dinsdag 12 september 2017

Vierde dodelijk slachtoffer Afobakaweg

Slachtoffer was met ernstige verwondingen opgenomen op de Intensive Care van AZP


De aanrijding op de Afobakaweg bij mast 53, heeft een vierde slachtoffer geëist. Starnieuws bericht vanmiddag, dinsdag 12 september 2017, te hebben vernomen, dat in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) nog een persoon is overleden. Het slachtoffer was met ernstige verwondingen opgenomen op de afdeling Intensive Care. 

De aanrijding tussen twee voertuigen vond vrijdag plaats.

Aloekoe Abauna (41), die de bestuurder was van het personenvoertuig en de 38-jarige bijrijder Boyd Joonha lieten ter plekke het leven. 

De bijrijder van het busje, de 55-jarige Maria Afoealla, overleed kort na aankomst in de ziekeninrichting. De bestuurder van dit voertuig, Paul (60), werd na medische behandeling heengezonden. Zijn rijbewijs is hangende het onderzoek ingevorderd.

Zorgen bij omwonenden brandstofopslag pompstation Oost-Westverbinding

Een lekkage in het systeem van brandstofopslag zorgt voor klachten en onrust

Autoriteiten zijn bekend met klachten en situatie, maar ondernemen amper iets: 'Eigenaar beschikt over vergunning'...


De situatie rond een pompstation aan de Oost-Westverbinding zorgt voor commotie. Buurtbewoners zeggen er last van te hebben en vrezen gezondheidsklachten. Aanvankelijk was er een doordringende benzinegeur, maar die is grotendeels verholpen door de eigenaar van de brandstofopslag. Wat wel reden tot ongerustheid geeft, is een lekkage in het systeem waardoor gevaar voor de gezondheid kan ontstaan als brandstof in het drinkwater terechtkomt, zo schrijft de Ware Tijd dinsdag 12 september 2017. Niet wordt vermeld waar dit pompstation zich bevind....

Vertegenwoordigers van het districtscommissariaat, het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) en de brandweer hebben ter plaatse een kijkje genomen. Daarbij is gebleken, dat de exploitant wel een vergunning heeft, maar dat er toch zaken zijn die verbeterd dan wel aangepakt moeten worden. 

Ondernemer Rocky Baldew heeft zijn woning en handelszaak op een steenworp afstand van het pompstation. Hij maakt zich zorgen om zijn eigen veiligheid en gezondheid en die van zijn familie en buren. Hij en zijn echtgenote hebben rood doorlopen ogen overgehouden aan de prikkelende benzinedamp. 

'Nu ruik je die benzine minder, maar voorheen konden wij nauwelijks slapen. En als er iets misgaat, kan de boel in vlammen opgaan door die lekkage. De eigenaar van het pompstation houdt geen rekening en luistert gewoonweg niet. Hij doet alsof er niets aan de hand is', zegt Baldew mede namens zijn buurtgenoten. 

Districtscommissaris Ajaikoemar Kali zegt dat de klachten hem bekend zijn. Bestuursopzichters hebben gisteren onderzoek gedaan en er zijn zaken waargenomen die besproken moeten worden. Kali zegt dat de ondernemer wel over een vergunning beschikt die door de minister van Handel en Industrie is goedgekeurd. 'De man is niet illegaal bezig, maar wij zullen alles goed moeten onderzoeken.'

Waarnemend-directeur Cedric Nelom van het NIMOS zegt. dat er vrijdag bij observatie zaken zijn waargenomen die de ondernemer van het pompstation zal moeten aanpassen. Wat er precies uit de bus gekomen is wil hij nog niet vertellen. 'Bepaalde zaken die wij daar hebben aangetroffen voldoen niet aan de eisen die in de vergunningsvoorwaarden staan.' 

Politie arresteert in Albina verdachte 'Bin Laden'

Verdachte beroofde en stak in juli in uitgaanscentrum in Paramaribo een Fransman


Het Korps Politie Suriname meldt vandaag, dinsdag 12 september 2017, dat D.N. alias 'Bin Laden' zaterdag door de politie van Albina is aangehouden. Hij stond op de most wanted lijst van de politie en werd aan de Emmastraat te Albina gesignaleerd. Agenten speelden na de melding hierop in en 'Bin Laden' werd herkend.

