woensdag 13 september 2017

Brazilië pakt omstreden vleeshandelaar op wegens corruptie en omkoping politici

Wesley Batista verdacht van handel met voorkennis en omkopen bijna tweeduizend politici


De Braziliaanse federale politie heeft woensdag 13 september 2017 de vleeshandelaar Wesley Batista van handel met voorkennis en het omkopen van bijna tweeduizend politici opgepakt. Hij wordt onder meer beticht van handel met voorkennis en het omkopen van bijna tweeduizend politici. Mogelijk is ook president Michel Temer van Brazilië betrokken bij de omkopingen. 

Ook de broer van Wesley, Joesley, wordt beschuldigd. De broers bezitten 42 procent van de aandelen van het enorme vleesbedrijf JBS.

De advocaat van het tweetal noemde de beschuldigingen 'onjuist, absurd en betreurenswaardig'.

Er bestaat een geluidsopname van een gesprek van Joesley met president Temer. Daarin gaat het over omkoping. Joesley sloot eerder een overeenkomst met justitie dat hij belastend materiaal zou overhandigen in ruil voor clementie. Door toeval kwam echter uit dat hij materiaal had achtergehouden.


(De Surinaamse Krant/Reuters/Nu.nl/Financial Times/Twitter)

Suriname geeft Nederland geen opheldering waarom het Nederlandse ambassadeur weigert

'Visumvrij reizen voor Surinamers naar Nederland, daartoe moet Suriname verzoek indienen'

BuZa-minister Koenders hoopt zijn Surinaamse collega bij VN te spreken


Suriname heeft Nederland geen opheldering gegeven waarom het de Nederlandse ambassadeur weigert. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) hoopt hierover volgende week tijdens de Algemene Vergadering van de VN met zijn Surinaamse ambtgenoot te spreken.

Koenders vindt het belangrijk dat twee landen met zulke nauwe banden op het hoogste diplomatieke niveau zijn vertegenwoordigd. Hij was 'zeer verbaasd' dat de Surinaamse regering deze zomer zich keerde tegen de komst van de nieuwe ambassadeur. Kort daarvoor had Paramaribo nog laten weten akkoord te gaan. Hij heeft sindsdien alleen te horen gekregen dat het een 'politiek besluit' was. 

De Tweede Kamer wil dat visumvrij reizen voor Surinamers naar Nederland mogelijk wordt. Dat is een zaak van de Europese Commissie, maar de volksvertegenwoordigers vroegen Koenders vandaag, woensdag 13 september 2017. tijdens een debat zich hiervoor in te zetten. 

De minister wil dat wel doen, maar benadrukte dat visumliberalisatie alleen mogelijk wordt als Suriname daarvoor een verzoek bij de Commissie indient. En dat is nog niet gebeurd.

(De Surinaamse Krant/Reformatorisch Dagblad)

Regering Venezuela en oppositie gaan op Dominicaanse Republiek met elkaar in gesprek

Franse BuZa-minister dreigt regering Venezuela met sancties als Maduro weigert


De regering van Venezuela en de oppositie gaan morgen met elkaar in gesprek op de Dominicaanse Republiek. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Hij dreigde de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro met sancties als die niet deelneemt aan de onderhandelingen. 

'Ik heb verheugd vernomen dat de dialoog met de oppositie woensdag van start gaat op de Dominicaanse Republiek', zei minister Jean-Yves Le Drian na een gesprek met zijn Venezolaanse collega Jorge Arreaza Montserrat in Paris.


De oppositie had al aangekondigd, dat het een delegatie stuurt om met de Dominicaanse president Danilo Medina te onderhandelen over de voorwaarden voor het gesprek.

'Om aan serieuze gesprekken te beginnen eisen we concrete acties die de bereidheid tonen om de problemen op te lossen in plaats van het winnen van tijd', luidde de verklaring.


http://www.diplomatie.gouv.fr/en/country-files/venezuela/events/article/venezuela-meeting-between-jorge-arreaza-montserrat-minister-of-foreign-affairs

Fr FSubmitF
Arreaza Montserrat, Minister of Foreign Affairs – Statement by Jean-Yves Le Drian (Paris, 12 September 2017)I received my Venezuelan counterpart, Jorge Arreaza Montserrat, today, for a frank and constructive meeting. I expressed to him France’s deep concern at the political, economic and humanitarian situation in Venezuela. I reiterated to him the risk of European sanctions and the need for the Venezuelan government to swiftly provide concrete signs of its willingness to relaunch negotiations with the opposition within the framework of a sincere and credible process.
I was happy to learn that dialogue with the opposition would resume tomorrow in the Dominican Republic under the auspices of President of the Dominican Republic Danilo Medina and former Spanish Prime Minister, President José Luis Rodriguez Zapatero. This is good news, which I hope will swiftly result in concrete gestures on the ground.
I reiterated to my counterpart that France, in collaboration with the EU and the Latin American countries, remained vigilant, but was ready to support this dialogue - the only way to resolve the crisis, the main victims of which are the Venezuelan people.

