maandag 11 september 2017

BuZa-minister van Antigua blij met Surinaamse noodhulp voor Barbuda

1.500 Bewoners van Barbuda zijn met hulp Venezuela en bewoners Antigua geëvacueerd

(Bron foto: CNN)

De minister van Buitenlandse Zaken van Antigua, Charles Fernandez, heeft niet genoeg woorden om zijn dankbaarheid te uiten aan het adres van de regering en het volk van Suriname, zo bericht Starnieuws. Ambassadeur Michel Kerpens heeft namens Suriname maandagmiddag 11 september 2017 tien ton aan voedsel en andere goederen overgedragen bestemd voor de door orkaan Irma getroffen bewoners van zustereiland Barbuda.Verschillende landen en de Caricom hebben hulp toegezegd aan Antigua & Barbuda. 'Niet iedereen is in staat om met eigen vliegtuig zo snel goederen naar het getroffen land te brengen. Wij zijn Suriname diep dankbaar voor wat het gedaan heeft voor de mensen die alles verloren hebben', zei de bewindsman. 

De ruim 1.500 bewoners van Barbuda zijn met hulp van Venezuela en bewoners van Antigua zo snel mogelijk geëvacueerd.

De evacuatie moest snel plaatsvinden, omdat orkaan Jose in aantocht was. Daarnaast moesten de mensen zonder meer worden geëvacueerd, omdat ziekten als cholera kunnen uitbreken door wateroverlast, dood van dieren en vernietiging van het waterleidingnet. De mensen zijn opgevangen in kampen en woningen. 

Alle hulp is welkom, zegt Fernandez. De schade en het menselijk leed zijn groot. 

Nadat de goederen zijn overgedragen, is het toestel van de SLM weer op weg naar Zanderij.

Klanten reisbureau VKV Holidays NV voelen zich opgelicht

'Ik ben geen oplichter en ik ben ook niet weggevlucht'


Tal van personen die bij reisbureau VKV Holidays NV een ticket hadden gekocht, voelen zich momenteel opgelicht. Het Dagblad Suriname meldt maandag 11 september 2017, dat zij meldingen hiervan binnengekregen heeft en ging daarom op onderzoek uit. 

De directeur van dit reisbureau, Vinesh Kanhai: 'Ik ben geen oplichter en ik ben ook niet weggevlucht.' Alhoewel dit in eerste instantie als een cliché antwoord klinkt, vervolgde Kanhai zijn relaas met het volgende. 'Als ik weg zou vluchten, zou ik niet in India zijn met een toer. Ik kom eind september weer terug. Als ik in Suriname terug ben, kan ik alles aantonen.'

Naar zeggen van Kanhai zijn alle tickets die via zijn reisbureau zijn gegaan geannuleerd. Waarvan, volgens hem, velen niet op de hoogte zijn, is dat VKV Holidays samen met Asha’s Travel zaken deed. 

'Als tussenagent heb ik een IATA-reisagent nodig om de vluchten in orde te kunnen maken. En de directeur van Asha’s Travel, die dat geld reeds had geïnd, is overleden. Daarom kan ik me klanten op dit moment niets voorschieten.' Het gaat om circa 200 personen die in deze kwestie verwikkeld zijn geraakt. 

'Klanten hebben nu al aangifte gedaan tegen mij bij de Fraudedienst. Ik begrijp me klanten wel. Alles ging via mij en daarom kennen ze Asha’s Travel niet.' Kanhai zal juridische stappen ondernemen om uit deze situatie te geraken.

Extra KLM-toestel vertrekt later uit Curaçao

KLM wil zoveel mogelijk gestrande passagiers in gelegenheid wil stellen naar Nederland te vliegen


Het extra passagierstoestel dat de KLM zondag naar Curaçao heeft gestuurd om passagiers die op Sint-Maarten zijn gestrand op te halen, keert niet maandag terug, maar dinsdagavond (lokale tijd) pas. De vlucht is uitgesteld, omdat de KLM nog zoveel mogelijk gestrande passagiers in de gelegenheid wil stellen naar Nederland te vliegen, zei een woordvoerder, aldus De Telegraaf maandagavond 11 september 2017.

Het extra toestel staat op het vliegveld van Curaçao, omdat het niet mogelijk is om op Sint-Maarten te landen. 


De mensen worden eerst met militaire toestellen van Sint-Maarten naar Curaçao overgebracht. 

Wie een KLM-ticket heeft kan met deze extra vlucht (KL738) terug naar Amsterdam. De passagiers die zich al hadden gemeld voor de terugvlucht op maandag worden de komende nacht door KLM in hotels ondergebracht. 

Speciale teams van de KLM regelen ook begeleiding en nazorg voor mensen die daar behoefte aan hebben, aldus de woordvoerder. 


http://nieuws.klm.com/klm-komt-met-een-oplossing-voor-passagiers-uit-sint-maarten/

statements,
11
september
2017

KLM komt met een oplossing voor passagiers uit Sint Maarten

Hierbij gelden 2 verschillende procedures – 1 voor KLM-passagiers die al een ticket hebben en 1 voor overige passagiers die nog geen ticket hebben, maar wel naar Amsterdam willen komen. Alle reizigers dienen zich op het Princess Juliana Airport op Sint Maarten te melden bij de lokale autoriteiten. Deze zullen er voor zorgen dat de passagiers naar Curaçao worden gebracht. KLM personeel vangt deze passagiers vervolgens op. Passagiers die al een ticket hebben, zullen dan kosteloos worden omgeboekt op een vlucht van Curaçao naar Amsterdam.
Passagiers die niet in het bezit zijn van een ticket naar Amsterdam en over de juiste reisdocumenten beschikken, worden in de gelegenheid gesteld dit alsnog zelf te boeken tegen een speciaal, sterk gereduceerd tarief voor een enkele reis. Passagiers kunnen dit doen via de website, een reisagent of KLM Contact Centers op Sint Maarten (tel. 0031 20 2068253) en Curaçao. (tel. 0031 20 47 47 745) Op 12 september om 18:20 uur (lokale tijd) zal een extra Boeing 747 met vluchtnummer KL738 worden ingezet van Curaçao naar Amsterdam. Deze vlucht zal later vertrekken dan eerder aangekondigd om zoveel mogelijk gestrande passagiers in staat te stellen mee te vliegen van Curaçao naar Amsterdam.
KLM passagiers vanuit Sint Maarten worden tot vertrek van de KL738 in hotels ondergebracht en krijgen begeleiding en ondersteuning van het KLM Care Team ter plekke.
Passagiers kunnen 24 uur per dag contact met ons opnemen via KLM op FacebookMessenger of Twitter. Passagiers kunnen ook bellen met KLM Service Centre. Kijk voor de laatste updates op onze pagina vluchtverstoringen.

Voormalig militant lid Peruaanse communistische Lichtend Pad na 25 jaar cel in vrijheid gesteld

Maritza Garrido Lecca werd 12 december 1992 met leider Guzman gearresteerd


'Ik heb er geen spijt van'


Maritza Garrido Lecca, een voormalig militant lid van de Peruaanse communistische Lichtend Pad organisatie (Sendero Luminoso), is maandag 11 september 2017, vrijgelaten uit de gevangenis waar ze een straf van 25 heeft uitgezeten op beschuldiging van verraad en terrorisme tegen de staat. Zij werd 12 december 1992 samen met Lichtend Pad-leider Abimael Guzman door Peruaanse autoriteiten gevangen genomen.