Hij is aangehouden en ter voorgeleiding overgebracht naar het politiebureau. 

Bij de voorgeleiding heeft de verdachte bekend in juli in het uitgaanscentrum in Paramaribo, met een kompaan, een buitenlander van Franse origine van zijn tas met geld te hebben beroofd. Met scherpe voorwerpen bracht dit duo het slachtoffer, dat zijn tas stevig vastgreep, steekverwondingen toe. Hierdoor verslapte de man zijn greep op de tas, waardoor de verdachten deze konden wegnemen. 

Een alerte automobilist, die dit alles zag gebeuren, reed in op de overvallers. De ene, met de tas, kwam op het wegdek te vallen. Hij stond op en vluchtte met achterlating van de tas. Zijn kompaan A. werd eerder aangehouden en in verzekering gesteld. 

Na overleg met het Openbaar Ministerie is 'Bin Laden' eveneens achter slot en grendel geplaatst.

VHP en NDP lijken op èèn lijn te zitten wat betreft besteding inkomsten uit IAmGold's Saramacca-concessie

Samidin (NDP) en Jogi (VHP): 'Inkomsten investeren in productiesector en infrastructuur'


De inkomsten die Suriname zal verdienen uit de recente goudvondst door goudmaatschappij IAmGold/Rosebel Gold Mines in de Saramacca-concessie, moeten goed besteed worden. Dit zeggen de parlementariërs Mahinder Jogi (VHP) en Naomi Samidin (NDP) vandaag, 12 september 2017, in de Ware Ttijd. 

Jogi hoopt dat de verwachte inkomsten terugvloeien naar de samenleving. 'Om het geld te zien, zul je moeten investeren.' Hij stelt vast, dat er geen maatregelen worden getroffen om de verdiencapaciteit van het land te vergroten. Hij wil dat daarom de inkomsten uit de overeenkomst met de Canadese multinational primair daaraan besteed worden. Daarvoor is het volgens de politicus noodzakelijk om te investeren in directe productie. 'Daarna komen andere zaken, zoals onderwijs en volksgezondheid.'  
De parlementariër constateert een zekere mate van bewustwording over het belang van landbouw en toerisme. Hij noemt ze daarom ook als sectoren waarin geïnvesteerd moet worden. 'Ik hoop dat we na drie jaar uit het dal kunnen klauteren.'

Critici werpen op, dat de te verwachten inkomsten uit de goudreserves ten prooi zullen vallen aan het verkwistend beleid van de regering. 

Als prioriteitsgebied waarin de inkomsten geïnvesteerd moeten worden, noemt Samidin, net als Jogi, de productiesector en daarnaast goede infrastructuur. 'Veel productiegebieden hebben geen goede infrastructuur.'

Multinational IAmGold maakte afgelopen week bekend ,dat dochteronderneming Rosebel Gold Mines op meer goudvoorkomens dan verwacht is gestuit in de Saramacca-concessie. Het gaat om minstens 44.000 kilo. Suriname heeft in dit project dertig procent aandelen; de overige zeventig procent zijn in handen van de maatschappij.

Hoofd Personeelszaken BiZa in China in vrijheid gesteld, maar mag het land niet verlaten

Tijdens volgen training steelt topambtenaar sieraden in juwelierszaak


De voorlopige inverzekeringstelling van Anne Irodikromo, hoofd Personeelszaken bij Binnenlandse Zaken (BiZa), is door de Chinese Justitie opgeheven. Zij mag China voorlopig echter niet verlaten, totdat het politieonderzoek is afgerond. Dat bevestigt de Chinese ambassade in Paramaribo, aldus  de Ware Tijd vandaag, dinsdag 12 september 2017.

De ambtenaar vertoefde vorige maand voor een training in Changsha in de Chinese provincie Hunan, en pleegde na afronding van de cursus en daags voor terugkeer naar Suriname diefstal in een juwelierszaak. Zij werd aangehouden en ingesloten. 

'Zij is niet meer onder arrest. De aanhouding van betrokkene is opgeheven en ze verblijft voorlopig nog in het trainingscentrum. Zij mag China niet verlaten totdat het politieonderzoek in deze zaak is afgerond', zegt een functionaris van de Chinese ambassade. 

