zondag 10 september 2017

Maleisisch Petronas start in november met seismisch onderzoek in block 48

Het NIMOS bepaalt of Petronas groen licht krijgt voor dit onderzoek


Petronas Suriname Exploration & Production BV is voornemens om in de eerste helft van november 2017 een 3 dimensionaal seismisch onderzoek te verrichten in block 48 offshore Suriname. De Maleisische petroleummaatschappij gaat op zoek naar hydro olie in dit deel van het Surinaams territoir. 

Block 48 is een gebied van ruim 3.215 km² groot. Het ligt ruim 230 kilometer uit de kust van Suriname. Er zal gewerkt worden in een waterdiepte van tussen de 1.800 tot 3.500 meter. De studie zal 8 tot 10 weken in beslag nemen.


Om tot deze exploratie missie over te kunnen gaan, diende Petronas een milieu-effectenstudie (EIA, Environmental Impact Assessment Report) uit te voeren. De resultaten van de studie, vervat in een rapport, liggen tot 12 september nog ter inzage voor het publiek bij het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS). De resultaten werden gisteren in een publieke consultatie gepresenteerd, aldus vandaag, zondag 10 september 2017, het Dagblad Suriname.

Uit het rapport blijkt, dat er wel minimale effecten zullen optreden als gevolg van deze activiteit van Petronas. Maar, de oliemaatschappij nam ook maatregelen mee in het rapport om de effecten te reduceren tot minimaal of te negeren. Op basis hiervan concludeert het bedrijf, dat op het fysiek, biologisch en socio-economisch milieu geen significante effecten te verwachten zijn.

De publieke consultatie was bedoeld voor mogelijke aanvullingen of aanpassingen richting het eindrapport. Opmerkelijk tijdens de vragenronde was vooral de wijze waarop het publiek aan informatie zou kunnen komen.

Door een vertegenwoordiger van het WWF Guianas werd opgemerkt, dat toegang tot informatie minder soepel verloopt. Uit de zaal werd ook opgemerkt, dat mensen graag, voordat zulke publieke consultaties worden gehouden, willen beschikken over de voorlopige resultaten die tijdens de consultatie worden gepresenteerd.

Benadrukt werd dat de documenten bij het NIMOS ter inzage liggen. Zij kan niet buiten de procedures handelen door zelf de informatie prijs te geven als die al aan NIMOS is aangeboden. Ook NIMOS, die in beginsel als stille waarnemers in het publiek zou zitten, gaf in haar verdediging aan dat mensen de informatie kunnen opvragen bij het NIMOS. De kritiek werd uiteindelijk door de WWF Guianas-vertegenwoordiger richting het NIMOS gekanaliseerd.

Petronas 'landen manager'Khairul Hamidi Bin Khalid gaf aan, dat dit issue in het vervolg als verbeterpunt wordt meegenomen. Ook werd opgemerkt, dat Petronas een presentatie houdt voor het publiek, zonder erbij te vermelden welke contractor het seismisch onderzoek zal verrichten. Het blijkt dat het bedrijf nog geen contractors heeft uitgekozen. Dit werd opgemerkt, gezien de contractors degenen zijn die het veldwerk zullen doen en uiteindelijk ook een deel van dit EIA zouden moeten vormen. De opmerkingen dienen in het eindrapport te worden opgenomen. Vervolgens zal het worden ingediend bij het NIMOS.

Het NIMOS zal bepalen of  Petronas groen licht krijgt voor dit onderzoek.

Petronas is een contractor van Staatsolie. Het contract tussen de partners omvat exploratie en productie voor 30 jaren. Dit is de tweede blok waar Petronas Exploratie activiteiten zal uitvoeren. In 2016 werd gestart op block 52 (oppervlakte van 4749 km²). Petronas is op beide gebieden de enige operator. Dit bedrijf werkt met een andere operator in block 53. Daar is Petronas 30% partner, samen met Cepsa, Compañía Española de Petróleos, S.A.U. (25%). De operator is Apache (45%). Het bedrijf is al sinds april 2013 actief voor de kust van Suriname. Het is de 5e grootste olieproducent in de wereld. Het staatsbedrijf, met als zetel in Kuala Lumpur, is gestart met acht mensen en telt momenteel wereldwijd rond de 51.000 werknemers.