(De Surinaamse Krant/Nu.nl/Twitter)

AKMOS-voorzitter Binda blij met actie regering om gestrande passagiers op Sint-Maarten te helpen

AKMOS zal afstemmen met ministerie van Buitenlandse Zaken over verzenden van goederen


Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), juicht het toe dat de regering actie onderneemt om gestrande passagiers op Sint-Maarten assistentie te verlenen. Vanavond, woensdag 13 september 2017, houdt de AKMOS vanaf zeven uur in de Flexmall een bijeenkomst met families en belanghebbenden van inwonenden van Sint- Maarten, dat zwaar is getroffen door orkaan Irma. 

Binda zegt op Starnieuws, dat wanneer het vliegtuig vanuit Suriname naar Sint-Maarten gaat om mensen op te halen, hulpgoederen meegestuurd hebben voor de landgenoten die het op dit moment heel moeilijk hebben. Er is een schaarste ontstaan aan goederen. Veel winkels zijn leeggeplunderd na de ravage aangericht door Irma. 

De AKMOS zal afstemmen met het ministerie van Buitenlandse Zaken over verzenden van goederen.  
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft mensen opgeroepen om gegevens door te geven van gestrande Surinamers op Sint-Maarten. 

De AKMOS zal op de bijeenkomst de eventuele noodhulp aan Surinamers en anderen en mogelijke pakket en producten uitvoer naar Sint-Maarten. Tevens zal er een registratie gepleegd worden van telefoonnummers en adressen van Surinamers die daar op het eiland vastzitten om met hen in contact te treden.

Jachtseizoen op leguanen is gesloten

Verkoopster te Albina aangehouden met in haar bezit vier leguanen


Van 1 september tot en met 31 december 2017 is volgens de Jachtwet het seizoen voor de jacht op leguanen gesloten. Mensen die zich hieraan schuldig maken zullen worden beboet, zo bericht het Korps Politie  Suriname vandaag, woensdag 13 september 2017.

De politie kreeg een melding, dat onder de openbare markt te Albina leguanen werden verkocht. Een verkoopster werd aangehouden met in haar bezit vier leguanen. Zij werd overgebracht naar het politiebureau van Albina. 

Na overleg met het Openbaar Ministerie is de vrouw in de gelegenheid gesteld de zaak buiten proces af te handelen. Na een boete te hebben betaald van Srd 400 kon de vrouw naar huis.

SLM heeft haar vluchten naar Miami hervat

Er zijn extra vluchten ingelast om gestrande passagiers op te halen


De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, SLM, heeft haar vluchten naar Miami dinsdag hervat. De afgelopen drie dagen waren de vluchten geannuleerd, omdat de Fort Lauderdale-Hollywood International Airport en Miami International Airport gesloten waren. De doortocht van orkaan Irma had ertoe geleid dat veel vluchten naar Florida en het Caribisch gebied waren geannuleerd. 

Voor de SLM waren dat er zes. SLM-directeur Robbi Lachmising zegt vandaag, woensdag 13 september 2017, op Starnieuws dat de achterstand tegen vrijdag zal zijn ingelopen. Er zijn namelijk extra vluchten ingelast om de gestrande passagiers op te halen. Ook de vluchten naar de luchthaven Sanford in Orlando worden uitgevoerd. 

Voor wat betreft passagiers die door dezelfde orkaan Irma waren gestrand in Sint Maarten, zegt Lachmising dat vier contact hebben gemaakt met de SLM. Die vier, een oma met haar twee kleinkinderen en een nichtje, worden op de SLM-vlucht Curaçao-Paramaribo teruggevlogen. 

Gisteren heeft de SLM drie gestrande passagiers op Antigua meegenomen naar Paramaribo. 

De vliegmaatschappij heeft gisteren een chartervlucht met hulpgoederen uitgevoerd naar Antigua. Over eventuele schade door geannuleerde en extra vluchten zal tegen eind van de week duidelijkheid zijn, zegt de SLM-directeur. Schade zal er zeker zijn, omdat het toestel dinsdag leeg naar Miami is gevlogen. 