Zodra het onderzoek officieel is afgerond en de Chinese regering daarvan op de hoogte is gesteld zal Irodikromo zeer waarschijnlijk na een scherpe reprimande naar Suriname mogen terugkeren. De diplomaat benadrukt, dat het incident geen negatieve gevolgen zal hebben voor de verschillende uitwisselingsprogramma's tussen Suriname en China. 

'Dit is het enige negatieve geval. Wij zijn ervan overtuigd, dat de meerderheid van de Surinamers die naar China vertrekken, met goede bedoelingen gaan en profijt hebben van de trainingen. De Surinamers die worden gestuurd voor trainingen naar China zijn eerlijke mensen. Dit was slechts een geïsoleerd geval', aldus de diplomaat. 

Dit jaar alleen hebben al meer dan 300 Surinaamse staatsburgers deelgenomen aan trainingen, workshops en seminars in China. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken had naar aanleiding van het incident laten weten, dat voortaan strengere selectiecriteria zullen worden gehanteerd bij het sturen van ambtenaren naar cursussen en andere activiteiten in China.

'Ruim duizend passagiers gestrand door afgelaste SLM-vluchten naar Miami en Orlando'

Het is niet duidelijk hoeveel Surinamers gestrand zijn op Sint-Maarten


Luchtvaartmaatschappij SLM en diverse buitenlandse maatschappijen die op Suriname vliegen kampen met vertragingen vanwege de orkanen die de regio en de VS teisteren. 'Er zijn ruim duizend passagiers gestrand als gevolg van door ons afgelaste vluchten naar Miami en Orlando. Wij hebben van de VS bericht ontvangen, dat hun luchthaven pas dinsdagnacht mogelijk weer open zal zijn', zegt SLM-directeur Robbi Lachmising vandaag, dinsdag 12 september 2017, in de Ware Tijd.

Het is niet duidelijk hoeveel Surinamers gestrand zijn op Sint-Maarten, dat grotendeels verwoest is door orkaan Irma. 'Wat ik wel weet, is dat Insel Air vier Surinamers van daaruit heeft vervoerd naar Curaçao. Wij zullen ze daar ophalen en naar Suriname brengen. Verder hebben acht mensen die Surinamers op het getroffen eiland hebben die naar huis willen, mij persoonlijk benaderd.'

Lachmising zegt dat door de orkanen Irma en José de SLM rond de tien vluchten moest annuleren. Zo'n vijftig vluchten van Caribbean Airlines (CAL) zijn vertraagd uitgevoerd of geannuleerd vanaf de orkanen begonnen te woeden tussen 6 en 11 september. 'Wij moeten nog inventariseren om hoeveel passagiers het precies gaat', zegt CAL-woordvoerster Dionne Ligoure. 

Edward Heerenveen, algemeen directeur van het Curaçaose Insel Air zegt, dat zijn organisatie zwaar is getroffen vanwege de schade die is aangericht op Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius. Zijn bedrijf vliegt momenteel uitsluitend tussen de eilanden van de Nederlandse Antillen. 

CAL en de SLM hopen vannacht weer te mogen vliegen op Florida. Alle overige vluchten van de twee bedrijven worden normaal uitgevoerd. 'Wij zijn op schema met al onze andere vluchten', zegt zowel Lachmising als Ligoure. CAL is volgens haar ook bezig met voorbereidingen om eventueel noodhulp te vervoeren naar de getroffen eilanden. 'Maar, de hulpacties vallen momenteel onder militaire operaties en wij moeten wachten op opdrachten.' 

Rode Kruis: '91 Procent van gebouwen op Sint-Maarten beschadigd door Irma'

Eén op de drie huizen of gebouwen zou totaal verwoest zijn


Het Rode Kruis meldt vandaag, dinsdag 12 september 2017, dat 91 procent van de gebouwen op het door orkaan Irma verwoeste Sint-Maarten beschadigd is. Dat blijkt uit een inventarisatie die de hulporganisatie samen met het TNO heeft gemaakt. Eerder werd nog gesproken van circa 70 procent. 

Hoeveel mensen er getroffen zijn door de beschadigingen kon een woordvoerder van het Rode Kruis nog niet zeggen, aldus De Telegraaf. Eén op de drie huizen of gebouwen zou totaal verwoest zijn. Dat blijkt uit een inventarisatie van de laatste luchtfoto’s. De hulp aan de getroffen gebieden wordt verder opgeschaald. Het Rode Kruis stuurt de komende dagen meer tenten, zeilen, sanitaire voorzieningen en spullen voor persoonlijke verzorging naar de eilanden. 