Paus lichtgewond na plotseling remmen pausmobiel in Cartagena, Colombia

Paus Franciscus aan zijn hoofd behandeld met wat ijs


Paus Franciscus is vandaag, zondag 10 september 2017, lichtgewond geraakt aan een wenkbrauw na een bruuske remactie van de pausmobiel in de Colombiaanse stad Cartagena. Hij bloedde licht, had bloedvlekken op zijn kleding.

Toch vervolgde hij zijn tocht door de metropool waar hij door honderdduizenden mensen enthousiast werd ontvangen. De Paus is aan zijn hoofd behandeld met wat ijs. De lichte bloeding heeft wat bloedspatten op zijn soufane, de traditionele kledij van een priester, achtergelaten.

Cartagena, dat in het noorden van Colombia ligt, is de laatste stad die de paus aandoet tijdens zijn vijfdaagse reis door het Zuid-Amerikaanse land. Hij begon zijn bezoek met een tocht door de stad, langs honderdduizenden juichende toeschouwers. Toen de pausmobiel een onverwachte beweging maakte, struikelde de 80-jarige Franciscus en botste hij tegen het glas van het hokje op het voertuig. 

Na een korte behandeling vervolgde hij zijn tocht.Later die ochtend verscheen hij met een licht gehavend gezicht in de wijk San Francisco, waar hij nieuwe huizen presenteerde die zijn gebouwd voor de arme inwoners. 

De paus brengt verder een eerbetoon aan de Spaanse jezuïtische priester Claver, die in de 17e eeuw missiewerk verrichte in Cartagena. Aan het einde van de dag vliegt hij terug naar het Vaticaan.

(De Surinaamse Krant/AD/NOS/Twitter/El Colombiano/La Stampa)

Hulpbrandweerpost Westelijke Polders Nickerie komt maar niet van de grond

Zorgen onder bewoners van de Nani-, Clara- en Corantijnpolder 

Korps Brandweer Suriname: 'Het gaat om een beleidskwestie en het gaat niet om een hulpbrandweerpost, maar een informatiecentrum'


Ondanks eerdere toezeggingen komt de hulpbrandweerpost in de Westelijke Polders van Nickerie maar niet van de grond. Een gebouw aan de Gemaalweg is gerenoveerd en geschilderd en staat klaar voor ingebruikname. Daarnaast moet het belangrijkste er nog komen: materieel om een brand te bestrijden. Nu moet de brandweer in geval van een calamiteit vanuit Nieuw Nickerie aanrukken en daarmee gaat kostbare tijd verloren. Vaak kan de brandweer alleen maar nablussen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zondag 10 september 2017. 

Het Korps Brandweer Suriname is nu precies een jaar bezig een hulppost op te zetten aan de Gemaalweg. Bewoners van de Nani-, Clara- en Corantijnpolder maken zich zorgen over de besluiteloosheid. 

De Ware Tijd meldt vernomen te hebben, dat de werkzaamheden aan het gebouw al zes maanden stil liggen. 

Buurtbewoner Sieuw Uday vraagt zich af of de leiding van de brandweer beseft waaraan de mensen worden blootgesteld. De brandweer was bij het begin van het project gestart met voorlichting over het minimaliseren van de brandrisico's en het verhogen van de brandveiligheid. 'Ook dat is halverwege blijven steken en men blijkt ons vergeten te zijn.' 

Uday vindt het erg dat hoofdbrandmeester Vivian Welles, coördinator van dit project, geen informatie meer mag geven aan de gemeenschap. 

Remie Markeloo, leidinggevende bij de brandweer in Nickerie, zegt dat hij geen nadere informatie heeft over het project in het westen. Hij verwijst naar de afdeling Voorlichting van de brandweer in Paramaribo. 'U kunt pas informatie krijgen wanneer ik een rapport heb uitgebracht aan de leiding van de brandweer, maar we zijn nog niet zover', zegt Markeloo. 

Voorlichter Olton Pinas in Paramaribo heeft ook geen informatie over het project, 'omdat het gaat om een beleidskwestie'. Hij zegt dat het niet gaat om een hulpbrandweerpost, 'het wordt een informatiecentrum'. 

Man (40) verdacht van verkrachting 12-jarig meisje te Latour....

In woning verdachte drugs en vuurwapen met bijbehorende patronen aangetroffen


De 40-jarige R.T. is woensdag aangehouden door de politie van Latour na een melding vroeg in de ochtend, dat er vermoedelijk een dame in een gebouw werd verkracht, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 10 september 2017.