De groep had zich bezighouden met militante acties tegen de staat, om dictator Alberto Fujimori te verdrijven, die nu gevangen zit op verschillende aanklachten van mensenrechtenschendingen, waaronder het 1991 Barrio Altos-bloedbad van Lichtend Pad-leden.Maritza Garrido Lecca was 27 jaar oud toen ze gearresteerd werd en een veelbelovende carrière had als prima ballerina en hedendaags danseres. Het huis waar ze gearresteerd werd met diverse andere leden van de groep, diende ook als dansstudio.Ondanks dat ze behoorde tot een rijke familie, werd Garrido Lecca activiste nadat zij door haar tante, ook een militante in de organisatie, was blootgesteld aan Lichtend Pad-materiaal. Haar inzet voor de organisatie werd verder versterkt na het zien van de wreedheden die de staat heeft uitgevoerd tegen de linkse oppositieleiders en aanhangers.

Oorspronkelijk beschuldigd van verraad, werd in 2001 haar straf opgevoerd naar 25 jaar voor haar vermeende betrokkenheid binnen Lichtend Pad-afdeling Organiserende Ondersteuning en voor het verborgen houden van Abimael Guzman in haar huis en dansstudio.In verscheidene interviews, die ze over de jaren heen uit de gevangenis heeft gegeven, is Garrido Lecca onverschillig gebleven en verklaarde steeds 'ik heb er geen spijt van'.

Zo'n 16 andere leden van het Lichtend Pad worden ook voor het einde van het jaar vrijgelaten.

(De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter/Trome.pe)

Saronbrug voor onbepaalde tijd afgesloten

'Een steunpilaar zit los en een deel van de vangrail is beschadigd door aanrijding truck'


Voertuigen kunnen voor onbepaalde tijd niet over de Saronbrug, die vandaag, maandag 11 september 2017, is aangereden door een truck (zie foto - Bron: Facebook). Het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT en C) wil geen risico nemen met de beschadigde brug. 

Raoel Swedo, hoofdvoorlichter van het ministerie, zegt in de Ware Tijd dat de brug 'zeker voor zeven dagen' gesloten zal zijn. 'Een steunpilaar zit los en een deel van de vangrail is beschadigd. Als we het verkeer over de brug laten rijden, kan dat ergere problemen veroorzaken', aldus Swedo. 

Ingenieursbureau Rustwijk & Rustwijk zal een schaderapport opmaken voor de verzekeringsmaatschappij bij wie de veroorzaker is verzekerd. Aan de hand van de reactie van het verzekeringsbedrijf zal er worden gestart met de herstelwerkzaamheden. 

De truckchauffeur die de brug aanreed raakte bekneld in het voertuig. De brandweer moest uitrukken om hem te bevrijden uit zijn benaderde positie. 

Leerkrachten werkzaam bij RKBO hoeven niet twee uur langer op school te blijven

'Het valt te betreuren dat deze exercitie opgenomen is in het handboek'


Leerkrachten werkzaam bij de stichting Rooms-Katholiek Bijzonder Onderwijs Suriname (RKBO) hoeven niet tot drie uur 's middags op school te blijven. In onderstaande maandag 11 september 2017 uitgebrachte verklaring stelt de RKBO, dat de lestijden niet zijn gewijzigd. Van de leerkrachten wordt wel verwacht, dat zij zelf tijd inruimen voor lesvoorbereidingen en andersoortige taken. 

'Het RKBO heeft de ambitie om kwaliteitsvol onderwijs en een levensbeschouwelijke vorming aan te bieden aan leerlingen die ingeschreven zijn op de RKBO-scholen. De leerkrachten vervullen een sleutelrol in het proces van educatie. Het is van het grootste belang, dat er systematisch geïnvesteerd wordt in upgrading van leerkrachten maar de randvoorwaarden om goed onderwijs te geven moeten daadwerkelijk aanwezig zijn.

Het RKBO heeft een groot personeelsbestand van bijkans 2.200 medewerkers die in alle districten actief zijn. De ondersteunende afdelingen van het RKBO zoals het secretariaat van de directie, de afdeling Onderwijs, Human resources, Facilitaire zaken, Financiële afdeling dragen bij tot realisatie van deze randvoorwaarden en er zal goed onderling overleg moeten plaatsvinden. In verband hiermede is er een ’Handboek 2017-2018’ samengesteld waarin de relevante regels, richtlijnen, procedures zijn beschreven.

In de paragraaf Human Resources is opgenomen dat (volgens het MinOWC Huishoudelijk Reglement) de leerkracht minimaal 25 klokuren per week lessen dient te verzorgen. In de praktijk blijkt dat leerkrachten een aanzienlijk aantal uren besteden aan lesvoorbereiding, nakijken van repetities of opdrachten. Bovendien behoren zij ook individuele leerlingen te begeleiden, ouders te spreken en beschikbaar te zijn voor overleg met schoolmanagers. De taakopvatting is dus heel ruim en de verantwoordelijkheden zijn zo groot dat de leerkracht de reglementaire 25 uren ruim overschrijdt. Indien zulks in kaart gebracht wordt, komen de werkzaamheden die buiten de lestijden vallen op een gemiddelde van 2 uren per dag.

Het valt te betreuren, dat deze exercitie opgenomen is in het handboek waarbij de indruk is gewekt dat leerkrachten 2 uur langer op school moeten blijven en dat de werktijd zou eindigen om 15.00 uur. Met nadruk wordt erop gewezen dat de lestijden ongewijzigd blijven. Van de leerkracht wordt wel verwacht dat hij/zij zelf tijd inruimt voor lesvoorbereidingen en andersoortige taken. 

Het onderwijzend personeel is de spil van de organisatie waarbij de leerling centraal staat. Het RKBO streeft ernaar om in goed overleg met MinOWC zorg te dragen voor de randvoorwaarden om de werkzaamheden naar behoren te vervullen.'

Recreatieoord Marinalex weer open voor publiek

Beheerder voldoet aan betalingsverplichtingen jegens Belastingdienst en commissariaat


Recreatieoord Marinalex is weer voor publiek toegankelijk. De waarnemend districtscommissaris van Para, Audrey Hankers, heeft de intrekking van de toestemming ongedaan gemaakt, nadat alle betalingsverplichtingen zijn nakomen bij de Belastingdienst en het commissariaat, zo meldt vandaag, maandag 11 september 2017, het commissariaat. 

De Belastingdienst heeft een boeteaanslag opgelegd en de beheerder van Marinalex heeft die volledig betaald. Er is ook een bijdrage gedaan in het districtsfonds voor vuilverwerking. 

Marinalex werd gesloten, nadat zij zonder vergunning van de districtscommissaris een danshappening had gehouden op zondag 3 september.

Partij vuurwerk aangetroffen in en bij verlaten auto bij in aanbouw zijnd pand Santo Dorp

Politie krijgt tip over verdachte figuren bij pand in aanbouw 


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, maandag 11 september 2017, dat agenten van bureau Santo Dorp in de vroege ochtend van dinsdag 5 september een telefonische melding kregen, dat er verdachte figuren nabij een in aanbouw zijnde pand op een adres in dit ressort waren gesignaleerd. 