Vandaag zijn op de eilanden drones ingezet om de getroffen gebieden verder te onderzoeken op vermissingen, mensen in nood en schade. Vrijdag is er in Nederland een nationale tv-actie voor de ramp.


Geïdentificeerde plunderaars op Sint-Maarten voor het Gerecht

'Beschikbare foto's van verdachten zullen via het internet gedeeld'

(Bron foto: ministerie van Defensie)

Afgelopen dagen hebben militairen en politie eenheden op Sint-Maarten een einde gemaakt aan grootschalige plunderingen. Daarbij is een onbekend aantal personen aangehouden. Vanwege een gebrek aan detentiecapaciteit zijn personen die geen zeer ernstige feiten hadden gepleegd heengezonden. De gegevens zijn vastgelegd en worden op een later moment beoordeeld, zo bericht het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao vandaag, dinsdag 12 september 2017. 

Inmiddels zijn veel gegevens van internet over plunderingen door een gecombineerd politieteam vastgelegd. De beschikbare foto's van deze verdachten zullen via het internet gedeeld worden en het publiek zal actief gevraagd worden om hulp bij de identificatie van verdachten. Op dit moment is er nog steeds geen internet en telefonie op Sint-Maarten, zodra het internet weer actief is, zal de website de lucht in gaan. 

Burgers kunnen hun hulp aanbieden en gegevens over plunderaars uploaden, ook kunnen zij gegevens over getoonde personen doorgeven via internet. 

Plunderaars die zich vrijwillig melden en geen ernstige plunderingen hebben gepleegd worden na beoordeling door het OM ingezet voor wederopbouw werkzaamheden op Sint-Maarten. 

Personen die worden aangehouden worden voor het gerecht gebracht, de eis zal onvoorwaardelijke gevangenisstraf zijn. 

Vanaf heden worden aangehouden personen pas heengezonden nadat afstemming heeft plaatsgevonden met het OM in Philipsburg. Er heeft afstemming plaats gevonden met Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Zodra mogelijk worden er snelrechtzittingen gehouden om plunderaars en geweldplegers voor de rechter te brengen.

Supermarkten op Curaçao sturen hulpgoederen naar Sint-Maarten en Bovenwinden

Er is heel veel water en ingeblikt voedsel verzonden

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)

Een aantal supermarkten heeft samen met wat bevriende bedrijven de handen in elkaar geslagen en ervoor gezorgd dat er pallets met hulpgoederen naar de Bovenwinden zijn vervoerd. Dat zegt Joel da Silva de Goes van Goisco vandaag, dinsdag 12 september 2017, in het Antilliaans Dagblad.

'Wij hebben al via de Nederlandse marine containers gestuurd. Ook zijn er bij de luchthaven veel goederen afgeven voor luchttransport. Zo proberen wij samen het volk van Sint Maarten en de Bovenwinden te helpen', aldus Da Silva de Goes.

Er is heel veel water en ingeblikt voedsel verzonden. 'Natuurlijk houden wij er rekening mee dat de mensen daar nu geen stroom hebben om het voedsel in de koelkast te bewaren. Wat wij hebben gestuurd, zijn vooral producten van de makutu básiko.'

De supermarkten werken ook nauw samen met de MCB-bank, Banco di Caribe, RBC en First Caribbean.

Air Berlin stop met alle vluchten naar Caribisch Gebied

'CHATA bespreekt komende dagen de vraag welke stappen er ondernomen moeten worden'


Vanaf 25 september vliegt de bankroete Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin niet meer van Düsseldorf naar Curaçao, Cancun (Mexico), Havana en Varadero (Cuba), Punta Cana en Puerto Plata (Dominicaanse Republiek). Dat heeft de website Luchtvaartnieuws.nl gisteren bekendgemaakt, aldus vandaag, dinsdag 12 september 2017, het Antilliaans Dagblad.

Ook het Curaçaose toeristenbureau is op de hoogte, zo bevestigt waarnemend directeur Hugo Clarinda.

