zaterdag 9 september 2017

Rechtszaak tegen van moord verdachte 35 voormalige Peruaanse mariniers gestart

Bij neerslaan opstand gevangenen in El Fronton werden ruim 100 gevangenen geëxecuteerd 

Lima mausoleum voor de slachtoffers van het El Fronton-bloedbad

De rechtszaak tegen 35 voormalige Peruaanse mariniers, beschuldigd van het vermoorden van meer dan 100 gevangenen in een poging een gevangenisopstand neer te slaan meer dan drie decennia geleden, is vrijdag begonnen, aldus persbureau AFP zaterdag 9 september 2017.

De soldaten worden beschuldigd van het doden van 133 gevangenen nadat ze waren ingeroepen om een einde te maken aan een opstand van rebellen van het Lichtend Pad in de vroegere gevangenis van El Fronton, aan de kust van Lima.

Aanklagers drongen er bij het Nationaal Strafhof op aan om gevangenisstraffen van 25 tot 35 jaar op te leggen en te zoeken naar 1,6 miljoen dollar aan herstelbetalingen aan de families van de slachtoffers.

De gebeurtenissen vonden plaats op 18 en 19 juni 1986, tijdens de eerste regering van ex-president Alan Garcia, die samen met meerdere van zijn ministers als getuigen worden opgeroepen.

Al vanaf 2000 heeft het Inter-Amerikaanse Hof van de Rechten van de Mens gelast, dat degenen die verantwoordelijk zijn voor vermeende misdaden tegen de mensheid in de zaak vervolgd en gestraft worden. 'Vandaag, 31 jaar na de gebeurtenissen, heeft het Nationaal Strafhof een zaak geopend in de slachting in El Fronton',  tweette Carlos Rivera, een advocaat voor de families van de slachtoffers:

Het leger werd ingeroepen toen leden van de Lichtend Pad-rebelbeweging gecoördineerde opstanden organiseerden in El Fronton en twee andere gevangenissen in Lima.


Volgens een verslag van de Peruaanse Waarheidscommissie bleven de mariniers willekeurig een onbekend aantal gevangenen executeren die zich overgegeven hadden. 

Een van de belangrijkste verdachten is Hector Lazo Galliani, die in 1986 als marine-kapitein de leiding had in El Fronton. De vervolging heeft gevraagd, dat tenminste 80 getuigen die deelnamen aan de muiterij worden opgeroepen om te getuigen tegen de gewelddadigheden van het leger. 

De onlusten hebben zich voorgedaan terwijl Garcia gastheer was van een wereldconferentie van de Socialistische Internationale in Lima. 

De Peruaanse Waarheidscommissie is opgericht in 2001 om misdrijven te onderzoeken begaan in de jaren tachtig en negentig, toen het Zuid-Amerikaanse land zijn ergste politieke geweld heeft geleden.(De Surinaamse Krant/AFP/LaMula.pe/Twitter)

Braziliaans OM onderzoekt vermeende moord op ongeveer 20 inheemsen

Inheemsen van geïsoleerde Amazone-stam zouden door illegale goudzoekers zijn gedood

(Bron foto: G.Miranda/FUNAI/Survival 

Het Braziliaanse Openbaar Ministerie onderzoekt de vermeende moord op ongeveer 20 inheemsen van een geïsoleerde Amazone-stam door illegale mijnwerkers in de regio, aldus een non-gouvernementele organisatie, zo meldt TeleSUR vandaag, zaterdag 9 september 2017.

Survival International meldde gisteren, dat de moord naar verluidt afgelopen maand langs de Jandiatuba rivier in West-Brazilië plaatsvond, maar kwam pas aan het licht nadat goudzoekers de moorden hadden geprezen. Er werd gezegd dat twee gouden goudzoekers gearresteerd waren.


(Bron:  De Surinaamse Krant/Google Earth)
Adelson Kora Kanamari, leider van de Warikama Djapar stam die het Vale do Javari inheemse land aan de grens met Peru bezette, zei in een interview met het Amazon Real portaal, dat tussen de 18 en 21 mensen 'aangevallen en gedood' zijn.

'Als deze verhalen worden bevestigd, dan dragen ​​president (Michel) Temer en zijn regering een zware verantwoordelijkheid voor deze genocidale aanval,' aldus Survival.