Met assistentie van surveillance Regio Midden werd een onderzoek ter plaatse ingesteld. De agenten troffen geen verdachte figuren aan, maar een witte personenauto zonder inzittenden. In dit voertuig werd een partij vuurwerk aangetroffen. 

Bij nader onderzoek in de onmiddellijke omgeving werden nog twee partijen vuurwerk gevonden. Zowel het vuurwerk als het voertuig zijn in beslag genomen. 

Ter voorkoming van ongelukken heeft de politie met medewerking van het Korps Brandweer Suriname het vuurwerk op een veilige plek opgeborgen. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de recherche van regio Midden.

Valies: 'Het RKBO is op zijn schreden teruggekomen'

'In plaats van leerkrachten te koesteren, worden ze van alle kanten onder druk gezet'


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) vindt, dat het Rooms-Katholiek Bijzonder Onderwijs Suriname (RKBO), teruggekomen is op zijn schreden. In het Handboek verstrekt aan leerkrachten staat duidelijk, dat de werktijden van zeven tot drie uur zijn. 

Hij laat vandaag, maandag 11 september 2017, via Starnieuws weten blij te zijn, dat het RKBO ingezien heeft dat zonder de werkers te consulteren geen werktijden veranderd kunnen worden. 

De BvL en ALS hebben 22 september een onderhoud met het bestuur van de stichting over deze kwestie. 

Het RKBO stelt, dat leerkrachten buiten het lesrooster om lessen voorbereiden en andere taken uitvoeren. Valies vindt dat dit een open deur intrappen is. Sinds jaar en dag doen leerkrachten dit. De voorbereiding, correctiewerk en diverse andere taken gebeuren na schooltijd. 

Valies merkt op dat in plaats van leerkrachten te koesteren, ze van alle kanten onder druk worden gezet. Op alle mogelijke manieren, zelfs met koloniale regelingen, wordt geprobeerd leerkrachten het leven zuur te maken. 'Wij blijven op onze hoede', stelt Valies. Hij zegt dat leerkrachten niet van plan zijn nog meer in te leveren.

PALU: 'Enorme goudvondsten IAmGold in Saramaccagebied bijzonder goed nieuws voor Suriname'

'Continuïteit van het bedrijf in Suriname tot na 2030 lijkt gegarandeerd' 


De enorme goudvondsten door IAmGold in het Saramaccagebied (1,5 miljoen troy ounces oftewel 44.000 kilo goud) zijn bijzonder goed nieuws voor Suriname. In de eerste plaats natuurlijk, omdat hiermee de continuïteit van het bedrijf tot na 2030 gegarandeerd lijkt met behoud (en zelfs uitbreiding) van een belangrijk aantal arbeidsplaatsen. Door het zachte erts mogen we zelfs rekening houden met een stijging van de productie, wat natuurlijk ook een welkom extraatje zal betekenen voor de Surinaamse schatkist. Internationaal zal deze informatie de kredietwaardigheid van Suriname zeker ten goede komen. Deze goudvondsten zijn zeer beslist een belangrijke opsteker voor Suriname. 

Bij de goede stemming die het nieuws over deze belangrijke goudvondsten teweeg brengt moet toch worden opgemerkt, dat waarschijnlijk nog niet helemaal is doorgedrongen waar de werkelijke verworvenheid voor Suriname in zit. Waar het om gaat is namelijk, dat van alle goud dat IAmGold in de komende jaren zal produceren in dit gebied, dat 30% daarvan rechtstreeks naar Suriname gaat. Suriname zal alleen nog de winningskosten die bij deze 30% horen betalen. Suriname neemt dus niet deel in de operatie van IAmGold, neen, de overeenkomst houdt gewoon in dat 30% van alle goud van de Staat is. 

Van de totale productie gaat 70% naar IAmGold en daarover worden zoals dat nu ook het geval is gewoon royalties en belasting betaald. De 30% waar Suriname nu extra de beschikking over krijgt is vastgelegd in de overeenkomst met IAmGold, welke in juni 2013 na twee jaar van zware onderhandelingen is getekend. Het Surinaams onderhandelingsteam heeft dit innovatieve en baanbrekend concept ingebracht. Het principe dat hier gehanteerd is zal voortaan een norm moeten zijn voor alle onderhandelingen met buitenlandse bedrijven. Dit is trouwens ook de eerste grote stap naar een 100% Surinaamse mijn, volledig gefinancierd en onder beheer van Suriname met de Surinaamse gemeenschap als partner. 

Menigeen zal zich nog de taferelen herinneren in De Nationale Assemblee, waarbij de oppositie probeerde om de regering af te houden van de overeenkomst met de goudmultinational. Men verweet PALU-minister Jim Hok, en daarmee de regering, het land weg te willen weggeven aan een multinational door de introductie van dat andere briljante concept van het verwerkingsrecht binnen de Area of Interest (Gebied van Gemeenschappelijke Interesse/Belang). De Area of Interest (een gebied met een straal van 40 kilometer rondom de verwerkingsplant van IAmGold) moest garanderen dat de 30% die was overeengekomen met IAmGold, ook zou gelden voor elke nieuwe goudexploitatie binnen deze cirkel. Het is namelijk de strategie geweest bij de onderhandelingen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk erts zou worden verwerkt in dezelfde fabriek die al volledig was afgeschreven, wat een hogere benutting van de investering oplevert en dus meer inkomsten voor Suriname. 

En wat dat betreft is het dan ook prijzenswaardig dat de huidige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, ook in de geest van genoemde overeenkomst handelt en zijn volle medewerking verleent om de feitelijke goudproductie zo spoedig een feit te laten zijn.

We mogen elkaar als Surinamers feliciteren met de recente goudvondsten en met de daarmee samenhangende verwachtbare financiële en andere voordelen. We mogen dan ook trots zijn op het Surinaams onderhandelingsteam dat zich gedurende twee jaar volledig heeft gegeven om uiteindelijk een succesvolle overeenkomst te bereiken. Wat echter een smet werpt op het bovenstaande is dat (anno 2017) nog steeds niet alle leden van het betreffende onderhandelingsteam zijn vergoed voor het werk waar wij nu met zijn allen zo blij mee mogen zijn. 

De regering heeft tot nog toe namelijk alle onderhandelaars (ook van het team bij Newmont) de door de regering zelf vastgestelde vergoeding doen toekomen, ook zij die volgens de informatie van minister Hoefdraad totaal niets hebben bijgedragen. 

Evenwel weigert men hardnekkig om ir. Iwan Krolis, de ondervoorzitter van de Surinaamse IAmGold commissie, recht te doen, terwijl hij net als allen binnen dit IAmGold team juist wel keihard heeft gepresteerd. Foei toch regering. Je blijft je afvragen waar de onverhulde en onverdiende rancune jegens de PALU toch zijn oorsprong heeft. 

---- Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU)
Suriname 
info: www.palu-suriname.org

Guno Castelen, SPA: 'Clifton Limburg spreekt niet de waarheid'

Volgens spreekbuis van Bouterse beramen SPA, DA'91, oppositie en Valies plannen tegen regering

Limburg gelooft in zijn eigen verzonnen sprookjes en complottheorietjes


Guno Castelen, voorzitter van de SPA, wuift de kritiek van perschef Clifton Limburg van het Kabinet van de President van zich af, als zouden hij en de voorzitster van DA'91, Angelique del Castillo, samen met de oppositie plannen beramen tegen de regering. Volgens Limburg, directeur van het zogenaamde Nationaal Informatie Instituut (NII), is het recente bezoek van de twee politici aan de Venezolaanse ambassade onderdeel van 'het plan'. 