Ter plaatse troffen agenten T. en een 12-jarige meisje aan. T. verklaarde dat hij reeds enkele keren seks had gehad met het minderjarige meisje. Zij wilde echter die bewuste ochtend niet. 

Bij een onderzoek in de woning van de verdachte zijn drugs, een vuurwapen met bijbehorende patronen en goederen waarvan hij de herkomst niet kon verklaren, in beslag genomen. 

Deze zedenzaak is overgedragen aan de politie van de afdeling Jeugdzaken en de drugs- en overige goederen worden verder door de politie van Latour onderzocht.

Directeur van NV Greenland Dick van Kanten lijkt financieel te worden leeggezogen

Naar buitenland verdwenen Van Kanten verdachte in grootse EBS-fraudezaak


De fraudezaak tegen drie personen die worden verdacht van benadeling van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), heeft verstrekkende financiële gevolgen voor Dick van Kanten. Hij is directeur van NV Greenland, het bedrijf waarmee de EBS zaken deed. Zowel het Pensioenfonds van Staatsolie als de EBS heeft stappen ondernomen tegen de ondernemer, aldus vandaag, zondag 10 september 2017, de Ware Tijd. 

Het Pensioenfonds veilde op 22 augustus drie panden van de ondernemer als gevolg van een forse schuld die hij bij het fonds had. 

De EBS verwijderde een paar uur voor de veiling enkele containers uit een loods van Van Kanten, waarin goederen zaten waarvan de EBS van mening is, dat die haar toebehoren omdat er reeds voor betaald zou zijn. 

De man vertrok met de noorderzon toen hij op 16 september 2015 hangende het onderzoek in een geruchtmakende strafzaak in vrijheid werd gesteld. Ook zijn medeverdachten, in die tijd stafleden van de EBS - directeur Willy Duiker en ex-directeur Kenneth Vaseur - waren enige tijd in voorarrest. Duiker en Vaseur bleven in het land, maar Van Kanten nam de benen. Hij zou naar de regio zijn uitgeweken, iets dat hem nu letterlijk duur komt te staan. 

Vernomen wordt, aldus de Ware Tijd, dat Van Kanten een aantal jaren geleden een fors bedrag leende bij het Pensioenfonds van Staatsolie. Al voordat de fraudezaak aan het rollen kwam, waren er problemen rond de aflossing van de schuld door de zakenman, maar er was nog ruimte tot onderhandelen. Toen kwam de rechtszaak er bovenop, waardoor het Pensioenfonds besloot tot nog enig respijt. Nu is na nog eens twee jaar wachten het geduld op, temeer daar de zakenman niet meer zichtbaar is.

Het is nog niet bekend of er toewijzing zal zijn of dat er een nieuwe veilingronde komt. Kort voordat de veiling gehouden werd, heeft de EBS zich onder politie begeleiding toegang verschaft tot het magazijn van de ondernemer. Dit wordt niet ontkend door directeur Rabin Parmessar. 'We hebben aggregaten bij hem gekocht en betaald, maar tal van spullen hebben wij niet ontvangen. Er is een aantal brieven naar Van Kanten geschreven, echter zonder resultaat. Alles is via de juridisch correcte weg gebeurd', zegt Parmessar over de actie. Er zouden drie containers zijn verwijderd. 

De EBS-directeur wil geen bedragen noemen, maar ontkent op vragen niet dat er enige miljoenen Surinaamse dollars zijn veiliggesteld. 

NV Greenland ontving in totaal 8.5 miljoen Amerikaanse dollar van de EBS voor de aanschaf van drie generatoren, waarvan twee mobiele. 

Toenmalig NPS-Aassembleelid Arthur Tjin A Tsoi bracht de zaak aan bij het Openbaar Ministerie als zijnde een fraudekwestie, omdat de ondernemer volledig was uitbetaald, maar niet leverde, terwijl de leiding van de EBS daar geen stappen tegen ondernam. Het kostte toenmalig directeur Willy Duiker de kop. Hij is samen met ex-directeur Kenneth Vaseur en Van Kanten tot dit moment verdachte. 

Dodental ten gevolge Irma op Nederlands Sint-Maarten opgelopen naar vier

Aantal Nederlandse militairen op Sint-Maarten wordt opgevoerd 


Het dodental ten gevolge van orkaan Irma op het Nederlandse deel van Sint-Maarten is opgelopen naar vier. Premier Rutte zei tijdens een persconferentie in Den Haag vanmiddag (Nederlandse tijd), zondag 10 september 217, dat er nog eens twee stoffelijke overschotten zijn aangespoeld. 