Intern, samen met de Curaçao Hospitality and Tourism Association (CHATA), wordt nog besproken hoe om te gaan met gedupeerde reizigers. 'Zij moeten zich in eerste instantie wenden tot Air Berlin', aldus Clarinda. 

In een bericht naar de leden van CHATA schrijft directeur Miles Mercera gisteren: 'Chata heeft de informatie deze ochtend ontvangen en bespreekt de komende dagen de vraag welke stappen er ondernomen moeten worden om verder te kunnen als toeristische bestemming.' 

'Het SDKK op Curaçao voldoet nog niet volledig aan alle internationale normen'

Kritische conclusie Raad voor de Rechtshandhaving na een inspectieonderzoek


Gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) voert een aantal processen uit om de behandeling van gedetineerden te optimaliseren. Ook worden diverse trajecten gevolgd om de rechtspositie van de gedetineerden naar internationale normen op te krikken. 

'Het SDKK voldoet echter nog niet volledig aan alle internationale normen.' Tot deze conclusie komt de Raad voor de Rechtshandhaving na een inspectieonderzoek, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 12 september 2017.

De raad nam ook de aanbevelingen van het Europese Committee for the Prevention of Torture (CPT) mee, om na te gaan in hoeverre de gevangenis aan (internationale) wet- en regelgeving voldoet. De raad doet negentien aanbevelingen om de gedetineerdenzorg en ook de personele en organisatorische voorzieningen te verbeteren. 

De minister van Justitie moet voor voldoende artsen zorgen, stelt de raad. Het zouden er minstens twee moeten zijn, maar er is maar één arts verbonden aan de instelling.

Orkanen gaan voorbij aan Suriname...

'Je hebt langere regen- of droge periodes en de intensiteit van rukwinden neemt toe'


Terwijl orkanen in het verleden verwoestingen hebben aangericht in landen waaraan die voorbij zijn geraasd, is dat Suriname bespaard gebleven. Ook nu, aldus vandaag, dinsdag 12 september 2017, de Ware Tijd. Dat komt volgens weerkundige Roël Oehlers vanwege enkele factoren. Een belangrijke reden die hij noemt is dat 'het land dicht bij de evenaar ligt.' 'Deze ligging zorgt ervoor dat de rotatie van een orkaan tegen de wijzer van de klok, op het noordelijk halfrond erg klein is.'

De kracht die mede helpt zorgen voor de rotatie heet de Corioliskracht. Deze is dicht bij de evenaar te beperkt, waardoor Suriname vanwege de nabije ligging dus buiten de invloed daarvan valt. Oehlers noemt het hierdoor ook uitgesloten, dat het land in de toekomst getroffen zal worden door directe invloeden van zo een tropische storm. 

Hij legt uit, dat de uitlopers of spiraalbanden van een orkaan wel invloed kunnen uitoefenen op het weer in Suriname. Die kans is aanwezig, als een storm of orkaan zich goed heeft ontwikkeld boven de Atlantische Oceaan. 

'Afhankelijk van de positie en intensiteit van stormen kunnen ook vloedgolven richting de kust geduwd worden.' Andere landen op het Zuid-Amerikaanse continent, zoals Colombia en Venezuela, hebben relatief een grotere kans om getroffen te worden door stormen of orkanen. 

Oehlers kan begrijpen waarom Suriname een gezegend land wordt genoemd. Hij onderstreept wel dat de ontwikkelingen binnen de atmosfeer goed in de gaten gehouden moeten worden met name de klimaatverandering die een dreiging vormt voor de mensheid. 'We hopen dat we gezegend blijven, maar als ik die ontwikkelingen volg, maak ik mij wel zorgen. Je hebt langere regen- of droge periodes en de intensiteit van rukwinden neemt toe. Dat is de trend die ik zie.' 

Bestuur C-47 bespreekt door regering tegen leerkrachten te treffen maatregelen

'Maatregelen en bedreigingen in strijd met verdragen getekend over vrijheid van vakvereniging'


Het bestuur van C-47 komt morgen bijeen om zich te buigen over maatregelen die de regering treft tegen leerkrachten. Ook zal over de vele verhogingen die worden doorgevoerd worden gesproken. Dit zegt Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale, vandaag, dinsdag 12 september 2017, op Starnieuws. 

De vakbondsleider heeft een onderhoud gehad met Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). 