Ook Wilgo Valies en de oppositie zitten naar zeggen van Limburg in het complot. De acties zouden tussen oktober en december moeten worden uitgevoerd. De NII-directeur sprak vrijdag in zijn praatprogramma 'Bakana Tori' op staatsradio SRS. 

'Hij spreekt niet de waarheid. Ik heb nog geen actie ondernomen. Als de mond van Limburg een zegen kon zijn voor Suriname, dan zou het met al die prijsstijgingen goed zijn. Als hij het plan heeft waarmee wij de regering naar huis kunnen sturen, laat hij het voor me sturen of mailen', zegt Castelen vandaag, maandag 11 september 2017, in de Ware Tijd.

Hoewel Castelen erbij blijft dat er geen plan is tegen de regering ziet hij graag dat ze liever gisteren dan vandaag naar huis gaat. De uitspraken van Limburg noemt hij gewetenswroeging. 'En konsensi e fon en. Men ziet het volk op straat komen. Te yu yere tigri e bari na busi, a no dyeme a e dyeme ma na frede a e frede.'

Castelen zegt, dat de SPA een herstelplan aan het schrijven is in het geval zij regeermacht verwerft. Over de gang naar de Venezolaanse ambassade zegt hij: 'We vinden dat het volk van Venezuela beter verdient. We bemoeien niet in Venezolaanse aangelegenheden. Als internationale staatsburgers willen wij dat er overleg komt, zodat Venezuela weer gezien kan worden in de regio.'

(De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Scalian actief op stuwmeer, ondanks ontkenning minister Dodson....

Scalian voert met medeweten Dodson prospecties uit in Marowijnekreek

'Maar, wat deed de scalian dan midden op het stuwmeer?'


'We hebben heel veel last van de scalians. Arbeiders van ons bellen vaak om dat door te geven', vertelt onderneemster Noldie Healy, tevens eigenares van het ontspanningsoord Paradise Island op het stuwmeer, vandaag, maandag 11 september 2017, in de Ware Tijd. 'In het verleden kon je de COG (Commissie Ordening Goudsector) bellen en die kwam dan vrijwel meteen in actie om die scalians weg te jagen. Sinds de commissie niet meer functioneert, hebben ze vrij spel.'

Deze constatering staat haaks op de eerdere mededeling van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, dat er geen scalians meer operationeel zijn op het stuwmuur.

Ook Kenneth Huisden, een regelmatige bezoeker van Bongo Eiland, was hiervan getuige in het weekend van 1 september. 'Die scalian (zie foto - Bron: Noldie Healy) kwam vrijdag rond elf uur 's ochtends voorbij varen. Tegen vier uur 's middags, toen we onze visactiviteiten begonnen, hebben we hem operationeel gezien. We voeren toen die kant op en kwamen vrij dichtbij. De volgende zaterdagmorgen was die lange arm omlaag en je kon aan het omgewoelde water zien dat er gewerkt werd; het was helemaal troebel.' Op zondagmiddag voer het gevaarte langs Paradise Island richting Sarakreek.

Healy: 'Het is dezelfde die we vaker hebben gezien. Mijn jongens zijn ernaartoe gevaren en hebben foto's gemaakt. De vraag aan Dodson nu is, wat doet die scalian daar?'

Eind juli ontstond ophef nadat op Facebook een filmpje en foto's van een scalian op het stuwmeer waren gepost door een familielid van Healy. Minister Dodson verklaarde toen in het parlement, dat deze scalian werd gesleept door de COG en politie. 'De scalian was in beslag genomen, omdat de eigenaar zich niet gehouden heeft aan de vergunningsvoorwaarden.' Healy twijfelt aan deze lezing. 'Volgens onze berichten zijn het steeds dezelfde scalians die daar opereren.'

Dodson hiermee geconfronteerd, blijft bij zijn eerdere verklaring. 'Op de film kon je duidelijk zien dat personen uniformen aan hadden van de politie en de COG.'

Hij weet van de aanwezigheid van de scalian die nu gespot is. Die voert met zijn medeweten prospecties uit in de Marowijnekreek (ook Grankreek genoemd), die evenwijdig loopt aan de Sarakreek. 'Mocht daar voldoende goud voorkomen dan zal er een werkplan worden opgesteld. De evaluatie hiervan vindt eind van het jaar plaats', aldus Dodson. Volgens de minister wordt de scalian ook ingezet om dammen af te breken die zijn opgeworpen door lokale goudzoekers in de omgeving.

Healy vraagt zich na deze verklaring af wat de scalian dan midden op het stuwmeer deed. 'Er zijn daar helemaal geen dammen en die plek is op 33 kilometer afstand van de stuwdam.'

Dodson stelt het op prijs dat burgers oplettend en scherp zijn, maar de informatie moet wel juist zijn. Overigens is er nog geen definitief besluit genomen over ontmanteling van de scalians. Begin oktober vertrekt Dodson naar Brazilië, waar naar zijn zeggen duizenden scalians opereren. 'Daar hebben ze het geheel geordend en ik ga erheen voor een oriëntatiebezoek om te kijken hoe ze het aanpakken.'

Waarom hij daartoe niet naar Frans-Guyana gaat is onduidelijk. Het is immers bekend, dat de Franse politie en leger hard optreden tegen scalians en illegale goudzoekers:


(De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Bijeenkomst AKMOS over hulp aan Surinamers op Sint-Maarten

AKMOS neemt het initiatief om door Irma getroffen Surinamers op Sint-Maarten te helpen


De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) houdt woensdagavond vanaf zeven uur in de Flex Mall een bijeenkomst met familieleden, vrienden en personen die Surinamers die getroffen zijn op Sint-Maarten willen helpen. Sham Binda, voorzitter van AKMOS, zegt vandaag, maandag 11 september 2017, op Starnieuws dat er een enorme schaarste aan alles is op Sint-Maarten na de verwoesting door orkaan Irma.

De communicatie is nog steeds zeer moeizaam. Het is Binda gelukt contact te krijgen met enkele Surinamers die aangeven dat velen terug willen. Het gehele leven op Sint-Maarten is stil komen te liggen. De meeste winkels zijn leeggeroofd. Anderen hebben hun supermarkt opengelaten waardoor mensen goederen konden nemen. Het zal moeilijk zijn om het eiland te bevoorraden. De luchthaven en ook de haven zijn niet operationeel. 

John Shewdat, op het eiland, geeft aan dat er geen elektriciteit is waardoor het bijvoorbeeld niet mogelijk is vis en vlees te bewaren. Bijna alles is vernietigd op het eiland. 

Een groep Surinamers die de afgelopen maand op St. Maarten is aangekomen, kan geen toekomst meer opbouwen. Veel mensen willen terug. Ze hopen dat er hulp geboden zal worden. Een deel van de Amerikanen en Nederlanders is en wordt geëvacueerd. De rest, onder wie Surinamers, zit vast omdat er geen commerciële vluchten mogelijk zijn. 