In het Nationaal Crisis Centrum in Den Haag kwamen vanmiddag voor de vierde dag op rij ministers samen om de situatie op de bovenwindse eilanden te bespreken. Het overleg werd bijgewoond door premier Mark Rutte en de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie), Stef Blok (Veiligheid en Justitie), Edith Schippers (Volksgezondheid) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu). Ze bespraken onder meer of extra maatregelen nodig zijn op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.

Na afloop stonden Rutte en Hennis de media te woord.

De veiligheidssituatie op Sint-Maarten is iets verbeterd, maar is nog fragiel, zei Rutte tijdens de persconferentie. De noodhulpverlening is weer helemaal op gang gekomen. Er zijn inmiddels 344 Nederlandse militairen aanwezig op Sint-Maarten en daar komen er vandaag nog 48 bij. Morgen vertrekken er nog meer militairen richting het rampgebied.

Vanavond (Nederlandse tijd) arriveren koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Curaçao. Ze zullen onder meer langsgaan bij het ziekenhuis waar slachtoffers liggen van orkaan Irma, die over Sint-Maarten raasde.


https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/09/10/koning-en-minister-plasterk-bezoeken-curacao-2

Koning en minister Plasterk bezoeken Curaçao (2)

Zijne Majesteit de Koning en minister Plasterk van Koninkrijksrelaties arriveren zondag 10 september 2017 op Curaçao. Ze worden ontvangen door de gouverneur van Curaçao, mevrouw George-Wout. 
Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan METEO waar een presentatie wordt gegeven over de voorbereidingen van hulpinzet in Sint Maarten. Op Marinebasis Parera vindt een ontmoeting plaats met onder andere minister-president Rhuggenaath van Curaçao en wordt een briefing gegeven over de actuele situatie. Vervolgens bezoeken de Koning en minister Plasterk een ziekenhuis waar slachtoffers en patiënten, afkomstig uit Sint Maarten, zijn ondergebracht.

Op Curaçao wordt bekeken of en wanneer het mogelijk is Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius te bezoeken.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/09/10/de-passage-van-orkaan-jose-is-meegevallen


De passage van orkaan José is meegevallen
Het eiland heeft weinig overlast ondervonden van wind en regen. Hierdoor kan doorgepakt worden met herstel- en opruimwerkzaamheden. Hierbij wordt de expertise ingezet van de genisten van de landmacht. Hoewel er nog steeds incidenten plaatsvinden, verbetert de veiligheidssituatie. Patrouilles blijken effectief om plunderingen en overvallen te voorkomen of te stoppen. De gevangenis op Sint Maarten wordt nu volledig bewaakt door de Nederlandse militairen. Eerdere geruchten over ontsnappingen van gevangenen zijn ongegrond en niet waar.
Naast de reeds uitgevoerde voedsel- en wateruitgiftes, start vanaf morgen grootschalige distributie van voedsel en water. De patrouilles stellen de bevolking hiervan op de hoogte. Nadat het vliegverkeer hervat wordt, brengt de C-130 van de Koninklijke Luchtmacht meer hulpgoederen naar het eiland en vinden evacuatievluchten plaats. Na patiënten en zwaar getroffen familieleden van ingezette militairen, agenten en hulpverleners, ligt de prioriteit bij toeristen. Wel worden toeristen opgeroepen om niet massaal naar het vliegveld te komen, maar berichtgeving af te wachten. Mensenmassa’s op of nabij het vliegveld kunnen het spoedige verloop van de evacuaties tegenwerken.
Zr.Ms Zeeland heeft zich vannacht buiten de baan van José opgehouden. Het schip is nu weer onderweg naar Sint Maarten waar bij het eerste daglicht arriveert. Na aankomst inspecteert de bemanning eerst de steiger en voert de NH-90 boordhelikopter een verkenningsvlucht uit. Zr.Ms. Pelikaan heeft op Curacao nieuwe goederen en hulpmiddelen opgehaald en komt vanmiddag aan bij Sint Maarten. De kustwachtcutter Poema heeft water opgehaald op St. Kitts en afgeleverd op Sint Maarten. Daarna assisteert de bemanning bij herstelwerkzaamheden op het kustwachtsteunpunt.