De organisatie veroordeelde ook de begrotingsbezuinigingen op de onder de regering vallende Nationale Inheemse Stichting (FUNAI, Fundação Nacional do Índio). 'Al deze stammen zouden hun land al jarenlang goed erkend en beschermd moeten hebben. De open steun van de regering aan degenen die inheemse gebieden willen openen. is volkomen beschamend en plaatst de inheemse rechten in Brazilië decennia terug in tijd.'


Een rechterlijke uitspraak heeft vorige week een decreet geblokkeerd dat door Temer is ondertekend om een ​​groot gebied van het Amazone regenwoud te openen voor grootschalige mijnbouw. 

Kanamari vertelde aan Amazonia Real, dat de situatie in de regio 'zeer kritisch is'. 'De invallers zijn grondeigenaars, jagers, mijnwerkers. Velen (inheemsen) worden gedood in isolatie, maar we kennen geen exacte data of aantallen sterfgevallen', zei hij. 

Het inheemse grondgebied van Vale do Javari ligt in een gebied van ongeveer 8,5 miljoen hectare, ongeveer 1.200 kilometer van Manaus, de hoofdstad van de Amazone-staat. Volgens FUNAI zijn er tenminste 14 verwijzingen naar geïsoleerde inheemse volkeren in de omgeving. 

De regering van Temer is onder internationale kritiek komen te staan, nadat hij milieubeleid en inheemse rechtenbeleid tijdens heeft teruggezet in tijd.

(De Surinaamse Krant/TeleSUR/Survival International/Twitter)

Colombiaanse rebellen vragen paus om vergeving

'Het is tijd om de haat te laten varen, om van wraak af te zien'


Tijdens zijn bezoek aan Colombia hebben de voormalige rebellen van de linkse FARC paus Franciscus (zie foto - Bron: EPA) om vergeving gevraagd voor hun fouten. De paus trekt vandaag, zaterdag 9 september 2017, naar de ooit door de drugsoorlog gedomineerde stad Medellin. 

Gisteren kwam Franciscus aan in de stad Villavincenio, een van de laatste steden voor de Amazonejungle.
De stad is de afgelopen 50 jaar een van de brandpunten geweest in de strijd van de linkse rebellengroep FARC tegen de regering in Bogota. De paus sprak er zowel met ex-guerrillastrijders als met slachtoffers van de burgeroorlog.

'Wees niet bang om vergeving te vragen en vergeving te schenken', zo klonk zijn boodschap. 'Het is tijd om de haat te laten varen, om van wraak af te zien.' Het is een boodschap die paus Franciscus gedurende zijn hele trip door Colombia verspreidt, in de hoop dat de Colombianen het historische vredesverdrag met de FARC van eind vorig jaar zullen aanvaarden.

De voormalige FARC-leider Rodrigo Londono vroeg gisteren in een open brief alvast vergeving voor 'de vele tranen en pijn die wij hebben veroorzaakt bij de mensen van Colombia'.

Franciscus reist vandaag verder naar Medellin, de stad die ooit beroemd werd als de thuisbasis van het gelijknamige drugskartel met Pablo Escobar aan het hoofd. Escobar werd er in 1993 doodgeschoten met steun van de VS. De stad en de buitenwijken hebben sinds het laatste pauselijke bezoek in 1986 een immense verandering ondergaan. 

Medellin geldt vandaag als een schoolvoorbeeld van stedelijke ontwikkeling. De paus zal voor honderdduizenden Colombianen een misviering opdragen nabij de luchthaven.

(De Surinaamse Krant/CNN/Reuters/Twitter/De Morgen/El Tiempo)

President Desi Bouterse en zijn delegatie zijn veilig op Cuba

Caribische Rampenbestrijding Organisatie verzoekt NCCR logistiek personeel beschikbaar te stellen


President Desi Bouterse en zijn delegatie zijn veilig. Orkaan Irma heeft het noordelijke deel van Cuba geteisterd en is op weg naar Florida. De Caribische Rampenbestrijding Organisatie (CDEMA) heeft het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) gevraagd om logistiek personeel beschikbaar te stellen voor de getroffen landen in het het Caribisch Gebied. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, zaterdag 9 september 2017.