Naast gebrek aan drinkwater en voedsel is er ook geen brandstof. De situatie in het land is niet veilig. Nederlandse mariniers helpen de veiligheid te handhaven. Mensen worden aangezegd om binnen te blijven. Het zal heel lang duren voordat het normale leven weer op gang zal komen. 

Binda zegt dat tijdens de bespreking nagegaan zal worden op welke manier hulp geboden kan worden. Tijdens de vergadering zal een comité worden opgericht. 

Het ligt ook in de bedoeling om de regering te vragen de Surinamers die terug willen naar hun land de helpende hand te bieden. Voorlopig is het niet mogelijk om commerciële vluchten uit te voeren op Sint-Maarten.

Aantal doden aardbeving Mexico opgelopen naar 91

Sinds de zware aardbeving van 8.2 op de schaal van Richter zo'n 800 naschokken geteld

(Bron foto: Reuters)

Het aantal doden door de aardbeving donderdagnacht in Mexico is opgelopen naar eenennegentig. Sinds de zware aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter zijn al zo'n achthonderd naschokken geteld. Met name aan de Pacifische kust is grote materiële schade. Ook in Mexico-Stad, op 700 kilometer van het epicentrum, stonden de gebouwen te schudden. 

Juchitán, een kleine stad in de zuidelijke deelstaat Oaxaca, is met tenminste 37 doden het hardst getroffen. Beelden van een lokaal televisiestation tonen verwoeste huizen, een ingestort gemeentehuis en paniek onder de bevolking tijdens de hevige naschokken. De stroom is uitgevallen en er liggen nog slachtoffers onder het puin.

Volgens de Mexicaanse autoriteiten is een derde van de huizen in de stad onbewoonbaar geworden. Mexico-Stad is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, afgezien van gebroken glas, enkele beschadigde huizen en een paar ingestorte muren. 

Het epicentrum lag in zee, op 133 kilometer van de kust van zuidelijke deelstaat Chiapas. In Chiapas en Oaxaca, twee van de armste deelstaten van het land, is de schade het grootst.

Ook in buurland Guatamala was de beving voelbaar. Daar zijn voor zover bekend geen doden gevallen. 

Mexico wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, maar dit was de zwaarste ooit gemeten. Dat bezien valt de schade en het dodental mee. Het land heeft wijze lessen getrokken uit de aardbeving van 1985. Die was met 8.1 op de schaal van Richter iets minder zwaar dan die van donderdagnacht, maar veel verwoestender. Destijds vielen zeker 5.000 doden, een groot deel van de hoofdstad lag in puin. 

Bouwregels zijn sindsdien flink aangescherpt en er kwam een nationaal waarschuwingssysteem. Ook de bevolking is beter voorbereid. Ze maken boekenkasten vast aan de muur en maken zware lampen stevig vast aan plafonds. Kinderen leren op school wat ze moeten doen bij een aardbeving. 

In openbare gebouwen en appartementencomplexen hangen borden met aanwijzingen, pijlen wijzen de weg naar de veilige plekken. Toen donderdag vlak voor middernacht het alarm af ging, wist iedereen dan ook wat te doen. (De Surinaamse Krant/Volkskrant/Twitter)

Minister Ferdinand Welzijn wil snel einde aan kafverbrandingen in Nickerie

Weer afspraken regering met ondernemer die kaf wil verwerken tot energie...

Sinds 2007 zijn er diverse plannen geweest en daar bleef het bij, plannen


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme heeft zaterdag tijdens een werkbezoek aan Nickerie met verwerkers van padie en exporteurs gesproken over het aanhoudende kafverbrandingsprobleem. Hij wil snel een einde maken aan het verbranden in de open lucht, aldus vandaag, maandag 11 september 2017, de Ware Tijd. 

'We hebben afspraken gemaakt met een ondernemer die een energiebedrijf wil opzetten, zodat het kaf verwerkt kan worden tot energie waardoor het verbranden in de open lucht kan stoppen.'

Welzijn zal het plan deze week verder in Paramaribo bespreken met belangrijke belanghebbenden. 'Wij zullen nagaan hoe wij de ondernemer kunnen ondersteunen zodat ook meer verwerkers gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om hun kaf af te staan.'

Rijstexporteurs hebben zich bij de bewindsman beklaagd over de hoge douanekosten per export container. 'We gaan met de douane, Havenbeheer en het ministerie van Financiën om de tafel zitten om na te gaan hoe wij de kosten zodanig kunnen verlagen, dat de boeren uiteindelijk een betere prijs krijgen voor hun padie', zegt de bewindsman. 

Hij is zich ervan bewust dat de kosten die de exporteur maakt verwerkt worden in de prijs van het exportproduct. 'Wanneer de exportkosten hoog zijn zal de exporteur ook minder bieden aan de rijstboer voor de padie, maar als hij lagere kosten heeft dan kan hij wat meer bieden.' Daarover heeft de minister concrete afspraken gemaakt met verwerkers en exporteurs. 

Binnen twee weken is er een vervolggesprek met de initiatiefnemer van het kafverwerkingsbedrijf. Minister Welzijn heeft ook gesprekken gevoerd met andere economische belangenorganisaties, die hem hun problemen hebben voorgelegd.


Of het nu van de grond gaat komen, een energiebedrijf om kaf om te zetten in energie, valt te betwijfelen, gezien het verleden.

Al in juni 2007 meldde zich een buitenlandse firma die een project wilde opzetten om kaf tot energie te verwerken. Die energie zou dan door Swess Agro worden verkocht aan de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS). Ook het bedrijf United EngineeringCorporation, UEC, uit India maakte dergelijke plannen bekend. UEC is een in Kolkata (Calcutta) gevestigd gerenommeerd bedrijf dat projecten heeft opgezet in 32 landen. Op de website was echter - anno januari 2013 - niets te vinden over enige betrokkenheid bij Suriname. 

In augustus 2007 liet de EBS weten mee te willen helpen om een einde te maken aan het probleem van kafverbranding. Het bedrijf wilde een centrale waar door vergassen kaf tot energie kon worden omgezet. Ook hoopte het elektriciteitsbedrijf op wetgeving die padieverwerkers moest dwingen hun kaf aan de op te zetten centrale te leveren. Eind 2007 bleek nog steeds geen schot te zitten in de EBS-plannen. Er kwam vanuit de regering maar geen duidelijkheid over een door de EBS aangevraagd perceel te Waterloo waar de centrale gebouwd had moeten gaan worden. 

In maart 2008 berichtte het Dagblad Suriname, dat de EBS hoopte in 2010 energie te kunnen gaan opwekken uit kafverbranding. Met het opzetten van een speciale stoomcentrale en verbrandingsoven zou een bedrag gemoeid zijn van rond de twaalf miljoen Amerikaanse dollars. Maar, ook nu weer was het wachten op besluitvorming bij de overheid. En een besluit werd echter niet genomen.

In november 2009 kwam India weer om de hoek kijken. Urja meldde zich: een nieuwe uitvinding in India van RishiPooja Energy & Engineering Company, gevestigd in Gorakhpur. Afval wordt milieuvriendelijk omgezet in energie door een speciale biomassa-installatie. Een Surinaamse tussenpersoon van Urja, de heer Aren Balwantgir (Surinam Sack Centre N.V), deed het voorstel aan de overheid om een kredietlijn met India op te zetten voor de aankoop van kafvergassingsinstallaties. Na dit voorstel werd het stil en belandde weer een oplossing in de vrieskist van LVV.