Nederlandse toeristen op Sint-Maarten naar Curaçao met Hercules-transportvliegtuigen

Hoeveel Nederlandse toeristen nog vastzitten op Sint-Maarten is niet duidelijk


Nederlandse toeristen die gestrand zijn op Sint-Maarten worden vandaag, zondag 10 september 2017, opgehaald door twee Hercules-transportvliegtuigen. Er is plaats om 280 toeristen naar Curaçao te vliegen. Vanaf daar kunnen ze terug naar Nederland reizen. Dat zei Melanie Schultz (Infrastructuur) bij WNL Op Zondag, aldus De Telegraaf.Iedereen zou aan het begin van de avond (Nederlandse tijd) naar Curaçao moeten zijn gebracht. 'Na patiënten en zwaar getroffen familieleden van ingezette militairen, agenten en hulpverleners, ligt de prioriteit bij toeristen', aldus de Marine. De marine roept mensen via Twitter op niet massaal naar de luchthaven te komen. 'Mensenmassa’s op of nabij het vliegveld kunnen het spoedige verloop van de evacuaties tegenwerken', zegt de marine.

Met een helikopter wordt de luchthaven van Sin-Maarten geïnspecteerd om te kijken of het veilig genoeg is om te landen. 

Er zijn ook Nederlanders die Sint-Maarten al op eigen houtje hebben kunnen verlaten. De eersten kwamen vanochtend in alle vroegte aan op Schiphol. Dat meldt de NOS. 

Het gezin van Mike Bindraban zat met een andere familie op het eiland tijdens de orkaan. Toevallig hoorde ze informatie over een patiëntenvlucht. Omdat zijn vader hartpatiënt is, was er een sprankje hoop dat ze mee konden. Ze hebben snel wat spullen bij elkaar geraapt en zijn naar het vliegveld gegaan. Op de luchthaven stond een Fokker 50 klaar om mensen mee te nemen. 'Het is een gods wonder dat we op de lijst konden komen te staan.' 

Hoeveel Nederlandse toeristen er nog vastzitten op Sint-Maarten is niet duidelijk. Reisorganisatie TUI zegt nog ongeveer veertig mensen op het eiland te hebben zitten.

Tien ton hulpmiddelen uit Suriname naar Antigua & Barbuda

'Na de eerste zending zal samenleving ook ingeschakeld worden om hulp te bieden'


Terwijl vele Surinamers zich bevinden op Sint-Maarten, levert de Surinaamse regering tien ton aan hulpmiddelen morgen af in Antigua. Zustereiland Barbuda is compleet verwoest door orkaan Irma, die een spoor van vernietiging heeft achtergelaten in het Caribisch gebied. 

De staatshoofden van Caricom hebben gisteren een spoedoverleg gevoerd via video call. Waarnemend president Ashwin Adhin laat vandaag, zondag 10 september 2017, via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten, dat Suriname meteen actie heeft ondernomen om Antigua & Barbuda te hulp te schieten. 

De spullen worden morgen uit Suriname naar Antigua gevlogen. Door orkaan Jose kon de hulp niet in het weekend al worden gegeven.Het vliegtuig vertrekt om één uur 's middags en keert dezelfde dag terug. 

De Caribische Rampenbestrijding Organisatie (CDEMA) had al via het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) logistieke hulp gevraagd. 

De waarnemend president zegt, dat deze hulp ook zal worden verleend door Suriname. Suriname zal onder meer water, melk, rijst, meel, lakens, spijsolie en hygiënische pakketten verstrekken. Suriname geeft met de concrete bijdragen volgens Adhin een duidelijk signaal aan de bevriende landen in de regio. Na de eerste bezending zal de samenleving ook ingeschakeld worden om hulp te bieden. Adhin zegt dat Suriname de ontwikkelingen op de voet volgt.

De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) wil komende week familieleden en vrienden van getroffen Surinamers op Sint Maarten bijeen roepen. Sham Binda zei gisteren op Starnieuws, dat veel landgenoten het bijzonder moeilijk hebben. Volgens hem bevinden zich zo'n 1.600 Surinamers op het eiland. Er zijn Surinamers met vakantie daar die het eiland niet kunnen verlaten, want er is geen vliegverkeer mogelijk. Commerciële vluchten kunnen nog niet worden uitgevoerd.