Kolonel Jerry Slijngard van het NCCR deelt mee het verzoek van CDEMA te zullen bespreken met de autoriteiten. 

Irma heeft een spoor van verwoesting aanricht in de regio. Daarnaast worden de ontwikkelingen rond Orkaan José nauwlettend in de gaten gehouden. 

Slijngard beweert, dat Suriname veel meer ondersteuning geeft dan men op het eerste gezicht vermoedt. Naast hulp in de vorm van mankracht, is er altijd de bereidheid bevriende landen te helpen in tijden van calamiteiten. De overheid geeft alvast de meest hulp de komende week. Daarna krijgt de samenleving de ruimte om ook een bijdrage te leveren. Het NCCR zal wel aangeven wat de behoefte precies is. 

Slijngard deelt verder via het NII mee, dat de Meteorologische Dienst waarschuwt voor mogelijke hevige buien die gepaard kunnen gaan met krachtige windstoten in de middaguren. Het hoeft geen gevolg te zijn van de orkanen, maar indien er veel activiteit merkbaar is, zal het NCCR volgens Slijngard het volk de nodige instructies geven, zeker als het gaat om rukwinden, zodat hiermee rekening gehouden kan worden.

AKMOS start initiatief voor hulp voor op Sint Maarten getroffen Surinamers

Regering gaat voorbij aan door Irma getroffen landgenoten op Sint Maarten... en kiest voor hulp aan.... Antigua & Barbuda


De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) wil komende week familieleden en vrienden van getroffen Surinamers op Sint Maarten bijeen roepen. Sham Binda zegt vandaag, zaterdag 9 september 2017, op Starnieuws dat veel landgenoten het bijzonder moeilijk hebben. Er zijn Surinamers met vakantie daar die het eiland niet kunnen verlaten, want er is geen vliegverkeer mogelijk. Commerciële vluchten kunnen nog niet worden uitgevoerd.

Binda is pas teruggekeerd van  Sint Maarten. Hij merkt op dat er ongeveer 1.600 Surinamers zitten. Door het uitvallen van verbindingen verloopt het contact erg moeizaam. Op het eiland wordt geplunderd. Er is nauwelijks orde op het eiland. Regeringsgebouwen, huizen van politiemannen en diverse autoriteiten zijn ook verwoest.

Veel Surinamers hier zijn angstig over de situatie, omdat ze geen contact kunnen krijgen met hun dierbaren. 'Wij moeten nagaan op welke manier er hulp geboden kan worden. Daarom is het belangrijk om bijeen te komen, zodat informatie uitgewisseld kan worden. Na orkaan Irma is er nu dreiging van Jose. De mensen zullen zich nauwelijks kunnen voorbereiden hierop, omdat de communicatie is uitgevallen. In ieder geval zullen wij er alles aan doen om de mensen te helpen en te inventariseren wat dringend noodzakelijk is', zegt Binda.

Hij hoopt dat er gauw duidelijkheid is. Hulp uit Nederland komt nu goed op gang. Alleen militaire vliegtuigen kunnen landen op Sint Maarten, omdat die geen hulp van de toren, die verwoest is, nodig hebben.

Overigens lijkt de Surinaamse regering geen aandacht te hebben voor landgenoten op Sint Maarten. Neen, in opdracht van president Desi Bouterse - en in navolging van Cuba en Venezuela die al hulp hebben gestuurd - wordt gewerkt aan het bieden van noodhulp aan Antigua & Barbuda.... Barbuda is zwaar getroffen door de verwoestende orkaan Irma.
'
(De Surinaamse Krant/Starnieuws)

'Eerste termijn miljoen aandelen IAamGold Saramaccaproject wordt 12 december verstrekt'

Minister Dodson: 'Er zijn gesprekken gaande met institutionele beleggers'


Suriname participeert voor 30% in het Saramaccaproject van IAmGold, 25 kilometer ten zuidwesten van de Rosebel Gold Mines. Minister Regilio Dodson zegt vandaag, zaterdag 9 september 2017, op Starnieuws, dat de Staat niet heeft betaald. De Saramaccaconcessie is ingebracht door Suriname. Er zijn afspraken gemaakt over de betaling en de aandelen die het land moet krijgen. 