De toenmalig regeringscoördinator van de rijstsector, Badrissein Sital, liet in december 2010 weten dat de kafproblematiek in Nickerie snel tot het verleden zou gaan behoren. Als voorlopige oplossing zou er een waterverzadigingssituatie gecreëerd worden. In het eerste kwartaal van 2011 zouden twintig kafverbrandingsunits in het district Nickerie geïnstalleerd worden, aldus Starnieuws op 3 december 2012. Door de waterverzadigingssituatie kon er geen brandgevaar ontstaan. Het kaf zou in water gedumpt worden en het waterniveau kwam daardoor gelijk te staan met het kafniveau. Sital verklaarde, dat een en ander in samenspraak met het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) aangepakt zou worden. Het NIMOS moest wel de milieu-effecten hiervan nagaan. ‘Ondertussen wordt er gewerkt aan het halen van de kafverbrandingsunits. We hebben al 29 pelmolenaars in kaart gebracht’, aldus Sital op 3 december 2010. Een kafverbrandingsunit kostte rond de 25.000 Amerikaanse dollar. De pelmolenaars zouden in staat worden gesteld een unit tegen een zachte lening aan te kunnen schaffen. Het kaf zou in energie omgezet worden. Sital was van plansom een centrale kafvergassingsunit uit India te laten overkomen, maar de financiering moest nog wel rond komen. Het eindproduct zou metaangas zijn en de resten zouden kunnen worden omgezet in ureum. Sital was ervan overtuigd dat de pelmolenaars zouden gaan meewerken aan de structurele oplossing voor het kafprobleem. 

Maar, het bleef weer bij woorden. (Met dank aan Suriname Tribune)

(De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Ordeverstoorders recreatieoorden worden hard aangepakt

'Vooral jongemannen die onder invloed van alcohol verkeren halen baldadigheden uit'

'Hard optreden betekent dat de daders in zulke gevallen aangepakt zullen worden als zware criminelen'


Ordeverstoorders op verschillende recreatieoorden zullen te maken krijgen met hard optreden van politie-eenheden, ondersteund door militairen. Bij verschillende recreatieoorden breken regelmatig vechtpartijen uit. Er vindt ernstige verstoring plaats van de openbare orde, terwijl ook misdrijven worden gepleegd. Dit zegt de commandant van Regio Midden, politiecommissaris Robby Ramjiawan, vandaag, maandag 11 september 2017, op Starnieuws. 

Samen met districtscommissaris Audrey Hankers, die waarneemt in Para, is besloten de surveillance op te voeren. Houders van recreatieoorden hebben geklaagd bij de politiecommissaris en de districtscommissaris over voornamelijk jongemannen die onder invloed van alcohol baldadigheden uithalen. De security guards van de oorden blijken ook niet te zijn opgewassen tegen bepaalde calamiteiten. 

'Er wordt zelfs niet geschroomd om politieagenten te beledigen en te intimideren, omdat deze vaak slechts met twee tot drie personen uitrijden om ongeregeldheden op de oorden te bekijken', aldus Ramjiawan uit. 

Naast de ondersteuning van militairen, heeft de regiocommandant een interventie eenheid ingesteld die zich in de nabije omgeving van de oorden postvat en op afroep binnen enkele ogenblikken ter plekke kan zijn. Deze eenheid heeft de opdracht om hard op te treden tegen ernstige ordeverstoorders. 

'Hard optreden betekent dat de daders in zulke gevallen aangepakt zullen worden als zware criminelen. Ze zullen ter plekke geboeid in de laadbakken worden overgebracht naar het bureau ter voorgeleiding. De interventie eenheid is zwaar gewapend. Ik vraag de bezoekers om hun dag niet te bederven, zich goed te gedragen en vooral de instructies van de security guards stipt op te volgen. Ik begrijp dat men graag een borreltje of een biertje wil gebruiken. Daar is helemaal geen bezwaar tegen zolang je gedrag normaal is en je anderen niet lastig valt. Mensen maken hoge kosten om een mooie dag te hebben met vrienden familie. Deze dag mag niet worden bedorven door een stelletje onverantwoordelijke lui. De politie zal ze serieus aanpakken. De eigenaren van de oorden hebben voertuigen ter beschikking gesteld voor de extra surveillance', zegt Ramjiawan.

Evacuatie Sint-Maarten komt van de grond

'Eindelijk kunnen we wat betekenen voor de mensen hier!'

(Bron foto's: ministerie van Defensie)
'De emoties van de mensen worden met de dag heftiger merken we'


'We gaan helemaal vol weg; haal er zo nodig nog mensen bij!', overstemt sergeant-majoor Mike de grommende motoren van de Hercules. Het is zondag en de 3e vlucht van het militaire transportvliegtuig. Na de orkanen Irma en José haalt het passagiers en bagage op van het getroffen eiland Sint-Maarten. 'Eindelijk kunnen we wat betekenen voor de mensen hier!'

De gevreesde 2e orkaan ‘José’ die Sint-Maarten zou treffen na ‘Irma’, brengt zaterdagnacht nauwelijks tot geen extra schade, zo bericht het ministerie van Defensie vandaag, maandag 11 september 2017. Dat betekent hét ‘sein veilig’ voor de Nederlandse troepen om met alle beschikbare middelen te gaan werken aan de evacuatie van patiënten, toeristen en gedupeerde familieleden van militairen op het eiland. 

Na een niet eenvoudige selectie vertrekken de 1e honderden mensen zondag per C-130 Hercules naar Curaçao. Vanaf daar zullen velen hun weg vervolgen naar Nederland. 'Het werk en de waardering die we ervoor krijgen zijn prachtig', aldus sergeant-majoor Johan Zwanenberg van Movecon (militaire afkorting van Movement Control). De luchtmachter regelt de indeling van de Nederlandse hulpvluchten op zondag, 4 in totaal. 

Zaterdag landt al het ene na het andere Amerikaanse toestel en stijgt weer op met opgeluchte toeristen. Nederlandse C-130’s afkomstig van Eindhoven doen vanaf zondag de door Irma half-verwoeste, maar voor militaire toestellen bruikbare luchthaven op Sint-Maarten aan. Ze laten goederen en hulpverleners achter. Terug naar Curaçao stappen de evacués aan boord. Bij de provisorische toegangspoort van de luchthaven overziet pelotonscommandant en 2e luitenant Pim de wachtende evacués. Hij en 47 collega’s van 11 Luchtmobiele Brigade zijn als deel van de Compagnie in de West ingezet bij het vliegveld. Zij zorgen samen met 15 mariniers van 32 Raidingsquadron voor de beveiliging. De mannen verblijven in een loods en slapen op veldbedden of zelfs op bagagebanden. 'Wij zorgen ervoor dat de mensen met de hoogste prioriteit als eerste weg mogen', legt Pim uit. 

'Zaterdag vertrokken al honderden mensen, op deze zondag zijn dat er nog meer. Terwijl degenen die weg mogen heel blij zijn, raken anderen die moeten wachten nogal eens gefrustreerd. Eerst lieten we uiteraard de zieken vertrekken, vervolgens gezinnen met kinderen en zo verder.' 1e luitenant Chris controleert met zijn mensen de reisdocumenten. Hij is plaatsvervangend commandant van het Grens Politie Team van de marechaussee op Bonaire. Ze helpen ook mee aan een rechtvaardige selectie. 'Pittig', geeft hij eerlijk toe. Hij heeft respect voor de mensen die vaak vele uren in de volle zon staan te wachten. 'Zij zijn erg geduldig, ondanks dat het wel even duurt voordat ze kunnen gaan.'