(De Surinaamse Krant/NII/Starnieuws)

Surinaamse studenten in Nederland bespreken hun problemen in Den Haag met minister Peneux

Overleg met Nederland is noodzakelijk 

Studenten willen:
-garantie, dat ze nadat ze in Nederland hun studie hebben afgerond, direct werk krijgen bij overheid of bedrijfsleven Suriname, 
- meer dan tien uren werken per week om meer te verdienen


Surinaamse studenten hebben problemen waarmee ze in Nederland kampen onder de aandacht gebracht van minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De meest belangrijke vraagstukken zijn verruiming van het aantal van maximaal tien werkuren per week, transport en snel vinden van een baan bij terugkeer in Suriname. 

De bewindsman sprak vrijdag in de Surinaamse ambassade in Den Haag met een vertegenwoordiging van de studentenorganisatie Surinamese Students Abroad. Hij werd daarbij bijgestaan door door tijdelijke zaakgelastigde in Nederland Ebu Jones, die het initiatief voor de ontmoeting had genomen. Hij zegt zaterdag 9 september 2017 in de Ware Tijd, dat het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) waar nodig faciliteert zodat vraagstukken van Surinamers in Nederland snel aangepakt kunnen worden. 

De bewindsman zegt, dat in samenspraak met BuZa zal worden nagegaan hoe de problemen aan te pakken. Nu al staat vast dat overleg met Nederland noodzakelijk is. 

De studenten willen meer dan tien uren werken per week om meer te verdienen waardoor ze beter in hun onderhoud kunnen voorzien. Peneux vermoedt dat Nederland de maatregel van maximaal tien uur voor buitenlandse studenten heeft getroffen om zijn eigen arbeidsmarkt te beschermen. Hij zegt dat deze kwestie eerst met Buitenlandse Zaken besproken zal worden en daarna met Nederland. 

Het zal overigens niet de eerste keer zijn dat dit thema wordt besproken. Al jaren klagen Surinaamse studenten over het beperkte aantal uren die ze per week mogen werken. Persoonlijk vindt Peneux dat wie met een Surinaamse beurs in Nederland studeert zo veel mogelijk de studie binnen de gestelde tijd moet afronden en terugkeren. Deelname aan het arbeidsproces en verruiming van het maximum aantal uren om te mogen werken kan volgens hem maken dat studenten 'gaan slabakken' en daardoor langer dan noodzakelijk over de studie zullen doen. 

Ook willen de studenten garantie dat ze, eenmaal terug in Suriname, nadat ze in Nederland hun studie hebben afgerond, direct werk krijgen bij de overheid of het bedrijfsleven. Peneux zegt hierop, dat het ministerie van Arbeid in het kader van het Ontwikkelingsplan 2017-2022 onderzoek zal doen welke deskundigheid en vaardigheden nodig zijn om de doelstellingen van dit plan te kunnen realiseren. Zodra de studie is afgerond zal de studentenorganisatie geïnformeerd worden welke specialismen dringend noodzakelijk zijn.

Gevangenen in Pointe Blanche-gevangenis op Sint-Maarten gaan naar Curaçao en Bonaire

Gevangenis is zwaar getroffen door orkaan Irma

Orkaan José laat het eiland links liggen en verwijdert zich in noord-noordwestelijke richting


De 135 gevangenen die in de Pointe Blanche-gevangenis op Sint-Maarten zitten, worden overgebracht naar Curaçao en Bonaire, meldde de minister van Justitie van Curaçao zaterdag 9 september 2017.

De gevangenis is zwaar getroffen door orkaan Irma. Daar kwamen zaterdagmiddag (lokale tijd) de zware windstoten en regenbuien van tropische storm José nog overheen.

Een groep mensen uit Sint-Maarten die dringend medische hulp nodig hebben, is zaterdag per vliegtuig naar Curaçao vervoerd. Het ging onder meer om nierpatiënten.

Sinds Nederlandse militairen de landingsbaan van het eiland hebben schoongemaakt, is weer luchtverkeer mogelijk, maar nog niet voor commerciële vluchten. De grootste onderwijsorganisatie op Curaçao is op zoek naar pleeggezinnen voor kinderen van Sint-Maarten, die komende tijd naar Curaçao komen om daar te worden opgevangen en onderwijs te volgen.

Orkaan José laat het eiland links liggen en verwijdert zich in noord-noordwestelijke richting. Dat twittert meteoroloog Reinier van den Berg. 'Weinig impact. Geen genadeklap', aldus Van den Berg. 
Voor Sint-Maarten geldt geen orkaanwaarschuwing meer, alleen een waarschuwing voor een tropische storm. Voor Saba en Sint-Eustatius geldt helemaal geen waarschuwing meer, zo blijkt uit een update van het Amerikaanse National Hurricane Center.