Op 30 augustus 2016 heeft de Canadese multinational een intentieverklaring getekend met de regering om de rechten te verwerven van het Saramaccagebied met de bedoeling om binnen twee jaar exploratie activiteiten uit te voeren. 

Bij de ondertekening is een eerste aanbetaling van 0,2 miljoen Amerikaanse dollar gedaan om Rosebel onmiddellijke toegang te verschaffen tot het terrein. Na succesvolle oriëntatie heeft het bedrijf een maand later de intentieverklaring geratificeerd voor het Saramaccagebied. Er is 10 miljoen dollar betaald in contanten en is overeengekomen om 3.125.000 miljoen gewone IAmGold aandelen in drie gelijke jaarlijkse transacties uit te geven aan de Surinaamse regering. 

De eerste termijn van miljoen aandelen zullen op 12 december dit jaar verstrekt worden, deelt Dodson mee. Hij legt uit, dat er al gesprekken gaande zijn met institutionele beleggers. Het gaat om banken, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. 

De minister merkt op dat het om een joint-venture gaat. IAmGold is de operator en voert ook de exploitatie. De toekomst ziet er hoopvol uit door het geprojecteerde 1,5 miljoen ounce (44.000 kilo) aan goud. Met deze vondst is de levensduur van de mijn tot na 2030 verlengd.

Meer hulpgoederen en militairen naar Sint Maarten

José lijkt eiland noordelijker voorbij te gaan

(Bron foto: ministerie van Defensie)
Irma via Cuba onderweg naar Florida


Vanmorgen, zaterdag 9 september 2017, is een toestel met hulpgoederen van Schiphol vertrokken naar Curaçao. Het KLM-vliegtuig is door het Rode Kruis gevuld met 60 ton aan dekzeilen, jerrycans, generatoren en ander materieel. De goederen zijn betaald met geld dat is binnengekomen op giro 5125 van het Rode Kruis, aldus een woordvoerder. De verwachting is dat het toestel vanavond op Curacao aankomt. De goederen worden dan met behulp van defensie overgebracht naar Sint-Maarten. Dit meldt Paradise FM.

Volgens de woordvoerder zijn er 5.800 dekzeilen, 9.000 jerrycans, 2.000 keukensets, vier generatoren en acht zonnepanelen aan boord. Orkaan José had vanmorgen nog niet in kracht ingeboet en was nog steeds een categorie 4 hurricane met windsnelheden tot 250 kilometer per uur. Het ziet er naar uit dat José, die richting Sint Maarten raast, een iets noordelijker koers zal volgen dan waar tot nu toe vanuit werd gegaan. Mogelijk is de afstand tot het eiland wat groter dan gedacht en zal de impact daardoor kleiner zijn. De kracht is minder dan die van voorganger Irma, maar dat neemt niet weg dat het eiland rekening moet houden met zeer zware windstoten, hoge golven en hoosbuien. Rond het middaguur zal José bij de Bovenwindse eilanden voorbijtrekken.

De hele bevolking van het gehavende Barbuda moet evacueren. Orkaan Jose zal naar verwachting het eiland vandaag treffen. Het kleine Caribische eiland is bijna volledig verwoest door orkaan Irma toen die zijn landing woensdag maakte in Barbuda met winden van 300 km per uur.

De premier van Antigua en Barbuda, Gaston Browne, heeft eerder gezegd dat Barbuda “nauwelijks bewoonbaar” was. Hij merkte op dat Irma 95% van de bouwstructuren van het eiland heeft vernietigd. Het eiland heeft nauwelijks een gebouw dat niet beschadigd is.

Een C-130 Hercules van de luchtmacht was vannacht nog onderweg naar Sint-Maarten vanaf Hato. Aan boord hulpgoederen en enkele tientallen mariniers.Tegelijk vloog ook een kustwachtvliegtuig met mariniers naar het Bovenwindse eiland. De mariniers moeten hulp verlenen en de orde handhaven. De militairen en hulpgoederen waren naar Curaçao gebracht met een ander transporttoestel van de luchtmacht, een KDC-10. Die is inmiddels terug in Nederland en vliegt vandaag voor de tweede keer naar Curaçao met water, voedsel, geneeskundig materiaal en spullen voor de genie.