Berenstein vindt het verregaand van de regering, dat leerkrachten met tuchtmaatregelen worden bedreigd omdat ze een vergadering hebben bijgewoond van de onderwijsbonden. 'De maatregelen en bedreigingen zijn in strijd met de verdragen die getekend zijn over de vrijheid van vakvereniging.' 

Ook het feit dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te kennen heeft gegeven dat personen die vrijgemaakt zijn om vakbondswerk te verrichten, te horen hebben gekregen dat de vrijstelling ingetrokken wordt. Leerkrachten die jarenlang in commissies ingedeeld zijn, zoals bewustwording van leerlingen en docenten over hiv/aids, hebben een schrijven ontvangen dat zij ingedeeld zullen worden in het normale onderwijsproces. 

Berenstein stelt dat het om verregaande maatregelen zijn. Deze kwestie wordt op de voet gevolgd. C-47 zal na de bestuursvergadering verdere mededelingen doen.

Koning Willem-Alexander geschokt door wat hij op Sint-Maarten heeft gezien

'Het gaat alle verbeelding te boven, overal waar je kijkt zie je vernieling'

(Bron foto: Karel van Oosterom/Twitter)

Koning Willem-Alexander is geschokt door wat hij op Sint-Maarten heeft gezien. 'Ik denk dat wat wij hier hebben aangetroffen, dat gaat alle verbeelding te boven. Overal waar je kijkt zie je vernieling', zegt hij maandagavond 11 september 2017 tegen De Telegraaf.

'Tegelijkertijd zie je ook mensen de schouders eronder zetten. Maar ja, waar begin je op zo’n moment?! Ik heb een hoop gezien in mijn leven, maar dit had ik nog nooit gezien. Ik was hier na Luis en ik dacht dat ik toen het ergste had gezien. Maar, alles is hier even onvoorstelbaar', vervolgt de koning.


'De opbouwfase kan nog lang duren. Maar, het geloof is er dat Sint-Maarten er uiteindelijk bovenop gaat komen.'

Ook minister Plasterk is erg onder de indruk. 'Ik heb een paar keer vandaag gehoord dat mensen het een oorlogsgebied noemen. Dat snap ik wel. Mensen kijken geschokt voor zich uit en roepen naar ons als we langsrijden om water. De gevolgen zijn echt verschrikkelijk.'

'Het was al een eiland van grote verschillen tussen rijk en arm en die verschillen worden door deze storm allen maar groter. De goedgebouwde huizen van de rijken staan nog en bij de armen is alles weg.'


(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter/NOS)

Omvallende ijzeren poort kost jongetje (5) het leven in Albina

4-Jarig zusje blijft ongedeerd


De politie bericht maandag 11 september 2017, dat de 5-jarige Wenarho Persdam vrijdag is overleden op een adres te Albina, toen hij vermoedelijk met zijn 4-jarige zusje speelde. De vader, die met een arbeider bezig was met werkzaamheden, zag zijn kinderen niet en ging naar ze op zoek.

Hij liep naar het voorterrein en zag dat een ijzeren poort op de kinderen was gevallen. Bij het verwijderen van de poort merkte hij, dat zijn zoon geen teken van leven vertoonde. Het meisje had geen zichtbare letsels. 

De politie van Albina werd direct ingeschakeld en een ingeschakelde arts stelde de dood vast. Niet duidelijk is waarom de poort is omgevallen.

Gajadien (VHP) geeft 'zijn eigen' De Nationale Assemblee een 3

'Assemblee niet in staat adequate controle uit te oefenen op de regering'


VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien geeft 'zijn eigen' De Nationale Assemblee (DNA) een 3 voor de prestatie die het college in het afgelopen vergaderjaar heeft geleverd. Het parlement is tot 25 september op reces. 'Een dikke onvoldoende', zegt Gajadien maandag 11 september 2017 in het Dagblad Suriname. 

De parlementariër voert aan dat van zijn kant de volksvertegenwoordiging geen voldoende gaat krijgen, zolang zij niet in staat is adequate controle uit te oefenen op de regering. 

'We kunnen duizenden wetten maken, maar één van de belangrijkste taken van de wetgevende macht is de controle die zij moet uitoefenen op de uitvoerende macht, de regering. Er is geen enkele garantie dat goedgekeurde middelen daadwerkelijk gebruikt worden, waarvoor zij bestemd zijn. De regering doet waar zij zin in heeft en alles wordt met de dag duurder. Uiteindelijk lijdt het volk die wij vertegenwoordigen eronder.'