(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

Chileense presidente Bachelet creëert 740.000 km2 groot natuurreservaat op afgelegen Paas-eiland

Met instelling natuurreservaat worden tientallen soorten die nergens anders gevonden worden, beschermd 


De Chileense presidente Michelle Bachelet heeft zaterdag 9 september 2017 een 740.000 vierkante kilometer groot natuurreservaat op het afgelegen Paas-eiland gecreëerd, waardoor tientallen soorten die nergens anders gevonden worden, beschermd worden, aldus persbureau Reuters.Het besluit van de presidente volgt op vijf jaar inspanningen van milieuorganisaties en de Rapa Nui-bevolking van Paas-eiland, bekend om zijn extreme isolatie en mysterieuze stenen beelden, bekend als Moai. 

De instelling van het Rapa Nui Rahui Mariene Beschermd Gebied beperkt commerciële visserij en onderwater mijnbouw, terwijl lokale artisanale vissers kunnen doorgaan met hun werk.


'Publieke deelname leidt tot een beter beleid met een dieper verband met diegenen die getroffen worden en we zijn toegewijd aan het overleg met de Rapa Nui', zei Marcelo Mena, minister van Milieuzaken van Chili, in een verklaring dat door het Pew Bertarelli Ocean Legacy Project werd gepubliceerd.

'Dat resulteerde in een stem om akkoord te gaan met dit beschermde gebied, waardoor extractieve technieken worden beperkt tot die welke traditioneel zijn voor de Rapa Nui-mensen', aldus de verklaring.

In 2015 heeft Bachelet zich voor het eerst gecommitteerd aan het creëren van het mariene reservaat, na lobbyen door bewoners.

Drie en zeventig procent van de kiezers op het eiland - ongeveer 3.800 kilometer ten westen van de Chileense hoofdstad Santiago - koos ervoor om het reservaat eerder in september goed te keuren. 'De Rapa Nui zelf zeiden: 'We willen geen industriële visserij, we willen geen mijnbouw.' Zij willen doorgaan met hun tradities. Ze willen doorgaan met artisanale visserij',vertelde Ludovic Burns Tuki, hoofd van een groep Rapa Nui vòòr het reservaat, aan Reuters. 

Volgens de milieuorganisaties die de aanwijzing ondersteunen, zal het gebied thuis zijn voor veel wereldwijd bedreigde soorten, zoals de gekapte hamerkophaai en de zuidelijke blauwvintonijn. Minstens 142 vissoorten in het beschermde gebied komen nergens anders voor. 

(De Surinaamse Krant/Reuters/Pew Bertarelli Ocean Legacy Project/Twitter)

Standbeeld van de eerste zwarte clown Brazilië in Para de Minas beklad met een swastika

Benjamin de Oliveira was de beroemdste clown in Brazilië in de eerste helft van de 20e eeuwEen standbeeld  in een openbaar park dat de eerste zwarte clown van Brazilië eert, is afgelopen week beklad met een swastika. De politie heeft nog geen verdachten aangehouden voor het bekladden van het standbeeld van Benjamin de Oliveira in de plattelandsstad Para de Minas, aldus zaterdag 9 september 2017 de Times of Israel

Bekend als de beroemdste clown in Brazilië in de eerste helft van de 20e eeuw, creëerde De Oliveira het circus-theater in het land. Hij is in 1870 geboren als slaaf en heeft als vrij burger gewerkt als acteur, componist en zanger. Slavernij werd in 1888 in Brazilië afgeschaft.

'De clown is altijd een symbool geweest van verzet tegen vooroordelen, discriminatie en racisme, en heeft zijn vervolgers belachelijk gemaakt door middel van humor', aldus de Braziliaanse Rabbi Uri Lam. 'Geen wonder dat grote komieken en clowns joden, zwarten of zigeuners waren. Haat zal de dialoog, de coëxistentie en de rijke uitwisseling tussen religieuze en etnische gemeenschappen niet in gevaar brengen.'

De cultuursecretaris van Para de Minas vertelde de G1-nieuwswebsite, dat de gemeente 'alles in het werk stelt om de dader van deze daad van vandalisme te vinden'.(De Surinaamse Krant/Times of Israel/Twitter/G1)