Een tweede Hercules was vanmorgen nog onderweg naar Curaçao om na het voorbijtrekken van orkaan José naar Sint-Maarten te vliegen.

Het marineschip de Zijner Majesteits Pelikaan op de weg terug naar Curaçao om nieuwe hulpgoederen op te halen.

Het stationsschip de Zeeland heeft inmiddels voor de veiligheid Sint-Maarten verlaten, maar zal terugkeren zodra orkaan José is gepasseerd.

Gistermiddag heeft Insel Air een vlucht met een Fokker 50 uitgevoerd op Sint Maarten. Het betrof geen reguliere vlucht maar één om onder meer patiënten naar Curaςao en Aruba over te brengen. Defensie had hierom gevraagd.

Een ander probleem is de situatie van de gevangenen in de Point Blanche gevangenis. Omdat de 135 gedetineerden geen water, stroom en voedsel hebben en bovendien de buitenmuur van de gevangenis door orkaan Irma neschadigd is, is overplaatsing noodzakelijk, zo meldt het Antilliaans Dagblad. In eerste instantie zullen ze op Bonaire worden ondergebracht, maar minister van Justitie Quincy Girigorie heeft aangeboden dat mocht daarom worden gevraagd ook Curaςao gevangenen kan opnemen.

Irma is vannacht aan land gekomen in Cuba als een orkaan van categorie 5. Op de Camaguey-archipel aan de noordkant van het eiland werden windsnelheden gemeten van 260 kilometer per uur, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center. Er zijn nog geen berichten over de schade die Irma in Cuba heeft aangericht of over slachtoffers. Wel zijn er overstromingen gemeld door de hevige regenval die de orkaan met zich meebrengt.

Persbureau AFP meldt na een rondvraag bij de Cubaanse autoriteiten dat bijna een miljoen mensen hun huis hadden verlaten voordat de orkaan aan land kwam. Zij schuilen bij familie of zitten in een opvangcentrum.

Na Cuba trekt orkaan Irma verder naar de Amerikaanse staat Florida, waar hij in de nacht van zaterdag op zondag aankomt. De gouverneur van Florida heeft 5,6 miljoen mensen opgeroepen om hun huis te verlaten. Inmiddels is Irma van de vierde categorie.

'Uitspraken AAV-voorzitter niet correct en alleen om spanning te creëren binnen de gemeenschap'

Refineria Isla betreurt het, dat werknemers van aannemers verkeerd worden geïnformeerd

'Situatie rond CD-3 beïnvloedt het werk van de aannemers niet'


Refineria Isla heeft kennisgenomen van de uitspraken die de voorzitter van de AAV, Mike Willem, heeft gedaan in een interview met een krant. Deze uitspraken zijn niet correct en dienen alleen om spanning te creëren binnen de gemeenschap, aldus Isla. De raffinaderij betreurt het dat de werknemers van de aannemers verkeerd worden geïnformeerd, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 9 september 2017.

Tijdens vergaderingen van minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) Hensley Koeiman met de AAV en de SGTK, heeft Refineria Isla deze incorrecte informatie altijd weerlegd, geeft het bedrijf aan. 

De situatie rond CD-3 en andere daarbij behorende installaties die niet in werking zijn, beïnvloeden het werk van de aannemers niet. Werknemers van de aannemers van AAV werken juist aan de CD-3 en Isla maakt gebruik van het feit dat bepaalde installaties stilliggen om deze te laten onderhouden door aannemers van de AAV. 

Op Sint Maarten heeft premier William Marlin de noodtoestand uitgeroepen

Sint Maarten zet zich schrap voor volgende orkaan 


Op Sint Maarten heeft premier William Marlin de noodtoestand uitgeroepen. Hierdoor verruimen de bevoegdheden van de lokale autoriteiten zich in het kader van de handhaving van de openbare orde. Om de lokale autoriteiten van Sint Maarten te ondersteunen zijn 175 militairen, 20 agenten van het Korps Politie Curaçao, 15 van het Korps Politie Aruba, circa 50 van het Recherche Samenwerkingsteam en 12 extra marechaussees ingevlogen. 