Lachmising zegt, dat de maatschappij deze situatie niet in de hand had. Hij wijst erop dat de SLM de chartervlucht voor de overheid tegen de kostprijs heeft uitgevoerd. 'Zo doet de SLM ook haar bijdrage aan het leed dat is veroorzaakt door orkaan Irma.'

Delen Suriname geteisterd door rukwinden

Meldingen van schade in Coronie, verschillende delen van Paramaribo 


Verschillende delen van het land hadden te maken met rukwinden. Kolonel Jerry Slijngard van Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zegt vandaag, woensdag 13 september 2017,  op Starnieuws dat tot nu toe het gaat om twaalf huizen waarvan daken zijn weggerukt (zie foto - Bron: NCCR, dak van woning te Charlesburg, Paramaribo). 

Het NCCR is bezig met het verlenen van assistentie. Bij NCCR zijn er meldingen binnengekomen van schade in Coronie, verschillende delen van Paramaribo en Houttuin. 

De hevige rukwinden hebben ook bomen ontworteld. 

Ook bij de politie zijn meldingen binnengekomen van schade door rukwinden. De informatie is gelijk doorgespeeld aan het NCCR. 

Op de website van de Meteorologische Dienst staat aangegeven, dat in sommige gebieden tijdelijk matige tot zware buien zouden zijn die gepaard zouden gaan met sterke windstoten/rukwinden.

Stichting Toerisme Suriname ziet gat in lokale toerismemarkt na natuurgeweld Caribische regio

Regering negeert advies STS om toerismevertegenwoordiger aan te stellen in ambassades


Er zal een gat in de toerismemarkt ontstaan na de verschillende natuurrampen waarmee bestemmingen als Sint-Maarten, Barbuda, Florida en Cuba te maken hebben gehad. Toeristen zullen op zoek gaan naar alternatieve veilige plekken die gevrijwaard blijven van rampen van deze omvang. Daar zou Suriname op kunnen inspelen. Dit beweren althans Laura van Heun en James Akewaje, respectievelijk coördinatrice marketing en afdelingshoofd productontwikkeling en kwaliteitsbewaking van de Stichting Toerisme Suriname (STS) dinsdag 12 september 2017 in de Ware Tijd. 


Akewaje: 'Inderdaad vallen er bepaalde bestemmingen van de schappen door het natuurgeweld en gaan reisorganisaties op zoek naar nieuwe bestemmingen. Daar zouden wij een rol in kunnen spelen, alleen is het moeilijk om daar direct op in te kunnen spelen.'

Suriname heeft niet ingespeeld op het advies van de STS om op de verschillende buitenlandse ambassades toerismevertegenwoordiger aan te stellen. 

'Als die er waren zou het nu makkelijker zijn om Suriname via die kanalen nu stevig te gaan promoten al veilige bestemming, waar het weer altijd mooi is.' 

De STS is de trekker van de Toerismemaand september waarin belanghebbenden die actief zijn in de sector verschillende activiteiten zullen ontplooien. Van Heun: 'Wat wij doen is dat faciliteren. We maken de agenda en promoten het zoveel mogelijk.' 

Regering zoekt wegen om Surinamers, gestrand op Sint-Maarten, te helpen

Familieleden en vrienden kunnen dag en nacht speciale nummers bellen


De regering is bezig mogelijkheden te bekijken om assistentie te verlenen aan Surinaamse staatsburgers die gestrand zijn op Sint-Maarten door orkaan Irma. Dit maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag 12 september 2017 bekend. 

Het ministerie doet een beroep op de samenleving informatie te verstrekken over Surinamers die gestrand zijn op het eiland. Op diverse telefoonnummers kunnen mensen dag en nacht bellen om de informatie door te geven.

De registratie is belangrijk om te weten om hoeveel mensen het gaat. Familieleden en vrienden kunnen bellen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, het consulaat van Suriname op Curaçao en het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR). 

Ministerie van Buitenlandse Zaken 
 +597 477809 (tijdens kantooruren) 
+597 8896401 (buiten kantooruren) 
+5978179709 (buiten kantooruren) 

Consulaat op Curaçao 
+5999 465009 (tijdens kantooruren) 
+5999 5218961 tijdens én buiten kantooruren) 
+5999 6739283 (tijdens én buiten kantooruren) 

NCCR 
597 8651016 (tijdens én buiten kantooruren)