Gajadien voert aan, dat het parlement dit vergaderjaar inderdaad in staat is geweest een groot aantal wetten goed te keuren. Hieraan heeft de VHP-fractie als grootste oppositiepartij een wezenlijke bijdrage geleverd. Echter moet hij ook toegeven, dat bepaalde wetten te snel zijn goedgekeurd, waardoor bepaalde belangrijke aspecten niet zijn meegenomen. 

'Soms zijn bepaalde wetten zo snel doorgedrukt, waardoor bepaalde aspecten niet genoegzaam zijn meegenomen. Maar door de interne versterking van wetgevingsjuristen binnen het parlement, zien we dat we toch wel goed op weg zijn om goede wetten te kunnen maken', aldus Gajadien. 

Voor de politicus is de Anti-Corruptiewet het belangrijkste wetsproduct dat dit jaar is goedgekeurd. 'Dat ik een bijdrage heb mogen leveren, is voor mij een genoegdoening. Tijdens 2010 en 2015 heb ik ook in de commissie van rapporteurs gezeten en tijdens deze zittingsperiode ook. Op goudovereenkomsten na heb ik de meeste documenten over corruptiegevallen kunnen verzamelen en in het parlement kunnen indienen. Ik heb graag gewild dat meer zaken zouden zijn meegenomen, maar liever iets dan niets.'

Reusachtige kleuter gluurt over grens tussen Mexico en VS

Twintig meter hoge foto van peutertje Kikito trekt wereldwijd aandacht


Foto is het werk van Franse kunstenaar JR die zo het debat over immigratie wil aanwakkeren


Aan de Mexicaanse kant van de stalen muur tussen de Verenigde Staten en Mexico staat sinds deze week een twintig meter hoge foto van een peutertje dat over de muur heen kijkt. Het kind, dat de bijnaam Kikito kreeg, lijkt de muur vast te houden met zijn handjes. De foto is het werk van de Franse kunstenaar JR die zo het debat over immigratie wil aanwakkeren, aldus maandag 11 september 2017 De Gelderlander onder andere.

Bij de onthulling van het werk vertelde hij woensdag aan aanwezige journalisten, dat het idee ontstond in een droom waarin hij een kind over de grensmuur zag kijken. 'En toen ik wakker werd, vroeg ik me af: 'wat dacht hij?','aldus JR. 

Volwassenen kunnen de implicaties inschatten van een muur tussen twee landen, maar een kind heeft geen idee wat zoiets betekent, aldus JR.Toen JR op zoek was naar een locatie voor zijn werk, belandde hij in Tecate, een Mexicaans stadje nabij de grens met Californië. Daar maakte hij kennis met een eenjarige peuter die hem herinnerde aan het kind uit zijn droom. JR kreeg van de moeder de toestemming om het kind te fotograferen.

JR heeft wereldwijd al verschillende reusachtige portretten geïnstalleerd. Zijn meest recente werk gaat voornamelijk over immigratie.

De onthulling van het werk vond plaats in de week dat president Trump bekendmaakte dat jonge immigranten die als kind illegaal de VS binnenkwamen niet langer in het land mogen blijven. Volgens JR is de timing echter toeval. 'Als kunstenaar vind ik het nu wel boeiend dat het werk er komt op een ogenblik waarop het leidt tot meer dialoog, omdat het idee zelf meer vragen oproept. Ik denk dat het de bedoeling is, dat een kunstenaar vragen opwerpt en niet zozeer antwoorden geeft.'

'In mijn geval, toen ik voor het eerst de muur tussen Mexico en de VS bezocht, dacht ik zoals zoveel mensen dat er geen muur was, omdat meneer Trump elke dag spreekt over het bouwen van een muur. Maar er is in feite een hek dat er al een hele tijd staat en hij wil het gewoon groter en langer maken.'

Kikito zal nog een maand over de muur blijven gluren.
A post shared by jolanda de rienzo (@jolefiore) on


A post shared by Mauricio Kuri (@mkuri21) on


A post shared by JR (@jr) on


(De Surinaamse Krant/De Gelderlander/Twitter/Instagram)