Henry Emans heeft lang genoeg gewacht. Hij mag met zijn schoonvader, zijn vrouw en hun 3 jonge kinderen langs de militairen bij de dranghekken. Het wachten vanaf 5.30 uur tot 15.10 uur is beloond. Henry is opgelucht, zijn vrouw in tranen. 

Sergeant der 1e klasse Dirk van luchtmobiel snapt de reacties: 'Mensen zitten al 4 dagen in de shit; de emoties van de mensen worden met de dag heftiger merken we.'

Luitenant ter zee der 2e klasse Matthijs Boot bekommert zich met zijn medische collega’s om de onfortuinlijke wachtenden, waarvan een aantal onwel raakt deze zondag. Matthijs is praktijkmanager van het Gezondheidscentrum op marinebasis Parera op Curaçao. Wat hem in positief opzicht opvalt? 'Dat alle militairen hier enorm betrokken zijn. We hebben allemaal de gevolgen gezien van ‘Irma’. Nu kunnen we op een hele directe manier de getroffen mensen helpen en dat geeft een heel goed gevoel.'

GGD Amsterdam-rapport: 'Luchtkwaliteit rond Isla op Curaçao voldoet aan wettelijke normen'

Tevreden minister Camelia-Römer biedt rapport aan aan medefinancier minister Hennis-Plasschaert 

'We moeten blijven zoeken naar mogelijkheden om de vervuilende uitstoot verder omlaag te brengen'


Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur reageert verheugd op de uitkomsten van de metingen van de luchtkwaliteit rond de raffinaderij. Zij bood vrijdag in Den Haag het rapport van de GGD Amsterdam aan medefinancier minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie aan, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 11 september 2017.

'Ik ben blij met de conclusie dat de luchtkwaliteit niet alleen aan onze eigen lokale wetgeving voldoet, maar ook aan de normen die in de Europese Unie gelden. Op onderdelen wordt niet voldaan aan de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert, maar dat geldt ook voor een aantal Nederlandse steden', aldus de bewindsvrouwe, die vandaag terugkeert van haar werkbezoek aan Nederland. 

Dat aan de wettelijke normen wordt voldaan, is voor Camelia-Römer geen reden om tevreden achterover te leunen. 'De renovatie van de raffinaderij of de bouw van een nieuwe duurt zeker nog jaren. Ik vind daarom dat we moeten blijven zoeken naar mogelijkheden om de vervuilende uitstoot verder omlaag te brengen.'

Team op Curaçao bereidt eventuele komst leerlingen uit Sint-Maarten voor

'De ervaring met Luis leert, dat we er maar beter op voorbereid moeten zijn'


De minister van Onderwijs, Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), heeft een multidisciplinair team opgezet die zich voorbereid op het eventueel overkomen van leerlingen uit Sint Maarten naar Curaçao. Dat meldt het Antilliaans Dagblad maandag 11 september 2017.

'Er is nog geen hulpverzoek gekomen vanuit Sint Maarten, maar de ervaring met Luis leert dat we er maar beter op voorbereid moeten zijn en direct kunnen handelen als het verzoek wel binnen komt. Er is daarom in overleg met de grootste schoolbesturen, het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS), de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) en het Openbaar Schoolbestuur afgesproken dat er geïnventariseerd wordt hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn op de verschillende scholen.'

'Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht of er een noodschool opgezet kan of moet worden waar alle Sint Maartense kinderen opgevangen kunnen worden.' (Bron foto: ANP/Antilliaans Dagblad)

19 Patiënten uit Sint Maarten opgenomen in Sehos op Curaçao

'Het gaat om directe slachtoffers van Irma en om mensen die al in het ziekenhuis lagen'


Er zijn in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) 19 patiënten opgenomen uit Sint Maarten. Zij verkeren geen van allen in levensgevaar. Dat stelt Lysandra Berenos-Riley, waarnemend medisch directeur van het Sehos vandaag, maandag 11 september 2017, in het Antilliaans Dagblad

'Het gaat om zowel kinderen als volwassenen, waaronder zwangere vrouwen, mensen die met spoed geopereerd moesten worden of voor behandeling opgenomen moeten zijn. Daarvoor is een speciale zaal ingericht. De patiënten zijn eerst medisch gecontroleerd en in quarantaine gehouden om te voorkomen dat er mogelijk vreemde ziektes het ziekenhuis binnen komen. Eenmaal in orde bevonden, worden de patiënten verdeeld over de verschillende afdelingen van het ziekenhuis. De kinderen zijn overigens in de aparte boxen van de kinderafdeling opgenomen, maar kunnen op zaal zodra de afgenomen kweken goed zijn. Het gaat om zowel directe slachtoffers van orkaan Irma, als om mensen die al in het ziekenhuis lagen', aldus Berenos-Riley. 

Overigens zijn ook patiënten naar Bonaire gestuurd en zijn alle dialysepatiënten naar Aruba overgebracht. 

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk naar Sint-Maarten

Op nog grotere schaal wordt voedsel en water gebracht naar locaties op Sint-Maarten


De NOS meldt zondagavond (Surinaamse tijd) 10 september 2017, dat koning Willem-Alexander en minister Plasterk van Koninkrijksrelaties vandaag, maandag, naar Sint-Maarten gaan. Dat heeft de minister laten weten vanuit Curaçao. 

Plasterk en de koning kwamen daar zondag aan en bezochten onder meer een ziekenhuis met slachtoffers en patiënten die zijn geëvacueerd uit Sint-Maarten. De evacuatie van mensen met een medische urgentie is afgerond. Daarna zijn familieleden van hulpverleners en uitgezonden personeel geëvacueerd. Inmiddels is ook begonnen aan de evacuatie van toeristen.

Vandaag wordt op nog grotere schaal voedsel en water gebracht op verschillende locaties op Sint-Maarten (zie foto top - Bron: ministerie van Defensie). Inwoners van het eiland zijn door patrouilles geïnformeerd op welke plekken dat zal zijn. 

Om drinkwater uit zeewater te maken zijn er ontziltingsapparatuur en zuiveringstabletten onderweg naar Sint-Maarten. Ook komen nog meer militairen aan op het eiland de komende dagen. In totaal worden er 550 militairen naar het eiland gestuurd.


De wegen op Saba en Sint-Eustatius zijn weer begaanbaar gemaakt. De twee eilanden werden afgelopen woensdag getroffen door orkaan Irma. Het mobiele netwerk blijft volgens de Rijksdienst Caribisch Nederland zeer beperkt werken. 

Op Saba is door Defensie ook een nieuwe watervoorraad geleverd. Waarschijnlijk werkt de waterfabriek binnen enkele dagen weer. Er wordt gezocht naar aanvoerroutes om eten en drinken aan te leveren. Op zowel Sint-Eustatius als Saba is het ziekenhuis open. Een aantal patiënten is overgebracht naar ziekenhuizen op Curaçao en Aruba. De zeehaven op Sint-Eustatius is nauwelijks beschadigd, en de luchthaven is in orde voor militair transport.

