Kruis naar Curaçao te brengen. Het toestel vertrekt zaterdagochtend met 60 ton ('drie vrachtwagens vol') aan spullen aan boord, meldt woordvoerder Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. Het gaat om dekzeilen, generatoren, jerrycans en zonnepanelen. Is er plaats over in het vliegtuig, dan wordt ook nog drinkwater meegenomen. 'De spullen zijn betaald met geld dat is binnengekomen op giro 5125. De gulle gevers kunnen zo zien wat er met hun bijdrage gebeurt', aldus Stoffels. Hij verwacht later vandaag, vrijdag 7 september 2017, te kunnen zeggen hoeveel er intussen is gestort op het speciale gironummer voor hulp aan Sint-Maarten.Donderdag kon de Nederlandse marine al per schip hulpgoederen van het Rode Kruis afleveren op het eiland, dat grote schade opliep door de orkaan Irma. 
Het marineschip Zr. Ms. Zeeland is afgemeerd in de haven van Sint-Maarten. Het schip is daar om hulp te verlenen na de orkaan Irma. Commandant André van der Kamp liet via Twitter weten dat met het lossen van de noodhulpgoederen kon worden begonnen.

Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland heeft een helikopter en bootjes aan boord om mensen en hulpgoederen aan land te brengen. Bovendien is aan boord plek voor ongeveer honderd evacués. Het marineschip Zr. Ms. Pelikaan is klaar met het lossen van een eerste lading hulpgoederen in Sint-Maarten. Marinecommandant Peter Jan de Vin liet op Twitter weten dat het schip naar Curaçao vaart om een nieuwe voorraad hulpgoederen op te halen.

De Vin liet verder weten dat haast zou worden gezet om de orkaan José te ontlopen. Volgens berekeningen van het Amerikaanse National Hurricane Center in Miami trekt de orkaan zaterdagmiddag lokale tijd langs Antigua en Barbuda en niet veel later langs Anguilla en Sint-Maarten, alvorens naar het noorden af te buigen.


(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

SLM vliegt 9 en 10 september niet op Miami en Orlando-Sanford

Orkaan Irma gooit vluchtschema's in de war


De SLM vliegt morgen 9 en zondag 10 september niet naar Miami en Orlando-Sanford, vanwege orkaan Irma die naar verwachting in het weekend Florida zal aandoen. Passagiers die op deze vluchten geboekt staan, zullen op een nader te bepalen datum worden vervoerd, meldt de SLM in een persbericht (zie hierna). 

Passagiers die geboekt staan naar Aruba en Georgetown zullen via een gewijzigd vliegschema op zondag 10 september worden vervoerd.

Surinam Airways adviseert passagiers contact te maken met het SLM passageverkoopkantoor, hun reisagent en/of de berichtgevingen via de media te volgen.


Orkaan Irma is een categorie 5 orkaan en heeft al voor veel leed gezorgd in het Caribisch Gebied. Irma is een van de krachtigste stormen van deze eeuw die de Atlantische Oceaan heeft voortgebracht.

Hurricane Bouterse raast door Suriname

'Met de diverse prijsverhogingen wordt samenleving financieel èn geestelijk kapot gemaakt' 

'Regering Bouterse beschouwt het volk als haar veredelde melkkoe'


Als we de balans opmaken van zeven jaar regering Bouterse dan staat het onomstotelijk vast dat Hurricane Bouterse nog steeds raast door Suriname. Deze kunstmatige hurricane richt enorm veel schade aan het welzijn en welvaart van de arme bevolking. Hurricane Bouterse laat elk jaar een spoor van sociale, economische en financiële chaos achter. 

Terwijl Bouterse en zijn familie lekker zitten te genieten van hun vakantie op Cuba is het arme volk wederom geconfronteerd met allerlei verhogingen. Paspoort, uittreksel en melk. Vooral de verhoging van melk is onacceptabel, hoe moet een moeder doen als zij drie of meer kinderen heeft? De bejaarden die van AOV leven, hoe moeten zijn die dure melk kopen? Met de diverse verhogingen wordt de samenleving zowel financieel als geestelijk kapot gemaakt. 

De woorden van Bouterse: 'Ik wens u een slapeloze nacht toe' zijn bewaarheid geworden, maar dit is nog niet alles, het venijn zit hem in de staart. 

Volk van Suriname fasten your seatbelt, de verwachting is dat eind september of later Hurricane Bouterse in hevigheid zal toenemen, dan komen de BTW, wegenbelasting en andere verhogingen. Regering Bouterse beschouwt het volk als haar veredelde melkkoe, met de verschillende prijsverhogingen treft zij het volk ongenadig hard. Het ziet er niet goed uit voor de bevolking, het wordt een financiële strop voor de bevolking als de verhogingen niet teruggedraaid worden. 

Hurricane Bouterse is een echte ramp voor Suriname. In de afgelopen zeven jaren zijn we flink beetgenomen door regering I en II. We worden met allerlei verhogingen uitgezogen, er is wijdverspreide corruptie bij de overheid, mensen worden respectloos behandeld. Verspilling van staatsgelden, mislukte infrastructurele projecten, en een inefficiënte belastingdienst hebben de samenleving miljarden Srd's gekost. Regering Bouterse I heeft op een te grote voet geleefd. Nu blijkt dat de overheidskas bijna leeg is. Een bodemloze put is puur een gelegaliseerde diefstal van het eigen volk. 

In plaats van dat de regering het arme volk beschermt, wordt het volk juist uitgeknepen met tal van verhogingen. We moeten ons niet verder laten uitbuiten door deze regering. We moeten opkomen voor onze belangen, genoeg is genoeg. 

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën stelt dat Suriname niet met de rug tegen de muur zit. De zwaarste periode van de economie is in 2017 voorbij. Hij heeft een paar keren gezegd dat het goede kant opgaat met onze economie, maar toch daalt de valutakoers niet. Er wordt a la dol geleend. We zijn nu sterk afhankelijk geworden van leningen op de internationale kapitaalmarkt. 

Als ik de voorzitter van de BVL/ALS, Wilgo Valies, mag geloven probeert de regering de BVL/ALS schaakmat te zetten door rancune toe te passen. Leerkrachten wordt verboden om deel te nemen aan acties van de Bond. De regering dreigt de leerkrachten met mutaties. Aan de leerkrachten wil ik meegeven, laat u niet uit het veld slaan, we moeten Hurricane Bouterse overwinnen. Zonder strijd, geen overwinning.

Idris Naipal