En vandaag vertrekken vanuit Curaçao honderd extra mariniers. Die zullen in twee ploegen naar Sint Maarten vertrekken; één vanochtend vroeg en de volgende zodra orkaan José het toelaat, aldus Peter Jan de Vin, commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, vandaag, zaterdag 9 september 2017, in het Antilliaans Dagblad.
'De openbare orde en de handhaving zijn topprioriteit. Er is niet voor niets een noodtoestand uitgeroepen', aldus De Vin, die aangeeft vanuit de organisatie wel de melding te hebben gekregen dat er ondertussen meer grip is op de situatie. 

'De aanwezigheid van bevoegd gezag neemt nu behoorlijk toe. Het kan niet anders dan dat dit effect zal hebben op onder andere de plunderingen die gaande zijn.' 

Ondertussen zetten de eilandbewoners zich schrap voor de volgende orkaan: José. 

Time Magazine: Selena Gomez een van de '46 Vrouwen Die De Wereld Veranderen'

25-Jarige zangeres is de eerste persoon die 100 miljoen volgers op Instagram bereikteHet behoeft geen betoog, dat Selena Gomez een onuitwisbaar stempel heeft gedrukt op de entertainment-, mode- en schoonheidsindustrie. Nu wordt de ster erkend door Time Magazine als een van de '46 Vrouwen Die De Wereld Veranderen'. 

De 25-jarige zangeres kreeg de Time Magazine onderscheiding, omdat zij de eerste persoon was om 100 miljoen volgers op Instagram te bereiken, maar in een interview met het magazine uit zij zich kritisch over social media.
'Ik denk dat het nu erg moeilijk is om een ​​kind te zijn, vooral met social media', vertelde de 'fetish' zangeres Time Magazine. 'Het is al moeilijk om elke dag op te staan ​​en je alleen al goed te voelen over jezelf zonder de hoogtepunten van het leven van anderen te zien. Daarom vind ik het leuk om met mijn fans op social media kwetsbaar te zijn. Ik vind het leuk, dat ze mijn fouten zien. Ik probeer dat te gebruiken als een manier om mij met hen te verbinden ... Ik hoop dat ze weten dat kracht niet betekent, dat je een facade moet opzetten. Sterkte is kwetsbaar. '

Andere powervrouwen op de lijst zijn onder andere Hillary Clinton, Oprah Winfrey en Rita Moreno. Geen slecht gezelschap, Selena! 

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez) on


A post shared by Selena Gomez (@selenagomez) on


(De Surinaamse Krant/Latina.com/Instagram/Time Magazine)

Tractorbestuurder (28) gedood te Middenstandspolder bij aanrijding met pick-up

Bestuurder pick-up raakt bij inhaalmanoeuvre rechterwiel van de tractor die in tweeën breekt  


Het Korps Politie Suriname meldt vrijdagavond 8 september 2017, dat de politie van het ressort Nickerie omstreeks zeven uur 's avonds de melding van een aanrijding te Middenstandpolder tussen een pick-up en een tractor kreeg.

Uit het voorlopig politieonderzoek is komen vast te staan, dat de bestuurder van de pick-up bij een inhaalmanoeuvre tegen het rechterwiel van de tractor kwam. De tractor raakte uit balans en brak in tweeën (zie foto's - Bron: Facebook). 

De 28-jarige tractorbestuurder Dhirin Badjan kwam hierdoor te overlijden. 

De bestuurder van de pick-up verkeerde niet onder invloed van alcohol. Zijn rijbewijs is hangende het onderzoek ingevorderd.

Aanrijding op Afobakaweg eist drie levens

Autobusje is vermoedelijk bij inhaalmanoeuvre tegen tegenligger gereden

(Bron foto:: Korps  Politie Suriname - kenteken door De Surinaamse Krant onherkenbaar gemaakt!)

Een automobilist en een inzittende zijn gisteren, vrijdag 8 september 2017, bij een aanrijding op de Afobakaweg om het leven gekomen. Een derde slachtoffer liet het leven in het ziekenhuis. De politie van Paranam kreeg de melding van de aanrijding via de Centrale Meldkamer met zware materiële schade en slachtoffers met zwaar lichamelijk letsel, zo bericht het Korps Politie Suriname 'avonds.