(De Surinaamse Krant/NOS/ministerie van Defensie/Twitter)

Vier vrachtwagens met noodhulp naar door Irma zwaar getroffen Barbuda

NCCR rept voor het eerst over eventuele hulp aan Surinamers op Sint-Maarten


Vier vrachtwagens met noodhulp worden vanmiddag, maandag 11 september 2017, per vliegtuig aan de bewoners van Barbuda geleverd. 'Surinamers zijn van nature hulpvaardig, we hebben altijd anderen in nood geholpen, ook al hebben we het zelf moeilijk', zegt kolonel Jerry Slijngard van Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), op Starnieuws.

Slijngard deelt mee dat er naar mogelijkheden gekeken wordt hoe de andere getroffen eilanden te helpen, met name Sint Maarten. Daar zijn veel Surinamers zwaar getroffen door Irma. Het is de eerste uitspraak van overheidszijde over hulp aan Surinamers op Sint-Maarten. De regering liet slechts en paar keer weten, dat president Desi Bouterse op Cuba - die daar verblijft voor zijn medische check-up en vakantie met zijn gezin - veilig is, terwijl er op Sint-Maaren zo'n 1.600 Surinamers zouden zijn. Het Caribische rampenbestrijdingsinstituut CDEMA, zoekt naar manieren om getroffen ‘Caribische nationals’ te evacueren uit de rampgebieden, aldus Slijngard. Hij geeft aan dat er op het hoogste niveau zaken in orde worden gebracht. Suriname gaat eerst Barbuda steunen. Dit eiland was het eerste op het pad van Irma. Alle 1.500 inwoners zijn geëvacueerd naar Antigua. 

De vier militaire vrachtwagens vertrekken vroeg naar de luchthaven op Zanderij. Daar zullen nog meer spullen worden toegevoegd. Om één uur vertrekt de hulpoperatie met de SLM naar Antigua. 

Slijngard stoort zich niet aan de kritiek die vooral op social media wordt geuit op de hulpoperatie. 'We hebben zelf niet maar we gaan anderen helpen', is de meest gehoorde klacht. 'Ongegronde kritiek. De inborst van Surinamers is dat ze altijd helpen. Ze hebben altijd hun beste zijde laten zien in tijden van nood. In dit geval wordt de eerste tranche van hulp door de regering gegeven. Het publiek krijgt gauw te horen hoe het ook kan helpen.'

(De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Van Coblijn: 'Er zijn domme besluiten genomen in afgelopen jaren'

'President heeft alleen maar voor-de-gek-houderij over de samenleving gestort door te stellen dat hij de koers naar beneden kon brengen'


'Een op hol geslagen koers die zich nu stabiliseert vanwege het feit dat er heel veel stoom uit de economie is gehaald, is geen verdienste van deze regering. Men moet weten dat het land bijna meer dan de helft van haar koopkracht kwijt is geraakt, vanwege het feit dat er domme besluiten zijn genomen in de afgelopen jaren', aldus politicus John van Coblijn zondag 10 september 2017 in het Dagblad Suriname. 

Van Coblijn benadrukt, dat indien het huidig beleid wordt voortgezet het niet te verwachten is dat de valutawisselkoersen terug worden gebracht naar het niveau waarop zij in 2014 waren. Volgens de politicus is het staatshoofd na drie harde beloftes in 2016 een jaar later nog steeds niet erin geslaagd deze belofte waar te maken.

Uit de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt, dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar nog overeind staat. Voor de Amerikaanse dollar moet Srd 7,50 worden neergeteld. De eurokoers toont een stijgende trend op richting de Srd 9. 

'De president heeft alleen maar voor-de-gek-houderij over de samenleving gestort door te stellen dat hij de koers naar beneden kon brengen, omdat hij niet bij machte is om dat met zijn verstand alleen te doen. Met het huidig beleid kan men het ook vergeten, omdat de koers altijd onder druk is. Het moment dat de economie zich herstelt of de reserve daalt, wordt de wisselkoers onmiddellijk een probleem.'

De politicus voert aan, dat de meeste mensen nog steeds ervoor opteren om hun verdiende Srd’s om te zetten in vreemde valuta. Hierdoor neemt het vertrouwen in de Surinaamse munt steeds af. Dit alles komt, omdat het beleid ook niet wordt gemaakt om het vertrouwen in de Srd te stimuleren.

Van Coblijn benadrukt, dat hij niet weet waar de wijsheid vandaan gehaald wordt, wanneer de regering stelt dat er sprake is van herstel van de economie. 'Ik weet niet waar men die wijsheid vandaan haalt. Er is niets gedaan om het inkomen te verbeteren en de pensioenen een boost te geven. Wij hebben pakweg drie maanden nog te gaan in 2017 en ik zie geen enorme verbeteringen. Ik zie ook geen enorme verbeteringen komen in 2018, dan alleen maar met allerlei machtsmiddelen en allerlei kostenverhogende middelen proberen het belang van de regering te verdedigen.'

Met betrekking tot de pensioenen had hij wel verwacht, dat een ieder in de politiek daar aandacht voor zou hebben. 'Het is nu heel duidelijk dat zij die met pensioen zijn gegaan, slachtoffer zijn geworden en of slachtoffers gaan blijven. Zij die tussen nu en 20 jaar weer met pensioen gaan, zullen nog steeds slachtoffer blijven', aldus de politicus.

Girjasing (VHP): ‘Laat het goud niet komen in handen van NDP’

'Zelfs als een kalf geworpen heeft, zal de regering er alles aan doen om dat op te blazen'


'Het goud is van ons. Laat het goud niet komen in handen van de NDP', is de reactie zondag 10 september 2017 in de webeditie van het Dagblad Suriname van VHP-parlementariër Shailendra Girjasing op de verruiming van de goudvoorraden van IAmGold in het district Saramacca. 

'Het is prachtig voor het land Suriname', stelt Girjasing. Hij vindt het geweldig te mogen vernemen dat er een voorraad van ruim 1,5 miljoen ounces geregistreerd staat. Op de verdere uitbreiding van deze ontdekking anticipeert hij ook. Het enige waar Girjasing voor vreest, zijn de beheerders van Suriname. 

'Het zal heel slecht zijn wanneer deze velden zich ontwikkelen onder een regering met een NDP-signatuur. Een regering met een NDP-signatuur staat bekend om het vermorsen van gelden. Men heeft bijkans 6 miljard verpest. Als zij nu goud zullen vinden, wordt het een groot probleem in Suriname. Het nageslacht zal er niet van kunnen genieten. Het zal een dunne laag van de NDP zijn die misbruik zal maken', stelt Girjasing. 

De hoerastemming van Girjasing, sinds IAmGold de ontdekking bekend maakte, is niet van lange duur geweest. Hij blijft benadrukken, dat een regering met NDP-signaturen een broko prenasi zal achterlaten voor het nageslacht. Dit gezien het feit, dat de NDP-regering het al zou hebben bewezen. 

'De regering Bouterse grijpt alles aan om de bevolking van Suriname moed in te blazen. Zij hebben niets van beleid. Zelfs als een kalf geworpen heeft, zal de regering er alles aan doen om dat op te blazen. Zij hebben verder niets aan het volk te presenteren', stelt de politicus. 

In het verlengde hiervan drukt Girjasing de samenleving op het hart om bij de komende verkiezingen de NDP-regering weg te stemmen.