Ter plaatse zijn een personenauto, een autobusje en slachtoffers aangetroffen. 

Per ambulance zijn vijf slachtoffers, waarvan één in kritieke toestand, afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Het slachtoffer is in de ziekeninrichting overleden. 

Volgens ooggetuigen reed de personenauto vanuit de richting Paranam naar Brokopondo en het autobusje reed de tegenover gestelde richting. Ter hoogte van mastnummer 32 heeft de chauffeur van de autobus, naar zeggen van de ooggetuige, een inhaalmanoeuvre gemaakt met als gevolg een frontale botsing.

In de voertuigen zijn documenten aangetroffen. De politie is doende te onderzoeken of deze documenten aan de dodelijke slachtoffers toebehoren, waarna de personalia zullen worden bekend gemaakt. 

Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Verkeer van regio Midden.

Koning Willem-Alexander naar Caribisch gebied

'De verschrikkelijke ramp op Sint-Maarten laat je niet los'

(Bron:: Hart van Nederland)

Koning Willem-Alexander vertrekt zondag naar Curaçao. Hij laat zich daar persoonlijk informeren over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend aan de Bovenwindse Eilanden na orkaan Irma. 

De koning spreekt van een ramp van ongekende omvang die de openbare orde heeft ontwricht. 'De verschrikkelijke ramp op Sint-Maarten laat je niet los.'


Op Curaçao wordt bekeken of en wanneer het mogelijk is om de zwaar getroffen eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius te bezoeken. Willem-Alexander zegt dat het zeker de bedoeling is. 

'Ik laat het aan de gouverneur van Sint-Maarten over wanneer het moment geschikt is om te komen, want ik wil niemand in de weg lopen.'

De koning zegt dat hij en Máxima heel erg meeleven met alle bewoners van de Bovenwindse Eilanden die een verschrikkelijke tijd hebben meegemaakt. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reist met de koning mee. 

Vanochtend zei premier Rutte dat een groot deel van de bewoners van het Nederlandse deel van Sint-Maarten is verstoken van de eerste levensbehoeften. De ravage en de ontreddering op het eiland zijn enorm, zei hij. De noodhulpverlening is inmiddels op gang gekomen. 

NOS Koninklijk Huis-verslaggeefster Kysia Hekster noemt het logisch dat de koning snel naar het zwaar getroffen gebied gaat. 'Sint-Maarten is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het is dus niet meer dan normaal dat het symbool van het koninkrijk ernaartoe gaat. De koning is op de eilanden bijzonder populair, meer nog dan in Nederland.'

(De Surinaamse Krant/NOS/RTL Nieuws/Hart van Nederland)

Leger waarschuwt bevolking Sint-Maarten voor orkaan José

Niet iedereen door haperende communicatiemiddelen op hoogte van José


Doordat de communicatiemiddelen op Sint-Maarten nog maar nauwelijks functioneren, weet waarschijnlijk niet iedereen op het eiland dat nóg een orkaan in aantocht is. José, inmiddels een orkaan van de vierde categorie, trekt in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) langs het eiland.

'We proberen het zo veel mogelijk rond te vertellen', citeert het Rode Kruis rampencoördinator Hugo Rafaela, die op het eiland is.Ook de marine licht zoveel mogelijk mensen in. Commandant André van der Kamp van marineschip Zr. Ms. Zeeland liet via Twitter weten, dat militairen met een snelle boot, een zogeheten FRISC, naar afgelegen gebieden gaan om mensen te waarschuwen en een adreslijst met alle schuilplaatsen erop te overhandigen.

Het Amerikaanse National Hurricane Center noemt José 'een extreem gevaarlijke orkaan'. Het instituut heeft berekend, dat de orkaan waarschijnlijk niet met het oog dichtbij land zal komen. 
Weerplaza verwacht dat de tweede orkaan, slechts enkele dagen na de verwoestende Irma, op enige afstand langs het noorden van Sint-Maarten trekt. De vraag is nog hoe hard het eiland ditmaal zal worden geraakt. Daar kan het weerbureau nog geen zekerheid over geven. Het kan windkracht 8 worden, maar volgens de huidige gegevens van Weerplaza valt windkracht 12 ook niet uit te sluiten.

(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)